Τεχνική διαβούλευση σχετικά με την ηλεκτρονική υποβολή αποδείξεων

Είναι δεδομένη η εστίαση του νέου φορολογικού νόμου στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Σημαντική διάσταση των μεταρρυθμίσεων που εισάγονται είναι η συλλογή αποδείξεων για την αναγνώριση του αφορολογήτου ορίου.

Σήμερα ο πολίτης είναι υποχρεωμένος να συλλέγει όλες τις αποδείξεις που του δίνονται, ώστε να μπορεί να τις αποστείλει με την φορολογική του δήλωση στην Εφορεία. Αυτό είναι προφανές πως δημιουργεί δυσκολίες και πρόσθετο κόπο σε όλους τους φορολογουμένους.

 

Με στόχο την εξυπηρέτηση των πολιτών αλλά και την αποτελεσματικότερη και οικονομικότερη λειτουργία των Υπηρεσιών του Υπουργείου, προτείνουμε τους παρακάτω αλληλοσυμπληρούμενους τρόπους ηλεκτρονικής υποβολής αποδείξεων από τις επιχειρήσεις και τους πολίτες.

1. Χειροκίνητη ηλεκτρονική καταγραφή των αποδείξεων από το

φορολογούμενο και υποβολή τους.

2. Αποστολή των στοιχείων της απόδειξης και του κωδικού του

φορολογούμενου από την επιχείρηση.

3. Σάρωση των στοιχείων των αποδείξεων από το φορολογούμενο και

ηλεκτρονική υποβολή τους.

Η υλοποίηση των παραπάνω τρόπων υποβολής προτείνεται να γίνει με πέντε παράλληλες και συντονισμένες δράσεις που βασίζονται σε ανοικτά πρότυπα και την ενεργή συμμετοχή του επιχειρηματικού κόσμου και των πολιτών.

1. Αποστολή στοιχείων από τον πολίτη μέσω συστημάτων συλλογής

αποδείξεων.

2. Γραμμωτός Κωδικός Φορολογούμενου.

3. Αποδείξεις με γραμμωτό κωδικό 2 διαστάσεων.

4. Αποστολή στοιχείων από ταμειακές (και συναφείς) μηχανές.

5. Ασφάλεια Κωδικών Φορολογούμενων στην ΓΓΠΣ.

Η συμμετοχή σε κάθε μια από τις τέσσερεις πρώτες δράσεις είναι προαιρετική.

Σας καλούμε για τις παρατηρήσεις και τα σχόλιά σας μέχρι Κυριακή 23/05/2010 ώστε να βελτιώσουμε τις προδιαγραφές αυτές.

Μπορείτε να βρείτε το αναλυτικό κείμενο με όλες τις δράσεις εδώ. Οι προδιαγραφές XSD είναι εδώ για υποβολή από φορολογούμενο και εδώ για υποβολή από επιχειρήσεις.

  • 20 Μαΐου 2010, 15:15 | Γρηγόρης

    Περισσότερο από περιέργεια έχω καταχωρήσει τις αποδείξεις που συγκέντρωσα εγώ η γυναίκα μου και τα δύο παιδιά μου σε μία βάση σχετικού προγράμματος κάποιας εταιρείας . Υποβάλουμε 3 διαφορετικές φορολογικές δηλώσεις και σύμφωνα με όσα έχουν ψηφισθεί θέλουμε περίπου αποδείξεις ύψους 24000 € για να καλύψουμε το αφορολόγητο που μας αναλογεί . Η διαχείριση των αποδείξεων είναι κοινή .
    Το διάστημα από 1/1 έως 12/4/2010 συγκεντρώσαμε 581 αποδείξεις συνολικής αξίας 7812 € . Οι αποδείξεις αυτές κατανέμονται ως εξής :

    Από 1-9 € , 347 αποδ, το 59,72% συν αριθμ,
    αξίας 1664 €, το 21,30 % συν αξίας
    Από 10-19 € , 136 αποδ, το 23,41% συν αριθμ,
    αξίας 1850 €, το 23,68 % συν αξίας
    Από 20-29 € , 43 αποδ, το 7,40% συν αριθμ,
    αξίας 1069 €, το 13,68 % συν αξίας
    Από 30-39 € , 25 αποδ, το 4,30% συν αριθμ,
    αξίας 866 €, το 11,09 % συν αξίας
    Από > 40 , 30 αποδ, το 5,16% συν αριθμ,
    αξίας 23,63€, το 30,25 % συν αξίας

    Οι αποδείξεις αξίας μέχρι 20 € είναι το 83,13 % του συνολικού αριθμού αυτών και το 44,98 % της συνολικής αξίας των
    Οι αποδείξεις αξίας μέχρι 30 € είναι το 90,53 % του συνολικού αριθμού αυτών και το 58,67% της συνολικής αξίας των .
    Εκτιμάται ότι στη διάρκεια όλου του χρόνου θα συγκεντρώσουμε περίπου 2200 αποδείξεις .
    Αριθμός τεράστιος ο οποίος απαιτεί μεγάλο κόπο , χρόνο και προσπάθεια, για να καταχωρηθούν σε κάποιο πρόγραμμα ή πολύ περισσότερο σε χειρόγραφες καταστάσεις, παράλληλα με την ανάγκη κατοχής Η/Υ και τη στοιχειώδη γνώση χειρισμού του κλπ .
    Θεωρώντας ότι τα στοιχεία του παραπάνω πίνακα αντανακλούν μια μέση κατάσταση φορολογούμενου προτείνω τα εξής :
    1. Αποδείξεις αξίας μέχρι 30 € στην χειρότερη περίπτωση μέχρι 20 €, να υποβάλλονται σε πακέτα των 50 ή 30 τεμαχίων με την σχετική ταινία άθροισης της συνολικής αξίας τους . Με αυτόν τον τρόπο, σύμφωνα με τον παραπάνω πίνακα , το 90 – 80 % των αποδείξεων, αξίας αντίστοιχα περίπου το 60 – 45 % αυτής, θα υποβάλλονται με απλό και εύκολο τρόπο.
    2. Οι υπόλοιπες αποδείξεις, το 10 – 20 % του συνολικού αριθμού αυτών ή περίπου 200 – 450 αποδείξεις αξίας μεγαλύτερης αντίστοιχα από 30 ή 20 € , μπορεί να υποβληθούν ταυτόχρονα :
    a. Με χειρόγραφες καταστάσεις και
    b. προαιρετικά με όλους τους άλλους τρόπους που προτείνονται ( χειροκίνητη ηλεκτρονική καταγραφή, σάρωση, αποστολή στοιχείων από επιχείρηση ) .
    Με τον προτεινόμενο τρόπο θα διευκολυνθούν σε μεγάλο βαθμό οι πολίτες και μόνο μεγάλες επιχειρήσεις ή καταστήματα θα πρέπει να προσαρμόσουν τις ταμειακές μηχανές τους .

  • 1) Σχετικά με το verbosity της XML που αναφέρθηκε, υπάρχουν διάφορες binary κωδικοποιήσεις (οι καλύτερες δουλεύουν με dictionary πιστεύω), μπορείτε να δείτε ποιά επέλεξαν στο X3D binary format (XML based διάδοχος της VRML) για παράδειγμα, ή τι προτείνεται στα Web Services από το αντίστοιχο consortium (WS-I / web services interoperability).
    2) Σχετικά με το GSM/SMS, θ’αντέξει το φόρτο το δίκτυο GSM ιδίως σε τουριστικές περιόδους; (θα μπορούσε βέβαια να προωθεί αυτά τα μηνύματα με χαμηλότερη προτεραιότητα και φθηνότερη χρέωση). Εδώ πολλές φορές στέλνεις μήνυμα και πάει την άλλη μέρα, αν χειροτερέψει ο καθημερινός χρήστης κινητού θα εξαγριωθεί
    3) Για το GSM/SMS επίσης ποιός θ’αναλάβει το κόστος των SMS; Σε περίπτερα και πλανόδιους (π.χ. πωλητές αναψυκτικών κλπ. σε παραλίες) ή εμπόρους στις λαϊκές (οι οποίοι θα μπορούσαν να στέλνουν τις αποδείξεις offline) που εκδίδουν μικροαποδείξεις είναι δυσανάλογο προς το μέσο ποσό απόδειξης προφανώς.
    4) αποστολή rogue συνταγών στο σύστημα μου φαίνεται περίεργο σαν απειλή. Προφανώς μπορούν να εντοπιστούν αυτόματα και κοπεί/ελεγχθεί στη συνέχεια ο σχετικός κόμβος
    5) μιλάμε για dedicated τερματικά / φορολογικές συσκευές στις επιχειρήσεις, δεν κάνει κανείς browsing από αυτά για να μπαίνουν εύκολα ιοί, trojans κλπ.

  • 20 Μαΐου 2010, 13:00 | Β.Παπαδόπουλος

    Εδωσα 515 ευρώ για ταμειακή και άλλα 185 για εγκατάσταση και εισαγωγή των ψιλικών που πουλάω. Πλήρωσα 35 ευρώ για αλλαγή του ΦΠΑ. Θα ξαναπληρώσω άλλα τόσα πάλι για αλλαγή ΦΠΑ. Και μου ζητάτε τώρα να πληρώνω και στάνταρ 20 ευρώ το μήνα για να στέλνω τις αποδείξεις στο ιντερνέτ.

    Δηλαδή με το καλημέρα μου παίρνετε 240 κάθε χρόνο για ίντερνετ και τουλάχιστον άλλη μία πεντακοσάρα (μάλλον με τα σκάνερ μπορεί να πάει και χιλιάρικο). Με μία λέξη, όλο το σχέδιο είναι απαράδεκτο. Πρέπει το υπουργείο να βρεί άλλο τρόπο που δέν θα με αναγκάζει να πληρώνω πάγιο 20 ευρώ το μήνα (δέν έχω και δέν χρειάζομαι ιντερνέτ στο μαγαζί μου) ούτε και να ξαναπληρώσω την ταμειακή μηχανή που ήδη χρησιμοποιώ (ευτυχώς που έχω μόνο μία). Ασε που ο υπεύθυνος ταμειακών θα μου αυξήσει και την ετήσια συντήρηση.

    Δηλαδή εδώ, εάν μιλάμε για 1 εκ. επισχειρήσεις, μόνο για συνδέσεις ιντερνέτ μας κάνει 20,000,000 ευρώ το μήνα, άρα 240,000,000 κάθε χρόνο.

    Και άν βάλουμε και 1 εκ. ταμειακές με 500 ευρώ την μία, αυτά μας κάνουν άλλα 500,000,000 ευρώ.

    Ας μου πεί κάποιος πού κάνω λάθος, γιατί άν είμαι σώστός στους υπολογισμούς μου, ζήτω που καήκαμε.

  • 20 Μαΐου 2010, 13:50 | ΒΑΣΙΛΗΣ Κ.

    Είχα ακούσει απο την τηλεόραση τον Ιανουάριο που βγήκε το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ), ότι τα τιμολόγια κια οι αποδείξεις θα πηγαίνουν με ένα απλό sms στο ΚΕΠΥΟ, και μάλιστα η εφορία θα μου έστελνε την επιβεβαίωση στο κινητό μου με ένα άλλο sms οτι πράγματι η απόδειξη που μόλις πήρα πέρασε στο δικό μου «λογαριασμο».

    Χάρηκα τότε ειλικρινά, γιατί είπα μπράβο στον Υπουργό μας, επιτέλους σκέφτεται απλά και πρακτικά. Tι το ποιό απλό, φθηνό και εύκολο απο το SMS;

    Εδώ όμως διαβάζω και ξαναδιαβάζω όλη την διαβούλευση και δέν βλέπω πουθενά αυτά που μας είχαν πεί τον Ιανουάριο με το ΠΣΑ. Γιατί δέν αναφέρεται πουθενά αποστολή των αποδείξεων με SMS; Μου κάνει πραγματικά εντύπωση γιατί δέν έχω δεί ούτε μία κουβέντα για την τηλεπικοινωνιακή σύνδεση μέσω GSM+SMS !

    Το GSM σήμερα έχει 99,99% Πανελλαδική κάλυψη, αφετέρου δε το SMS είναι εξορισμού ένα «store & forward» σύστημα (και μάλιστα με δυνατότητα διακίνησης πολλών δεκάδων εκατομμυρίων SMS την ημέρα!) με ισχυρή πιστοποίηση (strong authentication) της ταυτότητας ΤΟΣΟ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΕΑ ΟΣΟ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΗΠΤΗ (μέσω της κάρτας SIM).

    Ο συνδυασμός GSM+SMS, εκτός από την Πανελλαδική κάλυψη και την δυνατότητα για τεράστιο όγκο ημερήσιων συναλλαγών, προσφέρει Δ-Ω-Ρ-Ε-Α-Ν τις κάρτες SIM, μέσω των οποίων επιτυγχάνεται ισχυρή ταυτοποίηση – strong authentication- και του αποστολέα ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΗΠΤΗ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ! Για να το πετύχουμε το ΙΔΙΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΠΙΠΕΔΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ μέσω internet, ψηφιακών πιστοποιητικών, κτλ, κτλ θα πρέπει να πληρώθούν τεράστια κονδύλια (ίσως εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ).

    Ουσιαστικά δηλαδή είναι τόσο απλό:
    Oπως λέει και το τραγούδι, με τα …»sms στις ερημιές» το «μάτι» της εφορίας πάει ΠΑΝΤΟΥ, δέν χρειάζεται ούτε internet ούτε computer, ούτε adsl, ούτε κάρτες, ούτε bar-codes, ούτε xml, ούτε τίποτα!

    Για όποιον θέλει περισσότερες λεπτομέρειες, σύγκριση κόστους, ασφάλειας, χωρητικότητας , και άλλα:

    http://www.opengov.gr/ypoian/?c=2095

    ΒΑΣΙΛΗΣ Κ.

  • Όσο γι’αυτούς που προτείνουν να κρατάς τις αποδείξεις στο σπίτι, τι γίνεται όταν όλοι οι συγγενείς λένε πως έχουν X ποσό αποδείξεων σπίτι και όταν καλέσουν έναν για έλεγχο απλά θα δανειστεί αποδείξεις συγγενών (και φίλων) του και θα τις πάει; Έτσι με τις ίδιες αποδείξεις απόθεμα μπορούν πολλαπλά άτομα να λένε πως μάζεψαν αποδείξεις. Και μη μου πείτε πως δεν γινόταν αυτό…

  • 1) το μέτρο συλλογής των αποδείξεων έχει αποδόσει (βασίζεται στο crowdsourcing και όχι στους επίορκους ελεγκτές [που είναι λίγοι και άρα διαφθείρονται πιο εύκολα])
    2) το θέμα είναι να μην απογοητευτεί ο κόσμος όταν προσπαθήσει να καταγράψει/στείλει τις αποδείξεις (καλύτερα SCAN+OCR+ΚαταστροφέαςΕγγράφων [3 σε 1 συσκευή] στην εφορία)
    3) με τις αποδείξεις είναι απίστευτο τι σπατάλη χαρτιού γίνεται τώρα στα supermarket – μετά από κάθε εγγραφή που λέει ΝΟΜΙΜΗ ΑΠΟΔΕΙΞΗ έχεις και άλλες εγγραφές που λένε ΠΑΡΑΝΟΜΗ (!!!) ΑΠΟΔΕΙΞΗ, πάλι αναγράφουν συνήθως ΑΦΜ, ΕΠΩΝΥΜΙΑ κλπ. εταιρείας και μετά μηνύματα προς τον πελάτη (πως μπορείς να επιστρέψεις κάτι σε τόσες μέρες με την απόδειξη [π.χ. LIDL] , τους πόντους σου κλπ. [Carefour κλπ.])

  • 20 Μαΐου 2010, 12:33 | Γιώργος

    Έλεος πια με τους ανόητους που γράφουν για 666 και παρόμοιες θρησκοληψίες, για να μην πω ψυχολογικά προβλήματα. Ας πάνε σε κάποιον ψυχίατρο να λύσουν το θέμα τους… Στην Ελλάδα ζούμε το 2010 και όχι στο Μεσαίωνα….

