Άρθρο 18
Κατ’ εξαίρεση δυνατότητα άσκησης του επαγγέλματος των υγειονομικών αξιωματικών ιδιωτικά – Τροποποίηση περ. α) παρ. 4 άρθρου 63 ν.δ. 1400/1973
Στην παρ. 4 του άρθρου 63 του ν.δ. 1400/1973 (Α΄114), περί της κατ’ εξαίρεση δυνατότητας άσκησης επαγγέλματος ιδιωτικά από τους υγειονομικούς αξιωματικούς, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) η περ. α) αντικαθίσταται, β) στην περ. δ), οι λέξεις «Στους στρατιωτικούς» αντικαθίστανται από τις λέξεις «Στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων» και η παρ. 4 διαμορφώνεται ως εξής:
«4. Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται:
α) Στους υγειονομικούς αξιωματικούς των γενικών ειδικοτήτων ιατρικής, κτηνιατρικής, οδοντιατρικής, φαρμακευτικής, ψυχολογίας και νοσηλευτικής, η άσκηση του επαγγέλματος της ειδικότητάς τους ιδιωτικά και κατά τις εκτός υπηρεσίας ώρες, σύμφωνα με την επιστημονική δεοντολογία, κατά τις διατάξεις που διέπουν την άσκηση του επαγγέλματος της αντίστοιχης γενικής υγειονομικής ειδικότητας, κατόπιν εγκριτικής διαταγής του Αρχηγού του οικείου Κλάδου, ο οποίος δύναται να μεταβιβάσει τη σχετική αρμοδιότητα σε διοικητές Σχηματισμών.
β) Σε αξιωματικούς του Μουσικού Σώματος, η δημοσία διεύθυνση ορχηστρών ή η συμμετοχή σε ιδιωτικές ορχήστρες και θέματα επ’ αμοιβή, με πολιτική περιβολή, κατόπιν εγκριτικής διαταγής του οικείου Σχηματισμού.
γ) Σε εν ενεργεία αξιωματικούς, να διδάσκουν σε δημόσιες ή ιδιωτικές σχολές ή εκπαιδευτικά εν γένει ιδρύματα κατόπιν άδειας Αρχηγού του οικείου Κλάδου, ο οποίος δύναται να μεταβιβάσει τη σχετική αρμοδιότητα σε διοικητές Σχηματισμών.
δ) Στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, να συμμετέχουν με άδεια του οικείου Γενικού Επιτελείου σε ερευνητικά προγράμματα των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.) ή των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Σ.Ε.Ι.), επ’ αμοιβή και σύμφωνα με τους όρους του ερευνητικού προγράμματος, χωρίς επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού.».
Άρθρο 19
Εξορθολογισμός χρόνου υποχρεωτικής παραμονής αξιωματικών υγειονομικού στις Ένοπλες Δυνάμεις – Αντικατάσταση παρ. 7 και 15 άρθρου 64 ν.δ. 1400/1973
1. Η παρ. 7 του άρθρου 64 του ν.δ. 1400/1973 (Α’ 114), περί του χρόνου υποχρεωτικής παραμονής των αξιωματικών του υγειονομικού σώματος στις Ένοπλες Δυνάμεις, αντικαθίσταται ως εξής:
«7. Αξιωματικοί του υγειονομικού σώματος, που απέκτησαν με μέριμνα της υπηρεσίας ειδικότητα ή εξειδίκευση, ή παρακολουθούν με μέριμνα της υπηρεσίας πρόγραμμα ειδικότητας ή εξειδίκευσης, αναλαμβάνουν υποχρέωση παραμονής στις Ε.Δ. για χρονικό διάστημα ίσο με τον διανυθέντα χρόνο εκπαίδευσης στην ειδικότητα ή εξειδίκευση εκτός των στρατιωτικών νοσοκομείων και του Νοσηλευτικού Ιδρύματος Μετοχικού Ταμείου Στρατού. Σε κάθε περίπτωση ο χρόνος υποχρεωτικής παραμονής σύμφωνα με το προηγούμενο εδάφιο δεν υπερβαίνει τα πέντε (5) έτη.».
2. Η παρ. 15 του άρθρου 64 του ν.δ. 1400/1973 αντικαθίσταται ως εξής:
«15. Οι υποχρεώσεις των παρ. 3 έως 8 προστίθενται στην αρχική υποχρέωση των παρ. 1 και 2. Ο χρόνος εκπαίδευσης δεν προσμετράται για τη συμπλήρωση της αναλαμβανόμενης υποχρέωσης, με εξαίρεση τον χρόνο εκπαίδευσης στην ειδικότητα ή εξειδίκευση των στρατιωτικών ιατρών, που λαμβάνει χώρα στα στρατιωτικά νοσοκομεία και το Νοσηλευτικό Ίδρυμα Μετοχικού Ταμείου Στρατού.».
Άρθρο 20
Μέριμνα μεταθέσεων αξιωματικών Υγειονομικού – Προσθήκη άρθρου 4Α στον ν. 3883/2010
Στο ν. 3883/2010 (Α’ 167), περί υπηρεσιακής εξέλιξης και ιεραρχίας των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, προστίθεται άρθρο 4Α ως εξής:
«Άρθρο 4Α
Ρυθμίσεις περί μεταθέσεων στελεχών Υγειονομικού
1. Οι αξιωματικοί του υγειονομικού σώματος προέλευσης Σ.Σ.Α.Σ. και Σ.Α.Ν., εφόσον έχουν συμπληρώσει τον προβλεπόμενο για τον βαθμό τους χρόνο διοίκησης και ειδικής υπηρεσίας, δύνανται να μετατίθενται πριν από τη συμπλήρωση του ελάχιστου χρόνου παραμονής στη φρουρά που υπηρετούν, για κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών των στρατιωτικών νοσοκομείων.
2. Αν σύζυγος ή συμβίος στελέχους του υγειονομικού σώματος των Ενόπλων Δυνάμεων, που φέρει την ιδιότητα του απασχολουμένου στο δημόσιο τομέα, όπως αυτός ορίζεται στην περ. α’ της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α’ 143), υποβάλει αίτημα συνυπηρέτησης, αποσπάται στην περιοχή που έχει μετατεθεί το στέλεχος του υγειονομικού σώματος. Ως περιοχή, κατά την έννοια του προηγούμενου εδαφίου, νοείται, κατά σειρά προτεραιότητας:
α) ο δήμος στον οποίο εδρεύει η Μονάδα, που μετατίθεται το στέλεχος,
β) όμορος δήμος του δήμου στον οποίο εδρεύει η Μονάδα, που μετατίθεται το στέλεχος και
γ) η περιφερειακή ενότητα στην οποία εδρεύει η Μονάδα που μετατίθεται το στέλεχος.
3. Οι ειδικοί στρατιωτικοί ιατροί αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ειδικότητας και του χρόνου διοίκησης ή ειδικής υπηρεσίας, που αντιστοιχεί στον βαθμό που φέρουν κατά το πέρας της ειδικότητάς τους, μετατίθενται σε στρατιωτικό νοσοκομείο του Κλάδου τους.»
Άρθρο 21
Ενίσχυση αμεροληψίας και διαφάνειας μεταθέσεων – Κατάργηση παρ. 3, προσθήκη παρ. 4 στο άρθρο 4 ν. 3883/2010
Στο άρθρο 4 του ν. 3883/2010 (Α’ 167), περί τοποθετήσεων, μεταθέσεων και αποσπάσεων των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στο πρώτο εδάφιο της παρ. 1 διαγράφονται οι λέξεις «κατά Κλάδο», β) η παρ. 3 καταργείται, γ) προστίθεται παρ. 4 και το άρθρο 4 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 4
Γενικά
1. Τα στελέχη των ΕΔ τοποθετούνται, μετατίθενται και αποσπώνται με πλήρως αιτιολογημένη απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας μετά από γνώμη του αρμόδιου Συμβουλίου Μεταθέσεων. Η αρμοδιότητα τοποθέτησης, μετάθεσης και απόσπασης στελεχών των ΕΔ δύναται να μεταβιβαστεί, γενικά ή κατά κατηγορία στελεχών, με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας.
2. Κατά τη διενέργεια των μεταβολών αυτών του προσωπικού των ΕΔ λαμβάνονται υπόψη τα κριτήρια των επόμενων άρθρων.
3. [Καταργείται].
4. H απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας για τις τοποθετήσεις, μεταθέσεις και αποσπάσεις των στελεχών του υγειονομικού σώματος όλων των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, λαμβάνεται κατόπιν υποβολής σε αυτόν του συνόλου των προπαρασκευαστικών πράξεων.».
Άρθρο 22
Ενίσχυση του ρόλου των συμβουλίων μεταθέσεων υγειονομικού σώματος – Τροποποίηση παρ. 1, προσθήκη παρ. 4 στο άρθρο 8 ν. 3883/2010
Στο άρθρο 8 του ν. 3883/2010 (Α’ 167), περί συγκρότησης συμβουλίων μεταθέσεων και προσφυγών, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στην παρ. 1, στα εδάφια πρώτο και δεύτερο, διαγράφονται οι λέξεις «κατά Κλάδο», β) προστίθεται παρ. 4 και κατόπιν νομοτεχνικών βελτιώσεων το άρθρο 8 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 8
Συγκρότηση Συμβουλίων Μεταθέσεων – Προσφυγές
1. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας καθορίζεται η συγκρότηση των Συμβουλίων Μεταθέσεων και η λειτουργία τους. Με την ίδια απόφαση εξειδικεύονται τα κριτήρια τοποθετήσεων και μεταθέσεων ανάλογα με τις συνθήκες λειτουργίας και τις ειδικότερες ανάγκες της υπηρεσίας και η δυνατότητα προσωρινής αναστολής τους, οι προϋποθέσεις εφαρμογής της παρ. 2 του άρθρου 5, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.
2. Η απόφαση της τοποθέτησης, μετάθεσης ή απόσπασης κοινοποιείται στους ενδιαφερόμενους αμελλητί. Αυτοί έχουν δικαίωμα άσκησης ενδικοφανούς προσφυγής κατά της απόφασης εντός προθεσμίας πέντε (5) ημερών από την κοινοποίηση της, προς το διοικητικό όργανο που την εξέδωσε, το οποίο υποχρεούται να απαντήσει αιτιολογημένα εντός δεκαπέντε (15) ημερών από την ημερομηνία της υποβολής της. Κατά τη διάρκεια της προθεσμίας και ενόσω εκκρεμεί η ασκηθείσα προσφυγή αναστέλλεται η εκτέλεση της απόφασης. Μετά την άπρακτη πάροδο της προθεσμίας υποβολής προσφυγής ή την απάντηση επί των προσφυγών που τυχόν υποβληθούν, οι πίνακες του προς τοποθέτηση, μετάθεση ή απόσπαση προσωπικού κυρώνονται από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας.
3. Η παρ. 2 δεν τυγχάνει εφαρμογής για τους ανώτατους Αξιωματικούς, λόγω της κρισιμότητας των καθηκόντων που αντιστοιχούν στον βαθμό τους.
4. Ειδικότερα, οι αποσπάσεις και διαθέσεις στελεχών του υγειονομικού σώματος σε υγειονομική Μονάδα διαφορετικού Κλάδου από αυτόν στον οποίο ανήκουν διενεργούνται, μόνο εκτάκτως και με σκοπό την εξασφάλιση της απαιτούμενης επιχειρησιακής ετοιμότητας, με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, κατόπιν γνώμης τριμελούς γνωμοδοτικού συμβουλίου. Το Συμβούλιο αποτελείται από τον Υπαρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, ως πρόεδρο, τον διευθυντή του Β’ Κλάδου του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, ως μέλος, και τον διευθυντή της Διεύθυνσης Υγειονομικού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, ως εισηγητή με δικαίωμα ψήφου. Η εισήγηση του διευθυντή της Διεύθυνσης Υγειονομικού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας στο ως άνω γνωμοδοτικό συμβούλιο διαμορφώνεται κατόπιν πρότασης του Γενικού Επιτελείου, που αναφέρει την κενή θέση και το χρονικό διάστημα για το οποίο το Γενικό Επιτελείο αιτείται την κάλυψη θέσης από στέλεχος διαφορετικού Κλάδου, ύστερα από αίτημα της Διεύθυνσης Υγειονομικού του οικείου Γενικού Επιτελείου. Η εξέταση κάλυψης των ανελαστικών κενών θέσεων υγειονομικού, σύμφωνα με την ανωτέρω διαδικασία, γίνεται αμέσως μετά την ολοκλήρωση των ετήσιων τακτικών μεταθέσεων καθώς και όποτε άλλοτε απαιτηθεί από το ως άνω γνωμοδοτικό συμβούλιο.»
Άρθρο 23
Αναπροσαρμογή διαδικασίας προκήρυξης ιατρικών οδοντιατρικών και νοσηλευτικών ειδικοτήτων
Ο προγραμματισμός των ιατρικών, οδοντιατρικών και νοσηλευτικών ειδικοτήτων των αξιωματικών Υγειονομικού, ανεξαρτήτως Κλάδου, των Ενόπλων Δυνάμεων γίνεται κάθε πέντε (5) έτη, με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, που εκδίδεται κατόπιν αιτιολογημένης εισήγησης του ανώτατου κατά Κλάδο Συμβουλίου και συνοδεύεται από αναλυτικό πίνακα με τις προβλεπόμενες, τις καλυπτόμενες και τις κενές οργανικές θέσεις ανά ειδικότητα για τις Ένοπλες Δυνάμεις, βάσει των υπηρεσιακών αναγκών, για πέντε (5) έτη. Η απονομή των ανωτέρω ειδικοτήτων γίνεται κατόπιν ενιαίας διαγωνιστικής διαδικασίας και μοριοδότησης και για τους τρεις (3) Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων. Σε περίπτωση εκτάκτων αναγκών είναι δυνατή η τροποποίηση της εν λόγω απόφασης, σύμφωνα με τη διαδικασία του παρόντος.
Άρθρο 24
Κάλυψη άγονων ιατρικών ειδικοτήτων
1. Ως άγονη χαρακτηρίζεται η ειδικότητα στρατιωτικών ιατρών που έχει αποδοθεί σε δυσανάλογα μικρότερο βαθμό έναντι των λοιπών και βρίσκεται συγκριτικά σε μεγάλη έλλειψη ως προς τη στελέχωση των στρατιωτικών νοσοκομείων, η οποία δύναται να επηρεάσει την αποτελεσματική λειτουργία των στρατιωτικών υγειονομικών δομών και την υγειονομική περίθαλψη του στρατιωτικού προσωπικού σε περίοδο πολέμου.
2. Αν ο αριθμός των επιτυχόντων στρατιωτικών ιατρών, που προσέρχονται ως υποψήφιοι για την απόκτηση άγονης ιατρικής ειδικότητας, υπερβαίνει τον αριθμό των προκηρυχθεισών θέσεων για κάθε συγκεκριμένη άγονη ειδικότητα, καλείται για έναρξη της ειδικότητας αυτής το σύνολο των επιτυχόντων.
3. Οι επιτυχόντες για την απόκτηση άγονης ιατρικής ειδικότητας δύνανται να μετατίθενται με σκοπό την έναρξη απόκτησης ιατρικής ειδικότητας, πριν από τη συμπλήρωση του προβλεπόμενου χρόνου διοίκησης ή ειδικής υπηρεσίας, και απαλλάσσονται του υπολειπόμενου χρόνου διοίκησης ή ειδικής υπηρεσίας για τον βαθμό που φέρουν.
4. Αν ο σύζυγος ή ο συμβίος ειδικού στρατιωτικού ιατρού, που έχει λάβει άγονη ιατρική ειδικότητα, είναι στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων και έχει αιτηθεί συνυπηρέτηση, μετατίθεται εκτάκτως στη Φρουρά όπου έχει μετατεθεί ο ειδικός στρατιωτικός ιατρός.
Άρθρο 25
Αποζημίωση ειδικής απασχόλησης στρατιωτικών ιατρών – Προσθήκη περ. ΚΕ’ στο άρθρο 127, τροποποίηση παρ. 10 άρθρου 153 ν. 4472/2017
1. Στο άρθρο 127 του ν. 4472/2017 (Α΄ 74), περί επιδομάτων, προστίθεται περ. ΚΕ’ ως εξής:
«ΚΕ. Οι στρατιωτικοί ιατροί, οι ιατροί της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής λαμβάνουν αποζημίωση για την ειδική απασχόληση που εκτελούν στα Στρατιωτικά Νοσοκομεία (Σ.Ν.) και στο Ν.Ι.Μ.Τ.Σ., μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμής. Η δαπάνη της αποζημίωσης δεν μπορεί να υπερβαίνει ετησίως το ποσό των δύο εκατομμυρίων οκτακοσίων χιλιάδων ευρώ (2.800.000,00) και καλύπτεται από τις πιστώσεις που επανεγγράφονται ετησίως στον τακτικό προϋπολογισμό των Σ.Ν.. Το κόστος της αποζημίωσης για την ειδική απασχόληση των ιατρών της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής σε Σ.Ν. καλύπτεται από τον τακτικό προϋπολογισμό του Σ.Ν., στο οποίο υπηρετούν, και αποδίδεται σε αυτούς με μεταφορά πίστωσης στον προϋπολογισμό του Υπουργείου στο οποίο υπάγονται. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Άμυνας, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Προστασίας του Πολίτη, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας καθορίζονται οι δικαιούχοι, το ύψος, οι όροι και οι προϋποθέσεις χορήγησης της ως άνω αποζημίωσης, ανεξαρτήτως διοικητικού βαθμού, σύμφωνα με τον ανώτατο αριθμό ημερών ειδικής απασχόλησης ανά στρατιωτικό ιατρό ειδικό, ειδικευόμενο και άνευ ειδικότητας που υπηρετεί σε Σ.Ν. και το Ν.Ι.Μ.Τ.Σ., τον ανώτατο αριθμό ημερών ειδικής απασχόλησης ανά κλινική και τον ανώτατο αριθμό ημερών ειδικής απασχόλησης ανά νοσοκομείο και ανά μήνα.».
2. Στο δεύτερο εδάφιο της παρ. 10 του άρθρου 153 του ν. 4472/2017, περί γενικών ρυθμίσεων για θέματα αποδοχών, προστίθεται περ. ζ) και η παρ. 10 διαμορφώνεται ως εξής:
«10. Για την εφαρμογή του παρόντος νόμου οι τακτικές μηνιαίες αποδοχές αποτελούνται από τον βασικό μισθό, τα επιδόματα και τις παροχές που καθορίζονται από τις διατάξεις του νόμου αυτού, καθώς και την προσωπική διαφορά του άρθρου 155. Δεν περιλαμβάνονται στην έννοια των μηνιαίων τακτικών αποδοχών τα εξής επιδόματα και παροχές:
α) Της περ. α’ της παρ. Δ’ του άρθρου 127.
β) Της περ. β’ της παρ. Δ’ του άρθρου 127.
γ) Της παρ. 2 του άρθρου 135.
δ) Της περ. Δ’ της παρ. 1 του άρθρου 144.
ε) Της παρ. ΚΒ’ του άρθρου 127.
στ) Της παρ. ΚΔ’ του άρθρου 127.
ζ) Της περ. ΚΕ’ του άρθρου 127.
Δεν αποτελούν τακτικές αποδοχές οι εφημερίες του άρθρου 140, αποζημιώσεις που καταβάλλονται για υπερωριακή απασχόληση και τα επιμίσθια για εκτέλεση χρηματοδοτούμενων ερευνητικών προγραμμάτων της παρ. 3 του άρθρου 135. Επίσης, δεν αποτελούν τακτικές αποδοχές τα έξοδα κίνησης της παρ. 4 και το μηνιαίο επιμίσθιο της παρ. 5 του άρθρου 60 του ν. 1943/1991 (Α’ 50).».
Άρθρο 26
Εκπαίδευση αξιωματικών Υγειονομικού Σώματος
1. Η εκπαίδευση στο Τμήμα Βασικής Εκπαίδευσης Ανθυπολοχαγών και αντιστοίχων των υπολοίπων Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων του υγειονομικού σώματος, προέλευσης Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων και Σχολής Αξιωματικών Νοσηλευτικής, εκκινεί την πρώτη (1η) του επόμενου από τη λήψη του πτυχίου μήνα. Ως λήψη πτυχίου κατά την έννοια του προηγούμενου εδαφίου νοείται η πλήρωση του συνόλου των προϋποθέσεων, που είναι απαραίτητες για την απόκτηση της ιδιότητας του πτυχιούχου του οικείου πανεπιστημιακού τμήματος, ανεξάρτητα από την ορκωμοσία. Η έναρξη της εκπαίδευσης λαμβάνει χώρα πριν από την απονομή της ιδιότητας του αξιωματικού, ενόσω τα στελέχη φέρουν την ιδιότητα του μαθητή της αντίστοιχης παραγωγικής Σχολής, και περιλαμβάνει:
α) Εκπαίδευση στο Διακλαδικό Κέντρο Εκπαίδευσης Πολεμικού Τραύματος,
β) εκπαίδευση στο Advanced Trauma Life Support (ATLS),
γ) θεωρητική εκπαίδευση στο σχολείο εφαρμογής του οικείου Κλάδου,
δ) κλινική εκπαίδευση κατά γενική ειδικότητα.
2. Η παραπάνω εκπαίδευση μπορεί να διαρκέσει έως και πέντε (5) μήνες, χωρίς να παρακωλύει τη συνέχισή της η απονομή της ιδιότητας του αξιωματικού στα εκπαιδευόμενα στελέχη.
3. Η εκπαίδευση δύναται να διεξάγεται εξ αποστάσεως, με τη χρήση κάθε πρόσφορου μέσου, και να υλοποιείται σε οιοδήποτε Στρατιωτικό Νοσοκομείο. Για τον σκοπό αυτό, επιτρέπεται η αποστολή εκπαιδευτικών κλιμακίων στην έδρα της Σ.Σ.Α.Σ. και της Σ.Α.Ν..
4. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης οι αξιωματικοί μετατίθενται με έκτακτες μεταθέσεις στις μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων για κάλυψη του χρόνου διοίκησης και ειδικής υπηρεσίας.
Άρθρο 27
Αναπροσαρμογή του χρόνου διοίκησης – ειδικής υπηρεσίας Αξιωματικών Υγειονομικού Σώματος – Τροποποίηση παρ. 14, προσθήκη παρ. 18 έως 25 στο άρθρο 28 ν. 3883/2010
1. Στο πρώτο εδάφιο της παρ. 14 του άρθρου 28 του ν. 3883/2010 (Α’ 167), περί καθορισμού των θέσεων και του χρόνου διοίκησης και ειδικής υπηρεσίας των αξιωματικών, οι λέξεις «οι θέσεις και οι χρόνοι διοίκησης και ειδικής υπηρεσίας του παρόντος άρθρου,» διαγράφονται και η παρ. 14 διαμορφώνεται ως εξής:
«14. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, που εκδίδεται μετά από εισήγηση του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, καθορίζονται, ως προς τους Αξιωματικούς του Υγειονομικού ανεξαρτήτως κλάδου, η διαδικασία και τα κριτήρια επιλογής Διευθυντών και Αναπληρωτών Διευθυντών κλινικών, διακλαδικών κλινικών, εργαστηρίων και μονάδων εντατικής θεραπείας των στρατιωτικών νοσοκομείων, καθώς και η διαδικασία και τα κριτήρια επιλογής για την πλήρωση θέσεων τομεαρχών, εποπτών και προϊσταμένων κλινικών, ειδικών τμημάτων και εργαστηρίων και των διακλαδικών κλινικών-κέντρων των στρατιωτικών νοσοκομείων από Αξιωματικούς Υγειονομικού Νοσηλευτικής. Με όμοια απόφαση καθορίζονται ο αριθμός, η ιδιότητα και η θητεία των μελών του διακλαδικού υγειονομικού συμβουλίου, των υγειονομικών συμβουλίων των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, του υγειονομικού συμβουλίου διακλαδικών κλινικών, των επιστημονικών συμβουλίων των στρατιωτικών νοσοκομείων, οι αρμοδιότητες των ως άνω συμβουλίων, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα για τη λειτουργία τους.».
2. Στο άρθρο 28 του ν. 3883/2010 προστίθενται παρ. 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 και 25 ως εξής:
«18. Ως προς τους Αξιωματικούς του Υγειονομικού του Στρατού Ξηράς με ειδικότητα ιατρού, ο απαιτούμενος σε κάθε βαθμό μέγιστος χρόνος διοίκησης ή ειδικής υπηρεσίας ως αναγκαίο προσόν για προαγωγή σε κάθε βαθμό, είναι ο ακόλουθος:
α) Ανθυπολοχαγός – Υπολοχαγός: δύο (2) έτη συνολικά ως ιατρός άνευ ειδικότητας σε Υπομονάδα Υγειονομικού ή σε Μονάδα Εκστρατείας Υγειονομικού ή σε Μονάδα ή Συγκρότημα ή σε Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων (Κ.E.N.).
