ΜΕΡΟΣ Γ’ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: CASH REBATE GREECE (CRGR) (άρθρα 22-41)

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α ΄
ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρο 22
Γενικές αρχές
1. Το Πρόγραμμα Στήριξης Οπτικοακουστικών Έργων με την ονομασία «Cash Rebate Greece» (εφεξής Πρόγραμμα CRGR) αφορά στην παραγωγή οπτικοακουστικών έργων στην Ελλάδα και συμπεριλαμβάνει τρία (3) διακριτά καθεστώτα ενίσχυσης ως εξής: (α) CRGR-Film and TV (εφεξής CRGR-FTV), (β) CRGR-Animate (εφεξής CRGR-Animate) και (γ) CRGR-Video Game Development (εφεξής CRGR-VGD).
2. Το Πρόγραμμα Στήριξης CRGR έχει ως στόχο την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης, την αύξηση της απασχόλησης και την ανάδειξη της χώρας ως προορισμού για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων στην οπτικοακουστική βιομηχανία μέσα από τη στήριξη εγχώριων και την προσέλκυση διεθνών επενδύσεων στον τομέα αυτό.
3. Οι επιχορηγήσεις των καθεστώτων ενίσχυσης του Προγράμματος Στήριξης CRGR καλύπτονται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), στον οποίο εγγράφονται οι σχετικές προβλεπόμενες δαπάνες για κάθε οικονομικό έτος και για κάθε καθεστώς ενίσχυσης, ανάλογα και με τη διαθεσιμότητα των πόρων του ΠΔΕ και προέρχεται από εθνικούς πόρους ή ευρωπαϊκά διαρθρωτικά και επενδυτικά ταμεία και από άλλους χρηματοδοτικούς οργανισμούς, σύμφωνα με τις διατάξεις της εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας.
4. Το ετήσιο ανώτατο όριο της επιχορήγησης για τα καθεστώτα ενίσχυσης (α) και (β) του Προγράμματος ορίζεται από τον Κανονισμό (ΕΕ) 651/2014 της Επιτροπής της 17ης Ιουνίου 2014 για την κήρυξη ορισμένων κατηγοριών ενισχύσεων ως συμβατών με την εσωτερική αγορά κατ’ εφαρμογή των άρθρων 107 και 108 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (L 187). Για το καθεστώς ενίσχυσης (γ) του Προγράμματος και μέχρι την έγκρισή του από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατόπιν κοινοποίησης, έχουν εφαρμογή τα προβλεπόμενα στον Κανονισμό (ΕΕ) 2831/2023 της Επιτροπής της 13ης Δεκεμβρίου 2023 σχετικά με την εφαρμογή των άρθρων 107 και 108 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας.

Άρθρο 23
Ορισμοί
Για τους σκοπούς του παρόντος ισχύουν οι ορισμοί του άρθρου 2 του Κανονισμού (ΕΕ) 651/2014 της Επιτροπής της 17ης Ιουνίου 2014 για την κήρυξη ορισμένων κατηγοριών ενισχύσεων ως συμβατών με την εσωτερική αγορά κατ’ εφαρμογή των άρθρων 107 και 108 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι κάτωθι ορισμοί:
1. Παραγωγή οπτικοακουστικού έργου: οι οικονομικές δραστηριότητες οι οποίες, σύμφωνα με την υπό στοιχεία 1100330/1954/ΔΜ/2008 απόφαση του Υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών με τίτλο «Καθορισμός νέας Εθνικής Ονοματολογίας Οικονομικών Δραστηριοτήτων Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας (Κ.Α.Δ.) 2008» (Β΄ 2149), εμπίπτουν ανά καθεστώς ενίσχυσης στις εξής κατηγορίες: (α) για το καθεστώς CRGR-FTV, οι οικονομικές δραστηριότητες, (αα) 59.11 Δραστηριότητες παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών, βίντεο και τηλεοπτικών προγραμμάτων και (αβ) 59.12 Υπηρεσίες συνοδευτικές της παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών, βίντεο και τηλεοπτικών προγραμμάτων, (β) για το καθεστώς CRGR-Animate, οι οικονομικές δραστηριότητες της περ. (α) εφόσον η παραγωγή οπτικοακουστικού έργου αφορά σε κινούμενο σχέδιο, καθώς και οι οικονομικές δραστηριότητες 59.12.14 Υπηρεσίες οπτικών εφέ ταινιών και 59.12.15 Υπηρεσίες κινούμενων σχεδίων (animation), (γ) για το καθεστώς CRGR-VGD, η οικονομική δραστηριότητα 62.01.21 Παραγωγή πρωτοτύπων λογισμικού παιχνιδιών υπολογιστή.
2. Αυτοτελές οπτικοακουστικό έργο: το επεισόδιο ή ο κύκλος επεισοδίων τηλεοπτικής σειράς ή μίνι τηλεοπτικής σειράς, η τηλεοπτική ταινία ή η κινηματογραφική ταινία ανεξαρτήτως χρονικής διάρκειας. Το περιεχόμενο των ανωτέρω μπορεί να είναι: (α) για το καθεστώς CRGR-FTV, μυθοπλασία ή δημιουργική τεκμηρίωση (ντοκιμαντέρ), (β) για το καθεστώς CRGR-Animate, κινούμενα σχέδια (animation) ή διαδραστικό περιεχόμενο ή περιεχόμενο εικονικής ή επαυξημένης πραγματικότητας (AR/VR) και (γ) για το καθεστώς CRGR-VGD, ψηφιακό παιχνίδι, πολιτιστικό ή εκπαιδευτικό. Τα ανωτέρω αυτοτελή οπτικοακουστικά έργα παράγονται για εμπειρία χρήστη σε γραμμική ή μη γραμμική μορφή, με διαδραστικές ή μη εφαρμογές και με δυνατότητα διανομής σε πολλαπλές πλατφόρμες, όπως ελεύθερη επίγεια τηλεοπτική μετάδοση, συνδρομητική τηλεοπτική μετάδοση, διαδικτυακή τηλεόραση, παροχή υπηρεσιών κατά παραγγελία, κινηματογραφικές αίθουσες προβολής, ιστότοποι διανομής και προβολής τηλεοπτικών και κινηματογραφικών έργων, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στο σύνολο ή ως μέρος εφαρμογών και προγραμμάτων για ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ταμπλέτες, παιχνιδομηχανές και κινητά τηλέφωνα.
3. Δύσκολο οπτικοακουστικό έργο: το αυτοτελές οπτικοαουστικό έργο του οποίου το μοναδικό πρωτότυπο είναι στην ελληνική γλώσσα, το πρώτο και το δεύτερο έργο ενός σκηνοθέτη, τα έργα προϋπολογισμού έως πεντακοσίων χιλιάδων (500.000) ευρώ και τα έργα με περιορισμένες δυνατότητες εμπορικής εκμετάλλευσης στις διεθνείς αγορές.
4. Επενδυτικό σχέδιο: η παραγωγή αυτοτελούς οπτικοακουστικού έργου που υλοποιείται στην ελληνική επικράτεια και που εμπίπτει στους κλάδους οικονομικών δραστηριοτήτων που αναφέρονται στην περ. 1 και αφορά όλα τα στάδια της διαδικασίας παραγωγής, δηλαδή τα στάδια της παραγωγής ενός οπτικοακουστικού έργου, συμπεριλαμβανομένης της μεταπαραγωγής, ανεξαρτήτως του τρόπου διανομής του και του μέσου μετάδοσης και προβολής του προς τον τελικό αποδέκτη-θεατή. Ειδικώς ως προς το καθεστώς CRGR-VGD και την οικονομική δραστηριότητα 62.01.21 Παραγωγή πρωτοτύπων λογισμικού παιχνιδιών υπολογιστή, ως επενδυτικό σχέδιο νοείται η παραγωγή αυτοτελούς οπτικοακουστικού έργου που υλοποιείται στην ελληνική επικράτεια και αφορά στο σύνολο της διαδικασίας ανάπτυξης του λογισμικού, από τον αρχικό σχεδιασμό έως τη δημιουργία του τελικού πρωτοτύπου προς έκδοση και εμπορική εκμετάλλευση.
5. Έναρξη επενδυτικού σχεδίου: (α) για το καθεστώς CRGR-FTV νοείται το πρώτο χρονικά σημείο: (αα) είτε της έναρξης των εργασιών παραγωγής, που αφορούν στην επένδυση και πραγματοποιούνται στην ελληνική επικράτεια ανάλογα και με το κατά περίπτωση εφαρμοζόμενο πλαίσιο της απόφασης ένταξης χρηματοδότησης στο επενδυτικό καθεστώς, (αβ) είτε της πρώτης νομικά δεσμευτικής ανάληψης υποχρέωσης για τη μίσθωση εξοπλισμού ή της ανάληψης άλλης υποχρέωσης στην ελληνική επικράτεια, που καθιστά μη αναστρέψιμη την επένδυση, (β) για το καθεστώς CRGR-Animate νοείται το πρώτο χρονικά σημείο της έναρξης εργασιών δημιουργίας οποιουδήποτε από τα στοιχεία που απαιτούνται ειδικώς για την παραγωγή κινουμένων σχεδίων, όπως σχεδιασμός χαρακτήρων (character design) και στατική απεικόνιση οροσήμων του έργου με συνοδεία γραμματικής περιγραφής (storyboard), τα οποία προκύπτουν από την πρώτη νομικά δεσμευτική ανάληψη υποχρέωσης που αφορά σε αυτά και (γ) για το καθεστώς CRGR-VGD, νοείται το πρώτο χρονικά σημείο της έναρξης εργασιών σύνταξης του εγχειριδίου σχεδιασμού (game design document) το οποίο, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει την αναλυτική καταγραφή των χαρακτηριστικών του παιχνιδιού, τη μαθηματική στατιστική ανάλυση των μηχανισμών και τον σχεδιασμό των επιμέρους επιπέδων του παιχνιδιού (level design). Οι προπαρασκευαστικές εργασίες, όπως η λήψη αδειών, δεν θεωρούνται έναρξη των εργασιών για όλα τα καθεστώτα ενίσχυσης.
6. Λήξη επενδυτικού σχεδίου: η ημερομηνία της αίτησης για ορισμό ορκωτού λογιστή ή ελεγκτικής εταιρείας, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία πιστοποίησης δαπανών, η οποία αναφέρεται στην απόφαση ένταξης χρηματοδότησης του επενδυτικού σχεδίου. Η ημερομηνία λήξης επενδυτικού σχεδίου δεν μπορεί να υπερβαίνει τα τρία (3) έτη από την ημερομηνία έναρξης του επενδυτικού σχεδίου.
7. Χορηγούσα Αρχή των Καθεστώτων Ενίσχυσης του Προγράμματος «CRGR»: το Εθνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Οπτικοακουστικών Μέσων και Δημιουργίας ΑΕ-Creative Greece.
8. Αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό: κάθε δαπάνη η οποία δεν αντιστοιχεί σε ίσης αξίας παραδοθέν προϊόν, έργο ή υπηρεσία, σύμφωνα με τους όρους της απόφασης ένταξης χρηματοδότησης, με την οποία αναλήφθηκε η υποχρέωση υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου.
9. Ανάκτηση: η επιστροφή από τον λαβόντα των αχρεωστήτως ή παρανόμως καταβληθέντων ποσών.
10. Προβληματική επιχείρηση: όπως ορίζεται στο άρθρο 2.18 του Κανονισμού (ΕΕ) 651/2014 της Επιτροπής της 17ης Ιουνίου 2014 για την κήρυξη ορισμένων κατηγοριών ενισχύσεων ως συμβατών με την εσωτερική αγορά κατ’ εφαρμογή των άρθρων 107 και 108 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Άρθρο 24
Εφαρμοστέο δίκαιο – Γενικές αρχές
1. Η ένταξη χρηματοδότησης των επενδυτικών σχεδίων στα καθεστώτα ενίσχυσης του Προγράμματος CRGR: (α) Για τα καθεστώτα α και β του Προγράμματος διέπεται από τον Κανονισμό (ΕΚ) 651/2014 της Επιτροπής της 17ης Ιουνίου 2014, για την κήρυξη ορισμένων κατηγοριών ενισχύσεων ως συμβατών με την εσωτερική αγορά κατ’ εφαρμογή των άρθρων 107 και 108 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης [Γενικός Απαλλακτικός Κανονισμός (ΓΑΚ)] και ιδίως των διατάξεων των Κεφαλαίων Ι και ΙΙ, καθώς και του άρθρου 54 του Κανονισμού αυτού, (β) για το καθεστώς γ του Προγράμματος και μέχρι την κοινοποίησή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την έγκρισή του, διέπεται από τον Κανονισμό (ΕΕ) 2831/2023 της Επιτροπής, της 13ης Δεκεμβρίου 2023, σχετικά με την εφαρμογή των άρθρων 107 και 108 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (στο εξής de minimis), (γ) για όλα τα καθεστώτα ενίσχυσης του Προγράμματος εφόσον χρηματοδοτούνται από πόρους του ΕΣΠΑ 2021-2027, διέπεται από τον Κανονισμό (ΕΕ) 2021/1060 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 24ης Ιουνίου 2021 για τον καθορισμό κοινών διατάξεων για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο+, το Ταμείο Συνοχής, το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας, Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας, και δημοσιονομικών κανόνων για τα εν λόγω Ταμεία και για το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης, το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας και το Μέσο για τη Χρηματοδοτική Στήριξη της Διαχείρισης των Συνόρων και την Πολιτική των Θεωρήσεων (L 231).
2. Τα εντασσόμενα στα καθεστώτα του παρόντος Προγράμματος Ενίσχυσης επενδυτικά σχέδια διέπονται από τους εξής κανόνες:
(α) Κανόνας σώρευσης: (αα) Επενδυτικά σχέδια που ενισχύονται σύμφωνα με τα καθεστώτα του Προγράμματος CRGR επιτρέπεται να ενταχθούν και σε άλλο καθεστώς κρατικών ενισχύσεων. Ειδικότερα, επιτρέπεται η σώρευση της ενίσχυσης των καθεστώτων αυτών με τις ενισχύσεις συγκεκριμένων άλλων καθεστώτων, με την προϋπόθεση ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις των παρ. 3, 4 και 5 του άρθρου 8 του ΓΑΚ. Για να εξακριβωθεί η τήρηση των ορίων στις μέγιστες εντάσεις ενίσχυσης και στα μέγιστα ποσά ενίσχυσης, που προβλέπονται στον Κανονισμό, για το παρόν Πρόγραμμα, λαμβάνεται υπόψη το συνολικό ποσό των ενισχύσεων που χορηγούνται, κατά περίπτωση, στο ενισχυόμενο επενδυτικό σχέδιο και στην επιχείρηση και ελέγχεται η περίπτωση τεχνητής κατάτμησής του σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 4 και την παρ. 1 του άρθρου 8 του ΓΑΚ. Σε περιπτώσεις συνδυασμού της ενίσχυσης των καθεστώτων του παρόντος Προγράμματος με ενωσιακή χρηματοδότηση, η οποία υπόκειται σε κεντρική διαχείριση από τα θεσμικά όργανα, τους οργανισμούς, τις κοινές επιχειρήσεις ή άλλους φορείς της Ένωσης και δεν τελεί υπό τον άμεσο ή έμμεσο έλεγχο του κράτους, ισχύει η παρ. 2 του άρθρου 8 του ΓΑΚ.
αβ) Η ενίσχυση των καθεστώτων του Προγράμματος CRGR μπορεί να συνδυαστεί και με άλλη κρατική ενίσχυση, με τον περιορισμό το σύνολο δημόσιας χρηματοδότησης για τις ίδιες επιλέξιμες δαπάνες να μην ξεπερνά αθροιστικά το πενήντα τοις εκατό (50%) του συνολικού κόστους παραγωγής του οπτικοακουστικού έργου. Το όριο αυτό επεκτείνεται στο εξήντα τοις εκατό (60%) των επιλέξιμων δαπανών του οπτικοακουστικού έργου σε περίπτωση διασυνοριακής παραγωγής και στο ογδόντα τοις εκατό (80%) των επιλέξιμων δαπανών του οπτικοακουστικού έργου σε περίπτωση παραγωγής δύσκολου οπτικοακουστικού έργου. Στις ανωτέρω περιπτώσεις συνδυασμού κρατικών ενισχύσεων, το ποσό της χορηγούμενης ενίσχυσης προκύπτει, όταν από το μέγιστο ποσό ενίσχυσης που προκύπτει για το επενδυτικό έργο με βάση τον Κανονισμό (ΕΚ) 651/2014 της Επιτροπής αφαιρεθεί το ποσό των κρατικών ενισχύσεων με το οποίο η παραγωγή έχει ήδη ενισχυθεί.
β) Χαρακτήρας κινήτρου: οι ενισχύσεις έχουν χαρακτήρα κινήτρου, μόνο εφόσον ο δικαιούχος έχει υποβάλει αίτηση ένταξης χρηματοδότησης στο καθεστώς ενίσχυσης πριν από την έναρξη των εργασιών του επενδυτικού σχεδίου, όπως η έννοια αυτή ορίζεται στον Κανονισμό (ΕΚ) 651/2014 της Επιτροπής και εξειδικεύεται στην παρ. 5 του άρθρου 23.
3. Στα καθεστώτα ενίσχυσης του παρόντος Προγράμματος δεν μπορούν να ενταχθούν σχέδια φορέων για τους οποίους εκκρεμεί διαδικασία ανάκτησης ενισχύσεων, ύστερα από προηγούμενη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με την οποία οι ενισχύσεις αυτές έχουν κηρυχθεί παράνομες και ασυμβίβαστες προς την εσωτερική αγορά, σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 1 του Κανονισμού (ΕΚ) 651/2014 της Επιτροπής. Κάθε επενδυτής, κατά την υποβολή της αίτησης ένταξης χρηματοδότησης στα καθεστώτα του παρόντος, οφείλει να δηλώνει ότι δεν έχει λάβει οποιαδήποτε κρατική ενίσχυση σε βάρος της οποίας έχει κινηθεί η διαδικασία του προηγούμενου εδαφίου προσκομίζοντας βεβαίωση οφειλών από την αρμόδια Δ.Ο.Υ.
4. Για την εφαρμογή των καθεστώτων ενίσχυσης του παρόντος, οι πόροι που διατίθενται απευθείας από προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς τη συμμετοχή των κρατών μελών στην απόφαση ανάθεσης, δεν συνιστούν κρατική ενίσχυση και η προερχόμενη από αυτά ενίσχυση δεν συνυπολογίζεται για τους σκοπούς της τήρησης των ανώτατων ορίων ενίσχυσης του παρόντος με την προϋπόθεση ότι το συνολικό ποσό της δημόσιας χρηματοδότησης που χορηγείται για τις ίδιες επιλέξιμες δαπάνες δεν υπερβαίνει το πλέον ευνοϊκό ποσοστό χρηματοδότησης που καθορίζουν οι ισχύοντες κανόνες της ενωσιακής νομοθεσίας.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄
ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Άρθρο 25
Είδος ενίσχυσης
1. Τα επενδυτικά σχέδια οπτικοακουστικών έργων που εντάσσονται για χρηματοδότηση στα καθεστώτα CRGR-FTV και CRGR-Animate ενισχύονται μέσω της παροχής επενδυτικού κινήτρου, το οποίο συνίσταται στην επιχορήγηση από το Ελληνικό Δημόσιο χρηματικού ποσού για την κάλυψη τμήματος των επιλέξιμων δαπανών του επενδυτικού σχεδίου το οποίο υπολογίζεται, μετά από την πιστοποιημένη λήξη του επενδυτικού σχεδίου, ως σταθερό ποσοστό σαράντα τοις εκατό (40%) επί της αξίας των επιλέξιμων δαπανών της παραγωγής, όπως ορίζονται στην παρ. 3 του παρόντος.
2. Τα επενδυτικά σχέδια οπτικοακουστικών έργων που εντάσσονται για χρηματοδότηση στο καθεστώς CRGR-VGD ενισχύονται μέσω της παροχής επενδυτικού κινήτρου το οποίο συνίσταται στην επιχορήγηση από το Ελληνικό Δημόσιο χρηματικού ποσού για την κάλυψη τμήματος των επιλέξιμων δαπανών του επενδυτικού σχεδίου, το οποίο υπολογίζεται ως εξής: (α) Ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%) επί της αξίας των επιλέξιμων δαπανών, όπως ορίζονται στην παρ. 3 του παρόντος, της αρχικής φάσης παραγωγής (vertical slice), μετά από την πιστοποιημένη λήξη των εργασιών της εν λόγω φάσης υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου. Με την έκδοση της απόφασης ένταξης στο καθεστώς ενίσχυσης δύναται να χορηγείται προκαταβολή ύψους πενήντα τοις εκατό (50%) της επιχορήγησης της πρώτης φάσης. Η προκαταβολή είναι ανακτήσιμη από τη Χορηγούσα Αρχή εφόσον ο έλεγχος για οποιαδήποτε φάση ή υπο-φάση δεν ολοκληρωθεί με επιτυχή τρόπο σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος. (β) Ποσοστό τριάντα τοις εκατό (30%) επί της αξίας των επιλέξιμων δαπανών, όπως ορίζονται στην παρ. 3 του παρόντος, της τελικής φάσης της λήξης του επενδυτικού σχεδίου, μετά από την πιστοποιημένη λήξη των εργασιών της εν λόγω φάσης υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου. Κάθε φάση μπορεί να έχει επιμέρους υπο-φάσεις που καθορίζονται με την υπουργική απόφαση της παρ. 1 του άρθρου 87.
3. Ως επιλέξιμες δαπάνες όλων των καθεστώτων ενίσχυσης του Προγράμματος, νοούνται οι δαπάνες για την παραγωγή οπτικοακουστικού έργου, οι οποίες πραγματοποιούνται στην ελληνική επικράτεια και δεν ξεπερνούν το ογδόντα τοις εκατό (80%) του συνολικού κόστους παραγωγής του οπτικοακουστικού έργου (επιλέξιμο κόστος παραγωγής).

Άρθρο 26
Εντασσόμενα και μη επενδυτικά σχέδια
1. Στα καθεστώτα ενίσχυσης του Προγράμματος CRGR εντάσσονται για χρηματοδότηση επενδυτικά σχέδια αυτοτελών οπτικοακουστικών έργων, τα οποία πληρούν τις προϋποθέσεις του παρόντος και τα πολιτιστικά κριτήρια, όπως αυτά καθορίζονται στις υπουργικές αποφάσεις της παρ. 1 του άρθρου 87.
2. Για την ένταξη χρηματοδότησης επενδυτικού σχεδίου οπτικοακουστικού έργου με περιεχόμενο μυθοπλασία ή δημιουργική τεκμηρίωση (ντοκιμαντέρ) στο καθεστώς ενίσχυσης CRGR-FTV, το σύνολο των επιλέξιμων δαπανών που υλοποιούνται στην ελληνική επικράτεια, ανεξαρτήτως μεγέθους του αιτούντα, απαιτείται να ανέρχεται τουλάχιστον: (α) στο ποσό των διακοσίων χιλιάδων (200.000) ευρώ για τις εν λόγω δαπάνες επί κινηματογραφικής ή τηλεοπτικής ταινίας με περιεχόμενο μυθοπλασία και στο ποσό των εξήντα χιλιάδων (60.000) ευρώ με περιεχόμενο δημιουργική τεκμηρίωση (ντοκιμαντέρ), (β) στο ποσό των εξήντα χιλιάδων (60.000) ευρώ για τις εν λόγω δαπάνες επί κινηματογραφικής ή τηλεοπτικής ταινίας μικρού μήκους ανεξαρτήτως περιεχομένου, (γ) στο ποσό των εκατόν είκοσι χιλιάδων (120.000) ευρώ ανά παραγόμενο επεισόδιο για τις εν λόγω δαπάνες επί επεισοδίου ή κύκλου επεισοδίων μίνι τηλεοπτικής σειράς έως δέκα έξι (16) επεισόδια με περιεχόμενο μυθοπλασία, ανεξαρτήτως εάν βασίζονται σε πρωτότυπο σενάριο ή αποτελούν διασκευή προηγούμενου έργου, (δ) στο ποσό των τριάντα πέντε χιλιάδων (35.000) ευρώ ανά παραγόμενο επεισόδιο για τις εν λόγω δαπάνες επί επεισοδίου ή κύκλου επεισοδίων τηλεοπτικής σειράς με περιεχόμενο μυθοπλασία με ελάχιστο αριθμό επεισοδίων τα δεκαεπτά (17) και ανώτατο όριο επεισοδίων ανά κύκλο όπως ορίζεται στην παρ. 5, ανεξαρτήτως εάν βασίζονται σε πρωτότυπο σενάριο ή αποτελούν διασκευή προηγούμενου έργου (και (ε) στο ποσό των είκοσι πέντε χιλιάδων (25.000) ευρώ ανά παραγόμενο επεισόδιο για τις εν λόγω δαπάνες επί επεισοδίου ή κύκλου επεισοδίων τηλεοπτικής σειράς με περιεχόμενο δημιουργική τεκμηρίωση (ντοκιμαντέρ) και ανώτατο όριο επεισοδίων ανά κύκλο όπως ορίζεται στην παρ. 5.
3. Για την ένταξη χρηματοδότησης ενός επενδυτικού σχεδίου οπτικοακουστικού έργου με περιεχόμενο κινούμενα σχέδια (animation) στο καθεστώς ενίσχυσης CRGR-Animate, το σύνολο των επιλέξιμων δαπανών που υλοποιούνται στην ελληνική επικράτεια, ανεξαρτήτως μεγέθους του αιτούντα, απαιτείται να ανέρχεται τουλάχιστον: (α) στο ποσό των ογδόντα χιλιάδων (80.000) ευρώ για τις εν λόγω δαπάνες επί κινηματογραφικής ή τηλεοπτικής ταινίας ή διαδραστικής ταινίας ή ταινίας με περιεχόμενο επαυξημένης πραγματικότητας (AR) και εικονικής πραγματικότητας Animation (VR), (β) στο ποσό των πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ για τις εν λόγω δαπάνες επί κινηματογραφικής ή τηλεοπτικής ταινίας μικρού μήκους ή διαδραστικής ταινίας μικρού μήκους ή ταινίας μικρού μήκους με περιεχόμενο επαυξημένης πραγματικότητας (AR) και εικονικής πραγματικότητας Animation (VR), (γ) στο ποσό των εξήντα χιλιάδων (60.000) ευρώ ανά παραγόμενο επεισόδιο επί επεισοδίου ή κύκλου επεισοδίων τηλεοπτικής σειράς από δεκαεπτά (17) επεισόδια και έως το ανώτατο όριο που ορίζεται στην παρ. 5 με περιεχόμενο κινουμένων σχεδίων (animation), επαυξημένης πραγματικότητας (AR) και εικονικής πραγματικότητας (VR) και διαδραστικής σειράς, ανεξαρτήτως μεγέθους του φορέα.
4. Για την ένταξη χρηματοδότησης ενός επενδυτικού σχεδίου οπτικοακουστικού έργου με περιεχόμενο ψηφιακό παιχνίδι (videogame development) στο καθεστώς ενίσχυσης CRGR-VGD, το σύνολο των επιλέξιμων δαπανών που υλοποιούνται στην ελληνική επικράτεια, ανεξαρτήτως μεγέθους του αιτούντα, ανέρχεται τουλάχιστον στο ποσό των εξήντα χιλιάδων (60.000) ευρώ.
5. Τα επενδυτικά σχέδια κύκλων τηλεοπτικών ή μίνι τηλεοπτικών σειρών των περ. (γ), (δ) και (ε) της παρ. 2 και της περ. (γ) της παρ. 3 ενισχύονται για τους δύο πρώτους κύκλους. Τυχόν επόμενοι κύκλοι δεν αποτελούν επιλέξιμο επενδυτικό σχέδιο. O ενισχυόμενος πρώτος κύκλος των περ. (δ) και (ε) της παρ. 2 και της περ. (γ) της παρ. 3, εφόσον η τελευταία δεν είναι μίνι τηλεοπτική σειρά, έχει ως ανώτατο όριο επεισοδίων τα εκατό πενήντα (150). Ο ενισχυόμενος δεύτερος κύκλος δύναται να συμπεριλαμβάνει έως είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) περισσότερα επεισόδια από τα εγκριθέντα του πρώτου κύκλου.
6. Το σύνολο των ελάχιστων απαιτούμενων επιλέξιμων δαπανών που υλοποιούνται στην ελληνική επικράτεια των παρ. 2 έως 4 γίνεται με την επιφύλαξη συμμόρφωσης με τα οριζόμενα στην παρ. 4 του άρθρου 54 του ΓΑΚ, περί των υποχρεώσεων εδαφικότητας δαπανών.
7. Δεν εντάσσονται στα καθεστώτα ενίσχυσης του Προγράμματος CRGR τα κατωτέρω είδη οπτικοακουστικών έργων: (α) βιντεοσκοπημένες ή κινηματογραφημένες καλλιτεχνικές παραστάσεις και γεγονότα, όπως θεάτρου, όπερας, χορού, μουσικής, (β) κάθε είδους αθλητική εκπομπή, αθλητική ανασκόπηση και κάλυψη αθλητικού αγώνα ή γεγονότος, (γ) ενημερωτικές, ειδησεογραφικές, ανασκόπησης γεγονότων και πληροφοριακού χαρακτήρα εκπομπές και προγράμματα, (δ) διάφορες ψυχαγωγικές εκπομπές, προγράμματα λόγου και τηλεοπτικές συνεντεύξεις, (ε) διαφημιστικά μηνύματα, εκπομπές τηλεπωλήσεων και κοινωνικά μηνύματα, (στ) προγράμματα με πορνογραφικό περιεχόμενο, (ζ) προγράμματα παρουσίασης και προβολής διαφόρων εταιρικών, ψυχαγωγικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων, (η) αμιγώς εκπαιδευτικά προγράμματα και εκπομπές τηλεκπαίδευσης και τηλεπληροφόρησης, (θ) προγράμματα που θίγουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και προγράμματα που εισάγουν ή προάγουν διακρίσεις βάσει φύλου, φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, εθνικότητας, θρησκείας ή πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή σεξουαλικού προσανατολισμού, (ι) τηλεοπτικά ή τηλεφωνικά παιχνίδια, διαδικτυακά τυχερά παιχνίδια και παιχνίδια κοινωνικού στοιχηματισμού, παιχνίδια κληρώσεων και διαγωνισμοί, ιδίως με χρηματικό έπαθλο, ψηφιακά προγράμματα τυχερών παιγνίων και στοιχήματος, έμμεσου ή άμεσου οικονομικού οφέλους καθώς και ψηφιακά παιχνίδια με πορνογραφικό περιεχόμενο ή ψηφιακά παιχνίδια που θίγουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και προγράμματα που εισάγουν ή προάγουν διακρίσεις βάσει φύλου, φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, εθνικότητας, θρησκείας ή πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή σεξουαλικού προσανατολισμού.

Άρθρο 27
Δικαιούχοι ενίσχυσης
1. Δικαιούχοι της ενίσχυσης των καθεστώτων CRGR-FTV και CRGR-Animate δύνανται να είναι:
(α) είτε οι επιχειρήσεις, που είναι εγκατεστημένες ή έχουν υποκατάστημα, είτε θα δραστηριοποιηθούν στην ελληνική επικράτεια κατά τη στιγμή της αίτησης ένταξης και λειτουργούν με σκοπό: (αα) την παραγωγή ή την εκτέλεση παραγωγής οπτικοακουστικών έργων ή έργων κινουμένων σχεδίων, (αβ) την παραγωγή οπτικοακουστικών έργων ή έργων κινουμένων σχεδίων στο πλαίσιο διασυνοριακής παραγωγής, ήτοι παραγωγής που χρηματοδοτείται από περισσότερα του ενός κράτη-μέλη και στις οποίες συμμετέχουν παραγωγοί από περισσότερα του ενός κράτη-μέλη. Για την εφαρμογή της υποπερ. (αβ) η αίτηση ένταξης χρηματοδότησης υποβάλλεται από επιχείρηση παραγωγής που είναι εγκατεστημένη ή έχει υποκατάστημα ή θα δραστηριοποιηθεί στην ελληνική επικράτεια και η ενίσχυση παρέχεται εξ ολοκλήρου σε αυτήν σύμφωνα με τους όρους του παρόντος. Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί η ίδια επιλέξιμη δαπάνη για την απόκτηση παρόμοιου οφέλους στο πλαίσιο λειτουργίας της διασυνοριακής παραγωγής του οπτικοακουστικού έργου.
(β) Οι αλλοδαπές επιχειρήσεις παραγωγής οπτικοακουστικών έργων που έχουν τη μόνιμη εγκατάστασή τους ή την καταστατική τους έδρα σε κράτη που δεν εντάσσονται στην έννοια των μη συνεργάσιμων κρατών, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 65 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013, Α’ 167), εφόσον για τους σκοπούς του παρόντος συμβάλλονται με επιχείρηση που είναι εγκατεστημένη ή έχει υποκατάστημα ή θα δραστηριοποιηθεί στην ελληνική επικράτεια και λειτουργεί με σκοπό την εκτέλεση παραγωγής οπτικοακουστικών έργων ή μέρους αυτών. Για την εφαρμογή της παρούσας περίπτωσης, η αίτηση ένταξης χρηματοδότησης υποβάλλεται από την επιχείρηση που είναι εγκατεστημένη ή έχει υποκατάστημα ή θα δραστηριοποιηθεί στην ελληνική επικράτεια και λειτουργεί με σκοπό την παραγωγή ή την εκτέλεση παραγωγής οπτικοακουστικών έργων, η δε ενίσχυση παρέχεται στην επιχείρηση που ορίζεται ρητά, από τους συμβαλλομένους στην αίτηση ένταξης χρηματοδότησης, ως δικαιούχος αυτής.
2. Δικαιούχοι της ενίσχυσης του καθεστώτος CRGR-VGD είναι επιχειρήσεις οποιασδήποτε νομικής μορφής που είναι εγκατεστημένες ή έχουν υποκατάστημα κατά τη στιγμή της καταβολής της ενίσχυσης στην ελληνική επικράτεια και λειτουργούν με σκοπό την παραγωγή ή την εκτέλεση παραγωγής πρωτοτύπων λογισμικού παιχνιδιών εφόσον: (α) έχουν τον συγκεκριμένο ΚΑΔ ως κύριο ή δευτερεύοντα κατά το τελευταίο ημερολογιακό έτος, (β) έχουν κυκλοφορήσει προς πώληση, εντός του τελευταίου έτους, τουλάχιστον ένα εμπορικό ψηφιακό παιχνίδι σε ψηφιακό κατάστημα για παιχνίδια υπολογιστή, κονσολών ή κινητών συσκευών. Ως προηγούμενη κυκλοφορία δεν λαμβάνονται υπόψη ψηφιακά παιχνίδια που δεν εντάσσονται στο πρόγραμμα σύμφωνα με την παρ. 6 του άρθρου 26. Ως δικαιούχοι λογίζονται και αλλοδαπές επιχειρήσεις που έχουν τη μόνιμη εγκατάστασή τους ή την καταστατική τους έδρα σε κράτη που δεν εντάσσονται στην έννοια των μη συνεργάσιμων κρατών, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 65 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, εφόσον για τους σκοπούς του παρόντος συμβάλλονται με επιχείρηση που είναι εγκατεστημένη ή έχει υποκατάστημα ή θα δραστηριοποιηθεί στην ελληνική επικράτεια και λειτουργεί με σκοπό την εκτέλεση παραγωγής πρωτοτύπων λογισμικού παιχνιδιών του συγκεκριμένου ΚΑΔ. Στην περίπτωση αυτή, η αίτηση ένταξης χρηματοδότησης υποβάλλεται από την επιχείρηση που είναι εγκατεστημένη ή έχει υποκατάστημα ή θα δραστηριοποιηθεί στην ελληνική επικράτεια, η δε ενίσχυση παρέχεται στην επιχείρηση που ορίζεται ρητά, από τους συμβαλλομένους στην αίτηση ένταξης χρηματοδότησης, ως δικαιούχος αυτής.
3. Οι επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες ή έχουν υποκατάστημα ή θα δραστηριοποιηθούν στην ελληνική επικράτεια, ανεξαρτήτως αν προβαίνουν στην παραγωγή των οπτικοακουστικών έργων ή έργων κινουμένων σχεδίων ή στην εκτέλεση παραγωγής οπτικοακουστικών έργων ή έργων κινουμένων σχεδίων, οφείλουν κατά τη χρονική στιγμή έναρξης του επενδυτικού σχεδίου και κατά την ημερομηνία χορήγησης της ενίσχυσης να έχουν μία από τις ακόλουθες μορφές: α) ατομική επιχείρηση, β) νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα που αναπτύσσει εμπορική δραστηριότητα, γ) συνεταιρισμός, δ) επιχείρηση που λειτουργεί με τη μορφή κοινοπραξίας με την προϋπόθεση να έχει καταχωριστεί στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ.), να αναφέρει στο καταστατικό της την εμπορική δραστηριότητα που ασκεί και να διαθέτει τους κωδικούς 59.11 ή 59.12 ή 59.12.14 ή 62.01.21. Για την εφαρμογή των περ. α), β) και γ), εταιρείες που τελούν υπό ίδρυση ή υπό συγχώνευση, οφείλουν να έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες δημοσιότητας πριν από την έναρξη του επενδυτικού σχεδίου.
4. Δεν θεωρούνται δικαιούχοι της ενίσχυσης του καθεστώτος του παρόντος: α) οι προβληματικές επιχειρήσεις με την έννοια του σημείου 18 του άρθρου 2 του ΓΑΚ, β) οι επιχειρήσεις που έχουν προβεί σε παύση της ίδιας ή παρεμφερούς δραστηριότητας εντός του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου κατά τα δύο (2) έτη πριν από την υποβολή της αίτησής τους για επενδυτική ενίσχυση, γ) οι επιχειρήσεις που υλοποιούν επενδυτικά σχέδια που πραγματοποιούνται με πρωτοβουλία και για λογαριασμό του δημόσιου τομέα ή του τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής των Ελλήνων, βάσει σύμβασης εκτέλεσης έργου, παραχώρησης ή παροχής υπηρεσιών.

Άρθρο 28
Επιλέξιμες δαπάνες
1. Οι επιλέξιμες δαπάνες για τα καθεστώτα ενίσχυσης CRGR-FTV και CRGR-Animate είναι οι εξής: (α) δαπάνες που αφορούν σε αμοιβές σεναριογράφου σύμφωνα με την παρ. 8 του άρθρου 54 του ΓΑΚ, σκηνοθέτη και σε πνευματικά δικαιώματα για μουσική επένδυση, ειδικότερα δε για το καθεστώς ενίσχυσης CRGR-Animate επιπλέον και του σχεδιαστή κινουμένων σχεδίων (animator), του σχεδιαστή storyboard και του σχεδιαστή χαρακτήρων (character designer), (β) δαπάνες για κάθε είδους παροχή υπηρεσιών που αφορά άμεσα στην παραγωγή του οπτικοακουστικού έργου, όπως διαμονή και διατροφή, μετακινήσεις, ενοικίαση εξοπλισμού, στούντιο, δαπάνες μεταπαραγωγής, (γ) το μισθολογικό κόστος των θέσεων εργασίας για την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου, (δ) δαπάνες προμήθειας υλικών και (ε) δαπάνες που αφορούν στη βελτίωση της προσβασιμότητας για τα άτομα με αναπηρία. Για τον υπολογισμό του συνολικού επιλέξιμου κόστους παραγωγής ισχύουν οι κατωτέρω περιορισμοί: α) τα ασφάλιστρα και τα έξοδα παροχής εγγυήσεων προσμετρώνται στο σύνολό τους, με μέγιστη επιλέξιμη δαπάνη την αντίστοιχη του πέντε τοις εκατό (5%) του συνολικού επιλέξιμου κόστους παραγωγής, β) η αμοιβή για δικαιώματα σεναρίου και μουσικής, καθώς και η αμοιβή του σκηνοθέτη, του σεναριογράφου και των δύο πρωταγωνιστών ηθοποιών, προσμετρώνται μέχρι ποσοστού τριάντα πέντε τοις εκατό (35%) του συνολικού επιλέξιμου κόστους, γ) δεν υπολογίζονται στο συνολικό επιλέξιμο κόστος παραγωγής γα) οι δαπάνες για χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία, πάγια περιουσιακά στοιχεία και αποσβέσεις αυτών, όπως τεχνολογικός εξοπλισμός, οικόπεδα και κτίρια, κόστος δανεισμού, τραπεζικά έξοδα, γβ) τα έξοδα ενεργειών προώθησης, προβολής και επικοινωνίας.
2. Οι επιλέξιμες δαπάνες για το καθεστώς ενίσχυσης CRGR-VGD θεωρούνται οι δαπάνες που σχετίζονται άμεσα με το οπτικοακουστικό έργο ως εξής: (α) δαπάνες που αφορούν σε αμοιβές προσωπικού, (β) δαπάνες που αφορούν σε έξοδα συναφών υπηρεσιών, όπως μετάφρασης, ηθοποιών, και συγγραφής έως και δέκα τοις εκατό (10%) του ύψους των επιλέξιμων δαπανών, εφόσον αυτές γίνονται σε γλώσσες πλην της ελληνικής, (γ) δαπάνες που αφορούν σε τιμολόγια παροχής λοιπών υπηρεσιών από τρίτους έως και είκοσι τοις εκατό (20%) του ύψους των επιλέξιμων δαπανών, (δ) δαπάνες που αφορούν σε πιστοποίηση ηλικιακού προσδιορισμού παιχνιδιού PEGI Rating, (ε) δαπάνες που αφορούν σε άδειες χρήσης λογισμικού, αγορά στοιχείων παιχνιδιού (game assets), ενοικιάσεις (εξοπλισμού και στούντιο), αγορά εξοπλισμού ανάπτυξης σε κονσόλες (dev-kit) μέχρι και πέντε τοις εκατό (5%) του ύψους των επιλέξιμων δαπανών, (στ) δαπάνες που αφορούν σε λειτουργικά έξοδα επιχείρησης, όπως έξοδα ενοικίου, λογιστή, δικηγόρου, λογαριασμών, συνδρομής στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο μέχρι και πέντε τοις εκατό (5%) του ύψους των επιλέξιμων δαπανών, και (ζ) δαπάνες που αφορούν σε έξοδα διατήρησης λογαριασμού στο ψηφιακό κατάστημα (store) μέσω του οποίου θα διανέμεται το παιχνίδι. Δαπάνες του επενδυτικού σχεδίου, οι οποίες πραγματοποιούνται στο χρονικό διάστημα μεταξύ της αίτησης υπαγωγής και της έναρξης του επενδυτικού σχεδίου, δύνανται να συμπεριλαμβάνονται και να ενισχύονται, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις της επιλεξιμότητας των δαπανών του «VGD Greece». Για τον υπολογισμό του συνολικού επιλέξιμου κόστους παραγωγής δεν υπολογίζονται στο συνολικό επιλέξιμο κόστος παραγωγής α) οι δαπάνες για χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία, πάγια περιουσιακά στοιχεία και αποσβέσεις αυτών, όπως τεχνολογικός εξοπλισμός, οικόπεδα και κτίρια, κόστος δανεισμού, τραπεζικά έξοδα, β) τα έξοδα ενεργειών προώθησης, προβολής και επικοινωνίας.
3. Ως ημερομηνία έναρξης επιλεξιμότητας δαπανών για όλα τα καθεστώτα ενίσχυσης ορίζεται η ημερομηνία υποβολής της αίτησης ένταξης χρηματοδότησης. Στις δαπάνες αυτές δεν συμπεριλαμβάνονται δαπάνες παραγωγής του πιλότου αυτοτελούς οπτικοακουστικού έργου. Σε περίπτωση δαπάνης πριν από την προαναφερόμενη ημερομηνία αίτησης ένταξης χρηματοδότησης, εξαιρουμένων των δαπανών για προπαρασκευαστικές ενέργειες παραγωγής οι οποίες δεν συνιστούν γεγονός έναρξης επενδυτικού σχεδίου σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 23, το σύνολο του επενδυτικού σχεδίου καθίσταται μη επιλέξιμο προς χρηματοδότηση σε όλα τα καθεστώτα ενίσχυσης του παρόντος.
4. Οι ενισχύσεις δεν προορίζονται αποκλειστικά για συγκεκριμένες δραστηριότητες παραγωγής ούτε για επιμέρους τμήματα της αξιακής αλυσίδας της παραγωγής. Οι ενισχύσεις για υποδομές κινηματογραφικών στούντιο δεν είναι επιλέξιμες.
5. Στην περίπτωση οπτικοακουστικών έργων με επιλέξιμες δαπάνες άνω των οκτώ εκατομμυρίων (8.000.000) ευρώ, για τις δαπάνες της παρ. 1, που αφορούν σε αμοιβές σκηνοθέτη και σε αμοιβές των δύο (2) πρωταγωνιστικών ρόλων (cast), ειδικότερα δε για το καθεστώς ενίσχυσης CRGR-Animate επιπλέον και σε αμοιβές σχεδιαστή κινουμένων σχεδίων (animator), επιτρέπεται η λήψη παραστατικών που έχουν εκδοθεί από φυσικά πρόσωπα ή εταιρείες ή άλλες νομικές οντότητες με καταστατική έδρα ή μόνιμη εγκατάσταση σε χώρα της αλλοδαπής, υπό την προϋπόθεση ότι δεν πρόκειται για κράτος μη συνεργάσιμο κατά την έννοια της παρ. 3 του άρθρου 65 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013 Α’ 167). Η αξία των αλλοδαπών παραστατικών του πρώτου εδαφίου, μη συμπεριλαμβανομένου του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, δεν δύναται να ξεπερνά το ποσοστό του είκοσι τοις εκατό (20%) του συνόλου των επιλέξιμων δαπανών του επενδυτικού σχεδίου.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ

Άρθρο 29
Υποβολή αίτησης ένταξης χρηματοδότησης
1. Αίτηση για ένταξη χρηματοδότησης επενδυτικού σχεδίου στα καθεστώτα ενίσχυσης του Προγράμματος CRGR υποβάλλεται προς τη Χορηγούσα Αρχή, έως και δέκα (10) ημέρες πριν από την ημερομηνία έναρξης του επενδυτικού σχεδίου, η οποία δηλώνεται στην αίτηση ένταξης χρηματοδότησης, μέσω πληροφοριακού συστήματος που ορίζει η Χορηγούσα Αρχή. Η αιτούσα επιχείρηση ενημερώνεται ηλεκτρονικά για την παραλαβή και καταχώριση της αίτησής της.
2. Ως προς τα καθεστώτα ενίσχυσης CRGR-FTV και CRGR-Animate, η αίτηση ένταξης χρηματοδότησης συνοδεύεται από φάκελο του επενδυτικού σχεδίου που περιλαμβάνει, επί ποινή απαραδέκτου: α) τα στοιχεία της δικαιούχου επιχείρησης (ονομασία, μέγεθος, φερεγγυότητα), β) την περιγραφή του επενδυτικού σχεδίου (χρονοδιαγράμματα του επενδυτικού σχεδίου με επισήμανση της έναρξης των κύριων γυρισμάτων, εφόσον υπάρχουν, συμπεριλαμβανομένων των ημερομηνιών έναρξης και λήξης των ημερών γυρισμάτων που απαιτούνται στην Ελλάδα και του τόπου ή των τόπων εκτέλεσής τους, δήλωση των πολιτιστικών κριτηρίων στα οποία υπάγεται, σύνοψη του σεναρίου ή το σενάριο, βασικούς καλλιτεχνικούς συντελεστές, καθώς και εργαζομένους που θα απασχοληθούν κατά τη διάρκεια των εργασιών στην Ελλάδα, γ) τα οικονομικά στοιχεία του επενδυτικού σχεδίου (αναλυτικό προϋπολογισμό, με προσδιορισμό των δαπανών που θα πραγματοποιηθούν στην ελληνική επικράτεια, χρηματοδοτικό πλάνο, στο οποίο αναγράφονται και τυχόν άλλες κρατικές ενισχύσεις και το ποσοστό ενίσχυσης αυτών), κατάλογο των δαπανών του επενδυτικού σχεδίου και ποσό της δημόσιας χρηματοδότησης που απαιτείται για αυτό.
3. Ως προς το καθεστώς ενίσχυσης CRGR-VGD, η αίτηση ένταξης χρηματοδότησης συνοδεύεται από φάκελο του επενδυτικού σχεδίου που περιλαμβάνει, επί ποινή απαραδέκτου: α) τα στοιχεία της δικαιούχου επιχείρησης (ονομασία, μέγεθος, φερεγγυότητα), β) την περιγραφή του επενδυτικού σχεδίου (χρονοδιαγράμματα του επενδυτικού σχεδίου με επισήμανση της έναρξης των βασικών εργασιών, των φάσεων και των παραδοτέων υλοποίησης, τη δήλωση των πολιτιστικών κριτηρίων στα οποία υπάγεται, τη σύνοψη του σεναρίου ή το σενάριο, τους βασικούς καλλιτεχνικούς και άλλους συντελεστές, καθώς και τους εργαζόμενους που θα απασχοληθούν κατά τη διάρκεια των εργασιών στην Ελλάδα, γ) τα οικονομικά στοιχεία του επενδυτικού σχεδίου (αναλυτικό προϋπολογισμό, με προσδιορισμό των δαπανών που θα πραγματοποιηθούν στην ελληνική επικράτεια, χρηματοδοτικό πλάνο, στο οποίο αναγράφονται και τυχόν άλλες κρατικές ενισχύσεις και το ποσοστό ενίσχυσης αυτών), κατάλογο των δαπανών του επενδυτικού σχεδίου και ποσό της δημόσιας χρηματοδότησης που απαιτείται για αυτό.
4. Για την υποβολή αίτησης ένταξης χρηματοδότησης σε όλα τα καθεστώτα ενίσχυσης του Προγράμματος καταβάλλεται παράβολο, το ύψος του οποίου καθορίζεται στο 0,0005% επί του συνόλου των επιλέξιμων δαπανών του επενδυτικού σχεδίου. Για την παραγωγή περισσότερων του ενός επεισοδίων ή την παραγωγή κύκλου επεισοδίων τηλεοπτικής σειράς ή μίνι τηλεοπτικής σειράς, οποιουδήποτε περιεχομένου (ήτοι μυθοπλασίας ή ντοκιμαντέρ ή κινουμένων σχεδίων), το παράβολο υπολογίζεται επί του συνόλου των επιλέξιμων δαπανών όλων των επεισοδίων, ή του κύκλου επεισοδίων, που περιλαμβάνονται στην αίτηση ένταξης χρηματοδότησης. Σε κάθε περίπτωση, το ως άνω ποσό του παραβόλου δεν μπορεί να είναι κατώτερο των πεντακοσίων (500) ευρώ στην περίπτωση του καθεστώτος ενίσχυσης CRGR-FTV και των διακοσίων (200) ευρώ στα άλλα δύο καθεστώτα ενίσχυσης.

