Τα επιχειρήματα υπέρ της αλλαγής του χρόνου υποβολής

Η διαδικασία κατάθεσης μηχανογραφικού δελτίου κατά το μήνα Μάρτιο δεν είναι κάτι το καινοφανές. Ισχύει και σήμερα για τους υποψήφιους των ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄) που το έτος 2010 ήταν περίπου 20.000.  Με αυτούς δεν έχει εμφανιστεί κανένα πρόβλημα. Επίσης, η ειδική κατηγορία των ομογενών,  καταθέτει το  Μηχανογραφικό  Δελτίο  προ της διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων, χωρίς πάλι να υπάρχει πρόβλημα.

Επί πλέον, η διαδικασία κατάθεσης μηχανογραφικού δελτίου τον μήνα Μάρτιο ίσχυε και κατά την περίοδο κατά την οποία οι απόφοιτοι  Γενικού Λυκείου διεκδικούσαν την εισαγωγή τους στη Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με το σύστημα των Δεσμών, ενώ συνέχισε να εφαρμόζεται για τους υποψήφιους των ΤΕΕ Β΄ κύκλου, καθ΄ όλη την διάρκεια λειτουργίας τους μέχρι και φέτος.

Ενδεχόμενη επιλογή του μηνός Μαρτίου για την κατάθεση θα δώσει την δυνατότητα υποβολής για χρονικό διάστημα ενός (1) πλήρους μηνός (1-31 Μαρτίου), ώστε οι υποψήφιοι  να επεξεργάζονται την υποψηφιότητά τους σε Σχολές και  Τμήματα με το σύστημα καταχώρισης να παραμένει ανοικτό καθ΄όλη την διάρκεια του μηνός, μέχρι την τελική υποβολή. Κατά το διάστημα αυτό, οι υποψήφιοι θα έχουν την ευκαιρία να διαβουλευθούν με τους καθηγητές και την οικογένειά τους, ώστε η τελική επιλογή σχολών να είναι προϊόν ώριμης απόφασης. Αντιθέτως, σήμερα οι υποψήφιοι συνωθούνται έξω από τις αίθουσες υποβολής σε προκαθορισμένη ημέρα και χρειάζεται να ολοκληρώσουν την διαδικασία σε μικρό χρόνο την ίδια  μέρα, υπό την πίεση δηλαδή του χρόνου, χωρίς να έχουν την δυνατότητα διαβούλευσης  με τους υπευθύνους.

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των υποψηφίων, γίνεται επίσης προσπάθεια, να μπορούν να υποβάλουν το μηχανογραφικό ηλεκτρονικά και από το σπίτι τους αν το επιθυμούν, ώστε η όποια συνεργασία με τις οικογένειες τους να γίνεται με άνεση χρόνου και όχι υπό πίεση.

Αν ο χρόνος υποβολής μεταφερθεί τον Μάρτιο, μπορεί να αξιοποιηθεί καλύτερα και η βοήθεια των Γραφείων Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού. Η συνεργασία των υπευθύνων ΓΡΑΣΕΠ και των υπευθύνων καθηγητών Επαγγελματικού Προσανατολισμού με τους υποψήφιους για τα προγράμματα σπουδών Σχολών και Τμημάτων πριν από την υποβολή των Μηχανογραφικών θα βοηθήσει τους υποψηφίους και τις οικογένειές με  ουσιαστικό τρόπο στην προσπάθεια για την καλύτερη επιλογή Τμημάτων.

Τέλος, μια τέτοια ρύθμιση θα είναι χρήσιμη για τους υποψηφίους και τις οικογένειές τους αφού και τα αποτελέσματα μπορεί να εκδοθούν σε συντομότερο χρόνο επιτρέποντας ένα καλύτερο προγραμματισμό για τους υποψηφίους και τις οικογένειες του, τόσο για το καλοκαίρι όσο και για μετά (αναζήτηση π.χ. κατοικίας).

Η υποβολή το Μάρτιο, δηλαδή  κατά την διάρκεια λειτουργίας του σχολείου, θα βοηθήσει στην άμεση επίλυση προβλημάτων γραφειοκρατικής φύσης, από τους υπεύθυνους καταχώρισης που σήμερα ταλαιπωρεί του υποψηφίους.

Επί της ουσίας: Η διαδικασία των πανελληνίων εξετάσεων είναι μια διαγωνιστική διαδικασία για εισαγωγή σε συγκεκριμένες σχολές. Η επιτυχία ή μη σε κάποια σχολή εξαρτάται από το κατά πόσον η βαθμολογία που πέτυχε ο υποψήφιος είναι αρκετή για εισαγωγή στην συγκεκριμένη σχολή, με βάση και τις προτιμήσεις των υποψηφίων που πέτυχαν μεγαλύτερη βαθμολογία. Επομένως, το καλύτερο για τον υποψήφιο είναι να ιεραρχεί τις επιλογές του ανάλογα με τις πραγματικές επιθυμίες του και όχι σύμφωνα με τις βάσεις του προηγουμένου έτους, και να εξαντλεί όλες τις δυνατές επιλογές. Το πού θα εισαχθεί εξαρτάται μεν από την συνολική του απόδοση, αλλά μόνο εν μέρει: εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό και από τις επιδόσεις και τις προτιμήσεις των υπολοίπων υποψηφίων. Η γνώση του βαθμού των εξετάσεων πριν από την συμπλήρωση του μηχανογραφικού θα είχε ενδεχομένως έννοια μόνο σε δύο περιπτώσεις:

1. Αν υπήρχε όριο στον αριθμό των σχολών που μπορούν να δηλωθούν. Σ’ αυτή την περίπτωση θα ήταν χρήσιμο να γνωρίζει κανείς τον βαθμό του για να αποφασίσει σε ποιό σημείο του φάσματος θα κινηθεί. Όμως κάτι τέτοιο δεν υφίσταται: οι υποψήφιοι μπορούν να δηλώσουν όλες τις σχολές στα πεδία τους. Συνεπώς, αυτό που έχει σημασία να κάνουν είναι να ιεραρχήσουν όλες τις σχολές με την πραγματική σειρά προτίμησής τους ανεξάρτητα από το πώς θα εξελιχθούν οι επιδόσεις τους και οι βάσεις. Με τον τρόπο αυτό, νομοτελειακά θα επιτύχουν στην υψηλότερη δυνατή επιλογή τους με βάση τις τελικές βαθμολογίες και προτιμήσεις όλων των υποψηφίων.

2. Αν ο κάθε υποψήφιος γνώριζε τις βαθμολογίες όλων των άλλων υποψηφίων αλλά και την σειρά προτίμησης που προτίθενται εκείνοι να δηλώσουν – πράγμα που είναι, προφανώς, αδύνατον.

Αυτό που αντιθέτως συμβαίνει είναι ότι η υποβολή του Μηχανογραφικού Δελτίου γίνεται σήμερα υπό το κράτος των εντυπώσεων και μετέωρων εκτιμήσεων για την διακύμανση των βαθμολογιών, για τις πιθανές προτιμήσεις των υποψηφίων και τελικά για τις βάσεις εισαγωγής. Χρησιμοποιούνται δε συχνά οι βάσεις προηγούμενων ετών για να δίνονται «συμβουλές». Τα στοιχεία αυτά όμως δεν μπορούν και δεν πρέπει να χρησιμεύουν ως συμβουλευτικό στοιχείο επιλογής των υποψηφίων, αφού και οι βαθμολογίες αλλά και οι προτιμήσεις των υποψηφίων είναι ευμετάβλητες και σε μεγάλο βαθμό απρόβλεπτες από χρόνο σε χρόνο. Έτσι, καταλήγουν πολλοί, αντί να δηλώνουν την πραγματική σειρά προτίμησής τους, να ακολουθούν λαβυρινθώδεις συμβουλές «ειδικών» που εκ των πραγμάτων αποκλείεται να οδηγήσουν σε κάποιο καλύτερο αποτέλεσμα.

Υπήρξαν χαρακτηριστικές περιπτώσεις υποψηφίων, οι οποίοι συμπλήρωσαν το Μηχανογραφικό τους Δελτίο με ορισμένες μόνο σχολές, βασιζόμενοι στα μόρια που συγκέντρωσαν σε συνάρτηση με τις βάσεις παρελθόντων ετών με αποτέλεσμα, αρκετοί από αυτούς να μην εισαχθούν τελικά σε καμμία Σχολή παρά τις υψηλές επιδόσεις τους.  π.χ στις φετινές εξετάσεις,  υποψήφια, με 18010 μόρια  δήλωσε στο μηχανογραφικό της δελτίο δέκα (10) προτιμήσεις (Τμήματα Ιατρικής και Βιολογίας)  βασιζόμενη στις βάσεις του προηγούμενου έτους. Οι δύο τελευταίες προτιμήσεις της ήταν το Τμήμα Βιολογίας της Πάτρας και το Τμήμα Βιολογίας της Κρήτης με δεδομένο ότι οι μονάδες εισαγωγής, σ΄αυτές το προηγούμενο έτος ήταν 18008 και 17835, αντίστοιχα.  Δεν εισήχθη όμως σε καμμία από τις προτιμήσεις της ούτε και στα Τμήματα Βιολογίας όπως ανέμενε, αφού η βάση εισαγωγής διαμορφώθηκε σε 18268 και 18105 αντίστοιχα.

Επίσης, εφέτος, όπως και κάθε χρόνο, υπάρχει μεγάλος αριθμός υποψηφίων, οι οποίοι μετά την καταχώριση του Μηχανογραφικού τους Δελτίου ζητούν εναγωνίως την τροποποίησή του, χωρίς να τους επιτρέπεται γεγονός που έχει ως συνέπεια την εισαγωγή υποψηφίων σε σχολές που εν τέλει δεν επιθυμούν.

Ουσιαστικά, το μόνο που μπορεί να επηρεάσει ένας μαθητής με το μηχανογραφικό του είναι να διασφαλίσει ότι θα περάσει κάπου σύμφωνα με την ιεράρχηση των επιλογών του. Οτιδήποτε άλλο είναι εκτός του ελέγχου του και δεν μπορεί να το επηρεάσει με το δικό του μηχανογραφικό (βαθμολογίες και επιλογές άλλων). Επομένως, είναι λάθος το μηχανογραφικό να συμπληρώνεται με οποιαδήποτε άλλη λογική πέρα από την ιεράρχηση των επιλογών.

Από τα παραπάνω, προκύπτει ότι η επιλογή του Μαρτίου, για την υποβολή του Μηχανογραφικού Δελτίου, είναι υπέρ των υποψηφίων και μόνον, αφού αφορά άλλωστε το μέλλον των ίδιων των υποψηφίων και όχι τα ΜΜΕ ή εμπλεκόμενους φορείς στην διαδικασία των εξετάσεων (π.χ. Φροντιστήρια, ιδιαίτερα μαθήματα, ή «στατιστικούς αναλυτές των εξετάσεων»).   Πολλοί υποψήφιοι, αλλά και τα ΜΜΕ επηρεάζονται από την γνώμη αυτών των «ειδικών» που έχουν πλέον διαμορφώσει μια νέα και προσοδοφόρα επαγγελματική δραστηριότητα σε εποχή μάλιστα που δεν υπάρχουν φροντιστήρια. Είναι γνωστό ότι υπάρχουν σήμερα «ειδικοί σύμβουλοι» συμπλήρωσης μηχανογραφικών με αμοιβές 100-150 ευρώ ανά συμβουλευόμενο.

Στόχος του Υπουργείου είναι  η αποφυγή ταλαιπωρίας των υποψηφίων στις Επιτροπές Συγκέντρωσης Μηχανογραφικών Δελτίων και το όφελος των ιδίων και των οικογενειών τους. Η διαδικασία υποβολής του μηχανογραφικού είναι για το Υπουργείο Παιδείας καθαρά διαδικαστική. Όποτε και αν γίνει θα ακολουθηθούν τα ίδια βήματα. Αυτό που ενδιαφέρει την πολιτική ηγεσία είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση των μαθητών και των οικογενειών τους.