β) Λοχαγός – Ταγματάρχης: ένα (1) έτος συνολικά ως Διοικητής σε μονάδα ή ανεξάρτητη Υπομονάδα εκστρατείας του Υγειονομικού ή σε Μονάδα ή σε Συγκρότημα ή ως Επιμελητής σε Στρατιωτικό Νοσοκομείο (Σ.Ν.) ή σε διακλαδική υγειονομική δομή ή σε Κ.E.N. ή ως προσωπικό στο Επιτελείο ή στη Μονάδα Διοικήσεως Σχηματισμού και άνω.
19. Ως προς τους λοιπούς Αξιωματικούς του Υγειονομικού του Στρατού Ξηράς, ο απαιτούμενος σε κάθε βαθμό ελάχιστος χρόνος διοίκησης ή ειδικής υπηρεσίας ως αναγκαίο προσόν για προαγωγή σε κάθε βαθμό, είναι ο ακόλουθος:
α) Οδοντίατροι:
(1) Ανθυπολοχαγός: ένα (1) έτος σε Μονάδα εκστρατείας Υγειονομικού ή σε Μονάδα ή σε Συγκρότημα ή σε Κ.E.N. ή ως επιτελής σε Διεύθυνση Υγειονομικού.
(2) Υπολοχαγός: δύο (2) έτη σε Μονάδα Εκστρατείας του Υγειονομικού ή σε Μονάδα ή σε Συγκρότημα ή σε Κ.E.N. ή οδοντιατρικό τμήμα Στρατιωτικού Νοσοκομείου ή Οδοντιατρείο Φρουράς ή ως επιτελής σε Διεύθυνση Υγειονομικού.
(3) Λοχαγός: ένα (1) έτος σε Μονάδα εκστρατείας Υγειονομικού ή οδοντιατρικό τμήμα Στρατιωτικού Νοσοκομείου ή Οδοντιατρείο Φρουράς ή ως επιτελής σε Διεύθυνση Υγειονομικού.
(4) Ταγματάρχης: ένα (1) έτος ως Διευθυντής Οδοντιατρικού τμήματος Στρατιωτικού Νοσοκομείου ή Οδοντιατρείου Φρουράς ή ως Επιτελής, Τμηματάρχης ή Διευθυντής σε Διεύθυνση Υγειονομικού.
(5) Αντισυνταγματάρχης: ένα (1) έτος ως Διευθυντής Οδοντιατρείου Φρουράς ή ως Επιτελής, Τμηματάρχης ή Διευθυντής σε Διεύθυνση Υγειονομικού.
β) Κτηνίατροι:
(1) Ανθυπολοχαγός – Υπολοχαγός: ένα (1) έτος σε Μονάδα Εκστρατείας Υγειονομικού ή σε Απόσπασμα Κτηνιατρικής Υποστήριξης (Α.Κ.Υ.) ή ως επιτελής σε Διεύθυνση Υγειονομικού.
(2) Λοχαγός: ένα (1) έτος σε Μονάδα Κτηνιατρικού ή σε Απόσπασμα Κτηνιατρικής Υποστήριξης ή σε Στρατιωτικό Νοσοκομείο ή ως επιτελής σε Διεύθυνση Υγειονομικού.
(3) Ταγματάρχης: ένα (1) έτος σε Μονάδα Κτηνιατρικού ή σε Στρατιωτικό Νοσοκομείο ή ως Τμηματάρχης σε Διεύθυνση Υγειονομικού Σχηματισμού/Μείζονος Σχηματισμού ή ως Διευθυντής Εργαστηρίου/Τμηματάρχης Μονάδας Κτηνιατρικού/Υγειονομικού.
(4) Αντισυνταγματάρχης: ένα (1) έτος ως Τμηματάρχης σε Διεύθυνση Υγειονομικού Σχηματισμού/Μείζονος Σχηματισμού ή ως Διευθυντής Εργαστηρίου/Τμηματάρχης Μονάδας Κτηνιατρικού/Υγειονομικού ή ως Τμηματάρχης σε Επιτελείο Υγειονομικού Σχηματισμού/Στρατιωτικού Νοσοκομείου.
γ) Φαρμακοποιοί:
(1) Ανθυπολοχαγός: ένα (1) έτος σε Μονάδα εκστρατείας Υγειονομικού ή ως επιτελής σε Διεύθυνση Υγειονομικού.
(2) Υπολοχαγός: δύο (2) έτη σε Μονάδα εκστρατείας Υγειονομικού ή Αποθήκη Υγειονομικού Υλικού ή ως επιτελής σε Διεύθυνση Υγειονομικού.
(3) Λοχαγός: ένα (1) έτος σε Φαρμακείο Στρατιωτικού Νοσοκομείου ή σε Φαρμακείο Φρουράς ή ως προϊστάμενος τμήματος φαρμακευτικών εργαστηρίων ή ως επιτελής σε Διεύθυνση Υγειονομικού.
(4) Ταγματάρχης: ένα (1) έτος ως Τμηματάρχης ή Διευθυντής Διεύθυνσης Υγειονομικού Σχηματισμού ή Διοικητής σε Αποθήκη Υγειονομικού Υλικού, ή υπηρετών σε Φαρμακείο Φρουράς ως Διευθυντής Τμήματος.
(5) Αντισυνταγματάρχης: ένα (1) έτος ως Διοικητής σε Αποθήκη Υγειονομικού Υλικού, ή ως Διευθυντής Φαρμακείου Φρουράς ή Επιτελής Συγκροτήματος και άνω ή Διευθυντής σε Διεύθυνση Υγειονομικού Μείζονος Σχηματισμού.
δ) Ψυχολόγοι:
(1) Ανθυπολοχαγός: ένα (1) έτος σε Μονάδα εκστρατείας Υγειονομικού ή ως επιτελής σε Διεύθυνση Υγειονομικού.
(2) Υπολοχαγός: δύο (2) έτη σε Μονάδα εκστρατείας Υγειονομικού ή σε Μονάδα ή σε Συγκρότημα Όπλου ή Κ.E.N. ή ως επιτελής σε Διεύθυνση Υγειονομικού.
(3) Λοχαγός: ένα (1) έτος σε γενικό στρατιωτικό νοσοκομείο ή σε διακλαδική υγειονομική δομή των Ενόπλων Δυνάμεων ή σε Γενικό Επιτελείο.
(4) Ταγματάρχης: ένα (1) έτος σε Διεύθυνση Υγειονομικού Μείζονος Σχηματισμού ή σε διακλαδική υγειονομική δομή των Ενόπλων Δυνάμεων.
(5) Αντισυνταγματάρχης: ένα (1) έτος σε γενικό στρατιωτικό νοσοκομείο ή σε διακλαδική υγειονομική δομή των Ενόπλων Δυνάμεων ή ως Τμηματάρχης ή Διευθυντής σε Διεύθυνση Υγειονομικού Σχηματισμού.
ε) Νοσηλευτές:
(1) Ανθυπολοχαγός: δύο (2) έτη στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών ή στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Εκπαιδεύσεως ή στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών ή στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας.
(2) Υπολοχαγός: δύο (2) έτη σε Νοσοκομείο της υποπερ. (1).
(3) Λοχαγός: δύο (2) έτη σε Νοσοκομείο της υποπερ. (1) ή σε διακλαδική υγειονομική δομή των Ενόπλων Δυνάμεων.
(4) Ταγματάρχης: ένα (1) έτος σε Νοσοκομείο της υποπερ. (1) ή σε διακλαδική υγειονομική δομή των Ενόπλων Δυνάμεων ή Διοικητής Τάγματος της Σχολής Αξιωματικών Νοσηλευτικής (Σ.Α.Ν.) ή επιτελής Συγκροτήματος και άνω.
(5) Αντισυνταγματάρχης: ένα (1) έτος σε Νοσοκομείο της υποπερ. (1) ή Διοικητής Τάγματος Σ.Α.Ν. ή σε διακλαδική υγειονομική δομή ή επιτελής Συγκροτήματος και άνω.
στ) Διοικητικοί – Τεχνικοί – Διαχειριστές:
(1) Ανθυπολοχαγός: ένα (1) έτος στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών ή στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Εκπαιδεύσεως ή στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών ή στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας σε καθήκοντα της ειδικότητάς τους, ή ως τμηματάρχης σε Διεύθυνση Υγειονομικού Συγκροτήματος και άνω.
(2) Υπολοχαγός: δύο (2) έτη σε Νοσοκομεία της υποπερ. (1) σε καθήκοντα της ειδικότητάς τους ή ως τμηματάρχης σε Διεύθυνση Υγειονομικού Συγκροτήματος και άνω.
(3) Λοχαγός: ένα (1) έτος σε Στρατιωτικό Νοσοκομείο.
20. Ως προς τους Αξιωματικούς του Υγειονομικού του Πολεμικού Ναυτικού με ειδικότητα ιατρού, ο απαιτούμενος σε κάθε βαθμό μέγιστος χρόνος διοίκησης ή ειδικής υπηρεσίας, ως αναγκαίο προσόν για προαγωγή σε κάθε βαθμό, είναι ο ακόλουθος:
α) Σημαιοφόρος – Ανθυποπλοίαρχος: τρία (3) έτη συνολικά θαλάσσιας υπηρεσίας επί πολεμικών πλοίων ή δύο (2) έτη θαλάσσιας υπηρεσίας επί πολεμικών πλοίων και ένα (1) έτος σε ναυτικά θεραπευτήρια (Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού, Ναυτική Βάση Κανελλόπουλος, Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, Κέντρο Εκπαίδευσης Πόρος).
β) Υποπλοίαρχος – Πλωτάρχης: δύο (2) έτη συνολικά ως Επιμελητής σε Σ.Ν. ή σε ναυτικά θεραπευτήρια (Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού, Ναυτική Βάση Κανελλόπουλος, Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, Κέντρο Εκπαίδευσης Πόρος) ή σε διακλαδική υγειονομική δομή των Ενόπλων Δυνάμεων.
21. Ως προς τους λοιπούς Αξιωματικούς του Υγειονομικού του Πολεμικού Ναυτικού, ο απαιτούμενος σε κάθε βαθμό ελάχιστος χρόνος διοίκησης ή ειδικής υπηρεσίας, ως αναγκαίο προσόν για προαγωγή σε κάθε βαθμό, είναι ο ακόλουθος:
α) Οδοντίατροι:
(1) Ανθυποπλοίαρχος: συνολικά ένα (1) έτος θαλάσσιας υπηρεσίας επί πολεμικών πλοίων ή ένα έτος υπηρεσίας σε Ναυτική Υπηρεσία με οδοντιατρική μονάδα εκτός Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών και Μετοχικού Ταμείου Ναυτικού.
(2) Πλωτάρχης: ένα (1) έτος υπηρεσίας σε Ναυτική Υπηρεσία με οδοντιατρική μονάδα εκτός Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών και Μετοχικού Ταμείου Ναυτικού.
(3) Αντιπλοίαρχος: ένα (1) έτος στη Διεύθυνση Υγειονομικού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού.
β) Κτηνίατροι:
(1) Σημαιοφόρος: ένα (1) έτος στο Αρχηγείο Στόλου.
(2) Ανθυποπλοίαρχος έως Υποπλοίαρχος: δύο (2) έτη στον Ναύσταθμο Κρήτης ή στο Αρχηγείο Στόλου.
(3) Πλωτάρχης και Αντιπλοίαρχος: ανά βαθμό ένα (1) έτος στη Γενική Επιθεώρηση Πολεμικού Ναυτικού ή στη Διεύθυνση Υγειονομικού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού ή του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας.
γ) Φαρμακοποιοί:
(1) Υποπλοίαρχος – Πλωτάρχης: ένα (1) έτος ανά βαθμό στη Διεύθυνση Υγειονομικού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού ή στο Κέντρο Εφοδιασμού Ναυτικού ή σε Φαρμακείο ή σε Φαρμακαποθήκη.
(2) Αντιπλοίαρχος: ένα (1) έτος στη Διεύθυνση Υγειονομικού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού ως Τμηματάρχης ή Επιτελής ή στο Κέντρο Εφοδιασμού Ναυτικού ως Τμηματάρχης ή βοηθός ή σε Φαρμακείο ως Διευθυντής ή Τμηματάρχης ή σε Φαρμακαποθήκη ως Προϊστάμενος Γραφείου ή Τμηματάρχης.
δ) Ψυχολόγοι:
(1) Σημαιοφόρος: ένα (1) έτος θαλάσσιας υπηρεσίας επί πολεμικών πλοίων και ένα (1) έτος στο Αρχηγείο Στόλου.
(2) Ανθυποπλοίαρχος έως Πλωτάρχης: Δύο (2) έτη συνολικής υπηρεσίας στο Αρχηγείο Στόλου ή στο Διακλαδικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας Ενόπλων Δυνάμεων ή στο 414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ειδικών Νοσημάτων και ένα (1) έτος στο Ναυτικό Νοσοκομείο Κρήτης.
(3) Αντιπλοίαρχος: Ένα (1) έτος στη Διεύθυνση Υγειονομικού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού ή στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας ή στο Ναυτικό Νοσοκομείο Κρήτης.
ε) Νοσηλευτές:
(1) Σημαιοφόρος: ένα (1) έτος θαλάσσιας υπηρεσίας επί πολεμικών πλοίων και δύο (2) έτη στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών.
(2) Ανθυποπλοίαρχος: τρία (3) έτη στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών ή στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Εκπαιδεύσεως ή στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών ή στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας ή σε διακλαδική υγειονομική δομή των Ενόπλων Δυνάμεων.
(3) Υποπλοίαρχος: τρία (3) έτη υπηρεσίας στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών ή στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Εκπαιδεύσεως ή στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών ή στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας ή σε διακλαδική υγειονομική δομή των Ενόπλων Δυνάμεων.
(4) Πλωτάρχης: ένα (1) έτος υπηρεσίας στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών ή στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών ή στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Εκπαιδεύσεως ή στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών ή στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας ή σε διακλαδική υγειονομική δομή των Ενόπλων Δυνάμεων ή Διοικητής Τάγματος Σ.Α.Ν..
(5) Αντιπλοίαρχος: ένα (1) έτος υπηρεσίας στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών ή στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Εκπαιδεύσεως ή στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών ή στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας ή στο Ναυτικό Νοσοκομείο Κρήτης ή σε διακλαδική υγειονομική δομή των Ενόπλων Δυνάμεων ή Διοικητής Τάγματος της Σ.Α.Ν..
22. Ως προς τους Αξιωματικούς του Υγειονομικού της Πολεμικής Αεροπορίας με ειδικότητα ιατρού, ο απαιτούμενος σε κάθε βαθμό μέγιστος χρόνος διοίκησης ή ειδικής υπηρεσίας, ως αναγκαίο προσόν για προαγωγή σε κάθε βαθμό, είναι ο ακόλουθος:
(1) Ανθυποσμηναγός και Υποσμηναγός: δύο (2) έτη συνολικά σε οποιαδήποτε Μονάδα του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας (Α.Τ.Α.), της Διοίκησης Αεροπορικής Υποστήριξης (Δ.Α.Υ.), της Διοίκησης Αεροπορικής Εκπαίδευσης (Δ.Α.Ε.), της Διοίκησης Αγωγού Καυσίμων (Δ.Α.Κ.).
(2) Σμηναγός και Επισμηναγός: ένα (1) έτος συνολικά σε οποιαδήποτε Μονάδα του Α.Τ.Α., της Δ.Α.Υ., της Δ.Α.Ε., της Δ.Α.Κ. ή στο Κέντρο Αεροπορικής Ιατρικής (Κ.Α.Ι.) ή στη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (Σ.Σ.Α.Σ.) ή στα Σ.Ν. ή σε διακλαδική υγειονομική δομή των Ενόπλων Δυνάμεων.
23. Ως προς τους λοιπούς Αξιωματικούς του Υγειονομικού της Πολεμικής Αεροπορίας, ο απαιτούμενος σε κάθε βαθμό ελάχιστος χρόνος διοίκησης ή ειδικής υπηρεσίας, ως αναγκαίο προσόν για προαγωγή σε κάθε βαθμό, είναι ο ακόλουθος:
α) Οδοντίατροι:
(1) Υποσμηναγός: δύο (2) έτη σε οποιαδήποτε Μονάδα του Α.Τ.Α., της Δ.Α.Υ., της Δ.Α.Ε., της Δ.Α.Κ. ή σε Σ.Ν..
(2) Σμηναγός: ένα (1) έτος σε οποιαδήποτε μονάδα του Α.Τ.Α., της Δ.Α.Υ., της Δ.Α.Ε., της Δ.Α.Κ., στη Μοίρα του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας ή σε Σ.Ν..
(3) Επισμηναγός: ένα (1) έτος σε επιτελική θέση στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ή στο Α.Τ.Α. ή στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας ή στις λοιπές Διοικήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας.
(4) Αντισμήναρχος: ένα (1) έτος σε επιτελική θέση στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας ή στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ή στο Α.Τ.Α. ή στις λοιπές Διοικήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας ή στο Κ.Α.Ι. ή σε Σ.Ν..
β) Κτηνίατροι:
(1) Ανθυποσμηναγός και Υποσμηναγός – Σμηναγός: ένα (1) έτος σε επιτελική θέση στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ή στο Α.Τ.Α. ή στις λοιπές Διοικήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας ή σε Σ.Ν. ή στο Κέντρο Εκπαίδευσης Φρουρών μετά Σκύλου ή σε Σταθμό Κτηνιατρικής Υποστήριξης.
(2) Επισμηναγός και Αντισμήναρχος: ένα (1) έτος σε επιτελική θέση στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ή στο Α.Τ.Α. ή στις λοιπές διοικήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας ή σε Σ.Ν. ή στο Κέντρο Εκπαίδευσης Φρουρών μετά Σκύλου ή σε Σταθμό Κτηνιατρικής Υποστήριξης.
γ) Φαρμακοποιοί:
(1) Ανθυποσμηναγός και Υποσμηναγός: ένα (1) έτος ανά βαθμό στο 201 Κέντρο Εφοδιασμού Αεροπορίας ή στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας.
(2) Σμηναγός και Επισμηναγός: ένα (1) έτος ανά βαθμό σε επιτελική θέση στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ή στη Δ.Α.Υ. ή στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας ή στο 201 Κέντρο Εφοδιασμού Αεροπορίας.
(3) Αντισμήναρχος: δύο (2) έτη σε επιτελική θέση στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ή στο Α.Τ.Α. ή στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας.
δ) Ψυχολόγοι:
(1) Ανθυποσμηναγός: ένα (1) έτος σε οποιαδήποτε Μονάδα του Α.Τ.Α. ή της Δ.Α.Υ. ή της Δ.Α.Ε..
(2) Υποσμηναγός: δύο (2) έτη σε οποιαδήποτε Μονάδα του Α.Τ.Α. ή της Δ.Α.Υ. ή της Δ.Α.Ε. ή στο Κ.Α.Ι. ή στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας.
(3) Σμηναγός: δύο (2) έτη σε επιτελική θέση στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας ή στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ή στο Α.Τ.Α. ή στις λοιπές Διοικήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας ή στο Κ.Α.Ι. ή σε Σ.Ν. ή σε διακλαδική υγειονομική δομή των Ενόπλων Δυνάμεων.
(4) Επισμηναγός: ένα (1) έτος σε επιτελική θέση στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας ή στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ή στο Α.Τ.Α. ή στις λοιπές Διοικήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας ή στο Κ.Α.Ι. ή σε Σ.Ν. ή σε διακλαδική υγειονομική δομή των Ενόπλων Δυνάμεων.
(5) Αντισμήναρχος: ένα (1) έτος σε επιτελική θέση στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας ή στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ή στο Α.Τ.Α. ή στις λοιπές Διοικήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας ή στο Κ.Α.Ι. ή σε Σ.Ν. ή σε διακλαδική υγειονομική δομή των Ενόπλων Δυνάμεων.
ε) Νοσηλευτές:
(1) Ανθυποσμηναγός: δύο (2) έτη στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών ή στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Εκπαιδεύσεως ή στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών ή στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας.
(2) Υποσμηναγός: τρία (3) έτη στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών ή στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Εκπαιδεύσεως ή στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών ή στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας.
(3) Σμηναγός: τρία (3) έτη στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών ή στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Εκπαιδεύσεως ή στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών ή στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας ή σε διακλαδική υγειονομική δομή των Ενόπλων Δυνάμεων.
(4) Επισμηναγός: ένα (1) έτος στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών ή στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Εκπαιδεύσεως ή στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών ή στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας ή σε διακλαδική υγειονομική δομή των Ενόπλων Δυνάμεων ή Διοικητής Τάγματος της Σ.Α.Ν..
(5) Αντισμήναρχος: ένα (1) έτος στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών ή στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Εκπαιδεύσεως ή στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών ή στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας ή σε διακλαδική υγειονομική δομή των Ενόπλων Δυνάμεων ή Διοικητής Τάγματος της Σ.Α.Ν..
24. Η εκπαίδευση των στρατιωτικών ιατρών για την απόκτηση ιατρικής ειδικότητας εκκινεί αμέσως μετά τη συμπλήρωση του προβλεπόμενου χρόνου διοίκησης και ειδικής υπηρεσίας για τους βαθμούς του Ανθυπολοχαγού και Υπολοχαγού καθώς και των αντιστοίχων των υπολοίπων Κλάδων.
25. Λογίζεται ως χρόνος Διοίκησης ή Ειδικής Υπηρεσίας ο χρόνος κατά τον οποίο Αξιωματικοί Υγειονομικού αποσπώνται, διατίθενται ή μετατίθενται για συμμετοχή σε ειρηνευτικές αποστολές.».
Άρθρο 28
Συνέχιση φοίτησης στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών των διαγραφέντων σπουδαστών της Σχολής Αξιωματικών Νοσηλευτικής – Τροποποίηση άρθρου 47 ν. 3421/2005
Στο άρθρο 47 του ν. 3421/2005 (Α’ 302), περί προσωρινής απόλυσης από τις Ένοπλες Δυνάμεις των σπουδαστών των στρατιωτικών σχολών, προστίθεται νέο, πέμπτο, εδάφιο και κατόπιν νομοτεχνικών βελτιώσεων το άρθρο 47 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 47
Προσωρινή απόλυση από τις Ένοπλες Δυνάμεις των σπουδαστών στρατιωτικών σχολών
Οι σπουδαστές των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, των Ανωτέρων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σχολών της Αστυνομικής Ακαδημίας, διαγραφόμενοι από τις σχολές αυτές για λόγους υγείας ή υγειονομικής ακαταλληλότητας ή πτητικής ανεπάρκειας, κατ` εφαρμογή της παρ. 9 του άρθρου 6 του ν. 3027/2002 (Α 152), εγγράφονται για το ίδιο ακαδημαϊκό έτος στο πρώτο έτος σπουδών της Σχολής ή Τμήματος επόμενης προτίμησής τους στο μηχανογραφικό δελτίο του έτους εισαγωγής τους στη Σχολή από την οποία διαγράφονται. Η εγγραφή γίνεται μόνο αν είχαν συγκεντρώσει βαθμολογία ίση ή μεγαλύτερη με αυτή του τελευταίου υποψηφίου που έχει εισαχθεί στη συγκεκριμένη Σχολή ή Τμήμα το ίδιο ακαδημαϊκό έτος. Όσοι μαθητές των Σχολών αυτών διαγράφονται για τους παραπάνω λόγους μετά τις 15 Νοεμβρίου, εγγράφονται το επόμενο ακαδημαϊκό έτος με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, η οποία εκδίδεται ύστερα από αίτηση του ενδιαφερομένου που υποβάλλεται το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου του επόμενου έτους από αυτό της διαγραφής του και συνοδεύεται απαραίτητα από αντίγραφο της απόφασης διαγραφής του αρμόδιου κατά περίπτωση οργάνου ή επιτροπής. Οι σπουδαστές της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (Σ.Σ.Α.Σ.) συνεχίζουν τη φοίτησή τους στο αντίστοιχο έτος σπουδών της οικείας Σχολής ή Τμήματος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Οι σπουδαστές της Σχολής Αξιωματικών Νοσηλευτικής (Σ.Α.Ν.) συνεχίζουν τη φοίτησή τους στο αντίστοιχο έτος σπουδών της οικείας Σχολής ή Τμήματος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Οι διαγραφόμενοι σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου απολύονται σε κάθε περίπτωση και τους παρέχεται δικαίωμα λήψης αναβολής κατάταξης, σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν κάθε φορά.».