  • 20 Μαΐου 2010, 11:20 | LP

    Τι θα λέγατε αν, αντί να κυνηγάτε τους πολίτες και να κάνετε τη ζωή τους ακόμα πιο δύσκολη, να ελέγξετε μόνον την retail διακίνηση με σχετικά απλό τρόπο: Όλες οι ταμειακές να έχουν IP, συνδεδεμένη με το ΑΦΜ της επιχείρησης, να μπορούν να δημοσιοποιούν ένα webService, επίσης συνδεδεμένο με το ΑΦΜ της επιχείρησης και φυσικά να είναι συνδεδεμένες στο διαδίκτυο.
    Ένα interface που να είναι σε θέση με βάση το ΑΦΜ και με ένα webService request να αναζητήσει (query) τι διακινήθηκε ανά πάσα στιγμή από την αρχή της ημέρας, από μια ταμειακή της επιχείρησης (ένα είδος X) και αυτό να το ελέγχει ένας rambo της εφορίας από το κινητό του ή από ένα PDA που θα έχει στην τσέπη του ή laptop ή ότι άλλο από τα καλούδια της εποχής μας που έχει μικρές διαστάσεις και ασύρματη internet επικοινωνία??
    Με αυτόν τον εξοπλισμό, τον όχι και τόσο ακριβό, παρακολουθείς, ως rambo, για όση ώρα νομίζεις, ένα σημείο που θες να ελέγξεις και αν αντιστοιχεί η παρατήρησή σου σε αυτά που δίνει το query στην ταμειακή, φεύγεις.
    Εννοείται ότι μπορεί να ελέγξει όλες τις ταμειακές της επιχείρησης, αν θέλει, έχοντας μια λίστα των ταμειακών από τα στοιχεία της επιχείρησης που έχουν κατατεθεί στην εφορία και έχουν καταγραφεί σε μια database που θα του τα προσφέρει online τη στιγμή της παρακολούθησης, βάσει ΑΦΜ που το αποκτά εκείνη τη στιγμή, συμπεριφερόμενος σαν πελάτης που ψωνίζει και παίρνει την απόδειξή του.
    Εννοείται επίσης ότι τα querιes του rambo καταγράφονται πίσω σε dataBase με time log καθώς και παρατηρήσεις του rambo και στοιχεία που δικαιολογούν την μη άμεση επέμβασή του, onLine παρακαλώ.
    Στη συνέχεια ένας απλός εφοριακός με άλλο laptop θα έρθει κάποια στιγμή στα πλαίσια δειγματοληπτικού ελέγχου, έχοντας πρόσβαση και σε αυτές τις πληροφορίες ώστε να ελέγξει για την συγκεκριμένη ημέρα τα πώς και τα τι, αν θέλει, και να κρίνει την συνέπεια του επιχειρηματία.
    Προφανώς τα queries μπορούν να εμπλουτισθούν και με random requests που προγραμματίζονται ανά την επικράτεια σε ημερήσια βάση, σε εκατομμύρια ταμειακές αν θέλετε, και μαζεύουν στοιχεία, πριν τον δειγματοληπτικό έλεγχο. Ένα καλό τμήμα data analysis μπορεί εύκολα να τα οργανώσει, και να τα προγραμματίσει, αρκεί να είναι πραγματικό τμήμα data analysis. Δεν κοστίζει τίποτα να κάνεις 10.000 αυτοματοποιημένα queries την ημέρα εφόσον στήσεις το μηχανισμό. Και αν αυτή η μέθοδος που απαιτεί μόνον ευρυζωνικότητα, λίγο hardware αρκετό software και security προς όλους, δεν πιάσει ενόχους να είστε σίγουροι ότι θα φοβίσει όλους ότι ο μεγάλος αδελφός μπορεί και να τους παρακολουθεί, όταν σκέφτονται να εφαρμόσουν τρόπους φοροδιαφυγής στο retail. Εννοείται ότι η ταμειακή θα πρέπει να δίνει τα στοιχεία ενός Ζ που βγαίνει ούτως ή άλλως, με επιπλέον την ημερήσια κίνηση ανά κωδικό είδους και απόδειξη, τίποτε άλλο. Αυτά τα δεδομένα τα προσφέρει στο webService request που θα της έρθει σε ανύποπτο χρόνο. Φυσικά κάθε downtime της ταμειακής θα πρέπει να είναι δικαιολογημένο. Καλό θα ήταν να διασφαλιστεί ότι τα requests δεν καταγράφονται από αυτόν τον νέο τύπο ταμειακής, αλλά και αν ακόμη ενημερώνεται ο ενδιαφερόμενος, είναι αρκετά εύκολο να είναι αυτοματοποιημένα συχνά πυκνά για να μην μπαίνουν ιδέες, δεδομένου ότι, όπως ανέφερα παραπάνω, ο φόβος φυλάει τα έρημα.
    Όταν αυτά αποδώσουν σε περιορισμό της φοροδιαφυγής και σε έσοδα τότε μπορείτε να αυξήσετε το αφορολόγητο για όλους ώστε να επωφεληθούν και οι απλοί πολίτες από την εφαρμογή της τεχνολογίας.
    Το επόμενο βήμα μετά από αυτήν την μελετημένη εφαρμογή είναι ή άυλη απόδειξη που θα έχει μεγάλα οφέλη στην προστασία του δάσους, στην εξοικονόμηση χαρτιού και στον περιορισμό του όγκου απορριμμάτων (ούτως ή άλλως τα χαρτάκια των αποδείξεων κάποια στιγμή θα φτάσουν στα σκουπίδια, από τον πολίτη ή την εφορία).
    Ευχαριστώ

  • 20 Μαΐου 2010, 11:22 | Παράλογος

    Είναι τρελλό … Πώς μπορεί να συμπεραίνεται ότι ο φορολογούμενος θα μετριάσει τις «δυσκολίες και πρόσθετο κόπο» που αντιμετωπίζει για τη συλλογή αποδείξεων με την προσθήκη της επιπρόσθετης υποχρέωσης να τις καταγράφει μία – μία (συμπεριλαμβάνοντας ακόμη και το ΑΦΜ του προμηθευτή) ή να τις σαρώνει, δηλαδή ενός επιπλέον (και μάλιστα αρκετά χρονοβόρου) σταδίου ? ‘Ασε το γεγονός ότι προϋποθέτει γνώσεις, υποδομές και πρόσβαση πληροφορικής από όλους τους φορολογούμενους (ανεξαρτήτως ηλικίας) ? Δεν έχετε διδαχθεί τίποτα από τα προβλήματα της πρόσφατης υποχρέωσης σχετικά απλής ηλεκτρονικής διόρθωσης στοιχείων κτηματολογίου από τους φορολογούμενους, πόσο χρόνο χρειάστηκε για να γίνει και πόσα επιπλέον ζητήματα δημιουργήθηκαν ? Τουλάχιστον αυτό αφορούσε ένα πολύ σημαντικό θέμα, όχι όμως τώρα να το ζητάμε για τις αποδείξεις των 20 Ευρώ (ή και λιγότερο) …

    Συμφωνώ με τη συλλογή αποδείξεων, είναι επιβεβλημένο να παταχθεί η φοροδιαφυγή, γιατί όμως να μη συνυποβάλλονται όπως είναι με τη φορολογική δήλωση, και να ελέγχονται δειγματοληπτικά από τους εφοριακούς (με υψηλό πρόστιμο σε περιπτώσεις λαθών) ? Εκτός εάν η πρόθεση είναι να τονωθεί η αγορά πληροφορικής και των λογιστών (θεμιτό και αυτό!) στους οποίους θα αποταθούν οι περισσότεροι φορολογούμενοι, οπότε μήπως θα πρέπει να προνοηθεί κάποια φορολογική έκπτωση σε όλους για το σχετικό κόστος ?

    Είμαι παράλογος ???

  • 20 Μαΐου 2010, 10:11 | γιωργος

    εχω διαβασει ολες τις αναρτησεις των φιλων , αλλα δεν βλεπω (εαν κανω λαθος ζηταω συγνωμη) καμια αναρτηση απο τους δημιουργους της διαβουλευσης ,

    δεν νιωθουν την αναγκη να μιλησουν μαζι μας ? δεν θελουν διαλογο ? ή απλα η διαβουλευση ειναι για ξεκαρφωμα και οι κυριοι εχουν ηδη ξεκινησει να εφαρμοζουν αυτο που γουσταρουν αυτοι ?

    εαν καποιος μας διαβαζει ας μας δωσει καποιες απαντησεις , εχουν μπει αρκετοι προβληματισμοι και τοσες ερωτησεις που αναζητουν απατησεις απο τους ιδιους τους θεματοθετες , γιατι δεν απαντατε ? γιατι δεν σχολιαζεται ?

    εγω θα ρωτησω το εξης

    σε τι ακριβως στοχευει η εφαρμογη της προτασης που συζηταμε ? στην διαχειρηση απλα των αποδειξεων ή αποσκοπη στην μειωση της φοροδιαφυγης ? δηλαδη ειναι ενα μετρο διευκολυνσης της συναλλαγης μεταξη καταναλωτων-κρατους-επιχειρησεων ? ή μεσα απο αυτο προσπαθουμε να βρουμε ποιοι επιχειρηματιες κρυβουν τα εισοδηματα τους ?

    οι απαντησεις σας μπορουν να μπουν ως προσθηκες στο αρχικο θεμα , ωστε να βλεπουμε οτι το θεμα διαμορφωνεται βαση της διαβουλευσης

    αναμενοντας με αγωνια την συμμετοχη σας …

    Γιωργος Πετροπουλος

  • 20 Μαΐου 2010, 10:02 | γιωργος

    αρχικα η προταση μιλαει για barcode 2d (δυο διαστασεων, σωστη η παρατηρηση για τις πατεντες) αρα ας μη κολλαμε σε λεξεις … τωρα οποιος ξερει τι γραφει στο Αποκάλυψη Ιωάννη ΙΓ:16-18 να σηκωσει το χερι … ελεος πια , το κακο και το θηριο δεν βρισκεται ουτε σε αριθμους ουτε σε γραμματα , βρισκετε μεσα στο μυαλο (στην ψυχη εαν θελετε) και στις πραξεις μας , ολα τα αλλα ειναι απλα περιτα ,

    το προβλημα της εν λογω προτασης που κανει το υπουργεια δεν ειναι τοσο η αξιοπιστιατης ή η εφαρμογη της , η τεχνολογια μπορει να βρει πολλες λυσεις και να εφαρμοστει , το προβλημα ειναι ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ και ολα δειχνουν οτι ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ!!!

    αρα θα δωθουν ενα σωρο εκατομυρια , ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ , για να γινει κατι που δεν θα εχει καμια χρησιμοτητα !!!! αυτο ειναι το ζητουμενο

    ακομη και πολυ ποιο απλες λυσεις , οπως κρατα τις αποδειξεις στο σπιτι , γραψε στη δηλωση σου ποσα εξοδα εκανες ανα ειδος εξοδων , και εαν σε πιασω να λες ψεματα θα σου κοψω το κ…ο !!!
    καντε στην συνεχεια ελεγχο στο 10% των δηλωσεων και εκει θα βρειτε πραμα , ομως και παλι , τιμωρεις τον καταναλωτη για την απατη που κανει ο επιχειρηματιας …

    ΠΩΣ ΘΑ ΠΙΑΣΕΙΣ αυτον που δεν κοβει αποδειξεις ?
    ΠΩΣ ΘΑ ΜΕ ΑΝΑΓΚΑΣΕΙΣ να ζηταω παντα αποδειξεις ωστε ΚΑΠΟΤΕ να μου γινει συνειδηση? και γιατι να το κανω οταν τα λεφτα μου τα τρωει η διαφθορα της πολιτικης εξουσιας ?

    ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ δεν εχει καμια πρακτικη εφαρμογη η προταση του υπουργειου και απορω πως ΔΕΝ το καταλαβαινουν εκτος εαν εχουν ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΚΑΤΑ ΝΟΥ και καλο θα ηταν να μας το εξηγησουν ωστε και εμεις να το καταλαβουμε και εφοσον ειναι σωστο να πουμε και ΜΠΡΑΒΟ

  • 20 Μαΐου 2010, 10:04 | Tas Chr

    Οι σωστές λύσεις είναι και οι απλές:
    1) Καμία επιβάρυνση στον ιδιώτη. Καμία διαδικασία και καμία υποχρέωση. Ούτε καν να μαζεύει τις αποδείξεις! Να καταργηθεί αυτό το ανόητο μέτρο.
    2) Οι επιχειρήσεις να στέλνουν ΟΛΑ τα αξιακά παραστατικά που εκδίδουν (αποδείξεις, τιμολόγια, πιστωτικά, ακυρωτικά) με: Είδος, ΑΦΜ αντισυμβαλλόμενου (πελάτη, προμηθευτή), ημερομηνία, ποσό.
    3) Ο τρόπος αποστολής θα είναι με text files και όχι real time. Εναλλακτικά και με EXCEL ή XML. Εναλλακτικά και real-time, για όποιον θέλει και μπορεί. Απλά πράγματα. Ο χρόνος αποστολής θα είναι «όποτε θέλω», εντός βέβαια της Οικονομικής Χρήσεως.
    4) Όποιος πελάτης δεν θέλει να δώσει το ΑΦΜ του, τότε βγαίνει αυτομάτως εκτός διαδικασίας: η συγκεκριμένη απόδειξη θα αποστέλλεται στο ΚΕΠΥΟ για έλεγχο της επιχείρησης, αλλά ο πελάτης δεν θα «απολαύσει» τη σχετική έκπτωση φόρου. Άρα θα επιλέγει μόνος του πότε θα δίνει και πότε δεν θα δίνει ΑΦΜ.
    5) Στην όλη διαδικασία δεν θα πρέπει να εμπλακεί καινούριο hardware γιατί θα μπλεχτούν οι επαγγελματίες και ο μόνος που θα κερδίσει θα είναι οι… ημέτεροι που θα το πουλάνε. Τί έγινε με τους Φορολογικούς Μηχανισμούς???

  • Για τους παραπονούμενους για το barcode, προφανώς υπάρχουν εκδόσεις του που δεν έχουν τα 3 όμοια σύμβολα ομαδοποίησης/συγχρονισμού στη μέση και στα 2 άκρα (που αντιστοιχούν στον αριθμό 6). Οι καλύτεροι και πλέον σύγχρονοι κωδικοί όμως (και για χρήση από κάμερες/κινητά) είναι οι διδυάστατοι κωδικοί (π.χ. QR-code ή Aztec που προτείνει η πρόταση κλπ. – εκεί θέλει προσοχή ποιοί καλύπτονται τυχόν από πατέντες)

  • Για τις παλιές ταμειακές προφανώς μπορεί να υπάρξει πρόγραμμα απόσυρσης και σε συνεργασία με τις εταιρείες που τις πουλάνε, για επαναπρογραμματισμό (firmware uploading ή/και αλλαγή chip) και επαναπώληση τους σε άλλες χώρες, ενώ οι πολύ παλιές μπορούν να πάνε ακόμη και για ανακύκλωση

  • 20 Μαΐου 2010, 10:27 | V.P.

    Να προσθέσω στη παρούσα συζήτηση ότι μου είναι εντελώς ακατανόητο πώς συζητάμε να προωθήσουμε μια ενέργεια με μεγάλο κόστος για την παροχή των ψηφιακών υπηρεσιών, ενώ με το ήδη υπάρχον σύστημα (που είναι σχεδόν δωρεάν) μπορεί να έχουμε ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΟ ΙΔΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ.

  • 20 Μαΐου 2010, 10:22 | V.P.

    Η μόνη λύση που θα πρέπει να παρέχει το νομοσχέδιο είναι να δίνεται απ’ το φορολογούμενο λίστα σε χαρτί ή σε excel (κατ επιλογή του ιδίου) με τα στοιχεία που ζητάτε απ’ τις αποδείξεις.

    Ως Χριστιανός Ορθόδοξος η χρήση του bar code που προτείνετε είναι ενάντια στην θρησκεία μου, λόγω της σύνδεσής του με τον αριθμό του θηρίου της αποκαλύψεως 666.

    Δεν είναι δυνατόν να θέλετε να κάνετε πραγματικότητα την προφητεία (Αποκάλυψη Ιωάννη ΙΓ:16-18) προσβάλλοντας έτσι την θρησκευτική μου συνείδηση.

    Επιπλέον η πλήρης παρακολούθηση των αγορών μου είναι ένα άνευ προηγουμένου ηλεκτρονικό φακέλωμα. Δεν θέλω τέτοια παραβίαση της ιδιωτικής μου ζωής. Πληρώνω μια ζωή τους φόρους μου και πάντα ζητάω αποδείξεις επειδή πιστεύω ότι έτσι δουλεύει καλύτερα το φορολογικό σύστημα. Αλλά είναι εντελώς στο άλλο άκρο να ξέρει η κυβέρνηση (αλλά δυστυχώς και ιδιωτικές εταιρείες στη συνέχεια) τι ψωνίζω μέχρι τελευταίας λεπτομέρειας. Πρέπει να είναι ατομική επιλογή και δικαίωμα ποιες αποδείξεις θα δείξω στην εφορία.

