Τα επιχειρήματα υπέρ της αλλαγής του χρόνου υποβολής

Η διαδικασία κατάθεσης μηχανογραφικού δελτίου κατά το μήνα Μάρτιο δεν είναι κάτι το καινοφανές. Ισχύει και σήμερα για τους υποψήφιους των ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄) που το έτος 2010 ήταν περίπου 20.000.  Με αυτούς δεν έχει εμφανιστεί κανένα πρόβλημα. Επίσης, η ειδική κατηγορία των ομογενών,  καταθέτει το  Μηχανογραφικό  Δελτίο  προ της διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων, χωρίς πάλι να υπάρχει πρόβλημα.

Επί πλέον, η διαδικασία κατάθεσης μηχανογραφικού δελτίου τον μήνα Μάρτιο ίσχυε και κατά την περίοδο κατά την οποία οι απόφοιτοι  Γενικού Λυκείου διεκδικούσαν την εισαγωγή τους στη Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με το σύστημα των Δεσμών, ενώ συνέχισε να εφαρμόζεται για τους υποψήφιους των ΤΕΕ Β΄ κύκλου, καθ΄ όλη την διάρκεια λειτουργίας τους μέχρι και φέτος.

Ενδεχόμενη επιλογή του μηνός Μαρτίου για την κατάθεση θα δώσει την δυνατότητα υποβολής για χρονικό διάστημα ενός (1) πλήρους μηνός (1-31 Μαρτίου), ώστε οι υποψήφιοι  να επεξεργάζονται την υποψηφιότητά τους σε Σχολές και  Τμήματα με το σύστημα καταχώρισης να παραμένει ανοικτό καθ΄όλη την διάρκεια του μηνός, μέχρι την τελική υποβολή. Κατά το διάστημα αυτό, οι υποψήφιοι θα έχουν την ευκαιρία να διαβουλευθούν με τους καθηγητές και την οικογένειά τους, ώστε η τελική επιλογή σχολών να είναι προϊόν ώριμης απόφασης. Αντιθέτως, σήμερα οι υποψήφιοι συνωθούνται έξω από τις αίθουσες υποβολής σε προκαθορισμένη ημέρα και χρειάζεται να ολοκληρώσουν την διαδικασία σε μικρό χρόνο την ίδια  μέρα, υπό την πίεση δηλαδή του χρόνου, χωρίς να έχουν την δυνατότητα διαβούλευσης  με τους υπευθύνους.

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των υποψηφίων, γίνεται επίσης προσπάθεια, να μπορούν να υποβάλουν το μηχανογραφικό ηλεκτρονικά και από το σπίτι τους αν το επιθυμούν, ώστε η όποια συνεργασία με τις οικογένειες τους να γίνεται με άνεση χρόνου και όχι υπό πίεση.

Αν ο χρόνος υποβολής μεταφερθεί τον Μάρτιο, μπορεί να αξιοποιηθεί καλύτερα και η βοήθεια των Γραφείων Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού. Η συνεργασία των υπευθύνων ΓΡΑΣΕΠ και των υπευθύνων καθηγητών Επαγγελματικού Προσανατολισμού με τους υποψήφιους για τα προγράμματα σπουδών Σχολών και Τμημάτων πριν από την υποβολή των Μηχανογραφικών θα βοηθήσει τους υποψηφίους και τις οικογένειές με  ουσιαστικό τρόπο στην προσπάθεια για την καλύτερη επιλογή Τμημάτων.

Τέλος, μια τέτοια ρύθμιση θα είναι χρήσιμη για τους υποψηφίους και τις οικογένειές τους αφού και τα αποτελέσματα μπορεί να εκδοθούν σε συντομότερο χρόνο επιτρέποντας ένα καλύτερο προγραμματισμό για τους υποψηφίους και τις οικογένειες του, τόσο για το καλοκαίρι όσο και για μετά (αναζήτηση π.χ. κατοικίας).

Η υποβολή το Μάρτιο, δηλαδή  κατά την διάρκεια λειτουργίας του σχολείου, θα βοηθήσει στην άμεση επίλυση προβλημάτων γραφειοκρατικής φύσης, από τους υπεύθυνους καταχώρισης που σήμερα ταλαιπωρεί του υποψηφίους.

Επί της ουσίας: Η διαδικασία των πανελληνίων εξετάσεων είναι μια διαγωνιστική διαδικασία για εισαγωγή σε συγκεκριμένες σχολές. Η επιτυχία ή μη σε κάποια σχολή εξαρτάται από το κατά πόσον η βαθμολογία που πέτυχε ο υποψήφιος είναι αρκετή για εισαγωγή στην συγκεκριμένη σχολή, με βάση και τις προτιμήσεις των υποψηφίων που πέτυχαν μεγαλύτερη βαθμολογία. Επομένως, το καλύτερο για τον υποψήφιο είναι να ιεραρχεί τις επιλογές του ανάλογα με τις πραγματικές επιθυμίες του και όχι σύμφωνα με τις βάσεις του προηγουμένου έτους, και να εξαντλεί όλες τις δυνατές επιλογές. Το πού θα εισαχθεί εξαρτάται μεν από την συνολική του απόδοση, αλλά μόνο εν μέρει: εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό και από τις επιδόσεις και τις προτιμήσεις των υπολοίπων υποψηφίων. Η γνώση του βαθμού των εξετάσεων πριν από την συμπλήρωση του μηχανογραφικού θα είχε ενδεχομένως έννοια μόνο σε δύο περιπτώσεις:

1. Αν υπήρχε όριο στον αριθμό των σχολών που μπορούν να δηλωθούν. Σ’ αυτή την περίπτωση θα ήταν χρήσιμο να γνωρίζει κανείς τον βαθμό του για να αποφασίσει σε ποιό σημείο του φάσματος θα κινηθεί. Όμως κάτι τέτοιο δεν υφίσταται: οι υποψήφιοι μπορούν να δηλώσουν όλες τις σχολές στα πεδία τους. Συνεπώς, αυτό που έχει σημασία να κάνουν είναι να ιεραρχήσουν όλες τις σχολές με την πραγματική σειρά προτίμησής τους ανεξάρτητα από το πώς θα εξελιχθούν οι επιδόσεις τους και οι βάσεις. Με τον τρόπο αυτό, νομοτελειακά θα επιτύχουν στην υψηλότερη δυνατή επιλογή τους με βάση τις τελικές βαθμολογίες και προτιμήσεις όλων των υποψηφίων.

2. Αν ο κάθε υποψήφιος γνώριζε τις βαθμολογίες όλων των άλλων υποψηφίων αλλά και την σειρά προτίμησης που προτίθενται εκείνοι να δηλώσουν – πράγμα που είναι, προφανώς, αδύνατον.

Αυτό που αντιθέτως συμβαίνει είναι ότι η υποβολή του Μηχανογραφικού Δελτίου γίνεται σήμερα υπό το κράτος των εντυπώσεων και μετέωρων εκτιμήσεων για την διακύμανση των βαθμολογιών, για τις πιθανές προτιμήσεις των υποψηφίων και τελικά για τις βάσεις εισαγωγής. Χρησιμοποιούνται δε συχνά οι βάσεις προηγούμενων ετών για να δίνονται «συμβουλές». Τα στοιχεία αυτά όμως δεν μπορούν και δεν πρέπει να χρησιμεύουν ως συμβουλευτικό στοιχείο επιλογής των υποψηφίων, αφού και οι βαθμολογίες αλλά και οι προτιμήσεις των υποψηφίων είναι ευμετάβλητες και σε μεγάλο βαθμό απρόβλεπτες από χρόνο σε χρόνο. Έτσι, καταλήγουν πολλοί, αντί να δηλώνουν την πραγματική σειρά προτίμησής τους, να ακολουθούν λαβυρινθώδεις συμβουλές «ειδικών» που εκ των πραγμάτων αποκλείεται να οδηγήσουν σε κάποιο καλύτερο αποτέλεσμα.

Υπήρξαν χαρακτηριστικές περιπτώσεις υποψηφίων, οι οποίοι συμπλήρωσαν το Μηχανογραφικό τους Δελτίο με ορισμένες μόνο σχολές, βασιζόμενοι στα μόρια που συγκέντρωσαν σε συνάρτηση με τις βάσεις παρελθόντων ετών με αποτέλεσμα, αρκετοί από αυτούς να μην εισαχθούν τελικά σε καμμία Σχολή παρά τις υψηλές επιδόσεις τους.  π.χ στις φετινές εξετάσεις,  υποψήφια, με 18010 μόρια  δήλωσε στο μηχανογραφικό της δελτίο δέκα (10) προτιμήσεις (Τμήματα Ιατρικής και Βιολογίας)  βασιζόμενη στις βάσεις του προηγούμενου έτους. Οι δύο τελευταίες προτιμήσεις της ήταν το Τμήμα Βιολογίας της Πάτρας και το Τμήμα Βιολογίας της Κρήτης με δεδομένο ότι οι μονάδες εισαγωγής, σ΄αυτές το προηγούμενο έτος ήταν 18008 και 17835, αντίστοιχα.  Δεν εισήχθη όμως σε καμμία από τις προτιμήσεις της ούτε και στα Τμήματα Βιολογίας όπως ανέμενε, αφού η βάση εισαγωγής διαμορφώθηκε σε 18268 και 18105 αντίστοιχα.

Επίσης, εφέτος, όπως και κάθε χρόνο, υπάρχει μεγάλος αριθμός υποψηφίων, οι οποίοι μετά την καταχώριση του Μηχανογραφικού τους Δελτίου ζητούν εναγωνίως την τροποποίησή του, χωρίς να τους επιτρέπεται γεγονός που έχει ως συνέπεια την εισαγωγή υποψηφίων σε σχολές που εν τέλει δεν επιθυμούν.

Ουσιαστικά, το μόνο που μπορεί να επηρεάσει ένας μαθητής με το μηχανογραφικό του είναι να διασφαλίσει ότι θα περάσει κάπου σύμφωνα με την ιεράρχηση των επιλογών του. Οτιδήποτε άλλο είναι εκτός του ελέγχου του και δεν μπορεί να το επηρεάσει με το δικό του μηχανογραφικό (βαθμολογίες και επιλογές άλλων). Επομένως, είναι λάθος το μηχανογραφικό να συμπληρώνεται με οποιαδήποτε άλλη λογική πέρα από την ιεράρχηση των επιλογών.