Άρθρο 29
Σύμβαση ασφάλισης αστικής ευθύνης έναντι τρίτων για τα στελέχη του υγειονομικού σώματος
1. Για τη νομική προστασία των στελεχών του υγειονομικού σώματος σε περιπτώσεις προβολής αξιώσεων αποζημίωσης σχετικά με την άσκηση των καθηκόντων τους, η Διεύθυνση Υγειονομικού του Γ.Ε.ΕΘ.Α. δύναται να συνάπτει με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες σύμβαση ασφάλισης για την αστική ευθύνη έναντι τρίτων, σύμφωνα με τον ν. 4412/2016 (Α’ 147).
2. Η συμμετοχή των στελεχών του υγειονομικού σώματος στο ασφαλιστικό πρόγραμμα της παρ. 1 είναι προαιρετική και το κόστος βαρύνει αποκλειστικά τους ίδιους.
Άρθρο 30
Αναθεώρηση διαδικασίας για την ένταξη αξιωματικών σε ειδικότητα του υγειονομικού σώματος – Τροποποίηση παρ. 1, 2 και 3 άρθρου 26 ν. 1911/1990
Στο άρθρο 26 του ν. 1911/1990 (Α΄ 166), περί ένταξης αξιωματικών σε ειδικότητες του υγειονομικού σώματος, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στην παρ. 1, στο πρώτο εδάφιο, προστίθεται η λέξη «τουλάχιστον», β) στην παρ. 2, βα) προστίθενται νέα εδάφια, πρώτο και δεύτερο, και ββ) το τρίτο εδάφιο αντικαθίσταται, γ) στο εισαγωγικό εδάφιο της παρ. 3 προστίθενται οι λέξεις «κατά σειρά» και κατόπιν νομοτεχνικών βελτιώσεων το άρθρο 26 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 26
Ένταξη αξιωματικών σε ειδικότητα του υγειονομικού σώματος
1. Αξιωματικοί Νοσηλευτικής των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, εφόσον φέρουν τουλάχιστον τον βαθμό του Λοχαγού και αντιστοίχων των άλλων κλάδων και είναι κάτοχοι πτυχίου Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Κτηνιατρικής και Φαρμακευτικής Σχολής και τμημάτων Ψυχολογίας Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, μπορούν να εντάσσονται αντιστοίχως στη γενική ειδικότητα των Ιατρών, Οδοντιάτρων, Κτηνιάτρων, Φαρμακοποιών και Ψυχολόγων του Υγειονομικού Σώματος. Οι ίδιες προϋποθέσεις ισχύουν και για τους αξιωματικούς της γενικής ειδικότητας των Οδοντιάτρων, Φαρμακοποιών, Κτηνιάτρων και Ψυχολόγων και των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων που επιθυμούν την ένταξή τους στη γενική ειδικότητα των Ιατρών του Υγειονομικού Σώματος.
2. Η ένταξη αξιωματικών του υγειονομικού σώματος σε άλλη γενική ειδικότητα του σώματος αυτού επιτρέπεται μόνο στην περίπτωση ύπαρξης κενών οργανικών θέσεων στην αντίστοιχη γενική ειδικότητα. Ο αριθμός των αξιωματικών μιας γενικής ειδικότητας υγειονομικού που ανήκουν στην ίδια τάξη και μετατάσσονται σε άλλη γενική ειδικότητα του σώματος αυτού δεν υπερβαίνει το πέντε τοις εκατό (5%) του συνολικού αριθμού των αξιωματικών της γενικής ειδικότητας της τάξης αυτής. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, που εκδίδεται μέχρι την 31η Μαΐου κάθε έτους, καθορίζονται, σύμφωνα με τις υφιστάμενες υπηρεσιακές ανάγκες, οι κενές οργανικές θέσεις των γενικών ειδικοτήτων που μπορούν να καλυφθούν, κατόπιν αιτιολογημένης εισήγησης του Αρχηγού του οικείου Γενικού Επιτελείου, στην οποία περιλαμβάνεται αναλυτικός πίνακας με τις προβλεπόμενες, τις καλυπτόμενες και τις κενές θέσεις ανά γενική ειδικότητα του υγειονομικού σώματος. Οι θέσεις αυτές προκηρύσσονται με μέριμνα του οικείου Γενικού Επιτελείου. Το ειδικότερο περιεχόμενο της εκάστοτε προκήρυξης, όπως τα προσόντα των εντασσόμενων, η διαδικασία, τα κριτήρια επιλογής και κάθε άλλη λεπτομέρεια καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, κατόπιν πρότασης του οικείου Κλάδου. Οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν αίτηση μέχρι την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους για την ένταξή τους προς το οικείο Γενικό Επιτελείο. H ένταξη ενεργείται εντός του ιδίου κλάδου με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, ύστερα από πρόταση του Αρχηγού του οικείου Γενικού Επιτελείου. Οι εντασσόμενοι διατηρούν τον βαθμό που έφεραν και τη μεταξύ τους αρχαιότητα που είχαν πριν την ένταξή τους και καθίστανται νεότεροι των ομοιοβάθμων αξιωματικών της ειδικότητάς τους που απέκτησαν τον βαθμό που φέρουν κατά το ίδιο έτος.
3. Για την εξέταση της αίτησης λαμβάνονται υπόψη κατά σειρά τα εξής κριτήρια:
α) οι ειδικές εκπαιδεύσεις που έχουν παρακολουθήσει οι αιτούντες σε αντικείμενο της γενικής ειδικότητας προέλευσής τους,
β) οι σχετικές εξειδικεύσεις που έχουν αποκτήσει στα αντικείμενα αυτά,
γ) ο βαθμός πτυχίου,
δ) τα ουσιαστικά προσόντα της τελευταίας δεκαετίας, η βαθμολογία των οποίων πρέπει να εμπίπτει τουλάχιστον στην κλίμακα αξιολόγησης «Λίαν Καλώς»,
ε) ο βαθμός αποφοίτησης από τα προβλεπόμενα υποχρεωτικά σχολεία, ο οποίος πρέπει να είναι τουλάχιστον «Λίαν Καλώς»,
στ) οι πειθαρχικές ποινές που έχουν επιβληθεί στον υποψήφιο την τελευταία δεκαετία.
4. Το Ανώτατο Συμβούλιο του οικείου Κλάδου, αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων:
α) καταρτίζει πίνακες υποψηφίων για κάθε ειδικότητα κατά απόλυτη σειρά αρχαιότητας,
β) αξιολογεί και επιλέγει με ειδικά αιτιολογημένη απόφαση από τους πίνακες ειδικότητας, προσδιορίζει τη σειρά κατάταξης με βάση τα κριτήρια της παρ. 3 και τερματίζει την κρίση με την πλήρωση της τελευταίας των κενών οργανικών θέσεων της ειδικότητας,
γ) καταρτίζει πίνακα εντασσόμενων και μη εντασσόμενων.
5. Οι ενδιαφερόμενοι έχουν δικαίωμα άσκησης ενδικοφανούς προσφυγής προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κατά της απόφασης του Ανώτατου κατά κλάδο Συμβουλίου εντός προθεσμίας πέντε (5) ημερών από την κοινοποίησή της σε αυτούς και ο Υπουργός υποχρεούται να απαντήσει εντός είκοσι (20) ημερών από την ημερομηνία της υποβολής της προσφυγής, κατόπιν πρότερης αιτιολογημένης γνώμης του αρμόδιου κατά κλάδο Ανώτατου Συμβουλίου. Η αρμοδιότητα του Υπουργού Εθνικής Άμυνας για την εξέταση και απάντηση της προσφυγής δύναται να μεταβιβαστεί σε κατώτερο κλιμάκιο. Μετά την άπρακτη πάροδο της προθεσμίας υποβολής ή την απάντηση επί της προσφυγής που τυχόν υποβληθεί, οι πίνακες εντασσόμενων κυρώνονται από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας.
6. Ο προ της ένταξης χρόνος υπηρεσίας αξιωματικού θεωρείται ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας στη νέα επετηρίδα για κάθε περίπτωση.
7. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, που εκδίδεται μετά από εισήγηση του Αρχηγού του οικείου Γενικού Επιτελείου, εξειδικεύονται και παραμετροποιούνται τα κριτήρια των εντάξεων της παρ. 3, καθορίζεται η σειρά κατάταξης των υποψηφίων σε περίπτωση ισοβαθμίας και ρυθμίζεται κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος.».
Άρθρο 31
Διορισμός στρατιωτικών ιατρών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας – Τροποποίηση παρ. 5 άρθρου 23 ν. 2519/1997
Στην παρ. 5 του άρθρου 23 του ν. 2519/1997 (Α’ 165) περί προσλήψεων προσωπικού νοσοκομείων, προστίθεται δεύτερο εδάφιο και η παρ. 5 διαμορφώνεται ως εξής:
«5. Ιατροί που υποβάλουν υποψηφιότητα και κρίνονται διοριστέοι σε θέση ιατρών κλάδου Ε.Σ.Υ., αλλά δεν αποδέχονται τον διορισμό τους, όπως και ιατροί που διορίζονται, αλλά παραιτούνται πριν από τη συμπλήρωση πέντε (5) ετών από τον διορισμό τους, δεν μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα για νέο διορισμό σε θέση ιατρών κλάδου Ε.Σ.Υ. πριν τη συμπλήρωση δύο (2) ετών από την παρέλευση της προθεσμίας ανάληψης υπηρεσίας ή από την ημερομηνία παραίτησής τους αντιστοίχως. Στρατιωτικοί ιατροί, που εξέρχονται από τις Ένοπλες Δυνάμεις και το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή, λόγω παραίτησης ή απόταξης, δεν μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα για διορισμό σε θέση ιατρών κλάδου Ε.Σ.Υ. πριν από τη συμπλήρωση δύο (2) ετών από την ημερομηνία διαγραφής τους από τις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής αντίστοιχα.».
Άρθρο 32
Διεύρυνση της δυνατότητας στελέχωσης της διοίκησης Βρεφονηπιακών Σταθμών Στρατού Ξηράς – Αντικατάσταση παρ. 1, 2 και 3 άρθρου 7 π.δ. 181/2002
Οι παρ. 1, 2 και 3 του άρθρου 7 του π.δ. 181/2002 (Α’ 170), περί διοίκησης των βρεφονηπιακών σταθμών του Στρατού Ξηράς, αντικαθίστανται και το άρθρο 7 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 7
Διοίκηση υπηρεσιών των Σταθμών
1. Διευθυντής του Σταθμού τοποθετείται αξιωματικός ανεξαρτήτως Όπλου, Σώματος και ειδικότητας, κατά προτεραιότητα κάτοχος πτυχίου ή διπλώματος τμήματος ή σχολής πανεπιστημιακού ή τεχνολογικού τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης της ημεδαπής ή ακαδημαϊκά ισοδύναμου ή ισότιμου τίτλου αντίστοιχης ειδικότητας σχολών της αλλοδαπής στο γνωστικό αντικείμενο των επιστημών αγωγής στην προσχολική ή πρωτοβάθμια εκπαίδευση.
2. Σε κάθε Τμήμα προΐσταται αξιωματικός ανεξαρτήτως Όπλου, Σώματος και ειδικότητας, κατά προτεραιότητα κάτοχος πτυχίου ή διπλώματος τμήματος ή σχολής πανεπιστημιακού ή τεχνολογικού τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης της ημεδαπής ή ακαδημαϊκά ισοδύναμου ή ισότιμου τίτλου αντίστοιχης ειδικότητας σχολών της αλλοδαπής στο γνωστικό αντικείμενο των επιστημών αγωγής στην προσχολική ή πρωτοβάθμια εκπαίδευση, ή υπάλληλος των κλάδων και ομώνυμων ειδικοτήτων ΠΕ Νηπιαγωγών ή ΤΕ Παιδαγωγών Πρώιμης Παιδικής Ηλικίας.
3. Ως Υπεύθυνος Τάξης ή βοηθός αυτού ορίζεται στρατιωτικό προσωπικό αναλόγων προσόντων.
4. Ο Τμηματάρχης δύναται να ορίζεται και ως Υπεύθυνος υπαγόμενης σε αυτόν Τάξης.».
Άρθρο 33
Διεύρυνση της δυνατότητας στελέχωσης της διοίκησης Βρεφονηπιακών Σταθμών Πολεμικής Αεροπορίας – Αντικατάσταση παρ. 1, 2 και 3 άρθρου 7 π.δ. 157/2001
Οι παρ. 1, 2 και 3 του άρθρου 7 του π.δ. 157/2001 (Α’ 130), περί της διοίκησης των βρεφονηπιακών σταθμών της Πολεμικής Αεροπορίας, αντικαθίστανται, και το άρθρο 7 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 7
Διοίκηση υπηρεσιών των Σταθμών
1. Διευθυντής του Σταθμού τοποθετείται αξιωματικός οιασδήποτε ειδικότητας, κατά προτεραιότητα κάτοχος πτυχίου ή διπλώματος τμήματος ή σχολής πανεπιστημιακού ή τεχνολογικού τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης της ημεδαπής ή ακαδημαϊκά ισοδύναμου ή ισότιμου τίτλου αντίστοιχης ειδικότητας σχολών της αλλοδαπής στο γνωστικό αντικείμενο των επιστημών αγωγής στην προσχολική ή πρωτοβάθμια εκπαίδευση.
2. Σε κάθε Τμήμα προΐσταται αξιωματικός οιασδήποτε ειδικότητας, κατά προτεραιότητα κάτοχος πτυχίου ή διπλώματος τμήματος ή σχολής πανεπιστημιακού ή τεχνολογικού τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης της ημεδαπής ή ακαδημαϊκά ισοδύναμου ή ισότιμου τίτλου αντίστοιχης ειδικότητας σχολών της αλλοδαπής στο γνωστικό αντικείμενο των επιστημών αγωγής στην προσχολική ή πρωτοβάθμια εκπαίδευση, ή υπάλληλος των κλάδων και ομώνυμων ειδικοτήτων ΠΕ Νηπιαγωγών ή ΤΕ Παιδαγωγών Πρώιμης Παιδικής Ηλικίας.
3. Ως Υπεύθυνος Τάξης ή βοηθός αυτού ορίζεται στρατιωτικό προσωπικό αναλόγων προσόντων.
4. Ο Τμηματάρχης δύναται να ορίζεται και ως Υπεύθυνος υπαγόμενης σε αυτόν Τάξης.».
ΕΠΙ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 30
Σε αντίθεση με τους Νοσηλευτές , δεν επιτρέπεται η ένταξη των αξιωματικών Φαρμακοποιών που κατέχουν αναγνωρισμένο πτυχίο Οδοντιατρικής στη γενική ειδικότητα των Οδοντιάτρων του κλάδου τους.
Η σημασία της αρχαιότητας μεταξύ των ειδικοτήτων στην εξεταζόμενη περίπτωση έχει μη καταλυτική σημασία καθώς σύμφωνα με το άρθρο 69 περί μετατάξεων του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα (ν. 3528/2007), επιτρέπεται η μετάταξη υπαλλήλου σε κενή θέση αλλού κλάδου της ίδιας κατηγορίας του ίδιου υπουργείου η της ίδιας δημόσιας υπηρεσίας η του ίδιου νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου αντίστοιχα.
Επιπρόσθετα οι Νοσηλευτές έχουν την δυνατότητα να μεταταχθούν σε ειδικότητες που απαιτούν ίδια διάρκεια φοίτησης, παραδείγματος χάρην σε Ψυχολόγους, όπου το πρόγραμμα φοίτησης και στις δυο σχολές διαρκεί τέσσερα (4) έτη. Αναλογικά και εύλογα, οι αξιωματικοί Φαρμακοποιοί θα έπρεπε να έχουν την δυνατότητα να μεταταχθούν σε Οδοντιάτρους καθώς ο χρόνος φοίτησης των δύο αυτών σχολών ανέρχεται σε πέντε (5) έτη.
Τέλος, σε γενικές γραμμές οι μετατάξεις που ήδη πραγματοποιούνται είναι ανεξάρτητες των παραγωγικών σχολών. Αναλυτικότερα, οι απόφοιτοι της σχολής ΣΣΑΝ έχουν την δυνατότητα να μετατάσσονται σε ειδικότητες σχολών της ΣΣΑΣ (μεταξύ των άλλων Οδοντίατροι, Ψυχολόγοι κλπ).
Οι απόφοιτοι με ειδικότητες που προέρχονται από φοίτηση σε σχολές της ΣΣΑΣ έχουν επίσης την δυνατότητα να μετατάσσονται σε άλλη ειδικότητα της ίδια σχολής (ΣΣΑΣ) παραδείγματος χάρην από Φαρμακευτική σε Ιατρική. Παρατηρείται λοιπόν πως υπάρχει μηδενικός βαθμός συσχέτισης των σχολών για την έγκριση μίας παρόμοιας μετάταξης. Σε αυτό το πλαίσιο, η μετάταξη ενός Φαρμακοποιού (ΣΣΑΣ) θα σε Οδοντίατρο (ΣΣΑΣ) θα χαρακτηριζόταν ως δικαιολογημένη.
Με βάση την παραπάνω έκθεση ανάλυσης, παρακαλώ όπως λάβετε υπόψην σας την πιθανή τροποποίηση του άρθρου 30 του σχεδίου νόμου με τίτλο “Ρύθμιση υγειονομικών θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και λοιπές διατάξεις” με ενδεχόμενο σκοπό την δυνατότητα μετάταξης των αξιωματικών Φαρμακοποιών στην ειδικότητα των Οδοντιάτρων.
Τροποποίηση του Άρθρου 30 περί ένταξης Αξιωματικών σε ειδικότητα του Υγειονομικού Σώματος
Είναι δίκαιο και πρέπον να εξαιρεθούν οι ήδη εγγεγραμμένοι Αξιωματικοί Νοσηλευτικής που φοιτούν σε σχολές Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Κτηνιατρικής, Φαρμακευτικής και Ψυχολογίας και να εξακολουθήσουν να ισχύουν οι διατάξεις των παραγράφων 1 και 2 του Αρθρου 26 του Ν.1911 / 1990 (Ά 166) όπως αυτές ισχύουν για τους ήδη φοιτούντες. Το ίδιο να ισχύσει και για τους Αξιωματικούς της γενικής ειδικότητας των Οδοντιάτρων που κατά την ίδια ημερομηνία είναι εγγεγραμμένοι φοιτητές Ιατρικής σχολής.
Προτείνεται η προσθήκη μεταβατικής διάταξης για την εξασφάλιση των ήδη φοιτούντων Αξιωματικών που να περιλαμβάνει την εξαίρεση τους από το Άρθρο 30 όπως έγινε και κατά τους προγενέστερους Ν.4407 / 2016 και Ν.5018 / 2023 με τις αντίστοιχες μεταβατικές διατάξεις των άρθρων 47 παρ. 2 και 96 παρ. 12 αντιστοίχως, ώστε ο καθένας να υπάγεται στον εκάστοτε νόμο με βάση την ημερομηνία εισαγωγής του στην σχολή.
Όσοι Αξιωματικοί φοιτούσαν ήδη πριν το 2023, οπότε και ψηφίστηκε τροποποίηση του σχετικού Νόμου, στην οποία ορθώς εξαιρέθηκαν, συνέχισαν να φοιτούν στη σχολή στην οποία σπούδαζαν λαμβάνοντας υπόψη τους το νέο Νόμο (Ν.5018 / 2023) και τις μεταβατικές του διατάξεις ( άρθρο 96 παρ. 12) , τον οποίο η ίδια κυβέρνηση θέσπισε. Συνεπώς, είναι τουλάχιστον περιπαικτική η αιφνιδιαστική αυτή αλλαγή, η οποία όχι μόνο αλλάζει ολοκληρωτικά την άμεση πορεία της ζωής των ατόμων αυτών, αλλά και το μέλλον στελέχωσης των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς τα άτομα αυτά οδηγούνται απροκάλυπτα στην παραίτηση.
Η αναδρομική κατάργηση της εξαίρεσης παραβιάζει τα εργασιακά δικαιώματα και τις υπηρεσιακές προοπτικές ανέλιξης των Αξιωματικών Νοσηλευτικής, όπως αυτά ήταν κατοχυρωμένα πριν την εισαγωγή τους τόσο σε σχολές Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Κτηνιατρικής, Φαρμακευτικής και Ψυχολογίας, όσο και κατά την εισαγωγή τους στην Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής (Σ.Α.Ν.) και αντιστοίχως σε σχολές Ιατρικής όσο και στην Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (Σ.Σ.Α.Σ.) για τους Οδοντίατρους. Επιπλέον, παραβιάζεται το συνταγματικό δικαίωμα της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητάς τους και η αρχή της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης των στελεχών προς την διοίκηση διότι το καθεστώς εισαγωγής τους ήταν εντελώς διαφορετικό.
Παρατηρείται μία διαρκής εμμονή απέναντι στους αποφοίτους της Σχολής Αξιωματικών Νοσηλευτικής (Σ.Α.Ν.), που επιλέγουν με προσωπικά έξοδα να φοιτήσουν σε σχολές Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Κτηνιατρικής, Φαρμακευτικής και Ψυχολογίας, με σκοπό την αποτροπή της επαγγελματικής και υπηρεσιακής ανέλιξης και αξιοποίησής τους. Η ένταξή τους στο εκάστοτε σώμα Ιατρών, Οδοντιάτρων, κ.ο.κ είναι ήδη θεσμοθετημένη από το 1990 με τον Ν.1911/1990 και η προοπτική αυτή ήταν ένας από τους μείζονες λόγους για τους οποίους κάποιος θα επέλεγε τα προηγούμενα χρόνια τη Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αναβάθμιση της ίδιας της Σχολής Αξιωματικών Νοσηλευτικής καθότι το επίπεδο των εισακτέων και η βάση εισαγωγής τους μέσω των πανελληνίων εξετάσεων είχαν καταστεί πάρα πολύ υψηλά. Ήδη από τους εισακτέους αυτής της ακαδημαϊκής χρονιάς (2024) παρατηρείται ότι πλέον έχει δημιουργηθεί αποστροφή προς την επιλογή της Σχολής αυτής, λόγω του Ν.5018/2023 (Άρθρο 47) και η μεγάλη απόδειξη είναι η ύπαρξη κενών θέσεων. Η απόκτηση λοιπόν δεύτερου πτυχίου Α.Ε.Ι. στον Τομέα Υγείας σαφώς και αποτελεί εμπλουτισμό των προσόντων του κάθε στελέχους και αναβαθμίζει τις παρεχόμενες υπηρεσίες του. Σε καμία περίπτωση δεν παραβιάζεται ο αρχικός προϋπολογισμός του ανθρώπινου δυναμικού στο εκάστοτε σώμα εντός του Υγειονομικού, δεδομένων των μεγάλων ελλείψεων σε κάθε ειδικότητα, της αξιοποίησης των λίγων και έμπειρων Αξιωματικών που παίρνουν δεύτερο πτυχίο, αλλά και της πληθώρας παραιτήσεων που λαμβάνουν συνεχώς χώρα στο ήδη υποστελεχωμένο Υγειονομικό των ΕΔ.
Συμπεραίνεται λοιπόν ότι η μη εξαίρεση τουλάχιστον των ήδη φοιτούντων (προ του 2023) Αξιωματικών Νοσηλευτικής σε σχολές Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Κτηνιατρικής, Φαρμακευτικής και Ψυχολογίας και των Αξιωματικών Οδοντιάτρων σε σχολές Ιατρικής θα οδηγήσει άμεσα σε παραιτήσεις, καθώς με το υπάρχον Άρθρο 30 ουσιαστικά αφαιρείται η προοπτική ένταξής τους στο εκάστοτε σώμα και άρα η περαιτέρω αξιοποίησή τους. Τίθεται λοιπόν το ερώτημα για έναν Αξιωματικό των Ενόπλων Δυνάμεων με πτυχίο Νοσηλευτικής ΕΚΠΑ, δεύτερο πτυχίο Ιατρικής ή Οδοντιατρικής κ.ο.κ, ή με πτυχίο Οδοντιατρικής ΑΠΘ και δεύτερο πτυχίο Ιατρικής, και εργασιακή εμπειρία εάν είναι λογικό και συμφέρον να παραμείνει στις Ένοπλες Δυνάμεις, αφού αντιμετωπίζεται άνισα και περιθωριακά σε σχέση με τα προσόντα του και τους συναδέλφους του, που ήδη εντάχθηκαν και αξιοποιούνται. Σε μία λοιπόν ελεύθερη αγορά εργασίας έναν έμπειρο Αξιωματικό Υγειονομικού κάτοχο δύο πτυχίων Α.Ε.Ι. του περιζήτητου Τομέα Υγείας προτιμά να τον οδηγήσει η πολιτεία στην παραίτηση ή να τον εντάξει και να τον αξιοποιήσει αναλόγως στις ΕΔ όπως γίνεται εδώ και 35 πλέον χρόνια σε αυτές τις περιπτώσεις;
Τροποποίηση του Άρθρου 30 περί ένταξης Αξιωματικών σε ειδικότητα του Υγειονομικού Σώματος
Είναι δίκαιο και πρέπον να εξαιρεθούν οι ήδη εγγεγραμμένοι Αξιωματικοί Νοσηλευτικής που φοιτούν σε σχολές Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Κτηνιατρικής, Φαρμακευτικής και Ψυχολογίας και να εξακολουθήσουν να ισχύουν οι διατάξεις των παραγράφων 1 και 2 του Αρθρου 26 του Ν.1911 / 1990 (Ά 166) όπως αυτές ισχύουν για τους ήδη φοιτούντες. Το ίδιο να ισχύσει και για τους Αξιωματικούς της γενικής ειδικότητας των Οδοντιάτρων που κατά την ίδια ημερομηνία είναι εγγεγραμμένοι φοιτητές Ιατρικής σχολής.