  • 2 Δεκεμβρίου 2010, 19:52 | ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ

    απαραδεκτο… ειναι αδικο να γινει αυτη η αλλαγη… μεσα σε μια περιοδο γεματη αγχος απο τους υποφηφιους. ειμαστε ολοι κατα της αλλαγης αυτης.

  • Είναι γνωστό από τη γνωσιακή επιστήμη ότι η διαδικασία λήψης αποφάσεων στους ανθρώπους εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το πλήθος των επιλογών που έχουν. Ένας μαθητής θα ιεραρχήσει πολύ διαφορετικά τις επιλογές του αν έχει να διαλέξει μεταξύ 10 ή 100 ή 1000 τμημάτων. Ψυχολογικά πειράματα έχουν δείξει ότι όσο αυξάνεται ο αριθμός των επιλογών τόσο δυσκολεύει η διαδικασία λήψης αποφάσεων. Όταν μάλιστα ο αριθμός των επιλογών είναι μεγαλύτερος από αυτόν που μπορεί να διαχειριστεί αποτελεσματικά ο εγκέφαλος, οι άνθρωποι συχνά παραιτούνται ή αναβάλουν τη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Επομένως, στο θέμα της κατάθεσης του μηχανογραφικού, είναι πολύ σημαντικό ο μαθητής να καταφέρει να ελαχιστοποιήσει τις επιλογές του ώστε να πάρει τις αποφάσεις του ευκολότερα. Για τους μαθητές που γνωρίζουν τι ακριβώς θέλουν να σπουδάσουν δεν έχει ιδιαίτερη σημασία πότε ακριβώς θα συμπληρώσουν το μηχανογραφικό διότι το πλήθος των επιλογών τους δε διαφοροποιείται σημαντικά πριν και μετά τις εξετάσεις. Για τους μαθητές όμως που δεν έχουν σαφή επαγγελματικό προσανατολισμό, το πλήθος των επιλογών τους πριν τις εξετάσεις είναι τεράστιο (το σύνολο των τμημάτων των τομέων που ανήκουν), ενώ μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών τους περιορίζεται σημαντικά και τους βοηθάει να πάρουν τις αποφάσεις τους ευκολότερα. Δεδομένου ότι το εκπαιδευτικό μας σύστημα δεν προσφέρει στους μαθητές έναν ικανοποιητικό επαγγελματικό προσανατολισμό, οφείλουμε τουλάχιστον να τους δώσουμε το δικαίωμα να πάρουν τις αποφάσεις τους τη στιγμή που αυτοί νιώθουν πιο έτοιμοι. Επομένως, μια καλή εναλλακτική λύση θα ήταν να επιτρέπεται η υποβολή των μηχανογραφικών για μεγάλο χρονικό διάστημα που θα κυμαίνεται τόσο πριν όσο και μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών. Γιατί όχι από το Μάρτιο μέχρι τον Αύγουστο? Και ο κάθε μαθητής θα επιλέγει μόνος του τη στιγμή που αυτός θεωρεί καταλληλότερη. Με τον τρόπο αυτό παύει να υπάρχει το τεχνητό δίλημμα «πριν ή μετά» και, επιπλέον, κατανέμεται πολύ καλύτερα ο φόρτος εργασίας του υπουργείου και των εκπαιδευτικών μονάδων.

  • 2 Δεκεμβρίου 2010, 19:27 | μαρθα

    είμαι μαθητρια τρίτης λυκείου και θεωρώ πως είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ εν μέσω μαθημάτων και ενώ ο μήνας δεκέμβριος τρέχει να μας ταλαιπωρείτε έτσι. ποιο καλο των μαθητών αν είμαστε αγχωμένοι;; το σύστημα είναι στρεβλό όπως είχε δηλώσει η υπουργός.το ΣΕΠ είναι ανύπαρκτο..αυτή την αλλαγή βρήκατε; η Ελλάδας μας διανύει μια περίοδο αμφισβήτησης,μια περίοδο που τα πάντα ανατρέπονται,οι εργασιακές σχέσεις ΤΑΠΑΝΤΑ.Θεωρώ λοιπόν δικαίωμα μας αν κάτι δεν πάει καλα να επιλέξουμε κάτι που θα μας αρέσει λιγότερο και θα είναι συμφέρον. Αξιότιμοι υπεύθυνοι σας καλούμε να το σκεφτείτε ξανα. ειδικά για φέτος.γιατι δεν μας καταλαβαινετε; φτιάχτε το σύστημα και εντάξτε ύστερα σε αυτό το μηχανογραφικό.είναι άτοπο και άκαιρο κάτι τέτοιο να γίνει τωρα!! Σας παρακαλώ θερμά να το ξανασκεφτείτε.

  • 2 Δεκεμβρίου 2010, 19:19 | Δέσποινα

    Είμαι φετινή υποψήφια και διαφωνώ με την κατάθεση του μηχανογραφικού το Μάρτιο. Πώς είναι δυνατόν να ισχυρίζεται το υπουργείο ότι τις στιγμές που θα βυθιζόμαστε στο άγχος θα είμαστε σε θέση να επιλέξουμε νηφάλιοι τις σχολές που θα δηλώσουμε? Επιπλέον,στην επιλογή αυτή δεν θα παίξουν ρόλο μόνο οι επιθυμίες μας αλλά και οι οικονομικές δυνατότητες της οικογένειάς μας, πράγμα που εννοείται δεν πρέπει να σκεφτόμαστε εκείνη την περίοδο. Βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος είναι ανάγκη να γίνει, όχι όμως μέσω της μίμησης ξένων πανεπιστημίων, ούτε μέσω ενός εξωτερικού λουστραρίσματος των ατελειών του, το οποίο δεν αποσκοπεί στο δικό μας καλό, αλλά μονάχα στην μείωση των εξόδων του κράτους.

  • 2 Δεκεμβρίου 2010, 19:03 | Μανωλάκης Ευάγγελος

    Είμαι κατά της αλλαγής του χρόνου υποβολής του Μηχανογραφικού.Το δελτίο πρέπει να συμπληρώνεται μετά την διαδικασία των εισαγωγικών εξετάσεων.Οι μαθητές έχοντας επίγνωση της τελικής τους βαθμολογίας μπορούν να ιεραρχίσουν καλύτερα τις επιλογές τους.

  • 2 Δεκεμβρίου 2010, 18:23 | kalliopi

    oxi tn martio mixanografika………..

  • 2 Δεκεμβρίου 2010, 17:38 | ΑΡΗΣ

    ΕΔΩΣΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΜΕ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΩΝ ΔΕΣΜΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΑ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ.ΘΕΩΡΩ ΠΩΣ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΚΕΙΝΟ ΜΕ ΟΔΗΓΗΣΕ ΣΕ ΛΑΘΟΣ ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΧΟΛΗΣ, ΚΑΘΩΣ ΔΗΛΩΝΑ ΣΤΑ ΤΥΦΛΑ.ΕΛΠΙΖΩ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΟΔΗΓΗΘΟΥΝ ΣΕ ΕΝΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ (ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ, ΤΑ ΣΤΑΘΜΙΖΩ ΚΑΙ ΜΕ ΒΑΣΗ ΑΥΤΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΩ).ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ΠΩΣ ΔΙΔΑΣΚΟΥΜΕ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ.

  • 2 Δεκεμβρίου 2010, 16:50 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΩΔΩΝΑΣ

    Είμαι Χημικός Μηχανικός και ασχολούμαι για πάνω απο 30 χρόνια με την δια βίου μάθηση και την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού τόσο απο πλευράς εργαζομένων όσο και απο πλευράς ανέργων (διασύνδεση με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας).Όπως,πιστεύω, γνωρίζετε,κάτω απο τις σημερινές συνθήκες οικονομικής συγκυρίας και υψηλής -και αυξανόμενης- ανεργίας,η δυνατότητα απασχόλησης ενός αποφοίτου, σε πολύ μικρό βαθμό μόνο εξαρτάται απο το βασικό πτυχίο και πολύ περισσότερο απο την εξειδίκευσή του είτε μεσω μεταπτυχιακών σπουδών είτε μέσω προγραμμάτων κατάρτισης και επιμόρφωσης.Στη λογική αυτή, η επιλογή της «πλέον επιθυμητής» σχολής/τμήματος αποκτά αρκετή ελαστικότητα,κάτω απο το άγχος των προοπτικών απασχόλησης.Άν μάλιστα ληφθεί υπόψη το δυσβάσταχο κόστος των φροντιστηρίων το οποίο είναι ουσιαστικά υποχρεωμένη μιά οικογένεια να υποστεί,η ελαστικότητα αυτή γίνεται μεγαλύτερη απέναντι στον στόχο της εισαγωγής σε κάποιο ΑΕΙ έστω και χαμηλώτερης προτεραιότητας.Άν επιπλέον αναλογιστεί κανείς και το πιθανό κόστος της φοίτησης σε πόλη εκτός του τόπου διαμονής, η ελαστικότητα φθάνει ίσως στα όριά της.Επομένως η βέλτιστη επιλογή έχει ουσία για μικρό μόνο αριθμό υποψηφίων και κυρίως αυτών που έχουν εναλλακτικούς δρόμους σε περίπτωση αποτυχίας.
    Συμπληρωματικά στα ανωτέρω-τα οποία στο σκεπτικό της διαβούλευσης δεα λαμβάνονται υπόψη-εκτιμώ ότι οι «λόγοι επι της ουσίας» που εκτίθενται στο σκεπτικό αυτό ελάχιστα διαφοροποιούνται άν η κατάθεση γίνει πριν ή μετά τις εξετάσεις. Αντίθετα,οι «μετέωρες» εκτιμήσεις γίνονται πολύ λιγότερο μετέωρες μετα τη γνώση της βαθμολογίας.Επομένως η επιλογή του Τμήματος είναι φανερό οτι είναι πολύ πιο σημαντική απο τον χρόνο ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων και τον προγραμματισμό του καλοκαιριού.Και δεν χρειάζεται νομίζω να αναφερθώ στα σχόλια περι άγχους κλπ των υποψηφίων κατά τον Μάρτιο που τελικώς τον καθιστούν τον πλέον ακατάλληλο μήνα για κατάθεση των μηχανογραφικών δελτίων.Πιστεύω οτι μια τέτοια -επι μέρους, μπροστα στην σχεδιαζόμενη συνολικότερη μεταρρύθμιση του χώρου της Παιδείας-αλλαγή,θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μετά ή μαζί με σημαντικότερς αλλαγές-πχ την έισοδο σε Σχολή και στην συνέχεια σε Τμήμα, την εξυγείανση της γάγγραινας των φροντιστηρίων κλπ-και πάντως όχι κάτω απο τις σημερινές συνθήκες γιατί έτσι προσθέτει ένα ακόμα λόγο διαμαρτυρίας και αντίθεσης στις επιχειρούμενες αλλαγές και στις ήδη εξαντλητικές και αποκαρδιωτικές θυσίες του μεγαλύτερου μέρους των ελληνικών οικογενειών.

  • 2 Δεκεμβρίου 2010, 16:34 | Μαρία μαθήτρια Γ’ τάξης

    Προσωπικά πιστεύω ότι δεν πρέπει να αλλάξει η ημερομηνία κατάθεσης του μηχανογραφικού δελτίου. Αρχικά,η συμπλήρωση του μηχανογραφικού προϋποθέτει το άτομο να είναι σίγουρο για τις επιλογές του,να έχει ψάξει αναλυτικά τις σχολές και να έχει ενημερωθεί τόσο για το πρόγραμμα των σπουδών του, όσο και για τις επαγγελματικές προοπτικές που θα έχει αποφοιτώντας από τη σχολή. Για αυτό,δεν πιστεύω ότι αυτή η διαδικασία πρέπει να γίνει σε μια περίοδο οπού θα είμαστε πιεσμένοι από τις επαναλήψεις και θα έχουμε άγχος.Επίσης θεωρώ ότι,όπως και εγώ, πολλά παιδιά της θετικής ή τα παιδιά που έχουν ανοίξει και το 5ο πεδίο δεν είναι σίγουρα για το ποια πεδία θα δηλώσουν. Έτσι με την αλλαγή της ημερομηνίας της κατάθεσης του μηχανογραφικού αυτοί οι μαθητές θα χάσουν την ευκαιρία να δηλώσουν κάποιο άλλο πεδίο αν δεν επιτύχουν σε ένα από τα πεδία που ήθελαν αρχικά. Τέλος, νομίζω ότι δεν είναι σωστό να γίνει αυτή η αλλαγή στη μέση της σχολικής χρονιάς, δημιουργώντας στους μαθητές και άλλο ένα λόγο να αγχωθούν.