Από τα παραπάνω, προκύπτει ότι η επιλογή του Μαρτίου, για την υποβολή του Μηχανογραφικού Δελτίου, είναι υπέρ των υποψηφίων και μόνον, αφού αφορά άλλωστε το μέλλον των ίδιων των υποψηφίων και όχι τα ΜΜΕ ή εμπλεκόμενους φορείς στην διαδικασία των εξετάσεων (π.χ. Φροντιστήρια, ιδιαίτερα μαθήματα, ή «στατιστικούς αναλυτές των εξετάσεων»).   Πολλοί υποψήφιοι, αλλά και τα ΜΜΕ επηρεάζονται από την γνώμη αυτών των «ειδικών» που έχουν πλέον διαμορφώσει μια νέα και προσοδοφόρα επαγγελματική δραστηριότητα σε εποχή μάλιστα που δεν υπάρχουν φροντιστήρια. Είναι γνωστό ότι υπάρχουν σήμερα «ειδικοί σύμβουλοι» συμπλήρωσης μηχανογραφικών με αμοιβές 100-150 ευρώ ανά συμβουλευόμενο.

Στόχος του Υπουργείου είναι  η αποφυγή ταλαιπωρίας των υποψηφίων στις Επιτροπές Συγκέντρωσης Μηχανογραφικών Δελτίων και το όφελος των ιδίων και των οικογενειών τους. Η διαδικασία υποβολής του μηχανογραφικού είναι για το Υπουργείο Παιδείας καθαρά διαδικαστική. Όποτε και αν γίνει θα ακολουθηθούν τα ίδια βήματα. Αυτό που ενδιαφέρει την πολιτική ηγεσία είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση των μαθητών και των οικογενειών τους.

  • 25 Νοεμβρίου 2010, 19:47 | ΓΙΩΡΓΟΣ Β

    Διαφωνώ με την αλλαγή του χρόνου κατάθεσης των μηχανογραφικών. Η συζήτηση που γίνεται αυτή τη περίοδο μόνο αναστάτωση φέρνει. Τόσα προβλήματα έχει το σύστημα που παλεύουμε αυτό είναι τώρα που πρέπει να λύσουμε? Να βάλετε όλα τα σοβαρά θέματα της παιδείας σε διαβούλευση το καλοκαίρι και να κάνετε αλλαγές από τα επόμενα χρόνια. Να μη ξεχνάτε ότι εκτός από την αγωνία και το άγχος που μας δίνει το σύστημα εκπαίδευσης και εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ μας παίρνει και όλα τα χρήματα του οικογενιακού πρυπολογισμού και δεν έχουμε τη πολυτέλεια να κάνουμε πειράματα. Επιχειρήματα έχουν αναφερθεί πολλά και δεν τα επαναλαμβάνω. Αυτό που ξέρω όμως είναι ότι σε λυμνάζοντα νερά και βάλτους (βλέπε προβλήματα παιδείας) κάθε αναταραχή φέρνει ανεπιθύμητα αποτελέσματα (βρομάει).
    Κλείστε το θέμα το γρηγορότερο και αφήστε τις αλλαγές να γίνουν όλες μαζί ξεκινώντας όμως από σοβαρότερα προβλήματα.

  • 25 Νοεμβρίου 2010, 19:35 | Μαθητής Γ’ Λυκείου

    Είμαι και εγώ ένας από αυτούς που διαφωνούν στην κατάθεση του μηχανογραφικού τον Μάρτιο. Νομίζω ήρθε η ώρα να λογικευτούμε και να πούμε τα πράγματα με το ν και με το σ όπως λέει και η λαϊκή γλωσσά… Κύριε υπουργέ σας παρακαλώ πολύ είμαστε σε περίοδο αγχωτική η Ελλάδα δεν είναι στα καλύτερα της όλα πηγαίνουν στραβά στη χωρά μας και εσείς θελετε να κάνετε τα πράγματα χειρότερα. Κανείς από εσάς δεν μπορεί να κρίνει ποιο είναι το σωστό για έναν μαθητή Γ λυκείου.Δεν βρισκόσαστε σε αυτή την θέση για να δεύτε πως είναι τα πράγματα. Πρώτων η παιδεία μας δεν είναι καθόλου σωστή από την άποψη ότι όλου οι μαθητές σχεδόν πηγαίνουν φροντιστήρια προκειμένου να μάθουν αυτά που πρέπει με σκοπώ να δώσουμε πανελλήνιες συνέπεια οι γονείς μας πληρώνουν πολλά χρήματα χωρίς κιόλας να τα έχουν! Δεύτερον και σημαντικότερο γιατί βάζετε την δικιά μας μοίρα στην τύχη? Γιατί πρέπει να καταθέσουμε το μηχανογραφικό νωρίτερα? Ποιος ο λόγος και ποια η ουσία του? Αν ο λόγος σας είναι αληθής και θέλετε να κάνετε περικοπές στους μισθούς γιατί να γίνει στην μοίρα και στο μέλλον το μαθητών? Όσο για το αν έχουμε χρόνο ώστε να οργανωθούμε στην πόλη στην οποία θα πάμε με σκοπό να φοιτήσουμε νομίζω και οι βάσεις να βγουν αρχές Αυγούστου έχουμε 2 ολόκληρους μήνες!!!! Οπότε μην κοροϊδευόμαστε….Και προπαντός μην προσπαθείτε να ΜΑΣ ΚΟΡΟΪΔΈΨΕΤΕ !!

  • 25 Νοεμβρίου 2010, 19:31 | ΘΑΝΑΣΗΣ

    Τόσα χρόνια που οι μαθητές της Τεχνικής – Επαγγελματικής Εκπαίδευσης έκαναν και κάνουν το μηχανογραφικό κατά το μήνα Μάρτιο, κανείς δεν βγήκε να πει μια κουβέντα δημοσίως. Ίσως γιατί τα παιδιά αυτά θεωρούνται δευτέρας κατηγορίας. Τώρα που το θέμα αγγίζει τα τέκνα των «καλών οικογενειών», τα οποία μετά τον μήνα Μάρτιο δεν πατάνε στα σχολεία, που αποτελούν την εκλεκτή πελατεία των κάθε λογής φροντιστών που πουλάνέ τις «συμβουλές» τους στη συμλήρωση των μηχανογραφικών, τώρα λοιπόν ξαφνικά γίνονται όλοι ευαίσθητοι…
    «ο νοών νοείτω»

  • 25 Νοεμβρίου 2010, 19:20 | Δήμητρα Κ.

    Α) ΘΕΩΡΩ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΤΗΝ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΡΩΤΟΝ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΙΓΜΗ. Ο ΜΑΡΤΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΙΒΑΡΥΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ/ΤΡΙΕΣ ΚΑΙ ΕΑΝ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΙΣΧΥΣΕΙ Η ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ, ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΘΕΙ ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ. β) ΕΠΙΣΗΣ, ΟΙ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ ΣΧΟΛΩΝ ΔΕΝ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΒΑΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΕΠΙΘΥΜΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ, ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΡΟΣ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ. ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΟΙ ΥΠΟΨΉΦΙΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΖΥΓΙΣΟΥΝ ΤΙΣ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΥΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥΣ

  • 25 Νοεμβρίου 2010, 19:18 | ΑΝΔΡΕΑΣ

    Διαφωνώ απόλυτα με την κατάθεση του μηχανογραφικού τον Μάρτιο καθώς όπως και πολλοί προηγούμενοι ανέφεραν θα προσθέσει πολύ άγχος στα παιδιά της τρίτης Λυκείου στην μέση μιας χρονιάς με ήδη πολύ άγχος και πως τώρα είναι επίσης λίγο αργά για να εφαρμοστεί το μέτρο. Καλύτερα θα ήταν να περιμένουμε μέχρι το 2013 που ήδη εξαγγέλθηκαν αλλάγές στο σύστημα των πανελλαδικών.Είμαστε συνιθισμένοι σε αυτό το σύστημα και για μένα που π.χ. θα δώσωγ του χρόνου απ όσο έχω μιλήσει με φίλους που είναι φέτος τρίτη δεν φαντάζει και το καλύτερο ενδεχόμενο να ψάχνω για σχολές στην μέση μιας χρονιάς όπου κανονικά θα έπρεπε να διαβάζω εντατικά και επίσης υπάρχει η δυνατότητα στο τέλος με τον βαθμό μου στο χέρι νηα μπορώ να επιλέξω πιο ήσυχα. Και σχετικά με το επιχείρημα ότι οι υποψήφιοι αγχώνονται όταν τους μαζεύετε σε μια ίθουσα για να τα καταθέσουν όλοι ξέρουμε πως πιο πριν αφού έχουν τελειώσει τις εξετάσεις και ξέρουν γενικα το πόσο καλά γράψαν έχουν ήδη σκεφτεί και δεν το επιλέγουν εκείνη την ώρα τον τρόπο συμπλήρωσης. Ας γίνουμε λίγο ρεαλιστές και ας μην επιβαρύνετε εμάς τους μαθητές σε μια ήδη δύσκολη περίοδο ήδη για σπουδές στην τριτοβάθμια.ΕΙΝΑΙ ΑΙΣΧΟΣ

  • 25 Νοεμβρίου 2010, 18:53 | Κώστας Κούστας

    Κε υφυπουργε

    Είναι καλό να μην δημιουργείτε συγχήσεις και παραπάνω προβλήματα στα ήδη πολλά που έχει εξαιτίας της αδυναμίας σας και της διάθεσης να λύσετε το δημόσιο σχολείο !!

    Υπάρχει η δυνατότητα να ερωτηθεί η εκπαιδευτική κοινότητα που με τα συυντεταγμένα επιστημονικά της όργανα (ΚΕΜΕΤΕ ΟΛΜΕ) μπορεί να τεκμηριώσει ότι η συμπλήρωση του Μηχανογραφικού το Μάρτη θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στους φετεινούς υποψήφιους

    Γιατί:

    1)Θα διαταράξει την ψυχολογική ηρεμία των υποψηφίων αφού θα αλλάξει το πλαίσιο μέσα στην διαδικασία της σχολικής χρονιάς.
    2)Θα χαθεί πολύτιμος χρόνος από την προετοιμασία τους για τις εξετάσεις.
    3) θα αποσταθεροποιήσει τον προγραμματισμό της προετοιμασίας τους,θα φορτώσει με περισσότερο άγχος τους υποψήφιους.
    4) Καλούνται να δηλώσουν δύο επιστημονικά πεδία από κάθε κατεύθυνση χωρίς να γνωρίζουν την βαθμολογία τους, με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος αφού θα υπάρξει και ανασφάλεια για το εάν επέλεξε σωστά.
    Δηλαδή καλούνται οι υποψήφιοι να παίξουν το αποτέλεσμα των εξετάσεων κυριολεκτικά στην ρουλέτα του μηχανογραφικού από το Μάρτη,δηλαδή για κάτι που θα προκύψει 4 μήνες μετά.
    Έστω ότι ένας μαθητής έχειεπιλέξει την Τεχνολογική κατεύθυνση και σαν μάθημα επιλογής έχει πάρει την Οικονομία, έχει την δυνατότητα να επιλέξει σχολές από (3)πεδία το 2ο,4ο και5ο πεδίο . Εάν όμως υποχρεωθεί το Μάρτη να δηλώσει δύο μόνο πεδία και πετύχει με την βαθμολογία καλύτερη σχολή στο πεδίο που δεν έχει δηλώσει δεν προκύπτει περιορισμός στην δυυνατότητα επιλογής του;Αυτό είναι άδικο για αυτό θεωρώ ότι πρώτα πρέπει να γνωρίζει ο υποψήφιος το αποτέλεσμα της βαθμολογίας του και μετά να συμπληρώσει το Μηχανογραφικό του.
    Προκύπτει λοιπόν περιορισμός δυνατοτήτων επιλογής του υποψήφιου
    συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια και αυτό αποτελεί αδικία σε βάρος τους.
    Άλλωστε το πλέον λογικό είναι επιλογή δύο πεδίων να είναι συνηφασμένη με την γνώση της βαθμολογίας του υποψήφιου.
    Πιστεύω ότι ήδη οι υποψήφιοι είναι αρκετά φορτωμέμοι με υποχρεώσεις και αρκετό άχθος για να τους φορτώνει το ΥΠΕΠΘ
    με παραπάνω προβλήματα.

