Άρθρο 28:Τροποποιήσεις του πδ 237/1986

Το πδ 237/1986 (Α΄110), τροποποείται ως εξής:

1. Στην παράγραφο 1 του άρθρου 2, προστίθεται τρίτο εδάφιο, ως εξής :
«Η υποχρέωση ασφάλισης υφίσταται διαρκώς από τη χορήγηση της αδείας κυκλοφορίας, χωρίς να εξαρτάται από την εν τοις πράγμασι κίνηση ή η λειτουργία του αυτοκινήτου.»

2. Η παράγραφος 4 του άρθρου 5 αντικαθίσταται , ως εξής :

«4. Σε περίπτωση κυκλοφορίας οχήματος, χωρίς την κατά το άρθρο 2 ασφαλιστική κάλυψη επιβάλλονται, πέραν των αναγραφομένων στο άρθρο 12 ποινών, και οι παρακάτω κυρώσεις :
α) Αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδηγού και της άδειας κυκλοφορίας μετά των κρατικών πινακίδων του οχήματος για δέκα (10) ημέρες με πράξη της Αστυνομικής Αρχής. Επί προκλήσεως ατυχήματος από όχημα αφαίρεση πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας για δύο (2) χρόνια και επί υποτροπής για τρία (3) χρόνια. Για την επιστροφή των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας μετά την παρέλευση των ανωτέρω περιόδων απαιτείται η προσκόμιση από τον ενδιαφερόμενο του σχετικού σήματος ασφάλισης.
β) Χρηματικό πρόστιμο, το οποίο βεβαιώνεται με πράξη της Αστυνομικής Αρχής, υπέρ του κατά το άρθρο 16 του κ.ν. 489/1976 Επικουρικού Κεφαλαίου ίσο με χίλια (1.000) ευρώ για τα λεωφορεία και τα φορτηγά δημόσιας χρήσης, πεντακόσια (500) ευρώ για τα επιβατηγά και άλλα οχήματα κάθε φύσης και διακόσια πενήντα (250) ευρώ για τα δίκυκλα. Το παραπάνω χρηματικό πρόστιμο εισπράττεται κατά τις διατάξεις του Κ.Ε.Δ.Ε.
Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης ρυθμίζεται κάθε λεπτομέρεια που είναι αναγκαία για την εφαρμογή της παρούσας παραγράφου.»

3. Προστίθεται άρθρο 5 α, ως εξής:
«Άρθρο 5α
Ο εντοπισμός των τυχόν ανασφάλιστων αυτοκινήτων οχημάτων και η επιδίωξη συμμόρφωσης των ιδιοκτητών αυτών και μέσω της επίσπευσης της διαδικασίας επιβολής των διοικητικών κυρώσεων και ποινών της παραγράφου 4 του άρθρου 5 και των ποινικών κυρώσεων του άρθρου 12, διενεργείται 1. Από τις αρμόδιες Αστυνομικές Αρχές με επιτόπιους ελέγχους , και 2. ηλεκτρονικά με επιμέλεια της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (Γ.Γ.Π.Σ) του Υπουργείου Οικονομικών, η οποία ορίζεται ως η αρμόδια για το σκοπό αυτό υπηρεσία, με την .

κάτωθι διαδικασία:
α) Η Γ.Γ.Π.Σ. του Υπουργείου Οικονομικών αναλαμβάνει τη με ηλεκτρονικό τρόπο διασταύρωση και επεξεργασία των στοιχείων που προκύπτουν από τη ζεύξη των κάτωθι αρχείων (ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων) :
αα) του αρχείου Κέντρου Πληροφοριών που προβλέπεται στο άρθρο 27β του παρόντος, στο οποίο τηρούνται ηλεκτρονικά τα στοιχεία των αυτοκίνητων οχημάτων που είναι ασφαλισμένα και των αυτοκίνητων οχημάτων που εξαιρούνται από την υποχρέωση ασφάλισης αστικής ευθύνης σύμφωνα με το άρθρο 3 του παρόντος και με το άρθρο 4β της οδηγίας 72/166/ΕΟΚ (ΕΕ L 103/1),
ββ) του αρχείου της Γ.Γ.Π.Σ. του Υπουργείου Οικονομικών, στο οποίο τηρούνται ηλεκτρονικά τα στοιχεία των αυτοκίνητων οχημάτων που η άδεια κυκλοφορίας τους εκδίδεται από το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων,
γγ) των αρχείων οιασδήποτε άλλης δημόσιας Υπηρεσίας ή Υπουργείου
που νομιμοποιείται σύμφωνα με την νομοθεσία να εκδίδει άδεια κυκλοφορίας οχημάτων, στα οποία τηρούνται ηλεκτρονικά τα στοιχεία των οχημάτων αυτών.
Για το σκοπό αυτό, το Κέντρο Πληροφοριών και οι παραπάνω δημόσιες Υπηρεσίες ή Υπουργεία υποχρεούνται να θέτουν, σε διαρκή βάση, στη διάθεση της Γ.Γ.Π.Σ. τα παραπάνω αρχεία και στοιχεία τους.

β) Σε περίπτωση που από τη ζεύξη και την επεξεργασία των αναφερομένων στην προηγούμενη περίπτωση α) αρχείων και στοιχείων εντοπίζεται αυτοκίνητο όχημα, για το οποίο προκύπτει ότι δεν υφίσταται η υποχρεωτική κατά τις διατάξεις του άρθρου 2 ασφαλιστική κάλυψη (δηλαδή προκύπτει ανασφάλιστο αυτοκίνητο όχημα), η Γ.Γ.Π.Σ. συντάσσει περί αυτού πράξη, που αποστέλλεται με σχετική Ειδοποιητήρια Επιστολή προς τον ιδιοκτήτη του οχήματος αυτού, με την οποία τον καλεί να προβεί άμεσα και το αργότερο εντός οκτώ (8) ημερών από την παραλαβή αυτής είτε στην παροχή εξηγήσεων σχετικά με την εκ μέρους του τήρηση ή μη της κατά άρθρο 2 υποχρέωσης προς ασφάλιση στην κατά το άρθρο 2 ασφάλιση της αστικής ευθύνης από την κυκλοφορία του αυτοκίνητου οχήματος ιδιοκτησίας του. Για την έκδοση του ασφαλιστηρίου συμβολαίου στην περίπτωση αυτή απαιτείται η προσκόμιση στην ασφαλιστική επιχείρηση της Ειδοποιητήριας Επιστολής και παραβόλου υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου ύψους διακοσίων πενήντα (250) ευρώ.

γ) Σε περίπτωση μη εμφάνισης , μη παροχής ικανοποιητικών εξηγήσεων και μη συμμόρφωσης ιδιοκτήτη οχήματος με τα οριζόμενα στην προηγούμενη περίπτωση β), η Γ.Γ.Π.Σ. αποστέλλει τα στοιχεία αυτού και του οχήματός του, για το όποιο δεν υφίσταται η κατά το άρθρο 2 ασφαλιστική κάλυψη, στην Αστυνομική Αρχή του τόπου διαμονής του ιδιοκτήτη του οχήματος, η οποία επισπεύδει την σε βάρος του επιβολή των κυρώσεων και ποινών που προβλέπονται στην παράγραφο 4 του άρθρου 5 και στο άρθρο 12.

3. Η Γ.Γ.Π.Σ. εκτελεί την προβλεπόμενη στις παραγράφους 2 και 3 διαδικασία ετησίως, σε τακτά χρονικά διαστήματα, και τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο, μετά και από αίτηση του προβλεπόμενου στο άρθρο 16 Επικουρικού Κεφαλαίου.

4. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, μπορεί να ρυθμίζεται κάθε λεπτομέρεια, που είναι αναγκαία για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου » .

4. Στο άρθρο 27 β προστίθεται παράγραφος 9, ως εξής:
«9. Το Κέντρο Πληροφοριών υποχρεούται να θέτει τις πληροφορίες που τηρεί στο αρχείο του και αναφέρονται στην περίπτωση α της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου στη διάθεση της Γ. Γ. Π.Σ., σε διαρκή βάση, προκειμένου να διενεργείται, με ηλεκτρονικό τρόπο, ο έλεγχος και εντοπισμός των αυτοκίνητων οχημάτων για τα οποία δεν υφίσταται η υποχρεωτική κατά τις διατάξεις του άρθρου 2 ασφαλιστική κάλυψη (εντοπισμός ανασφάλιστων οχημάτων), κατά τα ειδικότερα οριζόμενα στο άρθρο 5 α του παρόντος.»

  • 4 Φεβρουαρίου 2013, 18:24 | Δημήτρης

    Θα πρέπει να υπάρξει διαφοροποιήση στις επιχειρήσεις ενοικιάσεων αυτοκινήτων γιατί ενω έχουν τα αυτοκίνητα τους πινακίδες κυκλοφορίας δεν είναι δυνατόν να είναι μόνιμα ασφαλισμένα στις περιόδους που δεν είναι ενοικιασμένα αλλά στο χώρο στάθμευσης της επιχειρησης.

  • 4 Φεβρουαρίου 2013, 18:44 | ΚΑΡΑΚΩΣΤΟΓΛΟΥ Λ.

    Άρθρο 28, παρ. 2 εδ. γ΄
    Τι εννοείται με τον όρο «μη παροχής ικανοποιητικών εξηγήσεων» και πως αυτές αποδεικνύονται.
    Εάν σε κάποιον δοθεί ειδοποίηση ότι είναι ανασφάλιστος και προσκομίσει ασφαλιστήριο συμβόλαιο, δηλαδή συμμορφωθεί γιατί θα πρέπει να πληρώσει επιπλέον και το παράβολο των 250 ευρώ. Στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι κάποιος έχει στην κατοχή του ανασφάλιστο όχημα πρέπει να του δίνεται η επιλογή:α) ή να προσκομίζει ασφαλιστήριο συμβόλαιο ή β) να παραδώσει τις πινακίδες κυκλοφορίας. Μπορεί κάποιος να ανακατασκευάζει μία αντίκα μηχανή και να την έχει στο συνεργείο για δύο χρόνια. Γιατί να την έχει ασφαλισμένη. Μπορεί κάποιος να έχει το αυτοκίνητό του προς πώληση, στην βιτρίνα, σε έμπορο αυτοκινήτων (και να μην πουλιέται για ένα χρόνο), γιατί να το έχει ασφαλισμένο. Γιατί να υπάρχει το πρόστιμο με το παράβολο των 250 ευρώ;Σκοπός του νομοθέτη πιστέυω ότι είναι να μειωθούν τα ανασφάλιστα οχήματα και όχι να τιμωρηθεί ο πολίτης και να εξοντωθεί οικονομικά.

  • 4 Φεβρουαρίου 2013, 18:54 | ΗΛΙΑΣ

    Δε μπορείς να υποχρεώνεις κανέναν να ασφαλίσει το ΙΧ του σε ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία και μάλιστα όταν το όχημα είναι ακινητοποιημένο . Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούνται διακρίσεις έναντι άλλων επαγγελματικών ομάδων .
    Με την ίδια λογική όλοι οι πολίτες πρέπει να είναι ασφαλισμένοι σε ιδιωτικές εταιρείες και όχι στο ΙΚΑ , ΝΑΤ , ΟΓΑ ΟΑΕ ΚΤΛ. ή ανασφάλιστοι .
    Με την ίδια λογική όλοι οι πολίτες θα έπρεπε να υποβάλουν τη Φορολογική τους δήλωση μέσο ιδιώτη Λογιστή .
    Αυτό θα με σύμφερε γιατί είμαι λογιστής .

