Τα επιχειρήματα υπέρ της αλλαγής του χρόνου υποβολής

Η διαδικασία κατάθεσης μηχανογραφικού δελτίου κατά το μήνα Μάρτιο δεν είναι κάτι το καινοφανές. Ισχύει και σήμερα για τους υποψήφιους των ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄) που το έτος 2010 ήταν περίπου 20.000.  Με αυτούς δεν έχει εμφανιστεί κανένα πρόβλημα. Επίσης, η ειδική κατηγορία των ομογενών,  καταθέτει το  Μηχανογραφικό  Δελτίο  προ της διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων, χωρίς πάλι να υπάρχει πρόβλημα.

Επί πλέον, η διαδικασία κατάθεσης μηχανογραφικού δελτίου τον μήνα Μάρτιο ίσχυε και κατά την περίοδο κατά την οποία οι απόφοιτοι  Γενικού Λυκείου διεκδικούσαν την εισαγωγή τους στη Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με το σύστημα των Δεσμών, ενώ συνέχισε να εφαρμόζεται για τους υποψήφιους των ΤΕΕ Β΄ κύκλου, καθ΄ όλη την διάρκεια λειτουργίας τους μέχρι και φέτος.

Ενδεχόμενη επιλογή του μηνός Μαρτίου για την κατάθεση θα δώσει την δυνατότητα υποβολής για χρονικό διάστημα ενός (1) πλήρους μηνός (1-31 Μαρτίου), ώστε οι υποψήφιοι  να επεξεργάζονται την υποψηφιότητά τους σε Σχολές και  Τμήματα με το σύστημα καταχώρισης να παραμένει ανοικτό καθ΄όλη την διάρκεια του μηνός, μέχρι την τελική υποβολή. Κατά το διάστημα αυτό, οι υποψήφιοι θα έχουν την ευκαιρία να διαβουλευθούν με τους καθηγητές και την οικογένειά τους, ώστε η τελική επιλογή σχολών να είναι προϊόν ώριμης απόφασης. Αντιθέτως, σήμερα οι υποψήφιοι συνωθούνται έξω από τις αίθουσες υποβολής σε προκαθορισμένη ημέρα και χρειάζεται να ολοκληρώσουν την διαδικασία σε μικρό χρόνο την ίδια  μέρα, υπό την πίεση δηλαδή του χρόνου, χωρίς να έχουν την δυνατότητα διαβούλευσης  με τους υπευθύνους.

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των υποψηφίων, γίνεται επίσης προσπάθεια, να μπορούν να υποβάλουν το μηχανογραφικό ηλεκτρονικά και από το σπίτι τους αν το επιθυμούν, ώστε η όποια συνεργασία με τις οικογένειες τους να γίνεται με άνεση χρόνου και όχι υπό πίεση.

Αν ο χρόνος υποβολής μεταφερθεί τον Μάρτιο, μπορεί να αξιοποιηθεί καλύτερα και η βοήθεια των Γραφείων Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού. Η συνεργασία των υπευθύνων ΓΡΑΣΕΠ και των υπευθύνων καθηγητών Επαγγελματικού Προσανατολισμού με τους υποψήφιους για τα προγράμματα σπουδών Σχολών και Τμημάτων πριν από την υποβολή των Μηχανογραφικών θα βοηθήσει τους υποψηφίους και τις οικογένειές με  ουσιαστικό τρόπο στην προσπάθεια για την καλύτερη επιλογή Τμημάτων.

Τέλος, μια τέτοια ρύθμιση θα είναι χρήσιμη για τους υποψηφίους και τις οικογένειές τους αφού και τα αποτελέσματα μπορεί να εκδοθούν σε συντομότερο χρόνο επιτρέποντας ένα καλύτερο προγραμματισμό για τους υποψηφίους και τις οικογένειες του, τόσο για το καλοκαίρι όσο και για μετά (αναζήτηση π.χ. κατοικίας).

Η υποβολή το Μάρτιο, δηλαδή  κατά την διάρκεια λειτουργίας του σχολείου, θα βοηθήσει στην άμεση επίλυση προβλημάτων γραφειοκρατικής φύσης, από τους υπεύθυνους καταχώρισης που σήμερα ταλαιπωρεί του υποψηφίους.

Επί της ουσίας: Η διαδικασία των πανελληνίων εξετάσεων είναι μια διαγωνιστική διαδικασία για εισαγωγή σε συγκεκριμένες σχολές. Η επιτυχία ή μη σε κάποια σχολή εξαρτάται από το κατά πόσον η βαθμολογία που πέτυχε ο υποψήφιος είναι αρκετή για εισαγωγή στην συγκεκριμένη σχολή, με βάση και τις προτιμήσεις των υποψηφίων που πέτυχαν μεγαλύτερη βαθμολογία. Επομένως, το καλύτερο για τον υποψήφιο είναι να ιεραρχεί τις επιλογές του ανάλογα με τις πραγματικές επιθυμίες του και όχι σύμφωνα με τις βάσεις του προηγουμένου έτους, και να εξαντλεί όλες τις δυνατές επιλογές. Το πού θα εισαχθεί εξαρτάται μεν από την συνολική του απόδοση, αλλά μόνο εν μέρει: εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό και από τις επιδόσεις και τις προτιμήσεις των υπολοίπων υποψηφίων. Η γνώση του βαθμού των εξετάσεων πριν από την συμπλήρωση του μηχανογραφικού θα είχε ενδεχομένως έννοια μόνο σε δύο περιπτώσεις:

1. Αν υπήρχε όριο στον αριθμό των σχολών που μπορούν να δηλωθούν. Σ’ αυτή την περίπτωση θα ήταν χρήσιμο να γνωρίζει κανείς τον βαθμό του για να αποφασίσει σε ποιό σημείο του φάσματος θα κινηθεί. Όμως κάτι τέτοιο δεν υφίσταται: οι υποψήφιοι μπορούν να δηλώσουν όλες τις σχολές στα πεδία τους. Συνεπώς, αυτό που έχει σημασία να κάνουν είναι να ιεραρχήσουν όλες τις σχολές με την πραγματική σειρά προτίμησής τους ανεξάρτητα από το πώς θα εξελιχθούν οι επιδόσεις τους και οι βάσεις. Με τον τρόπο αυτό, νομοτελειακά θα επιτύχουν στην υψηλότερη δυνατή επιλογή τους με βάση τις τελικές βαθμολογίες και προτιμήσεις όλων των υποψηφίων.

2. Αν ο κάθε υποψήφιος γνώριζε τις βαθμολογίες όλων των άλλων υποψηφίων αλλά και την σειρά προτίμησης που προτίθενται εκείνοι να δηλώσουν – πράγμα που είναι, προφανώς, αδύνατον.

Αυτό που αντιθέτως συμβαίνει είναι ότι η υποβολή του Μηχανογραφικού Δελτίου γίνεται σήμερα υπό το κράτος των εντυπώσεων και μετέωρων εκτιμήσεων για την διακύμανση των βαθμολογιών, για τις πιθανές προτιμήσεις των υποψηφίων και τελικά για τις βάσεις εισαγωγής. Χρησιμοποιούνται δε συχνά οι βάσεις προηγούμενων ετών για να δίνονται «συμβουλές». Τα στοιχεία αυτά όμως δεν μπορούν και δεν πρέπει να χρησιμεύουν ως συμβουλευτικό στοιχείο επιλογής των υποψηφίων, αφού και οι βαθμολογίες αλλά και οι προτιμήσεις των υποψηφίων είναι ευμετάβλητες και σε μεγάλο βαθμό απρόβλεπτες από χρόνο σε χρόνο. Έτσι, καταλήγουν πολλοί, αντί να δηλώνουν την πραγματική σειρά προτίμησής τους, να ακολουθούν λαβυρινθώδεις συμβουλές «ειδικών» που εκ των πραγμάτων αποκλείεται να οδηγήσουν σε κάποιο καλύτερο αποτέλεσμα.

Υπήρξαν χαρακτηριστικές περιπτώσεις υποψηφίων, οι οποίοι συμπλήρωσαν το Μηχανογραφικό τους Δελτίο με ορισμένες μόνο σχολές, βασιζόμενοι στα μόρια που συγκέντρωσαν σε συνάρτηση με τις βάσεις παρελθόντων ετών με αποτέλεσμα, αρκετοί από αυτούς να μην εισαχθούν τελικά σε καμμία Σχολή παρά τις υψηλές επιδόσεις τους.  π.χ στις φετινές εξετάσεις,  υποψήφια, με 18010 μόρια  δήλωσε στο μηχανογραφικό της δελτίο δέκα (10) προτιμήσεις (Τμήματα Ιατρικής και Βιολογίας)  βασιζόμενη στις βάσεις του προηγούμενου έτους. Οι δύο τελευταίες προτιμήσεις της ήταν το Τμήμα Βιολογίας της Πάτρας και το Τμήμα Βιολογίας της Κρήτης με δεδομένο ότι οι μονάδες εισαγωγής, σ΄αυτές το προηγούμενο έτος ήταν 18008 και 17835, αντίστοιχα.  Δεν εισήχθη όμως σε καμμία από τις προτιμήσεις της ούτε και στα Τμήματα Βιολογίας όπως ανέμενε, αφού η βάση εισαγωγής διαμορφώθηκε σε 18268 και 18105 αντίστοιχα.

Επίσης, εφέτος, όπως και κάθε χρόνο, υπάρχει μεγάλος αριθμός υποψηφίων, οι οποίοι μετά την καταχώριση του Μηχανογραφικού τους Δελτίου ζητούν εναγωνίως την τροποποίησή του, χωρίς να τους επιτρέπεται γεγονός που έχει ως συνέπεια την εισαγωγή υποψηφίων σε σχολές που εν τέλει δεν επιθυμούν.

Ουσιαστικά, το μόνο που μπορεί να επηρεάσει ένας μαθητής με το μηχανογραφικό του είναι να διασφαλίσει ότι θα περάσει κάπου σύμφωνα με την ιεράρχηση των επιλογών του. Οτιδήποτε άλλο είναι εκτός του ελέγχου του και δεν μπορεί να το επηρεάσει με το δικό του μηχανογραφικό (βαθμολογίες και επιλογές άλλων). Επομένως, είναι λάθος το μηχανογραφικό να συμπληρώνεται με οποιαδήποτε άλλη λογική πέρα από την ιεράρχηση των επιλογών.

