ΜΕΡΟΣ Η’ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΙΚΕΣ, ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΓΟΥΜΕΝΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ (άρθρα 86-96)

 

Άρθρο 86
Εξουσιοδοτικές διατάξεις Μέρους Β΄
1. Με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της Εταιρείας «Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Οπτικοακουστικών Μέσων και Δημιουργίας Α.Ε.-Creative Greece S.A.» μπορεί να παρατείνεται η διάρκεια της Εταιρείας πέραν των πενήντα (50) ετών όπως ορίζεται στην παρ. 5 του άρθρου 3.
2. Με απόφαση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Εταιρείας μπορεί να μεταβιβάζονται στους προϊσταμένους της Εταιρείας ορισμένες από τις αρμοδιότητες του άρθρου 10, ενημερώνοντας σχετικά το Διοικητικό Συμβούλιο στην αμέσως προσεχή συνεδρίασή του και ομοίως να τις ανακαλεί.
3. Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας, για τη σύναψη των συμβάσεων μίσθωσης έργου της παρ. 4 του άρθρου 18, καθορίζονται ο αριθμός των προσώπων που θα απασχοληθούν σε κάθε έργο που υλοποιεί η Εταιρεία, η διάρκεια της σύμβασης, η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει τη χρονική διάρκεια του έργου, στο οποίο απασχολούνται, και η αμοιβή τους, με μνεία ότι το αντικείμενο της σύμβασης ανάγεται σε εξειδικευμένη υποστήριξη των έργων που υλοποιεί η Εταιρεία για την εκπλήρωση της αποστολής της. Με την ίδια απόφαση καθορίζονται οι τυχόν αναγκαίοι όροι και κάθε λεπτομέρεια σχετικά με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των προσώπων αυτών.
4. Με απόφαση του Διοικητικού του Συμβουλίου της Εταιρείας καθορίζονται κάθε φορά, ανάλογα με τις προκύπτουσες ανάγκες υποστήριξης των έργων που υλοποιεί, τα κριτήρια επιλογής για την επιλογή των συμβάσεων μίσθωσης έργου της παρ. 4 του άρθρου 18.
5. Με τον Κανονισμό Λειτουργίας της Εταιρείας καθορίζονται η διαδικασία και τα κριτήρια της επιλογής των Γενικών Διευθυντών και των Προϊσταμένων Διευθύνσεων της Εταιρείας της παρ. 1 του άρθρου 19.
6. Με κοινή απόφαση του εποπτεύοντος Υπουργού και του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών καθορίζονται οι αποδοχές των προϊσταμένων Διευθύνσεων του άρθρου 20.
7. Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, μετά από γνώμη του εποπτεύοντος Υπουργού εγκρίνεται ο Κανονισμός Λειτουργίας της Εταιρείας του άρθρου 21. Ο Κανονισμός δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, στο τεύχος καταχώρισης πράξεων και στοιχείων λοιπών φορέων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΠΡΑ.Δ.Ι.Τ.) και αναρτάται στον διαδικτυακό τόπο της εταιρείας.
8. Με απόφαση του εποπτεύοντος Υπουργού, συστήνεται τριμελής επιτροπή από υπαλλήλους, για τη διενέργεια απογραφής και τη σύνταξη έκθεσης απογραφής της κινητής και ακίνητης περιουσίας των συγχωνευόμενων φορέων, των αρχείων και δικαιωμάτων που περιέρχονται στην κυριότητα, νομή ή κατοχή της νέας Εταιρείας του Μέρους Β’. Η έκθεση απογραφής υποβάλλεται από τις ανωτέρω επιτροπές μέσω του Δ.Σ. της Εταιρείας «Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Οπτικοακουστικών Μέσων και Δημιουργίας Α.Ε.-Creative Greece S.A.» στον εποπτεύοντα Υπουργό.

Άρθρο 87
Εξουσιοδοτικές διατάξεις Μέρους Γ’
1. Με κοινές αποφάσεις των Υπουργών Πολιτισμού και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, μετά από εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου της Χορηγούσας Αρχής, προκηρύσσονται τα καθεστώτα ενίσχυσης του Προγράμματος CRGR και εξειδικεύονται ειδικότερα θέματα εφαρμογής αυτών, όπως:
(α) τα πολιτιστικά κριτήρια βάσει των οποίων εντάσσονται τα επενδυτικά σχέδια στα καθεστώτα ενίσχυσης, καθώς και τα κριτήρια ένταξης των στρατηγικών επενδυτικών σχεδίων της παρ. 1 του άρθρου 35,
(β) οι επιλέξιμες δαπάνες των επενδυτικών σχεδίων αναλυτικά και το ποσοστό τους σε σχέση με τον προϋπολογισμό του έργου, καθώς και ο τρόπος ελέγχου και υπολογισμού τους ιδίως στις περιπτώσεις κατά τις οποίες η παραγωγή εκτελείται και σε άλλες χώρες,
(γ) οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια αποδοχής εγχώριων και αλλοδαπών παραστατικών,
(δ) τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που συνοδεύουν την αίτηση ένταξης χρηματοδότησης και την αίτηση ελέγχου πιστοποίησης ολοκλήρωσης του επενδυτικού σχεδίου,
(ε) ειδικότερα θέματα για τη διαδικασία και τον χρόνο υποβολής της κάθε είδους αίτησης όπως αίτησης ένταξης χρηματοδότησης, τροποποίησης, ελέγχου πιστοποίησης, ορισμού ορκωτού λογιστή ή λογιστικής εταιρείας, ένστασης,
(στ) οι όροι και οι προϋποθέσεις, καθώς και οι ειδικότερες διαδικασίες και τα δικαιολογητικά και στοιχεία σχετικά με τις απλές τροποποιήσεις εγκεκριμένου επενδυτικού σχεδίου, καθώς και κάθε άλλο ειδικότερο θέμα για το ζήτημα αυτό,
(ζ) οι κατά περίπτωση εφαρμοζόμενοι χρόνοι έναρξης και λήξης των επενδυτικών σχεδίων,
(η) η σύνθεση και οι όροι λειτουργίας των προβλεπόμενων, στον παρόντα, επιτροπών και διοικητικών οργάνων,
(θ) τα κριτήρια επιλογής και αποκλεισμού ορκωτών ελεγκτών λογιστών και ελεγκτικών εταιρειών,
(ι) τα απαραίτητα στοιχεία για την πληρότητα και νομιμότητα της έκθεσης ελέγχου και τα κριτήρια για την εν μέρει, πλήρη ή μη αποδοχή της έκθεσης ελέγχου που υποβάλλεται από τον ορκωτό ελεγκτή-λογιστή ή την ελεγκτική εταιρεία,
(ια) η διαδικασία και κάθε αναγκαίο ζήτημα σχετικό με τον δειγματοληπτικό έλεγχο, συμπεριλαμβανομένων και κανόνων για την αποφυγή σύγκρουσης συμφερόντων,
(ιβ) ο ορισμός του πληροφοριακού συστήματος που χρησιμοποιείται για την εφαρμογή του καθεστώτος ενίσχυσης,
(ιγ) ζητήματα εξειδίκευσης των ορισμών του άρθρου 23,
(ιδ) οι όροι και οι προϋποθέσεις για την παράδοση στη Χορηγούσα Αρχή ψηφιακών αρχείων του έργου, καθώς και οι προδιαγραφές για τη διαφύλαξη και την προβολή του,
(ιε) η χρηματοδότηση των επιμέρους δράσεων ενίσχυσης του φορέα από κάθε πηγή, εθνική ή ενωσιακή, καθώς και
(ιστ) κάθε άλλο σχετικό θέμα με την εφαρμογή του Προγράμματος.
2. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Πολιτισμού, η οποία εκδίδεται σε ετήσια βάση έως το τέλος Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους, καθορίζονται οι κατανομές του ετήσιου προϋπολογισμού των καθεστώτων ενίσχυσης του Προγράμματος CRGR, ανά κατηγορία οπτικοακουστικών έργων, για το επόμενο έτος. Η απόφαση εκδίδεται έπειτα από διαβούλευση με τους παράγοντες και τα σωματεία του οπτικοακουστικού τομέα. Εφόσον η απόφαση δεν έχει εκδοθεί μέχρι την ως άνω ημερομηνία, συνεχίζει να ισχύει η προηγούμενη απόφαση.
3. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Πολιτισμού, η οποία εκδίδεται τουλάχιστον έξι (6) μήνες πριν από την έναρξη ισχύος της απόφασης της παρ. 2, δύνανται να αναπροσαρμόζονται οι ελάχιστες επιλέξιμες δαπάνες που υλοποιούνται στην ελληνική επικράτεια των κατηγοριών των οπτικοακουστικών παραγωγών των παρ. 2, 3 και 4 του άρθρου 26, καθώς και η διακύμανση του ποσοστού των ενισχυόμενων δαπανών έως και το σαράντα τοις εκατό (40%) των παρ. 1 και 2 του άρθρου 25, ανά κατηγορία οπτικοακουστικού έργου σύμφωνα με τις δημοσιονομικές συνθήκες και τις κυβερνητικές προτεραιότητες ανά διετία, αρχής γενομένης από το 2025.
4. Με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού καθορίζονται οι λεπτομέρειες για τη λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος για την εφαρμογή του καθεστώτος ενίσχυσης του παρόντος, οι αναγκαίες διαλειτουργικότητες με τρίτα συστήματα και ειδικότερα θέματα που σχετίζονται με την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Με ίδια ή άλλη απόφαση μπορεί να εντάσσονται στο πληροφοριακό σύστημα και άλλα προγράμματα που υλοποιεί η Χορηγούσα Αρχή.
5. Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Χορηγούσας Αρχής, τον Δεκέμβριο του προηγούμενου έτους, καθορίζονται οι ημερομηνίες υποβολής αιτήσεων στα καθεστώτα ενίσχυσης του Προγράμματος CRGR, βάσει του ετήσιου προγραμματισμού.
6. Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Χορηγούσας Αρχής καθορίζεται ο τύπος των αποφάσεων που αφορούν στην εφαρμογή του Προγράμματος CRGR.
7. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Πολιτισμού καθορίζεται αποζημίωση στα μέλη των επιτροπών του άρθρου 39.
8. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Πολιτισμού και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών δύναται να καθορίζεται αποζημίωση των χειριστών παρακολούθησης των επενδυτικών σχεδίων της παρ. 6 του άρθρου 39.
9.Με απόφαση του αρμοδίου οργάνου της Χορηγούσας Αρχής ορίζονται οι όροι και οι κανόνες λειτουργίας των Επιτροπών του άρθρου 39.

Άρθρο 88
Εξουσιοδοτικές διατάξεις Μέρους Δ’
1. Με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού καθορίζονται η διαδικασία, οι προϋποθέσεις, οι τεχνικές προδιαγραφές, καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια, η οποία αφορά στην κατάθεση αντιγράφων των οπτικοακουστικών έργων στο Εθνικό Ψηφιακό Αποθετήριο Οπτικοακουστικών Έργων του άρθρου 42, καθώς και οι όροι και οι προϋποθέσεις για την αναπαραγωγή και χρήση αυτών, εφόσον υπάρχει έγγραφη συναίνεση των νόμιμων δικαιούχων των δικαιωμάτων επί εκάστου έργου και δεν υπάρχει κίνδυνος για τη διαφύλαξη και συντήρηση του υλικού.
2. Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας «Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Οπτικοακουστικών Μέσων και Δημιουργίας Α.Ε.», μετά από εισήγηση του Διευθύνοντος Συμβούλου, καθορίζονται ειδικότερα ζητήματα για το πρόγραμμα εξωστρέφειας του οπτικοακουστικού τομέα του άρθρου 44, όπως τα κριτήρια χρηματοδότησης των δράσεων, ο τρόπος ετήσιου προγραμματισμού και έγκρισης των δράσεων, καθώς και τα πρότυπα συμφωνητικών για τη χρηματοδότηση φεστιβάλ και εκδηλώσεων που διοργανώνονται από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς.
3. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Πολιτισμού, εξειδικεύονται ειδικότερα θέματα εφαρμογής του άρθρου 45, ιδίως οι διοικητικές διαδικασίες που πραγματοποιούνται από τα Γραφεία Διευκόλυνσης Οπτικοακουστικών Παραγωγών, η στελέχωση των Γραφείων, ο συντονισμός του Δικτύου των Γραφείων, καθώς και κάθε άλλο συναφές θέμα με την εφαρμογή του άρθρου αυτού.

Άρθρο 89
Εξουσιοδοτικές διατάξεις Μέρους Ε’
1. Το Διοικητικό Συμβούλιο (Δ.Σ.) του Οργανισμού «Ελληνικό Ίδρυμα Βιβλίου και Πολιτισμού» του άρθρου 46, δύναται, με απόφασή του, η οποία εκδίδεται μετά από εισήγηση του Προέδρου του, να μεταβιβάζει την άσκηση συγκεκριμένων αρμοδιοτήτων σε μέλος του Δ.Σ. του Οργανισμού. Η απόφαση μεταβίβασης αρμοδιοτήτων δύναται να ανακαλείται, εν όλω ή εν μέρει, ελεύθερα με νεότερη απόφαση του Δ.Σ..
2. Με κοινή απόφαση του εποπτεύοντος Υπουργού και του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών καθορίζονται, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 22 του ν. 4354/2015 (Α’ 176), οι αποδοχές που καταβάλλονται στον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού, οι οποίες δεν δύνανται να υπερβαίνουν τις αποδοχές του Γενικού Γραμματέα Υπουργείου.
3. Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού «Ελληνικό Ίδρυμα Βιβλίου και Πολιτισμού», που εγκρίνεται από τον εποπτεύοντα Υπουργό και τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, συνιστώνται ή καταργούνται Παραρτήματα του Οργανισμού στο εξωτερικό, σύμφωνα με το άρθρο 57, καθώς και τοπικές επιτροπές υποστήριξης της δραστηριότητας των Παραρτημάτων. Με την απόφαση ίδρυσης των Παραρτημάτων ορίζονται και τα θέματα διοίκησης αυτών.
4. Με απόφαση του εποπτεύοντος Υπουργού ορίζεται η διαδικασία ανάθεσης, σε έκτακτες περιπτώσεις, της θέσης του Διευθυντή των Παραρτημάτων του Οργανισμού, και σε υπαλλήλους που προΐστανται οργανικών μονάδων του ελληνικού δημοσίου ή νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου.
5. Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού, κατόπιν εισήγησης του Προέδρου, εγκρίνεται ο Κανονισμός Προγράμματος Επιχορήγησης Μεταφράσεων του Οργανισμού. Ο Κανονισμός αναρτάται στην ιστοσελίδα www.GreekLit.gr, και περιλαμβάνει τους όρους και τις προϋποθέσεις υποβολής αίτησης και συμμετοχής στο πρόγραμμα, τους δικαιούχους, τα κριτήρια αξιολόγησης και επιλογής, τον τρόπο συγκρότησης επιτροπής αξιολόγησης των αιτήσεων, τον αριθμό, τα προσόντα και τις ιδιότητες των μελών της, τις προθεσμίες υποβολής αιτήσεων, τον αριθμό των περιόδων υποβολής αιτήσεων κατ’ έτος και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την υποβολή αιτήσεων, την αξιολόγηση, την επιλογή και την καταβολή της επιχορήγησης στους επιλεγέντες δικαιούχους.
6. Με απόφαση του εποπτεύοντος Υπουργού, κατόπιν πρότασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού εγκρίνεται ο Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας του. Με τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας καθορίζονται:
α) η οργάνωση, η λειτουργία και η διάρθρωση των υπηρεσιών του Οργανισμού,
β) η κατανομή των αρμοδιοτήτων στις υπηρεσίες του,
γ) η κατανομή του προσωπικού σε κατηγορίες εκπαίδευσης, κλάδους και ειδικότητες,
δ) τα προσόντα, οι όροι πρόσληψης, εργασίας και αμοιβής και η βαθμολογική εξέλιξη του κάθε φύσης προσωπικού,
ε) το πειθαρχικό δίκαιο του προσωπικού,
στ) κάθε άλλο θέμα που αφορά στην οργάνωση και λειτουργία του Οργανισμού.