  • 2 Δεκεμβρίου 2010, 16:18 | ρενια

    Ενστάσεις υπάρχουν και από πλευράς Ν. Δ καθώς η Υπεύθυνη του Τομέα Παιδείας κα Ελίζα Βόζεμπεργκ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
    «Στην επιχειρηματολογία, την οποία αναπτύσσει υπέρ της μετάθεσης της ημερομηνίας υποβολής των μηχανογραφικών δελτίων των πανελλαδικών εξετάσεων από τον Ιούλιο στον Μάρτιο, το Υπουργείο Παιδείας δεν λαμβάνει υπόψη μία πολύ σημαντική παράμετρο: το ιδιάζον καθεστώς που ισχύει για την εισαγωγή στις Στρατιωτικές Σχολές, για τις οποίες κάθε χρόνο εκδηλώνουν ενδιαφέρον χιλιάδες υποψήφιοι.Για τις Στρατιωτικές Σχολές η σειρά προτίμησης παίζει καθοριστικό ρόλο και είναι απολύτως απαραίτητο να γνωρίζουν οι υποψήφιοι τη βαθμολογία τους πριν κληθούν να συμπληρώσουν τα έντυπα. Ας είναι λοιπόν πιο προσεκτικό το υπουργείο Παιδείας στις ανακοινώσεις του, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για το μέλλον χιλιάδων νέων παιδιών». Πιστευω οτι ειναι λογικο ολοι συμφωνουμε με την παραπανω αποψη!!!

  • 2 Δεκεμβρίου 2010, 16:12 | dimitris

    Είμαι και εγώ μαθητής της πολύπαθης φετινής Γ΄ Λυκείου. Και λέω πολύπαθης, γιατί δεν μας φτάνει το δικό μας άγχος, η πίεση και η ένταση που βιώνουμε καθημερινά, έχουμε και το πρόβλημα του μηχανογραφικού που, μεσούσης της σχολικής χρονιάς, ακόμα δεν έχει λυθεί και σε τακτά διαστήματα επανέρχεται. Έτσι μεγαλώνει το άγχος και η αγωνία μας σε μια περίοδο της ζωής μας, μάλιστα, που έπρεπε να είμαστε ήρεμοι και αφοσιωμένοι στο στόχο μας, που είναι οι εξετάσεις . Αλήθεια, υπήρξε ποτέ κανένα αίτημα μαθητών ή εκπαιδευτικών, για να γίνεται το μηχανογραφικό πριν τις εξετάσεις; Αντίθετα, μάλιστα, οι αντιδράσεις των μαθητών με καταλήψεις κ.λ.π. δηλώνουν την αντίθεσή μας σε αυτή την προοπτική. Και είναι μια αντίθεση ουσιαστική γιατί, αρκετοί μαθητές δεν έχουμε αποφασίσει ακόμα για το τι θέλουμε να σπουδάσουμε. Η συμπλήρωση του μηχανογραφικού δεν θα είναι δηλαδή μια τυπική διαδικασία για μας αλλά χρονοβόρα και ψυχοφθόρα. Βλέπετε η ενημέρωση που είχαμε μέχρι τώρα για τις σχολές ,προοπτικές κ.λ.π., ήταν ελλιπής έως ανύπαρκτη. Μας λέτε θα έχουμε όλο το Μάρτιο να σκεφτούμε και να αποφασίσουμε. Τότε που θα πρέπει να εντείνουμε πιο πολύ τις προσπάθειές μας πού θα βρούμε το χρόνο και την ηρεμία; Μάλλον δεν ξέρετε πως είναι η μέρα ενός υποψηφίου. Ότι αρχίζει στις οχτώ το πρωί και τελειώνει στις έντεκα το βράδυ .Ότι τρέχουμε και δεν προλαβαίνουμε. Και σίγουρα δε φταίμε εμείς για τα χάλια του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Σας παρακαλούμε, αφήστε μας, τουλάχιστον, να δώσουμε τον αγώνα μας, χωρίς άλλο άγχος. Δώστε μας το χρόνο να σκεφτούμε και να αποφασίσουμε ,αφού θα έχει περάσει ο Γολγοθάς των εξετάσεων. Ήρεμοι τότε, θα έχουμε όλο το χρόνο να βρούμε τα προγράμματα σπουδών των σχολών, να δούμε τι μας ταιριάζει, να πάρουμε πληροφορίες από τις σχολές αλλά και τα ΓΡΑΣΕΠ. Κάντε πράξη το σύνθημα «Πρώτα ο μαθητής».

  • 2 Δεκεμβρίου 2010, 16:04 | Κλειώ Λ. Καλεμκερή

    Η πρόταση αλλαγής του χρόνου υποβολής του μηχανογραφικού των μαθητών είναι σωστή. Πουθενά στον κόσμο οι μαθητές δεν δηλώνουν σχολές αφού λάβουν γνώση των αποτελεσμάτων τους. Εχοντας 20ετή εμπειρία από τις Ηνωμένες Πολιτείες και πρόσφατα με το Ηνωμένο Βασίλειο (έχοντας την κόρη μου υποψήφια στην Ιατρική)μπορώ να δηλώσω ότι είναι ο μόνος τρόπος για τους μαθητές να δηλώσουν την (τις)σχολή (ες) που πραγματικά θέλουν να παρακολουθήσουν. Το ισχύον σύστημα απλώς τροφοδοτεί τους μαθητές (και τους γονείς αυτών) με ψευδαισθήσεις επαγγελματικής αποκατάστασης. Ο στόχος δεν πρέπει να είναι το πανεπιστήμιο αλλά το εργασιακό μέλλον ενός ανθρώπου και βεβαίως όλοι δεν είναι κατάλληλοι για να εισαχθούν σε ένα πανεπιστήμιο όπως ισχύει τώρα. Το παρόν σύστημα έχει καταδικάσει τα ελληνικά πανεπιστήμια σε υπερπληθώρα φοιτητών που τις περισσοτερες φορές βρίσκονται στο συγκεκριμένο τμήμα (σχολή) διότι ήταν η μόνη που τους εξασφάλιζε είσοδο σε αυτό. Αποτέλεσμα είναι η αδιαφορία τους και οι χαμηλές τους επιδόσεις. Οι δικαιολογίες ότι η μεταφορά του χρόνου υποβολής από τον Ιούλιο στον Μάρτιο θα βαρύνει περισσότερο τους μαθητές και θα τους προσθέσει άγχος είναι, αν μη τι άλλο, αστείες. Γιατί τα ελληνόπουλα να έχουν περισσότερο άγχος από τους Γάλλους, τους Εγγλέζους ή τους Αμερικανούς? Η κόρη μου μπορούσε να δηλώσει μόνο 4 ιατρικές σχολές στη Βρεττανία. Σε περίπτωση αποτυχίας δεν θα είχε την δυνατότητα να ξαναδώσει. Δήλωσε τις σχολές αυτές 9 μήνες πρίν τις εξετάσεις και τα πανεπιστήμια ζητούσαν συγκεκριμένες βαθμολογίες. Επι ένα σχεδόν χρόνο ζούσε με το άγχος κάνοντας όμως την προσπάθεια της και πέτυχε. Πρέπει κάποια στιγμή να πάψει το πανεπιστήμιο να αποτελεί μέσον καταξίωσης των μαθητών (και ειδικότερα των γονέων) και να αντιληφθούνε όλοι οι εμπλεκόμενοι πως οι σωστές επιλογές επαγγελματικής αποκατάστασης οδηγούν σε ισσοροπημένες κοινωνίες όπως επίσης ότι το «χαρτί» δεν εξασφαλίζει επαγγελματική αποκατάσταση.

  • 2 Δεκεμβρίου 2010, 16:03 | ΦΩTEINH

    Είμαι μαθήτρια της Γ΄ λυκείου και μας έχουν πρήξει με το τι θα γίνει με το μηχανογραφικό. Το Μάρτιο εμείς θα είμαστε μέσα στο άγχος αν θα γράψουμε καλά… Θα έχουμε και το άγχος για το που θέλουμε να περάσουμε…; Μπορεί κάποιος να πει πως υπάρχει άφθονος χρόνος μέχρι το Μάρτιο για να το σκεφτούμε, αλλά ποιο παιδί Γ΄ λυκείου κάθεται να σκεφτεί όταν έχει τους πάντες πάνω από το κεφάλι του…; Με τόση πίεση ποιος προβληματίζεται για το μέλλον, αφού προβλέπεται έτσι κι αλλιώς πολύ δύσκολο…; Δεν είναι αρκετό που θα έχουμε το άγχος με τις επαναλήψεις, πρέπει να έχουμε και το άγχος για το ποια σχολή είναι καλή…; Δηλαδή πρέπει με αυτον τον τρόπο να δηλώσουμε όλες τις σχολες για να περάσουμε…; Δεν είναι πολύ άδικο…;

  • 2 Δεκεμβρίου 2010, 15:57 | Δημήτρης μαθητής Γ’ Λυείου

    Είμαι μαθητής Γ’ Λυκείου και υποβάλλω αυτό το σχόλιο για να εκφράσω την δυσαρέσκειά μου για την κατάθεση του Μηχανογραφικού Δελτίου το Μάρτιο. Η επιλογή σας αυτή θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερο άγχος σε εμάς τους υποψηφίους αφού δεν θα ξέρουμε τον βαθμό που θα έχουμε γράψει και θα το συμπληρώνουμε στην ουσία στα ΄΄τυφλά΄΄. Ένα δεύτερο αρνητικό είναι το ΄΄ανέβασμα΄΄ των βάσεων στις υψηλότερες σχολές και όχι μόνο, με αποτέλεσμα να καθίστανται δυσκολότερη η εισαγωγή μας στη σχολές που έχουμε βάλει ως στόχο.
    Ελπίζω να υπολογίσετε το σχόλιο μου αλλά και όλων των υπολοίπων γιατί η άποψή μας πιστεύω ότι είναι αυτή που μετράει περισσότερο.
    Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας .

  • 2 Δεκεμβρίου 2010, 15:49 | ευα,μαθητρια Γ λυκειου

    οταν κυριαρχει το αγχος στις ψυχες 17χρονων ατομων ειναι δυσκολο να δηλωσουν σχολες τησ αρεσκειας τους.Τα θεματα ειναι αγνωστα των εξετασεεων κ αβεβαιο το αποτελεσμα της γραπτης αποδοσης..οποτε γτ ν γινει μια ανουσια τετοια αλλαγη στο εκπαιδευτικο συστημα χωρις να βοηθα τους υποπσηφιους.ολοι μπηκαμε στην τριτη λυκειου με ενα συγγεκριμενο εκπαιδευτικο προγραμμα αφου εμεις νιωθουμε οτι»απειλουμαστε» και συναμα αγανακτουμε στην ιδεα αυτης της αλλαγης γτ να τη δεχτουμε;γιατι να γινει;

  • 2 Δεκεμβρίου 2010, 15:25 | Νίκος

    Διαφωνώ σαν μαθητής Γ΄ Λυκείου με την συμπλήρωση του μηχανογραφικού τον Μάρτιο . Ο λόγος που διαφωνώ είναι ότι εμείς οι μαθητές δεν έχουμε αποφασίσει ακόμα για την σχολή την οποία θέλουμε να μπούμε . Γνωρίζοντας όμως τον τελικό μας βαθμό μας διευκολύνει να επιλέξουμε ενώ σε περίπτωση που δεν γνωρίζουμε μπορεί να μην μπούμε και σε καμία σχολή έχοντας επιλέξει σχολές με βαθμό εισαγωγής μεγαλύτερο του βαθμού μας .