Προτείνεται η προσθήκη μεταβατικής διάταξης για την εξασφάλιση των ήδη φοιτούντων Αξιωματικών που να περιλαμβάνει την εξαίρεση τους από το Άρθρο 30 όπως έγινε και κατά τους προγενέστερους Ν.4407 / 2016 και Ν.5018 / 2023 με τις αντίστοιχες μεταβατικές διατάξεις των άρθρων 47 παρ. 2 και 96 παρ. 12 αντιστοίχως, ώστε ο καθένας να υπάγεται στον εκάστοτε νόμο με βάση την ημερομηνία εισαγωγής του στην σχολή.
Όσοι Αξιωματικοί φοιτούσαν ήδη πριν το 2023, οπότε και ψηφίστηκε τροποποίηση του σχετικού Νόμου, στην οποία ορθώς εξαιρέθηκαν, συνέχισαν να φοιτούν στη σχολή στην οποία σπούδαζαν λαμβάνοντας υπόψη τους το νέο Νόμο (Ν.5018 / 2023) και τις μεταβατικές του διατάξεις ( άρθρο 96 παρ. 12) , τον οποίο η ίδια κυβέρνηση θέσπισε. Συνεπώς, είναι τουλάχιστον περιπαικτική η αιφνιδιαστική αυτή αλλαγή, η οποία όχι μόνο αλλάζει ολοκληρωτικά την άμεση πορεία της ζωής των ατόμων αυτών, αλλά και το μέλλον στελέχωσης των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς τα άτομα αυτά οδηγούνται απροκάλυπτα στην παραίτηση.
Η αναδρομική κατάργηση της εξαίρεσης παραβιάζει τα εργασιακά δικαιώματα και τις υπηρεσιακές προοπτικές ανέλιξης των Αξιωματικών Νοσηλευτικής, όπως αυτά ήταν κατοχυρωμένα πριν την εισαγωγή τους τόσο σε σχολές Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Κτηνιατρικής, Φαρμακευτικής και Ψυχολογίας, όσο και κατά την εισαγωγή τους στην Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής (Σ.Α.Ν.) και αντιστοίχως σε σχολές Ιατρικής όσο και στην Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (Σ.Σ.Α.Σ.) για τους Οδοντίατρους. Επιπλέον, παραβιάζεται το συνταγματικό δικαίωμα της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητάς τους και η αρχή της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης των στελεχών προς την διοίκηση διότι το καθεστώς εισαγωγής τους ήταν εντελώς διαφορετικό.
Παρατηρείται μία διαρκής εμμονή απέναντι στους αποφοίτους της Σχολής Αξιωματικών Νοσηλευτικής (Σ.Α.Ν.), που επιλέγουν με προσωπικά έξοδα να φοιτήσουν σε σχολές Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Κτηνιατρικής, Φαρμακευτικής και Ψυχολογίας, με σκοπό την αποτροπή της επαγγελματικής και υπηρεσιακής ανέλιξης και αξιοποίησής τους. Η ένταξή τους στο εκάστοτε σώμα Ιατρών, Οδοντιάτρων, κ.ο.κ είναι ήδη θεσμοθετημένη από το 1990 με τον Ν.1911/1990 και η προοπτική αυτή ήταν ένας από τους μείζονες λόγους για τους οποίους κάποιος θα επέλεγε τα προηγούμενα χρόνια τη Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αναβάθμιση της ίδιας της Σχολής Αξιωματικών Νοσηλευτικής καθότι το επίπεδο των εισακτέων και η βάση εισαγωγής τους μέσω των πανελληνίων εξετάσεων είχαν καταστεί πάρα πολύ υψηλά. Ήδη από τους εισακτέους αυτής της ακαδημαϊκής χρονιάς (2024) παρατηρείται ότι πλέον έχει δημιουργηθεί αποστροφή προς την επιλογή της Σχολής αυτής, λόγω του Ν.5018/2023 (Άρθρο 47) και η μεγάλη απόδειξη είναι η ύπαρξη κενών θέσεων. Η απόκτηση λοιπόν δεύτερου πτυχίου Α.Ε.Ι. στον Τομέα Υγείας σαφώς και αποτελεί εμπλουτισμό των προσόντων του κάθε στελέχους και αναβαθμίζει τις παρεχόμενες υπηρεσίες του. Σε καμία περίπτωση δεν παραβιάζεται ο αρχικός προϋπολογισμός του ανθρώπινου δυναμικού στο εκάστοτε σώμα εντός του Υγειονομικού, δεδομένων των μεγάλων ελλείψεων σε κάθε ειδικότητα, της αξιοποίησης των λίγων και έμπειρων Αξιωματικών που παίρνουν δεύτερο πτυχίο, αλλά και της πληθώρας παραιτήσεων που λαμβάνουν συνεχώς χώρα στο ήδη υποστελεχωμένο Υγειονομικό των ΕΔ.
Συμπεραίνεται λοιπόν ότι η μη εξαίρεση τουλάχιστον των ήδη φοιτούντων (προ του 2023) Αξιωματικών Νοσηλευτικής σε σχολές Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Κτηνιατρικής, Φαρμακευτικής και Ψυχολογίας και των Αξιωματικών Οδοντιάτρων σε σχολές Ιατρικής θα οδηγήσει άμεσα σε παραιτήσεις, καθώς με το υπάρχον Άρθρο 30 ουσιαστικά αφαιρείται η προοπτική ένταξής τους στο εκάστοτε σώμα και άρα η περαιτέρω αξιοποίησή τους. Τίθεται λοιπόν το ερώτημα για έναν Αξιωματικό των Ενόπλων Δυνάμεων με πτυχίο Νοσηλευτικής ΕΚΠΑ, δεύτερο πτυχίο Ιατρικής ή Οδοντιατρικής κ.ο.κ, ή με πτυχίο Οδοντιατρικής ΑΠΘ και δεύτερο πτυχίο Ιατρικής, και εργασιακή εμπειρία εάν είναι λογικό και συμφέρον να παραμείνει στις Ένοπλες Δυνάμεις, αφού αντιμετωπίζεται άνισα και περιθωριακά σε σχέση με τα προσόντα του και τους συναδέλφους του, που ήδη εντάχθηκαν και αξιοποιούνται. Σε μία λοιπόν ελεύθερη αγορά εργασίας έναν έμπειρο Αξιωματικό Υγειονομικού κάτοχο δύο πτυχίων Α.Ε.Ι. του περιζήτητου Τομέα Υγείας προτιμά να τον οδηγήσει η πολιτεία στην παραίτηση ή να τον εντάξει και να τον αξιοποιήσει αναλόγως στις ΕΔ όπως γίνεται εδώ και 35 πλέον χρόνια σε αυτές τις περιπτώσεις;
Τροποποίηση του Άρθρου 30 περί ένταξης Αξιωματικών σε ειδικότητα του Υγειονομικού Σώματος
Είναι δίκαιο και πρέπον να εξαιρεθούν οι ήδη εγγεγραμμένοι Αξιωματικοί Νοσηλευτικής που φοιτούν σε σχολές Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Κτηνιατρικής, Φαρμακευτικής και Ψυχολογίας και να εξακολουθήσουν να ισχύουν οι διατάξεις των παραγράφων 1 και 2 του Αρθρου 26 του Ν.1911 / 1990 (Ά 166) όπως αυτές ισχύουν για τους ήδη φοιτούντες. Το ίδιο να ισχύσει και για τους Αξιωματικούς της γενικής ειδικότητας των Οδοντιάτρων που κατά την ίδια ημερομηνία είναι εγγεγραμμένοι φοιτητές Ιατρικής σχολής.
Προτείνεται η προσθήκη μεταβατικής διάταξης για την εξασφάλιση των ήδη φοιτούντων Αξιωματικών που να περιλαμβάνει την εξαίρεση τους από το Άρθρο 30 όπως έγινε και κατά τους προγενέστερους Ν.4407 / 2016 και Ν.5018 / 2023 με τις αντίστοιχες μεταβατικές διατάξεις των άρθρων 47 παρ. 2 και 96 παρ. 12 αντιστοίχως, ώστε ο καθένας να υπάγεται στον εκάστοτε νόμο με βάση την ημερομηνία εισαγωγής του στην σχολή.
Όσοι Αξιωματικοί φοιτούσαν ήδη πριν το 2023, οπότε και ψηφίστηκε τροποποίηση του σχετικού Νόμου, στην οποία ορθώς εξαιρέθηκαν, συνέχισαν να φοιτούν στη σχολή στην οποία σπούδαζαν λαμβάνοντας υπόψη τους το νέο Νόμο (Ν.5018 / 2023) και τις μεταβατικές του διατάξεις ( άρθρο 96 παρ. 12) , τον οποίο η ίδια κυβέρνηση θέσπισε. Συνεπώς, είναι τουλάχιστον περιπαικτική η αιφνιδιαστική αυτή αλλαγή, η οποία όχι μόνο αλλάζει ολοκληρωτικά την άμεση πορεία της ζωής των ατόμων αυτών, αλλά και το μέλλον στελέχωσης των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς τα άτομα αυτά οδηγούνται απροκάλυπτα στην παραίτηση.
Η αναδρομική κατάργηση της εξαίρεσης παραβιάζει τα εργασιακά δικαιώματα και τις υπηρεσιακές προοπτικές ανέλιξης των Αξιωματικών Νοσηλευτικής, όπως αυτά ήταν κατοχυρωμένα πριν την εισαγωγή τους τόσο σε σχολές Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Κτηνιατρικής, Φαρμακευτικής και Ψυχολογίας, όσο και κατά την εισαγωγή τους στην Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής (Σ.Α.Ν.) και αντιστοίχως σε σχολές Ιατρικής όσο και στην Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (Σ.Σ.Α.Σ.) για τους Οδοντίατρους. Επιπλέον, παραβιάζεται το συνταγματικό δικαίωμα της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητάς τους και η αρχή της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης των στελεχών προς την διοίκηση διότι το καθεστώς εισαγωγής τους ήταν εντελώς διαφορετικό.
Παρατηρείται μία διαρκής εμμονή απέναντι στους αποφοίτους της Σχολής Αξιωματικών Νοσηλευτικής (Σ.Α.Ν.), που επιλέγουν με προσωπικά έξοδα να φοιτήσουν σε σχολές Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Κτηνιατρικής, Φαρμακευτικής και Ψυχολογίας, με σκοπό την αποτροπή της επαγγελματικής και υπηρεσιακής ανέλιξης και αξιοποίησής τους. Η ένταξή τους στο εκάστοτε σώμα Ιατρών, Οδοντιάτρων, κ.ο.κ είναι ήδη θεσμοθετημένη από το 1990 με τον Ν.1911/1990 και η προοπτική αυτή ήταν ένας από τους μείζονες λόγους για τους οποίους κάποιος θα επέλεγε τα προηγούμενα χρόνια τη Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αναβάθμιση της ίδιας της Σχολής Αξιωματικών Νοσηλευτικής καθότι το επίπεδο των εισακτέων και η βάση εισαγωγής τους μέσω των πανελληνίων εξετάσεων είχαν καταστεί πάρα πολύ υψηλά. Ήδη από τους εισακτέους αυτής της ακαδημαϊκής χρονιάς (2024) παρατηρείται ότι πλέον έχει δημιουργηθεί αποστροφή προς την επιλογή της Σχολής αυτής, λόγω του Ν.5018/2023 (Άρθρο 47) και η μεγάλη απόδειξη είναι η ύπαρξη κενών θέσεων. Η απόκτηση λοιπόν δεύτερου πτυχίου Α.Ε.Ι. στον Τομέα Υγείας σαφώς και αποτελεί εμπλουτισμό των προσόντων του κάθε στελέχους και αναβαθμίζει τις παρεχόμενες υπηρεσίες του. Σε καμία περίπτωση δεν παραβιάζεται ο αρχικός προϋπολογισμός του ανθρώπινου δυναμικού στο εκάστοτε σώμα εντός του Υγειονομικού, δεδομένων των μεγάλων ελλείψεων σε κάθε ειδικότητα, της αξιοποίησης των λίγων και έμπειρων Αξιωματικών που παίρνουν δεύτερο πτυχίο, αλλά και της πληθώρας παραιτήσεων που λαμβάνουν συνεχώς χώρα στο ήδη υποστελεχωμένο Υγειονομικό των ΕΔ.
Συμπεραίνεται λοιπόν ότι η μη εξαίρεση τουλάχιστον των ήδη φοιτούντων (προ του 2023) Αξιωματικών Νοσηλευτικής σε σχολές Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Κτηνιατρικής, Φαρμακευτικής και Ψυχολογίας και των Αξιωματικών Οδοντιάτρων σε σχολές Ιατρικής θα οδηγήσει άμεσα σε παραιτήσεις, καθώς με το υπάρχον Άρθρο 30 ουσιαστικά αφαιρείται η προοπτική ένταξής τους στο εκάστοτε σώμα και άρα η περαιτέρω αξιοποίησή τους. Τίθεται λοιπόν το ερώτημα για έναν Αξιωματικό των Ενόπλων Δυνάμεων με πτυχίο Νοσηλευτικής ΕΚΠΑ, δεύτερο πτυχίο Ιατρικής ή Οδοντιατρικής κ.ο.κ, ή με πτυχίο Οδοντιατρικής ΑΠΘ και δεύτερο πτυχίο Ιατρικής, και εργασιακή εμπειρία εάν είναι λογικό και συμφέρον να παραμείνει στις Ένοπλες Δυνάμεις, αφού αντιμετωπίζεται άνισα και περιθωριακά σε σχέση με τα προσόντα του και τους συναδέλφους του, που ήδη εντάχθηκαν και αξιοποιούνται. Σε μία λοιπόν ελεύθερη αγορά εργασίας έναν έμπειρο Αξιωματικό Υγειονομικού κάτοχο δύο πτυχίων Α.Ε.Ι. του περιζήτητου Τομέα Υγείας προτιμά να τον οδηγήσει η πολιτεία στην παραίτηση ή να τον εντάξει και να τον αξιοποιήσει αναλόγως στις ΕΔ όπως γίνεται εδώ και 35 πλέον χρόνια σε αυτές τις περιπτώσεις;
Να αποκατασταθεί η αδικία.
Τροποποίηση του Άρθρου 30 περί ένταξης Αξιωματικών σε ειδικότητα του Υγειονομικού Σώματος
Είναι δίκαιο και πρέπον να εξαιρεθούν οι ήδη εγγεγραμμένοι Αξιωματικοί Νοσηλευτικής που φοιτούν σε σχολές Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Κτηνιατρικής, Φαρμακευτικής και Ψυχολογίας και να εξακολουθήσουν να ισχύουν οι διατάξεις των παραγράφων 1 και 2 του Αρθρου 26 του Ν.1911 / 1990 (Ά 166) όπως αυτές ισχύουν για τους ήδη φοιτούντες. Το ίδιο να ισχύσει και για τους Αξιωματικούς της γενικής ειδικότητας των Οδοντιάτρων που κατά την ίδια ημερομηνία είναι εγγεγραμμένοι φοιτητές Ιατρικής σχολής.
Προτείνεται η προσθήκη μεταβατικής διάταξης για την εξασφάλιση των ήδη φοιτούντων Αξιωματικών που να περιλαμβάνει την εξαίρεση τους από το Άρθρο 30 όπως έγινε και κατά τους προγενέστερους Ν.4407 / 2016 και Ν.5018 / 2023 με τις αντίστοιχες μεταβατικές διατάξεις των άρθρων 47 παρ. 2 και 96 παρ. 12 αντιστοίχως, ώστε ο καθένας να υπάγεται στον εκάστοτε νόμο με βάση την ημερομηνία εισαγωγής του στην σχολή.
Όσοι Αξιωματικοί φοιτούσαν ήδη πριν το 2023, οπότε και ψηφίστηκε τροποποίηση του σχετικού Νόμου, στην οποία ορθώς εξαιρέθηκαν, συνέχισαν να φοιτούν στη σχολή στην οποία σπούδαζαν λαμβάνοντας υπόψη τους το νέο Νόμο (Ν.5018 / 2023) και τις μεταβατικές του διατάξεις ( άρθρο 96 παρ. 12) , τον οποίο η ίδια κυβέρνηση θέσπισε. Συνεπώς, είναι τουλάχιστον περιπαικτική η αιφνιδιαστική αυτή αλλαγή, η οποία όχι μόνο αλλάζει ολοκληρωτικά την άμεση πορεία της ζωής των ατόμων αυτών, αλλά και το μέλλον στελέχωσης των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς τα άτομα αυτά οδηγούνται απροκάλυπτα στην παραίτηση.
Η αναδρομική κατάργηση της εξαίρεσης παραβιάζει τα εργασιακά δικαιώματα και τις υπηρεσιακές προοπτικές ανέλιξης των Αξιωματικών Νοσηλευτικής, όπως αυτά ήταν κατοχυρωμένα πριν την εισαγωγή τους τόσο σε σχολές Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Κτηνιατρικής, Φαρμακευτικής και Ψυχολογίας, όσο και κατά την εισαγωγή τους στην Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής (Σ.Α.Ν.) και αντιστοίχως σε σχολές Ιατρικής όσο και στην Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (Σ.Σ.Α.Σ.) για τους Οδοντίατρους. Επιπλέον, παραβιάζεται το συνταγματικό δικαίωμα της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητάς τους και η αρχή της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης των στελεχών προς την διοίκηση διότι το καθεστώς εισαγωγής τους ήταν εντελώς διαφορετικό.
Παρατηρείται μία διαρκής εμμονή απέναντι στους αποφοίτους της Σχολής Αξιωματικών Νοσηλευτικής (Σ.Α.Ν.), που επιλέγουν με προσωπικά έξοδα να φοιτήσουν σε σχολές Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Κτηνιατρικής, Φαρμακευτικής και Ψυχολογίας, με σκοπό την αποτροπή της επαγγελματικής και υπηρεσιακής ανέλιξης και αξιοποίησής τους. Η ένταξή τους στο εκάστοτε σώμα Ιατρών, Οδοντιάτρων, κ.ο.κ είναι ήδη θεσμοθετημένη από το 1990 με τον Ν.1911/1990 και η προοπτική αυτή ήταν ένας από τους μείζονες λόγους για τους οποίους κάποιος θα επέλεγε τα προηγούμενα χρόνια τη Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αναβάθμιση της ίδιας της Σχολής Αξιωματικών Νοσηλευτικής καθότι το επίπεδο των εισακτέων και η βάση εισαγωγής τους μέσω των πανελληνίων εξετάσεων είχαν καταστεί πάρα πολύ υψηλά. Ήδη από τους εισακτέους αυτής της ακαδημαϊκής χρονιάς (2024) παρατηρείται ότι πλέον έχει δημιουργηθεί αποστροφή προς την επιλογή της Σχολής αυτής, λόγω του Ν.5018/2023 (Άρθρο 47) και η μεγάλη απόδειξη είναι η ύπαρξη κενών θέσεων. Η απόκτηση λοιπόν δεύτερου πτυχίου Α.Ε.Ι. στον Τομέα Υγείας σαφώς και αποτελεί εμπλουτισμό των προσόντων του κάθε στελέχους και αναβαθμίζει τις παρεχόμενες υπηρεσίες του. Σε καμία περίπτωση δεν παραβιάζεται ο αρχικός προϋπολογισμός του ανθρώπινου δυναμικού στο εκάστοτε σώμα εντός του Υγειονομικού, δεδομένων των μεγάλων ελλείψεων σε κάθε ειδικότητα, της αξιοποίησης των λίγων και έμπειρων Αξιωματικών που παίρνουν δεύτερο πτυχίο, αλλά και της πληθώρας παραιτήσεων που λαμβάνουν συνεχώς χώρα στο ήδη υποστελεχωμένο Υγειονομικό των ΕΔ.
Συμπεραίνεται λοιπόν ότι η μη εξαίρεση τουλάχιστον των ήδη φοιτούντων (προ του 2023) Αξιωματικών Νοσηλευτικής σε σχολές Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Κτηνιατρικής, Φαρμακευτικής και Ψυχολογίας και των Αξιωματικών Οδοντιάτρων σε σχολές Ιατρικής θα οδηγήσει άμεσα σε παραιτήσεις, καθώς με το υπάρχον Άρθρο 30 ουσιαστικά αφαιρείται η προοπτική ένταξής τους στο εκάστοτε σώμα και άρα η περαιτέρω αξιοποίησή τους. Τίθεται λοιπόν το ερώτημα για έναν Αξιωματικό των Ενόπλων Δυνάμεων με πτυχίο Νοσηλευτικής ΕΚΠΑ, δεύτερο πτυχίο Ιατρικής ή Οδοντιατρικής κ.ο.κ, ή με πτυχίο Οδοντιατρικής ΑΠΘ και δεύτερο πτυχίο Ιατρικής, και εργασιακή εμπειρία εάν είναι λογικό και συμφέρον να παραμείνει στις Ένοπλες Δυνάμεις, αφού αντιμετωπίζεται άνισα και περιθωριακά σε σχέση με τα προσόντα του και τους συναδέλφους του, που ήδη εντάχθηκαν και αξιοποιούνται. Σε μία λοιπόν ελεύθερη αγορά εργασίας έναν έμπειρο Αξιωματικό Υγειονομικού κάτοχο δύο πτυχίων Α.Ε.Ι. του περιζήτητου Τομέα Υγείας προτιμά να τον οδηγήσει η πολιτεία στην παραίτηση ή να τον εντάξει και να τον αξιοποιήσει αναλόγως στις ΕΔ όπως γίνεται εδώ και 35 πλέον χρόνια σε αυτές τις περιπτώσεις;
Σεβαστείτε τουλάχιστον τον κόπο, τις θυσίες και τα έξοδα αυτών των νέων Αξιωματικών που παρά τις αντίξοες συνθήκες εργασίας και την χαμηλή αμοιβή τους, συνέχισαν τον αγώνα τους για ένα καλύτερο άυριο, ωφελώντας τις Ένοπλες Δυνάμεις.
Τροποποίηση του Άρθρου 30 περί ένταξης Αξιωματικών σε ειδικότητα του Υγειονομικού Σώματος
Είναι δίκαιο και πρέπον να εξαιρεθούν οι ήδη εγγεγραμμένοι Αξιωματικοί Νοσηλευτικής που φοιτούν σε σχολές Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Κτηνιατρικής, Φαρμακευτικής και Ψυχολογίας και να εξακολουθήσουν να ισχύουν οι διατάξεις των παραγράφων 1 και 2 του Αρθρου 26 του Ν.1911 / 1990 (Ά 166) όπως αυτές ισχύουν για τους ήδη φοιτούντες. Το ίδιο να ισχύσει και για τους Αξιωματικούς της γενικής ειδικότητας των Οδοντιάτρων που κατά την ίδια ημερομηνία είναι εγγεγραμμένοι φοιτητές Ιατρικής σχολής.
Προτείνεται η προσθήκη μεταβατικής διάταξης για την εξασφάλιση των ήδη φοιτούντων Αξιωματικών που να περιλαμβάνει την εξαίρεση τους από το Άρθρο 30 όπως έγινε και κατά τους προγενέστερους Ν.4407 / 2016 και Ν.5018 / 2023 με τις αντίστοιχες μεταβατικές διατάξεις των άρθρων 47 παρ. 2 και 96 παρ. 12 αντιστοίχως, ώστε ο καθένας να υπάγεται στον εκάστοτε νόμο με βάση την ημερομηνία εισαγωγής του στην σχολή.
Όσοι Αξιωματικοί φοιτούσαν ήδη πριν το 2023, οπότε και ψηφίστηκε τροποποίηση του σχετικού Νόμου, στην οποία ορθώς εξαιρέθηκαν, συνέχισαν να φοιτούν στη σχολή στην οποία σπούδαζαν λαμβάνοντας υπόψη τους το νέο Νόμο (Ν.5018 / 2023) και τις μεταβατικές του διατάξεις ( άρθρο 96 παρ. 12) , τον οποίο η ίδια κυβέρνηση θέσπισε. Συνεπώς, είναι τουλάχιστον περιπαικτική η αιφνιδιαστική αυτή αλλαγή, η οποία όχι μόνο αλλάζει ολοκληρωτικά την άμεση πορεία της ζωής των ατόμων αυτών, αλλά και το μέλλον στελέχωσης των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς τα άτομα αυτά οδηγούνται απροκάλυπτα στην παραίτηση.