  • 4 Φεβρουαρίου 2013, 15:56 | Μιχαηλιδης Ιορδάνης

    Παρακαλώ πολύ λάβετε υπ’ οψη σας ότι υπάχει αυτοκίνητο που είναι εφοδιασμένο με το τέλος κυκλοφορίας, όμως λόγω του ότι ο κάτοχος αυτού δεν μπορεί να το οδηγήσει (σχετική βεβαίωση ιατρού Δημόσιου Νοσοκομείου, για χειρουργείο γονάτου)για όσο χρονικό διάστημα λάβει την άδεια από τον γιατρό; Γιατί να μην μπορεί να το έχει ανασφάλιστο (αφού δεν μπορεί να το κυκλοφορεί) για το χρονικό διάστημα που αυτό θα είναι ακινητοποιημένο; Μήπως θα πρέπει να υπολογιστεί και αυτό το ενδεχόμενο; Η λογική λέει ότι οι οδηγοί που συλλαμβάνονται να οδηγούν ανασφάλιστα αυτοκίνητα θα πρέπει να έχουν ΜΕΓΑΛΕΣ οικονομικές και πειθαρχικές ευθήνες.
    Ευχαριστώντας για το χρόνο που θα διαθέσεται,
    Ιορδάνης Κων. Μιχαηλίδης
    Φιλαδελφείας 61
    12242 Αιγάλεω
    τηλ. 210/59.82.721

  • 4 Φεβρουαρίου 2013, 14:54 | Δημητρης Μουτσος

    Κύριοι,
    Θα παρακαλουσα να ληφθη υπ οψη, η ιδιαιτεροτητα των γραφείων ενοικιασης αυτοκινητων, στα νησιά μας ιδιαιτερως, καθώς επισης με τα τουριστικά λεοφωρεία, τα οποία κατα την διαρκεια του χειμώνα βρισκονται σε ακινησία, παραδίδοντας τις πινακιδες κυκλοφορίας.
    Παρακαλώ να διευκρινιστη τι γινεται οταν εχουν παραδοθει οι πινακιδες κυκλοφορίας/αδειες λογω προσωρινής ακινησίας.

  • 4 Φεβρουαρίου 2013, 14:12 | ΜΙΧΑΗΛ

    Αίσχος! ΝΑ ΕΞΑΙΡΕΘΟΥΝ ΤΩΝ ΑΝΩΤΕΡΩ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΤΑ ΔΙΚΥΚΛΑ! ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΟΛΟ ΤΟ ΕΤΟΣ!!! ΑΙΣΧΟΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΑΙΣΧΟΣ!!!

  • 4 Φεβρουαρίου 2013, 13:02 | Νάντια Παπαδάκη

    Κύριε Υπουργέ, παρακαλώ να λάβετε υπόψιν σας, ότι πολλά επαγγελματικά ιχ φορτηγά, έχουν παροπλισθεί λόγω έλλειψης εργασιών από πολλές επιχειρήσεις, πληρώθηκαν τα τέλη κυκλοφορίας με την ελπίδα της αλλαγής της κατάστασης αυτής που επικρατεί στην αγορά κ΄ με το δεδομένο ότι ασφάλιση αυτοκινήτου μπορεί να κάνει κανείς αυθημερόν. Αν κληθούν όμως οι ιδιοκτήτες τους να πληρώσουν κ΄ ασφάλιστρα, άσχετα με το εάν τα κινούν ή όχι, πολλοί θα αναγκασθούν να καταθέσουν τις πινακίδες τους ή να τα αποσύρουν, με συνέπεια ακόμα λιγότερα έσοδα από τα τέλη κυκλοφορίας της επόμενης χρονιάς. Επειδή αντιλαμβάνομαι, ότι δεν υπάρχει ίσως η δυνατότητα από την τροχαία να ελέγχει όλα τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν ανάσφαλιστα, στην παραπάνω περίπτωση κ΄ εφόσον ο επαγγελματίας μπορεί να αποδείξει ότι δεν κυκλοφορεί αυτό, πχ. από τα δελτία αποστολής της επιχείρησης, από την ύπαρξη ιδιωτικού χώρου στάθμευσης στην επιχείρηση του, από την ύπαρξη κ΄ άλλων ασφαλισμένων επαγγελματικών αυτοκινήτων κ΄ σε σχέση με το τζίρο της επιχείρησης, στην περίπτωση αυτή, να μην του επιβάλλεται υποχρεωτική ασφάλιση, ή τουλάχιστον όχι για όλο το έτος (αφορά κ΄ τουριστικές επιχειρήσεις). Αυτό θα μπορούσε να γίνει ίσως κ΄ με την καταβολή κάποιου παραβόλου υπέρ του επικουρικού ταμείου.
    Με εκτίμηση,
    Νάντια Παπαδάκη
    Ηράκλειο, Κρήτη.

  • 4 Φεβρουαρίου 2013, 12:01 | ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΓΚΑΡΑΒΕΛΑΣ

    κατά την γνώμη μου θα πρέπει:

    α)να είναι υποχρεωτική η ασφάλιση σε ΟΛΑ τα κρατικά οχήματα (ΕΛ.ΑΣ,ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ,ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ κλπ)

    β)να υπάρχει ένας τρόπος,ώστε ο κάτοχος ενός οχήματος,το οποίο δεν το κυκλοφορεί,να μπορεί να το έχει ανασφάλιστο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

    γ)το πρόστιμο που θα επιβάλλεται σε όχημα που δεν είναι ασφαλισμένο,να κατατίθεται σε ειδικό λογαριασμό,όπου η χρήση του θα αφορά τρόπους αντιμετώπισης μείωσης τροχαίων ατυχημάτων,εκπαίδευσης παιδιών στα σχολεία κλπ.

  • 4 Φεβρουαρίου 2013, 12:26 | Γιάννης

    Κύριοι,

    Θεωρώ παντελώς αδικαιολόγητη την υποχρέωση ασφάλισης, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, οχημάτων τα οποία δεν είναι σε θέση να μετακινηθούν (και συνεπώς να εμπλακούν σε ατύχημα) για συγκεκριμένες χρονικές περιόδους. Για παράδειγμα, πολλοί οδηγοί δεν μετακινούν τις μοτοσυκλέτες τους κατά τη διάρκεια του χειμώνα είτε λόγω μηχανικών προβλημάτων είτε για λόγους ασφαλείας. Σημειώνεται επίσης πως στις περιπτώσεις αυτές, έχουν πληρωθεί τα τέλη κυκλοφορίας, έστω και για περιορισμένη χρήση των οδικών δικτύων στη διάρκεια του έτους. Δεν υφίσταται, όμως, λόγος ασφάλισης ενός οχήματος σε ακινισία. Ο μόνος, ίσως, λόγος είναι η εξυπηρέτηση συμφερόντων των ασφαλιστικών εταιρειών… Αντιλαμβάνομαι πως πολλοί επιλέγουν συνειδητά να κυκλοφορούν ανασφάλιστοι, οπότε οποιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση θα πρέπει, πιστεύω, να στοχεύει αυτούς και όχι το σύνολο των ευσυνείδητων οδηγών.

    Με εκτίμηση,
    Γιάννης Β.

  • 4 Φεβρουαρίου 2013, 12:37 | ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

    Άρθρο 28 παρ.3 εδ. γ
    Τιεννοείται με τον όρο «μη παροχή ικανοποιητικών εξηγήσεων» και πως αποδεικνύονται αυτές;. Πρέπει να υπάρχουν διευκρινήσεις επ΄ αυτού του θέματος. Πχ. Έχω μια μοτοσικλέτα-αντίκα για αναπαλαίωση και είναι δύο χρόνια στο συνεργείο, βαφείο. Γιατί θα πρέπει να πληρώνω ασφάλεια αφού είναι σε κομμάτια και δεν υπάρχει καμία περίπτωση να προκαλέσει ατύχημα.
    Επιπλέον γιατί να υπάρχει το πρόστιμο-«χαράτσι» των 250 ευρώ; Όποιος έχει ανασφάλιστο όχημα όταν θα προσκομίζει ασφαλιστήριο θα πρέπει να μην έχει κανένα επιπλέον πρόστιμο. Σε τέτοιες επόχές δεν υπάρχουν χρήματα για να ασφαλίσουμε το οχημά μας, πόσο μάλλον για να πληρώνουμε «χαράτσια». Στην περίπτωση που κάποιος συλληφθεί να κυκλοφορεί ανασφάλιστο όχημα θα πρέπει να του επιβληθεί πρόστιμο αλλά εάν κάποιος το έχει κλειστό σε γκαράζ ή σε συνεργείο για χρόνια γιατί να πληρώσει μαζί με το ασφαλιστήριο επιπλέον 250 ευρώ «χαράτσι»;

  • 4 Φεβρουαρίου 2013, 11:53 | Δ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΔ 237/1986
    ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΝΕΤΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΔΕΙΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ
    ΙΧ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ, ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΜΕ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥΣ ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΟΥΝ ΤΗΝ ΑΚΙΝΗΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΟΥ ΟΧΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΑΛΛΑΣΟΝΤΑΙ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΙΜΟΥ.
    ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΧΩ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΜΟΥ ΕΝΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ Φ.ΙΧ ΚΑΙ ΔΥΟ ΙΧ.ΕΧΩ ΠΛΗΡΩΜΕΝΑ ΤΑ ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΑΛΛΑ ΤΟ ΕΝΑ ΙΧ ΔΕΝ ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩ ΚΑΘΟΛΟΥ (ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΠΟΠΟΙΟΥΣΕ Η ΣΥΖΥΓΟΣ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΗΣ, ΑΛΛΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΤΑ ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ) ΟΥΤΕ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΟ ΠΟΥΛΗΣΩ. ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΥΠΟΧΡΕΩΘΩ ΝΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΩ ΘΑ ΠΑΡΑΔΩΣΩ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΤΟΥ ΕΝΟΣ ΙΧ ΚΑΙ ΘΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΩ ΑΥΤΟ ΜΕ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΥΒΙΚΑ.

  • Παρακαλώ όπως προστεθεί παράγραφος στο Νομοσχέδιο η οποία να προβλέπει ότι η εν λόγω διάταξη δεν θα ισχύει για τα ενοικιαζόμενα οχήματα, δεδομένου ότι οι επιχειρήσεις μας λειτουργούν στα νησιά μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες και τα οχήματά μας τα ασφαλίζουμε για λίγους μήνες, όταν και κυκλοφορούν.

