Άρθρο 03: Προσλήψεις – Τοποθετήσεις

3.1 Οι αποφάσεις που αφορούν σε θέματα προσλήψεων ή / και τοποθετήσεων (όπως προγραμματισμός, διαδικασία, αναγκαία προσόντα, εξετάσεις και αξιολόγηση υποψηφίων κτλ) λαμβάνονται από τη Διοίκηση τηρουμένων των αρχών της διαφάνειας, της αξιοκρατίας και της ισότητας, σύμφωνα με το νόμο, τις ανάγκες και τις εσωτερικές διαδικασίες τής Εταιρίας και το παρόν άρθρο.
3.2 Στα πλαίσια των αρχών της διαφάνειας και αξιοκρατίας η Εταιρία θα προσλαμβάνει το πάσης φύσεως προσωπικό της, ακόμα και αυτό που υπάγεται στις εξαιρέσεις του ν. 2190/1994 (π.χ. δημοσιογράφους, καλλιτέχνες για εργασία που προσιδιάζει στην ιδιότητά τους) με συμβάσεις αορίστου ή ορισμένου χρόνου, μετά από δημοσίευση προκήρυξης σύμφωνα με την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία.
3.3 Το οργανόγραμμα και γενικά η οργάνωση της λειτουργίας τής Εταιρίας καθορίζεται από τη Διοίκηση.
Οι τοποθετήσεις σε θέσεις ευθύνης θα γίνονται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο νόμο.
H επιλογή προισταμένων Γενικών Διευθύνσεων, Διευθύνσεων και Τμημάτων θα γίνεται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
3.5 Η Εταιρία μετά από πρόταση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου μπορεί να αναθέτει συγκεκριμένο έργο ή να αποδέχεται την παροχή ανεξάρτητων υπηρεσιών από φυσικό πρόσωπο ή κοινοπραξία φυσικών προσώπων, για την παραγωγή ή την παρουσίαση συγκεκριμένου ραδιοτηλεοπτικού ή διαδικτυακού προϊόντος, εφόσον το πρόσωπο με το οποίο συνάπτεται η σύμβαση είναι δημοσιογράφος, καλλιτέχνης κάθε ειδικότητας ή τεχνικός ή επιστήμονας υψηλής εκπαίδευσης σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία,

  • 13 Δεκεμβρίου 2013, 13:27 | Σ. Α.
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Ο τρόπος επιλογής προσωπικού αφορά και το μέλλον γι’ αυτό πρέπει να γίνεται αποκλειστικά μέσω ΑΣΕΠ, εάν θέλει η πολιτεία να κάνει ένα σωστό ξεκίνημα, και να αποφύγει όλες τις παθογένειες του παρελθόντος που μας οδήγησαν στα τελευταία δραματικά γεγονότα του καλφαγιανιστάν. Για όλους και για όλα ΑΣΕΠ. Να μην εξαιρούνται ούτε οι δημοσιογράφοι ούτε οι καλλιτέχνες. Οι δημοσιογράφοι που κρίνουν απεριόριστα τους πάντες και τα πάντα, γιατί δεν πρέπει να κρίνονται και αυτοί; Και μάλιστα από τον ποιο αξιόπιστο φορέα που υπάρχει στη χώρα μας, και έχει κερδίσει επάξια τον τίτλο της αμεροληψίας και της επιτυχημένης επιλογής, όπου διενέργησε από την αρχή μέχρι το τέλος ο ίδιος την διαδικασία επιλογής. Γι’ αυτό λοιπόν ΑΣΕΠ, ακόμα και για την κρίση της εμπειρίας και των δεξιοτήτων των διαγωνιζομένων, αλλά να διενεργείτε από τον ίδιο τον ΑΣΕΠ που έχει αποδείξει ότι μπορεί να το κάνει επάξια. Ενώ οι κατά καιρούς επιτροπές που ορίζονται από άλλους φορείς μας έχουν πείσει ότι, ούτε αμερόληπτες είναι, ούτε άξιες και τα πορίσματα τους αμφισβητήσιμα.