Άρθρο 30
Διαδικασία και περιεχόμενο αξιολόγησης – Όργανα
1. Η διαδικασία αξιολόγησης της αίτησης ένταξης χρηματοδότησης επενδυτικού σχεδίου σε όλα τα καθεστώτα ενίσχυσης του παρόντος Προγράμματος ολοκληρώνεται εντός τριών (3) μηνών από την υποβολή της στο πληροφοριακό σύστημα.
2. Η αξιολόγηση των αιτήσεων ένταξης χρηματοδότησης αφορά στον έλεγχο πληρότητας και νομιμότητας των δικαιολογητικών του φακέλου του επενδυτικού σχεδίου, καθώς και στην αξιολόγηση του περιεχομένου και πραγματοποιείται από τριμελείς Επιτροπές Αξιολόγησης του άρθρου 39, οι οποίες συγκροτούνται με απόφαση του αρμοδίου οργάνου της Χορηγούσας Αρχής, μετά από εισήγηση των αρμοδίων υπηρεσιών της τελευταίας, η οποία αναρτάται στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, στο πληροφοριακό σύστημα της Χορηγούσας Αρχής και σε κάθε άλλο σύστημα που υποχρεωτικά ορίζεται από την κείμενη νομοθεσία.
3. Η διαδικασία ελέγχου της πληρότητας και νομιμότητας της αίτησης δεν μπορεί να υπερβεί τις τριάντα (30) ημέρες και διενεργείται ως εξής: (α) η Επιτροπή Αξιολόγησης ελέγχει τα δικαιολογητικά του φακέλου του επενδυτικού σχεδίου εντός είκοσι (20) ημερών από την υποβολή της αίτησης και εφόσον διαπιστώσει την ανάγκη επανυποβολής, συμπλήρωσης ή διόρθωσης των δικαιολογητικών αυτών, υποχρεούται να ενημερώσει μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου την αιτούσα επιχείρηση, (β) η αιτούσα επιχείρηση υποχρεούται, εντός δέκα (10) ημερών, να επανυποβάλει, συμπληρώσει ή διορθώσει τα σχετικά δικαιολογητικά ή στοιχεία, προκειμένου ο φάκελος να είναι πλήρης. Μετά την πάροδο των τριάντα (30) ημερών ουδεμία παράταση για επανυποβολή, συμπλήρωση ή διόρθωση δικαιολογητικών δεν μπορεί να δοθεί. Εάν η αιτούσα επιχείρηση δεν υποβάλει τα ελλείποντα δικαιολογητικά ή στοιχεία ή τα δικαιολογητικά και στοιχεία που υποβάλλει είναι λανθασμένα, η αίτηση απορρίπτεται και η αιτούσα επιχείρηση ενημερώνεται άμεσα ενώ το παράβολο καταπίπτει υπέρ του Δημοσίου. Παράταση της προθεσμίας δύναται να παρασχεθεί μόνο στην περίπτωση έκτακτων ή απρόβλεπτων περιστάσεων ή λόγω τεκμηριωμένης υπαιτιότητας δημοσίου φορέα, ο οποίος καθυστερεί την έκδοση των εν λόγω δικαιολογητικών. Κατά τον έλεγχο πληρότητας και νομιμότητας η Επιτροπή Αξιολόγησης εκτιμά ιδίως τη συνδρομή των γενικών και ειδικών νόμιμων προϋποθέσεων της ενωσιακής νομικής βάσης για τη χορήγηση της ενίσχυσης και δύναται να αποφασίζει την ένταξη του επενδυτικού σχεδίου στα καθεστώτα ενίσχυσης βάσει της πηγής χρηματοδότησης αυτών στις περιπτώσεις που αυτά έχουν παραπάνω από μια πηγή χρηματοδότησης.
4. Με το πέρας του ελέγχου της πληρότητας και νομιμότητας της αίτησης, αυτή αξιολογείται από τις Επιτροπές Αξιολόγησης, με βάση την αρχή της χρονικής προτεραιότητας ως προς τα στοιχεία του επενδυτικού σχεδίου, τις πηγές χρηματοδότησης και την τήρηση των γενικών κανόνων χορήγησης της ενίσχυσης και τη συνδρομή και βαθμολόγηση των πολιτιστικών κριτηρίων και κάθε άλλου στοιχείου που προβλέπεται στις υπουργικές αποφάσεις της παρ. 1 του άρθρου 87.
5. Προϋπόθεση για την έκδοση απόφασης ένταξης χρηματοδότησης αποτελεί η ύπαρξη βεβαίωσης από την αρμόδια οικονομική υπηρεσία του εποπτεύοντος Υπουργείου για την ύπαρξη του σχετικού ετήσιου προϋπολογισμού ανά καθεστώς ενίσχυσης του Προγράμματος. Η βεβαίωση αυτή χορηγείται άπαξ στην έναρξη κάθε οικονομικού έτους και αφορά στο σύνολο του ετήσιου προϋπολογισμού ανά καθεστώς ενίσχυσης, λαμβάνοντας υπόψη και τα ισχύοντα στο Γενικό Μέρος και στο άρθρο 54 του ΓΑΚ.
6. Με την επιτυχή ολοκλήρωση του ελέγχου της πληρότητας και της νομιμότητας της παρ. 3, η αιτούσα επιχείρηση δικαιούται να ζητήσει από τη Χορηγούσα Αρχή επιστολή προθέσεως (letter of intent) σχετικά με την προοπτική ένταξης χρηματοδότησης του επενδυτικού σχεδίου στο σχετικό καθεστώς ενίσχυσης. Η επιστολή παρέχεται από τη Χορηγούσα Αρχή, με την επιφύλαξη της επιτυχούς ολοκλήρωσης της αξιολόγησης από τις αρμόδιες Επιτροπές Αξιολόγησης και της έκδοσης της σχετικής απόφασης ένταξης χρηματοδότησης από τον Πρόεδρο της Χορηγούσας Αρχής.
7. Αν η αιτούσα επιχείρηση επιθυμεί την απόσυρση της αίτησης ένταξης του επενδυτικού σχεδίου της, μέχρι την έκδοση της απόφασης ένταξης χρηματοδότησης, υποβάλλει σχετικό αίτημα στη Χορηγούσα Αρχή και το επενδυτικό σχέδιο απορρίπτεται εξ αυτού του λόγου με απόφαση του αρμοδίου οργάνου της τελευταίας, το δε παράβολο καταπίπτει υπέρ του Δημοσίου. Κατά της απόφασης αυτής δεν χωρεί ένσταση.

Άρθρο 31
Αποφάσεις ένταξης χρηματοδότησης ή απόρριψης επενδυτικών σχεδίων
1. Τα επενδυτικά σχέδια που πληρούν τις προϋποθέσεις του Γενικού Μέρους και του άρθρου 54 του ΓΑΚ, καθώς και τις προϋποθέσεις του παρόντος εντάσσονται στα καθεστώτα ενίσχυσης του Προγράμματος CRGR κατόπιν έκδοσης ατομικής απόφασης ένταξης από το αρμόδιο όργανο της Χορηγούσας Αρχής, κατόπιν εισήγησης των Επιτροπών Αξιολόγησης του άρθρου 39.
2. Τα επενδυτικά σχέδια που δεν πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις, απορρίπτονται με αιτιολογημένη απόφαση του αρμοδίου οργάνου της Χορηγούσας Αρχής ύστερα από εισήγηση των Επιτροπών Αξιολόγησης του άρθρου 39, το δε οικείο παράβολο καταπίπτει υπέρ του Δημοσίου. Κατά της απορριπτικής απόφασης της παρούσας η αιτούσα επιχείρηση μπορεί να ασκήσει ένσταση σύμφωνα με το άρθρο 38.
3. Οι ως άνω αποφάσεις αναρτώνται στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, στο πληροφοριακό σύστημα της Χορηγούσας Αρχής και σε κάθε άλλο σύστημα που υποχρεωτικά ορίζεται από την κείμενη νομοθεσία και κοινοποιούνται στην αιτούσα επιχείρηση, με αποστολή στη διεύθυνση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχει δηλώσει στην αίτησή της.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ΄
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ

Άρθρο 32
Τροποποίηση όρων ένταξης χρηματοδότησης επενδυτικού σχεδίου
1. Τροποποιήσεις των όρων ένταξης χρηματοδότησης εγκεκριμένου επενδυτικού σχεδίου στα καθεστώτα ενίσχυσης του παρόντος Προγράμματος επιτρέπονται κατά τη διαδικασία υλοποίησής του και έως τη λήξη αυτού, υπό την προϋπόθεση ότι και μετά την επέλευσή τους εξακολουθούν να πληρούνται οι προϋποθέσεις του Γενικού Μέρους και του άρθρου 54 του ΓΑΚ ή της σχετικής εγκριτικής απόφασης.
2. Για την τροποποίηση των όρων υπαγωγής υποβάλλεται αίτηση από την αιτούσα επιχείρηση πριν από τη λήξη του επενδυτικού σχεδίου και εκδίδεται απόφαση τροποποίησης της απόφασης ένταξης χρηματοδότησης από τη Χορηγούσα Αρχή, σύμφωνα με τη διαδικασία των άρθρων 29 έως 31. Οι αιτήσεις για τροποποίηση όρων υπαγωγής επενδυτικού σχεδίου, πέραν των προβλεπόμενων δικαιολογητικών, συνοδεύονται από αιτιολόγηση της σκοπιμότητάς τους με σχετική τεχνική περιγραφή, καθώς και από καταβολή σχετικού παράβολου, το οποίο ορίζεται ως ποσοστό των επιλέξιμων δαπανών βάσει της απόφασης της παρ. 1 του άρθρου 87.
3. Αίτηση για τροποποίηση όρων ένταξης επενδυτικού σχεδίου δύναται να αφορά αποκλειστικά: (α) Σε εσωτερική ανακατανομή των κατηγοριών επιλέξιμων δαπανών που περιλήφθηκαν στο επενδυτικό σχέδιο που εγκρίθηκε με αύξηση ή μείωση αυτών, η οποία υπερβαίνει το ποσοστό είκοσι τοις εκατό (20%) ανά κατηγορία επιλέξιμης δαπάνης.
(β) Σε τροποποίηση που αφορά στο φυσικό αντικείμενο του επενδυτικού σχεδίου.
(γ) Σε παράταση του χρόνου λήξης του επενδυτικού σχεδίου, όπως αυτός έχει δηλωθεί στην απόφαση ένταξης χρηματοδότησης, η οποία δεν δύναται να υπερβαίνει τους τρεις (3) μήνες ή αποκλειστικά για λόγους ανωτέρας βίας για χρονικό διάστημα ίσο με εκείνο της διακοπής ή της καθυστέρησης λόγω της έκτακτης κατάστασης. Στην περίπτωση αυτή, η αιτούσα επιχείρηση υποχρεούται να αναφέρει αναλυτικά και με χρονική σειρά, τα γεγονότα που επέβαλαν τη διακοπή ή την καθυστέρηση των εργασιών υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου, καθώς και έγγραφα και στοιχεία τεκμηρίωσης των λόγων της μεταβολής.
(δ) Σε τροποποίηση που αφορά στην αιτούσα επιχείρηση, λόγω συγχώνευσης ή λόγω απόσχισης κλάδου ή λόγω μεταβίβασης λόγω καθολικής διαδοχής, η οποία επέρχεται κατά τη διαδικασία υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου.
(ε) Σε προσθήκη νέας ενισχυόμενης δαπάνης με αύξηση του συνολικού ύψους των εγκεκριμένων επιλέξιμων δαπανών έως το ποσοστό του δέκα τοις εκατό (10%) του ποσού των επιλέξιμων δαπανών, εντός των ορίων του εγκεκριμένου προϋπολογισμού σε περιπτώσεις απρόβλεπτων καταστάσεων.
4. Τα αιτήματα τροποποιήσεων γίνονται δεκτά, εφόσον εξακολουθούν να τηρούνται οι κατά νόμο γενικοί όροι και οι προϋποθέσεις ένταξης χρηματοδότησης και δεν αλλοιώνεται ο χαρακτήρας τους. Νέο αίτημα του ίδιου φορέα για τροποποίηση όρων της απόφασης ένταξης χρηματοδότησης με το ίδιο περιεχόμενο δεν εξετάζεται κατ΄ ουσίαν και αρχειοθετείται. Ως νέο δεν θεωρείται το αίτημα που επανυποβάλλεται εντός των προβλεπόμενων χρονικών ορίων, προκειμένου να συμμορφωθεί με παρατηρήσεις της αρμόδιας Επιτροπής Αξιολόγησης.
5. Οι τροποποιήσεις του παρόντος δεν αφορούν σε παραστατικά που έχουν εκδοθεί από φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή άλλες νομικές οντότητες με καταστατική έδρα ή μόνιμη εγκατάσταση σε χώρα της αλλοδαπής της παρ. 5 του άρθρου 28.
6. Ειδικώς ως προς τα καθεστώτα ενίσχυσης CRGR-FTV και CRGR-Animate, η προσθήκη νέων επεισοδίων τηλεοπτικής ή μίνι τηλεοπτικής σειράς με οποιαδήποτε περιεχόμενο απαιτεί εκ νέου αίτηση ένταξης χρηματοδότησης και δεν μπορεί να αποτελέσει αίτηση τροποποίησης υφιστάμενου επενδυτικού σχεδίου. Νέα αίτηση για προσθήκη επεισοδίων τηλεοπτικής ή μίνι τηλεοπτικής σειράς σε υφιστάμενο κύκλο λογίζεται ως αίτηση για δεύτερο κύκλο σύμφωνα με το παρόν.
7. Η μεταβολή του συνολικού αριθμού ημερών εκτέλεσης γυρισμάτων ή συνολικού αριθμού ημερών λοιπών εργασιών παραγωγής που περιλήφθηκαν στο επενδυτικό σχέδιο που εγκρίθηκε, εφόσον αυτή γίνεται εντός των χρονικών ορίων υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου και δεν επιφέρει ή παραλλάσσει σημαντικά τον τόπο εκτέλεσης των γυρισμάτων όπως περιγράφεται στο επενδυτικό σχέδιο που αποτέλεσε αντικείμενο έγκρισης, υποβάλλονται ως μέρος της τελικής Έκθεσης του ορκωτού λογιστή σύμφωνα με τα άρθρα 33 και 34 και δεν απαιτούν έκδοση σχετικής απόφασης τροποποίησης από τη Χορηγούσα Αρχή. Οι εν λόγω μεταβολές απαιτείται να έχουν τηρήσει όλες τις νόμιμες διαδικασίες λήψης αδειών και δήλωσης-γνωστοποίησης μεταβολής προγραμμάτων εργασίας σύμφωνα με την εργατική νομοθεσία.

Άρθρο 33
Επαλήθευση και πιστοποίηση λήξης επενδυτικού σχεδίου στα καθεστώτα ενίσχυσης CRGR-FTV και CRGR-Animate
1. Η επαλήθευση για την πιστοποίηση της λήξης επενδυτικού σχεδίου στα καθεστώτα ενίσχυσης CRGR-FTV και CRGR-Animate γίνεται με αίτηση της αιτούσας επιχείρησης προς τη Χορηγούσα Αρχή στο πληροφοριακό σύστημα που ορίζεται από την τελευταία σε οποιοδήποτε χρονικό σημείο εντός έξι (6) μηνών από τη λήξη του επενδυτικού σχεδίου, όπως αυτή ορίζεται στην απόφαση ένταξης ή βάσει της περ. (γ) της παρ. 3 του άρθρου 32. Αλλαγή της ημερομηνίας λήξης επενδυτικού σχεδίου, η οποία έχει εγκριθεί με την απόφαση ένταξης χρηματοδότησης επιτρέπεται μόνο για παράταση αυτής σύμφωνα με την περ. (γ) της παρ. 3 του άρθρου 32.
2. Την αίτηση συνοδεύουν: α) τεχνική έκθεση του επενδυτικού σχεδίου (ιδίως αποδεικτικά στοιχεία συμμόρφωσης με τα πολιτιστικά κριτήρια, τελικός κατάλογος των εργαζομένων στην παραγωγή, τελικό πρόγραμμα των ημερών γυρισμάτων και των χώρων γυρισμάτων στην ελληνική επικράτεια), β) σχετικά τιμολόγια με τα αποδεικτικά στοιχεία εξόφλησής τους, γ) υπεύθυνη δήλωση της αιτούσας επιχείρησης και του δικαιούχου ότι τα υποβληθέντα στοιχεία είναι αληθή, δ) τελική έκθεση ορκωτού λογιστή που έχει ορισθεί σύμφωνα με την παρ. 5, ε) οπτικοακουστικό υλικό που πιστοποιεί την υλοποίηση του φυσικού αντικειμένου, όπως εγκρίθηκε στο στάδιο της ένταξης χρηματοδότησης, και στ) υπεύθυνες δηλώσεις που πιστοποιούν ότι δεν έχουν μεταβληθεί οι όροι σώρευσης, όπως εγκρίθηκαν στο στάδιο της ένταξης χρηματοδότησης.
3. Εντός δεκαπέντε (15) ημερών, από την υποβολή της αίτησης οι αρμόδιες υπηρεσίες της Χορηγούσας Αρχής ελέγχουν: (α) την τήρηση της εξάμηνης προθεσμίας της παρ. 1, (β) την τεχνική έκθεση του επενδυτικού σχεδίου ως προς τη συμμόρφωση με τα πολιτιστικά κριτήρια, (γ) την παραλαβή του οπτικοακουστικού υλικού που πιστοποιεί την υλοποίηση του φυσικού αντικειμένου, όπως εγκρίθηκε στο στάδιο της ένταξης χρηματοδότησης, και (δ) την πληρότητα της έκθεσης του ορκωτού ελεγκτή λογιστή ή της ελεγκτικής εταιρείας ως προς τα βασικά χρηματοοικονομικά και ποσοτικά στοιχεία του επενδυτικού σχεδίου που υλοποιήθηκε στην ελληνική επικράτεια. Τα δικαιολογητικά της παρ. 2 τηρούνται στο αρχείο της Χορηγούσας Αρχής για δέκα (10) χρόνια και για σκοπούς ελέγχου. Αν, εντός του ως άνω διαστήματος των δεκαπέντε (15) ημερών, διαπιστωθεί ότι η τεχνική έκθεση δεν είναι πλήρης, η Χορηγούσα Αρχή ενημερώνει άμεσα, με ηλεκτρονική αλληλογραφία ή με κάθε πρόσφορο μέσο, την αιτούσα επιχείρηση για την ανάγκη συμπλήρωσής της. Η έκθεση επανυποβάλλεται εντός δέκα (10) εργάσιμων ημερών από την αιτούσα επιχείρηση και η αρμόδια υπηρεσία της Χορηγούσας Αρχής, εντός πέντε (5) ημερών από την παραλαβή της συμπληρωθείσας έκθεσης, προβαίνει στις αναγκαίες διαπιστώσεις. Αν η αρμόδια υπηρεσία της Χορηγούσας Αρχής διαπιστώσει ότι δεν πληρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις, εισηγείται εγγράφως την ανάκληση της απόφασης ένταξης χρηματοδότησης στο αρμόδιο όργανο της Χορηγούσας Αρχής.
4. Η λήξη του επενδυτικού σχεδίου πιστοποιείται με την έκδοση απόφασης πιστοποίησης από το αρμόδιο όργανο της Χορηγούσας Αρχής εντός αποκλειστικής προθεσμίας δέκα (10) ημερών μετά τη σχετική εισήγηση της υπηρεσίας. Η απόφαση αναρτάται στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, στο πληροφοριακό σύστημα της Χορηγούσας Αρχής και σε κάθε άλλο σύστημα που υποχρεωτικά ορίζεται από την κείμενη νομοθεσία. Το αρμόδιο όργανο της Χορηγούσας Αρχής δεσμεύεται από την έκθεση του ορκωτού ελεγκτή λογιστή ή της ελεγκτικής εταιρείας που έχει διαβιβασθεί σε αυτόν από την αρμόδια υπηρεσία και δύναται να αποκλίνει από αυτήν μόνο κατόπιν ειδικής αιτιολογίας. Σε περίπτωση αρνητικής έκθεσης ελέγχου του ορκωτού ελεγκτή λογιστή ή της ελεγκτικής εταιρείας, ενημερώνεται αμελλητί η Χορηγούσα Αρχή και ακολουθείται η διαδικασία για την ανάκληση της απόφασης ένταξης χρηματοδότησης του επενδυτικού σχεδίου.
5. Ο ορισμός ορκωτού ελεγκτή λογιστή ή ελεγκτικής εταιρείας των περ. 2 και 3 του άρθρου 2 του ν. 4449/2017 (Α’ 7) γίνεται με απόφαση του αρμοδίου οργάνου της Χορηγούσας Αρχής εντός πέντε (5) ημερών από την υποβολή σχετικού αιτήματος της αιτούσας επιχείρησης. Το αίτημα υποβάλλεται μετά την ολοκλήρωση του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου των εργασιών παραγωγής επενδυτικού σχεδίου και σε κάθε περίπτωση πριν από την υποβολή της αίτησης ελέγχου της παρ. 1. Η αμοιβή του ορκωτού ελεγκτή λογιστή ή της ελεγκτικής εταιρείας βαρύνει σε κάθε περίπτωση, θετικής ή απορριπτικής έκθεσης ελέγχου, αποκλειστικά τον δικαιούχο.
6. Ο ορκωτός ελεγκτής λογιστής ή η ελεγκτική εταιρεία ελέγχει τα δικαιολογητικά και τα στοιχεία που συνοδεύουν την αίτηση ελέγχου, λαμβάνοντας υπόψη ότι: (α) όλα τα παραστατικά επιλέξιμων δαπανών για το επενδυτικό σχέδιο πρέπει να έχουν εκδοθεί και εξοφληθεί μέχρι την υποβολή της αίτησης ελέγχου και να αφορούν σε προκληθείσες δαπάνες μέχρι τη λήξη του επενδυτικού σχεδίου, και (β) το επενδυτικό σχέδιο πρέπει, επί ποινή ανάκλησης της απόφασης ένταξης χρηματοδότησης ή μη πιστοποίησης της λήξης του επενδυτικού σχεδίου, να έχει υλοποιήσει το πενήντα τοις εκατό (50%) των επιλέξιμων δαπανών του επενδυτικού σχεδίου που έχει ενταχθεί στο καθεστώς ενίσχυσης του παρόντος, υπό τον όρο ότι το σύνολο των επιλέξιμων δαπανών, που υλοποιήθηκαν στην ελληνική επικράτεια και αναλογούν στο ανωτέρω ποσοστό υλοποίησης, υπερβαίνει τα κατώτατα όρια επιλέξιμων δαπανών, όπως αυτά ορίζονται στην παρ. 2 του άρθρου 87.
7. Ο ορκωτός ελεγκτής λογιστής ή η ελεγκτική εταιρεία απαγορεύεται να διενεργούν έλεγχο σε επενδυτικά σχέδια, στα οποία συμμετείχαν με οποιονδήποτε τρόπο από τον χρόνο υπαγωγής του επενδυτικού σχεδίου, η δε αιτούσα επιχείρηση υποχρεούται να δηλώσει τυχόν συμμετοχή ορκωτού ελεγκτή λογιστή ή ελεγκτικής εταιρείας με υπεύθυνη δήλωση που συνοδεύει το αίτημά της, κατά την παρ. 4. Η παράβαση της ως άνω υποχρέωσης αποτελεί λόγο ανάκλησης της απόφασης ένταξης χρηματοδότησης του επενδυτικού σχεδίου και ανάκτησης τυχόν καταβληθείσας ενίσχυσης.

Άρθρο 34
Επαλήθευση και πιστοποίηση λήξης φάσεων επενδυτικού σχεδίου στο καθεστώς ενίσχυσης CRGR-VGD
1. Η επαλήθευση για την πιστοποίηση της λήξης των φάσεων (α) και (β) των επενδυτικών σχεδίων που έχουν ενταχθεί στο καθεστώς ενίσχυσης CRGR-VGD, όπως αυτές ορίζονται στην παρ. 2 του άρθρου 25 γίνεται με σχετική αίτηση της αιτούσας επιχείρησης προς τη Χορηγούσα Αρχή στο πληροφοριακό σύστημα που ορίζεται από την τελευταία σε οποιοδήποτε χρονικό σημείο: (α) εντός τριών (3) μηνών από τη λήξη της φάσης (α) του επενδυτικού σχεδίου και (β) εντός έξι (6) μηνών από τη λήξη του επενδυτικού σχεδίου, όπως αυτές ορίζονται στην απόφαση ένταξης χρηματοδότησης. Αλλαγή της ημερομηνίας λήξης επενδυτικού σχεδίου που έχει εγκριθεί στην απόφαση ένταξης χρηματοδότησης επιτρέπεται μόνο για παράταση αυτής σύμφωνα με την περ. (γ) της παρ. 3 του άρθρου 32.
2. Η επαλήθευση και η πιστοποίηση δαπανών της φάσης (α) του επενδυτικού σχεδίου διενεργούνται από τον αρμόδιο χειριστή παρακολούθησης και ελέγχου του επενδυτικού σχεδίου που έχει οριστεί και ο οποίος ελέγχει τα παραδοτέα της φάσης (α), καθώς και τη συνδρομή των προϋποθέσεων της παρ. 8 του άρθρου 54 του ΓΑΚ και εισηγείται σχετικώς στον Διευθύνοντα Σύμβουλο την έγκριση ή μη της συνέχισης του επενδυτικού σχεδίου στη φάση (β). Σε περίπτωση έκδοσης αρνητικής απόφασης από το αρμόδιο όργανο της Χορηγούσας Αρχής , η προκαταβολή της επιχορήγησης της φάσης (α) ανακτάται από το εποπτεύον Υπουργείο, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις περί ανάκτησης κρατικών ενισχύσεων.
3. Την αίτηση για την πιστοποίηση της λήξης επενδυτικού σχεδίου (φάση β) συνοδεύουν: α) τεχνική έκθεση του επενδυτικού σχεδίου (όπως αποδεικτικά στοιχεία συμμόρφωσης με τα πολιτιστικά κριτήρια, τελικός κατάλογος των εργαζομένων στην παραγωγή, τελικό πρόγραμμα των εργασιών στην ελληνική επικράτεια), β) σχετικά τιμολόγια με τα αποδεικτικά στοιχεία εξόφλησής τους, γ) υπεύθυνη δήλωση της αιτούσας επιχείρησης και του δικαιούχου ότι τα υποβληθέντα στοιχεία είναι αληθή, δ) τελική έκθεση ορκωτού λογιστή που έχει ορισθεί σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 33, ε) τα συμφωνημένα παραδοτέα που πιστοποιούν την υλοποίηση του φυσικού αντικειμένου, όπως εγκρίθηκε στο στάδιο της ένταξης χρηματοδότησης, και στ) υπεύθυνες δηλώσεις που πιστοποιούν ότι δεν έχουν μεταβληθεί οι όροι σώρευσης, όπως εγκρίθηκαν στο στάδιο της ένταξης χρηματοδότησης.
4. Οι παρ. 4 έως 7 του άρθρου 33 ισχύουν και για την επαλήθευση και την πιστοποίηση των επενδυτικών σχεδίων του καθεστώτος ενίσχυσης CRGR-VGD.

Άρθρο 35
Καταβολή ενίσχυσης
1. Για τα καθεστώτα ενίσχυσης CRGR-FTV και CRGR-Animate, το συνολικό ποσό της επιχορήγησης καταβάλλεται εφάπαξ στον δικαιούχο και δεν υπερβαίνει τα δέκα εκατομμύρια (10.000.000) ευρώ ανά οπτικοακουστικό έργο. Υπέρβαση του ως άνω ορίου έως το ποσό των δώδεκα εκατομμυρίων (12.000.000 ευρώ) δύναται να εγκριθεί για στρατηγικά επενδυτικά σχέδια εθνικής αναπτυξιακής σημασίας που σχετίζονται με την προβολή της Ελλάδας ως τόπου κατάλληλου για την πραγματοποίηση οπτικοακουστικών παραγωγών, με κοινή απόφαση των Υπουργών Πολιτισμού και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, μετά από εισήγηση Ειδικής Επιτροπής Αξιολόγησης της Χορηγούσας Αρχής, η οποία συγκροτείται κάθε φορά με απόφαση του εποπτεύοντος Υπουργού για την εξέταση του εν λόγω αιτήματος κατόπιν εισήγησης του Δ.Σ. της Εταιρείας.
2. Για το καθεστώς ενίσχυσης CRGR-VGD, το συνολικό ποσό της επιχορήγησης καταβάλλεται εφάπαξ στον δικαιούχο και δεν υπερβαίνει το ένα εκατομμύριο (1.000.000) ευρώ ανά οπτικοακουστικό έργο.
3. Η καταβολή της επιχορήγησης γίνεται εντός τριών (3) μηνών από την έκδοση της απόφασης πιστοποίησης της λήξης του επενδυτικού σχεδίου, απευθείας, μέσω ηλεκτρονικής πληρωμής, σε τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου του επενδυτικού σχεδίου που έχει ορισθεί με την απόφαση ένταξης χρηματοδότησης, σε τραπεζικό λογαριασμό πιστωτικού ιδρύματος της ημεδαπής ή της χώρας της καταστατικής έδρας ή της μόνιμης εγκατάστασης του δικαιούχου και δεν επιτρέπεται η εκχώρησή της σε τρίτους.
4. Κατ’ εξαίρεση, είναι δυνατή η εκχώρηση της απαίτησης του ποσού της επιχορήγησης σε τραπεζικά ιδρύματα της ημεδαπής για την παροχή βραχυπρόθεσμου δανείου ισόποσου της εκχωρούμενης επιχορήγησης, που χρησιμοποιείται για την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου. Στις περιπτώσεις αυτές, η καταβολή της επιχορήγησης γίνεται απευθείας στην τράπεζα, με την οποία έχει υπογραφεί η σύμβαση εκχώρησης της απαίτησης.
5. Η ενίσχυση που καταβάλλεται για την κάλυψη των συγκεκριμένων δαπανών δεν προσαυξάνει τα έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά αποτελεί μειωτικό στοιχείο του κόστος της δαπάνης που επιχορηγήθηκε.

Άρθρο 36
Δειγματοληπτικός έλεγχος-Επιτόπιοι έλεγχοι και επαληθεύσεις
1. Οι αποφάσεις πιστοποίησης της λήξης επενδυτικού σχεδίου υπόκεινται σε δειγματοληπτικό έλεγχο ποσοστού τριάντα τοις εκατό (30%), τουλάχιστον, ετησίως, επί του συνόλου των επενδυτικών σχεδίων για κάθε καθεστώς ενίσχυσης.
2. Ο δειγματοληπτικός έλεγχος διενεργείται από τακτικές τριμελείς Επιτροπές Δειγματοληπτικού Ελέγχου, ανά καθεστώς ενίσχυσης, ή από έκτακτες τριμελείς Επιτροπές Δειγματοληπτικού Ελέγχου σε περιπτώσεις επενδυτικών έργων με ιδιαίτερη σημασία ή πολυπλοκότητα, οι οποίες συστήνονται με απόφαση του αρμοδίου οργάνου της Χορηγούσας Αρχής. Για τη διευκόλυνση και επιτάχυνση του έργου των Επιτροπών Δειγματοληπτικού Ελέγχου μπορεί να ορίζονται από το αρμόδιο όργανο της Χορηγούσας Αρχής εξωτερικοί συνεργάτες ως εισηγητές, οι οποίοι υποβάλλουν εισηγήσεις.
3. Στην περίπτωση που κατά τον δειγματοληπτικό έλεγχο διαπιστωθεί καταβολής ενίσχυσης σε περίπτωση μη νόμιμης πιστοποίησης λήξης επενδυτικού σχεδίου, το σύνολο ή μέρος αυτής ανακτάται, προσαυξημένο νομιμοτόκως από την εκάστοτε καταβολή, και εν συνεχεία βεβαιώνεται και εισπράττεται κατά τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ν. 4978/2022, Α΄190). Τα σχετικά παραστατικά καταβολής των ενισχύσεων από τη Χορηγούσα Αρχή αποτελούν νόμιμο τίτλο για τη βεβαίωση του χρέους, η οποία συντελείται μετά την αποστολή του χρηματικού καταλόγου στην αρμόδια Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων και το άρθρο 55 του π.δ. 16/1989 (Α’ 6).
4. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί μη συμμόρφωση με τις προϋποθέσεις του ΓΑΚ, το καταβληθέν ποσό της ενίσχυσης ανακτάται από τη στιγμή που τέθηκε στη διάθεση του δικαιούχου έντοκα τουλάχιστον με βάση το επιτόκιο ανάκτησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ανάκτηση πραγματοποιείται από τις καθ’ ύλην αρμόδιες υπηρεσίες του εποπτεύοντος Υπουργείου.
5. Η Χορηγούσα Αρχή δύναται να διενεργεί επιτόπιους ελέγχους και επαληθεύσεις σε οποιοδήποτε στάδιο έως την πληρωμή του δικαιούχου κατόπιν απόφασης του αρμοδίου οργάνου της Χορηγούσας Αρχής. Οι εν λόγω έλεγχοι πραγματοποιούνται στην έδρα του φορέα του επενδυτικού σχεδίου ή στον τόπο υλοποίησης της επένδυσης από στελέχη της Χορηγούσας Αρχής που ορίζονται με την ως άνω απόφαση, στην οποία προσδιορίζονται, κατ’ ελάχιστον, το αντικείμενο του ελέγχου, ο τόπος και ο χρόνος διενέργειας του ελέγχου, καθώς και τα στοιχεία των φυσικών προσώπων που θα πραγματοποιήσουν τον έλεγχο. Η Χορηγούσα Αρχή μεριμνά για την έγκαιρη ειδοποίηση του φορέα του επενδυτικού σχεδίου. Κάθε άλλη λεπτομέρεια καθορίζεται με την απόφαση της παρ. 1 του άρθρου 87.

Άρθρο 37
Ανάκληση απόφασης ένταξης χρηματοδότησης
1. Η απόφαση ένταξης χρηματοδότησης ανακαλείται, αν το επενδυτικό σχέδιο δεν υλοποιείται σύμφωνα με τους κανόνες, όρους και υποχρεώσεις που ορίζονται στην ένταξη χρηματοδότησης ή, σε περίπτωση που διαπιστωθεί μη συμμόρφωση με τις προϋποθέσεις του ΓΑΚ στο καθεστώς, καθώς και στις περιπτώσεις που αυτό ορίζεται στα άρθρα 33, 34 και 36.
2. Η αιτούσα επιχείρηση δύναται να αιτηθεί την απένταξη χρηματοδότησης του επενδυτικού σχεδίου σε οποιοδήποτε στάδιο υλοποίησής του. Στην περίπτωση αυτή το αρμόδιο όργανο της Χορηγούσας Αρχής ανακαλεί την απόφαση ένταξη χρηματοδότησης.
3. Η Χορηγούσα Αρχή, μέσω πράξης του αρμοδίου οργάνου της, δύναται να ανακαλέσει ενταγμένο επενδυτικό σχέδιο, το οποίο δεν έχει κάνει έναρξη των κυρίων εργασιών παραγωγής, όπως η έναρξη προκύπτει από επίσημο ημερήσιο πρόγραμμα γυρισμάτων – (όρντινο) ή ως προς τα κινούμενα σχέδια την ολοκλήρωση του storyboard ή την έναρξη εργασιών πρώτης οπτικοποίησης σεναρίου με στοιχεία κίνησης (Animatic) ή πρώτης εργασίας μεταπαραγωγής, εντός έξι (6) μηνών από την έκδοση της απόφασης ένταξης χρηματοδότησης και του οποίου η αιτούσα επιχείρηση δεν έχει ζητήσει παράταση για την έναρξη των εργασιών για τεκμηριωμένο λόγο.
4. Η Χορηγούσα Αρχή ανακαλεί την απόφαση υπαγωγής στο καθεστώς ενίσχυσης CRGR-VGD, εφόσον εισηγηθεί σχετικώς ο αρμόδιος χειριστής παρακολούθησης και ελέγχου του επενδυτικού σχεδίου κατά τη φάση (α) κάθε επενδυτικού σχεδίου και εκδοθεί σχετική απόφαση από το αρμόδιο όργανο.
5. Σε περίπτωση ανάκλησης απόφασης ένταξης χρηματοδότησης, το παράβολο καταπίπτει υπέρ του Δημοσίου.

Άρθρο 38
Ενστάσεις-αντιρρήσεις
1. Ενστάσεις-αντιρρήσεις μπορούν να υποβληθούν ηλεκτρονικά άπαξ μέσω του πληροφοριακού συστήματος που ορίζει η Χορηγούσα Αρχή εντός αποκλειστικής προθεσμίας επτά (7) εργάσιμων ημερών από την κοινοποίηση της σχετικής πράξης απόρριψης: (α) αίτησης ένταξης χρηματοδότησης κατόπιν της διαδικασίας αξιολόγησης και (β) απόφασης έγκρισης αποτελεσμάτων αξιολόγησης, το περιεχόμενο της οποίας διαφοροποιείται από το περιεχόμενο της αίτησης. Οι ενστάσεις αυτές έχουν τον χαρακτήρα ενδικοφανούς προσφυγής κατά την έννοια του άρθρου 25 του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας (ν. 2690/1999, Α’ 45).
2. Οι ενστάσεις-αντιρρήσεις ασκούνται άπαξ επί του αποτελέσματος της αξιολόγησης της αίτησης ένταξης χρηματοδότησης. Η εκδοθείσα απόφαση επί της ενστάσεως καθιστά οριστική την απόφαση έγκρισης αποτελεσμάτων αξιολόγησης ή την τυχόν απόρριψη αυτής, αποκλειομένου ετέρου σταδίου διοικητικής προσφυγής.
3. Αφ’ ης στιγμής υποβληθεί η ένσταση-αντίρρηση, αυτή διαβιβάζεται αμελλητί από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Χορηγούσας Αρχής στον Πρόεδρο της Επιτροπής.
4. Η ένσταση εξετάζεται από την αρμόδια Επιτροπή Ενστάσεων-Αντιρρήσεων του άρθρου 39, η οποία υποβάλλει σχετική πρόταση προς το αρμόδιο όργανο της Χορηγούσας Αρχής εντός προθεσμίας δεκαπέντε (15) εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία υποβολής της ένστασης. Το αρμόδιο όργανο της Χορηγούσας Αρχής δεσμεύεται από την ως άνω πρόταση ως προς το περιεχόμενο της απόφασης που θα εκδοθεί.
5. Οι ενστάσεις-αντιρρήσεις εξετάζονται μέσω του πληροφοριακού συστήματος, σύμφωνα με το εκάστοτε ισχύον νομικό πλαίσιο, τόσο ως προς τη νομιμότητα της πράξης κατά της οποίας στρέφονται, όσο και ως προς την ουσία της υπόθεσης.
6. Η απόφαση με την οποία απορρίπτεται η ένσταση αναρτάται στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, στην ιστοσελίδα της Χορηγούσας Αρχής και σε όποια άλλη ιστοσελίδα ή πλατφόρμα ορίζει η Χορηγούσα Αρχή και κοινοποιείται αμελλητί στην αιτούσα επιχείρηση με αποστολή στη διεύθυνση του ηλεκτρονικού της ταχυδρομείου.
7. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξέτασης των ενστάσεων-αντιρρήσεων, τροποποιείται, εφόσον απαιτείται, η απόφαση έγκρισης της ένταξης χρηματοδότησης.

Άρθρο 39
Επιτροπές-Χειριστές Παρακολούθησης και Ελέγχου
1. Την εφαρμογή του CRGR υποστηρίζουν οι ακόλουθες Επιτροπές: (α) Επιτροπές Αξιολόγησης για την ένταξη χρηματοδότησης ή μη των επενδυτικών σχεδίων στα καθεστώτα ενίσχυσης του Προγράμματος, (β) οι Ειδικές Επιτροπές Αξιολόγησης για σημαντικά επενδυτικά σχέδια της παρ. 1 του άρθρου 35, (γ) η Επιτροπή Ενστάσεων-Αντιρρήσεων, η οποία εξετάζει τις ενστάσεις-αντιρρήσεις που υποβάλλονται σύμφωνα με το άρθρο 38 σε όλα τα καθεστώτα ενίσχυσης, και (δ) οι τακτικές και έκτακτες Επιτροπές Δειγματοληπτικού Ελέγχου. Τα μέλη εκάστης κατηγορίας Επιτροπών δεν δύνανται να συμμετέχουν στη σύνθεση επιτροπών άλλης κατηγορίας.
2. Όλες οι Επιτροπές είναι τριμελείς και συγκροτούνται με απόφαση του αρμοδίου οργάνου της Χορηγούσας Αρχής, η οποία αναρτάται στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ. Στις Επιτροπές μπορούν να συμμετέχουν: (α) υπάλληλοι της Εταιρείας με κάθε σχέση εργασίας, (β) υπάλληλοι του Υπουργείου Πολιτισμού, (γ) υπάλληλοι της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, (δ) υπάλληλοι του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, (ε) υπάλληλοι δημοσίων ελεγκτικών υπηρεσιών που είναι αρμόδιες για ενωσιακά ή εθνικά προγράμματα ενισχύσεων και (στ) ιδιώτες εμπειρογνώμονες οικονομολόγοι ή λογιστές ή εσωτερικοί ελεγκτές ή δικηγόροι παρ’ Αρείω Πάγω, ανάλογα με τη φύση της Επιτροπής.
3. Ειδικώς ως προς την Επιτροπή Αξιολόγησης επενδυτικών σχεδίων που υποβάλλουν αίτηση στα καθεστώτα ενίσχυσης CRGR-Animate και CRGR-VGD, τουλάχιστον ένα μέλος της περ. (στ) της παρ. 2 είναι εμπειρογνώμονας σε οπτικοακουστικά έργα κινουμένων σχεδίων ή ψηφιακού παιχνιδιού.
4. Η θητεία των επιτροπών ορίζεται ετήσια.
5. Στα μέλη των επιτροπών καταβάλλεται αποζημίωση, εντός των ορίων του εκάστοτε εγκεκριμένου προϋπολογισμού του φορέα, η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει το ύψος των αποζημιώσεων που ορίζεται στην παρ. 5 του άρθρου 21 του ν. 4354/2015 (Α’ 176). Οι αποζημιώσεις καταβάλλονται μόνο εφόσον οι επιτροπές ολοκληρώνουν το έργο τους εντός των προθεσμιών που τίθενται από τον παρόντα για την αξιολόγηση και τον έλεγχο των επενδυτικών σχεδίων.
6. Η παρακολούθηση και ο έλεγχος της υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων σε όλα τα καθεστώτα ενίσχυσης του Προγράμματος, από τη στιγμή έκδοσης της απόφασης ένταξης μέχρι και την τελική καταβολή της ενίσχυσης διενεργούνται από υπαλλήλους της αρμόδιας Διεύθυνσης της Χορηγούσας Αρχής, οι οποίοι ορίζονται ως Χειριστές Παρακολούθησης και Ελέγχου των Επενδυτικών Σχεδίων. Οι εν λόγω χειριστές είναι αρμόδιοι για τη διασφάλιση της τήρησης των όρων ένταξης καθ’ όλη την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου, την τήρηση των υποχρεώσεων του φορέα υλοποίησης όπως περιγράφονται στο άρθρο 41, καθώς και τη συνεργασία με τους φορείς υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων για την ορθή διεκπεραίωση κάθε διαδικασίας που αφορά στην επιτυχή και νόμιμη ολοκλήρωση εκάστου επενδυτικού σχεδίου. Στους χειριστές παρακολούθησης των επενδυτικών σχεδίων δύναται να καταβάλλεται, μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Χορηγούσας Αρχής, μηνιαία αποζημίωση παρακολούθησης και ελέγχου η οποία απαγορεύεται να υπερβαίνει το όριο της κατά μήνα αποζημίωσης για τα μέλη συλλογικών οργάνων της παρ. 2 του άρθρου 21 του ν. 4354/2015.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε΄
ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ – ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΦΟΡΕΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ

Άρθρο 40
Όροι δημοσιότητας Προγράμματος CRGR
1. Για τα καθεστώτα ενίσχυσης του Προγράμματος CRGR ισχύουν τα άρθρα 9 και 11 του ΓΑΚ.
2. Κάθε πληροφορία που αφορά στην εφαρμογή του CRGR αναρτάται στην ιστοσελίδα της Χορηγούσας Αρχής. Οι ανακοινώσεις, προσκλήσεις και οι εν γένει ενημερωτικές αναρτήσεις των υπηρεσιών της Χορηγούσας Αρχής δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της.
3. Η Χορηγούσα Αρχή αναρτά στην ιστοσελίδα της ποσοτικά και στατιστικά στοιχεία για την πορεία υλοποίησης του CRGR ανά τακτά χρονικά διαστήματα και σε κάθε περίπτωση ανά έτος.