  • 4 Φεβρουαρίου 2013, 09:47 | Χαρουλης

    Ειμαι επιχειρηματιας και διαθετω στολο 20 αυτοκινητων με χρηματοδοτηση, πληρωμενα τα τελη κυκλοφοριας με υποχρεωση ασφαλιστικης καλυψης δικη μου. Η εταιρια μου δουλευει εποχιακα,τα αυτοκινητα ειναι ακινητοποιημενα σε χωρο σταθμευσης ιδιωτικο,Τι γινεται σε αυτη την περιπτωση,πρεπει να βγαλω τις πινακιδες και να τις καταθεσω? Υπαρχει αλλος τροπος να αποδειξω οτι δεν ειναι σε κινηση,παρακαλω δειτε το

  • 4 Φεβρουαρίου 2013, 08:36 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    Σχετικά με την τροποποίηση του Άρθρου 237/1986 αναφορικά με την υποχρεωτική ασφάλιση των οχημάτων.Θα πρέπει να προβλεφθεί η δυνατότητα, εφ’οσον κάποιος διαθέτει χώρο στάθμευσης με υπεύθυνη δήλωση ακινησίας, να έχει την επιλογή για κάποιο χρονικό διάστημα (π.χ. 4 μήνες) να μην ασφαλίζει το όχημα με την προϋπόθεση να μην το κινεί.Οι ποινές και τα για τα ανασφάλιστα κυκλοφορούντα οχήματα πρέπει να είναι αυστηρές, αλλα όχι και για τα ακίνητα ανασφάλιστα οχήματα που παραμένουν σε χώρους στάθμευσης.

  • 4 Φεβρουαρίου 2013, 05:33 | Χαράλαμπος Κατσίκας

    1. Στην παράγραφο 1 του άρθρου 2, προστίθεται τρίτο εδάφιο, ως εξής :
    «Η υποχρέωση ασφάλισης υφίσταται διαρκώς από τη χορήγηση της αδείας κυκλοφορίας, χωρίς να εξαρτάται από την εν τοις πράγμασι κίνηση ή η λειτουργία του αυτοκινήτου.»

    Αυτό σημαίνει ότι με την προτειμόμενη τροποποίηση είμαι παράνομος που έχω παρκαρισμένο στο γκαράζ του σπιτιού μου το αυτοκίνητο για το οποίο έχω μεν πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας για ολόκληρο το χρόνο, αλλά δεν ανανέωσα την ασφάλεια. Σκεφθείτε ότι θα χρησιμοποιήσω το αυτοκίνητο μου μόνο 1 μήνα το καλοκαίρι, αλλά η μέχρι σήμερα ισχύουσα Ελληνική νομοθεσία με τιμωρεί με σοβαρό πρόστιμο άν δεν πληρώσω τα τέλη κυκλοφορίας για ολόκληρο το χρόνο αφού δεν μου δίνει τη δυνατότητα να πληρώσω τέλη κυκλοφορίας για διάστημα μικρότερο του έτους π.χ. 1 ή 3 μήνες. Αυτό είναι Ελληνική εφεύρευρεση.
    Τώρα προτείνετε να πληρώνω και ασφάλεια για το χρόνο που το αυτοκίνητο δεν χρησιμοποιοεί τους κοινόχρηστους δρόμους? Αν πράγματι η τροπολογία αυτή ισχύσει τότε λογικά δεν θα πληρώσω και τα τέλη κυκλοφορίας, γιατί η ενοικίαση αυτοκινήτου για ένα μήνα είναι κατά πολύ φθηνότερη από τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας και ασφάλισης. Οπότε η προσδοκία οτι τα έσοδα από τα τέλη κυκλοφορίας θα διατηρηθούν στο σημερινό επίπεδο και το επικουρικοό κεφάλαιο θα ενισχυθεί είναι πολύ μακρυά από την πραγματικότητα.
    Το προτεινόμενο τρίτο εδάφιο δεν πρέπει να προστεθεί γιατί είναι παράλογο. Επιπλέον πρέπει επιτέλους να εισαχθεί στην Ελληνική νομοθεσία η δυνατότητα πληρωμής τελών κυκλοφορίας ανεξάρτητα από την έναρξη λήξη του ημερολογιακού έτους και για διαστήματα μικρότερα του έτους.
    Τα αυστηρά πρόστιμα καθιστούν τους νόμους σεβαστούς, ενώ οι παράλογες γενικεύσεις προτρέπουν τους πολίτες στην παρανομία.

  • 3 Φεβρουαρίου 2013, 23:32 | παυλος

    Πραγματικα με λυπη μεγαλη παρατηρω αυτο το τερατουργημα και οχι νομο να μην εχει ουτε εναν σχολιασμο.Απο αυτο το νομοσχεδιο μου δημιουργουνται καποιες ευλογες αποριες τις οποιες θα παραθεσω παρακατω.
    1ον.Το κρατος δεν σκεφτεται οτι τα ασφαλιστρα ειναι ηδη πολυ υψηλα για τους ηδη χαμηλους μισθους που επικρατουν στην χωρα μας?Δεν θα πρεπει να συμβαδιζουν με τους μισθους μας??Τα συμβολαια ασφαλισης αυτοκινητων συνεχεια αυξανονται,αλλα οι μισθοι μειωνονται.
    2ον.Το κρατος δεν θα επρεπε να εξυγιανει τον τομεα των ιδιωτικων επιχειρησεων ωστε να προστευει ο απλος πολιτης απο συνεχομενες πτωχευσεις εταιρειων ασφαλισης??
    3ον.Το κρατος αντι να βαλει χαμηλα προστιματα βαζει υψηλα και ετσι οδηγει τον πολιτη στην ακινητοποιηση του αυτοκινητου του.Ετσι το κρατος χανει εσοδα απο τα τελη κυκλοφοριας απο τα παραβολα των κτεο και απο τον φορο καυσιμων που επιβαλει μεσω των πρατηριων καυσιμων.
    4ον.Το κρατος δεν μπορει να καταλαβει οτι η μειωση του αριθμου των κυκλοφορουντων οχηματων θα δημιουργησει περαιτερω ανεργια στον κλαδο του αυτοκινητου?(συνεργεια,αντιπροσωπειες,ι.κτεο,ανταλακτικα αυτοκιν)και αυτοματος ακομη πιο μεγαλη υφεση?
    Ειμαι απολυτα σιγουρος οτι δεν θα εχει τα αποτελεσματα που σκεφτηκαν οι «» του υπουργειου?
    Ηδη στην πολη μου παρατηρω οχηματα να κυκλοφορουν χωρις πινακιδες και ακομα χειροτερα οχηματα με παραποιημενες πινακιδες.Η τροχαια αδυνατει να ελενξει την κατασταση διοτι δεν ειναι αρκετως επανδρωμενη ή υπαρχει αλληλοκατανοηση αποαυτους μιας και οι ιδιοι αδυνατουν να πληρωσουν και αυτοι τα προστηματα-υψηλες ασφαλειες.Σε ολους εχουν γινει μειωσεις μισθων και ολοι προσπαθουνε με οποιο τροπο μπορουν να τα βγαλουν περα.
    Καταληγω.Δεν θελω μοναχα να «κραζω» καποιους αλλα να δινω και προτασεις για την εξευρεση λυσεις.
    Προτεινω λοιπον.
    1ον.Την καταργηση του αρθρου για επιβολη προστιμου 250ευρω και την αντικατασταση του με αυστηρη προιδοποιηση του οδηγου-κατοχου και με αφαιρεση της αδειας κυκλοφοριας και αν θελετε και το διπλωματος οδηγησης.
    2ον.Ο κατοχος του οχηματος εφοσον συλληφθει χωρις ασφαλεια οχηματος απο τα αρμοδια οργανα για παρει πισω την αδεια κυκλοφοριας θα πρεπει να υπογραψει συμβολαιο με ασφαλιστικη εταιρεια ,η οποια θα χρεωνει στον ιδιοκτητη ενα μικρο επασφαλιστρο επειδη το ειχε ανασφαλιστρο τοσο καιρο.(ενα μικρο ειπα…..μην το παρακανετε)
    Εννοειται οτι το προστιμο που οριζει ο Κ.Ο.Κ οτι ο οδηγος δεν εφερε ασφαλεια του οχηματος θα ισχυει κανονικα και θα επιβαλεται κανονικα.
    3ον.Μια αρμοδια υπηρεσια να ελεγχει με καταλληλο προγραμμα ολα τα οχηματα που εχουν την υποχρεωση για ασφαλιση και σε περιπτωση που βρισκεται οχημα ανασφαλιστρο να ειδοποιειται ο κατοχος ωστε να το τακτοποιησει και να δινεται στον κατοχο μια διωρια 15 ημερων μεχρι να βρει μια καταλληλη ασφαλιστικη εταιρεια «ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΙΜΟΥ» αν σε 15 μερες δεν το ασφαλισει να του αφαιρουνται η αδεια κυκλοφοριας και το διπλωμα.(ελεγχος μεσω ασφαλιστικης εταιρειας ,αφου ο ιδιοκτητς θα προσκομιζει και την ειδοποιηση του υπουργειου).
    4ον.Στις 3 συνεχομενες φορες που θα ειδοποιηθει οτι εχει ανασφαλιστρο το οχημα του να αφαιρειται δια παντως το διπλωμα οδηγησης του.
    Σκοπος του νομοσχεδιου πρεπει να ειναι να υποχρεωσει τον πολιτη να εχει κοινωνικη συμπεριφορα προς τον συμπολιτη του με την ασφαλιση του οχηματος του.Ο πολιτης πρεπει να βρισκει φερεγγυες εταιρειες και οχι λαμογια ,και φτηνες υπηρεσιες ασφαλισης.Ας μην ξεχναμε οτι πλεον ο Ελληνας οδηγος δεν κινειται οσο τα προηγουμενα χρονια λογο των αυξημενων καυσιμων.Σκοπος ειναι να συνετισθει ο οδηγος και οχι να μαζευει το κρατος λεφτα.Ειπαμε…λεφτα δεν υπαρχουν μην ακουτε τι λενε οι αλλοι.
    Προτεινω επισης ασχετα με τις νομοθεσιες που ηδη υπαρχουν και που δεν τις γνωριζω ολες, να καθιερωθει αυξημενο ασφαλιστρο στα αυτοκινητα με ξενες πινακιδες οπως π.χ (βουλγαριας,σκοπια,αλβανιας) και να μειωθει ο χρονος παραμονης τους στην χωρα μας.Το φαινομενο εχει λαβει ανησυχητικες διαστασεις.Επισης θα πρεπει ολα τα αυτοκινητα ελληνικα και ξενα να υποκεινται στον Κ.Ο.Κ, πραγμα που δεν συμβαινει.Δηλαδη γνωριζω πολυ καλα οτι στα αυτοκινητα με ξενες πινακιδες δεν μπορουν να υποβληθουν μερικα προστιματα του Κ.Ο.Κ διοτι τα προστιματα δεν θα πληρωθουν ποτε,για λογους που τα αρμοδια οργανα και υπουργεια ξερουν και εθελοτυφλουν να λυσουν.Γιατι αραγε??
    Υ.Γ
    Ελπιζω εστω και ενας απο σας τους υπευθυνους να καθησει 2 λεπτα και να διαβαζει τα λιγα που εγραψα,ετσι για τον κοπο μου και για το οτι ειμαι ο μοναδικος μεχρι τωρα που εχει κανει σχολιο μεχρι τωρα.εκανα λαθος αναρτηση σε πιο πανω αρθρο,ας με συγχωρεσετε.Ευχαριστω…ενας αφραγκος οδηγος.

  • 3 Φεβρουαρίου 2013, 21:01 | Βασίλειος Παπαναστασίου

    Αγαπητοί,

    Οι μοτοσυκλέτες κατά την περίοδο του χειμώνα συνήθως παραμένουν σε ακινησία, άρα και ανασφάλιστες! Γιατί θα πρέπει να υποχρεωθούμε να τις ασφαλίσουμε ενώ δεν τις χρησιμοποιούμε. Αναρωτιέμαι τι σημαίνει η «παροχή των εξηγήσεων». Σαφώς και καταλαβαίνω το σοβαρό πρόβλημα που δημιουργείται από τους παραβάτες, αλλά είναι κρίμα να την πληρώνουμε οι υπόλοιποι.