  • 13 Δεκεμβρίου 2013, 13:18 | Κ.Π
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Η ειδικότητα των μετεωρολόγων δεν περιλαμβάνεται στη λίστα σας, αφήνοντας θολό το πώς θα προσληφθούν. Για να θεωρείται κάποιος στην Ελλάδα μετεωρολόγος (αν δεν εργάζεται στην Ε.Μ.Υ) θα πρέπει πέρα από το πτυχίο Φυσικού ή Μαθηματικού, να κατέχει υποχρεωτικά μεταπτυχιακό τίτλο στο αντικείμενο της μετεωρολογίας είτε από Πανεπιστήμιο της χώρας μας είτε από το εξωτερικό. Τα προσόντα αυτά σε καμία περίπτωση δεν παρακάμπτονται από κριτήρια χρόνου εμπειρίας κ.λπ. , όπως έγινε δυστυχώς στις πρόσφατες προσλήψεις.

    Και ερωτώ, θα έδινε ποτέ το δημόσιο εργασία σε γιατρό χωρίς πτυχίο;;

    Επισυνάπτεται η επιστολή – διαμαρτυρία της Ελληνικής Μετεωρολογικής Εταιρίας (ΕΜΤΕ)προς τον Πρόεδρο του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (Α.Σ.Ε.Π.)
    http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/c0d5184d-7550-4265-8e0b-078e1bc7375a/8165866.pdf

  • 13 Δεκεμβρίου 2013, 12:20 | Ελληνική Μετεωρολογική Εταιρεία
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    H Ελληνική Μετεωρολογική Εταιρεία (E.MT.E.), το επιστημονικό σωματείο των Ελλήνων Μετεωρολόγων, στο διάλογο για τη νέα δημόσια Ελληνική Ραδιοφωνία-Ιντερνετ-Τηλεόραση (ΝΕΡΙΤ) θα ήθελε να καταθέσει τα παρακάτω:
    Αν η ΝΕΡΙΤ προβεί στη διαδικασία πρόσληψης Μετεωρολόγου Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ Μετεωρολόγων) θεωρούμε ότι απαιτούμενο προσόν θα πρέπει να είναι πανεπιστημιακός τίτλος στη Μετεωρολογία.
    Αυτό επιτάσσει: α) η λογική (είναι δυνατόν κάποιος να μην έχει πανεπιστημιακό τίτλο στη Μετεωρολογία και να ζητείται να προσληφθεί ως ΠΕ Μετεωρολόγος;) β) η αξιοκρατία (δεκάδες Έλληνες αποκτούν κάθε χρόνο πανεπιστημιακό τίτλο στη Μετεωρολογία (μεταπτυχιακό η και διδακτορικό) από Ελληνικά ή και ξένα πανεπιστήμια γ)το Προεδρικό διάταγμα 50/2001 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει (για αυτό και οι μόνιμες προσλήψεις μετά το 2001 για κάλυψη θέσεων ΠΕ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΩΝ είχαν ως απαιτούμενο προσόν πανεπιστημιακό τίτλο στη Μετεωρολογία.)
    Η πρόταση αυτή κατατίθεται εδώ, επειδή στη διαβούλευση για την περιγραφή των απαιτούμενων προσόντων του προς πρόσληψη προσωπικού της ΝΕΡΙΤ Α.Ε δεν υπήρχε περιγραφή προσόντων για θέσεις ΠΕ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΩΝ.
    Τα παραπάνω συμφωνούν με θέσεις που και πρόσφατα έχει καταθέσει στο ΑΣΕΠ, η Ελληνική Μετεωρολογική Εταιρεία (E.MT.E.), το επιστημονικό σωματείο των Ελλήνων Μετεωρολόγων. (βλέπε αναφορά στη Βουλή των Ελλήνων 01-08-13 κ.Σολδάτου)