Άρθρο 90
Εξουσιοδοτικές διατάξεις Μέρους ΣΤ’
1. Με κοινή απόφαση του εποπτεύοντος Υπουργού και του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών καθορίζονται οι αποδοχές του Γενικού Διευθυντή του Οργανισμού «Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου» του άρθρου 69, οι οποίες δεν δύνανται να υπερβαίνουν τις αποδοχές Γενικού Γραμματέα Υπουργείου κατά την παρ. 1 του άρθρου 28 του ν. 4354/2015 (Α’176).
2. Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού, μετά από εισήγηση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή, είναι δυνατόν να ανατίθενται ειδικές αρμοδιότητες σε αναπλήρωση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή σε ένα ή περισσότερα πρόσωπα (καλλιτεχνικοί υπεύθυνοι). Με την απόφαση αυτή προσδιορίζονται οι σχετικές αρμοδιότητες, η διάρκεια ανάθεσης, καθώς επίσης και η αμοιβή του καλλιτεχνικού υπεύθυνου.
3. Με κοινή απόφαση του εποπτεύοντος Υπουργού και του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών καθορίζονται οι αποδοχές του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Οργανισμού του άρθρου 70, οι οποίες δεν δύνανται να υπερβαίνουν τις αποδοχές Γενικού Γραμματέα Υπουργείου κατά την παρ. 1 του άρθρου 28 του ν. 4354/2015.
4. Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού καθορίζεται η αμοιβή των δικηγόρων της παρ. 7 του άρθρου 71.
5. Με απόφαση του εποπτεύοντος Υπουργού, κατόπιν πρότασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού «Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου», εγκρίνεται ο Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας του Οργανισμού. Με τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας καθορίζονται:
α) η οργάνωση, η λειτουργία και η διάρθρωση των υπηρεσιών του Οργανισμού,
β) η κατανομή των αρμοδιοτήτων στις υπηρεσίες του,
γ) η κατανομή του προσωπικού σε κατηγορίες εκπαίδευσης, κλάδους και ειδικότητες,
δ) τα προσόντα, οι όροι πρόσληψης, εργασίας και αμοιβής και η βαθμολογική εξέλιξη του κάθε φύσης προσωπικού,
ε) το πειθαρχικό δίκαιο του προσωπικού,
στ) κάθε άλλο θέμα που αφορά στην οργάνωση και λειτουργία του Οργανισμού.
6. Με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, ύστερα από γνώμη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, καθορίζονται το ύψος των βαρυνουσών δαπανών και το είδος των τελούμενων εργασιών του άρθρου 75.

Άρθρο 91
Μεταβατικές διατάξεις Μέρους Β’
1. Μέχρι την πλήρωση των θέσεων του Προέδρου και του Διευθύνοντος Συμβούλου σύμφωνα με το Μέρος Α΄ του ν. 5062/2023 (Α’ 183), με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης ορίζεται το προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο (Δ.Σ.) της εταιρείας «Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Οπτικοακουστικών Μέσων και Δημιουργίας Α.Ε.-Creative Greece S.A.», το οποίο έχει το σύνολο των αρμοδιοτήτων, δικαιωμάτων και υποχρεώσεων που προβλέπονται από τον παρόντα για το Δ.Σ. της εταιρείας, τηρουμένων των προβλέψεων του άρθρου 10 του ν. 5062/2023 ως προς τον Πρόεδρο και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο. Η εν λόγω απόφαση ανακαλείται και τροποποιείται ελευθέρως οποτεδήποτε χωρίς να γεννά οποιοδήποτε δικαίωμα αποζημίωσης στα μέλη του Δ.Σ. που αντικαθίστανται. Η εταιρεία «Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Οπτικοακουστικών Μέσων και Δημιουργίας Α.Ε.-Creative Greece S.A.» αποκτά νομική προσωπικότητα με την καταχώρησή της στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ). Με την καταχώρηση του Καταστατικού της νέας Εταιρείας στο ΓΕΜΗ, καταργούνται: α) το νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία «Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας A.E.», β) το νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία «Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου» και λήγουν αυτοδικαίως και αζημίως για το Δημόσιο οι θητείες των διοικητικών συμβουλίων των καταργούμενων νομικών προσώπων.
2. Όλα τα δικαιώματα και υποχρεώσεις, καθώς και η κυριότητα και κάθε άλλο εμπράγματο δικαίωμα επί του συνόλου της κινητής και ακίνητης περιουσίας των καταργούμενων νομικών προσώπων περιέρχεται αυτοδικαίως, χωρίς την τήρηση οποιουδήποτε τύπου, χωρίς αντάλλαγμα και χωρίς την καταβολή φόρων μεταβίβασης ή τελών ή δικαιωμάτων υπέρ του Δημοσίου, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. ή άλλου νομικού προσώπου, στην υπό σύσταση Εταιρεία η οποία θεωρείται καθολικός διάδοχος αυτών. Για τις ανάγκες της καθολικής διαδοχής, η εγγραφή πράξεων στα υποθηκοφυλακεία ή η καταχώρισή τους στα κτηματολογικά γραφεία της χώρας γίνεται χωρίς καταβολή φόρων, τελών, δικαιωμάτων.
3. Εγκεκριμένα επιστημονικά, εκπαιδευτικά ή άλλα προγράμματα ή έργα σε εξέλιξη, που έχουν αναληφθεί από ή αφορούν σε ή στην υλοποίηση των οποίων συμμετέχουν τα καταργούμενα νομικά πρόσωπα, συνεχίζονται χωρίς διακοπή και με τους ίδιους όρους από την Εταιρεία, έως την προγραμματισμένη ημερομηνία λήξης τους. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας διασφαλίζει τη συνέχεια των προγραμμάτων αυτών με την ανάθεση καθηκόντων σε μέλη του προσωπικού της Εταιρείας και ρυθμίζει κάθε άλλο συναφές θέμα με αποφάσεις του.
4. Η Εταιρεία υπεισέρχεται στη θέση του δικαιούχου πάσης φύσεως επιχορήγησης ή χρηματοδότησης από δημόσιους, ιδιωτικούς, εθνικούς, διεθνείς ή ευρωπαϊκούς πόρους, καθώς και σε όλες τις συμβατικές και εξωσυμβατικές υποχρεώσεις ή δικαιώματα των καταργούμενων νομικών προσώπων.
5. Διοικητικές διαδικασίες ή ρυθμίσεις που έχουν εκκινήσει ή έχουν με οποιονδήποτε τρόπο δρομολογηθεί σχετικά με την πρόσληψη ή την απόσπαση μόνιμου προσωπικού ή προσωπικού ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου για την κάλυψη αναγκών των καταργούμενων νομικών προσώπων, συνεχίζονται χωρίς άλλη διαδικασία από τα αρμόδια όργανα και με τους ίδιους όρους για την υπό σύσταση Εταιρεία. Οι επιτυχόντες σε προκηρύξεις του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού για θέσεις των καταργούμενων νομικών προσώπων, τοποθετούνται σε κενές οργανικές θέσεις της Εταιρείας αντίστοιχες των προσόντων τους.
6. Οι προϋπολογισμοί των καταργούμενων νομικών προσώπων εκτελούνται από την Εταιρεία όπως έχουν εγκριθεί για το οικονομικό έτος 2024. Οι Γενικές Διευθύνσεις Οικονομικών Υπηρεσιών των εποπτευόντων Υπουργείων των καταργούμενων με τον παρόντα φορέων συνεχίζουν να εποπτεύουν την εκτέλεση των προϋπολογισμών του 2024 ως προς το μέρος της αρμοδιότητάς τους που είχαν πριν από την κατάργησή τους.
7. Εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις και δίκες με διάδικο τα καταργούμενα νομικά πρόσωπα, σε οποιοδήποτε δικονομικό στάδιο και εάν βρίσκονται, συνεχίζονται από την Εταιρεία χωρίς να επέρχεται διακοπή αυτών.
8. Με την επιφύλαξη της παρ. 9, μέχρι τη θέση σε ισχύ του νέου Κανονισμού Λειτουργίας της Εταιρείας και την τοποθέτηση του προσωπικού στις νέες οργανικές θέσεις και μονάδες, η Εταιρεία λειτουργεί σύμφωνα με τη διάρθρωση των υπηρεσιών βάσει των Κανονισμών Οργάνωσης και Λειτουργίας των καταργούμενων νομικών προσώπων όπως ισχύουν. Το προσωπικό των καταργούμενων νομικών προσώπων, ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας, μεταφέρεται στην Εταιρεία με τις θέσεις που κατείχε, βάσει των προηγούμενων διατάξεων και παρέχει τις υπηρεσίες του προς την Εταιρεία, με τους ίδιους όρους που τις παρείχε στα καταργούμενα νομικά πρόσωπα.
9. Εντός τριάντα (30) ημερών από τη συγκρότηση του Δ.Σ. σε σώμα, οι κατά παρέκκλιση αποσπασμένοι υπάλληλοι, ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, της Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας Α.Ε. οφείλουν να δηλώσουν εάν επιθυμούν τη μετάταξή τους στην Εταιρεία, ανεξαρτήτως εάν κατέχουν θέση ευθύνης ή όχι, οι οποίες διενεργούνται σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 12. Για τους υπόλοιπους κατά παρέκκλιση αποσπασμένους υπαλλήλους, ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, η συνέχιση της κατά παρέκκλιση απόσπασης επαναξιολογείται από το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας, σύμφωνα με τις υπηρεσιακές ανάγκες της.
10. Με τη θέση σε ισχύ του νέου Κανονισμού Λειτουργίας της Εταιρείας, το προσωπικό της καταλαμβάνει κενές οργανικές θέσεις αντίστοιχης κατηγορίας, βαθμού, κλάδου και ειδικότητας για τις οποίες κατέχει τα τυπικά προσόντα και καταργούνται οι αντίστοιχες προηγούμενες θέσεις τους. Αν δεν υπάρχουν οργανικές θέσεις αντίστοιχης κατηγορίας, βαθμού, κλάδου και ειδικότητας, το μεταφερόμενο προσωπικό διατηρεί τις προηγούμενες θέσεις του, οι οποίες καταργούνται με την καθ’ οιονδήποτε τρόπο κένωσή τους.
11. Από την έναρξη ισχύος του Κανονισμού Λειτουργίας της Εταιρείας: α) με απόφαση του Διευθύνοντος Συμβούλου τοποθετούνται οι μεταφερόμενοι υπάλληλοι και δικηγόροι με έμμισθη εντολή στις προβλεπόμενες στο άρθρο 17 κενές θέσεις αντίστοιχης κατηγορίας, βαθμού, κλάδου και ειδικότητας, για τις οποίες κατέχουν τα τυπικά προσόντα, και κατανέμονται στις οργανικές μονάδες, β) με απόφαση του Διευθύνοντος Συμβούλου, η οποία εκδίδεται μετά από εισήγηση του Δ.Σ., οι προϊστάμενοι των οργανικών μονάδων επιπέδου Γενικής Διεύθυνσης διορίζονται ή τοποθετούνται, χωρίς την τήρηση των διαδικασιών που επιβάλλουν οι κείμενες διατάξεις του ν. 4972/2022 (Α’ 181). Η θητεία των ως άνω προϊσταμένων ορίζεται έως τον διορισμό Γενικών Διευθυντών σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις και πάντως δεν μπορεί να υπερβεί τα δύο (2) έτη. γ) Με απόφαση του Διευθύνοντος Συμβούλου, τοποθετούνται ή διορίζονται οι προϊστάμενοι των λοιπών οργανικών μονάδων, χωρίς την τήρηση των διαδικασιών που επιβάλλουν οι κείμενες διατάξεις. Η θητεία των ως άνω προϊσταμένων ορίζεται έως τον διορισμό ή την τοποθέτηση νέων προϊσταμένων σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις και πάντως δεν μπορεί να υπερβεί τα δύο (2) έτη. Για τον Προϊστάμενο του Γραφείου Νομικής Υποστήριξης εφαρμόζεται η παρ. 2 του άρθρου 46 του Κώδικα Δικηγόρων (ν. 4194/2013, Α’ 208).
12. Με τη θέση σε ισχύ του νέου Κανονισμού Λειτουργίας της Εταιρείας εφαρμόζεται για την Εταιρεία το άρθρο 31 του ν. 4873/2021 (Α΄ 248) για την κινητικότητα υπαλλήλων σε νεοσύστατες υπηρεσίες φορέων Γενικής Κυβέρνησης. Οι αποσπάσεις που διενεργούνται με το εν λόγω άρθρο έχουν διάρκεια τριών (3) ετών με δυνατότητα παράτασης για άλλα τρία (3) έτη. Η υποχρέωση περί προηγούμενης ενδοϋπουργικής κινητικότητας του άρθρου 8 του ν. 4440/2016 (Α΄ 224) δεν ισχύει για τις εν λόγω αποσπάσεις.
13. Μέχρι την έναρξη ισχύος του Κανονισμού Λειτουργίας της Εταιρείας συνεχίζουν να λειτουργούν τα υφιστάμενα υπηρεσιακά και πειθαρχικά συμβούλια των καταργούμενων νομικών προσώπων, με αρμοδιότητα επί του προσωπικού που προέρχεται από το οικείο νομικό πρόσωπο.