    Ευχαριστώ.

  • 3 Φεβρουαρίου 2013, 20:13 | Γιώργος

    Η όλη διαδικασία, αρχικά φαίνεται αποτελεσματική, ως προς την επίτευξη της πάταξης κυκλοφορίας ανασφάλιστων οχημάτων. Πρέπει όμως να ληφθούν υπόψη τα εξής:
    – Κάποιοι παραδίδουν τις πινακίδες κυκλοφορίας για ένα έτος, διότι δεν δύνανται να πληρώσουν, λόγω προσωρινών οικονομικών προβλημάτων, τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας.
    – Σύμφωνα με την παρ.2 του σχεδίου η υποχρέωση ασφάλισης συνδέεται μόνο με την κατοχή άδειας κυκλοφορίας, πράγμα που σημαίνει ότι ακόμη κι αν ο ιδιοκτήτης παραδώσει τις πινακίδες λόγω αδυναμίας πληρωμής των τελών κυκλοφορίας (που αναγκαστικά ακινητοποιεί το όχημα και δεν υπάρχει κίνδυνος κυκλοφορίας ανασφαλίστου) θα βρεθεί αντιμέτωπος με την υποχρεωτική ασφάλιση που απαιτεί τα ίδια ή και περισσότερα χρήματα για ένα έτος.
    – Στην περίπτωση αυτή για να αποφύγει τις διοικητικές ποινές της μη ασφάλισης θα πρέπει να «ξεφορτωθεί» το όχημα, δηλαδή να το πουλήσει.
    Αποτέλεσμα είναι αυτοί που δυσκολεύονται να διατηρήσουν το όχημά τους να αναγκαστούν όχι να το ακινητοποιήσουν, αλλά να το χάσουν οριστικά και το επίπεδο διαβίωσής τους να μειωθεί δραματικά εξαιτίας μιας προσωρινής οικονομικής στενότητας.

    Αν η κυβέρνηση επιμείνει στην ψήφιση του παρόντος, θα πρέπει να συσχετίσει την υποχρέωση ασφάλισης με την κατοχή των πινακίδων κυκλοφορίας, που είναι μια λύση όχι τόσο αποτελεσματική, αλλά περισσότερο ανθρώπινη. Αν σε συνδυασμό με το προηγούμενο, εξετασθεί η δυνατότητα διάσπασης των τελών κυκλοφορίας σε 3 ισόποσες δόσεις που θα αφορά την κυκλοφορία στα 3 4μηνα του έτους, αφενός θα ασφαλίζονται όσα κυκλοφορούν, αφετέρου θα μπορεί ο ιδιοκτήτης να παύει την κυκλοφορία του οχήματος, παραδίδοντας τις πινακίδες για ενα 4μηνο, απαλλασσόμενος από κάθε τέλος (ασφάλιση – κυκλοφορία). Έτσι κι εγώ θα ασφαλίζω και κυκλοφορώ τη μηχανή μου 8 μήνες το χρόνο, αποδίδοντας έσοδα στο κράτος. Αν ψηφιστεί αυτούσιο το άρθρο, θα την πουλήσω.
    Σίγουρα η παραπάνω πρόταση είναι περισσότερο επίπονη ως προς την υλοποίηση, προστατεύει όμως τους αδύνατους.

    Τέλος, η επιφόρτιση της ΕΛ.ΑΣ. με εκατοντάδες χιλιάδες παραβάσεις ανά 6μηνο θα αποτελέσει μεγάλο φόρτο και σε μείωση του επιπέδου αστυνόμευσης σε μια περίοδο έξαρσης της εγκληματικότητας.

  • 3 Φεβρουαρίου 2013, 19:57 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    Άρθρο 28:Τροποποιήσεις του πδ 237/1986

    Αν και η σχετική νομοθεσία αναφέρει πως ‘Η υποχρέωση ασφάλισης υφίσταται διαρκώς από τη χορήγηση της αδείας κυκλοφορίας, χωρίς να εξαρτάται από την εν τοις πράγμασι κίνηση ή η λειτουργία του αυτοκινήτου’, θα ήταν καλό να λάβετε υπόψη σας, σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, περιπτώσεις όπου οι ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων, ναι μεν πληρώνουν τα τέλη κυκλοφορίας, αλλά δεν κινούν τα αυτοκίνητά τους για ποικίλους λόγους. Για παράδειγμα, απουσιάζουν στο εξωτερικό ή αδυνατούν να πληρώσουν τα σχετικά τέλη ασφάλισης. Ειδικότερα αν το αυτοκίνητο βρίσκεται σταθμευμένο σε ιδιωτικό χώρο (πάρκινγκ) καλό θα ήταν να εξαιρείται από τη νέα αυτή ρύθμιση. Το παραπάνω βέβαια δεν είναι δυνατόν να διασταυρωθεί μέσω του αρχείου του Υπουργείου Οικονομικών, με αποτέλεσμα να υπάρξουν πρόστιμα και υποχρέωση ασφάλισης, τα οποία δε θα μπορούν κατ’ ουσίαν να εξοφληθούν, δεδομένης και της ακινησίας των οχημάτων. Με άλλα λόγια θα ήταν σημαντικότερο να υπάρξει διόρθωση της διάταξης αυτής εξαιρώντας όλα τα μέσα που αποδεδειγμένα δεν μετακινούνται (υπεύθυνη δήλωση, έγγραφα που αποδεικνύουν τη διαμονή στο εξωτερικό ή αδυναμία οδήγησης κ.λ.π – Στην Αγγλία υπάρχει το Statutory Off Road Notification το οποίο αποδεικνύει το ανωτέρω και δεν υποχρεώνει τους κατόχους σε ασφάλιση). Σε όποια άλλη περίπτωση η διάταξη θα δημιουργήσει πανικό σε ιδιοκτήτες αυτής της κατηγορίας, πιθανή κατάθεση πινακίδων, χωρίς ουσιαστικά να μπορέσει το μέτρο αυτό να εξυπηρετήσει την είσπραξη επιπλέον μερισμάτων από την ασφάλιση των οχημάτων. θεωρώ πως ο διαχωρισμός σε κατηγορίες είναι απαραίτητος.

  • 3 Φεβρουαρίου 2013, 19:29 | Nik volos

    Μπράβο στην προσπάθεια ,επιτέλους να σταματήσει αυτό το φαινόμενο που τον τελευταίο καιρό λόγω της κρίσης έχει αυξηθεί δραματικά.

    Ευχομαι και ελπίζω έστω αυτό αφού ψηφιστεί να εφαρμοστεί τάχιστα

    Με εκτίμηση

  • 3 Φεβρουαρίου 2013, 18:01 | Ηλιας Φωτοπουλος

    Σχετικα με την υποχρεωτικη ασφαλιση οχηματων θεωρω οτι το προτεινομενι πλαισιο ειναι σωστο σε γενικες γραμμες.
    Θα πρεπει ομως να επιβαλλονται κυρωσεις στα ανασφαλιστα οχηματα που κινουνται και οχι σε αυτα που για διαφορους λογους δεν κινουνται.
    Υπαρχουν περιπτωσεις που ο κατοχος απουσιαζει στο εξωτερικο για λογους δημοσιας υπηρεσιας η ειναι κατοικος εξωτερικου και κατεχει οχημα στην Ελλαδα για το οποιο φορολογειται οπως προβλεπει ο νομος, αλλα δεν κινει το οχημα διοτι δεν διαμενει στη χωρα. Για αυτες τις περιπτωσεις πρεπει να υπαρξει αλλη προβλεψη και ο κατοχος να εξαιρειται απο την υποχρεωση ασφαλισης, εφοσον βεβαιως το οχημα ειναι σε χωρο σταθμευσης και οχι σε δρομο. Η υποχρεωση του να αρχιζει μονο οταν κινησει το οχημα. Συνηθως στις προαναφερθεισες περιπτωσεις το οχημα κινειται οταν ο κατοχος ειναι σε διακοπες στην Ελλαδα.

  • 3 Φεβρουαρίου 2013, 17:45 | Panos

    ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΔΗΛΑΔΗ. ΑΝ ΕΧΩ ΑΜΑΞΙ ΣΤΟ GARAGE MOY ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΩ ΠΟΤΕ, ΠΆΛΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΩ;
    ΑΝ ΑΥΤΟ ΙΣΧΥΕΙ, ΤΟΤΕ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΑΛΛΟΚΟΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΠΑΝΘΡΩΠΟ ΓΙΑΤΙ ΠΟΛΛΟΙ ΘΑ ΠΕΤΑΞΟΥΝ ΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑ ΝΕΚΡΟΤΡΑΦΕΙΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ.
    ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ, ΚΑΤΑ ΚΥΡΙΟ ΛΟΓΟ, ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ.
    ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ. ΘΑ ΜΑΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΤΕ ΝΑ ΑΣΦΑΛΙΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΑ ΠΟΔΗΛΑΤΑ; ΓΙΑΤΙ ΜΕ ΤΗ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΔΕΝ ΣΑΣ ΠΙΑΝΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ.

  • 3 Φεβρουαρίου 2013, 16:27 | Στέλιος

    «1. Στην παράγραφο 1 του άρθρου 2, προστίθεται τρίτο εδάφιο, ως εξής :
    «Η υποχρέωση ασφάλισης υφίσταται διαρκώς από τη χορήγηση της αδείας κυκλοφορίας, χωρίς να εξαρτάται από την εν τοις πράγμασι κίνηση ή η λειτουργία του αυτοκινήτου.»»

    όσον αφορά την παραπάνω προσθήκη,δηλαδή με λίγα λόγια αν έχει κάποιος ένα όχημα με πινακίδες,ανασφάλιστο,αλλά παρκαρισμένο στο ιδιωτικό γκαράζ του πρέπει να έχει ασφάλεια…για ποιό λόγο δεν μας λέει το νομοσχέδιο.
    αν θέλει το κράτος να πατάξει το πρόβλημα με τα ανασφάλιστα ας κάνει ελέγχους όπως κάνουν σε όλα τα ευνομούμενα κράτη.
    και όποιο ανασφάλιστο βρει να κυκλοφορεί,ή έστω και παρκαρισμένο σε δημόσιο χώρο,να παίρνει την άδεια,δίπλωμα,να το κατάσχει κλπ.
    εκτός αν θεωρείται λογικό να είναι πολλοί πολίτες κάθε τόσο στις εφορίες για να καταθέτουν/παίρνουν πίσω τις πινακίδες τους,επειδή δεν κυκλοφορούν το όχημά τους όλο τον χρόνο λόγω δουλειάς,καιρικών συνθηκών,ασθένειας,ή άλλων προσωπικών λόγων.
    επίσης οχήματα είναι και τα δίκυκλα,όχι μόνο τα αυτοκίνητα!

