Άρθρο 01: Ορισμοί

1. Για την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος νόμου οι ακόλουθοι όροι και τα αντίστοιχα ακρωνύμια έχουν την κατωτέρω έννοια:
α. Κοινωφελής Οργάνωση Πολιτών ή ΚΟΠ είναι η εθελοντική μη κερδοσκοπική οργάνωση που έχει συσταθεί και λειτουργεί στην Ελλάδα ως σωματείο ή αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, με κοινωφελή, μη εμπορικό σκοπό, είναι ανεξάρτητη από κράτη ή κυβερνήσεις, την τοπική αυτοδιοίκηση, τους δημόσιους οργανισμούς δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, τους κάθε τύπου εμπορικούς, συνδικαλιστικούς και επαγγελματικούς οργανισμούς και ενώσεις, τις πολιτικές οργανώσεις και τα πολιτικά κόμματα.
β. Κοινωφελής φορέας είναι η κοινωφελής οργάνωση πολιτών του παρόντος νόμου και το κοινωφελές ίδρυμα του νόμου 4182/2013.
γ. Αρχείο κοινωφελών φορέων είναι η βάση δεδομένων που τηρείται στο Υπουργείο Εσωτερικών στην οποία καταχωρούνται οι κοινωφελείς φορείς σύμφωνα με τους όρους εγγραφής, όπως αναφέρονται στον παρόντα νόμο.
δ. Ειδικό Μητρώο ΚΟΠ είναι η βάση δεδομένων που τηρείται στο Υπουργείο Εσωτερικών στην οποία εγγράφονται μόνον οι ΚΟΠ που πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις εγγραφής, όπως αυτές αναφέρονται στον παρόντα νόμο.
ε. Εγγεγραμμένη ΚΟΠ είναι η κοινωφελής οργάνωση πολιτών που είναι εγγεγραμμένη στο ειδικό μητρώο ΚΟΠ σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του παρόντος νόμου.
στ. Βάσεις δεδομένων είναι οι βάσεις δεδομένων του αρχείου κοινωφελών φορέων και του ειδικού Μητρώου ΚΟΠ
ζ. Εποπτική Αρχή είναι το Υπουργείο Εσωτερικών
η. Διεύθυνση ΚΟΠ είναι η Διεύθυνση της Εποπτικής Αρχής, η οποία είναι υπεύθυνη για την οργάνωση και τήρηση του αρχείου κοινωφελών φορέων και του ειδικού Μητρώου ΚΟΠ, καθώς και τον έλεγχο της τήρησης των υποχρεώσεων των ΚΟΠ που είναι εγγεγραμμένες στο ειδικό μητρώο ΚΟΠ.
θ. Εθελοντική απασχόληση είναι η απασχόληση του φυσικού προσώπου προς τον Φορέα Παροχής Εθελοντικής Απασχόλησης εντός ή εκτός Ελλάδος που παρέχεται άνευ ανταλλάγματος.
ι. Φορέας Παροχής Εθελοντικής Απασχόλησης είναι Κοινωφελής Φορέας, κρατικός φορέας, δημόσιο νομικό πρόσωπο ή Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού στον οποίο παρέχεται η εθελοντική απασχόληση
ια. Εθελοντής είναι το φυσικό πρόσωπο που παρέχει εθελοντική απασχόληση
ιβ. Όργανα διοίκησης της ΚΟΠ είναι η διοίκηση του σωματείου και της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας ή οι διαχειριστές της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας.
ιγ. Νόμιμος ελεγκτής ή ελεγκτικό γραφείο είναι ο νόμιμος ελεγκτής ή το ελεγκτικό γραφείο όπως περιγράφονται στις παρ. 2 και 3 του άρθρου 1 του νόμου 3693/2008.
ιδ. Ετήσιο Πιστοποιητικό είναι το ετήσιο φορολογικό πιστοποιητικό που εκδίδουν οι νόμιμοι ελεγκτές και τα ελεγκτικά γραφεία, σύμφωνα με την παρ. 8 του άρθρου 8 του Ν.4110/13.
ιε. Κρατική χρηματοδότηση είναι η ολική η μερική χρηματοδότηση ΚΟΠ με σκοπό την υλοποίηση συγκεκριμένου προγράμματος ή η επιχορήγηση ΚΟΠ για την υλοποίηση των όσων αναφέρονται γενικώς στους σκοπούς της ΚΟΠ ή η οικονομική ή εις είδος ενίσχυση ΚΟΠ από φορείς της γενικής κυβερνήσεως, όπως προσδιορίζεται στο Ν. 4129/2013 καθώς και από κάθε φορέα που έλαβε καθ’ οιονδήποτε τρόπο χρηματοδότηση ή επιχορήγηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.
ιστ. Χρηματοδοτούμενο Πρόγραμμα είναι πρόγραμμα που υλοποιείται με κρατική χρηματοδότηση από τη ΚΟΠ ή από κοινοπραξία στην οποία συμμετέχει η ΚΟΠ

  • 20 Οκτωβρίου 2014, 15:41 | Ε.Κ.ΠΟ.Σ.Π.Ο. ΝΟΣΤΟΣ

    Παίρνοντας υπόψη μας τα σχόλια και τις παρατηρήσεις που έχουν κατατεθεί μέχρι στιγμής αλλά και τις θέσεις των 58 οργανώσεων, τις οποίες έχουμε άλλωστε προσυπογράψει, θα θέλαμε να προσθέσουμε τα εξής: α) στο πλαίσιο της δημοκρατίας η οργανωμένη παρέμβαση πολιτών σε πεδίο που να τους ενδιαφέρει, όχι μόνον για να καλύψουν «κενά του κράτους» ούτε μόνον για να αναδείξουν προβλήματα, αλλά επίσης και κυρίως για να προτείνουν εφικτές λύσεις, όχι μόνον στο επίπεδο των ιδεών και των σχεδίων, αλλά και στο επίπεδο της πράξης, πρέπει να υπάρχει και να ενισχύεται από την πλευρά του κράτους, που μονον να κερδίσει έχει από αυτές τις πρακτικές β) η χρηματοδότηση οργανώσεων ακριβώς για να παράγουν νέες λύσεις σε παλιά ή νέα προβλήματα είναι δοκιμασμένη και αποτελεσματική πρακτική σε όλο το δυτικό κόσμο, συνοδεύεται δε (και έτσι πρέπει) από σοβαρούς ελέγχους και την αντίστοιχη αναγνώριση της συνεισφοράς των οργανώσεων σε όποιο πεδίο προβλημάτων έχουν αναπτύξει δράση γ) η ύπαρξη μη κερδοσκοπικών φορέων που παράγουν υπηρεσίες, ιδίως κοινωνικού χαρακτήρα, ή αλλιώς οι περίφημοι social service not-for-profit providers θα έπρεπε να έχουν τουλάχιστον δικαίωμα ύπαρξης σ’ένα πεδίο που ακριβώς οι υπηρεσίες που παρέχονται δεν μπορεί (για λόγους αρχής) να περιλαμβάνουν κέρδος και εκμετάλλευση της υπεραξίας της εργασίας. Η ευρωπαϊκή και η διεθνής βιβλιογραφία δείχνουν ότι οι μη κερδοσκοπικοί φορείς που αποτελούν συνάμα οργανώσεις πολιτών με αντίστοιχο καταστατικό σκοπό παράγουν καλύτερες υπηρεσίες κατά της φτώχειας π.χ. από τις δημόσιες. Και βέβαια, δεν βλέπουμε το λόγο να αναλάβει τέτοιου είδους υπηρεσίες μια κερδοσκοπική επιχείρηση δ) η υφιστάμενη νομοθεσία ήδη προβλέπει υποχρεώσεις των παρόχων υπηρεσιών, κερδοσκοπικών και μη, όπως κυρίως η «διαχειριστική επάρκεια». Από τα παραπάνω τίποτε δεν περιλαμβάνεται στο υπο διαβούλευση νομοσχέδιο.

  • 20 Οκτωβρίου 2014, 14:45 | Εύη Χατζηβαρνάβα

    Η Home-Start Ελλάς είναι μια μη κυβερνητική οργάνωση που λειτουργεί από το 2008 στηρίζοντας ενδιαφερόμενους (άτομα, ομάδες, φορείς) που θέλουν να αναπτύξουν δράσεις υποστήριξης οικογενειών με μικρά παιδιά μέσω δικτύου εθελοντών.

    Παρόλο που η νομοθετική αυτή πρωτοβουλία θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση να αναπτυχθεί ένα γενικότερο πλαίσιο για το ρόλο, τη λειτουργία και τη σχέση των ΚΟΠ (όπως χαρακτηρίζονται στο παρόν σχέδιο νόμου) με το κράτος, αναζητώντας καλές πρακτικές από το διεθνή χώρο, η πρωτοβουλία παραμένει στο στενό πλαίσιο του ορισμού των Μητρώων των ΚΟΠ και της κρατικής χρηματοδότησης των ΚΟΠ. Γι’ αυτό προσυπογράφουμε το κείμενο της κοινής στάσης των ΜΚΟ σχετικά με το σχέδιο νόμου

    Εύη Χατζηβαρνάβα
    Home-Start Ελλάς

  • Μία γενική πολύ σημαντική παρατήρηση, η οποία θα πρέπει να διευκρινιστεί στο παρόν άρθρο ή πιθανόν σε ειδική διάταξη του νόμου και ανεξάρτητα από τις ΚΟΠ, ΜΚΟ ή όπως αυτές θα ονομαστούν: Υπάρχει μεγάλη μερίδα νομικών προσώπων του ιδιωτικού δικαίου – του λεγόμενου τρίτου τομέα – όπως η Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας, για τα οποία από τον νομοθέτη δεν υπάρχει σαφής θέση για το νομικό καθεστώς που τα διέπει και άλλοτε ζητείται από αυτά η εφαρμογή των κανόνων του ιδιωτικού και άλλοτε του δημόσιου δικαίου. Πρόκειται για νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικά, κοινωφελή, με διοίκηση ανεξάρτητη από κράτη, κυβερνήσεις, τοπική αυτοδιοίκηση, εμπορικούς, συνδικαλιστικούς και επαγγελματικούς οργανισμους ή ενώσεις, πολιτικές οργανώσεις και κόμματα, πλην όμως, βάσει υπουργικών αποφάσεων τους έχει ανατεθεί από το κράτος η ίδρυση και λειτουργία Μονάδων Ψυχικής Υγείας και Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης του ν. 2716/1999. Βάσει της ανάθεσης αυτής χρηματοδοτούνται από το κράτος και για τον λόγο αυτό όμως τους ζητείται η εφαρμογή διατάξεων που διέπουν το Δημόσιο, τα ΝΠΔΔ και τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου του ευρύτερου δημόσιου τομέα, χωρίς όμως να ανήκουν στις κατηγορίες αυτές (π.χ. εφαρμόζουν το ιδιωτικό δίκαιο στις εργασιακές σχέσεις, πλην όμως έχουν υποχρεωθεί να εφαρμόζουν το ενιαίο μισθολόγιο του Δημοσίου, εξαιρούνται από την εφαρμογή του νόμου του ΑΣΕΠ για την πλήρωση θέσεων, πλην όμως έχουν υποχρεωθεί να ενταχθούν στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών κ.ο.κ.). Παρακαλούμε φροντίστε να ρυθμίσετε την κατηγορία αυτή των νομικών προσώπων σε ρητή διάταξη και φροντίστε ώστε να μην εξαρτηθεί η χρηματοδότησή τους (εν μέρει από τον κρατικό προϋπολογισμό, εν μέρει από νοσήλια λόγω παροχής υπηρεσιών σε ασφαλισμένους πολίτες, εν μέρει από ευρωπαϊκά προγράμματα και το ΕΣΠΑ) από το αν θα ενταχθούν ή όχι στο Ειδικό Μητρώο ΚΟΠ (βλ. και σχόλια άρθρου 7). Θα προκύψουν στο μέλλον ανυπέρβλητα προβλήματα που θα θέσουν σε κίνδυνο την λειτουργία των Μονάδων Ψυχικής Υγείας και τη ζωή και υγεία τόσων ανθρώπων που εξυπηρετούνται από αυτές. Οι υπηρεσίες αυτές είναι αναμφισβήτητα κοινωφελείς, αλλά θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι παρέχονται σε αντικατάσταση των υπηρεσιών που κανονικά θα πρέπει να παρέχει το κράτος στους πολίτες, τις έχει όμως αναθέσει στα ΝΠΙΔ. Και βέβαια, τουλάχιστον κατά το μέρος που μας αφορά, ως Εταιρεία Κοινωνικής Ψυχιατρικής, δεν αρνούμεθα να υπαχθούμε σε κανόνες ελέγχου τήρησης της νομιμότητας, της διαφάνειας και της ορθής και συνετής οικονομικής διαχείριση, όπως εξάλλου και έχουμε υπαχθεί.

    Κατά τα λοιπά, επί του άρθρου 1:
    Παρ. 1α: Προτείνεται να φύγει η λέξη «εθελοντική». Δεν προσδιορίζεται η έννοιά της και μπορεί να δημιουργεί σύγχυση. Π.χ.: εθελοντική ως προς την σύσταση, ως προς τη διοίκηση, ως προς τους απασχολούμενους σε αυτήν; Τα λοιπά αναφερόμενα αρκούν για τον προσδιορισμό της έννοιας.
    Προς άρση κάθε αμφισβήτησης θα πρέπει στους ορισμούς να προστεθεί η έννοια του κοινωφελούς σκοπού, ως κάθε εθνικός, θρησκευτικός, φιλανθρωπικός, εκπαιδευτικός, επιστημονικός, πολιτιστικός και γενικά επωφελής για την κοινωνία

  • Η Εταιρεία Διογένης δραστηριοποιείται στον τομέα της πολιτικής για τα ναρκωτικά στην Ελλάδα, στην ΝΑ Ευρώπη και διεθνώς από το 2010.
    Δεν έχει κάποια σχέση χρηματοδότησης από την Ελληνική Πολιτεία.
    Συμφωνεί με τις ΜΚΟ που υπέβαλαν διεξοδικές και εμπεριστατωμένες παρατηρήσεις στο Νομοσχέδιο.
    Κατά τη γνώμη μας δεν πρέπει μόνο να ακουστεί η φωνή τους, αλλά να τους ζητηθεί να εμπλακούν ενεργά στη διαμόρφωση νομοσχεδίου που θα ανταποκρίνεται στην λειτουργία των ΜΚΟ, στον κοινωνικό τους ρόλο και στην αγαστή συνεργασία με την πολιτεία.