Άρθρο 92
Μεταβατικές διατάξεις Μέρους Γ’
1. Από τη θέση σε ισχύ του παρόντος και έως την 5η Μαΐου 2024, το πρόγραμμα για την ενίσχυση της παραγωγής οπτικοακουστικών έργων στην Ελλάδα συνεχίζει να δέχεται αιτήσεις ένταξης και τροποποίησης όρων ένταξης σύμφωνα με το Κεφάλαιο Δ’ του ν. 4487/2017 (Α΄116) και με την επιφύλαξη των επόμενων παραγράφων του παρόντος. Από την 5η Μαΐου 2024 και μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου 2024, καμία αίτηση ένταξης ή τροποποίησης όρων ένταξης δεν μπορεί να υποβληθεί. Το Πρόγραμμα Cash Rebate Greece, όπως θεσμοθετείται με το Μέρος Γ του παρόντος, δέχεται αιτήσεις ένταξης επενδυτικών σχεδίων ανά καθεστώς ενίσχυσης από την 1η Οκτωβρίου2024 και με την προϋπόθεση της έκδοσης των υπουργικών αποφάσεων της παρ. 1 του άρθρου 87, οι οποίες πρέπει να εκδοθούν το αργότερο έως την ως άνω ημερομηνία.
2. Αιτήματα τροποποίησης τα οποία έχουν υποβληθεί έως την 5η Μαΐου 2024 και αφορούν σε επενδυτικά σχέδια, τα οποία έχουν υποβάλει αίτηση υπαγωγής πριν από την 1η Ιουλίου 2023 και των οποίων η απόφαση υπαγωγής είτε δεν έχει εκδοθεί είτε έχει εκδοθεί μετά την προθεσμία που ορίζει ο ν. 4487/2017, αξιολογούνται σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ίσχυαν κατά τον χρόνο υποβολής της αρχικής αίτησης υπαγωγής του επενδυτικού σχεδίου. Οι τροποποιήσεις αυτές δεν δύναται να αφορούν αλλοδαπά παραστατικά.
3. Επενδυτικά σχέδια για τα οποία έχει υποβληθεί αίτηση υπαγωγής ή τροποποίησης από την 1η Ιανουαρίου 2022 και έως την 5η Μαΐου 2024 και τα οποία έχουν αξιολογηθεί θετικά από την ανώνυμη εταιρεία Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ) Α.Ε. χωρίς να έχει εκδοθεί μέχρι σήμερα σχετική απόφαση από το αρμόδιο διοικητικό όργανο του εποπτεύοντος Υπουργείου, δύνανται να υποβάλλουν αίτημα ελέγχου εντός έξι (6) μηνών από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης υπαγωγής ή τροποποίησης χωρίς την υποχρέωση υποβολής αιτήματος παράτασης προς την ΕΚΟΜΕ Α.Ε. λόγω παρέλευσης των έξι (6) μηνών από την ημερομηνία λήξης ή ολοκλήρωσης του επενδυτικού σχεδίου.
4. Για τα επενδυτικά σχέδια για τα οποία έχει υποβληθεί από την 1η Ιουνίου 2022 και μέχρι τις 5 Μαΐου 2024, αίτηση σύνθετης τροποποίησης, η οποία εκκρεμεί και (α) δεν αυξάνει καθόλου τον συνολικό προϋπολογισμό και τις επιλέξιμες δαπάνες του επενδυτικού σχεδίου, (β) δεν προσθέτει νέα ενισχυόμενη δημόσια δαπάνη, (γ) δεν αλλάζει τους όρους των πολιτιστικών κριτηρίων του επενδυτικού σχεδίου, (δ) με οποιονδήποτε τρόπο μειώνει τη συνολική ενισχυόμενη δημόσια δαπάνη που έχει εγκριθεί με την απόφαση υπαγωγής του επενδυτικού σχεδίου, δεν απαιτείται η έκδοση σχετικής απόφασης και οι αιτούμενες τροποποιήσεις αντιμετωπίζονται ως απλές, εφόσον αυτές συμπεριλαμβάνονται στην τελική έκθεση ορκωτού λογιστή.
5. Για επενδυτικά σχέδια τα οποία μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος περιλαμβάνουν αλλαγές ή μεταβολές που συνιστούν απλές τροποποιήσεις, αυτές συμπεριλαμβάνονται στην τελική έκθεση ορκωτού λογιστή χωρίς να απαιτείται η διαδικασία της γνωστοποίησης.
6. Για τα επενδυτικά σχέδια για τα οποία έχει υποβληθεί αίτηση υπαγωγής από την 1η Ιανουαρίου2024, η αίτηση για ορισμό ορκωτού λογιστή δεν μπορεί να υποβληθεί πριν από την ημερομηνία λήξης του επενδυτικού σχεδίου που έχει δηλωθεί στην αίτηση υπαγωγής.
7. Επενδυτικά σχέδια για τα οποία έχει υποβληθεί αίτηση υπαγωγής ή τροποποίησης πριν από τη θέση σε ισχύ του Μέρους Γ’ και η σχετική απόφαση εκδίδεται μετά τη θέση σε ισχύ του Μέρους Γ’ αξιολογούνται βάσει του ν. 4487/2017 και η απόφαση εκδίδεται από το αρμόδιο διοικητικό όργανο του Μέρος Γ’.
8. Για όλα τα επενδυτικά σχέδια του ΚΑΔ 62.01.21 για τα οποία έχει υποβληθεί αίτηση υπαγωγής μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος και μέχρι την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατόπιν υποβολής φακέλου κοινοποίησης του καθεστώτος στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ε.Ε. ισχύουν τα εξής:
(α) το ανώτατο όριο χορήγησης ενίσχυσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα εκάστοτε οριζόμενα, συνυπολογιζόμενων άλλων ενισχύσεων de minimis ανά ενιαία επιχείρηση σε οποιαδήποτε χρονική περίοδο τριών (3) ετών σύμφωνα με τον Κανονισμό 2831/2023 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας και με το άρθρο 2 του Κανονισμού 2831/2023 για τον ορισμό της ενιαίας επιχείρησης, (β) η αιτούσα επιχείρηση υποβάλλει υπογεγραμμένη, δια του νόμιμου εκπροσώπου της, την υπεύθυνη δήλωση, σχετικά με το σύνολο των ενισχύσεων de minimis που έχει λάβει κατά το έτος χορήγησης, καθώς και για τα δύο (2) προηγούμενα ημερολογιακά έτη.
9. Για τα επενδυτικά σχέδια των παρ. 1 έως 4 και 6 οι διαδικασίες διεκπεραιώνονται μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων.

Άρθρο 93
Μεταβατικές διατάξεις Μέρους Ε’
1. Μέχρι την πλήρωση των θέσεων του Προέδρου και του Αντιπροέδρου σύμφωνα με το Μέρος Α΄ του ν. 5062/2023 (Α’ 183), με απόφαση του εποπτεύοντος Υπουργού ορίζεται το προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο του νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου «Ελληνικό Ίδρυμα Βιβλίου και Πολιτισμού», το οποίο έχει το σύνολο των αρμοδιοτήτων, δικαιωμάτων και υποχρεώσεων που προβλέπονται από τον παρόντα για το Δ.Σ. του Οργανισμού, τηρουμένων των προβλέψεων του άρθρου 10 του ν. 5062/2023 ως προς τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο. Η εν λόγω απόφαση ανακαλείται και τροποποιείται ελευθέρως οποτεδήποτε χωρίς να γεννά οποιοδήποτε δικαίωμα αποζημίωσης στα μέλη του Δ.Σ. που αντικαθίστανται. Μέχρι τη συγκρότηση του Δ.Σ. του πρώτου εδαφίου, ο νέος Οργανισμός διοικείται από το υφιστάμενο Δ.Σ. του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, το οποίο ασκεί τις αρμοδιότητες του άρθρου 51.
2. Το προσωπικό, ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας, που υπηρετεί, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, στο «Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού», μεταφέρεται αυτοδικαίως με την ίδια σχέση εργασίας στο νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου «Ελληνικό Ίδρυμα Βιβλίου και Πολιτισμού» και καταλαμβάνει αντίστοιχες κατά κατηγορία, κλάδο και ειδικότητα κενές οργανικές θέσεις, για τις οποίες κατέχει τα τυπικά προσόντα.
3. Οι κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος υπηρετούντες υπάλληλοι του «Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού» σε θέση ευθύνης, εξακολουθούν να ασκούν τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητές τους στο νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου «Ελληνικό Ίδρυμα Βιβλίου και Πολιτισμού» και λαμβάνουν το σύνολο των αποδοχών τους και του αναλογούντος επιδόματος θέσης ευθύνης του άρθρου 16 του ν. 4354/2015 (Α’ 176) αυτοδικαίως και χωρίς να απαιτείται καμία περαιτέρω διατύπωση, μέχρι την έκδοση του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας του Οργανισμού.
4. Έως την έκδοση του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας του Ελληνικού Ιδρύματος Βιβλίου και Πολιτισμού, σύμφωνα με την παρ. 6 του άρθρου 89, τα θέματα του δεύτερου εδαφίου της παρ. 6 του άρθρου 89 ρυθμίζονται με αποφάσεις του Δ.Σ. του Οργανισμού.
5. Το νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου «Ελληνικό Ίδρυμα Βιβλίου και Πολιτισμού» υπεισέρχεται ως καθολικός διάδοχος στη θέση του καταργούμενου νομικού προσώπου «Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού» και αυτοδικαίως στο σύνολο των κάθε φύσεως αρμοδιοτήτων, δικαιωμάτων, υποχρεώσεων και λοιπών εννόμων σχέσεων του. Οι κάθε είδους, τύπου, φύσεως και περιεχομένου δικαιοπραξίες που έχουν συναφθεί ή προκηρυχθεί μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος και ευρίσκονται σε ισχύ, στις οποίες το μοναδικό ή ένα από τα συμβαλλόμενα μέρη είναι το «Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού» συνεχίζονται από και στο όνομα του νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου «Ελληνικό Ίδρυμα Βιβλίου και Πολιτισμού», χωρίς το νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου ή άλλο συμβαλλόμενο μέρος ή τρίτος να δικαιούται να ζητήσει για τον λόγο αυτό τη λύση των ανωτέρω δικαιοπραξιών ή τη μη εκπλήρωση των υποχρεώσεων που απορρέουν από αυτές. Η εκτέλεση των κάθε είδους συμβάσεων ή άλλων εν γένει δικαιοπραξιών, τις οποίες έχει συνάψει το «Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού» με οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος συνεχίζεται από το νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου «Ελληνικό Ίδρυμα Βιβλίου και Πολιτισμού», το οποίο υπεισέρχεται ως καθολικός διάδοχος σε όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της εταιρείας που πηγάζουν από αυτές.
6. Διοικητικές διαδικασίες ή ρυθμίσεις που έχουν εκκινήσει ή έχουν με οποιονδήποτε τρόπο δρομολογηθεί σχετικά με την πρόσληψη ή την απόσπαση προσωπικού για την κάλυψη αναγκών του καταργούμενου νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου, συνεχίζονται χωρίς άλλη διαδικασία από τα αρμόδια όργανα και με τους ίδιους όρους για το συνιστώμενο με τον παρόντα νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου.
7. Υπογραφείσες συμβάσεις, εκτελούμενα προγράμματα και έργα και ο προϋπολογισμός του «Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού», συμπεριλαμβανομένου του ετήσιου τακτικού προϋπολογισμού, συνεχίζουν εφεξής να εκτελούνται σύμφωνα με τους εγκεκριμένους προϋπολογισμούς τους από το νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου «Ελληνικό Ίδρυμα Βιβλίου και Πολιτισμού».
8. Εκκρεμείς δίκες για διαφορές που προέρχονται από τη δραστηριότητα των καταργούμενων υπηρεσιών του «Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού» συνεχίζονται αυτοδικαίως από το νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου «Ελληνικό Ίδρυμα Βιβλίου και Πολιτισμού» ως καθολικό διάδοχό του. Η συζήτηση των δικών αυτών μπορεί να αναβάλλεται, ύστερα από αίτηση του νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου «Ελληνικό Ίδρυμα Βιβλίου και Πολιτισμού».
9. Εκκρεμείς διαδικασίες προμηθειών, ανάθεσης και εκτέλεσης έργων, αγοραπωλησιών, εκμισθώσεων, μισθώσεων και εν γένει παραχωρήσεων, οι οποίες είχαν αρχίσει από το «Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού» συνεχίζονται και ολοκληρώνονται από το νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου «Ελληνικό Ίδρυμα Βιβλίου και Πολιτισμού» με την εφαρμογή των διατάξεων που ίσχυαν κατά τον χρόνο έναρξής τους.
10. Το συνιστάμενο με τον παρόντα νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου υπεισέρχεται στη θέση του δικαιούχου πάσης φύσεως επιχορήγησης ή χρηματοδότησης από δημόσιους, ιδιωτικούς, εθνικούς, διεθνείς ή ευρωπαϊκούς πόρους, καθώς και σε όλες τις συμβατικές και εξωσυμβατικές υποχρεώσεις ή δικαιώματα του «Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού».
11. Ο εγκεκριμένος οικονομικός προϋπολογισμός του τρέχοντος οικονομικού έτους του καταργούμενου νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου «Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού» εκτελείται ενιαίως από το συνιστώμενο με τον παρόντα νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου «Ελληνικό Ίδρυμα Βιβλίου και Πολιτισμού». Πιστώσεις που έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό του «Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού» για τις ανάγκες λειτουργίας, κάλυψης της μισθοδοσίας και επίτευξης των καταστατικών σκοπών του, μεταφέρονται αυτοδικαίως στο νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου «Ελληνικό Ίδρυμα Βιβλίου και Πολιτισμού».
12. Κάθε στοιχείο κινητής ή ακίνητης περιουσίας του «Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού» περιέρχεται αυτοδικαίως χωρίς την τήρηση οποιουδήποτε τύπου, πράξης ή συμβολαίου και χωρίς αντάλλαγμα στο νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου «Ελληνικό Ίδρυμα Βιβλίου και Πολιτισμού», και η αποκλειστική χρήση και διαχείρισή τους ανήκει σε αυτό. Το νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου «Ελληνικό Ίδρυμα Βιβλίου και Πολιτισμού» καθίσταται αποκλειστικός κύριος, νομέας, κάτοχος και δικαιούχος κάθε κινητής και ακίνητης περιουσίας, καθώς και κάθε άλλου περιουσιακού στοιχείου, συμπεριλαμβανομένων ενδεικτικά των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, του «Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού». Η ως άνω μεταβίβαση όλων των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού, καθώς και κάθε σχετική πράξη ή συμφωνία που αφορά στην περιέλευση των περιουσιακών στοιχείων ή άλλων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και εμπράγματων δικαιωμάτων, του «Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού» στο νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου «Ελληνικό Ίδρυμα Βιβλίου και Πολιτισμού» απαλλάσσονται από κάθε φόρο, τέλος χαρτοσήμου ή οποιοδήποτε άλλο τέλος υπέρ του Δημοσίου και εισφορά ή δικαίωμα υπέρ οποιουδήποτε τρίτου. Η τυχόν προκύπτουσα υπεραξία από τη μεταβίβαση δεν υπόκειται σε φόρο εισοδήματος.