  • 2 Δεκεμβρίου 2010, 15:24 | θανάσης, μαθητής Γ

    Είμαι μαθητής της γ τάξης και βλέπω τον δύσκολο αγώνα που έχουμε μπροστά μας, πολύ διάβασμα ώστε να μην έχουμε το χρόνο να σκεφτούμε ουσιαστικά τι μας συμφέρει πραγματικά. Αλλαγές στο παρα πέντε μόνο σωστές δεν μπορούν να είναι. Μην ξεχνάμε οτι έστω και 3 μήνες παράταση του μηχανογραφικού, μπορεί να φαίνεται τόσο μικρό χρονικό διάστημα, αλλά σίγουρα μας δίνει μια ανάσα, ώστε να καταθέσουμε το μηχανογραφικό έπειτα από πολύ σκέψη. Είμαι ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ώστε με ΚΑΘΑΡΟ ΜΥΑΛΟ να επιλέξουμε ίσως και τις πιο σημαντικές αποφάσεις της ζωής μας.

  • 2 Δεκεμβρίου 2010, 15:06 | Xριστίνα Γ Λυκείου

    Όταν συμπληρώνεις ένα μηχανογραφικό πριν μάθεις τα αποτελέσματα και πριν καν δώσεις πρέπει να σκεφτείς ότι μπορεί να μην επιτύχεις και αυτό σε επηρεάζει αρκετά…!Δεν διανοείται να ετοιμάσουμε το μηχανογραφικό μας το Μάρτιο. Στο κάτω κάτω αν σε κάποιο μάθημα αυξημένης βαρύτητας δεν γράψω καλά, θα δηλώσω κάποιο άλλο πεδίο. Για παράδειγμα, το τρίτο πεδίο έχει μάθημα αυξημένης βαρύτητας τη βιολογία. Αν δεν γράψω καλά στη βιολογία μπορώ να δηλώσω κάποιο άλλο πεδίο που προηγουμένως δεν είχα υπολογίσει. Ο μόνος τρόπος να προχωρήσει αυτό το σύστημα είναι να ανοίξουν τα πεδία. Αλλιώς το μηχανογραφικό μόνο τον Ιούλιο πρέπει να γίνεται.

  • 2 Δεκεμβρίου 2010, 14:54 | κωνσταντινος μαθητης Γ λυκειου

    Κατα τη γνωμη μου η υποβολη των μηχανογραφικων ειναι απαραιτητο να γινεται μετα το περας των εξετασεων. Ο κυριος λογος ειναι πως οι υποψηφιοι θα εχουν λιγοτερο αγχος και δεν θα κανουν λαθος κατα την υποβολη του μηχανογραφικου τους το οποιο μπορει αργοτερα να μετανοιωσουν. Επιπλεον τον Μαρτιο πραγματοποιουνται οι αιτησεις για τις στρατιωτικες σχολες, οποτε ταυτοχρονη υποβολη και των μηχανογραφικων θα αποσπουσε περισσοτερο χρονο απο το διαβασμα τους. Τελος, βρισκομαστε ηδη 5 μηνες πριν τις εξετασεις, οποτε δεν πιστευω οτι απομενει χρονος για να γινουν εστω και λιγοστες αλλαγες στη δομη των εξετασεων.

  • 2 Δεκεμβρίου 2010, 14:50 | Καμπιτάκη Μαρία

    Είμαι απόφοιτος της Ιατρικής σχολής και ως εκ τούτου γνωρίζω πολύ καλά το άγχος και την πίεση που υφίστανται οι μαθητές κατά τη διάρκεια της Γ’ Λυκείου. Πιστεύω, όμως, ότι το επιχείρημα που είδα να αναφέρεται συχνά, ότι δηλαδή οι μαθητές μπορούν να αποφασίσουν καλύτερα όταν γνωρίζουν τη βαθμολογία τους, ενέχει πολλούς «κινδύνους» δεδομένης της επικρατούσας νοοτροπίας. Κατά τη γνώμη μου, ουδεμία σχέση έχει ο βαθμός με την επιλογή σχολής αλλά δεν είναι λίγες οι φορές που στην Ελλάδα συγχέονται με καταστροφικά αποτελέσματα. Έτσι, βλέπουμε μαθητές οι οποίοι ποτέ δεν είχαν σκεφτεί την ιατρική (αναφέρω το συγκεκριμένο επάγγελμα καθώς το γνωρίζω καλά και είναι γνωστή σε όλους πλέον η «μανία» του Έλληνα γονιού «να κάνει το παιδί του γιατρό») να την επιλέγουν λόγω βαθμού ή λόγω ψυχολογικής πίεσης έναντι του πολυτεχνείου ή άλλων σχολών αγνοώντας το γεγονός ότι δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους και ότι για να ασκήσεις ένα επάγγελμα πρέπει να το αγαπάς πραγματικά, ιδιαίτερα δε ένα τόσο απαιτητικό. Προς ενημέρωση των μαθητών και των γονέων τους που δε γνωρίζουν πως έχουν τα πράγματα, αυτή η νοοτροπία έχει οδηγήσει σ’ενα τέλμα στο χώρο της υγείας. Οι περισσότεροι περιμένουμε 6-7 ή και παραπάνω χρόνια για να κάνουμε την ειδικότητά μας ή φεύγουμε στο εξωτερικό και βέβαια χωρίς εξασφάλιση καθώς τα δύσκολα έρχονται μετά λόγω της υπερπληθώρας γιατρών στη χώρα που δεν έχουν τι να κάνουν τα πτυχία τους. Για το λόγο αυτό και μόνο συμφωνώ απόλυτα η συμπλήρωση των μηχανογραφικών να γίνεται χωρίς γνώση της βαθμολογίας καθώς το προαναφερθέν φαινόμενο έχει καταντήσει μάστιγα στη χώρα μας και πρέπει να σταματήσει το συντομότερο δυνατό με όποιο τρόπο γίνεται.

  • 2 Δεκεμβρίου 2010, 14:40 | Χριστίνα,Μαθητρια Γ Λυκειου

    Είμαι κάθετα αντίθετη με την υποβολή μηχανογραφικού το Μάρτιο καθώς οι περισσότεροι μαθήτες της Γ Λυκειου δεν έχουν αποφασίσει ακόμη ποιες σχολές επιθυμούν να δηλώσουν.Συνεπώς μια τέτοια διαδικασία όταν όλοι μας βρισκόμαστε στην τελίκη ευθεία θα αποσπάσει το ενδιαφέρον μας από τα μαθήματα και τους στόχους μας.Έπειτα πολλά παιδιά τα αποία θα δηλώσουν μονο υψηλόβαθμες σχολές θα κατακλυστούν από άγχος για το αν θα καταφέρουν να περάσουν με άμεσο επακόλουθο να μην έχουν την αναμενόμενη απόδοση…

  • 2 Δεκεμβρίου 2010, 14:29 | Χρήστος Στ. Στολάκης

    Η Ελλάδα μας περνά μια δύσκολη περίοδο στην σύγχρονη ιστορία της. Σ’ αυτή την περίοδο της σύγχυσης ζητάμε από τα παιδιά μας να είναι υπεύθυνα, έτοιμα και ώριμα να αποφασίσουν για το μέλλον τους όταν εμείς οι μεγαλύτεροι φανήκαμε ανεύθυνοι και κατώτεροι των περιστάσεων και με ευθύνη όση νομίζει ο καθένας ότι του αναλογεί οδηγήσαμε τη χώρα εκεί που βρίσκεται παραδίνοντας στους νέους μας μια Ελλάδα που αντί να τους κάνει υπερήφανους ίσως ντρέπονται γι΄ αυτή. Ας αφήσουμε λοιπόν και τους νέους υποψηφίους λίγο αργότερα έστω και αν αυτό το χρονικό διάστημα φαίνεται μικρό (από Απρίλιο σε Ιούλιο) να πάρουν τις αποφάσεις τους για το μέλλον τους μήπως και το τοπίο τότε στην Ελλάδα είναι πιο καθαρό και τους δώσει τη δυνατότητα να πάρουν ορθότερη απόφαση. Μέσα σε κλίμα αγωνίας και άγχους και με το φόρτο του διαβάσματος οι αποφάσεις που θα παρθούν φοβούμαι ότι δεν θα είναι ορθές.

  • 2 Δεκεμβρίου 2010, 14:20 | Apostolis

    Το μέτρο σχετικά με την κατάθεση των μηχανογραφικών τον Μάρτιο είναι άκρως απαράδεκτο διότι όχι μόνο προσθέτει άγχος σε μας, τους ήδη αρκετά αγχωμένους μαθητές της Γ Λυκείου αλλά επίσης μας περιορίζει όσον αφορά στην επιλογή των επιστημονικών πεδίων. Η κατάθεση των μηχανογραφικών θα πρέπει να γίνεται μετά το πέρας των εξετάσεων τουλάχιστον, συνεπώς η κυβέρνηση εάν ενδιαφέρεται έστω και λίγο, οφείλει να αποσύρει πάραυτα το εν λόγω μέτρο.

  • 2 Δεκεμβρίου 2010, 14:16 | ΜΑΡΙΑΝΝΑ , μαθητρια Γ’λυκειου

    ΔΕΔΟΜΕΝΗΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΚΗΣ ΣΤΙΓΜΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΟΛΟΙ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΑΞΗ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ, ΘΕΩΡΩ ΠΑΡΑΚΙΝΔΥΝΕΥΜΕΝΟ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΝΑ ΥΠΟΒΛΗΘΕΙ ΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΠΡΙΝ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ.ΟΛΟΙ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΥΠΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ Σ’ΕΝΑΝ ΑΡΚΕΤΑ ΕΠΙΠΟΝΟ ΤΡΟΠΟ ΖΩΗΣ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΛΥΚΕΙΟΥ, ΚΑΘΩΣ ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ ΝΑ ΠΕΤΥΧΟΥΝ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΣΤΟΧΟ , Ο ΟΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΟΥΣ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥΣ. ΕΠΟΜΕΝΩΣ,ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΝΑ ΟΡΙΣΕΙ ΤΗΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ, ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΝΩΡΙΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΠΟΥ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΔΙΝΟΥΝ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥΣ.ΤΕΛΟΣ, ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΠΩΣ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΑΦΟΣΙΩΘΟΥΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΝΑ ΓΡΑΨΟΥΝ ΟΣΟ ΤΟ ΔΥΝΑΤΟΝ ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ ΜΟΡΙΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ , ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΚΑΤΑΚΛΕΙΣΤΟΥΝ ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΘΥΜΗΤΟΥ Η’ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ ΒΑΣΕΙ ΤΩΝ ΗΔΗ ΥΠΟΒΑΛΛΟΜΕΝΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΣΤΟ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ.

  • 2 Δεκεμβρίου 2010, 13:41 | Φωκίων Αγγελόπουλος

    Όποια αλλαγή γίνεται πρέπει να έχει σαν στόχο την βοήθεια των μαθητών. Γι αυτό και μόνο το λόγο υπάρχει η εκπαίδευση.
    Και αδυνατό να καταλάβω πως αυτή η διαδικασία βοηθά.

    Έχω μεγάλη οικογένεια ( πολύτεκνος) και δύο παιδιά μου είναι ήδη φοιτητές. Με βάση την οικογενείακή εμπειρία αλλά και απο άλλους φίλους των παιδιών μου, μπορώ να πω ότι η τρέχουσα επιλογή με τις δηλώσεις μετά τα αποτελέσματα των εξετάσεων είναι η καλύτερη.