    Πρέπει να σταματήσουν οι δικαολογίες περί οικονομικών λόγων που προβάλετε ως επιλογή κατάθεσης τον Μάρτη, αφού οι εκπαιδευτικοί που είναι στις επιτροπές παραλαβής μηχανογραφικών έτσι κι αλλιώς πέρνουν ψίχουλα.

    Είναι απαραίτητο να υπάρξει καλύτερος σχεδιασμός στο μέλον και εφέτος οι υποψήφιοι να συμπληρώσουν το Μηχανογραφικό τους μετά την έκδοση της Βαθμολογίας τους .

  • 25 Νοεμβρίου 2010, 18:33 | πολίτης

    ΄Ενδεχόμενη επιλογή του μηνός Μαρτίου για την κατάθεση θα δώσει την δυνατότητα υποβολής για χρονικό διάστημα ενός (1) πλήρους μηνός (1-31 Μαρτίου), ώστε οι υποψήφιοι να επεξεργάζονται την υποψηφιότητά τους σε Σχολές και Τμήματα με το σύστημα καταχώρισης να παραμένει ανοικτό καθ΄όλη την διάρκεια του μηνός, μέχρι την τελική υποβολή. Κατά το διάστημα αυτό, οι υποψήφιοι θα έχουν την ευκαιρία να διαβουλευθούν με τους καθηγητές και την οικογένειά τους, ώστε η τελική επιλογή σχολών να είναι προϊόν ώριμης απόφασης.΄

    Δεν καταλαβαίνω πώς η δυνατότητα υποβολής για ένα μήνα θα βοηθήσει στη διαβούλευση και στην ώριμη απόφαση.Στο κάτω κάτω η συμπλήρωση του μηχανογραφικού εν γνώσει των αποτελεσμάτων στις γραπτές εξετάσεις ήταν η μόνη ευχάριστη αλλαγή από το πάλαι ποτέ σύστημα των δεσμών. Και αν όντως θέλετε να συμβάλετε στην ώριμη απόφαση των υποψηφίων σχετικά με το μέλλον τους, ενισχύσετε το θεσμό του σχολικού συμβούλου και σχολικού προσανατολισμού. Και προφανώς τέτοιου είδους αλλαγές εν μέσω σχολικής χρονιάς, αν μη τι άλλο επιτείνουν το άγχος των υποψηφίων.

  • 25 Νοεμβρίου 2010, 18:32 | Νίκος Κατσιγιάννης

    Σαν μαθητής της τρίτης λυκείου έχω και εγώ ενστάσεις για το θέμα του μηχανογραφικού.
    1) Ακόμη και τον Μάρτιο που γινόταν η κατάθεση των μηχανογραφικών , οι βάσεις ανακοινώνονταν ΠΆΝΤΑ τέλος Αυγούστου, όπως τυχαίνει να γνωρίζω από προσωπική εμπειρία. Έτσι δεν ισχύει πως θα ανακοινώνονται νωρίτερα.
    2) Τα μαθήματα της θετικής κατεύθυνσης έχουν διαφορετικούς συντελεστές ανάλογα με το πεδίο που θέλει ο μαθητής. Έτσι, και με το δεδομένο πως μπορώ να δηλώσω μόνο 2 από τα 3 πεδία που είναι ανοιχτά, είναι πιθανό να αποκλείσω το πεδίο στο οποίο θα έχω γράψει καλύτερα, επομένως τα μόρια μου θα μειωθούν(π.χ. δηλώνω σχολές δεύτερου και τέταρτου πεδίου που έχουν σαν μαθήματα βαρύτητας μαθηματικά και φυσική , αλλά γράφω καλύτερα χημεία και βιολογία που βρίσκονται στο τρίτο πεδίο το οποίο έχω αποκλείσει από τον Μάρτη).
    3) Σε περίοδο οικονομικής κρίσης και με την δαμόκλειο σπάθη της ανεργίας πάνω από το κεφάλι πολλών γονέων είναι αδιανόητο να απαιτείτε να αποφασίσουμε 3 μήνες πριν τις πανελλήνιες για το αν θα μπορέσουν οι οικογένειές μας να αντέξουν το βάρος των σπουδών μας σε άλλη πόλη.

    Είναι αδιανόητο να εφαρμοστεί εκ νέου ένα μέτρο το οποίο θεωρήθηκε ακατάλληλο. Ο χρόνος προχωρά και δεν νοείται να θέλει ο οποιοσδήποτε να τον γυρίσει πίσω.

    Χωρίς να θέλω να γίνω μάντης κακών οι αντιδράσεις της πλειοψηφίας των μαθητών θα είναι έντονες.
    Είναι καιρός κάποιος να ακούσει και εμάς.

    Σας ευχαριστώ.

  • 25 Νοεμβρίου 2010, 18:26 | ΒΑΣΙΛΗΣ

    Κύριε Υφυπουργέ. Είμαι γονιός μαθητή Γ΄Λυκείου.Από τη στιγμή που μάθαμε ότι το μηχανογραφικό θα κατατίθεται το Μάρτιο ήδη αυτό δημιούργησε επί πλέον άγχος και συχνό θέμα συζήτησης στην οικογένεια, με σφοδρές επικρίσεις. Από χρόνια έλεγα ότι αν κάτι είναι σωστό στην παιδεία αυτό σχετίζεται με την υποβολή του μηχανογραφικού μετά τις εξετάσεις, αφού ήξερε ο μαθητής τη βαθμολογία . Αν όπως ισχυρίζεσθε, θέλετε πραγματικά,να λάβετε υπόψη τους μαθητές, που αυτούς αφορά, τότε σας κάνω γνωστό ότι κανένας απολύτως μαθητής δε θέλει μηχανογραφικό το Μάρτιο, όπως μου λέει ο γυιος μου κι εγώ πληροφορούμαι. Προκειμένου λοιπόν να το διαπιστώσετε κι εσείς ο ίδιος, δεν έχετε παρά να επισκεφθείτε μια μέρα 5 σχολεία, διαθέτοντας 15 λεπτά για το καθένα και να ρωτήσετε τους μαθητές της Γ΄Λυκείου. Θα δείτε ότι όλοι θα σας απαντήσουν τον Ιούλιο. Όλα τα υπόλοιπα λοιπόν δεν έχουν καμία σημασία.Επί πλέον είναι δυνατόν στα μέσα της χρονιάς να ανακοινώνετε αλλαγές ?

  • 25 Νοεμβρίου 2010, 18:25 | Γιώργος

    Είμαι και εγώ μαθητής της Γ τάξης του ενιαίου λυκείου και όπως είναι πολύ φυσιολογικό η αλλαγή του χρόνου κατάθεσης των μηχανογραφικών με επηρεάζει άμεσα. Προσωπικά θεωρώ ως λανθασμένη την μετάθεση της διαδικασίας αυτής τον Μάρτιο για διαφόρους λόγους. Πρώτα απ’ όλα εκείνη η περίδος είναι η σημαντικότερη όσο αφορά την προετοιμασία για τις πανελλαδικές και ο φόρτος εργασίας ιδιαίτερα μεγάλος. Το μηχανογραφικό είναι μια σημαντική διαδικασία που απαιτεί χρόνο και ψάξιμο. Αν γίνουν τον Μάρτιο πολλοί μαθητές θα οδηγηθούν σε βεβιασμένες επιλογές οι οποίες βέβαια θα γίνονται και χωρίς κάποιο βαθμολογικό κριτήριο. Έτσι οι απογοητεύσεις και τα λάθη θα είναι πολλά στη συμπλήρωση των μηχανογραφικών. Όσο αφορά τη δυνατότητα επιλογής όλων των σχολών με σειρα προτίμησης είναι μια διαδικασία που αφενός είναι ανώφελη καθώς ο κάθε μαθητής έχει συγκεκριμένες επιλογές κατά νου και αφετέρου είναι δείγμα της κρίσης της ελληνικής εκπαίδευση, δηλαδή το να μπω απλά σε μια σχολή. Ακόμη το επιχείρημα για την αστάθεια των παλαιότερων βάσεων είναι αστήρικτο καθότι ποτέ δεν θα δούμε τις σχολές πρώτων προτιμήσεων να πέφτουν ή να ανεβαίνουν πολλά μόρια. Συνεπώς το παράδειγμα που τέθηκε από το Υπουργείο λειτουργεί μονάχα ως οιωνός για το τι ίσως συμβεί με τη συμπλήρωση των μηχανογραφικών το Μάρτιο.

  • 25 Νοεμβρίου 2010, 18:07 | teo fysikos

    ερωτηση προς ΚΕΣΥΠ. Στο παράδειγμα που αναφέρεις με την ιατρική πως θα άλλαζαν τα δεδομένα και θα παιρνούσε στην ιατρική αφού δεν είχε τα απαιτούμενα μόρια αν έκανε μηχανογραφικό το μάρτιο αντί για ιούλιο μπορείς να μου το εξηγήσεις; Το ότι κάνοντας μηχανογραφικό τον Μάρτιο θα δηλωθούν πολύ περισσότερες σχολές άρα περισσότερη δουλειά το σκέφτηκε κανείς; Πέστε και μια φορά την αλήθεια και τον πραγματικό λόγο να μάθουμε και εμείς τι γίνετε και όχι θεωρίες.