Η αναδρομική κατάργηση της εξαίρεσης παραβιάζει τα εργασιακά δικαιώματα και τις υπηρεσιακές προοπτικές ανέλιξης των Αξιωματικών Νοσηλευτικής, όπως αυτά ήταν κατοχυρωμένα πριν την εισαγωγή τους τόσο σε σχολές Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Κτηνιατρικής, Φαρμακευτικής και Ψυχολογίας, όσο και κατά την εισαγωγή τους στην Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής (Σ.Α.Ν.) και αντιστοίχως σε σχολές Ιατρικής όσο και στην Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (Σ.Σ.Α.Σ.) για τους Οδοντίατρους. Επιπλέον, παραβιάζεται το συνταγματικό δικαίωμα της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητάς τους και η αρχή της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης των στελεχών προς την διοίκηση διότι το καθεστώς εισαγωγής τους ήταν εντελώς διαφορετικό.
Παρατηρείται μία διαρκής εμμονή απέναντι στους αποφοίτους της Σχολής Αξιωματικών Νοσηλευτικής (Σ.Α.Ν.), που επιλέγουν με προσωπικά έξοδα να φοιτήσουν σε σχολές Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Κτηνιατρικής, Φαρμακευτικής και Ψυχολογίας, με σκοπό την αποτροπή της επαγγελματικής και υπηρεσιακής ανέλιξης και αξιοποίησής τους. Η ένταξή τους στο εκάστοτε σώμα Ιατρών, Οδοντιάτρων, κ.ο.κ είναι ήδη θεσμοθετημένη από το 1990 με τον Ν.1911/1990 και η προοπτική αυτή ήταν ένας από τους μείζονες λόγους για τους οποίους κάποιος θα επέλεγε τα προηγούμενα χρόνια τη Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αναβάθμιση της ίδιας της Σχολής Αξιωματικών Νοσηλευτικής καθότι το επίπεδο των εισακτέων και η βάση εισαγωγής τους μέσω των πανελληνίων εξετάσεων είχαν καταστεί πάρα πολύ υψηλά. Ήδη από τους εισακτέους αυτής της ακαδημαϊκής χρονιάς (2024) παρατηρείται ότι πλέον έχει δημιουργηθεί αποστροφή προς την επιλογή της Σχολής αυτής, λόγω του Ν.5018/2023 (Άρθρο 47) και η μεγάλη απόδειξη είναι η ύπαρξη κενών θέσεων. Η απόκτηση λοιπόν δεύτερου πτυχίου Α.Ε.Ι. στον Τομέα Υγείας σαφώς και αποτελεί εμπλουτισμό των προσόντων του κάθε στελέχους και αναβαθμίζει τις παρεχόμενες υπηρεσίες του. Σε καμία περίπτωση δεν παραβιάζεται ο αρχικός προϋπολογισμός του ανθρώπινου δυναμικού στο εκάστοτε σώμα εντός του Υγειονομικού, δεδομένων των μεγάλων ελλείψεων σε κάθε ειδικότητα, της αξιοποίησης των λίγων και έμπειρων Αξιωματικών που παίρνουν δεύτερο πτυχίο, αλλά και της πληθώρας παραιτήσεων που λαμβάνουν συνεχώς χώρα στο ήδη υποστελεχωμένο Υγειονομικό των ΕΔ.
Συμπεραίνεται λοιπόν ότι η μη εξαίρεση τουλάχιστον των ήδη φοιτούντων (προ του 2023) Αξιωματικών Νοσηλευτικής σε σχολές Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Κτηνιατρικής, Φαρμακευτικής και Ψυχολογίας και των Αξιωματικών Οδοντιάτρων σε σχολές Ιατρικής θα οδηγήσει άμεσα σε παραιτήσεις, καθώς με το υπάρχον Άρθρο 30 ουσιαστικά αφαιρείται η προοπτική ένταξής τους στο εκάστοτε σώμα και άρα η περαιτέρω αξιοποίησή τους. Τίθεται λοιπόν το ερώτημα για έναν Αξιωματικό των Ενόπλων Δυνάμεων με πτυχίο Νοσηλευτικής ΕΚΠΑ, δεύτερο πτυχίο Ιατρικής ή Οδοντιατρικής κ.ο.κ, ή με πτυχίο Οδοντιατρικής ΑΠΘ και δεύτερο πτυχίο Ιατρικής, και εργασιακή εμπειρία εάν είναι λογικό και συμφέρον να παραμείνει στις Ένοπλες Δυνάμεις, αφού αντιμετωπίζεται άνισα και περιθωριακά σε σχέση με τα προσόντα του και τους συναδέλφους του, που ήδη εντάχθηκαν και αξιοποιούνται. Σε μία λοιπόν ελεύθερη αγορά εργασίας έναν έμπειρο Αξιωματικό Υγειονομικού κάτοχο δύο πτυχίων Α.Ε.Ι. του περιζήτητου Τομέα Υγείας προτιμά να τον οδηγήσει η πολιτεία στην παραίτηση ή να τον εντάξει και να τον αξιοποιήσει αναλόγως στις ΕΔ όπως γίνεται εδώ και 35 πλέον χρόνια σε αυτές τις περιπτώσεις;
Ζητούμε τη διατήρηση της εξαίρεσης, ακολουθώντας ακριβώς το πρότυπο του άρθρου 96, παράγραφος 12, του Ν. 5018/2023, ώστε να ενσωματωθεί στο νέο Άρθρο 26, ως εξής:“Για τους αξιωματικούς Νοσηλευτικής που κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος έχουν εγγραφεί ως φοιτητές σε Ιατρικές, Οδοντιατρικές, Κτηνιατρικές και Φαρμακευτικές Σχολές ή σε Τμήματα Ψυχολογίας Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις των παρ. 1 και 2 του άρθρου 26 του ν. 1911/1990 (Α’ 166), όπως αυτές ίσχυαν πριν από την τροποποίησή τους με το νέο άρθρο 26. Το ίδιο ισχύει και για τους αξιωματικούς της γενικής ειδικότητας των Οδοντιάτρων που κατά την ίδια ημερομηνία είναι εγγεγραμμένοι φοιτητές Ιατρικής Σχολής.” Η αναδρομική κατάργηση της εξαίρεσης αποτελεί παραβίαση της αρχής της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης των στελεχών, καθώς όταν ξεκίνησαν τις σπουδές τους, γνώριζαν ότι διατηρούσαν το δικαίωμα μετάταξης. Ζητούμε να διατηρηθεί η εξαίρεση, όπως είχε προβλεφθεί στο άρθρο 96, παράγραφος 12, του Ν. 5018/2023.
Πρόταση για το Άρθρο 26
Αυτό δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα για όσους ήδη φοιτούν σε αυτές τις σχολές, καθώς:
• Δεν είχαν καμία προειδοποίηση ότι θα αλλάξουν οι όροι της ένταξής τους στο Υγειονομικό Σώμα.
• Ξεκίνησαν τις σπουδές τους με βάση το προγενέστερο νομικό καθεστώς και τώρα βρίσκονται σε αδιέξοδο.
• Θα αναγκαστούν να παραιτηθούν με το πέρας των σπουδών τους, καθώς η νέα ρύθμιση προσθέτει χρόνια αναμονής πριν τη μετάταξη.
• Οι Ένοπλες Δυνάμεις ήδη αντιμετωπίζουν έλλειψη προσωπικού στο Υγειονομικό Σώμα, και με αυτόν τον τρόπο θα χαθούν επιπλέον στελέχη που έχουν γνώση του στρατιωτικού περιβάλλοντος και εκπαιδεύονται σε κρίσιμες ειδικότητες.
Προτείνεται:
1. Η διατήρηση της εξαίρεσης για όσους είναι ήδη φοιτητές.
2. Η διατήρηση των παρ. 1 και 2 του Άρθρου 26 του Ν. 1911/1990 για τους ήδη σπουδάζοντες.
3. Η συμπερίληψη ειδικής μεταβατικής διάταξης στο νέο Άρθρο 26, όπως ακριβώς είχε γίνει στον Ν.5018/2023. Η αιφνιδιαστική αλλαγή του νόμου παραβιάζει την αρχή της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης και θέτει σε κίνδυνο τη λειτουργικότητα του Υγειονομικού Σώματος.
Ένας νέος κύκλος παραιτήσεων θα ενεργοποιηθεί στις τάξεις των υγειονομικών αν δεν απαλειφθούν τα αντιεθνικά άρθρα: 8(παρ.4), 16(παρ.2 και 5), 19, 23, 26, 64. Τα συγκεκριμένα χωρία περιορίζουν όσα από τα λίγα δικαιώματα των εργαζομένων υγειονομικών στις ΕΔ είχαν απομείνει. Έτσι, καθίσταται η στρατιωτική ιατρική χαμηλής προτίμησης, γεγονός που αποτυπώνεται και στην ραγδαία πτώση των βάσεων στις Πανελλαδικές εξετάσεις. Αναγνωρίζω την πρόθεση για βελτίωση της κατάστασης των υγειονομικών στον στρατό, αλλά ο εγκλωβισμός τους σε ένα ανελεύθερο καθεστώς με ασφυκτικό χαρακτήρα, χωρίς διέξοδο, με εξευτελιστικές αμοιβές, δεν αποτελεί επουδενί την λύση. Επικαλούμαι τα πατριωτικά σας αισθήματα, ώστε να δώσετε την δέουσα προσοχή στις επιθυμίες των υγειονομικών κάθε μονάδας, ώστε να παλέψουμε όλοι μαζί για την πατρίδα μας. Ως μαθητής της ΣΣΑΣ, εκφράζω τις απόψεις της πλειοψηφίας των συμμαθητών μου και ελπίζω να τις λάβετε σοβαρά υπόψη σας, ευχαριστώ.
ΑΡΘΡΟ 19
«15. Οι υποχρεώσεις των παρ. 3 έως 8 προστίθενται στην αρχική υποχρέωση των παρ. 1 και 2. Ο χρόνος εκπαίδευσης δεν προσμετράται για τη συμπλήρωση της αναλαμβανόμενης υποχρέωσης, με εξαίρεση τον χρόνο εκπαίδευσης στην ειδικότητα ή εξειδίκευση των στρατιωτικών ιατρών, που λαμβάνει χώρα στα στρατιωτικά νοσοκομεία και το Νοσηλευτικό Ίδρυμα Μετοχικού Ταμείου Στρατού.».Καλό θα ήταν να ληφθεί υπόψιν η νομολογία επί σειρά ετών του Ελεγκτικού Συνεδρίου που δέχεται ότι σύμφωνα με τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, ο χρόνος απόκτησης της ιατρικής ειδικότητας από Αξιωματικούς Ιατρούς δεν αποτελεί χρόνο εκπαίδευσης, αλλά συνιστά χρόνο πραγματικής υπηρεσίας και ως εκ τούτου, πρέπει να προσμετράται για τον υπολογισμό του πραγματικού χρόνου παραμονής τους στις Ένοπλες Δυνάμεις. (Ολομέλεια Ελεγκτικού Συνεδρίου 3389, 2223,503/2014, 4688,3301, 2648, 2340, 2323/2013, V Τμήμα 11/2015, 3831,3471,1528, 14/2014 κ.ά.)
Η νομολογία αυτή ναι μεν αφορά τον νόμο που θα αντικατασταθεί, αλλά ουσιαστικά μιλάμε για το ίδιο περιεχόμενο.Θα πρέπει ο χρόνος ιατρικής ειδικότητας που πραγματοποιείται εκτός στρατιωτικών νοσοκομείων, αλλά σε δημόσια νοσοκομεία εντός Ελλάδος να λογίζεται σαν χρόνο πραγματικής υπηρεσίας και η παράγραφος 2 του Άρθρου 19 να αντικατασταθεί βάση αυτής της γνωμοδότησης
Διαμαρτυρία για την κατάργηση της εξαίρεσης στο νέο Άρθρο 26
Η αντικατάσταση του Άρθρου 48 του Ν. 5018/2023 με το νέο Άρθρο 26 καταργεί την εξαίρεση που είχε θεσπιστεί για τους αξιωματικούς Νοσηλευτικής και τους Οδοντιάτρους που σπουδάζουν Ιατρική, Οδοντιατρική, Κτηνιατρική, Φαρμακευτική και Ψυχολογία.Αυτό δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα για όσους ήδη φοιτούν σε αυτές τις σχολές, καθώς:
• Δεν είχαν καμία προειδοποίηση ότι θα αλλάξουν οι όροι της ένταξής τους στο Υγειονομικό Σώμα.
• Ξεκίνησαν τις σπουδές τους με βάση το προγενέστερο νομικό καθεστώς και τώρα βρίσκονται σε αδιέξοδο.
• Θα αναγκαστούν να παραιτηθούν ή να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους, καθώς η νέα ρύθμιση προσθέτει χρόνια αναμονής πριν τη μετάταξη.
• Οι Ένοπλες Δυνάμεις ήδη αντιμετωπίζουν έλλειψη προσωπικού στο Υγειονομικό Σώμα, και με αυτόν τον τρόπο θα χαθούν επιπλέον στελέχη που έχουν γνώση του στρατιωτικού περιβάλλοντος και εκπαιδεύονται σε κρίσιμες ειδικότητες.Ζητούμε τροποποίηση του νέου Άρθρου 26Για λόγους ισονομίας και δικαιοσύνης, προτείνουμε να προστεθεί ειδική μεταβατική διάταξη, όπως είχε γίνει με το Άρθρο 96, παράγραφος 12, του Ν. 5018/2023, ώστε να εξαιρεθούν όσοι έχουν ήδη εγγραφεί ως φοιτητές στις συγκεκριμένες σχολές.Αν δεν υπάρξει εξαίρεση, το νέο Άρθρο 26:
• Θα αδικεί κατάφορα όσους έχουν ήδη ξεκινήσει τις σπουδές τους.
• Θα οδηγήσει σε παραιτήσεις ικανών στελεχών που θα μπορούσαν να στελεχώσουν το Υγειονομικό Σώμα στο μέλλον.
• Θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για τους αξιωματικούς που επιθυμούν να αποκτήσουν πρόσθετη εξειδίκευση στον τομέα της υγείας.Επομένως, ζητούμε:
1. Τη διατήρηση της εξαίρεσης για όσους είναι ήδη φοιτητές.
2. Τη διατήρηση των παρ. 1 και 2 του Άρθρου 26 του Ν. 1911/1990 για τους ήδη σπουδάζοντες.
3. Τη συμπερίληψη ειδικής μεταβατικής διάταξης στο νέο Άρθρο 26, όπως ακριβώς είχε γίνει στον Ν. 5018/2023.Η αιφνιδιαστική αλλαγή του νόμου παραβιάζει την αρχή της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης και θέτει σε κίνδυνο τη λειτουργικότητα του Υγειονομικού Σώματος. Ζητούμε να αποκατασταθεί η αδικία!
Νέα Πρόταση για το Άρθρο 26Ζητούμε τη διατήρηση της εξαίρεσης, ακολουθώντας ακριβώς το πρότυπο του άρθρου 96, παράγραφος 12, του Ν. 5018/2023, ώστε να ενσωματωθεί στο νέο Άρθρο 26, ως εξής:“Για τους αξιωματικούς Νοσηλευτικής που κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος έχουν εγγραφεί ως φοιτητές σε Ιατρικές, Οδοντιατρικές, Κτηνιατρικές και Φαρμακευτικές Σχολές ή σε Τμήματα Ψυχολογίας Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις των παρ. 1 και 2 του άρθρου 26 του ν. 1911/1990 (Α’ 166), όπως αυτές ίσχυαν πριν από την τροποποίησή τους με το νέο άρθρο 26. Το ίδιο ισχύει και για τους αξιωματικούς της γενικής ειδικότητας των Οδοντιάτρων που κατά την ίδια ημερομηνία είναι εγγεγραμμένοι φοιτητές Ιατρικής Σχολής.”Η αναδρομική κατάργηση της εξαίρεσης αποτελεί παραβίαση της αρχής της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης των στελεχών, καθώς όταν ξεκίνησαν τις σπουδές τους, γνώριζαν ότι διατηρούσαν το δικαίωμα μετάταξης. Ζητούμε να διατηρηθεί η εξαίρεση, όπως είχε προβλεφθεί στο άρθρο 96, παράγραφος 12, του Ν. 5018/2023.
Άρθρο 26
Ζητούμε τη διατήρηση της εξαίρεσης, ακολουθώντας ακριβώς το πρότυπο του άρθρου 96, παράγραφος 12, του Ν. 5018/2023, ώστε να ενσωματωθεί στο νέο Άρθρο 26, ως εξής: “Για τους αξιωματικούς Νοσηλευτικής που κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος έχουν εγγραφεί ως φοιτητές σε Ιατρικές, Οδοντιατρικές, Κτηνιατρικές και Φαρμακευτικές Σχολές ή σε Τμήματα Ψυχολογίας Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις των παρ. 1 και 2 του άρθρου 26 του ν. 1911/1990 (Α’ 166), όπως αυτές ίσχυαν πριν από την τροποποίησή τους με το νέο άρθρο 26.
Αυτό αφορά και τους αξιωματικούς της γενικής ειδικότητας των Οδοντιάτρων που κατά την ίδια ημερομηνία είναι εγγεγραμμένοι ως φοιτητές της Ιατρικής Σχολής.”
Η αναδρομική κατάργηση της εξαίρεσης αποτελεί παραβίαση της αρχής της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης των στελεχών, μιας και όταν ξεκίνησαν τις σπουδές τους, γνώριζαν ότι διατηρούσαν το δικαίωμα μετάταξης.
Η εν λόγω διάταξη θα είναι καταστροφική για τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία, καθώς θα αναγκάσει το πολύτιμο υγειονομικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων να παραιτηθεί και να αναζητήσει διέξοδο στον Ιδιωτικό Τομέα, εφόσον εμποδίζεται με αυτόν τον τρόπο η επαγγελματική του εξέλιξη. Σε μία εποχή που η υποστελέχωση στα Στρατιωτικά Νοσοκομεία είναι γεγονός.
Ζητούμε να διατηρηθεί η εξαίρεση, όπως είχε προβλεφθεί στο άρθρο 96, παράγραφος 12, του Ν. 5018/2023!!!!!
Νέα Πρόταση για το Άρθρο 26.
Ζητούμε τη διατήρηση της εξαίρεσης, ακολουθώντας ακριβώς το πρότυπο του άρθρου 96, παράγραφος 12, του Ν. 5018/2023, ώστε να ενσωματωθεί στο νέο Άρθρο 26, ως εξής:“Για τους αξιωματικούς Νοσηλευτικής που κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος έχουν εγγραφεί ως φοιτητές σε Ιατρικές, Οδοντιατρικές, Κτηνιατρικές και Φαρμακευτικές Σχολές ή σε Τμήματα Ψυχολογίας Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις των παρ. 1 και 2 του άρθρου 26 του ν. 1911/1990 (Α’ 166), όπως αυτές ίσχυαν πριν από την τροποποίησή τους με το νέο άρθρο 26. Το ίδιο ισχύει και για τους αξιωματικούς της γενικής ειδικότητας των Οδοντιάτρων που κατά την ίδια ημερομηνία είναι εγγεγραμμένοι φοιτητές Ιατρικής Σχολής.”
Η αναδρομική κατάργηση της εξαίρεσης αποτελεί παραβίαση της αρχής της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης των στελεχών, καθώς όταν ξεκίνησαν τις σπουδές τους, γνώριζαν ότι διατηρούσαν το δικαίωμα μετάταξης. Ζητούμε να διατηρηθεί η εξαίρεση, όπως είχε προβλεφθεί στο άρθρο 96, παράγραφος 12, του Ν. 5018/2023
Για λόγους ισονομίας, θεωρώ ότι η πρόβλεψη του αρ. 18 για τη δυνατότητα των υγειονομικών αξιωματικών να ασκούν το επάγγελμα της ειδικότητά τους και ιδιωτικά, θα πρέπει να επεκταθεί αντίστοιχα και στους υπαξιωματικούς ειδικότητας Β/Νοσηλευτή. Εφόσον κρίνονται άξιοι να εισφέρουν στη νοσηλεία των ε.ε. και ε.α στελεχών των ΕΔ και των ΣΑ, καθώς και των μελών αυτών, δε θα πρέπει να υπάρχει κόλλημα στην παροχή των ίδιων υπηρεσιών και στον ιδιωτικό τομέα, όπως αντίστοιχα ισχύει και για τους αξιωματικούς νοσηλευτικής.
Στο σχέδιο νόμου Ρύθμιση υγειονομικών θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και λοιπών διατάξεων που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση στο opengov στο πλαίσιο της ισότητας καθώς και της ισης μεταχείρισης των ομοιοβαθμων αξιωματικών υγειονομικού της Π.Α. γίνεται η παρακάτω πρόταση:
Μέρος Β Κεφάλαιο Β Ρυθμίσεις για το υγειονομικό προσωπικό των ΕΔ ,
στο αρθρο 27 παραγραφο 23 (γ) φαρμακοποιοι
(2) Σμηναγός και Επισμηναγός: ένα (1) έτος ανά βαθμό σε επιτελική θέση στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ή στη Δ.Α.Υ. ή στο ΑΤΑ ή στη Στρατωτικη Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ) ή σε ΣΝ ή στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας ή στο 201 Κέντρο Εφοδιασμού Αεροπορίας.
(3)Αντισμήναρχος:ένα (1) έτος σε επιτελική θέση στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ή στο Α.Τ.Α. ή στη Στρατωτικη Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ) ή σε ΣΝ ή στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας.
Όλοι οι υπολοιποι αξιωματικοί υγειονομικού εκ της ΣΣΑΣ (ΥΟ,ΥΚ, ΥΨ) στο βαθμου του αντισμηνάρχου εχουν ως απαιτούμενο ένα (1) έτος σε επιτελική θέση.
Επίσης όλοι πλην των φαρμακοποιών στο βαθμό του επισμηναγού δυναται να υπηρετήσουν ως χρόνο διοίκησης στο ΑΤΑ ή σε ΣΝ. καθώς και οι επισμηναγοι ΥΙ στη ΣΣΑΣ όπου υπάρχουν αντίστοιχα οργανικές θέσεις και για ΥΦ.
1. Η ρύθμιση αποζημίωσης εφημεριών με το πλαφόν της ετησίας πίστωσης να ανέρχεται στα 2.800.000 είναι για γέλια. Οφείλετε να εξισώσετε οικονομικά την αποζημίωση των εφημεριών ειδικών και ειδικευομένων στρατιωτικών ιατρών με τις αντίστοιχες του ΕΣΥ, όπως και να θεσμοθετήσετε αποζημίωση εφημεριών κλήσεως, ακριβώς όπως στο ΕΣΥ. Επί του παρόντος συμβαίνει το τραγελαφικό ο εφημερεύων ειδικός γιατρός να πληρώνεται λιγότερα χρήματα από το συνεφημερεύοντα ειδικευόμενο, μόνο και μόνο γιατί ο πρώτος είναι στρατιωτικός και ο δεύτερος πολίτης.
2. Οφείλετε να αποσύρετε εντελώς τις διατάξεις που συνδέουν το Υγειονομικό με το ΕΣΥ. Άλλη η αποστολή του Υγειονομικού και άλλη του ΕΣΥ. Η χρήση των στρατιωτικών ιατρών δίκην…στουπιού για να βουλώνουν τρύπες του ΕΣΥ είναι ο κύριος λόγος που οδήγησε στο τσουνάμι παραιτήσεων των στρατιωτικών ιατρών. Αν συνεχίσετε την ίδια πρακτική μη σας κάνει εντύπωση αν δρέψετε τους ίδιους καρπούς.
3. Εν έτει 2025 είναι αδιανόητη η καταναγκαστική εργασία σε ένα χώρο. Με το παρόν νομοσχέδιο όχι μόνο συνεχίζετε, αλλά θάλπετε και επαυξάνετε αυτή την πρακτική επιχειρώντας τη δέσμευση των στρατιωτικών ιατρών με τη μορφή υποχρεωτικών χρόνων παραμονής στο στράτευμα και τη διατήρηση υπερόγκων προστίμων σε περίπτωση που επιλέξουν να αλλάξουν δουλειά. Για αυτή την πρακτική η Ελλάδα μετράει σωρεία καταδικαστικών αποφάσεων σε διεθνή δικαστήρια, συμπεριλαμβανομένου και του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO). Αν εξαιρέσουμε την ανηθικότητα τέτοιων μέτρων, το δίκαιο θα ήταν να θεσπίσετε αντίστοιχους υποχρεωτικούς χρόνους και αντίστοιχα πρόστιμα σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους που έλαβαν πτυχίο δωρεάν από δημόσια ΑΕΙ.