Από τα παραπάνω, προκύπτει ότι η επιλογή του Μαρτίου, για την υποβολή του Μηχανογραφικού Δελτίου, είναι υπέρ των υποψηφίων και μόνον, αφού αφορά άλλωστε το μέλλον των ίδιων των υποψηφίων και όχι τα ΜΜΕ ή εμπλεκόμενους φορείς στην διαδικασία των εξετάσεων (π.χ. Φροντιστήρια, ιδιαίτερα μαθήματα, ή «στατιστικούς αναλυτές των εξετάσεων»).   Πολλοί υποψήφιοι, αλλά και τα ΜΜΕ επηρεάζονται από την γνώμη αυτών των «ειδικών» που έχουν πλέον διαμορφώσει μια νέα και προσοδοφόρα επαγγελματική δραστηριότητα σε εποχή μάλιστα που δεν υπάρχουν φροντιστήρια. Είναι γνωστό ότι υπάρχουν σήμερα «ειδικοί σύμβουλοι» συμπλήρωσης μηχανογραφικών με αμοιβές 100-150 ευρώ ανά συμβουλευόμενο.

Στόχος του Υπουργείου είναι  η αποφυγή ταλαιπωρίας των υποψηφίων στις Επιτροπές Συγκέντρωσης Μηχανογραφικών Δελτίων και το όφελος των ιδίων και των οικογενειών τους. Η διαδικασία υποβολής του μηχανογραφικού είναι για το Υπουργείο Παιδείας καθαρά διαδικαστική. Όποτε και αν γίνει θα ακολουθηθούν τα ίδια βήματα. Αυτό που ενδιαφέρει την πολιτική ηγεσία είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση των μαθητών και των οικογενειών τους.

  • 1 Δεκεμβρίου 2010, 23:58 | Γιώργος

    Συμφωνω με την υποβολη του μηχανογραφικου πριν απο τις παννεληνιες εξετασεις κατα τη διαρκεια του μηνα μαρτιου.Αυτο διοτι οι μαθητες πρεπει να ειναι συνηδειτοποιμενοι σε ποιο ειδος σχολων θελουν να εισαχθουν και οχι να αποφασιζουν μετα τα αποτελεσματα(οι προφασεις του τυπου- οι μαθητες επιλεγουν ευκολοτερα τις σχολες τις αρεσκεια τους αφου γνωριζουν τα μορια τους-ειναι οδυνηρες).Εξαλλου με αυτον τον τροπο οι βασεις καποιων σχολων θα επανελθουν σε φυσιολογικα επιπεδα,καθως αρκετοι π.χ καποιοι που επιθυμουν να εισαχθουν σε πολυτεχνικες σχολες οταν δουν οτι δεν περασαν το οριο των 18000 και μοριων ξαφνικα επειδη απορριπτουν τις σχολες των πολυτεχνειων που εχουν λιγοτερα απο 18000 μορια ,γινονται τα μελλοντικα παιδια θαυματα της οικονομιας και του χρηματιστηριου.Αυτο το γεγονος μπορει να χαρακτηριστει φυσιολογικο απο πολλους αλλα κατα τη γνωμη μου δεν ειναι σωστο καποιος που θελει να γινει γιατρος να καταλληγει ηλεκτρολογος μηχανικος η οικονομολογος ,ειναι αντιδεοντολογικο.
    Ενα αλλο σημειο που θα ηθελα να σταθω δεν ειναι τοσο στον σχολιασμο του συγκεκριμενου αρθρου,αλλα στην προταση καποιων βελτιωσεων για το συστημα εισαγωγης στις σχολες.Παρατηρησα φετος οτι καποιοι γνωστοι μου που ειχαν μορια απο τον αθλητισμο οτι ακομα δεν εχουν εγγραφει στις σχολες που θα φοιτησουν και εχουν χασει μεγαλο μερος των παραδοσεων του 1ου εξαμηνου με αποτελεσμα η φοιτηση της τους να μενει πολυ πισω σε σχεση με τους μελλοντικους συμφοιτητες τους αφου οι εγγραφες αρχιζουν την παρασκευη.Για αυτο το λογο αν ηταν δυνατο για το καλο ολων μας ολες οι αιτησεις για τον αθλητισμο ,για τους τριτεκνους ,για τα ατομα με ειδικες αναγκες,για τους ομογενεις κτλ…να υποβαλλονται μαζι με το μηχανογραφικο ωστε οι βασεις για ολες τις κατηγοριες να βγαινουν μαζι σε ενα λογικο χρονικο πλαισιο για να εχουν τη δυνατοτητα ολοι να φοιτησουν κανονικα στις σχολες τους χωρις να εχουν ελλειψεις.
    Δεν ειναι δυνατον οι αιτησεις για τους αθλητες να γινονται το πρωτο δεκαημερο του σεπτεμβριου και τα παιδια που κανουν και υπερηφανη τη χωρα τους με τις διακρισεις τους να πηγαινουν στις σχολες τους μεσα δεκεμβρη…

    Φοιτητης Πολυτεχνειου

  • 1 Δεκεμβρίου 2010, 23:58 | Γιωργος Σχ.

    Είμαι μαθητής της δευτέρας τάξης του ενιαίου λυκείου και είμαι αντίθετος στην αλλαγή αυτή.
    Το μόνο πρόβλημα, αν εξαιρέσουμε το πρόσθετο άγχος που δημιουργείται στους υποψηφίους, είναι ότι δεν έχουν αποφασίσει ακόμα ποιες σχολές να δηλώσουν.
    Οπότε, δεν πιστεύετε πως θα ήταν προτιμότερο να βοηθηθούν οι μαθητές για τον ΣΩΣΤΟ επαγγελματικό προσανατολισμό τους πριν περάσουμε σε ένα τέτοιο μέτρο ;
    Τουλάχιστον με το ισχύον σύστημα οι μαθητές θα έχουν και ‘λίγο’ αλλά πραγματικά ελεύθερο χρόνο για την τελική τους απόφαση; Καλώς η κακώς (κακώς) οι μαθητές διαβάζουν σαν τρελοί (και το τρελοί δεν είναι σε εισαγωγικά) για να αποστηθίσουν και την τελευταία λεπτομέρεια του πιο ασήμαντου σχολίου στο περιθώριο του βιβλίου τους, ως αποτέλεσμα οποιαδήποτε απόσπαση της προσοχής τους από τον σκοπό αυτό θα τους διαταράξει. Επίσης τον Μάρτιο οι περισσότεροι αν όχι όλοι οι μαθητές βιώνουν απίστευτες ψυχολογικές διακυμάνσεις πράγμα που θα μπορούσε να θολώσει και να μπερδέψει τους μαθητές όσον αφορά την ιεράρχηση των σχολών που δηλώνουν. Αντίθετα, αν η δήλωση γίνει το καλοκαίρι, ο μαθητής θα προλάβει να αποκτήσει μια απόσταση από τις εξετάσεις και να δει για πρώτη φορά με κριτική ματιά αυτήν την φορά τις επιλογές του.
    Ευχαριστω.

  • 1 Δεκεμβρίου 2010, 23:55 | ΚΩΣΤΑΣ

    ΠΡΩΤΑ ΑΠΟ ΟΛΑ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΒΡΕΙ ΧΡΟΝΟ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΙ ΤΙ ΘΕΛΕΙ, ΟΤΑΝ ΔΙΑΒΑΖΕΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ. ΔΕΥΤΕΡΟΝ ΣΑΦΩΣ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΟΤΑΝ ΞΕΡΕΙΣ ΤΟΥΣ ΒΑΘΜΟΥΣ ΣΟΥ ΓΙΑΤΙ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΠΕΔΙΟ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙΣ. ΤΡΙΤΟΝ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ ΟΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΗΡΕΜΟΙ ΚΑΙ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ΠΙΟ ΨΥΧΡΑΙΜΑ . ΤΕΤΑΡΤΟΝ ΠΟΛΛΟΙ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΙ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΕΚΤΟΣ ΤΟΠΟΥ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ, ΛΟΓΩ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ.
    ΠΩΣ ΘΑ ΤΑ ΔΙΑΛΕΞΟΥΜΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΧΡΟΝΟ ΝΑ ΔΙΑΘΕΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΜΑΣ;;;;. ΓΙΑΤΙ ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΚΕ ΠΑΝΑΡΕΤΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΤΙ ΘΕΛΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΤΙ ΣΟΥ ΔΙΝΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΦΩΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΤΕΞΕΙ Η ΤΣΕΠΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΣΟΥ!!!! ΑΦΗΣΤΕ ΜΑΣ ΛΟΙΠΟΝ ΣΤΗ ΗΣΥΧΙΑ ΜΑΣ!! ΒΡΕΙΤΕ ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΗ ΟΜΑΔΑ ΝΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΤΕΙΤΕ, ΟΧΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ Γ΄ΛΥΚΕΙΟΥ… ΟΛΑ ΕΧΟΥΝ ΟΡΙΑ!!…..ΜΑΘΗΤΗΣ ΤΗΣ Γ’ ΛΥΚΕΙΟΥ

  • 1 Δεκεμβρίου 2010, 23:28 | ειρηνη

    ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΕΥΡΩ ΠΟΥ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ Ο ΓΟΝΙΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ. ΤΑ ΕΥΡΩ ΠΟΥ ΞΟΔΕΥΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΕΞ ΑΙΤΙΑΣ ΤΟΥ ΥΠΕΡΟΧΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΔΕΝ ΜΕΤΡΑΝΕ; ΠΟΥ ΑΚΟΥΣΤΗΚΕ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΓΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΕΣΟΥΣΗΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ; ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΑΣΗ! ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΥΤΗ Η ΙΔΕΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΘΟΥΝ ΤΑ ΕΥΡΩ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΓΙΑ 15 ΕΠΙ ΠΛΕΟΝ ΜΕΡΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ . ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΠΙΣΤΕΨΕΙ ΟΤΙ ΣΑΣ ΠΗΡΕ Ο ΠΟΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΘΗΤΡΙΑ ΠΟΥ ΕΜΕΙΝΕ ΓΙΑΤΙ ΑΛΛΑΞΑΝΕ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ; ΑΦΗΣΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΟΝ ΓΟΛΓΟΘΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΘΕΤΕΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΟΝ. ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!!ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ . ΟΧΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΜΕΣΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ.