    Τα περισσότερα παιδιά, όντας έφηβοι, συνήθως δεν είναι σίγουρα για τις σχολές που θα ήθελαν να επιλέξουν. Ακόμα και στις περιπτώσεις που έχουν παρακολουθήσει σεμινάρια επαγγελματικού προσανατολισμού, αγωνιούν αν κάνουν την σωστή επιλογή.
    Τους ζητάμε μέσα στο άγχος της προετοιμασίας να πάρουν μια δύσκολη απόφαση;
    Τι θα κερδίσει ένας υποψήφιος αν δηλώνει την επιλογή του τον Μάρτιο. Πώς αυτή η αλλαγή θα βοηθήσει έναν αγχωμένο έφηβο να έχει καθαρό μυαλό και να αφοσιωθεί στην μάθηση και την επιτυχία τους στις εξετάσεις;

    Προσπαθώ πραγματικά να καταλάβω ποιά είναι αξία αυτής της αλλαγής, πέρα απο την εσωτερική γραφειοκρατια του Υπουργείου.

    Επικεντρωθείτε σε ουσιώδη θέματα, όπως για παράδειγμα η ποιότητα του εκπαιδευτικού έργου, και αφήστε αυτή τη διαδικασία.

    Αν για παράδειγμα θέλετε να βελτιώσετε τις διαδικασίες εισαγωγής στην ανώτατη εκπαίδευση, ασχοληθείτε με την απίθανη αργοπορεία στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στης εισαγωγής στις σχολές. Αντι για μία ώρα μετά την ανάρτηση των αποτελεσμάτων των εξετάσεων, περιμένουμε ένα ολόκληρο καλοκαίρι.

    Άστε τα παιδιά ήσυχα!

  • 2 Δεκεμβρίου 2010, 13:29 | Γεώργιος Ρέκκας

    Αγαπητέ κ. Υπουργέ. Είμαι πατέρας αποφοίτου που θα ξαναδωσει το 2011 για δεύτερη χρονιά και ό,τι σας αναφέρω παρακάτω είναι αποτέλεσμα πρώτο,συζήτησης με το γυιό μου και δεύτερο εκ πείρας μιας και οι
    άλλοι δύο γυιοί μου είναι απόφοιτοι ΑΕΙ εδώ και κάποια χρόνια. Είμαι κάθετα αντίθετος με την υποβολή μηχανογραφικού το Μάρτιο γιατί:
    α)Δεν έχει ξεκαθαρίσει το Υπουργείο σας, τί θα γίνει με τα Τμήματα , τις Σχολές, ΑΕΙ,ΤΕΙ(συγχωνεύσεις-καταργήσεις κλπ).Με αβέβαιο τοπίο η όποια επιλογή το Μάρτιο είναι άκαιρη.
    β)Στο μέσο της σχολικής περιόδου,με κορύφωση της προσπάθειας, η υποβολή το Μάρτιο θα επιφέρει πρόσθετο άγχος, αποπροσανατολισμό, ενώ αντίθετα αυτή την περίοδο χρειάζεται η μέγιστη δυνατή ηρεμία.
    γ) Καθιερώστε πρώτα,σε συνάρτηση με την παράγραφο (α), το μοντέλο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και μετα αποφασίζετε για το χρόνο υποβολής του μηχανογραφικού.Μην κάνετε, αποσπασματικά, πειράματα με πειραματοζωα τους φετινούς υποψηφίους.Δώστε τους χρόνο να ωριμάσει στη σκέψη τους το νέο σύστημα,με ολοκληρωμένες όλες τις πτυχές του, και δεν θα χάσετε.Θα απόκτησετε έτσι φυσικούς συμμάχους στην όλη προσπάθειά σας,που πραγματικά η παιδεία και η νεολαία μας την έχει μεγάλη ανάγκη, μια εκ βάθρων αλλαγή στο εκπαιδευτικό σύστημα.

  • 2 Δεκεμβρίου 2010, 13:13 | ΚΟΣΜΑΣ

    ΚΥΡΙΕ ΠΑΝΑΡΕΤΕ
    ΟΙ ΔΥΟ ΛΥΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΕ ΘΑ ΠΕΡΙΠΛΕΞΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ.ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ ΝΑ ΕΙΣΑΧΘΕΙ ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ(ΠΧ ΧΗΜΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ )ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΔΙΔΑΧΘΕΙ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΕΞΕΤΑΣΘΕΙ ΜΟΝΟ ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΘΑ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΠΛΗ ΔΗΛΩΣΗ ΠΟΥ ΣΚΕΦΤΕΣΤΕ.
    ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΩΣ ΕΧΕΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΟΒΑΡΟΤΕΡΟ ΠΟΥ ΤΑΛΑΝΙΖΕΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΣΗΜΕΡΑ.
    ΜΗΝ ΞΕΚΙΝΑΤΕ ΑΛΛΑΓΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑ.
    ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΣΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΟΣΟ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ.
    ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΑΥΤΕΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΠΟΔΙ ΑΛΛΑ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΔΙΑΛΟΓΟ ΚΑΙ ΠΡΟΠΑΝΤΩΣ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ , ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΑΝΕΦΑΡΜΟΣΤΕΣ ΜΕ ΚΑΤΑΣΤΡΕΠΤΙΚΑ ΟΜΩΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ.
    ΕΞΑΛΛΟΥ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΔΙΔΑΣΚΕΙ:ΕΧΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 80,ΠΟΥ ΗΜΟΥΝ ΚΙ ΕΓΩ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΣΗΜΕΡΙΝΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ, ΔΟΚΙΜΑΣΕΙ ΔΙΑΦΟΡΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΚΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΤΗΜΕΝΕΣ ΣΤΟ ΠΟΔΙ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΟΥΝ ΠΡΟΣΚΑΙΡΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ.
    ΜΗΝ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΕ ΛΑΘΗ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ,ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΑΝ ΤΟ ΕΠΙΘΥΜΕΙΤΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΒΑΘΟΣ ΧΡΟΝΟΥ.

  • 2 Δεκεμβρίου 2010, 13:09 | Κ.Π. υπεύθυνη ΓραΣΕΠ

    Στο θέμα που έχει τεθεί, νομίζω, ότι τον πρώτο και κύριο λόγο πρέπει να έχουν τα παιδιά που είναι υποψήφιοι και οι οικογένειές τους. Εμείς οι υπόλοιποι πρέπει να λειτουργούμε υποστηρικτικά. Γι΄ αυτό λοιπόν το Υπουργείο θα πρέπει να προβληματιστεί πολύ σοβαρά όχι μόνο ως προς το χρόνο υποβολής του μηχανογραφικού αλλά και για την προετοιμασία του παιδιού για να φτάσει μέχρι εκεί και να το συμπληρώσει σωστά. Όλα τα παιδιά υποστηρίζουν και με το δίκιο τους, ότι πρέπει να δουν τους βαθμούς τους για να επιλέξουν τα τμήματα που θα δηλώσουν. Εάν όμως ο θεσμός του Επαγγελματικού Προσανατολισμού λειτουργούσε σωστά και όπως θα έπρεπε στο Λύκειο, το παιδί θα είχε θέσει τους στόχους του και θα κατέβαλλε τις προσπάθειές του για να τους πετύχει. Σήμερα τα παιδιά είναι στη Γ΄ Λυκείου και ψάχνουν την τελευταία στιγμή μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών να δουν τι τους ταιριάζει, αναζητώντας στήριξη πολλές φορές και από τους καθηγητές των φροντιστηρίων τους (που δεν είναι και οι καλύτεροι σύμβουλοι). Προσωπικά προσπαθώ να βοηθήσω τα παιδιά του σχολείου μου τις μέρες εκείνες, έχοντας ανοιχτό το ΓΡΑΣΕΠ και στις αρχές Ιουλίου, παρόλες τις αντιδράσεις του Γραφείου Δ/Θμιας Εκπ/σης. Όχι για να λάβω τα εύσημα από την πολιτεία, αλλά γιατί με τα παιδιά που τελειώνουν κάθε φορά έχω αναπτύξει μια σχέση, μου έχουν εμπιστευτεί κάποιους προβληματισμούς ή τα σχέδιά τους και γι΄αυτό στην κρίσιμη στιγμή της συμπλήρωσης του μηχανογραφικού, προσπαθώ να είμαι εκεί. Δεν αρκεί όμως αυτό, γιατί ο αριθμός των παιδιών είναι μεγάλος και δε γίνεται να εξυπηρετηθούν όλα, όπως πρέπει. Αν όμως η διαδικασία του ΣΕΠ ήταν οργανωμένη από την αρχή, τα ΓΡΑΣΕΠ σε κάθε σχολική μονάδα εξοπλισμένα με το υλικό τους (ηλεκτρονικό και έντυπο) επικαιροποιημένο, συνδεδεμένα με φορείς της αγοράς εργασίας και τα πανεπιστήμια (γραφεία διασύνδεσης), τότε το ζήτημα της συμπλήρωσης του μηχανογραφικού δεν θα ήταν θολό τοπίο και δεν θα προκαλούσε τόσο άγχος στα παιδιά όπως σήμερα. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: η σοβαρή συζήτηση και διαβούλευση να μη γίνει μόνο για το χρόνο υποβολής του μηχανογραφικού αλλά και για την ΟΥΣΙΑ του που είναι το περιεχόμενό του (τι επιλέγει το κάθε παιδί και κατά πόσο γνωρίζει αυτό που επιλέγει). Αυτό ίσως διορθώσει και την κατάσταση με τους «αιώνιους» φοιτητές.

  • 2 Δεκεμβρίου 2010, 12:48 | Καλαϊτζής Γιάννης

    Η γνώμη μου είναι η εξείς: Δεν πρέπει να αλλάξει ο χρόνος συμπλήρωσης και υποβολής του μηχανογραφικού δελτίου και ως μοναδικό λόγο επικαλούμαι ότι τα παιδιά μας/υποψήφιοι δεν έχουν χρόνο να διαθέσουν τον Μάρτιο, επειδή είναι στην τελική ευθεία προς τις εξετάσεις. Αυτό και μόνο θέλω να τονίσω και πρέπει να το εξετάσουν σοβαρά οι διοικούντες του Υπουργείου. Δεν κρίνω ούτε με τον τρόπο που γίνονται οι εξετάσεις, ούτε με τον τρόπο που λειτουργεί η παραπαιδεία, ούτε με ποιό τρόπο λειτουργεί το σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια στις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Κρίνω το γεγονός τις δυνάμεις που καταβάλλει το παιδί μου μέρα και νύχτα, Σάββατα Κυριακές και Αργίες και βλέπω ότι είναι άδικο να χάσει χρόνο για την συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου μέσα στο pik της περιόδου των εξετάσεων.
    Κυρία υπουργέ και Κύριε Υφυπουργέ τα χρήματα που θα ξοδέφτούν για αποζημίωση των καθηγητών που θα ασχοληθούν μέσα στον Ιούνιο/Ιούλιο για την επεξεργασία των μηχανογραφικών δελτίων, είναι ασήμαντα σε σχέση με την σπατάλη που γίνεται σήμερα, στο ελληνικό δημόσιο. Τέλος στα χρήματα αυτά συμβάλλω και εγώ με τους φόρους που πληρώνω και ως εντολέας σας, σας δίνω την εντολή για το καλό του παιδιού μου να τα ξοδέψεται για να πληρωθούν οι αποζημιώσεις των καθηγητών.

    Σας ευχαριστώ για το δικαίωμα που μου δώσατε να διατυπώσω την γ΄νώμξ μου.

    Γιάννης Ν. Καλαϊτζής

  • 2 Δεκεμβρίου 2010, 12:40 | Σταματης -Φροντιστης

    Μηχανογραφικα το Καλοκαιρι για να μπορουμε και μεις να δουλευουμε τα ΤΕΣΤ μας και να παίρνουμε το 100ευρο ή και κατι παραπάνω. Τόσα λεφτα πληρωνουν στα φροντιστήρια, τα 100 ευρω θα σώσουν τους γονεις και τους μαθητες και την Ελληνική κοινωνία. Μέσα στην κρίση τι θα κανουν τα φροντιστήρια.Μηχανογραφικά το καλοκαιρι με τους μαθητές χωρίς αγχος να κάνουν το ΤΕΣΤ ανεπηρέαστοι.