    Σας παρακαλω λαβετε υπόψη τον πόνο ενός ψηφοφόρου, που νιώθει να προσβάλετε τόσο πολύ το θρησκευτικό του συναίσθημα και η ανάγκη του να μην παραβιάζεται αυτή η ελάχιστη ιδιωτική ζωή που μας απόμεινε.

  • πολύ ενδιαφέρον που αλίευσα από URL σε σχόλιο παραπάνω (σχετικά με barcodes κ’ 666), η φόρμα εγγραφής του club Carefour (μιας και λέγαμε για προσωπικά δεδομένα): http://www.agioros.com/iraklios/00122.jpg

  • 20 Μαΐου 2010, 09:37 | Γιώργος

    Σχετικά με τους προτεινόμενους τρόπους ηλεκτρονικής υποβολής αποδείξεων, σημειώνω τα εξής. Καταρχήν, βασική προϋπόθεση για τη μέγιστη δυνατή επιτυχία του όποιου εγχειρήματος, είναι να ενταχθούν σε αυτό όλες οι συναλλαγές, τόσο μεταξύ επιχειρήσεων και καταναλωτών, όσο και μεταξύ καταναλωτών και ελευθέρων επιχειρηματιών. Η εξαίρεση από το μέτρο οποιασδήποτε επαγγελματικής ομάδας, δημιουργεί παράθυρο στη φοροδιαφυγή, εκτός από το γεγονός ότι θα αποτελέσει κοινωνική αδικία.
    1. Αποστολή στοιχείων από τον πολίτη μέσω συστημάτων συλλογής αποδείξεων
    Η μέθοδος αυτή είναι αναποτελεσματική για τους ακόλουθους λόγους:
    Α) Συνεπάγεται σημαντικό κόστος για τον πολίτη σε χρόνο καταγραφής των ζητούμενων στοιχείων ή σε κόστος πληρωμής κάποιου φοροτεχνικού για να κάνει την καταγραφή για λογαριασμό του.
    Β) Υπάρχει σημαντικός κίνδυνος σφάλματος στις εγγραφές, γεγονός που μειώνει την αξιοπιστία των υποβαλλόμενων στοιχείων και τη δυνατότητα αξιοποίησής τους για ελεγκτικούς σκοπούς (διασταυρώσεις κλπ), από το Υπουργείο.
    Γ) Συνεπάγεται κόστος για το δημόσιο με τη μορφή εισαγωγής των στοιχείων αυτών στα συστήματα, προκειμένου να γίνουν διασταυρώσεις και άλλοι έλεγχοι, με κίνδυνο και πάλι λαθών κατά την εισαγωγή των στοιχείων, ειδικά στις περιπτώσεις που τα υποβαλλόμενα από τον πολίτη στοιχεία είναι εκτυπωμένα και όχι ηλεκτρονικά. Ακόμα όμως και τα ηλεκτρονικά υποβαλλόμενα στοιχεία μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα συμβατότητας, αν υπάρχει ανομοιογένεια στις χρησιμοποιούμενες εφαρμογές.
    2. Αποστολή των στοιχείων της απόδειξης και του κωδικού του φορολογούμενου από την επιχείρηση.
    Η ηλεκτρονική αποστολή των στοιχείων της συναλλαγής είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά η αποστολή των στοιχείων της απόδειξης και του φορολογούμενου από τις επιχειρήσεις ενέχει τον κίνδυνο της φοροδιαφυγής, ήτοι της μη αποστολής των στοιχείων της συναλλαγής από τον επιτηδευματία, ο οποίος έχει κάθε συμφέρον προς τούτο, ειδικά όταν δεν θα έχει την υποχρέωση να δηλώσει τη συναλλαγή και ο πολίτης, ώστε να υφίσταται ο φόβος διασταύρωσης και επαλήθευσης της πληροφορίας.
    Για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος προτείνονται δύο τρόποι:
    Α) Έκδοση του Bar Code κάθε φορολογούμενου σε μορφή πιστωτικής κάρτας, ήτοι με χρήση της τεχνολογίας microchip και on line καταγραφή της κάθε συναλλαγής στην εφορία με τα τερματικά που χρησιμοποιούν ήδη οι επιχειρήσεις όταν χρεώνουν τις πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες των πελατών τους για την εξόφληση της συναλλαγής. Στην περίπτωση που οι ήδη χρησιμοποιούμενες μηχανές χρέωσης των πιστωτικών καρτών δεν είναι αξιοποιήσιμες για το σκοπό αυτό οι επιχειρήσεις θα πρέπει να προμηθευτούν υποχρεωτικά, ειδικά προς τούτο τερματικά (μηχανές).
    Τα πλεονεκτήματα αυτής της μεθόδου είναι:
    i) Συνεπάγεται μηδενικό ή μικρό κόστος προμήθειας από τις επιχειρήσεις των μηχανών χρέωσης της κάρτας bar code του φορολογούμενου.
    ii) Δεν υπάρχει κίνδυνος λανθασμένης καταχώρησης των στοιχείων του φορολογούμενου και του επιτηδευματία, αφού η καταγραφή γίνεται ηλεκτρονικά.
    iii) Εκδίδεται απόδειξη της χρέωσης από το μηχάνημα προς επιβεβαίωση και επαλήθευση της δηλωθείσας συναλλαγής στην εφορία.
    iv) Η ηλεκτρονική καταγραφή της συναλλαγής εξασφαλίζει εκτός από τη δήλωση του εισοδήματος του επιτηδευματία και τον προσδιορισμό του οφειλόμενου ΦΠΑ.
    Μειονέκτημα της μεθόδου είναι:
    i) Υπάρχει κίνδυνος ρύθμισης του μηχανήματος ώστε ενώ εκδίδει απόδειξη, να μην δηλώνει πραγματικά τη συναλλαγή και άρα να φοροδιαφεύγει ο επιτηδευματίας. Οπότε δημιουργείται ανάγκη υποβολής των αποδείξεων και από τους πολίτες για σκοπούς διασταυρώσεων με όλα τα μειονεκτήματα που αναφέρθηκαν στην παράγραφο (1) ανωτέρω.
    Β) Χρήση χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών για όλες τις συναλλαγές και ενημέρωση της εφορίας με τα στοιχεία χρέωσης κάθε επιτηδευματία και φορολογούμενου ηλεκτρονικά από την τράπεζα. Η μέθοδος αυτή είναι πιο αποτελεσματική από την Α) και εξαλείφει τον κίνδυνο φοροδιαφυγής διότι:
    i) Για να πληρωθεί τη συναλλαγή ο επιτηδευματίας, πρέπει να χρεωθεί ή πιστωτική ή χρεωστική κάρτα του πελάτη από την τράπεζα, οπότε υποχρεώνεται να δηλώσει τη συναλλαγή στην τράπεζα. Έτσι εξαλείφεται ο κίνδυνος μη δήλωσης της συναλλαγής και φοροδιαφυγής.
    ii) Η ενημέρωση της εφορίας με τις συναλλαγές και τα στοιχεία επιτηδευματία και φορολογούμενου γίνεται ηλεκτρονικά από την τράπεζα και όχι από τον επιτηδευματία που έχει κίνητρο να βρει τρόπο μη δήλωσης της συναλλαγής.
    iii) Βελτιώνεται η ρευστότητα και η κεφαλαιακή επάρκεια του χρηματοπιστωτικού συστήματος, αφού εξαλείφεται η ανάγκη αναλήψεων πραγματικού χρήματος από τους πολίτες για την κάλυψη των καθημερινών αναγκών σε χρήμα. Είναι προφανή τα οφέλη αυτής της εξέλιξης για την ικανότητα των τραπεζών να ανταποκριθούν με μικρότερο κόστος χρήματος στις ανάγκες χρηματοδότησης επιχειρήσεων, καταναλωτών και επενδύσεων με θετικά αποτελέσματα για την ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας.
    iv) Δεν υπάρχει ανάγκη για υποβολή στοιχείων από τον φορολογούμενο – καταναλωτή.
    v) Η ηλεκτρονική καταγραφή της συναλλαγής εξασφαλίζει εκτός από τη δήλωση του εισοδήματος του επιτηδευματία και τον προσδιορισμό του οφειλόμενου ΦΠΑ.

    3. Σάρωση των στοιχείων των αποδείξεων από το φορολογούμενο και ηλεκτρονική υποβολή τους.
    Η μέθοδος αυτή είναι αναποτελεσματική για τους ίδιους λόγους με την μέθοδο (1) ανωτέρω.

  • 20 Μαΐου 2010, 09:00 | g.k

    ΝΑΙ στην χειροκινητη καταγραφη απο τον φορολογουμενο τουλαχιστον μονο για το 2010 διοτι χιλιαδες φορολογουμενοι εχουμε κατεβασει καποια εφαρμογη και εχουμε καταγραψει αρκετες δεκαδες αποδειξεις μεχρι σημερα(20 μαιου)με την μεθοδο αυτη.θα ειναι ανοητο να ανακοινωθει (για φετος)καποια αλλη διαδικασια πχ το σκαναρισμα

  • 20 Μαΐου 2010, 09:03 | Χάρης Κ

    Απορώ καμία φορά αν υπάρχει κανένας εκει που να σκέφτεται!!
    Είναι δυνατόν να προσπαθείτε να πουλήσετε barcode reader klp σε παπούδες και γιαγιαδές ??
    Τι παιζετε εκεί πέρα??

    Εδώ ειπάρχουν εφαρμογές φτυνές δοκιμασμένες όπως χρήση sms και αυρτόματη διασταύρωση κλπ που λέγατε στο ΠΣΑ χωρίς ταλαιπvρία για των πολίτη…και τώρα πάτε σε τεχνολογίες του 60.

    Γι’ αυτό σας πληρώνουμε όλους εκεί μέσα ?

    Πιστεύω ότι καλύτερα να το κλέισετε το μαγαζί, και κανετε το θέμα outsourcing σε κανένα σοβαρό κράτος (βλ ολυμπιάδα, ασφάλεια κλπ…)

    Θα γελάσει και ο κάθε πικραμένος ΕΛΕΟΣ !!

  • Καταρχήν συγχαρητήρια για την δυνατότητα της δημόσιας διαβούλευσης μέσω της οποίας μπορεί να εκφράσει την γνώμη του και ο ειδικός και ο απλός πολίτης. Σχετικά με το θέμα…Διαβάζοντας τις προτάσεις του Υπουργείου Οικονομικών που τέθηκαν προς διαβούλευση θα ήθελα να επισημάνω τα εξής: σίγουρα η σωστά δομημένη ηλεκτρονική μηχανογράφηση θα πρέπει να διευκολύνει τις διαδικασίες, σε όποιο τομέα και να εφαρμοστεί, και όχι να τις δυσκολεύει. Με γνώμονα αυτό θα πρέπει να υπάρχει μία ολοκληρωμένη λύση η οποία απο την μία μεριά θα επιτρέπει σε ελάχιστο χρόνο να δημιουργηθεί μία εικόνα της επιχείρησης και να γίνει η διασταύρωση των στοιχείων και απο την άλλη να μην ταλαιπωρεί και εμπλέκει τον τελικό πελάτη με διαδικασίες δύσκολες και δυσνόητες. Στο τεχνικό κομμάτι μιά λύση θα ήτανε (βασισμένη εν μέρει στην ήδη υπάρχουσα νομοθεσία για ΕΑΦΔΣΣ του 2003):
    1) Απο την μία μεριά της ΓΓΠΣ να υπάρχει υποδομή (Η/Υ, διαδικασίες ασφάλειας δεδομένων, διαδικασίες αντιγράφων ασφαλείας κτλ) για συλλογή φορολογικών στοιχείων που κόβονται απο την εκάστοτε επιχείρηση π. χ. στοιχεία επιτηδευματία, στοιχεία παραστατικού, καθαρές αξίες ανά ΦΠΑ, ποσά ΦΠΑ.
    2) Κατάλληλο λογισμικό για διασταύρωση δηλωθέντων στοιχείων στην αρμόδια ΔΟΥ σε σχέση με τα στοιχεία που αποστέλλονται και συλλέγονται στην ΓΓΠΣ. (έχοντας μηχανογράφηση γίνεται πολύ γρήγορα).
    3) Η κάθε φορολογική συσκευή (ταμειακή μηχανή, φορολογικός εκτυπωτής ΑΔΗΜΕ, ΕΑΦΔΣΣ) είτε μέσω του αναβαθμισμένου λογισμικού τους, είτε μέσω ενός εξωτερικού Control ή Fiscal Box (θα περνάει απο ειδικές διαδικασίες έγκρισης απο το αρμόδιο όργανο σύμφωνες με την ισχύουσα τότε νομοθεσία…δεν θα επιβαρύνει πολύ το κόστος της φορολογικής συσκευής) θα αποστέλλει, εννοείτε με κρυπτογράφηση και ασφάλεια δεδομένων, τα παραπάνω στοιχεία στην ΓΓΠΣ. Σαν φυσικό μέσον μπορεί να χρησιμοποιηθεί το secure internet (https), παρόμοιο των Τραπεζών ακόμα και σε άλλες πόρτες, το υπάρχον δίκτυο κινητής τηλεφωνίας 3G/GPRS σαν On Line αποστολή ή ένα αφαιρούμενο μέσον αποθήκευσης με πρόσβαση μέσω μοναδικού κλειδιου.
    4) Ο τελικός πελάτης θα παραλαμβάνει, όπως και τώρα, το παραστατικό του με παραγόμενη την ηλεκτρονική σήμανση, πάνω απο την οποία θα υπάρχει μία επιπλέον δομημένη γραμμή εκτύπωσης η οποία θα έχει συγκεκριμένη γραμμογράφηση και θα περιλαμβάνει στοιχεία του παραστατικού. Το ίδιο θα αποθηκεύεται σε αντίστοιχο αρχείο ASCII και θα αποστέλλεται σύμφωνα με την παράγραφο 3.
    5) Η διασταύρωση θα γίνεται με την βοήθεια του λογισμικού ανάμεσα στα στοιχεία που έχουν σταλεί στην ΓΓΠΣ και τα αντίστοιχα που έχουν δηλωθεί απο τον επιτηδευματία στην αρμόδια ΔΟΥ. Σε περίπτωση διαφοράς που θα προκύπτει θα διενεργείται περαιτέρω έλεγχος απο το αρμόδιο κλιμάκιο και αναλόγως θα επισύρει διοικητική ή ποινική ευθύνη. Μόνο έτσι θα κλείνει η διαφορά αυτή…εφόσον όλα είναι νόμιμα. Έτσι ελέγχεις και το αρμόδιο κλιμάκιο που διενεργεί τον έλεγχο.
    6) Απο την άλλη μεριά ο τελικός πελάτης απλώς θα συγκεντρώνει τα παραστατικά και θα τα δηλώνει μέσω κατάλληλων εφαρμογών ο ίδιος ή μέσω πιστοποιημένων λογιστών στην αρμόδια ΔΟΥ. Υπ’ όψιν ότι το παραστατικό θα έχει τα ίδια ακριβώς μοναδικά στοιχεία σύμφωνα με τις προηγούμενες παραγράφους.
    7) Προϋπόθεση φορολογικές συσκευές σε όλες τις δραστηριότητες. Και βέβαια μεγαλύτερο και άμεσο κίνητρο στον τελικό πελάτη για συλλογή αποδείξεων π. χ. επιστροφή κάποιου ποσοστού ΦΠΑ (θα πάει ήδη 23%) στο μήνα ή στο δίμηνο σε ένα ειδικό λογαριασμό τράπεζας ή επιταγή άμεσα ή έκπτωση φόρου έμμεσα.

  • 20 Μαΐου 2010, 08:59 | Χρίστος Δάνος

    Τι κάνουν σε άλλες χώρες της ΕΕ;
    Μαζεύουν και τις αποδείξεις των 85 λεπτών ( 1 ψωμί) ;

  • 20 Μαΐου 2010, 08:08 | Γιωργος Kουτσακης

    Μονο αν ακουσετε τον κλαδο των πωλητων-συντηρητων ΦΤΜ θα βγαλετε ακρη . Εκτος και αν η λογικη της προηγουμενης κυβερνησης » οτι δεν μπορουμε να κανουμε κατι με τους επαγγελματιες » σας βολευει

    Κουτσάκης Γεώργιος
    Μέλος ΣΚΑΜΗΓΕ

  • 20 Μαΐου 2010, 08:21 | keepbreathing

    Πολλά σχόλια εδώ πέρα με απογοητεύουν. Από τη μια διαβάζω τεχνικές προτάσεις του στιλ «Να πάμε Αθήνα-Θεσσαλονίκη μέσω Κρήτης» και από την άλλη η τεχνολογική φοβία σε συνδυασμό με πνευματική τεμπελιά να κυριαρχεί δημιουργώντας σχόλια απείρου κάλλους.

