Άρθρο 19 Προϋποθέσεις ενίσχυσης και μέρισμα πιστωτικών ιδρυμάτων

1. Τα ποσά που προβλέπονται στο πρώτο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 2 και στο άρθρο 4 του ν. 3723/2008 (ΦΕΚ Α΄ 250), έτσι όπως αυτά τροποποιήθηκαν από την παρ. 8 του άρθρου τέταρτου του ν. 3845/2010 (ΦΕΚ Α΄ 65) και από το άρθρο 7 του ν. 3872/2010 (ΦΕΚ Α΄ 148) αυξάνονται κατά 30 δισεκατομμύρια ευρώ αντίστοιχα.

2. Στο τέλος του πρώτου πεδίου της παρ.1. του άρθρου 2 του ν. 3723/2008 προστίθεται παράγραφος ως εξής:

«Προϋπόθεση για την παροχή του πρόσθετου ποσού ενίσχυσης ύψους 30 δις, αποτελεί η υιοθέτηση και εφαρμογή σχεδίων για μεσοπρόθεσμες ανάγκες χρηματοδότησης ανά πιστωτικό ίδρυμα, το οποίο βεβαιώνεται από την Τράπεζα της Ελλάδος. Η προετοιμασία, η ολοκλήρωση και η εφαρμογή των εν λόγω σχεδίων, τελούν υπό την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος και προϋποθέτουν την έγκριση της ίδιας και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.»

3. Το τέταρτο πεδίο της παρ. 3 του άρθρου 1 του ν. 3723/2008, αντικαθίσταται ως εξής:

«Ο εκπρόσωπος έχει ελεύθερη πρόσβαση στα βιβλία και στοιχεία, στις εκθέσεις αναδιάρθρωσης και βιωσιμότητας καθώς επίσης και στα σχέδια για μεσοπρόθεσμες ανάγκες χρηματοδότησης της Τράπεζας, για τους σκοπούς του παρόντος.»

4. Οι περιορισμοί που προβλέπονται στο άρθρο 1 του ν. 3723/, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, σχετικά με τη διανομή μερίσματος, εξακολουθούν να ισχύουν και για τη χρήση του 2010.

  • 24 Μαρτίου 2011, 21:14 | apostolos gantiris

    …επιβάλλεται οι τράπεζες να τηρούν τραπεζικό ηλεκτρονικό πρωτοκκολο … Δεν είναι δυνατών να μην γνωρίζουμε πόσα αιτήματα δανειοδότησης δεχοντε οι τράπεζες .
    Ακόμη και στα σχολεία και στους Συλλόγους υπάρχει πρωτοκολο .. αυτό το απαρχαιωμένο σύστημα των τραπεζών γιατί δεν αλλαχθεί κύριε Υπουργέ…

  • 24 Μαρτίου 2011, 16:14 | Ανδρέας Ανδρουλιδάκης

    Πιστεύω ότι η ενίσχυση των τραπεζών θα πρέπει να γίνεται υπό προϋποθέσεις, όπως π.χ εφόσον προχωρούν σε συγχωνεύσεις. Είναι το λιγότερο γελοίο να υπάρχουν τόσες τράπεζες στην Ελλάδα, οι οποίες μάλιστα δεν παίζουν κανένα αναπτυξιακό ρόλο. Η τελευταία ιστορία για την συγχώνευση Εθνικής και Alpha και οι σαθρές δικαιολογίες της Alpha με έχουν πείσει ότι όλοι αυτοί δεν πρόκειται ποτέ να προχωρήσουν σε συνενώσεις, γιατί θέλουν να διατηρήσουν τις θέσεις τους στα Δ.Σ και φυσικά όλα τα πλεονεκτήματα που τους προσφέρουν (υψηλούς μισθούς, Bonuses, κλπ προνόμοια) και όλα αυτά φυσικά ελέγχοντας στην πραγματικότητα μειοψηφικά πακέτα.