Άρθρο 26 Συντονιστής ελέγχων

1. Ο προϊστάμενος της ειδικής υπηρεσίας της παρ. 9 του άρθρου 25, ο οποίος ορίζεται και τοποθετείται από τον Πρόεδρο της Βουλής, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 1 του Ειδικού Κανονισμού της Ειδικής Υπηρεσίας της Επιτροπής Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης που προσαρτήθηκε στον Κανονισμό της Βουλής ως Παράρτημα τρία (3) με την από 28.6.2016 απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής (Α’ 122), για θητεία πέντε (5) ετών που μπορεί να ανανεώνεται άπαξ, ορίζεται ως συντονιστής ελέγχων. Όταν αυτός απουσιάζει, ελλείπει ή κωλύεται, αναπληρώνεται από τον προϊστάμενο του Τμήματος Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης της περ. α’ της παρ. 1 του άρθρου 1 του Ειδικού Κανονισμού του πρώτου εδαφίου.
2. Ο συντονιστής είναι αρμόδιος για την επίτευξη των ετήσιων στόχων της Επιτροπής Ελέγχου και υπεύθυνος για την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.
3. Με απόφαση της Επιτροπής Ελέγχου ή του Προέδρου της, ο συντονιστής μπορεί, πέραν όσων ορίζονται στο άρθρο 31, να προβαίνει στον καθορισμό και άλλων ελεγκτικών πράξεων που μπορεί να ανατίθενται από αυτόν σε ορκωτούς ελεγκτές και ειδικούς επιστήμονες, οι οποίοι εξετάζουν λεπτομερώς τα στοιχεία των Δ.Π.Κ. και των αντίστοιχων δικαιολογητικών και συντάσσουν αναλυτική έκθεση που υποβάλλεται στην Επιτροπή Ελέγχου για την υποβοήθηση του έργου της. Προς τον ίδιο σκοπό, ο συντονιστής, αφού προηγηθεί σχετική ενημέρωση της Επιτροπής Ελέγχου, μπορεί να ζητά τη συνδρομή οποιασδήποτε δημόσιας ελεγκτικής αρχής, προσδιορίζοντας το αντικείμενο της συνδρομής αυτής.

  • 13 Φεβρουαρίου 2023, 13:55 | Π.Α.

    Να προστεθεί η υποχρέωση υποβολής Δ.Π.Κ. από τον συντονιστή ελέγχων όπως ισχύει για τους επικεφαλής των ειδικών ελεγκτικών οργάνων

  • 3 Φεβρουαρίου 2023, 00:03 | Δημήτρης Βέρρας

    Επί της παραγράφου 2 θα ήταν χρήσιμο να αποσαφηνιστεί αν ως «υπεύθυνος για την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα» εννοείται ο υπεύθυνος επεξεργασίας του άρθρου 4 στοιχ. 7 ΓΚΠΔ (ιδιότητα την οποία ήδη έχει η Επιτροπή Ελέγχου) ή ο υπεύθυνος για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης προς τους κανόνες προστασίας προσωπικών δεδομένων.
    (σχετ. ΕΣΠΔ- Κατευθυντήριες Γραμμές 7/2020, σκ. 18)