    Ευτυχώς υπάρχουν και κάποιοι που προτείνουν ιδέες και είναι ανοιχτοί σε διάλογο. Η ιδέα που προαναφέρθηκε για σάρωση και OCR μου φαίνεται καταπληκτική. Για όσους ακούνε scanner και γκρινιάζουν ε ας καταλάβουν επιτέλους ότι το ίδιο αποτέλεσμα μπορούν να το καταφέρουν με το κινητό τους.

    Και κάτι τελευταίο, όλα αυτά δεν θα χρειάζονταν εάν οι «επαγγελματίες» φερόντουσαν σαν Επαγγελματίες, κόβοντας πάντα απόδειξη. Το σχόλιο του common sense με βρίσκει απολύτως σύμφωνο, τα τεχνολογικά σαΐνια ας το λάβουν υπόψιν. Μπορεί η λύση τελικά να είναι απλά μια τηλεφωνική γραμμή καταγγελίας!

  • 20 Μαΐου 2010, 08:37 | common sense

    Το πρόβλημα είναι πως θα κάνουμε τον υδραυλικό
    να μου δώσει απόδειξη. Όλη αυτή η μηχανοργάνωση
    αυτό ΔΕΝ το λύνει. (‘Οπου υδραυλικό βάλτε μερεμέτι, γιατρό, ταξιτζή, περιπτερά, κτλ)
    Θα πρότεινα το εξής: Ένα site ή/και ένα τηλεφωνικό
    νούμερα για ανώνυμες καταγγελίες. Όταν ένας
    επαγγελματίας μαζέψει 10-20 να του γίνεται έλεγχος,
    δηλαδή ένας ελεγκτής να πηγαίνει σαν ανώνυμος
    πολίτης. Τόσο δύσκολο είναι;

  • 20 Μαΐου 2010, 08:48 | Παναγιώτης Μαυρίδης

    H όποια πρόταση πρέπει να λαμβάνει υπόψη τους τεχνικούς περιορισμούς των ήδη εγκεκριμένων φορολογικών ταμειακών μηχανών, ΑΔΗΜΕ και ΕΑΦΔΣΣ, όπως αυτοί προσδιορίζονται από την ΠΟΛ 1135/2005. Δεν είναι δυνατόν να προτείνεται η πλήρης κατάργηση των υπαρχόντων και λειτουργούντων φορολογικών μηχανισμών, όταν πριν από μια εβδομάδα δίνονται νέες εγκρίσεις πάντα με βάση τις υπάρχουσες τεχνικές προδιαγραφές. Για να υπάρχει επιτυχία, θα πρέπει η λύση που θα δοθεί να έχει το ελάχιστο ή μηδαμινό οικονομικό κόστος για τους επιτηδευματίες, να μην απαιτεί αντικατάσταση ταμειακών μηχανών ή ΕΑΦΔΣΣ, να μην απαιτεί επέμβαση στις υπάρχουσες ταμειακές μηχανές, να μπορεί η ΓΓΠΣ να ενημερώνεται άμεσα και αναλυτικά για τα έσοδα και τα έξοδα των επιχειρήσεων και τα ΑΦΜ των πελατών, και ταυτόχρονα να απαλάσσει τους επιτηδευματίες από την χρονοβόρα και αντιπαραγωγική τήρηση βιβλίων ΚΒΣ. Ταυτόχρονα να καθιστά την υποβολή όσο το δυνατόν περισσοτέρων αποδείξεων από τους φορολογούμενους περιττή, καθώς η ΓΓΠΣ θα έχει ήδη ενημερωθεί ηλεκτρονικά για την συναλλαγή. Επίσης να διευκολύνει τους φορολογικούς ελέγχους, παρουσιάζοντας ποσά σε ευρώ και όχι ΠΑΗΨΣ σε επιχειρήσεις που διαθέτουν ΕΑΦΔΣΣ. Τέλος θα πρέπει ο αποθηκευτικός χώρος στο δίσκο για τα τιμολόγια και αποδείξεις που θα χρειαστεί στην ΓΓΠΣ να είναι μικρός έως αμελητέος. Υπάρχει ήδη ανάλογη μελέτη.

  • 20 Μαΐου 2010, 07:59 | Σπύρος Τσάκαλης

    Τα μέτρα αυτά παραβιάζουν ευθέως την προστασία της ιδιωτικότητας. Συνεπώς τάσσομαι εναντίον τους.

  • 20 Μαΐου 2010, 05:45 | γιωργος

    α) ο κυριος παπακωσταντινου εχει πει και εχει κανει αρκετα λαθη , οποτε ο λογος του δεν μου λεει τιποτα, ΑΣΚΗΣΗ για το σπιτι , εχω επιχειρηση και βγαζω 200.000 το χρονο , εχω ενα σπιτι με πισινα , 1 εξοχικο στη χαλκιδικη , 1 πορσε και 1 σκαφος , ΤΕΚΜΗΡΙΑ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ γυρω στα 50.000 ευρω , ωραια … ΔΗΛΩΝΩ λοιπον εισοδημα 50.000 ευρω ΚΑΙ ΤΑ 150.000 ΤΑ ΣΤΕΛΝΩ στην ελβετια … ΠΩΣ ΤΟ ΠΙΑΝΕΙΣ ΑΥΤΟ ??? με λιγο , ελαχιστο μυαλο , πορσε = εισοδημα πανω απο 100.000 ευρω και αντιστοιχα ΟΛΑ ΤΑ περουσιακα στοιχεια !!! (αλλωστε αυτο ισχυε ΠΡΙΝ το νομο παπακωσταντινου αλλα ηταν σε αχρηστια καθως δεν εφαρμοζονταν!!!) ΟΧΙ ομως γιατι ετσι τα φιλαρακια του παπακωσταντινου θα ΕΧΑΝΑΝ λεφτα !!! φιλια πολλα στον υπουργο !!! (ομοια και οι κοκκινες πινακιδες ) ΟΤΑΝ λοιπον το ιδιο το υπουργειο ΝΟΜΗΜΟΠΟΙΕΙ ΤΗΝ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ εγω σα μλκς πρεπει να μαζευω αποδειξεις ???

    β) με κανενα τροπο , μα με κανενα ΤΟ συστημα το οποιο εχει μπει προς διαβουλευση ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΦΕΡΕΙ κερδος , καθως δεν θα αλλαξει ΤΙΠΟΤΑ οπως πολλοι φιλοι εχουν πει , τα σουπερμαρκετ και τα πολυκαταστηματα ΟΥΤΩΣ ή ΑΛΛΩΣ εκδιδους αποδειξεις και τα ποσοα τους ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ το απαιτουμενο ΠΟΣΟ !!!! θα πιασετε μονο τους ΜΙΚΡΟΥΣ αρα ελαχιστο κερδος

    γ)τα πραγματα δεν ειναι τοσο απλα οσο θελουν να μας τα παρουσιασουν οι κυριοι που εβαλαν την διαβουλευση , οι παραμετροι δεκαδες και τα προβληματα εκατονταδες θα τολμουσα να πω , εχουν περιγραφει ποιο πανω απο ολους σχεδον τους φιλους το προβλημα ειναι ΕΝΑ και ΜΟΝΑΔΙΚΟ , οτι συστημα και εαν ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ειναι στην ευχαιρεια την δικη μου και της επιχειρησης εαν θα το τηρησω ή οχι , ετσι συμφωνοντας με τον φιλο ποιο πανω , ΘΑ μπουμε ΟΛΟΙ σε ενα τεραστιο κοστος για να κερδισουν οι 2-3 εισαγωγικες εταιρειες !!!!!!!!!! (υποπτο ? ΝΑΙ και πολυ μαλιστα)

    βρειτε πρωτα με ποιο τροπο θα διασφαλισεται οτι ΟΛΟΙ ΜΑ ΟΛΟΙ εχουν ταμιακες , επισης πως ΟΛΟΙ μα ΟΛΟΙ ΚΟΒΟΥΝ αποδειξεις … και μετα ελατε να τις μετρησετε …και φυσικα πατε να μαθετε τι κανουν αλλες χωρες γιατι καθε φορα πρεπει να ανακαλυπτουμε τον τροχο απο την αρχη

    ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ – ΛΥΣΕΙΣ
    α) καθημερινοι ελεγχοι σε επιχειρησεις (στις εταιρειες που συνεργαζομαι τα τελευτια 10 χρονια ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΛΕΓΧΟΣ και πολλες απο αυτες ειναι εμπορικα καταστηματα !!!!)
    β) αυστηρες ποινες με μορφη αυτοφορου , δεν πληρωσες εκλεισες
    γ) επαναλαψη της παραβασης , απο κλεισιμο εως κατασχεση – δημευση της εταιρειες
    δ) επιστροφη χρηματων στους πολιτες που θα φερνουν αποδειξεις , αναλογα την προελευση της αποδειξης ποσοστα απο 5 – 30% για τους γιατρους
    ε) ελεγχος σε μηνιαια βαση του ποθεν των εργαζομενων στις εφοριες

    δυστυχως στα χαλια που εχει η χωρα μας , μονο η τιμωρια και η ποινη μπορει να βοηθησει , γνωριζω οτι ειναι ο χειροτερος τροπος , αλλα τουλαχιστον μεχρι να γινει κατανοητο οτι δεν μπορεις να κλεβεις ΤΟΥΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ σου και να μενεις ατιμωρητος θα πρεπει να εφαρμοστει

    να φερω και ενα παραδειγμα , ολες οι μεγαλες επιχειρησεις φροντιζουν να εχουν κλησει την χρηση τους στο τελος του απριλη , καθως ΞΕΡΟΥΝ οτι την ΕΠΟΜΕΝΗ της προθεσμιας οι εφοριακοι ΚΑΝΟΥΝ ΕΦΟΔΟΥΣ και ΕΛΕΓΧΟΥΣ !!!!! τωρα εαν βαλετε και το ποσο διαφθαρμενοι ειναι , θα λεγαμε οτι ο φοβος ειναι αδικαιολογητος , και ομως υπαρχει και παρα πολλες εταιρειες φροντιζουν να ειναι ενταξει εντος της προθεσμιας!!!

    οταν σημερα δεν υπαρχει κανενας ελεγχος , οτα ο ελεγχος καταληγει σε δικαστηριο και περνανε 3-5 χρονια και πεφτουν και τα βυσματα απο βουλετες και υπουργους , ΤΙ ΝΟΗΜΑ ΕΧΕΙ να βγαλουμε καρτες και να τις δινουμε ΟΤΑΝ θελουμε κατα την αγορα ΚΑΙ εαν ΘΕΛΕΙ ο επιχειρηαμτιας ΤΑ ΣΤΕΛΝΕΙ στο υπουργεια και …. φεξε μου και γλυστριαα !!!!

    θα επαναλαβω οτι ΕΦΟΣΟΝ διορθωθουν ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΤΑ ΣΤΡΑΒΑ , τοτε μπορουν να διαχειριστουμε και τις αποδειξεις , αλλα παμε να διαχειριστουμε κατι το οποιο ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ !!! ΑΡΑ ???

  • 20 Μαΐου 2010, 04:56 | Tσιλης Θωμας

    Tι ποιο απλο απο το να υπαρχει μια καρτα καθε φορολογουμενου οπως εχει το ΑΦΜ του που θα την δινει στα μαγαζια οπως δινει την πιστωτικη του και θα καταχωρειται εκει η συναλλαγη.Ταυτοχρονα θα ενημερωνεται και το υπουργειο.Ετσι δεν θα μπορει κανεις να χρησιμοποιησει καρτα αλλου εκτος βεβαια αν την κουβαλαει μαζι του.Η ουσια ειναι οτι τουλαχιστον ετσι ενας θα καρπωνεται την ωφελεια απο την χρηση της αποδειξης.Βαλτε ομως πρωτα ταμειακες παντου και μετα ασχοληθειτε με κατι τετοιο

  • 19 Μαΐου 2010, 23:30 | Γιαννης

    Απαντησεις στα επιμερους σημεια της διαβουλευσης

    1. Χειροκίνητη ηλεκτρονική καταγραφή των αποδείξεων από το φορολογούμενο και υποβολή τους.

    Ξεχαστε το
    Ειναι μαλλον εκτος τοπου και χρονου η αποψη να περασει μερος της δουλειας της εφοριας η της ΓΓΠΣ στον απλο κοσμο. Ολοι το λενε, καταλαβετε το. Δεν υπαρχει περιπτωση να καθεται ο απλος κοσμακης να καθεται να ασχολειται με καταγραφη αποδειξεων των2,3 και 5 ευρω. Ασε που θα γινουν και απιστευτα λαθη στο χειρωνακτικο και φαντασου τωρα να ψαχνει το λογισμικο να κανει match συναλλαγη των 3 ευρω και οπου ο πολιτης αντι για 3 εχει γραψει λαθος νουμερο στο αφμ.

    2. Αποστολή των στοιχείων της απόδειξης και του κωδικού του φορολογούμενου από την επιχείρηση.
    Αν το δεχτουν οι επιχειρηματιες αλλα θα ειναι εξτρα φορτος για αυτους

    3. Σάρωση των στοιχείων των αποδείξεων από το φορολογούμενο και ηλεκτρονική υποβολή τους.
    ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ
    Ουτε να το διανοηθειτε. Εκτος και αν θελετε να επιδοτησετε μεσα απο τις ψηφιακες ενισχυσεις την αγορα scanners απο τους πολιτες

    Η υλοποίηση των παραπάνω τρόπων υποβολής προτείνεται να γίνει με πέντε παράλληλες και συντονισμένες δράσεις που βασίζονται σε ανοικτά πρότυπα και την ενεργή συμμετοχή του επιχειρηματικού κόσμου και των πολιτών.

    1. Αποστολή στοιχείων από τον πολίτη μέσω συστημάτων συλλογής αποδείξεων.
    ΞΕΧΑΣΤΕ ΤΟ , οπως ειπα και παραπανω

    2. Γραμμωτός Κωδικός Φορολογούμενου.
    3. Αποδείξεις με γραμμωτό κωδικό 2 διαστάσεων.
    Πολυπλοκα πραγματα

    4. Αποστολή στοιχείων από ταμειακές (και συναφείς) μηχανές.
    ΕΙναι ισως η μοναδικη λυση η οποια θα μπορουσε να απαντησει στο ζητουμενο χωρις να επιβαρυνει τους φορολογουμενους και τους επιχειρηματιες. Οτι και αν κανετε , αν το κανετε, θα πρεπει να αφησετε εκτος τον πολιτη. Τοσα εχει να κανει, οχι και να κανει και τη δουλεια των εφοριακων.

    Και ενα συνολικο σχολιο. Το προβλημα που θελετε να αντιμετωπισετε μαλλον εχει να κανει με την λεγομενη καταπολεμηση της φοροδιαφυγης. Ετσι οπως ειναι η κατασταση οι λυσεις πρεπει να ειναι απλες.

    Για αλλη μια φορα, μην βαλετε παραπανω πολυπλοκοτητα στο ολο συστημα. Εχει αποδειχθει οτι αυτο δεν βοηθαει.
    Κατ’ αρχην αν εισασταν σε θεση να πιασετε την φοροδιαφυγη, δεν θα υπηρχε ο λογος καν να υπαρχει η εννοια της συλλογης των αποδειξεων και των αφορολογητων οριων και αρα και της αποστολης τους.Αρα το ουσιαστικο προβλημα σας ειναι να πεισετε τον επιχειρηματια να κοψει ντε και καλα αυτη την αποδειξη. Τελικα το μονο μετρο που θα μπορουσε να κανει εν μια νυκτι τους επιχειρηματιες να συμμορφωθουν , θα ηταν η αυστηρη τιμωρια. Οχι απλα σκληρη, αμειλικτη. Να ειχε τετοιες επιπτωσεις που δεν θα το ρισκαρε καν. Αυτο γιατι δεν το σκεφτεστε πιο σοβαρα? Πρεπει να ταλαιπωρηθουν ολοι οι ελληνες να εισαγουν, να σκαναρουν, να ελεγχουν κλπ κλπ. Ε οχι.Προς θεου.
    Αυστηροτατες ποινες (προυποθετει και ολιγο απο δικαιοσυνη αδιαβλητη φυσικα) και δημευση περιουσιων.

    Με το να ψαχνετε να βρειτε λυση στο προβλημα των αποδειξεων, απλα συμπερασματικα σημαινει οτι δεν μπορειτε (η δεν θελετε ) να κανετε τιποτα απο τα παραπανω, ουτε να πιασετε, ουτε να τιμωρησετε, ουτε να δημευσετε περιουσιες των κλεφτων, πραγμα που οπως ειναι πασιφανες ειναι συνολικοτερο προβλημα και αγγιζει προφανεστατα και την πολιτικη μας ηγεσια (πρωην και νυν).

