Άρθρο 01

Σύσταση και Αρμοδιότητες του Αναπτυξιακού Συμβουλίου
1. Συστήνεται στο Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Αναπτυξιακό Συμβούλιο. Το Αναπτυξιακό Συμβούλιο αποτελεί το ανώτατο γνωμοδοτικό όργανο του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού για θέματα που αφορούν την αναπτυξιακή πολιτική της Κυβέρνησης.
2. Οι αρμοδιότητες του Αναπτυξιακού Συμβουλίου είναι, ιδίως, οι ακόλουθες:
α) Η επεξεργασία θέσεων και η κατάρτιση προτάσεων για τον εθνικό αναπτυξιακό σχεδιασμό, συμπεριλαμβανομένης της εισήγησης συγκεκριμένων μέτρων πολιτικής για την ανάπτυξη, με ενσωμάτωση της περιφερειακής διάστασης και της διεθνούς εμπειρίας.
β) Η κατάρτιση προτάσεων για το σχεδιασμό των εθνικών και ευρωπαϊκών αναπτυξιακών προγραμμάτων.
γ) Ο καθορισμός των γενικών κατευθύνσεων για τη βελτίωση των ακολουθούμενων αναπτυξιακών δράσεων.
δ) Ο συντονισμός και η επιτελική παρακολούθηση της εφαρμογής των αναπτυξιακών μέτρων και προγραμμάτων.
ε) Η υποβολή προτάσεων για τον αποτελεσματικότερο συντονισμό όλων των αναπτυξιακών εργαλείων του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού.
στ) Η κατάρτιση προτάσεων για την κωδικοποίηση και απλοποίηση της νομοθεσίας, με στόχο την άρση των εμποδίων για την επίτευξη της ανάπτυξης.
ζ) Η διατύπωση γνώμης, για επιμέρους ζητήματα που αφορούν την αναπτυξιακή πορεία της χώρας, κατόπιν σχετικών ερωτημάτων, που υποβάλλονται από τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου ή τον Πρωθυπουργό.
η) Η διοργάνωση ημερίδων και επιστημονικών εκδηλώσεων σχετικά με ζητήματα αρμοδιότητάς του.

  • 17 Φεβρουαρίου 2016, 17:27 | Στέφανος Κουζώφ

    To Αναπτυξιακό Συμβούλιο θα έπρεπε να έχει την αρμοδιότητα να καθορίζει:
    1 Συγκεκριμένους (Specific)
    2 Μετρήσιμους (Measurable)
    3 Ακριβείς (Accurate)
    4 Επιτεύξιμους (Realistic)
    5 Χρονικά προσδιορισμένους (Time bound)
    https://en.wikipedia.org/wiki/SMART_criteria
    στόχους για την ανάπτυξη της χώρας.
    Οι στόχοι αυτοί θα έπρεπε στη συνέχεια να μετατρέπονται σε στρατηγικό σχέδιο που αναλύεται σε προγράμματα, τα οποία θα είχαν συγκεκριμένες ενέργειες και προϋπολογισμούς, καθώς και τη μεθοδολογία της αξιολόγησης του πως τελικά συνέβαλλαν τα προγράμματα στην επίτευξη των στόχων.
    Τέλος, θα έπρεπε υπ’ ευθύνη του να γίνεται με την ολοκλήρωση τους, η αξιολόγηση των στόχων, του σχεδίου, προγραμμάτων, ενεργειών και προϋπολογισμών, ώστε να επανασχεδιάζονται κάθε φορά ενσωματώνοντας την εμπειρία από την υλοποίηση.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Strategic_planning