  • 3 Φεβρουαρίου 2013, 15:33 | Κώστας Θωμάκος

    Να διαχωρίσω οτι δέν είμαι επαγγελματίας του ασφαλιστικού χώρου αλλά Πολίτης πού πιστεύει στο αγαθό της ασφάλισης είτε είναι υποχρεωτικού χαρακτήρα είτε προαιρετικού χαρακτήρα.
    Καταργήθηκε γιά λόγους οικονομίας η εκδοση σημάτων κυκλοφορίας ενώ οι ασφαλιστικές εκδίδουν σήμα ασφάλισης.
    Οι ασφαλιστικές εκδίδουν ασφαλιστήρια ενώ δεν εχουν πληρωθεί τέλη κυκλοφορίας στο οχημα και το Κράτος εισπράτει τέλη κυκλοφορίας οχήματος ενώ δέν υπάρχει αντίστοιχα ασφαλιστήριο.
    Σας κάνω μία απλή πρόταση η οποία νομίζω λύνει τό πρόβλημα και θα μειώσει το κόστος και των τελών κυκλοφορίας και της ασφάλισης μακροπρόθεσμα.
    Συνδέστε την εκδοση κατ` αρχήν αυτών τών δύο.
    Ετσι αντί να επισημαίνουν οι ασφαλιστικές στο Κράτος για τα ανασφάλιστα μόνο να γίνει θεσμική παρέμβαση σε ολα τα ζητήματα.
    Να ξέρει κάποιος οτι το οχημα που φέρει σήμα ασφάλισης ειναι καθόλα νόμιμο(και από Κ.Τ.Ε.Ο οταν χρειάζεται).
    Ζητήστε απο τίς ασφαλιστικές να αφαιρέσουν τα επασφάλιστρα πού χρεώνουν στο οχημα γιά νέους οδηγούς και ηλικιωμένους και χρεώστε τα στα διπλώματα οδήγησης αυτών τών ομάδων κατά τήν εκδοση ή αναθεώρηση τους.
    Ενα καθόλα νόμιμο οχημα μπορεί να οδηγείται από κάποιον των ανωτέρω κατηγοριών αλλά να μη το γνωρίζει ο ιδιοκτήτης του.
    Εάν συμβεί κάτι αρχίζει και υπάρχει πρόβλημα με την αποζημίωση του παθόντα.
    Καμμία Νομαρχία να μή παραδίδει δίπλωμα αυτών των κατηγοριών χωρίς αντίστοιχο ασφαλιστήριο που θα ισχύει ανεξάρτητα ιδιοκτησίας του οχήματος.
    Τό σήμα ασφάλισης πλέον να μήν είναι ενα απλό «αυτοκόλλητο» αλλά να φαινεται πάνω του ετος/μηνας-αριθμός κυκλοφορίας-ασφαλιστική.
    Εμφανές σε σημείο του οχήματος πρός ελεγχο ανα πάσα στιγμή.
    Πίσω από τόν εσωτερικό καθρέπτη του οχήματος παράδειγμα στά αυτοκίνητα και οχι η ¨εκθεση σημάτων» στά παρπρίζ τών οχημάτων που μειώνει και την ορατότητα στόν οδηγό.
    Αυτό δέν έχει κόστος αφού η καταβολή των ασφαλίστρων γίνεται σέ δόσεις ακόμη και σήμερα.
    Απλά ολοι με αυτό τον τρόπο βοηθάμε να γίνουμε καλύτεροι και η διαμαρτυρία μας δεν αποσκοπεί στο οικονομικό οφελος μόνο.

    Με εκτίμηση

  • 3 Φεβρουαρίου 2013, 11:24 | Δαμιανός

    Ο μέχρι τώρα επιτόπιος έλεγχος των οχημάτων από την Τροχαία, σχετικά με τη συμμόρφωση των ιδιοκτητών τους ως προς την υποχρέωση ασφάλισης των οχημάτων τους, είναι ξεπερασμένος αλλά κυρίως έχει αποδειχθεί αναποτελεσματικός. Επιτέλους με τον υπό διαβούλευση νόμο εισάγεται ηλεκτρονικός έλεγχος όλων ανεξαιρέτως των οχημάτων που φέρουν άδεια κυκλοφορίας είτε κινούνται είτε βρίσκονται σταθμευμένα. Είναι πολύ σημαντική η προσθήκη του εδαφίου: «Η υποχρέωση ασφάλισης υφίσταται διαρκώς από τη χορήγηση της αδείας κυκλοφορίας, χωρίς να εξαρτάται από την εν τοις πράγμασι κίνηση ή η λειτουργία του αυτοκινήτου.», δηλαδή κάθε όχημα που φέρει πινακίδες κυκλοφορίας υποχρεούται σε ασφάλιστική κάλυψη.
    Προτείνω στην παρ.4 αρθ.5 β. Το χρηματικό πρόστιμο να επιβάλλεται εκ νέου ανά εξάμηνο σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.
    Σε περίπτωση δε που το χρηματικό πρόστιμο δεν καταβληθεί εμπρόθεσμα και ο ιδιοκτήτης του οχήματος δε συμμορφωθεί με την υποχρέωση ασφάλισης του οχήματός του, να προβλεφθεί ποινή αφαίρεσης του οχήματος από τον ιδιοκτήτη υπέρ του Δημοσίου.
    Προκειμένου να ληφθεί μέριμνα για τα οχήματα που δε φέρουν πινακίδες κυκλοφορίας (οι ιδιοκτήτες έχουν παραδώσει τις πινακίδες για την αποφυγή καταβολής τελών κυκλοφορίας), άρα δεν υπόκεινται σε υποχρεωτική ασφάλιση, αλλά είναι σταθμευμένα σε δημόσιο δρόμο, και μόνο η στάθμευσή τους σε δημόδιο δρόμο να επιφέρει υποχρέωση ασφάλισης και η παράλειψή της να συνιστά λόγο επιβολής του σχετικού προστίμου που προβλέπεται για τα μη ασφαλισμένα οχήματα.

  • 3 Φεβρουαρίου 2013, 11:06 | Περικλης

    Τι σημαίνει ικανοποιητικές εξηγήσεις? δηλ. Αν τους πω ότι για τη μηχανή μου έχω πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας και όχι ασφάλεια γιατί θέλω να την πουλησω ποιος μου διασφαλίζει ότι δεν θα πληρώσω?Σε αυτή την περίπτωση τι είδους αποδεικτικά στοιχεία πρέπει να προσκομισω και που?

  • 3 Φεβρουαρίου 2013, 10:07 | ΚΛΑΥΔΙΑΝΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ

    Τα τουριστικά λεωφορεία στα νησιά όπου κυκλοφορούν μόνο τους θερινούς μήνες και τον υπόλοιπο χρόνο παροπλίζονται σε χώρο στάθμευσης και φύλαξης της επιχείρησης, να απαλλάσσονται της υποχρεωτικής ασφάλισης κατά το χρονικό διάστημα όπου βρίσκονται σταθμευμένα.

  • Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γραφείων Ιδιοκτητών Ενοικιάσεως Αυτοκινήτων & Δικύκλων (Π.Ο.Γ.Ε.Α.ΔΙ) εκπροσωπεί 3500 επιχειρήσεις ενοικιάσεως αυτοκινήτων και δικύκλων, με δυναμικότητα πλέον των 100000 αυτοκίνητων και Μοτοσικλετών.
    Το 90% των επιχειρήσεων αυτών λειτουργεί εποχιακά κατά την θερινή περίοδο (Τουριστική Σαιζόν), εκ των πραγμάτων μετά το πέρας της τουριστικής περιόδου τα οχήματα των ως άνω επιχειρήσεων μαζεύονται και φυλάσσονται σε κάποιους χώρους στάθμευσης για μεγάλο χρονικό διάστημα (τουλάχιστον επί εξάμηνο),
    Κατά την περίοδο αυτή αρκετοί επιχειρηματίες καταθέτουν τις πινακίδες των οχημάτων τους για προσωρινή ακινησία στις κατά τόπους Δ Ο Υ, καικάποιοι πληρώνουν τα τέλη κυκλοφορίας και σταθμεύουν τα οχήματα σε χώρους στάθμευσης σταματώντας επί 6 μήνες την ασφάλιση τους, απαλλασσόμενοι από ένα τεράστιο κόστος ασφάλισης αφού ούτος η άλλως η επιχειρήσεις είναι κλειστές λόγο της εποχικής λειτουργίας τους.
    Για τους παραπάνω σοβαρούς λόγους θα επιθυμούσαμε στις επικείμενες αλλαγές που προτίθεστε να προβείτε με Άρθρο 28:του πδ 237/1986
    για τα ανασφάλιστα οχήματα, να προβλευθεί στο παρών αρθρο η ιδιαιτερότητητα που παρουσιάζουν τα γραφεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων (λόγω εποχικής λειτουργείας)και να δωθεί η εξαίρεση από την διαστάυρωση στοιχείων από το συστημα του υπουργείου οικονομικών πρός αποφυγή άδικων προστίμων πρός της αναφερόμενες επιχειρήσεις.
    Αν οι επιχειρήσεις δεν τύχουν της εξαίρεσης από το υπό ψήφιση άρθρο 28, θα αναγκαστούν όλες να προβαίνουν σε προσωρινή ακινησία των οχημάτων τους,με την κατάθεση τον πινακίδων οπως προβλέπει ο νόμος, με ότι αυτό συνεπάγεται (απώλεια εσόδων του κράτους, από τη μη πληρωμή των τελών κυκλοφορίας έως το τέλος εκάστου έτους,περισότερο φόρτο εργασίας στις Δ Ο Υ, τεράστιο κόστος για την εξαγωγή και επανατοποθέτηση πινακίδων κυκλοφορίας, ακόμη τιμωρία με πρόστιμο αν ψηφιστεί άλλο νομοσχέδιο που θα επιβάλει πρόστιμο για την (προσωρινή ακινησία.)
    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΜΑΡΑΚΗΣ

  • 2 Φεβρουαρίου 2013, 23:17 | Σταμάτης Χατζόγλου

    Πως προστατεύομαι εγώ από το Νόμο τούτο; Κυκλοφορώ τη μοτοσυκλέτα μου μόνο κατά τους ζεστούς μήνες του έτους, πάντα ασφαλισμένη με 8μηνο συμβόλαιο. Γιατί να είναι ασφαλισμένη η μοτοσυκλέτα ενώ είναι παρκαρισμένη σε ιδιωτικό μου χώρο κατά τους χειμερινούς μήνες;

  • 2 Φεβρουαρίου 2013, 20:29 | ΤΣΑΚΩΝΑΣ ΠΟΛΥΖΩΗΣ

    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΞΑΙΡΕΘΟΥΝ ΟΙ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΒΛΑΒΗ Η ΛΟΓΩ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΔΕΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΟΝΟ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΩΝΤΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΑ ΠΟΥ ΦΥΛΑΣΕΤΑΙ ΣΕ ΓΚΑΡΑΖ,ΑΝ ΣΕ ΕΛΕΓΧΟ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΕΝΤΟΠΙΣΤΕΙ ΠΑΡΑΒΑΤΗΣ ΝΑ ΙΣΧΥΣΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΑΝΩΤΕΡΩ.Η ΛΟΓΙΚΗ ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΣΗΜΑ ΤΕΛΩΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΡΑΓΙΚΗ ΣΑΝ ΣΚΕΨΗ,ΔΕΙΞΤΕ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΟΤΙ ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙΤΕ ΣΑΝ ΕΙΣΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΑΛΛΑ ΟΤΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ.ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΕΧΩ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΕΣ ΑΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΒΛΑΒΗ ΑΛΛΑ ΠΛΗΡΩΝΩ ΤΑ ΣΗΜΑΤΑ ΕΥΕΛΠΙΣΤΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΘΑ ΤΙΣ ΕΠΙΣΚΕΥΑΣΩ. ΜΕ ΠΟΙΑ ΛΟΓΙΚΗ ΕΙΜΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟΣ ΚΑΙ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΩ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΘΑ ΘΕΛΑ ΝΑ ΜΑΘΩ,ΜΑΣ ΑΝΑΓΚΑΖΕΤΕ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΟΥΜΕ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΝΑ ΧΑΣΕΙ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ.ΣΥΜΕΤΕΧΩ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΕΥΕΛΠΙΣΤΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΟΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΜΟΥ ΘΑ ΛΕΙΦΘΟΥΝ ΥΠΟΨΙΝ

  • 2 Φεβρουαρίου 2013, 18:04 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

    Στην παράγραφο 1 του άρθρου 2, προστίθεται τρίτο εδάφιο, ως εξής :
    «Η υποχρέωση ασφάλισης υφίσταται διαρκώς από τη χορήγηση της αδείας κυκλοφορίας, χωρίς να εξαρτάται από την εν τοις πράγμασι κίνηση ή η λειτουργία του αυτοκινήτου.»

