Άρθρο 20 Περιουσιακά στοιχεία που περιλαμβάνονται στη Δ.Π.Κ.

1. Για την υποβολή της Δ.Π.Κ., ως περιουσιακά στοιχεία θεωρούνται ιδίως:
α) Τα έσοδα από κάθε πηγή,
β) τα ακίνητα, καθώς και τα εμπράγματα δικαιώματα σε αυτά, με ακριβή προσδιορισμό τους,
γ) οι μετοχές ημεδαπών και αλλοδαπών εταιρειών, τα ομόλογα και ομολογίες κάθε είδους, τα μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων κάθε είδους και τα παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα κάθε είδους,
δ) οι κάθε είδους καταθέσεις σε τράπεζες, ταμιευτήρια και άλλα πιστωτικά ιδρύματα και χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, καθώς και τα κάθε είδους χρηματιστηριακά ή ασφαλιστικά προϊόντα και συμμετοχές σε κεφάλαια επιχειρηματικών ή επενδυτικών συμμετοχών (funds) και καταπιστεύματα (trusts),
ε) η μίσθωση θυρίδων σε ημεδαπά ή αλλοδαπά πιστωτικά ιδρύματα ή άλλες εταιρείες που παρέχουν αυτή την υπηρεσία,
στ) τα κάθε χρήσης οχήματα, καθώς και τα πλωτά και εναέρια μεταφορικά μέσα,
ζ) η συμμετοχή σε κάθε είδους εταιρεία ή επιχείρηση.
2. Στη Δ.Π.Κ. των υπόχρεων των άρθρων 4 και 6 και της παρ. 1 του άρθρου 8 περιλαμβάνονται και οι δανειακές τους υποχρεώσεις προς ημεδαπά και αλλοδαπά πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα, λοιπά νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου και φυσικά πρόσωπα κατά την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους, εφόσον κάθε μία από αυτές υπερβαίνει το ποσό των πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ. Στην έννοια των δανειακών υποχρεώσεων δεν περιλαμβάνονται οι οφειλές από πιστωτικές κάρτες.

  • 13 Φεβρουαρίου 2023, 12:41 | Π.Α.

    1) Στις κάθε είδους καταθέσεις να προστεθεί η φράση «με ακριβή προσδιορισμό ανά λογαριασμό».
    2) Να διευκρινιστεί αν στα ασφαλιστικά προϊόντα συμπεριλαμβάνονται οι ασφάλειες υγείας, αυτοκινήτου, κατοικίας κλπ.

  • 13 Φεβρουαρίου 2023, 10:35 | Vouliwatch

    Από τις κατηγορίες που θεωρούνταν ως περιουσιακά στοιχεία στο πλαίσιο του ν. 3213/2003 απαλείφονται στο προτεινόμενο νομοσχέδιο οι εξής κατηγορίες:

    «: …v… Επίσης, το σύνολο των μετρητών, που δεν περιλαμβάνονται στην περίπτωση iv εφόσον το συνολικό ποσό υπερβαίνει τις τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ…. vi. Κάθε κινητό που η αξία του υπερβαίνει το ποσό των σαράντα χιλιάδων (40.000) ευρώ, συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α….ix… Η δήλωση των παραπάνω υπόχρεων περιλαμβάνει και κάθε οφειλή που προέρχεται από διοικητικά πρόστιμα, χρηματικές ποινές, φόρους και τέλη προς το Δημόσιο και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τέλη προς Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και εισφορές προς οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης και υπερβαίνει τις πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ…».

    Η μη συμπερίληψη των ως άνω περιπτώσεων στο προτεινόμενο νομοσχέδιο (χωρίς μάλιστα να γίνεται λόγος για το εν υπό κρίση ζήτημα στην ανάλυση συνεπειών ρύθμισης) εκτός από αδικαιολόγητη είναι και ιδιαίτερα προβληματική, ιδίως αν ληφθεί υπ’ όψιν το ότι α) ο εξαγγελλόμενος σκοπός του προτεινόμενου νομοσχεδίου έγκειται η ενίσχυση της διαφάνειας και γενικά ένας εκ των σκοπών που εξυπηρετεί η πρόβλεψη του πόθεν έσχες είναι η αποτύπωση της συνολικής περιουσίας του υπόχρεου, β) οι εν λόγω κατηγορίες είχαν συμπεριληφθεί στο νόμο 3213/2003 προς εκπλήρωση συστάσεων της Greco (βλ. μεταξύ άλλων σελ. 58 της αιτιολογικής έκθεσης του ν. 4389/2016, σελ. 3 και 4 αιτιολογικής έκθεσης του ν. 4571/2018 ), ούτως ώστε να αποτυπώνεται πληρέστερα η περιουσιακή κατάσταση των υπόχρεων σε δήλωση και να επιτυγχάνονται οι αυξημένες απαιτήσεις διαφάνειας (ειδικά για την περίπτωση των υποχρεωτικά ελεγχόμενων προσώπων).

    Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι προβληματισμούς δημιουργεί το γεγονός ότι στο πλαίσιο του προτεινόμενου νομοσχεδίου αναφέρεται πως «Στην έννοια των δανειακών υποχρεώσεων δεν περιλαμβάνονται οι οφειλές από πιστωτικές κάρτες», καθώς και οι οφειλές από πιστωτικές κάρτες αποτελούν στοιχεία του παθητικού της περιουσίας.

    Κατόπιν των ανωτέρω, καθίσταται σαφές ότι στο προτεινόμενο νομοσχέδιο θα πρέπει να επανέλθουν οι ως άνω διατάξεις (περί δήλωσης κινητών, μετρητών και παθητικού της περιουσίας) και θα πρέπει να προβλεφθεί η επισύναψη των αντίστοιχων παραστατικών στο πλαίσιο του άρθρου 21. Στο πλαίσιο αυτό προτείνεται και το να συμπληρωθεί (ρητά) στην παρ. 6 του άρθρου 21 ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αποστέλλουν και στοιχεία που αφορούν την κατάσταση των οφειλών των υποχρεωτικά ελεγχόμενων υπόχρεων προς αυτά.

  • 2 Φεβρουαρίου 2023, 09:11 | ΓΙΑΝΝΗΣ Κ.

    Θα ήταν σκόπιμο, αν δεν ρυθμίζεται ήδη με άλλη διαταξη του Σ/Ν, όλα τα στοιχεία και οι μεταβολές αγοράς/πώλησης/αντικατάστασης που αφορούν μετοχές, ομόλογα κλπ που έχουν αποκτηθεί μέσω τραπεζών, να καταχωρίζονται και να εμφανίζονται «αυτομάτα» από τις Τράπεζες στον Πίνακα του Υπόχρεου, όπως γίνεται για τις ιδιοκτησίες, τα ΙΧΕ κλπ.