  • 10 Δεκεμβρίου 2013, 19:39 | Νίκος
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Δεν έχω δει πουθενά οι απολυμένοι να επαναπροσλαμβάνονται. Και πάλι όμως αφού ισχυρίζονται ότι πέρασαν με σκληρό ΑΣΕΠ στην ΕΡΤ ας το ξαναπεράσουν. Το ίδιο ανταγωνιστικοί δεν θα είναι και πάλι? Οπότε ΑΣΕΠ για όλους και καμία μοριοδότηση ή συνέντευξη για να γίνουν αξιοκρατικές προσλήψεις.

  • 10 Δεκεμβρίου 2013, 13:21 | chris
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Σας γνωστοποιούμε ότι στην Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. έχουν διενεργηθεί 2 διαγωνισμοί Α.Σ.Ε.Π. (ΦΕΚ Α.Σ.Ε.Π. 72 – 02.05.2003 & ΦΕΚ Α.Σ.Ε.Π. 214 – 02.08.2005) με απαιτητικότατα προσόντα πρόσληψης. Επειδή δεν καλύφθηκαν οι θέσεις του πρώτου διαγωνισμού, προέκυψε και ο επαναληπτικός!! Από τις συνολικά εκατοντάδες χιλιάδες αιτήσεις συμμετοχής, πέτυχαν περίπου 230 άτομα, τα οποία και προσλήφθηκαν στην εταιρεία.
    Δηλαδή από τους 2.660 υπάλληλους της ΕΡΤ υπήρχαν και κάποιοι που διορίστηκαν με ανοιχτό διαγωνισμό ΑΣΕΠ (σκληρό ΑΣΕΠ) .Για αυτούς τους ανθρώπους δεν υπάρχει καμία μέριμνα μέχρι σήμερα από την κυβέρνηση , παρόλο που ο Μητσοτάκης έχει διαμηνύσει προς όλες τις κατευθύνσεις πως οι επιτυχόντες ΑΣΕΠ δεν πρέπει να φοβούνται τίποτα.
    Το Α.Σ.Ε.Π. δηλ. επιλέγεται να εμπλακεί στις νέες προσλήψεις του Δημόσιου Ραδιοτηλεοπτικού φορέα για να αξιολογήσει εκτός των άλλων ,και εκείνους που έχει ήδη έχει αξιολογήσει για τις ίδιες θέσεις και τις ίδιες ειδικότητες. Το οξύμωρο αυτό σχήμα , μόνο σύγχυση, αναταραχή και αμφισβήτηση των προθέσεων της κυβέρνησης μπορεί να προκαλέσει.
    Ευελπιστώντας ότι η δικαιοσύνη και η αξιοκρατία υπάρχουν ακόμη σε αυτή την χώρα, παρακαλώ να αναδείξετε και να δημοσιεύσετε αυτό το θέμα

  • 9 Δεκεμβρίου 2013, 20:35 | giorgos
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Είναι γνωστό ότι η ΕΡΤ έκλεισε με το πρόσχημα μεταξύ των άλλων εξυγίανσης-αναβάθμισης και επιλογής του προσωπικου με αντικειμενικά κριτήρια του ΑΣΕΠ.Όσον αναφορά την εξυγίανση και την αναβάθμιση των καναλιών δεν διαπιστώνονται αφού επί της ουσίας τα κύρια καναλιά είναι κλειστά εκτός από την μεταβατική-δοκιμαστική και σε υπέρογκο κόστος υπολειτουργούσα ΔΤ.Η επιλογή του παρόντος προσωπικού γίνεται σχεδόν έξω από τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ.Το προσωπικό των καναλιών τόσο της Θεσσαλονίκης όσο και της Αθήνας που είχε επιλεγεί με αυστηρά αντικειμενικά κριτήρια του ΑΣΕΠ είναι δυστυχώς σε αναμονή σε αντίθεση με όσους με άγνωστα κριτήρια έχουν προεπιλεγεί.Η ΝΕΡΙΤ όπως στην παρούσα διαβούλευση έχει απόλυτα και νόμιμα τεκμηριωθεί είναι διάδοχος φορέας της ΕΡΤ όπως παρακάτω παράθέτω από στοιχεία που παρουσιάστηκαν.
    ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΕΡΤ-ΝΕΡΙΤ
    (Γιατί είναι διάδοχος φορέας)