Άρθρο 94
Μεταβατικές διατάξεις Μέρους ΣΤ’
1. Μέχρι την πλήρωση των θέσεων του Προέδρου και του Αντιπροέδρου σύμφωνα με το Μέρος Α΄ του ν. 5062/2023 (Α’ 183), με απόφαση του εποπτεύοντος Υπουργού ορίζεται το προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο του νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου «Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου», το οποίο έχει το σύνολο των αρμοδιοτήτων, δικαιωμάτων και υποχρεώσεων που προβλέπονται από τον παρόντα για το Δ.Σ. του Οργανισμού, τηρουμένων των προβλέψεων του άρθρου 10 του ν. 5062/2023 ως προς τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο. Η εν λόγω απόφαση ανακαλείται και τροποποιείται ελευθέρως οποτεδήποτε χωρίς να γεννά οποιοδήποτε δικαίωμα αποζημίωσης στα μέλη του Δ.Σ. που αντικαθίστανται.
2. Το προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και οι δικηγόροι που έχουν προσληφθεί με σχέση έμμισθης εντολής και υπηρετούν, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, στην «Ελληνικό Φεστιβάλ Α.Ε.», μεταφέρονται αυτοδικαίως με την ίδια σχέση εργασίας στο νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου «Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου» και καταλαμβάνουν αντίστοιχες κατά κατηγορία, κλάδο και ειδικότητα κενές οργανικές θέσεις, για τις οποίες κατέχουν τα απαιτούμενα τυπικά προσόντα.
3. Το προσωπικό που υπηρετεί κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου στην «Ελληνικό Φεστιβάλ Α.Ε.», μεταφέρεται αυτοδικαίως με την ίδια σχέση εργασίας στο νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου «Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου».
4. Προσωπικό, το οποίο υπηρετεί κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος στην «Ελληνικό Φεστιβάλ Α.Ε.», δυνάμει απόσπασης, μεταφέρεται αυτοδικαίως στο νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου «Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου» για τον υπόλοιπο χρόνο της απόσπασής του χωρίς να απαιτείται καμία περαιτέρω διαδικασία.
5. Η υφιστάμενη κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος σύμβαση εργασίας του Γενικού Διευθυντή της «Ελληνικό Φεστιβάλ Α.Ε.» μεταφέρεται αυτοδικαίως στο νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου «Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου».
6. Η κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος υπηρετούσα ως Καλλιτεχνική Διευθύντρια της «Ελληνικό Φεστιβάλ Α.Ε.» ασκεί τις αρμοδιότητες και τα καθήκοντα της Καλλιτεχνικής Διευθύντριας στο νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου «Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου» έως τη λήξη της θητείας της, η οποία καθορίστηκε, δυνάμει της υπ’ αρ. 465055/28.9.2022 απόφασης της Υπουργού Πολιτισμού (Υ.Ο.Δ.Δ. 910).
7. Οι κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος υπηρετούντες υπάλληλοι της «Ελληνικό Φεστιβάλ Α.Ε.» σε θέση ευθύνης, εξακολουθούν να ασκούν τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητές τους στο νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου «Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου» και λαμβάνουν το σύνολο των αποδοχών τους και του αναλογούντος επιδόματος θέσης ευθύνης του άρθρου 16 του ν. 4354/2015 (Α’176) αυτοδικαίως και χωρίς να απαιτείται καμία περαιτέρω διατύπωση, μέχρι την έκδοση του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας του Οργανισμού.
8. Οι επιτυχόντες σε προκηρύξεις του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού για θέσεις της καταργούμενης με το άρθρο 61 ανώνυμης εταιρείας τοποθετούνται σε κενές οργανικές θέσεις του συνιστώμενου με τον παρόντα νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου, αντίστοιχες των προσόντων τους.
9. Έως την έκδοση του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας του «Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου», σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 90, τα θέματα του δεύτερου εδαφίου της παρ. 5 του άρθρου 90 ρυθμίζονται με αποφάσεις του Δ.Σ. του Οργανισμού.
10. Το νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου «Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου» υπεισέρχεται ως καθολικός διάδοχος στη θέση της «Ελληνικό Φεστιβάλ Α.Ε.» και αυτοδικαίως στο σύνολο των κάθε φύσεως αρμοδιοτήτων, δικαιωμάτων, υποχρεώσεων και λοιπών εννόμων σχέσεών της. Οι κάθε είδους, τύπου, φύσεως και περιεχομένου δικαιοπραξίες που έχουν συναφθεί ή προκηρυχθεί μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος και ευρίσκονται σε ισχύ, στις οποίες το μοναδικό ή ένα από τα συμβαλλόμενα μέρη είναι η «Ελληνικό Φεστιβάλ Α.Ε.». συνεχίζονται από και στο όνομα του νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου «Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου», χωρίς το νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου ή άλλο συμβαλλόμενο μέρος ή τρίτος να δικαιούται να ζητήσει για τον λόγο αυτό τη λύση των ανωτέρω δικαιοπραξιών ή τη μη εκπλήρωση των υποχρεώσεων που απορρέουν από αυτές. Η εκτέλεση των κάθε είδους συμβάσεων ή άλλων δικαιοπραξιών, τις οποίες έχει συνάψει η «Ελληνικό Φεστιβάλ Α.Ε.» με οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος συνεχίζεται από το νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου «Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου», το οποίο υπεισέρχεται ως καθολικός διάδοχος σε όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της εταιρείας που πηγάζουν από αυτές.
11. Διοικητικές διαδικασίες ή ρυθμίσεις που έχουν εκκινήσει ή έχουν με οποιονδήποτε τρόπο δρομολογηθεί σχετικά με την πρόσληψη ή την απόσπαση μόνιμου προσωπικού ή προσωπικού ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου για την κάλυψη αναγκών της «Ελληνικό Φεστιβάλ Α.Ε.», συνεχίζονται χωρίς άλλη διαδικασία από τα αρμόδια όργανα και με τους ίδιους όρους για το συνιστώμενο με τον παρόντα νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου.
12. Υπογραφείσες συμβάσεις, εκτελούμενα προγράμματα και έργα και ο προϋπολογισμός της «Ελληνικό Φεστιβάλ Α.Ε.», συμπεριλαμβανομένου του ετήσιου τακτικού προϋπολογισμού, συνεχίζουν εφεξής να εκτελούνται σύμφωνα με τους βάσει των συμβάσεων εγκεκριμένους προϋπολογισμούς τους από το νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου «Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου».
13. Εκκρεμείς δίκες για διαφορές που προέρχονται από τη δραστηριότητα των καταργούμενων υπηρεσιών της «Ελληνικό Φεστιβάλ Α.Ε.» συνεχίζονται αυτοδικαίως από το νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου «Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου» ως καθολικό διάδοχό της. Η συζήτηση των δικών αυτών μπορεί να αναβάλλεται, ύστερα από αίτηση του νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου «Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου».
14. Εκκρεμείς διαδικασίες προμηθειών, ανάθεσης και εκτέλεσης έργων, αγοραπωλησιών, εκμισθώσεων, μισθώσεων και εν γένει παραχωρήσεων, οι οποίες είχαν αρχίσει από την «Ελληνικό Φεστιβάλ Α.Ε.» συνεχίζονται και ολοκληρώνονται από το νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου «Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου» με την εφαρμογή των διατάξεων που ίσχυαν κατά τον χρόνο έναρξής τους.
15. Το συνιστώμενο με τον παρόντα νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου υπεισέρχεται στη θέση του δικαιούχου πάσης φύσεως επιχορήγησης ή χρηματοδότησης από δημόσιους, ιδιωτικούς, εθνικούς, διεθνείς ή ευρωπαϊκούς πόρους, καθώς και σε όλες τις συμβατικές και εξωσυμβατικές υποχρεώσεις ή δικαιώματα της «Ελληνικό Φεστιβάλ Α.Ε.».
16. Ο εγκεκριμένος οικονομικός προϋπολογισμός του τρέχοντος οικονομικού έτους της καταργούμενης «Ελληνικό Φεστιβάλ Α.Ε.» εκτελείται ενιαίως από το συνιστώμενο με τον παρόντα νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου «Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου». Πιστώσεις που έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό της «Ελληνικό Φεστιβάλ Α.Ε.» για τις ανάγκες λειτουργίας, κάλυψης της μισθοδοσίας και επίτευξης των καταστατικών σκοπών της εταιρείας μεταφέρονται αυτοδικαίως στο νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου «Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου».
17. Κάθε στοιχείο κινητής ή ακίνητης περιουσίας της «Ελληνικό Φεστιβάλ Α.Ε.», συμπεριλαμβανομένου και του αρχείου της, περιέρχεται αυτοδικαίως χωρίς την τήρηση οποιουδήποτε τύπου, πράξης ή συμβολαίου και χωρίς αντάλλαγμα στο νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου «Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου», και η αποκλειστική χρήση και διαχείρισή τους ανήκει σε αυτό. Το νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου «Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου» καθίσταται αποκλειστικός κύριος, νομέας, κάτοχος και δικαιούχος κάθε κινητής και ακίνητης περιουσίας, καθώς και κάθε άλλου περιουσιακού στοιχείου, συμπεριλαμβανομένων ενδεικτικά των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, της «Ελληνικό Φεστιβάλ Α.Ε.». Η ως άνω μεταβίβαση όλων των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού, καθώς και κάθε σχετική πράξη ή συμφωνία αφορώσα στην περιέλευση των περιουσιακών στοιχείων ή άλλων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και εμπράγματων δικαιωμάτων, της «Ελληνικό Φεστιβάλ ΑΕ» στο νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου «Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου» απαλλάσσονται από κάθε φόρο, τέλος χαρτοσήμου ή οποιοδήποτε άλλο τέλος υπέρ του Δημοσίου και εισφορά ή δικαίωμα υπέρ οποιουδήποτε τρίτου. Η τυχόν προκύπτουσα υπεραξία από τη μεταβίβαση, δεν υπόκειται σε φόρο εισοδήματος.

Άρθρο 95
Τελικές διατάξεις
Στο άρθρο 16 του π.δ. 40/2020 (Α’ 85), περί του Αυτοτελούς Τμήματος Επικοινωνίας και Οπτικοακουστικών Έργων του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στον τίτλο, διαγράφεται η φράση «και Οπτικοακουστικών Έργων», β) στο πρώτο εδάφιο, βα) διαγράφεται η φράση «και Οπτικοακουστικών Έργων» και ββ) καταργείται η περ. δ), γ) στο δεύτερο εδάφιο, διαγράφεται η φράση «και με τις υπηρεσίες του Ε.Κ.Ο.Μ.Ε. Α.Ε.» και το άρθρο 16 διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 16- Αυτοτελές Τμήμα Επικοινωνίας
Το Αυτοτελές Τμήμα Επικοινωνίας έχει τις εξής αρμοδιότητες: (α) τη σύνταξη και εφαρμογή πλάνου επικοινωνίας για όλες τις πολιτικές και δράσεις της Γενικής Γραμματείας και τη διάχυση των θετικών συνεπειών τους στους πολίτες και την κοινωνία ευρύτερα, (β) τον σχεδιασμό δράσεων ευαισθητοποίησης της κοινωνίας για κάθε θέμα που άπτεται των αρμοδιοτήτων της Γενικής Γραμματείας, (γ) την οργάνωση θεματικών διαβουλεύσεων για θέματα αρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας με κοινωνικούς φορείς και εταίρους εκπροσώπους. Για την άσκηση των αρμοδιοτήτων του, το Τμήμα συνεργάζεται με όλες τις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας, με το Γραφείο Επικοινωνίας και Ενημέρωσης του Υπουργείου, με κάθε δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα που σχετίζεται με τις αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας.».

Άρθρο 96
Καταργούμενες διατάξεις
1. Με την πλήρωση των προβλεπομένων στην παρ. 1 του άρθρου 91 καταργούνται: α) τα άρθρα 44 έως 51 του ν. 4339/2015 (Α’ 133), περί του νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία «Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας A.E.», β) τα άρθρα 9 έως 20 του ν. 3905/2010 (Α’ 219), περί του νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία «Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου» και γ) κάθε άλλη, γενική ή ειδική, διάταξη που αντίκειται στις διατάξεις του Μέρους Β του παρόντος.

2. Από την έναρξη ισχύος του Μέρους Γ’ καταργούνται τα άρθρα 19 έως 38 του ν. 4487/2017 (Α’ 116).

3. Με την πλήρωση των προβλεπομένων στην παρ. 1 του άρθρου 93 καταργούνται: α) το άρθρο 19 του ν. 2026/1992 (Α’ 43), περί της ίδρυσης νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία «Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού», β) ο ν. 2524/1997 (Α’ 183), περί του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, γ) το άρθρο 38 του ν. 2162/1993 (Α’ 120), περί των αποσπάσεων στο Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού, δ) το π.δ. 199/1992 (Α’ 46), περί της οργάνωσης και λειτουργίας του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού, και ε) κάθε άλλη, γενική ή ειδική, διάταξη που αντίκειται στις διατάξεις του Μέρους Ε του παρόντος.

4. Με την πλήρωση των προβλεπομένων στην παρ. 1 του άρθρου 94 καταργούνται: α) τα άρθρα 1 έως 11 του ν. 2636/1998 (Α 198), περί συστάσεως της ανώνυμης εταιρείας «Ελληνικό Φεστιβάλ Α.Ε.», β) οι διατάξεις του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας της «Ελληνικό Φεστιβάλ Α.Ε.» και γ) κάθε άλλη, γενική ή ειδική, διάταξη που αντίκειται στις διατάξεις του Μέρους ΣΤ’ του παρόντος.

  • 28 Μαρτίου 2024, 11:14 | ΣΑΠΟΕ – ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΟΠΤΙΚΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ

    Oι θέσεις της ΕΝΩΣΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ (PACT) και του κυρίου Ελευθέριου Ράντου, βρίσκουν σύμφωνο τον ΣΑΠΟΕ, κινούνται στην σωστή κατεύθυνση και ο ΣΑΠΟΕ θα στηρίζει οποιαδήποτε πρωτοβουλία και τοποθέτηση συμβάλλει στην ενίσχυση του οπτικοακουστικού κλάδου, στην απλοποίηση των διαδικασιών, στην μείωση της γραφειοκρατίας και στην εν γένει προσαρμογή της νομοθεσίας στις ανάγκες και ιδιαιτερότητες του κλαδου.

  • Ως επαγγελματίες του χώρου ζητούμε να απαλειφθούν όλες οι αναφορές στην ενίσχυση γενικώς του ελληνικού πολιτισμού και να περιοριστεί ο νέος φορέας στην ενίσχυση του ελληνικού κινηματογράφου και των οπτικοακουστικών.
    Επίσης ο νέος φορέας να φέρει την ονομασία Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και Οπτικοακουστικών (ΕΚΚ-ΟΑ) και αντίστοιχα Greek Film and Audiovisual Center (GFC-AV) με διακριτικό τίτλο GFC-AV.
    Στο άρθρο 4.2.ιζ ο νέος φορέας μετατρέπεται σε εταιρεία διοργάνωσης εκδηλώσεων «διοργανώνοντας και υποστηρίζοντας εγχώριες εκδηλώσεις ή φεστιβάλ για την κινηματογραφική, οπτικοακουστική και δημιουργική βιομηχανία της χώρας». Ζητούμε να απαλειφθεί η λέξη «διοργανώνει».
    Ζητούμε ο νόμος να συμπληρωθεί με σαφή αναφορά στην αναλογία κατανομής κονδυλίων σε ποσοστά 40 % (επιλεκτικά) – 60 % (cash rebate).
    Να τίθεται πλαφόν χρηματοδότησης ανά έτος και ανά τομέα χρηματοδότησης το οποίο θα πρέπει να γνωστοποιείται στους ενδιαφερόμενους εγκαίρως.
    Ζητούμε ο νόμος να συμπληρωθεί με όσα ορίζει ο ιδρυτικός νόμος 3905/2010 του ΕΚΚ σχετικά με την λειτουργία και τη δομή του επιλεκτικού προγράμματος.
    Ζητούμε να οριστεί χρηματοδότηση μόνο μίνι σειρών οι οποίες περιλαμβάνουν μάξιμουμ 13 επεισόδια και ένα μόνο κύκλο.

    Προτείνουμε την τροποποίηση της παρ. 3 ως εξής:
    «3. «Δύσκολο Οπτικοακουστικό Έργο» το αυτοτελές οπτικοακουστικό έργο το οποίο πληροί τουλάχιστον μία από τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
    ηα) Το μοναδικό πρωτότυπο είναι στην ελληνική γλώσσα. Χρήση μικρής ή περιορισμένης έκτασης άλλων γλωσσών δεν αναιρεί την πλήρωση της προϋπόθεσης αυτής,
    ηβ) Αποτελεί το πρώτο ή το δεύτερο έργο ενός σκηνοθέτη ή παραγωγού,
    ηγ) αποτελεί έργο προϋπολογισμού έως ένα εκατομμύριο (1.000.000) ευρώ,
    ηδ) αποτελεί ταινία μικρού μήκους ή έργο τεκμηρίωσης (ντοκιμαντέρ),
    ηε) έχει περιορισμένες δυνατότητες εμπορικής εκμετάλλευσης».

  • 28 Μαρτίου 2024, 02:20 | ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

    ΑΡΘΡΟ 87
    Θεωρούμε απαραίτητη προϋπόθεση για την ευόδωση του ρόλου του CRGR-FTV την διασφάλιση ενός σταθερού ποσοστού κάλυψης επιλέξιμων δαπανών. Οποιαδήποτε εκδοχή κυμαινόμενου ποσοστού ανατρέπει επί της ουσίας το νόημα του cash rebate.

    ΑΡΘΡΟ 91
    Η δομή των χρηματοδοτικών προγραμμάτων (μικρού μήκους, πρώτη ταινία: γραφή, πρώτη ταινία: development, πρώτη ταινία: development, πρώτη ταινία: παραγωγή, βασικό πρόγραμμα: γραφή, βασικό πρόγραμμα: development, βασικό πρόγραμμα: παραγωγή, micro-budget, έτοιμη ταινία, μειοψηφική συμπαραγωγή) του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου οφείλουν να διατηρηθούν ως έχουν έως ότου προκύψει ένα σαφές και πλήρες πρόγραμμα χρηματοδοτήσεων στον νέο φορέα. Ο σχεδιασμός και η εκπόνηση των νέων προγραμμάτων χρηματοδότησης κρίνεται απαραίτητο να γίνει σε σύμπραξη με τα σωματεία και τους φορείς της κινηματογραφικής κοινότητας.