Σας γνωρίζω, ότι , σύμφωνα με το ΦΕΚ 2611/ 21.4.2023 Τεύχος Β, έχει χορηγηθεί επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, με αναδρομικότητα από 1.1.2023, σε όλες τις ειδικότητες των υγειονομικών των δημοσίων Νοσοκομείων και λοιπών Φορέων Εποπτευομένων από το Υπουργείο Υγείας, ενώ, για τις αντίστοιχες ειδικότητες των στρατιωτικών υγειονομικών, ακόμη υποτίθεται ότι εκκρεμεί σχετική υπουργική απόφαση.
Εκτός αυτού, με την υπ.αριθμ. ΚΥΑ 2/5849/ΔΕΠ/2024 ΦΕΚ 3958/Β/5.7.2024, χορηγήθηκε το εν λόγω επίδομα στο ΠΟΛΙΤΙΚΟ προσωπικό του ΥΠΕΘΑ, ΝΙΜΙΤΣ, κλπ, χωρίς να έχει συμπεριληφθεί και πάλι, το υγειονομικό στρατιωτικό προσωπικό!!
Να χορηγηθεί λοιπόν το εν λόγω επίδομα και στο στρατιωτικό υγειονομικό προσωπικό, το οποίο νυχθημερόν, προσφέρει τις υπηρεσίες
του σε στελέχη και πολίτες, και εντελώς άδικα και παράνομα,το στερείται. Μέχρι πότε θα αιτούμεθα τα αυτονόητα;
Επί του Άρθρου 19
Θα πρέπει για να είναι δίκαιη η εφαρμογή της παραγράφου 1 του άρθρου να μπορεί ο στρατιωτικός ιατρός να πραγματοποιήσει όλη την ειδικότητα του και σε στρατιωτικό νοσοκομείο. Εφόσον αυτό δεν είναι εφικτό (πχ δεν υπάρχει παιδιατρική ή μαιευτική κλινική κλπ κλπ) , δε είναι ορθό να χρεώνεται επιπλέον χρόνια παραμονής επειδή έκανε ειδικότητα εκτός στρατιωτικού νοσοκομείου.
Όσον αφορά την παράγραφο 2 , εφόσον ο στρατιωτικός ιατρός κάνει ειδικότητα σε νοσοκομείο της ημεδαπής, προσφέρονται ουσιαστικά υπηρεσίες στο ΕΣΥ, που ανήκει όπως οι ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, θα πρέπει να προσμετρώνται κανονικά αυτά το χρόνια σαν χρόνια υπηρεσίας.
(δλδ όταν αποσπώνται στα νοσοκομεία του ΕΣΥ για κάλυψη αναγκών σαν ειδικοί ιατροί, δεν λογίζεται σαν χρόνος υπηρεσίας;)
Ως μαθητής της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ), μετά λύπης συνειδητοποιώ διαβάζοντας ήδη τα διατυπωμένα σχόλια, μια ανεπάρκεια συντονισμού και μια τελείως αποθαρρυντική προσέγγιση του προβλήματος εκφράζοντας παράλληλα την εντονότατη ανησυχία μου για τις ρυθμίσεις του νέου νομοσχεδίου που αφορούν το Υγειονομικό Σώμα των Ενόπλων Δυνάμεων.
Άρθρο 16 (παρ. 2 & 4): Αντί να ενισχύει τις υγειονομικές δομές, το νομοσχέδιο δημιουργεί αβεβαιότητα για το επαγγελματικό μέλλον των νέων ιατρών, καθώς οι απρόβλεπτες μεταθέσεις υπονομεύουν τη σταθερότητα και την εξέλιξη των στελεχών. Παράλληλα, δεν διασφαλίζεται η διοικητική επάρκεια των αξιωματικών που θα αναλάβουν τη διοίκηση τριτοβάθμιων νοσοκομείων, κάτι που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη λειτουργία των μονάδων υγείας.
Άρθρο 19 (παρ. 2): Η μη προσμέτρηση του χρόνου ειδικότητας ως πραγματικής υπηρεσίας αντιβαίνει στη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας. Σύμφωνα με σχετικές αποφάσεις της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο χρόνος ειδικότητας των στρατιωτικών ιατρών αποτελεί χρόνο πραγματικής υπηρεσίας και πρέπει να υπολογίζεται κανονικά. Είναι άδικο να αμείβεται ένας ειδικευόμενος απόφοιτος ΣΣΑΣ λιγότερο από τον αντίστοιχο πολίτη, αλλά ταυτόχρονα να μη λογίζεται η ειδικότητά του ως μέρος του χρόνου παραμονής του στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Άρθρο 23: Η διαδικασία λήψης ειδικότητας παραμένει ασαφής. Δεν καθίσταται σαφές αν οι ιατροί διαφορετικών Κλάδων (Στρατού Ξηράς, Πολεμικού Ναυτικού, Πολεμικής Αεροπορίας) θα ανταγωνίζονται μεταξύ τους για ειδικότητες που αφορούν άλλους Κλάδους. Επιπλέον, δεν διασφαλίζεται η διαφάνεια και η αξιοκρατία στη διαγωνιστική διαδικασία.
Άρθρο 64: Το νομοσχέδιο επιδιώκει να διατηρήσει τους νέους στρατιωτικούς ιατρούς στο στράτευμα μέσω της οικονομικής επιβάρυνσης που συνεπάγεται η αποχώρησή τους, αντί να τους παρέχει πραγματικά κίνητρα και προοπτικές εξέλιξης. Αντί για ένα ελκυστικό εργασιακό περιβάλλον, προωθείται ένα καθεστώς «αναγκαστικής παραμονής», μετατρέποντας το ιατρικό λειτούργημα στις Ένοπλες Δυνάμεις σε καταναγκαστικό έργο αντί για συνειδητή επιλογή.
Αποζημίωση νυχτερινής εργασίας για το στρατιωτικό νοσηλευτικό προσωπικό: Είναι άδικο οι στρατιωτικοί νοσηλευτές να μην αποζημιώνονται για τη νυχτερινή εργασία τους, ενώ οι συνάδελφοί τους στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα λαμβάνουν τη σχετική αποζημίωση. Η πολιτεία οφείλει να αποκαταστήσει αυτή την αδικία, διασφαλίζοντας ισότιμη μεταχείριση για όλους τους υγειονομικούς των Ενόπλων Δυνάμεων.
Το νέο νομοσχέδιο θα έπρεπε να παρέχει κίνητρα και προοπτικές στους στρατιωτικούς ιατρούς, αντί να εντείνει την αβεβαιότητα και τις ανισότητες. Ως μελλοντικοί αξιωματικοί-ιατροί, αναμένουμε δίκαιη και ορθολογική αντιμετώπιση, που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του Υγειονομικού Σώματος και στην υψηλή αποστολή που αναλαμβάνουμε.
Το ύψιστο αξίωμα της υπηρεσίας στις ΕΔ σε συνδυασμό με την ιερότητα της επιτέλεσης ως επαγγελματίας υγείας, οφείλει να απαλλαχθεί από άρθρα και διατάξεις αυτοκαταστροφικούς. Η κρίση αξιών και η παρουσία αντιμαχόμενων κοινωνικοπολιτικών συμφερόντων πρέπει να βρει ένα στράτευμα ενωμένο στην ολότητα του. Διατάξεις που ενισχύουν την αβεβαιότητα και κατευθύνουν στο αδιέξοδο της παραίτησης δεν πρέπει να νοούνται καν. Σκεφτόμενος την συνέπεια των προαναφερθέντων διατάξεων, απαιτώ να μου εξηγήσετε γιατί και με ποιον τρόπο μου προσφέρετε ένα καλύτερο και πιο σίγουρο μέλλον; Πώς πιστεύετε ότι η υποχρεωτική παραμονή μου με τους ελάχιστους διαθέσιμους πόρους θα με κάνει πιο ένθερμο υποστηρικτή της Στρατιωτικής Ιατρικής ;
Ως μαθητής της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ), μετά λύπης συνειδητοποιώ διαβάζοντας ήδη τα διατυπωμένα σχόλια, μια ανεπάρκεια συντονισμού και μια τελείως αποθαρρυντική προσέγγιση του προβλήματος εκφράζοντας παράλληλα την εντονότατη ανησυχία μου για τις ρυθμίσεις του νέου νομοσχεδίου που αφορούν το Υγειονομικό Σώμα των Ενόπλων Δυνάμεων.
Άρθρο 16 (παρ. 2 & 4): Αντί να ενισχύει τις υγειονομικές δομές, το νομοσχέδιο δημιουργεί αβεβαιότητα για το επαγγελματικό μέλλον των νέων ιατρών, καθώς οι απρόβλεπτες μεταθέσεις υπονομεύουν τη σταθερότητα και την εξέλιξη των στελεχών. Παράλληλα, δεν διασφαλίζεται η διοικητική επάρκεια των αξιωματικών που θα αναλάβουν τη διοίκηση τριτοβάθμιων νοσοκομείων, κάτι που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη λειτουργία των μονάδων υγείας.
Άρθρο 19 (παρ. 2): Η μη προσμέτρηση του χρόνου ειδικότητας ως πραγματικής υπηρεσίας αντιβαίνει στη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας. Σύμφωνα με σχετικές αποφάσεις της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο χρόνος ειδικότητας των στρατιωτικών ιατρών αποτελεί χρόνο πραγματικής υπηρεσίας και πρέπει να υπολογίζεται κανονικά. Είναι άδικο να αμείβεται ένας ειδικευόμενος απόφοιτος ΣΣΑΣ λιγότερο από τον αντίστοιχο πολίτη, αλλά ταυτόχρονα να μη λογίζεται η ειδικότητά του ως μέρος του χρόνου παραμονής του στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Άρθρο 23: Η διαδικασία λήψης ειδικότητας παραμένει ασαφής. Δεν καθίσταται σαφές αν οι ιατροί διαφορετικών Κλάδων (Στρατού Ξηράς, Πολεμικού Ναυτικού, Πολεμικής Αεροπορίας) θα ανταγωνίζονται μεταξύ τους για ειδικότητες που αφορούν άλλους Κλάδους. Επιπλέον, δεν διασφαλίζεται η διαφάνεια και η αξιοκρατία στη διαγωνιστική διαδικασία.
Άρθρο 64: Το νομοσχέδιο επιδιώκει να διατηρήσει τους νέους στρατιωτικούς ιατρούς στο στράτευμα μέσω της οικονομικής επιβάρυνσης που συνεπάγεται η αποχώρησή τους, αντί να τους παρέχει πραγματικά κίνητρα και προοπτικές εξέλιξης. Αντί για ένα ελκυστικό εργασιακό περιβάλλον, προωθείται ένα καθεστώς «αναγκαστικής παραμονής», μετατρέποντας το ιατρικό λειτούργημα στις Ένοπλες Δυνάμεις σε καταναγκαστικό έργο αντί για συνειδητή επιλογή.
Αποζημίωση νυχτερινής εργασίας για το στρατιωτικό νοσηλευτικό προσωπικό: Είναι άδικο οι στρατιωτικοί νοσηλευτές να μην αποζημιώνονται για τη νυχτερινή εργασία τους, ενώ οι συνάδελφοί τους στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα λαμβάνουν τη σχετική αποζημίωση. Η πολιτεία οφείλει να αποκαταστήσει αυτή την αδικία, διασφαλίζοντας ισότιμη μεταχείριση για όλους τους υγειονομικούς των Ενόπλων Δυνάμεων.
Το νέο νομοσχέδιο θα έπρεπε να παρέχει κίνητρα και προοπτικές στους στρατιωτικούς ιατρούς, αντί να εντείνει την αβεβαιότητα και τις ανισότητες. Ως μελλοντικοί αξιωματικοί-ιατροί, αναμένουμε δίκαιη και ορθολογική αντιμετώπιση, που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του Υγειονομικού Σώματος και στην υψηλή αποστολή που αναλαμβάνουμε.
Το ύψιστο αξίωμα της υπηρεσίας στις ΕΔ σε συνδυασμό με την ιερότητα της επιτέλεσης ως επαγγελματίας υγείας, οφείλει να απαλλαχθεί από άρθρα και διατάξεις αυτοκαταστροφικούς. Η κρίση αξιών και η παρουσία αντιμαχόμενων κοινωνικοπολιτικών συμφερόντων πρέπει να βρει ένα στράτευμα ενωμένο στην ολότητα του. Σχέδια νομικών κανονισμών που ενισχύουν την αβεβαιότητα και κατευθύνουν στο αδιέξοδο της παραίτησης δεν πρέπει να νοούνται καν. Σκεφτόμενος την συνέπεια των προαναφερθέντων διατάξεων, απαιτώ να μου εξηγήσετε γιατί και με ποιον τρόπο μου προσφέρετε ένα καλύτερο και πιο σίγουρο μέλλον; Πώς πιστεύετε ότι η υποχρεωτική παραμονή μου με τους ελάχιστους διαθέσιμους πόρους θα με κάνει πιο ένθερμο υποστηρικτή της Στρατιωτικής Ιατρικής ;
Άρθρο 30
Ακατανόητη φαίνεται η διαχρονική εμπάθεια προς τους Αξιωματικούς Νοσηλευτές προερχόμενους από τη Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής ως επίσης και στους Οδοντίατρους με την όποια μετακίνηση-ένταξη τους σε άλλη ειδικότητα μετά την λήψη σχετικού πτυχίου (Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Φαρμακευτικής, Κτηνιατρικής, Ψυχολογίας).
Η μη διευκόλυνση τους αποφέρει κάποιο κέρδος στην υγειονομική υπηρεσία των Ενόπλων Δυνάμεων; Μάλλον όχι, εκτός αν θέλουν να τους δείξουν την πόρτα της εξόδου με ότι συνεπάγεται αυτό σε έμπειρο και καταρτισμένο υγειονομικό προσωπικό για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Αντί λοιπόν να δώσουν κίνητρα γίνεται προσπάθεια με το νέο άρθρο 30 υποβάθμισης και στραγγαλισμού τους.
Τελικά πρέπει να ισχύουν διαχρονικά οι διατάξεις των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 26 του Ν.1911 / 1990 σχετικά με την ένταξη των Αξιωματικών Νοσηλευτών και Οδοντιάτρων, δηλαδή ελεύθερα και ανεμπόδιστα να εντάσσονται στο αντίστοιχο σώμα σύμφωνα με το δεύτερο πτυχίο τους όπως ίσχυε ανέκαθεν.
Άρθρο 18
Στην τροποποιημένη παράγραφο 4 του άρθρου 63 του ν.δ 1400/1973 και στο εδάφιο α να προστεθεί:
«Οι υγειονομικοί των ΕΔ που ασκούν το επάγγελμα της ειδικότητά τους ιδιωτικά, υποχρεωτικά θα είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΠΥ».
ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ. Η άδεια για την λειτουργία ιδιωτικού ιατρείου έχει ως σκοπό να καλύψει τις ανάγκες τις κοινωνίας. Δεν έχει ως πρωταρχικό στόχο τον πλουτισμό αλλά την εύκολη πρόσβαση των ανθρώπων σε υγειονομικές υπηρεσίες. Δεν μπορεί ένας υγειονομικός αξιωματικός που έχει δώσει όρκο στην Πατρίδα να έχει χαμηλού επιπέδου κίνητρα όπως είναι τα χρήματα.
Τροποποίηση του Άρθρου 30 περί ένταξης Αξιωματικών σε ειδικότητα του Υγειονομικού Σώματος
Είναι δίκαιο και πρέπον να εξαιρεθούν οι ήδη εγγεγραμμένοι Αξιωματικοί Νοσηλευτικής που φοιτούν σε σχολές Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Κτηνιατρικής, Φαρμακευτικής και Ψυχολογίας και να εξακολουθήσουν να ισχύουν οι διατάξεις των παραγράφων 1 και 2 του Αρθρου 26 του Ν.1911 / 1990 (Ά 166) όπως αυτές ισχύουν για τους ήδη φοιτούντες. Το ίδιο να ισχύσει και για τους Αξιωματικούς της γενικής ειδικότητας των Οδοντιάτρων που κατά την ίδια ημερομηνία είναι εγγεγραμμένοι φοιτητές Ιατρικής σχολής.
Προτείνεται η προσθήκη μεταβατικής διάταξης για την εξασφάλιση των ήδη φοιτούντων Αξιωματικών που να περιλαμβάνει την εξαίρεση τους από το Άρθρο 30 όπως έγινε και κατά τους προγενέστερους Ν.4407 / 2016 και Ν.5018 / 2023 με τις αντίστοιχες μεταβατικές διατάξεις των άρθρων 47 παρ. 2 και 96 παρ. 12 αντιστοίχως, ώστε ο καθένας να υπάγεται στον εκάστοτε νόμο με βάση την ημερομηνία εισαγωγής του στην σχολή.
Η αναδρομική κατάργηση της εξαίρεσης παραβιάζει τα εργασιακά δικαιώματα και τις υπηρεσιακές προοπτικές ανέλιξης των Αξιωματικών Νοσηλευτικής, όπως αυτά ήταν κατοχυρωμένα πριν την εισαγωγή τους τόσο σε σχολές Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Κτηνιατρικής, Φαρμακευτικής και Ψυχολογίας, όσο και κατά την εισαγωγή τους στην Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής (Σ.Α.Ν.) και αντιστοίχως σε σχολές Ιατρικής όσο και στην Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (Σ.Σ.Α.Σ.) για τους Οδοντίατρους. Επιπλέον, παραβιάζεται το συνταγματικό δικαίωμα της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητάς τους και η αρχή της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης των στελεχών προς την διοίκηση διότι το καθεστώς εισαγωγής τους ήταν εντελώς διαφορετικό.
Παρατηρείται μία διαρκής εμμονή απέναντι στους αποφοίτους της Σχολής Αξιωματικών Νοσηλευτικής (Σ.Α.Ν.), που επιλέγουν με προσωπικά έξοδα να φοιτήσουν σε σχολές Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Κτηνιατρικής, Φαρμακευτικής και Ψυχολογίας, με σκοπό την αποτροπή της επαγγελματικής και υπηρεσιακής ανέλιξης και αξιοποίησής τους. Η ένταξή τους στο εκάστοτε σώμα Ιατρών, Οδοντιάτρων, κ.ο.κ είναι ήδη θεσμοθετημένη από το 1990 με τον Ν.1911/1990 και η προοπτική αυτή ήταν ένας από τους μείζονες λόγους για τους οποίους κάποιος θα επέλεγε τα προηγούμενα χρόνια τη Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αναβάθμιση της ίδιας της Σχολής Αξιωματικών Νοσηλευτικής καθότι το επίπεδο των εισακτέων και η βάση εισαγωγής τους μέσω των πανελληνίων εξετάσεων είχαν καταστεί πάρα πολύ υψηλά. Ήδη από τους εισακτέους αυτής της ακαδημαϊκής χρονιάς (2024) παρατηρείται ότι πλέον έχει δημιουργηθεί αποστροφή προς την επιλογή της Σχολής αυτής, λόγω του Ν.5018/2023 (Άρθρο 47) και η μεγάλη απόδειξη είναι η ύπαρξη κενών θέσεων. Η απόκτηση λοιπόν δεύτερου πτυχίου Α.Ε.Ι. στον Τομέα Υγείας σαφώς και αποτελεί εμπλουτισμό των προσόντων του κάθε στελέχους και αναβαθμίζει τις παρεχόμενες υπηρεσίες του. Σε καμία περίπτωση δεν παραβιάζεται ο αρχικός προϋπολογισμός του ανθρώπινου δυναμικού στο εκάστοτε σώμα εντός του Υγειονομικού, δεδομένων των μεγάλων ελλείψεων σε κάθε ειδικότητα, της αξιοποίησης των λίγων και έμπειρων Αξιωματικών που παίρνουν δεύτερο πτυχίο, αλλά και της πληθώρας παραιτήσεων που λαμβάνουν συνεχώς χώρα στο ήδη υποστελεχωμένο Υγειονομικό των ΕΔ.
Συμπεραίνεται λοιπόν ότι η μη εξαίρεση τουλάχιστον των ήδη φοιτούντων Αξιωματικών Νοσηλευτικής σε σχολές Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Κτηνιατρικής, Φαρμακευτικής και Ψυχολογίας και των Αξιωματικών Οδοντιάτρων σε σχολές Ιατρικής θα οδηγήσει άμεσα σε παραιτήσεις, καθώς με το υπάρχον Άρθρο 30 ουσιαστικά αφαιρείται η προοπτική ένταξής τους στο εκάστοτε σώμα και άρα η περαιτέρω αξιοποίησή τους. Τίθεται λοιπόν το ερώτημα για έναν Αξιωματικό των Ενόπλων Δυνάμεων με πτυχίο Νοσηλευτικής ΕΚΠΑ, δεύτερο πτυχίο Ιατρικής ή Οδοντιατρικής κ.ο.κ, ή με πτυχίο Οδοντιατρικής ΑΠΘ και δεύτερο πτυχίο Ιατρικής, και εργασιακή εμπειρία εάν είναι λογικό και συμφέρον να παραμείνει στις Ένοπλες Δυνάμεις, αφού αντιμετωπίζεται άνισα και περιθωριακά σε σχέση με τα προσόντα του και τους συναδέλφους του, που ήδη εντάχθηκαν και αξιοποιούνται. Σε μία λοιπόν ελεύθερη αγορά εργασίας έναν έμπειρο Αξιωματικό Υγειονομικού κάτοχο δύο πτυχίων Α.Ε.Ι. του περιζήτητου Τομέα Υγείας προτιμά να τον οδηγήσει η πολιτεία στην παραίτηση ή να τον εντάξει και να τον αξιοποιήσει αναλόγως στις ΕΔ όπως γίνεται εδώ και 35 πλέον χρόνια σε αυτές τις περιπτώσεις;
Ένα συνονθύλευμα από ημίμετρα, ενδεικτικά σπασμωδικών κινήσεων, προκειμένου να παραμείνει όσο το δυνατόν περισσότερο προσωπικό στο ΥΓ χωρίς ουσιώδη κίνητρα, ειδικά στα νεότερα στελέχη. Μιλώντας με την ιδιότητα μου ως τελειόφοιτος της Σ.Σ.Α.Σ., τα κάτωθι άρθρα με προβληματίζουν ιδιαιτέρως και προτείνω την κατάργησή τους:
Άρθρο 8 (παρ. 3): Η στήριξη από τους συναδέλφους της Ελληνικής Αστυνομίας στα ΣΝ δεν γνωρίζουμε πόσο θα συνεισφέρει στην ανακούφιση από / θα είναι ανάλογη με τον υπέρογκο φόρτο εργασίας σε αυτά, ειδικά με την ενσωμάτωση των Κεντρικών Ιατρείων Αθηνών και Θεσσαλονίκης σε αυτά, αλλά και την προσθήκη δικαστών και εισαγγελών στους δυνατούς λήπτες υπηρεσιών υγείας, μετά από πρόσφατη απόφαση του κ. Δένδια.
Άρθρο 16 (παρ. 2): Αντί να επιφέρει σταθερότητα και στήριξη στις υγειονομικές υποδομές, γεμίζει τους νέους ιατρούς με αβεβαιότητα για το μέλλον τους, μέσω των απρόβλεπτων μεταθέσεων, οι οποίες για χρόνια αποτελούσαν κριτήριο για την επιλογή κλάδου, κάτι το οποίο υπονομεύεται μέσω αυτού του άρθρου.
Άρθρο 16 (παρ. 4): Δεν διασφαλίζεται με κάποιο τρόπο η επάρκεια του αντίστοιχου ανωτάτου αξιωματικού για την διοίκηση ενός τριτοβάθμιου νοσοκομείου.
Άρθρο 19 (παρ. 2): Γνωρίζεται ότι σύμφωνα με τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, ο χρόνος απόκτησης της ιατρικής ειδικότητας από Αξιωματικούς Ιατρούς δεν αποτελεί χρόνο εκπαίδευσης, αλλά συνιστά χρόνο πραγματικής υπηρεσίας και ως εκ τούτου, πρέπει να προσμετράται για τον υπολογισμό του πραγματικού χρόνου παραμονής τους στις Ένοπλες Δυνάμεις. (Ολομέλεια Ελεγκτικού Συνεδρίου 3389, 2223,503/2014, 4688,3301, 2648, 2340, 2323/2013, V Τμήμα 11/2015, 3831,3471,1528, 14/2014 κ.ά.). Δεν νοείται να πληρώνεται ένας ειδικεύομενος απόφοιτος στρατιωτικής σχολής λιγότερο από έναν συνάδελφό του πολίτη, λόγω της ιδιότητάς του ως στρατιωτικού, αλλά ταυτόχρονα να μη θεωρείται ο χρόνος απόκτησης ειδικότητας ως κομμάτι του χρόνου παραμονής στις ΕΔ.