     έχει το ίδιο αντικείμενο δραστηριότητας (ραδιοφωνία-τηλεόραση-web tv)
     είναι Ν.Π.Ι.Δ με τη μορφή Α.Ε
     έχει αποκλειστικό μέτοχο το Ελληνικό Δημόσιο με μία και μοναδική μετοχή
     της παραχωρούνται οι συχνότητες χωρίς ανταλλάγμα
    (απόφαση Διαύγεια ΑΔΑ: ΒΛΩΛΟΞΘΩ-26Ι )
    http://static.diavgeia.gov.gr/doc/%CE%92%CE%9B%CE%A9%CE%9B%CE%9F%CE%9E%CE%98%CE%A9-26%CE%99
     εκπληρώνει την επιταγή του συντάγματος για δημόσια ραδιοτηλεόραση (άρθρο 2 νόμος 4173/2013)

     της παραχωρούνται τα περιουσιακά στοιχεία που έχουν περιέλθει στο Ελληνικο Δημόσιο βάσει της ΚΥΑ (Β’1414) που έκλεισε την ΕΡΤ (απόσπασμα απο άρθρο 16 νόμος 4173/2013)

     έχει έσοδα απο ανταποδοτικό τέλος

     οι υποχρεώσεις της καταργηθήσας ΕΡΤ έναντι της Βουλής των Ελλήνων ,αναλαμβάνονται απο την
    ΝΕΡΙΤ Α.Ε
    (απόσπασμα απο άρθρο 2 νόμος 4173/2013)

     πιθανόν θα “κληρονομήσει” το αρχείο της ΕΡΤ

     θα διεκδικήσει την αναγνώριση απο την EBU και τους διεθνείς οργανισμούς ως η Ελληνική Δημόσια Ραδιοτηλεόραση
    (απόφαση Διαύγεια ΑΔΑ: ΒΛ1ΡΟΞΝΛ-ΑΤΤ)
    http://static.diavgeia.gov.gr/doc/%CE%92%CE%9B1%CE%A1%CE%9F%CE%9E%CE%9D%CE%9B-%CE%91%CE%A4%CE%A4

     πιθανόν θα “κληρονομήσει” το αποθεματικό της ΕΡΤ που έχει κατατεθεί στον ειδικό λογαριασμό στην Τράπεζα Της Ελλάδος
    (απόφαση Διαύγεια ΑΔΑ: ΒΛΩ1Η-Β1Ρ )
    http://static.diavgeia.gov.gr/doc/%CE%92%CE%9B%CE%A91%CE%97-%CE%921%CE%A1
    Αφού λοιπόν η ΝΕΡΙΤ είναι διάδοχος φορέας της ΕΡΤ αυτονόητο πρέπει να θεωρείται και η διάδοχος συνέχεια απασχόλησης όσον με διαδικασίες ΑΣΕΠ εργαζόταν στην ΕΡΤ.Άλλωστε και ο υπουργός κ.Μητσοτάκης διαβεβαίωσε δημοσίως ότι κανείς από τους προσληφθέντες με ΑΣΕΠ δεν θα απολυθεί, πολύ δε περισσότερο που οι υπάλληλοι αυτοί διαθέτουν και πολυετή εμπειρία.

  • 9 Δεκεμβρίου 2013, 18:10 | Κώστας Ξενάκης
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Καμία μοριοδότηση για πρώην υπαλλήλους της ΕΡΤ ή και της ΔΤ (στην οποία φυσικά εργάζονται πρώην βύσματα της ΕΡΤ). Πρόσληψη από μηδενική βάση και μόνο μέσω ΑΣΕΠ με αντικειμενική μοριοδότηση!!!