  • 1 Δεκεμβρίου 2010, 23:28 | γιωργοσ

    Εγώ όπως και η πλειοψηφία των μαθητών της Γ’ Λυκείου διαφωνούμε στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού τον Μάρτιο. Είναι μια χρονοβόρα και επίπονη διαδικασία που μόνο κακό μπορεί να μας κάνει.

  • 1 Δεκεμβρίου 2010, 23:24 | Γιάννης Στρουμπουλόπουλος

    Είμαι μαθητής της τρίτης λυκείου και ακόμα δεν ξέρω πότε θα καταθέσω το μηχανογραφικό μου. Είναι ήδη Δεκέμβριος, είμαστε στα μέσα της χρονιάς και το ΥΠΕΠΘ ακόμα απόφαση δεν έχει ανακοινώση επί του θέματος. Δεν πιστεύω ότι πρέπει να καταθέσουμε τα μηχανογραφικά πριν να έχουμε τη βαθμολογία στα χέρια μας. Μόνο άγχος θα προκαλέσει και ακόμα μεγαλύτερη αύξηση των βάσεων των υψηλών σχολών. Όλοι θα δηλώνουν Ιατρική και Πολυτεχνείο από τους μαθητές του 20 μέχρι αυτούς του 10. Ποιο το νόημα? Κανένα.

  • 1 Δεκεμβρίου 2010, 23:23 | ANNA

    Η συμπλήρωση του μηχανογραφικού είναι μια διαδικασία που χρειάζεται χρόνο και έρευνα έτσι ώστε να μπορέσουμε ήρεμα και συνετά να αποφασίσουμε για το μέλλον μας. Η περίοδος στην οποία θέλετε να μεταφερθεί η συμπλήρωση των μηχανογραφικών,είναι μια περίοδος με έντονο διάβασμα,άγχος, κούραση και κάθε άλλο παρά κατάλληλη για την συμπλήρωση των μηχανογραφικών.

  • 1 Δεκεμβρίου 2010, 22:37 | Γεώργιος

    Εγώ όπως και η πλειοψηφία των μαθητών της Γ’ Λυκείου διαφωνούμε στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού τον Μάρτιο. Είναι μια χρονοβόρα και επίπονη διαδικασία που μόνο κακό μπορεί να μας κάνει.

  • 1 Δεκεμβρίου 2010, 22:29 | Γιώργος

    Είμαι γονέας μαθητή Γ’ Λυκείου, ένα πράγμα με βασανίζει στο συγκεκριμένο θέμα. Γιατί αλλαγή στον χρόνο σύνταξης του μηχανογραφικού; Γιατί τώρα; Είναι δυνατόν κ. ΠΑΝΑΡΕΤΕ να υπάρχει ένα σύστημα επιλογής και στη μέση της χρονιάς να αλλάζουν οι κανόνες; Οι λύσεις που προτείνετε σήμερα 1 Δεκ 2010 στην παρούσα διαβούλευση, η μεν πρώτη φαίνεται σαφής η δεύτερη είναι ασαφέστατη ,δεν ακολουθείται από παράδειγμα όπως η πρώτη και μας βάζει σε σκέψεις . ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ : ΦΤΑΣΑΜΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΑΚΟΜΗ ΜΕ ΠΟΙΟΝ ΤΡΟΠΟ ΘΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ . ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ «ΥΠΕΡΜΕΤΡΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ» ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΕΤΕ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ.

  • 1 Δεκεμβρίου 2010, 22:24 | ΜΑΘΗΤΡΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ

    ΩΣ ΜΑΘΗΤΡΙΑ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΤΟ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΕΤΑΙ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ ΚΑΘΩΣ Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΑΚΟΜΑ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΧΟΛΗ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ. ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΠΙΕΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΑΒΑΣΜΑΤΟΣ ΑΝ ΤΟ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΤΑΝ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΔΝ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΥΧΑΙΡΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΩΣΤΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΧΟΛΗΣ ΕΦΟΣΟΝ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΑΘΕΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΧΡΟΝΟ.

  • 1 Δεκεμβρίου 2010, 22:20 | kokiou xrusa

    διαφωνω απολυτα με την συμπληρωση των μηχανογραφικων πριν τισ παννελληνιες….δεν θα εχουμε χρονο και ηρεμια να σκεφτουμε ποιεσ σχολες θα βαλουμε και ειναι πολυ σημαντικο το μηχανογραφικο να γινει σωστα υστερα απο πολυ ψαξιμο…Ειμαι θετικη κατευθυνση και με ενδιαφερουν σχολεσ απο τρια πεδια…οποτε αναγαστικα θα πρεπει να αοκλεισω καποιο πεδιο και ισως γραψω περισσοτερο η λιγοτερο απ οσο νομιζα και τελικα χασω καποιοα σχολη…

  • 1 Δεκεμβρίου 2010, 22:18 | Γιώργος

    ΕΙΜΑΙ ΜΑΘΗΤΗΣ ΤΗΣ Β’ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΤΟ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΟΥΜΕ ΤΟ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΨΥΧΟΦΘΟΡΟ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΜΑΘΗΤΗ,ΟΠΩΣ ΑΝΕΦΕΡΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΜΜΑΘΗΤΕΣ ΜΟΥ ΠΑΡΑΠΑΝΩ…ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΜΕ ΣΙΓΟΥΡΙΑ ΤΙ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΒΑΘΜΟΥΣ ΤΟΝ ΒΟΗΘΑ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΙ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΑ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΔΗΛΩΣΕΙ..ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΣΟΒΑΡΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΜΑΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ!ΕΥΕΛΠΙΣΤΩ ΠΩΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ,ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΘΑ ΑΝΤΙΛΗΦΘΕΙ ΤΗΝ ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΜΗ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ..ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ…!!!

  • 1 Δεκεμβρίου 2010, 22:09 | ΑΡΟΥΚΑΤΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ

    Είμαι πατέρας μαθητή που δίνει φέτος εξετάσεις.Μηχανογραφικό μετά τις εξετάσεις και όχι ό Μάρτιο, γιατί η επιλογή των σχολών θα γίνει πιο σωστά όταν τα παιδιά γνωρίζουν τη βαθμολογία τους. Εξ άλλου, αν αυτό γίνει το Μάρτιο,τα παιδιά επιφορτισθούν με το πρόσθετο άγχος του προβληματισμού και των αμφιβολιών για τις επιλογές, σε βάρος της προσπάθειάς τους.

  • 1 Δεκεμβρίου 2010, 21:58 | κωνσταντινος

    ειμε και εγω μαθητης της γ λυκειου και θεωρω οτι ειναι ιδιαιτερα δυσκολο μεχρι αδυνατο για εναν μαθητη της γ λυκειου ο οποιος δεν εχει κατασταλαξει ακομα σε μια συγκεκριμενη σχολη να κανει το μηχανογραφικο την περιοδο κατα την οποια το διαβασμα απογειωνεται…Συνεπως θεωρω οτι η δημιουργια του μηχανογραφικου πρεπει να συνεχισει γινεται μετα τις εξετασεις

  • 1 Δεκεμβρίου 2010, 21:48 | ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ

    Είμαι μητέρα μαθητή που δίνει φέτος εξετάσεις.Μηχανογραφικό ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ και όχι ό Μάρτιο, για δύο λόγους: α) η επιλογή των σχολών θα γίνει πιο σωστά όταν τα παιδιά γνωρίζουν τη βαθμολογία τους, θα ξέρουν ποιες είναι πάνω-κάτω οι δυνατότητές τους και δεν θα είναι σαν να συμπληρώνουν προ-πο στα τυφλά β)η όλη διαδικασία συμπλήρωσης μηχανογραφικού, αν γίνει Μάρτιο, θα γεμίσει τα παιδιά με άγχος και αμφιβολίες για την ορθότητα των επιλογών καιεν τέλει θα λειτουργήσει αποπροσανατολιστικά στερώντας τους πολύτιμο χρόνο μελέτης.Ευχαριστώ.