Άρθρο 23: Δεν γίνεται καθόλου πιο ξεκάθαρη η διαδικασία λήψης ειδικότητας. Θα δύναται λ.χ. ένας ιατρός της ΠΑ ή του ΣΞ να ανταγωνίζεται ένα συμμαθητή του που ανήκει στο ΠΝ από για την λήψη θέσης μιας ειδικότητας που έχει ανακηρυχθεί ότι λείπει από το ΠΝ; Επιπλέον, πως θα διασφαλίζεται η διαφάνεια και η αξιοκρατία στην «ενιαία διαγωνιστική διαδικασία και μοριοδότηση και για τους τρεις (3) Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων»;
Άρθρο 26: Σε συνδυασμό με το άρθρο 64, επιδιώκουν να «κλειδώσουν» τους καινούργιους πτυχιούχους από το να παραιτηθούν στο μεσοδιάστημα μεταξύ λήψης πτυχίου και λήψης ξίφους. Παρόλα αυτά, το μόνο που καταφέρνουν είναι να υπονομεύουν την ποιότητα της εκπαίδευσης που θα λάβουν οι προαναφερθέντες πτυχιούχοι με την ολόκληρωση των σπουδών τους, λόγω του μικρού χρονικού διαστήματος στο οποίο συμπυκνώνονται οι αναφερόμενες εκπαιδεύσεις, καθώς και να καταρρακώνουν το ηθικό των νεότερων ιατρών, οι οποίοι μόλις ολοκλήρωσαν τον μεγαλύτερο αγώνα της ζωής τους, που είναι η λήψη του πτυχίου.
Άρθρο 64: Επιδιώκει να παραμείνουν οι νεότεροι πτυχιούχοι ιατροί στο στράτευμα μέσω της δυσχέρειας πολλών από αυτών να καταβάλλουν την αντίστοιχη οικονομική αποζημίωση σε αυτό, αντί μέσω της ευκαιρίας για μια λαμπρή καριέρα, όπως είχαν φανταστεί όταν είχαν εισαχθεί στη σχολή. Σε συνδυασμό με το άρθρο 26, αποτελούν την επιτομή της απελπισίας της ηγεσίας να προσελκύσει τη νεολαία και να κρατήσει τα νεότερα στελέχη, καταφεύγοντας σε μέσα που δεν βασίζονται στην έλξη αλλά στην αδυναμία διαφυγής, προσδίδοντας στον ρόλο του υγειονομικού ιατρού στο στράτευμα τον χαρακτήρα της «αγγαρείας» αντί του ιδεώδους «ιητρός γάρ ανήρ πολλών αντάξιος άλλων».
Όσον αφορά τα προηγούμενα σχόλια για το άρθρο σχετικό με τις μετατάξεις του υγειονομικού προσωπικού. Αυτό το σχέδιο νόμου αναφέρεται στο θέμα στο άρθρο 30 του παρόντος. Το άρθρο 26 είναι του νόμου του 1990, άρθρο που το παρόν άρθρο 30 τροποποιεί.
Οσον αφορά το άρθρο 30 αυτό καθ αυτό, η υποχρεωτική αναμονή πλέον μέχρι τον βαθμό του Λοχαγού και αντίστοιχων, για τους κατόχους πτυχίου Ιατρικής, είναι κονιορτοποιήτικη για την επαγγελματική τους εξέλιξη. Το ιατρικό επάγγελμα είναι το μόνο που απαιτεί πολύχρονη ειδίκευση (κατ ελαχιστον 4 χρόνια και κατά μεγιστον 7) για την απόκτηση τίτλου ειδικότητας, την ολοκλήρωση δηλαδή του κάθε ιατρού και την εκτέλεση των αντίστοιχων ιατρικών πράξεων που απορρέουν από την εκπαίδευση αυτή. Συνεπώς με μια αναμονή και προσθήκη άλλων 3-4 χρόνων σε αυτή την πολυετή πορεία μέχρι την ουσιαστική τελική άσκηση της εργασίας του, ένας παραγωγικός ιατρός που άλλοτε θα ήταν 34 χρονών θα φτάσει να ασκεί το επάγγελμα του στα καλά 40 (μην ξεχνάμε τον χρόνο διοίκησης σε μονάδες των οικείων Κλάδων)
Δεύτερον, η ειδικότητα των Υγειονομικού Ιατρών είναι η κυριότερη ανάμεσα στις υπόλοιπες που πάσχει από έμψυχο προσωπικό. Σωρεία παραιτήσεων τα τελευταία χρόνια από πολλούς εν ενεργεία συναδέλφους στα πιο παραγωγικά τους χρόνια. Επικύρωση και επιβεβαίωση του παρόντος, το Πολεμικό Ναυτικό που είναι ο μόνος κλάδος ο οποίος έχει προκηρύξει και έχει προσλάβει ειδικούς ιατρούς τέως πολίτες και τους ενέταξε ως Αξιωματικούς Υγειονομικού Ιατρούς ΠΝ, έπειτα από ολιγόμηνη εκπαίδευση, προς κάλυψη των κενών των οργανικών του θέσεων.
Παρακαλώ όπως προστεθεί μεταβατική διάταξη, για την εξασφάλιση των όσων ήδη προσπαθούν να περατώσουν τις σπουδές τους ως προς την ομαλή τους μετάταξη στην αντίστοιχη επιθυμητή ειδικότητα.
Άλλωστε ο νόμος του 1990 προβλέπει «συμφώνως των αναγκών και των δύο ειδικοτήτων». Εάν η πρότερη ειδικότητα έρχεται σε αντιδιαστολή όσον αφορά τις ανάγκες με την νέα επιθυμητή, τότε η αίτηση θεωρητικά θα απορριφθεί.
Παρακαλώ να αποκατασταθεί η αδικία εις βάρος του στρατιωτικού νοσηλευτικού προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων όσον αφορά την αποζημίωση νυχτερινής εργασίας.
Οι συνάδελφοί μας στον ιδιωτικό τομέα καθώς και στον δημόσιο αλλά ακόμα και το πολιτικό νοσηλευτικό προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων που δουλεύουμε μαζί τους στους ίδιους ασθενείς στην ίδια βάρδια αποζημιώνεται για το έργο τους όπως και θα έπρεπε.
Παρακαλώ να αποκαταστήσετε αυτή την αδικία.
Ένας νέος κύκλος παραιτήσεων θα ενεργοποιηθεί στις τάξεις των υγειονομικών αν δεν απαλειφθούν τα αντιεθνικά άρθρα: 8(παρ.4), 16(παρ.2 και 5), 19, 23, 26, 64. Τα συγκεκριμένα χωρία περιορίζουν όσα από τα λίγα δικαιώματα των εργαζομένων υγειονομικών στις ΕΔ είχαν απομείνει. Έτσι, καθίσταται η στρατιωτική ιατρική χαμηλής προτίμησης, γεγονός που αποτυπώνεται και στην ραγδαία πτώση των βάσεων στις Πανελλαδικές εξετάσεις. Αναγνωρίζω την πρόθεση για βελτίωση της κατάστασης των υγειονομικών στον στρατό, αλλά ο εγκλωβισμός τους σε ένα ανελεύθερο καθεστώς με ασφυκτικό χαρακτήρα, χωρίς διέξοδο, με εξευτελιστικές αμοιβές, δεν αποτελεί επουδενί την λύση. Επικαλούμαι τα πατριωτικά σας αισθήματα, ώστε να δώσετε την δέουσα προσοχή στις επιθυμίες των υγειονομικών κάθε μονάδας, ώστε να παλέψουμε όλοι μαζί για την πατρίδα μας. Ως μαθητής της ΣΣΑΣ, εκφράζω τις απόψεις της πλειοψηφίας των συμμαθητών μου και ελπίζω να τις λάβετε σοβαρά υπόψη σας, ευχαριστώ.
Οι ενιαίες εξετάσεις για την ειδικότητα πως θα διοργανωθούν και με ποια κριτήρια συμφωνα με το άρθρο 23; οι ειδικοί που θα προκύψουν σε ποιον κλάδο και σε ποιο νοσοκομείο θα αξιοποιηθούν; γιατί ένας γιατρός της αεροπορίας να έχει αναμονή 3 ετών πριν να έχει το δικαίωμα να δώσει αυτές τις εξετάσεις και να πρέπει πλέον να ανταγωνιστεί συναδέλφους που δεν περίμεναν ούτε χρόνο και δεν έχουν καλύψει καν τις μονάδες τις περιφέρειας;
Οι βρεφονηπιακοι σταθμοί του στρατού είναι μονάδες που υπάγονται στο ΥΓ καθώς ο νομοθέτης σωστά τις αντιμετωπίζει σαν μονάδες ιδιαίτερου υγειονομικού ενδιαφέροντος. Η παρουσία, σε αυτούς, αξιωματικών νοσηλευτικής εξασφαλίζει την ολιστική αντιμετώπιση των προκλήσεων μιας τέτοιας επιχείρησης. Δεδομένης της ελλειψης παιδιατρου στο προσωπικό των σταθμων, η φροντίδα σε οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας των παιδιών και του προσωπικου δεν μπορεί να γίνεται από κάποιον που έκανε απλά ένα μάθημα πρώτων βοηθειών κάποια στιγμή στη ζωή του. Η πρόληψη, η απομάκρυνση υγειονομικών κινδύνων, η γνώση μετάδοσης λοιμώξεων, η ασφάλεια τροφίμων και εγκαταστάσεων, η ικανότητα συνεργασίας με τους υπόλοιπους εξωτερικούς συνεργάτες των παιδικών, όπως οι παιδίατροι, οι παιδοψυχολογοι και οι κοινωνικοί λειτουργοί, που δεδομένα λόγω της ιδιότητας του, ένας νοσηλευτης μπορεί να συνεννοηθεί και να συνεργαστεί άμεσα και καλύτερα, είναι μερικά από τα πλεονεκτήματα του έναντι όλων των άλλων αξιωματικών διαφορετικών ειδικοτήτων. Το εκπαιδευτικό έργο είναι αποκλειστικοτητα των πολύ αξιόλογων νηπιαγωγών και βρεφοκομων και χωρίς πρόθεση υποβιβασμού του δεν είναι ούτε άλγεβρα, ούτε γεωμετρία. Η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου σε τοσο μικρες ηλικες ( 0,5-4 χρονων) δεν γίνεται από μετρήσεις στην επίδοση των παιδιών αλλά από την ικανοποίηση των γονεων σχετικά με τη σωστή ανάπτυξη, την υγεια, ασφάλεια και διαπαιδαγωγηση των παιδιών τους. Αξιολόγηση που μπορεί να την κάνουν οι αξιωματικοί νοσηλευτικής, με άνεση, αφού δεν χρειάζονται ιδιαίτερα εργαλεία εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος. Η μέχρι τώρα πορεια των παιδικών σταθμων του στρατού έχει αποδείξει την υπεραξία που δίνουν οι αξιωματικοί νοσηλευτικης στην λειτουργία τους.
Νυχτερινή αποζημίωση δεν θ πρέπει να λαμβάνουν μόνο οι στρατιωτικοί νοσηλευτές αλλά το σύνολο του υγειονομικου προσωπικού που εργάζεται στα στρατιωτικά νοσοκομεία.επισης θα πρέπει ν επιτρέπεται η εργασία εκτός των αξιωνματικων κ τον υπαξιωματικων υγειονομικών.
Ένα νομοσχέδιο γεμάτο ημίμετρα. Δεν λύνει κανένα απολύτως πρόβλημα.
Αρχικά δεν υπάρχει κανένα κίνητρο για να είναι κάποιος στρατιωτικός γιατρός. Οι αμοιβες σε σύγκριση με τους γιατρούς του ΕΣΥ είναι σημαντικότατα χαμηλότερες και οι υποχρεώσεις πολύ περισσότερες.
Δώστε κίνητρα οικονομικά (γενναία αύξηση των μισθών των ιατρών) , εκπαιδευτικά και επαγγελματικά (μείωση των παρεργων που είναι εντελώς άσχετα με την ιδιότητα του ιατρού).
Αλλιως θα συνεχιστεί η απαξίωση του θεσμού που έχει καταντήσει τα τελευταία χρόνια μια φθηνή εναλλακτική του να σπουδάσει κάποιος ιατρικη στις παραδουνάβιες χωρες.
Αντίστοιχη μέριμνα και σεβασμός και στο νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων με πληρωμή νυχτερινής εργασιας, ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινα.
Απαγόρευση μεταταξεων για όλους τους στρατιωτικούς , δεν μπορεί να προσλαμβάνεσαι για στέλεχος του πυροβολικού και να θέλεις να εργάζεσαι σαν νηπιαγωγός.
Το μέλλον του υγειονομικού των ΕΔ παραμένει δυσοίωνο δυστυχώς και αυτό το νομοσχέδιο δεν αλλάζει σχεδόν τίποτα. Για όλα έχει χρήματα ο στρατός εκτός απτό υγειονομικό.
Οι νοσηλευτές και οι βοηθοί νοσηλευτών είναι οι επαγγελματίες υγείας που βρίσκονται σε συνεχή, αλλά και στη πιο στενή επαφή με τον πάσχοντα. Ιδιαιτέρως η νυχτερινή εργασία τους απαιτεί αυξημένη σωματική και ψυχική καταπόνηση και επαγρύπνηση, καθώς αναλαμβάνουν και πολύ μεγαλύτερη ευθύνη, εκ των πραγμάτων. Τοιουτοτρόπως, αντιμετωπίζουν προκλήσεις που επηρεάζουν την ευημερία τους, σε συνδυασμό με τη συνεχή διατάραξη του βιολογικού ρολογιού και τη σωματική εξάντληση, όπως και την τάση για αυξημένη φυσική κόπωση, η οποία, κατά τις νυχτερινές ώρες είναι σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό, αγγίζοντας το μέγιστο την 5η πρωινή.
Η αποζημίωσή τους για τη νυχτερινή εργασία δεν είναι απλώς ένα ζήτημα οικονομικής ικανοποίησης, αλλά και η έμπρακτη αναγνώριση της αξίας του έργου τους, ενισχύοντας παράλληλα και το επαγγελματικό τους προφίλ, αλλά και αποδεικνύοντας τη δέσμευση της πολιτείας για τη στήριξη των υγειονομικών επαγγελματιών, στο πλαίσιο της προσφοράς τους στο κοινωνικό σύνολο.
Συγχαρητήρια για τη στελέχωση Διευθυντών Βρεφονηπιακών Σταθμών από αξιωματικούς που έχουν σπουδάσει το αντίστοιχο αντικείμενο.Επιτέλους η υπηρεσία εκμεταλλεύεται αξιωματικούς οι οποίοι έχουν σπουδάσει ακριβώς αυτό το αντικείμενο (προσχολική αγωγή – δημοτικής εκπαίδευσης) και υπάρχουν αρκετοί για να καλύψουν τις ανάγκες. Μέσα από την πανεπιστημιακή τους εκπαίδευση έχουν λάβει την κατάλληλη εκπαίδευση και έχουν οι ίδιοι ασκηθεί σε αυτό το αντικείμενο του εκπαιδευτικού, έχουν αναλύσει περιστατικά, έχουν παρακολούθησει μαθήματα αξιολόγησης εκπαιδευτικού έργου και εκπαιδευτικών μονάδων. Ένας πανεπιστημιακός εκπαιδευτικός έχει λάβει επίσης και μαθήματα πρώτων βοηθειών, πράμα που σημαίνει ότι μπορεί να δώσει τις πρώτες βοήθειες σε ένα τυχόν περιστατικό όπως ένας νοσηλευτής. Έτσι η υπηρεσία θα εξοικονομήσει πολλούς νοσηλευτές για τις ανάγκες των στρατιωτικών νοσοκομείων. Εξάλλου σε ποιο νηπιαγωγείο ή βρεφονηπιακό σταθμό προΐσταται νοσηλευτής.
Αναφορικά με την παροχή δυνατότητας στους υγειονομικούς και μουσικούς να ασκήσουν το επάγγελμα και πέραν του ωραρίου τους.
Τέτοιου είδους εξαιρέσεις αφενός δημιουργούν άνιση μεταχείριση μεταξύ των στελεχών και αφετέρου οδηγούν στην ύπαρξη αξιωματικών δύο ταχυτήτων τόσο σε οικονομικό όσο και σε κοινωνικό και προσωπικό επίπεδο.
Η σχετική πρόβλεψη που ισχύει εδώ και χρόνια για τους γιατρούς δικαιολογούνταν από το γεγονός ότι το ιατρικό επάγγελμα αποτελεί λειτούργημα και είχε ως στόχο να βοηθήσει την χώρα στην παροχή ιατρικών υπηρεσιών λόγω του μικρού αριθμού ιατρών που υπήρχε τότε.
Στις μέρες μας που το ιατρικό επάγγελμα και τα υπόλοιπα υγειονομικά που προβλέπονται στην σχετική ρύθμιση έχουν υπερκορεστεί, καθώς πληθώρα αντίστοιχων πανεπιστημιακών σχολών υπάρχουν στην χώρα, σε τί ακριβώς εξυπηρετεί η συνέχιση της ύπαρξης της σχετικής πρόβλεψης;;;
Το ιατρικό επάγγελμα φυσικά κα δεν έπαψε να αποτελεί λειτούργημα, ωστόσο λειτούργημα είναι και η παροχή νομικών υπηρεσιών. Η υγεία, η ελευθερία και η δικαστική εκπροσώπηση αποτελούν ύψιστα έννομα αγαθά και η τυχόν ιεράρχησή τους δεν δικαιολογείται. Μάλιστα, οι νομικοί και οι οικονομικοί που χρόνια δεν δικαιούνται να ασκήσουν επάγγελμα, κατέχουν μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς τίτλους σπουδών, χωρίς να έχουν την σχετική δυνατότητα να τους αξιοποιήσουν άμεσα και σωστά.
Άραγε ποιό ακριβώς λειτούργημα ασκεί ένας μουσικός, ο οποίος συμπεριλαμβάνεται στην σχετική πρόβλεψη και δεν περιλαμβάνεται ένας νομικός ή ένας οικονομικός, που οι τελευταίοι είναι απόφοιτοι της ΣΣΑΣ, δηλαδή ακριβώς της ίδιας Στρατιωτικής Σχολής με τους γιατρούς, οδοντιάτρους, ψυχολόγους και φαρμακοποιούς, για τους οποίους υπάρχει η δυνατότητα άσκησης του επαγγέλματος.
Το μόνο που επιτυγχάνεται με αυτόν τον τρόπο είναι η διαιώνιση μιας προβληματικής κατάστασης καθώς αρκετοί ιατροί ρίχνουν το βάρος στο ιδιωτικό τους επάγγελμα που κάνουν το απόγευμα με αποτέλεσμα να υποβαθμίζουν το κύριο έργο τους που θα έπρεπε να είναι η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στο στρατιωτικό νοσοκομείο.
Τέτοιες προβλέψεις έχουν τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα, καθώς οδηγούν πολλούς ιατρούς στην παραίτηση από τις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων μιας και έχουν δημιουργήσει ήδη το πελατολόγιο τους και δεν επιθυμούν πλέον την παραμονή τους στο στρατό.
Η διατήρηση τέτοιων προβλέψεων απαιτεί ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία και όχι δικαιολόγηση με βάση δεδομένα που ίσχυαν πριν πενήντα χρόνια. Μάλιστα, για λόγους ορθής νομοθέτησης απαιτείται και αιτιολογία σχετική με την μη συμπερίληψη των λοιπών αξιωματικών που κατέχουν πανεπιστημιακούς τίτλους σπουδών, ακριβώς για να αιτιολογηθεί η παρέκκλιση από την αρχή της ισότητας.
Η παροχή ισχυρών οικονομικών κινήτρων θα έπρεπε να αποτελεί προτεραιότητα του νομοθέτη με σκοπό την αποφυγή δημιουργίας τέτοιων ανισοτήτων αλλά και την εξασφάλιση παραμονής των στρατιωτικών στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων, όπου δηλαδή εκπαιδεύτηκαν και γαλουχήθηκαν.
Άρθρο 3:
«3. Τα στρατιωτικά φαρμακεία δύνανται να διανυκτερεύουν εκ περιτροπής, για την αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των στρατιωτικών νοσοκομείων και των ληπτών υγείας.»
1) Στους νομούς που υπάρχουν ΣΦΑ, υπάρχουν πολλά συμβεβλημένα ιδιωτικά φαρμακεία που ήδη εξυπηρετούν τους ασφαλισμένους στις εφημερίες. Ακόμα και τα μη-συμβεβλημένα είναι υποχρεωμένα από τη νομοθεσία να εκτελέσουν συνταγή με 100% συμμετοχή και να υποβάλει δαπάνη ο ασφαλισμένος για την αποζημίωσή του.
Επίσης σύμφωνα με το Άρθρο 21 του παρόντος: «Στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και τα μέλη των οικογενειών τους, παρέχεται και από τα φαρμακεία που είναι συμβεβλημένα με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.), η εκτέλεση συνταγών φαρμακευτικής κάλυψης». Ποιο το όφελος λοιπόν από τη νυχτερινή απασχόληση του προσωπικού των στρατιωτικών φαρμακείων?
2) Με εξαίρεση την Αθήνα, τα υπόλοιπα Στρατιωτικά Φαρμακεία είναι 1 ή 2 ανά νομό. Τι σημαίνει λοιπόν το «εκ περιτροπής»?
α) Ότι τη Δευτέρα θα διανυκτερεύει το φαρμακείο της Θεσσαλονίκης, τη Τρίτη της Λάρισας κ.ο.κ?
-Πως αυτό θα εξυπηρετήσει τους λήπτες υγείας?
β) Ότι στη Θεσσαλονίκη θα κάνει 15 διανυκτερεύσεις το μήνα το κάθε φαρμακείο?
-Πως θα υποστηριχθεί αυτό από το υπάρχον προσωπικό?
-Πως θα συνεχιστεί η πρωϊνή λειτουργία των φαρμακείων με το μειωμένο, λόγω απαλλαγών από εφημερία, προσωπικό?
-Τι θα γίνει με τα φαρμακεία που είναι μοναδικά στο νομό (και στελεχώνονται από 1 φαρμακοποιό & 1-2 βοηθούς)? Θα διανυκτερεύουν καθημερινά?
3) Με τι προσωπικό θα στελεχώνονται τα ΣΦΑ κατά τη διάρκεια της εφημερίας?
Σύμφωνα με την υποπαρ 3, παρ. 7, άρθρο 95, Ν. 4172/2013 (Α΄167):
«Τα φαρμακεία λειτουργούν υπό τη διαρκή παρουσία και επίβλεψη αδειούχου φαρμακοποιού. Εφόσον, κατόπιν ελέγχου των αρμόδιων ελεγκτικών οργάνων, διαπιστωθεί ότι φαρμακείο δεν λειτουργεί υπό την παρουσία και επίβλεψη αδειούχου φαρμακοποιού, επιβάλλεται στον κάτοχο της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας του φαρμακείου χρηματικό πρόστιμο πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ έως τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ, «με απόφαση του αρμόδιου Περιφερειάρχη»[1], ανάλογα με τη σοβαρότητα και τη συχνότητα της παράβασης.»
-Με τη προϋπόθεση τήρησης του νόμου οι δυνατότητες των ΣΦΑ για εφημερίες συρρικνώνονται επιπρόσθετα.
4) Πως θα γίνεται η είσοδος των δικαιούχων στα φαρμακεία που εδράζονται μέσα σε στρατόπεδα?
5) Θα απαλλαγούν οι εκτελούντες διανυκτέρευση από άλλες 24ωρες υπηρεσίες? Θα λογίζονται οι διανυκτερεύσεις ως υπηρεσίες και θα υπάγονται στο παράρτημα ΣΤ της ΠαΔ 4-49/2019?
6) Θα λαμβάνουν νυχτερινή αποζημίωση ή θα υπαχθούν στο ήδη άδικο καθεστώς των νοσηλευτών που εξαιρούνται από την πενιχρή νυχτερινή αποζημίωση των 10€?
7) Γιατί δεν ορίζεται και η νυχτερινή βάρδια του νοσηλευτή και του φαρμακοποιού ως «Ειδική απασχόληση » ώστε να ενταχθούν στο Άρθρο 25 του παρόντος και να λαμβάνουν αποζημίωση όπως οι στρατιωτικοί ιατροί? Συνιστά παραβίαση του άρθρου 4 του Συντάγματος, περί ισότητας.