  • 7 Δεκεμβρίου 2013, 10:12 | George
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Εγώ δεν μπορώ να καταλάβω το εξής… Πού στο κόσμο ακούστηκε σύσταση εταιρίας TEST DRIVE (ΔΤ) όπου αξιολογήθηκε το προσωπικό το οποίο «έστησε» το νέο φορέα και θα γινει παλι reset στο προσωπικό για να ξανά συσταθεί ενα νέο κανάλι.
    Οκ… Αμαρτωλή η ΕΡΤ (που διευθυντές κ σύμβουλοι την κάνανε… Κυβερνητικά στελέχη) , η ΔΤ αξιολογήθηκε… Γιατί να πεταχτούν εκτός αυτοί οι άνθρωποι δεν ηταν καλοί;
    Βγάλτε όσους δεν κάνανε σωστά κ καλά τη δουλειά τους…
    Σε μια ενδεχόμενη συνέντευξη κ μιλάω για καλλιτεχνικές ειδικότητες η εμπειρία στην πρώην ΕΡΤ έχει να πει πολλα! Πολλοί ειναι αυτοί που θα πουν οτι ξέρουν τα πάντα… Λίγοι ´ομως στην «πράξη» έχουν δοκιμαστεί με πολλα χρόνια στην ΕΡΤ κ άλλοι έχουν επαναξιολογηθει στην ΔΤ.

  • 6 Δεκεμβρίου 2013, 19:45 | ΧΜ
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Δεν έχουμε δει στις προσλήψεις για το νέο προσωπικό της Δημόσιας Τηλεόρασης να αναφέρεται κάπου η δυνατότητα πρόσληψης προσωπικού για τη λειτουργία του τηλεφωνικού κέντρου. Θα υπάρξει τηλεφωνικό κέντρο; Σίγουρα είναι απαραίτητη η λειτουργία τηλεφωνικού κέντρο σε ένα μέσο αμφίδρομης επικοινωνίας όπως είναι η Δημόσια Τηλεόραση.

  • 6 Δεκεμβρίου 2013, 18:56 | Στρατής
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Δεν είναι σωστό να υπάρξει μοριοδότηση γιατί πολλοί μέσα στην ΕΡΤ είχαν γίνει μόνιμοι με το διάταγμα Παυλόπουλου. Ολοι αυτοί ήταν ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ και για να κερδίσει την εύνοια η Νέα Δημοκρατία τους έκανε μόνιμους. Αυτοί πήραν τις αποζημειώσεις και απολύθηκαν. Γιατί να τους ξαναδοθεί η ευκαιρία να δουλέψουν στην ΝΕΡΙΤ. Χρειάζεται νέο αίμα και νέες γνώσεις για να δουλέψει αποδοτικά ένας δημόσιος οργανισμός στα πλαίσια της νέας δημόσιας διοίκησης.

  • 6 Δεκεμβρίου 2013, 17:48 | EP
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Χρειάζεται να υπάρχει αντικειμενικότητα στις προσλήψεις και διαφάνεια. Αν και εφόσον υπάρξει μοριοδότηση θα πρέπει να υπάρξει για όλους όσους προσλήφθηκαν μέσω διαγωνισμών (πρό και μετά ΑΣΕΠ)εντός και εκτός ΕΡΤ. Δεν ε΄χει κανείς το δικαίωμα να αμφισβητεί τις διαγωνιστικές διαδικασίες, καθώς όπως λέγεται και στον ΑΣΕΠ έγιναν »μαϊμουδιές» κατ’ εντολήν.
    Και μια ερώτηση : γιατί υπάρχει λογοκρισία σε προηγούμενο σχόλιο που αφορούσε την ομάδα Μαξίμου; Μήπως ενοχλείται το »σύστημα»;
    η ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ χρησιμοποιείται μόνο για επικοινωνιακούς λόγους;