    ΑΡΘΡΟ 92
    Το συγκεκριμένο άρθρο περιέχει πολλές νομικές ασάφειες. Κρίνουμε πως χρήζει γενικής αναθεώρησης προκειμένου να αποσαφηνιστεί το περιεχόμενό του.

  • 28 Μαρτίου 2024, 01:44 | ΕΝΩΣΗ ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝ-ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ (ΕΣΠΕΚ)

    ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ της ΕΝΩΣΗΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝ-ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ (ΕΣΠΕΚ) ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΜΕ ΤΙΤΛΟ
    «Δημιουργική Ελλάδα: ενίσχυση του κινηματογραφικού, οπτικοακουστικού και δημιουργικού τομέα, ίδρυση φορέα για το βιβλίο και λοιπές διατάξεις για τον σύγχρονο πολιτισμό»

    Έπειτα από διαβουλεύσεις της ΕΣΠΕΚ με τα αρμόδια σωματεία με αντικείμενο το παρόν σχέδιο νόμου, προσυπογράφουμε τα παρακάτω σχόλια:

    ΑΡΘΡΟ 87

    Επί της παραγράφου 1 προτείνουμε να συμπεριληφθεί σε αυτήν το εδάφιο β’ της παραγράφου 2, το οποίο προβλέπει την διαβούλευση, πριν την έκδοση της σχετικής ΚΥΑ, με επαγγελματικά σωματεία του οπτικοακουστικού τομέα. Η ΚΥΑ της παρ. 1 είναι προφανώς η σημαντικότερη διοικητική πράξη που θα εκδοθεί στο πλαίσιο εφαρμογής του νέου νομοθετικού πλαισίου. Ως εκ τούτου είναι απολύτως απαραίτητη η διαβούλευση, πριν την έκδοσή της, με τους επαγγελματίες του κλάδου, οι οποίοι μπορούν να εισφέρουν με τις γνώσεις τους και την αποκτηθείσα εμπειρία στην βέλτιστη δυνατή ρύθμιση των σχετικών ζητημάτων.
    Επειδή το σχετικό εδάφιο έχει διατυπωθεί με μάλλον αδόκιμο τρόπο («παράγοντες») προτείνουμε την συμπερίληψη στην παρ. 1 και 2 εδαφίου ως εξής: «Η απόφαση εκδίδεται έπειτα από διαβούλευση με τα αντιπροσωπευτικά επαγγελματικά σωματεία του οπτικοακουστικού κλάδου».
    (i) Επιπροσθέτως θεωρούμε πως είναι κρίσιμη η απαλοιφή της παρ. 3 για τους ακόλουθους λόγους: Με το άρθρο 25 παρ. 1 του Σ/Ν το παρεχόμενο επενδυτικό κίνητρο ορίζεται ως σταθερό (μη μεταβλητό) ποσοστό σαράντα τοις εκατό (40%) επί της αξίας των επιλέξιμων δαπανών της παραγωγής. Τυχόν μείωση του ποσοστού αυτού με ΚΥΑ, κατ’ ενάσκηση της κανονιστικής αρμοδιότητας της Διοίκησης βάσει ειδικής νομοθετικής εξουσιοδότησης, αντίκειται στο άρθρο 43 παρ. 2 του Συντάγματος. Η νομοθετική εξουσιοδότηση του άρθρου 87 παρ. 3 του Σ/Ν εν προκειμένω πάσχει νομικά διότι το θέμα που ρυθμίζεται ούτε ειδικό είναι ούτε λεπτομερειακό. Δεδομένου ότι ο υπολογισμός του ύψους του επενδυτικού κινήτρου ως συγκεκριμένου, «κλειδωμένου» ποσοστού των επιλέξιμων δαπανών ρυθμίζεται αποκλειστικώς με τον πρωτεύοντα κανόνα δικαίου του άρθρου 25 παρ. 1, διαφορετική ρύθμιση αυτού είναι εφικτή μόνο με τροποποίηση του εκδοθησόμενου νόμου και όχι με ΚΥΑ. Ούτε βεβαίως πρόκειται για ενεργοποίηση ουσιαστικής νομοθετικής διάταξης. Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με τη νομολογία, ειδικότερα είναι τα θέματα που αποτελούν μερικότερη περίπτωση του θέματος που αποτελεί κύριο αντικείμενο της νομοθετικής ρύθμισης ή έχει λεπτομερειακό χαρακτήρα σε σχέση με τη βασική ουσιαστική ρύθμιση που περιέχεται στον νόμο – αντιφατική ρύθμιση από την κανονιστικώς δρώσα διοίκηση του ίδιου ακριβώς θέματος που ρυθμίζεται αποκλειστικώς διά του τυπικού νόμου δεν επιτρέπεται.

    Περαιτέρω, ενδεχόμενη αναγωγή του νομοθέτη στην προβλεπόμενη παρεμφερή δυνατότητα της Διοίκησης στον αναπτυξιακό ν. 4887/2022 δεν παρίσταται εύλογη, καθόσον στον αναπτυξιακό νόμο δεν προσδιορίζεται πρωτογενώς το ύψος του επενδυτικού κινήτρου ως ποσοστού των επιλέξιμων δαπανών, αλλά, αντιθέτως, αυτό καθορίζεται το πρώτον με την προκήρυξη των επιμέρους καθεστώτων ενίσχυσης ανά θεματική κατηγορία με σχετική υπουργική απόφαση.

    (ii) Ανεξαρτήτως του υπό (i) ζητήματος, η παράκαμψη της ουσιωδέστερης ίσως για τους Φορείς πρόβλεψης του Σ/Ν μέσω ΚΥΑ, που μάλιστα προοιωνίζεται τον περιορισμό των παρεχόμενων ενισχύσεων από το 2025 και εφεξής (εκπέμποντας εξόχως αρνητικά μηνύματα στο εξωτερικό), ναρκοθετεί τις αναπτυξιακές προοπτικές του οπτικοακουστικού κλάδου στην Ελλάδα και δρα αποτρεπτικά ως προς την προσέλκυση διεθνών επενδύσεων και συνεργασιών, που προαπαιτούν σταθερό και ασφαλές εθνικό θεσμικό πλαίσιο παροχής επενδυτικών κινήτρων.

    Στο βαθμό μάλιστα που η διακύμανση του ύψους του επενδυτικού κινήτρου κάτω από 40% ως ποσοστού επί των επιλέξιμων δαπανών, αφορά και καταλαμβάνει και επενδυτικά σχέδια που εγκρίνονται κατά τον χρόνο της ένταξης με 40%, αλλά κατά το στάδιο του ελέγχου υπόκεινται υποχρεωτικά στη διακύμανση του ποσοστού προς τα κάτω μέσω θέσπισης σχετικής ΚΥΑ (ζήτημα για το οποίο κρίσιμα σημειωτέον δεν διακρίνει σχετικά το Σ/Ν), τίθεται εν αμφιβόλω η διασφάλιση της αρχής της εύλογης (δικαιολογημένης) εμπιστοσύνης των Φορέων, οι οποίοι αναλαμβάνουν οικονομικές υποχρεώσεις, εκτιθέμενοι στους συνεπακόλουθους επιχειρηματικούς κινδύνους, πρώτον και κύριον επί τη βάσει όσων ορίζονται σχετικά στην απόφαση ένταξης χρηματοδότησης του επενδυτικού σχεδίου.

    (iii) Τέλος, επισημαίνεται ότι το εύλογο δημοσιονομικό συμφέρον του ΕΔ θωρακίζεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο με τις λοιπές διατάξεις των άρθρων 22 παρ. 3, 30 παρ. 5 και 87 παρ. 2 του Σ/Ν. Οι δημοσιονομικές συνθήκες και κυβερνητικές προτεραιότητες δύνανται φυσικά να αναπροσαρμόζονται, μέσω της κατάρτισης των σχετικών ετήσιων προϋπολογισμών ανά καθεστώς ενίσχυσης του Προγράμματος. Η ανατροπή όμως της ουσιωδέστερης ίσως πρόβλεψης του Προγράμματος CRGR, για δημοσιονομικούς και μόνο λόγους, και μάλιστα χωρίς τυπικό νόμο, εκφεύγει κάθε έννοιας αναλογικότητας και, δυστυχώς, φαλκιδεύει το θεσμικό αποτύπωμα της συγκεκριμένης νομοθετικής πρωτοβουλίας.

    Η διάταξη του άρθρου 87 παρ. 5 του Σ/Ν αναφέρεται στην εισαγωγή συστήματος οριοθετημένων περιόδων υποβολής αιτήσεων στα καθεστώτα ενίσχυσης του Προγράμματος CRGR. Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνεται ότι θα απαιτηθεί εκτεταμένη διαβούλευση με τα αντιπροσωπευτικά επαγγελματικά σωματεία του οπτικοακουστικού κλάδου για τον καθορισμό των αντίστοιχων περιόδων στη βάση ευχερούς εξυπηρέτησης του γενικότερου προγραμματισμού των Φορέων. Ως εκ τούτου προτείνουμε τη νομοτεχνική προσαρμογή της διάταξης ως εξής:
    «5. Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Χορηγούσας Αρχής και κατόπιν διαβούλευσης με τα αντιπροσωπευτικά επαγγελματικά σωματεία του οπτικοακουστικού κλάδου, τον Δεκέμβριο του προηγούμενου έτους, καθορίζονται οι ημερομηνίες υποβολής αιτήσεων στα καθεστώτα ενίσχυσης του Προγράμματος CRGR, βάσει του ετήσιου προγραμματισμού.»

    ΑΡΘΡΟ 91

    Με σκοπό την πλήρη διασαφήνιση των εφαρμοστέων κανόνων ως προς το selective πρόγραμμα ενίσχυσης κατά το μεταβατικό διάστημα μέχρι την πλήρη λειτουργία του νέου φορέα, την σύνταξη νέων κανονισμών και την εκπόνηση νέων προγραμμάτων, προτείνουμε την προσθήκη προτελευταίου και τελευταίου εδαφίου στην παράγραφο 8 του άρθρου 91 ως εξής:
    «Οι κατά τον χρόνο της έναρξης ισχύος του παρόντος Κανονισμοί Προγραμμάτων Χρηματοδότησης Κινηματογραφικών Σχεδίων και Έργων, καθώς και Προώθησης και Διανομής Κινηματογραφικών Ταινιών του καταργούμενου νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία «Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου» διατηρούν την ισχύ τους και εφαρμόζονται από τις μεταφερόμενες διευθύνσεις και τμήματα του νομικού αυτού προσώπου σύμφωνα με το εδάφιο α’ μέχρι την τροποποίηση ή την αντικατάστασή τους. Το ίδιο ισχύει και για τις Δράσεις / Προσκλήσεις του Άξονα Προτεραιότητας 4.6 του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας – Προγράμματα Ενίσχυσης της Εθνικής Κινηματογραφίας του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου για τον προβλεπόμενο χρόνο διάρκειας αυτού».
    Πέραν αυτών είναι ζωτικής σημασίας για την κινηματογραφική παραγωγή στην χώρα η θεσμική κατοχύρωση και για το μέλλον των προγραμμάτων χρηματοδότησης που μέχρι σήμερα εκπονεί και υλοποιεί το ΕΚΚ, σύμφωνα άλλωστε με τις «βέλτιστες πρακτικές» σε όλη την ΕΕ αλλά και διεθνώς. Η μέχρι σήμερα πρακτική εμπειρία καταδεικνύει την απόλυτη αναγκαιότητα ενίσχυσης του κινηματογραφικού έργου ανάλογα με τις εκάστοτε ιδιαιτερότητες και ανάγκες (π.χ μικρού μήκους, πρώτη ταινία, development κλπ). Για τον λόγο αυτό προτείνουμε – πέρα από τα αμέσως ανωτέρω – και την προσθήκη νέας παραγράφου 9 – με αναρίθμηση των υπολοίπων – στο άρθρο 91, η οποία θα έχει ως εξής:
    «9. Οι κατά τον χρόνο της έναρξης ισχύος του παρόντος Κανονισμοί Προγραμμάτων Χρηματοδότησης Κινηματογραφικών Σχεδίων και Έργων, καθώς και Προώθησης και Διανομής Κινηματογραφικών Ταινιών του καταργούμενου νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία «Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου» μπορούν να τροποποιηθούν ή να αντικατασταθούν, εφόσον συνεχίζει να ενισχύεται το κινηματογραφικό σχέδιο και έργο τουλάχιστον κατά τις υφιστάμενες κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος διακρίσεις των προγραμμάτων αυτών (μικρού μήκους, πρώτη ταινία: γραφή, πρώτη ταινία: development, πρώτη ταινία: development, πρώτη ταινία: παραγωγή, βασικό πρόγραμμα: γραφή, βασικό πρόγραμμα: development, βασικό πρόγραμμα: παραγωγή, micro-budget, έτοιμη ταινία, μειοψηφική συμπαραγωγή). Κατά τον σχεδιασμό και την εκπόνηση νέων προγραμμάτων χρηματοδότησης η Εταιρία διαβουλεύεται με ενώσεις επαγγελματιών του οπτικοακουστικού κλάδου, ανεξαρτήτως νομικής μορφής, και άλλους φορείς ή θεσμούς που δραστηριοποιούνται στην κινηματογραφική παραγωγή εντός και εκτός της Χώρας».

    ΑΡΘΡΟ 92

    Επί του άρθρου 92 παρατηρούνται τα ακόλουθα:
    (i) Στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου θα πρέπει να περιγράφονται αναλυτικά οι λόγοι δημοσίου συμφέροντος που επιβάλλουν τη θέσπιση των σχετικών ρυθμίσεων του άρθρου 92 οι οποίες αθροιστικώς αξιολογούνται ως εξαιρετικά επαχθείς ιδίως για Φορείς με εν εξελίξει επενδυτικά σχέδια υπαχθέντα υπό τον ν. 4487/2017, στο όριο της αντισυνταγματικότητας.

    (ii) Οι διατάξεις του άρθρου 92 είναι εν πολλοίς δυσνόητες και ερμηνευτικώς αμφίσημες. Νομοτεχνικά, η διατύπωση των μεταβατικών διατάξεων ενός νομοσχεδίου απαιτεί λιτότητα, σαφήνεια και πληρότητα. Η περιπτωσιολογία του άρθρου 92 – που όμως αφήνει αρρύθμιστα πλείστα κρίσιμα ουσιαστικά πεδία- παρίσταται αλυσιτελής εν προκειμένω.

    (iii) Η αιφνίδια και αδόκητη κατάργηση της διαδικασίας σύνθετων τροποποιήσεων του άρθρου 11 της ισχύουσας ΚΥΑ μετά την 05.05.2024 δύναται να ζημιώσει σημαντικά τους Φορείς χωρίς να αποκλείεται η συνακόλουθη θεμελίωση αστικής ευθύνης του ΕΔ έναντι αυτών. Συναφώς, η μη αποδοχή των αλλοδαπών παραστατικών ουδόλως συμβιβάζεται με τις πάγιες ρυθμίσεις του εφαρμοστέου νομοκανιστικού πλαισίου στο οποίο παραπέμπει η παρ. 2 του άρθρου 92 του Σ/Ν.

    (iv) Η πιστοποίηση της ολοκλήρωσης του ελέγχου των επενδυτικών σχεδίων που υπήχθησαν στο καθεστώς ενίσχυσης του κεφαλαίου Δ’ του ν. 4487/2017, για λόγους ασφάλειας δικαίου και προστασίας της εύλογης εμπιστοσύνης των Φορέων, θα πρέπει να εξακολουθήσει να διενεργείται απρόσκοπτα και αδιάλειπτα από τις αρμόδιες υπηρεσίες, με βάση το μέχρι σήμερα ισχύον πλαίσιο. Ενδεχόμενη αναστολή της διαδικασίας ελέγχου υπονομεύει τη βιωσιμότητα των Φορέων, με μη αναστρέψιμες συνέπειες για τον οπτικοακουστικό κλάδο στην Ελλάδα και επομένως πρέπει να αποκλειστεί ρητά με σχετική αναφορά στις μεταβατικές διατάξεις. Το ίδιο ισχύει προφανώς και για την καταβολή των ενισχύσεων.