—————————————————————————
«4. Το εν ενεργεία στρατιωτικό προσωπικό καθώς και τα προστατευόμενα μέλη του δύνανται να λαμβάνουν κατ’ οίκον τα φάρμακα υψηλού κόστους της παρ. 2 του άρθρου 12 του ν.3816/2010 (Α’ 6), περί επανεισαγωγής καταλόγου συνταγογραφούμενων φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων και εξορθολογισμού πλαισίου χορήγησης ιδιοσκευασμάτων για σοβαρές ασθένειες, εφόσον δεν δύνανται να αυτοεξυπηρετηθούν. Η κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων υψηλού κόστους διενεργείται από τα κατά τόπον αρμόδια στρατιωτικά φαρμακεία, με ίδια μέσα ή κατόπιν σύναψης σύμβασης με εξειδικευμένες προς τον σκοπό αυτό εταιρείες. Το κόστος της μεταφοράς βαρύνει τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.»
1)Πώς θα διασφαλίζεται ο εκτελών τη συνταγή φαρμακοποιός, στο ενδεχόμενο μη-παράδοσής των ΦΥΚ στον ασθενή ή σε περίπτωση αλλοίωσής τους λόγω κακών συνθηκών μεταφοράς (πχ. φάρμακα ψυγείου)
2)Ποιος θα υπογράφει αντί του ασθενή για την παραλαβή του φαρμάκου στην εκτέλεση της συνταγής και με τι εξουσιοδότηση?
————————————————————————–
Άρθρο 4:
«1. Με απόφαση του διοικητή του στρατιωτικού νοσοκομείου, είναι δυνατή η επέκταση της
λειτουργίας των εξωτερικών ιατρείων καθώς και η διενέργεια διαγνωστικών, θεραπευτικών
και επεμβατικών πράξεων πέραν του τακτικού ωραρίου, υπό τον όρο της μη διατάραξης της
εύρυθμης λειτουργίας και της επιχειρησιακής επάρκειας των στρατιωτικών νοσοκομείων. »
-Πως ακριβώς θα στοιχειοθετείται η «μη-διατάραξη της εύρυθμης λειτουργίας των νοσοκομείων»?
«2. Οι ειδικοί στρατιωτικοί ιατροί, το νοσηλευτικό, το παραϊατρικό, το επιστημονικό μη
ιατρικό και το διοικητικό προσωπικό των στρατιωτικών νοσοκομείων όλων των βαθμών
μπορούν να προσφέρουν επ’ αμοιβή τις υπηρεσίες τους στη λειτουργία αυτών πέραν του
τακτικού ωραρίου. Για την κάλυψη επιπλέον αναγκών πέραν του τακτικού ωραρίου, μπορεί
να συμμετέχει στη λειτουργία των στρατιωτικών νοσοκομείων και το επικουρικό προσωπικό καθώς και ειδικευόμενοι στρατιωτικοί ιατροί. »
-Πολλαπλή ασάφεια στη διατύπωση «…μπορούν να προσφέρουν επ’ αμοιβή τις υπηρεσίες τους…»:
α) Θα είναι σε εθελοντική βάση? Ή θα διατάσσονται να δουλεύουν για να καλύψουν «τις επιπλέον ανάγκες πέραν τακτικού ωραρίου»?
β) Από ποιόν θα πληρώνονται οι «επ’ αμοιβή»? Από τον ιδιώτη ή ιδιωτικό φορέα που θα τους απασχολεί? Ή μιλάμε για κάποια πενιχρή ως συνήθως κρατική αμοιβή, όπως υπαινίσσεται στο Άρθρο 59, παρ. 2 του παρόντος?
Εκτιμώ όσον αφορά τη στελέχωση των Βρεφονηπιακών Σταθμών ότι καταλληλότερα στελέχη για τη θέση Διευθυντή του Σταθμού και Τμηματάρχη είναι στελέχη του (ΥΓ) και πιο συγκεκριμένα απόφοιτοι της Σ.Α.Ν. (Σχολής Αξιωματικών Νοσηλευτικής) όπως ακριβώς συμβαίνει από ιδρύσεως των ΒΝΣ του ΣΞ.
Οι νοσηλευτές έχοντας υπηρετήσει σε υγειονομικές δομές αφενός αναγνωρίζουν, αντιλαμβάνονται και δύνανται άμεσα να αντιμετωπίσουν θέματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (ασφάλεια και υγεία των νηπίων, υπηρεσίες καθαριότητας, εστίαση των νηπίων, ασφάλεια εγκαταστάσεων) αφετέρου έχουν ανεπτυγμένη την ενσυναίσθηση και την κοινωνικοποίησή τους.
Τα ανωτέρω στοιχεία είναι απαραίτητα σε ευαίθητες δομές όπως είναι τα νοσοκομεία και οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί.
Απάντηση σε όσους ισχυρίζονται πως το άρθρο 26 είναι προς την σωστή κατεύθυνση και πως θα εξασφαλίσει το προγραμματισμό του ανθρώπινου δυναμικού του ΥΓ.
Υπάρχει περίπτωση κάποιος με τα αντίστοιχα πτυχία να παραμείνει στις ΕΔ, εάν δεν μεταταχθει στην αντίστοιχη ειδικότητα; εδώ παραιτουνται χωρίς δεύτερο πτυχίο!
Όταν δεν πληρώνεται η νυχτερινή τους εργασίας; όταν δεν είναι το επάγγελμα του στρατιωτικού νοσηλευτή στα βαρέα και ανθυγιεινά;όταν δεν υπάρχει κανένα κίνητρο;
Ας μην γελιόμαστε κύριοι, το μετρό θα οδηγήσει στην βέβαιη απομάκρυνση ικανότατων συναδέλφων και κατ’επέκταση στην απώλεια τους από τις ΕΔ.
Ήδη η αποστροφή των νέων προς την στρατιωτικές σχολές είναι έκδηλη. Ας αναρωτηθούμε τον λόγο.
Στο σχέδιο νόμου Ρύθμιση υγειονομικών θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και λοιπών διατάξεων που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση στο opengov στο πλαίσιο της ισότητας καθώς και της ισης μεταχείρισης των ομοιοβαθμων αξιωματικών υγειονομικού της Π.Α. γίνεται η παρακάτω πρόταση:
Μέρος Β Κεφάλαιο Β Ρυθμίσεις για το υγειονομικό προσωπικό των ΕΔ ,
στο αρθρο 27 παραγραφο 23 (γ) φαρμακοποιοι
(2) Σμηναγός και Επισμηναγός: ένα (1) έτος ανά βαθμό σε επιτελική θέση στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ή στη Δ.Α.Υ. ή στο ΑΤΑ ή στη Στρατωτικη Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ) ή σε ΣΝ ή στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας ή στο 201 Κέντρο Εφοδιασμού Αεροπορίας.
(3)Αντισμήναρχος:ένα (1) έτος σε επιτελική θέση στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ή στο Α.Τ.Α. ή στη Στρατωτικη Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ) ή σε ΣΝ ή στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας.
Όλοι οι υπολοιποι αξιωματικοί υγειονομικού εκ της ΣΣΑΣ (ΥΟ,ΥΚ, ΥΨ) στο βαθμου του αντισμηνάρχου εχουν ως απαιτούμενο ένα (1) έτος σε επιτελική θέση.
Επίσης όλοι πλην των φαρμακοποιών στο βαθμό του επισμηναγού δυναται να υπηρετήσουν ως χρόνο διοίκησης στο ΑΤΑ ή σε ΣΝ. καθώς και οι επισμηναγοι ΥΙ στη ΣΣΑΣ όπου υπάρχουν αντίστοιχα οργανικές θέσεις και για ΥΦ.
Καλημέρα σας, βλέπω ότι πάλι αφήσατε στην από έξω τους νοσηλευτές όσων αφορά και τα βαρέα και ανθυγιεινά, αλλά και ως προς την πληρωμή της νυχτερινής αποζημίωσης. Στο προηγούμενο είχατε προβλέψει την αποζημίωση της νυχτερινής βάρδιας, κάτι που τώρα δεν το βλέπω πουθενά. Μάλλον το ξεχάσατε να το προσθέσετε!! Παρακαλώ να επανεξετάσετε να προσθέσετε την αποζημίωση της νυχτερινής εργασίας για τους νοσηλευτές, όπως και την ένταξη μας στα βαρέα και ανθυγιεινά, όπως είναι σε όλα τα νοσοκομεία!
Νέα Πρόταση για το Άρθρο 26
Ζητούμε τη διατήρηση της εξαίρεσης, ακολουθώντας ακριβώς το πρότυπο του άρθρου 96, παράγραφος 12, του Ν. 5018/2023, ώστε να ενσωματωθεί στο νέο Άρθρο 26, ως εξής:“Για τους αξιωματικούς Νοσηλευτικής που κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος έχουν εγγραφεί ως φοιτητές σε Ιατρικές, Οδοντιατρικές, Κτηνιατρικές και Φαρμακευτικές Σχολές ή σε Τμήματα Ψυχολογίας Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις των παρ. 1 και 2 του άρθρου 26 του ν. 1911/1990 (Α’ 166), όπως αυτές ίσχυαν πριν από την τροποποίησή τους με το νέο άρθρο 26. Το ίδιο ισχύει και για τους αξιωματικούς της γενικής ειδικότητας των Οδοντιάτρων που κατά την ίδια ημερομηνία είναι εγγεγραμμένοι φοιτητές Ιατρικής Σχολής.”Η αναδρομική κατάργηση της εξαίρεσης αποτελεί παραβίαση της αρχής της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης των στελεχών, καθώς όταν ξεκίνησαν τις σπουδές τους, γνώριζαν ότι διατηρούσαν το δικαίωμα μετάταξης. Ζητούμε να διατηρηθεί η εξαίρεση, όπως είχε προβλεφθεί στο άρθρο 96, παράγραφος 12, του Ν. 5018/2023.
1. Πολύ σωστό το Αρθρο 26 που αφορά στην μετάταξη σε άλλες ειδικότητες. Βοηθά στον σωστότερο σχεδιασμό της διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού. Δεν γίνεται να ξεκινάς με τάξη 40 αποφοίτων νοσηλευτικής και να καταλήγεις σε 5-6 χρόνια με τους μισούς. Αν θέλεις να γίνεις κάτι άλλο, ξαναμπες σε ΑΣΕΙ και άρχισε ξανά από το 1ο έτος.
2. Το Αρθρο 18 λάθος. Αντί να επιτρέπεται να εργάζονται ιδιωτικά και οι υπόλοιποι αξιωματικοί ΥΓ, θα πρέπει να απαγορευτεί σε όλους, καθώς δεν συντρέχουν πλέον λόγοι δημοσίου συμφέροντος, όπως ίσχυε με τους στρατιωτικούς γιατρούς, πριν 50 χρόνια. Ωστόσο, θα πρέπει να δοθούν ισχυρά οικονομικά κίνητρα στα στελέχη να παραμένουν στο στράτευμα και να μπορούν να αφοσιώνονται ολοκληρωτικά στην Υπηρεσία.
3. Αρθρο 19 λάθος. Θα πρέπει να προσμετρείται, σαν χρόνος υπηρεσίας, ο χρόνος απόκτησης ειδικότητας, ανεξάρτητα από το είδος των νοσηλευτικών ιδρυμάτων (στρατιωτικά-δημόσια νοσοκομεία) που αυτή πραγματοποιείται. Αν δεν μπορείς να καλύψεις το σύνολο της υποχρεωτικής εκπαίδευσης των στελεχών σου, είναι ευθύνη σου και όχι του στελέχους.
4. Απαράδεκτη η μη πρόβλεψη στο νομοσχέδιο αποζημίωσης νυχτερινής εργασίας στο νοσηλευτικό προσωπικό. Δεν γίνεται να αναγνωρίζεται ως επιβαρυντικός παράγοντας και να αποζημιώνεται η νυχτερινή εργασία, παντού, εκτός από τα στελέχη των ΕΔ.
5. Άρθρα 32-33 λάθος. Αντί να καλύπτεται η έλλειψη παρουσίας γιατρού από τους Παιδικούς Σταθμούς, αφαιρείται και η παρουσία αξιωματικών νοσηλευτικής από την στελέχωσή τους? Ποιος θα δικαιολογήσει στο γονιό την μη παροχή εξειδικευμένης βοήθειας σε περίπτωση που συμβεί κάτι σοβαρό στο παιδί του? Τουλάχιστον μέχρι τώρα είχαμε την σιγουριά ότι κάποιος υγειονομικός είναι με τα παιδιά μας, όσο εμείς ήμασταν στην Υπηρεσία μας.
6. Πως νοείται η κάλυψη εκτάκτων και επιτακτικών αναγκών του ΕΣΥ από στρατιωτικούς γιατρούς, που ξεπερνούν το χρόνο? Παύει να ναι κάτι έκτακτο μετά τους 2-3 μήνες, μετά γίνεται μόνιμο..και η αποστολή του υγειονομικού των ΕΔ δεν είναι η διαχρονική κάλυψη των ανεπαρκειών του ΕΣΥ.
Παρακαλώ πολύ να αποκατασταθεί η Αδικία στο πρόσωπο των νοσηλευτών , που αποτελούν την βασική δομική μονάδα των Στρατιωτικών Νοσοκομείων και να αποζημιωνεται η νυχτερινή βάρδια τους.
Είναι από τις ελάχιστες ειδικότητες που εργάζονται πραγματικά κατά την διάρκεια της νύχτας προσφέροντας στον ασθενή. Ούτε αναπαυονται ούτε τηλεφημερευουν από τον σπιτάκι τους! Είναι ντροπή αν αναλογιστεί κανείς ότι δεν είναι ΚΑΝ στα βαρέα και ανθυγιεινά!
Αλλά τι να περιμένει κανείς όταν οι αντίστοιχες διοικήσεις των νοσηλευτικων τομέων ασχολούνται ακόμα με τα βαμμένα νύχια! Ωραίο το δέντρο αλλά να δούμε και το δάσος! Πόσες παραιτήσεις έχουν λάβει χώρα; θα ασχοληθεί κανείς σοβαρά;
ΕΠΙ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 30
Υφίσταται δυσμενής διάκριση εις βάρος των αξιωματικών Φαρμακοποιών οι οποίοι αν και κατέχουν πτυχίο Οδοντιατρικής δεν τους δίνεται η δυνατότητα να ενταχθούν στη γενική ειδικότητα των Οδοντιάτρων του κλάδου τους, όπως συμβαίνει σε αντίστοιχη περίπτωση με τους Νοσηλευτές.
Αν ο λόγος έγκειται στην αρχαιότητα μεταξύ των ειδικοτήτων τότε πρώτον, σύμφωνα με το άρθρο 69 περί μετατάξεων του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα (ν. 3528/2007), επιτρέπεται η μετάταξη υπαλλήλου σε κενή θέση άλλου κλάδου της ίδιας κατηγορίας του ίδιου Υπουργείου ή της ίδιας δημόσιας υπηρεσίας ή του ίδιου νομικού προσώπου δημόσιου δικαίου αντίστοιχα.
Δεύτερον, οι Νοσηλευτές έχουν τη δυνατότητα να μεταταχθούν σε Ψυχολόγους, όπου η σχολή Ψυχολογίας είναι τέσσερα (4) έτη όπως και η Νοσηλευτική. Τότε οι Φαρμακοποιοί γιατί να μην μπορούν να μεταταχθούν σε Οδοντιάτρους, όπου η Οδοντιατρική σχολή είναι πέντε (5) χρόνια όπως και η Φαρμακευτική.
Επιπρόσθετα, αν η αρχαιότητα σχετίζεται με την Παραγωγική Σχολή, τότε μετατάξεις μπορούν να γίνουν από ειδικότητα που προέρχεται από τη ΣΣΑΝ (Νοσηλευτική) σε ειδικότητες που προέρχονται από τη ΣΣΑΣ (Ιατρική, Οδοντιατρική, Κτηνιατρική, Ψυχολογικό), αλλά δεν θα ήταν εφικτή η μετάταξη από ειδικότητα της ΣΣΑΣ σε άλλη ειδικότητα της ΣΣΑΣ, όπως γίνεται στην περίπτωση του Φαρμακοποιού που μπορεί να μεταταχθεί σε Ιατρό. Συνεπώς, γιατί ο Φαρμακοποιός να μην μπορεί να μεταταχθεί σε Οδοντίατρο πέρα από Ιατρό, οι οποίες αποτελούν ειδικότητες που προέρχονται και οι δύο από τη ΣΣΑΣ.
Εν κατακλείδι, θα ήταν ορθό και δίκαιο με βάση τα προαναφερθέντα οι Φαρμακοποιοί να μπορούν να μεταταχθούν και σε Οδοντίατρους.
Στο εν λόγω νομοσχέδιο, θα πρεπει να περιλαμβάνεται κ η ένταξη των στρατιωτικών νοσηλευτών στα βαρέα κ ανθυγιεινά!! Έστω και καθυστερημένα, θα είναι η μέγιστη δικαίωση.
Άρθρο 19
«15. Οι υποχρεώσεις των παραγράφων 3 έως 8 προστίθενται στις αρχικές υποχρεώσεις των παραγράφων 1 και 2. Ο χρόνος εκπαίδευσης δεν υπολογίζεται για τη συμπλήρωση της αναλαμβανόμενης υποχρέωσης, εκτός αν πρόκειται για τον χρόνο εκπαίδευσης στην ειδικότητα ή εξειδίκευση των στρατιωτικών ιατρών, ο οποίος πραγματοποιείται σε στρατιωτικά νοσοκομεία ή στο Νοσηλευτικό Ίδρυμα Μετοχικού Ταμείου Στρατού.»
Θα ήταν χρήσιμο να ληφθεί υπόψη η νομολογία του Ελεγκτικού Συνεδρίου που αφορά αρκετές χρονιές και αναφέρει ότι, σύμφωνα με τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, ο χρόνος απόκτησης ιατρικής ειδικότητας από αξιωματικούς ιατρούς δεν θεωρείται χρόνος εκπαίδευσης, αλλά αντίθετα χρόνος πραγματικής υπηρεσίας. Επομένως, πρέπει να προσμετράται για τον υπολογισμό του πραγματικού χρόνου παραμονής τους στις Ένοπλες Δυνάμεις (Ολομέλεια Ελεγκτικού Συνεδρίου 3389, 2223, 503/2014, 4688, 3301, 2648, 2340, 2323/2013, V Τμήμα 11/2015, 3831, 3471, 1528, 14/2014 κ.ά.).
Η παραπάνω νομολογία αναφέρεται σε νόμο που αναμένεται να αντικατασταθεί, αλλά στην ουσία αναφέρεται σε ίδιο περιεχόμενο. Συνεπώς, ο χρόνος ιατρικής ειδικότητας που πραγματοποιείται εκτός στρατιωτικών νοσοκομείων, αλλά σε δημόσια νοσοκομεία εντός Ελλάδος, θα πρέπει να λογίζεται ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας. Συνεπώς, η παράγραφος 2 του Άρθρου 19 θα πρέπει να τροποποιηθεί σύμφωνα με την παραπάνω γνωμοδότηση.
Πολύ σωστό το Άρθρο 32 με την αντικατάσταση παρ. 1, 2 και 3 άρθρου 7 π.δ. 181/2002. Θα υπάρχουν πλέον διευθυντές νηπιαγωγείων αξιωματικοί που έχουν τελειώσει πανεπιστήμιο τόσο προσχολικής όσο και δημοτικής εκπαίδευσης. Θα έχουν σπουδάσει την εκπαίδευση σε ακαδημαϊκό επίπεδο και θα έχουν περάσει ακόμα και στο πλαίσιο της πρακτικής τους άσκησης, μέσα από μία τάξη ώστε να μπορούνε να αντιληφθούνε τις ανάγκες και τις δυσκολίες του εκπαιδευτικού αντικειμένου. Το νοσηλευτικό αντικείμενο είναι ένα εντελώς διαφορετικό αντικείμενο με την εκπαίδευση. Άλλο υγειονομική δομή και άλλο εκπαιδευτικό ίδρυμα, όπως είναι ένας στρατιωτικός βρεφονηπιακός σταθμός. Ακόμη και το επιχείρημα να υπάρχει νοσηλευτής καταρρίπτεται, καθόσον ο εκπαιδευτικός διδάσκεται μαθήματα πρώτων βοηθειών κατα τη φοίτηση του στο πανεπιστήμιο.
Παρακαλώ στην παρ. 4γ του άρθρου 63 του ν.δ. 1400/1973, πρέπει να αλλαχθεί η λέξη «σε εν ενεργεία αξιωματικούς να διδασκουν» με τη φράση «σε στελέχη των ενόπλων δυνάμεων να διδάσκουν». Έτσι ώστε να περικλύει όλα τα στελέχη ανεξαρτήτως βαθμού. Δηλαδή ένας υπαξιωματικός που τελείωσε πανεπιστήμιο έχει κάνει μεταπτυχιακό και διδακτορικό δεν μπορεί να διδάξει μόνο και μόνο επειδή είναι υπαξιωματικός;
ΑΡΘΡΟ 19
Όσον αφορά την παρα.1:
-ΣΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ, ο Ιατρός για να προαχθεί από κατώτερος σε ανώτερος Αξκός (πχ από Λοχαγός σε Ταγματάρχη και αντίστοιχα στους άλλους κλάδους) πρέπει υποχρεωτικά να έχει κάνει ειδικότητα.
Άρα είναι λίγο άτοπο να υποχρεώνεται κάποιος για να προαχθεί να κάνει ειδικότητα, αλλά μετά να του χρεώνονται υποχρεωτικά χρόνια παραμονής.
Σε αντίστοιχα σταδιοδρομικά σχολεία αξιωματικών από ΣΣΕ, ΣΝΔ, ΙΚΑΡΩΝ, ΔΕΝ ΧΡΕΩΝΕΤΑΙ επιπλέον χρόνος παραμονής. Κάνουν δλδ τα υποχρεωτικά σχολεία για να προαχθούν χωρίς μετά να έχουν κάποια extra υποχρέωση.
Θα πρέπει να διορθωθεί αυτή η αδικία μεταξύ ιατρών και υπόλοιπων ΑΞΚΩΝ και να μην χρεώνονται επιπλέον χρόνια στους ιατρούς που κάνουν την ειδικότητα τους.
Όσον αφορά την παρά.2:
H ειδικότητα των ιατρών πραγματοποιείται τόσο σε στρατιωτικά (ένα κομμάτι) όσο και σε νοσοκομεία του ΕΣΥ (το υπόλοιπο κομμάτι) στα οποία οι ιατροί προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο Δημόσιο.
Αυτή η προσφορά δε θα πρέπει να προσμετράται χρόνος υπηρεσίας από τη στιγμή κιόλας που το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει αποφασίσει πολλάκις ότι η ειδικότητα σε δημόσια νοσοκομεία για τον Αξκο Ιατρό πρέπει να λογίζεται σαν χρόνος υπηρεσίας;
(Ολομέλεια Ελεγκτικού Συνεδρίου 3389, 2223,503/2014, 4688,3301, 2648, 2340, 2323/2013, V Τμήμα 11/2015, 3831,3471,1528, 14/2014)
EΠΙ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 19
«15. Οι υποχρεώσεις των παρ. 3 έως 8 προστίθενται στην αρχική υποχρέωση των παρ. 1 και 2. Ο χρόνος εκπαίδευσης δεν προσμετράται για τη συμπλήρωση της αναλαμβανόμενης υποχρέωσης, με εξαίρεση τον χρόνο εκπαίδευσης στην ειδικότητα ή εξειδίκευση των στρατιωτικών ιατρών, που λαμβάνει χώρα στα στρατιωτικά νοσοκομεία και το Νοσηλευτικό Ίδρυμα Μετοχικού Ταμείου Στρατού.».
Καλό θα ήταν να ληφθεί υπόψιν η νομολογία επί σειρά ετών του Ελεγκτικού Συνεδρίου που δέχεται ότι σύμφωνα με τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, ο χρόνος απόκτησης της ιατρικής ειδικότητας από Αξιωματικούς Ιατρούς δεν αποτελεί χρόνο εκπαίδευσης, αλλά συνιστά χρόνο πραγματικής υπηρεσίας και ως εκ τούτου, πρέπει να προσμετράται για τον υπολογισμό του πραγματικού χρόνου παραμονής τους στις Ένοπλες Δυνάμεις. (Ολομέλεια Ελεγκτικού Συνεδρίου 3389, 2223,503/2014, 4688,3301, 2648, 2340, 2323/2013, V Τμήμα 11/2015, 3831,3471,1528, 14/2014 κ.ά.)
Η νομολογία αυτή ναι μεν αφορά τον νόμο που θα αντικατασταθεί, αλλά ουσιαστικά μιλάμε για το ίδιο περιεχόμενο.
Θα πρέπει ο χρόνος ιατρικής ειδικότητας που πραγματοποιείται εκτός στρατιωτικών νοσοκομείων, αλλά σε δημόσια νοσοκομεία εντός Ελλάδος να λογίζεται σαν χρόνο πραγματικής υπηρεσίας και η παράγραφος 2 του Άρθρου 19 να αντικατασταθεί βάση αυτής της γνωμοδότησης.