Άρθρο 30: Καταγγελία Σύμβασης Εργασίας

30.1 Το Υπηρεσιακό Συμβούλιο είναι το ΠΠΣ.
30.2 Το Υπηρεσιακό Συμβούλιο συγκροτείται τον Ιανουάριο κάθε έτους και η θητεία των μελών του είναι ετήσια, δικαιούμενη να ανανεωθεί απεριόριστα. Το Υπηρεσιακό Συμβούλιο, που έχει επιληφθεί οποιασδήποτε υπόθεσης της αρμοδιότητάς του, δεν διαλύεται προτού περαιώσει τα καθήκοντά του επί της υποθέσεως αυτής.
30.3 Το Υπηρεσιακό Συμβούλιο συγκαλείται με μέριμνα του Προέδρου του κάθε φορά που υπάρχει υπόθεση προς εξέταση. Η αναιτιολόγητη άρνηση προσέλευσης σε συνεδρίαση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου αποτελεί σοβαρό πειθαρχικό παράπτωμα.
30.4 Το Υπηρεσιακό Συμβούλιο βρίσκεται σε απαρτία, όταν παρίστανται τουλάχιστον τρία (3) μέλη του ή αναπληρωτές αυτών, μεταξύ των οποίων ένα ο ρισμένο από την οικεία επιχειρησιακή συνδικαλιστική οργάνωση. Αν δεν επιτευχθεί απαρτία, η συνεδρίαση επαναλαμβάνεται 24 ώρες αργότερα και το Υπηρεσιακό Συμβούλιο βρίσκεται σε απαρτία εφόσον παρίστανται τουλάχιστον οποιαδήποτε τρία (3) μέλη του, ή αναπληρωτές αυτών.
30.5 Στις συνεδριάσεις τού Υπηρεσιακού Συμβουλίου συμμετέχει ως εισηγητής -με δικαίωμα λόγου, αλλά χωρίς δικαίωμα ψήφου – ο Διευθυντής Ανθρώπινου Δυναμικού τής Εταιρίας ή άλλο στέλεχός της που να γνωρίζει το συγκεκριμένο αντικείμενο των θεμάτων που θα συζητηθούν κάθε φορά.
30.6 Οι αποφάσεις λαμβάνονται με απόλυτη πλειοψηφία και σε περίπτωση ισοψηφίας επικρατεί η ψήφος του Προέδρου. Η ψηφοφορία είναι φανερή.
30.7 Η απόφαση καταχωρείται στα πρακτικά και οφείλει να είναι αιτιολογημένη. 30.8 Τα πρακτικά υπογράφονται από τους συμμετέχοντες. Αν μέλος αρνηθεί να υπογράψει, γίνεται σχετικώς μνεία στα πρακτικά.
30.9 Η υποχρέωση εχεμύθειας της §15.3 αφορά κατά μείζονα λόγο στα μέλη τού Υπηρεσιακού Συμβουλίου και εξακολουθεί και μετά από τη λύση τής σύμβασης εργασίας. Η υποχρέωση εχεμύθειας αυτής δεν καλύπτει την περίπτωση όπου κάποιο μειοψηφίσαν μέλος τού Υπηρεσιακού Συμβουλίου καταγγείλει την απόφαση της πλειοψηφίας του ως παράνομη ή καταχρηστική.
30.10 Για να συζητηθεί ενώπιον του Υπηρεσιακού Συμβουλίου και να μην απορριφθεί ως απαράδεκτη μια προσφυγή, (α) ο Εργαζόμενος πρέπει πρώτα να αποταθεί στον Προϊστάμενό του, σε περίπτωση μη ικανοποίησής του πρέπει να αποταθεί στον αμέσως ανώτερο Προϊστάμενό του, σε περίπτωση και πάλι μη ικανοποίησής του πρέπει να αποταθεί σε αρμόδιο στέλεχος τής Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού, και σε κάθε περίπτωση (β) η προσφυγή πρέπει να περιέχει συγκεκριμένους λόγους και να είναι αιτιολογημένη.
30.11 Το Υπηρεσιακό Συμβούλιο έχει τις εξής αρμοδιότητες:
(α) Επιλαμβάνεται και αποφασίζει επί πειθαρχικών θεμάτων ως Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο, σύμφωνα με όσα ειδικότερα ορίζονται στο άρθρο 21.
(β) Εκδίδει μη δεσμευτική, συμβουλευτική γνώμη προς τη Διοίκηση επί παραπόνων Εργαζομένου που σχετίζονται με τις εργασιακές σχέσεις των Εργαζομένων και της Εταιρίας. Παράπονο μπορεί να αποτελέσει οποιοδήποτε μέτρο ή κατάσταση που αφορά στις εργασιακές σχέσεις Εργαζομένου ή Εργαζομένων και Εταιρίας ή επηρεάζει ή είναι δυνατό να επηρεάσει τους όρους εργασίας οποιουδήποτε μεμονωμένου Εργαζομένου ή / και οιασδήποτε ομάδας Εργαζομένων, όπως θέματα ασφάλειας, υγείας, συνθηκών εργασίας, παρενόχλησης κτλ. Τα άνω παράπονα υποβάλλονται εγγράφως στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο από τον Εργαζόμενο, το δε Υπηρεσιακό Συμβούλιο οφείλει να απαντήσει εγγράφως στον Εργαζόμενο εντός δεκαπέντε (15) εργασίμων ημερών.
30.12 Αφού το Υπηρεσιακό Συμβούλιο τυχόν εκδώσει μη δεσμευτική, συμβουλευτική γνώμη προς τη Διοίκηση κατά τα ανωτέρω, η Διοίκηση είναι που αποφασίζει, κατά τη διακριτική αυτής ευχέρεια, αφού πρώτα λάβει υπόψη της την ως άνω γνώμη.