ΚΕΦΑΛΑΙΟ Η’ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ Άρθρο 24 Εξουσιοδοτικές διατάξεις

1. Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, η οποία εκδίδεται μετά από γνώμη του Διοικητή της Ε.Α.Δ., προσδιορίζονται και εξειδικεύονται τα προσόντα, οι αρμοδιότητες, οι υποχρεώσεις και ο τρόπος πλήρωσης της θέσης του Υ.Π.Π.Α. στους φορείς του δημόσιου τομέα σύμφωνα με το άρθρο 8, ο οποίος είναι υπάλληλος που υπηρετεί στον δημόσιο φορέα με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου ή ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Με κοινή απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού, η οποία εκδίδεται μετά από γνώμη του Διοικητή της Ε.Α.Δ., δύναται να προβλέπονται ειδικότερα προσόντα, αρμοδιότητες, καθήκοντα και ο τρόπος πλήρωσης της θέσης του Υ.Π.Π.Α. σε φορείς του δημόσιου τομέα, εφόσον αυτό επιβάλλεται λόγω των οργανωτικών ιδιαιτεροτήτων ή του αντικειμένου του φορέα.
2. Με κοινή απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού προσδιορίζονται οι Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας (Κ.Α.Δ.) των επιχειρήσεων που, λόγω της φύσης των δραστηριοτήτων τους, εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 9.
3. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Δικαιοσύνης, Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων καθορίζονται το ύψος του προστίμου της παρ. 13 του άρθρου 9 και τα κριτήρια προσδιορισμού του, καθώς και τα ειδικότερα στοιχεία που διαβιβάζονται για στατιστικούς λόγους κατά τις παρ. 11 και 12 του ίδιου άρθρου.
4. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Δικαιοσύνης, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Εσωτερικών, η οποία εκδίδεται μετά από γνώμη του Διοικητή της Ε.Α.Δ., εξειδικεύεται η διαδικασία υποβολής, παραλαβής και παρακολούθησης της αναφοράς σε φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα κατά το άρθρο 10. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Δικαιοσύνης, Εσωτερικών και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού, εφόσον πρόκειται για φορέα του δημόσιου τομέα, καθορίζεται σε συγκεκριμένους φορείς ειδική διαδικασία υποβολής, παραλαβής και παρακολούθησης της αναφοράς, εφόσον αυτό επιβάλλεται λόγω των οργανωτικών ιδιαιτεροτήτων ή του αντικειμένου του φορέα.
5. Με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης, η οποία εκδίδεται κατόπιν γνώμης του Διοικητή της Ε.Α.Δ., προσδιορίζεται η διαδικασία διαβίβασης της αναφοράς από την Ε.Α.Δ. στους αρμόδιους δημόσιους φορείς, καθώς και η προθεσμία επικοινωνίας και ενημέρωσης από τους αρμόδιους δημόσιους φορείς για την εξέλιξη της αναφοράς, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στην παρ. 6 του άρθρου 12.
6. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Δικαιοσύνης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης προσδιορίζονται οι όροι σύστασης και λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της παρ. 1 των άρθρων 10 και 12.

  • 11 Οκτωβρίου 2022, 16:11 | ΜΑΡΙΑ ΠΕΤΣΑΛΑΚΗ

    Κατά τη γνώμη μου, πρέπει να δοθεί το επίδομα Προϊσταμένου στους Συμβούλους Ακεραιότητας που θα αναλάβουν και την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος νομοσχεδίου στο Δημόσιο (να τροποποιηθεί το άρθρο 29 παρ. 2 του ν. 4795/2021) . Πολλοί από αυτούς θα κληθούμε να έχουμε στην αρμοδιότητά μας όχι μόνο τους φορείς όπου τοποθετηθήκαμε (πχ Περιφέρεια, όπως εγώ ) αλλά και τους εποπτευόμενους αυτών φορείς , νομικά πρόσωπα, επιχειρήσεις κλπ, και τους μικρούς κάτω των 10.000 ή 49 υπαλλήλων ΟΤΑ α΄Βαθμού με τους δικούς τους εποπτευόμενους φορείς , νομικά πρόσωπα, επιχειρήσεις κλπ . Η νομοθεσία στην οποία θα χρειαστεί να εντρυφίσουμε επίσης , επεκτείνεται στα δύσβατα πεδία του άρθρου 4 , των Οδηγιών του Παραρτήματος του παρόντος,του GDPR, του ποινικού δικαίου , η ευθύνη μας είναι πολύ μεγάλη και εύκολα μπορεί να αστοχήσουμε, δεδομένης και της μη περαιτέρω στελέχωσης από τους φορείς των γραφείων Συμβούλων Ακεραιότητας , λόγω έλλειψης προσωπικού . Για τους λόγους αυτούς , κατά τη γνώμη μου είναι σκόπιμη τουλάχιστον η θέση διάταξης που να δίδει το επίδομα Προϊσταμένου αυτοτελούς τμήματος τουλάχιστον στους Συμβούλους Ακεραιότητας που αναλαμβάνουν και τα καθήκοντα του ΥΠΠΑ του παρόντος νομοσχεδίου. Αν μη τι άλλο , για λόγους ισότητας με όλους όσους ασκούν καθήκοντα Προϊσταμένου σε όλο το Δημόσιο Τομέα. Ευχαριστώ .

    Επίσης: Στην παρ. 4 του άρθρου 24 του παρόντος , κατά τη γνώμη μου χρειάζεται να προστεθεί εξουσιοδότηση για την εξειδίκευση της διαδικασίας διαβίβασης των αναφορών από τους φορείς του Δημοσίου (ή και του ιδιωτικού τομέα;)στους αρμόδιους προς έλεγχο φορείς , που αναφέρονται στο άρθρο 10 παρ. 2 περ. δ του παρόντος, πχ Αστυνομία,Εισαγγελία κλπ.