  • 25 Νοεμβρίου 2010, 18:02 | ΒΑΣΙΛΗΣ

    Κύριε Υφυπουργέ. Είμαι γονιός μαθητή Γ΄Λυκείου.Από τη στιγμή που μάθαμε ότι το μηχανογραφικό θα κατατίθεται το Μάρτιο ήδη αυτό δημιούργησε επί πλέον άγχος και συχνό θέμα συζήτησης στην οικογένεια, με σφοδρές επικρίσεις. Από χρόνια έλεγα ότι αν κάτι είναι σωστό στην παιδεία αυτό σχετίζεται με την υποβολή του μηχανογραφικού μετά τις εξετάσεις, αφού ήξερε ο μαθητής τις βάσεις. Αν όπως ισχυρίζεσθε, θέλετε πραγματικά,να λάβετε υπόψη τους μαθητές, που αυτούς αφορά, τότε σας κάνω γνωστό ότι κανένας απολύτως μαθητής δε θέλει μηχανογραφικό το Μάρτιο, όπως μου λέει ο γυιος μου κι εγώ πληροφορούμαι. Προκειμένου λοιπόν να το διαπιστώσετε κι εσείς ο ίδιος, δεν έχετε παρά να επισκεφθείτε μια μέρα 5 σχολεία, διαθέτοντας 15 λεπτά για το καθένα και να ρωτήσετε τους μαθητές της Γ΄Λυκείου. Θα δείτε ότι όλοι θα σας απαντήσουν τον Ιούλιο. Όλα τα υπόλοιπα λοιπόν δεν έχουν καμία σημασία.Επί πλέον είναι δυνατόν στα μέσα της χρονιάς να ανακοινώνετε αλλαγές ?

  • 25 Νοεμβρίου 2010, 18:02 | Ελισάβετ

    Ως μαθήτρια της Γ’λυκείου πιστεύω πως είναι μακράν προτιμότερο για όλους να καταθέσουμε τα μηχανογραφικά τον Ιούλιο. Τον Μάρτιο θα έχουμε το βάρος των μαθημάτων, μόλις μια πνοή πριν τις Πανελλήνιες εξετάσεις, και δεν θα είμαστε σε θέση να αφιερώνουμε χρόνο σε μια δύσκολη απόφαση η οποία θα καθορίσει την ζωή μας και θα μας επιβαρύνει με επιπλέον άγχος. Αντίθετα, τον Ιούλιο θα έχουμε άπλετο χρονο για να συζητήσουμε, κρίνουμε και αποφασίσουμε ορθά για την επιλογή μας. Δεν θα υπάρχει καμία πίεση χρόνου όπως αναφέρετε, ίσα-ίσα θα έχουμε πολύ περισσότερο χρόνο να διαθέσουμε απ’ότι τον Μάρτιο. Επίσης, γνωρίζοντας τα μόρια μας θα μπορέσουμε να δηλώσουμε τις σχολές που βρίσκονται στα μέτρα μας, και όχι στα τυφλά. Εκ μέρους του τμήματός μου, ευχαριστουμε πολύ

  • 25 Νοεμβρίου 2010, 17:44 | ΦΛΩΡΑ

    Είμαι μητέρα μαθητή Β΄Λυκείου, πιστεύω ότι η συμπλήρωση των μηχανογραφικών τον Μάρτιο δεν θα ήταν τόσο κακή ιδέα άν τα παιδιά μας, δεν τα απασχολούσε τόσο πολύ η επαγγελματική τους αποκατάσταση και είχαν την πολυτέλεια να σπουδάσουν αυτό που πραγματικά εχουν ονειρευτεί και τους εκφράζει. Επειδή θεωρώ ότι τελικά θα ισχύσει η αλλαγή του χρόνου συμπλήρωσης του μηχανογραφικού και θα είναι ο Μάρτιος, τουλάχιστον δώστε στα παιδιά την δυνατότητα να επιλέξουν σχολές οι οποίες να ανήκουν σε περισσότερα απο δύο επιστημονικά πεδία.

  • 25 Νοεμβρίου 2010, 17:41 | Αρίστη

    Διαφωνώ για τους παρακάτω λόγους:
    1.Η συμπλήρωση του μηχανογραφικού είναι μία δύσκολη, χρονοβόρα διαδικασία που απαιτεί έρευνα για τα γνωστικά αντικείμενα των σχολών.
    Για τους μαθητές Γ λυκείου τώρα δεν υπάρχει αφ’ ενός ο χρόνος και η απαιτούμενη ηρεμία και αφ’ ετέρου το Μάρτιο τα παιδιά μπαίνουν στη τελική ευθεία για τις εξετάσεις μετρώντας τις δυνάμεις τους στα διαγωνίσματα του Μαρτίου όπου η απόδοσή τους θα βοηθήσει στην καλύτερη ιεράρχηση των επιλογών τους.

    2.Οι μαθητές θα εξαναγκαστούν να απορρίψουν επιστημονικά πεδία και να αποκλείσουν επιλογές τους.

    3.Με τις επικείμενες καταργήσεις και συγχωνεύσεις τμημάτων στο πλαίσιο του «Καλλικράτη στα ΑΕΙ-ΤΕΙ» δημιουργείται ένα ρευστό τοπίο που κάνει το πρόβλημα πιο σύνθετο και τη θέση του υποψήφιου μαθητή της Γ λυκείου πιο επιβαρυμένη.

    4.Η επιτυχία κάθε αλλαγής στο εκπαιδευτικό σύστημα είναι συνάρτηση σωστού σχεδιασμού,διαλόγου με τους άμεσα εμπλεκόμενους και η βαθμιαία εφαρμογή της πρέπει να γίνεται απαραίτητα σε συναινετικό κλίμα.
    Δυστυχώς στην περίπτωσή μας δεν συμβαίνει τίποτα από τα παραπάνω με αποτέλεσμα οι μαθητές να αιφνιδιάζονται, να αγχώνονται και να πιέζονται στην πιο δύσκολη περίοδο της μαθητικής τους ζωής.

  • 25 Νοεμβρίου 2010, 17:39 | ORESTIS

    ΔΙΑΦΩΝΩ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΠΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ.1 ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗ ΣΧΟΛΗ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΘΜΕ ΑΝ ΔΕ ΞΕΠΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΒΑΘΜΟΘΣ ΜΑΣ.2ΣΑΝ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ ΛΙΚΕΙΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΗΔΗ ΚΑΤΑΠΟΝΗΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΔΕ ΝΟΜΙΖΟ ΟΤΙ ΤΗΑ ΑΝΤΕΞΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΠΟΘΠΡΟΚΑΛΕΙ Η ΙΔΕΑ ΤΟΘ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ 2 ΜΗΝΕΣ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ.ΓΙ’ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΚΦΤΕΙΤΕ ΣΟΒΑΡΑ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΟΠΩΣ ΗΤΑΝ.

  • 25 Νοεμβρίου 2010, 17:34 | Αποστολόπουλος Ιωάννης

    ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΕ ΤΟ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΜΗΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ.ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΜΑ8ΗΤΗΣ ΤΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΩ ΤΥΦΛΑ ΣΕ ΜΙΑ ΣΧΟΛΗ..ΕΝΩ ΕΑΝ Κ ΕΦΟΣΟΝ ΞΕΡΩ ΠΟΣΟ ΕΧΩ ΓΡΑΨΕΙ ΘΑ ΔΙΑΛΕΞΩ ΤΗΝ ΣΧΟΛΗ ΠΟΥ ΘΕΛΩ ΔΙΧΩΣ ΕΝΔΟΙΑΣΜΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΑΝ ΘΑ ΜΠΩ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΚΑΙ ΞΕΡΩΝΤΑΣ ΠΟΣΟ ΠΕΡΙΠΟΥ ΕΧΩ ΓΡΑΨΕΙ ΣΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ.
    ΘΕΩΡΩ ΕΠΙΣΗΣ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΘΕΙ ΜΙΑ ΥΠΟΥΡΓΙΑΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΔΙΜΟΣΙΕΥΕΤΕ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΕΙΔΩΝ BLOGS.
    ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ,ΔΙΟΤΙ ΟΠςΣ ΟΛΟΙ ΞΕΡΟΥΜΕ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΑΠΛΟ ΚΑΙ ΑΚΙΝΔΥΝΟ ΠΡΑΓΜΑ ΜΙΑ ΝΟΘΕΙΑ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΟΠΩΣ ΑΥΤΟ…

  • 25 Νοεμβρίου 2010, 17:33 | ΜΑΙΡΗ

    Διαφωνώ με την συμπλήρωση του μηχανογραφικού τον Μάρτιο.Μια ουσιώδης αλλαγή στους όρους του εξεταστικού συστήματος εν μέσω της εκπαιδευτικής χρονιάς θα προκαλέσει αναστάτωση και αποπροσανατολισμό στους υποψηφίους του 2011 σε μια χρονική στιγμή που διακατέχονται από άγχος και αγωνία.Ας μελετηθεί το θέμα στο πλαίσιο των μελλοντικών αλλαγών στην παιδεία λαμβάνοντας υποψη πρωτίστως τη γνώμη των μαθητών.

  • 25 Νοεμβρίου 2010, 17:26 | Νίκος Π.

    Μου ζητάτε να επιλέξω το τμήμα σπουδών μου από το Μάρτιο. Μου ζητάτε δηλαδή να πάρω την μέχρι τώρα πιο σημαντική απόφαση της ζωής μου χωρίς να ξέρω το βασικότερο, τις δυνατότητες που έχω και που απτυπώνονται στη βαθμολογία μου. Μου ζητάτε να επιλέξω χωρίς το βασικότερο δεδομένο. Τί είδους απόφαση θα είναι αυτή που θα βασίζεται μόνο στα «θέλω» και όχι στᨻμπορώ»; Επιπλέον το ρίσκο μιας τέτοιας τυφλής επιλογής είναι τεράστιο. Από την έλλειψη του δεδομένου της βαθμολογίας μου, δεν κινδυνεύω μόνο να μην περάσω εκεί που πραγματικά θέλω να σπουδάσω, αλλά μη γνωρίζοντας τις πιθανότητες που έχω, μπορεί να εισαχθώ σε τμήμα πανεπιστημίου διαφορετικής πόλης της μόνιμης κατοικίας των γονέων μου και τελικά λόγω του υπερβολικού κόστους να μην μπορέσω να σπουδάσω καθόλου. Μην ξεχνάμε, ότι έχουμε οικονομική κρίση και οι γονείς μου δεν έχουν τη δυνατότητα να με στείλουν ούτε στο εξωτερικό για σπουδές, ούτε σε κάποιο εγχώριο κολλέγιο. Άρα, θέλω να μπορώ να επιλέγω με την όσο το δυνατό μεγαλύτερη ασφάλεια για το μέλλον μου, μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Θέλω να μπορώ να αποφασίσω με ηρεμία και γνώση όλων των δεδομένων τί και πού μπορώ να σπουδάσω. Να έχω το χρόνο να συζητήσω και να συναποφασίσω με την οικογένειά μου για τις σπουδές μου, σύμφωνα με τις δυνατότητες που μου δίνει η βαθμολογία μου.
    Δώστε μου σας παρακαλώ εσείς που αποφασίζετε, αυτή τη δυνατότητα. Μου φτάνει το άγχος των εξετάσεων, μη με φορτώνετε σε αυτή τη δύσκολη φάση της ζωής μου με ένα επιπλέον πρόβλημα.
    Ευχαριστώ
    Ένας αγωνιζόμενος μαθητής της Γ΄ Λυκείου

  • 25 Νοεμβρίου 2010, 17:24 | Δημητρης Αλεξίου

    Στοιχειωδώς δεν υπάρχει ισονομία με τους προηγούμενους συμμαθητές μου , αφου το σύστημα πρόσβασης στην τριτοβάθμια δεν εχει αλάξει.
    Διαφωνώ λοιπόν για αυτό το λόγο όπως επισης και για τον αιφνιδιασμό που επιχειρείται απο το υπουργείο Παιδείας.