Άρθρο 41
Υποχρεώσεις φορέα υλοποίησης επένδυσης
1. Κάθε επενδυτικό σχέδιο που λαμβάνει ενίσχυση από το CRGR συμπεριλαμβάνει στους τίτλους τέλους ότι έχει υλοποιηθεί με τη συμβολή (α) του επενδυτικού κινήτρου από τη Χορηγούσα Αρχή στην Ελλάδα και (β) από το εκάστοτε χρηματοδοτικό εργαλείο που χρηματοδοτεί το επενδυτικό κίνητρο.
2. Μετά τη λήξη του επενδυτικού σχεδίου, παραδίδεται υποχρεωτικά στη Χορηγούσα Αρχή από την αιτούσα επιχείρηση με δική της δαπάνη, ακριβές αντίγραφο (ψηφιακό ή σε οποιαδήποτε μορφή που επιτρέπει την πρόσβαση σε αυτό κατά τη διαδικασία ελέγχου) του οπτικοακουστικού έργου. Η εν λόγω παράδοση γίνεται το αργότερο έξι (6) μήνες μετά την πρώτη δημόσια εμπορική προβολή του.
3. Ο φορέας του επενδυτικού σχεδίου διευκολύνει τα πρόσωπα που διενεργούν τον επιτόπιο έλεγχο/επαλήθευση της παρ. 5 του άρθρου 36, τηρεί τις οδηγίες που αυτά υποδεικνύουν και ανταποκρίνεται σε απαιτήσεις θεραπείας των εκκρεμοτήτων που διαπιστώθηκαν κατά την επιτόπια επαλήθευση/έλεγχο, εντός της προθεσμίας που τίθεται.
4. Οι δικαιούχοι και οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς διατηρούν φακέλους των επενδυτικών σχεδίων, προκειμένου να ανταποκρίνονται σε ελέγχους που διενεργούνται από τις αρμόδιες εθνικές αρχές ή υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι ανωτέρω φάκελοι φυλάσσονται για δέκα (10) έτη από την ημερομηνία, κατά την οποία χορηγήθηκε η τελευταία ενίσχυση.
5. Για κάθε επενδυτικό σχέδιο πρέπει, επί ποινή ανάκλησης της απόφασης ένταξης χρηματοδότησης, να εφαρμόζονται οι απαραίτητες μορφές ασφαλιστικής κάλυψης, κατ’ ελάχιστο για το ανθρώπινο δυναμικό.
6. Φορέας υλοποίησης επενδυτικού σχεδίου που λαμβάνει ενίσχυση στο πλαίσιο καθεστώτος ενίσχυσης CRGR-FTV για την παραγωγή οπτικοακουστικού έργου, το οποίο περιέχει, σε ποσοστό άνω του είκοσι τοις εκατό (20%) της συνολικής διάρκειάς του, γυρίσματα σε φυσικούς εξωτερικούς ή εν γένει χώρους και τοποθεσίες της ελληνικής επικράτειας, που αποτελούν σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος, αναλαμβάνει την υποχρέωση, εντός τριών (3) μηνών από τη λήψη της ενίσχυσης κατά το άρθρο 35, να παραδώσει στη Χορηγούσα Αρχή και τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.) σύντομο οπτικοακουστικό υλικό προώθησης των αντίστοιχων προορισμών, μέγιστης διάρκειας τριών (3) λεπτών. Φορέας οπτικοακουστικών έργων, τα οποία δεν περιέχουν σκηνές εξωτερικών γυρισμάτων σε ανάλογους φυσικούς χώρους τουριστικού ενδιαφέροντος ή στα οποία η συνολική έκταση αντίστοιχων εξωτερικών γυρισμάτων υπολείπεται του ανωτέρω ποσοστού σε σχέση με τη συνολική τους διάρκεια, απαλλάσσεται της σχετικής υποχρέωσης. Ως προς τις τηλεοπτικές ή μίνι τηλεοπτικές σειρές, το ως άνω ποσοστό υπολογίζεται επί της συνολικής διάρκειας ενός κύκλου επεισοδίων και όχι επί μεμονωμένου επεισοδίου του κύκλου αυτού. Οι προδιαγραφές παραγωγής του ως άνω υλικού δεν μπορεί να είναι διαφορετικής τεχνικής και καλλιτεχνικής φύσης από τις προδιαγραφές του οπτικοακουστικού έργου που αποτέλεσε αντικείμενο της ενίσχυσης CRGR-FTV. Με την παράδοση του ως άνω υλικού στην Χορηγούσα Αρχή και τον Ε.Ο.Τ. συνυπογράφεται πρωτόκολλο παράδοσης παραλαβής δια του οποίου (α) πιστοποιείται η προσήκουσα παραλαβή του υλικού και (β) ο φορέας ενίσχυσης παραιτείται από τα συγγενικά δικαιώματά του ως παραγωγός, για το σύνολο των χρήσεων του προωθητικού υλικού από τον Ε.Ο.Τ., στο πλαίσιο της διαφημιστικής τουριστικής προβολής της χώρας. Ο Ε.Ο.Τ. δεν δύναται να κάνει χρήση του υλικού αυτού, πέραν των σκοπών διαφημιστικής προβολής των αντίστοιχων προορισμών ή της Ελλάδας γενικότερα και δεν επιτρέπεται η διάθεση του ως άνω υλικού από τον Ε.Ο.Τ. σε οποιονδήποτε τρίτο, έναντι ή άνευ οικονομικού ανταλλάγματος, προς οιαδήποτε άλλη χρήση και εκμετάλλευση, χωρίς τη γραπτή συναίνεση του φορέα του επενδυτικού σχεδίου.

  • Επισημαίνουμε ότι θεωρούμε απαράδεκτο να μην υπάρχει καμία αναφορά σε υποχρέωση συνεργασίας των διεθνών παραγωγών που λαμβάνουν cash rebate με Έλληνες επαγγελματίες από το χώρο του κινηματογράφου σε ποσοστό τουλάχιστον 40% ώστε να εξασφαλιστεί εργασία σε Έλληνες τεχνικούς και ν’ αποφευχθεί η συρροή αλλοδαπών τεχνικών στη χώρα μας.
    Επίσης, θεωρούμε απαράδεκτο να θεωρούνται επιλέξιμες δαπάνες οι αμοιβές σκηνοθέτη, δύο πρωταγωνιστών και animator με εκδοθέντα παραστατικά σε χώρα της αλλοδαπής υπό οποιαδήποτε περίπτωση.
    Θα πρέπει κατά την υποβολή αιτήματος επενδυτικού σχεδίου να ενημερώνεται άμεσα ο εν δυνάμει δικαιούχος για τα διαθέσιμα κεφάλαια του οργανισμού κατά το τρέχον έτος ώστε ν’ αποφευχθούν καθυστερήσεις αποπληρωμών λόγω έλλειψης διαθέσιμων πόρων.

  • 28 Μαρτίου 2024, 11:52 | ΣΑΠΟΕ – ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΟΠΤΙΚΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ

    Oι θέσεις της ΕΝΩΣΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ (PACT) και του κυρίου Ελευθέριου Ράντου, βρίσκουν σύμφωνο τον ΣΑΠΟΕ, κινούνται στην σωστή κατεύθυνση και ο ΣΑΠΟΕ θα στηρίζει οποιαδήποτε πρωτοβουλία και τοποθέτηση συμβάλλει στην ενίσχυση του οπτικοακουστικού κλάδου, στην απλοποίηση των διαδικασιών, στην μείωση της γραφειοκρατίας και στην εν γένει προσαρμογή της νομοθεσίας στις ανάγκες και ιδιαιτερότητες του κλαδου.

  • 28 Μαρτίου 2024, 11:09 | Σύλλογος Δημιουργών Ψηφιακών Παιχνιδιών Ελλάδος

    ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (GDA GREECE) ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΜΕ ΤΙΤΛΟ
    «Δημιουργική Ελλάδα: ενίσχυση του κινηματογραφικού, οπτικοακουστικού και δημιουργικού τομέα, ίδρυση φορέα για το βιβλίο και λοιπές διατάξεις για τον σύγχρονο πολιτισμό»

    > Επί της αρχής
    Το παρόν νομοσχέδιο, ακόμα και στην τρεχουσα μορφή του, θεωρούμε πως είναι μια θετική εξέλιξη προς τη σωστή κατεύθυνση για τον κλάδο της δημιουργίας ψηφιακών παιχνιδιών (video game development). Το συγκεκριμένο μέσο καλλιτεχνικής έκφρασης είναι, με θεμελιώδη τρόπο, διαφορετικό από τις μορφές τέχνης που ήρθαν πριν απ’ αυτό, λόγω της διαδραστικής φύσης του και όχι μόνο. Ως Σύλλογος λοιπόν, συγχαίρουμε την προσπάθεια για διακριτότητα των ανεξαρτήτων τεχνών, και θα εστιάσουμε τα σχόλιά μας στο CRGR-VGD το οποίο και μας αφορά άμεσα.
    Το VGD, που αποτελεί και την ονομασία της ολιστικής μας πρότασης για την εκκίνηση και εν συνεχεία την εν δυνάμει αειφόρο ανάπτυξη της βιομηχανίας μας, είναι μια σειρά από χρηματοδοτικά εργαλεία, τα οποία σαν σώμα έχουμε προτείνει. Η πρόταση αυτή περιέχει, μεταξύ άλλων, και ένα σκέλος (ονόματι VGD2.0 το οποίο έχουμε ήδη κοινοποιήσει στον ΕΚΟΜΕ), που είναι αρκετά κοντά στη μορφή του CRGR-VGD, μιας και εστιάζει στην υποστήριξη νέων προσπαθειών υπαρχόντων επιχειρήσεων, ένα σημαντικό κομμάτι του “παζλ”, που χρήζει άμεσης προσοχής.
    Πιστεύουμε ότι με συγκεκριμένες, κομβικές αλλαγές, όχι στη γενικότερη δομή του CRGR-VGD αλλά στα επιμέρους σημεία του, μπορει να πραγματοποιήσει όσα θέλαμε να πετύχουμε όταν είχαμε προτείνει το VGD2.0 — και σε αυτά τα σημεία θα εστιάσουμε στο παρόν.

    > Άρθρο 23
    Επισημαίνουμε επί της παρ. 2, σημείο (γ), ότι, παρ’ ότι σε ακαδημαϊκό και φιλοσοφικό πλαίσιο τα παιχνίδια είναι καθ’ όλα μια αναγνωρισμένη μορφή σύγχρονης τέχνης, και άρα θα έπρεπε να αποτελούν από μόνα τους πολιτιστικά προϊόντα, νομοθετικά δεν έχουμε κάποια τέτοια διάταξη στην Ελλάδα μέχρι σήμερα. Λόγω αυτού, κι προς αποφυγή αποκλεισμού ενός σημαντικού μέρους του κλάδου μας, προτείνουμε να αναδιατυπωθεί ως εξής: “.., ψηφιακό παιχνίδι, πολιτιστικό, εκπαιδευτικό, ή/και ψυχαγωγικό”.
    Επισης στην παρ. 5, σημείο (γ), η περιγραφή του game design document (GDD), δύναται καλύτερης διατύπωσης, μιας και το “μαθηματική στατιστική ανάλυση των μηχανισμών” είναι κάτι που δεν αντιστοιχεί σε καποια ευρέως αποδεκτή περιγραφή ενός GDD. Πέραν αυτού, η αρχική φάση παραγωγής σπάνια ξεκινάει με τη συγγραφή του GDD, αλλά με τη δημιουργία μικρών πρωτοτύπων λογισμικού (first playable), και την αποτύπωση των κεντρικών στοιχείων του υπό ανάπτυξη παιχνιδιού σε ένα concept document, του οποίου η μορφή εξαρτάται αρκετά από το είδος παιχνιδιού (genre), αλλα ενδεικτικα περιέχει concept art, σύνοψη αφηγηματικής προσέγγισης (narrative overview), στοιχεία μηχανισμών (gameplay elements), πλατφόρμες προς διάθεση (distribution platforms), κοινό (target audience), κα. Ετσι, μέσα σε (ενδεικτικά) 3-12 σελίδες επικοινωνείται η κεντρική ιδέα και το πως θα προσεγγιστεί η υλοποίησή της.

    > Άρθρο 24
    Επί της παρ. 2, σημείο (αβ), σχετικά με τα δύσκολα οπτικοακουστικά έργα και το 80%, συμφωνούμε με την τις τοποθετήσεις της ΕΝΩΣΗΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝ-ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ (ΕΣΠΕΚ) και του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΟΠΤΙΚΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ (ΣΑΠΟΕ) επί του ίδιου άρθρου σημείο (ii), και θεωρουμε και εμείς εύλογο την αύξηση του ορίου στο 100%.

    > Άρθρο 25
    Επί της παρ. 2, ενώ η βάση είναι κοντά στον επιθυμητό μηχανισμό στήριξης, τα νούμερα δεν συμβαδίζουν με την πραγματικότητα της διαδικασίας παραγωγής ενός ψηφιακού παιχνιδιού.
    Τα περισσότερα ψηφιακά παιχνίδια που καταφέρνουν να εξασφαλίσουν εξωτερική χρηματοδότηση για έκδοση (publishing) ή επένδυση (investment) το επιτυγχάνουν όταν έχουν παράξει περίπου το ανάλογο του 30% της διαδικασίας παραγωγής (vertical slice).
    Πιστεύουμε ότι στόχος ενός τέτοιου μηχανισμού στήριξης (που δεν καλύπτει το πλήρες ποσό της παραγωγής) θα πρέπει να είναι πρωταρχικά η έλξη τέτοιων εξωτερικών επενδύσεων, άρα και να εστιάζει στο να βοηθήσει την παραγωγή να φτάσει στο vertical slice.
    Κατ’ επέκταση, η πρόταση μας για την παρ. 2, συνοψίζεται ως εξής:
    Στο σημείο (α), διόρθωση της αρχικής φάσης παραγωγής ώστε να αναφέρει “prototype” και όχι vertical slice, κάτι που είναι πιο κοντά στο τί μπορεί να παραχθεί με το 10% του εργου.
    Στο σημείο (β), διευκρίνιση οτι οι υπο-φάσεις της παραγωγής, πχ “demo”, “vertical slice” και “release”, δύνανται η κάθε μια να έχει το δικό της μέρος της επιχορήγησης: ενδεικτικά, 10% η κάθε μια.
    Αυτό θα επιτρέψει μια επαρκή στήριξη στους δημιουργούς, ώστε να επιτευχθεί ι γρηγορότερα το κομβικό σημείο του vertical slice (περί το 30% της παραγωγης), στο οποίο οι εξωτερικές επενδύσεις είναι εξαιρετικά πιθανές, όπως ήδη έχουν αποδείξει κάποια ελληνικά studio.
    Εναλλακτικά, ο διαχωρισμός 10-30 θα μπορούσε να γίνει 30-10 χωρίς αλλαγή του κειμένου και να έχει παρεμφερές αποτέλεσμα, αλλά θεωρούμε ότι οι παραπάνω αλλαγές προσφέρουν ακριβέστερη και πιο κατανοητή περιγραφή. .
    Επί της παρ. 3, σχετικά με τα το άνω όριο του 80% επί των επιλέξιμων δαπανών συμφωνούμε με την τοποθέτηση της ΕΝΩΣΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ (PACT) επί του ίδιου άρθρου, και την τοποθέτηση της ΕΝΩΣΗΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝ-ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ (ΕΣΠΕΚ) επί του ίδιου άρθρου σημείο (3), και θεωρουμε και εμείς εύλογο την αύξηση του ορίου στο 100%.

    >Άρθρο 26
    Επι της παρ. 4, θεωρούμε ότι ενώ το εύρος 60,000-1,000,000 ευρώ καλύπτει μια μεγάλη ομάδα παραγωγών, υπάρχει μια ακόμα μη αμελητέα ομάδα μικρότερων έργων, στο εύρος 45,000-60,000 ευρώ, που θα είχε νόημα να εξεταστεί. Προτείνουμε τη μειωση λοιπον του κατώτατου ορίου ενταξης στα 45,000 ευρώ.
    Επι της παρ. 7, σημείο (ι) ο Σύλλογος μας επικροτεί και θεωρει καίρια την απόφαση μη ένταξης των τυχερών παιγνίων στο πλαίσιο της συγκεκριμένης χρηματοδότησης.

    >Άρθρο 27
    Επί της παρ. 2, επικροτούμε την ένταξη πάσης φύσεως επιχειρήσεων στην επιχορήγησης, καθώς και το περιθώριο αυτών να μην είναι εγκατεστημένες κατα τη διάρκεια της αίτησής τους. Τα δύο αυτά σημεια (όπως επαληθεύει και η παρ. 3), καλύπτουν ατομικές επιχειρήσεις που είναι σημαντικό μέρος του κλάδου μας, και προσελκύουν εταιρείες εξωτερικού αντίστοιχα, στοιχεία τα οποία βρίσκουμε πολύ θετικά.
    Στο σημείο (β) της παρ. 2 όμως, θα ήταν σκόπιμο να επεκταθεί ο περιορισμός ως εξής:
    Να αυξηθεί το όριο στα έτη, και να γίνει “εντος των τελευταίων 3 ετών”
    Να προστεθεί η εναλλακτική “… ή να έχουν σαν κύριο έσοδο τους, εισπράξεις από παιχνίδια που έχουν κυκλοφορήσει τα τελευταία 10 έτη»
    Οι αλλαγές αυτές καλύπτουν πιο ρεαλιστικά τη φύση της βιομηχανιας μας.

    > Άρθρο 28
    Επί της παρ. 2, αναγνωρίζουμε την προσπάθεια ένταξης των προτάσεων μας, παρ’ όλα αυτά θα θέλαμε να εφιστήσουμε την προσοχή στα νούμερα αυτά καθαυτά .
    Προτείνουμε τις εξής αλλαγες:
    Στο σημείο (β), το ποσοστό να ανέβει στο 20-30%, δεδομένου ότι πολλά είδη ψηφιακών παιχνιδιών βασίζονται σε πολύ μεγάλο μέρος τους στην ποιοτική συγγραφή, ηθοποιία και μετάφραση σε γλώσσες πέραν της Ελληνικής.
    Στο σημείο (ε), το ποσοστό να ανέβει στο 10-20%, και να μπεί επιπλέον η ρήτρα “και να μην ξεπερνούν τα 20,000 ευρώ”. Ο διπλός αυτός περιορισμός αντικατοπτρίζει τον τρόπο με τον οποίο το συγκεκριμένο εξόδο κλιμακώνει ως προς το συνολικό μέγεθος της παραγωγής
    Το σημείο (στ), παρ’ ότι ήταν μέρος των αρχικών μας συζητήσεων, πιστεύουμε πως δύναται είτε να περιοριστεί είτε να αφαιρεθεί, δεδομένου ότι είναι αισθητά λιγότερο συνδεδεμένο με την παραγωγή συγκριτικά με τις υπόλοιπες δαπάνες

    > Άρθρο 29
    Επί της παρ. 3, θεωρούμε ότι χρειάζονται μερικές αλλαγές ώστε η διαδικασία της αίτησης να είναι πιο κοντά στη φύση της παραγωγής ενός ψηφιακού παιχνιδιού.
    Προτείνουμε τις εξής αλλαγές:
    Στο σημείο (β) περι πολιτιστικών κριτηρίων επιλεξιμότητας, παρακαλούμε όπως ανατρέξετε στα σχόλια μας επι του άρθρου 23, παρ. 2, σημείο (γ).
    Στο σημείο (β) περι σύνοψης σεναρίου, αντικατάσταση με “concept document”, που είναι για τα παιχνίδια ό,τι η σύνοψη σεναρίου για τις ταινίες. Ενδεικτικα, περιέχει concept art, σύνοψη αφηγηματικής προσέγγισης (narrative overview), στοιχεία μηχανισμών (gameplay elements), πλατφόρμες προς διάθεση (distribution platforms), κοινό (target audience), κα.
    Στο σημείο (β) περι εργαζομένων που θα απασχοληθούν, προτείνουμε την ποσοτικοποιημένη παρά την ονομαστική αναφορά τους, καθώς και την συγκρατημένη δεσμευση των αιτούντων ως προς αυτό.
    Προτείνουμε επίσης την εξής προσθήκη, υπό την προϋπόθεση ότι θα ενταχθούν οι αλλαγές που προτείνουμε για την ιδια τη χρηματοδοτηση στο Άρθρο 25:
    Την παράδοση και αξιολόγηση ενός πρώτου εκτελέσιμου αρχείου (first playable/tech “demo”) όπου φαίνονται οι κύριοι μηχανισμοί (core mechanics) του παιχνιδιού και τα σημεία που το καθορίζουν USPs (unique selling points).
    Πιστεύουμε ότι αυτό θα εμποδίσει καταχρηστικές πρακτικές απέναντι στο πρόγραμμα επιχορήγησης, χωρίς να αποτελέσει ουσιαστικό εμπόδιο σε αιτούντες που είναι ικανοί να φέρουν το έργο εις πέρας
    Διευκρινίζεται ότι προτείνουμε την προσθήκη αυτή, μόνο υπό την προαναφερθείσα προϋπόθεση, μιας και πιστευουμε οτι χωρίς τις αλλαγές του Άρθρου 25, υπάρχει αφενός ,μικρότερη ανάγκη για την προσθήκη αυτού του παραδοτέου, και αφετέρου ίσως δράσει αρνητικά.

    > Άρθρο 30
    Επί της παρ. 1, επικροτούμε τον καθορισμό σε επίπεδο νομοσχεδίου του ανωτάτου ορίου ολοκλήρωσης της διαδικασίας αξιολόγησης, καθώς πιστεύουμε πως θα έχει καταλυτικό ρόλο στην μακροβιότητα του προγράμματος επιχορήγησης.

    > Άρθρο 34
    Επί της παρ. 1, θεωρούμε απαραίτητο -για να μπορούμε να έχουμε ουσιαστική συζήτηση επι περαιτέρω λεπτομερειών- να διευκρινιστούν οι ορισμοί των φάσεων α και β, καθώς αυτές δεν ορίζονται επαρκώς στην παρ 2. του άρθρου 25.

    > Άρθρο 35
    Επί της παρ. 2, η διατύπωση φαίνεται να έρχεται σε αντίθεση με την αναφορά περί προκαταβολής του άρθρου 25, παρ. 2, σημείο (α). Επίσης, θεωρούμε σημαντικό να δοθεί η δυνατότητα καταβολής επιμέρους δόσεων στις υπο-φάσεις του έργου. Όπως αναφέραμε στα σχόλια σχετικά με το άρθρο 25, παρ. 2 σημείο (β), προτείνουμε την εξής διατύπωση: “… καταβάλλεται στον δικαιούχο σε δόσεις που ορίζονται από τις φάσεις και τις υπο-φάσεις του παρόντος, και δεν υπερβαίνουν αθροιστικα το ένα εκατομμύριο…”

    > Άρθρο 38
    Επί της παρ. 4, η διατύπωση αφήνει περιθώρια παρερμηνείας. Θα θέλαμε τη διευκρίνισή της, και συγκεκριμένα βάσει ποιών κριτηρίων δύναται να εισηγηθεί ο αρμόδιος χειριστής την ανάκληση αυτή, και τι δυνατότητα έφεσης έχει ο παραλήπτης του καθεστώτος ενίσχυσης.

    > Άρθρο 39
    Επί της παρ. 2, επικροτούμε τη διαφάνεια της επιλογής επιτροπής, και της ανάρτησης στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ.
    Επί της παρ. 3, επικροτούμε την αναφορά σε εμπειρογνώμονες, ομως προτείνουμε τις εξής αλλαγές, για τη διασφάλιση του προγράμματος επιχορήγησης:
    Αξιολόγηση και επιλογή των εμπειρογνωμόνων μέσω ανεξαρτήτων αρχών, με πλήρη διαφάνεια όσον αφορά τη διαδικασία επιλογής, και κυρίως αξιοκρατική επιλογή βάσει βιογραφικού (σπουδών και επαγγελματικής εμπειρίας σε συναφή αντικείμενα). Ως Παράδειγμα, φέρνουμε το μητρώο της ΓΓΕΤ και άλλα αντίστοιχα μητρώα που λειτουργούν για την αξιολόγηση χρηματοδοτούμενων έργων.
    Εξασφάλιση τουλαχιστον δυο (2) εμπειρογνωμόνων στις Επιτροπές (α) και (β), καθώς η συνδρομή δύο ειδικών θα δρούσε ιδιαίτερα θετικά και θα υπήρχε πολυφωνία εμπεριστατωμένων γνωμών κατά την κρίση του έργου.

    > Επιλογος
    Κλείνοντας, ως Σύλλογος Δημιουργών Ψηφιακών Παιχνιδιών Ελλάδος (GDA Greece) ευελπιστούμε να δουμε το CRGR-VGD να παίρνει την πλήρη μορφή του, ιδανικά συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών που προτεινουμε. Πιστεύουμε πως με τον τρόπο αυτό θα μετουσιωθεί σε ένα σημαντικό εργαλείο στήριξης υπαρχόντων επιχειρήσεων, καθώς και ένα ουσιαστικό βήμα για ένα πιο ολιστικό πλαίσιο στήριξης του κλάδου μας στο άμεσο μέλλον. Παραμενουμε στη διάθεση της πολιτείας για περαιτέρω διαλόγους, τόσο για τις λεπτομέρειες υλοποίησης του παρόντος, όσο και για την πλήρη και ολοκληρωμένο πρότασή μας η οποία αντιμετωπίζει τις δυσκολίες του κλάδου στη ρίζα του (πρώτες προσπάθειες, εκπαίδευση, ανεξάρτητες μικρές παραγωγές), τον κορμό του (μεσαίες και μεγάλες παραγωγές από υπάρχουσες ομάδες) και τελος τους καρπούς του (αποστολές σε συνέδρια εξωτερικού και διοργάνωση εθνικού συνεδρίου).

  • 28 Μαρτίου 2024, 11:05 | Αννέτα Παπαθανασίου

    Συμφωνώ απόλυτα με τις παρατηρήσεις ΕΕΝ αλλά επισημαίνω τα εξής:

    Στο Άρθρο 26 2.α) Το ποσό των επιλέξιμων δαπανών ύψους εξήντα χιλιάδων (60.000) ευρώ με περιεχόμενο δημιουργική τεκμηρίωση (ντοκιμαντέρ) είναι μεγάλο για τα δεδομένα των Ελληνικών παραγωγών και πρέπει να κατέβει στο ύψος των σαράντα χιλιάδων (40.000) ευρώ. Είναι σημαντικό να κατέβει το ποσό για να επιτρέπεται λόγω δύσκολων οικονομικών συνθηκών να γίνονται ταινίες ντοκιμαντέρ.
    Για το β) και τις μικρού μήκους παραγωγές ανεξαρτήτως περιεχομένου αλλά ιδιαίτερα για τα ντοκιμαντέρ το ποσό των εξήντα χιλιάδων (60.000) ευρώ πρέπει να κατέβει στο ύψος των είκοσι χιλιάδων (20.000) ευρώ.
    Ζητούμε να στηριχθεί το ντοκιμαντέρ και η μικρού μήκους ταινία μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ σαν είδος σε όλες τις μορφές του.

    Άρθρο 23
    Τροποποίηση της παρ. 3 ως εξής:
    «3. «Δύσκολο Οπτικοακουστικό Έργο» το αυτοτελές οπτικοακουστικό έργο το οποίο πληροί τουλάχιστον μία από τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
    ηα) Να είναι στην ελληνική γλώσσα. Χρήση μικρής ή περιορισμένης έκτασης άλλων γλωσσών δεν αναιρεί την πλήρωση της προϋπόθεσης αυτής,
    ηβ) Αποτελεί το πρώτο ή το δεύτερο έργο ενός σκηνοθέτη ή παραγωγού,
    ηγ) αποτελεί έργο προϋπολογισμού έως ένα εκατομμύριο (1.000.000) ευρώ,
    ηδ) αποτελεί ταινία μικρού μήκους ή έργο τεκμηρίωσης (ντοκιμαντέρ),
    ηε) έχει περιορισμένες δυνατότητες εμπορικής εκμετάλλευσης».

  • Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος- Ακροάματος
    Η Ομοσπονδία μας εκπροσωπεί τους καλλιτέχνες και εργαζομένους στον Οπτικοακουστικό τομέα.
    Αξιότιμοι,
    Σας εκθέτουμε τους προβληματισμούς μας αναφορικά με το σχέδιο νόμου που κατέθεσε το Υπουργείο Πολιτισμού για δημόσια διαβούλευση με τίτλο «Δημιουργική Ελλάδα: ενίσχυση του κινηματογραφικού, οπτικοακουστικού και δημιουργικού τομέα, ίδρυση φορέα για το βιβλίο και λοιπές διατάξεις για τον σύγχρονο πολιτισμό».
    Το Σχέδιο Νόμου διαμορφώθηκε ερήμην των συλλογικών φορέων του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, οι οποίοι γνωρίζουν τα σύγχρονα θέματα, αφού αποδεδειγμένα διαθέτουν πολύχρονη εθνική και ευρωπαϊκή γνώση και εμπειρία.
    Αυτό που παρατηρούμε, από την αρχή, είναι ως προς το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, τον κύριο φορέα άσκησης της κινηματογραφικής πολιτικής και του βασικού θεσμού στήριξης της ελληνικής κινηματογραφίας έως σήμερα, με το σύνολο των θεσμοθετημένων σκοπών του, με δεδομένες τις έως σήμερα δράσεις του, δεν εξασφαλίζεται η τακτική και επαρκής χρηματοδότηση ταινιών, και το μόνο που διατηρείται είναι ο τίτλος. Το σχέδιο νόμου προτάσσει την αντίληψη της εμπορευματοποίησης της κινηματογραφικής τέχνης, ενώ έχει παραλείψει να δώσει κίνητρα σε νέους δημιουργούς.
    Στο νέο φορέα που δημιουργείται λείπει το οργανόγραμμα, η λειτουργία, η διαδικασία χρηματοδότησης, ο προϋπολογισμός και τα επιμέρους προγράμματα χρηματοδοτήσεων που είναι αρμοδιότητες της Γενικής Διεύθυνσης Κινηματογράφου και αφορά τις εγχώριες κινηματογραφικές παραγωγές. Η διαδικασία των προκαταβολών θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι θα υλοποιείται μόνο για τις εγχώριες παραγωγές όπου υπάρχει και η ουσιαστική ανάγκη. Πουθενά δεν αναφέρεται και επομένως δεν γνωρίζουμε το συνολικό ύψος των ετήσιων επιχορηγήσεων του νέου Οργανισμού. Πουθενά δεν αναφέρεται η δημιουργία ή ανεύρεση νέων μηχανισμών χρηματοδότησης της κινηματογραφικής τέχνης, η υποστήριξη της πρωταρχικής σημασίας του σεναρίου, η ανάδειξη νέων δημιουργικών ταλέντων.
    Συγκεκριμένα, στο άρθρο 4 σε πέντε σελίδες περιγράφονται «η αποστολή και οι αρμοδιότητες» του νέου Οργανισμού. Εκείνο που διαπιστώνουμε είναι ότι η κινηματογραφική ταινία αντιμετωπίζεται ως παραγωγή για προσκόμιση κερδών αγνοώντας και υποβαθμίζοντας την υπόστασή της ως έργου τέχνης καθώς και τον κοινωνικό και πολιτιστικό της ρόλο.
    Υποβαθμίζεται η ελληνική κινηματογραφική τέχνη που στο Σχέδιο Νόμου αναφέρεται πάντα, απλώς ως κινηματογραφική παραγωγή. Η αναφορά στη στήριξη της οπτικοακουστικής παραγωγής σημαίνει ότι ο νέος φορέας θα χρηματοδοτεί τις τηλεοπτικές σειρές των ιδιωτικών καναλιών συνεχίζοντας έτσι την μέχρι σήμερα πολιτική αντίληψη του Ε.ΚΟ.ΜΕ. Η φιλοσοφία αυτή δεν είναι αθώα, γιατί στοχεύει στην εξομοίωση της κινηματογραφικής τέχνης με τα τηλεοπτικά προγράμματα σε βάρος της χρηματοδότησης μιας αυτόνομης κινηματογραφίας που θα υποστηρίζει τον κινηματογράφο ως τέχνη και κοινωνικό αγαθό.
    Ενταφιάζεται οριστικά η δια νόμου υποχρέωση των τηλεοπτικών σταθμών να αποδίδουν το 1,5% των ετήσιων εσόδων τους για την παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών. Αντίθετα οι ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών ιδιωτικών σταθμών που για δεκαετίες δεν τήρησαν τον Νόμο απόδοσης του 1,5% επιβραβεύονται με εκατομμύρια ευρώ ετησίως για ελληνικά σήριαλ. Το κράτος, οι πολίτες δηλαδή, θα πληρώνουν τα σήριαλ των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών.
    Επιπλέον, σε μια εποχή που η ανάπτυξη της κινηματογραφικής παραγωγής χρειάζεται ένα πραγματικά νέο ρηξικέλευθο, ευέλικτο, δημοκρατικό και άμεσα αποτελεσματικό σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο ανάπτυξης που θα διασφαλίζει τη διαφάνεια, τη δίκαιη και χωρίς αποκλεισμούς διάθεση πόρων για μια πολύμορφη έκφραση, το Σχέδιο Νόμου με τον απόλυτο συγκεντρωτισμό του από ένα διορισμένο διοικητικό συμβούλιο αποτελεί πλήγμα για την ελευθερία της έκφρασης.
    Η γενική μας θεώρηση αναφορικά με τις τηλεοπτικές σειρές είναι πως το σύνολο των επιλέξιμων δαπανών θα πρέπει να ορίζεται ανεξαρτήτως του αριθμού των επεισοδίων. Ο στόχος αυτής της χρηματοδότησης θα πρέπει να είναι η προώθηση και δημιουργία ποιοτικών τηλεοπτικών παραγωγών που θα περιλαμβάνουν κάποια ποιοτικά στάνταρτ. Αντίστοιχη ρύθμιση προτείνουμε να οριστεί για τα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους.
    Το μεγαλύτερο μέρος του Σχεδίου Νόμου (ΜΕΡΟΣ Γ), που αποτελείται από 20 άρθρα περιγράφει ένα πρόγραμμα στήριξης οπτικοακουστικών έργων που θα γυρίζονται στην Ελλάδα: Cash Rebate Greece. Όλα τα άρθρα αφιερώνονται στην αναλυτική περιγραφή των όρων και προϋποθέσεων χρηματοδότησης των ξένων κινηματογραφικών τηλεοπτικών και κινηματογραφικών παραγωγών που θα γυρίζονται στην Ελλάδα. Προβλέπει 3 τρόπους χρηματοδότησης με σκοπό την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στη χώρα. Τα τρία διακριτά καθεστώτα ενίσχυσης θα είναι: 1) Cash Rebate Greece – Film and TV 2) Cash Rebate Greece Animate 3) Cash Rebate Greece – Πρωτότυπα λογιστικά παιχνίδια υπολογιστών. Τα ποσά επιχορήγησης που προβλέπονται για κάθε περίπτωση είναι για κινηματογραφικές ταινίες, τηλεοπτικά προγράμματα και animate μέχρι 8 εκατομμύρια ευρώ ανά έργο και για έργα που χαρακτηρίζονται εθνικής αναπτυξιακής σημασίας μπορούν να φτάσουν και τα 10 εκατομμύρια. Για τα πρωτότυπα λογιστικά παιχνίδια το ποσό επιχορήγησης φτάνει το 1 εκατομμύριο ευρώ για το καθένα.
    Όπως γίνεται φανερό ο Νόμος αυτός γίνεται κυρίως για να ενισχύσει την προσέλκυση ξένων παραγωγών στη χώρα, για τις οποίες θα διατίθενται δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Ταυτόχρονα βέβαια ο νέος Οργανισμός με μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ ακόμη θα ενισχύει τις παραγωγές των ιδιωτικών τηλεοπτικών καναλιών. Η ελληνική κινηματογραφική τέχνη θα συνεχίσει να υποχρηματοδοτείται και να υποβαθμίζεται για μια ακόμη φορά από το κράτος όπως γίνεται τις τελευταίες δεκαετίες.
    Άρα, θα πρέπει να κατανοηθεί και να τεθεί καλύτερα το ζήτημα του cash rebate. Υπάρχει πάνω στο σχέδιο νόμου μία σύγχυση αναφορικά με τον όρο, που τον ονομάζει σαν επιχορήγηση την ώρα που αυτό λειτουργεί ως επιστροφή φόρου. Επιπλέον, αναφορικά με το cash rebate, δεν υπάρχει καμία αναφορά σε υποχρέωση συνεργασίας των διεθνών παραγωγών που λαμβάνουν cash rebate με Έλληνες επαγγελματίες από το χώρο του κινηματογράφου. Θα πρέπει να δοθούν κίνητρα μέσω ενός μητρώου επαγγελματιών τεχνικών και καλλιτεχνών και μέσω της σύναψης Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας ώστε να προστατευθεί το τεχνικό προσωπικό.
    Μια μεγάλη προβληματική που υπάρχει στο σχέδιο νόμου αφορά τις πολλές ασάφειες που (απ’ ότι φαίνεται) αυτές θα διευκρινιστούν με Υπουργικές Αποφάσεις ή Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις. Το σχέδιο νόμου παρέχει αρκετές εξουσιοδοτήσεις. Έτσι θα δίνεται η δυνατότητα να αλλάξουν πολλές και βασικές ρυθμίσεις του νόμου κατευθείαν μέσω των Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων. Θα πρέπει να αντικατασταθεί με μία ευρεία διαβούλευση μαζί με τους θεσμικούς εκπροσώπους των εργαζομένων, των επαγγελματιών και των δημιουργών του κλάδου πριν την έκδοση των Κ.Υ.Α.
    Μια περαιτέρω έλλειψη του σχεδίου νόμου αφορά τα Περιφερειακά Προγράμματα. Αυτά αναφέρονται εντός του σχεδίου χωρίς να υπάρχει κάποια περαιτέρω επεξήγηση. Ποια θα είναι αυτά τα προγράμματα; Πως θα λειτουργούν; Υπό ποια ευθύνη θα λειτουργούν;
    Σημαντική υποσημείωση: Με βάση το σχέδιο νόμου ο ελεγχόμενος ελέγχει και τον ελεγκτή διότι και η διοίκηση και ο ελεγκτικός μηχανισμός ορίζονται και παύονται με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης. Πρέπει να υπάρξει ασφαλιστική δικλείδα κοινωνικού ελέγχου, όπως το να ενταχθούν στη διαδικασία ελέγχου και εκπρόσωποι φορέων της κινηματογραφικής κοινότητας.

  • 28 Μαρτίου 2024, 11:47 | Σύλλογος Δημιουργών Ψηφιακών Παιχνιδιών Ελλάδος

    ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (GDA GREECE) ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΜΕ ΤΙΤΛΟ
    «Δημιουργική Ελλάδα: ενίσχυση του κινηματογραφικού, οπτικοακουστικού και δημιουργικού τομέα, ίδρυση φορέα για το βιβλίο και λοιπές διατάξεις για τον σύγχρονο πολιτισμό»

    > Επί της αρχής
    Το παρόν νομοσχέδιο, ακόμα και στην τρεχουσα μορφή του, θεωρούμε πως είναι μια θετική εξέλιξη προς τη σωστή κατεύθυνση για τον κλάδο της δημιουργίας ψηφιακών παιχνιδιών (video game development). Το συγκεκριμένο μέσο καλλιτεχνικής έκφρασης είναι, με θεμελιώδη τρόπο, διαφορετικό από τις μορφές τέχνης που ήρθαν πριν απ’ αυτό, λόγω της διαδραστικής φύσης του και όχι μόνο. Ως Σύλλογος λοιπόν, συγχαίρουμε την προσπάθεια για διακριτότητα των ανεξαρτήτων τεχνών, και θα εστιάσουμε τα σχόλιά μας στο CRGR-VGD το οποίο και μας αφορά άμεσα.
    Το VGD, που αποτελεί και την ονομασία της ολιστικής μας πρότασης για την εκκίνηση και εν συνεχεία την εν δυνάμει αειφόρο ανάπτυξη της βιομηχανίας μας, είναι μια σειρά από χρηματοδοτικά εργαλεία, τα οποία σαν σώμα έχουμε προτείνει. Η πρόταση αυτή περιέχει, μεταξύ άλλων, και ένα σκέλος (ονόματι VGD2.0 το οποίο έχουμε ήδη κοινοποιήσει στον ΕΚΟΜΕ), που είναι αρκετά κοντά στη μορφή του CRGR-VGD, μιας και εστιάζει στην υποστήριξη νέων προσπαθειών υπαρχόντων επιχειρήσεων, ένα σημαντικό κομμάτι του “παζλ”, που χρήζει άμεσης προσοχής.
    Πιστεύουμε ότι με συγκεκριμένες, κομβικές αλλαγές, όχι στη γενικότερη δομή του CRGR-VGD αλλά στα επιμέρους σημεία του, μπορει να πραγματοποιήσει όσα θέλαμε να πετύχουμε όταν είχαμε προτείνει το VGD2.0 — και σε αυτά τα σημεία θα εστιάσουμε στο παρόν.

    > Άρθρο 23
    Επισημαίνουμε επί της παρ. 2, σημείο (γ), ότι, παρ’ ότι σε ακαδημαϊκό και φιλοσοφικό πλαίσιο τα παιχνίδια είναι καθ’ όλα μια αναγνωρισμένη μορφή σύγχρονης τέχνης, και άρα θα έπρεπε να αποτελούν από μόνα τους πολιτιστικά προϊόντα, νομοθετικά δεν έχουμε κάποια τέτοια διάταξη στην Ελλάδα μέχρι σήμερα. Λόγω αυτού, κι προς αποφυγή αποκλεισμού ενός σημαντικού μέρους του κλάδου μας, προτείνουμε να αναδιατυπωθεί ως εξής: “.., ψηφιακό παιχνίδι, πολιτιστικό, εκπαιδευτικό, ή/και ψυχαγωγικό”.
    Επισης στην παρ. 5, σημείο (γ), η περιγραφή του game design document (GDD), δύναται καλύτερης διατύπωσης, μιας και το “μαθηματική στατιστική ανάλυση των μηχανισμών” είναι κάτι που δεν αντιστοιχεί σε καποια ευρέως αποδεκτή περιγραφή ενός GDD. Πέραν αυτού, η αρχική φάση παραγωγής σπάνια ξεκινάει με τη συγγραφή του GDD, αλλά με τη δημιουργία μικρών πρωτοτύπων λογισμικού (first playable), και την αποτύπωση των κεντρικών στοιχείων του υπό ανάπτυξη παιχνιδιού σε ένα concept document, του οποίου η μορφή εξαρτάται αρκετά από το είδος παιχνιδιού (genre), αλλα ενδεικτικα περιέχει concept art, σύνοψη αφηγηματικής προσέγγισης (narrative overview), στοιχεία μηχανισμών (gameplay elements), πλατφόρμες προς διάθεση (distribution platforms), κοινό (target audience), κα. Ετσι, μέσα σε (ενδεικτικά) 3-12 σελίδες επικοινωνείται η κεντρική ιδέα και το πως θα προσεγγιστεί η υλοποίησή της.

    > Άρθρο 24
    Επί της παρ. 2, σημείο (αβ), σχετικά με τα δύσκολα οπτικοακουστικά έργα και το 80%, συμφωνούμε με την τις τοποθετήσεις της ΕΝΩΣΗΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝ-ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ (ΕΣΠΕΚ) και του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΟΠΤΙΚΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ (ΣΑΠΟΕ) επί του ίδιου άρθρου σημείο (ii), και θεωρουμε και εμείς εύλογο την αύξηση του ορίου στο 100%.

    > Άρθρο 25
    Επί της παρ. 2, ενώ η βάση είναι κοντά στον επιθυμητό μηχανισμό στήριξης, τα νούμερα δεν συμβαδίζουν με την πραγματικότητα της διαδικασίας παραγωγής ενός ψηφιακού παιχνιδιού.
    Τα περισσότερα ψηφιακά παιχνίδια που καταφέρνουν να εξασφαλίσουν εξωτερική χρηματοδότηση για έκδοση (publishing) ή επένδυση (investment) το επιτυγχάνουν όταν έχουν παράξει περίπου το ανάλογο του 30% της διαδικασίας παραγωγής (vertical slice).
    Πιστεύουμε ότι στόχος ενός τέτοιου μηχανισμού στήριξης (που δεν καλύπτει το πλήρες ποσό της παραγωγής) θα πρέπει να είναι πρωταρχικά η έλξη τέτοιων εξωτερικών επενδύσεων, άρα και να εστιάζει στο να βοηθήσει την παραγωγή να φτάσει στο vertical slice.
    Κατ’ επέκταση, η πρόταση μας για την παρ. 2, συνοψίζεται ως εξής:
    Στο σημείο (α), διόρθωση της αρχικής φάσης παραγωγής ώστε να αναφέρει “prototype” και όχι vertical slice, κάτι που είναι πιο κοντά στο τί μπορεί να παραχθεί με το 10% του εργου.
    Στο σημείο (β), διευκρίνιση οτι οι υπο-φάσεις της παραγωγής, πχ “demo”, “vertical slice” και “release”, δύνανται η κάθε μια να έχει το δικό της μέρος της επιχορήγησης: ενδεικτικά, 10% η κάθε μια.
    Αυτό θα επιτρέψει μια επαρκή στήριξη στους δημιουργούς, ώστε να επιτευχθεί ι γρηγορότερα το κομβικό σημείο του vertical slice (περί το 30% της παραγωγης), στο οποίο οι εξωτερικές επενδύσεις είναι εξαιρετικά πιθανές, όπως ήδη έχουν αποδείξει κάποια ελληνικά studio.
    Εναλλακτικά, ο διαχωρισμός 10-30 θα μπορούσε να γίνει 30-10 χωρίς αλλαγή του κειμένου και να έχει παρεμφερές αποτέλεσμα, αλλά θεωρούμε ότι οι παραπάνω αλλαγές προσφέρουν ακριβέστερη και πιο κατανοητή περιγραφή. .
    Επί της παρ. 3, σχετικά με τα το άνω όριο του 80% επί των επιλέξιμων δαπανών συμφωνούμε με την τοποθέτηση της ΕΝΩΣΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ (PACT) επί του ίδιου άρθρου, και την τοποθέτηση της ΕΝΩΣΗΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝ-ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ (ΕΣΠΕΚ) επί του ίδιου άρθρου σημείο (3), και θεωρουμε και εμείς εύλογο την αύξηση του ορίου στο 100%.

    >Άρθρο 26
    Επι της παρ. 4, θεωρούμε ότι ενώ το εύρος 60,000-1,000,000 ευρώ καλύπτει μια μεγάλη ομάδα παραγωγών, υπάρχει μια ακόμα μη αμελητέα ομάδα μικρότερων έργων, στο εύρος 45,000-60,000 ευρώ, που θα είχε νόημα να εξεταστεί. Προτείνουμε τη μειωση λοιπον του κατώτατου ορίου ενταξης στα 45,000 ευρώ.
    Επι της παρ. 7, σημείο (ι) ο Σύλλογος μας επικροτεί και θεωρει καίρια την απόφαση μη ένταξης των τυχερών παιγνίων στο πλαίσιο της συγκεκριμένης χρηματοδότησης.