    Όσοι έχουν σε ακινησία κάποιο όχημα σε χώρο ιδιόκτητο, έχουν πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας και ακόμα περισσότερο το όχημα είναι ακινητοποιημένο από βλάβη, δεν νομίζω ότι πρέπει να τιμωρούνται πρόστιμο.

  • 2 Φεβρουαρίου 2013, 17:24 | Dimitrios

    Αγαπητοί κύριοι,
    Το σχόλιο μου αφορά την επιβολή προστίμου σε ανασφάλιστο όχημα που όμως δεν βρίσκεται σε κίνηση.
    Αντιλαμβάνομαι την λογική του μέτρου, όπως αντιλαμβάνομαι ότι με αυτό τον τρόπο ο νομοθέτης δεν λαμβ´ανει υπόψιν την εμπιστοσύνη του κράτους προς τον πολίτη και τον αντιμετωπίζει ως ένοχο, ακόμα και αν το αυτοκίνητο του πολίτη είναι σε ακινησία. Δηλαδή, αν ο πολίτης όταν θα κινήσει το αυτοκινητό του έχει φροντίσει να το ασφαλισει που βρίσκεται η ανομία?
    Σεοποιαδηποτε περιπτωση και το προστιμο των 250 ειναι πολύ υψηλό για την κατοχή (αλλά σε ακινησια) μη ασφαλιζομενου οχηματος

    Με τιμη
    ΔΠ

  • 2 Φεβρουαρίου 2013, 16:35 | Χρήστος Ζευγουλάς

    Καλησπέρα σας!

    όσον αφορά για το άρθρο 28 είναι κατά την γνώμη μου γενικόλογο καθώς επιβάλλει υποχρέωση ασφάλισης ακόμα και σε περιπτώσεις που θα έπρεπε να εξαιρεθούν:

    α) επιβάλλει υποχρέωση ασφάλισης σε οχήματα για τα οποία δεν υπάρχει τεκμήριο κυκλοφορίας τους εντός του εθνικού οδικού δικτύου αλλά όμως συγχρόνως δεν βρίσκονται σταθμευμένα σε αυτό αλλά εκτός αυτού, εντός ιδιόκτητων χώρων στάθμευσης (κλειστά parking).

    β)Όταν το όχημα βρίσκεται αποδεδειγμένα σε πρόσκαιρη ακινησία λόγω βλάβης η οποία δεν προκαλεί την αχρήστευση αυτού. Γιατί να προσμετράται χρόνος ασφάλισης σε αυτή την περίπτωση;(μη ύπαρξη ασφαλιστηρίου συμβολαίου εν ισχύ)

    Επίσης το κόστος του παραβόλου 250 ευρώ υπέρ δημοσίου κρίνεται υπερβολικό καθώς ξεπερνά το κόστος ασφάλισης ενός αυτοκινήτου μεσαίας κατηγορίας επί 6 μήνες.

    Παρακαλώ για την απάντηση σας.

  • 2 Φεβρουαρίου 2013, 15:09 | παντελης

    και εμεις στη δυτικη μακεδονια που κλεινουμε μεσα τα αυτοκινητα μας κ τα δικυκλα μας λογο ψυχους και χιονιου απο τις 15 οκτωβριου μεχρι και ολο τον απριλιο τι θα κανουμε θα πληρωνουμε ασφαλειες για οχηματα που βρισκονται σε ακινησια ειναι δυνατόν ειναι απαραδεκτος ο νομος.θα πρεπε να ντρεπεστε με αυτα που κανετε.

  • 2 Φεβρουαρίου 2013, 12:17 | Κωνσταντινος Χριστοφορου

    Ειναι αυτονοητο οτι πρεπει να γινει προβλεψη για τα οχηματα που βρισκονται επισημα σε προσωρινη ακινησια (με καταθεση πινακιδων στη ΔΟΥ) και να εξαιρουνται απο τον ελεγχο/υποχρεωση ασφαλισης. Ετσι οπως ειναι γραμμενος ο νομος αυτη τη στιγμη, δεν προκυπτει τετοια προβλεψη και αν ισχυσει ετσι θα κληθουν οι ιδιοκτητες να ασφαλισουν οχηματα που βρισκονται επισημως σε ακινησια.

  • 2 Φεβρουαρίου 2013, 11:03 | ΚΑΡΥΔΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    Συμφωνώ να μην υπάρχουν ανασφάλιστα οχήματα μιας και είμαι και εγώ θύμα απο ανασφαλιστό όχημα (σημειωτέον δεν εχω αποζημειώθει ακόμη απο το Επικουρικό Ταμείο) ΑλλΆ έαν κυκλοφορω με μηχανη -ειδικα για τα δικλυκλα πολλοί το κάνουν αυτό- εξι μηνες το χρονο λόγω ψύχους και τους αλλους εξι την εχω στο γκαραζ (κλειστό ή πυλωτή πολυκατοικίας) θα πρεπει να την πληρωνω ολο τον χρονο? Τώρα να σημειώσω η μηχανή μου βρίσκεται στο γκαράζ ανασφάλιστη όπως καταλαβαίνετε έτσι συμφώνα με τον νόμο είμαι παράνομος. Δεδόμενης και της οικονομικής συγκυρίας ισώς να αναγκαστώ να παραδώσω τελείως πινακίδές μιας και έχω υποστεί μειώση μισθού 50%.

  • στο νομο θα συμπεριληφθουν και τα ενοικιαζομενα αυτοκινητα και ειδικα στις νησιωτικες περιοχες που οι επιχειρησεις λειτουργουν εποχιακα και τα αυτοκινητα μενουν στα γκαραζ πανω απο επτα μηνες?
    εκ μερους του συλλογου ιδιοκτητων επιχειρησεων ενοικιαζομενων αυτοκινητων επαρχιας Ναξου

  • 2 Φεβρουαρίου 2013, 09:49 | stratis

    εδω πρεπει να απαλλαγουν οι επισημες εταιριες ενοικιασεων με Ειδικο Σημα Λειτουργειας απο τον ΕΟΤ,καθως και οι εταιριες leasing,μακροχρονιων μισθωσεων.Η δε ερευνα να μην εχει αναδρομικη ισχυει,αλλα απο 01/01/2013 και τουδε.

  • 2 Φεβρουαρίου 2013, 09:04 | Ιωάννης Γκιώνης

    Πιστευω οτι θα πρεπει να υπαρξει μεριμνα και ειδικη αναφορα στις επιχειρησεις ενοικιασεις αυτοκινητων.Η συντριπτικη πλειοψηφια των επιχειρησεων διατηρει ενα ελαχιστο αριθμο αυτοκινητων για την χειμερινη περιοδο και ειτε καταθετει πινακιδες ειτε δεν ανανεωνει την ασφαλεια των αυτοκινητων οταν αυτη ληγει πχ τον Οκτωβριο και σταδιακα προχωραει σε εξαμηνες συμβασεις απο τον Μαρτιο.
    Γνωρίζω πολλους συναδελφους που δεν κατεθεσαν πινακιδες το 2012 και προτιμησαν να πληρωσουν τα τελη του 2013.

  • 2 Φεβρουαρίου 2013, 09:59 | ΜΑΤΘΑΙΟΣ

    κάποια ρύθμιση πρέπει να υπάρξη με τα οχήματα ενοικίασεις αυτοκινήτων που λειτουργούν στα νησία 4-5 μήνες το χρονο.

  • 2 Φεβρουαρίου 2013, 04:25 | GEORGE

    H ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΑΥΤΗ ΠΕΡΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΑΡΟΛΟ ΠΟΥ ΤΟ ΟΧΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ ΣΕ ΑΚΙΝΗΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΤΑΦΟΡΗ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΕΣΤΕΡΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΤΟΜΩΝ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΠΧ ΚΑΤΟΧΟΣ ΔΥΟ ΙΧ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΤΟ ΕΝΑ ΣΥΝΕΧΩς ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΛΟ ΠΧ ΤΟΥΣ ΘΕΡΙΝΟΥΣ ΜΟΝΟ ΜΗΝΕΣ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΥΠΟΧΡΕΩΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΣΥΝΕΧΩΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟ ΠΑΡΟΛΟ ΠΟΥ ΑΥΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΝΟΜΙΜΩΣ ΜΕ ΤΟ ΑΛΛΟ ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ ΘΑ ΠΡΟΤΕΙΝΑ ΕΝΤΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΣΥΝΟΜΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΥΣΤΗΡΟΤΕΡΕΣ ΠΟΙΝΕΣ ΣΤΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝΤΑ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΑ ΟΧΗΜΑΤΑ ΤΟΜΟΝΟ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΤΑΙ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΤΕΘΟΥΝ ΜΕΡΙΚΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΑΚΟΜΑ

  • 2 Φεβρουαρίου 2013, 04:05 | MOYTOΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    καλημερα σας.σχετικα με την υποχρεωτικη ασφαλιση οχηματων,αν καταλαβα καλα το οχημα πρεπει να ειναι ασφαλισμενο ανεξαρτητα αν κινηται η αν αν ειναι σε μακροχρονια ακινησια. θα ηθελα να λειφθη υπ’οψιν σας η παρακατω περιπτωση: ειμαι ιδιοκτητης παραπανω του ενος οχηματος (κατοχος 2 μοτοσυκλετων)και επισης λογω φυσης της εργασιας μου (ξενοδοχουπαλληλος)διαμενω εξι μηνες στην Αθηνα και εξι μηνες στην επαρχια οπου εργαζομαι (Κυκλαδες). κατω απο αυτες τις συνθηκες και αδυνατοντας να οδηγω ταυτοχρονα και τα δυο οχηματα,αποθηκευω το ενα σε χωρο σταθμευσης για την περιοδο που εργαζομαι.η πρακτικη που ακολουθουσα σχετικα με την ασφαλεια ηταν οτι αναλογα με ποια μοτοσυκλετα αποθηκευα μετεφερα την ασφαλεια στο οχημα που οδηγω! και εδω ειναι το προβλημα!!! θα πρεπει να επιβαρηνομαι με το προσθετο ποσον των 300.00 ευρω ετησιως για ασφαλιστρα για ενα οχημα που αδυνατω να χρησιμοποιησω!Δηλαδη κατα πως τα λεει ο νομοθετης ,θα πρεπει να καταθετω πινακιδες και αδεια κυκλοφοριας ? δεν ειναι και εποχες για επιπλεον εξοδα!μηπως ειναι δυνατον να υπαρξει καποια προβλεψη ? αλλωστε υποθετω οτι δεν ειμαι ο μοναδικος ιδιοκτητης με παραπανω του ενος οχηματος.σας ευχαριστω και σας χαιρετω !

