Άρθρο 1 Λειτουργικός διαχωρισμός δραστηριοτήτων

1. Συνιστάται εντός του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων κλάδος εμπορικών δραστηριοτήτων, στον οποίο εντάσσονται οι δραστηριότητες της χορήγησης δανείων σε ιδιώτες (φυσικά και νομικά πρόσωπα), κατά την εκάστοτε διέπουσα το Ταμείο νομοθεσία, και των καταθέσεων, εξαιρουμένων των πάσης φύσεως εκ του νόμου υποχρεωτικών καταθέσεων.

2. Τα επί μέρους στοιχεία ενεργητικού και παθητικού κάθε δραστηριότητας που εντάσσεται στον κλάδο εμπορικών δραστηριοτήτων προσδιορίζονται, επί τη βάσει αναλυτικής οικονομοτεχνικής μελέτης, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου, που εγκρίνεται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών.

3. Ο κλάδος εμπορικών δραστηριοτήτων υπόκειται σε διακριτή λογιστική παρακολούθηση. Η σύνταξη των προσωρινών και οριστικών οικονομικών καταστάσεων του Ταμείου και των διακριτών λογαριασμών του κλάδου εμπορικών δραστηριοτήτων διενεργείται σύμφωνα με τα οριζόμενα από τα εκάστοτε ισχύοντα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης. Ο έλεγχος των ως άνω καταστάσεων διενεργείται από ορκωτούς ελεγκτές.

  • 29 Μαρτίου 2011, 10:27 | Αριστείδης Ανδρέου

    1. Σε περιγραφή οργανωτικών διαδικασιών στο Δημόσιο, η λέξη «κλάδος» είναι μη ορισμένη. Τι θα είναι διοικητικά ο «κλάδος» εμπορικών δραστηριοτήτων, σε σχέση με τα προβλεπόμενα στο οργανογράμματα των υπηρεσιών του Ελλ. Δημοσίου και ειδικότερα του Ταμείου;
    2. Υπάρχει γενικότερα σχέδιο βιωσιμότητας (ύπαρξη αναγκαίων πόρων) και ικανότητας εκτέλεσης των σκοπών των δύο ανεξάρτητων κλάδων; Αφού ο κλάδος εμπορικής δραστηριότητας (στεγαστικά δάνεια & καταθέσεις) που είναι και ο επωφελέστερος, ανεξαρτητοποιείται λογιστικά, από πού θα προέρχονται οι πόροι για τη χορήγηση δανείων στους ΟΤΑ, όταν είναι γνωστή η δυσκολία τους για την πληρωμή των δόσεων των ήδη υπαρχόντων δανείων τους;
    3. Ο έλεγχος του Ταμείου θα πάψει να διενεργείται (ως ΝΠΔΔ) από το Ελεγκτικό Συνέδριο και θα γίνεται από τους ορκωτούς λογιστές; Αφού το Ταμείο παραμένει ενιαίο (όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση), γιατί ο εμπορικός κλάδος ελέγχεται ξεχωριστά; Θεωρείται ανεπαρκής ο έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου;

  • 28 Μαρτίου 2011, 11:47 | Κώστας

    Λοιπόν.Όσον αφορά το ΤΠΔ, το νομοσχέδιο αυτό είναι το πρώτο βήμα για το ξεπούλημά του.

    ΞΕΠΟΥΛΙΕΤΑΙ ένας οργανισμός ο οποίος έχει συνεισφέρει στο Ελληνικό κράτος 1 ΔΙΣ ΕΥΡΩ την τελευταία πενταετία:

    1. Πληρώνοντας ο ίδιος ο οργανισμός και ΟΧΙ ο κρατικός προϋπολογισμός, τους μισθούς των υπαλλήλων του,
    2. Δίνοντας στέγη σε κρατικές υπηρεσίες έναντι πινακίου φακής και πολλές φορές δωρεάν,
    3. Δίνοντας δάνεια σε δημόσιους υπαλλήλους με προνομιακούς όρους,
    4. Προσφέροντας υψηλά επιτόκια στους έλληνες καταθέτες
    5. Χρηματοδοτώντας τους ΟΤΑ χωρίς να τους βάζει το πιστόλι στο κρόταφο