    Εκ των πραγμάτων θα φανεί αν η πολιτεία θα ακούσει τη φωνή των ΜΚΟ και θα εμπλουτίσει το νομοσχέδιο με τις ιδέες των ΜΚΟ.

    Με εκτίμηση,
    Θανάσης Αποστόλου
    Δ/ντής της Εταιρείας ΔΙΟΓΕΝΗΣ

  • Γ. Παρατηρήσεις επί του άρθρου 1 του σχεδίου νόμου

    παράγραφος 1θ
    α. Προτείνουμε τον όρο «χρηματικού ανταλλάγματος» αντί «ανταλλάγματος», καθώς ο εθελοντισμός προσφέρει ανταμοιβή στον εθελοντή με την ευρύτερη ηθική, κοινωνική και εκπαιδευτική έννοια.

    παράγραφος 1ι
    α. Είναι ασαφές για ποιο λόγο συμπεριλαμβάνεται σε σχέδιο νόμου για τις ΚΟΠ η εθελοντική εργασία σε κρατικούς φορείς, δημόσια νομικά πρόσωπα και ΟΤΑ. Η εν λόγω αναφορά εξομοιώνει τον εθελοντισμό στις ΚΟΠ με μοντέλα άμισθης προσφοράς έργου / εργασίας στον κρατικό τομέα, τα οποία δεν έχουν καμία συνάφεια με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Τουναντίον, η εξομοίωση δημιουργεί πεδίο παρερμηνείας της έννοιας του εθελοντισμού ως ενεργούς συμμετοχής στην ΚτΠ και ταυτόχρονα πεδίο παράκαμψης της εργασιακής νομοθεσίας.

    παράγραφος 1ιε
    α. Είναι ασαφές ποιες χρηματοδοτήσεις συμπεριλαμβάνονται υπό τον όρο «κρατικές» (προγράμματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προγράμματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, κ.ά.)

    Το παρόν κείμενο υπογράφεται από τα κάτωθι μέλη της Ελληνικής Πλατφόρμας για την Ανάπτυξη:
    ACTIONAID ΕΛΛΑΣ
    ATHENS NETWORK OF COLLABORATING EXPERTS (ANCE)
    HANDICAP CARE HELLAS
    ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΟΥ (ΚΜΟΠ)
    ONE EARTH
    PR.A.K.S.I.S – Προγράμματα Ανάπτυξης Κοινωνικής Στήριξης & Ιατρικής Συνεργασίας

    Συνδεδεμένα μέλη:
    FAIR TRADE HELLAS
    ΠΛΑΤΩ – Παγκόσμιος Ερευνητικός και Υλοποιητικός Οργανισμός Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας

  • Όσον αφορά στο Νομοσχέδιο για τις Κοινωφελείς Οργανώσεις Πολιτών (ΚΟΠ), το οποίο έχει τεθεί σε διαβούλευση, η Εθελοντική Περιβαλλοντική Ομάδα Αλμυρού «Εν Δράσει» και το Δίκτυο Συλλόγων ΜΚΟ Αλμυρού έχουν να παρατηρήσουν τα εξής:
    Σχετικά με το Άρθρο 1, παράγραφο α πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνει πιο σαφής και ακριβής ο νέος όρος για τις ΜΚΟ, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό πλαίσιο και να διαχωριστούν οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις από τις Μη Κερδοσκοπικές Επιχειρήσεις.
    Σχετικά με τα άρθρα 3,4,5 παρατηρούμε ότι τα παράβολα, με τα οποία επιβαρύνονται οι Σύλλογοι, είναι αρκετά δυσβάστακτα, ειδικά για κάποιους μικρούς Συλλόγους, οι οποίοι αδυνατούν να καλύψουν τα λειτουργικά τους έξοδα. Θα πρέπει να επανεξεταστεί το θέμα για να μπορέσουν οι ΜΚΟ να συνεχίζουν να εκπληρώνουν τους σκοπούς τους.
    Άρθρο 7:Πρέπει να διασαφηνιστεί ο όρος κρατική χρηματοδότηση και να καταργηθεί η φορολόγηση των δωρεών.
    Άρθρο 8: Οι Σύλλογοι επιβαρύνονται με μία ακόμη οικονομική καταβολή, η οποία αποτελεί ένα ακόμη πρόσθετο κόστος και είναι η τήρηση ιστοσελίδας. Επίσης, παύει η εφάπαξ καταβολή βοηθημάτων και απαιτούνται αποφάσεις Επιτροπής , πράγμα που προσθέτει μαζί τα άλλα και το μεγάλο και δύσκολο κομμάτι της γραφειοκρατίας.
    Άρθρο 10: Παρακαλούμε να γίνει διαχωρισμός των πραγματικών εθελοντών με ανιδιοτελή κίνητρα από τους εθελοντές με ιδιοτελείς σκοπούς. Επίσης, πιστεύουμε ότι θα παρατηρηθεί αδυναμία κάλυψης, από κάποιες ΚΟΠ, των δαπανών που προβλέπονται σε περίπτωση ατυχήματος.
    Εν κατακλείδι, τα ερωτήματά μας είναι: Θα είναι ΚΟΠ, οι 10.000 Οργανώσεις που υπάρχουν τώρα στην Ελλάδα, μετά την εφαρμογή του Νομοσχεδίου; Μετά την εφαρμογή του Νόμου θα υπάρχουν οι μικροί Σύλλογοι; Πού θα ενταχθούν; Πυρήνας της Κοινωνίας των Πολιτών, που όλοι μαζί προωθούμε είναι οι Οργανώσεις της Περιφέρειας. Τί θα γίνει με αυτές τις Οργανώσεις της γειτονιάς, αν δε μπορέσουν να ανταπεξέλθουν; Για να συνεχίσει να προωθείται ο εθελοντισμός πρέπει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο να παρακάμψει τις τροχοπέδες αυτές, που στο τέλος το μόνο που θα κάνουν θα είναι να δυσχεραίνουν τη συμμετοχή των πολιτών στις ΜΚΟ.

  • Το Σωματείο Βάσης Εργαζομένων στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΣΒΕΜΚΟ) από την ίδρυσή του το 2010 αποτελεί τον πρωτοβάθμιο κλαδικό συνδικαλιστικό φορέα των εργαζομένων στις πάσης φύσεως ΜΚΟ. Ως εκ τούτου, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε εκ των έσω τη λειτουργία των ΜΚΟ στην Ελλάδα, καθώς και τα προβλήματα που αυτή παρουσιάζει.

    Υπό αυτό το πρίσμα, θεωρούμε καταρχήν θετικό βήμα την απόπειρα θέσπισης νόμου που θα αποσκοπεί στη σύσταση διεύθυνσης ΚΟΠ και την τήρηση βάσεων δεδομένων, ενώ ταυτόχρονα θα ρυθμίζει ορισμένες πτυχές της λειτουργίας των ΜΚΟ. Συγκεκριμένα, θεωρούμε μεγάλης σημασίας τη διατήρηση των προϋποθέσεων που ορίζονται στο άρθρο 4 για την εγγραφή στο Ειδικό Μητρώο ΚΟΠ, όλων των διατάξεων των άρθρων 5 και 8 με σκοπό τη μέγιστη δυνατή διαφάνεια στη διαχείριση των οικονομικών πόρων, καθώς και τη διατήρηση των κυρώσεων και δη της μη συνέχισης κρατικών επιχορηγήσεων σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των ΜΚΟ με τις παραπάνω προϋποθέσεις.

    Όσον αφορά στο άρθρο 10 και την εθελοντική απασχόληση, αν και με πρώτη ανάγνωση φαίνεται θετική η προσπάθεια ρύθμισης του εθελοντισμού στις ΜΚΟ, μέσω της διατήρησης βιβλίου εθελοντών και του προσδιορισμού των υποχρεώσεων της εκάστοτε ΜΚΟ απέναντι στους εθελοντές, τα πραγματικά προβλήματα της εθελοντικής εργασίας όχι μόνο δεν λύνονται, αλλά ενισχύονται. Συγκεκριμένα, η 6η παράγραφος, σύμφωνα με την οποία δεν εφαρμόζεται η εργατική νομοθεσία στις περιπτώσεις εθελοντικής απασχόλησης, ούτε προάγει ούτε προστατεύει τον πραγματικό εθελοντισμό. Αντίθετα, δημιουργεί τις προϋποθέσεις μίας ευρύτατης απορρύθμισης στον χώρο της εργασίας. Υπενθυμίζουμε την αυξανόμενη σημασία του λεγόμενου «Τρίτου Τομέα» για την απασχόληση και την οικονομία. Πιο συγκεκριμένα:

    1. Η διάταξη είναι ασαφής. Ποια τμήματα της εργατικής νομοθεσίας δεν εφαρμόζονται; Η απαγόρευση της παιδικής εργασίας; Οι ρυθμίσεις για την υγιεινή της εργασίας; Οι ρυθμίσεις για το ωράριο; Στ’ αλήθεια, πόσες ώρες ημερησίως και το Σαββατοκύριακο θα είναι δυνατόν να εργάζονται οι εθελοντές ή οι «εθελοντές»;

    2. Πώς το νομοσχέδιο αντιμετωπίζει το (ιδιαίτερα συχνό) ενδεχόμενο η εθελοντική ιδιότητα να υποκρύπτει σχέση εργασίας, στο πλαίσιο της οποίας οι «εθελοντές» καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των ΜΚΟ, οι οποίες θα έπρεπε να καλύπτονται από μισθωτούς εργαζόμενους; Συνήθεις πρακτικές αρκετών διοικήσεων ΜΚΟ να ζητούν «εθελοντές για διαχείριση προγραμμάτων» με κανένα τρόπο δεν εμποδίζονται, αφήνοντας εκτεθειμένους τόσο τους εργαζόμενους όσο και τους εθελοντές.

    3. Πώς το νομοσχέδιο αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να αξιοποιηθεί η «εθελοντική» ιδιότητα με σκοπό να καλυφθούν παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας; Το ΣΒΕΜΚΟ είναι σε θέση να γνωρίζει ότι είναι συνηθέστατες στον χώρο και αφορούν πολύμηνες καθυστερήσεις μισθών, εργασία χωρίς σύμβαση, απολύσεις συνδικαλιστών και ποικίλες απειλές και πιέσεις σε αυτούς, κοκ. Τι εμποδίζει μία ΚΟΠ να «πειθαναγκάσει» τους εργαζόμενους που τις υφίστανται να εγγραφούν στο μητρώο «εθελοντών», έτσι ώστε να καλυφθούν τα πάντα; Που θα προσφύγουν στην συνέχεια αυτοί, αφού δεν θα ισχύει η εργατική νομοθεσία;
    Επειδή τα παραπάνω θέματα δεν αντιμετωπίζονται επαρκώς, θεωρούμε εξαιρετικά σκόπιμο στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο να επαληθευθεί ρητώς η υποχρέωση των πάσης φύσεως ΜΚΟ να συμμορφώνονται με την ισχύουσα εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία, καθώς και να προβλέπονται κυρώσεις σε περίπτωση αποδεδειγμένης παραβίασης του εργατικού δικαίου από τις διοικήσεις των ΜΚΟ, όπως η αναστολή της χρηματοδότησής τους ή η διαγραφή τους από το ειδικό μητρώο ΚΟΠ με όλες τις προβλεπόμενες συνέπειες. Η εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας δεν εμπόδισε, μέχρι στιγμής, την ανάπτυξη του εθελοντισμού. Ας αναλογιστούν κάποιοι μήπως τώρα, μαζί με την εργατική νομοθεσία, χαθεί και ο εθελοντισμός (χωρίς εισαγωγικά).

    Η ιδιοτελής επίκληση από τις διοικήσεις των ΜΚΟ του «ανθρωπιστικού και εθελοντικού» στοιχείου έχει τα όριά της: η προστασία των εργαζομένων και των εθελοντών, η απαρέγκλιτη εφαρμογή της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας, η οποία άλλωστε επιβάλλεται και από τους ευγενείς σκοπούς που οι ΚΟΠ επικαλούνται, είναι αδιαπραγματεύσιμα.

    Εμείς, οι εργαζόμενοι στις ΜΚΟ, επιλέξαμε με κριτήρια ηθικά, ιδεολογικά και προσωπικές θυσίες να προσανατολίσουμε την εργασιακή μας δύναμη στους συγκεκριμένους σκοπούς. Είμαστε εμείς που φέρουμε εις πέρας το έργο των ΜΚΟ παρά τα πενιχρά μέσα, την εργασιακή ανασφάλεια και τις γιγαντωμένες ανάγκες (ανθρωπιστικές, περιβαλλοντικές) λόγω των ασκούμενων πολιτικών που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Αυτούς τους εργαζομένους, αλλά και τους εθελοντές, που προσπαθούν να εμπλουτίσουν το βιογραφικό τους στην αναζήτηση αξιοπρεπούς εργασίας, θα περίμενε κανείς να προστατεύσει το νομοσχέδιο. Σίγουρα κάτι τέτοιο δεν γίνεται εδώ.

    Ως Σωματείο Βάσης Εργαζομένων στις ΜΚΟ θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε όλες τις διεκδικήσεις των εργαζομένων στον κλάδο και να αναλαμβάνουμε ενέργειες για τη βελτίωση των εργασιακών συνθηκών στις ΜΚΟ.