    >Άρθρο 27
    Επί της παρ. 2, επικροτούμε την ένταξη πάσης φύσεως επιχειρήσεων στην επιχορήγησης, καθώς και το περιθώριο αυτών να μην είναι εγκατεστημένες κατα τη διάρκεια της αίτησής τους. Τα δύο αυτά σημεια (όπως επαληθεύει και η παρ. 3), καλύπτουν ατομικές επιχειρήσεις που είναι σημαντικό μέρος του κλάδου μας, και προσελκύουν εταιρείες εξωτερικού αντίστοιχα, στοιχεία τα οποία βρίσκουμε πολύ θετικά.
    Στο σημείο (β) της παρ. 2 όμως, θα ήταν σκόπιμο να επεκταθεί ο περιορισμός ως εξής:
    Να αυξηθεί το όριο στα έτη, και να γίνει “εντος των τελευταίων 3 ετών”
    Να προστεθεί η εναλλακτική “… ή να έχουν σαν κύριο έσοδο τους, εισπράξεις από παιχνίδια που έχουν κυκλοφορήσει τα τελευταία 10 έτη»
    Οι αλλαγές αυτές καλύπτουν πιο ρεαλιστικά τη φύση της βιομηχανιας μας.

    > Άρθρο 28
    Επί της παρ. 2, αναγνωρίζουμε την προσπάθεια ένταξης των προτάσεων μας, παρ’ όλα αυτά θα θέλαμε να εφιστήσουμε την προσοχή στα νούμερα αυτά καθαυτά .
    Προτείνουμε τις εξής αλλαγες:
    Στο σημείο (β), το ποσοστό να ανέβει στο 20-30%, δεδομένου ότι πολλά είδη ψηφιακών παιχνιδιών βασίζονται σε πολύ μεγάλο μέρος τους στην ποιοτική συγγραφή, ηθοποιία και μετάφραση σε γλώσσες πέραν της Ελληνικής.
    Στο σημείο (ε), το ποσοστό να ανέβει στο 10-20%, και να μπεί επιπλέον η ρήτρα “και να μην ξεπερνούν τα 20,000 ευρώ”. Ο διπλός αυτός περιορισμός αντικατοπτρίζει τον τρόπο με τον οποίο το συγκεκριμένο εξόδο κλιμακώνει ως προς το συνολικό μέγεθος της παραγωγής
    Το σημείο (στ), παρ’ ότι ήταν μέρος των αρχικών μας συζητήσεων, πιστεύουμε πως δύναται είτε να περιοριστεί είτε να αφαιρεθεί, δεδομένου ότι είναι αισθητά λιγότερο συνδεδεμένο με την παραγωγή συγκριτικά με τις υπόλοιπες δαπάνες

    > Άρθρο 29
    Επί της παρ. 3, θεωρούμε ότι χρειάζονται μερικές αλλαγές ώστε η διαδικασία της αίτησης να είναι πιο κοντά στη φύση της παραγωγής ενός ψηφιακού παιχνιδιού.
    Προτείνουμε τις εξής αλλαγές:
    Στο σημείο (β) περι πολιτιστικών κριτηρίων επιλεξιμότητας, παρακαλούμε όπως ανατρέξετε στα σχόλια μας επι του άρθρου 23, παρ. 2, σημείο (γ).
    Στο σημείο (β) περι σύνοψης σεναρίου, αντικατάσταση με “concept document”, που είναι για τα παιχνίδια ό,τι η σύνοψη σεναρίου για τις ταινίες. Ενδεικτικα, περιέχει concept art, σύνοψη αφηγηματικής προσέγγισης (narrative overview), στοιχεία μηχανισμών (gameplay elements), πλατφόρμες προς διάθεση (distribution platforms), κοινό (target audience), κα.
    Στο σημείο (β) περι εργαζομένων που θα απασχοληθούν, προτείνουμε την ποσοτικοποιημένη παρά την ονομαστική αναφορά τους, καθώς και την συγκρατημένη δεσμευση των αιτούντων ως προς αυτό.
    Προτείνουμε επίσης την εξής προσθήκη, υπό την προϋπόθεση ότι θα ενταχθούν οι αλλαγές που προτείνουμε για την ιδια τη χρηματοδοτηση στο Άρθρο 25:
    Την παράδοση και αξιολόγηση ενός πρώτου εκτελέσιμου αρχείου (first playable/tech “demo”) όπου φαίνονται οι κύριοι μηχανισμοί (core mechanics) του παιχνιδιού και τα σημεία που το καθορίζουν USPs (unique selling points).
    Πιστεύουμε ότι αυτό θα εμποδίσει καταχρηστικές πρακτικές απέναντι στο πρόγραμμα επιχορήγησης, χωρίς να αποτελέσει ουσιαστικό εμπόδιο σε αιτούντες που είναι ικανοί να φέρουν το έργο εις πέρας
    Διευκρινίζεται ότι προτείνουμε την προσθήκη αυτή, μόνο υπό την προαναφερθείσα προϋπόθεση, μιας και πιστευουμε οτι χωρίς τις αλλαγές του Άρθρου 25, υπάρχει αφενός ,μικρότερη ανάγκη για την προσθήκη αυτού του παραδοτέου, και αφετέρου ίσως δράσει αρνητικά.

    > Άρθρο 30
    Επί της παρ. 1, επικροτούμε τον καθορισμό σε επίπεδο νομοσχεδίου του ανωτάτου ορίου ολοκλήρωσης της διαδικασίας αξιολόγησης, καθώς πιστεύουμε πως θα έχει καταλυτικό ρόλο στην μακροβιότητα του προγράμματος επιχορήγησης.

    > Άρθρο 34
    Επί της παρ. 1, θεωρούμε απαραίτητο -για να μπορούμε να έχουμε ουσιαστική συζήτηση επι περαιτέρω λεπτομερειών- να διευκρινιστούν οι ορισμοί των φάσεων α και β, καθώς αυτές δεν ορίζονται επαρκώς στην παρ 2. του άρθρου 25.

    > Άρθρο 35
    Επί της παρ. 2, η διατύπωση φαίνεται να έρχεται σε αντίθεση με την αναφορά περί προκαταβολής του άρθρου 25, παρ. 2, σημείο (α). Επίσης, θεωρούμε σημαντικό να δοθεί η δυνατότητα καταβολής επιμέρους δόσεων στις υπο-φάσεις του έργου. Όπως αναφέραμε στα σχόλια σχετικά με το άρθρο 25, παρ. 2 σημείο (β), προτείνουμε την εξής διατύπωση: “… καταβάλλεται στον δικαιούχο σε δόσεις που ορίζονται από τις φάσεις και τις υπο-φάσεις του παρόντος, και δεν υπερβαίνουν αθροιστικα το ένα εκατομμύριο…”

    > Άρθρο 38
    Επί της παρ. 4, η διατύπωση αφήνει περιθώρια παρερμηνείας. Θα θέλαμε τη διευκρίνισή της, και συγκεκριμένα βάσει ποιών κριτηρίων δύναται να εισηγηθεί ο αρμόδιος χειριστής την ανάκληση αυτή, και τι δυνατότητα έφεσης έχει ο παραλήπτης του καθεστώτος ενίσχυσης.

    > Άρθρο 39
    Επί της παρ. 2, επικροτούμε τη διαφάνεια της επιλογής επιτροπής, και της ανάρτησης στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ.
    Επί της παρ. 3, επικροτούμε την αναφορά σε εμπειρογνώμονες, ομως προτείνουμε τις εξής αλλαγές, για τη διασφάλιση του προγράμματος επιχορήγησης:
    Αξιολόγηση και επιλογή των εμπειρογνωμόνων μέσω ανεξαρτήτων αρχών, με πλήρη διαφάνεια όσον αφορά τη διαδικασία επιλογής, και κυρίως αξιοκρατική επιλογή βάσει βιογραφικού (σπουδών και επαγγελματικής εμπειρίας σε συναφή αντικείμενα). Ως Παράδειγμα, φέρνουμε το μητρώο της ΓΓΕΤ και άλλα αντίστοιχα μητρώα που λειτουργούν για την αξιολόγηση χρηματοδοτούμενων έργων.
    Εξασφάλιση τουλαχιστον δυο (2) εμπειρογνωμόνων στις Επιτροπές (α) και (β), καθώς η συνδρομή δύο ειδικών θα δρούσε ιδιαίτερα θετικά και θα υπήρχε πολυφωνία εμπεριστατωμένων γνωμών κατά την κρίση του έργου.

    > Επιλογος
    Κλείνοντας, ως Σύλλογος Δημιουργών Ψηφιακών Παιχνιδιών Ελλάδος (GDA Greece) ευελπιστούμε να δουμε το CRGR-VGD να παίρνει την πλήρη μορφή του, ιδανικά συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών που προτεινουμε. Πιστεύουμε πως με τον τρόπο αυτό θα μετουσιωθεί σε ένα σημαντικό εργαλείο στήριξης υπαρχόντων επιχειρήσεων, καθώς και ένα ουσιαστικό βήμα για ένα πιο ολιστικό πλαίσιο στήριξης του κλάδου μας στο άμεσο μέλλον. Παραμενουμε στη διάθεση της πολιτείας για περαιτέρω διαλόγους, τόσο για τις λεπτομέρειες υλοποίησης του παρόντος, όσο και για την πλήρη και ολοκληρωμένη πρότασή μας η οποία αντιμετωπίζει τις δυσκολίες του κλάδου στη ρίζα του (πρώτες προσπάθειες, εκπαίδευση, ανεξάρτητες μικρές παραγωγές), τον κορμό του (μεσαίες και μεγάλες παραγωγές από υπάρχουσες ομάδες) και τελος τους καρπούς του (αποστολές σε συνέδρια εξωτερικού και διοργάνωση εθνικού συνεδρίου).

  • 28 Μαρτίου 2024, 11:59 | Φωτεινή Οικονομοπούλου

    Συντάσσομαι υπέρ των αιτημάτων της ΕΕΝ:
    Άρθρο 23: Επί της παραγράφου 3 επισημαίνουμε πως έχει παραλειφθεί το 1ο ή 2ο έργο παραγωγού χωρίς να υπάρχει εύλογη αιτία για την παράλειψη αυτή και σε αντίθεση με τους μέχρι σήμερα ισχύοντες ορισμούς. Επιπροσθέτως, πρέπει να αναφερθεί πως το όριο των 500.000 ευρώ είναι εξαιρετικά χαμηλό και αναντίστοιχο με τις συνθήκες και τους όρους παραγωγής κινηματογραφικών έργων στις περισσότερες χώρες μέλη της ΕΕ. Η αύξησή του από τις 500.000 στο 1.000.000 ευρώ είναι όχι μόνο αναγκαία αλλά και σύμφωνη με τον ΓΑΚ, καθώς δεν χωρεί αμφιβολία ότι υπάγεται στην έννοια του «χαμηλού προϋπολογισμού».
    Ως εκ τούτου προτείνουμε την τροποποίηση της παρ. 3 ως εξής:
    «3. «Δύσκολο Οπτικοακουστικό Έργο» το αυτοτελές οπτικοακουστικό έργο το οποίο πληροί τουλάχιστον μία από τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
    ηα) Το μοναδικό πρωτότυπο είναι στην ελληνική γλώσσα. Χρήση μικρής ή περιορισμένης έκτασης άλλων γλωσσών δεν αναιρεί την πλήρωση της προϋπόθεσης αυτής,
    ηβ) Αποτελεί το πρώτο ή το δεύτερο έργο ενός σκηνοθέτη ή παραγωγού,
    ηγ) αποτελεί έργο προϋπολογισμού έως ένα εκατομμύριο (1.000.000) ευρώ,
    ηδ) αποτελεί ταινία μικρού μήκους ή έργο τεκμηρίωσης (ντοκιμαντέρ),
    ηε) έχει περιορισμένες δυνατότητες εμπορικής εκμετάλλευσης».

    Άρθρο 24: Αναφορικά με το μέγιστο όριο έντασης της ενίσχυσης σε περίπτωση παραγωγής δύσκολου οπτικοακουστικού έργου, κατά την άποψή μας, εύλογο είναι το όριο να αυξηθεί στο 100% του συνολικού κόστους παραγωγής, αντί να διατηρηθεί στο ισχύον επίπεδο του 80%, γεγονός το οποίο θα συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη του συγκεκριμένης, ιδιαίτερα απαιτητικής και τεχνικά ευαίσθητης κατηγορίας οπτικοακουστικών έργων.

    Άρθρο 26: Επί της παρ2. περ. α’ το ελάχιστο όριο επιλέξιμων δαπανών των 60.000 ευρώ που αφορά ταινία τεκμηρίωσης (ντοκιμαντέρ) είναι υψηλό ως εκ τούτο επιθυμούμε να προσαρμοστεί στο ποσό των 40.000 ευρώ. Επί της παρ. 2 περ. β’ επισημαίνουμε πως το ελάχιστο όριο επιλέξιμων δαπανών των 60.000 ευρώ για την κινηματογραφική ταινία μικρού μήκους, κινηματογραφική ή τηλεοπτική, προκειμένου να ενταχθεί αυτή στο cash rebate, είναι εξαιρετικά υψηλό ως εκ τούτου προτείνουμε ρύθμιση αντίστοιχη με αυτή της περ. δ’ της ίδιας παραγράφου και αναπροσαρμογή του προβλεπόμενου ορίου στις 25.000 ευρώ.

  • 28 Μαρτίου 2024, 11:13 | Ιλια Παπασπύρου

    Ως μέλος της Ενωσης Ελληνικούν Ντοκιμαντέρ συμφωνώ με την παρατήρηση στο άρθρο 26 2α και 2β. Θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό να αντιμετωπιστεί το κινηματογραφικό αυτό είδος με ιδιαίτερη προσοχή και ευαισθησία
    Στο Άρθρο 26 2.α) Το ποσό των επιλέξιμων δαπανών ύψους εξήντα χιλιάδων (60.000) ευρώ με περιεχόμενο δημιουργική τεκμηρίωση (ντοκιμαντέρ) είναι μεγάλο για τα δεδομένα των Ελληνικών παραγωγών και πρέπει να κατέβει στο ύψος των σαράντα χιλιάδων (40.000) ευρώ.
    Για το β) και τις μικρού μήκους παραγωγές,και ιδιαίτερα για τα μικρού μήκους ντοκιμαντέρ το ποσό των εξήντα χιλιάδων (60.000) ευρώ πρέπει να κατέβει στο ύψος των είκοσι χιλιάδων (20.000) ευρώ.

  • Με τη κατάργηση ΕΚΚ – ΕΚΟΜΕ διαπιστώνουμε ότι δεν υπάρχει πλέον καμία μέριμνα της πολιτείας για την Ελληνική Κινηματογραφία, όπως συμβαίνει σε όλα τα Ευρωπαϊκά κράτη που σέβονται το σύγχρονο πολιτισμό τους και όπως θα έπρεπε να συμβαίνει και στην Ελλάδα.
    Η μη αναφορά σε ολόκληρο το σχέδιο νόμου για το πόσο και από πού θα ενισχύεται οικονομικά η Ελληνική Κινηματογραφία δηλώνει την απαξίωση του Υπουργείου Πολιτισμού και της κυβέρνησης προς τον εγχώριο κινηματογράφο, τους σκηνοθέτες, τους τεχνικούς, τους ηθοποιούς που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα.
    Η εξαφάνιση της υποχρέωσης της είσπραξης του 1,5 % από τα κανάλια προς το κινηματογράφο που εδώ και χρόνια είναι απαίτηση όλου του κινηματογραφικού χώρου, αλλά και νόμος του Ελληνικού κράτους, κάνει ακόμα πιο πρόδηλη την επιθυμία της κυβέρνησης να ενισχύει συνεχώς τους καναλάρχες στις πλάτες του φορολογούμενου πολίτη.
    Φαίνονται ξεκάθαρα τα δώρα προς τα ιδιωτικά κανάλια που προσπαθούν να νομοθετήσουν ακόμα μια φορά μέσα από αυτό το σχέδιο νόμου, καθώς και η πλήρη άγνοια των εμπλεκομένων νομοθετών ως προς τις οικονομικές συνθήκες παραγωγής των ελληνικών ταινιών, αλλά και των σειρών μυθοπλασίας των ιδιωτικών καναλιών.
    Για το λόγο αυτό είμαστε αντίθετοι στο διαχωρισμό κινηματογραφικές ταινίες – τηλεταινίες.
    Είμαστε αντίθετοι στο να παίρνουν επιστροφή φόρου τηλεοπτικά επεισόδια με κόστος παραγωγής λιγότερο από 120.000,00 € (που και αυτό είναι οριακό).
    Αν πραγματικά το Ελληνικό κράτος θέλει να σταθεί δίπλα στις ελληνικές παραγωγές ντοκιμαντέρ και μικρού μήκους ταινιών, πρέπει το κόστος να ορίζεται στις 35.000 €.
    Καμία προκαταβολή σε ξένες παραγωγές ή τηλεοπτικές σειρές ιδιωτικών καναλιών. Προκαταβολή μόνο σε ελληνικές ταινίες στο ίδιο πλαίσιο που όριζε το ΕΚΚ.
    Το Υπουργείο Πολιτισμού, έστω και αυτή την ύστατη στιγμή, πρέπει να αποσύρει το νομοσχέδιο, ώστε να ξαναγραφτεί εξ αρχής με βάση τον ελληνικό κινηματογράφο και τις ανάγκες του, καθώς και με δικλείδες ασφαλείας προς τις υπερτιμολογήσεις ελληνικών σήριαλ και ξένων ταινιών που έστρωσαν το δρόμο για την οικονομική κατάρρευση του ΕΚΟΜΕ.

  • 28 Μαρτίου 2024, 10:48 | MOTION PICTURE ASSOCIATION-EUROPE, MIDDLE EAST & AFRICA

    Η ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗΣ ΠΕΙΡΑΤΕΙΑΣ ΩΣ ΚΥΡΙΟ ΜΕΣΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΟΥ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ
    Στο άρθρο 4 του νομοσχεδίου αναφορικά με την αποστολή της ανώνυμης εταιρείας, με την επωνυμία «Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Οπτικοακουστικών Μέσων και Δημιουργίας Α.Ε.-Creative Greece S.A.» περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων (ε) «η συμβολή [αυτής] στην καταπολέμηση της πειρατείας, διαδικτυακής ή τεχνολογικής ή άλλης, στον κινηματογραφικό, οπτικοακουστικό και δημιουργικό τομέα της χώρας σε συνεργασία με συναρμόδιους φορείς», και (κγ) «[να] συμβάλλει στην πολιτική για την καταπολέμηση της πειρατείας, διαδικτυακής, τεχνολογικής ή άλλης, στα οπτικοακουστικά μέσα με δράσεις και παρεμβάσεις τεχνολογικής ή μη φύσεως και εισηγείται στα αρμόδια όργανα του Υπουργείου Πολιτισμού».
    Η Motion Picture Association Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (MPA-EMEA), χαιρετίζει την ενισχυμένη αυτή αρμοδιότητα του νέου φορέα ήτοι να συμβάλει στην καταπολέμηση της πειρατείας και να διατυπώσει συστάσεις για έναν υψηλότερο επίπεδο προστασίας των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας στην Ελλάδα. Ο νομοθετικός αυτός στόχος μπορεί να επιτευχθεί αποτελεσματικά στην πράξη, εάν και εφόσον ο Νόμος 2121/1993 για την Πνευματική Ιδιοκτησία και τα Συγγενικά Δικαιώματα τροποποιηθεί κατά τρόπο ώστε να επιτρέπει ρητά την άμεση δυναμική διακοπή πρόσβασης σε οπτικοακουστικό περιεχόμενο που προσφέρεται από παράνομους ιστοτόπους και χώρους (full dynamic site blocking ) διά διοικητικών αποφάσεων της Επιτροπής για τη Γνωστοποίηση Διαδικτυακής Προσβολής Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων (ΕΔΠΠΙ) και ειδικότερα της διακοπής πρόσβασης όχι μόνο σε «ζωντανές εκδηλώσεις» (live events), αλλά και οπτικοακουστικά έργα που διατίθενται κατ’ αίτηση (VOD). Αυτό το ζήτημα -που χαρακτηρίζεται ως υψίστης σημασίας για τους δημιουργούς και τους δικαιούχους δικαιωμάτων επί οπτικοακουστικών έργων – παραμένει άλυτο στην Ελλάδα. Βέλτιστες πρακτικές έχουν υιοθετηθεί πλήρως σε άλλες χώρες, όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Ιρλανδία, η Ολλανδία, η Σουηδία, η Δανία, η Λιθουανία, το Ηνωμένο Βασίλειο. Ελπίζουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα υιοθετήσει τις προτάσεις της MPA-EMEA και πολλών Ελλήνων δικαιούχων, όπως η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ (ΕΠΟΕ), οι οποίοι έχουν υποστηρίξει σθεναρά νομοθετική παρέμβαση για την αύξηση της αποτελεσματικότητας του ελληνικού διοικητικού καθεστώτος διακοπής πρόσβασης σε παράνομους διαδικτυακούς τόπους και χώρους.

  • 28 Μαρτίου 2024, 03:30 | Κώστας Φέρρης

    ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

    Ο βασικός σκοπός ενός Νόμου για τον Ελληνικό Κινηματογράφο, διατυπώνεται με σαφήνεια στον πρώτο -και αποδεδειγμένα καλύτερο-αποτελεσματικότερο Νόμο του Νικολάου Μάρτη, του 1961: «Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ».

    Η Ανάπτυξη δεν είναι ένας μηχανισμός που λειτουργεί αυτομάτως, αλλά προηγείται η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ, καλλιέργεια, μόρφωση, το ταλέντο και οι ικοανότητες ενός ΑΝΘΡΩΠΟΥ στην προκειμένη περίπτωση του ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ.

    Είναι αυτός που δημιουργεί το ΕΡΓΟ, ή ακόμα καλύτερα το ΠΡΟΤΥΠΟ (καλούπι) του έργου, που δεν χρησιμεύει σε τίποτα άλλο από την παραγωγή ΑΝΤΙΤΥΠΩΝ. Και αυτά τα αντίτυπα, πότε σε υλικό υπόστρωμα (κόπιες) πότε σε ψηφιακή μεταγραφή και πάντως σε άυλη προβολή-μετάδοση, αποτελούν το ΠΡΟΪΟΝ προς αξιοποίησιν και εκμετάλλευσιν.

    Στη φάση της παραγωγής-δημιουργίας, ο φερόμενος ως κύριος Παραγωγός ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣ, αλλά ένας Εκτελεστής Παραγωγός, που συνεργάζεται με τον σκηνοθέτη για τη χρηματοδότηση, και τις διαδικασίες παραγωγής της ταινίας. Γι αυτό τον λόγο άλλωστε του αποδίδεται το Συγγενικό Πνευματικό Δικαίωμα.

    Σ’ όλη τη φάση της Παραγωγής – Δημιουργίας, δεν υφίσταται «Περιουσιακό Δικαίωμα», παρα μόνο με την ολοκλήρωση του έργου και τη διάθεση του προϊόντος (των αντιγράφων) προς αξιοποίησιν-εκμετάλλευσιν, δηλαδή την Ανάπτυξη.

    Ένα δεύτερο θέμα που διατυπώθηκε στην Ευρωπαϊκή Χάρτα των Δελφωών για το Οπτικοακουστικό και υιοθετήθηκε από την Ε.Ε., είναι η διαπίστωση πως η Τηλεόραση, ως προς την μυθοπλασία, είναι παιδί του Κινηματογράφου, και γι αυτό υιοθετήθηκε ο θεσμός της της ποσοστιαίας ενίσχυσης για την παραγωγή των ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ. Αν εκλείψει ο κινηματογράφος, χώρος δημιουργίας και δοκιμαστήριο της ανανεούμενης γλώσσας του κινηματογράφου, η Τηλεόραση θα βυθισθεί στην πλήξη και την αχρηστία.

    ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

    Είναι αδύνατον νε μελετηθεί σε λίγες μέρες ένα μακροσκελές κείμενο που συνετάχθη προφανώς από ανθρώπους ΠΟΥ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ, και που θ’ αποιδειχθεί δυστυχώς όχι απλώς αναποτελεσματικό, αλλά και ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ για το Οπτικοακουστικό στην Ελλάδα. Η ανταγωνιστικότητα με τις άλλες κινηματογραφίες, μηδενίζεται. Και μόνο η έλλειθψη αναφοράς στο προτεινόμενο Νομοσχέδιο στον ρόλο του Σκηνοθέτη, είναι μία παγκόσμια πρωτοτυπία, που καθιστά τον Νόμο ως εργαλείο διαπλοκής και σκανδάλων, σε πολλαπλάσια έκταση από τ’ αποτελέσματα του Νόμου Γερουλάνου.

    Δεν είναι μόνο η σύγκρουση με άλλους Νόμους, αλλά κυρίως η ΑΣΑΦΕΙΑ -όπως είχα επισημάνει στην κα Υπουργό πριν τέσσερα περίπου χρόνια, που επιτρέπει κάθε είδους διαπλοκή και εξυπηρέτηση προσωπικών συμφερόντων και αθέμητο ανταγωνισμό.

    Περιπληπτικά και με τίτλους θ’ αναφέρω ένα μικρό μέρος από τις παρατηρήσεις ουσίας, που είχα υποστηρίξει μαζί με τον τότε Πρόεδρο κ. Πάνο Λουκάκο, στην ολιγόμηνη θητεία μας στο Δ.Σ. του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

    1. Διαφάνεια, Ισονομία, Αξιοκρατία.
    2. Αντικειμενικά κριτήρια με σαφήνεια διατυπωμένα, σε όλα τα επίπεδα.
    3. Απολογισμός σε όλα τα επίπεδα εκ του αποτελέσματος.
    4. Δημιουργία Μητρώου Παραγωγών, και κρίση των αποτελεσμάτων.
    5. Συνεργασία και συμβουλή των ειδημόνων, που είναι οι άνθρωποι του κινηματογράφου.
    6. Δημιοθργία κινήτρων, και όχι προτρεπτικές οδηγίες.

    Σ’ αυτό το τελευταίο, θ’ αναφερθώ στην επίσης πρωτοφανή παράγραφο περί «της θεματολογίας που θα προτείνεται κάθε χρόνο από το Υπουργείο» για την δημιουργία και παραγωγή των ταινιών υπό χρηματοδότησιν». Είναι μία απλά και μόνο μία γελοία προκτική, πολύ χειρότερη από την Προληπτική Λογοκρισία του παλιού καιρού, που ούτε ο Ζντάνοφ -πολιτιστικός καθηγητής της εποχής του Στάλιν- δεν είχε τολμήσει να εφαρμόσει.

    Αυτό το σημείωμα συντάχθηκε από την απελπισία ενός ανθρώπου που συνέβαλε με όλη τη γενιά του στη δημιουργία ενός αξιόπιστου Ελληνικού κινηματογράφου, και τον βλέπει σήμερα να διαλύεται εις τα εξ ων συνετέθη.

    Ευπειθώς
    Κώστας Φέρρης

  • 28 Μαρτίου 2024, 02:22 | ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

    ΑΡΘΡΟ 22
    Όπως επισημάναμε και στη γενική μας τοποθέτηση, θεωρούμε σημαντικότατη έλλειψη τον μη προσδιορισμό κατά οιονδήποτε τρόπο των κονδυλίων του selective σκέλους και αυτόν του “αυτοματοποιημένου μηχανισμού”, ούτε ως ποσοστό επί του κρατικού προϋπολογισμού, ούτε ως ελάχιστο εφάπαξ ποσό. Εξίσου σημαντική έλλειψη είναι η απουσία προσδιορισμού της μεταξύ τους αναλογίας.

    ΑΡΘΡΟ 23
    Κρίνουμε πως πρέπει να προστεθεί στα κριτήρια χαρακτηρισμού ενός οπτικοακουστικού έργου ως “δύσκολο” το 1ο ή 2ο έργο παραγωγού καθώς και οι ταινίες μικρού μήκους και τα έργα τεκμηρίωσης (ντοκιμαντέρ), όπως συμβαίνει με το ισχύον νομικό πλαίσιο. Επίσης θεωρούμε πως το ανώτατο όριο προϋπολογισμού ενός έργου με τον ίδιο χαρακτηρισμό οφείλει να ανέλθει στο 1.000.000 ευρώ αντί των 500.000 που προβλέπονται στο παρόν νομοσχέδιο.

    ΑΡΘΡΟ 27
    Θεωρούμε πως πρέπει να προστεθεί σαφής πρόβλεψη για τα οπτικοακουστικά επενδυτικά σχέδια ανεξάρτητων παραγωγών που έχουν λάβει οικονομική στήριξη από την ΕΡΤ που να διασφαλίζει ότι αυτά θα μπορούν να αιτηθούν στο πρόγραμμα CRGR-FTV.

    ΑΡΘΡΟ 28
    Θεωρούμε πως πρέπει να εμπλουτιστούν και να επικαιροποιηθούν οι δαπάνες που χαρακτηρίζονται ως επιλέξιμες για το πρόγραμμα CRGR-FTV προκειμένου να ανταποκρίνονται στις πραγματικές απαιτήσεις των οπτικοακουστικών παραγωγών και να συμπεριλαμβάνουν δαπάνες όπως, για παράδειγμα, αυτές που αφορούν στα τραπεζικά δάνεια που είναι απαραίτητα για την χρηματοροή των παραγωγών.

    ΑΡΘΡΟ 41
    Η πρόβλεψη του άρθρου για υποχρέωση παράδοσης στον Φορέα αυτούσιου αντίγραφου του οπτικοακουστικού έργου καθώς και η χρήση του από άλλους Δημόσιους Οργανισμούς είναι ιδιαιτέρως προβληματική και ανεδαφική, είτε πρόκειται για ελληνική παραγωγή, είτε για διεθνή συμπαραγωγή, καθώς προσκρούει σε πλήθος νομικών ζητημάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και αγνοεί ή παραγνωρίζει τον τρόπο λειτουργίας της διεθνούς οπτικοακουστικής βιομηχανίας.

  • 28 Μαρτίου 2024, 01:52 | ΕΝΩΣΗ ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝ-ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ (ΕΣΠΕΚ)

    ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ της ΕΝΩΣΗΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝ-ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΕΛΛΗΝΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ (ΕΣΠΕΚ) ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΜΕ ΤΙΤΛΟ
    «Δημιουργική Ελλάδα: ενίσχυση του κινηματογραφικού, οπτικοακουστικού και δημιουργικού τομέα, ίδρυση φορέα για το βιβλίο και λοιπές διατάξεις για τον σύγχρονο πολιτισμό»

    Έπειτα από διαβουλεύσεις της ΕΣΠΕΚ με τα αρμόδια σωματεία με αντικείμενο το παρόν σχέδιο νόμου, προσυπογράφουμε τα παρακάτω σχόλια για τα άρθρα 22-25:

    ΑΡΘΡΟ 22

    Επί της παρ. 2 προτείνουμε την ακόλουθη νομοτεχνική προσαρμογή:

    «2. Το Πρόγραμμα Στήριξης CRGR έχει ως στόχο την ενίσχυση της παραγωγής οπτικοακουστικών έργων στην Ελλάδα και την εν γένει ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης, την αύξηση της απασχόλησης και την ανάδειξη της χώρας ως προορισμού για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων στην οπτικοακουστική βιομηχανία μέσα από τη στήριξη εγχώριων και την προσέλκυση διεθνών επενδύσεων στον τομέα αυτό.»

    Παρατηρήσεις – Αιτιολόγηση:
    Κατά την άποψή μας, για λόγους πρωτίστως δικαιοπολιτικής συνέπειας και οριοθέτησης του δημοσίου συμφέροντος εν προκειμένω, θα πρέπει να καταστεί σαφές, με την προσθήκη ρητής αναφοράς, ότι το Σ/Ν αποσκοπεί κατά μείζονα λόγο στην ενίσχυση της παραγωγής οπτικοακουστικών έργων στην Ελλάδα, όπως εξάλλου προβλεπόταν στον ν. 4487/2017 (πρβλ. άρθρο 19 αυτού και σχετικές αναφορές στην αιτιολογική έκθεση του ν. 4487/2017). Το ανωτέρω, εξάλλου:
    (α) επιβάλλεται από τον ειδικό χαρακτήρα των ενισχύσεων των καθεστώτων α και β του Προγράμματος του Σ/Ν που χορηγούνται στο πλαίσιο ιδίως των οριζόμενων στο άρθρο 54 του ΓΑΚ 651/2014 για τα καθεστώτα ενισχύσεων στα οπτικοακουστικά έργα, και
    (β) συνάδει πλήρως με το αίτημα της βεβαιότητας και της ασφάλειας δικαίου των Φορέων ως προς την (πραγματική) διάθεση των προϋπολογισμένων ποσών συνολικών ενισχύσεων ετησίως ανά καθεστώς ενίσχυσης.

    Στο πλαίσιο του ανωτέρω υπό (β), επισημαίνεται ότι το Σ/Ν, όπως ακριβώς και ο ν. 4487/2017, αποτελεί ένα εξειδικευμένο θεσμικό εργαλείο για τη διαρκή και αποτελεσματική υποστήριξη της ανάπτυξης της ελληνικής οπτικοακουστικής παραγωγής, απόλυτα διακριτό από τα θεματικά καθεστώτα ενισχύσεων του ν. 4887/2022, το οποίο δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται αποκλειστικά ως μέσο ευκαιριακής υποβοήθησης της εν γένει οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα μας – τούτο σημειωτέον θα έθετε εν αμφιβόλω τη συμβατότητα των χορηγούμενων ενισχύσεων με το άρθρο 54 του ΓΑΚ 651/2014. Η παρατήρηση αυτή συνδέεται άρρηκτα με την ατυχή κατά τη γνώμη μας απόπειρα πλήρους εναρμόνισης των προβλέψεων του Σ/Ν με τα οριζόμενα στον ν. 4887/2017, ωσάν η οπτικοακουστική βιομηχανία να αποτελεί το 14ο θεματικό καθεστώς του αναπτυξιακού νόμου, καίτοι το Πρόγραμμα CRGR υπηρετεί στρατηγικούς σκοπούς δημοσίου συμφέροντος, πέρα και έξω από τα χαρακτηριστικά ενός τυπικού αναπτυξιακού νόμου.

    Eπί της παρ. 3 επισημαίνουμε, ότι η έστω και έμμεση διασφάλιση της σε βάθους χρόνου σταθερής και απρόσκοπτης διαθεσιμότητας των σχετικών ποσών ενισχύσεων στους δικαιούχους αποτελεί conditio sine qua non για την αποτελεσματικότητα του υπό θέσπιση νομοθετικού πλαισίου και για την επιτυχή προσέλκυση διεθνών επενδύσεων στον κλάδο της παραγωγής οπτικοακουστικών έργων στην Ελλάδα.

    Εκτιμάται βάσιμα ότι η διαιώνιση της αβεβαιότητας ως προς την ουσιαστική εξακολούθηση του Ελληνικού cash rebate στα αμέσως επόμενα έτη θα ανατρέψει την αναπτυξιακή πορεία και εξωστρέφεια της Ελληνικής οπτικοακουστικής παραγωγής, υπονομεύοντας τελεσίδικα τις προοπτικές της.

    Παρά ταύτα, και αντιλαμβανόμενοι την αντικειμενική αδυναμία ρητής πρόβλεψης συγκεκριμένου ετήσιου ελάχιστου ορίου διατιθέμενων κονδυλίων ανά καθεστώς ενίσχυσης, για λόγους διαβεβαίωσης των ελληνικών και αλλοδαπών εταιριών παραγωγής οπτικοακουαστικών έργων ως προς την εκπεφραζόμενη μέσω του Σ/Ν αταλάντευτη πολιτική βούληση υποστήριξης του οπτικοακουστικού κλάδου στη χώρα μας, θα μπορούσε να εξεταστεί η πρόβλεψη ετήσιας παροχής ενημέρωσης από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Οπτικοακουστικών Μέσων και Δημιουργίας Α.Ε. ως προς τα εκάστοτε προβλεπόμενα προς διάθεση συνολικά ποσά ενισχύσεων για το Πρόγραμμα CRGR στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, αρχής γενομένης από το ΜΠΔΣ 2025 – 2028.

    ΑΡΘΡΟ 23

    Επί της παραγράφου 3 επισημαίνουμε πως έχει παραλειφθεί το 1ο ή 2ο έργο παραγωγού χωρίς να υπάρχει εύλογη αιτία για την παράλειψη αυτή και σε αντίθεση με τους μέχρι σήμερα ισχύοντες ορισμούς. Επιπροσθέτως, πρέπει να αναφερθεί πως το όριο των 500.000 ευρώ είναι εξαιρετικά χαμηλό και αναντίστοιχο με τις συνθήκες και τους όρους παραγωγής κινηματογραφικών έργων στις περισσότερες χώρες μέλη της ΕΕ. Η αύξησή του από τις 500.000 στο 1.000.000 ευρώ είναι όχι μόνο αναγκαία αλλά και σύμφωνη με τον ΓΑΚ, καθώς δεν χωρεί αμφιβολία ότι υπάγεται στην έννοια του «χαμηλού προϋπολογισμού».
    Ως εκ τούτου προτείνουμε την τροποποίηση της παρ. 3 ως εξής:
    «3. «Δύσκολο Οπτικοακουστικό Έργο» το αυτοτελές οπτικοακουστικό έργο το οποίο πληροί τουλάχιστον μία από τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
    ηα) Το μοναδικό πρωτότυπο είναι στην ελληνική γλώσσα. Χρήση μικρής ή περιορισμένης έκτασης άλλων γλωσσών δεν αναιρεί την πλήρωση της προϋπόθεσης αυτής,
    ηβ) Αποτελεί το πρώτο ή το δεύτερο έργο ενός σκηνοθέτη ή παραγωγού,
    ηγ) αποτελεί έργο προϋπολογισμού έως ένα εκατομμύριο (1.000.000) ευρώ,
    ηδ) αποτελεί ταινία μικρού μήκους ή έργο τεκμηρίωσης (ντοκιμαντέρ),
    ηε) έχει περιορισμένες δυνατότητες εμπορικής εκμετάλλευσης».

    Επί της παραγράφου 6 προτείνουμε την ακόλουθη τροποποίηση:
    «…Λήξη επενδυτικού σχεδίου: η ολοκλήρωση των φυσικού και οικονομικού αντικειμένου των εργασιών παραγωγής που αφορούν στην επένδυση, η οποία θεωρείται ότι επέρχεται κατά την η ημερομηνία της αίτησης για ορισμό ορκωτού λογιστή ή ελεγκτικής εταιρείας, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία πιστοποίησης δαπανών, η οποία αναφέρεται στην απόφαση ένταξης χρηματοδότησης του επενδυτικού σχεδίου. Η ημερομηνία λήξης επενδυτικού σχεδίου δεν μπορεί να υπερβαίνει τα τρία (3) έτη από την ημερομηνία έναρξης του επενδυτικού σχεδίου, εκτός εάν έχει επέλθει παράταση του χρόνου λήξης του επενδυτικού σχεδίου σύμφωνα με το άρθρο 32 παρ. 3 περ. (γ) του παρόντος νόμου.»
    Παρατηρήσεις – Αιτιολόγηση: Θα πρέπει να προστεθεί ο ουσιαστικός ορισμός της έννοιας της λήξης του επενδυτικού σχεδίου, μεταξύ άλλων και προς αποφυγή υποβολής αιτημάτων ορισμού ορκωτού ελεγκτή – λογιστή επί επενδυτικών σχεδίων μερικώς ολοκληρωμένων/μη ώριμων προς έλεγχο.
    Περαιτέρω, ως προς την απώτατη διάρκεια του επενδυτικού σχεδίου θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και τυχόν παράταση του χρόνου λήξης του κατόπιν τροποποίησης σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 32 του Σ/Ν.
    Στην παρ. 7 η επωνυμία της Εταιρίας αναφέρεται εσφαλμένα ως ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ κλπ αντί του ορθού ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟY κλπ.

    ΑΡΘΡΟ 24

    Eπί της παρ. 2 προτείνουμε την ακόλουθη νομοτεχνική προσαρμογή:
    «…Το όριο αυτό επεκτείνεται στο εξήντα τοις εκατό (60%) των επιλέξιμων δαπανών του συνολικού κόστους παραγωγής του οπτικοακουστικού έργου σε περίπτωση διασυνοριακής παραγωγής και στο ογδόντα τοις εκατό (10080%) των επιλέξιμων δαπανών του συνολικού κόστους παραγωγής του οπτικοακουστικού έργου σε περίπτωση παραγωγής δύσκολου οπτικοακουστικού έργου…»
    Παρατηρήσεις – Αιτιολόγηση:
    (i) Η προτεινόμενη ρύθμιση χρήζει στοχευμένων αναπροσαρμογών δεδομένου ότι η ένταση του συνόλου των κρατικών ενισχύσεων παγίως υπολογίζεται ως ποσοστό επί του συνολικού κόστους παραγωγής του ενισχυόμενου οπτικοακουστικού έργου και όχι (μόνον) επί των επιλέξιμων δαπανών του επενδυτικού σχεδίου που υλοποιούνται στην Ελληνική επικράτεια. Σε διαφορετική περίπτωση, τα επιτρεπόμενα συνολικά ποσά κρατικών ενισχύσεων ανά επενδυτικό σχέδιο θα μειωθούν δραματικά. Περαιτέρω, στο βαθμό που η προτεινόμενη διατύπωση του άρθρου 24 παρ. 2 εδ. αβ) του Σ/Ν ανάγεται και αποσκοπεί στην ενσωμάτωση της αντίστοιχης διατύπωσης του Γενικού Απαλλακτικού Κανονισμού 651/2014 της ΕΕ («ΓΑΚ»), στο άρθρο 54 παρ. 7 αυτού, επισημαίνεται ότι ο ΓΑΚ, για τις ανάγκες υπολογισμού της μέγιστης έντασης της ενίσχυσης επί διασυνοριακών παραγωγών, εν προκειμένω αναφέρεται στο σύνολο των επιλέξιμων δαπανών που υλοποιούνται σε όλα τα κράτη – μέλη, ήτοι στο συνολικό κόστος παραγωγής του ενισχυόμενου οπτικοακουστικού έργου, και όχι μεμονωμένα στις επιλέξιμες δαπάνες που υλοποιούνται ανά κράτος μέλος. Ως εκ τούτου, η υπό διαβούλευση ρύθμιση του άρθρου 24 παρ. 2 του Σ/Ν θα πρέπει να τροποποιηθεί ώστε το μέγιστο όριο έντασης της ενίσχυσης επί διασυνοριακής παραγωγής (60%) να υπολογίζεται ως ποσοστό του συνολικού κόστους παραγωγής του οπτικοακουστικού έργου, όπως άλλωστε προβλέπεται ρητά υπό το ισχύον πλαίσιο (πρβλ. άρθρο 27 παρ. 4 του ν. 4487/2017).

    (ii) Αναφορικά με το μέγιστο όριο έντασης της ενίσχυσης σε περίπτωση παραγωγής δύσκολου οπτικοακουστικού έργου, κατά την άποψή μας, εύλογο είναι το όριο να αυξηθεί στο 100% του συνολικού κόστους παραγωγής, αντί να διατηρηθεί στο ισχύον επίπεδο του 80%, γεγονός το οποίο θα συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη του συγκεκριμένης, ιδιαίτερα απαιτητικής και τεχνικά ευαίσθητης κατηγορίας οπτικοακουστικών έργων. Επισημαίνεται ότι το ανωτέρω είναι απόλυτα σύμφωνο με τα οριζόμενα στο άρθρο 54 παρ. 7 του ΓΑΚ, όπου προβλέπεται ότι η μέγιστη ένταση της ενίσχυσης για τα δύσκολα οπτικοακουστικά έργα δύναται να ανέρχεται σε 100% των (συνολικών σε όλα τα κράτη – μέλη) επιλέξιμων δαπανών.

    ΑΡΘΡΟ 25

    Eπί της παρ. 1 προτείνουμε την ακόλουθη τροποποίηση:
    «1. Τα επενδυτικά σχέδια οπτικοακουστικών έργων που εντάσσονται για χρηματοδότηση στα καθεστώτα CRGR-FTV και CRGR-Animate ενισχύονται μέσω της παροχής επενδυτικού κινήτρου, το οποίο συνίσταται στη δωρεάν παροχή εν είδει επιστροφής μέρους της επένδυσης επιχορήγηση από το Ελληνικό Δημόσιο χρηματικού ποσού για την κάλυψη τμήματος των επιλέξιμων δαπανών του επενδυτικού σχεδίου το οποίο υπολογίζεται, μετά από την πιστοποιημένη λήξη του επενδυτικού σχεδίου, ως σταθερό ποσοστό σαράντα τοις εκατό (40%) επί της αξίας των επιλέξιμων δαπανών της παραγωγής, όπως ορίζονται στην παρ. 3 του παρόντος. Το ποσό της ενίσχυσης καταβάλλεται εφάπαξ στον δικαιούχο.»
    Παρατηρήσεις – Αιτιολόγηση: Για λόγους νομικής ακριβολογίας και διασφάλισης της φορολογικής αντιμετώπισης της χορηγούμενης ενίσχυσης, θα πρέπει να διευκρινιστεί ρητά ότι η ενίσχυση συνίσταται στη δωρεάν παροχή χρηματικού ποσού στον δικαιούχο, όπως προβλεπόταν στον ν. 4487/2017. Περαιτέρω, θα πρέπει να περιληφθεί αναφορά στον τρόπο καταβολής της ενίσχυσης, που συνιστά ουσιώδες χαρακτηριστικό της – προς τούτο δεν αρκεί η αντίστοιχη αναφορά στο άρθρο 35 του Σ/Ν. Επίσης, κατά την άποψη μας, όπου το Σ/Ν αναφέρεται σε «επιχορήγηση», ο σχετικός όρος σκόπιμο να αντικατασταθεί από τους όρους «επενδυτικό κίνητρο», «καταβολή» ή/και «ενίσχυση». Ο όρος «επιχορήγηση», πέραν από νομικά αδόκιμος και τυπολογικά ανακριβής, παρίσταται ουσιαστικά άστοχος, καθότι δεν συνάδει με την ιδιαιτερότητα του προκείμενου μηχανισμού ενίσχυσης ως απόλυτα εξιδιασμένου επενδυτικού εργαλείου με πολλαπλά οφέλη για την εθνική οικονομία και συμβολή στην αύξηση του ΑΕΠ της χώρας, όπως τεκμηριώνεται και από σχετικές μελέτες που είναι σε γνώση του αρμόδιου Υπουργείου.

    Eπί της παρ. 2 προτείνουμε την ακόλουθη τροποποίηση:
    «…Χαρακτήρας κινήτρου: οι ενισχύσεις έχουν χαρακτήρα κινήτρου, μόνο εφόσον ο δικαιούχος έχει υποβάλει αίτηση ένταξης χρηματοδότησης στο καθεστώς ενίσχυσης πριν από την έναρξη των εργασιών του επενδυτικού σχεδίου, όπως η έννοια αυτή ορίζεται στο αρθρ. 2 σημ. 23 του ΓΑΚ. Σε περίπτωση τροποποίησης του οικονομικού αντικειμένου της απόφασης υπαγωγής σύμφωνα με το άρθρο 32 παρ. 3 περ. ε του παρόντος νόμου, ο χαρακτήρας κινήτρου των ενισχύσεων διατηρείται μόνο εφόσον ο δικαιούχος έχει υποβάλει την αίτηση τροποποίησης πριν την έναρξη των σχετικών εργασιών».
    Παρατηρήσεις – Αιτιολόγηση: Εφόσον στο προτεινόμενο Σ/Ν διατηρείται η υφιστάμενη δυνατότητα περιορισμένης αύξησης του συνολικού ύψους των εγκεκριμένων επιλέξιμων δαπανών στο καθεστώς ενίσχυσης CRGR-FTV, με προσθήκη νέας επιλέξιμης δαπάνης, θα απαιτηθεί διευκρινιστική αποσαφήνιση στο άρθρο 24 παρ. 2 εδ. β) ώστε να διασφαλίζεται και νομοθετικά η συμβατότητα της πρόβλεψης της συγκεκριμένης δυνατότητας με τον χαρακτήρα κινήτρου των ενισχύσεων του συγκεκριμένου καθεστώτος. Ειδικότερα, και λαμβάνοντας υπόψη τα οριζόμενα στο άρθρο 6 παρ. 2 του ΓΑΚ 651/2014, θα πρέπει να προβλέπεται ρητά ο Φορέας αιτείται την προσθήκη της νέας ενισχυόμενης δαπάνης πριν την έναρξη των εργασιών που αντιστοιχούν στην υλοποίησή της – και επομένως διατηρείται ο χαρακτήρας κινήτρου της επιπρόσθετης ενίσχυσης που παρέχεται.