  • 25 Νοεμβρίου 2010, 17:23 | ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ

    ΕΧΩ ΔΥΟ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΤΩΡΑ ΦΟΙΤΟΥΝ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΗΣΤΗΜΙΟ . ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΥΟ Η ΟΛΗ ΕΜΠΕΙΡΕΙΑ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΗΤΑΝ ΤΡΑΥΜΑΤΙΚΗ ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ. ΠΟΛΥΣ ΚΟΠΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΑΓΧΟΣ ΠΟΛΛΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΙ? ΕΙΜΑΙ ΠΕΝΗΝΤΑ ΚΑΙ ΒΛΕΠΩ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΤΑ ΙΔΙΑ ΑΚΡΙΒΩΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΜΕΝΑ ΟΤΑΝ ΣΠΟΥΔΑΖΑ . ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΚΑΤΙ ΜΕ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ? ΟΠΩΣ ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΘΑ ΚΑΛΜΑΡΕΙ Η ΤΡΙΚΥΜΙΑ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΚΑΠΟΙΩΝ ΠΟΥ ΣΥΝΕΧΩΣ ΣΚΑΡΦΙΖΟΝΤΑΙ ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΕΧΝΑΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΑΣΧΟΛΟΥΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ. ΑΝ ΚΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΕΙ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΩΣΤΑ .ΝΑ ΜΗΝ ΚΟΡΟΙΔΕΥΟΥΝ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΖΗΤΑΝΕ ΜΟΝΟΝ . ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΘΕ ΓΟΝΙΟΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΜΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΕΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ

  • 25 Νοεμβρίου 2010, 17:17 | Ένα πατέρας

    Οι δικαιολογίες του υπουργείου είναι αίολες και χωρίς ουσία. Θα παρακαλούσα να μας πει το υπουργείο τι ακριβώς πιστεύει πως θα κερδίσει, γιατί λέγοντας πως θέλει να βοηθήσει τους μαθητές με τα μηχανογραφικά και στην πραγματικότητα κάνοντας τα αντίθετα με υποχρηματοδότηση και κόβοντας 50% της επιχορήγησης στα σχολεία, μη πληρώνοντας Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη για φέτος, μη πληρώνοντας τα δεδουλευμένα των 2 τελευταίων ετών, με κακοπληρωμένους και απαξιωμένους καθηγητές που τους κόβουν λόγω μνημονίου 20% από τον μισθό τους και τους βάζει στην 2 θέση από το τέλος όλων των δημοσίων υπαλλήλων στην μισθοδοσία κάτι πάει λάθος. Καλύτερα να σταματήσει τα ψέματα να πει σε εκείνους που εξαπατούσε τόσα χρόνια τι πραγματικά θέλει να πετύχει. Δεν δέχομαι τα μηχανογραφικά τον Μάιο γιατί σίγουρα δεν θα είναι για όφελος των μαθητών. Ένας πατέρας.

  • 25 Νοεμβρίου 2010, 17:16 | ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

    ΔΙΑΦΩΝΩ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ Τ ΜΑΡΤΙΟ!!
    ΦΕΡΝΕΙ ΣΥΓΧΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΥΕΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΑΠΟΤΥΧΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ.
    ΑΝ ΘΕΛΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙ ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΥΕΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΣ ΒΡΕΙ ΕΠΙΚΟΔΟΜΙΤΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ Γ Ν Τ ΚΑΝΕΙ

  • 25 Νοεμβρίου 2010, 17:06 | ΓΙΑΝΝΗΣ

    ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΕ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΝΑ ΚΑΤΑΤΕΘΟΥΝ ΤΑ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΑ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ.ΕΙΜΑΙ ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΣΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΛΛΑ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΜΟΥ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΑΥΤΟ.ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΔΩΣΩ ΤΕΤΑΡΤΗ ΦΟΡΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΧΟΛΗ ΙΚΑΡΩΝ ΓΙΑΤΙ ΑΠΟ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΟΣ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΓΙΝΩ ΠΙΛΟΤΟΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ.ΔΕΝ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΑ ΓΙΑΤΙ ΠΟΛΛΑ ΠΑΙΔΙΑ ΘΕΛΟΝΤΑΣ ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΕΡΗΣΑΝ ΘΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΟΥΣ ΗΤΑΝ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ.ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΠΟΛΛΟΙ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΥΣΤΥΧΙΣΜΕΝΟΙ ΓΙΑΤΙ ΚΑΤΑΛΗΞΑΜΕ ΣΕ ΣΧΟΛΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΡΕΣΟΥΝ.ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΑΥΤΟ ΠΙΣΤΕΥΩ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΠΟΛΥ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΘΩΣ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΘΑ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΣΧΟΛΗ Η ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΠΗΡΕΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΜΟΡΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΒΓΑΛΕΙ.

  • 25 Νοεμβρίου 2010, 16:58 | Κατσούλής Νικόλαος

    Συμφωνώ απόλυτα με το σχόλιο του κύριου Χρυσόγελλου και συμπληρώνω: Είναι εντελώς προσχωματικός ο διάλογος τον οποίο επικαλείστε, όταν αφήνετε απέξω, τους εκπροσώπους την μεγαλύτερης ίσος οργάνωσης γονέων, όπως είναι η ΑΣΠΕ.
    Όμως η απάνθρωπη αδιαφορία της κυβερνήσεως σας, στα θέματα που αφορούν την πολύτεκνη οικογένεια είναι πρωτοφανής. Με δεδομένο μάλιστα ότι οι πολύτεκνες οικογένειες, έχουν πληγεί περισσότερο από όλες τις κοινωνικές ομάδες, η αδιαφορία σας για την άποψη τους, είναι εγκληματική και εθνικά επιζήμια.
    Επίσης είναι προσχηματική κάθε αναφορά στην κρίση αφού η πλειοψηφία των αιτημάτων των πολυτέκνων δεν επηρεάζει τον προϋπολογισμό.

    Ειλικρινά ντροπιασμένος

    Κατσούλης Νικόλαος

  • 25 Νοεμβρίου 2010, 16:56 | Τσαπρούνης Ιωάννης

    Το θεωρώ απαράδεκτο για δύο λόγους.1ος)Αυτόν τον μήνα -τον Μάρτιο_ που το υπουργείο προτείνει, αν συμβεί, οι μαθητές θα πάψουν να ασχολούνται με το διάβασμα εντελώς, μιας και «διαβουλεύονται» το μηχανογραφικό τους. 2ος)Αν κάποιος μαθητής θέλει να δηλώσει αστυνομικές μόνο σχολές από το 5ο πεδίο,τότε σε περίπτωση αποτυχίας στα αγωνίσματα ή στα τεστ που κάνουν για αυτές τις σχολές, θα μείνει με ένα πεδίο μόνο. Αν όμως δηλώνει τον Ιούλιο έχει την δυνατότητα να μην το δηλώσει το 5ο και να δηλώσει δύο άλλα πεδία κι έτσι δεν μειώνονται δραματικά οι επιλογές του.

  • 25 Νοεμβρίου 2010, 16:50 | ΜΑΘΗΤΡΙΑ

    ΘΕΩΡΩ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ.ΜΗΝ ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΒΑΘΜΟΥΣ ΜΑΣ ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΣΧΟΛΕΣ ΟΝΤΑΣ ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΑΓΝΟΙΑ.ΠΕΡΑ ΑΠ ΑΥΤΟ Τ ΑΓΧΟΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΟ Κ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΜΑΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟΣ ΑΥΤΗ ΤΝ ΕΠΟΧΗ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ.

  • 25 Νοεμβρίου 2010, 16:43 | Ανδρέας Σένδρος

    Έδωσα πανελλήνιες πρώτη φορά πέρισυ.Παροτι δεν πέρασα εκεί που ήθελα(Ηλεκτρολόγος μηχανικός και μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών), εξαιτίας κάποιον απρόοπτων γεγονότων που μου συνέβησαν λίγο πριν ξεκινήσουν οι πανελλήνιες είχα την επιλογή να ψάξω μια καλή σχολη με τα μόρια που είχα βγάλει. Αν το μηχανογραφικό ειχε γίνει τον Μάρτιο εγώ δεν θα περνουσα πουθενα , όπως και πολλοι άλλοι. Βέβαια ξαναδίνω πανελλήνιες για να πραγματοποιήσω το όνειρο άλλα πιστεύω πως όταν οι μαθητές συμπληρώνουν το μηχανογραφικό μετά τις πανελλήνιες γνωρίζουν περίπου που μπορούν να περάσουν ,ξέροντας τα μόριά τους, και επίσης μπορούν να σκεφτούν πιο καθαρά και όριμα σε ποια σχολή θέλουν να πάνε. Αυτό δεν μπορεί να γίνει αν η συμπληρωση του οριστεί πριν απο τις εξετάσεις γιατί ο μαθητής δεν έχει χρόνο να ασχόληθει με αυτό και οι αποφάσεις του είναι εν βρασμό γιατί βρίσκεται σε μια αγχωτική κατάσταση για τις πανελλήνιες. Αυτό που πρέπει να βελτιωθεί είναι ο χρόνος απο την στιγμή που συμπληρωνουμε τα μηχανογραφικά ως την στιγμή που βγαίνουν οι βάσεις.Υποτίθεται πως είμαστε μια προηγμένη χώρα και για όλα αυτά χρησιμοποιούμε υπολογιστές , οπότε δεν είναι δυνατόν οι βάσεις να βγαίνουν μετά απο ενάμιση μήνα και όχι την επόμενη μέρα από όταν τελειώνουν οι αιτήσεις των μηχανογραφικών.

  • 25 Νοεμβρίου 2010, 16:34 | Αντωνης T.