    Σωματείο Βάσης Εργαζομένων στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΣΒΕΜΚΟ)

  • 20 Οκτωβρίου 2014, 11:16 | Αλέξανδρος Μοντιάνο

    Στο 1.1.α αναφέρεται μεταξύ άλλων και: «…ανεξάρτητη από … κάθε τύπου …, επαγγελματικούς οργανισμούς…»

    Μια επαγγελματική κλαδική οργάνωση μπορεί να στηρίζει μια ΚΟΠ της οποίας το αντικείμενο είναι συναφές με την δραστηριότητά της και να αξιοποιούνται οι δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης των Μελών της.
    Με την παραπάνω διατύπωση περί ανεξαρτησίας μπορεί να αποκλεισθεί π.χ. η στήριξη παραγωγών τροφίμων προς μια ΚΟΠ η οποία ασχολείται με την επισιτιστική βοήθεια ασθενών κοινωνικών ομάδων. Τα νομικά πρόσωπα που συναπαρτίζουν μια κλαδική επαγγελματική οργάνωση (Σύνδεσμος, Επιμελητήριο κλπ) πρέπει να μπορούν να συμμετέχουν και σε μια ΚΟΠ με συναφές αντικείμενο εάν θέλουμε αυτή να είναι όντως Μη Κυβερνητική και κατά συνέπεια να μην εξαρτάται από κρατική επιχορήγηση.

    Στην Διεθνή πρακτική, η αρμονική ανάπτυξη του ιστού της κοινωνίας απαιτεί από και τους 3 τομείς, Κράτος – Επιχειρηματικότητα(Αγορά) – Κοινωνία των πολιτών να παίζουν πλήρως και σωστά τον ρόλο τους. Να ελέγχουν πλήρως και σωστά αλλήλους με σαφείς και διακριτούς ρόλους.

    Επίσης, η απαγόρευση συμμετοχής ειδικών κατηγοριών ανθρώπων στην Διοίκηση (4.1.β.αα), ενώ δεν απαγορεύεται η ιδιότητα μέλους είναι δυσλειτουργική και δεδομένου ότι οι περισσότερες από τις ιδιότητες αυτές είναι περιορισμένης χρονικής διάρκειας, δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από όσα καλείται πιθανόν να επιλύσει.

    Αλέξανδρος Μοντιάνο
    Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων

  • Η ΜΚΟ Σύνθεση Ενημέρωση Ευαισθητοποίηση Έρευνα για το HIV/AIDS συνυπογράφει τη θέση των υπόλοιπων ΜΚΟ όσον αφορά τις Κοινωφελείς Οργανώσεις Πολιτών.

  • 20 Οκτωβρίου 2014, 10:10 | MEDASSET

    Θεωρούμε την κατάργηση του όρου «Μη-Κυβερνητική Οργάνωση (Μ.Κ.Ο.)» ατυχή καθώς ο συγκεκριμένος όρος είναι αναγνωρισμένος διεθνώς και ο όρος Κ.Ο.Π. δεν φαίνεται να ξεκαθαρίζει κάτι ή να ανταποκρίνεται σε κάποια συγκεκριμένη ανάγκη. Αντιθέτως, ο όρος Κ.Ο.Π. μπορεί να δημιουργήσει αρκετές παρανοήσεις, ιδιαίτερα σε μεταφράσεις και σε διεθνή επικοινωνία.

  • 20 Οκτωβρίου 2014, 10:55 | ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ (ΠΑΝΔΟΙΚΟ)

    Σχετικά με το σχέδιο νόμου για τις Κοινωφελείς Οργανώσεις Πολιτών, το οποίο έχει τεθεί για διαβούλευση, το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ), έχει να παρατηρήσει τα εξής:

    1) Το ΠΑΝΔΟΙΚΟ είναι υπέρ του ελέγχου των ΜΚΟ για τον τρόπο διαχείρισης των χρημάτων που προέρχονται από κρατικές πηγές.

    2) Όμως, πιστεύουμε, ότι, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, δεν εξυπηρετεί αυτό το σκοπό, αφού καθιερώνει μια απίστευτη γραφειοκρατία, στην οποία είναι αδύνατον να ανταποκριθούν εθελοντικές οργανώσεις που προσφέρουν σημαντικό έργο, αλλά δεν έχουν οργανωμένες γραμματείες, λογιστήρια κλπ. Για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του νομοσχεδίου, θα πρέπει να ξοδέψουν χρήματα για να έχουν τις αντίστοιχες υπηρεσίες.

    3) Κατά συνέπεια δεν προωθεί τον εθελοντισμό, αλλά αποτελεί μια ακόμα τροχοπέδη από αυτές που έχουν ήδη μπει σε εθελοντικές οργανώσεις, είτε με το τέλος επιτηδεύματος, είτε με τους ελέγχους της εφορίας, οι οποίοι πολλές φορές είναι άδικοι και έχουν ήδη δημιουργήσει φοβία για τη συμμετοχή των πολιτών στις ΜΚΟ.

    4) Αν το νομοσχέδιο δεν έχει σκοπό τον ασφυκτικό έλεγχο της όλης δραστηριότητας των ΜΚΟ, τότε δημιουργεί υποψίες με ορισμένες από τις διατάξεις του, που οδηγούν σε αυτό το συμπέρασμα.

    5) Τέλος καθιερώνει άλλο ένα χαράτσι για τις ΜΚΟ, την αξία του οποίου δεν μπορούμε να αντιληφθούμε, όταν το κράτος βασίζει την αντιμετώπιση των εξόδων λειτουργίας του θεσμού ελέγχου των ΜΚΟ, σε εισφορές των ίδιων των ΜΚΟ, πράγμα που είναι από λόγους αρχής τουλάχιστον απαράδεκτο, αλλά και οικονομική αιμορραγία σε όσες δεν έχουν επαρκείς οικονομικές δυνατότητες.

    Η Εκτελεστική Γραμματεία
    Ν. Ασλάνογλου Βέροια, Ι. Βερβερίδης Χαλκιδική, Κ. Βολιώτης Βόλος, Σωτ. Γκανάτσιος Βόλος, Γ. Καλλιαμπέτσος Αθήνα, Παν. Κατσουλάκος Μακρακώμη, Μαίρη Χουλιέρη Χαλκίδα

  • Το Σωματείο μας είναι αναγνωρισμένο κοινωφελές μη κερδοσκοπικό σωματείο με πληθώρα δράσεων και προγραμμάτων (εκπαιδευτικών, αθλητικών, κατασκηνωτικών, επιμορφωτικών, κοινωνικής προσφοράς) στα οποία σήμερα μετέχουν χιλιάδες μέλη, ήδη από το έτος 1921. Αποτελεί μέλος του μεγαλύτερου παγκοσμίου κινήματος εθελοντισμού και κοινωνικής προσφοράς που συμπλήρωσε 170 χρόνια ζωής. Ταυτόχρονα είναι ένα αναγνωρισμένο αθλητικό σωματείο, ιδρυτικό μέλος στις περισσότερες από τις Ομοσπονδίες που συμμετέχει, μετέχοντας σε εθνικά και τοπικά πρωταθλήματα των αθλημάτων που προάγει.
    Θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξει μία διευκρίνιση ότι ο νέος νόμος (υπό διαβούλευση) δεν αποκλείει την παράλληλη ισχύ των αθλητικών νόμων 2725/1999 και 3057/2002 για ένα σωματείο.
    Ελένη Αθανασιάδου
    Γενική Γραμματέας της ΧΑΝΘ

  • Το Σωματείο Βάσης Εργαζομένων στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΣΒΕΜΚΟ) από την ίδρυσή του το 2010 αποτελεί τον πρωτοβάθμιο κλαδικό συνδικαλιστικό φορέα των εργαζομένων στις πάσης φύσεως ΜΚΟ. Ως εκ τούτου, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε εκ των έσω τη λειτουργία των ΜΚΟ στην Ελλάδα, καθώς και τα προβλήματα που αυτή παρουσιάζει.

    Υπό αυτό το πρίσμα, θεωρούμε καταρχήν θετικό βήμα την απόπειρα θέσπισης νόμου που θα αποσκοπεί στη σύσταση διεύθυνσης ΚΟΠ και την τήρηση βάσεων δεδομένων, ενώ ταυτόχρονα θα ρυθμίζει ορισμένες πτυχές της λειτουργίας των ΜΚΟ. Συγκεκριμένα, θεωρούμε μεγάλης σημασίας τη διατήρηση των προϋποθέσεων που ορίζονται στο άρθρο 4 για την εγγραφή στο Ειδικό Μητρώο ΚΟΠ, όλων των διατάξεων των άρθρων 5 και 8 με σκοπό τη μέγιστη δυνατή διαφάνεια στη διαχείριση των οικονομικών πόρων, καθώς και τη διατήρηση των κυρώσεων και δη της μη συνέχισης κρατικών επιχορηγήσεων σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των ΜΚΟ με τις παραπάνω προϋποθέσεις.

    Όσον αφορά στο άρθρο 10 και την εθελοντική απασχόληση, αν και με πρώτη ανάγνωση φαίνεται θετική η προσπάθεια ρύθμισης του εθελοντισμού στις ΜΚΟ, μέσω της διατήρησης βιβλίου εθελοντών και του προσδιορισμού των υποχρεώσεων της εκάστοτε ΜΚΟ απέναντι στους εθελοντές, τα πραγματικά προβλήματα της εθελοντικής εργασίας όχι μόνο δεν λύνονται, αλλά ενισχύονται. Συγκεκριμένα, η 6η παράγραφος, σύμφωνα με την οποία δεν εφαρμόζεται η εργατική νομοθεσία στις περιπτώσεις εθελοντικής απασχόλησης, ούτε προάγει ούτε προστατεύει τον πραγματικό εθελοντισμό. Αντίθετα, δημιουργεί τις προϋποθέσεις μίας ευρύτατης απορρύθμισης στον χώρο της εργασίας. Υπενθυμίζουμε την αυξανόμενη σημασία του λεγόμενου «Τρίτου Τομέα» για την απασχόληση και την οικονομία. Πιο συγκεκριμένα:

    1. Η διάταξη είναι ασαφής. Ποια τμήματα της εργατικής νομοθεσίας δεν εφαρμόζονται; Η απαγόρευση της παιδικής εργασίας; Οι ρυθμίσεις για την υγιεινή της εργασίας; Οι ρυθμίσεις για το ωράριο; Στ’ αλήθεια, πόσες ώρες ημερησίως και το Σαββατοκύριακο θα είναι δυνατόν να εργάζονται οι εθελοντές ή οι «εθελοντές»;

    2. Πώς το νομοσχέδιο αντιμετωπίζει το (ιδιαίτερα συχνό) ενδεχόμενο η εθελοντική ιδιότητα να υποκρύπτει σχέση εργασίας, στο πλαίσιο της οποίας οι «εθελοντές» καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των ΜΚΟ, οι οποίες θα έπρεπε να καλύπτονται από μισθωτούς εργαζόμενους; Συνήθεις πρακτικές αρκετών διοικήσεων ΜΚΟ να ζητούν «εθελοντές για διαχείριση προγραμμάτων» με κανένα τρόπο δεν εμποδίζονται, αφήνοντας εκτεθειμένους τόσο τους εργαζόμενους όσο και τους εθελοντές.

    3. Πώς το νομοσχέδιο αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να αξιοποιηθεί η «εθελοντική» ιδιότητα με σκοπό να καλυφθούν παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας; Το ΣΒΕΜΚΟ είναι σε θέση να γνωρίζει ότι είναι συνηθέστατες στον χώρο και αφορούν πολύμηνες καθυστερήσεις μισθών, εργασία χωρίς σύμβαση, απολύσεις συνδικαλιστών και ποικίλες απειλές και πιέσεις σε αυτούς, κοκ. Τι εμποδίζει μία ΚΟΠ να «πειθαναγκάσει» τους εργαζόμενους που τις υφίστανται να εγγραφούν στο μητρώο «εθελοντών», έτσι ώστε να καλυφθούν τα πάντα; Που θα προσφύγουν στην συνέχεια αυτοί, αφού δεν θα ισχύει η εργατική νομοθεσία;

    Επειδή τα παραπάνω θέματα δεν αντιμετωπίζονται επαρκώς, θεωρούμε εξαιρετικά σκόπιμο στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο να επαληθευθεί ρητώς η υποχρέωση των πάσης φύσεως ΜΚΟ να συμμορφώνονται με την ισχύουσα εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία, καθώς και να προβλέπονται κυρώσεις σε περίπτωση αποδεδειγμένης παραβίασης του εργατικού δικαίου από τις διοικήσεις των ΜΚΟ, όπως η αναστολή της χρηματοδότησής τους ή η διαγραφή τους από το ειδικό μητρώο ΚΟΠ με όλες τις προβλεπόμενες συνέπειες. Η εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας δεν εμπόδισε, μέχρι στιγμής, την ανάπτυξη του εθελοντισμού. Ας αναλογιστούν κάποιοι μήπως τώρα, μαζί με την εργατική νομοθεσία, χαθεί και ο εθελοντισμός (χωρίς εισαγωγικά).

    Η ιδιοτελής επίκληση από τις διοικήσεις των ΜΚΟ του «ανθρωπιστικού και εθελοντικού» στοιχείου έχει τα όριά της: η προστασία των εργαζομένων και των εθελοντών, η απαρέγκλιτη εφαρμογή της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας, η οποία άλλωστε επιβάλλεται και από τους ευγενείς σκοπούς που οι ΚΟΠ επικαλούνται, είναι αδιαπραγματεύσιμα.