  • 1 Δεκεμβρίου 2010, 21:26 | ΠΟΛΥΜΕΝΟΠΟΥΛΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ

    Κύριε Πανάρετε, ώς πατέρας φετινού υποψηφίου, συμμετέχω στην διαβούλευση και διαβάζω τα περισσότερα σχόλια, ανάμεσα σ αυτά και το δικό σας που γράψατε σήμερα. Πριν αναφερθώ στις σκέψεις σας οφείλω να αναγνωρίσω, ότι σας τιμά το γεγονός, ότι διαβάζετε τα σχόλια όλων μας και ότι αυτή η διαβούλευση δεν γίνεται απλώς για να γίνεται, αλλά θα λειφθεί υπόψη από το Υπουργείο Παιδείας. Είναι κατα αρχάς ελπιδοφόρο το γεγονός, ότι παραδέχεσθε, ότι η πρόταση του Υπουργείου έχει μέσα της ένα σοβαρό τεχνικό πρόβλημα, για τα πεδία των σχολών στις επιλογές γιαυτό και προτείνετε κάποιες νέες σκέψεις. Και μόνο αυτό το γεγονός ,αποδεικνύει, ότι οι συμβουλοί σας γι αυτή την αλλαγή υπήρξαν πρόχειροι, δεν έλαβαν υπόψη σοβαρά προβλήματα που δημιουργούν, ίσως από μερική άγνοια των δεδομένων και έτσι σας εξέθεσαν δημοσίως με το να προτείνετε κάτι όχι ολοκληρωμένο. Αλλά και τώρα με τα καινούργια που προτείνετε γι αυτό το τεχνικό πρόβλημα να είσθε σίγουρος, εάν εφαρμοσθούν, θα δημιουργήσουν εξίσου σοβαρά προβλήματα κάνοντας δύο κατηγορίες υποψηφίων, εκείνων που θα υποβάλουν οριστικοποιημένες προτιμήσεις τον Μάρτιο και των άλλων, ίσως των περισσοτέρων στην πράξη, που θα οριστικοποιούν τις επιλογές τους τον Ιούλιο. Δεν γνωρίζω εάν οι εισηγητές και αυτών των νέων προτάσεων είναι τα ίδια πρόσωπα, εάν είναι, και μάλιστα εκπαιδευτικοί, μάλλον θα ήταν χρησιμότεροι,κατα την γνώμη μου, έάν τους ξαναστέλνατε να διδάσκουν τα μαθήματά τους στη Τάξη από το να συμβουλεύουν Υπουργούς και μάλιστα τόσο πρόχειρα. Πέρα όμως από το τεχνικό πρόβλημα της πρότασης του Υπουργείου είδατε και μόνος σας την κραυγή και την αγωνία τόσων παιδιών και γονέων, αγωνία που δεν την είδαν κάποιοι σχολιαστές, που δηλώνουν, υπεύθυνοι ΚΕΣΥΠ, ΓΡΑΣΥΠ κλπ. συντασσόμενοι τόσο εύκολα με την προτεινόμενη αλλαγή. Και ερωτώ ως σκεπτόμενος άνθρωπος, λέω ,μήπως μερικοί από αυτούς απλά θέλουν να αρέσουν στους προϊσταμένους τους με όσα γράφουν, εύχομαι να κάνω λάθος σ αυτή μου την υποψία, γιατί η Πολιτεία τους έβαλε να χειρίζονται τα παιδιά να ακούουν τους προβληματισμούς τους και να τα βοηθούν θετικά. Οσον αφορά το επιπλέον κόστος για την πολιτεία ,λόγω κατάθεσης των Μηχανογραφικών τον Ιούλιο, πληροφορία που δημοσίευσαν σε πρώϊμο χρόνο πολλές εφημερίδες και συμπολιτευόμενες και αντιπολιτευόμενες, χάριν των παιδιών αυτών, του αγώνα τους και της αγωνίας τους, αξίζει τον κόπο να πληρωθεί από την Πολιτεία. Από τα παιδιά αυτά εμείς οι μεγαλύτεροι, γιατί και εγώ είμαι περίπου συνομήλικός σας, με τα λάθη μας ,ως γενιά, αφαιρέσαμε πολλά από το μέλλον τους που θα είναι και λόγω των δικών μας λαθών δυσκολώτερο. Μας ζητούν ,σαν νέα γενιά ,να μην τους κάνουμε δυσκολώτερο και το παρόν τους ,όπως αυτά το αντιλαμβάνονται και το ζούν. Νομίζω ότι οφείλουμε να σεβαστούμε την ελάχιστη αυτή επιθυμία τους. Οσο για τα χρήματα, αυτά τα λίγα επιπλέον χρήματα, μπορούν να βρεθούν από εκεί που μέχρι σήμερα οργίαζε η διαφθορά. Είναι κοινό μυστικό ,ότι στο χώρο των Πανεπιστημίων κάποιοι κάνοντας κακή χρήση του ορθού μέτρου του Αυτοδιοίκητου έχουν κάνει πολλά, εσείς γνωρίζετε καλύτερα και περισσότερα από εμένα. Πολύ ορθά και μπράβο σας, κατα την γνώμη μου παλεύετε σ αυτό τον τομέα και αν δεν γίνουν απο μέρους σας υπερβολές θα προσφέρετε μεγάλη υπηρεσία στην Πατρίδα στο θέμα των Πανεπιστημίων. Εκεί σας λέω ,ως πολίτης μπράβο ,που ταρακουνάτε τα λιμνάζοντα νερά, εδώ στο θέμα των Μηχανογραφικών ,νομίζω, κάνετε λάθος, δεν είναι κακό να κάνουμε και κάποια λάθη, όλοι μας κάνουμε λάθη, πολλά λάθη στην ζωή μας και διδασκόμεθα από αυτά. Επίσης δεν είναι κακό να υποχωρούμε, όταν τόσοι άνθρωποι ενδιαφερόμενοι για ένα θέμα, χωρίς οικονομικό συμφέρον, μας λένε και μας ζητούν κάτι. Η υποχώρηση αυτή δεν δείχνει αδυναμία ,αλλά δημοκρατική αρχοντιά. Εχοντας επίγνωση ,ότι αυτά που γράφω θα διαβαστούν από ένα πνευματικό άνθρωπο, Δημοκράτη και Πανεπιστημιακό Λειτουργό, αναμένω έστω και εκ των υστέρων ,τελικά να δοθεί η ορθή λύση στο Θέμα

  • 1 Δεκεμβρίου 2010, 21:02 | Τάσος

    Eιμαι και εγω μαθητης της τριτης λυκειου και ακομα δεν εχω αποφασισει τη σχολη που με ενδιαφερει.Αυτο γιατι σκεφτομαι πως η αποφαση μου,οποια και αν ειναι, θα καθορισει το μελλον μου και συνεπως την υπολοιπη ζωη μου.Το επιχειρημα που θετει το υπουργειο λοιπον: «Κατά το διάστημα αυτό, οι υποψήφιοι θα έχουν την ευκαιρία να διαβουλευθούν με τους καθηγητές και την οικογένειά τους, ώστε η τελική επιλογή σχολών να είναι προϊόν ώριμης απόφασης » το θεωρω ατοπο αφου δεν ειναι δυνατον να πιστευουμε πως μια τοσο κρισιμη αποφαση θα βγει μετα απο διαβουλευση σε τοσο συντομο χρονικο διαστημα. Αφηνοντας μεγαλυτερο χρονικο περιθωριο στους μαθητες ισως κατασταλαξουν σε καποια σχολη. Επισης, νομιζω πως γνωριζοντας ο υποψηφιος τον βαθμο που εχει γραψει στις εξετασεις, θα εχει και μια εικονα του πληθους σχολων στο οποιο μπορει να κινηθει. Τελος να ξερετε πως μια τετοια αλλαγη επιφερει επιπλεον αγχος σε εμας τα παιδια σε μια διαδικασια που δεν εχουμε επιλογη απο το να την ακολουθησουμε, σε εναν μονοδρομο δηλαδη που ηδη ειναι αρκετα ψυχοφθορος.Ποιο λοιπον το οφελος του επιπλεον αγχους χωρις λογο και αιτια; Σας παρακαλω πολυ λοιπον να σκεφτειτε το θεμα συνετα και να διευκολυνετε την κατασταση οσο το δυνατον πιο πολυ, αφηνοντας το ρημαδογραφικο στη θεση του. Σας ευχαριστω πολυ.

  • 1 Δεκεμβρίου 2010, 20:34 | σοφια τσιπιανιτη

    ως μαθητρια της Γ’ λυκειου, εχοντας ζησει ηδη το αγχος των τελευταιων μηνων των εξετασεων λογω μεγαλυτερης αδερφης, πιστευω οτι τα μηχανογραφικα θα πρεπει να καταθετονται τον Ιουλιο καθως οι επιλογες που θα κανουμε εμεις οι μαθητες θα ειναι περισσοτερο ποιοτικες παρα ποσοτικες

  • 1 Δεκεμβρίου 2010, 20:16 | Ελένη- Μαρία

    Είμαι μαθήτρια της Γ’ Λυκείου και θεωρώ ότι τα μηχανογραφικά πρέπει να γίνουν μετά τις Πανελλήνιες… Τον Μάρτιο δεν θα έχουμε τον απαιτούμενο χρόνο για να επικεντρωθούμε στις σχολές , και συνακόλουθα στη σειρά που πρέπει να τις βάλουμε…Αυτή η κατάσταση θα μας γεμίσει άγχος και πολύ πιθανόν και αμφιβολίες.. »Μήπως έπρεπε να βάλω την τάδε σχολή πρώτη..?» Και εκείνη την περίοδο το μόνο που πρέπει να μας απασχολεί είναι το διάβασμα και οι ατέρμονες επαναλήψεις των μαθημάτων μας…Συνεπώς πιστεύω ότι το καλύτερο για όλους τους μαθητές της Γ’ Λυκείου θα είναι να συμπληρώσουμε τα μηχανογραφικά μας τον Ιούνιο… Ευχαριστώ!

  • 1 Δεκεμβρίου 2010, 19:27 | ANNa

    to mixanografiko einai kalitera na ginei meta ta apotelesmata..etsi oi ma8ites 8a exoune tin dunatotita prota na doune tous ba8mous tous kai na doune pws ta pigane kai meta na dilosoune sxoles..

  • 1 Δεκεμβρίου 2010, 19:20 | Χρήστος

    Είμαι μαθητης της Γ’ Λυκείου και όπωσ η πλειοψηφία των μαθητών είμαι κατά της συμπληρωσης των μηχανογραφικών το Μάρτιο, καθώς καθίσταται ιδιαιτερα δύσκολο για τους μαθητές υπό το αγχος των εξετάσεων να επιλέξουν και τη σωστή επιλογή για το μέλλον τους…. Μηχανογραφικό τον ΙΟΥΛΙΟ επομένωσ…. Ευχαριστώ!

  • 1 Δεκεμβρίου 2010, 19:15 | ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ

    Δεν καταλαβαίνω τον λόγο για τον οποίο πρέπει να γίνει η αλλαγή του χρόνου κατάθεσης των μηχανογραφικών δελτίων. Ο Μάρτιος είναι ο μήνας που οι μαθητές είναι αρκετά φορτισμένοι από το αγχος των εξετάσεων και ο στόχος τους είναι να προετοιμαστούν όσο το δυνατόν καλύτερα ώστε να πετύχουν τους στόχους τους. Δεν είναι δυνατόν αυτή τη χρονική περίοδο να έχουν επιπλέον και το άγχος της επιλογής σχολής και κατά συνέπεια και της καρίερας τους. Τον Ιούλιο, όπως τόσα χρόνια τώρα, οι μαθητές γνωρίζοντας τις επιδόσεις τους μπορούν να σκεφτούν ξεκάθαρα πλέον ποιες σχολές θα επιλέξουν να δηλώσουν στο μηχανογραφικό τους δελτίο.