  • 6 Δεκεμβρίου 2013, 14:44 | Andreas
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Το προσωπικό της ΝΕΡΙΤ θα πρέπει να επιλεγεί με αντικειμενικά κριτήρια, μέσω ΑΣΕΠ, και χωρίς συνέντευξη για ευνόητους λόγους. Σαφώς και θα πρέπει να μοριδοτούνται οι πρώην υπάλληλοι της ΕΡΤ, αλλά όχι σε βαθμό τέτοιο που να αποκλείουν οποιονδήποτε άλλον υποψήφιο με σημαντικά προσόντα και εμπειρία σε αντίστοιχους τομείς. Επίσης, για τους πρώην υπαλλήλους της ΕΡΤ, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και οι εκθέσεις αξιολόγησής τους (αν υπάρχουν, που θα έπρεπε να υπάρχουν). Σε καμία περίπτωση πάντως δεν θα πρέπει να υπερτιμάται η «εμπειρεία αρκετών ετών» (η οποία από μόνη της και χωρίς ουσιαστική αξιολόγηση δεν έχει νόημα) εις βάρος πτυχίων και πιστοποιημένων δεξιοτήτων που αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση και εγγυώνται την επαγγελματική αρτιότητα. Για κάθε κλάδο ή ειδικότητα, θα πρέπει να υπάρχει αναλυτική περιγραφή της θέσης και των καθηκόντων, πλήρες προσοντολόγιο που να εξασφαλίζει την καταλληλότητα του υποψηφίου και σαφής, αντικειμενική διαδικασία αξιολόγησης που θα βασίζεται σε μετρήσιμα αποτελέσματα.

  • 5 Δεκεμβρίου 2013, 22:25 | Μαρια
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Ελπίζω να υπάρχει και ο ΑΣΕΠ στην αξιόλόγηση και να μην υπάρχει συνέντευξη. Αυτό νομίζω είναι αξιοκρατία. Ίσως και να δοθεί μια μικρή (τονίζω μικρή) μοριοδότηση της τάξεως των 50 μορίων για τους πρώην υπαλλήλους της ΕΡΤ ΑΕ. Δικαίωμα στην εργασία έχουν και νέα παιδιά, με πτυχία και γνώσεις που είναι άνεργοι και δεν αξιοποιούνται. Πρέπει να δοθούν ευκαιρίες σε όλους.

  • 5 Δεκεμβρίου 2013, 13:09 | Στέφανος
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Αν το οργανόγραμμα καθορίζεται από τη Διοίκηση, τι νόημα έχει η άλλη διαβούλευση όπου αναφέρονται καθαρά συγκεκριμένα τμήματα και ευθύνες τους;
    http://www.opengov.gr/consultations/?p=2104

    Άρα, το οργανόγραμμα ΔΕΝ καθορίζεται από τη Διοίκηση.

  • 4 Δεκεμβρίου 2013, 17:14 | δημητρης παππας
    Το βλέπω Θετικά/Αρνητικά: 0  0

    Αναφορικα με τις προσληψεις θα επρεπε να συνεκτιμηθει οτι καποιοι πολυ καλοι υπαλληλοι απο την πρωην ερτ δεν θα εχουν σιγουρα τα πτυχια που θα εχει ενας νεοτερος υπαλληλος .Αλλα στην πραξη πιθανον να ειναι πολυ καλυτεροι ακομη και στα κομπιουτερ παροτι οταν ησαν σε ηλικια σπουδων δεν υπηρχαν ουτε σαν ορολογια τα κομπιουτερ πχ. αλλα εχουν την ανεκτιμητη εμπειρια της εργασιας αρκετων ετων.Θα υπαρξει καποια μεριμνα για αυτους τους εργαζομενους? Ειδικα στις ηλικιες πανω απο 55 ετων?