    Εμείς, οι εργαζόμενοι στις ΜΚΟ, επιλέξαμε με κριτήρια ηθικά, ιδεολογικά και προσωπικές θυσίες να προσανατολίσουμε την εργασιακή μας δύναμη στους συγκεκριμένους σκοπούς. Είμαστε εμείς που φέρουμε εις πέρας το έργο των ΜΚΟ παρά τα πενιχρά μέσα, την εργασιακή ανασφάλεια και τις γιγαντωμένες ανάγκες (ανθρωπιστικές, περιβαλλοντικές) λόγω των ασκούμενων πολιτικών που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Αυτούς τους εργαζομένους, αλλά και τους εθελοντές, που προσπαθούν να εμπλουτίσουν το βιογραφικό τους στην αναζήτηση αξιοπρεπούς εργασίας, θα περίμενε κανείς να προστατεύσει το νομοσχέδιο. Σίγουρα κάτι τέτοιο δεν γίνεται εδώ.

    Ως Σωματείο Βάσης Εργαζομένων στις ΜΚΟ θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε όλες τις διεκδικήσεις των εργαζομένων στον κλάδο και να αναλαμβάνουμε ενέργειες για τη βελτίωση των εργασιακών συνθηκών στις ΜΚΟ.

    Σωματείο Βάσης Εργαζομένων σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΣΒΕΜΚΟ)

  • Γενικές παρατηρήσεις
    Με το συγκεκριμένο Νομοσχέδιο γίνεται μια πρώτη προσπάθεια να τεθεί ένα ενιαίο νομοθετικό πλαίσιο διαφάνειας στις σχέσεις του κράτους με τις Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, νομοθετικής κατοχύρωσης της εθελοντικής απασχόλησης, χρήσης της υφιστάμενης τεχνολογίας. Εντούτοις, το Νομοσχέδιο κατά την άποψη μας χρήζει σημαντικών περιθωρίων βελτίωση.
    Γενικές παρατηρήσεις: Η μετονομασία των Mη Kυβερνητικών Oργανώσεων (Νon Governmental Organizations) σε ΚΟΠ είναι σε λάθος κατεύθυνση. Ο διεθνώς αναγνωρισμένος όρος έχει τη δική του σκοπιμότητα, καταδεικνύοντας τις δυνατότητες που έχει η ίδια η κοινωνία να δρα αυτόνομα διαχειριζόμεν ζητήματα που την αφορούν βασιζόμενη στην ενεργή συμμετοχή των πολιτών μακριά από την κρατική καθοδήγηση. Η υπερεποπτεία του κράτους σε κάθε διάσταση της ζωής των πολιτών δεν πρέπει να καταλήξει στην έμμεση κατάργηση του πυρήνα και της συλλογικής δράσης της κοινωνίας των πολιτών. Σημαντικό έλλειμμα στο εν λόγω Νομοσχέδιο είναι η πρόβλεψη μέτρων και δράσεων για την ανάδειξη του έργου των ΜΚΟ, την αξιολόγηση, την επίλυση ουσιαστικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Οργανώσεις με τις αρμόδιες κρατικές αρχές. Στο όνομα της διαφάνειας και του ελέγχου, η Διοίκηση δημιουργεί επιπρόσθετο διοικητικό βάρος και οικονομική επιβάρυνση στις ΜΚΟ, εφαρμόζοντας μέτρα εισπρακτικού χαρακτήρα.
    Σε μια εποχή που όλοι μάχονται τα διοικητικά βάρη και την ατελείωτη γραφειοκρατία και «παλεύουν» υπέρ της απλοποίησης των διαδικασιών και των σχέσεων μεταξύ πολίτη και κράτους, συστήνεται μια Διεύθυνση υπουργείου με βασικό αντικείμενο τη συλλογή πληροφοριών, που ήδη υφίστανται στις βάσεις δεδομένων της Διοίκησης (π.χ. πρωτοδικεία, TAXIS – Υπουργείο Οικονομικών) και οι οποίες επ’ αμοιβή θα ζητούνται να υποβάλλονται από τις ΜΚΟ (!). Σήμερα που ακόμα και η υποχρεωτικότητα της εγγραφής επιχειρήσεων σε επιμελητήρια καθίσταται μη υποχρεωτική, ιδρύεται το «Επιμελητήριο των ΚΟΠ»??
    Προτείνεται η δημιουργία μίας βάσης δεδομένων (και όχι δύο) η οποία να περιλαμβάνει τα Σωματεία και τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις ανά τομέα δραστηριότητας. Παρατίθενται προτάσεις για την αποφυγή επιπλέον γραφειοκρατικής και οικονομικής επιβάρυνσης των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών μέσω της αξιοποίησης των ήδη υπαρχόντων εργαλείων/βάσεων:
    • Η δημιουργία της βάσης να πραγματοποιηθεί αρχικά από τα στοιχεία που υπάρχουν ήδη στο TAXIS και στα αρμόδια Πρωτοδικεία, για κάθε ένα από τα παραπάνω νομικά πρόσωπα, από τη Διεύθυνση ΚΟΠ.
    • Με το πέρας της δημιουργίας της βάσης να ζητηθεί η απογραφή / επιβεβαίωση των στοιχείων της βάσης από κάθε ΜΚΟ, με την τυχόν υποβολή σε ηλεκτρονική μορφή στοιχείων τεκμηρίωσης των δεδομένων της βάσης (π.χ. τελευταίο καταστατικό), ατελώς.
    • Με την ολοκλήρωση της συλλογής των στοιχείων και της δημιουργίας της βάσης, η οποία όπως ορθά προβλέπεται, πρέπει να είναι σε θέση να διασυνδεθεί ηλεκτρονικά με άλλα ειδικά μητρώα ή αρχεία δημοσίων υπηρεσιών, η ενημέρωσή της να γίνεται εμμέσως από τις μεταβολές των διασυνδεμένων με αυτή βάσεων, εκτός από τυχόν πληροφορίες οι οποίες δεν περιλαμβάνονται στα άλλα ειδικά μητρώα ή αρχεία δημοσίων υπηρεσιών και οι εγγεγραμμένες ΜΚΟ να υποχρεούνται να μεταβάλλουν στη βάση, ατελώς.
    • Στοιχεία όπως φορολογική ενημερότητα, ασφαλιστική ενημερότητα δεν έχουν καμία θέση στη βάση δεδομένων. Δύναται να αναζητούνται αυτεπαγγέλτως από την Διεύθυνση ΚΟΠ. Σε περίπτωση όμως που η εν ισχύ εγγραφή στο μητρώο ΚΟΠ σημαίνει την καταβολή της οιασδήποτε κρατικής χρηματοδότησης (δεν αναφέρεται πουθενά στο νομοσχέδιο) χωρίς την εκ νέου προσκόμιση του πλήθους δικαιολογητικών που σήμερα ζητούνται, τότε η βάση δεδομένων ΚΟΠ πρέπει να είναι ενημερωμένη για κάθε νομιμοποιητικό στοιχείο που αφορά την ΜΚΟ.
    • Η ύπαρξη «φορολογικού πιστοποιητικού», μια υποχρέωση – ιδιαίτερα κοστοβόρα – μεγάλων ανωνύμων εταιρειών και εταιρειών περιορισμένης ευθύνης σήμερα, δεν δύναται να αποτελεί βασική προϋπόθεση για την κρατική χρηματοδότηση μιας ΚΟΠ. Αρκετά προγράμματα ήδη ελέγχονται από εταιρείες ορκωτών λογιστών που επιλέγονται από τις αρμόδιες αρχές για τον έλεγχο των υλοποιούμενων προγραμμάτων αλλά και από άλλους εμπλεκόμενους φορείς (Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, Ευρωπαϊκή Ένωση κ.α). Σε κάθε περίπτωση προτείνεται η ένταξη του κόστους ελέγχων από ορκωτούς λογιστές σε όλες τις επιχορηγήσεις στις άμεσες δαπάνες, δηλαδή πέραν των έμμεσων δαπανών. Είναι σκόπιμο προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε σπίλωση των ΜΚΟ για διασύνδεση τους με εταιρείες/ορκωτούς λογιστές να προβλεφθούν κυρώσεις στους ορκωτούς λογιστές για πλημμελείς ελέγχους.
    • Η Διεύθυνση ΚΟΠ φαίνεται να ασχολείται κυρίως με την επεξεργασία αιτήσεων και την θεματοφυλακή δύο βάσεων δεδομένων, επ’ αμοιβή από τις ΜΚΟ! Είναι σκόπιμο να ασχοληθεί με την ουσία και να εντάξει στα καθήκοντα της:
    -Την διενέργεια ελέγχων αναφορικά με την καταβολή των χρηματοδοτήσεων σε ΜΚΟ όχι μόνον από την πλευρά της ορθής αξιοποίησης των κονδυλίων από τις ΜΚΟ αλλά και της συνέπειας των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών και την άσκησης πίεσης/κυρώσεων όσον αφορά στην έγκαιρη καταβολή των χρηματοδοτήσεων. Οι καθυστερήσεις καταβολής των δόσεων και αποπληρωμών, όχι μηνών αλλά και ετών μετά την λήξη των υλοποιούμενων προγραμμάτων (τουλάχιστον στα συγχρηματοδοτούμενα ευρωπαϊκά προγράμματα) δημιουργούν τεράστια λειτουργικά προβλήματα στις ΜΚΟ και ο κίνδυνος να φαίνονται «παραβατικές» από υπαιτιότητα του Δημοσίου είναι μεγάλος. Είναι ευκαιρία μέσω του Νομοσχεδίου να προβλεφθούν μέτρα (π.χ «έκδοση πιστοποιητικού αναστολής» από την Διεύθυνση ΚΟΠ) που να αναστέλλουν τις οικονομικές υποχρεώσεις των ΜΚΟ έναντι του Δημοσίου (καταβολή φόρων, ΦΠΑ, ασφαλιστικών εισφορών κ.α) που απορρέουν από την υλοποίηση των προγραμμάτων, έως ότου οι αρμόδιες αρχές καταβάλουν τις προβλεπόμενες χρηματοδοτήσεις.
    -Την προβολή του έργου των ελεγμένων ΜΚΟ και την ανάπτυξη δράσεων για την ενίσχυση της πρόσβασης και συμμετοχής των πολιτών στις δράσεις των ΜΚΟ

    Ειδικότερα επί του άρθρου 1: Το «Ετήσιο Φορολογικό Πιστοποιητικό» αναφερόταν στο άρθρο 82 Ν.2238/1994 (παλιός Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος). Το άρθρο αυτό καταργήθηκε με την παρ. 11 του άρθρου 26 του νόμου 4223/2013 (ΦΕΚ Α’ 287/31.12.2013) από την έναρξη ισχύος του νόμου 4172/2013, δηλαδή του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, συμπεριλαμβανομένων και όλων των κανονιστικών πράξεων και εγκυκλίων που έχουν εκδοθεί κατ’ εξουσιοδότηση αυτού του νόμου. Σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 72 του ν. 4172/2013, για τα εισοδήματα που αποκτώνται και τις δαπάνες που πραγματοποιούνται, κατά περίπτωση, στα φορολογικά έτη που αρχίζουν από την 1η Ιανουαρίου 2014 και μετά, με την επιφύλαξη των παραγράφων 2-17 του άρθρου 72 του ιδίου νόμου, ισχύει ο νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος (άρθρα 1 έως και 71 του ν. 4172/2013).
    Περαιτέρω, δεν αποσαφηνίζεται αν η αναφορά γίνεται στην πραγματικότητα στο «Φορολογικό Πιστοποιητικό» του άρθρου 65Α του Ν. 4174/2013 (το οποίο προστέθηκε με την παρ. 6 του άρθρου 49 του ν. 4223/2013 – Α΄ 287/31.12.2013) και σύμφωνα με την παρ. 40 του άρθρου 66 του Ν.4174/2013 (η οποία προστέθηκε με την παρ. 2 του άρθρου 50 του ν. 4223/2013 – Α΄ 287/2013), ΙΣΧΥΕΙ από 1.1.2014 ενώ ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ για τις χρήσεις που αρχίζουν από 1.1.2016 και μετά.
    Σε κάθε περίπτωση θα αρκούσε απλά οικονομικός απολογισμός νομίμως υπογεγραμμένος (λογιστής με ανάλογης τάξης άδεια άσκησης επαγγέλματος), λαμβανομένου υπ’ όψιν και του ιδιαίτερα υψηλού κόστος που απαιτείται για την έκδοση του φορολογικού πιστοποιητικού αλλά και του γεγονότος ότι αυτό θα καταργηθεί από 1.1.2016.