  • 2 Δεκεμβρίου 2010, 12:26 | Γονεας και Εκπαιδευτικος

    Σε ότι αφορά στον χρόνο που μεσολαβεί από την έκδοση των αποτελεσμάτων σε σχέση με το χρόνο υποβολής και την αιτίαση ότι δεν υπάρχει χρόνος… εδώ τι να πω… Αν ο υποψήφιος περιμένει την τελευταία στιγμή να αποτυπώσει τις προτιμήσεις του τότε κάτι δεν πάει καλά. Η επιλογή σπουδών δεν είναι μια διαδικασία που γίνεται στο παραπέντε. Το μηχανογραφικό ήταν αναρτημένο μήνες στον δικτυακό τόπο του Υπουργείου Παιδείας. Η συμπλήρωσή του ήδη μπορούσε να έχει γίνει. Απαιτούσε καλή μελέτη, εσωτερική αναζήτηση, πληροφόρηση και στήριξη από τις δομές που για αυτό το σκοπό λειτουργεί του Υπουργείο (ΚΕΣΥΠ – ΓΡΑΣΕΠ) αλλά και οποιονδήποτε αρμόδιο φορέα ή οργανισμό. Η αποτύπωση των προτιμήσεων και τον εναλλακτικών επιλογών επομένως μπορούσε να γίνει με απόλυτη ηρεμία και γνώση. Το στάδιο της υποβολής που έπεται είναι το λιγότερο. Και οι βαθμοί – όποιοι και αν είναι αυτοί – δεν έχουν σημασία με τον αρχικό σχεδιασμό και τις εναλλακτικές που έχει σκεφτεί ο υποψήφιος για τις επιλογές σπουδών. Θα έλεγα πως υπό το βάρος ενδεχόμενης αποτυχίας σε βαθμούς το να σκεφτεί τώρα τι τμήματα θα δηλώσει και πώς θα τα δηλώσει είναι ότι χειρότερο. Αν τελικά ο υποψήφιος πήγε καλά… θα εισαχθεί στην πρώτη του προτίμηση ή στην δεύτερη ή στην τρίτη … και αν δεν πήγε και τόσο καλά στην τέταρτη.. στην πέμπτη. κ.ο.κ. Θα εισαχθεί σε κάποιο τμήμα του μηχανογραφικού. Ενός μηχανογραφικού όμως που από καιρό έχει σκεφτεί και έχει ετοιμάσει… ανεπηρέαστος από βάσεις… παπαγαλάκια αυξομείωσης βάσεων… και όχι ενός μηχανογραφικού που όπως είπα παραπάνω θα είναι του παραπέντε… Μη ξεχνάμε άλλωστε πως υπάρχουν και μαθητές υποψήφιοι που κάνουν πρώτα το μηχανογραφικό τους και μετά δίνουν εξετάσεις (ΕΠΑΛ Α΄ομάδα, Έλληνες του εξωτερικού).

  • 2 Δεκεμβρίου 2010, 12:22 | ΦΩΝΗ ΑΓΩΝΙΑΣ ΑΠΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ

    ΟΨΙΜΑ Ο ΚΟΣ ΠΑΝΑΡΕΤΟΣ ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΟΤΙ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΕΙΑ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ ΑΠΟ ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ ΣΧΟΛΩΝ (ΕΝΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΠΕΔΙΟ).ΚΑΛΛΙΟ ΑΡΓΑ ΠΑΡΑ ΠΟΤΕ ΛΕΕΙ Ο ΛΑΟΣ ΜΑΣ.ΑΣ ΑΦΗΣΕΙ ΛΟΙΠΟΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΩΣ ΕΧΟΥΝ Κ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΜΑΤΙΖΕΤΑΙ ΠΑΝΩ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΣΤΟ ΜΕΣΟ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ.ΤΕΤΟΙΕΣ ΒΙΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΠΟΛΑΙΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΜΟΝΟ ΣΥΓΧΥΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ.ΕΥΧΟΜΑΙ Ο ΚΟΣ ΠΑΝΑΡΕΤΟΣ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΗ ΣΩΣΤΗ ΑΠΟΦΑΣΗ.ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ.

  • 2 Δεκεμβρίου 2010, 12:13 | ΓΙΩΤΑ

    Ως μαθήτρια και εγώ της Γ΄Λυκείου,θα ήθελα να εκφράσω την αντίθεσή μου, για την κατάθεση του μηχανογραφικού το Μάρτιο. Θα ήταν καλό για όλους μας, το μηχανογραφικό να συμπληρώνεται τον Ιούλιο,γιατί δεν έχουμε καταλήξει ακόμα στο τι θέλουμε να σπουδάσουμε.Οι καιροί είναι δύσκολοι και η απόφασή μου πιο δύσκολη ακόμα,γιατί δεν έχω τον απαραίτητο χρόνο να σκεφτώ όλες τις επιλογές που θα μπορούσα να έχω. Αυτόν τον χρόνο θα τον βρώ σίγουρα μετά τις εξετασεις με καθαρό μυαλό,χωρίς άγχος….

  • 2 Δεκεμβρίου 2010, 11:24 | ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΠΟΛΗΣ

    ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΕΣ ΟΧΛΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΓΟΝΕΙΣ ΤΕΛΕΙΟΦΟΙΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΟΥΜΕ ΜΑΖΥ ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΑΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΔΕΛΤΙΩΝ.
    ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΕΩΣ ΟΤΟΥ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΔΕΛΤΙΩΝ ΩΣ ΕΧΕΙ.
    ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΝ ΕΝΩΣΗΣ ΓΟΝΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΠΟΛΗΣ
    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΑΚΡΗΣ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΚΟΣΚΙΝΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

  • 2 Δεκεμβρίου 2010, 10:32 | Βασίλης

    Το καλοκαίρι που μας πέρασε, 650.000 Δημόσιοι Υπάλληλοι απογράφηκαν ηλεκτρονικά. Υπήρξαν τεχνικά προβλήματα λόγω φόρτου του συστήματος, αλλά οφειλόταν αποκλειστικά στο μικρό περιθώριο χρόνου που είχαν στη διάθεσή τους (τους δόθηκε διάστημα 15 ημερών). Τελικά όμως η απογραφή ολοκληρώθηκε, χωρίς κόστος (υπερωρίες, επιδόματα κλπ).
    Τα παιδιά των 18 ετών που θα συμμετάσχουν στις εξετάσεις, είναι το 1/6 του αριθμού των απογραφέντων υπαλλήλων και χειρίζονται τις νέες τεχνολογίες πάρα πολύ αποτελεσματικά.
    Γιατί κύριε Υπουργέ το 2010 το δεν έχουμε ακόμη ανακαλύψει το αυτονόητο?
    Νομίζω ότι η λύση είναι η ηλεκτρονική καταχώρηση από κάθε υποψήφιο, λύση που σας βοηθάει να επιτύχετε τους στόχους σας, βοηθάει τον υποψήφιο να καταχωρήσει τις επιλογές από το περιβάλλον του και με τους ρυθμούς που επιθυμεί.

  • 2 Δεκεμβρίου 2010, 09:54 | ΠΕΤΡΟΣ

    Είμαι γονέας μαθητή της Β τάξης ενιαίου λυκείου και είμαι αντίθετος στην αλλαγή αυτή.
    Το μόνο πρόβλημα, αν εξαιρέσουμε το πρόσθετο άγχος που δημιουργείται στους υποψηφίους, είναι ότι δεν έχουν αποφασίσει ακόμα ποιες σχολές να δηλώσουν.
    Καλώς η κακώς (κακώς) οι μαθητές διαβάζουν σαν τρελοί για να αποστηθίσουν και την τελευταία λεπτομέρεια του πιο ασήμαντου σχολίου στο περιθώριο του βιβλίου τους, ως αποτέλεσμα οποιαδήποτε απόσπαση της προσοχής τους από τον σκοπό αυτό θα τους διαταράξει. Επίσης τον Μάρτιο οι περισσότεροι αν όχι όλοι οι μαθητές βιώνουν απίστευτες ψυχολογικές διακυμάνσεις πράγμα που θα μπορούσε να θολώσει και να μπερδέψει τους μαθητές όσον αφορά την ιεράρχηση των σχολών που δηλώνουν. Αντίθετα, αν η δήλωση γίνει το καλοκαίρι, ο μαθητής θα προλάβει να αποκτήσει μια απόσταση από τις εξετάσεις και να δει για πρώτη φορά με κριτική ματιά αυτήν την φορά τις επιλογές του.
    Ευχαριστώ

  • 2 Δεκεμβρίου 2010, 03:22 | UnknownTroll

    Eγω γουσταρω να ειναι τον Μαρτιοοο!! Ναι!! Yooooo!!!

  • 2 Δεκεμβρίου 2010, 02:13 | ΧΡΥΣΑ

    ΕΙΜΑΙ ΜΗΤΕΡΑ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΚΑΙ ΕΧΩ ΖΗΣΕΙ ΤΑ ΔΥΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ , ΤΗΝ ΑΓΩΝΙΑ , ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ , ΟΠΟΤΕ ΚΑΤΑΝΟΩ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ Η ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΟ ΜΗΝΑ ΜΑΡΤΗ ΓΙΑΤΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΠΟΛΛΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΣΤΑΛΑΞΕΙ ΑΚΟΜΗ ΣΤΙΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΟΥΣ , Η ΚΟΠΩΣΗ ΕΠΙΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΠΕΡΑΤΩΣΗ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΚΑΘΙΣΤΑ ΔΥΣΚΟΛΗ ΤΗΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ.ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΛΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΠΟΛΥ ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΚΙ ΟΧΙ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ, ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΑΠΟΣΥΝΤΟΝΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΑΓΧΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ.ΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΕΙ ΤΟ ΘΕΣΜΟ ΤΟΥ ΣΕΠ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΟΦΕΙΛΩ ΝΑ ΟΜΟΛΟΓΗΣΩ ΟΤΙ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΟΥ ΘΑ ΠΡΟΤΙΜΟΥΣΑΝ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΟΥΝ ΤΟ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥΣ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ ΓΙΑΤΙ ΘΕΩΡΟΥΝ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΜΟΡΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΝ ΤΗ ΣΕΙΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΔΗΛΩΣΟΥΝ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗΣ.
    ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΒΡΙΣΚΟΜΑΙ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΟΥ ΚΑΙ ΟΣΩΝ ΑΛΛΩΝ ΜΟΥ ΤΟ ΖΗΤΗΣΟΥΝ ΦΥΣΙΚΑ ,ΒΟΗΘΩΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΥΠΕΥΘΥΝΗΣ ΓΡΑΣΕΠ.ΠΑΡΑΜΕΝΩ ΜΑΛΙΣΤΑ ΣΤΟ ΓΡΑΣΕΠ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΒΟΗΘΗΣΩ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗΡΙΞΩ ΣΤΗ ΔΥΣΚΟΛΗ ΩΡΑ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΓΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥΣ.
    ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΤΕ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΤΕ ΚΙ ΑΛΛΑ ΓΡΑΣΕΠ ΣΕ ΚΑΘΕ ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΓΙΑΤΙ Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ!
    ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΜΕ ΣΤΗΡΙΞΗ, ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, ΕΝΘΑΡΡΥΝΣΗ ΚΑΙ ΜΕ ΕΥΣΕΙΔΗΣΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΖΟΥΜΕ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΓΟΝΕΙΣ ΟΥΤΩΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΣΩΣΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ.ΕΥΕΛΠΙΣΤΩ ΟΤΙ ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΘΑ ΕΝΣΤΕΡΝΙΣΤΟΥΝ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΓΩΝΙΑ ΤΩΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΘΑ ΠΡΑΞΟΥΝ Ο,ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!