  • 1 Δεκεμβρίου 2010, 19:11 | ΧΡΥΣΟΥΛΑ

    ΤΑ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΠΟΥ ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ Η ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ. ΜΟΝΟ ΑΓΧΟΣ ΘΑ ΠΡΟΣΘΕΣΕΙ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ, ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΠΟΛΛΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΟΤΑΝ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΔΗΛΩΣΟΥΝ ΔΥΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΠΕΔΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΠΟΙΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΝΑ ΔΙΑΛΕΞΟΥΝ.
    ΓΙ’ ΑΥΤΟ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΧΡΟΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΕΡΑΣ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΙ ΟΙ ΒΑΒΘΟΛΟΓΙΕΣ.

  • 1 Δεκεμβρίου 2010, 18:16 | ΦΡΑΓΚΟΥΔΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

    θεωρώ πως όλη αυτή η συζήτηση αρχές Δεκέμβρη μόνο κακό μπορεί να κάνει…Έπρεπε να περιμένουμε αυτήν την εποχή, όταν έχει ξεκινήσει ο προγραμματισμός των διαγωνισμάτων για να είμαστε πάλι μετέωροι για το πότε θα γίνει το μηχανογραφικό???ΠΡΟΧΕΙΡΟΤΗΤΑ ΘΑ ΕΛΕΓΑ ΟΤΙ ΜΑΣ ΔΙΑΚΡΙΝΕΙ…

  • 1 Δεκεμβρίου 2010, 18:06 | ελισαβετ

    αξιότιμε κύριε πανάρετε, διάβασα το σχόλιο σας ομολογώ όμως πως δεν καταλαβαίνω τ στάση σας. λέτε πως κάνετε τη διαβούλευση για να δείτε τα σχόλια… μα ποια σχόλια; μα ακόμα δεν έχετε καταλάβει τη θέση μας; τη στάση μας;την αγωνία μας; είναι ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ και είναι πολύ αργά! σας παρακαλώ να τ ξανασκεφτείτε.μια μαθήτρια που το σχολείο ΔΕΝ τησ περνάει αδιάφορο και δεν τάσσεται εύκολα ενάντια σε μια πρόταση .

  • 1 Δεκεμβρίου 2010, 17:46 | μαθητρια γ λυκειου

    Είμαι μαθήτρια της Γ Λυκείου,κατα συνέπεια εχω αρκετό άγχος για τις πανελληνιες…Αναρωτιέμαι γιατί το υπουργείο προσπαθεί να μου οξύνει το άγχος,δεν με ενδιαφέρουν τα οικονομικα και πολιτικά συμφεροντα της εκαστοτε κυβέρνησης!
    Ενα απο τα υπερ που προβαλλει το υπουργειο «μας» ειναι οτι αυτο το μετρο ειναι υπερ των μαθητων…πως γινεται να ειναι κατι υπερ μασ και να μην το θελουμε? Νομιζω οτι ολοι μας ειμαστε αρκετα ωριμοι για να ξερουμε το συμφερον μας…Και το δικο μου το συμφερον ειναι ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ! Δεν θα ωφελησει κανεναν μας το μηχανογραφικο τον Μαρτη! Αν και δεν θα επρεπε να ανησυχω, γιατι στην ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ οι πολιτικοι ακουν τους πολιτες και στην συγκεκριμενη περιπτωση οι πολιτες θελουν να μην αλλαξει ο χρονος υποβολης του μηχανογραφικου, εγω εξακολουθω να ανησυχω!
    Σταματηστε πια να παιζετε με την παιδεια, τα ονειρα μας και το μελλον μας…Το εκπαιδευτικο συστημα ειναι χαλια και το κανετε ακομα πιο χαλια…
    Αν θελετε να αλλαξετε κατι αλλαξτε το με γνωμονα το συμφερον των νεων,οι οποιοι ειναι και το μελλον της χωρας!

  • 1 Δεκεμβρίου 2010, 16:57 | Κώστας

    Είμαι πατέρας μαθητή Γ’ Λυκείου σε ΔΗΜΟΣΙΟ (ενσυνείδητα!) Λύκειο.
    Το τελευταίο θέμα με το οποίο θα έπρεπε να ασχοληθεί η ηγεσία του υπουργείου «ΠΑΙΔΕΙΑΣ»(???), είναι αυτή του χρόνου συμπλήρωσης του μηχανογραφικού των υποψηφίων φοιτητών. Κύριοι, υπάρχουν εξαιρετικά επείγουσας ανάγκης ΑΛΛΑ θέματα που ΑΠΑΙΤΟΥΝ τη ΑΜΕΣΗ παρέμβαση του Υπουργείου σας, και ΟΧΙ αυτή του μηχανογραφικού Δελτίου!!!
    Αφήστε τα παιδιά επιτέλους να ακολουθήσουν ΕΝΑ πρόγραμμα, ΜΗΝ τους το κάνετε άνω-κάτω με ιδέες τύπου Μάρτη ή Ιούνη.
    Και επιτέλους, αν πραγματικά θέλετε να μας πείσετε ότι ενδιαφέρεστε για το μέλλον των παιδιών μας, τότε ΑΝΑΡΤΗΣΤΕ τη λίστα των ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ-ΚΟΛΛΕΓΙΩΝ-ΣΧΟΛΕΙΩΝ στα οποία φοιτούν τα ΔΙΚΑ ΣΑΣ παιδιά (και εννοώ και των 300 της ΒΟΥΛΗΣ)!!! Γιατί είμαι απόλυτα σίγουρος ότι αυτή η λίστα ΔΕΝ περιέχει ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΕΙ ή ΤΕΙ!!!

  • 1 Δεκεμβρίου 2010, 16:50 | αικατερινη

    Είμια μαθήτρια της τρίτης λυκείου και θεωρώ τόσο εγώ όσο και η πλειονότητα των συμμαθητών μου την πρόταση για την αλλαγή του χρόνου συμπλήρωσης του μηχανογραφικού από Ιούλιο σε Μάιο τουλάχιστον άστοχη, και την κίνηση αυτή μάλλον σπασμωδική και άκαιρη. Η πίεση που μας ασκείται, αφενός, από το διάβασμα- ιδιαίτερα την περίοδο του Μαρτίου κατά την οποία ξεκινούν οι επαναλήψεις εφ’όλης της ύλης- και ο ελάχιστος χρόνος που μας απομένει ανάμεσα στις παραδόσεις,τα διαγωνίσματα και τις ώρες μελέτης σαφώς δεν επιτρέπουν στους υποψηφίους που ακόμα δεν έχουν καταλήξει σχετικά με το ποιες σχολές θα δηλώσουν να κρίνουν τις επιλογές που τους προσφέρονται και αναλόγως να αποφασίσουν.Ας μην λησμονούμε πως το πρόσθετο «βάρος» για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού (διαδικασίας με βαρύνουσα σημασία για τη μετέπειτα πορεία του υποψηφίου) θα λειτουργήσει ενδεχομένως ως τροχοπέδη στη μελέτη και θα αποπροσανατολίσει τους μαθητές που κύριο μελημά τους πρέπει να είναι η ανταπόκριση στις απαιτήσεις του κάθε μαθηματος. Επιπλέον, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε τη βαθμολογία μας πριν την συμπλήρωση του μηχανογραφικού καθώς αυτό βοηθάει στην διαμόρφωση των επιλογών μας. Το να δηλώσουμε τις σχολές που επιθυμούμε «στα τυφλά» , μπορεί να έχει ως συνέπεια ακόμα και τον αποκλεισμό ορισμένων υποψηφίων από την τριτοβάθμια εκπαιδευση. Επί παραδείγματι, ένας υποψήφιος της Θεωρητικής κατεύθυνσης που έχει επιλέξει ως εξεταζόμενο μάθημα γενικής παιδείας τα ΜαΘηματικά και Στοιχεία Στατιστικής και την Οικονομία και έχει βλέψεις στις Στρατιωτικές Σχολές, δηλώνοντας εκ των προτέρων τις υψηλόβαθμες Στρατιωτικές Σχολές του 1ου και 5ου επιστημονικού πεδίου σημαίνει πως εάν δεν καταφέρει να συγκεντρώσει τον απαραιτητο αριθμό μορίων θα αναγκαστει να ξαναδώσει. Εάν όμως γνώριζε τη βαθμολογία του κατά τ ισχύον σύστημα θα μπορούσε να επιλέξει τις λιγότερο απαιτητικές Στρατιωτικές Σχολές του 4ου πεδίου.

  • 1 Δεκεμβρίου 2010, 16:42 | ΘΕΟΔΩΡΟΣ Ν.

    Είμαι πατέρας υποψήφιας και πιστεύω πως είναι λάθος η κατάθεση του μηχανογραφικού τον Μάρτιο. Τα παιδιά είναι αρκετά πιεσμένα τις παραμονές των εξετάσεων και δεν χρειάζεται να φορτωθούν με ακόμα μια υποχρέωση. Όταν ξέρουν τις επιδόσεις τους στις πανελλήνιες οι μαθητές μπορούν καλύτερα να ιεραρχήσουν τις προτιμήσεις τους. Κατάθεση λοιπόν τον Ιούλιο δεν χρειαζόμαστε και άλλα προβλήματα πέραν αυτών που μας δημιουργεί το σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια.

  • 1 Δεκεμβρίου 2010, 16:38 | Αννα

    Το μηχανογραφικό δεν πρέπει να συμπληρώνεται το Μάρτιο αλλά μετά τις εξετάσεις όπως γίνεται όλα αυτά χρόνια.

  • 1 Δεκεμβρίου 2010, 15:25 | Ευγενία

    ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΤΟ ΜΗΝΑ ΜΑΡΤΗ.

