Άρθρο 4 Προσαρμογές ως προς τον σκοπό λειτουργίας της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών – Τροποποίηση άρθρου 3 ν. 4871/2021

Στο άρθρο 3 του ν. 4871/2021 (Α’ 246) επέρχονται οι εξής αλλαγές: α) στην παρ. 2 οι λέξεις «διοριστούν σε» αντικαθίστανται από τη λέξη «καταλάβουν», το υφιστάμενο κείμενο καθίσταται περ. α) και προστίθεται περ. β), β) στην παρ. 3: βα) στην περ. β’ μετά από τις λέξεις «των δικαστικών λειτουργών» προστίθενται οι λέξεις «και των δικαστικών υπαλλήλων», ββ) στην περ. γ’ μετά τις λέξεις «δικαστικούς λειτουργούς» προστίθενται οι λέξεις «και τους δικαστικούς υπαλλήλους» και το άρθρο 3 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 3
Νομική φύση – Έδρα
1. Η Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών (ΕΣΔι) είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, έχει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και εποπτεύεται από τον Υπουργό Δικαιοσύνης. Η ΕΣΔι έχει έδρα και λειτουργεί στον Δήμο Καλαμαριάς της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
2. Σκοπός της Σχολής είναι α) η επιλογή, η κατάρτιση και η αξιολόγηση των εκπαιδευομένων, οι οποίοι πρόκειται να καταλάβουν θέσεις δοκίμων δικαστικών λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας, των πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων, του Ελεγκτικού Συνεδρίου, των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων, καθώς και η διαρκής επιμόρφωση των εν ενεργεία δικαστικών λειτουργών και β) η επιλογή, η κατάρτιση και η αξιολόγηση των εκπαιδευομένων, οι οποίοι πρόκειται να καταλάβουν θέσεις του κλάδου Γραμματέων των κατηγοριών Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ), Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ) και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ) στα δικαστήρια, στις εισαγγελίες και στις λοιπές δικαστικές υπηρεσίες, καθώς και η διαρκής επιμόρφωση των δικαστικών υπαλλήλων.
3. Η Σχολή, για την επίτευξη του σκοπού της, μπορεί να: α) συνεργάζεται με ημεδαπά ή αλλοδαπά εκπαιδευτικά ιδρύματα, με φορείς εκπαίδευσης ή επαγγελματικής κατάρτισης του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα, καθώς και με φυσικά ή νομικά πρόσωπα αναγνωρισμένου επιστημονικού κύρους, β) συμμετέχει στα ευρωπαϊκά προγράμματα και τα δίκτυα κατάρτισης και επιμόρφωσης των δικαστικών λειτουργών και των δικαστικών υπαλλήλων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης, γ) διοργανώνει ή συνδιοργανώνει ειδικά προγράμματα κατάρτισης για τους δικαστικούς λειτουργούς και τους δικαστικούς υπαλλήλους των χωρών αυτών, καθώς και συνέδρια, σεμινάρια, διαλέξεις και ημερίδες, δ) συμμετέχει σε επιστημονικές έρευνες και μελέτες, τα πορίσματα των οποίων δύνανται να αναρτώνται στην ιστοσελίδα της Σχολής και ε) συνεργάζεται για τα θέματα της πρακτικής άσκησης των εκπαιδευόμενων με οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού, νομικά πρόσωπα του δημόσιου τομέα, διεθνείς οργανισμούς, διεθνή δικαστήρια και δικαστήρια ξένων χωρών.».

  • 14 Νοεμβρίου 2022, 22:59 | Σ.Δ.Υ.Δ.Δ.Α.

    Το παρόν σχέδιο νόμου πραγματικά δίνει ιδιαίτερη ώθηση και διάσταση στους δικαστικούς υπαλλήλους. Εξομαλύνει το χρόνιο πρόβλημα της υποστελέχωσης και λύνει το πάγιο αίτημα για συνεχή επιμόρφωση, το οποίο εξαιτίας της ιδιαιτερότητας του κώδικά μας, ως ξεχωριστού από τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα, πολλές φορές παραμένει άγονο. Γενικά διαμορφώνει το πλαίσιο της ύπαρξης και εξέλιξης των δικαστικών υπαλλήλων που απουσίαζε ως τώρα. Θεωρούμε, επομένως, ότι όλες οι διαδικασίες σύστασης, διαμόρφωσης και ανάπτυξης αυτού του πλαισίου για να τελεσφορήσουν, θα πρέπει να τηρηθούν απαρέγκλιτα όλα τα εχέγγυα διαφάνειας και διαύγειας, προκειμένου να εξασφαλίσουμε διαφανείς προσλήψεις, διαφανείς επιμορφώσεις, διαφανείς επιλογές και εν γένει διαφανές έργο από την ΕΣΔΥπ. Επίσης, θέτουμε τους προβληματισμούς μας για να βρεθεί λύση στη δυνατότητα παροχής των υπηρεσιών της σχολής και στην Αθήνα (χωρίς μετάβαση στη Θεσσαλονίκη κατά το άρθρο 3, παρ.1), όπου εργάζεται πολύ μεγάλος όγκος δικαστικών υπαλλήλων, εξυπηρετώντας και τους υπαλλήλους της νότιας Ελλάδας.

    Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων
    Διοικητικών Δικαστηρίων Αθήνας (Σ.Δ.Υ.Δ.Δ.Α.)

  • 7 Νοεμβρίου 2022, 13:40 | NoName

    Μιλάτε για πλήρωση θέσεων κλάδου γραμματέων μόνο. Οι υπόλοιποι κλάδοι που υπάρχουν τι θα γίνουν; Πχ. Οικονομολόγοι, Πληροφορικοί κτλ.; Δεν θα προσλαμβάνονται πλέον άλλοι κλάδοι;

  • 5 Νοεμβρίου 2022, 23:33 | Δήμητρα Τζ. -δικαστικός υπάλληλος Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης

    Θα πρέπει να προστεθούν στο άρθρο 3 παρ. 2 οι λέξεις «εν ενεργεία» κι αυτό να διαμορφωθεί ως εξής : Σκοπός της σχολής είναι α)……καθώς και η διαρκής επιμόρφωση των εν ενεργεία δικαστικών υπαλλήλων