    Eπί της παρ. 3 προτείνουμε την ακόλουθη τροποποίηση:
    3. Ως επιλέξιμες δαπάνες όλων των καθεστώτων ενίσχυσης του Προγράμματος, νοούνται οι δαπάνες για την παραγωγή οπτικοακουστικού έργου, οι οποίες πραγματοποιούνται στην ελληνική επικράτεια και δεν ξεπερνούν το ογδόντα τοις εκατό (80%) του συνολικού κόστους όλων των εργασιών παραγωγής του οπτικοακουστικού έργου (επιλέξιμο κόστος παραγωγής).»
    Παρατηρήσεις – Αιτιολόγηση: Η προτεινόμενη διάταξη αποτελεί αυτολεξεί μεταφορά της διάταξης του άρθρου 26 παρ. 1 του ν. 4487/2017. Ωστόσο, η τελευταία διάταξη σε ορισμένες περιπτώσεις είχε αποτελέσει αντικείμενο εσφαλμένης νομικής ερμηνείας από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΚΟΜΕ, με αποτέλεσμα, επί υλοποίησης μόνο εργασιών μεταπαραγωγής στην Ελλάδα, για τον προσδιορισμό του συνολικού κόστους παραγωγής να λαμβάνεται υπόψη αποκλειστικώς το κόστος της μεταπαραγωγής του επενδυτικού σχεδίου – πρακτική η οποία σημειωτέον αντίκειτο, μεταξύ άλλων, στο άρθρο 54 παρ. 9 του ΓΑΚ 651/2014.
    Ως εκ τούτου, και προς άρση κάθε τυχόν σχετικής αμφιβολίας ως προς την έννοια του συνολικού κόστους της παραγωγής, προτείνεται η συμπερίληψη ρητής διευκρίνισης στην εν λόγω διάταξη ότι για τον υπολογισμό του συνολικού κόστους παραγωγής του επενδυτικού σχεδίου θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη το κόστος όλων των εργασιών της παραγωγής.

    ΑΡΘΡΟ 26

    Επί της παρ. 2 περ. β’ επισημαίνουμε πως το ελάχιστο όριο επιλέξιμων δαπανών των 60.000 ευρώ αντίστοιχα για την κινηματογραφική ταινία μικρού μήκους, κινηματογραφική ή τηλεοπτική, προκειμένου να ενταχθεί αυτή στο cash rebate, είναι εξαιρετικά υψηλό και αναντίστοιχο με τις συνθήκες παραγωγής των ταινιών μικρού μήκους στην χώρα. Εάν παραμείνει η ρύθμιση ως έχει, θα αποκλειστούν σχεδόν όλες οι ταινίες μικρού μήκους από την ένταξη στο καθεστώς ενίσχυσης. Ως εκ τούτου προτείνουμε ρύθμιση αντίστοιχη με αυτή της περ. δ’ της ίδιας παραγράφου και αναπροσαρμογή του προβλεπόμενου ορίου στις 35.000 ευρώ.
    Αντίστοιχα και επί της περ. α’, το ελάχιστο όριο επιλέξιμων δαπανών για τις ταινίες μεγάλου μήκους μυθοπλασίας θα μπορούσε να μειωθεί στις 120.000 (διπλάσιο από αυτό του ντοκιμαντέρ) έτσι ώστε να στηριχθούν οι ταινίες χαμηλού προϋπολογισμού.
    Επί της παρ. 6, ως έχει, προκύπτουν ερμηνευτικές δυσχέρειες και ως εκ τούτου θα πρέπει να διευκρινιστεί η αληθής έννοια της συγκεκριμένης διάταξης.
    Σύμφωνα με το άρθρο 54 παρ. 4 του ΓΑΚ 651/2014, εάν ένα κράτος μέλος απαιτεί ένα ελάχιστο επίπεδο δραστηριότητας παραγωγής να πραγματοποιείται στην οικεία επικράτεια για να είναι ένα έργο επιλέξιμο προς ενίσχυση, το επίπεδο αυτό δεν υπερβαίνει το 50% του συνολικού προϋπολογισμού παραγωγής. Επιπλέον, σύμφωνα με την ανωτέρω διάταξη του άρθρου 54 του ΓΑΚ, το ανώτατο ποσό των δαπανών που υπόκεινται σε υποχρεώσεις εδαφικότητας δεν υπερβαίνει σε καμία περίπτωση το 80% του συνολικού προϋπολογισμού της παραγωγής.
    Τούτων δοθέντων, για λόγους ασφάλειας δικαίου, θα πρέπει να προβλεφθεί ρητά τί ακριβώς θα ισχύσει σε περίπτωση που τα όρια των ελάχιστων απαιτούμενων επιλέξιμων δαπανών των παρ. 2 έως 4 του άρθρου 26 του Σ/Ν παραβιάζουν, σε περιπτώσεις εξαιρετικά περιορισμένου συνολικού προϋπολογισμού της παραγωγής, τα κατώφλια του άρθρου 54 παρ. 4 του ΓΑΚ 651/2014.
    Κατά την άποψή μας, σε μια τέτοια -όχι απίθανη- περίπτωση, θα πρέπει τα ποσά των ελάχιστων απαιτούμενων επιλέξιμων δαπανών να αναπροσαρμόζονται προς τα κάτω χωρίς να απορρίπεται η υπαγωγή του επενδυτικού σχεδίου σε ένα από τα καθέστωτα ενίσχυσης του Σ/Ν.

    Έπειτα από τις διαβουλεύσεις της ΕΣΠΕΚ με τα αρμόδια σωματεία με αντικείμενο το παρόν σχέδιο νόμου, προσυπογράφουμε τα παρακάτω σχόλια για τα άρθρα 27-41:

    ΑΡΘΡΟ 27

    Επί του άρθρου 27 προτείνουμε την ακόλουθη νομοτεχνική διατύπωση:
    «4. Δεν θεωρούνται δικαιούχοι της ενίσχυσης του καθεστώτος του παρόντος:… γ) οι επιχειρήσεις που υλοποιούν επενδυτικά σχέδια που πραγματοποιούνται με πρωτοβουλία και για λογαριασμό του δημόσιου τομέα ή του τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής των Ελλήνων, βάσει σύμβασης εκτέλεσης έργου, παραχώρησης ή παροχής υπηρεσιών, με εξαίρεση την ΕΡΤ Α.Ε.»
    Παρατηρήσεις – Αιτιολόγηση: Προς άρση τυχόν αμφιβολιών, προτείνεται η συμπερίληψη ρητής αναφοράς στην εξαίρεση της ΕΡΤ, όπως ακριβώς προβλεπεται στο άρθρο 25 παρ. 5 περ. (γ) του ν. 4487/2017.

    ΑΡΘΡΟ 28

    Επί της παρ. 1 τονίζουμε την ανάγκη να συμπεριλαμβάνονται ρητά στο συνολικό επιλέξιμο κόστος παραγωγής το κόστος δανεισμού και τα τραπεζικά έξοδα σε πλήρη αντίθεση με το υφιστάμενο σχέδιο ρύθμισης. Στο ελληνικό περιβάλλον, στο οποίο ελλείπει οργανωμένη και αποτελεσματική στρατηγική ενίσχυσης του κλάδου από το χρηματοπιστωτικό σύστημα, είναι εσφαλμένη κα αντιαναπτυξιακή η μη συμπερίληψη των σχετικών δαπανών στις επιλέξιμες δαπάνες. Οι ελληνικές εταιρίες παραγωγής επιβαρύνονται ανελαστικά το σχετικό κόστος, χωρίς μηχανισμούς εξισορρόπησης, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η δραστηριότητά τους, οι δε συχνά παρατηρούμενες καθυστερήσεις κατά την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου συνεπάγονται ακόμα μεγαλύτερες τραπεζικές δαπάνες. Ως εκ τούτου είναι η κατάλληλη ευκαιρία να βελτιωθεί εν μέρει το υφιστάμενο καθεστώς με την αλλαγή της διάταξης στην κατεύθυνση που προτείνουμε

    Πέραν αυτού προτείνουμε την προσθήκη στην παρ. 1 περ. β’ των δαπανών αγοράς εξοπλισμού και αναλωσίμων που δεν αποτελούν πάγια περιουσιακά στοιχεία.
    Η προτεινόμενη προσθήκη επιλύει το κρίσιμο για τους Φορείς ζήτημα της επιλεξιμότητας των συγκεκριμένων δαπανών με τρόπο σύμφωνο προς τα προβλεπόμενα στη διάταξη της περίπτωσης (γα) της εν θέματι διάταξης.
    Συναφώς, επισημαίνεται ότι, στο πλαίσιο εφαρμογής του ν. 4487/2017, το ΕΚΟΜΕ παγίως απέρριπτε ως μη επιλέξιμες υλοποιηθείσες δαπάνες των Φορέων για την αγορά εξοπλισμού που χρησιμοποιείται ως σκηνικό για τις ανάγκες της παραγωγής του οπτικοακουστικού έργου και στη συνέχεια είτε αυτός καταστρέφεται/αναλώνεται σύμφωνα με τον προγραμματισμό/σενάριο κατά την εκτέλεση του έργου, είτε παύει μετά το πέρας των γυρισμάτων να έχει την παραμικρή χρησιμότητα για τους Φορείς (λόγω των εξιδιασμένων μετατροπών/προσαρμογών που έγιναν σε αυτόν για τις ανάγκες της παραγωγής). Τούτο μάλιστα, παρότι η αδυναμία μίσθωσης του εξοπλισμού αυτού ήταν προφανής, καθόσον ευλόγως, ουδείς θα εκμίσθωνε εξοπλισμό προκειμένου αυτός να καταστραφεί ή να αχρηστευτεί επί της ουσίας λόγω των εξειδικευμένων παρεμβάσεων του μισθωτή επ’ αυτού, καθιστάμενος έτσι μη διαθέσιμος για περαιτέρω εκμετάλλευση από τον ιδιοκτήτη του.
    Κατά συνέπεια, κατά την άποψη μας, η νομοθετική κατοχύρωση ως επιλέξιμων των δαπανών για την αγορά εξοπλισμού που προορίζεται να αναλωθεί στο πλαίσιο της υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου παρίσταται απόλυτα εύλογη και δικαιολογημένη, πολλώ δε μάλλον υπό το πρίσμα των σχετικών ορισμών ως προς την έννοια των πάγιων περιουσιακών στοιχείων στον ν. 4308/2014 καθώς και στην ΠΟΛ. 1073/31.03.2015.
    Επί της παρ. 3 προτείνουμε την ακόλουθη τροποποίηση:
    «3. ….Σε περίπτωση έναρξης των εργασιών του επενδυτικού σχεδίου δαπάνης πριν από την προαναφερόμενη ημερομηνία αίτησης ένταξης χρηματοδότησης, εξαιρουμένων των προπαρασκευαστικών ενεργειών των δαπανών για προπαρασκευαστικές ενέργειες παραγωγής οι οποίες δεν συνιστούν γεγονός έναρξης επενδυτικού σχεδίου σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 23, το σύνολο του επενδυτικού σχεδίου καθίσταται μη επιλέξιμο προς χρηματοδότηση σε όλα τα καθεστώτα ενίσχυσης του παρόντος.»
    Παρατηρήσεις – Αιτιολόγηση: Κατά την άποψή μας, θα πρέπει να εξεταστεί η επαναφορά της αντίστοιχης διατύπωσης του άρθρου 20 παρ. 5 του ν. 4487/2017, που αναφέρεται σε έναρξη εργασιών του επενδυτικού σχεδίου ως γεγονός που καθιστά μη επιλέξιμο το σύνολο του επενδυτικού σχεδίου.
    Συγκεκριμένα, η έναρξη των εργασιών είναι έννοια ευρύτερη από την πραγματοποίηση μεμονωμένων δαπανών από τους Φορείς σε χρόνο πριν από την έναρξη του επενδυτικού σχεδίου. Στην πράξη, εξ άλλου, απαντά σποραδικά η πραγματοποίηση μη επιλέξιμων δαπανών από τους Φορείς (όχι μόνο επί προπαρασκευαστικών εργασιών), πριν την υποβολή της αίτησης υπαγωγής, δίκην προκαταβολών έναντι μελλοντικής υλοποίησης εργασιών του επενδυτικού σχεδίου – χωρίς τούτο να καθιστά μη αναστρέψιμη την επένδυση.
    Κατά συνέπεια, το επίμαχο εδάφιο του άρθρου 28 παρ. 3 του Σ/Ν χρήζει τροποποίησης, προκειμένου να αρθεί η περιοριστική και αλυσιτελής προσέγγιση σύμφωνα με την οποία δαπάνη έστω 1 ευρώ πριν την έναρξη των εργασιών οδηγεί αυτομάτως σε απόρριψη του συνόλου του επενδυτικού σχεδίου.
    Κρίσιμα, η ως άνω θέση υποστηρίζεται πλήρως από τα οριζόμενα στο άρθρο 6 παρ. 2 του ΓΑΚ 651/2014, που ομοίως ως κριτήριο για την κατάφαση του χαρακτήρα κινήτρου των ενισχύσεων προβλέπει τη μη έναρξη εργασιών πριν την υποβολή της αίτησης υπαγωγής και όχι τη μη πραγματοποίηση οιασδήποτε σχετικής δαπάνης από τους Φορείς.

    ΑΡΘΡΟ 30

    Επί της παρ. 1 προτείνουμε την ακόλουθη νομοτεχνική προσαρμογή:
    «1. Η διαδικασία αξιολόγησης της αίτησης ένταξης χρηματοδότησης επενδυτικού σχεδίου σε όλα τα καθεστώτα ενίσχυσης του παρόντος Προγράμματος ολοκληρώνεται εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριών (3) μηνών από την υποβολή της στο πληροφοριακό σύστημα.»
    Παρατηρήσεις – Αιτιολόγηση: Η τάξη στη Διοίκηση, εν είδει απώτατου εύλογου χρόνου, αποκλειστικής προθεσμίας για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης της αίτησης ένταξης χρηματοδότησης επενδυτικού σχεδίου κρίνεται σκόπιμη και λυσιτελής, λαμβάνοντας υπόψη, μεταξύ άλλων, τις τεράστιες χρονικές καθυστερήσεις που κατά κανόνα έχουν παρατηρηθεί (και δη εσχάτως με προοδευτικά κλιμακούμενο τρόπο) κατά την εφαρμογή του ισχύοντος καθεστώτος, σε αρκετές δε περιπτώσεις επί βλάβη των προστατευόμενων δικαιωμάτων και των εννόμων συμφερόντων των Φορέων. Παρότι οι προθεσμίες για τη Διοίκηση έχουν, καταρχήν, ενδεικτικό χαρακτήρα, η ισχυρή σύσταση – μέσω της προτεινόμενης ρύθμισης – προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του Νέου Φορέα για τήρηση του τεθέντος τριμήνου ως απώτατου εύλογου χρόνου ολοκλήρωσης της διαδικασίας αξιολόγησης, αναμένεται να αποβεί θετική για την αποτελεσματική και εύρυθμη λειτουργία του Προγράμματος CRGR.
    Eπί της παρ. 3 θεωρούμε πως το τελευταίο εδάφιο της διάταξης («και δύναται να αποφασίζει την ένταξη του επενδυτικού σχεδίου …. που αυτά έχουν παραπάνω από μια πηγή χρηματοδότησης») παρουσιάζει σοβαρές ερμηνευτικές δυσχέρειες ως προς τη διακρίβωση της αληθούς έννοιας του και η εφαρμογή του αναμένεται προβληματική. Για λόγους ασφάλειας δικαίου, πολλώ δε μάλλον καθόσον πρόκειται κατ’ ουσίαν για πρόσθετο, αποφασιστικό κριτήριο ένταξης ή μη του επενδυτικού σχεδίου στα καθεστώτα ενίσχυσης του Σ/Ν από την Επιτροπή Αξιολόγησης, κατά την άποψή μας θα πρέπει να εξεταστεί η αναγκαιότητα απαλοιφής του συγκεκριμένου εδαφίου της παρ. 3 του άρθρου 30 του Σ/Ν ή, εναλλακτικά, η αποσαφήνισή του προς άρση τυχόν παρερμηνειών.
    Επί της παρ. 5 προτείνουμε την ακόλουθη προσθήκη στην διάταξη:
    «5. Προϋπόθεση για την έκδοση απόφασης ένταξης χρηματοδότησης αποτελεί η ύπαρξη βεβαίωσης από την αρμόδια οικονομική υπηρεσία του εποπτεύοντος Υπουργείου για την ύπαρξη του σχετικού ετήσιου προϋπολογισμού ανά καθεστώς ενίσχυσης του Προγράμματος. Η βεβαίωση αυτή χορηγείται άπαξ στην έναρξη κάθε οικονομικού έτους και αφορά στο σύνολο του ετήσιου προϋπολογισμού ανά καθεστώς ενίσχυσης, λαμβάνοντας υπόψη και τα ισχύοντα στο Γενικό Μέρος και στο άρθρο 54 του ΓΑΚ. Ως προς το καθεστώς ενίσχυσης CRGR-FTV, η υπουργική απόφαση του άρθρου 87 παρ. 2 του παρόντος νόμου θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να διασφαλίζει την ισόρροπη ενίσχυση των δύο πυλώνων στο πλαίσιο της αξιοποίησης του σχετικού ετήσιου προϋπολογισμού.»

    Παρατηρήσεις – Αιτιολόγηση:
    (i) Για λόγους ασφάλειας δικαίου, θα πρέπει να διευκρινιστεί τί επακριβώς θα ισχύσει επί υποβληθεισών αιτήσεων ένταξης χρηματοδότησης σε περίπτωση που ο σχετικός ετήσιος προϋπολογισμός δεν επαρκεί για την κάλυψη των συγκεκριμένων προς ένταξη επενδυτικών σχεδίων. Πρόκειται για «γκρίζα ζώνη» του υπό διαβούλευση Σ/Ν που θα πρέπει να ρυθμιστεί καταλλήλως. Συγκεκριμένα, τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα: (α) σε περίπτωση μη επάρκειας του ετήσιου προϋπολογισμού για το δεδομένο καθεστώς ενίσχυσης για το οποίο υποβάλλεται αίτηση ένταξης, θα εκδοθεί απόφαση ένταξης χρηματοδότησης παρά τη μη ύπαρξη σχετικών προβλέψεων στον καταρτιζόμενο ετήσιο προϋπολογισμό ή όχι; (β) Σε περίπτωση αρνητικής απάντησης στο υπό (α), θα απορριφθεί η αίτηση ένταξης χρηματοδότησης ή θα διακρατηθεί από την Επιτροπή Αξιολόγησης (η οποία και θα απέχει προσωρινά από τη λήψη απόφασης), προκειμένου η σχετική απόφαση να εκδοθεί μέσα στο επόμενο οικονομικό έτος και σύμφωνα με την αρχή της χρονικής προτεραιότητας; Κατά την άποψή μας, εύλογο και δίκαιο είναι να ισχύσει το δεύτερο, λαμβάνοντας υπόψη την αρχή της χρονικής προτεραιότητας.

    (ii) Η ΕΣΠΕΚ θεωρεί ύψιστη προτεραιότητα τη νομοθετική διασφάλιση και κατοχύρωση της πραγματικής ενίσχυσης του Ελληνικού Κινηματογράφου -του κατεξοχήν κλάδου της ελληνικής οπτικοακουστικής βιομηχανίας με εξωστρεφή προσανατολισμό και πυλώνα προσέλκυσης διεθνών επενδύσεων στη χώρα- στο πλαίσιο λειτουργίας του καθεστώτος ενίσχυσης CRGR-FTV. Για τον λόγο αυτό, και συμφώνως προς τις επιταγές της αρχής της διαφάνειας ειδικά ως προς το κρίσιμο ζήτημα του επιμερισμού των διατιθέμενων δημόσιων πόρων μεταξύ των 2 πυλώνων του CRGR-FTV, προτείνεται η συμπερίληψη νέου εδαφίου στην παρ. 5 του άρθρου 30 του Σ/Ν περί διασφάλισης της ισόρροπης ενίσχυσης των 2 πυλώνων του καθεστώτος ενίσχυσης CRGR-FTV. Η προτεινόμενη λεκτική διατύπωση δίκην γενικής αρχής είναι νομοτεχνικά ουδέτερη και, συνεπώς, δεν προκαλεί νομικά προβλήματα εξ επόψεως τόσο του δικαίου του ανταγωνισμού όσο και του κείμενου ενωσιακού πλαισίου περί κρατικών ενισχύσεων.

    ΑΡΘΡΟ 32

    Eπί της παρ. 3 περ α’ προτείνουμε την ακόλουθη νομοτεχνική προσαρμογή:
    «3. Αίτηση για τροποποίηση όρων ένταξης επενδυτικού σχεδίου δύναται να αφορά αποκλειστικά: (α) Σε εσωτερική αυξομειωτική ανακατανομή των κατηγοριών επιλέξιμων δαπανών που περιλήφθηκαν στο επενδυτικό σχέδιο που εγκρίθηκε με αύξηση ή μείωση αυτών, η οποία εφόσον η αύξηση υπερβαίνει το ποσοστό είκοσι τοις εκατό (20%) ανά κατηγορία επιλέξιμης δαπάνης».

    Παρατηρήσεις – Αιτιολόγηση: Προτείνεται η απαλοιφή της διακριτής αναφοράς σε περίπτωση μείωσης των δαπανών ανά κατηγορία άνω του 20%, δεδομένου ότι, με την προτεινόμενη διάταξη, ακόμη και αν η αύξηση ανά κατηγορία δεν υπερβαίνει το 20% μετά την εσωτερική ανακατανομή, τυχόν παράλληλη μείωση σε άλλες κατηγορίες άνω του 20% καθιστά αναγκαία την υποβολή αιτήματος τροποποίησης. Ωστόσο, μεμονωμένες μειώσεις των εγκεκριμένων επιλέξιμων ποσών άνω του 20% δύνανται να λάβουν χώρα νομίμως χωρίς την ανάγκη τροποποίησης του επενδυτικού, δεδομένου ότι καταρχήν επιτρέπονται ελεύθερα, με την προϋπόθεση ότι πραγματοποιείται τουλάχιστον το 50% των επιλέξιμων δαπανών, τηρουμένων των κατώτατων ορίων αυτών, σύμφωνα με το άρθρο 33 παρ. 6 του Σ/Ν.
    Άλλωστε, οι μειώσεις επιλέξιμων δαπανών ανά κατηγορία ουδόλως επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του Νέου Φορέα για την παροχή ενισχύσεων – τουναντίον έχουν ως αποτέλεσμα τον περιορισμό της σχετικής δημόσιας δαπάνης υπό μορφή ενίσχυσης και επομένως, στο βαθμό που δεν παραβιάζουν τα κατώφλια των άρθρων 26 και 33 παρ. 6 του Σ/Ν, δεν θέτουν εν αμφιβόλω την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος.
    Τέλος, σημειώνεται ότι η απαίτηση τροποποίησης των όρων ένταξης του επενδυτικού σε περίπτωση μεμονωμένης μείωσης των δαπανών ανά κατηγορία άνω του 20% (ήτοι χωρίς η παράλληλη αύξηση να υπερβαίνει το συγκεκριμένο ποσοστό) ισοδυναμεί με ανεπίτρεπτη επιβάρυνση των υποχρεώσεων εδαφικότητας του ΓΑΚ 651/2014, που παρέχει στους Φορείς την καταρχήν ελεύθερη δυνατότητα να πραγματοποιούν στο κράτος – μέλος της ενίσχυσης δαπάνες σημαντικά μικρότερου ύψους από τις αρχικώς προϋπολογισμένες.
    Επί της παρ. 3 περ. γ’ προτείνουμε την ακόλουθη τροποποίηση:
    «3. Αίτηση για τροποποίηση όρων ένταξης επενδυτικού σχεδίου δύναται να αφορά αποκλειστικά: … (γ) Σε παράταση του χρόνου λήξης του επενδυτικού σχεδίου, όπως αυτός έχει δηλωθεί στην απόφαση ένταξης χρηματοδότησης, η οποία δεν δύναται να υπερβαίνει τους έξι (6) τρεις (3) μήνες».

    Παρατηρήσεις – Αιτιολόγηση: Η σύντμηση με την προτεινόμενη ρύθμιση του άρθρου 32 παρ. 3(γ) του Σ/Ν του χρόνου παράτασης της διάρκειας των επενδυτικών σχεδίων από 6 σε 3 μήνες, για λόγους που δεν αφορούν σε συνδρομή γεγονότων ανωτέρας βίας, περιορίζει υπέρμετρα την ευελιξία των Φορέων και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα των μεταβαλλόμενων συνθηκών υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων παραγωγής οπτικοακουστικών έργων (που ουδόλως ομοιάζουν στο σημείο αυτό με τα επενδυτικά σχέδια του ν. 4887/2022 για τα οποία παρέχεται παράταση της διάρκειάς τους κατ’ ανώτατο έως 3 μήνες).
    Ως εκ τούτου, απαιτείται αντίστοιχη αναδιατύπωση της επίμαχης διάταξης του Σ/Ν σε εναρμόνιση με τα μέχρι σήμερα ισχύοντα (πρβλ. άρθρο 10 παρ. 3 της ΚΥΑ 19292 ΕΞ 2022).
    Eπί της παρ. 3 περ. ε’ προτείνουμε την ακόλουθη προσαρμογή:
    «3. Αίτηση για τροποποίηση όρων ένταξης επενδυτικού σχεδίου δύναται να αφορά αποκλειστικά: … (ε) Σε προσθήκη νέας ενισχυόμενης δαπάνης με αύξηση του συνολικού ύψους των εγκεκριμένων επιλέξιμων δαπανών έως το ποσοστό του δέκα τοις εκατό (10%) του ποσού των επιλέξιμων δαπανών, εντός των ορίων του εγκεκριμένου προϋπολογισμού σε περιπτώσεις απρόβλεπτων καταστάσεων».

    Παρατηρήσεις – Αιτιολόγηση: Η διατήρηση της αναγκαίας για τους Φορείς δυνατότητας προσθήκης νέας ενισχυόμενης δαπάνης (έστω και με χαμηλότερο ποσοστό αύξησης) είναι ευπρόσδεκτη, πλην όμως απαιτείται η διαγραφή της αναφοράς «εντός των ορίων του εγκεκριμένου προϋπολογισμού» δεδομένου ότι:
    (α) Η εν λόγω αναφορά επαναλαμβάνει τα συναφώς οριζόμενα στο άρθρο 32 παρ. 5 του ν. 4487/2017, που όμως προέβλεπε γενική δυνατότητα προσθήκης νέας ενισχυόμενης δοπάνης χωρίς να περιορίζεται στη συνδρομή απρόβλεπτων καταστάσεων ως αποκλειστική δικαιολογητική βάση υποβολής του σχετικού αιτήματος – όθεν η απαίτηση μη υπέρβασης του συνολικού προϋπολογισμού της παραγωγής σε περίπτωση αύξησης των επιλέξιμων δαπανών παρίστατο απόλυτα εύλογη,
    (β) Ωστόσο, με τη νέα διάταξη περιορίζεται ουσιωδώς το αντικείμενο της προσθήκης νέας επιλέξιμης δαπάνης, η οποία πλέον εγχωρεί μόνο κατ΄εξαίρεση σε «απρόβλεπτες καταστάσεις», και
    (γ) Η συνδρομή του «απρόβλεπτου» είναι εν τοις πράγμασι συνυφασμένη όχι μόνο με αύξηση του ύψους των επιλέξιμων δαπανών, αλλά κατά κανόνα και με τουλάχιστον ισόποση αναθεώρηση προς τα πάνω του συνολικού προϋπολογισμού της παραγωγής.
    Ως εκ τούτου, προκειμένου να αξιοποιηθεί απρόσκοπτα και με αποτελεσματικό τρόπο από τους Φορείς η σχετική δυνατότητα που τους παρέχεται με το Σ/Ν, αλλά και περαιτέρω προς αποφυγή ερμηνευτικών δυσχερειών κατά την εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 32 παρ. 3(ε) του Σ/Ν σε περιπτώσεις εγχώριων παραγωγών ή παραγωγών περιορισμένου οικονομικού αντικειμένου (πρβλ. την προβληματική έως σήμερα εφαρμογή από το ΕΚΟΜΕ της ισχύουσας διάταξης του άρθρου 32 παρ. 5 του ν. 4487/2017), προτείνεται η απαλοιφή της επίμαχης αναφοράς «εντός των ορίων του εγκεκριμένου προϋπολογισμού».
    Επί της παρ. 7 προτείνουμε την ακόλουθη νομοτεχνική προσαρμογή:
    «7. Η μεταβολή του συνολικού αριθμού ημερών εκτέλεσης γυρισμάτων ή συνολικού αριθμού ημερών λοιπών εργασιών παραγωγής που περιλήφθηκαν στο επενδυτικό σχέδιο που εγκρίθηκε, εφόσον αυτή γίνεται εντός των χρονικών ορίων υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου και δεν επιφέρει ή παραλλάσσει σημαντικά τον τόπο εκτέλεσης των γυρισμάτων όπως περιγράφεται στο επενδυτικό σχέδιο που αποτέλεσε αντικείμενο έγκρισης σε βαθμό ώστε να επηρεάζονται τα πολιτιστικά κριτήρια βάσει των οποίων εγκρίθηκε το επενδυτικό σχέδιο, υποβάλλονται ως μέρος της τελικής Έκθεσης του ορκωτού λογιστή σύμφωνα με τα άρθρα 33 και 34 και δεν απαιτούν έκδοση σχετικής απόφασης τροποποίησης από τη Χορηγούσα Αρχή».

    Παρατηρήσεις – Αιτιολόγηση: Κατά την εφαρμογή του ν. 4487/2017 και της εφαρμοστικής αυτού ΚΥΑ, η παραμικρή έστω μεταβολή της τοποθεσίας γυρισμάτων από τους Φορείς παρανόμως αντιμετωπίστηκε από το ΕΚΟΜΕ, σε ουκ ολίγες περιπτώσεις, εξυπαρχής και άνευ ετέρου ως ουσιώδης τροποποίηση της απόφασης υπαγωγής. Για τον λόγο αυτό, για λόγους ασφάλειας δικαίου, θα πρέπει να προβλεφθεί συγκεκριμένο αντικειμενικό κριτήριο βάσει του οποίου η παραλλαγή/μεταβολή της τοποθεσίας γυρισμάτων δύναται να λάβει χώρα χωρίς τροποποίηση του επενδυτικού σύμφωνα με το άρθρο 32 του Σ/Ν. Κατά την άποψή μας, η παραλλαγή της τοποθεσίας γυρισμάτων θα πρέπει να θεωρείται μη ουσιώδης εφόσον δεν δύναται να οδηγήσει σε επηρεασμό της βαθμολογίας που έχει λάβει το επενδυτικό αναφορικά με την πλήρωση των πολιτιστικών κριτηρίων (λ.χ. μεταφορά ημερών γυρισμάτων σε έτερη τοποθεσία της Ελληνικής επικράτειας ανάλογης πολιτιστικής σπουδαιότητας).

    ΑΡΘΡΟ 33

    Eπί της παρ. 1 προτείνουμε την ακόλουθη νομοτεχνική προσαρμογή:
    «1. Η επαλήθευση για την πιστοποίηση της λήξης επενδυτικού σχεδίου στα καθεστώτα ενίσχυσης CRGR-FTV και CRGR-Animate γίνεται με αίτηση της αιτούσας επιχείρησης προς τη Χορηγούσα Αρχή στο πληροφοριακό σύστημα που ορίζεται από την τελευταία σε οποιοδήποτε χρονικό σημείο εντός έξι (6) μηνών από τη λήξη του επενδυτικού σχεδίου, όπως αυτή ορίζεται στο άρθρο 23 παρ. 6 του παρόντος νόμου στην απόφαση ένταξης ή βάσει της περ. (γ) της παρ. 3 του άρθρου 32. Αλλαγή της ημερομηνίας λήξης επενδυτικού σχεδίου, η οποία έχει εγκριθεί με την απόφαση ένταξης χρηματοδότησης επιτρέπεται μόνο για παράταση αυτής σύμφωνα με την περ. (γ) της παρ. 3 του άρθρου 32.»

    Παρατηρήσεις – Αιτιολόγηση: Η προκείμενη διάταξη χρήζει αναπροσαρμογών δεδομένου ότι, με το άρθρο 23 παρ. 6 του Σ/Ν, ως λήξη του επενδυτικού σχεδίου ορίζεται η ημερομηνία της αίτησης για ορισμό ορκωτού λογιστή ή ελεγκτικής εταιρείας, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία πιστοποίησης δαπανών – χωρίς στο άρθρο αυτό να περιλαμβάνεται οποιαδήποτε αναφορά στην ημερομηνία λήξης του επενδυτικού που προβλέπεται στην απόφαση ένταξης. Κατά συνέπεια, προς αποφυγή θέσπισης αντιφατικών ρυθμίσεων, προτείνεται όπως το τιθέμενο 6μηνο για την υποβολή της αίτησης ελέγχου εκκινεί σε κάθε περίπτωση από την ημερομηνία της υποβολής αίτησης ορκωτού ελεγκτή από τον Φορέα, οπότε νομικά θεωρείται ότι επέρχεται η λήξη του επενδυτικού σχεδίου.
    Eπί της παρ. 7 προτείνουμε την ακόλουθη νομοτεχνική βελτίωση:
    «Ο ορκωτός ελεγκτής λογιστής ή η ελεγκτική εταιρεία απαγορεύεται να διενεργούν έλεγχο σε επενδυτικά σχέδια, στα οποία συμμετείχαν με οποιονδήποτε τρόπο από τον χρόνο υπαγωγής του επενδυτικού σχεδίου και μέχρι την ολοκλήρωση αυτού, η δε αιτούσα επιχείρηση υποχρεούται να δηλώσει τυχόν συμμετοχή ορκωτού ελεγκτή λογιστή ή ελεγκτικής εταιρείας με υπεύθυνη δήλωση που συνοδεύει το αίτημά της, κατά την παρ. 4.»

    Παρατηρήσεις – Αιτιολόγηση: Η προτεινόμενη προσθήκη αποσαφηνίζει το αληθές νόημα της συγκεκριμένης διάταξης, που αποτελεί αυτούσια μεταφορά του άρθρου 30 παρ. 5 του ν. 4487/2017. Σύμφωνα με τον σκοπό της διάταξης, και σε συνδυασμό με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 120 παρ. 1.β. του Αναπτυξιακού Νόμου 4887/2022, απαγορεύεται στους ορκωτούς ελεγκτές – λογιστές να διενεργούν έλεγχο σε επενδυτικά σχέδια στα οποία έχουν συμμετάσχει καθ’ οιονδήποτε τρόπο κατά τον χρόνο της εκπόνησής τους, συμπεριλαμβανομένου του προπαρασκευαστικού σταδίου της κατάρτισης των επενδυτικών προτάσεων, και μέχρι την ουσιαστική ολοκλήρωση αυτών, ώστε σε κάθε περίπτωση, να διασφαλίζεται ότι ο ελέγχων το επενδυτικό σχέδιο δεν είναι ταυτόχρονα και ελεγχόμενος. Σκοπός του νομοθέτη είναι, δηλαδή, η αποφυγή της σύμπτωσης των ιδιοτήτων ελέγχοντος και ελεγχόμενου στο ίδιο πρόσωπο, απαίτηση που επιβάλλεται από τις αρχές της διαφάνειας, της ανεξαρτησίας και της αντικειμενικότητας και τις επιταγές της κείμενης νομοθεσίας περί ορκωτών ελεγκτών λογιστών (πρβλ. ν. 4449/2017) και δη όσων προβλέπονται στο Διεθνές Πρότυπο Συναφών Υπηρεσιών 4400 που ισχύει σε Αναθέσεις Εκτέλεσης Προσυμφωνημένων Διαδικασιών Συναφών με τη Χρηματοοικονομική Πληροφόρηση (ΦΕΚ B’ 574/06.02.2023).
    Συνεπώς, η διάταξη αφορά περιοριστικώς σε απαγόρευση παροχής μη ελεγκτικών υπηρεσιών στον Φορέα καθ΄οιονδήποτε τρόπο και, επομένως, ουδόλως απαγορεύει στον ορκωτό ελεγκτή – λογιστή να διενεργεί έλεγχο σε ολοκληρωθέντα επενδυτικά σχέδια τα οποία έχει ήδη ελέγξει στο πλαίσιο έτερης ανάθεσης προσυμφωνημένης διαδικασίας.

    ΑΡΘΡΟ 35

    Επί της παρ. 1 προτείνουμε την ακόλουθη τροποποίηση:
    «1. Για τα καθεστώτα ενίσχυσης CRGR-FTV και CRGR-Animate, το συνολικό ποσό της επιχορήγησης καταβάλλεται εφάπαξ στον δικαιούχο και δεν υπερβαίνει τα οκτώ δέκα εκατομμύρια (108.000.000) ευρώ ανά οπτικοακουστικό έργο…»
    Παρατηρήσεις – Αιτιολόγηση: Κατά την άποψή μας, το περιορισμένο των δημόσιων πόρων που διατίθενται για την υλοποίηση των δράσεων των καθεστώτων ενίσχυσης του Σ/Ν (ενδεικτικά, για το καθεστώς CRGR-FTV, καταρχήν έως 55 εκ. Ευρώ ετησίως), καθιστά επιβεβλημένη την μείωση του ανώτατου ποσού ενίσχυσης ανά οπτικοακουστικό έργο από 10 σε 8 εκ. Ευρώ, με γνώμονα τη διασφάλιση της βιώσιμης και ισόρροπης ανάπτυξης του Ελληνικής οπτικοακουστικής βιομηχανίας. Το όριο των 10 εκ. Ευρώ απαντά μεν στον αναπτυξιακό ν. 4887/2022, πλην όμως, όπως επισημάνθηκε σε έτερο σχόλιο μας, το παρόν νομοθέτημα ρυθμίζει με διακριτό τρόπο τους κανόνες ενίσχυσης της ανάπτυξης μιας απόλυτα εξιδιασμένης δραστηριότητας, χωρίς να αποτελεί παρακολουθηματικό προσάρτημα του ν. 4887/2022.
    Κατόπιν αυτών, προς εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος, που εν προκειμένω μεταξύ άλλων συνίσταται στην ενίσχυση όσο το δυνατόν περισσότερων οπτικοακουστικών έργων στην Ελληνική επικράτεια, θα πρέπει να εξεταστεί η μείωση του απώτατου ποσού της ενίσχυσης από 10 σε 8 εκ. Ευρώ.

    ΑΡΘΡΟ 36

    Eπί των παρ. 1 και 2 προτείνουμε τις ακόλουθες νομοτεχνικές προσαρμογές:
    «1. Οι αποφάσεις πιστοποίησης της λήξης επενδυτικού σχεδίου υπόκεινται σε δειγματοληπτικό έλεγχο ποσοστού τριάντα τοις εκατό (30%), τουλάχιστον, ετησίως, επί του συνόλου των επενδυτικών σχεδίων για κάθε καθεστώς ενίσχυσης. Με απόφαση της Χορηγούσας Αρχής, που ορίζεται εντός του μηνός Δεκεμβρίου κάθε έτους και αναρτάται στο πρόγραμμα «ΔΙΑΥΓΕΙΑ», καθορίζεται, τουλάχιστον το 30% των ετήσιων πιστοποιηθέντων επενδυτικών σχεδίων προς δειγματοληπτικό έλεγχο και δίνεται η εντολή διενέργειας του δειγματοληπτικού ελέγχου. 2. Ο δειγματοληπτικός έλεγχος διενεργείται και ολοκληρώνεται εντός δύο (2) μηνών από τακτικές τριμελείς Επιτροπές Δειγματοληπτικού Ελέγχου, ανά καθεστώς ενίσχυσης, ή από έκτακτες τριμελείς Επιτροπές Δειγματοληπτικού Ελέγχου σε περιπτώσεις επενδυτικών έργων με ιδιαίτερη σημασία ή πολυπλοκότητα, οι οποίες συστήνονται με απόφαση του αρμοδίου οργάνου της Χορηγούσας Αρχής. Για τη διευκόλυνση και επιτάχυνση του έργου των Επιτροπών Δειγματοληπτικού Ελέγχου μπορεί να ορίζονται από το αρμόδιο όργανο της Χορηγούσας Αρχής εξωτερικοί συνεργάτες ως εισηγητές, οι οποίοι υποβάλλουν μη δεσμευτικές εισηγήσεις.»
    Παρατηρήσεις – Αιτιολόγηση: Για λόγους διαφάνειας επιβάλλεται η ανάρτηση στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ των αποφάσεων του ΔΣ του Νέου Φορέα με τη λίστα των πιστοποιηθέντων επενδυτικών σχεδίων προς δειγματοληπτικό έλεγχο.
    Περαιτέρω, προς διασφάλιση των Φορέων και της ανάγκης υλοποίησης της διαδικασίας σε εύλογο χρονικό διάστημα, προτείνεται όπως η διαδικασία δειγματοληπτικού ελέγχου περατώνεται μετά από σύντομο χρονικό διάστημα 2 μηνών.
    Τέλος, και συμφώνως προς την αρχή της νομιμότητας, θα πρέπει να αποσαφηνιστεί ότι, τυχόν εισηγήσεις εξωτερικών συνεργατών του αρμόδιου οργάνου του Νέου Φορέα έχουν μη δεσμευτικό χαρακτήρα, όπως ρητώς προβλέπεται μέχρι σήμερα (πρβλ. άρθρο 14 παρ. 1 ΚΥΑ 19292 ΕΞ 2022).

    ΑΡΘΡΟ 41

    Eπί της παρ. 2 προτείνουμε την ακόλουθη τροποποίηση:
    «2. Μετά τη λήξη του επενδυτικού σχεδίου, παραδίδεται υποχρεωτικά στη Χορηγούσα Αρχή από την αιτούσα επιχείρηση με δική της δαπάνη, αρχείο του του οπτικοακουστικού έργου ακριβές αντίγραφο (ψηφιακό ή σε οποιαδήποτε μορφή που επιτρέπει την πρόσβαση σε αυτό κατά τη διαδικασία ελέγχου). Η εν λόγω παράδοση γίνεται το αργότερο έξι (6) μήνες μετά την πρώτη δημόσια εμπορική προβολή του.»
    Παρατηρήσεις – Αιτιολόγηση: Η θέσπιση υποχρέωσης προσκόμισης ακριβούς αντιγράφου του οπτικοακουστικού έργου, αντί σχετικού ενδεικτικού αρχείου (λ.χ. clips) και μόνο – πρβλ. άρθρο 34 παρ. 3 του ν. 4487/2017 αποβαίνει δυσανάλογη προς τον επιδιωκόμενο σκοπό και προβληματική εξ επόψεως δικαίου της πνευματικής ιδιοκτησίας (πρβλ. προσβολή περιουσιακών δικαιωμάτων αρχικών δικαιούχων και καθολικών/ειδικών διαδόχων αυτών). Άλλωστε, στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων (λ.χ. ιδίως επί διασυνοριακών παραγωγών) η διάθεση ακριβούς αντιγράφου καθίσταται αδύνατη λόγω αντικειμενικών δυσχερειών που εκφεύγουν της σφαίρας ευθύνης των Φορέων (λ.χ. αιτιολογημένη άρνηση αλλοδαπών συντελεστών να προβούν στη χορήγηση ακριβούς αντιγράφου). Επιπλέον, θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη τα εύλογα ερωτηματικά που θα προκαλέσει η σκοπιμότητα της θέσπισης τέτοιας – καινοφανούς σε διεθνές επίπεδο – υποχρέωσης, η οποία παραγνωρίζει τον τρόπο λειτουργίας της διεθνούς οπτικοακουστικής βιομηχανίας.
    Προτείνουμε επιπροσθέτως την πλήρη απαλοιφή της παρ. 6 καθόσον, μεταξύ πολλών άλλων, αντιβαίνει στη νομική πραγματικότητα του σύνθετου πλέγματος των σχέσεων μεταξύ των Φορέων και των λοιπών συντελεστών των υλοποιούμενων οπτικοακουστικών έργων, και των συναφών δικαιωμάτων των τελευταίων – τα οποία τίθενται εκποδών με τη συγκεκριμένη διάταξη.

  • 27 Μαρτίου 2024, 22:46 | ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

    Άρθρο 41
    Eπί της παρ. 2
    «2. Μετά τη λήξη του επενδυτικού σχεδίου, παραδίδεται υποχρεωτικά στη Χορηγούσα Αρχή από την αιτούσα επιχείρηση με δική της δαπάνη, αρχείο του οπτικοακουστικού έργου ακριβές αντίγραφο (ψηφιακό ή σε οποιαδήποτε μορφή που επιτρέπει την πρόσβαση σε αυτό κατά τη διαδικασία ελέγχου). Η εν λόγω παράδοση γίνεται το αργότερο έξι (6) μήνες μετά την πρώτη δημόσια εμπορική προβολή του.»

    προτείνουμε την ακόλουθη τροποποίηση:

    2. Μετά τη λήξη του επενδυτικού σχεδίου, παραδίδεται υποχρεωτικά στη Χορηγούσα Αρχή από την αιτούσα επιχείρηση με δική της δαπάνη, αρχείο του οπτικοακουστικού έργου (ψηφιακό ή σε οποιαδήποτε μορφή που επιτρέπει την πρόσβαση σε αυτό κατά τη διαδικασία ελέγχου).

  • 27 Μαρτίου 2024, 21:24 | ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

    Άρθρο 23
    Επί της παραγράφου 3 επισημαίνουμε πως έχει παραλειφθεί το 1ο ή 2ο έργο παραγωγού χωρίς να υπάρχει εύλογη αιτία για την παράλειψη αυτή και σε αντίθεση με τους μέχρι σήμερα ισχύοντες ορισμούς. Επιπροσθέτως, πρέπει να αναφερθεί πως το όριο των 500.000 ευρώ είναι εξαιρετικά χαμηλό και αναντίστοιχο με τις συνθήκες και τους όρους παραγωγής κινηματογραφικών έργων στις περισσότερες χώρες μέλη της ΕΕ. Η αύξησή του από τις 500.000 στο 1.000.000 ευρώ είναι όχι μόνο αναγκαία αλλά και σύμφωνη με τον ΓΑΚ, καθώς δεν χωρεί αμφιβολία ότι υπάγεται στην έννοια του «χαμηλού προϋπολογισμού».
    Ως εκ τούτου προτείνουμε την τροποποίηση της παρ. 3 ως εξής:
    «3. «Δύσκολο Οπτικοακουστικό Έργο» το αυτοτελές οπτικοακουστικό έργο το οποίο πληροί τουλάχιστον μία από τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
    ηα) Το μοναδικό πρωτότυπο είναι στην ελληνική γλώσσα. Χρήση μικρής ή περιορισμένης έκτασης άλλων γλωσσών δεν αναιρεί την πλήρωση της προϋπόθεσης αυτής,
    ηβ) Αποτελεί το πρώτο ή το δεύτερο έργο ενός σκηνοθέτη ή παραγωγού,
    ηγ) αποτελεί έργο προϋπολογισμού έως ένα εκατομμύριο (1.000.000) ευρώ,
    ηδ) αποτελεί ταινία μικρού μήκους ή έργο τεκμηρίωσης (ντοκιμαντέρ),
    ηε) έχει περιορισμένες δυνατότητες εμπορικής εκμετάλλευσης».