  • 19 Μαΐου 2010, 21:55 | Μαστρομανόλης

    Τα συγχαρητήρια μου!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Για μια ακόμα φορά η αδυναμία σας καταλήγει σε πακτωλό χρημάτων για προμήθειες και νέο χαράτσι για τους πολίτες.

    1. Κάποιος θα προμηθεύσει τις περίφημες κάρτες με τον κωδικό. (θυμάστε τις άχρηστες κάρτες για τις εκλογές;)

    2. Μερικές χιλιάδες ταμειακές μηχανές θα πρέπει να πεταχθούν! Ποσες από τις υπάρχουσες μηχανές υπoστηρίζουν barcode reader? Πόσες από τις υπάρχουσες μηχανές υποστηρίζουν εκτύπωση 2D barcode ή οποιονδήποτε άλλο τύπο? Εάν υπάρχουν μηχανές που υποστηρίζουν τα δύο προηγούμενα τότε και πάλι δεν γλυτώνεις! Θα πρέπει να κάνεις αναβάθμιση του firmware!

    3.Θα πρέπει όλες οι επιχειρήσεις να έχουν σύνδεση με το Internet! Γιατί το χρειάζεται το Ελληνικό Κράτος. Όχι γιατί ικανοποιεί ανάγκες της επιχείρησης.

    Ντροπή! Ντροπή! Ντροπή!

    Όλως παραδόξως το σχέδιο αυτό έρχεται και πάλι από κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ όπως και εκείνο με τις ΕΑΦΔΣΣ. Φταίω να κάνω την σύνδεση; Μήπως η σχέση είναι πιό στενή; Ή μήπως πρέπει να κάνουμε ένα στατιστικό για τον τύπο και την προέλευση των μηχανών αυτών (ΕΑΦΔΣΣ) έτσι ώστε να βρούμε τον ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΗ.

    Προϋπολογισμός:

    3.000.000 κάρτες προς ..€ η μία =
    500.000 ταμιακές μηχανές για αναβάθμιση προς …€ η μία =
    500.000 νέες ταμειακές μηχανές προς …€ η μία =
    Αμοιβές προγραμματιστών, λογιστών, παρατρεχάμενων προς …€ ο καθένας τον μήνα για πάντα.

    Ο ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΗΣ υπολογίζει σε xδισ€ έσοδα από ΦΠΑ μόνο από το αλισβερίσι για ταμειακές. Για τα υπόλοιπα μπορεί ο κάθε νοήμων πολίτης να τα υπολογίσει.

  • 19 Μαΐου 2010, 19:46 | ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

    Στις 24/12/2009 στην διαβούλευση για την «ΕΚΠΤΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ ΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ» είχα κάνει την παρακάτω πρόταση την οποία στη συνέχεια κοινοποίησα στο Υπουργείο Οικονομικών με επιπλέον παρατηρήσεις.

    Χαίρομαι που αυτή η πρόταση ήταν ένα πρόπλασμα για επεξεργασία μίας λύσης, στην κατεύθυνση που για μένα πρέπει να είναι μόνο μία.

    Μοναδική απόδειξη η οποία θα ακυρώνεται με την καταχώρησή της στην ηλεκτρονική μερίδα του φορολογουμένου, με παράλληλη δυνατότητα ελέγχου του ποσού που έχει πιστωθεί στην μερίδα του για να ελέγχει το αφορολόγητο και το μπόνους το φορολογικό. Αυτό όπως ανέφερα τότε θα γίνει τελικά ένα ευχάριστο αναγκαίο παιγνίδι με τελική επιδίωξη ο κάθε φορολογούμενος να εκπίπτει το μεγαλύτερο μέρος αυτών των εξόδων (γιατί αυτό είναι κοινωνικά δίκαιο) από το φορολογητέο εισόδημά του.

    Το όφελος για το δημόσιο από την υιοθέτηση της παραπάνω πρότασης είναι προφανές και σίγουρα θα αντιλογίζεται ένα μικρό του μόνο μέρος από τις επιπλέον εκπτώσεις που θα παραχωρεί στους φορολογούμενους λόφω των αποδείξεων.

    Παρακάτω επαναλαμβάνω την πρότασή μου.

    Είμαι ελεύθερος επαγγελματίας, οικονομολόγος, με εξειδίκευση την υποστήριξη των οικονομικών τμημάτων επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα. Επίσης έχω συνεργαστεί συμπτωματικά και με τον δημόσιο τομέα, συγκεκριμένα υποστήριξα και επόπτευσα, τα λογιστήρια του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Κρήτης για επτά περίπου χρόνια και της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Κρήτης για έξι περίπου χρόνια.

    Έχω μία εμπειρία 25 και πλέον χρόνων και άρα έχω μία εμπεριστατωμένη άποψη γύρω από το θέμα της φοροδιαφυγής και της οργάνωσης των οικονομικών υπηρεσιών της Ελλάδας.

    Αν μπορούσα να κάνω μια πρόταση, θα ήταν, να δώσετε την δυνατότητα σε έμπειρους συναδέλφους, που θα υποδειχθούν ίσως με ευθύνη των τμημάτων του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, να υποβάλλουν σε σας απόψεις για θέματα της αρμοδιότητάς σας, που σας απασχολούν.

    Στην δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση που περνά η χώρα μας έχει γίνει ξανά, πολύ πιο επίκαιρο το θέμα της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και πως οι πολίτες που απαρτίζουν αυτή την χώρα θα βοηθήσουν σε αυτό.

    Η άποψη η δικιά μου είναι πως το αφορολόγητο των φυσικών προσώπων πρέπει να συνδέεται με τις πραγματικές δαπάνες μίας οικογένειας, ανάλογα με τα μέλη της. Άρα σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να δικαιολογείται σχεδόν στο σύνολό του, με νόμιμα φορολογικά στοιχεία.

    Υπάρχουν πολλές σκέψεις και εξειδικεύσεις για το παραπάνω και πιστεύω ότι μία μελέτη θα καταλήξει στις καλύτερες αποφάσεις.

    Πριν από κάποια χρόνια η παραπάνω πρόταση θα φάνταζε ουτοπική, σήμερα όμως με την τεχνολογική υποστήριξη τα πάντα λύνονται αρκεί να υπάρχει η πολιτική βούληση.

    Σίγουρα το να μαζεύουν αποδείξεις οι φορολογούμενοι και να τις προσκομίζουν στις εφορίες για έλεγχο είναι κάτι παράλογο και αντιμετωπίζεται δίκαια με χλευασμό από το κοινωνικό σύνολο.

    Η πρόταση μου δεν αντιμετωπίζει άμεσα το θέμα απαιτεί μία προεργασία για ένα έτος, δίνει όμως το στίγμα ότι αυτή η χώρα πρωτοπορεί σε ιδέες οι οποίες μπορεί να μεταλαμπαδευτούν και σε άλλες χώρες.

    Στα πλαίσια της κατάργησης ή εγώ θα έλεγα αναμόρφωσης του Κ.Β.Σ., που για μένα είναι απολύτως αναγκαία, θα μπορούσε να προβλεφθεί η έκδοση όλων των στοιχείων πλέον με την αποτύπωση σε κάθε ένα από αυτά ενός αλγορίθμου, (ίσως η σήμανση με την οποία εκδίδονται τα φορολογικά στοιχεία από τους φορολογικούς μηχανισμούς να καλύπτει αυτή την ανάγκη) που θα περιλαμβάνει την ημερομηνία έκδοσης το ποσό και τον Α.Φ.Μ. του εκδότη. Όταν λέω όλα τα στοιχεία όμως εννοώ όλα π.χ. και οι Α.Π.Υ. των ελευθέρων επαγγελματιών και επιτηδευματών όπως π.χ. ηλεκτρολόγων υδραυλικών και λοιπών τεχνικών. Με τι τεχνικά μέσα μπορεί να γίνει αυτό και πόσο θα κοστίσει ο εξοπλισμός και πως θα αποκτηθεί, για όλα αυτά ας απαντήσει το υπουργείο, θα μπορούσε π.χ. να επιδοτηθεί η απόκτηση του εξοπλισμού.

    Ο κάθε φορολογούμενος με τον προσωπικό του κωδικό θα εισέρχεται μέσω internet στην μερίδα του και θα την πιστώνει οποιαδήποτε ημέρα του έτους, που διανύουμε, με τον αλγόριθμο της κάθε απόδειξης ο οποίος θα είναι μοναδικός, δεν θα μπορεί δηλαδή να επαναληφθεί, η πληκτρολόγηση του ίδιου αλγορίθμου από άλλο πρόσωπο. Έτσι θα υπάρξει η δυνατότητα να καλύπτει η κάθε οικογένεια το αφορολόγητο που της αναλογεί με τις παντός είδους δαπάνες της, κάτι που είναι απόλυτα δίκαιο και κατ’ επανάληψη έχει διατυπωθεί από πολλούς φορείς και κόμματα. Η παραπάνω απόφαση θα δώσει το κίνητρο σε όλους τους φορολογούμενους να ζητούν τις αποδείξεις τους και να παρακολουθούν το ύψος του αφορολόγητού τους μέσα από την προσωπική τους μερίδα. Εδώ μπορεί να υπάρξουν πολλές επιλογές για το ποιο είναι το ύψος του αφορολόγητου ανάλογα με τις οικογενειακές υποχρεώσεις, ή σε τι ποσοστό της αξίας θα εκπίπτει, ή σε τι ποσοστό θα αναγνωρίζεται χωρίς αποδείξεις, αφού είναι εύλογο να οριστεί ανάλογα ένα ποσό ελάχιστου κόστους για ηλεκτρισμό και επικοινωνίες εάν αυτές οι αποδείξεις δεν περνούν στην μερίδα του φορολογούμενου.

    Στο τέλος του χρόνου ο φορολογούμενος θα υποβάλει την δήλωσή του και με την εκκαθάρισή της, αυτόματα θα γίνεται ο συμψηφισμός του αφορολογήτου του, με βάση το ποσό που έχει πιστώσει την μερίδα του.

    Με τον παραπάνω τρόπο θα μπορεί να γίνεται και έλεγχος των επιτηδευματιών για τα έσοδά τους, αν υποθέσουμε ότι θεωρητικά όλες οι αποδείξεις που εκδίδουν, εν δυνάμει θα ενημερώνουν μέσω των μερίδων των φορολογουμένων το Α.Φ.Μ. τους.
    Συγγνώμη αν σας κούρασα, σας δηλώνω ότι είμαι διαθέσιμος για οποιαδήποτε διευκρίνηση ή αποσαφήνιση της σκέψης μου και θα νιώσω πολύ υπερήφανος εάν μπορέσω να συμβάλλω σε κάτι, για το καλό της πατρίδας μας.

    Τα παραπάνω ήταν μία σύντομη σκέψη, που προέκυψε σαν απόσταγμα της εμπειρίας μου. Στη συνέχεια συζητώντας το με συναδέλφους και ειδικούς τεχνικούς, βλέπω ότι είναι πιθανόν η λύση, ή πολύ μεγάλο μέρος της λύσης που ψάχνουμαι, για να περιορίσουμε το φαινόμενο της φοροδιαφυγής, με ότι αυτό συνεπάγεται σε διαροές τεράστιων εσόδων από την έμμεση και άμεση φορολογία.

    Είναι προφανώς μέτρο δικαιοσύνης, το οποίο θα πιστωθεί πολύ θετικά στην κυβέρνηση, η σύνδεση του αφορολογήτου των φυσικών προσώπων με όλα τα έξοδα, πάσης φύσεως, που θα δικαιολογούνται. Σίγουρα είναι θέμα πολιτικής απόφασης και σχεδιασμού του Υπουργείου Οικονομικών σε τι ποσοστό θα αναγνωρίζονται οι δαπάνες με νόμιμες αποδείξεις στο 100% και πως στη συνέχεια αυτό το ποσοστό θα κλιμακώνεται, ούτως ώστε να διατηρείται το κίνητρο της αναζήτησης αποδείξεων.

    Θα προσπαθήσω να απαντήσω σε κάποιες υποθετικές ερωτήσεις που μπορούν να τεθούν και να αντιστοιχούν στις απαντήσεις που δίνω:

    1) Για μια μερίδα φορολογουμένων όπως είναι π.χ. οι συνταξιούχοι θα μπορεί να προβλεφθεί και αρνητική φορολογία σαν επιδότηση του κόστους καταχώρισης των δικαιολογητικών τους στο διαδίκτυο, αρκεί να καλύπτουν το μέρος του αφορολόγητου που θα καθοριστεί και θα εκπίπτει 100% με αποδείξεις. π.χ. επιδότηση με αρνητικό φόρο 100,00 € για αποδείξεις 10.000,00 €.

    2) Θα υπάρξουν τεχνικές λύσεις εύκολης καταχώρισης των αποδείξεων στην μερίδα του κάθε φορολογουμένου, π.χ. με σκανάρισμα του αλγόριθμου, αυτό θα μειώσει το κόστος και τον χρόνο ενημέρωσης.

    3) Κάθε ελληνική οικογένεια σήμερα έχει και υπολογιστή ή αν δεν έχει αυτή έχουν οι φίλοι τους ή οι γείτονές τους, ή το παιδί τους που σπουδάζει. Τα παιδιά σήμερα είναι πολύ εξοικειωμένα με το διαδίκτυο θα μπορούν και αυτά να συμβάλουν στο παιγνίδι αυτό, που θα περιορίζει τον φόρο της οικογένειάς τους.

    4) Οι Έλληνες με την ιδιαίτερη ιδιοσυγκρασία τους, θα παίξουν με πάθος το παιγνίδι, του τι αφορολόγητο έχετε καλύψει; Σίγουρα θα γίνει θέμα συζητήσεων στις συνευρέσεις τους και επιπλέον κίνητρο για αναζήτηση οποιασδήποτε απόδειξης, άσχετα αν χρησιμοποιηθεί ή όχι.

    5)Το κόστος του εξοπλισμού θα μπορεί αφ’ενός να ελεγχθεί με την σωστή κοστολόγηση και να ενταχθεί πιθανά σε επιχορηγούμενα προγράμματα ακόμη και του ΕΣΠΑ.

    6)Με ένα σωστό σχεδιασμό της παραπάνω προοπτικής, θα έχουμε ένα ισχυρό επιχείρημα στις πιέσεις των εταίρων μας, ότι κινούμαστε επανασχεδιάζοντας δομικά την φορολογική μας πολιτική και ότι τα προσδοκώμενα οφέλη θα είναι μεγάλα.

    7)Στο αφορολόγητο με δικαιολογητικά απαραίτητα θα πρέπει να ενταχθούν όλες οι επιμέρους δαπάνες στο σύνολό τους που σήμερα δικαιολογούνται με έκπτωση ποσοστού τους από το εισόδημα ή ποσοστού τους από τον φόρο. Π.Χ. ενοίκια κύριας δευτερεύουσας ή κατοικίας παιδιών που σπουδάζουν, ιατρικά έξοδα, ασφάλιστρα που καταβάλλονται σε οποιουδήποτε φορέα ή ιδιωτική εταιρεία, φροντιστήρια κ.λ.π. τόκοι δανείων για απόκτηση ακινήτων. (Μία παρένθεση- Έχω απαντήσει πολλές φορές σε ερωτήσεις «Ο εκμισθωτής μας προτείνει να δεχτούμε στο μισθωτήριο μικρότερο ενοίκιο από αυτό που θα καταβάλλουμε αυτό μας ζημιώνει φορολογικά;» Η απάντηση μέχρι τώρα είναι όχι, ας την αλλάξουμε.

    Μέχρι να υπάρξει η υποδομή για τα εφαρμοστούν τα παραπάνω, ας υπάρξει ένα μεταβατικό στάδιο στο οποίο να εφαρμοστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η υπολογισμός στο αφορολόγητο των αποδείξεων.

    Αλλά θα πρέπει να δοθεί η προοπτική ότι αυτό που μεταβατικά εφαρμόζουμε γιατί δεν είμαστε έτοιμοι ακόμη, θα αντικατασταθεί με κάτι σύγχρονο έξυπνο και εφαρμόσιμο, που μπορεί να συμβάλλει στον περιορισμό της φοροδιαφυγής σε μεγάλο ποσοστό.

