Άρθρο 22 Χρόνος διεξαγωγής των εξετάσεων για την επιλογή εκπαιδευομένων που πρόκειται να καταλάβουν θέσεις δικαστικών υπαλλήλων – Στάδια του διαγωνισμού – Προσθήκη άρθρου 55Ι στον ν. 4871/2021

Στον ν. 4871/2021 (Α’ 246) προστίθεται άρθρο 55Ι ως εξής:

«Άρθρο 55Ι
Χρόνος και τόπος διεξαγωγής των εξετάσεων για την επιλογή εκπαιδευομένων που πρόκειται να καταλάβουν θέσεις δικαστικών υπαλλήλων – Στάδια του διαγωνισμού

1. Ο εισαγωγικός διαγωνισμός περιλαμβάνει δύο (2) στάδια. Το πρώτο στάδιο, το οποίο διεξάγεται εντός του μηνός Σεπτεμβρίου, περιλαμβάνει γραπτή εξέταση στα εξής αντικείμενα, που εξετάζονται ως ακολούθως:
α) θέμα γενικής παιδείας,
β) θέμα σχετικό με την οργάνωση και λειτουργία δικαστηρίων και εισαγγελιών που περιλαμβάνει στοιχεία του Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων [ν. 4798/2021 (Α’ 68)] και του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών [ν. 4938/2022 (Α’ 109)]
και
γ) στοιχεία δικαίου, ιδίως συνταγματικού και δικονομικού.
Τα θέματα των περ. β’ και γ’ βαθμολογούνται από τους δικαστικούς λειτουργούς και το θέμα γενικής παιδείας από τα μέλη Δ.Ε.Π.. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής του διαγωνισμού κατανέμει την εξέταση των αντικειμένων κατά τέτοιο τρόπο, ώστε σε κάθε εξεταζόμενο αντικείμενο να αντιστοιχούν δύο (2) βαθμολογητές. Οι βαθμολογητές οφείλουν να προετοιμάσουν ο καθένας από δύο (2) θέματα για το αντικείμενο που πρόκειται να βαθμολογήσουν. Την ημέρα των εξετάσεων συνέρχεται η εξεταστική επιτροπή, εγκρίνει κατά πλειοψηφία δύο (2) από τα θέματα αυτά και ο Πρόεδρος αυτής, ενώπιον όλων των μελών της Επιτροπής, διενεργεί κλήρωση και το θέμα που εξάγεται από την κληρωτίδα τίθεται στις εξετάσεις. Τα αποτελέσματα του πρώτου σταδίου ανακοινώνονται το αργότερο μέχρι το τέλος Οκτωβρίου και αναρτώνται στην ιστοσελίδα της Σχολής. Οι επιτυχόντες του πρώτου σταδίου συμμετέχουν στο δεύτερο.
2. Το δεύτερο στάδιο, το οποίο διεξάγεται από την 1η έως την 25η Νοεμβρίου, περιλαμβάνει προφορική εξέταση των υποψηφίων, σε αντικείμενα στα οποία εξετάστηκαν γραπτώς. Ο Πρόεδρος της επιτροπής κατανέμει την εξέταση των θεματικών ενοτήτων σε όλα τα μέλη της επιτροπής που διενεργούν τις προφορικές εξετάσεις.
3. Τα αποτελέσματα του δεύτερου σταδίου ανακοινώνονται το αργότερο μέχρι την 30η Νοεμβρίου και αναρτώνται στην ιστοσελίδα της Σχολής.

  • 4 Νοεμβρίου 2022, 14:37 | ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ

    Γενικά το σχέδιο νόμου κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο επιβάλλεται να διασφαλιστεί απο την οικεία διάταξη ότι οι ημερομηνίες του διαγωνισμού δεν θα συμπίπτουν με τις αντίστοιχες των δικαστών καθώς ενδέχεται πολλοί υποψήφιοι να επιθυμούν να συμμετάσχουν και στους δύο διαγωνισμσούς.