  • 2 Φεβρουαρίου 2013, 00:02 | ΑΝΕΣΤΗΣ

    Κατ αρχήν, στο π.δ. 237/1986 (Α΄110)η παράγραφος 4 του άρθρου 5, απλά δεν υπάρχει.
    Και δεύτερον, και σημαντικότερον, γιατί ένα όχημα που έχει καταθέσει πινακίδες, και μπορεί να κινείται μόνο 2 μέρες μηνιαίως επί πληρωμή τελών κυκλοφορίας, να υποχρεούται να έχει ασφάλιση?
    Σε περίπτωση που όταν κυκλοφορήσει με ειδικές πινακίδες για 2 μέρες, πρέπει να είναι το κράτος υπεύθυνο απέναντι σε ότι του συμβεί και όχι ο ιδιοκτήτης. Λίαν επιεικώς απαράδεκτη πρόταση.
    Επιπλέον, ναι στην εύρεση από την ΓΓΠΣ (καιρός ήταν) αλλά πρέπει να γίνει ειδική πράξη ή παράγραφος, για την δραστική μείωση των ασφαλίστρων αφού ούτως ή άλλως, εν γνώση σας, οι ασφαλιστικές, δεν πληρώνουν ΠΟΤΕ το πραγματικό αντίτιμο των ζημιών με προφάσεις τύπου «δεν ήρθε η Τροχαία», «υπήρχε στόπ που δεν φαίνεται», και άλλα φαιδρά.

  • 2 Φεβρουαρίου 2013, 00:25 | Παναγιώτης Μανώλης

    Δεν είναι δυνατόν όχημα που δεν κινείται να είναι υποχρεωμένο σε ασφάλιση. Νομίζω ότι η λογική στη διατύπωση της παραγράφου 1 του παρόντος έχει εκλείψει. Για παράδειγμα έχω ένα μοτοποδήλατο που το χειμώνα δεν κινείται λόγω των καιρικών συνθηκών και είναι στο γκαράζ. Από την άνοιξη που οι καιρικές συνθήκες βελτιώνονται ασφαλίζεται κανονικά για ένα εξάμηνο και με τη λήξη του βγαίνει εκτός κυκλοφορίας και δεν κινείται. Ποιός ο λόγος να πληρώνονται ασφάλιστρα για ένα ακινητοποιημένο όχημα;
    Δυστυχώς κύριοι του Υπουργείου Οικονομικών δεν μας αφήσατε την ικανότητα να το ασφαλίζουμε ετήσια όπως έκανα τόσα χρόνια και ενώ αυτό κινούνταν μόνο 2-3 μήνες το χρόνο.
    Άρα λοιπόν αν θέλετε να χάσετε και άλλα τέλη κυκλοφορίας να είστε σίγουροι ότι είναι πολύ εύκολο να παραδώσω τις πινακίδες τόσο εγώ όσο και χιλιάδες άλλοι πολίτες που βρίσκονται στην ίδια θέση.

  • 2 Φεβρουαρίου 2013, 00:24 | Παναγιώτης Καλδής

    Προφανώς δεν είναι δυνατόν να αντιτείνει κανείς σε μία ευνομούμενη κοινωνία ως προς την αναγκαιότητα της ασφάλισης των οχημάτων που κυκλοφορούν στο δημόσιο οδικό δίκτυο και της θεσμοθέτησης ενός ρυθμιστικού πλαισίου που να την διέπει.
    Κατ’ αυτή την έννοια η υποχρεωτική ασφάλιση των κυκλοφορούντων οχημάτων θα πρέπει να ρυθμίζεται από την πολιτεία για λόγους διασφάλισης των περιουσιακών/προσωπικών δικαιωμάτων των πολιτών και των χρηστών των οδών.
    Μέχρι στιγμής η έννοια του κυκλοφορούντος οχήματος το οποίο υποχρεούται σε ασφάλιση σήμαινε το όχημα που στην πραγματικότητα χρησιμοποιεί το οδικό δίκτυο ή ερμηνευτικά έστω και το σταθμευμένο (ίσως για να καλύψει το ενδεχόμενο όταν ακινητοποιημένο / σταθευμένο όχημα λόγω βλάβης ξεφύγει από τη θέση του και ακουσίως να προκαλέσει ατύχημα).
    Όμως η τήρηση αυτής της λογικής έφερε στο φως την κατάφωρη αδυναμία των αστυνομικών αρχών να ελέγξουν τα πράγματι κυκλοφορούντα οχήματα σε δειγματοληπτική βάση και να επιβάλουν τα προβλεπόμενα με τις μέχρι τώρα διατάξεις πρόστιμα. Στην καθημερινή μας ζωή κυρίως σε περιπτώσεις ατυχημάτων ελεγχόταν η ασφαλιστική κάλυψη, όταν πλέον ήταν πολύ αργά και για τα θύματα και για τους θύτες.
    Τώρα η διασταλτική / αυθεντική ερμηνεία του όρου “Οχημα σε κυκλοφορία” με την προσθήκη του εδαφίου «Η υποχρέωση ασφάλισης υφίσταται διαρκώς από τη χορήγηση της αδείας κυκλοφορίας, χωρίς να εξαρτάται από την εν τοις πράγμασι κίνηση ή η λειτουργία του αυτοκινήτου» έχει σημαντικές παρενέργειες.
    Επιχειρώντας το σχέδιο νόμου να δώσει λύση, καταπατά βάναυσα τα δικαιώματα συγκεκριμένων πολιτών/κατόχων οχημάτων οι οποίοι για τους δικούς τους λόγους επιλέγουν να μην κυκλοφορούν τα οχήματά τους και μάλιστα τα διατηρούν για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα σταθμευμένα/παροπλισμένα σε δικούς τους χώρους χωρίς να έχουν παραδώσει τις πινακίδες/άδεια κυκλοφορίας.
    Θέτω υπόψη συγκεκριμένα παραδείγματα: πολίτης απουσιάζει στο εξωτερικό π.χ. επί τρίμηνο και σταθμεύει το όχημά του στηγ ιδιωτική θέση στάθμευσης στην κατοικία του. Άλλος, ιδιοκτήτης δίκυκλης μοτοσικλέτας την κυκλοφορεί μόνον τους θερινούς μήνες έχοντάς τη σταθμευμένη εντός της οικίας του (πάρα πολύ συχνό φαινόμενο). Άλλος που για λόγους ασθενείας ή έκτακτης οικονομικής αδυναμίας επιλέγει να μην κυκλοφορεί, μην έχοντας – τουλάχιστον προσωρινά – τους χρηματικούς πόρους να καταβάλει ασφάλιστρο και μάλιστα για ανταποδοτική υπηρεσία που κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα δεν τον αφορά.
    Όλοι αυτοί και πιθανότατα πολλοί άλλοι, κύριοι της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, δεν κυκλοφορούν το όχημά τους. Ίσως μάλιστα κατά το διάστημα της καταναγκαστικής για τους οποιουσδήποτε προσωπικούς ή οικονομικούς λόγους ακινησίας του οχήματος τους, θα επέλεγαν την κατάθεση της άδειας κυκλοφορίας και των πινακίδων αν δεν είχαν να αντιμετωπίσουν τόση τεράστια γραφειοκρατία. Μήπως θα το επιθυμούσαστε να προσέρχονται οι απειλούμενοι με εξοντωτικά πρόστιμα νομιμότατοι πολίτες που δεν κυκλοφορούν για το Χ λόγο και να καταθέτουν μαζικά για π.χ. ένα μήνα τα νομιμοποιητικά κυκλοφορίας των οχημάτων τους; Μάλλον το αντίθετο.
    Ως έχει η πρόταση είναι θετική επί της αρχής αλλά πάσχει θεαματικά στη διασφάλιση των δικαιωμάτων όσων έχουν πραγματικά προβλήματα που τα ενέτεινε η οικονομική κρίση. Για ποιό λόγο να πληρώσει κάποιος ασφάλιστρα για χρονικό διάστημα κατά το οποίο επιλέγει να μην κυκλοφορεί αλλά να έχει το όχημα του σταθμευμένο σε ιδιωτικό χώρο;
    Για να μη θεωρηθεί λοιπον το μέτρο σκανδαλωδώς μεροληπτικό υπέρ των συμφερόντων των ασφαλιστικών εταιριών, υπάρχουν λύσεις. Προσωπικά, προτείνω: καθιέρωση ειδικής πρόβλεψης όπου με απλή δήλωση με έγγραφο βεβαίας χρονολογίας (με email, fax, συστημένη επιστολή) προς την ασφαλιστική εταιρία, να ισχύει προσωρινή αναστολή ασφαλιστικής κάλυψης (σε βήματα μηνός, δηλ. για τουλάχιστον 30 ημέρες ή πολλαπλάσια του ενός μηνός) λόγω ακινησίας και άμεση πίστωση / επιστροφή του αναλογούντος ασφαλίστρου λόγω αχρεωστήτου χωρίς τα τωρινά τερτίπια των ασφαλιστικών περί έγκαιρης προειδοποίησης ενός μηνός κλπ.
    Η δήλωση προσωρινής ακινησίας να προωθείται άμεσα από την ασφαλιστική εντός 24ωρου στο μηχανογραφικό του ΚΕΠΥΟ.
    Απλό σαν το αυγό του Κολόμβου. Έτσι επιλύεται ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα, εξασφαλίζεται η επιβεβλημένη από το Σύνταγμα αναλογικότητα (δεν γίνεται να με υποχρεώνει το κράτος να πληρώνω ασφάλιστρα ενός έτους για πραγματική ασφάλιση τριμήνου) και ενισχύεται η πίστη της κοινωνίας στην δικαιοσύνη της υποχρεωτικής ασφάλισης οχημάτων. Αν προκύπτει κάποια επιβάρυνση κόστους για τις ασφαλιστικές, να μετακυλιστεί στα ασφάλιστρα όσων όντως κυκλοφορούν. ΟΠΟΙΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ, ΠΛΗΡΩΝΕΙ.

  • 1 Φεβρουαρίου 2013, 23:56 | Φωτιάδης Ευστάθιος

    Η ανάγκη ασφάλισης προκύπτει μοναχά στην περίπτωση εν δυνάμει πρόκλησης ατυχήματος έναντι τρίτου. Σε περίπτωση ακινησίας ενός οχήματος δεν υφίσταται η δυνατότητα αυτή. Η ασφάλιση για ίδιες ζημιές είναι εξάλλου προαιρετική. Αντίκειται σε κάθε έννοιας λογικής ή δικαίου η προσθήκη αυτής της διάταξης. Προτείνω την προσθήκη άλλης διάταξης για να αρθεί η αδυναμία του ελεγκτικού μηχανισμού να εντοπίσει όσους πραγματικά παρανομούν.

