Άρθρο 19 Μέτρα στήριξης (παρ. 1 και 2 άρθρου 20 της Οδηγίας)

1. Τα πρόσωπα που αναφέρονται στο άρθρο 6 δικαιούνται δωρεάν παροχής νομικών συμβουλών, αναφορικά με τις διαδικασίες και τα μέσα έννομης προστασίας έναντι των αντιποίνων, ενώπιον οποιασδήποτε αρχής, καθώς και δωρεάν νομική συνδρομή, ανεξάρτητα από το αν πληρούν τους όρους του ν. 3226/2004 (Α’ 24). Για τον σκοπό αυτό, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, σε συνεργασία με τους δικηγορικούς συλλόγους της χώρας, καταρτίζει κατάλογο νομικών για την παροχή νομικής συνδρομής ειδικά στα πρόσωπα του άρθρου 6. Αν τέτοιος κατάλογος ειδικής νομικής συνδρομής δεν υπάρχει στον δικηγορικό σύλλογο όπου δικαιούται να απευθυνθεί ο δικαιούχος, η νομική συνδρομή παρέχεται από συνήγορο εγγεγραμμένο στη γενική αλφαβητική κατάσταση του οικείου δικηγορικού συλλόγου.
2. Τα πρόσωπα που αναφέρονται στο άρθρο 6 δικαιούνται δωρεάν παροχής ψυχολογικής υποστήριξης. Για τον σκοπό αυτό, το Υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με τους ιατρικούς συλλόγους και συλλόγους ψυχολόγων της χώρας, καταρτίζει κατάλογο ψυχιάτρων και ψυχολόγων για την παροχή ψυχολογικής υποστήριξης.

  • 13 Οκτωβρίου 2022, 21:59 | Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς

    Δεν ενσωματώνονται στο κείμενο του ΣχΝ οι ρυθμίσεις των παρ. 1 περ. α΄, 2 και 3 του ΣχΝ, αφού δεν προβλέπονται ούτε η εύκολη και δωρεάν για το κοινό πρόσβαση σε πλήρεις και ανεξάρτητες πληροφορίες και συμβουλές σχετικά με τις διαδικασίες και τα μέσα έννομης προστασίας, ούτε η οικονομική στήριξη των πληροφοριοδοτών δημοσίου συμφέροντος, ούτε η παροχή αυτών από ανεξάρτητο φορέα.

  • 13 Οκτωβρίου 2022, 21:22 | Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς

    Δεν ενσωματώνονται στο κείμενο του ΣχΝ οι (δυνητικές) ρυθμίσεις των παρ. 1 περ. α΄, 2 και 3 του ΣχΝ, αφού δεν προβλέπονται ούτε η εύκολη και δωρεάν για το κοινό πρόσβαση σε πλήρεις και ανεξάρτητες πληροφορίες και συμβουλές σχετικά με τις διαδικασίες και τα μέσα έννομης προστασίας, ούτε η οικονομική στήριξη των πληροφοριοδοτών δημοσίου συμφέροντος, ούτε η παροχή αυτών από ανεξάρτητο φορέα. Ορθότερο θα ήταν να ενταχθούν οι συγκεκριμένες πρόνοιες στο κείμενο του ΣχΝ.

  • 12 Οκτωβρίου 2022, 16:56 | Κατερίνα Μ

    θα πρέπει να διαγραφεί το τελευταίο εδάφιο της παρ. 1 :
    «Αν τέτοιος κατάλογος ειδικής νομικής συνδρομής δεν υπάρχει στον δικηγορικό σύλλογο όπου δικαιούται να απευθυνθεί ο δικαιούχος, η νομική συνδρομή παρέχεται από συνήγορο εγγεγραμμένο στη γενική αλφαβητική κατάσταση του οικείου δικηγορικού συλλόγου»
    και να ισχύει ότι και στην παρ. 2 δηλ. η συνδρομή να παρέχεται μόνο μέσω καταλόγου δικηγόρων που έχουν δεχθεί να ενταχθούν εκει