    (v) Η εξάρτηση της αποδοχής αιτήσεων ένταξης επενδυτικών σχεδίων ανά καθεστώς ενίσχυσης από την 1η Οκτωβρίου 2024 και εφεξής από την έκδοση των υπουργικών αποφάσεων της παρ. 1 του άρθρου 87, οι οποίες είναι λίαν αμφίβολο εάν θα έχουν μέχρι τότε θεσπιστεί, καθιστά εμμέσως πλην σαφώς την μεταβατική διάταξη του άρθρου 92 παρ. 1 του Σ/Ν αόριστης διάρκειας και τούτο μάλιστα ανεξαρτήτως της αναφοράς «οι οποίες πρέπει να εκδοθούν το αργότερο έως την ως άνω ημερομηνία» – όθεν η σχετική παρ. του άρθρου 92 του Σ/Ν χρήζει νομοτεχνικής αναπροσαρμογής με απαλοιφή του τελευταίου εδαφίου.

  • 27 Μαρτίου 2024, 22:08 | ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

    Άρθρο 92.1
    1. Αναφέρεται ότι : « Από την 5η Μαΐου 2024 και μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου 2024, καμία αίτηση ένταξης ή τροποποίησης όρων ένταξης δεν μπορεί να υποβληθεί. Το Πρόγραμμα Cash Rebate Greece, όπως θεσμοθετείται με το Μέρος Γ του παρόντος, δέχεται αιτήσεις ένταξης επενδυτικών σχεδίων ανά καθεστώς ενίσχυσης από την 1η Οκτωβρίου2024 και με την προϋπόθεση της έκδοσης των υπουργικών αποφάσεων της παρ. 1 του άρθρου 87, οι οποίες πρέπει να εκδοθούν το αργότερο έως την ως άνω ημερομηνία.
    Θεωρούμε ότι μια τέτοια μεταβατική διάταξη δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα αξιοπιστίας του νέου φορέα ως προς την ξένη παραγωγή και μεγεθύνει το πρόβλημα υποχρηματοδότησης της ελληνικής παραγωγής.
    Ζητούμε να απαλειφθεί η συγκεκριμένη διάταξη.

  • 27 Μαρτίου 2024, 22:54 | ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

    Άρθρο 91
    Με σκοπό την πλήρη διασαφήνιση των εφαρμοστέων κανόνων ως προς το selective πρόγραμμα ενίσχυσης κατά το μεταβατικό διάστημα μέχρι την πλήρη λειτουργία του νέου φορέα, την σύνταξη νέων κανονισμών και την εκπόνηση νέων προγραμμάτων, προτείνουμε την προσθήκη προτελευταίου και τελευταίου εδαφίου στην παράγραφο 8 του άρθρου 91 ως εξής:
    «Οι κατά τον χρόνο της έναρξης ισχύος του παρόντος Κανονισμοί Προγραμμάτων Χρηματοδότησης Κινηματογραφικών Σχεδίων και Έργων, καθώς και Προώθησης και Διανομής Κινηματογραφικών Ταινιών του καταργούμενου νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία «Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου» διατηρούν την ισχύ τους και εφαρμόζονται από τις μεταφερόμενες διευθύνσεις και τμήματα του νομικού αυτού προσώπου σύμφωνα με το εδάφιο α’ μέχρι την τροποποίηση ή την αντικατάστασή τους. Το ίδιο ισχύει και για τις Δράσεις / Προσκλήσεις του Άξονα Προτεραιότητας 4.6 του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας – Προγράμματα Ενίσχυσης της Εθνικής Κινηματογραφίας του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου για τον προβλεπόμενο χρόνο διάρκειας αυτού».
    Πέραν αυτών είναι ζωτικής σημασίας για την κινηματογραφική παραγωγή στην χώρα η θεσμική κατοχύρωση και για το μέλλον των προγραμμάτων χρηματοδότησης που μέχρι σήμερα εκπονεί και υλοποιεί το ΕΚΚ, σύμφωνα άλλωστε με τις «βέλτιστες πρακτικές» σε όλη την ΕΕ αλλά και διεθνώς. Η μέχρι σήμερα πρακτική εμπειρία καταδεικνύει την απόλυτη αναγκαιότητα ενίσχυσης του κινηματογραφικού έργου ανάλογα με τις εκάστοτε ιδιαιτερότητες και ανάγκες (π.χ μικρού μήκους, πρώτη ταινία, development κλπ). Για τον λόγο αυτό προτείνουμε – πέρα από τα αμέσως ανωτέρω – και την προσθήκη νέας παραγράφου 9 – με αναρίθμηση των υπολοίπων – στο άρθρο 91, η οποία θα έχει ως εξής:

    «9. Οι κατά τον χρόνο της έναρξης ισχύος του παρόντος Κανονισμοί Προγραμμάτων Χρηματοδότησης Κινηματογραφικών Σχεδίων και Έργων, καθώς και Προώθησης και Διανομής Κινηματογραφικών Ταινιών του καταργούμενου νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία «Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου» μπορούν να τροποποιηθούν ή να αντικατασταθούν, εφόσον συνεχίζει να ενισχύεται το κινηματογραφικό σχέδιο και έργο τουλάχιστον κατά τις υφιστάμενες κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος διακρίσεις των προγραμμάτων αυτών (μικρού μήκους, πρώτη ταινία: γραφή, πρώτη ταινία: development, πρώτη ταινία: development, πρώτη ταινία: παραγωγή, βασικό πρόγραμμα: γραφή, βασικό πρόγραμμα: development, βασικό πρόγραμμα: παραγωγή, micro-budget, έτοιμη ταινία, μειοψηφική συμπαραγωγή). Κατά τον σχεδιασμό και την εκπόνηση νέων προγραμμάτων χρηματοδότησης η Εταιρία διαβουλεύεται με ενώσεις επαγγελματιών του οπτικοακουστικού κλάδου, ανεξαρτήτως νομικής μορφής, και άλλους φορείς ή θεσμούς που δραστηριοποιούνται στην κινηματογραφική παραγωγή εντός και εκτός της Χώρας».

  • 27 Μαρτίου 2024, 22:51 | ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

    Άρθρο 87
    Επί της παραγράφου 1 προτείνουμε να συμπεριληφθεί σε αυτήν το εδάφιο β’ της παραγράφου 2, το οποίο προβλέπει την διαβούλευση, πριν την έκδοση της σχετικής ΚΥΑ, με επαγγελματικά σωματεία του οπτικοακουστικού τομέα. Η ΚΥΑ της παρ. 1 είναι προφανώς η σημαντικότερη διοικητική πράξη που θα εκδοθεί στο πλαίσιο εφαρμογής του νέου νομοθετικού πλαισίου. Ως εκ τούτου είναι απολύτως απαραίτητη η διαβούλευση, πριν την έκδοσή της, με τους επαγγελματίες του κλάδου, οι οποίοι μπορούν να εισφέρουν με τις γνώσεις τους και την αποκτηθείσα εμπειρία στην βέλτιστη δυνατή ρύθμιση των σχετικών ζητημάτων.
    Επειδή το σχετικό εδάφιο έχει διατυπωθεί με μάλλον αδόκιμο τρόπο («παράγοντες») προτείνουμε την συμπερίληψη στην παρ. 1 και 2 εδαφίου ως εξής: «Η απόφαση εκδίδεται έπειτα από διαβούλευση με τα αντιπροσωπευτικά επαγγελματικά σωματεία του οπτικοακουστικού κλάδου».
    Επιπροσθέτως θεωρούμε πως είναι κρίσιμη η απαλοιφή της παρ. 3 για τους ακόλουθους λόγους: Με το άρθρο 25 παρ. 1 του Σ/Ν το παρεχόμενο επενδυτικό κίνητρο ορίζεται ως σταθερό (μη μεταβλητό) ποσοστό σαράντα τοις εκατό (40%) επί της αξίας των επιλέξιμων δαπανών της παραγωγής. Τυχόν μείωση του ποσοστού αυτού με ΚΥΑ, κατ’ ενάσκηση της κανονιστικής αρμοδιότητας της Διοίκησης βάσει ειδικής νομοθετικής εξουσιοδότησης, αντίκειται στο άρθρο 43 παρ. 2 του Συντάγματος. Η νομοθετική εξουσιοδότηση του άρθρου 87 παρ. 3 του Σ/Ν εν προκειμένω πάσχει νομικά διότι το θέμα που ρυθμίζεται ούτε ειδικό είναι ούτε λεπτομερειακό. Δεδομένου ότι ο υπολογισμός του ύψους του επενδυτικού κινήτρου ως συγκεκριμένου, «κλειδωμένου» ποσοστού των επιλέξιμων δαπανών ρυθμίζεται αποκλειστικώς με τον πρωτεύοντα κανόνα δικαίου του άρθρου 25 παρ. 1, διαφορετική ρύθμιση αυτού είναι εφικτή μόνο με τροποποίηση του εκδοθησόμενου νόμου και όχι με ΚΥΑ.

  • Όσον αφορά τα άρθρα: 87, 91 και 92
    Συμφωνούμε με τις παρατηρήσεις και προτάσεις του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΟΠΤΙΚOΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ (ΣΑΠΟΕ)

  • 1. Στο άρθρο 91 προτείνουμε να υπάρξει πρόβλεψη για τη διατήρηση του υπάρχοντος καθεστώτος για το όλο το υφιστάμενο προσωπικό. Συγκεκριμένα ζητάμε την οριζόντια ισχύ των αποσπάσεών του για τρία έτη με ανανέωση για επιπλέον τρία κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων όπως προβλέπει η πρόσκληση ενδιαφέροντος, για όλους τους υπαλλήλους προκειμένου να συνεχιστεί η απόσπαση όλων, αυτοδίκαια, και μετά τη λήξη των μεταβατικών διατάξεων.

    2.Διαπιστώνουμε ότι η ρύθμιση κρίσιμων νομοθετικών ζητημάτων πραγματοποιείται μέσω υπουργικών αποφάσεων οι οποίες βασίζονται σε εξουσιοδοτικές διατάξεις, παρακάμπτοντας με αυτό τον τρόπο την κοινοβουλευτική διαδικασία και τη δημόσια διαβούλευση. Αυτή η πρακτική αντιτίθεται σε δύο από τις βασικές αρχές της καλής νομοθέτησης, τη διαφάνεια και τη δημοκρατική νομιμοποίηση, όπως αυτές προσδιορίζονται από το
    άρθρο 58 του νόμου για το επιτελικό κράτος (Ν. 4622/2019 Α’)

    Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Αποφοίτων της ΕΣΔΔΑ

  • 27 Μαρτίου 2024, 16:00 | Ελευθέριος Ράντος

    Παρατηρήσεις επί του Μέρους Η’:

    (1) Άρθρο 87 παρ. 2 – Ανάγκη διαφάνειας στον προγραμματισμό:

    Η πρόβλεψη περί έκδοσης ΚΥΑ σε ετήσια βάση, με την οποία καθορίζονται ο προϋπολογισμός, η κατανομή των δαπανών ανά κατηγορία οπτικοακουστικών έργων κλπ., αναμένεται να προκαλέσει σοβαρά ζητήματα προγραμματισμού στις επιχειρήσεις που επιδιώκουν να υπαχθούν στα προβλεπόμενα καθεστώτα ενίσχυσης. Τούτο διότι ο προγραμματισμός των επιχειρήσεων και η διαδικασία λήψης αποφάσεων για την ανάπτυξη επιχειρηματικών σχεδίων, ιδίως σε περιπτώσεις παραγωγών μεγαλύτερου προϋπολογισμού, απαιτεί την προηγούμενη γνώση των πόρων που θα είναι διαθέσιμοι σε βάθος χρόνου μεγαλύτερο του έτους. Ιδιαιτέρως σε περίπτωση συνεργασίας με αλλοδαπές εταιρείες παραγωγής (είτε ως συμπαραγωγή είτε με τη μορφή εκτέλεσης παραγωγής στην Ελλάδα), στη πράξη ο προγραμματισμός αυτός – που συχνά περιλαμβάνει επαφές και διαπραγματεύσεις για μακρό χρονικό διάστημα – οφείλει να έχει ολοκληρωθεί πολύ νωρίτερα, με αποτέλεσμα η εν λόγω πρόβλεψη να δυσχεραίνει ουσιωδώς ή και να αποκλείει εκ των πραγμάτων την παραγωγή οπτικοακουστικών έργων σε συνεργασία με αλλοδαπές εταιρείες. Η προσέλκυση σημαντικών παραγωγών από το εξωτερικό έχει ως θεμελιώδες προαπαιτούμενο τη διαφάνεια και επαρκή «ορατότητα» ως προς τις δυνατότητες εθνικής χρηματοδότησης, σε βάθος τουλάχιστον τριετίας.

    Προτείνεται ο προγραμματισμός του Προγράμματος CRGR – και ιδίως ο καθορισμός του συνολικού προϋπολογισμού του Προγράμματος, η κατανομή των κονδυλίων ανά κατηγορία οπτικοακουστικών έργων, καθώς και οι ανώτατες εντάσεις ενίσχυσης ανά κατηγορία οπτικοακουστικών έργων – να γίνεται γνωστός εκ των προτέρων και σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου, διά της έκδοσης σχετικής ΚΥΑ τουλάχιστον σε τριετή βάση (και όχι ετησίως). Στο πλαίσιο αυτής, θα εξειδικεύεται περαιτέρω και η κατανομή κατ’ έτος, εντός της τριετίας, εξασφαλίζοντας έτσι μεγαλύτερη διαφάνεια και «ορατότητα» που θα καταστήσει εφικτό τον κατάλληλο προγραμματισμού των υποψηφίων δικαιούχων, ιδίως για επενδυτικά σχέδια σημαντικού προϋπολογισμού ή/και συνεργασίες με αλλοδαπούς παραγωγούς.

    (2) Άρθρο 87 παρ. 2 & 3 – Επαρκής χρόνος έως την εφαρμογή της ΚΥΑ:

    Η μεσολάβηση εξαιρετικά σύντομου χρονικού διαστήματος από την έκδοση της ΚΥΑ (έως το τέλος Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους) μέχρι την θέση της σε εφαρμογή δημιουργεί προφανή προβλήματα στον προγραμματισμό των υποψηφίων δικαιούχων, καθώς δεν θα υπάρχει έγκαιρη γνώση για το ύψος και τη κατανομή του διαθέσιμου προϋπολογισμού του Προγράμματος CRGR για το εκάστοτε έτος. Τούτο μάλιστα ιδίως ενόψει του ετήσιου προγραμματισμού του Προγράμματος, που ούτως ή άλλως περιορίζει ουσιωδώς τη διαφάνεια και «ορατότητα» των υποψηφίων δικαιούχων σε σχέση με τις δυνατότητες και τους περιορισμούς στη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων (ιδ. ανωτέρω).

    Προτείνεται η συγχώνευση των Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων των παρ. 2 & 3 και η έκδοση μίας μόνον ΚΥΑ (αντί για δύο), τουλάχιστον έξι (6) μήνες πριν την έναρξη της χρονικής περιόδου την οποίο θα αφορά, η οποία, επιπρόσθετα, θα έχει τριετή διάρκεια, κατά τα ανωτέρω, προκειμένου να εξασφαλίζεται ο προγραμματισμός του Προγράμματος CRGR σε επαρκές βάθος χρόνου και με διαφάνεια.