  • 2 Δεκεμβρίου 2010, 01:56 | Ναταλία,μαθητρια γ λυκειου

    ΕΙΜΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΑ ΤΗΣ Γ’ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΕΠΩΣ ΑΜΕΣΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΗ. Η ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΚΟΜΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΕΘΕΙ ΣΤΟΥΣ ΗΔΗ ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ. Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΖΩΗΣ ΓΙΑ ΕΜΑΣ. ΚΑΤΑ ΠΟΣΟ ΛΟΙΠΟΝ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΟ ΝΑ ΠΑΡΘΕΙ ΣΩΣΤΑ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΠΙΕΣΗΣ ΚΑΙ ΑΓΧΟΥΣ; ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΕΣ ΟΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΠΟΦΑΣΙΣΤΟΙ.ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΙ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΝΑ ΔΗΛΩΣΕΙ ΣΤΟ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΤΛ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΩΡΙΜΗΣ ΣΚΕΨΗΣ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ. ΑΥΤΑ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΚΑΘΑΡΟ ΜΥΑΛΟ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟ, ΔΥΟ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΧΕΙ ΦΡΟΝΤΙΣΕΙ Η «ΔΩΡΕΑΝ» ΠΑΙΔΕΙΑ ΜΑΣ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΑΘΗΤΗΣ ΤΗΣ Γ’ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΟ ΜΗΝΑ ΜΑΡΤΙΟ. ΘΕΩΡΩ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΤΟ ΟΤΙ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ, ΜΗΝΑ ΔΕΚΕΜΒΡΗ, ΣΥΖΕΙΤΙΕΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΑΛΛΑΓΗ! ΠΟΣΟ ΑΚΟΜΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΕΜΑΣ; ΠΟΣΟ ΑΚΟΜΑ ΑΓΧΟΣ ΚΑΙ ΠΟΣΗ ΠΙΕΣΗ ΘΑ ΜΑΣ ΠΡΟΣΘΕΣΕΤΕ; ΛΥΠΑΜΑΙ ΑΛΛΑ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΕΙΧΝΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ, ΑΛΛΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥΣ!

  • 2 Δεκεμβρίου 2010, 01:17 | Ειρήνη Αναστασιάδου

    Είμαι μαθήτρια της Γ Λυκειου, πιστευω οτι ειναι ισως η πιο σωστή και σοβαρή πρόταση που έχει προτείνει μεχρι στιγμης η κυβερνηση στο χωρο της παιδειας.Η γνωση του σχολειου μεχρι στιγμης είναι καθαρά τεχνοκρατική και ικανή να παράγει τεχνοκράτες. Η αλλαγή στην ημερομηνία συμπλήρωσης του μηχανογραφικού θα δωσει την ευκαιρία σε εμάς τους μαθητες να συμπληρώσουμε έτσι το μηχανογραφικο ΄ώστε να καλύπτονται οι δικεσ μας ανάγκες.Τιεννοώ, όλοι μας γνωρίζουμε περιπτώσεις παιδιών που ενώ θέλαν πχ πολυτεχνικές σχολές γράψαν 19.4.. και επελεξαν Ιατρική μετα απο πιέσεις τύπου, »αφου εγραψες αριστα Ιατρική θα πας». Τελικά καταλήγουμε σε ενα παιδι που του στέρησαν το όνειρο του να γίνει γιατρός και σε ένα άλλο που θα ασχοληθεί με ένα κάτι που δεν τον ενδιέφερε ποτέ. Αφου είναι τέτοιο το συστημα που παιδια 17 χρονών πρεπει να πάρουν αποφάσεις για το μελλον τους τουλαχιστον να εχουν σωστά κριτήρια με βάση αυτό που γουσταρουν όχι αυτό που γράφουν…

  • 2 Δεκεμβρίου 2010, 01:14 | Γεωργία

    κατα την γνωμη μου,θα ειναι τεραστιο λαθος του υπουργειου παιδειας να απαιτησει τους μαθητες της Γ’ λυκειου να υποβαλουν το μηχανογραφικο τους το μαρτιο,ενω θα εχουν παραλληλα το αγχος και την πιεση των μαθηματων.ως μαθητρια της Β’ λυκειου,πιστευω πως ο χρονος σε αυτες τις ταξεις,ειναι πολυτιμος και πρεπει να αφιερωνεται αποκλειστικα στο διαβασμα και στην προετοιμασια για τις εξετασεις.επειτα,η συμπληρωση του μηχανογραφικου,πρεπει να γινεται αφου οι μαθητες θα εχουνε λαβει τους βαθμους τους,ωστε να γνωριζουν το επιπεδο σχολων στο οποιο θα κινηθουν,αλλα και επειδη,πρεπει να εχουν αρκετο χρονο να ενημερωθουν για τις σχολες που τους ενδιαφερουν,να δουν τις δυνατοτητες και τις προοπτικες που εχει η καθεμια,ωστε να παρουν μια αποφαση που δεν θα μετανιωσουν.αν νομιζει το υπουργειο,πως ετσι θα μειωσουν τα εξοδα που γινονται για την επιπλεον πληρωμη των καθηγητων,ας μην γινει εις βαρος των μαθητων,καθως θα μπορουσαν να κανουν την υποβολη των μηχανογραφικων μεσω του internet…διοτι αλλιως,θα ειναι σαν να μας στελνετε στον πολεμο χωρις να ξερουμε τα πολεμοφοδια που διαθετουμε…πως περιμενετε μετα να νικησουμε???

  • 2 Δεκεμβρίου 2010, 01:12 | Ευαγγελία Λομβαρδιά, μητερα

    Πόσο πολύ ήρεμο μπορεί να ειναι ένα 17χρονο παιδί για να ξεχωρίσει τα δύο μεγάλα άνχη του σ’ένα μήνα.Οι συγκεκριμένοι 17χρονοι μαθητές τον μήνα Μάρτιο δίνουν μάχη να κατευνάσουν τους φόβους τους για το γραπτό τους στις πανελληνιες. Πόσο παιδαγωγικό ειναι να τους προσθέσουμε και την επιλογή σχολής? Άρα σωστό είναι το μηχανογραφικό δελτίο να γίνει τον Ιούνιο.

  • 2 Δεκεμβρίου 2010, 01:12 | Δ-Σ

    ΟΨΙΜΑ Ο ΚΟΣ ΠΑΝΑΡΕΤΟΣ ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΟΤΙ Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ ΑΠΟ ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ ΣΧΟΛΩΝ (ΕΝΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ )ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ. ΔΕΝ ΑΝΕΦΕΡΕ ΒΕΒΑΙΑ ΤΟ ΤΡΑΝΤΑΧΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΤΗΣ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ.ΚΑΛΛΙΟ ΑΡΓΑ ΠΑΡΑ ΠΟΤΕ ΛΕΕΙ Ο ΛΑΟΣ ΜΑΣ.ΑΣ ΑΦΗΣΕΙ ΛΟΙΠΟΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΟΠΩΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΖΕΤΑΙ ΠΑΝΩ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΠΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥΣ.ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ ΣΥΓΧΥΣΗ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΚΑΙ ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ.ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ.

  • 2 Δεκεμβρίου 2010, 01:04 | ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Χ. ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

    Διαβάζοντας και τα σχόλια των άμεσα ενδιαφερόμενων μαθητών καταλήγει κανείς στην διαπίστωση ότι όλο το εκπαιδευτικό σύστημα έχει πρόβλημα διότι:
    1. Δεν αναφέρεται η ανάγκη για επαγγελματικό προσανατολισμό στο σχολείο.
    2. Δεν διαχωρίζεται η εκπαίδευση από την επαγγελματική σταδιδοδομία.

    Οι σπουδές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν πρέπει να συγχέονται με την επαγγελματική σταδιοδρομία και η επιλογή του προγράμματος σπουδών δεν πρέπει, σε καμμία περίπτωση να εξαρτάται από τους βαθμούς των εξετάσεων.

    Παρόλα αυτά και επειδή η συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου είναι μία διαδικασία που απαιτεί μεταξύ άλλων, καθαρή σκέψη, θεωρώ ότι το δελτίο πρέπει να συμπληρώνεται μετά την ψυχοφθόρα διαδικασία των εισαγωγικών εξετάσεων.

  • 2 Δεκεμβρίου 2010, 01:02 | κωστας

    1) ποιος έχει την ηρεμία μέσα στο διάβασμα να σκεφτεί τι θέλει; 2)ποιος έχει χρόνο να συζητήσει με την οικογένειά του αν αντέχουν τα οικονομικά της να φύγει σε πανεπιστήμιο εκτός της πόλης του μέσα στο φουλ του διαβάσματος;3)ποιός μπορεί να συνδυάσει τα θέλω του, την επαγγελματική προοπτική και την τσέπη της οικογένειας του, αν δεν ξέρει τι επιλογές έχει με βάσει την βαθμολογία του; 4) σε ποιά μπανανία -εκτός της Ελλάδας-οι αλλαγές στην παιδεία αρχίζουν με τιςεξετάσεις της Γ΄Λυκείου;5) σε ποιά αξιοπρεπή χώρα θα το σκεφτόταν κάποιος στην μέση της σχολικής χρονιάς; Προτείνω να μας παρατήσετε στην ησυχία μας, γιατί τράβα-τράβα το σκοινί , κάποτε σπάει. ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΣΤΕ ΤΟ ΚΑΛΟ ΜΑΣ!!ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΑΦΗΣΕΤΕ ΗΣΥΧΟΥΣ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΟΥΝ ΟΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ !!! φτανει !!!εχουμε διαβασμα. Δεν έχουμε χρονο να υπερασπιζόμαστε συνέχεια τον εαυτό μας από διάφορες φαεινές ιδέές αμφιβόλου σκοπού ΜΑΘΗΤΗΣ Γ΄λυκειου

  • 2 Δεκεμβρίου 2010, 00:32 | Ηλίας Χρυσοβέργης

    Είμαι μαθητής της Β’ Λυκείου και είμαι κατά της αλλαγής του χρόνου υποβολής του Μηχανογραφικού. Αρχικά, δεν μπορώ να κατανοήσω την ουσία αυτής της προτεινόμενης αλλαγής. Το να προβάλετε ως επιχείρημα ότι τον Μάρτιο οι μαθητές θα έχουν περισσότερο χρόνο για να υποβάλλουν το μηχανογραφικό τους είναι τελείως άτοπο γιατί, πρώτον, αυτήν την χρονική περίοδο οι μαθητές επικεντρώνονται στο διάβασμα τους και το μόνο που μπορεί να τους προσφέρουν οι επιπλέον υποχρεώσεις είναι περισσότερο άγχος και δεύτερον δεν μπορώ να καταλάβω γιατί τον Μάρτιο οι μαθητές να έχουν ένα ολόκληρο μήνα για την υποβολή του μηχανογραφικού και τον Ιούλιο να έχουν μόνο μια μέρα. Αν θέλετε να δώσετε περισσότερο χρόνο στα παιδιά να φτάσουν στην καλύτερη δυνατή επιλογή και ιεράρχηση των σχολών γιατί να μην τους δώσετε περισσότερο χρόνο μετά τις εξετάσεις από το να τους προκαλέσετε άγχος μία από τις σημαντικότερες στιγμές της ζωής τους; Πραγματικά, δεν μπορώ να καταλάβω από που πηγάζει όλη αυτή η προχειρότητα. Επίσης, με την υποβολή του μηχανογραφικού πριν τις εξετάσεις αναγκάζετε τους μαθητές της θετικής κατεύθυνσης να απορρίψουν κάποιο πεδίο και να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό δίχως να ξέρουν τις τελικές τους επιδόσεις. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει μόνο για τους μαθητές της Θετικής Κατεύθυνσης αλλά για το σύνολο τους. Οι μαθητές όταν έχουν επίγνωση της τελικής τους βαθμολογίας μπορούν να καταλήξουν καλύτερα στην ορθή ιεράρχηση των επιλογών των σχολών στις οποίες θέλουν να περάσουν. Τέλος, έχοντας διαβάσει πολλά σχόλια για το θέμα πιστεύω πως εν τέλει αυτή η πρόταση δεν θα γίνει νόμος εφόσον η πλειονότητα αυτών που έχουν σχολιάσει είναι κατά της αλλαγής του χρόνου υποβολής του Μηχανογραφικού.