  • 19 Μαΐου 2010, 18:21 | Πέκος Ιωάννης

    Παρατηρώ ότι η διαδικασία που προβλέπετε προσπαθεί να αποκλείσει την δυνατότητα κάποιον να ξεγελάσουν και να επωφεληθούν. Διαβάζω γνώμες ειδικών και μη για τα προβλήματα που δημιουργούνται και πως αυτά μπορούν να ξεπεραστούν, αλλά για κάθε λύση προκύπτει ακόμα ένα πρόβλημα που για να λυθεί και αυτό κάνει το σύστημα που προτείνετε ακόμα πιο γραφειοκρατικό ακόμα πιο δυσλειτουργικό.
    Συμπεραίνω από τα γραφόμενα ότι όλοι μας επιχειρήσεις – καταναλωτές και κράτος θα υποχρεωθούμε σε έξοδα οι επιχειρήσεις για να αναβαθμίσουν ή να αντικαταστήσουν τις ταμειακές τους το κράτος για να λειτουργεί και να διαχειρίζεται το σύστημα και οι καταναλωτές να χάνουν χρόνο για την προμήθεια κάρτας ή για σκαναρισμα ή ότι άλλο …

    Κατά την γνώμη μου δεν είναι καιρός για υπερβολικά όπως προβλέπω έξοδα από όλους μας και μάλιστα για ένα σύστημα που δεν ξέρουμε πόσο αποδοτικό θα είναι.

    Για μένα τα πράγματα είναι απλά και το κόστος θα πρέπει να το υποστεί μονό το δημόσιο και κανένας άλλος.

    Κάθε απόδειξη ταμειακής οποιασδήποτε τεχνολογίας είναι μοναδική και σαν φυσικό αντικείμενο υπάρχει μονό μια φορά.

    Η πρόταση μου είναι οι εξης
    Το δημόσιο ας φροντίσει να συγκεντρώνει τις αποδείξεις από όλες τις επιχειρήσεις και να τις καταχωρεί σε μια ενιαία βάση δεδομένων είμαι απόλυτος βέβαιος ότι οποιαδήποτε τεχνολογίας ταμειακή μηχανή θα μπορούσες να δώσει τα απαραίτητα στοιχειά σε μια βάση δεδομένων. Το πια θα είναι η μέθοδος ενημέρωσης της βάσης αυτής είναι μάλλον μικρό πρόβλημα γιατί δεν είναι απαραίτητο να γίνετε καθημερινά με ένα on line σύστημα αλλά και περιοδικά ή ακόμα και με σύνθετο τρόπο οποίος έχει την δυνατότητα για άμεση ενημέρωση της βάσης δεδομένων να μπορεί να χρησιμοποίει το σύστημα οποίος δεν έχει αυτή την δυνατότητα τότε να υποχρεούται να παραδίδει σε μια τυποποιημένη μορφή ενημέρωση για την βάση δεδομένων με τα απαραίτητα στοιχειά των αποδείξεων που έχει εκδώσει.

    Όταν λοιπόν στο τέλος του χρόνου έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και έχει συμπληρωθεί αυτή η βάση δεδομένων θα υπάρχει το πρώτο μέτρο για την σύγκριση.

    Στο διάστημα του χρόνου από την μεριά του ο καταναλωτής θα έχει την δυνατότητα να περνά σε ένα τυποποιημένο σύστημα τα απαραίτητα στοιχειά που θα απαιτούνται από κάθε απόδειξη. Αυτό μπορεί ο εξοικειωμένος να το κάνει μονός του ή σε αντίθετη περίπτωση κάποιος από που θα μπορεί. Σίγουρα θα υπάρχουν περιπτώσεις ατόμων που δεν θα έχουν αυτή την δυνατότητα. Αλλά αυτοί είμαι σίγουρος ότι και μικρός αριθμός θα είναι και σίγουρα θα έχουν κάποιον λογιστή να τους κάνει την φορολογική δήλωση. Ας αναλάβει να περάσει και σε ένα σύστημα και τις 50 – 100 – 200 αποδείξεις που δεν μπορεί να είναι από 50 – 100 – 200 διαφορετικές ταμειακές αλλά το πολύ από 10 – 15 που σημαίνει για κάποιον που γνωρίζει ότι ο χρόνος για να περαστούν τα στοιχειά τους είναι μικρός. Το σύστημα μπορεί να είναι ένα απλό λογιστικό φύλλο του exell η ακόμα και ένα πρόγραμμα που θα διανέμει δωρεάν το δημόσιο. Η υποχρέωση του καταναλωτή – πολίτη θα είναι να παραδίδει σε ηλεκτρονική μορφή αυτά τα δεδομένα μια ή περισσότερες φορές τον χρόνο τα οποία θα αποτελούν μια δεύτερη βάση δεδομένων και το δεύτερο μέτρο σύγκρισης.
    Στην ιδανική περίπτωση η πρώτη με την δεύτερη βάση θα πρέπει να περιέχουν ακριβός τις ίδιες εγγραφές και ακριβός τα ιδία στοιχειά. Αυτό που αναμένω να συμβεί είναι η δεύτερη βάση να είναι υποσύνολο της πρώτης που σημαίνει ότι σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί αποτελείται από περισσότερες εγγραφές.

    Έτσι μπορούμε να επιτύχουμε έλεγχο σε 2 επίπεδα.
    Πρώτο διπλό εγγραφές στην δεύτερη βάση δεδομένων. Πράγμα απίθανο αφού η κάθε απόδειξη είναι μοναδική και τα στοιχειά τις τα έχει ο καταναλωτής και το αντίγραφο της η επιχείρηση. Προτείνω σε περίπτωση πιθανής διπλό εγγραφής να αφαιρουνται και οι 2 έγγραφες και να τσεκάρετε η επιχείρηση από την οποία προέρχεται η απόδειξη. Αυτό είναι αρκετή τιμωρία για αυτούς που θα προσπαθήσουν να γελάσουν το σύστημα.

    Σε δεύτερο επίπεδο θα πρέπει να γίνει σύγκριση των 2 βάσεων δεδομένων ώστε να συγκρίνονται οι ίδιες εγγραφές αν ταυτίζονται τα στοιχειά που περιέχουν. Εδώ είναι ή ευθύνη του καταναλωτή πολίτη να είναι ακριβής στα στοιχειά που περνά στο σύστημα και φυσικά η ευθύνη της πολιτείας να τον ενημερώσει σωστά για το πια στοιχειά πρέπει να περνά από κάθε απόδειξη, πως θα τα αναγνωρίζει κλπ. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει να καταλάβει όταν λαμβάνει μια απόδειξη αν είναι γνησία η όχι. Δεν είναι δυνατό λαμβάνει κάποιος μια απόδειξη χωρίς αριθμό που την καθιστά και μοναδική και να μην γνωρίζει ότι αυτή δεν είναι νόμιμη… και σας πληροφορώ ότι δεν είναι οι επιχειρήσεις που το κάνουν…

    Ο σωστά ενημερωμένους πολίτης και καταναλωτής είναι σύμμαχος του κράτους αλλά μέχρι σήμερα κανένας δεν φρόντισε να τον ενημέρωση και όχι μονό για τις αποδείξεις…..

    Έτσι οι μη σωστές εγγραφές θα αφαιρούνται και εκεί τελειώνει η διαδικασία. Και το θα κράτος γνωρίζει τα στοιχειά που του είναι απαραίτητα και θα μπορεί να συλλέξει και ένα σωρό χρησίμων πληροφοριών.
    Αρκεί το σύστημα να είναι φτιαγμένο για να τις δώσει.

    Με τιμή
    Πεκος Ιωάννης
    Γεωπόνος

  • ΑΠΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ. Θα θέλαμε να προσεχθούν πάρα πολύ τα παρακάτω και παρακαλώ να μην θεωρηθούν υπερβολές.
    Είδαμε από τα στοιχεία προδιαγραφών της κάρτας bar code οτι θα χρησιμοποιηθεί η κωδικοποίηση ΕΑΝ 13 (σελ.3 διαβούλευσης). Η κωδικοποίηση αυτή σύμφωνα με παλαιοτέρα τεχνική ανάλυση (http://www.agioros.com/iraklios/bar.code/3tech.anal.htm ) εμπεριέχει τους αριθμούς 666 πράγμα που δεν συμβαίνει σε άλλους κωδικούς, όπως πχ ο code 39 που εφαρμόζεται ήδη στα συνταγολόγια φαρμάκων για τον ΑΜΚΑ. Οι μηχανές ανάγνωσης αυτόματα διαβάζουν όλους τους κωδικούς, μπορείτε να εκδώσετε λοιπόν τις κάρτες λιαν επιεικώς με άλλη κωδικοποίηση. Μην δημιουργείτε προβλήματα εκεί που δεν υπάρχουν θα βρείτε απέναντί σας την Εκκλησία. Ο Ελληνικός λαός πιστεύει στην πλειοψηφία του στο Ευαγγέλιο και χρειάζεται πνευματική στήριξη αυτή την εποχή. Οι άνθρωποι δεν θα αποδεχθούν μία κάρτα στο όνομά τους με σύμβολα αριθμούς που τους θίγουν. Εσείς σαν ορθόδοξοι χριστιανοί θα θέλατε να τοποθετήσει κάποιος ένα σύμβολο στην ταυτότητα που προσβάλει τα πιστεύω σας; Διορθώστε το, θα υπάρξει βιαία απόρριψη. Για τον ΑΜΚΑ μας ενημέρωσαν επισήμως, σαν Άγιο Όρος, τα ασφαλιστικά ταμεία οτι δεν υπάρχουν σύμβολα που προσβάλουν την πίστη μας, λόγω της χρήσης του code 39 και όχι του ΕΑΝ ή UPC. Παρ’ όλα ταύτα υπήρξαν τόσες αντιδράσεις, συλλογιστείτε τι θα γίνει εάν βγει η Εκκλησία και πει: Υπάρχει 666 στην κάρτα που σκέπτεσθαι να εκδώσετε. Και σας προειδοποιούμε θα το κάνει. Αλλάξτε το ως Κυβέρνηση που επαγγέλλεσθε την Αλλαγή. Εκτός και αν το έχετε ήδη προαποφασίσει.
    Μ. Πρόδρομος ( Τζινττζής Κων/νος)
    (Ηλ. Μηχανικός)
    Γραμματεύς Ι. Κοινότητος Αγίου Όρους.

  • Καλησπέρα σας,

    Ένα θέμα που ελάχιστα έχει τεθεί είναι ο εξοπλισμός που θα απαιτηθεί στο χώρο του καταστήματος, για την κάλυψη των προδιαγραφών, και το κόστος του. Ο κ. ΝΙΚΟΣ ΓΕΡΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ (σχόλιο 136) ισχυρίζεται ότι το 50% των ταμειακών μηχανών επιδέχεται firmware update. Όμως γεννιούνται μερικές εύλογες απορίες:

    *Πόσες από αυτές διαθέτουν ethernet interface για να συνδεθούν σε δίκτυο; Με μια πρόχειρη αναζήτηση στο web βλέπω ότι είναι ελάχιστες, και αισθητά ακριβότερες. Η θύρα RS-232 είναι στάνταρ, αλλά αφ’ ενός απαιτεί Η/Υ (πολυπλοκότητα, κόστος συντήρησης) και αφ’ ετέρου η πληροφορία ταμειακή μηχανή –> Η/Υ είναι ακρυπτογράφητη και μπορεί να παραχαθαχθεί (δε διασφαλίζεται η εγκυρότητα).

    *Είναι τεχνικά εφικτό να υλοποιηθεί το πρωτόκολλο SSL που αναφέρετε για μια ταμειακή μηχανή; Η ανάπτυξη του firmware από τον κατασκευαστή δε θα εισάγει «καπέλο» στην ήδη υψηλή τιμή τους;

    *Τι γίνεται με την πιστοποίηση ταυτότητας ώστε να μηδενίζεται η πιθανότητα να στέλνονται (κακόβουλα) στοιχεία με το ΑΦΜ του ανταγωνιστή; Απαιτείται κάποιο μυστικό ΚΛΕΙΔΙ ανά καταστηματάρχη που ενσωματώνεται στη μηχανή μαζί με το ΑΦΜ του.

    Είναι προφανές ότι το συνολικό κόστος για ένα κατάστημα είναι σημαντικό. Στην καλύτερη περίπτωση θα απαιτηθεί firmware update και αγορά καταγραφικού υλικού / λογισμικού. Στη χειρότερη περίπτωση νέα ταμειακή μηχανή με ethernet interface και πέρασμα όλων των κωδικών από την αρχή. Αν σε όλα αυτά προστεθεί το κόστος δικτύωσης και το αυξημένο κόστος συντήρησης (λόγω internet) καταλήγουμε σε δυσβάσταχτο κόστος για ένα μικρό κατάστημα.

    Με Εκτίμηση,
    Κων/νος Ραμαντάς
    Μηχανικός Η/Υ
    MSc, PhDcan

  • 19 Μαΐου 2010, 15:08 | manager

    Εκείνος που πληρώνει να έχει τον έλεγχο των αποδείξεων του. Η ταυτοποίηση του πελάτη είναι αντικίνητρο. Εάν έχω ξεπεράσει το ωφέλιμο όριο έχω την επιλογή να μην ζητήσω απόδειξη αλλά έκπτωση ώστε να κερδίσω πραγματικά κ βέβαια η εφορία να χάσει… Έτσι αν υλοποιηθεί σύστημα με ταυτοποίηση πελάτη κ.λπ. θα «χάνονται» πολλά. Αντίθετα αν έχω την ανώνυμη απόδειξη έχω κίνητρο να τη δώσω στον αδερφό μου, που δεν ξεπέρασε το όριο. Έτσι περισσότερες «χαμένες» αποδείξεις θα χτυπιούνται. Αν είναι όμως «ταυτοποιημένες» δεν θα γίνεται έτσι. Επίσης δεν είναι όλες οι αποδείξεις από μηχανή ώστε να στέλνονται με τον ηλ. τρόπο.

  • Λόγω της πολυετούς εμπειρίας μου σε συστήματα εγγυημένης μεταφοράς δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, θα ήθελα με την σειρά μου να καταθέσω τις σκέψεις μου για την εν λόγω διαβούλευση.

    1. Προτείνετε μια συγκεκριμένη γραμμογράφηση XML για την μερική η μαζική αποστολή αποδείξεων στη ΓΓΠΣ. Δεν δίνετε όμως σημασία στο γεγονός ότι παρά την ευρεία αποδοχή της XML στην δημιουργία και ανάγνωση (parsing) δεδομένων, το text encoding προσθέτει αρκετά μεγάλο όγκο στα δεδομένα προς την ΓΓΚΠΣ. Αν συγκρίνουμε το μέγεθος σε bytes μιας απόδειξης XML γραμμογράφησης και μιας fixed length οπως αυτή που οι εσείς προτείνετε στην ενότητα 3 βλέπουμε τα εξης:

    Μέγεθος: 461 bytes

    ενώ με την fixed length γραμμογράφηση:

    0405200615102300000000100000021000XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXΧ

    Μέγεθος: 61 bytes

    Θα πρότεινα λοιπόν για να γίνει μεγάλη εξοικονόμηση bandwidth κατά την μεταφορά να χρησιμοποιηθεί fixed length format και να διαθέσετε σε 2-3 διαδεδομένες γλώσσες (π.χ. java, c#, perl) ένα ανοικτού κώδικα API που να δέχεται XML και να το μετατρέπει σε μια κατάλληλη για μεταφορά compact μορφή. Έτσι δημιουργείτε ένα abstraction layer που σας επιτρέπει να κάνετε αλλαγές στο transmission format εαν χρειαστεί χωρίς να ξαναγράφονται οι εφαρμογές διαχείρησης αποδειξεων. Σημειώστε επίσης πως η χρησιμοποίηση συμπίεσης GZIP των XML δεδομένων για αποστολές μεγαλύτερες των Χ kb, κάτι που άλλωστε υποστηρίζεται στο HTTP protocol έχει νόημα μόνο σε μαζικές αποστολές αποδείξεων αλλιώς ο όγκος των δεδομένων μεγαλώνει (π.χ. η παραπάνω απόδειξη συμπιεσμένη είναι 462 bytes).
    Τέλος μια εναλλακτική λύση θα ήταν να χρησιμοποιήσετε κάποιο binary XML encoding scheme οπως π.χ. το Millau (http://www9.org/w9cdrom/154/154.html)

    2. Περιγράφετε πως ο πολίτης θα έχει υποχρέωση ηλεκτρονικής υποβολής των στοιχείων ετήσιως με δυνατότητα υποβολής σε προγενέστερο χρόνο. Έχετε σκεφτέι πως θα μπορέσετε να λάβετε τον τεράστιο όγκο δεδομένων που θα προσπαθήσουν οι πολίτες να αποστείλουν τον τελευταίο μήνα πριν την λήξη της προθεσμίας υποβολής των Ε1; Είναι γνωστό πως οι έλληνες πολίτες είναι πολίτες της ‘τελευταίας στιγμής’ και άρα κάτι τέτοιο είναι ιδιαίτερα πιθανό. Μηπως θα έπρεπε λοιπόν να δώσετε κάποιο κίνητρο (π.χ. bonus αφορολόγητου) σε πολίτες που θα αποστέλουν τα στοιχεία τους προγενέστερα;

    3. Απο το παράρτημα Α, ‘Τρόπος αποστολής XML Payload’ είναι ξεκάθαρο πως προτείνετε ένα σύγχρονο τρόπο επεξεργασίας των στοιχείων όπου κατα την αποστολή (HTTP request) θα επεξεργάζεστε τα στοιχεία (validation) , θα ελέγχετε αν έχουν ήδη αποσταλεί στο παρελθόν κλπ και θα απαντάτε (HTTP response) στην εφαρμογή εαν έγιναν αποδεκτές οι αποδείξεις μαζί με ένα transaction id. Προσωπικά πιστεύω πως αυτή η αρχιτεκτονική δεν θα λειτουργήσει διότι η διαδικασία λήψης των δεδομένων είναι tightly coupled στην διαδικασία επαλήθευσης και την διαδικασία καταγραφής των δεδομένων. Έτσι, όσο περισσότερες αποδείξεις εμπεριέχονται σε μια αποστολή, τόσο περισσότερο χρόνο θα χρειάζεται το web service για να απαντήσει και τόσο μεγαλύτερο θα είναι το load της βάσης δεδομένων. Προτείνω να χρησιμοποιήσετε αρχιτεκτονική βασισμένη σε Message Oriented Middleware (ΜΟΜ) και να χωρίσετε την διαδικασία σε μικρότερες ενότητες που να επιτρέπουν την πλήρως ασύγχρονη παραλαβή, επαλήθευση και επεξεργασία τους:

    Α. Αποστολή στοιχείων (request), τοποθέτηση σε ουρά (queue), άμεση απάντηση παραλαβής στον χρήστη με transaction id.

