ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄ – ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΑΝΤΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ – Άρθρο 28 – Μεταγωγή καταδίκων κρατουμένων στα αγροτικά καταστήματα κράτησης και την Κεντρική Αποθήκη Υλικού Φυλακών (Κ.Α.Υ.Φ.) – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 41 ν. 4356/2015

Η παρ. 1 του άρθρου 41 του ν. 4356/2015 (Α΄ 181), τροποποιείται ως προς τις προϋποθέσεις μεταγωγής καταδίκων κρατουμένων στα αγροτικά καταστήματα κράτησης και την Κεντρική Αποθήκη Υλικού Φυλακών (Κ.Α.Υ.Φ.) και διαμορφώνεται ως εξής:
«1. Στα αγροτικά καταστήματα κράτησης και την Κεντρική Αποθήκη Υλικού Φυλακών (Κ.Α.Υ.Φ.) δύνανται να μετάγονται κατάδικοι κρατούμενοι, ικανοί για εργασία, με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών, μετά από πρόταση του Συμβουλίου Φυλακής, εφόσον τους έχει χορηγηθεί τακτική άδεια τουλάχιστον μία (1) φορά, σύμφωνα με τους όρους του άρθρου 55 και έχουν τηρήσει τους όρους της άδειας και α) εκτίουν ποινή φυλάκισης ή β) εκτίουν ποινή πρόσκαιρης ή ισοβίου καθείρξεως (μίας ή περισσοτέρων). Απαγορεύεται η μεταγωγή ή η παραμονή σε αγροτικές φυλακές και στην Κ.Α.Υ.Φ. σε όσους κρατούμενους έχουν καταδικασθεί για εγκλήματα τρομοκρατίας ή εσχάτης προδοσίας ή εγκλήματα που συμπεριλαμβάνονται στο 19ο κεφάλαιο του Ποινικού Κώδικα, σε όσους κρατούμενους εκτίουν ποινή ισόβιας κάθειρξης για ανθρωποκτονία που τελέστηκε στο πλαίσιο ένταξής τους σε εγκληματική οργάνωση, καθώς και σε κρατούμενους που έχουν υποπέσει σε πειθαρχικό παράπτωμα ή σε βάρος των οποίων εκκρεμεί ποινική διαδικασία για αξιόποινη πράξη σε βαθμό πλημμελήματος που ενέχει πράξεις βίας ή απειλής βίας κατά προσώπων και πραγμάτων ή κακουργήματος ή διαδικασία εκτέλεσης ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης ή έκδοσης σε τρίτη χώρα όπως επίσης σε κρατούμενους που έχει εκλείψει ο λόγος χορήγησης της άδειας. Κρατούμενος ο οποίος από τον χρόνο μετάβασής του σε αγροτικές φυλακές ή στην Κ.Α.Υ.Φ. απολέσει τις προϋποθέσεις χορήγησης άδειας ή εκλείψει ο λόγος χορήγησης της ή κρατούμενος που υποπέσει σε πειθαρχικό παράπτωμα ή ασκηθεί σε βάρος του ποινική δίωξη για αξιόποινη πράξη σε βαθμό πλημμελήματος που ενέχει πράξεις βίας ή απειλής βίας κατά προσώπων και πραγμάτων ή κακουργήματος ή διαδικασία εκτέλεσης ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης ή έκδοσης σε τρίτη χώρα, επαναμετάγεται στο κατάστημα κράτησης από το οποίο αρχικά μετήχθη.»