    Παρόλα τα πιθανά θετικά και τα επιχειρήματα υπέρ της αλλαγής αυτης η προσωπική μου άποψη καθώς και της πλειονότητας των συμμαθητών μου είναι πως μια τέτοια αλλαγή δεν θα μας βοηθούσε παρά μόνο θα μας προσεδιδε περισσότερη πίεση σε μια χρονια που δεν αντέχει περισσότερη πίεση. Δεν είναι όλοι οι μαθητές συνειδητοποιημένοι ως προς το ακριβές αντικείμενο των σπουδών τους και είχαν στόχο να αξιοποιήσουν το διάστημα μεταξύ των πανελλαδικών και της κατάθεσης μηχανογραφικού ώστε να ερευνήσουν για εκπαιδευτικά ιδρύματα καθώς και τις προσωπικές τους δεξιότητες. Έπειτα ένα τέτοιο μετρο αν τελικά ισχύσει θα επρεπε να ισχύσει για τους μαθητές οι οποίοι τώρα βρίσκονται στην πρώτη λυκείου και θα γνωρίζουν τι πρόκειται να ισχύσει για αυτούς εκ των προτέρων. Δεν είναι δυνατόν να ισχύσει ένα τέτοιο μέτρο, παρά τις αντιδράσεις, στους υποψήφιους αυτής της χρονιάς καθώς το ήδη πιεστικό προγραμμα της Τρίτης λυκείου και η ψυχολογική πίεση δεν αφήνει περιθώρια να χρησιμοποιηθούν ως πειραματόζωα.

  • 25 Νοεμβρίου 2010, 16:34 | ΑΝΝΑ

    Ωσ μαθήτρια γ λυκειου θεωρω καλυτερο τη συμπλήρωση μηχανογραφικού T μήνα Ιούλιο κ oxi Μάρτιο γ πολλούς κ σημαντικούς λόγους. Οι περισσότεροι εχουν ηδη αναφερθει στ προηγουμενα σχόλια. Θa ήθελα na επισημάνω κυρίως 2. Πρώτον, to επιχείρημα oti η συμπλήρωση του μηχανογραφικού to Μάρτιο βοηθά τους μαθητές na διάλεξουν αυτό π θέλουν, ανεπηρεαστοι aπo την απόδοση τους, δεν einai oσo ισχυρό oσo φαίνεται. Όλοι οι μαθητές έτσι κ αλλιώς γνωρίζουν ποιες σχολές τους ενδιαφέρουν κ έτσι ακόμη κ όταν γνωρίζουν T μόρια τους θa δηλώσουν τις σχολές π επιθυμούν, ακόμη κ αν T μόρια τους Δn einai αρκετά. Αφού οι βάσεις κάθε χρόνο μεταβάλλονται κ μάλιστα κάποιες φορές με θεαματική πτώση ή αύξηση, πότε
    Δn ΞEPEI κάνεις με βεβαιότητα AN θa πιάσει T σχολή π θέλει κ έτσι δηλώνει μ γνώμονα τις προτιμήσεις του. Δεύτερον, to μηχανογραφικο δίνει T δυνατότητα στους υποψήφιους να δηλώσουν σχολές μόνο aπo δύο πεδία, π μ την συμπλήρωση μηχανογραφικού πριν τις εξετάσεις προκαλεί T εξής πρόβλημα: ένας μαθητής της θετικής κατεύθυνσης μπορεί na επιλέξει μεταξύ τ 2ου,τ 3ου κ τ 4ου πεδίου. An επιπλέον έχει πάρει T μάθημα αρχές οικονομικής θεωρίας EXEI T δυνατότητα να επιλέξει κ τ 5ο πεδίο. Όμως an δn γνωρίζει t βαθμολογία τ σ κάθε πεδίο με ποιο κριτήριο θa θa επιλέξει 2 aπo t 4 πεδία κ με ποιο θa αποκλείσει t αλλα 2;

  • 25 Νοεμβρίου 2010, 16:29 | Κωνσταντίνος

    Είμαι μαθητής της Γ Λυκείου και διαφωνώ με την αλλαγή που προτείνεται.
    Προτιμώ το μηχανογραφικό που θα δηλώσω να είναι ρεαλιστικό,να αντιπροσωπεύει την πραγματικότητα.Αν οι υφιστάμενοι στηρίζουν πραγματικά τις δημοκρατικές διαδικασίες θα πρέπει να ρωτήσουν πρώτα τους άμεσα ενδιαφερόμενους(μαθητές Γ Λυκείου)και μετά να εξετάσουν τα αρνητικά της ισχύουσας διαδικασίας. ΑΛΛΑΓΕΣ 6 ΜΗΝΕΣ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΑΡΑΤΕΙΝΟΥΝ ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΓΩΝΙΑ ΜΑΣ.

  • 25 Νοεμβρίου 2010, 16:27 | ΑΝΝΑ

    Ωσ μαθήτρια γ λυκειου θεωρω καλυτερο τη συμπλήρωση μηχανογραφικού T μήνα Ιούλιο κ oxi Μάρτιο γ πολλούς κ σημαντικούς λόγους. Οι περισσότεροι εχουν ηδη αναφερθει στ προηγουμενα σχόλια. Θa ήθελα na επισημάνω κυρίως 2. Πρώτον, to επιχείρημα oti η συμπλήρωση του μηχανογραφικού to Μάρτιο βοηθά τους μαθητές na διάλεξουν αυτό π θέλουν, ανεπηρεαστοι aπo την απόδοση τους, δεν einai oσo ισχυρό oσo φαίνεται. Όλοι οι μαθητές έτσι κ αλλιώς γνωρίζουν ποιες σχολές τους ενδιαφέρουν κ έτσι ακόμη κ όταν γνωρίζουν T μόρια τους θa δηλώσουν τις σχολές π επιθυμούν, ακόμη κ αν T μόρια τους Δn einai αρκετά. Αφού οι βάσεις κάθε χρόνο μεταβάλλονται κ μάλιστα κάποιες φορές με θεαματική πτώση ή αύξηση, πότε
    Δn ΞEPEI κάνεις με βεβαιότητα AN θa πιάσει T σχολή π θέλει κ έτσι δηλώνει μ γνώμονα τις προτιμήσεις του. Δεύτερον, to μηχανογραφικο δίνει T δυνατότητα στους υποψήφιους να δηλώσουν σχολές μόνο aπo δύο πεδία, π μ την συμπλήρωση μηχανογραφικού πριν τις εξετάσεις προκαλεί T εξής πρόβλημα: ένας μαθητής της θετικής κατεύθυνσης μπορεί na επιλέξει μεταξύ τ 2ου,τ 3ου κ τ 4ου πεδίου. An επιπλέον έχει πάρει T μάθημα αρχές οικονομικής θεωρίας EXEI T δυνατότητα να επιλέξει κ τ 5ο πεδίο. Όμως an δn γνωρίζει T βαθμολογία τ σ κάθε πεδίο , με ποιο κριτήριο θa επιλέξει 2 aπo T 4 πεδία κ με ποιο θa αποκλείσει T αλλά δύο;

  • 25 Νοεμβρίου 2010, 16:21 | Παπαμελέτη Κατερίνα

    Πιστεύω ότι είναι λάθος χρονική στιγμή να υποβάλλουν τα παιδιά το μηχανογραφικό το Μάρτιο. Την περίοδο εκείνη θα βρίσκονται στην τελική ευθεία, και θα πρέπει να είναι συγκεντρωμένα στις επαναλήψεις και στη μελέτη.Ήδη θα διακατέχονται από μεγάλο άγχος, γιατί να τους προσθέσουμε και τη μέριμνα για το ποια σχολή θα δηλώσουν πρώτη ή δεύτερη και μάλιστα όταν δεν θα έχουν τη βαθμολογία στα χέρια τους; Μετά το τέλος των εξετάσεων θα έχουν όλο το χρόνο με την ησυχία τους να το μελετήσουν και να το συμπληρώσουν. Είναι ανώφελο να πιεστούν και να αποσπαστούν από τη μελέτη, έχοντας στη σκέψη τους το προβληματισμό της επιλογής της σχολής.

  • 25 Νοεμβρίου 2010, 16:20 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    ΘΕΩΡΩ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΙΟ ΚΑΙ ΕΚ ΤΟΥ ΠΟΝΗΡΟΥ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΝΑ ΜΠΑΙΝΕΙ ΘΕΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ.ΑΦΗΣΤΕ ΗΣΥΧΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΜΕ ΧΙΛΙΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕ ΕΠΙ ΠΛΕΟΝ ΓΝΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ, ΕΝΩ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΤΙΣ ΔΙΝΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ.ΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΔΗΘΕΝ ΟΤΙ ΣΤΟΧΟΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΘΟΥΝ ΟΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ,ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΟΥ ΜΕΤΑΝΙΩΝΟΥΝ (ΕΙΝΑΙ ΕΛΑΧΙΣΤΗ),ΚΛΠ ΔΕΝ ΣΤΕΚΟΥΝ.ΟΛΗ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΧΡΟΝΟ Η ΡΑΘΥΜΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΝΑ ΕΠΕΞΕΡΑΖΕΤΑΙ ΤΑ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΕΣΗ ΤΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΖΟΡΙΖΕΤΑΙ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΑΤΙΚΑ.ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΜ ΧΑΛΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΚΟΙΤΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΛΛΑ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΑΣ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΜΙΑ ΑΝΩΤΕΡΗ ΜΟΡΦΩΣΗ.
    ΜΗΝ ΓΕΜΙΖΕΤΕ ΜΕ ΑΓΧΟΣ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΜΕΣΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ.

  • 25 Νοεμβρίου 2010, 16:19 | iwnna

    ΩΣ ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΔΙΑΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ.ΣΤΟ ΜΕΣΟΝ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΤΕΤΟΙΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΕΠΙΤΕΙΝΟΥΝ ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΜΑΣ Κ ΦΕΡΟΥΝ ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ.Σ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΑΓΧΟΣ.

