ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε’ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ Άρθρο 13 Προϋποθέσεις προστασίας προσώπων (άρθρο 15 της Οδηγίας)

Το πρόσωπο που προβαίνει σε δημόσια αποκάλυψη σχετικά με παραβιάσεις που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος δικαιούται προστασίας, εφόσον πληρούται μία από τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
α) το πρόσωπο υπέβαλε πρώτα αναφορά εσωτερικά στον φορέα του άρθρου 8 ή του άρθρου 9 και εξωτερικά στην Ε.Α.Δ., ή κατευθείαν εξωτερικά στην Ε.Α.Δ., αλλά δεν ανελήφθη καμία ενδεδειγμένη ενέργεια ως ανταπόκριση στην αναφορά εντός του χρονικού διαστήματος που αναφέρεται στην περ. ζ’ της παρ. 2 του άρθρου 10 και στην περ. ζ’ της παρ. 2 του άρθρου 12, κατά περίπτωση, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες και το είδος των κανόνων που παραβιάστηκαν, ή
β) το πρόσωπο έχει βάσιμους λόγους να πιστεύει ότι η παραβίαση μπορεί να συνιστά κίνδυνο για το δημόσιο συμφέρον, ή όταν υπάρχει κατάσταση έκτακτης ανάγκης ή κίνδυνος μη αναστρέψιμης βλάβης, ή, σε περίπτωση αναφοράς στην Ε.Α.Δ., υπάρχει κίνδυνος αντιποίνων, ή υπάρχει μικρή προοπτική να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά η παραβίαση, λόγω των ιδιαίτερων περιστάσεων της υπόθεσης.

  • 13 Οκτωβρίου 2022, 21:50 | Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς

    Ο περιορισμός της ερμηνείας του δικαιώματος υποβολής δημόσιας αναφοράς, όταν έχει ήδη υποβληθεί εσωτερική ή εξωτερική αναφορά, σύμφωνα με τον οποίο πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι «συνθήκες και το είδος των κανόνων που παραβιάστηκαν» στενεύει το δικαίωμα υποβολής δημόσιας αναφοράς, δεν περιλαμβάνεται καν στο κείμενο της Οδηγίας και θα ήταν ορθότερο να διαγραφεί.
    Επίσης παρατηρείται ότι στο κείμενο του ΣχΝ δεν έχει ενσωματωθεί η παρ. 2 του άρ. 15 της Οδηγίας, σύμφ. με την οποία «2. Το παρόν άρθρο δεν εφαρμόζεται στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ένα πρόσωπο αποκαλύπτει πληροφορίες απευθείας στον Τύπο σύμφωνα με ειδικές εθνικές διατάξεις που θεσπίζουν σύστημα προστασίας σχετικό με την ελευθερία έκφρασης και πληροφόρησης.». Εν όψει του ότι αυτή η παράλειψη μπορεί να οδηγήσει σε παρερμηνείες ότι η διάταξη περιορίζει την συνταγματικά κατοχυρωμένη ελευθερία του Τύπου, ορθότερο θα είναι να προστεθεί η συγκεκριμένη παράγραφος της Οδηγίας και στο κείμενο του ΣχΝ.

  • 6 Οκτωβρίου 2022, 14:37 | ARIS DANIKAS

    Article 31 states that» Persons who report information about threats or harm to the public interest obtained in the context of their
    work-related activities make use of their right to freedom of expression. The right to freedom of expression and
    information, enshrined in Article 11 of the Charter and in Article 10 of the Convention for the Protection of
    Human Rights and Fundamental Freedoms, encompasses the right to receive and impart information as well as
    the freedom and pluralism of the media. Accordingly, this Directive draws upon the case law of the European
    Court of Human Rights (ECHR) on the right to freedom of expression, and the principles developed on this
    basis by the Council of Europe in its Recommendation on the Protection of Whistleblowers adopted by its
    Committee of Ministers on 30 April 2014.»

    Conclusion:
    The Directive protects Journalists, that suffered retaliation, due to handling information against corruption coming from their sources.Greece should include Journalists within the scope.