Άρθρο 30 Διάρκεια πρώτου σταδίου κατάρτισης των εκπαιδευομένων που πρόκειται να καταλάβουν θέσεις δικαστικών υπαλλήλων – Απουσίες – Προσθήκη άρθρου 55ΙΗ στον ν. 4871/2021

Στον ν. 4871/2021 (Α’ 246) προστίθεται άρθρο 55ΙΗ ως εξής:

«Άρθρο 55ΙΗ
Διάρκεια πρώτου σταδίου κατάρτισης των εκπαιδευομένων που πρόκειται να καταλάβουν θέσεις δικαστικών υπαλλήλων – Απουσίες

1. Το πρώτο στάδιο κατάρτισης διαρκεί ενενήντα (90) ημερολογιακές ημέρες και εκκινεί τον Ιανουάριο του επομένου του διαγωνισμού έτους.
2. Η συμμετοχή των εκπαιδευομένων στην κατάρτιση είναι υποχρεωτική. Για τον λόγο αυτό οι εκπαιδευόμενοι υπογράφουν καθημερινά στο δελτίο παρακολούθησης, το οποίο έχει συνταχθεί από τη γραμματεία της Σχολής και φέρει και την υπογραφή του διδάσκοντος.
3. Κατά τη διάρκεια της φοίτησης στη Σχολή λαμβάνονται από τον διδάσκοντα για κάθε διδακτικό δίωρο παρουσίες. Σε περίπτωση καθυστερημένης προσέλευσης, ο διδάσκων δικαιούται να απαγορεύσει στον εκπαιδευόμενο την είσοδο στην αίθουσα και ο τελευταίος θεωρείται απών κατά το συγκεκριμένο διδακτικό δίωρο. Η γραμματεία της Σχολής καταχωρίζει τις απουσίες στο ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης απουσιών.
4. Αν εκπαιδευόμενος απουσιάζει αδικαιολόγητα για χρονικό διάστημα δέκα (10) ημερών και άνω συνολικά στο πρώτο στάδιο κατάρτισης, δύναται να διακοπεί η εκπαίδευσή του και να διαγραφεί από τη Σχολή, κατόπιν απόφασης του Συμβουλίου Σπουδών Δικαστικών Υπαλλήλων, η οποία εκδίδεται μετά από πρόταση του Διευθυντή Κατάρτισης και Επιμόρφωσης Δικαστικών Υπαλλήλων, αφού προηγουμένως κληθεί ενώπιον του Συμβουλίου Σπουδών Δικαστικών Υπαλλήλων να διατυπώσει τις απόψεις του. Κατά της ανωτέρω απόφασης, ο εκπαιδευόμενος δύναται να ασκήσει εγγράφως ένσταση μέσα σε προθεσμία πέντε (5) ημερών από την κοινοποίησή της σε αυτόν. Επί της ενστάσεως αποφαίνεται αμελλητί το Διοικητικό Συμβούλιο της Σχολής.
5. Εκπαιδευόμενος, ο οποίος απουσιάζει δικαιολογημένα από τη Σχολή για χρονικό διάστημα είκοσι (20) ημερών και άνω στο πρώτο στάδιο κατάρτισης, παραπέμπεται στο Συμβούλιο Σπουδών Δικαστικών Υπαλλήλων προκειμένου να κριθεί, αν πρέπει να επαναλάβει το πρόγραμμα σπουδών με την επόμενη εκπαιδευτική σειρά. Η απόφαση εκδίδεται μετά από πρόταση του Διευθυντή Κατάρτισης και Επιμόρφωσης Δικαστικών Υπαλλήλων. Ο εκπαιδευόμενος καλείται ενώπιον του Συμβουλίου Σπουδών Δικαστικών Υπαλλήλων να διατυπώσει τις απόψεις του. Κατά της ανωτέρω απόφασης ο εκπαιδευόμενος δύναται να ασκήσει εγγράφως ένσταση μέσα σε προθεσμία πέντε (5) ημερών από την κοινοποίηση σε αυτόν. Επί της ενστάσεως αποφαίνεται αμελλητί το Διοικητικό Συμβούλιο της Σχολής. Αν ο εκπαιδευόμενος επαναλάβει το πρόγραμμα σπουδών, η μισθοδοσία του διακόπτεται και η εκπαίδευσή του λογίζεται ότι άρχισε με την ορκωμοσία της επόμενης εκπαιδευτικής σειράς, οπότε και επανεκκινεί η μισθοδοσία του. Αποδοχές που έλαβε ο εκπαιδευόμενος μέχρι την έκδοση της απόφασης επανάληψης του προγράμματος σπουδών συμψηφίζονται με τις αποδοχές που δικαιούται να λάβει μετά την επανεκκίνηση της μισθοδοσίας του.
6. Οι απουσίες χαρακτηρίζονται ως δικαιολογημένες σε περίπτωση ασθένειας κατόπιν γνωμάτευσης ιατρού κρατικού ή πανεπιστημιακού νοσοκομείου ή, σε ιδιαίτερα έκτακτες περιστάσεις, ιδιώτη ιατρού ή όταν οφείλονται σε σπουδαίο λόγο, η συνδρομή του οποίου κρίνεται από τον Διευθυντή Κατάρτισης και Επιμόρφωσης Δικαστικών Υπαλλήλων.
7. Σε κάθε εκπαιδευόμενο που ασθενεί ή χρήζει ανάρρωσης αποδεδειγμένα, σύμφωνα με την παρ. 6, χορηγείται αναρρωτική άδεια ύστερα από απόφαση του Διευθυντή Κατάρτισης και Επιμόρφωσης Δικαστικών Υπαλλήλων. Με όμοια απόφαση, μετά από γνωμάτευση ιατρού, χορηγείται σε εκπαιδευόμενη που κυοφορεί άδεια για χρονικό διάστημα πριν και μετά από τον τοκετό ύστερα από αίτησή της. Με απόφαση του Διευθυντή Κατάρτισης και Επιμόρφωσης Δικαστικών Υπαλλήλων χορηγείται άδεια απουσίας για οποιονδήποτε άλλον σπουδαίο λόγο.».