  • 1 Δεκεμβρίου 2010, 14:56 | Κιουρή Χαρά

    Είμαι εκπαιδευτικός και μητέρα παιδιού της Γ Λυκείου. Η γνώμη μου είναι ότι αυτή η αλλαγή είναι άκαιρη και προσθέτει άγχος στα παιδιά. είναι μία αλλαγή που δεν έχει τίποτα να προσφέρει στην ποιότητα της παιδείας γιατί αφορά δευτερεύουσας σημασίας θέμα και μόνο αναστάτωση μπορεί να προκαλέσει(και έχει ήδη φέρει). Αντί να ασχοληθείτε εσείς του υπουργείου με την ουσία, ασχολείστε με τους τύπους.

  • 1 Δεκεμβρίου 2010, 14:44 | ΙΩΑΝΝΑ

    ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΕΓΩ ΜΑΘΗΤΡΙΑ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ ΛΥΚΕΙΟΥ. ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΤΙΜΟΤΕΡΟ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΤΑ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΑ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ ΚΑΘΩΣ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΜΟΝΟ ΠΡΟΣΘΕΤΟ ΑΓΧΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΙΦΕΡΕΙ. ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ ΟΤΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥΣ ΕΠΕΙΔΗ ΤΟ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟΝ ΒΑΘΜΟ ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΕΝΑΣ ΝΕΟΣ ΝΑ ΣΥΜΒΙΒΑΣΤΕΙ ΜΕ ΜΙΑ ΧΑΜΗΛΟΒΑΘΜΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΡΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΗΞΕΙ ΑΝΕΡΓΟΣ. ΑΛΛΩΣΤΕ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΥΜΕ ΧΩΡΙΣ ΠΙΕΣΗ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΜΙΑ ΖΩΗ !

  • 1 Δεκεμβρίου 2010, 14:42 | Αντωνης,Μαθητης Γ’ Λυκειου

    Το να συμπληρωσουμε και να καταθεσουμε το μηχανογραφικο μας το Μαρτη ειναι κατι πολυ αρνητικο για μας τους μαθητες διοτι αν δεν εχουμε τα αποτελεσματα των εξετασεων δεν ειμαστε σε θεση να επιλεξουμε με σωστη κριση ποια/ποιες σχολες εχουν προτεραιοτητα για μας λογο της πιεσης απο το διαβασμα , της ελλειψης χρονου ο οποιος ειναι πολυτιμος για τετοιου ειδους απoφασεις και του ανχους των εξετασεων , οι οποιες με τα σημερινα δεδομενα καθοριζουν πρακτικα , μεσω της επιλογης σχολων , το μελλον μας , ειναι σημαντικο λοιπον για εμας τους μαθητες , τωρα υποψηφιους φοιτητες , να συμπληρωσουμε σωστα το μηχανογραφικο μας μια περιοδο στην οποια θα ειμαστε σιγουροι για αυτο . Ελπιζω το Υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων να ακουσει εμας τους μαθητες και την αποψη μας και να πραξει αναλογως . Ευχαριστω εκ μερους μου και των συμμαθητων μου .

  • 1 Δεκεμβρίου 2010, 13:45 | PAPADOPOULOU GIOL

    Αρκετό άγχος έχουν τα παιδιά. Μην τους το αυξάνεται με την αλλαγή του χρόνου συμπλήρωσης του μηχανογραφικού.
    Τον Ιούλιο τα παιδιά είναι πλέον απελευθερωμένα και με καλύτερη κριτική σκέψη.
    Νομίζω θα είχατε αμέσως την απάντηση ,αν απευθυνόσασταν στους μαθητές της τρίτης λυκείου σε όλα τα σχολεία.
    Είναι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι και η δική τους γνώμη τελικά πρέπει να μετρήση.
    Στα δεκαοχτώ τούς καλείτε να ψηφίσουν.
    Ρωτήστε τους. Το δικαιούνται και το αξίζουν.
    Μάνα υποψηφίου.

  • 1 Δεκεμβρίου 2010, 12:10 | Μιχάλης Γράβας

    Αγαπητέ Υπουργέ , Είμαι Φροντιστής από την Κοζάνη,παρακολουθώ και εγώ μέρες τώρα τις απόψεις και τις παρατηρήσεις των μαθητών γονέων ,ειδικών και όλων των πολιτών γενικότερα που συμμετέχουν στη διαβούλευση.Αρχικά θα ήθελα και εγώ να εκφράσω την αντίθεση μου στην κατάθεση των μηχανογραφικών τον Μάρτιο.Η αναστάτωση των μαθητών θα είναι μεγάλη και ο αποπροσανατολισμός πλήρης στην πιο κρίσιμη στιγμή της προετοιμασίας τους,την ώρα δηλαδή που ολοκληρώνεται η ύλη και μπαίνουμε στην τελική ευθεία της προετοιμασίας τους.πρωταρχικός στόχος όλων μας πρέπει είναι η ηρεμία των παιδιών που συμμετέχουν στις πανελλαδικές.το μηχανογραφικό δεν είναι ένα απλό έντυπο που συμπληρώνεται από τους μαθητές.Χρειάζεται καθαρό μυαλό και ηρεμία και συνυπολογισμό πολλών παραμέτρων με κυριότερο τα θέλω του κάθε υποψήφιου ,του δρόμου της καρδιάς του δηλαδή.αλήθεια ποια είναι η επίσημη βοήθεια της ελληνικής πολιτείας για να μπορεί ο μαθητής να πάρει τις σωστές αποφάσεις για τον εαυτό του, φαντάζομαι όχι τα ΓΡΑΣΕΠ και Τα ΚΕΣΥΠ με τον τρόπο που λειτουργούν σήμερα,ενώ άλλος είναι ο λόγος που δημιουργήθηκαν.εμείς οι φροντιστές που μοιραζόμαστε καθημερινά τις αγωνίες των μαθητών μας μαζί με τους γονείς τους και τους δασκάλους του δημόσιου σχολείου,το ξέρουμε πολύ καλά αυτό από πρώτο χέρι και για τον λόγο αυτό προσπαθούμε χρόνια τώρα με τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούμε σε όλη την χώρα με τους συλλόγους μας και την ομοσπονδία μας(ΟΕΦΕ) να καλύψουμε τα κενά που υπάρχουν στην ενημέρωση.θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας http://www.oefe.gr και τον ειδικό χώρο που έχουμε δημιουργήσει <> για να δείτε το πλήθος των ερωτήσεων που έχουν ζητηθεί και απαντηθεί όλο αυτό το διάστημα. αναφορικά με τις σημερινές σας παρατηρήσεις έχω να πω τα εξής το παράδειγμα της θεωρητικής είναι υπαρκτό σενάριο μόνο για το 1ο και 5ο πεδίο ,γιατί μη μου πείτε ότι ένα παιδί θα επιλέξει θεωρητική για να πάει μαθηματικός, η ηλεκτρολόγος ΤΕΙ,ΑΕΙ; αφού λοιπόν λέτε θα του ζητήσετε να επικαιροποιήσει τις επιλογές του μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων γιατί να μην το κάνει μια φορά τότε μόνο; τέλος συμφωνώ με την πρόταση σας να γίνεται ηλεκτρονικά η κατάθεση των μηχανογραφικών ηλεκτρονικά για να αποφευχθεί αυτό το καλοκαιρινό θέατρο του παραλόγου με την αλφαβητική κατάθεση των μηχανογραφικών ενώ υπάρχει καταληκτική ημερομηνία που εγώ σαν υποψήφιος και θέλω και δικαιούμαι να εξαντλήσω.Σας ευχαριστώ Μιχάλης Γράβας Εκπαιδευτικός Φροντιστής

  • 1 Δεκεμβρίου 2010, 12:04 | Μιχάλης Γράβας

    Αγαπητέ Υπουργέ , Είμαι Φροντιστής από την Κοζάνη,παρακολουθώ και εγώ μέρες τώρα τις απόψεις και τις παρατηρήσεις των μαθητών γονέων ,ειδικών και όλων των πολιτών γενικότερα που συμμετέχουν στη διαβούλευση.Αρχικά θα ήθελα και εγώ να εκφράσω την αντίθεση μου στην κατάθεση των μηχανογραφικών τον Μάρτιο.Η αναστάτωση των μαθητών θα είναι μεγάλη και ο αποπροσανατολισμός πλήρης στην πιο κρίσιμη στιγμή της προετοιμασίας τους,την ώρα δηλαδή που ολοκληρώνεται η ύλη και μπαίνουμε στην τελική ευθεία της προετοιμασίας τους.πρωταρχικός στόχος όλων μας πρέπει είναι η ηρεμία των παιδιών που συμμετέχουν στις πανελλαδικές.το μηχανογραφικό δεν είναι ένα απλό έντυπο που συμπληρώνεται από τους μαθητές.Χρειάζεται καθαρό μυαλό και ηρεμία και συνυπολογισμό πολλών παραμέτρων με κυριότερο τα θέλω του κάθε υποψήφιου ,του δρόμου της καρδιάς του δηλαδή.αλήθεια ποια είναι η επίσημη βοήθεια της ελληνικής πολιτείας για να μπορεί ο μαθητής να πάρει τις σωστές αποφάσεις για τον εαυτό του, φαντάζομαι όχι τα ΓΡΑΣΕΠ και Τα ΚΕΣΥΠ με τον τρόπο που λειτουργούν σήμερα,ενώ άλλος είναι ο λόγος που δημιουργήθηκαν.εμείς οι φροντιστές που μοιραζόμαστε καθημερινά τις αγωνίες των μαθητών μας μαζί με τους γονείς τους και τους δασκάλους του δημόσιου σχολείου,το ξέρουμε πολύ καλά αυτό από πρώτο χέρι και για τον λόγο αυτό προσπαθούμε χρόνια τώρα με τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούμε σε όλη την χώρα με τους συλλόγους μας και την ομοσπονδία μας(ΟΕΦΕ) να καλύψουμε τα κενά που υπάρχουν στην ενημέρωση.θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας http://www.oefe.gr και τον ειδικό χώρο που έχουμε δημιουργήσει <> για να δείτε το πλήθος των ερωτήσεων που έχουν ζητηθεί και απαντηθεί όλο αυτό το διάστημα. αναφορικά με τις σημερινές σας παρατηρήσεις έχω να πω τα εξής το παράδειγμα της θεωρητικής είναι υπαρκτό σενάριο μόνο για το 1ο και 5ο πεδίο ,γιατί μη μου πείτε ότι ένα παιδί θα επιλέξει θεωρητική για να πάει μαθηματικός, η ηλεκτρολόγος ΤΕΙ,ΑΕΙ; αφού λοιπόν λέτε θα του ζητήσετε να επικαιροποιήσει τις επιλογές του μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων γιατί να μην το κάνει μια φορά τότε μόνο;
    τέλος συμφωνώ με την πρόταση σας να γίνεται ηλεκτρονικά η κατάθεση των μηχανογραφικών ηλεκτρονικά για να αποφευχθεί αυτό το καλοκαιρινό θέατρο του παραλόγου με την αλφαβητική κατάθεση των μηχανογραφικών ενώ υπάρχει καταληκτική ημερομηνία που εγώ σαν υποψήφιος και θέλω και δικαιούμαι να εξαντλήσω.Σας ευχαριστώ
    Μιχάλης Γράβας
    Εκπαιδευτικός Φροντιστής

