Άρθρο 5 Εξαιρέσεις από το πεδίο εφαρμογής (άρθρα 2 και 3 της Οδηγίας)

1. Ο παρών νόμος δεν εφαρμόζεται για την προστασία προσώπων που αναφέρουν παραβιάσεις που άπτονται ζητημάτων άμυνας ή ασφάλειας, με την επιφύλαξη όσων ορίζονται στις υποπερ. αα), αδ) και αστ) της περ. α) του άρθρου 4.
2. Ο παρών δεν θίγει την εφαρμογή διατάξεων σχετικά με:
α) την προστασία των διαβαθμισμένων πληροφοριών,
β) την προστασία του δικηγορικού και του ιατρικού απορρήτου,
γ) το απόρρητο των δικαστικών διασκέψεων, ή άλλων διαδικασιών που από την κείμενη νομοθεσία ορίζονται ως απόρρητες,
δ) τους κανόνες ποινικής δικονομίας,
ε) την άσκηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων που αφορούν στην παροχή συμβουλών από τους εκπροσώπους τους ή τις συνδικαλιστικές ενώσεις τους, καθώς και την προστασία έναντι κάθε αδικαιολόγητου επιζήμιου μέτρου, η οποία απορρέει από τις εν λόγω διαβουλεύσεις, καθώς και την αυτονομία των κοινωνικών εταίρων και το δικαίωμά τους να συνάπτουν συλλογικές συμβάσεις, χωρίς να θίγεται το επίπεδο προστασίας που παρέχεται από τον παρόντα.
3. Ο παρών νόμος δεν εφαρμόζεται στις τομεακές πράξεις της Ένωσης του μέρους II του Παραρτήματος, για τις οποίες ισχύουν ειδικοί κανόνες περί αναφοράς παραβιάσεων. Οι διατάξεις του παρόντος εφαρμόζονται στον βαθμό που ένα ζήτημα δεν ρυθμίζεται υποχρεωτικά στις εν λόγω τομεακές πράξεις της Ένωσης.

  • 13 Οκτωβρίου 2022, 21:56 | Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς

    Η έννοια της «διαβάθμισης» των πληροφοριών δεν είναι καθορισμένη με επαρκή σαφήνεια, επομένως υπάρχει ο φόβος για την καταχρηστική επίκληση της και την αδυναμία εφαρμογής της Οδηγίας σε περιπτώσεις που η εφαρμογή αυτή θα δικαιολογούνταν.

  • 6 Οκτωβρίου 2022, 14:56 | ARIS DANIKAS

    Article 30 states that «This Directive should not apply to cases in which persons who, having given their informed consent, have been
    identified as informants or registered as such in databases managed by authorities appointed at national level,
    such as customs authorities, and report breaches to enforcement authorities, in return for reward or compensation. Such reports are made pursuant to specific procedures that aim to guarantee the anonymity of such persons in order to protect their physical integrity, and that are distinct from the reporting channels provided for
    under this Directive.»
    conclusion:
    Paid registered informers are excluded from the scope of the Directive.