Άρθρο 34 Διαδικασία και ολοκλήρωση δευτέρου σταδίου κατάρτισης – Προσθήκη άρθρου 55ΚΒ στον ν. 4871/2021

Στον ν. 4871/2021 (Α’ 246) προστίθεται άρθρο 55ΚΒ ως εξής:

«Άρθρο 55ΚΒ
Δεύτερο στάδιο κατάρτισης, πρακτική άσκηση και αξιολόγηση των εκπαιδευομένων που πρόκειται να καταλάβουν θέσεις δικαστικών υπαλλήλων – Πίνακες επιτυχόντων μετά από το τέλος του δευτέρου σταδίου κατάρτισης

1. Το δεύτερο στάδιο κατάρτισης περιλαμβάνει την πρακτική άσκηση στις δικαστικές υπηρεσίες και διαρκεί ενενήντα (90) ημερολογιακές ημέρες. Πραγματοποιείται κατά το ήμισυ στο Πρωτοδικείο και την Εισαγγελία Αθηνών και κατά το ήμισυ στα Διοικητικά Πρωτοδικεία Αθηνών και Πειραιώς.
2. Με απόφαση του Προέδρου του τριμελούς συμβουλίου διεύθυνσης ή του Διευθύνοντος την εισαγγελία, ορίζονται με ενιαύσια θητεία α) οι δικαστικοί υπάλληλοι που έχουν την ευθύνη της πρακτικής άσκησης των εκπαιδευομένων για κάθε εκπαιδευτική σειρά, καθώς και β) ο δικαστικός λειτουργός που την εποπτεύει. Κατά την πρακτική άσκηση, σε κάθε εκπαιδευτή δικαστικό υπάλληλο ορίζονται από τους εποπτεύοντες δικαστικούς λειτουργούς μέχρι πέντε (5) εκπαιδευόμενοι, οι οποίοι εναλλάσσονται με τέτοιον τρόπο κατά τη διάρκεια της πρακτικής άσκησης, ώστε όλοι οι εκπαιδευτές να έχουν την ευθύνη όλων των εκπαιδευομένων, οι δε εκπαιδευόμενοι να εκπαιδεύονται σε περισσότερα αντικείμενα.
Οι εκπαιδευόμενοι, υπό την καθοδήγηση των εκπαιδευτών, επεξεργάζονται αντικείμενα που τους ανατίθενται, για παράδειγμα καταθέσεις, δημοσίευση αποφάσεων, έκδοση πιστοποιητικών, και μετέχουν σε συνεδριάσεις των δικαστηρίων μαζί με τον γραμματέα, χωρίς η συμμετοχή τους να καταχωρίζεται στα πρακτικά ή στις αποφάσεις, και τηρούν παράλληλα πρακτικά, τα οποία ακολούθως αξιολογούνται. Σε τακτικά χρονικά διαστήματα πραγματοποιούνται ενημερωτικές και εκπαιδευτικές συναντήσεις, στις οποίες είναι υποχρεωτική η συμμετοχή των υπευθύνων της πρακτικής άσκησης. Η συχνότητα, ο τόπος και ο χρόνος των συναντήσεων καθορίζονται κάθε φορά από τον εποπτεύοντα.
3. Οι παρ. 2 έως 7 του άρθρου 55Κ εφαρμόζονται αναλόγως και κατά το δεύτερο στάδιο κατάρτισης των εκπαιδευομένων.
4. Οι εκπαιδευόμενοι αξιολογούνται με βάση:
α) το ήθος, τη συμπεριφορά και τη γενική παρουσία τους στο δικαστήριο,
β) την εργατικότητα και την επιμέλειά τους,
γ) την κατάρτισή τους,
δ) τη συνεργασία τους με τους εκπαιδευτές και τους λοιπούς δικαστικούς λειτουργούς και υπαλλήλους και
ε) την ικανότητα στη διεκπεραίωση των καθηκόντων που τους ανατίθενται.
5. Η πρακτική άσκηση των εκπαιδευομένων, κατά την παρ. 1, βαθμολογείται σύμφωνα με τα κριτήρια της παρ. 4 μετά από ειδικά αιτιολογημένη κρίση κάθε εκπαιδευτή από το μηδέν (0) έως το δεκαπέντε (15). Επιτυχόντες, στο ως άνω στάδιο, θεωρούνται αυτοί οι οποίοι έχουν μέσο όρο τουλάχιστον οκτώ (8) και δεν έχουν βαθμολογηθεί από κανένα εκπαιδευτή με λιγότερο από πέντε (5).
6. Η αρμόδια οργανική μονάδα της Σχολής, μετά από τη λήψη των αποτελεσμάτων αξιολόγησης της πρακτικής άσκησης, συντάσσει τον πίνακα επιτυχόντων για τους εκπαιδευόμενους, ο οποίος αναρτάται στην ιστοσελίδα της Σχολής. Στον πίνακα εγγράφονται οι εκπαιδευόμενοι ανάλογα με τον μέσο όρο των βαθμολογιών που έχουν λάβει.
7. Όσοι εκπαιδευόμενοι αποτύχουν κατά τα οριζόμενα στην παρ. 5, επαναλαμβάνουν την κατάρτιση σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 55ΙΗ. Σε περίπτωση εκ νέου αποτυχίας για τον ίδιο λόγο, διαγράφονται από τη Σχολή.

  • 13 Νοεμβρίου 2022, 22:00 | Τάσος Σταυρουλάκης

    Η πρακτική άσκηση θα πρέπει γίνεται στην υπηρεσία για την οποία έχει κατά την εισαγωγή του/της επιλεγεί ο/η καταρτιζόμενος/η και να γίνεται παράλληλα με τη θεωρητική κατάρτιση. Έτσι, η θεωρητική κατάρτιση και η πρακτική άσκηση δεν θα είναι αποκομμένες, κάτι το οποίο θα επιτρέπει ανατροφοδοτήσεις μεταξύ των δύο (παράλληλων) σταδίων, ενώ θα επιτυγχάνεται ομαλή ένταξη των εκπαιδευομένων στις θέσεις για τις οποίες προορίζονται.