  • 1 Δεκεμβρίου 2010, 11:56 | ΦΡΑΓΚΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ

    Καλημέρα σας ,
    είμαι μητέρα υποψηφίας για τις πανελλήνιες εξετάσεις του 2011.
    Είναι καλύτερα για το μαθητή να συμπληρώνει το μηχανογραφικό του στο τέλος των εξετάσεων δηλ, τον Ιούνιο αφού θα έχει του βαθμούς .
    Το Φεβρουάριο ή Μάρτιο θα είναι λάθος οι υποψήφιοι στο μέσο της χρονιάς να ψάχνουν τα πεδία και τις σχολές, γεγονός που θα τους φέρνει αναστάτωση και περισσότερο άγχος.
    Πρίν 3 χρόνια το ζήσαμε με το άλλο μας παιδί.
    Ευχαριστώ

  • 1 Δεκεμβρίου 2010, 11:35 | Απόστολος Φίλης

    Θεωρώ απαράδεκτο το μέτρο ακόμα και σαν σκέψη. «Επανάσταση του αυτονόητου» δεν σημαίνει να βάλουμε την άμαξα μπροστά από το άλογο. Η παιδεία δεν αντέχει άλλα πειράματα …

  • 1 Δεκεμβρίου 2010, 11:21 | ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΡΕΤΟΣ

    Από τα σχόλια που δημοσιεύτηκαν έως τώρα στη διαβούλευση για τα μηχανογραφικά δελτία, προέκυψε ότι ένας αριθμός μαθητών επιθυμούν να επιλέξουν τα δυο επιστημονικά πεδία που δικαιούνται αφού αποκτήσουν πρώτα γνώση της βαθμολογίας τους. Σχετικά με το επιχείρημα ότι δεσμεύεται η δήλωση τους στην επιλογή δυο επιστημονικών πεδίων υπάρχουν οι παρακάτω λύσεις:
    Α) Ο υποψήφιος να δηλώσει τμήματα ή σχολές που επιθυμεί από όλα τα επιστημονικά πεδία βάση των μαθημάτων που θα εξεταστεί.
    Για παράδειγμα ένας υποψήφιος θεωρητικής κατεύθυνσης εάν δηλώσει να εξεταστεί ως 6ο μάθημα Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής και ως 7ο μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας θα έχει τη δυνατότητα να δηλώσει σχολές ή τμήματα του 1ου, 2ου, 4ου και 5ου Επιστημονικού πεδίου. Υποψήφιος τεχνολογικής κατεύθυνσης εάν δηλώσει να εξεταστεί ως 6ο μάθημα Γενικής Παιδείας στη Βιολογία θα έχει τη δυνατότητα να δηλώσει σχολές ή τμήματα του 2ου, 3ου και 4ου Επιστημονικού πεδίου.
    Β) Εφόσον οι δηλώσεις προτιμήσεων των υποψηφίων σε σχολές ή τμήματα στα Επιστημονικά πεδία πραγματοποιηθούν με την προαναφερόμενη πρόταση μπορεί να κληθούν οι υποψήφιοι μετά τη γνωστοποίηση των βαθμολογιών να οριστικοποιήσουν τις επιλογές με ανώτατο αριθμό τμημάτων από τα επιστημονικά πεδία επιλογής τους.

    Σε κάθε περίπτωση, παρακολουθούμε με προσοχή όλα τα επιχειρήματα αλλά και τις αγωνίες που διατυπώνονται, όπως και την παραπάνω. Γι’ αυτό άλλωστε κάνουμε την διαβούλευση.

  • 1 Δεκεμβρίου 2010, 10:33 | Panos Economou

    Καταλαβαινω την αναγκη σας να γλιτωσετε χρηματα,αλλα αυτο ειναι απαραδεκτο.Το μηχανογραφικο με τη σημερινη του μορφη αποτελεσε διεκδικηση πολλων ετων και δεν δικαιουστε να το αλλαξετε στην πρωταρχικη του μορφη.Δεν γινεται να πληρωνει η δικια μας γενια τα λαθη τα δικα σας.Τα υπολοιπα τα ακουω βερεσε για τα λεφτα γινονται ολα,αντε και για να μειωσετε λιγο τον αριθμο των εισαχθεντων.Το μηχανογραφικο δεν το πειραζετε,αν θελετε να σωσετε λεφτα επιβαλλετε την αξιολογηση στους καθηγητες,ωστε οσοι δεν το χουν να μην πληρωνονται μια ζωη κανοντας κατι στο οποιο δεν ειναι καλο και αφηνοντας αμορφωτους τους μαθητες να ερχονται στο σχολειο μονο και μονο για να αποφυγουν τις απουσιες.Νισαφι πια,τοσα χρονια τα ιδια αντι να αντιμετωπισετε τα σοβαρα προβληματα κανετε τετοια κουτοπονηρα κολπακια.Δεν θα περασει κυριοι,οπως ειπα δεν θα πληρωσουμε τα παντα εμεις για τα δικα σας τα λαθη

  • 1 Δεκεμβρίου 2010, 00:50 | ΒΑΣΙΛΙΚΗ

    Είμαι μητερα μαθήτριας Γ Λυκείου. Απο την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε η πιθανότητα αλλαγής την ημερομηνίας υποβολής των μηχανογραφικών τα παιδια «έχουν ανεβει στα δεντρα….» Ενα μεγαλο ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΗ Η ΑΔΙΚΙΑ Σ ΕΜΑΣ !!!!!!!! ΠΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ….. Μεγάλη η αγωνια για το αγνωστο της διαδικασιας όσο κι αν εσας σας φαίνετε ένα παιχνιδακι… μαλλον κανετε παιχνιδακι στα χερια σας τα παιδια μας. Ούτε μπορείτε να φανταστείτε τι θα γίνει τον Μαρτιο… Τελικη ευθεία στο διάβασμα… εκδρομή του έτους, που μάλλον θα στερηθουν ιδιαίτερα τα πιο αγχώδη παιδια, και μηχανογραφικο. ΤΡΑΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ…ΓΙΑ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ… ΑΝΑΚΟΙΝΏΣΤΕ ΤΟ ΤΩΡΑ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ. ΝΑ ΈΧΟΥΝ ΧΡΟΝΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΤΟΥΣ ΝΑ ΤΟ ΜΕΛΕΤΗΣΟΥΝ. Τα παιδια έχουν κουραστει απο τις ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ, ειναι μια ανατροπη, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΛΑΚΑ!!!!!!!! ΟΧΙ ΚΙ ΑΛΛΗ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ φτανει η αγωνια και η αβεβαιοτητα που ζουν μεσα απο τα ματια των ανεργων γονιων τους, ας μη τα φορτωνουμε με αηδιες.. Ας τα αφησουμε στην πεπατημένη ΕΛΕΟΣ ΑΣ ΑΚΟΥΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΗΝ ΑΓΩΝΙΑ ΤΟΥΣ..

  • 1 Δεκεμβρίου 2010, 00:42 | Χρήστος

    ειμαι ενας απ τους χιλιαδες υποψηφιους πανελληνιων εξετασεων και μαλιστα για δευτερη φορα.εχοντας μια πρωτη εμπειρια με αυτη την ψυχοφθορα διαδικασια θα ηθελα να εκφρασω την καθετη αντιθεση μου προς το μετρο αυτο που παρα τα οποια πλεονεκτηματα μπορει να εχει,σιγουρα θιγονται τα δικαιωματα των υποψηφιων οπως το να επιλεξουν σωστα και με νηφαλιοτητα χωρις πιεση χρονου,τη σχολη που τους ενδιαφερει.Αναλογιστειτε οτι ετσι καθοριζετε αρνητικα σε ενα βαθμο το μελλον των παιδιων που ουτως η αλλως με τις δεδομενες συνθηκες ειναι υποθηκευμενο!αν δεν κανω λαθος επι χρονια οι παλαιοτερες γενιες αγωνιζονταν ωστε να εχουν τη δυνατοτητα συμπληρωσης μηχανογραφικου με τη βαθμολογια τους στα χερια..ειναι λοιπον αδικο εως χυδαιο να παρετε πισω αυτο το δικαιωμα.επισης αδικο ειναι αυτο να γινει στη μεση της χρονιας και πολλοι απ τους μαθητες να μην εχουν καν την απαραιτητη ενημερωση και να βρεθουν προ τετελεσμενων γεγονοτων.αυτες ειναι καποιες αποψεις που σιγουρα εχουν ειπωθει ξανα και ελπιζουμε το μετρο να μην προχωρησει!μηχανογραφικα τον ΙΟΥΛΙΟ!!!!!!!