    Όταν του χρόνου θα αυξάνονται τα τέλη κυκλοφορίας, ο ΦΠΑ και γενικά η φορολογία και θα μειώνονται οι μισθοί όλων μας γιατί θα λείπουν μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ΕΥΡΩ από τον κρατικό προϋπολογισμό, όλοι αυτοί που σήμερα υπερθεματίζουν για το νομοσχέδιο, θα πρέπει να κλειστούν στο καβούκι τους και να μην πουν κουβέντα, γιατί ένας οργανισμός που κάθε χρόνο κλείνει τρύπες στον κρατικό προϋπολογισμό, δεν θα υπάρχει ΚΑΙ με τις δικές τους προτροπές και ευλογίες.

    Και άντε να δεχτούμε αυτά περί ανταγωνισμού. Γιατί μετά τον λειτουργικό διαχωρισμό δίνουμε οδηγίες για το πως θα ξεπουληθεί το εμπορικό κομμάτι; Δεν είναι αρκετό για τις τράπεζες ο λειτουργικός διαχωρισμός; Προφανώς όχι.

    Τι δουλειά έχουν οι Παρακαταθήκες στις Τράπεζες. Ένα δημόσιο αγαθό στους ιδιώτες; Δεν φτάνουν όλα τα ΔΙΣ που παίρνουν υπό μορφή μετρητών ή εγγυήσεων από το Ελληνικό κράτος; Δεν φτάνουν όλες αυτές οι προμήθειες από την κάθε είδους συναλλαγή που υποχρεωτικά μας οδηγούν να πραγματοποιούμε μέσω αυτών; Προφανώς όχι.

    Αντί οι τραπεζίτες να αναγκαστούν να ενισχύσουν τις επιχειρήσεις τους, κατηγορούν για δήθεν αθέμιτο ανταγωνισμό το Ελληνικό κράτος που τους χρηματοδοτεί. Τι διαστροφή είναι αυτή;

    ΕΛΛΑΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΣΟΥ.

  • 27 Μαρτίου 2011, 21:37 | Κωνσταντίνου Μαρία

    Πρέπει να υπάρξουν μεταβατικές διατάξεις για εκείνους που έχουν ήδη προβεί σε διαδικασία υποβολής αίτησης δανειοδότησης και έχει εγκριθεί το δάνειο,για τους οποίους σύμφωνα με τη σημερινή νομοθεσία υπήρχε δεκάμηνη προθεσμία συνομολόγησηw της δανειακής σύμβασης, δεδομένου ότι οι άνθρωποι αυτοί έχουν προχωρήσει σε ενέργειες για αγορά ακινήτου, λχ. υπογραφή προσυμφώνου για αγορά διαμερίσματος ή δόση προκαταβολής για την αγορά, ενέργειες οι οποίες έγιναν με το δεδομένο ότι έχει εγκριθεί στεγαστικό δάνειο με τους σήμερα ισχύοντες όρους δανεισμού. Σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρχει θέμα αθέτησης της υποχρέωσης που έχει αναληφθεί για την αγορά του ακινήτου απέναντι στους εκάστοτε αγοραστές και ενδεχομένως αποζημίωσης, οπότε θα δημιουργηθεί τεράστια ανασφάλεια στις συναλλαγές καιυπέρογκη ζημία.

  • 27 Μαρτίου 2011, 19:49 | ΜΑΝΟΣ

    ΜΗΝ ΠΕΙΡΑΞΕΤΕ ΤΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΤΩΝ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΡΙΤΕΚΝΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ. ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ, ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΕΡΙΚΟΠΩΝ ΤΩΝ ΑΠΟΔΟΧΩΝ ΤΟΥΣ, ΚΑΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΕΓΑΣΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ. ΕΙΝΑΙ ΖΗΤΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑΣ. …ΕΚΤΟΣ ΕΑΝ ΔΕΝ ΕΠΙΘΥΜΟΥΜΕ ΠΛΕΟΝ ΝΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΟΥΜΕ (ΑΝ ΟΧΙ ΝΑ ΑΥΞΗΣΟΥΜΕ) ΤΟΝ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ.
    ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΝΑ ΔΩΣΕΤΕ ΜΙΑ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΝΑ ΥΠΑΧΘΟΥΝ ΣΤΙΣ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΙΣΧΥΟΥΣΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ.

  • 27 Μαρτίου 2011, 12:07 | ΣΠΥΡΟΣ ΚΑΣΣΕΛΑΣ

    ΜΕ ΤΑ ΕΩΣ ΤΩΡΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΤΑ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΤΠΔ, ΕΧΩ ΠΡΟΒΕΙ ΣΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΟΠΩΣ¨ΠΩΛΗΣΗ ΟΙΚΙΑΣ ,ΑΓΟΡΑ ΟΙΚΟΠΕΔΟΥ ΓΙΑ ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΚΑΙ ΑΛΛΑ.
    ΜΕ ΤΙΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΝ, ΕΧΩ ΥΠΟΛΟΓΙΣΕΙ ΟΡΙΑΚΑ ΤΗ ΔΟΣΗ ΤΟΥ ΔΑΝΕΙΟΥ ΠΟΥ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΑΡΩ.ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΠΡΟΒΛΕΦΤΕΙ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΗΔΗ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΔΑΝΕΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΟ ΣΤΑΔΙΟ ,ΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΤΩΝ ΕΩΣ ΤΩΡΑ ΟΡΩΝ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΤΠΔ, ΓΙΑΤΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ,ΑΡΚΕΤΟΙ ΕΚΤΙΜΩ,ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΕΜΕΝΑ ΘΑ ΥΠΟΣΤΟΥΝ ΤΡΟΜΕΡΗ ΒΛΑΒΗ .

  • 27 Μαρτίου 2011, 10:43 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΕΛΛΑΠΟΡΤΑΣ

    Πρέπει να γίνει αναδιάρθρωση του Ταμείου για να είναι δυνατή η προσαρμογή του και η λειτουργικότητά του στα σημερινά οικονομικά δεδομένα. Αρκεί να είναι γόνιμος και αποτελεσματικός ο προσανατολισμός του.

  • 26 Μαρτίου 2011, 12:07 | politis

    ΠΡΟΧΩΡΗΣΤΕ ΑΜΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΙΣΧΥΟΣ ΤΟΥ ΠΑΡΟΝΤΟΣ ΝΟΜΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΤΩΝ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΩΝ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ. ΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΩ ΟΤΙ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΙΔΙΑΤΕΡΟ!!ΔΗΛΑΔΗ ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΟΥΛΕΥΤΑΡΑΔΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΤΕΜΠΕΛΗΔΕΣ;;ΚΥΡΙΟΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΟΨΤΕ ΤΩΡΑ ΤΑ ΔΙΒΒΕΤ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΧΥΛΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ.
    ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΠΑΝΤΩΣ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΚΑΙ ΣΥΜΦΩΝΩ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ.

  • 25 Μαρτίου 2011, 20:59 | Παυλοπουλος κωστας

    θα ήθελα να γνωριζα εγω και700.000 ακομη Δ.Υ.εαν θα παραμεινη το επιτόκιο δανεισμου στο σημερινο καθεστως η θα αλαξει η κοινωνικη πολιτικη του ταμειου? τι θα γίνη με τα επιτοκια καταθεσεων? και ποιο ειναι το μελων ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗΣ??

  • 25 Μαρτίου 2011, 13:09 | ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    Θα ηθελα να ξερω εαν με το διαχωρισμο θα σταματησουν οι υψηλες αποδοσεις τοκων στις καταθεσεις ιδιωτων, κατω των 100.000 ευρω.
    Εαν συμβει αυτο τα κεφαλαια του ΤΠΔ θα εξανεμιστουν και μονον οι ιδιωτικες τραπεζες θα επωφεληθουν.
    Καλω τον υπουργο να διευκρινησει τις προθεσεις του.
    Ευχαριστω

  • 25 Μαρτίου 2011, 11:01 | ARGYRIS

    ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΝΟΜΟΘΕΤΗΜΑ ΠΟΥ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΥΠΕΡΟΓΚΟ ΚΡΑΤΟΣ. ΑΝΤΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΤΕ ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΤΗΝ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΤΠΔΑ, ΤΗΝ ΔΙΑΧΩΡΙΖΕΤΕ ΣΕ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΜΗ. ΟΜΩΣ Η ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΔΕΝ ΣΥΝΑΔΕΙ ΜΕ ΥΠΟΥΡΓΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ.
    ΔΙΑΤΗΡΗΣΤΕ ΤΟ ΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΤΠΔΑ, ΕΝΩ ΤΟΥΣ ΥΠΕΡΑΡΙΘΜΟΥΣ, ΝΕΟΥΣ ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ, ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΣΕ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ. ΟΙ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΚΕΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΠΟΥ ΥΦΙΣΤΑΝΤΑΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΜΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΝΑ ΠΕΡΙΕΛΘΟΥΝ ΣΕ ΑΛΛΗ ΤΡΑΠΕΖΑ Π.Χ. ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ, ΑΓΡΟΤΙΚΗ.
    ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΕΠΙΘΥΜΕΙΤΕ Ν’ ΑΠΟΛΥΣΕΤΕ ΟΥΤΕ ΕΝΑΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΥΠΑΛΛΗΛΟ ΜΕ ΣΤΕΝΗ Ή ΕΥΡΕΙΑ ΕΝΝΟΙΑ, ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟΝ ΣΕ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ ΚΑΙ ΑΠΟΦΕΡΟΥΝ ΚΑΙ ΕΣΟΔΑ.

  • 24 Μαρτίου 2011, 19:11 | Γιαννόπουλος Κωνσταντίνος

    Το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων προσφέρει καταθετικά προιόντα με ανταγωνιστικότερο επιτόκιο (πάντα) σε σχέση με τα Πιστωτικά Ιδρύματα.

    Ποιό το impact του Λειτουργικού Διαχωρισμού? Υπάρχει κάποια ανάλυση η οποία λήφθηκε υπόψη?

    Ευχαριστώ

  • 24 Μαρτίου 2011, 14:36 | Κατερινα Παπαιωαννου

    Φροντίστε να συγχωνεύσετε αμεσα οικονομικές υπηρεσίες (ΔΟΥ) που βρίσκονται σε κουτσοχώρια και δεν εξυπηρετούν κανέναν! Κανένας πολίτης δεν απευθύνεται σε μικρές ΔΟΥ που βρίσκονται σε απομονωμένα – απομακρυσμένα χωριά! Ακόμη και οι κάτοικοι των γύρω χωριών προτιμούν να εξυπηρετηθουν απο την κεντρική ΔΟΥ , όταν θα κατέβουν στην πόλη για διεκπαιρέωση και άλλων υποθέσεων τους.

    Εδω προχωράτε σε συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων…….
    Αφήνετε ανοιχτές ΔΟΥ σε χωριά ;;;;;;
    Για να εξυπηρετηθούν ντεμέκ οι ηλικιωμένοι;;
    Υπάρχουν τα ΚΕΠ για αυτες τις δουλειές.

    Σας ευχαριστώ.