  • 27 Μαρτίου 2024, 21:42 | ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

    Άρθρο 24 : Αναφορικά με το μέγιστο όριο έντασης της ενίσχυσης σε περίπτωση παραγωγής δύσκολου οπτικοακουστικού έργου, κατά την άποψή μας, εύλογο είναι το όριο να αυξηθεί στο 100% του συνολικού κόστους παραγωγής, αντί να διατηρηθεί στο ισχύον επίπεδο του 80%, γεγονός το οποίο θα συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη του συγκεκριμένης, ιδιαίτερα απαιτητικής και τεχνικά ευαίσθητης κατηγορίας οπτικοακουστικών έργων.

  • 27 Μαρτίου 2024, 21:25 | ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

    Στο Άρθρο 26 2.α) Το ποσό των επιλέξιμων δαπανών ύψους εξήντα χιλιάδων (60.000) ευρώ με περιεχόμενο δημιουργική τεκμηρίωση (ντοκιμαντέρ) είναι μεγάλο για τα δεδομένα των Ελληνικών παραγωγών και πρέπει να κατέβει στο ύψος των σαράντα χιλιάδων (40.000) ευρώ.
    Για το β) και τις μικρού μήκους παραγωγές ανεξαρτήτως περιεχομένου αλλά ιδιαίτερα για τα ντοκιμαντέρ το ποσό των εξήντα χιλιάδων (60.000) ευρώ πρέπει να κατέβει στο ύψος των είκοσι χιλιάδων (20.000) ευρώ.
    Ζητούμε να στηριχθεί το ντοκιμαντέρ και η μικρού μήκους ταινία μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ σαν είδος σε όλες τις μορφές του.

    Αντιθέτως αυτοί που ωφελούνται είναι τα τηλεοπτικά κανάλια καθώς χρηματοδοτούνται από το ελληνικό δημόσιο κατά παράβαση της διεθνούς πρακτικής τηλεοπτικές σειρές 150 επεισοδίων, ενώ βαφτίζονται μίνι σειρές τηλεοπτικά σχέδια που περιλαμβάνουν πάνω από 16 επεισόδια επίσης κατά παράβαση της διεθνούς πρακτικής σύμφωνα με την οποία μίνι σειρές αποτελούνται από 8 – 13 επεισόδια με ένα μόνο κύκλο.
    Ζητούμε να οριστεί χρηματοδότηση μόνο μίνι σειρών οι οποίες περιλαμβάνουν μάξιμουμ 13 επεισόδια και ένα μόνο κύκλο.

  • 27 Μαρτίου 2024, 21:24 | ΣΑΠΟΕ – ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΟΠΤΙΚΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ

    ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ Του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΟΠΤΙΚΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ (ΣΑΠΟΕ) ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΜΕ ΤΙΤΛΟ «Δημιουργική Ελλάδα: ενίσχυση του κινηματογραφικού, οπτικοακουστικού και δημιουργικού τομέα, ίδρυση φορέα για το βιβλίο και λοιπές διατάξεις για τον σύγχρονο πολιτισμό»

    Συμπληρωματικά στην παρ. 3 περ. γ’ του άρθρου 26 θεωρούμε πως το προβλεπόμενο ελάχιστο όριο επιλέξιμων δαπανών για ένταξη του animation – είδους ταχύτατα αναπτυσσόμενου, όπως γνωρίζετε – στο καθεστώς ενίσχυσης cash rebate είναι ιδιαίτερα υψηλό. Λόγω ακριβώς του κόστους τα πραγματοποιούμενα project είναι είτε ταινίες μικρού μήκους είτε σειρές μικρού μήκους (παιδικές ή μη) αλλά με μεγάλο αριθμό επεισοδίων (π.χ ένα κλασικό format για παιδικό κινούμενο σχέδιο είναι 26 επεισόδια διάρκειας 5-7 λεπτών έκαστο).

    Επομένως η θέσπιση κατώτατου ορίου επιλέξιμων δαπανών με αναφορά στο μεμονωμένο επεισόδιο είναι προβληματική λόγω των ιδιαιτεροτήτων του είδους και θέτει προσκόμματα στην ανάπτυξή του, η οποία ανάπτυξη, όμως, έχει παρουσιαστεί ως διακηρυγμένος στόχος δημόσιας πολιτικής στον οπτικοακουστικό κλάδο. Πιο δόκιμη κατά συνέπεια θα ήταν η αναφορά στο συνολικό κόστος της σειράς κινουμένων σχεδίων με τον ορισμό π.χ των 100.000 ευρώ ή των 150.000 ευρώ ως ενός λογικού «κατωφλιού» επιλέξιμων δαπανών αντί του τρόπου ρύθμισης της περ. γ’ ανά επεισόδιο.

    Το κινούμενο σχέδιο στην Ελλάδα είναι ακόμα σε νηπιακό στάδιο και η παραγωγή του στην χώρα μας αντιμετωπίζει σοβαρές δυσχέρειες. Η προσαρμογή της διάταξης σύμφωνα με την πρότασή μας θα συμβάλει στην προσέλκυση διεθνών συμπαραγωγών, στην απόκτηση περισσότερης εμπειρίας και τεχνογνωσίας στο είδος και στην επίτευξή του στόχου των αρμόδιων φορέων χάραξης πολιτικής περί ενίσχυσης και ανάπτυξης του animation, έναν στόχο που ο ΣΑΠΟΕ στηρίζει ανεπιφύλακτα.

  • 27 Μαρτίου 2024, 16:12 | Ελευθέριος Ράντος

    Παρατηρήσεις επί του Μέρους Γ’:

    (1) Άρθρο 23 παρ. 2:

    Ο ορισμός του «Αυτοτελούς οπτικοακουστικού έργου» προτείνεται να τροποποιηθεί ως ακολούθως:
    «το τμήμα του επεισοδίου ή το επεισόδιο ή ο κύκλος επεισοδίων τηλεοπτικής σειράς ή μίνι τηλεοπτικής σειράς, η τηλεοπτική ταινία ή η κινηματογραφική ταινία ανεξαρτήτως χρονικής διάρκειας».

    (2) Άρθρο 26 παρ. 5:

    Προτείνεται, αντί η επενδυτική ενίσχυση να καλύπτει μόνο τους δύο πρώτους κύκλους τηλεοπτικών ή μίνι τηλεοπτικών σειρών, να καλύπτει δύο οποιουσδήποτε κύκλους αυτών (συναπτούς ή μη). Επιπλέον, ο περιορισμός των δύο κύκλων αναμένεται να λειτουργήσει απολύτως αποθαρρυντικά για επενδύσεις σε υποδομές στον τομέα των οπτικοακουστικών παραγωγών (ιδίως υποδομές σε στούντιο κλπ.), για την ανάπτυξη των οποίων στην Ελλάδα είναι αναγκαίο να υπάρχει δυνατότητα προγραμματισμού για παραγωγές με μεγαλύτερο βάθος χρόνου. Από την άλλη, αυτό αναμένεται να πλήξει την υλοποίηση αξιόλογων παραγωγών με σημαντικό προϋπολογισμό και με ορίζοντα διαρκείας στην ελληνική επικράτεια.

    Για τον λόγο αυτό, προτείνεται η διάταξη του άρθρου 26 παρ. 5 να τροποποιηθεί ως ακολούθως:
    «Τα επενδυτικά σχέδια κύκλων τηλεοπτικών ή μίνι τηλεοπτικών σειρών των περ. (γ), (δ) και (ε) της παρ. 2 και της περ. (γ) της παρ. 3 ενισχύονται για δύο κύκλους (συναπτούς ή μη). Τυχόν επιπλέον κύκλοι δεν αποτελούν επιλέξιμο επενδυτικό σχέδιο. Ο ως άνω περιορισμός δεν ισχύει για επενδυτικά σχέδια με προϋπολογισμό άνω των τριακοσίων χιλιάδων (300.000) ευρώ ανά παραγόμενο επεισόδιο».

    (3) Άρθρο 29 παρ. 1 εδ. α’ (σε συνδυασμό με το άρθρο 87 παρ. 5) – Επαρκές διάστημα έως την υποβολή αιτήσεων:

    Ο περιορισμός του χρονικού διαστήματος κατά το οποίο θα δύνανται να υποβληθούν αιτήματα ένταξης στο Πρόγραμμα CRGR αναμένεται να δημιουργήσει προβλήματα προγραμματισμού στους υποψήφιους δικαιούχους. Ειδικότερα, προβλέπεται ότι το διάστημα αυτό θα καθορίζεται με ΚΥΑ ως το τέλος Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους, ήτοι πρακτικά σε ελάχιστο χρονικό διάστημα πριν τον χρόνο που οι δικαιούχοι θα κληθούν να υποβάλουν αιτήσεις ένταξης. Επιπλέον, το διάστημα αυτό δεν προβλέπεται ως σταθερό στον νόμο, αλλά παραπέμπεται σε ΚΥΑ και επομένως δύναται να ποικίλει από έτος σε έτος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται ακόμη μεγαλύτερη αβεβαιότητα στον προγραμματισμό των σχεδιαζόμενων επενδυτικών σχεδίων, τον χρόνο προετοιμασίας τους και τελικά το εάν θα είναι σε θέση να υποβάλουν εγκαίρως αίτηση ένταξης στο Πρόγραμμα CRGR.

    Για τον λόγο αυτό, προτείνεται η κατάργηση της παρ. 5 του άρθρου 87 και η τροποποίηση του άρθρου 29 παρ. 1 εδαφ. α’, προβλέποντας εναλλακτικά:

    – είτε την δυνατότητα υποβολής αίτησης ένταξης χωρίς χρονικό περιορισμό, με αναδιατύπωση του άρθρου 29 παρ. 1 εδαφ. α’, ως εξής:
    «Αίτηση για ένταξη χρηματοδότησης επενδυτικού σχεδίου στα καθεστώτα ενίσχυσης του Προγράμματος CRGR υποβάλλεται προς τη Χορηγούσα Αρχή, καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου ενίσχυσης, έως και δέκα (10) ημέρες πριν από την ημερομηνία έναρξης του επενδυτικού σχεδίου, η οποία δηλώνεται στην αίτηση ένταξης χρηματοδότησης, μέσω πληροφοριακού συστήματος που ορίζει η Χορηγούσα Αρχή.»

    – είτε τον καθορισμό εκ του νόμου συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος ανά έτος, κατά το οποίο θα είναι δυνατή η υποβολή της αίτησης, με αναδιατύπωση του άρθρου 29 παρ. 1 εδαφ. α’, ως εξής:
    «Αίτηση για ένταξη χρηματοδότησης επενδυτικού σχεδίου στα καθεστώτα ενίσχυσης του Προγράμματος CRGR υποβάλλεται προς τη Χορηγούσα Αρχή, από την 15η Ιανουαρίου έως την 15η Ιουλίου κάθε έτους, έως και δέκα (10) ημέρες πριν από την ημερομηνία έναρξης του επενδυτικού σχεδίου, η οποία δηλώνεται στην αίτηση ένταξης χρηματοδότησης, μέσω πληροφοριακού συστήματος που ορίζει η Χορηγούσα Αρχή.»

    (4) Άρθρο 41 παρ. 5: Προτείνεται να τροποποιηθεί με την εισαγωγή της ακόλουθης διατύπωσης:

    «Οι φορείς υλοποίησης και οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς διατηρούν φακέλους των επενδυτικών σχεδίων, προκειμένου να ανταποκρίνονται σε ελέγχους που διενεργούνται από τις αρμόδιες εθνικές αρχές ή υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι ανωτέρω φάκελοι φυλάσσονται για δέκα (10) έτη από την ημερομηνία, κατά την οποία χορηγήθηκε η τελευταία ενίσχυση».

    (5) Διαφάνεια ως προς τον ρυθμό ανάλωσης του διαθέσιμου προϋπολογισμού του προγράμματος:

    Το σχέδιο νόμου δεν περιλαμβάνει πρόβλεψη ώστε οι υποψήφιοι δικαιούχοι να γνωρίζουν τα εκάστοτε διαθέσιμα κονδύλια του προϋπολογισμού του Προγράμματος CRGR, ανά κατηγορία οπτικοακουστικού έργου, δηλαδή την εξασφάλιση διαφάνειας ως προς τον ρυθμό ανάλωσης του διαθέσιμου προϋπολογισμού από άλλα εγκρινόμενα επενδυτικά σχέδια και, επομένως, το εκάστοτε διαθέσιμο υπόλοιπο για νέα επενδυτικά σχέδια ανά πάσα στιγμή. Η μόνη σχετική ρύθμιση είναι η πρόβλεψη βεβαίωσης για την ύπαρξη του σχετικού ετήσιου προϋπολογισμού ως προϋπόθεση για την έκδοση απόφασης ένταξης (άρθρο 30 παρ. 5), η οποία ωστόσο εκδίδεται μετά την υποβολή της αίτησης ένταξης. Μη γνωρίζοντας το ύψος του διαθέσιμου προϋπολογισμού, οι υποψήφιοι δικαιούχοι δεν δύνανται να γνωρίζουν εκ των προτέρων το ύψος των διαθέσιμων πόρων, κατά την υποβολή της αίτησής τους.
    Προτείνεται η θέσπιση δυνατότητας ενημέρωσης των υποψηφίων δικαιούχων ως προς τον εκάστοτε διαθέσιμο προϋπολογισμό του Προγράμματος CRGR – ιδανικά μέσω δημόσια διαθέσιμης πλατφόρμας ή πληροφοριακού συστήματος όπου θα μπορεί να παρακολουθείται ανά πάσα στιγμή η απομείωση του εγκεκριμένου προϋπολογισμού του Προγράμματος, ανά κατηγορία οπτικοακουστικών έργων, κατά το ύψος της ενίσχυσης που προβλέπεται σε κάθε εγκριτική απόφαση που εκδίδεται και αναρτάται στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ.

    Εναλλακτικά, προτείνεται η δυνατότητα υποβολής αίτησης ένταξης, σύμφωνα με τους όρους και προϋποθέσεις που προβλέπονται βάσει της εκάστοτε ισχύουσας ΚΥΑ για την κατανομή του προϋπολογισμού, ανεξάρτητα από την προϋπόθεση ύπαρξης επαρκούς σχετικού προϋπολογισμού. Στη περίπτωση εξάντλησης του προϋπολογισμού για το συγκεκριμένο έτος και είδος οπτικοακουστικού έργου, ο δικαιούχος θα ενημερώνεται για την αδυναμία ένταξης του επενδυτικού του σχεδίου κατά τον παρόντα χρόνο, λόγω εξάντλησης του σχετικού προϋπολογισμού, και η σχετική αίτηση δεν θα απορρίπτεται αλλά θα παραμένει ενεργή, η δε έκδοση της εγκριτικής απόφασης θα παραπέμπεται στο επόμενο έτος, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό που θα έχει εγκριθεί σχετικά.

  • 26 Μαρτίου 2024, 19:39 | Γιάννης Νικoλόπουλος

    Στο Ελληνικό Κέντρου Κινηματογράφου χρησιμοποιούνται readers (αναγνώστες) που ταυτόχρονα είναι και υποψήφιοι για χρηματοδότηση. Είναι δηλαδή και κριτές αλλά κρινόμενοι και φυσικά τα διαπλεκόμενα πάνε σύννεφο (αυτό αποδεικνύεται και από τα δελτία τύπου του ΕΚΚ αφού 3-5 εταιρείες επιδοτούνται κάθε φορά παίρνονντας τη μερίδα του λέοντος και οι υπόλοιποι μένουν απέξω).

    Πουθενά στο σχέδιο νόμου δεν αναφέρονται ασφαλιστικές δικλείδες που θα αποτρέψουν τον σκανδαλώδη τρόπο διάθεσης κονδυλίων των Ελλήνων φορολογούμενων και την ευνοιοκρατία.

    Eιδικότερα στις διευθυνσεις: Γενική Διεύθυνση Κινηματογράφου και Γενική Διεύθυνση Οπτικοακουστικών Μέσων, Τεχνολογίας και Δημιουργίας πρέπει υποχρεωτικά να αποφεύγεται η «σύγκρουση συμφερόντων» μέχρι συγγενών πρώτου βαθμού έτσι όπως αυτή κατοχυρώνεται στο Eurimages.

    Επισημαίνεται ότι τα ξένα τιμολόγια και τα ξένα συμφωνητικά δεν έχει τη δυνατότητα ούτε το ανθρώπινο δυναμικό να τα ελέγξει το ΕΚΟΜΕ είτε το μίνιμουμ είναι 10.000.000 είτε 8.000.000 ευρώ. Τα δε ποσά που αναφέρονται ως κόστος παραγωγής για B movies που γυρίζονται στην Θεσσαλονίκη με βουλγάρικα συνεργεία, είναι εξωφρρενικά για τα διεθνή δεδομένα και κάθε αλλο παρά ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

  • Mου είναι αδιανόητο ότι θα μπορούσα να διαβάσω ολόκληρο το νομοθέτημα. Άλλωστε από προηγούμενη πείρα πολλών ετών και τη στενή μου επαφή με τη βιομηχανία του κινηματογράφου, ξέρω πόσο λάθος δρόμο πήρε το rebate, πόσοι και ποιοι το εκμεταλλεύτηκαν (ώστε τώρα να μας αποκαλούν sucker Greeks) και ποιά τεράστια ποσά μπήκαν στις τσέπες πονηρών, επιτήδειων ξένων παραγωγών. Κι αυτό έγινε όχι επειδή ο προηγούμενος νόμος είχε πολλά προβλήματα, αλλά επειδή σπανίως εφαρμοζόταν.
    Μας διακατείχε ένας λάθος πόθος να γίνουμε «οικιακή βοηθός» των ξένων παραγωγών, προσφέροντας γενναιόδωρα σε όποιον ζητούσε, απλώς και μόνο για να «καμωθούμε» ότι έχουμε πια διεθνείς παραγωγές στην Ελλάδα. Για να μη συνεχίσει να συμβαίνει αυτή η κοροϊδία, ο νομοθέτης η ο αρμόδιος υπουργός, πρέπει:

    (1) Να συντάξουν πλήρη, αυστηρή και καθοριστική λίστα πολιτιστικών κριτηρίων (cultural list) ώστε να αποκλείονται όσοι δεν συγκεντρώνουν τα απαραίτητα points.
    (2) Να ανεβάσουν τον συνολικό αριθμό των points για ταινίες που διεκδικούν rebate.
    (3) Nα ζητούν, ανάμεσα σε άλλα δικαιολογητικά, και συμβόλαιο του παραγωγού με σοβαρή και καθιερωμένη εταιρία distribution γιατί χωρίς αυτό, ο κάθε wannabe σκηνοθέτης/παραγωγός θα ζητάει το 40% κάποιου απύπαρκτου προϋπολογισμού για ταινία η σειρά που βρίσκεται στο speculative στάδιο και δεν έχει εξασφαλισμένη διανομή,
    (4) Να υπάρξει διαβαθμιστική αξιολόγηση δημιουργικών παραγόντων. Αλλιώς είναι μια ταινία με τον Τομ Κρουζ από ένα φιλμ με τον Τόμμυ Κρουζέροβιτς.
    (5) Κανένας (απ’ όσο ξέρω) Έλληνας δεν είναι επαγγελματίας script reader. Ο ΕΚΟΜΕ πρέπει να προσλάβει δυο τουλάχιστον Αμερικανους script readers να διαβάζουν το σενάριο (και όχι μια περίληψη) και να το αξιολογούν σύμφωνα με τις επιδιώξεις του ΕΚΟΜΕ.
    (6) Να υπάρξει ελεγκτικός μηχανισμός του ΕΚΟΜΕ που να παρακολουθεί τα γυρίσματα και να διαπιστώνει αν συμβαδίζουν με το εγκεκριμένο σενάριο. Η ανυπαρξία τέτοιου μηχανισμού στο παρελθόν, οδήγησε σε rebate δυσφημιστικών για τη χώρα εξαμβλωμάτων, που ακόμη και πρόσφατα διεκδικούν πάνω από 8 εκ. ευρώ επειδή… δυσφήμισαν την Ελλάδα.
    (7) Να υποχρεωθούν οι ξένοι παραγωγοί να προσλαμβάνουν 10 interns (άμισθους) Έλληνες, αποφοίτους κινημ. Σχολών για να δημιουργούνται έτσι νέες γενιές τεχνικών και δημιουργικών που έμαθαν πλαϊ στους καλύτερους. Το ίδιο να ισχύσει και για επιδοτούμενες ντόπιες ταινίες και σειρές.
    (8) Με δεδομένο ότι οι ξένοι παραγωγοί χρηματοδοτούν το φιλμ τους με το αναμενόμενο rebate (banks discounting paper) ο ΕΚΟΜΕ στην ουσία παίζει ρόλο συν-χρηματοδότη. Όμως στην περίπτωση ενός σημαντικού κέρδους (π. χ. πώληση ελληνικής σειράς σε ξένη πλατφόρμα με 1 εκ. δολ. το επεισόδιο) ο ΕΚΟΜΕ/η χώρα δεν πρέπει να έχουν μέρισμα στο κέρδος αφού συνέβαλαν κατά 40% στο υποτιθέμενο συνολικό κόστος της σειράς;
    (9) Ο ΕΚΟΜΕ πρέπει να επανδρωθεί με ειδικούς που γνωρίζουν σε βάθος τη διεθνή παραγωγή. Χωρίς τους άξιους αυτούς ειδικούς, πάντα ένας «μπαγάσας» ξένος θα μας τα παίρνει ενώ δεν τα αξίζει.
    (10) Βλέπουμε σε πολλές ταινίες, στους τίτλους, καμιά δεκαριά εταιρίες παραγωγής. Παράλληλα, βλέπουμε στην ίδια θέση, και κάποιους κρατικούς οργανισμούς άλλων χωρών που συνέπραξαν εμμέσως η αμέσως στη χρηματοδότηση. Θα πρέπει και ο ΕΚΟΜΕ να εμφανίζεται στην ίδια θέση (favored nations) και όχι στους τίτλους τέλους.
    (11) Θέματα επικοινωνίας, πολλά και δυσανάλογα/δύσχρηστα. Ο ΕΚΟΜΕ πρέπει να έχει ακαριαίο χρόνο απόκρισης, να χρησιμοποιεί σωστή κινηματογραφική γλώσσα και από τα συμφραζόμενα μιάς πρότασης να κάνει μια πρώτη αξιολόγηση ανθρώπων και παραγόντων. Ένας πρώτος έλεγχος στο IMDB η παρόμοιο πόρταλ, δείχνει ποιοι ακριβως ζητούν 40%.
    (12) Θέματα επαφών. Ο ΕΚΟΜΕ πρέπει να δημιουργήσει σχέσεις με τους προέδρους παραγωγής (presidents of physical production) των μεγάλων στούντιος και σημαντικών αναξάρτητων εταιριών παραγωγής. Ο physical production president/vice president αποφασίζει και εισηγείται ΠΟΥ θα γυριστεί μια ταινία, πριν αυτή πάρει πράσινο φως για principal photography. Τους περίπου 30 τέτοιους προέδρους πρέπει να έχει μόνιμους «φίλους» η χώρα μας. Οι υπόλοιποι, των μικρότερων εταιριών παραγωγής, θα έρθουν έτσι κι αλλιώς για το rebate. Μας χρειάζονται μεγάλες παραγωγές που και πολύ χρήμα αφήνουν στη χώρα και διαφημίζουν εντυπωσιακά πολιτισμό/χαρακτήρα/τουρισμό της χώρας. Άλλωστε οι μικρότερες παραγωγές που παίρνουν rebate με άλλοθι την ανάπτυξη τοπικών κοινωνιών και επιχειρήσεων (ξενοδοχείων, εστιατορίων κλπ.) συνήθως εξασφαλίζουν τέτοιες υπηρεσίες με ανταλλαγή διαφήμισης/προβολής αμφιοβόλου ανανταποδοτικής αξίας, ώστε και οι τοπικοί άρχοντες να έχουν το μέρισμα τους σε photo op με κάποιο Β κατηγορίας σταρ.
    (13) Θεωρώ το 40% rebate ως δυσανάλογα υψηλό με τα ανταποδοτικά του και ότι πέρασε η εποχή που η Ελλάδα δεν είχε παραγωγές και ανέβασε το αντίτιμο του rebate για να προσελκύσει τέτοιες ευκαιρίες από ανταγωνιστικές χώρες.
    (14) Απορρίπτω το «άλλοθι» του rebate, δηλαδή ότι το δίνουμε για να έχουν δουλειά οι Έλληνες τεχνικοί. Ρεαλιστικά, με τόσες ντόπιες τηλεοπτικές παραγωγές, δεν υπάρχει ελεύθερος καλός Έλληνας τεχνικός να δουλέψει σε ξένες παραγωγές, τόσο μάλιστα που ξένοι παραγωγοί να φέρνουν τεχνικό προσωπικό από γειτονικές μας χώρες.
    (15) Τέλος η χώρα, το ΕΚΚ και ο ΕΚΟΜΕ θα πρέπει να αναπτύξουν, αντί για το σύστημα και τις υπηρεσίες «οικιακής βοηθού,» τη διεθνή δημιουργικότητα της εμμονικά εσωστρεφούς ελληνικής παραγωγής, για να ανοίξουμε διεθνείς πόρτες σε ελληνικό intellectual property, ακόμη και αν μιλάμε για φιλμ χαμηλού κόστους αλλά αποδεκτού genre (αντί για ταινίες artsy που γίνονται με στόχο κάποιο βραβειάκι σε κάποιο φεστιβαλάκι αλλά δεν τις βλέπει κανείς) ώστε να είναι παρούσα η ελληνική παραγωγή στις μεγάλες πλατφόρμες και, γιατί όχι, στο πρόγραμμα μεγάλων παραγωγών. Πολιτισμός, τουρισμός, προβολή και διαφήμιση της χώρας (και όλα αυτά Made in Greece) ας γίνουν οι βασικοί στόχοι της νέας εποχής του ΕΚΟΜΕ.

  • Mου είναι αδιανόητο ότι θα μπορούσα να διαβάσω ολόκληρο το νομοθέτημα. Άλλωστε από προηγούμενη πείρα πολλών ετών και τη στενή μου επαφή με τη βιομηχανία του κινηματογράφου, ξέρω πόσο λάθος δρόμο πήρε το rebate, πόσοι και ποιοι το εκμεταλλεύτηκαν (ώστε τώρα να μας αποκαλούν sucker Greeks) και ποιά τεράστια ποσά μπήκαν στις τσέπες πονηρών, επιτήδειων ξένων παραγωγών. Κι αυτό έγινε όχι επειδή ο προηγούμενος νόμος είχε πολλά προβλήματα, αλλά επειδή σπανίως εφαρμοζόταν.
    Μας διακατείχε ένας λάθος πόθος να γίνουμε «οικιακή βοηθός» των ξένων παραγωγών, προσφέροντας γενναιόδωρα σε όποιον ζητούσε, απλώς και μόνο για να «καμωθούμε» ότι έχουμε πια διεθνείς παραγωγές στην Ελλάδα. Για να μη συνεχίσει να συμβαίνει αυτή η κοροϊδία, ο νομοθέτης η ο αρμόδιος υπουργός, πρέπει:

    (1) Να συντάξουν πλήρη, αυστηρή και καθοριστική λίστα πολιτιστικών κριτηρίων (cultural list) ώστε να αποκλείονται όσοι δεν συγκεντρώνουν τα απαραίτητα points.
    (2) Να ανεβάσουν τον συνολικό αριθμό των points για ταινίες που διεκδικούν rebate.
    (3) Nα ζητούν, ανάμεσα σε άλλα δικαιολογητικά, και συμβόλαιο του παραγωγού με σοβαρή και καθιερωμένη εταιρία distribution γιατί χωρίς αυτό, ο κάθε wannabe σκηνοθέτης/παραγωγός θα ζητάει το 40% κάποιου απύπαρκτου προϋπολογισμού για ταινία η σειρά που βρίσκεται στο speculative στάδιο και δεν έχει εξασφαλισμένη διανομή,
    (4) Να υπάρξει διαβαθμιστική αξιολόγηση δημιουργικών παραγόντων. Αλλιώς είναι μια ταινία με τον Τομ Κρουζ από ένα φιλμ με τον Τόμμυ Κρουζέροβιτς.
    (5) Κανένας (απ’ όσο ξέρω) Έλληνας δεν είναι επαγγελματίας script reader. Ο ΕΚΟΜΕ πρέπει να προσλάβει δυο τουλάχιστον Αμερικανους script readers να διαβάζουν το σενάριο (και όχι μια περίληψη) και να το αξιολογούν σύμφωνα με τις επιδιώξεις του ΕΚΟΜΕ.
    (6) Να υπάρξει ελεγκτικός μηχανισμός του ΕΚΟΜΕ που να παρακολουθεί τα γυρίσματα και να διαπιστώνει αν συμβαδίζουν με το εγκεκριμένο σενάριο. Η ανυπαρξία τέτοιου μηχανισμού στο παρελθόν, οδήγησε σε rebate δυσφημιστικών για τη χώρα εξαμβλωμάτων, που ακόμη και πρόσφατα διεκδικούν πάνω από 8 εκ. ευρώ επειδή… δυσφήμισαν την Ελλάδα.
    (7) Να υποχρεωθούν οι ξένοι παραγωγοί να προσλαμβάνουν 10 interns (άμισθους) Έλληνες, αποφοίτους κινημ. Σχολών για να δημιουργούνται έτσι νέες γενιές τεχνικών και δημιουργικών που έμαθαν πλαϊ στους καλύτερους. Το ίδιο να ισχύσει και για επιδοτούμενες ντόπιες ταινίες και σειρές.
    (8) Με δεδομένο ότι οι ξένοι παραγωγοί χρηματοδοτούν το φιλμ τους με το αναμενόμενο rebate (banks discounting paper) ο ΕΚΟΜΕ στην ουσία παίζει ρόλο συν-χρηματοδότη. Όμως στην περίπτωση ενός σημαντικού κέρδους (π. χ. πώληση ελληνικής σειράς σε ξένη πλατφόρμα με 1 εκ. δολ. το επεισόδιο) ο ΕΚΟΜΕ/η χώρα δεν πρέπει να έχουν μέρισμα στο κέρδος αφού συνέβαλαν κατά 40% στο υποτιθέμενο συνολικό κόστος της σειράς;
    (9) Ο ΕΚΟΜΕ πρέπει να επανδρωθεί με ειδικούς που γνωρίζουν σε βάθος τη διεθνή παραγωγή. Χωρίς τους άξιους αυτούς ειδικούς, πάντα ένας «μπαγάσας» ξένος θα μας τα παίρνει ενώ δεν τα αξίζει.
    (10) Βλέπουμε σε πολλές ταινίες, στους τίτλους, καμιά δεκαριά εταιρίες παραγωγής. Παράλληλα, βλέπουμε στην ίδια θέση, και κάποιους κρατικούς οργανισμούς άλλων χωρών που συνέπραξαν εμμέσως η αμέσως στη χρηματοδότηση. Θα πρέπει και ο ΕΚΟΜΕ να εμφανίζεται στην ίδια θέση (favored nations) και όχι στους τίτλους τέλους.
    (11) Θέματα επικοινωνίας, πολλά και δυσανάλογα/δύσχρηστα. Ο ΕΚΟΜΕ πρέπει να έχει ακαριαίο χρόνο απόκρισης, να χρησιμοποιεί σωστή κινηματογραφική γλώσσα και από τα συμφραζόμενα μιάς πρότασης να κάνει μια πρώτη αξιολόγηση ανθρώπων και παραγόντων. Ένας πρώτος έλεγχος στο IMDB η παρόμοιο πόρταλ, δείχνει ποιοι ακριβως ζητούν 40%.
    (12) Θέματα επαφών. Ο ΕΚΟΜΕ πρέπει να δημιουργήσει σχέσεις με τους προέδρους παραγωγής (presidents of physical production) των μεγάλων στούντιος και σημαντικών αναξάρτητων εταιριών παραγωγής. Ο physical production president/vice president αποφασίζει και εισηγείται ΠΟΥ θα γυριστεί μια ταινία, πριν αυτή πάρει πράσινο φως για principal photography. Τους περίπου 30 τέτοιους προέδρους πρέπει να έχει μόνιμους «φίλους» η χώρα μας. Οι υπόλοιποι, των μικρότερων εταιριών παραγωγής, θα έρθουν έτσι κι αλλιώς για το rebate. Μας χρειάζονται μεγάλες παραγωγές που και πολύ χρήμα αφήνουν στη χώρα και διαφημίζουν εντυπωσιακά πολιτισμό/χαρακτήρα/τουρισμό της χώρας. Άλλωστε οι μικρότερες παραγωγές που παίρνουν rebate με άλλοθι την ανάπτυξη τοπικών κοινωνιών και επιχειρήσεων (ξενοδοχείων, εστιατορίων κλπ.) συνήθως εξασφαλίζουν τέτοιες υπηρεσίες με ανταλλαγή διαφήμισης/προβολής αμφιοβόλου ανανταποδοτικής αξίας, ώστε και οι τοπικοί άρχοντες να έχουν το μέρισμα τους σε photo op με κάποιο Β κατηγορίας σταρ.
    (13) Θεωρώ το 40% rebate ως δυσανάλογα υψηλό με τα ανταποδοτικά του και ότι πέρασε η εποχή που η Ελλάδα δεν είχε παραγωγές και ανέβασε το αντίτιμο του rebate για να προσελκύσει τέτοιες ευκαιρίες από ανταγωνιστικές χώρες.
    (14) Απορρίπτω το «άλλοθι» του rebate, δηλαδή ότι το δίνουμε για να έχουν δουλειά οι Έλληνες τεχνικοί. Ρεαλιστικά, με τόσες ντόπιες τηλεοπτικές παραγωγές, δεν υπάρχει ελεύθερος καλός Έλληνας τεχνικός να δουλέψει σε ξένες παραγωγές, τόσο μάλιστα που ξένοι παραγωγοί να φέρνουν τεχνικό προσωπικό από γειτονικές μας χώρες.
    (15) Τέλος η χώρα, το ΕΚΚ και ο ΕΚΟΜΕ θα πρέπει να αναπτύξουν, αντί για το σύστημα και τις υπηρεσίες «οικιακής βοηθού,» τη διεθνή δημιουργικότητα της εμμονικά εσωστρεφούς ελληνικής παραγωγής, για να ανοίξουμε διεθνείς πόρτες σε ελληνικό intellectual property, ακόμη και αν μιλάμε για φιλμ χαμηλού κόστους αλλά αποδεκτού genre (αντί για ταινίες artsy που γίνονται με στόχο κάποιο βραβειάκι σε κάποιο φεστιβαλάκι αλλά δεν τις βλέπει κανείς) ώστε να είναι παρούσα η ελληνική παραγωγή στις μεγάλες πλατφόρμες και, γιατί όχι, στο πρόγραμμα μεγάλων παραγωγών. Πολιτισμός, τουρισμός, προβολή και διαφήμιση της χώρας (και όλα αυτά Made in Greece) ας γίνουν οι βασικοί στόχοι της νέας εποχής του ΕΚΟΜΕ.
    Mου είναι αδιανόητο ότι θα μπορούσα να διαβάσω ολόκληρο το νομοθέτημα. Άλλωστε από προηγούμενη πείρα πολλών ετών και τη στενή μου επαφή με τη βιομηχανία του κινηματογράφου, ξέρω πόσο λάθος δρόμο πήρε το rebate, πόσοι και ποιοι το εκμεταλλεύτηκαν (ώστε τώρα να μας αποκαλούν sucker Greeks) και ποιά τεράστια ποσά μπήκαν στις τσέπες πονηρών, επιτήδειων ξένων παραγωγών. Κι αυτό έγινε όχι επειδή ο προηγούμενος νόμος είχε πολλά προβλήματα, αλλά επειδή σπανίως εφαρμοζόταν.
    Μας διακατείχε ένας λάθος πόθος να γίνουμε «οικιακή βοηθός» των ξένων παραγωγών, προσφέροντας γενναιόδωρα σε όποιον ζητούσε, απλώς και μόνο για να «καμωθούμε» ότι έχουμε πια διεθνείς παραγωγές στην Ελλάδα. Για να μη συνεχίσει να συμβαίνει αυτή η κοροϊδία, ο νομοθέτης η ο αρμόδιος υπουργός, πρέπει:

    (1) Να συντάξουν πλήρη, αυστηρή και καθοριστική λίστα πολιτιστικών κριτηρίων (cultural list) ώστε να αποκλείονται όσοι δεν συγκεντρώνουν τα απαραίτητα points.
    (2) Να ανεβάσουν τον συνολικό αριθμό των points για ταινίες που διεκδικούν rebate.
    (3) Nα ζητούν, ανάμεσα σε άλλα δικαιολογητικά, και συμβόλαιο του παραγωγού με σοβαρή και καθιερωμένη εταιρία distribution γιατί χωρίς αυτό, ο κάθε wannabe σκηνοθέτης/παραγωγός θα ζητάει το 40% κάποιου απύπαρκτου προϋπολογισμού για ταινία η σειρά που βρίσκεται στο speculative στάδιο και δεν έχει εξασφαλισμένη διανομή,
    (4) Να υπάρξει διαβαθμιστική αξιολόγηση δημιουργικών παραγόντων. Αλλιώς είναι μια ταινία με τον Τομ Κρουζ από ένα φιλμ με τον Τόμμυ Κρουζέροβιτς.
    (5) Κανένας (απ’ όσο ξέρω) Έλληνας δεν είναι επαγγελματίας script reader. Ο ΕΚΟΜΕ πρέπει να προσλάβει δυο τουλάχιστον Αμερικανους script readers να διαβάζουν το σενάριο (και όχι μια περίληψη) και να το αξιολογούν σύμφωνα με τις επιδιώξεις του ΕΚΟΜΕ.
    (6) Να υπάρξει ελεγκτικός μηχανισμός του ΕΚΟΜΕ που να παρακολουθεί τα γυρίσματα και να διαπιστώνει αν συμβαδίζουν με το εγκεκριμένο σενάριο. Η ανυπαρξία τέτοιου μηχανισμού στο παρελθόν, οδήγησε σε rebate δυσφημιστικών για τη χώρα εξαμβλωμάτων, που ακόμη και πρόσφατα διεκδικούν πάνω από 8 εκ. ευρώ επειδή… δυσφήμισαν την Ελλάδα.
    (7) Να υποχρεωθούν οι ξένοι παραγωγοί να προσλαμβάνουν 10 interns (άμισθους) Έλληνες, αποφοίτους κινημ. Σχολών για να δημιουργούνται έτσι νέες γενιές τεχνικών και δημιουργικών που έμαθαν πλαϊ στους καλύτερους. Το ίδιο να ισχύσει και για επιδοτούμενες ντόπιες ταινίες και σειρές.
    (8) Με δεδομένο ότι οι ξένοι παραγωγοί χρηματοδοτούν το φιλμ τους με το αναμενόμενο rebate (banks discounting paper) ο ΕΚΟΜΕ στην ουσία παίζει ρόλο συν-χρηματοδότη. Όμως στην περίπτωση ενός σημαντικού κέρδους (π. χ. πώληση ελληνικής σειράς σε ξένη πλατφόρμα με 1 εκ. δολ. το επεισόδιο) ο ΕΚΟΜΕ/η χώρα δεν πρέπει να έχουν μέρισμα στο κέρδος αφού συνέβαλαν κατά 40% στο υποτιθέμενο συνολικό κόστος της σειράς;
    (9) Ο ΕΚΟΜΕ πρέπει να επανδρωθεί με ειδικούς που γνωρίζουν σε βάθος τη διεθνή παραγωγή. Χωρίς τους άξιους αυτούς ειδικούς, πάντα ένας «μπαγάσας» ξένος θα μας τα παίρνει ενώ δεν τα αξίζει.
    (10) Βλέπουμε σε πολλές ταινίες, στους τίτλους, καμιά δεκαριά εταιρίες παραγωγής. Παράλληλα, βλέπουμε στην ίδια θέση, και κάποιους κρατικούς οργανισμούς άλλων χωρών που συνέπραξαν εμμέσως η αμέσως στη χρηματοδότηση. Θα πρέπει και ο ΕΚΟΜΕ να εμφανίζεται στην ίδια θέση (favored nations) και όχι στους τίτλους τέλους.
    (11) Θέματα επικοινωνίας, πολλά και δυσανάλογα/δύσχρηστα. Ο ΕΚΟΜΕ πρέπει να έχει ακαριαίο χρόνο απόκρισης, να χρησιμοποιεί σωστή κινηματογραφική γλώσσα και από τα συμφραζόμενα μιάς πρότασης να κάνει μια πρώτη αξιολόγηση ανθρώπων και παραγόντων. Ένας πρώτος έλεγχος στο IMDB η παρόμοιο πόρταλ, δείχνει ποιοι ακριβως ζητούν 40%.
    (12) Θέματα επαφών. Ο ΕΚΟΜΕ πρέπει να δημιουργήσει σχέσεις με τους προέδρους παραγωγής (presidents of physical production) των μεγάλων στούντιος και σημαντικών αναξάρτητων εταιριών παραγωγής. Ο physical production president/vice president αποφασίζει και εισηγείται ΠΟΥ θα γυριστεί μια ταινία, πριν αυτή πάρει πράσινο φως για principal photography. Τους περίπου 30 τέτοιους προέδρους πρέπει να έχει μόνιμους «φίλους» η χώρα μας. Οι υπόλοιποι, των μικρότερων εταιριών παραγωγής, θα έρθουν έτσι κι αλλιώς για το rebate. Μας χρειάζονται μεγάλες παραγωγές που και πολύ χρήμα αφήνουν στη χώρα και διαφημίζουν εντυπωσιακά πολιτισμό/χαρακτήρα/τουρισμό της χώρας. Άλλωστε οι μικρότερες παραγωγές που παίρνουν rebate με άλλοθι την ανάπτυξη τοπικών κοινωνιών και επιχειρήσεων (ξενοδοχείων, εστιατορίων κλπ.) συνήθως εξασφαλίζουν τέτοιες υπηρεσίες με ανταλλαγή διαφήμισης/προβολής αμφιοβόλου ανανταποδοτικής αξίας, ώστε και οι τοπικοί άρχοντες να έχουν το μέρισμα τους σε photo op με κάποιο Β κατηγορίας σταρ.
    (13) Θεωρώ το 40% rebate ως δυσανάλογα υψηλό με τα ανταποδοτικά του και ότι πέρασε η εποχή που η Ελλάδα δεν είχε παραγωγές και ανέβασε το αντίτιμο του rebate για να προσελκύσει τέτοιες ευκαιρίες από ανταγωνιστικές χώρες.
    (14) Απορρίπτω το «άλλοθι» του rebate, δηλαδή ότι το δίνουμε για να έχουν δουλειά οι Έλληνες τεχνικοί. Ρεαλιστικά, με τόσες ντόπιες τηλεοπτικές παραγωγές, δεν υπάρχει ελεύθερος καλός Έλληνας τεχνικός να δουλέψει σε ξένες παραγωγές, τόσο μάλιστα που ξένοι παραγωγοί να φέρνουν τεχνικό προσωπικό από γειτονικές μας χώρες.
    (15) Τέλος η χώρα, το ΕΚΚ και ο ΕΚΟΜΕ θα πρέπει να αναπτύξουν, αντί για το σύστημα και τις υπηρεσίες «οικιακής βοηθού,» τη διεθνή δημιουργικότητα της εμμονικά εσωστρεφούς ελληνικής παραγωγής, για να ανοίξουμε διεθνείς πόρτες σε ελληνικό intellectual property, ακόμη και αν μιλάμε για φιλμ χαμηλού κόστους αλλά αποδεκτού genre (αντί για ταινίες artsy που γίνονται με στόχο κάποιο βραβειάκι σε κάποιο φεστιβαλάκι αλλά δεν τις βλέπει κανείς) ώστε να είναι παρούσα η ελληνική παραγωγή στις μεγάλες πλατφόρμες και, γιατί όχι, στο πρόγραμμα μεγάλων παραγωγών. Πολιτισμός, τουρισμός, προβολή και διαφήμιση της χώρας (και όλα αυτά Made in Greece) ας γίνουν οι βασικοί στόχοι της νέας εποχής του ΕΚΟΜΕ.

  • ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ της ΕΝΩΣΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ (PACT) ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΜΕ ΤΙΤΛΟ
    «Δημιουργική Ελλάδα: ενίσχυση του κινηματογραφικού, οπτικοακουστικού και δημιουργικού τομέα, ίδρυση φορέα για το βιβλίο και λοιπές διατάξεις για τον σύγχρονο πολιτισμό»

    Άρθρο 22
    Επισημαίνουμε ότι επί της παρ. 3 αλλά και σε διαφορα αλλα σημεια του προσχεδιου νομου το επενδυτικό κίνητρο, αναφερεται ως «επιχορήγηση». Προτεινουμε να αποφευγεται η διατυπωση του κινητρου cash rebate ως επιχορηγηση, αλλα ως επιστροφη επενδυσης

    Άρθρο 25
    Επί της παρ. 3
    Προτεινεται να διευκρινιστει ότι το ανωτερω ΜΗ επιλεξιμο κοστος παραγωγης 20%, μπορει να πιστοποιηθει και με συμφωνητικα συνεργασιας μεταξυ των βασικων συντελεστων (παραγωγου, σκηνοθετη, σεναριογραφου, πρωταγωνιστων, κλπ) ως κεφαλαιοποιηση εργασιας. Εννοειται πως για να ενταχθουν αυτά τα κοστη στις επιλεξιμες δαπανες θα πρεπει να συνοδευονται από σχετικα παραστατικα.

    Άρθρο 26.
    Παρατηρησεις εφ’ολου του αρθρου

    Όπως εχει ανακοινωθει, το ετησιο οριο χρηματοδοτησης των ενισχυσεων δεν μπορει να ξεπερασει τα 50 εκατομμυρια ευρω, γεγονος που πρακτικα σημαινει ότι ο συνολικος προυπολογισμος των εργων που μπορουν να ενισχυθουν θα φθανει τα 125 εκατ. ευρω ετησιως.

    Με δεδομενα ότι…

    α) Ο συνολικος ετησιος προυπολογισμος ΜΟΝΟ των ελληνικων καναλιων σε εργα μυθοπλασιας ξεπερνα το παραπανω ποσό,
    β) Το προτεινομενο χαμηλο οριο επιλεξιμων δαπανων 35.000 ευρω στο παρον προσχεδιο, παραλληλα με τα επιτρεπομενα 337 επεισοδια για 2 κυκλους,
    γ) Τα ελληνικα και διεθνη καναλια/studios/streamers είναι παραγωγοι, χρηματοδοτες και διανομεις των εργων τους,
    δ) Τα διεθνη καναλια, studios & streamers -ακομα και με πολύ υψηλοτερους προυπολογισμους- μπορουν ευκολα να καλυψουν παραγωγες δεκαδων εκατομμυριων ετησιως,
    ε) Κανενας ανεξαρτητος παραγωγος, ειδικα δε οι Ελληνες, δεν μπορει να εχει εξασφαλισμενη, εγκαιρη και ανταγωνιστικη χρηματοδοτηση σε αντιθεση με τα καναλια/streamers/studios,
    ζ) Η διασπορα των επιδοτησεων σε μεγαλυτερο αριθμο εταιριων υποστηριζει ουσιαστικα την αποστολή της Εταιρείας (όπως προβλεπεται στο αρθρο 4 του παροντος), η οποια είναι η στήριξη εγχώριων και η προσέλκυση ξένων επενδύσεων στον κινηματογραφικό/ οπτικοακουστικό τομέα, καθώς και στον πολιτιστικό και δημιουργικό τομέα ευρύτερα.
    Η εφαρμογη του νομου ως προτεινεται, αποκλειει ουσιαστικα την συμμετοχη των ανεξαρτητων παραγωγων και γινεται ένα χρηματοδοτικο εργαλειο που απευθυνεται μονο για τα μεγαλα διεθνη και ελληνικα δικτυα.