  • Γενικές παρατηρήσεις
    Με το συγκεκριμένο Νομοσχέδιο γίνεται μια πρώτη προσπάθεια να τεθεί ένα ενιαίο νομοθετικό πλαίσιο διαφάνειας στις σχέσεις του κράτους με τις Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, νομοθετικής κατοχύρωσης της εθελοντικής απασχόλησης, χρήσης της υφιστάμενης τεχνολογίας. Εντούτοις, το Νομοσχέδιο κατά την άποψη μας χρήζει σημαντικών περιθωρίων βελτίωση.
    Γενικές παρατηρήσεις: Η μετονομασία των Mη Kυβερνητικών Oργανώσεων (Νon Governmental Organizations) σε ΚΟΠ είναι σε λάθος κατεύθυνση. Ο διεθνώς αναγνωρισμένος όρος έχει τη δική του σκοπιμότητα, καταδεικνύοντας τις δυνατότητες που έχει η ίδια η κοινωνία να δρα αυτόνομα διαχειριζόμεν ζητήματα που την αφορούν βασιζόμενη στην ενεργή συμμετοχή των πολιτών μακριά από την κρατική καθοδήγηση. Η υπερεποπτεία του κράτους σε κάθε διάσταση της ζωής των πολιτών δεν πρέπει να καταλήξει στην έμμεση κατάργηση του πυρήνα και της συλλογικής δράσης της κοινωνίας των πολιτών. Σημαντικό έλλειμμα στο εν λόγω Νομοσχέδιο είναι η πρόβλεψη μέτρων και δράσεων για την ανάδειξη του έργου των ΜΚΟ, την αξιολόγηση, την επίλυση ουσιαστικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Οργανώσεις με τις αρμόδιες κρατικές αρχές. Στο όνομα της διαφάνειας και του ελέγχου, η Διοίκηση δημιουργεί επιπρόσθετο διοικητικό βάρος και οικονομική επιβάρυνση στις ΜΚΟ, εφαρμόζοντας μέτρα εισπρακτικού χαρακτήρα.
    Σε μια εποχή που όλοι μάχονται τα διοικητικά βάρη και την ατελείωτη γραφειοκρατία και «παλεύουν» υπέρ της απλοποίησης των διαδικασιών και των σχέσεων μεταξύ πολίτη και κράτους, συστήνεται μια Διεύθυνση υπουργείου με βασικό αντικείμενο τη συλλογή πληροφοριών, που ήδη υφίστανται στις βάσεις δεδομένων της Διοίκησης (π.χ. πρωτοδικεία, TAXIS – Υπουργείο Οικονομικών) και οι οποίες επ’ αμοιβή θα ζητούνται να υποβάλλονται από τις ΜΚΟ (!). Σήμερα που ακόμα και η υποχρεωτικότητα της εγγραφής επιχειρήσεων σε επιμελητήρια καθίσταται μη υποχρεωτική, ιδρύεται το «Επιμελητήριο των ΚΟΠ»??
    Προτείνεται η δημιουργία μίας βάσης δεδομένων (και όχι δύο) η οποία να περιλαμβάνει τα Σωματεία και τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις ανά τομέα δραστηριότητας. Παρατίθενται προτάσεις για την αποφυγή επιπλέον γραφειοκρατικής και οικονομικής επιβάρυνσης των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών μέσω της αξιοποίησης των ήδη υπαρχόντων εργαλείων/βάσεων:
    • Η δημιουργία της βάσης να πραγματοποιηθεί αρχικά από τα στοιχεία που υπάρχουν ήδη στο TAXIS και στα αρμόδια Πρωτοδικεία, για κάθε ένα από τα παραπάνω νομικά πρόσωπα, από τη Διεύθυνση ΚΟΠ.
    • Με το πέρας της δημιουργίας της βάσης να ζητηθεί η απογραφή / επιβεβαίωση των στοιχείων της βάσης από κάθε ΜΚΟ, με την τυχόν υποβολή σε ηλεκτρονική μορφή στοιχείων τεκμηρίωσης των δεδομένων της βάσης (π.χ. τελευταίο καταστατικό), ατελώς.
    • Με την ολοκλήρωση της συλλογής των στοιχείων και της δημιουργίας της βάσης, η οποία όπως ορθά προβλέπεται, πρέπει να είναι σε θέση να διασυνδεθεί ηλεκτρονικά με άλλα ειδικά μητρώα ή αρχεία δημοσίων υπηρεσιών, η ενημέρωσή της να γίνεται εμμέσως από τις μεταβολές των διασυνδεμένων με αυτή βάσεων, εκτός από τυχόν πληροφορίες οι οποίες δεν περιλαμβάνονται στα άλλα ειδικά μητρώα ή αρχεία δημοσίων υπηρεσιών και οι εγγεγραμμένες ΜΚΟ να υποχρεούνται να μεταβάλλουν στη βάση, ατελώς.
    • Στοιχεία όπως φορολογική ενημερότητα, ασφαλιστική ενημερότητα δεν έχουν καμία θέση στη βάση δεδομένων. Δύναται να αναζητούνται αυτεπαγγέλτως από την Διεύθυνση ΚΟΠ. Σε περίπτωση όμως που η εν ισχύ εγγραφή στο μητρώο ΚΟΠ σημαίνει την καταβολή της οιασδήποτε κρατικής χρηματοδότησης (δεν αναφέρεται πουθενά στο νομοσχέδιο) χωρίς την εκ νέου προσκόμιση του πλήθους δικαιολογητικών που σήμερα ζητούνται, τότε η βάση δεδομένων ΚΟΠ πρέπει να είναι ενημερωμένη για κάθε νομιμοποιητικό στοιχείο που αφορά την ΜΚΟ.
    • Η ύπαρξη «φορολογικού πιστοποιητικού», μια υποχρέωση – ιδιαίτερα κοστοβόρα – μεγάλων ανωνύμων εταιρειών και εταιρειών περιορισμένης ευθύνης σήμερα, δεν δύναται να αποτελεί βασική προϋπόθεση για την κρατική χρηματοδότηση μιας ΚΟΠ. Αρκετά προγράμματα ήδη ελέγχονται από εταιρείες ορκωτών λογιστών που επιλέγονται από τις αρμόδιες αρχές για τον έλεγχο των υλοποιούμενων προγραμμάτων αλλά και από άλλους εμπλεκόμενους φορείς (Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, Ευρωπαϊκή Ένωση κ.α). Σε κάθε περίπτωση προτείνεται η ένταξη του κόστους ελέγχων από ορκωτούς λογιστές σε όλες τις επιχορηγήσεις στις άμεσες δαπάνες, δηλαδή πέραν των έμμεσων δαπανών. Είναι σκόπιμο προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε σπίλωση των ΜΚΟ για διασύνδεση τους με εταιρείες/ορκωτούς λογιστές να προβλεφθούν κυρώσεις στους ορκωτούς λογιστές για πλημμελείς ελέγχους.
    • Η Διεύθυνση ΚΟΠ φαίνεται να ασχολείται κυρίως με την επεξεργασία αιτήσεων και την θεματοφυλακή δύο βάσεων δεδομένων, επ’ αμοιβή από τις ΜΚΟ! Είναι σκόπιμο να ασχοληθεί με την ουσία και να εντάξει στα καθήκοντα της:
    – Την διενέργεια ελέγχων αναφορικά με την καταβολή των χρηματοδοτήσεων σε ΜΚΟ όχι μόνον από την πλευρά της ορθής αξιοποίησης των κονδυλίων από τις ΜΚΟ αλλά και της συνέπειας των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών και την άσκησης πίεσης/κυρώσεων όσον αφορά στην έγκαιρη καταβολή των χρηματοδοτήσεων. Οι καθυστερήσεις καταβολής των δόσεων και αποπληρωμών, όχι μηνών αλλά και ετών μετά την λήξη των υλοποιούμενων προγραμμάτων (τουλάχιστον στα συγχρηματοδοτούμενα ευρωπαϊκά προγράμματα) δημιουργούν τεράστια λειτουργικά προβλήματα στις ΜΚΟ και ο κίνδυνος να φαίνονται «παραβατικές» από υπαιτιότητα του Δημοσίου είναι μεγάλος. Είναι ευκαιρία μέσω του Νομοσχεδίου να προβλεφθούν μέτρα (π.χ «έκδοση πιστοποιητικού αναστολής» από την Διεύθυνση ΚΟΠ) που να αναστέλλουν τις οικονομικές υποχρεώσεις των ΜΚΟ έναντι του Δημοσίου (καταβολή φόρων, ΦΠΑ, ασφαλιστικών εισφορών κ.α) που απορρέουν από την υλοποίηση των προγραμμάτων, έως ότου οι αρμόδιες αρχές καταβάλουν τις προβλεπόμενες χρηματοδοτήσεις.
    – Την προβολή του έργου των ελεγμένων ΜΚΟ και την ανάπτυξη δράσεων για την ενίσχυση της πρόσβασης και συμμετοχής των πολιτών στις δράσεις των ΜΚΟ

    Ειδικότερα επί του άρθρου 1: Το «Ετήσιο Φορολογικό Πιστοποιητικό» αναφερόταν στο άρθρο 82 Ν.2238/1994 (παλιός Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος). Το άρθρο αυτό καταργήθηκε με την παρ. 11 του άρθρου 26 του νόμου 4223/2013 (ΦΕΚ Α’ 287/31.12.2013) από την έναρξη ισχύος του νόμου 4172/2013, δηλαδή του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, συμπεριλαμβανομένων και όλων των κανονιστικών πράξεων και εγκυκλίων που έχουν εκδοθεί κατ’ εξουσιοδότηση αυτού του νόμου. Σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 72 του ν. 4172/2013, για τα εισοδήματα που αποκτώνται και τις δαπάνες που πραγματοποιούνται, κατά περίπτωση, στα φορολογικά έτη που αρχίζουν από την 1η Ιανουαρίου 2014 και μετά, με την επιφύλαξη των παραγράφων 2-17 του άρθρου 72 του ιδίου νόμου, ισχύει ο νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος (άρθρα 1 έως και 71 του ν. 4172/2013).
    Περαιτέρω, δεν αποσαφηνίζεται αν η αναφορά γίνεται στην πραγματικότητα στο «Φορολογικό Πιστοποιητικό» του άρθρου 65Α του Ν. 4174/2013 (το οποίο προστέθηκε με την παρ. 6 του άρθρου 49 του ν. 4223/2013 – Α΄ 287/31.12.2013) και σύμφωνα με την παρ. 40 του άρθρου 66 του Ν.4174/2013 (η οποία προστέθηκε με την παρ. 2 του άρθρου 50 του ν. 4223/2013 – Α΄ 287/2013), ΙΣΧΥΕΙ από 1.1.2014 ενώ ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ για τις χρήσεις που αρχίζουν από 1.1.2016 και μετά.
    Σε κάθε περίπτωση θα αρκούσε απλά οικονομικός απολογισμός νομίμως υπογεγραμμένος (λογιστής με ανάλογης τάξης άδεια άσκησης επαγγέλματος), λαμβανομένου υπ’ όψιν και του ιδιαίτερα υψηλού κόστος που απαιτείται για την έκδοση του φορολογικού πιστοποιητικού αλλά και του γεγονότος ότι αυτό θα καταργηθεί από 1.1.2016.

  • 20 Οκτωβρίου 2014, 09:54 | ΟΛΚΕ

    Την κοινή θέση ΜΚΟ και Δικτύων συνυπογράφει επίσης η ΟΛΚΕ – Ομοφυλοφιλική και Λεσβιακή Κοινότητας Ελλάδας

  • 20 Οκτωβρίου 2014, 09:09 | Νίκος Μυλωνάς

    Οι Οικογένειες Ουράνιο Τόξο συνυπογράφουν το κείμενο: «Κοινή θέση 49 ΜΚΟ και δικτύων».
    Νίκος Μυλωνάς
    για τις Οικογένειες Ουράνιο Τόξο

  • 20 Οκτωβρίου 2014, 07:21 | Σταύρος Μωρεσόπουλος

    Η δημιουργία ένος ενιαίου εθνικού μητρώου όλων των ΜΚΟ και των υπολοίπων συναφών φορέων που έχουν νομική προσωπικότητα, είναι κατ΄αρχάς απαραίτητη σε ένα ευνομούμενο κράτος και κάθε προσπάθεια ρύθμισης –συμπεριλαμβανομένης και της αυτορύθμισης- της Κοινωνίας των Πολιτών, αποτελούν ελπιδοφόρo βήμα αναφορικά με τη δυναμική που μπορεί να αναπτυχθεί σε σχέση με το ρόλο που η Κοινωνία των Πολιτών έχει επωμισθεί να επιτελέσει – με την ταυτόχρονη αναγνώριση του ρόλου της από την πολιτεία. Διαβάζοντας ωστόσο το συνολικό κείμενο του υπό διαβούλευση νομοθετήματος, γίνεται διακριτή η έντονη πρόθεση του ελεγκτικού του ρόλου, -που αποτελεί μεν μια πραγματική ανάγκη που έχει επανειλημμένα επιβεβαιωθεί τόσο από τα αποκαλυφθέντα πρόσφατα, αλλά και παλαιότερα συμπτώματα κατασπατάλησης χρημάτων και διαφθοράς- αλλά ταυτόχρονα γίνεται διακριτή η έλλειψη βασικών στοιχείων που θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνει. Έτσι, θα πρέπει στο σύνολό του να ανασκευαστεί και με σαφήνεια να ληφθούν υπόψη στο σύνολο των άρθρων του, τόσο η διαφορετικότητα, όσο και τα οικονομικά μεγέθη των φορέων που το νομοσχέδιο αυτό περιλαμβάνει και με σαφή διαχωρισμό τους από τους φορείς των ΟΤΑ και άλλων δημόσιων φορέαων.

    Αναδεικνύεται ταυτόχρονα η ανάγκη άμεσου ελέγχου και απόδοσης ευθυνών σε αυτές τις ΜΚΟ (που κυρίως προέρχονται από τη βάση του ΥΔΑΣ και κυρίως, για ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν εκτός της χώρας με κόστος πολλών εκατομυρίων), για να καθαρίσει το τοπίο και να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη στο σύνολο των φορέων που αναπτύσσουν τη δραστηριότητά τους με εντιμότητα και τιμούν τον όρο του εθελοντισμού. Ταυτόχρονα, να αποδεσμευτούν οι εγκριθείσες επιχορηγήσεις για σχέδια που είχαν ήδη υλοποιηθεί τα έτη 2011 και 2012 και έχουν δεσμευτεί με εντολή του κ. Πρωθυπουργού από τη ΓΓ της Κυβέρνησης στις 21/08.2012 με την υποχρέωση της επανεξέτασής τους, γεγονός που έως σήμερα δεν έχει πραγματοποιηθεί φέρνοντας στα πρόθυρα ‘πτώχευσης’ έναν σημαντικό αριθμό φορέων.

