Άρθρο 15 Όργανα Ελέγχου

1. Στο τέλος της παραγράφου 4 του άρθρου 4 του ν. 3429/2005 προστίθεται εδάφιο ως εξής:

«Ο εσωτερικός ελεγκτής οφείλει να αναφέρει στην Επιτροπή Ελέγχου της παραγράφου 5 κάθε θέμα που έχει σχέση με την πορεία και τα αποτελέσματα του ελέγχου, να συντάξει και να της παραδώσει ιδιαίτερη έκθεση με τις αδυναμίες του συστήματος εσωτερικού ελέγχου, ιδίως, με τις αδυναμίες των διαδικασιών που αφορούν στη χρηματοοικονομική πληροφόρηση και τη σύνταξη των χρηματοοικονομικών καταστάσεων.»

2. Στο τέλος του άρθρου 4 του ίδιου νόμου προστίθεται παράγραφος 5 ως εξής:

«5. α) Σε κάθε δημόσια επιχείρηση συστήνεται Επιτροπή Ελέγχου, η οποία αποτελείται από δύο τουλάχιστον μη εκτελεστικά μέλη και ένα ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος του οργάνου διοίκησής της. Τα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου ορίζονται και παύονται με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του Υπουργού που εποπτεύει τη δημόσια επιχείρηση, το δε ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος της Επιτροπής Ελέγχου πρέπει να έχει αποδεδειγμένη επαρκή γνώση σε θέματα λογιστικής και ελεγκτικής.

β) Χωρίς να μεταβάλλονται ή να μειώνονται οι υποχρεώσεις των μελών των οργάνων διοίκησης, η Επιτροπή Ελέγχου έχει, ενδεικτικά, τις παρακάτω υποχρεώσεις:

αα) την παρακολούθηση της διαδικασίας της χρηματοοικονομικής πληροφόρησης,

ββ) την παρακολούθηση της αποτελεσματικής λειτουργίας του συστήματος εσωτερικού ελέγχου και του συστήματος διαχείρισης κινδύνων, καθώς και την παρακολούθηση της ορθής λειτουργίας της υπηρεσίας εσωτερικού ελέγχου της παραγράφου 4,

γγ) την παρακολούθηση της πορείας του υποχρεωτικού ελέγχου των ατομικών και ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων.

γ) Η Επιτροπή Ελέγχου αξιολογεί την απόδοση των εκτελεστικών μελών του Δ.Σ. της δημόσιας επιχείρησης, μεταξύ άλλων και με κριτήριο την υλοποίηση του επιχειρησιακού σχεδίου, και υποβάλλει τα πορίσματά της στον Υπουργό Οικονομικών και στον Υπουργό που εποπτεύει τη δημόσια επιχείρηση.»

  • 29 Μαρτίου 2011, 18:53 | Ματζάρης Αθανάσιος

    Θα πρέπει πιστεύω να συσταθούν δυο Ειδικές Γραμματείες , η μια γραμματεία για την συγκέντρωση περιουσιακών στοιχείων που δεν δηλώνονται απο κανέναν ( να επιταχυνθεί το κτηματολόγιο),περιουσιακών στοιχείων που αποτελούν προϊόν διαφθοράς αλλά και απο σχολάζουσες κληρονομιές ,( θα πρέπεινα απλοποιηθούν οι διαδικασίες κατοχύρωσης απο το Δημόσιο τέτοιων περιουσιακών στοιχείων) και μια γραμματεία για την αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου . Θα πρέπει οι προϊστάμενοι αλλά και οι υπάλληλοι όλων των γραμματειών να διορίζονται απο την Βουλή με αυξημένη πλειοψηφία (π.χ.3/5 του όλου αριθμού των βουλευτών )επιλεγμένοι απο μια λίστά έμπειρων στο αντικείμενο ,διότι είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος τους , η διαχείρηση την περιουσίας του κράτους . Επίσης θα πρέπει να θεσμοθετήθει διαδικασία λογοδοσίας και απολογισμού σε επιτροπή της Βουλής(στην οποία τα κόμματα θα εκπροσωπούνται με βάση τα ποσοστά που πήραν στις εκλογές) , όλων των Γραμματειών . Να τηρούν κανονικά βιβλία όπως όλες οι επιχειρήσεις και να ελέγχονται απο το ΣΔΟΕ όπως όλοι . Όσο και να αυξηθούν τα έσοδα αν υπάρχει κακοδιαχείρηση και διαφθορά είναι άδικος κόπος .

  • 29 Μαρτίου 2011, 09:05 | MIΧΑΛΗΣ ΙΕΡΩΝΥΜΑΣΚΗΣ

    ΟΧΙ ΚΥΡΙΟΙ
    Η ΤΡΙΜΕΛΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΛΕΓΧΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΜΗ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΕΚΟ »ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ» ή εξαρτημένα.
    Αλλά από ενα ελεγκτή του υπουργείου ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ένα επιθεωρητή του ελεγκτικου συνεδρίου και ενα μη εκτελεστικό μέλος της διοίκησής της κάθε ΔΕΚΟ.
    Αν παραμείνει το αρθρο όπως έχει τζίφος κύριοι…μια τρύπα στο νερό!!!
    Το φαγοπότι θα πηγαίνει σύννεφο ΣΤΙΣ ΔΕΚΟ και μεις όλοι οι πολίτες θα πληρώνουμε το μάρμαρο…

  • 24 Μαρτίου 2011, 14:08 | thomas kanteres

    Καλημερα σας κυριοι. Εγω αυτο που εχω να πω ειναι πως πρεπει να γινει ριζικη αναδιαταξη ολων των εφοριων της χωρας μας γιατι εχω παρατηρησει το λυπηρο φαινομενο να υπο βαλλονται ανωνυμες καταγγελιες στο τηλεφωνο 1517, για παντως τυπου μαγαζια που δεν κοβουν αποδειξεις απο ανωνυμους ευσυνειδητους πολιτες, και οι διαφοροι υπαλληλοι στα ΣΔΟΕ της επικρατειας, κανουν γαργαρα, κανουνε τους αδιαφορους και δεν πανε να ελεγξουν τα μαγαζια που φοροδιαφευγουν και μας λενε οτι ανουσια δικαιολογια βρουν για να μας βγαλουν απο την ακρη.

    Θεωρω οτι οι υπαλληλοι αυτοι κανουν ενα ειδος ΛΕΥΚΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ μετα απο τις μειωσεις που ειχαν στους ηδη τεραστιους μισθους τους συγκριτικα με τους υπολοιπους δημοσιους υπαλληλους. Το μεγαλο κακο ειναι πως δεν καταλαβαινουν την κατασταση της χωρας γιατι μια ζωη μαθανε να κοιτανε την παρτη τους και δεν τους νοιαζει που υστερουμε στα εσοδα.οι στοχοι τους δεν συμπνεουν οπως θα επρεπε, με τους στοχους του υπουργειου οικονομικων για αυτο κυριοι πρεπει καποια στιγμη να παρετε κεφαλια υπαλληλων μεσα στις εφοριες εαν θελετε να παραδειγματιστουν και οι υπολοιποι.Η ΑΤΙΜΩΡΙΑ ΟΦΕΛΕΙ ΜΟΝΟ ΤΟΥΣ ΤΕΜΠΕΛΗΔΕΣ.ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΙΓΟΥΡΟ.
    σας ευχαριστω που με ακουσατε.