  • 25 Νοεμβρίου 2010, 16:18 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    ΕΙΜΑΙ ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΑΘΗΤΡΙΑΣ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ.ΕΠΕΙΔΗ ΒΛΕΠΩ ΟΤΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΕ ΤΟ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΟΒΑΡΕΥΕΙ ΔΗΛΩΝΩ ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΑ ΟΤΙ ΕΙΜΑΙ ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΛΟΓΟΥΣ:1.ΟΤΑΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΥΠΗΡΧΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ,ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙ Η ΚΥΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ.ΑΠΑΡΕΔΕΚΤΟ!!!ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ!
    2.Ο ΧΡΟΝΟΣ ΠΟΥ ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΟ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ.ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΠΟΥ ΑΣΧΟΛΟΥΜΑΣΤΕ ΜΕ ΑΥΤΑ ΟΤΙ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΕΚΕΙΝΗ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΟΡΥΦΩΝΕΤΑΙ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΕΠΙΤΕΥΧΘΕΙ Ο ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥΣ.ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΤΟΥΝ ΓΙΑ 2 ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΙΕΡΑΡΧΗΣΟΥΝ ΤΙΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΠΕΡΑ ΦΥΣΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΣΤΑΛΑΞΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ.ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ,ΤΡΙΤΗ ΚΤΛ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗ.ΕΔΩ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΤΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ ΟΤΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΣΤΑΛΑΓΜΕΝΑ.ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΣΤΑΛΑΓΜΕΝΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΧΕΙΡΟΠΙΑΣΤΟ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥΣ(ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΜΟΡΙΩΝ ΤΟΥΣ)ΚΑΙ ΓΙ’ΑΥΤΟ ΨΑΧΝΟΥΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΤΟΥΣ.
    3.Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ ΑΠΟ ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ ΣΧΟΛΩΝ(ΕΝΟΣ ΠΕΔΙΟΥ)ΓΙΑΤΙ ΚΑΛΕΙΤΑΙ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ ΝΑ ΔΗΛΩΣΕΙ ΣΧΟΛΕΣ ΑΠΟ 2 ΠΕΔΙΑ.
    Π.Χ ΕΝΑΣ ΜΑΘΗΤΗΣ ΤΗΣ ΘΕΤΙΚΗΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΗΛΩΣΕΙ ΣΧΟΛΕΣ ΑΠΟ 3ο ΚΑΙ 4ο ΠΕΔΙΟ,ΑΠΟ 3ο ΚΑΙ 2ο,ΑΠΟ 2ο ΚΑΙ 4ο ΚΑΙ ΑΝ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΠΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥΣ.Η ΚΟΡΗ ΜΟΥ Π.Χ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ΓΙΑ 3 ΣΧΟΛΕΣ ΚΑΤΑ ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗΣ ΕΚ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ Η ΜΙΑ ΑΝΟΙΚΕΙ ΣΤΟ 3ο Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΤΟ 4ο ΚΑΙ Η ΤΡΙΤΗ ΣΤΟ 2ο.ΠΟΙΑ ΠΕΔΙΑ ΘΑ ΔΗΛΩΣΕΙ?ΑΝ ΕΧΕΙ ΤΑ ΜΟΡΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΗΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΗΣ.ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ???ΘΑ ΡΩΤΗΣΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΜΕΝΤΙΟΥΜ??ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ…
    ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΛΟΙΠΟΝ,ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΩΣ ΕΧΕΙ Η’ΑΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ Η ΚΥΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΝΑ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΣΧΟΛΕΣ ΑΠΟ 3 ΠΕΔΙΑ.ΚΑΙ ΜΙΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣ:ΑΣ ΓΙΝΕΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ Η ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ 10ΗΜΕΡΟ ΤΟΥ ΙΟΥΝΙΟΥ ΠΟΥ Ο ΚΑΘΕ ΜΑΘΗΤΗΣ ΘΑ ΞΕΡΕΙ ΤΙ ΠΕΡΙΠΟΥ ΕΧΕΙ ΓΡΑΨΕΙ.
    Υ.Γ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΤΙ ΑΛΛΟ ΚΡΥΒΕΤΑΙ(ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΘΕΜΑ)ΣΤΗΝ ΕΜΜΟΝΗ ΤΟΥ ΥΠ.ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΝΑ ΚΡΑΤΑ ΑΝΟΙΧΤΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ………..
    ΚΑΘΕ ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΔΕΚΤΗ.

  • 25 Νοεμβρίου 2010, 16:17 | ανθη

    το να γινει ετσι αυθαιρετα αυτη η αλλαγη δν θα βοηθησει τα παιδια της Γ λυκειου σε τιποτα ! πρεπει η τελικη αποφαση να παρθει απ’αυτα , που επηρεαζονται αμεσα ουσιαστικα

  • 25 Νοεμβρίου 2010, 16:08 | ΜΙΧΑΛΗΣ ΖΑΙΡΗΣ

    ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΩ ΣΤΗ ΡΟΗ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ ΟΤΙ Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ΔΕΝ ΠΑΡΑΘΕΤΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ.ΑΠΟΡΡΙΠΤΩ ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΑ ΤΗ ΜΕΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ ΥΠΟΨΙΝ ΤΗ ΥΠΟΛΑΝΘΑΝΟΥΣΑ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΩΛΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΚΤΗ.ΕΙΝΑΙ ΗΛΙΟΥ ΦΑΕΙΝΟΤΕΡΟΝ ΟΤΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΟΦΕΥΓΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΜΙΣΘΟΥΣ ΣΕ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ.ΕΙΔΑΛΛΩΣ ΤΙ?ΧΡΟΝΟΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΦΘΟΝΟΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ.ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΑΤΟ,ΚΑΘΩΣ ΕΠΗΡΕΑΖΟΜΕΝΟΣ Ή ΜΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΕΡΣΙΝΕΣ ΒΑΣΕΙΣ ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΜΑΝΣΗΣ ΤΩΝ ΒΑΘΜΩΝ ΤΟΥ.ΤΗΝ ΧΡΟΝΙΚΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ Ο ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑΣ ΜΠΑΖΕΙ ΑΠΟ ΠΑΝΤΟΥ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΟΙΓΕΙ ΝΕΕΣ ΤΡΥΠΕΣ ΕΠΙΒΑΛΛΟΝΤΑΣ ΜΕΤΑΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΕ ΕΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑ ,ΕΚ ΤΩΝ ΕΛΑΧΙΣΤΩΝ,ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΣΩΣΤΑ.ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΧΑΙΡΕΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ Η ΑΠΟΔΟΣΗ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ ΣΤΗ ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΑΠΟΨΗ. ΜΑΘΗΤΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ

  • 25 Νοεμβρίου 2010, 16:03 | kesypp

    Είμαι Ειδικός Πληροφόρησης σε ΚΕΣΥΠ κάποιου Νομού.
    Η άποψη μου είναι ότι τα Μηχανογραφικά πρέπει να υποβάλλονται ΠΡΙΝ την ανακοίνωση των βαθμών. Η γνώση της επίδοσης πριν την υποβολή του Μηχανογραφικού κάνει μεγάλο κακό στα παιδιά. Έρχονται παιδιά και μας λένε ότι
    μου αρέσει η Χ σχολή αλλά είναι κρίμα να τη βάλω πρώτη αφού έχω 2000 μόρια παραπάνω από την περσινή βάση της Χ σχολής ! Είναι κρίμα να χαραμίσω (?) τόσα μόρια. Έχουν κλάψει πολλοί που έχουν γράψει καλά στις Πανελλαδικές Εξετάσεις και δήλωσαν τις σχολές με βάση τα μόρια και όχι με βάση τα θέλω τους.
    Θα σας αναφέρω μια χαρακτηριστική περίπτωση : Υποψήφιος που το καλοκαίρι είχε την μεγαλύτερη επίδοση στο Νομό ενώ ήθελε να γίνει Μαθηματικός τα πάρα πολλά μόρια τον έκαναν να δηλώσει Ιατρική όπου και πέρασε και τώρα θέλει να την εγκαταλείψει για να ξαναδώσει με το 10% για να διεκδικήσει αυτό που πραγματικά θέλει. Άλλο παράδειγμα: Φέτος οι βάσεις στα Παιδαγωγικά Τμήματα Δημοτικής Εκπαίδευσης έπεσαν παρά πολύ και ΚΑΝΕΝΑΣ δεν είχε προβλέψει. Υποψήφιοι που δήλωσαν τις προτιμήσεις τους με βάση τις περσινές βάσεις βρέθηκαν προ δυσάρεστων εκπλήξεων.
    Η Ελλάδα ενώ είναι στις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη στον πληθυσμό της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης είναι στις τελευταίες θέσεις σε πτυχιούχους Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης γιατί η συντριπτική πλειοψηφία επιλέγει σχολές με βάση την επίδοση του και όχι με βάση αυτό που του αρέσει! Είναι τραγικό να καθορίζουν τα θέλω των παιδιών οι επιδόσεις στις Πανελλαδικές. Ένα παράδειγμα: ένα παιδί θέλει να γίνει γιατρός και αντί για τα 19011 που είναι η βάση στην Ιατρική Αλεξανδρούπολης συγκεντρώνει 19000 ή 18500 ή 18000 ή 17500 αυτό σημαίνει ότι το παιδί δεν κάνει για γιατρός? Σαφέστατα ΟΧΙ! Άλλωστε 3 στους 4 γιατρούς ΔΕΝ έχει περάσει με τις Πανελλαδικές! Αφού δεν μπόρεσε να ικανοποιήσει το όνειρο του στη Ελλάδα είναι τραγικό να πάει σε μια άλλη σχολή που δεν του αρέσει π.χ Χημικό ,Βιολογικό. Τι πρέπει να κάνει ? Αυτό που κάνει και η συντριπτική πλειοψηφία : Πάει σε κάποια σχολή του εξωτερικού και κάνει πραγματικότητα το όνειρο του.

  • 25 Νοεμβρίου 2010, 16:02 | ΦΩΤΗΣ

    ΕΙΜΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΑΘΗΤΗ ΤΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ.
    ΚΥΡΙΟΙ ΜΗΝ ΚΡΥΒΕΣΤΕ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΘΕΩΡΙΤΙΚΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΠΟΜΦΟΛΥΓΕΣ.
    ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΡΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ. ΔΕ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΤΕ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ
    ΓΙΑ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ.
    1) ΟΣΟ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΣΑ ΓΟΝΙΟΣ ΑΝ ΚΛΗΘΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΑΡΤΙΟ
    ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ, ΘΑ ΤΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΝΑ ΔΗΛΩΣΕΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΓΙΑ ΣΙΓΟΥΡΙΑ.
    ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ ΟΠΟΥ ΚΡΙΝΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ
    Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΗ.
    2) ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ ΟΤΙ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΕΤΣΙ ΓΙΝΟΤΑΝ, ΕΙΝΑΙ ΣΑΘΡΟΤΑΤΟ.
    ΕΓΩ ΕΔΩΣΑ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ, ΗΤΑΝ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΡΑΓΕ;
    3) ΘΕΤΙΚΟ ΒΡΙΣΚΩ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ. ΕΝΕΧΕΙ ΟΜΩΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΑΝ ΤΟ ΕΝΤΥΠΟ ΕΧΕΙ ΤΟΣΟΥΣ ΠΟΛΛΟΥΣ ΚΩΔΙΚΟΥΣ ΟΠΩΣ ΤΑ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ.
    4) ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ ΟΤΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΧΡΟΝΟ ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΥΝ.
    ΑΥΤΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ. ΑΦΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΜΕΡΕΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ. Α! ΞΕΧΑΣΑ, ΑΥΤΟ ΚΟΣΤΙΖΕΙ
    5) ΟΣΟ ΑΦΟΡΑ ΤΑ ΠΕΡΙ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ Ή ΑΛΛΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΝ ΘΑ ΠΑΩ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΣΕ ΙΔΙΩΤΗ Ή ΚΡΑΤΙΚΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ
    6) ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΙΝΕΤΕ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ, ΕΛΠΙΖΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΤΥΧΕΤΕ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΣΑΣ

  • 25 Νοεμβρίου 2010, 15:58 | ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

    ΕΙΜΑΙ ΠΑΤΕΡΑΣ 3 ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ. ΔΙΑΦΩΝΩ ΡΙΖΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΝΑ ΕΙΣΑΓΟΝΤΑΙ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΕ ΣΧΟΛΕΣ ΓΕΝΙΚΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΕ ΤΜΗΜΑΤΑ. ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΙΚΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΑ ΦΟΡΤΩΝΟΥΝ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ. ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΣΚΕΦΘΟΥΝ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥΣ ΕΞΕΤΑΣΤΕ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΤΑ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑ ΤΟΥ Α ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ ΝΑ ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΣΕ 2 ΒΔΟΜΑΔΕΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ(ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ) ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΔΙΑΛΥΕΤΑΙ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΩΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΩΝ ΕΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΟ
    Α ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ ΟΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ.