  • 2 Δεκεμβρίου 2010, 00:22 | Διονύσης Γρηγοριάδης

    Δεν μπορώ να αντιληφθώ τον λόγο για τον οποίο να γίνει κάτι τέτοιο, ποια η σκοπιμότητα; Αντιστρόφως, δημιουργεί στον νέο, επιπλέον άγχος πριν τις πανελλαδικές εξετάσεις. Μία απόφαση που κρίνει το υπόλοιπο των ζωών μας, να πρέπει να ληφθεί κάτω υπό τέτοια μεγάλη πίεση. Μία εντελώς άστοχη ενέργεια, η οποία είμαι πεπεισμένος πως θα έχει αρνητικές συνέπειες, κάτι που θα φανεί στο μέλλον.
    Μαθητής Β’ Λυκείου.

  • 2 Δεκεμβρίου 2010, 00:11 | Θανάσης Πιτσάβας

    Κύριε Υπουργέ, αν και η πρόταση σας φέρνει λίγο στον τρόπο που σκεπτόμουνα , σχηματοποιώντας μία πρόταση που ανέφερα την πρώτη μέρα της διαβούλευσης, μπορώ να πω ότι, μετά την τοποθέτησή σας, ότι αρχίζω να προβληματίζομαι για την σκοπιμότητα της όλης μας κουβέντας :
    Κάνουμε μια διαβούλευση για να μαζέψουμε τους μαθητές τον Μάρτιο στα Γραφεία εκπαίδευσης για την κατάθεση του μηχανογραφικού και στην συνέχεια να τους ξαναστείλουμε τον Ιούνιο ή Ιούλιο για οριστικοποίηση;
    Δηλαδή
    Οι σκέψεις είναι να πάνε οι μαθητές τον Μάρτιο και καταθέσουνε Μηχανογραφικά χωρίς :
    α) την Βεβαίωση Πρόσβαση (που είναι απαραίτητη)
    β) το αντίγραφο του απολυτηρίου (δεν το έχουν αποκτήσει ακόμη), και να επιλέξουν σχολές από όλα τα επιστημονικά πεδία που δύναται ο καθένας σύμφωνα με την επιλογή κατεύθυνσης και μαθήματος επιλογής γενικής παιδείας που έχει κάνει.

    Στο σημείο αυτό να σας δώσω συγχαρητήρια για την άρση της βασικότερης αδικίας που φαινόταν η αρχική σας σκέψη να περιέχει : «Όχι επιλογή Πεδίων στην ΤΥΧΗ»

    Αυτές τις σχολές –επιλογές θα κληθούνε οι μαθητές, μετά την ανακοίνωση των βαθμών να τις οριστικοποιήσουν και όχι μόνο. Θα κληθούν να προσκομίσουν και την Βεβαίωση Πρόσβασης και το αντίγραφο του Απολυτηρίου τους, πράγμα που σημαίνει ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί αρχές Ιουλίου και πάλι.
    Και μην ξεχνάμε τους μαθητές που θα δίνουν Επαναληπτικές Εξετάσεις. Αυτοί θα μάθουν τους βαθμούς τους στα μέσα Ιουλίου. Είναι δυνατόν να ολοκληρωθεί η διαδικασία οριστικοποίησης των επιλογών των μαθητών χωρίς αυτούς του μαθητές; Σαφώς και όχι. Άρα τι κερδίζουμε ; Πάλι θα μας πάρει Ιούλιο, και πάλι αποτελέσματα θα έχουμε τέλος Αυγούστου. Ποιο το κέρδος ;

    Αλήθεια, αν όλη αυτή η διαδικασία είναι για να απλοποιήσουμε τα πράγματα δεν νομίζεται ότι τα κάνουμε πιο σύνθετα : το να καλούμε τους μαθητές 2 φορές το χρόνο, προφανώς στα Γραφεία Εκπαίδευσης, για να ολοκληρώσουν κάτι που πετυχαίναμε εξαιρετικά αποτελεσματικά με μία φορά πρώτα. Μήπως η όλη μας σπουδή για κάποια αλλαγή μας μπλέξει τελικά σε μια ατέρμονη διαδικασία χωρίς, κάποιο άξιο λόγου, αποτέλεσμα.

    Μήπως όλοι αυτοί (εντυπωσιακή ομοφωνία, θα έλεγα) που στην κυριολεξία σας παρακαλάνε να μην αλλάξετε τον χρόνο της κατάθεσης του μηχανογραφικού σας προτείνουν την πιο απλή λύση που έχετε μπροστά σας;

    Και κλείνοντας να αναφέρω κάτι που θεωρώ βασική παράμετρος στον προβληματισμό του Υπουργείου. Οι μαθητές την περίοδο του Μαρτίου «γονατίζουν» από το άγχος των εξετάσεων. Δεν σκέφτονται τίποτε άλλο. Όσοι υποστήριξαν το θετικό της περιόδου του Μαρτίου προσέγγισαν το θέμα καθαρά ακαδημαϊκά. Η ουσία είναι ότι οι μαθητές αυτή την περίοδο «ζούνε» καλώς ή κακώς μόνο για τις εξετάσεις. Δίνουν τον μεγαλύτερο αγώνα, της μέχρι τώρα ζωή τους. Η ισορροπία τους είναι οριακή. Επιπλέον προβληματισμοί αποδιοργανώνουν το σκεπτικό τους. Με δυο λόγια καθαρό μυαλό μηδέν. Μετά τις Εξετάσεις τα πράγματα είναι διαφορετικά. Η ηρεμία επανέρχεται και η ωριμότητα τους έχει πολλαπλασιαστεί γιατι δώσανε ένα τεράστιο αγώνα και βγήκανε πιο δυνατοί. Ξέρουν πλέον τι μπορούν. Ξέρουν πλέον τι θέλουν. Είναι άλλοι άνθρωποι και έτοιμοι να αδράξουν το όποιο μέλλον τους επιφυλλάσει αυτή η πατρίδα. Μην τους στερήσουμε αυτή την δυνατότητα.
    Θα θεωρούσα πολύ μεγάλη τιμή προς το πρόσωπο μου και σαφώς και προς το πρόσωπο των υπολοίπων συμμετεχόντων σε αυτή την Διαβούλευση με τους οποίους βρεθήκαμε κάτω από την κοινή συνισταμένη να μην αλλάξει ο χρόνος κατάθεσης των μηχανογραφικών Δελτίων, αν το Υπουργείο έκρινε ότι η συζήτηση μας και οι απόψεις του έδειξαν την ύπαρξη ενός ξεκάθαρου δρόμο που αν ακολουθούσε θα ανακούφιζε πολύ κόσμο.
    Για μένα και το λέω στο κλείσιμο, περιμένω πολλά χρόνια, να δώ πολιτικό στη Παιδεία να αφουγκράζεται τα προβλήματα και τα άγχη των μαθητών και να δίνει λύσεις και όχι να προσθέτει και άλλα. Με λίγα λόγια έναν υπουργό που ήρθε για να μείναι και όχι να κάνει το αγροτικό του.
    Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας και για την όλη διαδικασία. Θανάσης Πιτσάβας Εκπαιδευτικός.

  • 2 Δεκεμβρίου 2010, 00:08 | Βασίλης Λομβαρδιάς,μαθητής Γ’ Λυκείου

    Η συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου τον Μάρτιο,όπου ειναι εποχή που το άνχος κυριαρχεί,καθηστά πολύ δύσκολη την επιλογή πεδίου και κατ’επέκταση σχολής.Αντίθετως αν συμπληρωθούν τα μηχανογραφικά δελτία μετά τις πανελλήνιες εξετάσεις θα μας επιτρέψει με ηρεμία και νηφαλειώτητα να επιλέξουμε την σχολή που μπορούμε να ανταπεξέλθουμε και προπαντώς μας ενδιαφέρει.Κατα συνέπεια προτείνω να συμπηρωθούν τα μηχανογραφικά τον Ιούνιο.

  • 2 Δεκεμβρίου 2010, 00:01 | Ανδρέας, μαθητης Γ’

    1) Αναφέρετε τα εξής: «Ενδεχόμενη επιλογή του μηνός Μαρτίου για την κατάθεση θα δώσει την δυνατότητα υποβολής για χρονικό διάστημα ενός (1) πλήρους μηνός (1-31 Μαρτίου), ώστε οι υποψήφιοι να επεξεργάζονται την υποψηφιότητά τους σε Σχολές και Τμήματα με το σύστημα καταχώρισης να παραμένει ανοικτό καθ΄όλη την διάρκεια του μηνός, μέχρι την τελική υποβολή. Κατά το διάστημα αυτό, οι υποψήφιοι θα έχουν την ευκαιρία να διαβουλευθούν με τους καθηγητές και την οικογένειά τους, ώστε η τελική επιλογή σχολών να είναι προϊόν ώριμης απόφασης. Αντιθέτως, σήμερα οι υποψήφιοι συνωθούνται έξω από τις αίθουσες υποβολής σε προκαθορισμένη ημέρα και χρειάζεται να ολοκληρώσουν την διαδικασία σε μικρό χρόνο την ίδια μέρα, υπό την πίεση δηλαδή του χρόνου, χωρίς να έχουν την δυνατότητα διαβούλευσης με τους υπευθύνους.»

    Ακόμη:
    «Αν ο χρόνος υποβολής μεταφερθεί τον Μάρτιο, μπορεί να αξιοποιηθεί καλύτερα και η βοήθεια των Γραφείων Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού. Η συνεργασία των υπευθύνων ΓΡΑΣΕΠ και των υπευθύνων καθηγητών Επαγγελματικού Προσανατολισμού με τους υποψήφιους για τα προγράμματα σπουδών Σχολών και Τμημάτων πριν από την υποβολή των Μηχανογραφικών θα βοηθήσει τους υποψηφίους και τις οικογένειές με ουσιαστικό τρόπο στην προσπάθεια για την καλύτερη επιλογή Τμημάτων.»

    Ολες οι σχολές είναι αναρτημένες στο Διαδύκτιο και όχι μόνο, όπως και το ίδιο το χαρτί του Μηχανογραφικού. Συνεπώς, είναι ξεκάθαρο πως οι μαθητές έχουν πολύ παραπάνω απο τον «ένα πλήρη» μήνα για να «διαβουλευτούν» με γονείς, καθηγητές,και υπεύθυνους του ΓΡΑΣΕΠ.. Έτσι, δεν νομίζω πως υπάρχει πίεση στο χρόνο υποβολής, αφου οι μαθητές το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να «περάσουν» από ένα πρόχειρο χαρτί τις ΗΔΗ ΠΡΟΚΑΘΟΡΙΣΜΕΝΕΣ επιθυμίες τους, και να τις «καθαρογράψουν» στο μηχανογραφικό.

    Επιπλέον, θα ήταν καλύτερο για την σωστή ιεράρχιση των σχολών οι μαθητες να μπορούν να αποφασίσουν την τελική σειρά προτίμησης σε ένα χρονικό διάστημα άνευ της πίεσης, που η όλη διαδικασία των πανελληνίων προκαλεί, το οποίο δεν είναι άλλο από αυτό του καλοκαιριού. Έπειτα, ορθότερο θα ήταν καθώς και καθοριστικό για την ιεράρχηση, η επίσκεψη του μαθητή σε Σχολές που προτιμεί- αν όχι όλες, καθώς και η εκτενής ενημέρωση γύρω από τα μαθήματα όλων των εξαμήνων και γενικότερα, γύρω από οτιδήποτε προσφέρουν οι εν λόγω σχολές, συμπεριλαμβανομένου τις επαγγελματικής αποκατάστασης, μεταπτυχιακά, λοιπές εξειδικεύσεις κ.τ.λ., διαδικασία που απαιτεί χρόνο και προσοχή.
    Επι της ουσίας, επειδη το υπουργείο επιθυμεί την ωριμότερη ιεράρχιση των σχολών στο μηχανογραφικό, θα πρέπει να διαθέτει στους μαθητές των απαραίτητο χρόνο και τις καλύτερες συνθήκες, οι οποίες είναι τουλάχιστον μετα τις ενδοσχολικές εξετάσεις, όχι λίγο καιρό πριν τις εξετάσεις!