    Στην Ελλάδα έως σήμερα, με τους νόμους 2731/1999 (ΜΚΟ του Υπουργείου Εξωτερικών) και 2646/1998 (Πιστοποιημένες Μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες του Υπουργείου Υγείας) το θέμα της Κοινωνίας των Πολιτών αντιμετωπίζεται αποσπασματικά και με τρόπο ελλειπή. Τα υπόλοιπα Υπουργεία έχουν τις δικές τους βάσεις δεδομένων οργανωμένες η όχι, η λειτουργία των οποίων διέπεται με από σειρά άρθρων σπαρμένων σε διάφορα νομοθετήματα –κυρίως του Υπουργείου Οικονομικών- που η παρακολούθησή τους σε συνδασμό με τις συνεχείς τροποποιήσεις τους, έχει καταστεί σχεδόν αδύνατη, γεγονός που και το παρόν νομοσχέδιο δεν αντιμετωπίζει παρά μόνον αποσπασματικά. Τόσο στην ήδη υπάρχουσα νομοθεσία αλλά και στο παρόν νομοθέτημα, απουσιάζει ένας σαφής ορισμός της έννοιας της Κοινωνίας των Πολιτών, η οποία έχει μόνον σε κάποιο βαθμό διαμορφωθεί στην πράξη, κυρίως μέσω του αυτοχαρακτηρισμού των ίδιων των οργανώσεων. Θα ήταν χρήσιμο να ληφθεί σοβαρά υπόψη η απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης «Θεμελιώδεις Αρχές για το Status των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στην Ευρώπη» (Απόφαση των αντιπροσώπων στην 837η συνάντησή τους στις 16 Απριλίου 2003 – που υπάρχει σε μετάφρασή του στον δικτυακό τόπο http://elawyer.blogspot.gr/2007/06/blog-post.html που αναφερεται στις έννοιες αυτές αναλυτικά. Χρήσιμο θα ήταν ακόμη, να ληφθούν υπόψη απόψεις και συμπεράσματα της διεθνούς εμπειρίας που αναπτύσσονται στο βιβλίο “NGO Involvement in International Governance and Policy: Sources of Legitimacy’ (216 σελ), που -δυστυχώς μόνον ένα μέρος του (σελ 184-219)- μπορεί να βρεθεί στον παρατιθέμενο σύνδεσμο http://books.google.gr/books?id=gU4vJvvrIqMC&printsec=frontcover&hl=el#v=onepage&q&f=false.

    Αν και ο όρος κυβερνητικές οργανώσεις (Μ.Κ.Ο.) αποτελεί στη γλώσσα μας νεολογισμό, αποδίδοντας στα ελληνικά τον αγγλικό όρο Non-Governmental Organisations (NGOs) όπου η λέξη Government αφορά στην ευρύτερη έννοια των κρατικών οντοτήτων, πρόκειται για έναν διεθνή όρο (στην αγγλική του έκφραση) που είναι υϊοθετημένος από το Συμβούλέναιο της Ευρώπης, τον ΟΗΕ, την ΕΕ και τις εθνικές νομοθεσίες πολλών Δυτικοευρωπαϊκών χωρών κ.α. και θα ήταν μάλλον αδόκιμο να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε μια νέα ορολογία που θα ήταν τουλάχιστον δυσνόητη σε κάθε διεθνή επικοινωνία.

    Επίσης, πρέπει να προτιμηθεί η ίδρυση Ανεξάρτητης Αρχής, με μία Εθνική βάση κατανεμημένη ανά Υπουργειο Περιφέραια, Δήμο και άλλες θεσμοθετημένες διοικητικές αρχές, όπου η υλοποίηση του σχεδίου θα ήταν περισσότερο ευέλικτη και λιγότερο εκτεθειμένη σε συνεχείς τροποποιήσεις του από αλλαγές Υπουργών ή Κυβερνήσεων.

  • 20 Οκτωβρίου 2014, 04:11 | WWF Ελλάς

    – Λείπει η πολύ σημαντική αναφορά στο ότι για να καθίσταται ένας οργανισμός ΚΟΠ (ή ΜΚΟ) πρέπει η συμμετοχή σε αυτόν να είναι εθελοντική και να μη συναρτάται από την πρόσβαση σε δικαιώματα/απολαβές/κλπ. Πχ δεν είναι ΜΚΟ κάποιος οργανισμός που η συμμετοχή σε αυτόν δίνει δικαιώματα που το μέλος δεν θα μπορούσε αλλιώς να έχει (κυνηγητικοί σύλλογοι και έκδοση κυνηγετικής άδειας, σύλλογοι παλαιών αυτοκινήτων και ατέλεια, αθλητικά σωματεία, κλπ).
    – Τόσο στους ορισμούς όσο και ευρύτερα στο σχέδιο νόμου δεν εμπεριέχεται καμία αναφορά στις άτυπες μορφές κοινωνικής δράσης και συνεργασίας, οι οποίες παρότι δεν είναι καταστατικά οργανισμοί, συχνά προσφέρουν σημαντικό κοινωφελές έργο.

  • 19 Οκτωβρίου 2014, 20:40 | «ΗΛΕΚΤΡΟΝ»

    «ΗΛΕΚΤΡΟΝ»
    ΠΕΡΙΒΑΝΤΟΛΟΓΙΚΟΣ – ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ – ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ

    Έδρα: Πεύκων 116 Μεταμόρφωση Τ.Κ. 144 51
    ΑΦΜ: 997588717 Δ.Ο.Υ. Ν. Φιλαδέλφειας
    Τηλ.: 6976.996.290 – 6944.397.603 – 210 28.28.228
    e-mail: elektron.koustibis@gmail.com
    elektron.alexiouth@gmail.com
    Site: http://syllogoselektron.blogspot.com

    Μεταμόρφωση 19 Οκτωβρίου 2014
    Αρ. πρωτ. 610

    Πανελλήνιο Παρατηρητήριο των Οργανώσεων
    της Κοινωνίας Πολιτών

    Κύριοι,

    Σχετικά με το προσχέδιο του Νόμου για τις Κοινωφελής Οργανώσεις Πολιτών, έχουμε να επισημάνουμε τα εξής :
    Η όλη φιλοσοφία και δομή του νομοσχεδίου κινείται προς λάθος κατεύθυνση. Με το νομοσχέδιο ουσιαστικά επιχειρείται να δημιουργηθεί μία ακόμη δημόσια ανασταλτική γραφειοκρατική υπηρεσία, χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.
    Επιχειρείται να δημιουργηθεί μία αστυνομικού τύπου υπηρεσία, η οποία θα έχει την δυνατότητα να χωρίζει τις οργανώσεις σε αρεστές και μη αρεστές. Οι αρεστές – ημέτερες θα απολαμβάνουν της ασυλίας του νόμου, δια των γνωστών παραλείψεων ή «παραλείψεων» των διαφόρων υπηρεσιών να κάνουν το καθήκον του, οι δε μη αρεστές θα υφίστανται την αυστηρότητα της εφαρμογής των διατάξεων του νόμου, δια του υπερβάλλοντος ζήλου των αρμοδίων υπαλλήλων.
    Με το νομοσχέδιο επιβάλλονται στις ΚΟΠ υπερβολικά δαπανηρές διαδικασίες είτε με την μορφή χρηματικών καταβολών, είτε με την μορφή γραφειοκρατικών διαδικασιών.

    Όταν π.χ. 10 -15 άνθρωποι μαζεύονται οικειοθελώς και με δικά τους χρήματα προσπαθούν να οργανώσουν βάρδιες για να φυλάξουν την Πάρνηθα και δεν έχουν ούτε καν ένα μόνιμο στέκι (γραφείο κλπ), είναι πολύ μεγάλη πολυτέλεια και πρόκληση να ζητά κανείς από τους ανθρώπους αυτούς να δώσουν 50 και 200 ευρώ για παράβολα και να πληρώσουν την δημιουργία ιστοσελίδας και κάποιον που να χειρίζεται την γραφειοκρατία που θέτει το νομοσχέδιο.
    Απλά κάθονται σπίτι τους και θα βλέπουν την Πάρνηθα να καίγεται.

    Το νομοσχέδιο είναι λάθος πρέπει να αποσυρθεί και να τεθεί πάνω σε άλλες βάσεις και σε άλλη φιλοσοφία. Την φιλοσοφία του συνεργάζομαι και ελέγχω και όχι την φιλοσοφία, Κράτος είμαι ότι θέλω κάνω.

    Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία θελήσετε.

    Για το Διοικητικό Συμβούλιο

    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

    Χρήστος Κουστιμπής
    Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

    Θεμιστοκλής Αλεξίου

  • Σχόλια επί του σχεδίου νόμου για τις Κοινωφελείς Οργανώσεις Πολιτών

    Α. Εισαγωγικά σχόλια
    Πλήθος μικρών και μεγαλύτερων Μη Κυβερνητικών / Μη Κερδοσκοπικών Οργανώσεων με κοινωφελές έργο βάσει καταστατικού (ΜΚΟ) έχουν επανειλημμένως εκφράσει την ανάγκη για ένα νομοσχέδιο που θα ορίζει τις απαραίτητες διαδικασίες λογοδοσίας της οργανωμένης Κοινωνίας των Πολιτών (ΚτΠ), θα στηρίζει την ανάπτυξή τους προς όφελος της κοινωνίας & του περιβάλλοντος και θα αναγνωρίζει την ουσιαστική αξία του εθελοντισμού. Το εν λόγω νομοσχέδιο θέτει τεχνοκρατικούς κανόνες για την (επαν)εγγραφή των ΜΚΟ σε μητρώα με στόχο τη διαφανή αξιοποίηση & τον αποτελεσματικό έλεγχο των κρατικών επιχορηγήσεων. Καλωσορίζουμε την πρόθεση κάλυψης του νομοθετικού αυτού κενού (με σοβαρές επιφυλάξεις για συγκεκριμένους κανονισμούς και τη διαδικασία διαβούλευσης, όπως αναλύεται παρακάτω). Είναι όμως απογοητευτική η παντελής απουσία μέσα στο κείμενο και στη γενικότερη επίσημη κρατική ρητορική η πρόθεση της Πολιτείας να θεσπίσει σχέδιο νόμου που:
    α. θα θέτει ουσιαστικά κριτήρια λογοδοσίας των ΜΚΟ, πέραν της οικονομικής διαφάνειας, όπως η αποτελεσματικότητα του έργου που παράγουν μέσω της αξιοποίησης κρατικών πόρων, η βιωσιμότητα των αποτελεσμάτων με στόχο την ανάπτυξη της κοινωνίας έναντι της εξαρτητοποίησής της από τις ΜΚΟ, η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του περιβάλλοντος σε όλα τα επίπεδα (συμπεριλαμβανομένων των εργαζόμενων στις ΜΚΟ),
    β. θα αναγνωρίζει τις ΜΚΟ (και τα δευτεροβάθμια δίκτυα στα οποία ανήκουν) ως επίσημους συνομιλητές σε τομείς που εξειδικεύονται και που παράγουν πολύτιμη έρευνα και γνώση, όπως η ισότητα, η ανάπτυξη, η υγεία, η εκπαίδευση, η προστασία του περιβάλλοντος, και θα διασφαλίζει την επίσημη συμμετοχή στο διάλογο για τη διαμόρφωση πολιτικών σε αυτούς τους τομείς,
    γ. θα αναγνωρίζει τον εθελοντισμό ως έκφραση έμπρακτης αλληλεγγύης και θα θέτει τις βάσεις για την επίσημη σύνδεση του εθελοντικού έργου στις ΜΚΟ με διαφορετικές κοινωνικές δομές & διαδικασίες, όπως τα σχολεία, την εναλλακτική στρατιωτική θητεία, τα προγράμματα ενσωμάτωσης ευπαθών κοινωνικών ομάδων, κ.ά.
    δ. θα θέτει τις βάσεις για την εκπαίδευση & την πρόοδο της κοινωνίας αναφορικά με τον αναγκαίο ρόλο της οργανωμένης Κοινωνίας των Πολιτών στη δημοκρατία, για παράδειγμα μέσω της ένταξης σχετικών μαθημάτων/ ενοτήτων στο σχολικό πρόγραμμα σπουδών, την υποστήριξη σχετικών ακαδημαϊκών / ερευνητικών προγραμμάτων.
    Το κείμενο δυστυχώς περιορίζεται στον οικονομικό έλεγχο των ΜΚΟ όσον αφορά τη διαχείριση των κρατικών πόρων και δεν θέτει κανένα άλλο ουσιαστικό κριτήριο ή υποστηρικτικό μηχανισμό, ώστε να διασφαλίσει τον ρόλο της οργανωμένης ΚτΠ και την προσφορά πραγματικής προστιθέμενης κοινωνικής & περιβαλλοντικής αξίας.

    Η πρότασή μας:
    Η νομοπαρασκευαστική επιτροπή να συνεργαστεί με δίκτυα ΜΚΟ, αντιπροσωπευτικά όλων των τομέων παρέμβασης (κοινωνία & περιβάλλον) και όλων των επιπέδων δράσης (τοπικό, εθνικό, διεθνές) για τον εμπλουτισμό του νομοσχεδίου αναφορικά με τα παραπάνω. Πλήθος ελληνικών ΜΚΟ συμμετέχουν ήδη σε διεθνή δίκτυα και πλατφόρμες συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας με διακρατικούς φορείς (όπως η ΕΕ) για τον σχεδιασμό πολιτικών και είναι σε θέση να μεταφέρουν βέλτιστες πρακτικές ευρωπαϊκών κρατών και διακρατικών θεσμών αναφορικά με τη θέσπιση κανονισμών για τη λειτουργία και τον ρόλο των ΜΚΟ.