  • 25 Νοεμβρίου 2010, 15:52 | ΑΝΝΑ

    Είμαι μητέρα παιδιού Β Λυκείου φέτος.Εχει επιλέξει θετική κατεύθυνση, και μπορεί να επιλέξει του χρονου 2 μόνο πεδία, από τα 3 που έχει δικαίωμα. Αν δεν γνωρίζει τί βαθμούς έγραψε, αφήνει στην τύχη την συμπλήρωση του μηχανογραφικού. Και μπορεί εκτιμώντας τις δυνάμεις του να δηλώσει πεδία με υψηλή βαθμολογία, αλλά τελικά αν δεν γράψει καλά να μείνει εκτός πανεπιστημιου, ή αν θελήσει να ειναι καλυμένο και σε τυχόν αποτυχία να δηλώσει άλλα πεδία απο αυτά που στην πραγματικότητα θέλει.Αρα διαφωνώ κάθετα με την συμπλήρωση των μηχανογραφικων τον Μάρτιο, πριν την ανακοίνωση των βαθμών.

  • 25 Νοεμβρίου 2010, 15:46 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    Δεν συμφωνω να γινει η συμπληρωση του μηχνογραφικου τον προσεχη Μαρτιο.Καθε αλλαγη στη μεση της σχολικης χρονιας σιγουρα επιβαρυνει με περισοτερο αγχος ( ηδη επιβαρυμενα)τα παιδια.Καθε αλλαγη καλο θα ειναι να γινεται σε προετοιμασμενα ψυχολογικα παιδια.

  • 25 Νοεμβρίου 2010, 15:29 | Maledictus Schadenfreude

    Είτε τον Μάρτιο, είτε το καλοκαίρι, αυτό το μηχανογραφικό θα οδηγήσει χιλιάδες φοιτητές σε τμήματα που δεν τους ενδιαφέρουν επειδή, πολύ απλά, έβαλαν έναν σχεδόν τυχαίο αριθμό δίπλα τους αφού τέλειωσαν με τις σχολές που πραγματικά ενδιαφέρουν (τους γονείς τους ίσως).

    Η μόνη λύση είναι η κατάργηση αυτού του αισχρού συστήματος – θα τολμήσει αυτή η κυβέρνηση να το κάνει;

  • 25 Νοεμβρίου 2010, 15:28 | ΤΡΙΑΝΤ

    Είμαι εκπαιδευτικός με πολλά έτη υπηρεσίας και με εμπειρία στη συμπλήρωση των μηχανογραφικών.Η πρόταση έχει κάποια πλεονεκτήματα αλλά θεωρώ ότι η συμπλήρωση των μηχανογραφικών κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας θα αποπροσανατολίσει τα παιδιά , θα τα φορτώσει με άγχος και θα διαλύσει τα σχολεία από νωρίς.Δεν είναι πρωτεύον για τη Παιδεία και θα δημιουγήσει αναστάτωση χωρίς ιδιαίτερο λόγο. Ίσως θα πρέπει το θέμα να εξεταστεί στα πλαίσια της γενικότερης αναμόρφωσης του εκπαιδευτικού και του εξεταστικού συστήματος.

  • 25 Νοεμβρίου 2010, 15:27 | ΜΑΡΙΑ

    Είμαι μαθήτρια Β’λυκείου και θεωρώ πως η αλλαγή της ημερομηνίας της υποβολής των μηχανογραφικών δεν διευκολύνει καθόλου τους υποψηφίους. 1. Οι μαθητές έχουν ήδη αρκετό άγχος και πίεση και αυτόν τον καιρό πρέπει να είναι συγκεντρωμένοι στα μαθήματά τους. Οι περισσότεροι δεν είναι καν σε θέση να σκεφτούν σοβαρά ποιες σχολές θα επιλέξουν. 2. Μετά την διεξαγωγή των Πανελληνίων οι μαθητες, γνωρίζοντας τα αποτελέσματα, έχουν το χρόνο να επιλέξουν τις σχολές που επιθυμούν.

  • 25 Νοεμβρίου 2010, 15:23 | Λευτέρης

    Είμαι απόφοιτος του 2008 και φέτος ξαναδίνω Πανελλήνιες.Από την δική μου οπτική γωνία θεωρώ πολύ καλό να συμπληρώνουμε τα μηχανογραφικά από το Μάρτιο δίοτι τα αποτελέσματα θα ανακοινώνονται νωρίτερα έχοντας έτσι περισσότερο χρόνο στη διάθεσή του ο καθένας να οργανωθεί για το μετά…

  • 25 Νοεμβρίου 2010, 15:17 | Γιάννης Μάραντος

    Διαφωνώ ριζικά στην αλλαγή του χρόνου κατάθεσης του μηχανογραφικού. Οπως ολοι γνωρίζουμε το πρόβλημα του σημερινού συστήματος εισαγωγής στα ΑΕΙ δεν είναι ο χρόνος κατάθεσης του μηχανογραφικού δελτίου αλλά το ίδιο το σύστημα, το οποίο ουσιαστικά καταργεί το Λύκειο και το μετατρέπει σε αναγκαστική παραπαιδεία ενώ αναγορεύει τα φροντιστήρια πρωταγωνιστές και κυρίαρχους του παιγχνιδιού. Η αλλαγή του χρόνου κατάθεσης ενώ δεν προσφέρει τίποτα ουσιαστικό δημιουργεί αναστάτωση στους υποψηφίους σε χρόνο πολύ κρίσιμο για αυτούς. Οι δήθεν ευαισθησίες της κυβέρνησης και διάφορων άλλων, για «επιλογή της σχολής που πραγματικά επιθυμεί ο υποψήφιος», είναι παραμύθια καθόσον στο νέο σύστημα εισαγωγής καταργείται η δυνατότητα επιλογής τμημάτων και σχεδιάζεται η εισαγωγή σε σχολές. Εφόσον το σύστημα εισαγωγής είναι ενιαίο και όλα τα παιδιά είναι αναγκασμένα να εξετασθούν στα ίδια μαθήματα ανεξάρτητα με τις στοχεύσεις τους, θεωρώ ότι: πρέπει να τα αφήσουν να δώσουν τις εξετάσεις τους, να «πάρουν» τα αποτελέσματα και μετά λαμβάνοντας υπόψη τις επιθυμίες τους, τη βαθμολογία τους και τα οικονομικά δεδομένα της οικογένειάς τους (τα οποία σημειωτέον αλλάζουν από μέρα σε μέρα) να αποφασίσουν και να επιλέξουν την καλύτερη δυνατή λύση για αυτά. Τέλος θεωρώ απαράδεκτο ακόμα και να συζητείται οποιαδήποτε αλλαγή των κανόνων εισαγωγής για τους υποψηφίους της τρέχουσας σχολικής χρονιάς.

  • 25 Νοεμβρίου 2010, 15:15 | Μαρία

    Διαφωνώ με τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου το Μάρτιο. πρώτα απ’ όλα δεν κατανοείται εμάς τους μαθητές που βρισκόμαστε σε ενα συνεχή αγώνα, σε μία διαρκή προσπάθεια εξαιτίας της οποίας είμαστε γεμάτοι άγχος. η συμπλήρωση του μηχανογραφικού το μάρτιο έχει ως αποτελεσμα το άγχος να αυξηθει.. θεωρείτε σωστό να γίνεται η συμπλήρωση του μηχανογραφικού 2 μήνες πριν απο τις εξετλασεις; αν είναι δυνατόν. και όλοι εσείς ισχυρίζεστε ότι αυτό θα γίνει για το δικό μας καλό,ενώ όλοι μας ξέρουμε ότι αυτό έχει άμεση σχέση με το γεγονός ότι δεν θέλετε να πληρώσετε εξτρα τους διορθωτές. ελεος δηλαδη. ζουμε σε μία χώρα όπου σκεφτόμαστε μόνο τα χρήματα. ΜΕΙΩΣΤΕ επομένως εσεις οι πολιτικοί τους δικούς σας μισθούς και θα δείτε οτι όλα θα είναι καλύτερα. όταν ισχυρίζεστε οτι ενδιαφέρεστε για τον έλληνα μαθητή τότε μην προσπαθείτε να του προκαλέσετε περισσότερο άγχος απ’ ότι έχει

  • 25 Νοεμβρίου 2010, 15:11 | Γιώργος Λα

    ΕΙΜΑΙ ΜΑΘΗΤΗΣ ΤΗΣ Γ’ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ.
    Ο Σ.Ε.Π. ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΑΛΛΑΞΟΥΝ ΑΠΟΨΗ, ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ ΔΟΥΝ ΠΟΣΑ ΜΟΡΙΑ ΕΧΟΥΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙ.
    ΕΙΜΑΙ, ΕΠΙΣΗΣ, ΜΑΘΗΤΗΣ ΤΗΣ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ, Η ΟΠΟΙΑ ΘΙΓΕΤΑΙ ΑΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΥΤΟ.
    ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ ΑΜΕΣΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΥΓΕΙΑΣ, ΕΝΩ ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΗΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗΣ ΜΟΥ. ΕΠΟΜΕΝΩΣ, ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΦΟΡΤΩΘΩ ΜΕ ΕΠΙΠΛΕΟΝ, ΑΝΟΥΣΙΟ ΑΓΧΟΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΙΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΑΛΛΑ ΠΕΔΙΑ ΘΑ ΕΠΙΛΕΞΩ, ΠΡΟΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΕ ΒΕΒΙΑΣΜΕΝΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ.
    ΕΝΩ ΑΝ ΤΕΛΙΚΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΩ ΤΟ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ, ΤΟΤΕ ΘΑ ΞΕΡΩ ΣΕ ΠΟΙΑ ΠΕΔΙΑ ΠΑΝΩ-ΚΑΤΩ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΙΝΗΘΩ, ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΤΟΣΟ ΕΝΤΟΝΟ «ΦΟΒΟ» ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΒΑΘΜΟ ΜΟΥ.
    ΚΑΤΑ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ Η ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΕΠΗΡΕΑΖΕΤΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΜΕΣΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΥΣ, ΔΗΛΑΔΗ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ, ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟ «ΤΡΙΤΟΥΣ»..
    ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ ΚΑΠΟΙΟ ΣΥΜΜΑΘΗΤΗ ΜΟΥ ΠΟΥ ΝΑ ΤΑΣΣΕΤΑΙ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ..