Άρθρο 2 Κανόνες λειτουργίας

1. Δεν επιτρέπεται η σταυροειδής επιδότηση ή οποιασδήποτε άλλης μορφής άμεση ή έμμεση χρηματοδότηση του κλάδου εμπορικών δραστηριοτήτων από πόρους προερχόμενους από τις λοιπές λειτουργίες του Ταμείου. Η ίδια απαγόρευση ισχύει και για τη χρηματοδότηση της εταιρείας στην οποία εισφέρεται ο κλάδος μετά την απόσχισή του κατά το άρθρο 3 του παρόντος.

2. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ορίζονται οι προϋποθέσεις, οι όροι και η διαδικασία χορήγησης από το Ταμείο δανείων προς ΟΤΑ, συνδέσμους και ενώσεις, νομικά πρόσωπα ιδρυθέντα από ΟΤΑ, καθώς και προς νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, που έχουν ως αποκλειστικό σκοπό την εκτέλεση έργων υποδομής για την περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας, με ή χωρίς τη σύμπραξη του ιδιωτικού τομέα, ή την εκτέλεση έργων κοινής ωφέλειας (ύδρευση, αποχέτευση, οδοποιία, ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, προστασία του περιβάλλοντος, προώθηση της κοινωνικής στεγαστικής πολιτικής κτλ.).

3. Το Ταμείο δύναται να αναθέτει σε πιστωτικά ιδρύματα, με συμβάσεις που συνάπτονται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, τη διενέργεια της παραλαβής παρακαταθηκών, οι οποίες στη συνέχεια θα αποδίδονται στο Ταμείο, υπό όρους που καθορίζονται με τον κατ’ άρθρο 4 παρ. 1 εκδιδόμενο κανονισμό.

  • 29 Μαρτίου 2011, 10:59 | Αριστείδης Ανδρέου

    Η χρήση του όρου «παραλαβή» παρακαταθήκης ισοδυναμεί με «σύσταση» παρακαταθήκης; Αν ναι, πως μια δημόσια κατάθεση θα μπορεί να διενεργείται σε ιδιωτικά πιστωτικά ιδρύματα; Αν όχι, η είσπραξη της παρακαταθήκης θα προηγείται της σύστασης; Τι προβλέπεται για την απόδοση της παρακαταθήκης που εισπράχθηκε σε πιστωτικό ίδρυμα; Αν ο σκοπός αυτού του άρθρου είναι ο εκσυγχρονισμός και η αποκέντρωση των εργασιών του Ταμείου, έχει ληφθεί υπόψη ότι το Ταμείο έχει ήδη ενταγμένο έργο στο ΕΣΠΑ που περιλαμβάνει τον εκσυγχρονισμό και των γραφείων παρακαταθηκών στις ΔΟΥ; Παραμένει η αρμοδιότητα των παρακαταθηκών και στις ΔΟΥ; Μήπως η διαδικασία εντάσσεται στην προσπάθεια κατάργησης της ταμειακής λειτουργίας των ΔΟΥ;

  • 28 Μαρτίου 2011, 09:08 | Νίκος Σιδηρόπουλος

    Στο προοίμιο του άρθρου 2 παρ.2 προτείνω την ακόλουθη τροποποίηση-προσθήκη «… ορίζονται οι προϋποθέσεις, οι όροι, η διαδικασία και οι εγγυήσεις για τη χορήγηση από το Ταμείο δανείων προς ΟΤΑ …».
    Επιπλέον, θεωρώ απαραίτητη μια εντός παρενθέσεων επεξήγηση για τα «έργα υποδομής για την περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας» κατ’ αντιστοιχία με αυτήν που αφορά στα «έργα κοινής ωφέλειας».
    Ευχαριστώ!

  • 27 Μαρτίου 2011, 16:19 | Παυλοπουλος κωστας

    εκει που γραφετε για τους ΟΤΑ να αναφερετε @υπαλληλων του Τ.Π.καιΔΑΝΕΙΩΝ.

  • εκεί που γράφετε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να μπει kai για χρηματοδότηση και ανάπτυξη ελληνικών λουτροπόλεων, από Ο.Τ.Α κ.λ.π.
    ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΑΜΑΤΙΚΩΝ ΠΗΓΏΝ ΚΑΙ ΛΟΥΤΡΟΠΌΛΕΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