    Β. Ερωτήσεις ως προς τη διαδικασία διαμόρφωσης του σχεδίου νόμου και δημόσιας διαβούλευσης
    1. Γνωρίζουμε ότι εκπρόσωποι του ιδρύματος Μποδοσάκη έχουν επισήμως ισχυριστεί ότι το Υπ. Εσωτερικών προχώρησε στη δημιουργία νομοσχεδίου έπειτα από πρωτοβουλία του Ιδρύματος. Προκύπτει ένα πολύ σοβαρό ερώτημα για τα όρια εξουσίας ενός ιδρύματος ιδιωτικού δικαίου, και πόσο μάλλον όταν στην νομοπαρασκευαστική επιτροπή συμμετέχει εκπρόσωπος του Ιδρύματος.
    2. Στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή, όπως αυτή συστήθηκε βάσει ΦΕΚ Β 803 (1/4/2014) συμμετέχει ένας εκπρόσωπος ΜΚΟ και ένας διευθύνων σύμβουλος εταιρείας συμβούλων. Με ποια κριτήρια έχουν επιλεγεί τα μέλη της επιτροπής;
    3. Στο σχετικό ΦΕΚ, άρθρο 3, παρ. 3 αναφέρεται η δυνατότητα πρόσκλησης στις συνεδριάσεις της επιτροπής εκπροσώπων ΜΚΟ. Στις 30/9/2014 (δύο ημέρες πριν τη δημοσίευση του σχεδίου νόμου) πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις εκπροσώπων ΜΚΟ με τον Γενικό Γραμματέα Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής του Υπουργείου Εσωτερικών, Άγγελο Συρίγο, μετά από πρόσκληση που απηύθυνε το Υπουργείο στις συγκεκριμένες οργανώσεις. Οι συναντήσεις αυτές δεν συνιστούν διαβούλευση επί της ουσίας, ενώ τίθεται και πάλι το ερώτημα για τα κριτήρια επιλογής των προσκεκλημένων οργανώσεων. (Μετά από παραίνεση προσκεκλημένου εκπροσώπου οργάνωσης, η πρόσκληση απευθύνθηκε και σε δευτεροβάθμια δίκτυα ΜΚΟ που συμμετέχουν οι αρχικά προσκεκλημένες οργανώσεις. Η πρόσκληση στάλθηκε μία ημέρα πριν την συνάντηση, δηλαδή τη Δευτέρα 29/9/2014, αφήνοντας ελάχιστα περιθώρια ευρύτερης συμμετοχής.)
    4. Η περίοδος δημόσιας διαβούλευσης (2-20/10) δεν είναι επαρκής για την εις βάθος μελέτη του περιεχομένου και την σύνθεση ουσιαστικών προτάσεων. (Γνωρίζουμε επίσης ότι η αρχική πρόθεση του Υπουργείου ήταν για μικρότερη περίοδο διαβούλευσης, την οποία το Υπουργείο παρέτεινε μετά από παραίνεση προσκεκλημένων εκπροσώπων ΜΚΟ.)

    Γ. Παρατηρήσεις επί των άρθρων του σχεδίου νόμου
    Άρθρο 01, παράγραφος 1θ
    α. Προτείνουμε τον όρο «χρηματικού ανταλλάγματος» αντί «ανταλλάγματος», καθώς ο εθελοντισμός προσφέρει ανταμοιβή στον εθελοντή με την ευρύτερη ηθική, κοινωνική και εκπαιδευτική έννοια. Άρθρο 01, παράγραφος 1ι
    α. Είναι ασαφές για ποιο λόγο συμπεριλαμβάνεται σε σχέδιο νόμου για τις ΚΟΠ η εθελοντική εργασία σε κρατικούς φορείς, δημόσια νομικά πρόσωπα και ΟΤΑ. Η εν λόγω αναφορά εξομοιώνει τον εθελοντισμό στις ΚΟΠ με μοντέλα άμισθης προσφοράς έργου / εργασίας στον κρατικό τομέα, τα οποία δεν έχουν καμία συνάφεια με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Τουναντίον, η εξομοίωση δημιουργεί πεδίο παρερμηνείας της έννοιας του εθελοντισμού ως ενεργούς συμμετοχής στην ΚτΠ και ταυτόχρονα πεδίο παράκαμψης της εργασιακής νομοθεσίας. Άρθρο 01, παράγραφος 1ιε
    α. Είναι ασαφές ποιες χρηματοδοτήσεις συμπεριλαμβάνονται υπό τον όρο «κρατικές» (προγράμματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προγράμματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, κ.ά.)

    Το παρόν κείμενο υπογράφεται από τα κάτωθι μέλη της Ελληνικής Πλατφόρμας για την Ανάπτυξη:
    ACTIONAID ΕΛΛΑΣ
    ATHENS NETWORK OF COLLABORATING EXPERTS (ANCE)
    HANDICAP CARE HELLAS
    ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΟΥ (ΚΜΟΠ)
    ONE EARTH
    PR.A.K.S.I.S – Προγράμματα Ανάπτυξης Κοινωνικής Στήριξης & Ιατρικής Συνεργασίας

    Συνδεδεμένα μέλη:
    FAIR TRADE HELLAS
    ΠΛΑΤΩ – Παγκόσμιος Ερευνητικός και Υλοποιητικός Οργανισμός Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας

  • Σχόλια επί του σχεδίου νόμου για τις Κοινωφελείς Οργανώσεις Πολιτών

    Α. Εισαγωγικά σχόλια
    Πλήθος μικρών και μεγαλύτερων Μη Κυβερνητικών / Μη Κερδοσκοπικών Οργανώσεων με κοινωφελές έργο βάσει καταστατικού (ΜΚΟ) έχουν επανειλημμένως εκφράσει την ανάγκη για ένα νομοσχέδιο που θα ορίζει τις απαραίτητες διαδικασίες λογοδοσίας της οργανωμένης Κοινωνίας των Πολιτών (ΚτΠ), θα στηρίζει την ανάπτυξή τους προς όφελος της κοινωνίας & του περιβάλλοντος και θα αναγνωρίζει την ουσιαστική αξία του εθελοντισμού. Το εν λόγω νομοσχέδιο θέτει τεχνοκρατικούς κανόνες για την (επαν)εγγραφή των ΜΚΟ σε μητρώα με στόχο τη διαφανή αξιοποίηση & τον αποτελεσματικό έλεγχο των κρατικών επιχορηγήσεων. Καλωσορίζουμε την πρόθεση κάλυψης του νομοθετικού αυτού κενού (με σοβαρές επιφυλάξεις για συγκεκριμένους κανονισμούς και τη διαδικασία διαβούλευσης, όπως αναλύεται παρακάτω). Είναι όμως απογοητευτική η παντελής απουσία μέσα στο κείμενο και στη γενικότερη επίσημη κρατική ρητορική η πρόθεση της Πολιτείας να θεσπίσει σχέδιο νόμου που:
    α. θα θέτει ουσιαστικά κριτήρια λογοδοσίας των ΜΚΟ, πέραν της οικονομικής διαφάνειας, όπως η αποτελεσματικότητα του έργου που παράγουν μέσω της αξιοποίησης κρατικών πόρων, η βιωσιμότητα των αποτελεσμάτων με στόχο την ανάπτυξη της κοινωνίας έναντι της εξαρτητοποίησής της από τις ΜΚΟ, η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του περιβάλλοντος σε όλα τα επίπεδα (συμπ. των εργαζόμενων στις ΜΚΟ),
    β. θα αναγνωρίζει τις ΜΚΟ (και τα δευτεροβάθμια δίκτυα στα οποία ανήκουν) ως επίσημους συνομιλητές σε τομείς που εξειδικεύονται και που παράγουν πολύτιμη έρευνα και γνώση, όπως η ισότητα, η ανάπτυξη, η υγεία, η εκπαίδευση, η προστασία του περιβάλλοντος, και θα διασφαλίζει την επίσημη συμμετοχή στο διάλογο για τη διαμόρφωση πολιτικών σε αυτούς τους τομείς,
    γ. θα αναγνωρίζει τον εθελοντισμό ως έκφραση έμπρακτης αλληλεγγύης και θα θέτει τις βάσεις για την επίσημη σύνδεση του εθελοντικού έργου στις ΜΚΟ με διαφορετικές κοινωνικές δομές & διαδικασίες, όπως τα σχολεία, την εναλλακτική στρατιωτική θητεία, τα προγράμματα ενσωμάτωσης ευπαθών κοινωνικών ομάδων, κ.ά.
    δ. θα θέτει τις βάσεις για την εκπαίδευση & την πρόοδο της κοινωνίας αναφορικά με τον αναγκαίο ρόλο της οργανωμένης Κοινωνίας των Πολιτών στη δημοκρατία, για παράδειγμα μέσω της ένταξης σχετικών μαθημάτων/ ενοτήτων στο σχολικό πρόγραμμα σπουδών, την υποστήριξη σχετικών ακαδημαϊκών / ερευνητικών προγραμμάτων.
    Το κείμενο δυστυχώς περιορίζεται στον οικονομικό έλεγχο των ΜΚΟ όσον αφορά τη διαχείριση των κρατικών πόρων και δεν θέτει κανένα άλλο ουσιαστικό κριτήριο ή υποστηρικτό μηχανισμό, ώστε να διασφαλίσει τον ρόλο της οργανωμένης ΚτΠ και την προσφορά πραγματικής προστιθέμενης κοινωνικής & περιβαλλοντικής αξίας.

    Η πρότασή μας:
    Η νομοπαρασκευαστική επιιτροπή να συνεργαστεί με δίκτυα ΜΚΟ, αντιπροσωπευτικά όλων των τομέων παρέμβασης (κοινωνία & περιβάλλον) και όλων των επιπέδων δράσης (τοπικό, εθνικό, διεθνές) για τον εμπλουτισμό του νομοσχεδίου αναφορικά με τα παραπάνω. Πλήθος ελληνικών ΜΚΟ συμμετέχουν ήδη σε διεθνή δίκτυα και πλατφόρμες συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας με διακρατικούς φορείς (όπως η ΕΕ) για τον σχεδιασμό πολιτικών και είναι σε θέση να μεταφέρουν βέλτιστες πρακτικές ευρωπαϊκών κρατών και διακρατικών θεσμών αναφορικά με τη θέσπιση κανονισμών για τη λειτουργία και τον ρόλο των ΜΚΟ.

    Β. Ερωτήσεις ως προς τη διαδικασία διαμόρφωσης του σχεδίου νόμου και δημόσιας διαβούλευσης
    1. Γνωρίζουμε ότι εκπρόσωποι του ιδρύματος Μποδοσάκη έχουν επισήμως ισχυριστεί ότι το Υπ. Εσωτερικών προχώρησε στη δημιουργία νομοσχεδίου έπειτα από πρωτοβουλία του Ιδρύματος. Προκύπτει ένα πολύ σοβαρό ερώτημα για τα όρια εξουσίας ενός ιδρύματος ιδιωτικού δικαίου, και πόσο μάλλον όταν στην νομοπαρασκευαστική επιτροπή συμμετέχει εκπρόσωπος του Ιδρύματος.
    2. Στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή, όπως αυτή συστήθηκε βάσει ΦΕΚ Β 803 (1/4/2014) συμμετέχει ένας εκπρόσωπος ΜΚΟ και ένας διευθύνων σύμβουλος εταιρείας συμβούλων. Με ποια κριτήρια έχουν επιλεγεί τα μέλη της επιτροπής;
    3. Στο σχετικό ΦΕΚ, άρθρο 3, παρ. 3 αναφέρεται η δυνατότητα πρόσκλησης στις συνεδριάσεις της επιτροπής εκπροσώπων ΜΚΟ. Στις 30/9/2014 (δύο ημέρες πριν τη δημοσίευση του σχεδίου νόμου) πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις εκπροσώπων ΜΚΟ με τον Γενικό Γραμματέα Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής του Υπουργείου Εσωτερικών, Άγγελο Συρίγο, μετά από πρόσκληση που απηύθυνε το Υπουργείο στις συγκεκριμένες οργανώσεις. Οι συναντήσεις αυτές δεν συνιστούν διαβούλευση επί της ουσίας, ενώ τίθεται και πάλι το ερώτημα για τα κριτήρια επιλογής των προσκεκλημένων οργανώσεων. (Μετά από παραίνεση προσκεκλημένου εκπροσώπου οργάνωσης, η πρόσκληση απευθύνθηκε και σε δευτεροβάθμια δίκτυα ΜΚΟ που συμμετέχουν οι αρχικά προσκεκλημένες οργανώσεις. Η πρόσκληση στάλθηκε μία ημέρα πριν την συνάντηση, δηλαδή τη Δευτέρα 29/9/2014, αφήνοντας ελάχιστα περιθώρια ευρύτερης συμμετοχής.)
    4. Η περίοδος δημόσιας διαβούλευσης (2-20/10) δεν είναι επαρκής για την εις βάθος μελέτη του περιεχομένου και την σύνθεση ουσιαστικών προτάσεων. (Γνωρίζουμε επίσης ότι η αρχική πρόθεση του Υπουργείου ήταν για μικρότερη περίοδο διαβούλευσης, την οποία το Υπουργείο παρέτεινε μετά από παραίνεση προσκεκλημένων εκπροσώπων ΜΚΟ.)

    Γ. Παρατηρήσεις επί των άρθρων του σχεδίου νόμου
    Άρθρο 01, παράγραφος 1θ
    α. Προτείνουμε τον όρο «χρηματικού ανταλλάγματος» αντί «ανταλλάγματος», καθώς ο εθελοντισμός προσφέρει ανταμοιβή στον εθελοντή με την ευρύτερη ηθική, κοινωνική και εκπαιδευτική έννοια. Άρθρο 01, παράγραφος 1ι
    α. Είναι ασαφές για ποιο λόγο συμπεριλαμβάνεται σε σχέδιο νόμου για τις ΚΟΠ η εθελοντική εργασία σε κρατικούς φορείς, δημόσια νομικά πρόσωπα και ΟΤΑ. Η εν λόγω αναφορά εξομοιώνει τον εθελοντισμό στις ΚΟΠ με μοντέλα άμισθης προσφοράς έργου / εργασίας στον κρατικό τομέα, τα οποία δεν έχουν καμία συνάφεια με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Τουναντίον, η εξομοίωση δημιουργεί πεδίο παρερμηνείας της έννοιας του εθελοντισμού ως ενεργούς συμμετοχής στην ΚτΠ και ταυτόχρονα πεδίο παράκαμψης της εργασιακής νομοθεσίας. Άρθρο 01, παράγραφος 1ιε
    α. Είναι ασαφές ποιες χρηματοδοτήσεις συμπεριλαμβάνονται υπό τον όρο «κρατικές» (προγράμματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προγράμματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, κ.ά.)