    Β. Ασύχρονη επαλήθευση του μηνύματος της ουράς, αποστολή ενημερωσης στην μερίδα του αποτελέσματος, διαχωρισμός του επαληθευμένου και μη επαλυθευμένου περιεχόμενου σε διαφορετικές απαντητικές ουρές, αποστολή ενημερωτικού (status) μηνυματος στην μερίδα του χρήστη. (email, sms).

    Γ. Ασύγχρονη επεξεργασία και αποθήκευση του επαληθευμένου περιεχομένου στην βάση δεδομένων σας, αποστολή ενημερωτικού μηνύματος στην μερίδα του χρήστη περιοδικά πχ εβδομαδιαία με email/ sms.

    4. Στην ενότητα 2 περιγράφετε πως εαν η ταμειακή μηχανή δέχεται τα στοιχεία του πελάτη θα πρέπει να στέλνει τις αποδείξεις και στην ΓΓΠΣ σύμφωνα με την ενότητα 4 και άρα δεν χρειάζεται να την στέλνει ο πελάτης. Πιστεύω πως υπάρχει μια σοβαρή παράλειψη εδώ καθότι ο πελάτης δεν έχει καμμία επβεβαίωση πως η απόδειξη του καταχωρήθηκε πραγματικά και πως δεν έλαβε μια απόδειξη απο μια αδήλωτη ταμειακή μηχανή (Η ένδειξη «ΔΕΝ ΥΠΟΒΑΛΛΕΤΑΙ» θα μπορεί εύκολα να παραχαραχθεί σε αυτές τις ταμειακές μηχανές). Προτείνω να υπάρχει κάποιας μορφής ειδοποίηση προς τον πολίτη (sms, email κλπ) και το μήνυμα στην απόδειξη να προτρέπει τον πελάτη να καταχωρήσει την απόδειξη εαν η επιβεβαίωση δεν έρθει μέσα σε 24 ώρες.

    5. Στην ενότητα 4 περιγράφετε την δυνατότητα σύνδεσης κάθε ταμειακής μηχανής με τα συστήματα της ΓΓΠΣ ώστε να αποστέλλει στοιχεία συναλλαγών σε πραγματικό ή σχεδόν πραγματικό χρόνο. Σίγουρα μελλοντικά μοντέλα ταμειακών μηχανών θα μπορούσαν να προσφέρουν τέτοιες δυνατότητες αλλά την παρούσα στιγμή κάτι τέτοιο θα ήταν εφικτό χρησιμοποιώντας την σειριακή πόρτα της ταμειακής μηχανής και έναν νέο τύπο φορολογικού μηχανισμού (π.χ. τύπου Γ). Ο φορολογικός αυτός μηχανισμός, είτε πρόκειται για επιχείρηση έκδοσης μηχανογραφημένων αποδείξεων είτε επιχείρηση με απλή ταμειακή μηχανή, θα μπορούσε να στέλνει και την κίνηση Ζ και τα στοιχεία αποδείξεων πάνω απο την ίδια υποδομή. Η συνδεσιμότητα θα μπορούσε να διατίθεται είτε μέσω υπάρχουσας διαδυκτιακής υποδομής, είτε μεσω GPRS/3G είτε ακόμη και μέσω dial up σύνδεσης σε 0800 αριθμό. Ολα τα παραπάνω προσφέρονται ήδη απο διάφορους κατασκευαστές M2M (Machine 2 Machine) modules με αρκετά χαμηλό κόστος, ενώ προσφέρουν και υποστήριξη σε εξειδηκευμένα binary προτοκολλα επικοινωνίας σχεδιασμένα για ασύρματες εφαρμογές επικοινωνίας όπως το MQTT (Message Queue Telemetry Transport, http://mqtt.org/). Επίσης, θα μπορούσατε ακόμα και διαθέσετε ένα reference implementation του φορολογικού μηχανισμού στην open source hardware πλατφόρμα Arduino (http://www.arduino.cc/) , έτσι ώστε να προωθήσετε την καινοτομία και να μην απευθυνθείτε μόνο στους κατασκευαστές ταμειακών μηχανών. Τέλος, θα μπορούσε ιδανικά η M2M λύση να περιλαμβάνει tamper proof sensors ώστε να αποτρέπεται η κακόβουλη παρέμβαση στους μηχανισμού, οι απόπειρες των οποίων θα μπορούσαν να στέλνουν tamper alarms στην ΓΓΠΣ, με αποτέλεσμα να ελέγχεται η επιχείρηση.

    6. Στo παράρτημα Α, περιγράφετε πως η ασφάλεια μεταφοράς των δεδομένων βασίζεται στα πρότυπα HTTP Basic authentication και SSL, ενώ αναφέρετε συγκεκριμένα πως η μέθοδος είναι ασφαλής αφού πρόκειται για https. Προσωπικά βλέπω τουλάχιστον 2 σημαντικούς κινδύνους με αυτή την μέθοδο:

    Α. Έλειψη ταυτοποίησης της πηγής δεδομένων: Σε περίπτωση που το όνομα και το συνθηματικό της επιχείρησης χρησιμοποιηθούν σε ταμειακή μηχανή / φορολογικό μηχανισμό άλλης επιχείρησης δεν έχετε κάποιο τρόπο να το καταλάβετε καθότι θα είναι αδύνατο να προσδιορισθεί μια σταθερή διεύθυνση IP για την επιχείρηση που στέλνει τα στοιχεία.

    Β. Ενας κακόβουλος υπάλληλος της επιχείρησης ή και του φορέα παροχής δικτυακής υποδομής θα μπορούσε σχετικά εύκολα να πραγματοποιήσει μια επίθεση man-in-the-middle αλλάζοντας π.χ. την συμπεριφορά της υποδομής DNS και να οδηγήσει τα δεδομένα στην ΓΓΠΣ μέσω όμως κάποιου διακομιστή που αντιγράφει όλα τα στοιχεία για δική του χρήση.

    Προτείνω λοιπόν την χρήση μιας υποδομής PKI όπου κάθε επιχείρηση να λαμβάνει ένα x509 πιστοποιητικό (και το αντίστοιχο συνθηματικό του) για χρήση στις μεταφορές δεδομένων. Παράλληλα το ‘x509 trust hierarchy’ και των 2 πλευρών να εμπιστεύεται μόνο την εν λόγω υποδομή PKI οπότε:

    Α. Ο διακομιστής σας δέχεται συνδέσεις ΜΟΝΟ από κατόχους πιστοποιητικών που έχει ψηφιακά υπογράψει η PKI υποδομή σας.
    Β. Η ταμειακές μηχανές / φορολογικοί μηχανισμοί εμπιστεύονται συνδέσεις ΜΟΝΟ σε διακομιστές με πιστοποιητικά που έχει ψηφιακά υπογράψει η PKI υποδομή σας.

    Τέλος, για επιπλέον επαλήθευση στην αποστολή δεδομένων από επιχειρήσεις, θα μπορούσατε να συμπεριλάβετε στοιχεία όπως ο σειριακός αριθμός της ταμειακής μηχανής / φορολογικού μηχανισμού.

    7. Στις προτάσεις δεν αναφέρετε κάτι σχετικό με τις συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες. Πιστεύω πως ο πιο εύκολος τρόπος θα ήταν να ζητήσετε από τις τράπεζες που συλλέγουν POS συναλλαγές (acquiring) να συμμετέχουν, καθότι και θα αντιμετωπίσουν τις λιγότερες τεχνικές δυσκολίες με δεδομένο πως όλα τα στοιχεία που αποστέλλουν τα POS είναι ήδη ηλεκτρονικής μορφής. Σε συνδυασμό μάλιστα με επιχειρήσεις που συμμετέχουν στην αποστολή των στοιχείων θα έχετε μία επιπλέον επαλήθευση των συναλλαγών και για τις επιχειρήσεις και για τους συμμετέχοντες πολίτες. Παράλληλα, ίσως σε συνδυασμό με κάποιο προνόμιο, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν κίνητρο για τους πολίτες να χρησιμοποιήσουν πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες για τις συναλλαγές τους καθότι οι αποδείξεις τους θα αποστέλλονταν αυτόματα στην μερίδα τους.

    8. Η διαβούλευση αναφέρεται σε διάφορους τρόπους ψηφιοποίησης των δεδομένων των συναλλαγών μας με σκοπό να καταλήξουν σε μια ηλεκτρονική μερίδα είτε μιλάμε για πολίτη είτε για επιχείρηση. Τα δεδομένα αυτά μπορεί να τα χρησιμοποιήσετε για την πάταξη της φοροδιαφυγής αλλά παράλληλα ανήκουν και στον εν λόγω πολίτη / επιχείρηση. Μια επιχείρηση με μηχανογραφημένο σύστημα αποδείξεων / ERP υποδομές τα έχει ήδη, μια όμως με απλή ταμειακή μηχανή δεν τα έχει σε ηλεκτρονική μορφή και το ίδιο ισχύει για τον πολίτη. Προτείνω λοιπόν να δώσετε την δυνατότητα εξαγωγής των δεδομένων αυτών για προσωπική χρήση, βοηθώντας έτσι τον πολίτη που συμμετέχει να αναλύσει που ξοδεύει τα χρήματα του και τον απλό έμπορο να μειώσει τα λογιστικά του κόστη. Παράλληλα θα δημιουργήσετε μια νέα αγορά από παράπλευρες υπηρεσίες οι οποίες θα αναλύουν τα δεδομένα αυτά για λογαριασμό πολιτών και μικρών επιχειρήσεων που δεν έχουν ERP υποδομές και θα συμμετέχετε στην ανάπτυξη της οικονομίας.

    9. Μέσα σε όλες τις προτάσεις για ψηφιοποίηση της απόδειξης δεν φαίνεται να προτείνετε κάτι που θα μειώσει την χρήση χαρτιού. Είναι κατανοητό πως ο πολίτης που κάνει μια συναλλαγή με φυσική του παρουσία δύσκολα θα δεχτεί να αποχωρήσει χωρίς την απόδειξη / εγγύηση που να του πιστοποιεί την αγορά του αγαθού ή υπηρεσίας. Παρόλο που κάτι τέτοιο θα μπορούσε να εξομαλυνθεί σε περίπτωση ειδοποίησης της καταχώρησης στην μερίδα του (sms, email) θα ήταν σκόπιμο να γίνει μια προσπάθεια στα πρότυπα των υποδομών EBPP (Electronic Bill Presentment and Payment) για υπηρεσίες και συναλλαγές μέσω διαδικτύου ή μηνιαίας κλπ χρέωσης (εξαιρουμένων των ΔΕΚΟ που δεν εκπίπτουν). Η ΓΓΠΣ θα μπορούσε να προσφέρει τις απαραίτητες υποδομές / κίνητρα στις επιχειρήσεις για ηλεκτρονικές αποδείξεις και πληρωμές όταν δεν υπάρχει φυσική παρουσία του πολίτη. Τα πλεονεκτήματα θα ήταν αρκετά:

    Α. Όλες οι συναλλαγές μέσω EBPP θα κατέληγαν αυτομάτως στις μερίδες των επιχειρήσεων και πολιτών που συμμετέχουν.
    Β. Η προσπάθεια θα συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος λόγω της μείωσης στην χρήση χαρτιού / μελανιού
    Γ. Οι αποδείξεις αυτές δεν μπορούν να χαθούν.
    Δ. Μικρές / Πολύ μικρές επιχειρήσεις θα μπορέσουν να προσφέρουν ανώτατης ποιότητας υπηρεσίες.
    Ε. Τόνωση της οικονομίας από τις παράπλευρες υπηρεσίες που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν πάνω σε μια τέτοια υποδομή (π.χ. πληρωμές μέσω κινητών συσκευών κλπ)
    ΣΤ. Συμβολή των πληρωμών σε ταχυδρομεία στην υποδομή.

    Με εκτίμηση,

    Αλέξανδρος Κρητικός
    Vice President Engineering
    http://www.my-channels.com

  • Όλοι οι πολίτες που αγοράζουν με το σύστημα της λιανικής πώλησης να εφοδιαστούν από μια μαγνητική κάρτα. επίσης, όλα τα καταστήματα με αντίστοιχες ταμιακές μηχανές. Όποιος αγοράζει το παραμικρό, ακόμη και από περίπτερο, θα δίνει την κάρτα του και ο πωλητής θα την περνάει από το μηχάνημα. Αυτόματα θα καταγράφετε η αφορά στην κάρτα. ταυτόχρονα θα του δίδετε και μια απόδειξη που θα είναι η επιβεβαίωση ότι πράγματι καταγράφηκε η πώληση. Ο πωλητής θα είναι υποχρεωμένος κάθε βράδυ με την σύνδεση ιντερνέτ να αποστέλλει όλες του τις πωλήσεις στο σύστημα πληροφοριακών συστημάτων του υπουργείου. Στο τέλος της χρονιάς ο πολίτης θα πηγαίνει στον λογιστή του την κάρτα και αυτόματα με το διάβασμά της από ειδικό μηχάνημα θα μεταφέρονται όλα τα δεδομένα στο πληροφοριακό σύστημα, ταυτόχρονα με την υποβολή της φορολογικής δήλωσης που επίσης θα γίνεται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά. Έτσι, ο πολίτης δεν θα υφίσταται καμία ταλαιπωρία. Επίσης, κανείς δεν θα μπορεί να πουλήσει ή να αγοράσει αν δεν υπάρχει η συγκεκριμένη κάρτα ή αν ο επιχειρηματίας δεν έχει το αντίστοιχο μηχάνημα.
    Τέλος, έχω να σας προτείνω το εξής. Όταν στο υπουργείο θα βλέπουν ότι γίνονταν μεγάλες αγορές, τότε θα πρέπει να αποστέλλετε έλεγχος για να βλέπει η εφορία αν έγινε πράγματι η συναλλαγή ή είναι εικονική. Αυτό θα πρέπει να γίνεται και με τα τιμολόγια που εκδίδουν οι επιχειρήσεις. Ας πούμε π.χ. ότι πήγα να αλλάξω λάστιχα σε ένα φορτηγό που κοστίζουν 10000 ευρώ. Αν μέσα σε 5 μέρες έρθει το ΣΔΟΕ και βρει το όχημα με παλιά λάστιχα, τότε αυτό σημαίνει ότι η συναλλαγή είναι εικονική.
    Επίσης, αν ένας έχει κάνει πάρα πολλές αγορές που δεν συνάδουν με το εισόδημά του, τότε να τον καλεί το κράτος για διευκρινήσεις.
    Αν το κράτος εκσυγχρονιστεί δεν έχει να φοβηθεί τίποτα.