    Για τον παραπανω λογο προτεινουμε την παρακατω δικλειδα ασφαλειας…

    Τουλαχιστον το 50% των ετησιων υπαγωγων να ανατιθεται σε ανεξαρτητους παραγωγους.

    Συμφωνα με τον ορισμο του EURIMAGES, μια εταιρεία παραγωγής θεωρείται ανεξάρτητη όταν λιγότερο από το 25% του μετοχικού της κεφαλαίου κατέχεται από έναν μόνο ραδιοτηλεοπτικό φορέα ή λιγότερο από το 50% όταν εμπλέκονται πολλοί ραδιοτηλεοπτικοί φορείς.

    Άρθρο 27.
    «Δικαιούχοι ενίσχυσης»
    Με στοχο τον αποτελεσματικότερο λογιστικο και εποπτικο ελεγχο από τους Ορκωτους Ελεκτες προτεινεται να οι δικαιουχοι ενισχυσης να είναι εταιριες οι οποιες εχουν υποχρεωτικα διπλογραφικα βιβλια.

    Ειδικότερα σε παραγωγες με επιλεξιμες δαπανες ανω του 1.000.000 ευρω να είναι υποχρεωτικη η συσταση εταιριας μοναδικου σκοπου (SPV).

    Άρθρο 23 παρ. 5 Συνδιαστικα με το Άρθρο 28 παρ. 3
    «Απόρριψη επενδυτικου σχεδιου σε περιπτωση προπαρασκευαστικων ενεργειων πριν την ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης»

    Η διατυπωση των παραπανω αρθρων δημιουργει ασαφειες και περιθωρια για απορριψη επενδυτικων σχεδιων, διοτι είναι γεγονος πως μηνες ή και ετη πριν από την υποβολη αιτηματος υπαγωγης, σε μια παραγωγη παντα εχουν γινει σημαντικες προπαρασκευαστικες ενεργειες, όπως…

    • Αγορα δικαιωματων ενός βιβλιου ή αλλου εργου διανοησης.
    • Συγγραφη σεναριου, με την συνεργασια ενός ή περισοτερων σεναριογραφων.
    • Ταξιδια ευρεσης χωρων γυρισματος.
    • Casting πρωταγωνιστων.
    • Δοκιμαστικα γυρισματα για την επιλογη ηθοποιων (casting auditions)
    • Συμφωνητικα με τους βασικους συντελεστες όπως Σκηνοθετη, Πρωταγωνιστες, κλπ
    • Συμφωνητικα με τους βασικους παροχους εξοπλισμου, χωρων γυρισματος, κλπ
    • Λειτουργικα εξοδα εταιριας για διαστημα πολλων μηνων, εάν όχι ετων.

    Για ολες αυτές τις ενεργειες δε, πιθανοτατα εχουν δοθει και προκαταβολες αμοιβων ωστε να υπαρχει η σχετικη δεσμευση συνεργασιας.

    Είναι απολυτως παραλογο να κινδυνευει ένα εργο με ολοκληρωτικη απορριψη, επειδη εχει εκτελεσει στο παρελθον εργασιες που βεβαιως συνιστουν γεγονος εναρξης ενός οπτιακουαστικου εργου, αλλα είναι όμως ακρως απαραιτητες για την υποβολη του αιτηματος και την εναρξη της παραγωγης.

    Ειδικα στις περιπτωσεις Production Services, καθως και οποτε απαιτειται ένα τμημα μονο των εργασιων να γινει στην Ελλαδα, είναι πολύ πιθανον να εχουν γινει ηδη σημαντικα εξοδα αλλα και γυρισματα του εργου, πριν από την ημερομηνια υποβολης του αιτηματος.

    Με βαση τα παραπανω προτεινουμε…

    • Τροποποιηση των σχετικων σημειων στα αρθρα 23.5 & 28.3 και αντικατασταση του ορισμου εναρξης του επενδυτικου σχεδιου με την ημερομηνια οριστικοποιησης της υποβολης του αιτηματος υπαγωγης.

    • Διευκρινιση οπου η απορριψη ενός επενδυτικου σχεδιου μπορει να γινει μονο στην περιπτωση που εχουν γινει ΤΑ ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΑ ΠΡΟΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΓΥΡΙΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ή ΜΕΡΟΣ ΑΥΤΩΝ πριν από την οριστικοποιηση αιτηματος υπαγωγης.

    Άρθρο 30.
    «Διαδικασία και περιεχόμενο αξιολόγησης»

    Με στοχο την επιταχυνση των διαδικασιων και μειωση της γραφειοκρατιας, προτεινεται (εστω ως προαιρετικη επιλογη σε πρωτη φαση) πως εφ’οσον το ζητησει ο Παραγωγος, να γινεται αξιολογηση της ωριμοτητας του εργου, ώστε να εντάσσεται σε μια διαδικασια ΠΡΟΕΓΚΡΙΣΗΣ / FAST TRACK.

    Από όλα τα ζητουμενα εγγραφα σημερα, θεωρουμε πως μόνο 5 είναι απαραιτητα για την προεγκριση υπαγωγης ενός εργου, ενώ τα υπολοιπα 35 που ζητουνται τωρα, λειτουργουν σαν συμπληρωματικα στοιχεια και μπορουν να κατατεθουν σε δευτερη φαση, πριν βεβαια από την εγκριτικη αποφαση της υπαγωγης.

    Τα απαραιτητα 5 εγγραφα για την προ-εγκριση της υπαγωγης ενός εργου είναι:

    1. Ο Προυπολογισμος του εργου οπου φαινονται οι επιλεξιμες και οι μη επιλεξιμες δαπανες, όπως και η συμμορφωση με τους περιοριoρισμους δαπανων που ζητα η νομοθεσια.

    2. Συμπληρωμενος πινακας με τα πολιτιστικα κριτηρια. Σημειωστε ότι εδώ φαινονται συνοπτικα και ολες οι πληροφοριες που αφορουν το εργο (συνοψη, συντελεστες, χωροι γυρισματος, εργαστηρια επεξεργασιας, κλπ

    3. Το χρηματοδοτικο πλανο, στο οποιο φαινονται οι πηγες χρηματοδοτησης οι οποιες πρεπει να υποστηριζονται με τα σχετικα συμφωνητικα που εχουν υπογραφει από τον παραγωγο και τους χρηματοδοτες. Για να μην υπαρχει υποκειμενικη ερμηνεια της δυνατοτητας χρηματοδοτησης προτεινουμε ως αποδεικτικα στοιχεια να είναι καποια από τα παρακατω, τα οποια να καλυπτουν ποσοστο 68% του συνολικου προυπολογισμου, αφαιρουμενου του αιτουμενου ποσο ενισχυσης, ητοι:

    a. Completion Bond, ή/και
    b. Contract with streaming platforms, ή/και
    c. Contract with Theatrical Distribution, ή/και
    d. Εγκριτικες αποφασεις από ελληνικες κρατικες πηγες (ΕΚΚ, ΕΡΤ, κλπ) , ή/και
    e. Εγκριτικες αποφασεις από ευρωπαικες κρατικες πηγες (EURIMAGES, MEDIA,κλπ) , ή/και
    f. Εγκριτικες αποφασεις από αλλοδαπες κρατικες πηγες, ή/και
    g. Η ιδια συμμετοχη του παραγωγου και των συμπαραγωγων θα πρεπει θα καλυπτεται με συμβασεις ή εγγυητικες επιστολες χρηματοπιστωτικων ιδρυματων (banks, gap financers, κλπ) , ή/και

    4. Το χρονοδιαγραμμα παραγωγης (προεργασια, γυρισματα, post production, αποπερατωση, αιτημα διορισμου ορκωτου ελεγκτη). Αυτό είναι απαραιτητο, ώστε να γνωριζει ο οργανισμος σε ποιο ετος θα δεσμευτει η χρηματοδοτηση.

    5. Παραβολο αιτηματος προεγκρισης

    Διαδικαστικα… Σε πρωτη φαση ο Παραγωγος παρουσιαζει μονο τα παραπανω 5 εγγραφα. Εντος 10 ημερων ειτε του δινεται θετικη απαντηση υποβολης αιτηματος υπαγωγης, ειτε ζητειται συναντηση οπου ο Παραγωγος θα πρεπει να προσκομισει καποιο από αποδεικτικα που λειπουν.

    Μεχρι να προσκομισει ο Παραγωγος το ελλειπομενο εγγραφο, η διαδικασια «παγωνει» και δεν μπορει να γινει το ολοκληρωμενο αιτημα υπαγωγης στο ΠΣΚΕ.

    Οταν, όλα τα παραπανω προσκομιστουν και είναι αποδεκτα, υπο την προυποθεση ότι υπαρχουν και τα σχετικα διαθεσιμα κονδυλια για την περιοδο που θα ολοκληρωθει το εργο (πχ μετα από 10-12 η περισοοτερους μηνες), τοτε το ΕΚΟΜΕ δινει ένα κωδικο υποβολης αιτηματος υπαγωγης στο ΠΣΚΕ, ώστε να γινει από τον Παραγωγο και η ολοκληρωμενη αιτηση υπαγωγης με όλα τα ζητουμενα δικαιολογητικα.

    Άρθρο 30.
    Επί της παρ. 5
    Για να εχει λειτουργικη υποσταση αυτό το αρθρο θα πρεπει…

    • Κάθε αποφαση υπαγωγης να αναρταται στην ιστοσελιδα του οργανισμου ώστε να είναι γνωστο (τουλαχιστον κατά την ημερομηνια υποβολης του αιτηματος) εάν υπαρχουν ή οχι υπαρχουν διαθεσιμα κεφαλαια. Εάν ΔΕΝ υπαρχουν κεφαλαια για το συγκεκριμενο ετος που θα ζητηθει η αποπληρωμη , θα πρεπει να γινονται δεκτες αιτησεις μονο για τα επομενα ετη οπου θα υπαρχουν διαθεσιμα κεφαλαια.
    • Να καθιερωθει γενικότερα η διαδικασια ΠΡΟΕΓΚΡΙΣΗΣ / FAST TRACK/ ώστε ο Παραγωγος να γνωριζει αμεσα εάν υπαρχουν τα σχετικα διαθεσιμα κονδυλια και να υποβαλλει ή όχι το αιτημα.

    Άρθρο 32.
    Επί των παρ.3 α, β, γ, δ.
    «Τροποποίηση όρων ένταξης χρηματοδότησης επενδυτικού σχεδίου»

    Προτεινεται να γινονται αιτηματα τροποποιησης μονο για τα παρακατω αναφερομενα θεματα.

    • Σημαντικες αλλαγες των πολιτιστικων κριτηριων.
    • Μειωση του συνολικου επιλεξιμου κοστους, σε ποσοστο μεγαλυτερο από 40%.
    • Αυξηση του συνολικου επιλεξιμου κοστους, σε ποσοστο μεχρι 10%
    • Αλλαγη της δεσμευτικης ημερομηνιας αιτηματος διορισμου ορκωτου ελεγκτη (αρα και δηλωσης τελους του εργου), για διαστημα μεγαλυτερο των τριων (3) μηνων.
    • Αλλαγη του φορεα λόγω συγχώνευσης ή λόγω απόσχισης κλάδου ή λόγω μεταβίβασης λόγω καθολικής διαδοχής, και η οποία επέρχεται κατά τη διαδικασία υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου

    Ολες οι υπολοιπες αλλαγες που μπορουν να συμβουν κατά την παραγωγη, να θεωρουνται γνωστοποιησεις και θα παρουσιαζονται στην τεχνικη περιγραφη του εργου μαζι με την οικονομικη αναφορα του ορκωτου ελεγκτη.

    Προτεινουμε πως η αυξομειωση επιλεξιμων δαπανων από μια κατηγορια σε αλλη σε ποσοστο μεγαλυτερο από 20%, χωρις συνολικη όμως αυξηση των συνολικων επιλεξιμων δαπανων, να ΜΗΝ θεωρειται τροποποιηση, αλλα γνωστοποιηση.

    Σημερα οι 7 κατηγοριες των δαπανων παραγωγης αποτελουν μια αυθαιρετη κατασκευη, η οποια δεν ανταποκρινεται στις διεθνεις προδιοαγραφες των προυπολογισμων, οι οποιες προβλεπουν μονο 4 κατηγοριες, ητοι Above The Line, Below The Line, Post-Production & Other. Είναι γνωστο σε ολες τις εταιριες παραγωγης πως οι σημερινες κατηγοριες 2, 3, 4 & 5, λειτουργουν σαν συγκοινωνουντα δοχεια και για αυτό αποτελουν διεθνως μια κατηγορια που ονομαζεται Below The Line. Ο διαμοιρασμος συγγενων δαπανων όμως σε 4 κατηγοριες, οι οποιες αλληλοσυνδεονται, επηρεαζουν και επηρεαζονται αμεσα η μια από την άλλη, δημιουργει μονο γραφειοκρατικες διαδικασιες, καθυστερει την ολοκληρωση του εργου και δεν εξυπηρετει κανενα ελεγχο.

    Προτεινεται να ενσωματωθουν οι κατηγοριες 2,3,4 & 5 σε μια, ήτοι Above The Line, Below The Line, Post-Production & Other

    Άρθρο 33. Επί της παρ. 3
    «Τα δικαιολογητικά της παρ. 2 τηρούνται στο αρχείο της Χορηγούσας Αρχής για δέκα (10) χρόνια και για σκοπούς ελέγχου».

    Με δεδομενο ότι συμφωνα με την ισχυουσα φορολογικη νομοθεσια η φυλαξη οικονομικων στοιχειων για την εταιρια παραγωγης / φορεα της επενδυσης προβλεπεται στα 6 χρονια, προτεινουμε η φυλαξη των υποβληθεντων παραστατικων να επεκτεινεται στα 6 χρονια.

    ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΑΡΘΡΟ

    Σε περιπτωση συνεργασιας αλλοδαπων εταιριων παραγωγης με ημεδαπες εταιριες υποστηριξης της παραγωγης (production service companies) τοσο η εκτελεση παραγωγης όπως και oλα τα μεταξυ τους συμφωνητικα που θα υπογραφουν θα πρεπει να είναι συμφωνα με την ελληνικη και ευρωπαικη νομοθεσια και σε περιπτωση οιασδηποτε αντιδικιας θα είναι είναι εφαρμοστεο το ελληνικο δικαιο και σχετικη δικαιοδοσια θα εχουν τα δικαστηρια της Αθηνας.

    Όσον αφορά τα άρθρα: 35, 36 και 41
    Συμφωνούμε με τα σχόλια του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΟΠΤΙΚΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ (ΣΑΠΟΕ)

  • 26 Μαρτίου 2024, 12:09 | Γιάννης Νικόλόπουλος

    To άρθρο 26 παράγραφος 2 πρέπει να τροποποιηθεί:
    Tα ποσά είναι εξωπραγματικά για κινηματογραφικές ταινίες (250.000 ευρώ προυπολογισμός και 200.000 ευρω επιλέξιμες δαπάνες), οι «τηλεταινίες» τις οποίες αναφέρει είναι είδος εν ανυπαρξία στην ελληνική τηλεοπτική βιοτεχνία, ενω για τις σειρές από 17 επεισόδια και πάνω (φωτογραφίζοντας ουσιαστικά τις καθημερινες φαρσικωμωδίες και τα ψευδοριάλιτι τύπου ΑΛΗΘΙΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ) ο πήχης κατεβαίνει στο 50% μιάς μικρού μήκους με μόλις 35.000 ευρώ το επεισόδιο.

    Επίσηε για ταινίες/μίνι σειρες εποχής, βασισμένες σε βιβλία, δεν υπάρχει κανένα επιπρόσθετο κίνητρο για αρτιότερες παραγωγές με καλύτερα production values που να μπορούν να εξάγονται. Επισημάινεται ότι οι ελληνικές ταινίες πουλιούνται έναντι πινακίου φακής με 3.500 ευρώ και 4.500 ευρώ στο Netflix ποσά που καταδεικνύουν και την ασημαντότητα της ελληνικής οπτικοακουστικής παραγωγής διεθνώς. Αντί να δοθεί έμφαση στο να γίνουν καλύτερες παραγωγές επεκτείνονται τα «…λιμνάζοντα ύδατα του τέλματος» σε έναν πολυδαίδαλο, γραφειοκρατικό οργανισμό.

    Eίτε κάνει κάποιος ελληνική λογοτεχνία, είτε ευρωπαική συμπαραγωγή βασισμένη σε λογοτεχνικό έργο, είτε την επάνάσταση του 1821, είτε ταινία δωματίου με δυο άτομα, είτε φαρσοκωμωδία της αρπαχτής με τηλεοπτικούς ηθοπιούς, ενα και το αυτό είναι για τον παρόν σχέδιο νόμου και τον υπάρχοντα νόμο.
    Το ίδιο και για το ΔΥΣΚΟΛΟ ΕΡΓΟ όπου συντηρείται η ίδια κατάσταση—μια και το ΔΥΣΚΟΛΟ ΕΡΓΟ αναφέρεται στην ποσόστωση των κρατικών ενισχύσεων από ΕΚΚ, ΕΡΤ και όχι σε επιπρόσθετα κίνητρα με τη βαθμολογία των πολιτιστικών κριτηρίων.

    Είναι σαφές ότι πρόθεση δεν είναι να γίνονται καλύτερες παραγωγές που να μπορούν να εξάγονται αλλά να συντηρηθούν και να αυξηθούν οι στρατιές δημοσίων υπαλλήλων 80+ υπάληλοι του ΕΚΟΜΕ και οι άλλοι 40 του ΕΚΚ, χωρίς να υπάρχει πρόνοια για το άμεσο μέλλον της ελληνικής δημιουργικής βιομηχανίας.

  • 26 Μαρτίου 2024, 11:41 | ΣΑΠΟΕ – ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΟΠΤΙΚΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ

    ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ Του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΟΠΤΙΚΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ (ΣΑΠΟΕ) ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΜΕ ΤΙΤΛΟ
    «Δημιουργική Ελλάδα: ενίσχυση του κινηματογραφικού, οπτικοακουστικού και δημιουργικού τομέα, ίδρυση φορέα για το βιβλίο και λοιπές διατάξεις για τον σύγχρονο πολιτισμό»

    Άρθρο 22
    Επί της παρ. 2 προτείνουμε την ακόλουθη νομοτεχνική προσαρμογή:

    «2. Το Πρόγραμμα Στήριξης CRGR έχει ως στόχο την ενίσχυση της παραγωγής οπτικοακουστικών έργων στην Ελλάδα και την εν γένει ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης, την αύξηση της απασχόλησης και την ανάδειξη της χώρας ως προορισμού για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων στην οπτικοακουστική βιομηχανία μέσα από τη στήριξη εγχώριων και την προσέλκυση διεθνών επενδύσεων στον τομέα αυτό.»

    Παρατηρήσεις – Αιτιολόγηση:
    Κατά την άποψή μας, για λόγους πρωτίστως δικαιοπολιτικής συνέπειας και οριοθέτησης του δημοσίου συμφέροντος εν προκειμένω, θα πρέπει να καταστεί σαφές, με την προσθήκη ρητής αναφοράς, ότι το Σ/Ν αποσκοπεί κατά μείζονα λόγο στην ενίσχυση της παραγωγής οπτικοακουστικών έργων στην Ελλάδα, όπως εξάλλου προβλεπόταν στον ν. 4487/2017 (πρβλ. άρθρο 19 αυτού και σχετικές αναφορές στην αιτιολογική έκθεση του ν. 4487/2017). Το ανωτέρω, εξάλλου:
    (α) επιβάλλεται από τον ειδικό χαρακτήρα των ενισχύσεων των καθεστώτων α και β του Προγράμματος του Σ/Ν που χορηγούνται στο πλαίσιο ιδίως των οριζόμενων στο άρθρο 54 του ΓΑΚ 651/2014 για τα καθεστώτα ενισχύσεων στα οπτικοακουστικά έργα, και
    (β) συνάδει πλήρως με το αίτημα της βεβαιότητας και της ασφάλειας δικαίου των Φορέων ως προς την (πραγματική) διάθεση των προϋπολογισμένων ποσών συνολικών ενισχύσεων ετησίως ανά καθεστώς ενίσχυσης.

    Στο πλαίσιο του ανωτέρω υπό (β), επισημαίνεται ότι το Σ/Ν, όπως ακριβώς και ο ν. 4487/2017, αποτελεί ένα εξειδικευμένο θεσμικό εργαλείο για τη διαρκή και αποτελεσματική υποστήριξη της ανάπτυξης της ελληνικής οπτικοακουστικής παραγωγής, απόλυτα διακριτό από τα θεματικά καθεστώτα ενισχύσεων του ν. 4887/2022, το οποίο δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται αποκλειστικά ως μέσο ευκαιριακής υποβοήθησης της εν γένει οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα μας – τούτο σημειωτέον θα έθετε εν αμφιβόλω τη συμβατότητα των χορηγούμενων ενισχύσεων με το άρθρο 54 του ΓΑΚ 651/2014. Η παρατήρηση αυτή συνδέεται άρρηκτα με την ατυχή κατά τη γνώμη μας απόπειρα πλήρους εναρμόνισης των προβλέψεων του Σ/Ν με τα οριζόμενα στον ν. 4887/2017, ωσάν η οπτικοακουστική βιομηχανία να αποτελεί το 14ο θεματικό καθεστώς του αναπτυξιακού νόμου, καίτοι το Πρόγραμμα CRGR υπηρετεί στρατηγικούς σκοπούς δημοσίου συμφέροντος, πέρα και έξω από τα χαρακτηριστικά ενός τυπικού αναπτυξιακού νόμου.

    Eπί της παρ. 3 επισημαίνουμε, ότι η έστω και έμμεση διασφάλιση της σε βάθους χρόνου σταθερής και απρόσκοπτης διαθεσιμότητας των σχετικών ποσών ενισχύσεων στους δικαιούχους αποτελεί conditio sine qua non για την αποτελεσματικότητα του υπό θέσπιση νομοθετικού πλαισίου και για την επιτυχή προσέλκυση διεθνών επενδύσεων στον κλάδο της παραγωγής οπτικοακουστικών έργων στην Ελλάδα.

    Εκτιμάται βάσιμα ότι η διαιώνιση της αβεβαιότητας ως προς την ουσιαστική εξακολούθηση του Ελληνικού cash rebate στα αμέσως επόμενα έτη θα ανατρέψει την αναπτυξιακή πορεία και εξωστρέφεια της Ελληνικής οπτικοακουστικής παραγωγής, υπονομεύοντας τελεσίδικα τις προοπτικές της.

    Παρά ταύτα, και αντιλαμβανόμενοι την αντικειμενική αδυναμία ρητής πρόβλεψης συγκεκριμένου ετήσιου ελάχιστου ορίου διατιθέμενων κονδυλίων ανά καθεστώς ενίσχυσης, για λόγους διαβεβαίωσης των ελληνικών και αλλοδαπών εταιριών παραγωγής οπτικοακουαστικών έργων ως προς την εκπεφραζόμενη μέσω του Σ/Ν αταλάντευτη πολιτική βούληση υποστήριξης του οπτικοακουστικού κλάδου στη χώρα μας, θα μπορούσε να εξεταστεί η πρόβλεψη ετήσιας παροχής ενημέρωσης από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Οπτικοακουστικών Μέσων και Δημιουργίας Α.Ε. ως προς τα εκάστοτε προβλεπόμενα προς διάθεση συνολικά ποσά ενισχύσεων για το Πρόγραμμα CRGR στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, αρχής γενομένης από το ΜΠΔΣ 2025 – 2028.

    Άρθρο 23

    Επί της παραγράφου 3 επισημαίνουμε πως έχει παραλειφθεί το 1ο ή 2ο έργο παραγωγού χωρίς να υπάρχει εύλογη αιτία για την παράλειψη αυτή και σε αντίθεση με τους μέχρι σήμερα ισχύοντες ορισμούς. Επιπροσθέτως, πρέπει να αναφερθεί πως το όριο των 500.000 ευρώ είναι εξαιρετικά χαμηλό και αναντίστοιχο με τις συνθήκες και τους όρους παραγωγής κινηματογραφικών έργων στις περισσότερες χώρες μέλη της ΕΕ. Η αύξησή του από τις 500.000 στο 1.000.000 ευρώ είναι όχι μόνο αναγκαία αλλά και σύμφωνη με τον ΓΑΚ, καθώς δεν χωρεί αμφιβολία ότι υπάγεται στην έννοια του «χαμηλού προϋπολογισμού».
    Ως εκ τούτου προτείνουμε την τροποποίηση της παρ. 3 ως εξής:
    «3. «Δύσκολο Οπτικοακουστικό Έργο» το αυτοτελές οπτικοακουστικό έργο το οποίο πληροί τουλάχιστον μία από τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
    ηα) Το μοναδικό πρωτότυπο είναι στην ελληνική γλώσσα. Χρήση μικρής ή περιορισμένης έκτασης άλλων γλωσσών δεν αναιρεί την πλήρωση της προϋπόθεσης αυτής,
    ηβ) Αποτελεί το πρώτο ή το δεύτερο έργο ενός σκηνοθέτη ή παραγωγού,
    ηγ) αποτελεί έργο προϋπολογισμού έως ένα εκατομμύριο (1.000.000) ευρώ,
    ηδ) αποτελεί ταινία μικρού μήκους ή έργο τεκμηρίωσης (ντοκιμαντέρ),
    ηε) έχει περιορισμένες δυνατότητες εμπορικής εκμετάλλευσης».

    Επί της παραγράφου 6 προτείνουμε την ακόλουθη τροποποίηση:
    «…Λήξη επενδυτικού σχεδίου: η ολοκλήρωση των φυσικού και οικονομικού αντικειμένου των εργασιών παραγωγής που αφορούν στην επένδυση, η οποία θεωρείται ότι επέρχεται κατά την η ημερομηνία της αίτησης για ορισμό ορκωτού λογιστή ή ελεγκτικής εταιρείας, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία πιστοποίησης δαπανών, η οποία αναφέρεται στην απόφαση ένταξης χρηματοδότησης του επενδυτικού σχεδίου. Η ημερομηνία λήξης επενδυτικού σχεδίου δεν μπορεί να υπερβαίνει τα τρία (3) έτη από την ημερομηνία έναρξης του επενδυτικού σχεδίου, εκτός εάν έχει επέλθει παράταση του χρόνου λήξης του επενδυτικού σχεδίου σύμφωνα με το άρθρο 32 παρ. 3 περ. (γ) του παρόντος νόμου.»
    Παρατηρήσεις – Αιτιολόγηση: Θα πρέπει να προστεθεί ο ουσιαστικός ορισμός της έννοιας της λήξης του επενδυτικού σχεδίου, μεταξύ άλλων και προς αποφυγή υποβολής αιτημάτων ορισμού ορκωτού ελεγκτή – λογιστή επί επενδυτικών σχεδίων μερικώς ολοκληρωμένων/μη ώριμων προς έλεγχο.
    Περαιτέρω, ως προς την απώτατη διάρκεια του επενδυτικού σχεδίου θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και τυχόν παράταση του χρόνου λήξης του κατόπιν τροποποίησης σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 32 του Σ/Ν.

    Στην παρ. 7 η επωνυμία της Εταιρίας αναφέρεται εσφαλμένα ως ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ κλπ αντί του ορθού ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟY κλπ.

    Άρθρο 24

    Eπί της παρ. 2 προτείνουμε την ακόλουθη νομοτεχνική προσαρμογή:

    «…Το όριο αυτό επεκτείνεται στο εξήντα τοις εκατό (60%) των επιλέξιμων δαπανών του συνολικού κόστους παραγωγής του οπτικοακουστικού έργου σε περίπτωση διασυνοριακής παραγωγής και στο ογδόντα τοις εκατό (10080%) των επιλέξιμων δαπανών του συνολικού κόστους παραγωγής του οπτικοακουστικού έργου σε περίπτωση παραγωγής δύσκολου οπτικοακουστικού έργου…»
    Παρατηρήσεις – Αιτιολόγηση:
    (i) Η προτεινόμενη ρύθμιση χρήζει στοχευμένων αναπροσαρμογών δεδομένου ότι η ένταση του συνόλου των κρατικών ενισχύσεων παγίως υπολογίζεται ως ποσοστό επί του συνολικού κόστους παραγωγής του ενισχυόμενου οπτικοακουστικού έργου και όχι (μόνον) επί των επιλέξιμων δαπανών του επενδυτικού σχεδίου που υλοποιούνται στην Ελληνική επικράτεια. Σε διαφορετική περίπτωση, τα επιτρεπόμενα συνολικά ποσά κρατικών ενισχύσεων ανά επενδυτικό σχέδιο θα μειωθούν δραματικά. Περαιτέρω, στο βαθμό που η προτεινόμενη διατύπωση του άρθρου 24 παρ. 2 εδ. αβ) του Σ/Ν ανάγεται και αποσκοπεί στην ενσωμάτωση της αντίστοιχης διατύπωσης του Γενικού Απαλλακτικού Κανονισμού 651/2014 της ΕΕ («ΓΑΚ»), στο άρθρο 54 παρ. 7 αυτού, επισημαίνεται ότι ο ΓΑΚ, για τις ανάγκες υπολογισμού της μέγιστης έντασης της ενίσχυσης επί διασυνοριακών παραγωγών, εν προκειμένω αναφέρεται στο σύνολο των επιλέξιμων δαπανών που υλοποιούνται σε όλα τα κράτη – μέλη, ήτοι στο συνολικό κόστος παραγωγής του ενισχυόμενου οπτικοακουστικού έργου, και όχι μεμονωμένα στις επιλέξιμες δαπάνες που υλοποιούνται ανά κράτος μέλος. Ως εκ τούτου, η υπό διαβούλευση ρύθμιση του άρθρου 24 παρ. 2 του Σ/Ν θα πρέπει να τροποποιηθεί ώστε το μέγιστο όριο έντασης της ενίσχυσης επί διασυνοριακής παραγωγής (60%) να υπολογίζεται ως ποσοστό του συνολικού κόστους παραγωγής του οπτικοακουστικού έργου, όπως άλλωστε προβλέπεται ρητά υπό το ισχύον πλαίσιο (πρβλ. άρθρο 27 παρ. 4 του ν. 4487/2017).

    (ii) Αναφορικά με το μέγιστο όριο έντασης της ενίσχυσης σε περίπτωση παραγωγής δύσκολου οπτικοακουστικού έργου, κατά την άποψή μας, εύλογο είναι το όριο να αυξηθεί στο 100% του συνολικού κόστους παραγωγής, αντί να διατηρηθεί στο ισχύον επίπεδο του 80%, γεγονός το οποίο θα συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη του συγκεκριμένης, ιδιαίτερα απαιτητικής και τεχνικά ευαίσθητης κατηγορίας οπτικοακουστικών έργων. Επισημαίνεται ότι το ανωτέρω είναι απόλυτα σύμφωνο με τα οριζόμενα στο άρθρο 54 παρ. 7 του ΓΑΚ, όπου προβλέπεται ότι η μέγιστη ένταση της ενίσχυσης για τα δύσκολα οπτικοακουστικά έργα δύναται να ανέρχεται σε 100% των (συνολικών σε όλα τα κράτη – μέλη) επιλέξιμων δαπανών.

    Άρθρο 25

    Eπί της παρ. 1 προτείνουμε την ακόλουθη τροποποίηση:
    «1. Τα επενδυτικά σχέδια οπτικοακουστικών έργων που εντάσσονται για χρηματοδότηση στα καθεστώτα CRGR-FTV και CRGR-Animate ενισχύονται μέσω της παροχής επενδυτικού κινήτρου, το οποίο συνίσταται στη δωρεάν παροχή εν είδει επιστροφής μέρους της επένδυσης επιχορήγηση από το Ελληνικό Δημόσιο χρηματικού ποσού για την κάλυψη τμήματος των επιλέξιμων δαπανών του επενδυτικού σχεδίου το οποίο υπολογίζεται, μετά από την πιστοποιημένη λήξη του επενδυτικού σχεδίου, ως σταθερό ποσοστό σαράντα τοις εκατό (40%) επί της αξίας των επιλέξιμων δαπανών της παραγωγής, όπως ορίζονται στην παρ. 3 του παρόντος. Το ποσό της ενίσχυσης καταβάλλεται εφάπαξ στον δικαιούχο.»
    Παρατηρήσεις – Αιτιολόγηση: Για λόγους νομικής ακριβολογίας και διασφάλισης της φορολογικής αντιμετώπισης της χορηγούμενης ενίσχυσης, θα πρέπει να διευκρινιστεί ρητά ότι η ενίσχυση συνίσταται στη δωρεάν παροχή χρηματικού ποσού στον δικαιούχο, όπως προβλεπόταν στον ν. 4487/2017. Περαιτέρω, θα πρέπει να περιληφθεί αναφορά στον τρόπο καταβολής της ενίσχυσης, που συνιστά ουσιώδες χαρακτηριστικό της – προς τούτο δεν αρκεί η αντίστοιχη αναφορά στο άρθρο 35 του Σ/Ν. Επίσης, κατά την άποψη μας, όπου το Σ/Ν αναφέρεται σε «επιχορήγηση», ο σχετικός όρος σκόπιμο να αντικατασταθεί από τους όρους «επενδυτικό κίνητρο», «καταβολή» ή/και «ενίσχυση». Ο όρος «επιχορήγηση», πέραν από νομικά αδόκιμος και τυπολογικά ανακριβής, παρίσταται ουσιαστικά άστοχος, καθότι δεν συνάδει με την ιδιαιτερότητα του προκείμενου μηχανισμού ενίσχυσης ως απόλυτα εξιδιασμένου επενδυτικού εργαλείου με πολλαπλά οφέλη για την εθνική οικονομία και συμβολή στην αύξηση του ΑΕΠ της χώρας, όπως τεκμηριώνεται και από σχετικές μελέτες που είναι σε γνώση του αρμόδιου Υπουργείου.

    Eπί της παρ. 2 προτείνουμε την ακόλουθη τροποποίηση:
    «…Χαρακτήρας κινήτρου: οι ενισχύσεις έχουν χαρακτήρα κινήτρου, μόνο εφόσον ο δικαιούχος έχει υποβάλει αίτηση ένταξης χρηματοδότησης στο καθεστώς ενίσχυσης πριν από την έναρξη των εργασιών του επενδυτικού σχεδίου, όπως η έννοια αυτή ορίζεται στο αρθρ. 2 σημ. 23 του ΓΑΚ. Σε περίπτωση τροποποίησης του οικονομικού αντικειμένου της απόφασης υπαγωγής σύμφωνα με το άρθρο 32 παρ. 3 περ. ε του παρόντος νόμου, ο χαρακτήρας κινήτρου των ενισχύσεων διατηρείται μόνο εφόσον ο δικαιούχος έχει υποβάλει την αίτηση τροποποίησης πριν την έναρξη των σχετικών εργασιών».
    Παρατηρήσεις – Αιτιολόγηση: Εφόσον στο προτεινόμενο Σ/Ν διατηρείται η υφιστάμενη δυνατότητα περιορισμένης αύξησης του συνολικού ύψους των εγκεκριμένων επιλέξιμων δαπανών στο καθεστώς ενίσχυσης CRGR-FTV, με προσθήκη νέας επιλέξιμης δαπάνης, θα απαιτηθεί διευκρινιστική αποσαφήνιση στο άρθρο 24 παρ. 2 εδ. β) ώστε να διασφαλίζεται και νομοθετικά η συμβατότητα της πρόβλεψης της συγκεκριμένης δυνατότητας με τον χαρακτήρα κινήτρου των ενισχύσεων του συγκεκριμένου καθεστώτος. Ειδικότερα, και λαμβάνοντας υπόψη τα οριζόμενα στο άρθρο 6 παρ. 2 του ΓΑΚ 651/2014, θα πρέπει να προβλέπεται ρητά ο Φορέας αιτείται την προσθήκη της νέας ενισχυόμενης δαπάνης πριν την έναρξη των εργασιών που αντιστοιχούν στην υλοποίησή της – και επομένως διατηρείται ο χαρακτήρας κινήτρου της επιπρόσθετης ενίσχυσης που παρέχεται.

    Eπί της παρ. 3 προτείνουμε την ακόλουθη τροποποίηση:
    3. Ως επιλέξιμες δαπάνες όλων των καθεστώτων ενίσχυσης του Προγράμματος, νοούνται οι δαπάνες για την παραγωγή οπτικοακουστικού έργου, οι οποίες πραγματοποιούνται στην ελληνική επικράτεια και δεν ξεπερνούν το ογδόντα τοις εκατό (80%) του συνολικού κόστους όλων των εργασιών παραγωγής του οπτικοακουστικού έργου (επιλέξιμο κόστος παραγωγής).»
    Παρατηρήσεις – Αιτιολόγηση: Η προτεινόμενη διάταξη αποτελεί αυτολεξεί μεταφορά της διάταξης του άρθρου 26 παρ. 1 του ν. 4487/2017. Ωστόσο, η τελευταία διάταξη σε ορισμένες περιπτώσεις είχε αποτελέσει αντικείμενο εσφαλμένης νομικής ερμηνείας από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΚΟΜΕ, με αποτέλεσμα, επί υλοποίησης μόνο εργασιών μεταπαραγωγής στην Ελλάδα, για τον προσδιορισμό του συνολικού κόστους παραγωγής να λαμβάνεται υπόψη αποκλειστικώς το κόστος της μεταπαραγωγής του επενδυτικού σχεδίου – πρακτική η οποία σημειωτέον αντίκειτο, μεταξύ άλλων, στο άρθρο 54 παρ. 9 του ΓΑΚ 651/2014.
    Ως εκ τούτου, και προς άρση κάθε τυχόν σχετικής αμφιβολίας ως προς την έννοια του συνολικού κόστους της παραγωγής, προτείνεται η συμπερίληψη ρητής διευκρίνισης στην εν λόγω διάταξη ότι για τον υπολογισμό του συνολικού κόστους παραγωγής του επενδυτικού σχεδίου θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη το κόστος όλων των εργασιών της παραγωγής.

    Άρθρο 26

    Επί της παρ. 2 περ. β’ επισημαίνουμε πως το ελάχιστο όριο επιλέξιμων δαπανών των 60.000 ευρώ για την κινηματογραφική ταινία μικρού μήκους, κινηματογραφική ή τηλεοπτική, προκειμένου να ενταχθεί αυτή στο cash rebate, είναι εξαιρετικά υψηλό και αναντίστοιχο με τις συνθήκες παραγωγής των ταινιών μικρού μήκους στην χώρα. Εάν παραμείνει η ρύθμιση ως έχει, θα αποκλειστούν σχεδόν όλες οι ταινίες μικρού μήκους από την ένταξη στο καθεστώς ενίσχυσης. Ως εκ τούτου προτείνουμε ρύθμιση αντίστοιχη με αυτή της περ. δ’ της ίδιας παραγράφου και αναπροσαρμογή του προβλεπόμενου ορίου στις 35.000 ευρώ.
    Επί της παρ. 6, ως έχει, προκύπτουν ερμηνευτικές δυσχέρειες και ως εκ τούτου θα πρέπει να διευκρινιστεί η αληθής έννοια της συγκεκριμένης διάταξης.
    Σύμφωνα με το άρθρο 54 παρ. 4 του ΓΑΚ 651/2014, εάν ένα κράτος μέλος απαιτεί ένα ελάχιστο επίπεδο δραστηριότητας παραγωγής να πραγματοποιείται στην οικεία επικράτεια για να είναι ένα έργο επιλέξιμο προς ενίσχυση, το επίπεδο αυτό δεν υπερβαίνει το 50% του συνολικού προϋπολογισμού παραγωγής. Επιπλέον, σύμφωνα με την ανωτέρω διάταξη του άρθρου 54 του ΓΑΚ, το ανώτατο ποσό των δαπανών που υπόκεινται σε υποχρεώσεις εδαφικότητας δεν υπερβαίνει σε καμία περίπτωση το 80% του συνολικού προϋπολογισμού της παραγωγής.
    Τούτων δοθέντων, για λόγους ασφάλειας δικαίου, θα πρέπει να προβλεφθεί ρητά τί ακριβώς θα ισχύσει σε περίπτωση που τα όρια των ελάχιστων απαιτούμενων επιλέξιμων δαπανών των παρ. 2 έως 4 του άρθρου 26 του Σ/Ν παραβιάζουν, σε περιπτώσεις εξαιρετικά περιορισμένου συνολικού προϋπολογισμού της παραγωγής, τα κατώφλια του άρθρου 54 παρ. 4 του ΓΑΚ 651/2014.
    Κατά την άποψή μας, σε μια τέτοια -όχι απίθανη- περίπτωση, θα πρέπει τα ποσά των ελάχιστων απαιτούμενων επιλέξιμων δαπανών να αναπροσαρμόζονται προς τα κάτω χωρίς να απορρίπεται η υπαγωγή του επενδυτικού σχεδίου σε ένα από τα καθέστωτα ενίσχυσης του Σ/Ν.

    Άρθρο 27

    Επί του άρθρου 27 προτείνουμε την ακόλουθη νομοτεχνική διατύπωση:
    «4. Δεν θεωρούνται δικαιούχοι της ενίσχυσης του καθεστώτος του παρόντος:… γ) οι επιχειρήσεις που υλοποιούν επενδυτικά σχέδια που πραγματοποιούνται με πρωτοβουλία και για λογαριασμό του δημόσιου τομέα ή του τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής των Ελλήνων, βάσει σύμβασης εκτέλεσης έργου, παραχώρησης ή παροχής υπηρεσιών, με εξαίρεση την ΕΡΤ Α.Ε.»
    Παρατηρήσεις – Αιτιολόγηση: Προς άρση τυχόν αμφιβολιών, προτείνεται η συμπερίληψη ρητής αναφοράς στην εξαίρεση της ΕΡΤ, όπως ακριβώς προβλεπεται στο άρθρο 25 παρ. 5 περ. (γ) του ν. 4487/2017.

    Άρθρο 28

    Επί της παρ. 1 τονίζουμε την ανάγκη να συμπεριλαμβάνονται ρητά στο συνολικό επιλέξιμο κόστος παραγωγής το κόστος δανεισμού και τα τραπεζικά έξοδα σε πλήρη αντίθεση με το υφιστάμενο σχέδιο ρύθμισης. Στο ελληνικό περιβάλλον, στο οποίο ελλείπει οργανωμένη και αποτελεσματική στρατηγική ενίσχυσης του κλάδου από το χρηματοπιστωτικό σύστημα, είναι εσφαλμένη κα αντιαναπτυξιακή η μη συμπερίληψη των σχετικών δαπανών στις επιλέξιμες δαπάνες. Οι ελληνικές εταιρίες παραγωγής επιβαρύνονται ανελαστικά το σχετικό κόστος, χωρίς μηχανισμούς εξισορρόπησης, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η δραστηριότητά τους, οι δε συχνά παρατηρούμενες καθυστερήσεις κατά την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου συνεπάγονται ακόμα μεγαλύτερες τραπεζικές δαπάνες. Ως εκ τούτου είναι η κατάλληλη ευκαιρία να βελτιωθεί εν μέρει το υφιστάμενο καθεστώς με την αλλαγή της διάταξης στην κατεύθυνση που προτείνουμε

    Πέραν αυτού προτείνουμε την προσθήκη στην παρ. 1 περ. β’ των δαπανών αγοράς εξοπλισμού και αναλωσίμων που δεν αποτελούν πάγια περιουσιακά στοιχεία.
    Η προτεινόμενη προσθήκη επιλύει το κρίσιμο για τους Φορείς ζήτημα της επιλεξιμότητας των συγκεκριμένων δαπανών με τρόπο σύμφωνο προς τα προβλεπόμενα στη διάταξη της περίπτωσης (γα) της εν θέματι διάταξης.
    Συναφώς, επισημαίνεται ότι, στο πλαίσιο εφαρμογής του ν. 4487/2017, το ΕΚΟΜΕ παγίως απέρριπτε ως μη επιλέξιμες υλοποιηθείσες δαπάνες των Φορέων για την αγορά εξοπλισμού που χρησιμοποιείται ως σκηνικό για τις ανάγκες της παραγωγής του οπτικοακουστικού έργου και στη συνέχεια είτε αυτός καταστρέφεται/αναλώνεται σύμφωνα με τον προγραμματισμό/σενάριο κατά την εκτέλεση του έργου, είτε παύει μετά το πέρας των γυρισμάτων να έχει την παραμικρή χρησιμότητα για τους Φορείς (λόγω των εξιδιασμένων μετατροπών/προσαρμογών που έγιναν σε αυτόν για τις ανάγκες της παραγωγής). Τούτο μάλιστα, παρότι η αδυναμία μίσθωσης του εξοπλισμού αυτού ήταν προφανής, καθόσον ευλόγως, ουδείς θα εκμίσθωνε εξοπλισμό προκειμένου αυτός να καταστραφεί ή να αχρηστευτεί επί της ουσίας λόγω των εξειδικευμένων παρεμβάσεων του μισθωτή επ’ αυτού, καθιστάμενος έτσι μη διαθέσιμος για περαιτέρω εκμετάλλευση από τον ιδιοκτήτη του.
    Κατά συνέπεια, κατά την άποψη μας, η νομοθετική κατοχύρωση ως επιλέξιμων των δαπανών για την αγορά εξοπλισμού που προορίζεται να αναλωθεί στο πλαίσιο της υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου παρίσταται απόλυτα εύλογη και δικαιολογημένη, πολλώ δε μάλλον υπό το πρίσμα των σχετικών ορισμών ως προς την έννοια των πάγιων περιουσιακών στοιχείων στον ν. 4308/2014 καθώς και στην ΠΟΛ. 1073/31.03.2015.

    Επί της παρ. 3 προτείνουμε την ακόλουθη τροποποίηση:
    «3. ….Σε περίπτωση έναρξης των εργασιών του επενδυτικού σχεδίου δαπάνης πριν από την προαναφερόμενη ημερομηνία αίτησης ένταξης χρηματοδότησης, εξαιρουμένων των προπαρασκευαστικών ενεργειών των δαπανών για προπαρασκευαστικές ενέργειες παραγωγής οι οποίες δεν συνιστούν γεγονός έναρξης επενδυτικού σχεδίου σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 23, το σύνολο του επενδυτικού σχεδίου καθίσταται μη επιλέξιμο προς χρηματοδότηση σε όλα τα καθεστώτα ενίσχυσης του παρόντος.»

    Παρατηρήσεις – Αιτιολόγηση: Κατά την άποψή μας, θα πρέπει να εξεταστεί η επαναφορά της αντίστοιχης διατύπωσης του άρθρου 20 παρ. 5 του ν. 4487/2017, που αναφέρεται σε έναρξη εργασιών του επενδυτικού σχεδίου ως γεγονός που καθιστά μη επιλέξιμο το σύνολο του επενδυτικού σχεδίου.
    Συγκεκριμένα, η έναρξη των εργασιών είναι έννοια ευρύτερη από την πραγματοποίηση μεμονωμένων δαπανών από τους Φορείς σε χρόνο πριν από την έναρξη του επενδυτικού σχεδίου. Στην πράξη, εξ άλλου, απαντά σποραδικά η πραγματοποίηση μη επιλέξιμων δαπανών από τους Φορείς (όχι μόνο επί προπαρασκευαστικών εργασιών), πριν την υποβολή της αίτησης υπαγωγής, δίκην προκαταβολών έναντι μελλοντικής υλοποίησης εργασιών του επενδυτικού σχεδίου – χωρίς τούτο να καθιστά μη αναστρέψιμη την επένδυση.
    Κατά συνέπεια, το επίμαχο εδάφιο του άρθρου 28 παρ. 3 του Σ/Ν χρήζει τροποποίησης, προκειμένου να αρθεί η περιοριστική και αλυσιτελής προσέγγιση σύμφωνα με την οποία δαπάνη έστω 1 ευρώ πριν την έναρξη των εργασιών οδηγεί αυτομάτως σε απόρριψη του συνόλου του επενδυτικού σχεδίου.
    Κρίσιμα, η ως άνω θέση υποστηρίζεται πλήρως από τα οριζόμενα στο άρθρο 6 παρ. 2 του ΓΑΚ 651/2014, που ομοίως ως κριτήριο για την κατάφαση του χαρακτήρα κινήτρου των ενισχύσεων προβλέπει τη μη έναρξη εργασιών πριν την υποβολή της αίτησης υπαγωγής και όχι τη μη πραγματοποίηση οιασδήποτε σχετικής δαπάνης από τους Φορείς.