  • 1 Φεβρουαρίου 2013, 23:49 | ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ

    ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΗΦΘΕΙ ΥΠΟΨΙΝ Η ΕΠΟΧΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΟΧΗΜΑΤΩΝ,ΟΥΤΩΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΤΕΛΩΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΑΝΑΛΛΟΓΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΕΤΗΣΙΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΧΡΗΣΗΣ (ΟΠΩΣ ΙΣΧΥΕΙ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ).Ο ΕΛΑΧΙΣΤΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΟΧΗΜΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ 6 ΜΗΝΕΣ.
    ΑΝ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΧΡΗΣΗ ΓΙΑ ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΘΕΡΙΝΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ,ΟΧΗΜΑΤΟΣ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΝΗΣΙ ,ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΑΧΡΗΣΤΙΑ (ΕΧΟΝΤΑΣ ΚΑΤΑΒΑΛΕΙ ΤΑ ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ) ΛΟΓΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΛΗΦΘΕΙ ΜΕΡΙΜΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΞΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ. ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΘΑ ΑΝΑΓΚΑΣΤΟΥΝ ΠΟΛΛΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΝΑ ΘΕΤΟΥΝ ΤΑ ΟΧΗΜΑΤΑ ΣΕ ΑΚΙΝΗΣΙΑ ΠΟΛΛΑΠΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΕΤΗΣΙΩΣ ΣΤΙΣ ΕΦΟΡΙΕΣ ΠΡΟΣ ΑΠΟΦΥΓΗ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ.
    ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΧΥΟΥΣΑ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΕΝΑ ΟΧΗΜΑ ΜΕ ΠΛΗΡΩΜΕΝΑ ΤΕΛΗ ΝΑ ΜΗΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΥΣ ΜΗΝΕΣ (ΟΠΟΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟ) ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΕΘΕΙ ΣΕ ΑΚΙΝΗΣΙΑ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ.

  • 1 Φεβρουαρίου 2013, 23:42 | Σάββας Αμοιρίδης

    Αγαπητοί Κύριοι ή Κυρίες

    Εφόσον κάποιος πολίτης έχει στην ιδιοκτησία του αυτοκίνητο ή δίκυκλο που χρησιμοποιεί κατά ένα χρονικό διάστημα του χρόνου μόνο είτε λόγο χρήσεως αυτοκινήτου (κάποιος το θέλει για αγροτικές εργασίες σαν δεύτερο ή για οτιδήποτε άλλο) ή καιρικών συνθηκών (χρησιμοποιεί το δίκυκλο μόνο το καλοκαίρι) και τον υπόλοιπο χρόνο το έχει σταθμευμένο και ακίνητο σε ιδιωτικό του χώρο στάθμευσης χωρίς να ενοχλεί κανέναν ή να καταλαμβάνει δημόσιο χώρο, πού παρανομεί αν το έχει ανασφάλιστο?

    Εφ’ όσον το όχημα συλληφθεί να κυκλοφορεί, κατά την άποψή μου, ο νόμος θα πρέπει νάναι αμείλικτος και αυστηρότατος αλλά με τον παραπάνω τρόπο το μόνο που επιτυγχάνει, κατά την άποψή μου, είναι η συσσώρευση των πολιτών στις εφορίες προς παράδοση – παραλαβή πινακίδων και η άσκοπη δαπάνη εργατοωρών των δημοσίων λειτουργών.

    Μετά από τα παραπάνω προτείνεται ο εν λόγο Νόμος να διαμορφωθεί κατάλληλα ούτως ώστε να υφίστανται τις συνέπειες όποια οχήματα βρεθούν να κυκλοφορούν ανασφάλιστα από τα αρμόδια αστυνομικά όργανα και όχι όλα ανεξαιρέτως του αν κυκλοφορούν ή όχι καθώς επίσης να διαμορφωθούν από τις ασφαλιστικές εταιρείες <> μηνιαία που να μπορεί να αγοράσει ο ασφαλιζόμενος αναλόγως του χρονικού διαστήματος που σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το όχημά του.

    Διαφορετικά μου δίδεται προσωπικά η εντύπωση πως πρόκειται απλώς για ένα ακόμη φοροεισπρακτικό μέτρο και πασιφανώς άδικο.

    Μετά τιμής Σάββας Αμοιρίδης.

  • 1 Φεβρουαρίου 2013, 21:22 | Κωνσταντίνος Φαλίδας

    Θα ήταν χρήσιμο εφόσον πλέον η δημιουργία και η ενοποίηση ηλεκτρονικών βάσεων δεδομένων είναι εύκολα εφικτή να ισχύσει αντίστοιχο μέτρο και για τον έλεγχο ΚΤΕΟ των οχημάτων.
    Δηλαδή το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων να ενημερώνει αυτόματα την Γ.Γ.Π.Σ.(Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων) για το ποια οχήματα δεν περνούν εμπρόθεσμα (ίσως με μία περίοδο χάριτος π.χ. τρίμηνο) από έλεγχο ΚΤΕΟ και για εκείνα να επιβάλλεται αυτόματα! ημερήσιο πρόστιμο (ίσως ποσοστό του παραβόλου ελέγχου) μέσω της εφορίας στον ιδιοκτήτη από την πρώτη εκπρόθεσμη ημέρα και όχι από την πρώτη ημέρα του τέταρτου εκπρόθεσμου μήνα.
    Ο έλεγχος ΚΤΕΟ θα γίνεται μόνο εφόσον ο ιδιοκτήτης εξοφλήσει τουλάχιστον ένα ποσοστό του προστίμου (π.χ. 40% εφόσον αυτό ξεπερνά στο σύνολο π.χ. τα 100 ευρώ) στο σημείο ελέγχου.
    Η επιβολή του προστίμου θα αναστέλλεται! με την επίσκεψη του οχήματος στο σημείο ελέγχου ΚΤΕΟ.
    Εάν ο έλεγχος ολοκληρωθεί επιτυχώς τότε η επιβολή του προστίμου παύει οριστικά. Σε διαφορετική περίπτωση(όταν δηλαδή δίνεται προθεσμία επανελέγχου) να ενημερώνεται η βάση δεδομένων και να τίθεται εκ νέου η μέτρηση του τριμήνου χάριτος από την καθορισμένη ημερομηνία επανελέγχου του οχήματος. Κατά τον επανέλεγχο δεν ισχύει η προϋπόθεση που ισχύει παραπάνω. Σε περίπτωση παρέλευσης του τριμήνου εφαρμόζεται εκ νέου η ίδια διαδικασία επιβολής του προστίμου.
    Τα πρόστιμα και οι ποινές του Κ.Ο.Κ. σχετικά με τα μη εφοδιασμένα με σήμα ΚΤΕΟ οχήματα ισχύουν κανονικά ανεξάρτητα από το παραπάνω πρόστιμο.
    Η εν λόγω πρόταση βοηθά αφενός ως κίνητρο τους ιδιοκτήτες για τον έγκαιρο έλεγχο ΚΤΕΟ προς αποφυγή του προστίμου, αφετέρου διασφαλίζει ότι μεγαλύτερος αριθμός οχημάτων είναι ασφαλή και εφόσον το ΚΤΕΟ προαπαιτεί και έλεγχο καυσαερίων όχι περισσότερο από το επιτρεπτό ρυπογόνα.
    Τα έσοδα από το παραπάνω πρόστιμο θα ήταν σκόπιμο να διατίθενται για την βελτίωση των οδηγικών συνθηκών (οδοστρώματα, σημάνσεις) αλλά και την χρηματοδότηση επιμορφωτικών προγραμμάτων σχετικών με την οδική ασφάλεια κ.α.

  • 1 Φεβρουαρίου 2013, 21:14 | ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ

    ΓΕΙΑ ΣΑΣ.
    ΘΕΛΩ ΝΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΩ ΤΑ ΕΞΗΣ.
    ΛΟΓΩ ΚΡΙΣΗΣ ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΡΟΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΕΙΧ ΚΑΤΕΘΕΣΑΝ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΜΑΤΙ ΠΑΡΑΠΛΕΥΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΣΥΡΙΚΝΩΝΕΤΑΙ Ο ΚΥΚΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΣΥΝΕΙΣΦΕΡΟΥΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΣΕ ΕΜΜΕΣΟΥΣ ΚΑΙ ΑΜΕΣΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΦΠΑ ΚΛΠ.
    ΕΜΠΟΡΟΙ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ- ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ- ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΙ-ΛΑΣΤΙΧΑΔΕΣ- ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΑ-ΒΑΦΕΙΑ-ΠΑΡΚΙΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ -ΒΕΝΖΙΝΑΔΙΚΑ-ΠΛΥΝΤΗΡΙΑ ΚΛΠ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΠΙΕΖΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΚΤΗΣΟΥΝ ΤΟ ΧΑΜΕΝΟ ΕΔΑΦΟΣ.
    ΕΠΙΣΗΣ ΧΑΘΗΚΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΝΑ ΣΕΒΑΣΤΟ ΠΟΣΟΝ ΑΠΟ ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ.
    ΤΥΧΑΙΝΗ ΚΙ ΕΧΩ ΕΝΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΝΩ ΤΕΛΗ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩ ΜΟΝΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΓΙΑ 3 Η 6 ΜΗΝΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΖΩ.
    ΕΑΝ ΦΥΣΙΚΑ ΓΙΝΗ ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΜΕΤΡΟ ΘΑ ΑΝΑΓΚΑΣΤΩ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΩ ΚΙ ΕΓΩ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΘΑ ΦΡΟΝΤΙΣΩ ΝΑ ΝΟΙΚΙΑΣΩ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΜΕ 600 ΕΥΡΩ ΤΟ ΤΡΙΜΗΝΟ ΠΕΡΙΠΟΥ ΟΣΑ ΣΧΕΔΟΝ ΔΙΝΩ ΓΙΑ ΕΤΗΣΙΑ ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΔΗΛΑΔΗ!!!!
    ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΠΙΣΗΣ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΡΟΣ ΤΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΣΑΝ ΚΙ ΕΜΕΝΑ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΗ ΜΕΝ ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΟ ΚΙΝΕΙ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΒΕΝΖΙΝΗ-ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΛΠ.
    ΕΑΝ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΙΣΠΡΑΞΗ -ΠΡΑΓΜΑ ΣΧΕΔΟΝ ΑΠΙΘΑΝΟ- ΕΣΤΩ ΤΑ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ ΟΤΙ ΘΑ ΤΑ ΧΑΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΠΙΝΑΚΙΔΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ?
    ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΠΛΕΥΡΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ?
    ΔΥΟ ΤΟΜΑΡΙΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΑΡΝΙ ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΗ.
    ΥΠ ΟΨΙΝ ΟΤΙ ΤΑ ΤΕΛΗ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΑ ΠΛΗΡΩΝΗ ΣΕ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΜΕ ΔΟΣΕΙΣ ΟΠΩΣ ΚΙ ΕΓΩ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΤΑΠΕΞΕΡΘΕΙ ΣΤΙΣ ΗΔΗ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΟΥ.
    ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΕΠΙΣΗΣ ΟΤΙ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΡΚΙΝΩΜΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΤΑΧΘΟΥΝ. ΜΕ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΒΕΒΑΙΩΣ. ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΣΕ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΕ ΠΑΡΚΑΡΙΣΜΕΝΑ.
    ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΠΡΥΤΑΝΕΥΣΕΙ Η ΛΟΓΙΚΗ.
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.