  • 19 Μαΐου 2022, 21:02 | Δήμητρα

    Προτείνεται η παρακάτω τροποποίηση, προς ενίσχυση του θεσμού των Αγροτικών Καταστημάτων Κράτησης και της ΚΑΥΦ: «Στα αγροτικά καταστήματα κράτησης και την Κεντρική Αποθήκη Υλικού Φυλακών (Κ.Α.Υ.Φ.) δύνανται να μετάγονται ικανοί για εργασία κατάδικοι κρατούμενοι, με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών, μετά από πρόταση του Συμβουλίου Φυλακής, που α) εκτίουν συνολική ποινή φυλάκισης μέχρι οκτώ (8) έτη, ή κάθειρξης μέχρι πέντε (5) έτη, β) έχουν καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης άνω των πέντε (5) ετών ή εκτίουν ποινή πρόσκαιρης ή ισοβίου καθείρξεως (μίας ή περισσοτέρων), εφόσον τους έχει χορηγηθεί τακτική άδεια τουλάχιστον μία (1) φορά, σύμφωνα με τους όρους του άρθρου 55 και έχουν τηρήσει τους όρους της άδειας(…)».
    Επίσης, για τους καταδίκους που εκτίουν ποινής ισόβιας κάθειρξης (μιας ή περισσότερων) θα μπορούσε να υπάρχει η προϋπόθεση δύο (2) αδειών.

  • 19 Μαΐου 2022, 16:31 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΧΡΙΣΤΑΛΗΣ

    1) Για τη μεταγωγή κρατουμένων στα ΑΚΚ και ΚΑΥΦ: 1. Να μην είναι απαραίτητη η χορήγηση άδειας σε ΚΚΚ για κρατούμενους που εκτίουν ποινή έως πέντε (5) έτη. 2) Αλλαγή του άρθρου 55, όπως τροποποιήθηκε με το Άρθρο 1 του Ν. 4760/2020, όσον αφορά τη χορήγηση άδειας σε ποινή ισόβιας κάθειρξης από δέκα (10) έτη σε οκτώ (8).
    Με αυτές τις αλλαγές παρέχεται επιπλέον κίνητρο σε κρατούμενους για επιθυμία μεταγωγής σε ΑΚΚ, ώστε να αξιοποιήσουν περαιτέρω τα πλεονεκτήματα στην έκτιση ποινής που προσφέρουν αυτές. Επιπλέον, θα υπάρχει μια απρόσκοπτη ροή επαρκούς αριθμού κρατουμένων προς εργασία στα ΑΚΚ, με αρκετό διάστημα κράτησης, αφού η απουσία εργαζομένων κρατουμένων σε αυτά είναι ιδιαίτερα οξυμένη.

  • 19 Μαΐου 2022, 15:33 | ΜΑΡΙΝΑ ΜΠΟΥΚΗ

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄ – ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΑΝΤΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ – Άρθρο 28 – Μεταγωγή καταδίκων κρατουμένων στα αγροτικά καταστήματα κράτησης και την Κεντρική Αποθήκη Υλικού Φυλακών (Κ.Α.Υ.Φ.) – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 41 ν. 4356/2015
    Μια τροποποίηση στις προϋποθέσεις για τους κρατουμένους που έχουν καταδικαστεί σε ποινή ή συνολικές ποινές φυλάκισης ή κάθειρξης μέχρι πέντε (5) έτη, να μετάγονται στα αγροτικά καταστήματα και στην ΚΑΥΦ χωρίς την προϋπόθεση χορήγησης τακτικής αδείας.

  • 19 Μαΐου 2022, 14:01 | ΜΑΡΙΝΑ ΜΠΟΥΚΗ

    Μια τροποποίηση στις προϋποθέσεις για τους κρατουμένους που έχουν καταδικαστεί σε ποινή ή συνολικές ποινές φυλάκισης ή κάθειρξης μέχρι πέντε (5) έτη, να μετάγονται στα αγροτικά καταστήματα και στην ΚΑΥΦ χωρίς την προϋπόθεση χορήγησης τακτικής αδείας.

  • 19 Μαΐου 2022, 14:41 | Στέφανος

    Στις προϋποθέσεις για τη μεταγωγή κρατουμένων σε Αγροτικά Καταστήματα θα μπορούσε να υπάρχει παράγραφος: «Όσοι εκτίουν ποινή έως 5 έτη μπορούν να μετάγονται σε Αγροτικά Καταστήματα ή Κ.Α.Υ.Φ. χωρίς την προϋπόθεση της χορήγησης άδειας, εφόσον έχουν εκτίσει πραγματικά 3 μήνες, από την ημερομηνία εισαγωγής τους, σε άλλο Κατάστημα Κράτησης και η διαγωγή τους κρίνεται ΚΑΛΗ»

  • 18 Μαΐου 2022, 08:07 | Βασιλης

    Bravo