    Άρθρο 30

    Επί της παρ. 1 προτείνουμε την ακόλουθη νομοτεχνική προσαρμογή:
    «1. Η διαδικασία αξιολόγησης της αίτησης ένταξης χρηματοδότησης επενδυτικού σχεδίου σε όλα τα καθεστώτα ενίσχυσης του παρόντος Προγράμματος ολοκληρώνεται εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριών (3) μηνών από την υποβολή της στο πληροφοριακό σύστημα.»

    Παρατηρήσεις – Αιτιολόγηση: Η τάξη στη Διοίκηση, εν είδει απώτατου εύλογου χρόνου, αποκλειστικής προθεσμίας για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης της αίτησης ένταξης χρηματοδότησης επενδυτικού σχεδίου κρίνεται σκόπιμη και λυσιτελής, λαμβάνοντας υπόψη, μεταξύ άλλων, τις τεράστιες χρονικές καθυστερήσεις που κατά κανόνα έχουν παρατηρηθεί (και δη εσχάτως με προοδευτικά κλιμακούμενο τρόπο) κατά την εφαρμογή του ισχύοντος καθεστώτος, σε αρκετές δε περιπτώσεις επί βλάβη των προστατευόμενων δικαιωμάτων και των εννόμων συμφερόντων των Φορέων. Παρότι οι προθεσμίες για τη Διοίκηση έχουν, καταρχήν, ενδεικτικό χαρακτήρα, η ισχυρή σύσταση – μέσω της προτεινόμενης ρύθμισης – προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του Νέου Φορέα για τήρηση του τεθέντος τριμήνου ως απώτατου εύλογου χρόνου ολοκλήρωσης της διαδικασίας αξιολόγησης, αναμένεται να αποβεί θετική για την αποτελεσματική και εύρυθμη λειτουργία του Προγράμματος CRGR.

    Eπί της παρ. 3 θεωρούμε πως το τελευταίο εδάφιο της διάταξης («και δύναται να αποφασίζει την ένταξη του επενδυτικού σχεδίου …. που αυτά έχουν παραπάνω από μια πηγή χρηματοδότησης») παρουσιάζει σοβαρές ερμηνευτικές δυσχέρειες ως προς τη διακρίβωση της αληθούς έννοιας του και η εφαρμογή του αναμένεται προβληματική. Για λόγους ασφάλειας δικαίου, πολλώ δε μάλλον καθόσον πρόκειται κατ’ ουσίαν για πρόσθετο, αποφασιστικό κριτήριο ένταξης ή μη του επενδυτικού σχεδίου στα καθεστώτα ενίσχυσης του Σ/Ν από την Επιτροπή Αξιολόγησης, κατά την άποψή μας θα πρέπει να εξεταστεί η αναγκαιότητα απαλοιφής του συγκεκριμένου εδαφίου της παρ. 3 του άρθρου 30 του Σ/Ν ή, εναλλακτικά, η αποσαφήνισή του προς άρση τυχόν παρερμηνειών.

    Επί της παρ. 5 προτείνουμε την ακόλουθη προσθήκη στην διάταξη:
    «5. Προϋπόθεση για την έκδοση απόφασης ένταξης χρηματοδότησης αποτελεί η ύπαρξη βεβαίωσης από την αρμόδια οικονομική υπηρεσία του εποπτεύοντος Υπουργείου για την ύπαρξη του σχετικού ετήσιου προϋπολογισμού ανά καθεστώς ενίσχυσης του Προγράμματος. Η βεβαίωση αυτή χορηγείται άπαξ στην έναρξη κάθε οικονομικού έτους και αφορά στο σύνολο του ετήσιου προϋπολογισμού ανά καθεστώς ενίσχυσης, λαμβάνοντας υπόψη και τα ισχύοντα στο Γενικό Μέρος και στο άρθρο 54 του ΓΑΚ. Ως προς το καθεστώς ενίσχυσης CRGR-FTV, η υπουργική απόφαση του άρθρου 87 παρ. 2 του παρόντος νόμου θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να διασφαλίζει την ισόρροπη ενίσχυση των δύο πυλώνων στο πλαίσιο της αξιοποίησης του σχετικού ετήσιου προϋπολογισμού.»

    Παρατηρήσεις – Αιτιολόγηση:

    (i) Για λόγους ασφάλειας δικαίου, θα πρέπει να διευκρινιστεί τί επακριβώς θα ισχύσει επί υποβληθεισών αιτήσεων ένταξης χρηματοδότησης σε περίπτωση που ο σχετικός ετήσιος προϋπολογισμός δεν επαρκεί για την κάλυψη των συγκεκριμένων προς ένταξη επενδυτικών σχεδίων. Πρόκειται για «γκρίζα ζώνη» του υπό διαβούλευση Σ/Ν που θα πρέπει να ρυθμιστεί καταλλήλως. Συγκεκριμένα, τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα: (α) σε περίπτωση μη επάρκειας του ετήσιου προϋπολογισμού για το δεδομένο καθεστώς ενίσχυσης για το οποίο υποβάλλεται αίτηση ένταξης, θα εκδοθεί απόφαση ένταξης χρηματοδότησης παρά τη μη ύπαρξη σχετικών προβλέψεων στον καταρτιζόμενο ετήσιο προϋπολογισμό ή όχι; (β) Σε περίπτωση αρνητικής απάντησης στο υπό (α), θα απορριφθεί η αίτηση ένταξης χρηματοδότησης ή θα διακρατηθεί από την Επιτροπή Αξιολόγησης (η οποία και θα απέχει προσωρινά από τη λήψη απόφασης), προκειμένου η σχετική απόφαση να εκδοθεί μέσα στο επόμενο οικονομικό έτος και σύμφωνα με την αρχή της χρονικής προτεραιότητας; Κατά την άποψή μας, εύλογο και δίκαιο είναι να ισχύσει το δεύτερο, λαμβάνοντας υπόψη την αρχή της χρονικής προτεραιότητας.

    (ii) Ο ΣΑΠΟΕ θεωρεί ύψιστη προτεραιότητα τη νομοθετική διασφάλιση και κατοχύρωση της πραγματικής ενίσχυσης του Ελληνικού Κινηματογράφου -του κατεξοχήν κλάδου της ελληνικής οπτικοακουστικής βιομηχανίας με εξωστρεφή προσανατολισμό και πυλώνα προσέλκυσης διεθνών επενδύσεων στη χώρα- στο πλαίσιο λειτουργίας του καθεστώτος ενίσχυσης CRGR-FTV. Για τον λόγο αυτό, και συμφώνως προς τις επιταγές της αρχής της διαφάνειας ειδικά ως προς το κρίσιμο ζήτημα του επιμερισμού των διατιθέμενων δημόσιων πόρων μεταξύ των 2 πυλώνων του CRGR-FTV, προτείνεται η συμπερίληψη νέου εδαφίου στην παρ. 5 του άρθρου 30 του Σ/Ν περί διασφάλισης της ισόρροπης ενίσχυσης των 2 πυλώνων του καθεστώτος ενίσχυσης CRGR-FTV. Η προτεινόμενη λεκτική διατύπωση δίκην γενικής αρχής είναι νομοτεχνικά ουδέτερη και, συνεπώς, δεν προκαλεί νομικά προβλήματα εξ επόψεως τόσο του δικαίου του ανταγωνισμού όσο και του κείμενου ενωσιακού πλαισίου περί κρατικών ενισχύσεων.

    Άρθρο 32

    Eπί της παρ. 3 περ α’ προτείνουμε την ακόλουθη νομοτεχνική προσαρμογή:
    «3. Αίτηση για τροποποίηση όρων ένταξης επενδυτικού σχεδίου δύναται να αφορά αποκλειστικά: (α) Σε εσωτερική αυξομειωτική ανακατανομή των κατηγοριών επιλέξιμων δαπανών που περιλήφθηκαν στο επενδυτικό σχέδιο που εγκρίθηκε με αύξηση ή μείωση αυτών, η οποία εφόσον η αύξηση υπερβαίνει το ποσοστό είκοσι τοις εκατό (20%) ανά κατηγορία επιλέξιμης δαπάνης».
    Παρατηρήσεις – Αιτιολόγηση: Προτείνεται η απαλοιφή της διακριτής αναφοράς σε περίπτωση μείωσης των δαπανών ανά κατηγορία άνω του 20%, δεδομένου ότι, με την προτεινόμενη διάταξη, ακόμη και αν η αύξηση ανά κατηγορία δεν υπερβαίνει το 20% μετά την εσωτερική ανακατανομή, τυχόν παράλληλη μείωση σε άλλες κατηγορίες άνω του 20% καθιστά αναγκαία την υποβολή αιτήματος τροποποίησης. Ωστόσο, μεμονωμένες μειώσεις των εγκεκριμένων επιλέξιμων ποσών άνω του 20% δύνανται να λάβουν χώρα νομίμως χωρίς την ανάγκη τροποποίησης του επενδυτικού, δεδομένου ότι καταρχήν επιτρέπονται ελεύθερα, με την προϋπόθεση ότι πραγματοποιείται τουλάχιστον το 50% των επιλέξιμων δαπανών, τηρουμένων των κατώτατων ορίων αυτών, σύμφωνα με το άρθρο 33 παρ. 6 του Σ/Ν.
    Άλλωστε, οι μειώσεις επιλέξιμων δαπανών ανά κατηγορία ουδόλως επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του Νέου Φορέα για την παροχή ενισχύσεων – τουναντίον έχουν ως αποτέλεσμα τον περιορισμό της σχετικής δημόσιας δαπάνης υπό μορφή ενίσχυσης και επομένως, στο βαθμό που δεν παραβιάζουν τα κατώφλια των άρθρων 26 και 33 παρ. 6 του Σ/Ν, δεν θέτουν εν αμφιβόλω την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος.
    Τέλος, σημειώνεται ότι η απαίτηση τροποποίησης των όρων ένταξης του επενδυτικού σε περίπτωση μεμονωμένης μείωσης των δαπανών ανά κατηγορία άνω του 20% (ήτοι χωρίς η παράλληλη αύξηση να υπερβαίνει το συγκεκριμένο ποσοστό) ισοδυναμεί με ανεπίτρεπτη επιβάρυνση των υποχρεώσεων εδαφικότητας του ΓΑΚ 651/2014, που παρέχει στους Φορείς την καταρχήν ελεύθερη δυνατότητα να πραγματοποιούν στο κράτος – μέλος της ενίσχυσης δαπάνες σημαντικά μικρότερου ύψους από τις αρχικώς προϋπολογισμένες.

    Επί της παρ. 3 περ. γ’ προτείνουμε την ακόλουθη τροποποίηση:

    «3. Αίτηση για τροποποίηση όρων ένταξης επενδυτικού σχεδίου δύναται να αφορά αποκλειστικά: … (γ) Σε παράταση του χρόνου λήξης του επενδυτικού σχεδίου, όπως αυτός έχει δηλωθεί στην απόφαση ένταξης χρηματοδότησης, η οποία δεν δύναται να υπερβαίνει τους έξι (6) τρεις (3) μήνες».

    Παρατηρήσεις – Αιτιολόγηση: Η σύντμηση με την προτεινόμενη ρύθμιση του άρθρου 32 παρ. 3(γ) του Σ/Ν του χρόνου παράτασης της διάρκειας των επενδυτικών σχεδίων από 6 σε 3 μήνες, για λόγους που δεν αφορούν σε συνδρομή γεγονότων ανωτέρας βίας, περιορίζει υπέρμετρα την ευελιξία των Φορέων και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα των μεταβαλλόμενων συνθηκών υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων παραγωγής οπτικοακουστικών έργων (που ουδόλως ομοιάζουν στο σημείο αυτό με τα επενδυτικά σχέδια του ν. 4887/2022 για τα οποία παρέχεται παράταση της διάρκειάς τους κατ’ ανώτατο έως 3 μήνες).

    Ως εκ τούτου, απαιτείται αντίστοιχη αναδιατύπωση της επίμαχης διάταξης του Σ/Ν σε εναρμόνιση με τα μέχρι σήμερα ισχύοντα (πρβλ. άρθρο 10 παρ. 3 της ΚΥΑ 19292 ΕΞ 2022).

    Eπί της παρ. 3 περ. ε’ προτείνουμε την ακόλουθη προσαρμογή:

    «3. Αίτηση για τροποποίηση όρων ένταξης επενδυτικού σχεδίου δύναται να αφορά αποκλειστικά: … (ε) Σε προσθήκη νέας ενισχυόμενης δαπάνης με αύξηση του συνολικού ύψους των εγκεκριμένων επιλέξιμων δαπανών έως το ποσοστό του δέκα τοις εκατό (10%) του ποσού των επιλέξιμων δαπανών, εντός των ορίων του εγκεκριμένου προϋπολογισμού σε περιπτώσεις απρόβλεπτων καταστάσεων».

    Παρατηρήσεις – Αιτιολόγηση: Η διατήρηση της αναγκαίας για τους Φορείς δυνατότητας προσθήκης νέας ενισχυόμενης δαπάνης (έστω και με χαμηλότερο ποσοστό αύξησης) είναι ευπρόσδεκτη, πλην όμως απαιτείται η διαγραφή της αναφοράς «εντός των ορίων του εγκεκριμένου προϋπολογισμού» δεδομένου ότι:

    (α) Η εν λόγω αναφορά επαναλαμβάνει τα συναφώς οριζόμενα στο άρθρο 32 παρ. 5 του ν. 4487/2017, που όμως προέβλεπε γενική δυνατότητα προσθήκης νέας ενισχυόμενης δοπάνης χωρίς να περιορίζεται στη συνδρομή απρόβλεπτων καταστάσεων ως αποκλειστική δικαιολογητική βάση υποβολής του σχετικού αιτήματος – όθεν η απαίτηση μη υπέρβασης του συνολικού προϋπολογισμού της παραγωγής σε περίπτωση αύξησης των επιλέξιμων δαπανών παρίστατο απόλυτα εύλογη,
    (β) Ωστόσο, με τη νέα διάταξη περιορίζεται ουσιωδώς το αντικείμενο της προσθήκης νέας επιλέξιμης δαπάνης, η οποία πλέον εγχωρεί μόνο κατ΄εξαίρεση σε «απρόβλεπτες καταστάσεις», και
    (γ) Η συνδρομή του «απρόβλεπτου» είναι εν τοις πράγμασι συνυφασμένη όχι μόνο με αύξηση του ύψους των επιλέξιμων δαπανών, αλλά κατά κανόνα και με τουλάχιστον ισόποση αναθεώρηση προς τα πάνω του συνολικού προϋπολογισμού της παραγωγής.

    Ως εκ τούτου, προκειμένου να αξιοποιηθεί απρόσκοπτα και με αποτελεσματικό τρόπο από τους Φορείς η σχετική δυνατότητα που τους παρέχεται με το Σ/Ν, αλλά και περαιτέρω προς αποφυγή ερμηνευτικών δυσχερειών κατά την εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 32 παρ. 3(ε) του Σ/Ν σε περιπτώσεις εγχώριων παραγωγών ή παραγωγών περιορισμένου οικονομικού αντικειμένου (πρβλ. την προβληματική έως σήμερα εφαρμογή από το ΕΚΟΜΕ της ισχύουσας διάταξης του άρθρου 32 παρ. 5 του ν. 4487/2017), προτείνεται η απαλοιφή της επίμαχης αναφοράς «εντός των ορίων του εγκεκριμένου προϋπολογισμού».

    Επί της παρ. 7 προτείνουμε την ακόλουθη νομοτεχνική προσαρμογή:

    «7. Η μεταβολή του συνολικού αριθμού ημερών εκτέλεσης γυρισμάτων ή συνολικού αριθμού ημερών λοιπών εργασιών παραγωγής που περιλήφθηκαν στο επενδυτικό σχέδιο που εγκρίθηκε, εφόσον αυτή γίνεται εντός των χρονικών ορίων υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου και δεν επιφέρει ή παραλλάσσει σημαντικά τον τόπο εκτέλεσης των γυρισμάτων όπως περιγράφεται στο επενδυτικό σχέδιο που αποτέλεσε αντικείμενο έγκρισης σε βαθμό ώστε να επηρεάζονται τα πολιτιστικά κριτήρια βάσει των οποίων εγκρίθηκε το επενδυτικό σχέδιο, υποβάλλονται ως μέρος της τελικής Έκθεσης του ορκωτού λογιστή σύμφωνα με τα άρθρα 33 και 34 και δεν απαιτούν έκδοση σχετικής απόφασης τροποποίησης από τη Χορηγούσα Αρχή».

    Παρατηρήσεις – Αιτιολόγηση: Κατά την εφαρμογή του ν. 4487/2017 και της εφαρμοστικής αυτού ΚΥΑ, η παραμικρή έστω μεταβολή της τοποθεσίας γυρισμάτων από τους Φορείς παρανόμως αντιμετωπίστηκε από το ΕΚΟΜΕ, σε ουκ ολίγες περιπτώσεις, εξυπαρχής και άνευ ετέρου ως ουσιώδης τροποποίηση της απόφασης υπαγωγής. Για τον λόγο αυτό, για λόγους ασφάλειας δικαίου, θα πρέπει να προβλεφθεί συγκεκριμένο αντικειμενικό κριτήριο βάσει του οποίου η παραλλαγή/μεταβολή της τοποθεσίας γυρισμάτων δύναται να λάβει χώρα χωρίς τροποποίηση του επενδυτικού σύμφωνα με το άρθρο 32 του Σ/Ν. Κατά την άποψή μας, η παραλλαγή της τοποθεσίας γυρισμάτων θα πρέπει να θεωρείται μη ουσιώδης εφόσον δεν δύναται να οδηγήσει σε επηρεασμό της βαθμολογίας που έχει λάβει το επενδυτικό αναφορικά με την πλήρωση των πολιτιστικών κριτηρίων (λ.χ. μεταφορά ημερών γυρισμάτων σε έτερη τοποθεσία της Ελληνικής επικράτειας ανάλογης πολιτιστικής σπουδαιότητας).

    Άρθρο 33

    Eπί της παρ. 1 προτείνουμε την ακόλουθη νομοτεχνική προσαρμογή:

    «1. Η επαλήθευση για την πιστοποίηση της λήξης επενδυτικού σχεδίου στα καθεστώτα ενίσχυσης CRGR-FTV και CRGR-Animate γίνεται με αίτηση της αιτούσας επιχείρησης προς τη Χορηγούσα Αρχή στο πληροφοριακό σύστημα που ορίζεται από την τελευταία σε οποιοδήποτε χρονικό σημείο εντός έξι (6) μηνών από τη λήξη του επενδυτικού σχεδίου, όπως αυτή ορίζεται στο άρθρο 23 παρ. 6 του παρόντος νόμου στην απόφαση ένταξης ή βάσει της περ. (γ) της παρ. 3 του άρθρου 32. Αλλαγή της ημερομηνίας λήξης επενδυτικού σχεδίου, η οποία έχει εγκριθεί με την απόφαση ένταξης χρηματοδότησης επιτρέπεται μόνο για παράταση αυτής σύμφωνα με την περ. (γ) της παρ. 3 του άρθρου 32.»

    Παρατηρήσεις – Αιτιολόγηση: Η προκείμενη διάταξη χρήζει αναπροσαρμογών δεδομένου ότι, με το άρθρο 23 παρ. 6 του Σ/Ν, ως λήξη του επενδυτικού σχεδίου ορίζεται η ημερομηνία της αίτησης για ορισμό ορκωτού λογιστή ή ελεγκτικής εταιρείας, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία πιστοποίησης δαπανών – χωρίς στο άρθρο αυτό να περιλαμβάνεται οποιαδήποτε αναφορά στην ημερομηνία λήξης του επενδυτικού που προβλέπεται στην απόφαση ένταξης. Κατά συνέπεια, προς αποφυγή θέσπισης αντιφατικών ρυθμίσεων, προτείνεται όπως το τιθέμενο 6μηνο για την υποβολή της αίτησης ελέγχου εκκινεί σε κάθε περίπτωση από την ημερομηνία της υποβολής αίτησης ορκωτού ελεγκτή από τον Φορέα, οπότε νομικά θεωρείται ότι επέρχεται η λήξη του επενδυτικού σχεδίου.

    Eπί της παρ. 7 προτείνουμε την ακόλουθη νομοτεχνική βελτίωση:

    «Ο ορκωτός ελεγκτής λογιστής ή η ελεγκτική εταιρεία απαγορεύεται να διενεργούν έλεγχο σε επενδυτικά σχέδια, στα οποία συμμετείχαν με οποιονδήποτε τρόπο από τον χρόνο υπαγωγής του επενδυτικού σχεδίου και μέχρι την ολοκλήρωση αυτού, η δε αιτούσα επιχείρηση υποχρεούται να δηλώσει τυχόν συμμετοχή ορκωτού ελεγκτή λογιστή ή ελεγκτικής εταιρείας με υπεύθυνη δήλωση που συνοδεύει το αίτημά της, κατά την παρ. 4.»

    Παρατηρήσεις – Αιτιολόγηση: Η προτεινόμενη προσθήκη αποσαφηνίζει το αληθές νόημα της συγκεκριμένης διάταξης, που αποτελεί αυτούσια μεταφορά του άρθρου 30 παρ. 5 του ν. 4487/2017. Σύμφωνα με τον σκοπό της διάταξης, και σε συνδυασμό με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 120 παρ. 1.β. του Αναπτυξιακού Νόμου 4887/2022, απαγορεύεται στους ορκωτούς ελεγκτές – λογιστές να διενεργούν έλεγχο σε επενδυτικά σχέδια στα οποία έχουν συμμετάσχει καθ’ οιονδήποτε τρόπο κατά τον χρόνο της εκπόνησής τους, συμπεριλαμβανομένου του προπαρασκευαστικού σταδίου της κατάρτισης των επενδυτικών προτάσεων, και μέχρι την ουσιαστική ολοκλήρωση αυτών, ώστε σε κάθε περίπτωση, να διασφαλίζεται ότι ο ελέγχων το επενδυτικό σχέδιο δεν είναι ταυτόχρονα και ελεγχόμενος. Σκοπός του νομοθέτη είναι, δηλαδή, η αποφυγή της σύμπτωσης των ιδιοτήτων ελέγχοντος και ελεγχόμενου στο ίδιο πρόσωπο, απαίτηση που επιβάλλεται από τις αρχές της διαφάνειας, της ανεξαρτησίας και της αντικειμενικότητας και τις επιταγές της κείμενης νομοθεσίας περί ορκωτών ελεγκτών λογιστών (πρβλ. ν. 4449/2017) και δη όσων προβλέπονται στο Διεθνές Πρότυπο Συναφών Υπηρεσιών 4400 που ισχύει σε Αναθέσεις Εκτέλεσης Προσυμφωνημένων Διαδικασιών Συναφών με τη Χρηματοοικονομική Πληροφόρηση (ΦΕΚ B’ 574/06.02.2023).

    Συνεπώς, η διάταξη αφορά περιοριστικώς σε απαγόρευση παροχής μη ελεγκτικών υπηρεσιών στον Φορέα καθ΄οιονδήποτε τρόπο και, επομένως, ουδόλως απαγορεύει στον ορκωτό ελεγκτή – λογιστή να διενεργεί έλεγχο σε ολοκληρωθέντα επενδυτικά σχέδια τα οποία έχει ήδη ελέγξει στο πλαίσιο έτερης ανάθεσης προσυμφωνημένης διαδικασίας.

    Άρθρο 35

    Επί της παρ. 1 προτείνουμε την ακόλουθη τροποποίηση:
    «1. Για τα καθεστώτα ενίσχυσης CRGR-FTV και CRGR-Animate, το συνολικό ποσό της επιχορήγησης καταβάλλεται εφάπαξ στον δικαιούχο και δεν υπερβαίνει τα οκτώ δέκα εκατομμύρια (108.000.000) ευρώ ανά οπτικοακουστικό έργο…»

    Παρατηρήσεις – Αιτιολόγηση: Κατά την άποψή μας, το περιορισμένο των δημόσιων πόρων που διατίθενται για την υλοποίηση των δράσεων των καθεστώτων ενίσχυσης του Σ/Ν (ενδεικτικά, για το καθεστώς CRGR-FTV, καταρχήν έως 55 εκ. Ευρώ ετησίως), καθιστά επιβεβλημένη την μείωση του ανώτατου ποσού ενίσχυσης ανά οπτικοακουστικό έργο από 10 σε 8 εκ. Ευρώ, με γνώμονα τη διασφάλιση της βιώσιμης και ισόρροπης ανάπτυξης του Ελληνικής οπτικοακουστικής βιομηχανίας. Το όριο των 10 εκ. Ευρώ απαντά μεν στον αναπτυξιακό ν. 4887/2022, πλην όμως, όπως επισημάνθηκε σε έτερο σχόλιο μας, το παρόν νομοθέτημα ρυθμίζει με διακριτό τρόπο τους κανόνες ενίσχυσης της ανάπτυξης μιας απόλυτα εξιδιασμένης δραστηριότητας, χωρίς να αποτελεί παρακολουθηματικό προσάρτημα του ν. 4887/2022.

    Κατόπιν αυτών, προς εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος, που εν προκειμένω μεταξύ άλλων συνίσταται στην ενίσχυση όσο το δυνατόν περισσότερων οπτικοακουστικών έργων στην Ελληνική επικράτεια, θα πρέπει να εξεταστεί η μείωση του απώτατου ποσού της ενίσχυσης από 10 σε 8 εκ. Ευρώ.

    ‘Αρθρο 36

    Eπί των παρ. 1 και 2 προτείνουμε τις ακόλουθες νομοτεχνικές προσαρμογές:

    «1. Οι αποφάσεις πιστοποίησης της λήξης επενδυτικού σχεδίου υπόκεινται σε δειγματοληπτικό έλεγχο ποσοστού τριάντα τοις εκατό (30%), τουλάχιστον, ετησίως, επί του συνόλου των επενδυτικών σχεδίων για κάθε καθεστώς ενίσχυσης. Με απόφαση της Χορηγούσας Αρχής, που ορίζεται εντός του μηνός Δεκεμβρίου κάθε έτους και αναρτάται στο πρόγραμμα «ΔΙΑΥΓΕΙΑ», καθορίζεται, τουλάχιστον το 30% των ετήσιων πιστοποιηθέντων επενδυτικών σχεδίων προς δειγματοληπτικό έλεγχο και δίνεται η εντολή διενέργειας του δειγματοληπτικού ελέγχου. 2. Ο δειγματοληπτικός έλεγχος διενεργείται και ολοκληρώνεται εντός δύο (2) μηνών από τακτικές τριμελείς Επιτροπές Δειγματοληπτικού Ελέγχου, ανά καθεστώς ενίσχυσης, ή από έκτακτες τριμελείς Επιτροπές Δειγματοληπτικού Ελέγχου σε περιπτώσεις επενδυτικών έργων με ιδιαίτερη σημασία ή πολυπλοκότητα, οι οποίες συστήνονται με απόφαση του αρμοδίου οργάνου της Χορηγούσας Αρχής. Για τη διευκόλυνση και επιτάχυνση του έργου των Επιτροπών Δειγματοληπτικού Ελέγχου μπορεί να ορίζονται από το αρμόδιο όργανο της Χορηγούσας Αρχής εξωτερικοί συνεργάτες ως εισηγητές, οι οποίοι υποβάλλουν μη δεσμευτικές εισηγήσεις.»

    Παρατηρήσεις – Αιτιολόγηση: Για λόγους διαφάνειας επιβάλλεται η ανάρτηση στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ των αποφάσεων του ΔΣ του Νέου Φορέα με τη λίστα των πιστοποιηθέντων επενδυτικών σχεδίων προς δειγματοληπτικό έλεγχο.

    Περαιτέρω, προς διασφάλιση των Φορέων και της ανάγκης υλοποίησης της διαδικασίας σε εύλογο χρονικό διάστημα, προτείνεται όπως η διαδικασία δειγματοληπτικού ελέγχου περατώνεται μετά από σύντομο χρονικό διάστημα 2 μηνών.

    Τέλος, και συμφώνως προς την αρχή της νομιμότητας, θα πρέπει να αποσαφηνιστεί ότι, τυχόν εισηγήσεις εξωτερικών συνεργατών του αρμόδιου οργάνου του Νέου Φορέα έχουν μη δεσμευτικό χαρακτήρα, όπως ρητώς προβλέπεται μέχρι σήμερα (πρβλ. άρθρο 14 παρ. 1 ΚΥΑ 19292 ΕΞ 2022).

    Άρθρο 41

    Eπί της παρ. 2 προτείνουμε την ακόλουθη τροποποίηση:

    «2. Μετά τη λήξη του επενδυτικού σχεδίου, παραδίδεται υποχρεωτικά στη Χορηγούσα Αρχή από την αιτούσα επιχείρηση με δική της δαπάνη, αρχείο του του οπτικοακουστικού έργου ακριβές αντίγραφο (ψηφιακό ή σε οποιαδήποτε μορφή που επιτρέπει την πρόσβαση σε αυτό κατά τη διαδικασία ελέγχου). Η εν λόγω παράδοση γίνεται το αργότερο έξι (6) μήνες μετά την πρώτη δημόσια εμπορική προβολή του.»
    Παρατηρήσεις – Αιτιολόγηση: Η θέσπιση υποχρέωσης προσκόμισης ακριβούς αντιγράφου του οπτικοακουστικού έργου, αντί σχετικού ενδεικτικού αρχείου (λ.χ. clips) και μόνο – πρβλ. άρθρο 34 παρ. 3 του ν. 4487/2017 αποβαίνει δυσανάλογη προς τον επιδιωκόμενο σκοπό και προβληματική εξ επόψεως δικαίου της πνευματικής ιδιοκτησίας (πρβλ. προσβολή περιουσιακών δικαιωμάτων αρχικών δικαιούχων και καθολικών/ειδικών διαδόχων αυτών). Άλλωστε, στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων (λ.χ. ιδίως επί διασυνοριακών παραγωγών) η διάθεση ακριβούς αντιγράφου καθίσταται αδύνατη λόγω αντικειμενικών δυσχερειών που εκφεύγουν της σφαίρας ευθύνης των Φορέων (λ.χ. αιτιολογημένη άρνηση αλλοδαπών συντελεστών να προβούν στη χορήγηση ακριβούς αντιγράφου). Επιπλέον, θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη τα εύλογα ερωτηματικά που θα προκαλέσει η σκοπιμότητα της θέσπισης τέτοιας – καινοφανούς σε διεθνές επίπεδο – υποχρέωσης, η οποία παραγνωρίζει τον τρόπο λειτουργίας της διεθνούς οπτικοακουστικής βιομηχανίας.

    Προτείνουμε επιπροσθέτως την πλήρη απαλοιφή της παρ. 6 καθόσον, μεταξύ πολλών άλλων, αντιβαίνει στη νομική πραγματικότητα του σύνθετου πλέγματος των σχέσεων μεταξύ των Φορέων και των λοιπών συντελεστών των υλοποιούμενων οπτικοακουστικών έργων, και των συναφών δικαιωμάτων των τελευταίων – τα οποία τίθενται εκποδών με τη συγκεκριμένη διάταξη.

  • 26 Μαρτίου 2024, 02:33 | Θεοδωράτου Στρατούλα

    Όσο καλοπροαίρετα και να διαβάσει κανείς αυτό το επιμελώς ασαφές νομοσχέδιο, σκοντάφτει σε κενά. Κατ’ αρχάς, δεν αιτιολογείται η αναγκαιότητα αυτής της συγχώνευσης. Τίποτα δεν εμποδίζει την κυβέρνηση να εφαρμόσει όλα αυτά που εξαγγέλλονται, έχοντας δύο διακριτούς φορείς, κι ενισχύοντας μέσω του ΕΚΚ τον τομέα των νέων τεχνολογιών και της τεχνητής νοημοσύνης, (ο ελέφαντας στο δωμάτιο), αφού ορθώς αναγνωρίζει τα νέα δεδομένα στον χώρο. Γιατί δημιουργείται ένας δαιδαλώδης γραφειοκρατικός υπερ-φορέας, με ασαφή αριθμό εργαζομένων και συγκεχυμένη διάκριση αρμοδιοτήτων;

    Το δημιουργικό κομμάτι, από τη χρηματοδότηση της ιδέας με μηδενικό κεφάλαιο, μέχρι την ολοκλήρωση της ταινίας, μένει μετέωρο – είναι χαρακτηριστικό ότι δεν ονοματοδοτείται- σε αντίθεση με το cash rebate. Όροι όπως «εκπονεί προγράμματα και δράσεις», «μεριμνά», «αναπτύσσει δράσεις» δεν συνιστούν νομικά εκπεφρασμένη δέσμευση ότι θα υφίσταται τακτική και επαρκής χρηματοδότηση ταινιών. Υπάρχουν διακριτές, διασφαλισμένες και στεγανές πηγές χρηματοδότησης για τον Ελληνικό Κινηματογράφο;
    Κι αν υποθέσουμε ότι θα υπάρχει συνέχεια στη χρηματοδότηση Ελληνικών ταινιών, θα μπορεί δηλαδή ένας δημιουργός, να λάβει χρηματοδότηση για την ίδια παραγωγή, από δύο διαφορετικές διευθύνσεις του ίδιου οργανισμού;

    Υπάρχει όριο στο ποσό που θα διαθέτει ανά έτος το cash rebate; Ποιο είναι και πώς θα εφαρμόζεται; Θα «κλείνει» το πρόγραμμα όταν καλύπτεται το ποσό κι όποιος προλάβει; Ή θα δίνεται προτεραιότητα σε κάποια σχέδια;
    Κι αυτό το εκθαμβωτικό διοικητικό συμβούλιο, θα έχει δεινές ικανότητες οικονομικού χαρακτήρα, ενώ ταυτόχρονα, θα έχει και την καλλιτεχνική επάρκεια για να ζυγίζει ντελικάτες αποφάσεις πολιτισμικής βαρύτητας;

    Σε ποιους στοχεύει ένα cash rebate με επιλέξιμες 200.000 για μεγάλου μήκους, και 60.000 για μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ; Γιατί είναι προφανές ότι δεν προσφέρει τίποτα στην πλειοψηφία των Ελλήνων δημιουργών, οι οποίοι συνήθως, δεν έχουν ούτε τα μισά από τα ποσά που αντιστοιχούν σε τέτοιες επιλέξιμες. Αντιθέτως, στις τηλεοπτικές παραγωγές που έχουν και διασφαλισμένα κεφάλαια και κέρδη από τις διαφημίσεις, οι επιλέξιμες πέφτουν στις 35.000 και 25.000 αντίστοιχα. Ποια είναι η λογική εξήγηση γι’ αυτό;

    Πόσο θα κοστίζει αυτός ο οργανισμός; Πού θα στεγάζεται; Πόσοι θα εργάζονται, με τι αμοιβές; Μόνο οι μηνιαίες αποδοχές των Προϊσταμένων Γενικών Διευθύνσεων είναι 5.200 (https://www.e-nomothesia.gr/kat-oikonomia/n-4972-2022.html), σε έναν χώρο, όπου οι δημιουργοί πένονται. Γιατί εμπλέκεται ως και στην εκπαίδευση, αντί για το καθ’ ύλην αρμόδιο, υπουργείο παιδείας;
    Τι υποκρύπτει η μελετημένη διατύπωση που παραβλέπει τους σκηνοθέτες και αποσιωπά ότι αυτοί είναι ο κινητήριος μοχλός της Ελληνικής κινηματογραφικής (συχνά και τηλεοπτικής), παραγωγής;
    Εν τέλει, διαβάζοντας το νομοσχέδιο, αφήνει μια αίσθηση ότι δεν αναφέρεται σε πολιτιστικά δημιουργήματα, με πολλαπλές επιδράσεις στην κοινωνία, αλλά σε μια ανορθολογική επιχειρηματική επένδυση.

  • 25 Μαρτίου 2024, 18:54 | ΕΝΩΣΗ ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ

    Η ΕΝΩΣΗ ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ (ΕΣΔ) είχε από την πρώτη στιγμή εκφράσει έντονα την αντίδρασή της στη Συγχώνευση ΕΚΚ-ΕΚΟΜΕ, με ανακοινώσεις και δράσεις, ενημερώνοντας τους εκπροσώπους των κομμάτων αλλά και τους ίδιους τους αρμόδιους, με επιχειρήματα κι αντιπροτάσεις. Αυτό που βλέπουμε σήμερα, δικαιώνει την αρχική μας βεβαιότητα: το νομοσχέδιο εξαλείφει το ΕΚΚ και ωθεί την Ελληνική Κινηματογραφική Τέχνη στο έλεος μιας αγοραίας αντίληψης για τον πολιτισμό.
    Ο κρίσιμος ρόλος του ΕΚΚ, εξαϋλώνεται, αφού δεν υπάρχει καμία σαφής, δεσμευτική, νομική διατύπωση, στο προτεινόμενο σχέδιο νόμου, με διακριτή πηγή χρηματοδότησης, για την ενίσχυση της Ελληνικής Κινηματογραφίας, από την αρχική ιδέα του δημιουργού, μέχρι την προβολή στις αίθουσες. Παρά το γεγονός ότι η Γενική Διεύθυνση Κινηματογράφου και η Γενική Διεύθυνση Οπτικοακουστικών Μέσων, Τεχνολογίας και Δημιουργίας είναι ξεχωριστές διευθύνσεις, δεν υπάρχει διαχωριστική γραμμή στους τρόπους και τις προϋποθέσεις χρηματοδότησης, ταυτίζοντας το τηλεοπτικό προϊόν με την κινηματογραφική ταινία (GRGR-FTV).
    Ως αποκλειστική διαδρομή χρηματοδότησης, εμφανίζεται το cash rebate, αντιμετωπίζεται δηλαδή η Κινηματογραφική Τέχνη, μόνο ως επενδυτικό κίνητρο. Ταυτόχρονα, ανεβάζοντας το όριο των επιλέξιμων δαπανών στις 200.000 ευρώ για μεγάλου μήκους μυθοπλασία και 60.000 για ντοκιμαντέρ και μικρού μήκους -ποσά που είναι εκτός Ελληνικής πραγματικότητας- αποκλείεται η πρόσβαση στο cash rebate, ενός μεγάλου, κρίσιμου τμήματος της Ελληνικής οπτικοακουστικής κοινότητας, νεκρώνοντας εν πολλοίς το “φυτώριο” της Ελληνικής παραγωγής.
    Υπάρχει μια επίμονη επιβολή “πολιτικής για τον εγχώριο κινηματογραφικό τομέα” την οποία θα διαμορφώνουν από το υπουργείο και την κυβέρνηση μέχρι τον εκάστοτε Διευθύνοντα Σύμβουλο , χωρίς τη συμμετοχή και εν αγνοία των ανθρώπων του Ελληνικού Κινηματογράφου. Πως είναι δυνατόν να διαμορφώνεται οποιαδήποτε θετική και βιώσιμη πολιτική για την Ελληνική Κινηματογραφική Τέχνη, χωρίς τη συμμετοχή των ανθρώπων που την παράγουν και ζουν από αυτή;
    Ο σκηνοθέτης-δημιουργός, κυρίαρχος πυλώνας του Ελληνικού Κινηματογράφου δεν αναφέρεται πουθενά στα άρθρα του νόμου, αντιθέτως τα όρια των προϋπολογισμών που ορίζονται, τον αποκλείουν δια της πλαγίας οδού. Διαβάζοντάς το, αισθάνεται κανείς ότι δεν είναι ένα νομοσχέδιο για τον πολιτισμό, αλλά για τη διευκόλυνση επενδύσεων, στο οποίο ο κινηματογράφος και εν γένη η οπτικοακουστική δημιουργία, δεν αντιμετωπίζονται ως τέχνη, αλλά ως υποπροϊόν της τουριστικής βιομηχανίας.
    Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο, που εξακολουθεί να ενισχύει απροκάλυπτα την τηλεοπτική παραγωγή, θέτοντας πολύ χαμηλά όρια προϋπολογισμού, ειδικά για τις τηλεοπτικές παραγωγές άνω των 17 επεισοδίων, ενώ δεν τολμά να θέσει, τη νόμιμη καταβολή του 1,5% επί του τζίρου από τους τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας, ως απαραίτητο όρο για την οικονομική ενίσχυση των παραγωγών τους.
    Η δημιουργία του ψηφιακού αποθετηρίου, ενώ υπάρχει ήδη στις αρμοδιότητες του ΕΚΟΜΕ, επανεξαγγέλεται! Κι ενώ δηλώνεται ότι η “παράδοσή του έργου δεν παρέχει στην Εταιρία εξουσίες εκμετάλλευσης”, δεν διευκρινίζεται αν τα έργα του αποθετηρίου θα εντάσσονται στο εθνικό αρχείο, για το οποίο σαφέστατα προβλέπει και εκμετάλλευση, γεγονός που θα καταστρατηγούσε τα θεσμοθετημένα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών οπτικοακουστικού έργου με κίνδυνο την εισαγωγή της λογικής του buy out (εφάπαξ εξαγορά ή παραχώρηση δικαιωμάτων) .
    Ασαφής επίσης είναι και η εμπλοκή του νέου φορέα στην εκπαίδευση, ενώ είναι αμφίβολο αν έχουν ληφθεί υπόψη τα εργασιακά δικαιώματα και οι επιπτώσεις που θα έχει η κατάρτιση που ευαγγελίζεται για τους επαγγελματίες του χώρου, αντίθετα με το χρόνιο αίτημα όλου του κλάδου, για σχολή οπτικοακουστικών τεχνών πανεπιστημιακού επιπέδου.
    Εν κατακλείδι, εξακολουθούμε να βρίσκουμε καταστροφική και ακατανόητη την εμμονή για συγχώνευση δύο τόσο διαφορετικών φορέων, κι επιβεβαιώνεται η αρχική μας θέση, ότι πρόκειται πρωτίστως για απροκάλυπτη εξαφάνιση του ΕΚΚ, του βασικού θεσμού στήριξης της Ελληνικής Κινηματογραφίας.
    ΕΝΩΣΗ ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ (ΕΣΔ)

  • 22 Μαρτίου 2024, 14:03 | Γιαννης Νικολόπουλος

    Στο άρθρο 26, παράγραφος 2, τα ποσά που ορίζονται ως ελάχιστο ποσό επιλέξιμων δαπανών είναι εξωπραγματικά για την ελληνική παραγωγή:

    Τα 200.000 ευρώ από 120.000 για ταινία μεγάλου μήκους (τη στιγμή που οι περισσσότερες ταινίες γυρίζονται με 20-50.000 ευρώ και φιλικές συμετοχές).
    Τα 60.000 ευρώ για μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ (τη στιγμή που η πλειοψηφία των ταινιών γυρλίζεται με 10-20.000 ευρώ).

    Eπίσης δεν υπάρχουν διεθνώς μίνι σειρές 16 επεισοδίων. Τα επεισόδια για μίνι-σειρά είναι 6 με 8 το ανώτερο.
    Ακόμη για 16 επεισόδια έχουμε μίνιμουμ 120.000 ευρω αλλάν αν κάποιος κάνει ένα περισσότερο, δηλαδή 17 επεισόδια, το κόστος πέφτει στo 30% και τα 35.000 ευρώ!!!! (φωτογραφίζοντας έτσι συγκεκριμένες εταιρείες παραγωγής που δουλεύουν με συγκεκριμένα τηλεοπτικά κανάλια που αποτελούν το ολιγοπώλιο του κλάδου).

    Αντι να βάλει ο νομοθέτης ποιοτικά κριτήρια χρηματοδότησης, όπως είχε υποσχεθεί ο κύριος υπουργός στη συνέντευξη του σε Κυριακάτικη εφημερίδα, για τις τηλεοπτικές σειρές συνεχίζεται το παλιό καθεστώς που υπερχρέωσε τον ΕΚΟΜΕ.

  • 19 Μαρτίου 2024, 13:20 | Vasily Psarommatis

    Σωστά για την επαρχία αλλά και κίνητρα

  • 18 Μαρτίου 2024, 11:12 | Δημήτρης Καμπάς

    Κύριοι.

    -Απαράδεκτο το opengov.gr να μην httpS.-

    Α)Ασαφέστατη η περιγραφή της υποχρέωσης 3 λεπτου υλικού
    1) δεν υπάρχει πέρίπτωση ωφέλιμου υλικού 2)μήπως υλικού making off?

    B)13 περιφερειακά film offices.Δεν δίνονται όμως ιδιαίτερα κίνητρα,αποκέντρωσης και ποσόστωσης.Για τον Εβρο,Ηπειρο γενικά οι προνομιακές περιοχές.Ποιό σήριαλ θα φύγει από τον «κανόνα» 30χλμ απο το Σύνταγμα.Δεν συμφέρει,δεν βγαίνουν τα έξοδα.

  • Στο Άρθρο 26 «Εντασσόμενα και μη επενδυτικά σχέδια» στο 2 (επιλέξιμες δαπάνες) το (α) ανέβηκε από 100.000 στο ποσό των 200.000 ευρώ αποκλείοντας έτσι τις low budget παραγωγές που στην Ελλάδα είναι πολλές (άλλο από 100 – 200 κι άλλο 200 -…) Προτείνω να μείνει ως έχει. Επίσης στο (β) θεωρώ ότι το ποσό των εξήντα χιλιάδων (60.000) ευρώ για τις ελληνικές μικρού μήκους είναι υπερβολικό και θα μπορούσε να κατέβει στις 40.000 ευρώ. Στο (γ) προτείνω τα μίνι επεισόδια τηλεοπτικής σειράς, όπως στο εξωτερικό, να είναι 6 έως 8 και στο (δ) τα 15 να είναι το ανώτατο όριο επεισοδίων ανά κύκλο.

  • Αγαπητοί,

    η μη εκχώρηση του Cash Rebate σε οντότητες πλην των ελληνικών τράπεζων είναι λανθασμένη δεδομένου ότι οι τράπεζες ΔΕΝ χρηματοδοτούν παραγωγές. Καλύτερα, επιτρέψτε γενικά την εκχώρηση του rebate σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις περί εκχωρήσεων. Ταυτόχρονα 1) απαγορεύστε την εκχώρηση σε οντότητες με έδρα σε μη συνεργάσιμες φορολογικά χώρες και 2) υποχρεώστε τους να εισπράττουν την εκχωρούμενη απαίτηση μόνο σε τραπεζικά ιδρύματα της Ε.Ε. που έχουν υποχρεώσεις KYC/AML όμοιες με τις δικές μας στην Ελλάδα. Τούτο προκειμένου να μπορεί το Δημόσιο να εξασφαλίσει ότι ο λήπτης/εκδοχέας έχει ελεγχθεί για AML/KYC ως οφείλουν οι τράπεζες. Σημειώνεται ότι το προνόμιο για τις ελληνικές τράπεζες αποτελεί παραβίαση του Ενωσιακού Δικαίου-αντίστοιχο προνόμιο για το τέλος χαρτοσήμου κρίθηκε αντισυνταγματικό και καταργήθηκε.