    Ενόψει των ανωτέρω, προτείνεται η συνένωση των παραγράφων 2 & 3 του άρθρου 87 και η πρόβλεψη έκδοσης μίας μόνον ΚΥΑ, σε τριετή βάση, ως εξής:

    «2. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Πολιτισμού, η οποία εκδίδεται τουλάχιστον έξι (6) μήνες πριν την έναρξη της περιόδου ενίσχυσης την οποία αφορά, καθορίζονται οι κατανομές του προϋπολογισμού των καθεστώτων ενίσχυσης του Προγράμματος CRGR για τα επόμενα τρία (3) έτη, ανά κατηγορία οπτικοακουστικών έργων και ανά έτος. Η απόφαση εκδίδεται έπειτα από διαβούλευση με τους παράγοντες και τα σωματεία του οπτικοακουστικού τομέα. Εφόσον η απόφαση δεν εκδοθεί έως την ημερομηνία αυτή, συνεχίζει να ισχύει η προηγούμενη απόφαση.
    Με την ίδια απόφαση δύνανται να αναπροσαρμόζονται οι ελάχιστες επιλέξιμες δαπάνες που υλοποιούνται στην ελληνική επικράτεια των κατηγοριών των οπτικοακουστικών παραγωγών των παρ. 2, 3 και 4 του άρθρου 26, καθώς και η διακύμανση του ποσοστού των ενισχυόμενων δαπανών έως και το σαράντα τοις εκατό (40%) των παρ. 1 και 2 του άρθρου 25, ανά κατηγορία οπτικοακουστικού έργου και ανά έτος, σύμφωνα με τις δημοσιονομικές συνθήκες και τις κυβερνητικές προτεραιότητες ανά τριετία, αρχής γενομένης από το 2025.»

    (3) Διαφάνεια ως προς τον ρυθμό ανάλωσης του διαθέσιμου προϋπολογισμού του προγράμματος:

    Το σχέδιο νόμου δεν περιλαμβάνει πρόβλεψη ώστε οι υποψήφιοι δικαιούχοι να γνωρίζουν τα εκάστοτε διαθέσιμα κονδύλια του προϋπολογισμού του Προγράμματος CRGR, ανά κατηγορία οπτικοακουστικού έργου, δηλαδή την εξασφάλιση διαφάνειας ως προς τον ρυθμό ανάλωσης του διαθέσιμου προϋπολογισμού από άλλα εγκρινόμενα επενδυτικά σχέδια και, επομένως, το εκάστοτε διαθέσιμο υπόλοιπο για νέα επενδυτικά σχέδια ανά πάσα στιγμή. Η μόνη σχετική ρύθμιση είναι η πρόβλεψη βεβαίωσης για την ύπαρξη του σχετικού ετήσιου προϋπολογισμού ως προϋπόθεση για την έκδοση απόφασης ένταξης (άρθρο 30 παρ. 5), η οποία ωστόσο εκδίδεται μετά την υποβολή της αίτησης ένταξης. Μη γνωρίζοντας το ύψος του διαθέσιμου προϋπολογισμού, οι υποψήφιοι δικαιούχοι δεν δύνανται να γνωρίζουν εκ των προτέρων το ύψος των διαθέσιμων πόρων, κατά την υποβολή της αίτησής τους.
    Προτείνεται η θέσπιση δυνατότητας ενημέρωσης των υποψηφίων δικαιούχων ως προς τον εκάστοτε διαθέσιμο προϋπολογισμό του Προγράμματος CRGR – ιδανικά μέσω δημόσια διαθέσιμης πλατφόρμας ή πληροφοριακού συστήματος όπου θα μπορεί να παρακολουθείται ανά πάσα στιγμή η απομείωση του εγκεκριμένου προϋπολογισμού του Προγράμματος, ανά κατηγορία οπτικοακουστικών έργων, κατά το ύψος της ενίσχυσης που προβλέπεται σε κάθε εγκριτική απόφαση που εκδίδεται και αναρτάται στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ.

    Εναλλακτικά, προτείνεται η δυνατότητα υποβολής αίτησης ένταξης, σύμφωνα με τους όρους και προϋποθέσεις που προβλέπονται βάσει της εκάστοτε ισχύουσας ΚΥΑ για την κατανομή του προϋπολογισμού, ανεξάρτητα από την προϋπόθεση ύπαρξης επαρκούς σχετικού προϋπολογισμού. Στη περίπτωση εξάντλησης του προϋπολογισμού για το συγκεκριμένο έτος και είδος οπτικοακουστικού έργου, ο δικαιούχος θα ενημερώνεται για την αδυναμία ένταξης του επενδυτικού του σχεδίου κατά τον παρόντα χρόνο, λόγω εξάντλησης του σχετικού προϋπολογισμού, και η σχετική αίτηση δεν θα απορρίπτεται αλλά θα παραμένει ενεργή, η δε έκδοση της εγκριτικής απόφασης θα παραπέμπεται στο επόμενο έτος, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό που θα έχει εγκριθεί σχετικά.

    (4) Άρθρο 87 παρ. 5 (σε συνδυασμό με το άρθρο 29 παρ. 1) – Επαρκές διάστημα έως την υποβολή αιτήσεων:

    Ο περιορισμός του χρονικού διαστήματος κατά το οποίο θα δύνανται να υποβληθούν αιτήματα ένταξης στο Πρόγραμμα CRGR αναμένεται να δημιουργήσει προβλήματα προγραμματισμού στους υποψήφιους δικαιούχους. Ειδικότερα, προβλέπεται ότι το διάστημα αυτό θα καθορίζεται με ΚΥΑ ως το τέλος Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους, ήτοι πρακτικά σε ελάχιστο χρονικό διάστημα πριν τον χρόνο που οι δικαιούχοι θα κληθούν να υποβάλουν αιτήσεις ένταξης. Επιπλέον, το διάστημα αυτό δεν προβλέπεται ως σταθερό στον νόμο, αλλά παραπέμπεται σε ΚΥΑ και επομένως δύναται να ποικίλει από έτος σε έτος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται ακόμη μεγαλύτερη αβεβαιότητα στον προγραμματισμό των σχεδιαζόμενων επενδυτικών σχεδίων, τον χρόνο προετοιμασίας τους και τελικά το εάν θα είναι σε θέση να υποβάλουν εγκαίρως αίτηση ένταξης στο Πρόγραμμα CRGR.

    Προτείνεται η κατάργηση της παρ. 5 του άρθρου 87 και η τροποποίηση του άρθρου 29 παρ. 1 εδαφ. α’, προβλέποντας εναλλακτικά:

    – είτε την δυνατότητα υποβολής αίτησης ένταξης χωρίς χρονικό περιορισμό, με αναδιατύπωση του άρθρου 29 παρ. 1 εδαφ. α’, ως εξής:
    «Αίτηση για ένταξη χρηματοδότησης επενδυτικού σχεδίου στα καθεστώτα ενίσχυσης του Προγράμματος CRGR υποβάλλεται προς τη Χορηγούσα Αρχή, καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου ενίσχυσης, έως και δέκα (10) ημέρες πριν από την ημερομηνία έναρξης του επενδυτικού σχεδίου, η οποία δηλώνεται στην αίτηση ένταξης χρηματοδότησης, μέσω πληροφοριακού συστήματος που ορίζει η Χορηγούσα Αρχή.»

    – είτε τον καθορισμό εκ του νόμου συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος ανά έτος, κατά το οποίο θα είναι δυνατή η υποβολή της αίτησης, με αναδιατύπωση του άρθρου 29 παρ. 1 εδαφ. α’, ως εξής:
    «Αίτηση για ένταξη χρηματοδότησης επενδυτικού σχεδίου στα καθεστώτα ενίσχυσης του Προγράμματος CRGR υποβάλλεται προς τη Χορηγούσα Αρχή, από την 15η Ιανουαρίου έως την 15η Ιουλίου κάθε έτους, έως και δέκα (10) ημέρες πριν από την ημερομηνία έναρξης του επενδυτικού σχεδίου, η οποία δηλώνεται στην αίτηση ένταξης χρηματοδότησης, μέσω πληροφοριακού συστήματος που ορίζει η Χορηγούσα Αρχή.»

    (5) Άρθρο 88 παρ. 3 (σε συνδυασμό με το άρθρο 45):

    Προβλέπεται ότι τα ζητήματα των διοικητικών διαδικασιών που πραγματοποιούνται από τα Γραφεία Διευκόλυνσης Οπτικοακουστικών Παραγωγών (Γραφεία Δ.Ο.Π.) θα εξειδικευτούν με την έκδοση ειδικής ΚΥΑ. Η θεσμοθέτηση και λειτουργία Γραφείων Δ.Ο.Π. κρίνεται ως κατ’ αρχήν θετική, υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι εξοπλισμένα με κατάλληλες αρμοδιότητες και εξειδικευμένο προσωπικό, ώστε να μπορούν πράγματι να επιτελούν αποτελεσματικά το έργο της προβολής και ενίσχυσης του περιβάλλοντος υποστήριξης οπτικοακουστικών παραγωγών και, ιδίως, τη διοικητική εξυπηρέτηση και διευκόλυνση των οπτικοακουστικών παραγωγών στην περιοχή χωρικής αρμοδιότητάς τους.

    Προς το σκοπό ουσιαστικής επίτευξης των στόχων της ως άνω πρόβλεψης, προτείνεται η ενοποίηση, κωδικοποίηση και εκσυγχρονισμός των υφιστάμενων διάσπαρτων ρυθμίσεων για τις οπτικοακουστικές παραγωγές και την εμπλοκή κρατικών φορέων και υπηρεσιών στη διαδικασία της παραγωγής (με την χορήγηση αδειών, υποβολή γνωστοποιήσεων, άσκηση εποπτείας, ελέγχων, ή άλλων λειτουργιών στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς τους). Προτείνεται, παράλληλα, η θέσπιση ειδικών κανόνων χειρισμού και παροχής διοικητικών διευκολύνσεων από κρατικούς φορείς και υπηρεσίες, ειδικά για τις οπτικοακουστικές παραγωγές, για ζητήματα που τέτοιοι κανόνες δεν υφίστανται ή οι υφιστάμενοι κανόνες είναι ασαφείς ή παρωχημένοι. Επί τη βάση αυτών, οι δράσεις προβολής και ενίσχυσης καθώς και διοικητικής εξυπηρέτησης και διευκόλυνσης των οπτικοακουστικών παραγωγών από τα Γραφεία Δ.Ο.Π. αναμένεται να καταστεί πολύ περισσότερο ουσιαστική.

    (6) Άρθρο 92 παρ. 6:

    Προτείνεται να καταργηθεί, αφού ανατρέπει με πολύ αυστηρό τρόπο και χωρίς ουσιώδη λόγο τον προγραμματισμό φορέων σε σχέση με τον χρόνο λήξης του επενδυτικού σχεδίου.

    Εναλλακτικά, αντί της κατάργησης, η διάταξη μπορεί να τροποποιηθεί ως ακολούθως:
    «Για τα επενδυτικά σχέδια για τα οποία έχει υποβληθεί αίτηση υπαγωγής από την 1η Ιανουαρίου 2024, η αίτηση για ορισμό ορκωτού λογιστή μπορεί να υποβληθεί πριν από την ημερομηνία λήξης του επενδυτικού σχεδίου που έχει δηλωθεί στην αίτηση υπαγωγής, υπό την προϋπόθεση ότι η αίτηση ορισμού υποβάλλεται έως την 5η Μαΐου 2024».

  • 27 Μαρτίου 2024, 14:10 | ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ (ΣΥ.Ε.Κ.Ο.Μ.Ε.)

    ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ (ΣΥ.Ε.Κ.Ο.Μ.Ε.) ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΜΕ ΤΙΤΛΟ «Δημιουργική Ελλάδα: ενίσχυση του κινηματογραφικού, οπτικοακουστικού και δημιουργικού τομέα, ίδρυση φορέα για το βιβλίο και λοιπές διατάξεις για τον σύγχρονο πολιτισμό»

    Επί του Άρθρου 91 – Μεταβατικές διατάξεις Μέρους Β΄:

    Για την εύρυθμη λειτουργία του Φορέα, ζητάμε τη διατήρηση του υπάρχοντος καθεστώτος για το υφιστάμενο προσωπικό, ήτοι: οριζόντια ισχύς των αποσπάσεών του, τριών ετών με ανανέωση των επόμενων τριών ετών κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων όπως προβλέπει η πρόσκληση ενδιαφέροντος, για όλους τους υπαλλήλους (μόνιμοι, ΙΔΑΧ), ακόμα και για όσους ΙΔΑΧ δεν επιλέξουν να μεταταχθούν, ώστε να συνεχιστεί η απόσπαση όλων, αυτοδίκαια, και μετά τη λήξη των μεταβατικών διατάξεων.

    Οι μεταβατικές διατάξεις «Μέρους Β΄» του άρθρου 91 του νομοσχεδίου ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας, έχουν ασάφειες και προκαλούν αγωνία και αβεβαιότητα για την τύχη του υφιστάμενου προσωπικού ενόψει της επικείμενης συγχώνευσης, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο την εύρυθμη λειτουργία του νεοσύστατου φορέα.

    Για το σύνολο των υπαλλήλων του ΕΚΟΜΕ Α.Ε.,

    ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ (ΣΥ.Ε.Κ.Ο.Μ.Ε.)

  • 27 Μαρτίου 2024, 12:55 | Γιάννης Νικολόπουλος

    Με το άρθρο 92, παράγραφοι 1,2 κλείνει για 5 μήνες ο ΕΚΟΜΕ (5 Μαιου-30 Σεπτεμβρίου 2024) και δεν δέχεται νέες αιτήσεις στο peak της τηλεοπτικής σεζόν. Αφήνοντας έτσι στον «αέρα¨ και όλες τις πιθανές συμπαραγωγές με το εξωτερικό. Κατά τα άλλα εξωστρέφεια και ….»επενδύσεις».
    Αυτό σε συνδυασμό με την αοριστολογία περί Κέντρου Κινηματογράφου σημαίνει «πάγωμα» της αγοράς εργασίας.

    Απορώ πως κάτι τέτοιο έχει διαφύγει του σχολιασμού των μελών του ΣΑΠΟΕ και των νομικών τους συμβούλων.

  • 26 Μαρτίου 2024, 13:19 | Γιάννης Νικόλόπουλος

    ΑΡΘΡΟ 92, παράγραφος 1: —
    Aπό τις 5 Μαΐου έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2024, ο νέος φορέας, δεν θα δέχεται αιτήσεις για το cash rebate, εξέλιξη αρνητική για τη διεθνή εικόνα της χώρας και τις συμπαραγωγές που είναι στα σκαριά. Στη συνέχεια, για να εφαρμοστεί το πρόγραμμα, χρειάζεται και πληθώρα ΚΥΑ και υπουργικών αποφάσεων…

    Δηλαδή σταματάει απότομα οποιαδήποτε χρηματοδότηση για να επανέρθει 5 μήνες αργότερα και αν… Τι προγραμματισμός είναι αυτός;;;;

  • 26 Μαρτίου 2024, 12:26 | ΣΑΠΟΕ – ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΟΠΤΙΚΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ

    ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ Του  ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΟΠΤΙΚΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ (ΣΑΠΟΕ) ΣΤΟ  ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΜΕ ΤΙΤΛΟ  
     «Δημιουργική Ελλάδα: ενίσχυση του κινηματογραφικού, οπτικοακουστικού και δημιουργικού τομέα, ίδρυση φορέα για το βιβλίο και λοιπές διατάξεις για τον σύγχρονο πολιτισμό»

    Άρθρο 87

    Επί της παραγράφου 1 προτείνουμε να συμπεριληφθεί σε αυτήν το εδάφιο β’ της παραγράφου 2, το οποίο προβλέπει την διαβούλευση, πριν την έκδοση της σχετικής ΚΥΑ, με επαγγελματικά σωματεία του οπτικοακουστικού τομέα. Η ΚΥΑ της παρ. 1 είναι προφανώς η σημαντικότερη διοικητική πράξη που θα εκδοθεί στο πλαίσιο εφαρμογής του νέου νομοθετικού πλαισίου. Ως εκ τούτου είναι απολύτως απαραίτητη η διαβούλευση, πριν την έκδοσή της, με τους επαγγελματίες του κλάδου, οι οποίοι μπορούν να εισφέρουν με τις γνώσεις τους και την αποκτηθείσα εμπειρία στην βέλτιστη δυνατή ρύθμιση των σχετικών ζητημάτων.

