Άρθρο 02

Σύνθεση και Λειτουργία
1. Το Αναπτυξιακό Συμβούλιο λειτουργεί σε δύο επίπεδα και συντίθεται από την Επιστημονική Επιτροπή (ΕΕ) και την Επιτροπή Κοινωνικών Εταίρων και Δημόσιας Διοίκησης (ΕΚΕΔΔ).
2. Σύνθεση και αρμοδιότητες Επιστημονική Επιτροπής
α) Η Επιστημονική- Επιτροπή (ΕΕ) του Αναπτυξιακού Συμβουλίου αποτελείται από έντεκα (11) μέλη με τριετή θητεία. Πρόεδρος και μέλος της ΕΕ είναι ο Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού.
β) Αντιπρόεδρος και μέλος της ΕΕ είναι ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Επιστημονικός Διευθυντής του ΚΕΠΕ. Τα υπόλοιπα εννέα (9) μέλη της ΕΕ είναι επιστήμονες αναγνωρισμένου κύρους με εξειδίκευση σε ζητήματα ανάπτυξης, οι οποίοι προέρχονται από πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα, του εσωτερικού και του εξωτερικού. Τα μέλη της ΕΕ ορίζονται με απόφαση του Υπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, ύστερα από συνεκτίμηση των σχετικών προσόντων τους. Απαιτείται να είναι είτε κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος είτε μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών με ιδιαίτερη επαγγελματική εμπειρία σε θέματα σχεδιασμού της ανάπτυξης
γ) Η ΕΕ διαμορφώνει τις προτάσεις του ΑΣ για τον αναπτυξιακό σχεδιασμό, διατυπώνει τις γνωμοδοτήσεις του Αναπτυξιακού Συμβουλίου, χαράσσει τους άξονες προτεραιότητας του Αναπτυξιακού Συμβουλίου, βάσει των οποίων διεξάγεται ο διάλογος με τους κοινωνικούς και επιχειρηματικούς φορείς, στο πλαίσιο λειτουργίας της Επιτροπής Κοινωνικών Εταίρων (ΕΚΕΔΔ). Η ΕΕ δύναται να αιτείται την υποβολή απόψεων, εκ μέρους της ΕΚΕΔΔ, επί συγκεκριμένου αναπτυξιακού θέματος.
δ) Η ΕΕ δύναται να εισηγείται στον Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού την ανάθεση μελετών σε εξειδικευμένους συμβούλους.
3. Σύνθεση και αρμοδιότητες της Επιτροπής Κοινωνικών Εταίρων και Δημόσιας Διοίκησης (ΕΚΕΔΔ).
α) Η ΕΚΕΔΔ αποτελείται από δεκαεννέα (19) μέλη. Η θητεία των μελών της ΕΚΕΔΔ ορίζεται τριετής. Τα μέλη της ΕΚΕΔΔ είναι εκπρόσωποι της Δημόσιας Διοίκησης, των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών της χώρας και των Κοινωνικών Εταίρων. Η ΕΚΕΔΔ στοχεύει στην ανάδειξη των απόψεων των εμπλεκόμενων φορέων επί των ζητημάτων αναπτυξιακής πολιτικής.
β) Ως μέλη της ΕΚΕΔΔ ορίζονται:
βα) Ως Πρόεδρος ο Γενικός Γραμματέας Ιδιωτικών και Στρατηγικών Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού.
ββ) Ως Αντιπρόεδρος ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Επιστημονικός Διευθυντής του ΚΕΠΕ.
βγ) Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού.
βδ) Ο Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού.
βε) Ο Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών.
βστ) Ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
βζ) Ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
βη) Ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής & Ναυτιλιακών Επενδύσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
βθ) Ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων.
βι) Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
βια) Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
βιβ) Ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
βιγ) Ένας εκπρόσωπος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ).
βιδ) Ένας εκπρόσωπος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ).
βιε) Ένας εκπρόσωπος της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ).
βιστ) Ένας εκπρόσωπος της Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ).
βιζ) Ένας εκπρόσωπος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ).
βιη) Ένας εκπρόσωπος του ΣΕΒ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών).
βιθ) Ένας εκπρόσωπος του ΣΕΤΕ (Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων).
γ) Κάθε μέλος της ΕΚΕΔΔ δύναται να συνοδεύεται και από ένα στέλεχος από τους κατά τα ανωτέρω φορείς, το οποίο έχει ειδικές γνώσεις, και ορίζεται με απόφαση του φορέα. Τα πρόσωπα που συνοδεύουν τα μέλη της ΕΚΕΔΔ, κατά το προηγούμενο εδάφιο, δεν μετέχουν στις συζητήσεις της ΕΚΕΔΔ, παρά μόνο εφόσον εκπροσωπούν το μέλος του φορέα σε περίπτωση κωλύματος αυτοπρόσωπης παρουσίας του τελευταίου.
δ) Η ΕΚΕΔΔ υποβάλλει στην ΕΕ απόψεις σχετικά με τα ζητήματα αρμοδιότητας του Αναπτυξιακού Συμβουλίου. Για την υποβολή απόψεων δεν απαιτείται προηγούμενο αίτημα της ΕΕ. Όταν η υποβολή απόψεων γίνεται κατόπιν αιτήματος της ΕΕ, λαμβάνει χώρα εντός τριμήνου από τη θέση του αιτήματος.
ε) Η ΕΚΕΔΔ δύναται να εισηγείται στον Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού τη σύσταση Υπο-επιτροπών Κοινωνικών Εταίρων και Δημόσιας Διοίκησης, με σκοπό την επεξεργασία και διαβούλευση ειδικών ζητημάτων.

  • 18 Φεβρουαρίου 2016, 22:32 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

    Επιτροπή που απο τα 19 μέλη της μόνο 4 προέρχονται απο τον χώρο της ιδιωτικης εργασίας , δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται Επιτροπή αναπτυξιακού σχεδιασμού. ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΠΛΑ!