Άρθρο 34 Παράλειψη ηλεκτρονικής καταχώρισης

Όποιος, παρότι είναι υπεύθυνος για την ηλεκτρονική καταχώριση του πρώτου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 17, παραλείπει την καταχώριση της κατάστασης αυτής ή την καταχωρίζει ελλιπώς, τιμωρείται με φυλάκιση έξι (6) τουλάχιστον μηνών.

  • 13 Φεβρουαρίου 2023, 15:21 | ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΟΜΠΡΟΥ

    Η ορθή και ολοκληρωμένη καταχώριση των καταστάσεων υπόχρεων δεν εξαρτάται απόλυτα ούτε από τον πιστοποιημένο χρήστη/υπεύθυνο κάθε φορέα ούτε από τον ίδιο το φορέα, καθώς ένα σημαντικό μέρος των απαιτούμενων στοιχείων θα πρέπει να γνωστοποιούνται από τους υπόχρεους, οι οποίοι μπορεί να μην ανταποκρίνονται στο κάλεσμα της υπηρεσίας τους. Είναι επομένως άστοχη η τιμωρία των υπαλλήλων των φορέων για ελλιπή καταχώριση όταν αυτή δεν αποτελεί δική τους ευθύνη.

  • 13 Φεβρουαρίου 2023, 15:27 | ΕΛΕΝΗ Κ.

    Επισημαίνεται ότι είναι πρακτικά δύσκολο να συμπεριληφθούν τα στοιχεία των υπόχρεων προσώπων που δεν σχετίζονται με τον Φορέά λαμβάνοντας υπόψη τόσο τον αποκεντρωμένο χαρακτήρα ορισμένων φορέων, γεγονός που καθιστά δύσκολη την συλλογή και διασταύρωση αυτών, όσο και την ενδεχόμενη άρνηση των εν λόγω προσώπων. Ως εκ τούτου κρίνεται ιδιαίτερα αυστηρό το μέτρο των ποινών σε υπαλλήλους επιφορτισμένους με τα καθήκοντα για την κατάρτιση του καταλόγου υπόχρεων καθώς υπάρχει πρακτική δυσκολία κι όχι δόλος.

  • 13 Φεβρουαρίου 2023, 13:56 | Π.Α.

    Να προσδιοριστεί το αρμόδιο όργανο ελέγχου της ορθής καταχώρησης των καταστάσεων των υπόχρεων εκ μέρους των φορέων γιατί δεν αναφέρεται στις αρμοδιότητες της Επιτροπής ελέγχου.

  • 13 Φεβρουαρίου 2023, 12:17 | ΜΑΡΘΑ ΩΡΑΙΟΠΟΥΛΟΥ

    Με το άρθρο 34, προβλέπεται ότι η παράλειψη ή ελλιπής καταχώριση των καταστάσεων από τον υπεύθυνο αρμόδιο φορέα τιμωρείται με ποινή φυλάκισης 6 τουλάχιστον μηνών.
    Δεδομένου ότι:
    α) σύμφωνα με το άρθρο 17 παρ. 1, ο αρμόδιος φορέας υποχρεούται το πρώτο δεκαήμερο κάθε μήνα να καταχωρίζει ηλεκτρονικά τις καταστάσεις για τις αρχικές ΔΠΚ,
    β) σύμφωνα με το άρθρο 39, η παράλειψη υποβολής ΔΠΚ από τον υπόχρεο τιμωρείται με φυλάκιση και χρηματική ποινή,
    γ) η διάρκεια της ποινής της φυλάκισης βάσει του Ποινικού Κώδικα μπορεί να είναι από 10 ημέρες και άνω,
    προτείνουμε είτε να υπάρχει αντίστοιχη με το άρθρο 39 πρόβλεψη για ποινή φυλάκισης χωρίς προκαθορισμένη διάρκεια, είτε ακόμα και μόνο χρηματική ποινή. Περαιτέρω, τουλάχιστον για το αδίκημα της ελλιπούς καταχώρησης, προτείνουμε να προβλέπεται έστω μικρή προθεσμία για την συμπλήρωση των στοιχείων, όπως προβλέπεται στο άρθρο 18 παρ. 2 για τους υπόχρεους και με τη λήξη της προθεσμίας αυτής να επιβάλλονται οι ποινές.

  • 13 Φεβρουαρίου 2023, 10:56 | ΟΠ

    Υπέρμετρα αυστηρή η ποινή φυλάκισης των έξι μηνών για τον αρμόδιο υπάλληλο λόγω ελλιπούς καταχώρισης της κατάστασης των υπόχρεων, η οποία πραγματοποιείται σε μεγάλο ποσοστό από στοιχεία που έχουν συλλέξει και αποστείλει διαφορετικές Υπηρεσίες. Συνεπώς, η καταχώριση της κατάστασης των υπόχρεων θα πρέπει να εμπίπτει στις αρμοδιότητες του εκάστοτε Προϊστάμενου, ο οποίος κατέχει και θέση ευθύνης.

  • 11 Φεβρουαρίου 2023, 23:37 | ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΗ

    Η πρόβλεψη ποινής φυλάκισης τουλάχιστον έξι μηνών για τους υπεύθυνους της ηλεκτρονικής καταχώρισης της κατάστασης των υπόχρεων σε δήλωση περιουσιακής κατάστασης είναι υπέρμετρα αυστηρή λαμβάνοντας υπόψη ότι η παράλειψη καταχώρισης ενδέχεται σε κάποιες περιπτώσεις να είναι δικαιολογημένη ή να οφείλεται σε λάθος ή παράλειψη άλλων (ενδεικτικά αναφέρω τη μη σύνταξη καταλόγου υπόχρεων). Ειδικά στην περίπτωση της ελλιπούς καταχώρισης, δεν διευκρινίζεται η έννοια της ελλιπούς καταχώρισης, η οποία, ανάλογα με την ερμηνεία της, ενδέχεται επίσης να είναι δικαιολογημένη ή να οφείλεται σε λάθος ή παράλειψη άλλων (ενδεικτικά αναφέρω την τυχόν λανθασμένη ενημέρωση ή την έλλειψη ενημέρωσης για τα ΑΦΜ των υπόχρεων ή των συζύγων των υπόχρεων). Επίσης, προστίθεται στους απλούς υπαλλήλους που είναι υπεύθυνοι για την ηλεκτρονική καταχώριση του πρώτου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 17 ευθύνη προσωπική, για την οποία δεν θα αμείβονται έστω με επίδομα θέσης ευθύνης, και επιπλέον σε περίπτωση άσκησης εναντίον τους ποινικής δίωξης θα επιβαρυνθούν με το οικονομικό κόστος υπεράσπισής τους χωρίς να αποκλείεται περαιτέρω και η πειθαρχική τους δίωξη ως συνέπεια της ποινικής. Είναι σίγουρο ακόμη ότι θα δημιουργηθούν εντάσεις στις υπηρεσίες γιατί κανείς δεν θα θέλει να αναλάβει την υποχρέωση καταχώρισης και ο αναγκαστικός ορισμός όσων τελικά επιλεγούν θα δυσχεράνει τις σχέσεις στις υπηρεσίες καθώς οι ορισμένοι υπάλληλοι θα θεωρούν άδικο τον ορισμό τους και όλα αυτά, σε μια εποχή κατά την οποία η έντονη έλλειψη προσωπικού απαιτεί σύμπνοια. Τέλος, δεν πρέπει να παραβλέπεται ότι κάθε υπόχρεος είναι υπεύθυνος, και ανεξάρτητα από την καταχώρισή του στην κατάσταση των υπόχρεων από τον φορέα του, για την εκπλήρωση της υποχρέωσής του για δήλωση των περιουσιακών του στοιχείων σύμφωνα με τον νόμο.

  • 9 Φεβρουαρίου 2023, 16:59 | ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

    Δεν είναι μόνο αυστηρή η διάταξη είναι ανέφικτη. Θα πρέπει οι αρμόδιοι υπάλληλοι σύνταξης των πινάκων να ασχολούνται αποκλειστικά μόνο το ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ και με καμία άλλη εργασία. Όλες οι υπηρεσίες των Δήμων υπολειτουργούν. Είναι άδικο να επιφορτιστούν με παραπάνω καθήκοντα και με μια παράλειψη να τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης έξι μηνών. Είναι αρκετά ακραίο.

  • 9 Φεβρουαρίου 2023, 10:37 | ΑΤ

    Πολύ αυστηρή η ποινικοποίηση της πλημμελούς καταχώρισης της κατάστασης από τον υπάλληλο -υπεύθυνο για την ηλεκτρονική καταχώριση των υπόχρεων την οποία έκανε και πριν με την ίδια υπευθυνότητα. Πολύ περισσότερο, όταν η καταχώριση στηρίζεται και σε στοιχεία από διαφορετικές Υπηρεσίες και Νομούς. Κατά συνέπεια, λόγω της ως άνω ποινικοποίησης, αρμόδιος για την καταχώριση των υπόχρεων θα πρέπει να είναι ο Προϊστάμενος του Τμήματος ή της Διεύθυνσης αντίστοιχα, αρμόδιας για την καταχώριση των υπόχρεων προσώπων.

  • 9 Φεβρουαρίου 2023, 09:12 | Ιωάννα Ν.

    Πολύ αυστηρά τα μέτρα για τον υπεύθυνο καταχώρισης, όταν τα στοιχεία προέρχονται από διάφορες υπηρεσίες (εντός και εκτός νομού), χωρίς την δυνατότητα ελέγχου των στοιχείων. Απαραίτητη αλλαγή που πρέπει να γίνει είναι να δοθεί η υποχρέωση της καταχώρισης στον Προϊστάμενο του Τμήματος Προσωπικού ή στον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Διοίκησης κάθε υπόχρεου φορέα, οι οποίοι κατέχουν θέση ευθύνης και λαμβάνουν το αντίστοιχο επίδομα.

  • 3 Φεβρουαρίου 2023, 11:43 | ΑΓΓΕΛΙΚΗ

    Εάν υπάρχει παράληψη ή άρνηση ενημέρωσης του φορέα για τους Συζύγους ,ιδικά τους διαζευγμένους πως καλύπτετε από την ευθύνη μη καταχώρησης ο φορέας, ενώ δεν θα έχει ενημερωθεί. Η ενημέρωση του φορέα από πολλές Υπηρεσίες ενέχει τον κίνδυνο μη έγκαιρης/ορθής ενημέρωσης. Εάν κάποια Υπηρεσία πχ δεν δηλώσει ένα όνομα υπόχρεου προς αρχική δήλωση 90 ημερών και αντίστοιχα δεν δηλωθεί από τον φορέα και ο υπόχρεος προβεί σε αρχική δήλωση τι ευθύνη φέρει ο φορέας και πως καλύπτεται για την παράλειψη αυτή;