    Επειδή το σχετικό εδάφιο έχει διατυπωθεί με μάλλον αδόκιμο τρόπο («παράγοντες») προτείνουμε την συμπερίληψη στην παρ. 1 και 2 εδαφίου ως εξής: «Η απόφαση εκδίδεται έπειτα από διαβούλευση με τα αντιπροσωπευτικά επαγγελματικά σωματεία του οπτικοακουστικού κλάδου».

    (i) Επιπροσθέτως θεωρούμε πως είναι κρίσιμη η απαλοιφή της παρ. 3 για τους ακόλουθους λόγους: Με το άρθρο 25 παρ. 1 του Σ/Ν το παρεχόμενο επενδυτικό κίνητρο ορίζεται ως σταθερό (μη μεταβλητό) ποσοστό σαράντα τοις εκατό (40%) επί της αξίας των επιλέξιμων δαπανών της παραγωγής. Τυχόν μείωση του ποσοστού αυτού με ΚΥΑ, κατ’ ενάσκηση της κανονιστικής αρμοδιότητας της Διοίκησης βάσει ειδικής νομοθετικής εξουσιοδότησης, αντίκειται στο άρθρο 43 παρ. 2 του Συντάγματος. Η νομοθετική εξουσιοδότηση του άρθρου 87 παρ. 3 του Σ/Ν εν προκειμένω πάσχει νομικά διότι το θέμα που ρυθμίζεται ούτε ειδικό είναι ούτε λεπτομερειακό. Δεδομένου ότι ο υπολογισμός του ύψους του επενδυτικού κινήτρου ως συγκεκριμένου, «κλειδωμένου» ποσοστού των επιλέξιμων δαπανών ρυθμίζεται αποκλειστικώς με τον πρωτεύοντα κανόνα δικαίου του άρθρου 25 παρ. 1, διαφορετική ρύθμιση αυτού είναι εφικτή μόνο με τροποποίηση του εκδοθησόμενου νόμου και όχι με ΚΥΑ. Ούτε βεβαίως πρόκειται για ενεργοποίηση ουσιαστικής νομοθετικής διάταξης. Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με τη νομολογία, ειδικότερα είναι τα θέματα που αποτελούν μερικότερη περίπτωση του θέματος που αποτελεί κύριο αντικείμενο της νομοθετικής ρύθμισης ή έχει λεπτομερειακό χαρακτήρα σε σχέση με τη βασική ουσιαστική ρύθμιση που περιέχεται στον νόμο – αντιφατική ρύθμιση από την κανονιστικώς δρώσα διοίκηση του ίδιου ακριβώς θέματος που ρυθμίζεται αποκλειστικώς διά του τυπικού νόμου δεν επιτρέπεται.

    Περαιτέρω, ενδεχόμενη αναγωγή του νομοθέτη στην προβλεπόμενη παρεμφερή δυνατότητα της Διοίκησης στον αναπτυξιακό ν. 4887/2022 δεν παρίσταται εύλογη, καθόσον στον αναπτυξιακό νόμο δεν προσδιορίζεται πρωτογενώς το ύψος του επενδυτικού κινήτρου ως ποσοστού των επιλέξιμων δαπανών, αλλά, αντιθέτως, αυτό καθορίζεται το πρώτον με την προκήρυξη των επιμέρους καθεστώτων ενίσχυσης ανά θεματική κατηγορία με σχετική υπουργική απόφαση.

    (ii) Ανεξαρτήτως του υπό (i) ζητήματος, η παράκαμψη της ουσιωδέστερης ίσως για τους Φορείς πρόβλεψης του Σ/Ν μέσω ΚΥΑ, που μάλιστα προοιωνίζεται τον περιορισμό των παρεχόμενων ενισχύσεων από το 2025 και εφεξής (εκπέμποντας εξόχως αρνητικά μηνύματα στο εξωτερικό), ναρκοθετεί τις αναπτυξιακές προοπτικές του οπτικοακουστικού κλάδου στην Ελλάδα και δρα αποτρεπτικά ως προς την προσέλκυση διεθνών επενδύσεων και συνεργασιών, που προαπαιτούν σταθερό και ασφαλές εθνικό θεσμικό πλαίσιο παροχής επενδυτικών κινήτρων.

    Στο βαθμό μάλιστα που η διακύμανση του ύψους του επενδυτικού κινήτρου κάτω από 40% ως ποσοστού επί των επιλέξιμων δαπανών, αφορά και καταλαμβάνει και επενδυτικά σχέδια που εγκρίνονται κατά τον χρόνο της ένταξης με 40%, αλλά κατά το στάδιο του ελέγχου υπόκεινται υποχρεωτικά στη διακύμανση του ποσοστού προς τα κάτω μέσω θέσπισης σχετικής ΚΥΑ (ζήτημα για το οποίο κρίσιμα σημειωτέον δεν διακρίνει σχετικά το Σ/Ν), τίθεται εν αμφιβόλω η διασφάλιση της αρχής της εύλογης (δικαιολογημένης) εμπιστοσύνης των Φορέων, οι οποίοι αναλαμβάνουν οικονομικές υποχρεώσεις, εκτιθέμενοι στους συνεπακόλουθους επιχειρηματικούς κινδύνους, πρώτον και κύριον επί τη βάσει όσων ορίζονται σχετικά στην απόφαση ένταξης χρηματοδότησης του επενδυτικού σχεδίου.

    (iii) Τέλος, επισημαίνεται ότι το εύλογο δημοσιονομικό συμφέρον του ΕΔ θωρακίζεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο με τις λοιπές διατάξεις των άρθρων 22 παρ. 3, 30 παρ. 5 και 87 παρ. 2 του Σ/Ν. Οι δημοσιονομικές συνθήκες και κυβερνητικές προτεραιότητες δύνανται φυσικά να αναπροσαρμόζονται, μέσω της κατάρτισης των σχετικών ετήσιων προϋπολογισμών ανά καθεστώς ενίσχυσης του Προγράμματος. Η ανατροπή όμως της ουσιωδέστερης ίσως πρόβλεψης του Προγράμματος CRGR, για δημοσιονομικούς και μόνο λόγους, και μάλιστα χωρίς τυπικό νόμο, εκφεύγει κάθε έννοιας αναλογικότητας και, δυστυχώς, φαλκιδεύει το θεσμικό αποτύπωμα της συγκεκριμένης νομοθετικής πρωτοβουλίας.

    Η διάταξη του άρθρου 87 παρ. 5 του Σ/Ν αναφέρεται στην εισαγωγή συστήματος οριοθετημένων περιόδων υποβολής αιτήσεων στα καθεστώτα ενίσχυσης του Προγράμματος CRGR. Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνεται ότι θα απαιτηθεί εκτεταμένη διαβούλευση με τα αντιπροσωπευτικά επαγγελματικά σωματεία του οπτικοακουστικού κλάδου για τον καθορισμό των αντίστοιχων περιόδων στη βάση ευχερούς εξυπηρέτησης του γενικότερου προγραμματισμού των Φορέων. Ως εκ τούτου προτείνουμε τη νομοτεχνική προσαρμογή της διάταξης ως εξής:

    «5. Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Χορηγούσας Αρχής και κατόπιν διαβούλευσης με τα αντιπροσωπευτικά επαγγελματικά σωματεία του οπτικοακουστικού κλάδου, τον Δεκέμβριο του προηγούμενου έτους, καθορίζονται οι ημερομηνίες υποβολής αιτήσεων στα καθεστώτα ενίσχυσης του Προγράμματος CRGR, βάσει του ετήσιου προγραμματισμού.»

    Άρθρο 91

    Με σκοπό την πλήρη διασαφήνιση των εφαρμοστέων κανόνων ως προς το selective πρόγραμμα ενίσχυσης κατά το μεταβατικό διάστημα μέχρι την πλήρη λειτουργία του νέου φορέα, την σύνταξη νέων κανονισμών και την εκπόνηση νέων προγραμμάτων, προτείνουμε την προσθήκη προτελευταίου και τελευταίου εδαφίου στην παράγραφο 8 του άρθρου 91 ως εξής:

    «Οι κατά τον χρόνο της έναρξης ισχύος του παρόντος Κανονισμοί Προγραμμάτων Χρηματοδότησης Κινηματογραφικών Σχεδίων και Έργων, καθώς και Προώθησης και Διανομής Κινηματογραφικών Ταινιών του καταργούμενου νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία «Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου» διατηρούν την ισχύ τους και εφαρμόζονται από τις μεταφερόμενες διευθύνσεις και τμήματα του νομικού αυτού προσώπου σύμφωνα με το εδάφιο α’ μέχρι την τροποποίηση ή την αντικατάστασή τους. Το ίδιο ισχύει και για τις Δράσεις / Προσκλήσεις του Άξονα Προτεραιότητας 4.6 του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας – Προγράμματα Ενίσχυσης της Εθνικής Κινηματογραφίας του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου για τον προβλεπόμενο χρόνο διάρκειας αυτού».

    Πέραν αυτών είναι ζωτικής σημασίας για την κινηματογραφική παραγωγή στην χώρα η θεσμική κατοχύρωση και για το μέλλον των προγραμμάτων χρηματοδότησης που μέχρι σήμερα εκπονεί και υλοποιεί το ΕΚΚ, σύμφωνα άλλωστε με τις «βέλτιστες πρακτικές» σε όλη την ΕΕ αλλά και διεθνώς. Η μέχρι σήμερα πρακτική εμπειρία καταδεικνύει την απόλυτη αναγκαιότητα ενίσχυσης του κινηματογραφικού έργου ανάλογα με τις εκάστοτε ιδιαιτερότητες και ανάγκες (π.χ μικρού μήκους, πρώτη ταινία, development κλπ). Για τον λόγο αυτό προτείνουμε – πέρα από τα αμέσως ανωτέρω – και την προσθήκη νέας παραγράφου 9 – με αναρίθμηση των υπολοίπων – στο άρθρο 91, η οποία θα έχει ως εξής:

    «9. Οι κατά τον χρόνο της έναρξης ισχύος του παρόντος Κανονισμοί Προγραμμάτων Χρηματοδότησης Κινηματογραφικών Σχεδίων και Έργων, καθώς και Προώθησης και Διανομής Κινηματογραφικών Ταινιών του καταργούμενου νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία «Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου» μπορούν να τροποποιηθούν ή να αντικατασταθούν, εφόσον συνεχίζει να ενισχύεται το κινηματογραφικό σχέδιο και έργο τουλάχιστον κατά τις υφιστάμενες κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος διακρίσεις των προγραμμάτων αυτών (μικρού μήκους, πρώτη ταινία: γραφή, πρώτη ταινία: development, πρώτη ταινία: development, πρώτη ταινία: παραγωγή, βασικό πρόγραμμα: γραφή, βασικό πρόγραμμα: development, βασικό πρόγραμμα: παραγωγή, micro-budget, έτοιμη ταινία, μειοψηφική συμπαραγωγή). Κατά τον σχεδιασμό και την εκπόνηση νέων προγραμμάτων χρηματοδότησης η Εταιρία διαβουλεύεται με ενώσεις επαγγελματιών του οπτικοακουστικού κλάδου, ανεξαρτήτως νομικής μορφής, και άλλους φορείς ή θεσμούς που δραστηριοποιούνται στην κινηματογραφική παραγωγή εντός και εκτός της Χώρας».

    Άρθρο 92

    Επί του άρθρου 92 παρατηρούνται τα ακόλουθα:

    (i) Στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου θα πρέπει να περιγράφονται αναλυτικά οι λόγοι δημοσίου συμφέροντος που επιβάλλουν τη θέσπιση των σχετικών ρυθμίσεων του άρθρου 92 οι οποίες αθροιστικώς αξιολογούνται ως εξαιρετικά επαχθείς ιδίως για Φορείς με εν εξελίξει επενδυτικά σχέδια υπαχθέντα υπό τον ν. 4487/2017, στο όριο της αντισυνταγματικότητας.

    (ii) Οι διατάξεις του άρθρου 92 είναι εν πολλοίς δυσνόητες και ερμηνευτικώς αμφίσημες. Νομοτεχνικά, η διατύπωση των μεταβατικών διατάξεων ενός νομοσχεδίου απαιτεί λιτότητα, σαφήνεια και πληρότητα. Η περιπτωσιολογία του άρθρου 92 – που όμως αφήνει αρρύθμιστα πλείστα κρίσιμα ουσιαστικά πεδία- παρίσταται αλυσιτελής εν προκειμένω.

    (iii) Η αιφνίδια και αδόκητη κατάργηση της διαδικασίας σύνθετων τροποποιήσεων του άρθρου 11 της ισχύουσας ΚΥΑ μετά την 05.05.2024 δύναται να ζημιώσει σημαντικά τους Φορείς χωρίς να αποκλείεται η συνακόλουθη θεμελίωση αστικής ευθύνης του ΕΔ έναντι αυτών. Συναφώς, η μη αποδοχή των αλλοδαπών παραστατικών ουδόλως συμβιβάζεται με τις πάγιες ρυθμίσεις του εφαρμοστέου νομοκανιστικού πλαισίου στο οποίο παραπέμπει η παρ. 2 του άρθρου 92 του Σ/Ν.

    (iv) Η πιστοποίηση της ολοκλήρωσης του ελέγχου των επενδυτικών σχεδίων που υπήχθησαν στο καθεστώς ενίσχυσης του κεφαλαίου Δ’ του ν. 4487/2017, για λόγους ασφάλειας δικαίου και προστασίας της εύλογης εμπιστοσύνης των Φορέων, θα πρέπει να εξακολουθήσει να διενεργείται απρόσκοπτα και αδιάλειπτα από τις αρμόδιες υπηρεσίες, με βάση το μέχρι σήμερα ισχύον πλαίσιο. Ενδεχόμενη αναστολή της διαδικασίας ελέγχου υπονομεύει τη βιωσιμότητα των Φορέων, με μη αναστρέψιμες συνέπειες για τον οπτικοακουστικό κλάδο στην Ελλάδα και επομένως πρέπει να αποκλειστεί ρητά με σχετική αναφορά στις μεταβατικές διατάξεις. Το ίδιο ισχύει προφανώς και για την καταβολή των ενισχύσεων.

    (v) Η εξάρτηση της αποδοχής αιτήσεων ένταξης επενδυτικών σχεδίων ανά καθεστώς ενίσχυσης από την 1η Οκτωβρίου 2024 και εφεξής από την έκδοση των υπουργικών αποφάσεων της παρ. 1 του άρθρου 87, οι οποίες είναι λίαν αμφίβολο εάν θα έχουν μέχρι τότε θεσπιστεί, καθιστά εμμέσως πλην σαφώς την μεταβατική διάταξη του άρθρου 92 παρ. 1 του Σ/Ν αόριστης διάρκειας και τούτο μάλιστα ανεξαρτήτως της αναφοράς «οι οποίες πρέπει να εκδοθούν το αργότερο έως την ως άνω ημερομηνία» – όθεν η σχετική παρ. του άρθρου 92 του Σ/Ν χρήζει νομοτεχνικής αναπροσαρμογής με απαλοιφή του τελευταίου εδαφίου.

  • 15 Μαρτίου 2024, 14:33 | Vasily Psarommatis

    Bravo well