  • Σχετικά με την κλήρωση που λέω παραπάνω, γιατί όχι κλήρωση και άλλων επάθλων; (δωρεάν διακοπές/εισητήρια μέσω ΕΟΤ, ή και ένα σπίτι [για όποιους επιλαχόντες πληρούν κάποια εισοδηματικά κριτήρια] μέσω της εργατικής εστίας, κλπ.). Δεν είναι απαραίτητο να είναι φοβερά αυτά, η επιβράβευση μετράει (π.χ. ένα «καλό» έπαθλο για κράχτης και αρκετά άλλα μικρότερα [και από χορηγούς ίσως – δημοσίους οργανισμούς αλλά και επιχειρήσεις για έμμεση διαφήμιση τους στη λίστα με τους επαθλοθέτες και τα προϊόντα/υπηρεσίες-έπαθλα])

  • Είναι πολύ σημαντική η προσπάθεια της Πολιτείας για εισαγωγή νέων θεσμών και διαδικασιών για την εμπέδωση της φορολογικής συνείδησης.

    1. Τρόποι Υποβολής των Αποδείξεων
    Το κείμενο της Διαβούλευσης περιγράφει τρεις διαφορετικούς τρόπους υποβολής των αποδείξεων.
    Οι δύο τρόποι βασίζονται σε πρωτοβουλία των καταναλωτών ενώ ο τρίτος σε πρωτοβουλία των επιχειρήσεων.

    Παραμένει το κενό μη υποβολής αποδείξεων και από τις δύο πλευρές: Ο καταναλωτής έχασε την απόδειξη και η επιχείρηση ξέχασε να την στείλει.

    Επομένως ο δεύτερος τρόπος, όπως αναγράφεται στη διαβούλευση – Αποστολή των στοιχείων της απόδειξης και του κωδικού του φορολογουμένου από την επιχείρηση – πρέπει να είναι υποχρεωτικός για τις επιχειρήσεις.
    Οι φορολογούμενοι θα υποβάλουν επίσης ενδεχομένως τις αποδείξεις τους με ένα από τους δύο τρόπους, ώστε:
    Να απολαμβάνουν της αναγνώριση τω αντίστοιχων δαπανών
    Να παρέχεται η δυνατότητα διασταύρωσης των στοιχείων από την ΓΓΠΣ.

    2. Γραμμωτός Κωδικός Φορολογουμένου
    Θα γεμίσει το πορτοφόλι των πολιτών με κάρτες: Ταυτότητα, ΑΜΚΑ, Κωδικός Φορολογούμενου, Άδεια Οδήγησης, κλπ.
    Τι θα γίνει αν ο φορολογούμενος δεν έχει κατά τη συναλλαγή τον Γραμμωτό Κωδικό του?
    Θα θεωρείται σαν δικαιολογία από την επιχείρηση για μη έκδοση της απόδειξης?

    Προτείνω οι αποδείξεις να μη συνδέονται με τον ΑΦΜ του φορολογούμενου. Οι επιχειρήσεις θα εκδίδουν κανονικά αποδείξεις, τα στοιχεία θα αποστέλλονται πάντα από τις Ταμειακές Μηχανές στη ΓΓΠΣ και οι φορολογούμενοι θα τις καταγράφουν ηλεκτρονικά ή φυσικά στη δήλωσή τους με κίνητρο την έκπτωση φόρου.

    3. Αποστολή των Στοιχείων από τις Ταμειακές Μηχανές
    Το πρωτόκολλο XML είναι βαρύ πρωτόκολλο και απαιτεί μεγάλη χωρητικότητα δεδομένων. Υπάρχουν και άλλα πρωτόκολλα πιο ελαφρά, όπως το HEFFIAM, απόλυτα κατάλληλο για τέτοιες εφαρμογές.

    Μια εναλλακτική πρόταση είναι οι Προμηθευτές των Συστημάτων Επικοινωνίας των Ταμειακών Μηχανών με την ΓΓΠΣ, να διαθέτουν δικούς τους Servers, όπου θα συγκεντρώνονται σε πραγματικό χρόνο τα στοιχεία από τις Ταμειακές Μηχανές και θα αποστέλλονται μαζικά στην ΓΓΠΣ σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους (π.χ. κάθε τέλος εβδομάδας).

    Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να μην δημιουργείται συμφόρηση στις γραμμές data αλλά και να υπάρχει μια δομημένη μεταφορά δεδομένων.

    Επίσης με αυτόν τον τρόπο αν ένας κατασκευαστής χρησιμοποιεί άλλο πρωτόκολλο για την μεταφορά των δεδομένων από τις Ταμειακές Μηχανές, θα μπορεί επίσης να ενταχθεί στην αγορά, αρκεί τα στοιχεία που συγκεντρώνονται στον αντίστοιχο Server του, πριν την αποστολή στην ΓΓΠΣ να μετατρέπονται σε πρωτόκολλο XML, αν αυτό

  • Σαν κίνητρο για τις αποδείξεις έχει προταθεί και παλιότερα κλήρωση χρηματικού (ή άλλων) επάθλων. Θα μπορούσε εκεί να μετρά το πλήθος των μοναδικών (ανά ΑΦΜ επιχειρηματία) αποδείξεων που προσκόμισε ο φορολογούμενος (σε αυτοματοποιημένο σύστημα εννοείται για να μην τσιμπάνε/επαναχρησιμοποιούν αποδείξεις οι εφοριακοί) και να παίρνεις περισσότερες «συμμετοχές» στην κλήρωση έτσι (1 ανά ΑΦΜ επιχείρησης για την οποία προσκόμισες απόδειξη)

  • …για να μην πω για τις τράπεζες που για να κλείσει ένα λογαριασμό ο αδελφός μου η Εθνική του ζητούσε να της πάει το εκαθαριστικό του (ενώ είχε βεβαίωση εφορίας μαζί του για ανάθεση του συγκεκριμένου ΑΦΜ σε αυτόν – προφανώς δεν τους πέρασε τελικά, αλλά το θράσος τους δεν έχει όρια)

  • Σχετικά με τα προσωπικά δεδομένα, δεν θεωρώ πως κινδυνεύουν από ένα αυτοματοποιημένο σύστημα της ΓΓΠΣ (δηλαδή χωρίς ανθρώπινες παρεμβάσεις παρά μόνο σε ανώτατο επίπεδο και με καταγραφή ενεργειών και τακτικές αναφορές – ίσως έλεγχο και από δικαστικούς στο τι ενέργειες γίνονται στο σύστημα).

    Κινδυνεύουν περισσότερο από τους επίορκους μέσα στις εφορίες που τώρα τα πουλάνε (αντίστοιχα στις πολεοδομίες, σε υποθηκοφυλακεία κλπ. όπου ξεκινάς να χτίσεις και σε παίρνουν τηλ. μετά οι τράπεζες σπίτι σου αν θες στεγαστικό κλπ.) και από τις ανεξέλεγκτες επιχειρήσεις (δεν βλέπω γιατί να να επιτρέπεται να συσχετίζουν προσωπικά στοιχεία του πελάτη με την καταναλωτική συμπεριφορά του – ας κρατάνε ανώνυμες [αλλά αριθμημένες μοναδικά όπως εξηγώ παραπάνω] αγοραστικές συμπεριφορές καλύτερα / φυσικά τα e-shop θα έχουν κάποιο πλεονέκτημα τότε [κρατάνε τα στοιχεία του πελάτη για αποστολές προϊόντων συνήθως])

    *** Παρεμπιπτόντως, ότι μέτρα αποφασιστούν θα πρέπει να καλύπτουν και τα ελληνικά e-shop (που προφανώς θέλουν και αυτά έγκειρη ειδοποίηση για να προσαρμόσουν τις υποδομές τους)

  • 19 Μαΐου 2010, 13:53 | ARIS PAPAS

    ΚΑΘΙΕΡΩΣΤΕ ΚΑΘΕ ΠΛΗΡΩΜΗ ΓΙΑ ΝΑ ΙΣΧΥΕΙ ΣΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΜΕ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΚΑΡΤΑ
    ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΣΥΣΤΗΜΑ ΩΣΤΕ ΑΜΕΣΑ ΜΕ ΤΗΝ ΧΡΕΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΡΤΑΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΝΑ ΠΙΣΤΩΝΕΤΑΙ
    ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ Ο ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ
    ΔΗΜΟΣΙΟ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΦΠΑ.ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ 20%ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΙΕΣ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΩΣ ΑΝΩ ΤΡΟΠΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΔΙΔΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
    ΔΕΝ ΒΟΗΘΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑΤΙ ΣΤΟ ΝΑ ΞΕΡΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΙΟΣ ΑΓΟΡΑΣΕ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΠΟΥΛΗΣΕ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΑΝ ΔΕΝ ΣΥΝΔΥΑΖΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΤΟΥ ΦΠΑ ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΛΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ?ΠΙΘΑΝΩΣ ΝΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΝΑ ΦΘΑΣΟΥΜΕ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΠΩΛΗΣΗ ΝΑ ΕΞΟΦΛΕΙΤΑΙ ΑΜΕΣΑ Ο ΦΠΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ .

  • Μετά απο 21 χρόνια στην λύση ανοιχτών προβλημάτων πληροφορικής γνωρίζω ότι όλα είναι σύνθετα μέχρι να τα δούμε απλά .

    Θεωρώντας σαν βασική αρχή την έκδοση απόδειξης(μέσω ταμειακής η Η/Υ) και γνωρίζοντας οτι η διεθνής πρακτική είναι η τεχνολογία να εξυπηρετεί τον απλό καθημερινό άνθρωπο και την ταμειακή διαχείριση των ημερήσιων εσόδων της εκάστοτε ΔΟΥ προτείνω τα εξής σε ημερήσια βάση.

    Ταμειακές Μηχανές
    Αποστολή οικονομικών στοιχείων ανά απόδειξη με την πληροφορία ταυτοποίησης του καταναλωτή/εταιρείας για την φορολογική του απαλλαγή

    Η/Υ
    Αποστολή οικονομικών στοιχείων ανά απόδειξη με την πληροφορία ταυτοποίησης του καταναλωτή /εταιρείας για την φορολογική του απαλλαγή.
    Βασική διαφορά η ενσωμάτωση της σήμανσης του παραστατικού καθώς και των αρχείων του φορολογικού μηχανισμού μια και στον Η/Υ (ΦΜΥ Τύπου Α) είναι σχετικά απλή η διαφοροποίηση του ΦΠΑ μετά την έκδοση του παραστατικού.

    Με αυτόν τον τρόπο σε εταιρικό επίπεδο οι εκκαθαρίσεις ΦΠΑ θα είναι προτεινόμενες και η παρακολούθηση του προυπολογισμού κρατικών εσόδων σε ημερήσια βάση.
    Σε ότι αφορά την φορολογική απαλλαγή απο τις αποδείξεις λιανικής αυτή θα έχει υπολογιστεί για κάθε πολίτη ανάλογα με τα ΚΑΔ που συμμετέχουν σε αυτή.

    Διεύθυνση Λογισμικού
    Secure LTD

  • 1) προσωπικά δεν θέλεω να έχω σχέση με τις τράπεζες και πολλοί άλλοι υποθέτω
    2) η χρεωστική (debit) κάρτα είναι πολύ επικίνδυνη για να σου αδειάσουν το λογαριασμό (σε αντίθεση με την πιστωτική που επιβεβαιώνεις ή αρνείσαι την αναλυτική στο τέλος του μήνα και αν αρνηθείς δεν πας φυσικά να την πληρώσεις [ή αφαιρείς όλα τα λεφτά από τον λογαριασμό που έχεις συνδέσει με αυτή αν έχεις συνδέσει κάποιον])
    3) για τις καγιέν, το τεκμήριο είναι «διαβίωσης», όχι «κτήσης» – αντίστοιχα όπως είχε αναφέρει και ο Παπακωνσταντίνου στην TV, αν μένεις σε βιλάρα και ανήκει σε off-shore πάλι θα την πατήσεις (θεωρείται κριτήριο διαβίωσης) και ας δηλώνεις κάποιο οικονικό χαμηλό ενοίκιο πως πληρώνεις εκεί
    3) ίσως τελικά η πιο εύκολη άμεση λύση είναι να γίνει αυτό που είχα προτείνει παραπάνω, ειδικό μηχανάκι scan+OCR στην εφορία (θα μπορούσε να είναι και καταστροφέας της απόδειξης ταυτόχρονα το ίδιο μηχανάκι αν δεν μπορεί το σύστημα να ελέγξει πως μια απόδειξη δεν περάστηκε δυο φορές – γιατί η επαναχρησιμοποίηση τους γίνεται μέσα από την εφορία προφανώς τώρα). Αυτό όμως δεν δίνει LIVE εικόνα στο υπουργείο για τους τζίρους και αποδείξεις που κόβονται στα καταστήματα για να υποβοηθηθεί στο που θα στείλει ελέγχους (μέσω data mining για αναζήτηση αλλαγών στη φορολογική συμπεριφορά κάποιου καταστήματος κλπ.)

  • 19 Μαΐου 2010, 13:02 | σωκρατης

    με αφορμη το μυνημα για τους τουριστες , εχω τον εξης προβληματισμο ,

    εαν ταξιδεψω στο εξωτερικο και ξοδεψω εκει 1000 ευρω για αγορες , αυτες τις αποδειξεις θα τις βαλω ή οχι στην δηλωση ?

    εαν δεν τις βαλω δεν φτανω το οριο που οριζει το υπουργειο , αρα θα τιμωρηθω ΕΠΕΙΔΗ ξοδεψα λεφτα στο εξωτερικο και αγορα ειδη για την οικογενεια μου στην μιση τιμη απο οτι στην ελλαδα ? δεν ειναι χρηματα ΠΟΥ ΞΟΔΕΨΑ ? τι σημασια εχει ΠΩΣ ή ΠΟΥ τα ξοδεψα ?

    ας το δει καποιος ειδικος αυτο το θεμα

  • 19 Μαΐου 2010, 13:07 | Γιάννης Α.

    Διάβασα απο την αρχή όλα τα σχόλια. Υπάρχουν μερικές αξιόλογες ιδέες καθώς και ενστάσεις που πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη.
    Όμως το σωστό είναι, η ΓΓΠΣ να απευθυνθεί στο μοναδικό θεσμοθετημένο όργανο απο την πολιτεία για το εν λόγω θέμα, και αυτός είναι ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων & Κατασκευαστών Ταμειακών Συστημάτων (Σ.Ε.Κ.Τ. info@sekt.gr).

    Ο εν λόγω σύνδεσμος μέσω των εταιρειών-μελών του, είναι υπεύθυνος για την εγκατάσταση & σωστή λειτουργία των άνω των 800.00 ενεργών ταμειακών συστημάτων σε όλη την ελληνική επικράτεια.Στην ουσία ο σύλλογος μέσω των κατά τόπους εξουσιοδοτημένων τεχνικών του είναι, απο το 1989 που εγκαταστάθηκαν οι πρώτες φορολογικές ταμειακές μηχανές έως και σήμερα, ο θεματοφύλακας της ορθής τήρησης των νόμων και των αποφάσεων του Υπουργείου Οικονομικών σε ότι αφορά τα φορολογικά-ταμειακά συστήματα (φορολογικές ταμειακές μηχανές, φορολογικοί μηχανισμοί κλπ).
    Επομένως ο σύλλογος έχει την τεχνογνωσία και μπορεί να προτείνει τις κατάλληλες λύσεις σε κάθε περίπτωση.

  • 19 Μαΐου 2010, 13:48 | Μαρία Συμεωνίδου

    Τι θα συμβαίνει όμως με τους τουρίστες σε μία τουριστική περιοχή? Στην Κρήτη για παράδειγμα οι μισές συναλλαγές που γίνονται το καλοκαίρι είναι από περαστικούς τουρίστες. Μήπως είναι μια καλή ευκαιρία για τον επιχειρηματία να μην δηλώνει τις συναλλαγές αυτές?

    Επίσης, σε μικρά χωριά όπου δεν υπάρχει πρόσβαση στο Ιντερνετ, πως θα περνάει τις συναλλαγές αυτές κάποιος που για π.χ. έχει ένα καφενείο σε ένα χωριό 30 κατοίκων?

    Στο εξωτερικό πάντως όπου έχω ζήσει 10 χρόνια (Ευρώπη και Αμερική) αυτά τα πράγματα δεν συμβαίνουν και το κράτος δεν καταφεύγει σε τέτοια μέτρα. Θα πρέπει να γίνονται σοβαρότεροι έλεγχοι και να τιμωρείται πραγματικά το μαύρο χρήμα και η φοροδιαφυγή.

  • 19 Μαΐου 2010, 13:51 | Αλέξης

    Στην Βρετανία ακυρώθηκαν οι ταυτότητες του Brown που ήταν control freak και στα σχόλια μιλάνε για περισσότερη γραφειοκρατία και καινούργιες κάρτες.

    Οι επιχειρήσεις ας στέλνουν τα στοιχεία για τις αποδείξεις που δίνουν στους πελάτες όπως γίνεται παντού και τελείωσε το θέμα.

    Καλή δύναμη κ. Παπανδρέου.