  • 1 Δεκεμβρίου 2010, 00:39 | Μαρίνα

    Είμαι και εγώ μαθήτρια της Γ λυκείου και πιστεύω ότι η υποβολή των μηχανογραφικών το Μάρτιο ΔΕΝ ΔΙΕΥΚΟΛΙΝΕΙ σε καμία περίπτωση τους μαθητές. Με το υπάρχον σύστημα που εφαρμόζεται έχουμε πρόσβαση σε παραπάνω από ένα επιστημονικό πεδίο και στο κάθε ένα από αυτά ο τελικός αριθμός των μορίων είναι διαφορετίκός ανάλογα με τους συντελεστές βαρύτητας και τα μαθήματα. Αντίθετα αυτό δεν συνέβαινε με τις δέσμες και επιπρόσθετα οι μαθητές που φοιτούν σε ΕΠΑΛ έχουν διαλέξει κάποια ειδικότητα, άρα έχουν αποφασίσει και περίπου σε ποιόν τομέα θα κινηθούν. Το περιεχόμενο των κατευθύσεων όμως που επιλέγουμε οι μαθητές των ΓΕΛ είναι πιο γενικό δίνοντας σε εμάς τους μαθητές περισοτερες επιλογές με αποτέλεσμα να χρειαζόμαστε ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΟ ΧΡΟΝΟ για να αποφασίσουμε.
    Επιπλέον πιστεύω ότι ΔΕΝ είναι δυνατόν να παρθεί μία τέτοια «ώριμη», όπως αναφέρει παραπάνω, απόφαση, η οποία θα ΕΠΙΡΕΑΣΕΙ ΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ, σε μία περίοδο γεμάτη άγχος, διάβασμα και ελάχιστο ελεύθερο χρόνο. Ιδιαίτερα αν στοχεύουμε σε υψηλές βαθμολογίες καλό θα ήταν να μην μας αποσπά την προσοχή τίποτα άλλο. Έτσι είναι αναγκαίο το ζήτημα αυτό να το σκεφτούμε αφού δώσουμε εξετάσεις και περάσει η διαδικασία του διαβάσματος. Τότε είναι η πιο κατάληλη στιγμή.
    Τέλος παραπάνω αναφέρεται ότι αρκετοί υποψήφιοι ζητουν την τροποποιηση του μηχανογραφικού τους δελτίου πράγμα το οποίο απαγορεύεται. Εάν όντως οριστεί ο Μάρτιος ως ημερομηνία υποβολής των μηχανογραφικών φανταστείτε πόσο θα ΑΥΞΗΘΕΙ ο αριθμός αυτών των υποψηφίων οι οποίοι θα έχουν δηλώσει σχολές χωρίς να το σκεφτούν καλά λόγω βιασύνης και του ελάχιστου χρονου που διαθέτουν τον Μάρτη.

  • 1 Δεκεμβρίου 2010, 00:21 | Βασια

    είμαι μαθήτρια της τριτης λυκειου και θεωρώ οτι δεν πρέπει να συμπληρώνονται τα δελτία μηχανογραφικών από το Μάρτιο.Το άγχος μας είναι ήδη πολύ μεγάλο κι με αυτήν την μεταρρύθμιση σίγουρα θα μεγιστοποιηθεί ακόμα περισσότερο.

  • 1 Δεκεμβρίου 2010, 00:01 | Ελένη Π.-Μητέρα υποψηφίου

    ΕΙΜΑΙ ΜΗΤΕΡΑ ΑΠΟΦΟΙΤΟΥ(ΞΑΝΑΔΙΝΕΙ ΦΕΤΟΣ ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΧΡΟΝΙΑ).ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΕ ΑΕΙ/ΑΤΕΙ(ΦΟΒΕΡΑ ΨΥΧΟΦΘΟΡΟ ΤΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΟΣΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥΣ) ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΝΤΕΛΗ ΕΛΛΕΙΨΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ,ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΔΟΣΩΝ ΤΟΥΣ ΑΝΑ ΠΕΔΙΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΜΗΝΑ ΙΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΕΝΤΟΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΑΠΟ Ο,ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ.ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ,ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΛΛΑΓΗΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΤΟΥ ΜΗΧ/ΚΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ,ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΜΕΣΟΝ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ,ΓΕΜΙΖΟΝΤΑΣ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΓΧΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥΣ.ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ ΤΙΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥ Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΔΙΟ,ΕΧΕΙ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΙ ΑΝΑΛΟΓΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗΣ ΤΟΥ ΑΝΑ ΠΕΔΙΟ.ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥΣ ΣΧΟΛΩΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ 2 ΠΕΔΙΑ. ΜΗΝ »ΤΥΦΛΩΝΕΤΕ» ΛΟΙΠΟΝ ΕΝΤΕΛΩΣ ΤΟΥΣ ‘ΜΟΝΟΦΘΑΛΜΟΥΣ» ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ(ΧΩΡΙΣ ΣΩΣΤΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ) ΠΟΥ ΑΠΟΦΟΙΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΑΣ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΤΙΚΟΥΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΣΘΕΣΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΑ ΗΔΗ ΥΠΑΡΧΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙ ΝΑ ΤΑ ΛΥΣΟΥΝ!!
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • 30 Νοεμβρίου 2010, 23:57 | μαρια

    ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΦΕΤΟΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΟΣΟ ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ!!

  • 30 Νοεμβρίου 2010, 23:50 | Νικολέττα

    Ο ψυχολογικός πόλεμος που ασκεί η εφαρμογή αυτής της πρότασης είναι καταστροφικός για εμάς! Μέσα σε όλο το άγχος του διαβάσματος το τελευταίο που μπορούμε να ασχοληθούμε είναι η σωστή εκλογή του επαγγέλματος… Ας γνωρίζουμε πρώτα τα μόρια μας και μετά έχοντας άπλετο χρόνο για ψυχολογικά τεστ και συνομιλίες με ειδικούς μπορούμε να επιλέξουμε το κατάλληλο επάγγελμα… Εξάλλου δεν έχει ανακοινωθεί καν αν θα ισχύουν οι μεταγραφές για τους τρίτεκνους ή πολύτεκνους..
    Αλλαγές χρειάζονται αναμφισβήτητα στην εκπαίδευση… αλλά ριζικές όχι επιφανιακές!!!

  • 30 Νοεμβρίου 2010, 23:27 | Σεμίνα

    Είμαι μαθήτρια της Γ’ λυκείου και θεωρώ ψυχοφθόρο το να υποβληθούμε σε μία διαδικασία η οποία θα μας στερήσει πολύτιμο χρόνο διαβάσματος! Ακόμη σκέφτηκε κανένας από εσάς που θέλετε να αλλάξετε το σύστημα στην μέση της χρονιάς με τι ψυχολογία θα πάμε να γράψουμε αν πριν καν διαγωνιστούμε κάνουμε αρνητικές σκέψεις για το μέλλον μας??? Γιατί όταν συμπληρώνεις ένα μηχανογραφικό πριν μάθεις τα αποτελέσματα και πριν καν δώσεις πρέπει να σκεφτείς ότι μπορεί να μην επιτύχεις και αυτό σε επηρεάζει αρκετά…! Λοιπόν επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχεια κοιτάξτε πρώτα να φτιάξετε όλα τα άλλα και αφήστε ήσυχα τα παιδιά που είναι το μέλλον αυτού του τόπου και προσπαθούν για το καλύτερο με όποιο κόστος…! Μηχανογραφικά τον ΙΟΥΛΙΟ…..!!!!!!!!!!!!!!!

  • 30 Νοεμβρίου 2010, 23:27 | Αλέξανδρος,Μαθητής Γ’ Λυκείου

    Και εγώ,όπως η πλειοψηφία των μαθητών της Γ’Λυκείου που γνωρίζω,είμαι κατά της εφαρμογής του νόμου περί συμπλήρωσης του μηχανογραφικού τον μήνα του Μαρτή.
    Πρώτιστα,κατά τον Μάρτη,βρίσκομαστε σε μια από τις πιο δύσκολες φάσεις της φετινής χρονιάς.Θα έχουμε αρχίσει τις ενταντικές επαναλήψεις,με αποτέλεσμα να διαθέτουμε ελάχιστον ως και καθόλου χρόνο αλλά και διάθεση για την ενασχόληση με την συμπλήρωση του μηχανογραφικού,εφόσον το τελευταίο αποτελεί ενα πολύ σοβαρό θέμα και από αυτό θα κριθεί το μέλλον μας.Είναι αναγκαίο να παρθούν οι σωστές αποφάσεις και για να γίνει κάτι τέτοιο απαιτείται ο κατάλληλος χρόνος.
    Δεύτερον,η συμπλήρωση του μηχανογραφικού τον Ιούλιο οφελεί και τους μαθητές εκείνους οι οποίοι δεν είναι ακόμη σίγουροι για το τι σπουδές θα ήθελαν να ακολουθήσουν,αφού τους αφήνει περισσότερο χρόνο για να σκεφτούν και να πάρουν την πιο κατάλληλη,γι’αυτούς,απόφαση.
    Τρίτον,η κατάθεση του μηχανογραφικού τον Ιούλιο μήνα θα έχει γίνει αφού διεξαχθούν τα αποτελέσματα των εξετάσεων.Έτσι,οι μαθητές θα έχουν,εν μέρει τουλάχιστον,γνώση των δυνατών επιλογών(που εξαρτόνται από τα αποτελέσματα) και έτσι το μηχανογραφικό τους θα διαμορφωθεί ανάλογα.
    Τέταρτον,μια τέτοια αλλαγή στην μέση της χρονιάς θα ήταν εν δυνάμει άδικη.Οποιαδήποτε αλλαγή στο εκπαιδευτικό σύστημα θα πρέπει να εφαρμοστεί στους μαθητές οι οποίοι θα βρίσκονται στην 1ή τάξη του Λυκείου.
    Ελπίζω η παραπάνω διατύπωση των απόψεων αυτών,που κατά την γνώμη μου,αντικατοπτρίζουν και το σύνολο το μαθητών της Γ’τάξης Λυκείου,να συμβάλει στην λήψη των σωστών αποφάσεων εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.
    Ευχαριστώ!