    Το παρόν κείμενο υπογράφεται από τα κάτωθι μέλη της Ελληνικής Πλατφόρμας για την Ανάπτυξη:
    ACTIONAID ΕΛΛΑΣ
    ATHENS NETWORK OF COLLABORATING EXPERTS (ANCE)
    HANDICAP CARE HELLAS
    ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΟΥ (ΚΜΟΠ)
    ONE EARTH
    PR.A.K.S.I.S – Προγράμματα Ανάπτυξης Κοινωνικής Στήριξης & Ιατρικής Συνεργασίας

    Συνδεδεμένα μέλη:
    FAIR TRADE HELLAS
    ΠΛΑΤΩ – Παγκόσμιος Ερευνητικός και Υλοποιητικός Οργανισμός Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας

    Η Ελληνική Πλατφόρμα για την Ανάπτυξη αποτελεί το συντονιστικό όργανο των ελληνικών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, οι οποίες δραστηριοποιούνται στους τομείς της Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας, Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Αναπτυξιακής Εκπαίδευσης. Είναι επίσημα αναγνωρισμένη από την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, όπου εκπροσωπεί τις απόψεις των μελών και συμβάλλει στη διαμόρφωση και υλοποίηση της ελληνικής αναπτυξιακής πολιτικής.
    Αντιπροσωπεύει στην Ελλάδα την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία των ΜΚΟ για την Ανάπτυξη και την Επείγουσα Βοήθεια – European NGO Confederation for Relief and Development-CONCORD (www.concordeurope.org). Σήμερα, η CONCORD συνιστά εκ μέρους της κοινωνίας των πολιτών, το βασικό συνομιλητή των οργάνων της Ε.Ε. για τον σχεδιασμό της Ευρωπαϊκής Πολιτικής για την Ανάπτυξη. Η Ελληνική Επιτροπή συμμετέχει ενεργά σε αυτή τη διαδικασία.

  • Η Ελληνική Δράση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα – «πλειάδες» συνυπογράφει το κείμενο των 49 οργανώσεων και ζητά να προστεθεί σε οποιαδήποτε νομοθετική προσπάθεια αφορά τη δράση των ΜΚΟ η δυνατότητα παράστασής τους στο ακροατήριο ΠΡΟΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ σε υποθέσεις που σχετίζονται με τους σκοπούς τους.

  • Οι προτάσεις μας για το άρθρο 1 είναι:

    άρθρο 1, παράγραφος α. Η αναφορά σε Κοινωφελή Οργάνωση Πολιτών είναι ατυχής. Αποτελεί μια (ακόμα) ελληνική πατέντα που δε συμβαδίζει με τα διεθνή πρότυπα και τις αποφάσεις των διεθνών οργανισμών για την περιγραφή των σχημάτων της κοινωνία των πολιτών. Θα πρέπει να αλλάξει σε Οργανώσεις της Κοινωνίας Πολιτών ή οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να περιγράψει καλύτερα στα ελληνικά το sicil society organisations, non governmental organistaations ή το non profit organisations.

    άρθρο 1, παράγραφος ιγ. Η αναφορά στο νόμο 3693/2008 να αποσυρθεί μια και δημιουργεί ιδιαίτερα ακριβές υποχρεώσεις οικονομικού ελέγχου στις οργανώσεις. Ανταυτού να υπάρχει η αντίστοιχη καταστατική διαδικασία ελέγχου που προβλέπει το καταστατικό του κάθε φορέα ( οικονομική ανάφορά Εξελεκτικής Επιτροπής ή όποιο αντίστοιχο όργανο) ή η κατά περίπτωση παρουσίαση εγγράφου από εξωτερική υπηρεσία ελέγχου.

    Παρατηρητήριο Οργανώσεων Κοινωνίας Πολιτών Κεντρικής Μακεδονίας

  • άρθρο 1, παράγραφος α. Η αναφορά σε Κοινωφελή Οργάνωση Πολιτών είναι ατυχής. Αποτελεί μια (ακόμα) ελληνική πατέντα που δε συμβαδίζει με τα διεθνή πρότυπα και τις αποφάσεις των διεθνών οργανισμών για την περιγραφή των σχημάτων της κοινωνία των πολιτών. Θα πρέπει να αλλάξει σε Οργανώσεις της Κοινωνίας Πολιτών ή οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να περιγράψει καλύτερα στα ελληνικά το sicil society organisations, non governmental organistaations ή το non profit organisations.

    άρθρο 1, παράγραφος ιγ. Η αναφορά στο νόμο 3693/2008 να αποσυρθεί μια και δημιουργεί ιδιαίτερα ακριβές υποχρεώσεις οικονομικού ελέγχου στις οργανώσεις. Ανταυτού να υπάρχει η αντίστοιχη καταστατική διαδικασία ελέγχου που προβλέπει το καταστατικό του κάθε φορέα ( οικονομική ανάφορά Εξελεκτικής Επιτροπής ή όποιο αντίστοιχο όργανο) ή ο κατά περίπτωση ελέγχος από ανεξάρτητη αρχή όταν ζητηθεί για τη συμμετοχή σε χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα.

  • 19 Οκτωβρίου 2014, 09:16 | ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ «ΚΩΣΤΑΚΗΣ ΜΕΣΟΓΙΤΗΣ»

    ΑΠΟ:
    ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΙΜΟΔΟΤΩΝ , ΔΩΡΗΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΣΩΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΥΓΕΙΑΣ «ΚΩΣΤΑΚΗΣ ΜΕΣΟΓΙΤΗΣ»
    . Χωρίς να είμαστε νομικοί θεωρούμε ότι επιβάλλεται μεγάλη οικονομική επιβάρυνση στις οργανώσεις (παράβολα, φορολόγηση 13% κλπ), καθώς και υπερβολικό κόστος λειτουργίας (έξοδα εγγραφής, συντήρηση ιστοσελίδας, λογιστική μερίδα, χάρτα λογοδοσίας κλπ) με συνέπεια να επιβαρύνεται υπερβολικά η οργάνωση με δαπάνες που δεν αφορούν τον σκοπό της.
    Συνέταξαν αυτό το προσχέδιο με οδηγό την δράση πολιτιστικών συλλόγων που η προσφορά τους είναι αδιαμφισβήτητη, η τις Συνδικαλιστικές οργανώσεις!!!!
    Δεν γνωρίζουν πιθανότατα ότι υπάρχουν Εθελοντικές ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΕΣ Οργανώσεις που η προσφορά των μελών τους πέρα από χρόνο, χρήμα και γνώσεις -που έτσι έτσι κι αλλιώς προσφέρουν όλοι οι πραγματικοί εθελοντές -είναι προσφορά ΖΩΗΣ,(Αιμοδότες Δότες Αιμοπεταλίων, Δότες Μυελού των Οστών κλπ)
    Ελπίζουμε ότι θα λειτουργήσουν με γνώμονα τις ιδιαιτερότητες δράσης των Συλλόγων.
    Με εκτίμηση το Δ.Σ

  • 19 Οκτωβρίου 2014, 09:12 | ΑΡΤΕΜΙΣ ΚΑΛΑΒΑΝΟΥ

    Το άρθρο 1 με τον τίτλο «Ορισμοί» δημιουργεί σοβαρά προβλήματα αλλά και επιστημονική σύγχυση.
    Οι Εθελοντικές Οργανώσεις, οι Μη Κρατικές Οργανώσεις Πολιτών δηλαδή τα Σωματεία, οι μη κερδοσκοπικές εταιρείες με κοινωφελή σκοπό κλπ. δεν μπορούν να ορισθούν ως «Κοινωφελείς Οργανώσεις Πολιτών» για τις ανάγκες του Σχεδίου. Οι Οργανώσεις δεσμεύονται από τις καταστατικές τους αρχές που ορίζουν τον σκοπό της λειτουργίας τους.
    Στη διεθνή βιβλιογραφία έχουν ήδη ορισθεί οι εθελοντικές οργανώσεις και συγκλίνουν σε κάποια χαρακτηριστικά τα οποία δίνουν έμφαση στο ότι «ο εθελοντισμός περιλαμβάνει την παροχή μη αμειβόμενων υπηρεσιών ή δραστηριοτήτων ενός ατόμου προς ωφέλεια προσώπων άλλων από τους στενούς του συγγενείς».
    Για τους λόγους αυτούς προτείνεται:
    1. Άρθρο 1 να διαγραφεί «Ορισμοί» και να αντικατασταθεί με τον σκοπό του Σχεδίου δηλαδή «Δημιουργία Μητρώων και βάση δεδομένων»
    2. Άρθρο 1 παρ. 1.α Μητρώο Κοινωφελών Οργανώσεων Πολιτών: στο Μητρώο δύνανται να εγγράφονται εθελοντικές Οργανώσεις, Σωματεία, αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες με κοινωφελή μη εμπορικό σκοπό κλπ.
    3. Παρ. 1. β. Μητρώο ΟΤΑ ή άλλων Δημόσιων Φορέων (βλέπε κοινωνικά ιατρεία, Δήμους κλπ)
    Η δημιουργία ενός άλλου Μητρώου για εθελοντές φορέων του Δημοσίου κρίνεται απαραίτητη διαφορετικά δημιουργεί σύγχυση. Σε αυτό όμως θα πρέπει να δημιουργηθούν συγκεκριμένα κριτήρια συμμετοχής εθελοντών σε ΝΠΔΔ με την συνεργασία των φορέων προώθησης του εθελοντισμού, διαφορετικά δημιουργείται κίνδυνος να θεωρηθούν εναλλακτική μορφή του συνήθους εργατικού δυναμικού.
    Παρ. ζ Εποπτική Αρχή είναι το Υπουργείο Εσωτερικών (δεν είναι ορισμός έννοιας –χρειάζεται να απαλειφθεί από το άρθρο 1
    Δεν γίνεται σαφές το κριτήριο επιλογής του ΥΠΕΣ ως εποπτικής αρχής – εφόσον έχουμε θέματα χρηματοδότησης – ενώ παράλληλα με απόφαση του ΥπΟικ ορίζονται τα μέλη της επιτροπής της απευθείας επιχορήγησης, δηλαδή υπάρχει το σχήμα εποπτείας ενός υπουργείου και έκδοσης ΥΑ από άλλο υπουργείο.

    4. Εθελοντική απασχόληση : δεν είναι κατάλληλος ο όρος απασχόληση, να αντικατασταθεί με τον όρο εργασία ή δραστηριότητα σύμφωνα με τον προσδιορισμό των πέντε βασικών σημείων που υιοθετεί ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας περί ελάχιστου και μετρήσιμου χρόνου.
    Συμπερασματικά το άρθρο 1 – εμπεριέχει την αντίφαση να αναφέρεται σε οργανώσεις ανεξάρτητες από κράτος, κυβέρνηση και δημόσιες αρχές ενώ παράλληλα ορίζεται ως εποπτική αρχή ένα υπουργείο, δίνεται κρατική χρηματοδότηση και μάλιστα ορίζεται η διαδικασία της απευθείας επιχορήγησης από επιτροπή στην οποία προΐσταται μετακλητός υπάλληλος ως εθνικός εισηγητής.

  • 19 Οκτωβρίου 2014, 09:19 | ΚΟΙΝΗ ΘΕΣΗ 49 ΜΚΟ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ

    Την κοινή θέση ΜΚΟ και Δικτύων συνυπογράφουν επίσης οι εξής οργανώσεις:

    1. Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης
    2. Ευώνυμος Οικολογική Βιβλιοθήκη
    3. ΕΔΡΑ
    4. Κοσμο-Πολιτισμός
    5. Κ.Σ. ΔΡΑΣΗ – Περιστέρι
    6. ΑΛΜΑ Πανελλήνιος Σύλλογος Προσαρμοσμένων Δραστηριοτήτων
    7. ΠΛΑΤΩ
    8. Σύλλογος Θεραπευομένων ΟΚΑΝΑ
    9. Four Elements NGO

  • Στην παράγραφο 1ι όπου γίνεται αναφορά στους Φορείς Παροχής Εθελοντικής απασόλησς, είναι ιδιαίτερα προβληματική η συμπερίληψη κρατικών φορέων σε ένα νομοσχέδιο που αφορά τις ΜΚΟ-ΚΟΠ και χωρίς σαφές πλαίσιο διαχωρισμού.

  • Η παράγραφος 1α κάνει αναφορά αλλά δεν ξεκαθαρίζει το τοπίο ιδιαίτερα ειδικά με τα μη κερδοσκοπικά αθλητικά, θρησκευτικά κλπ σωματεία.

  • Η ονομασία Κοινωφελής Οργάνωση Πολιτών (ΚΟΠ) μάλλον ανταποκρίνεται εν μέρει τουλάχιστον στο civil society organization αλλά καθόλου στο non governmental organization. Θα πρέπει να υπάρχει ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής σχετικής ορολογίας.

  • Οι ΓΧΣ έχουν συνυπογράψει και υποστηρίζουν κοινό κείμενο ΜΚΟ σχετικά με τα γενικά θέματα του συγκεκριμένου νομοσχεδίου. Συνοψίζοντας, η συνολική εικόνα είναι ενός νομοσχεδίου που δεν καταφέρνει να ορίσει το πλαίσιο σχέσεων μεταξύ Πολιτείας και ΜΚΟ αλλά αποσπασματικά προσπαθεί να αντιμετωπίσει το θέμα των κρατικών χρηματοδοτήσεων καθώς και αποσπασματικά άλλα θέματα που έχουν προκύψει. Προτείνουμε τη συνολική θεώρηση και πλαίσιο λειτουργίας των ΜΚΟ-ΚΟΠ στην Ελλάδα με βάση και τα θετικά παραδείγματα άλλων Ευρωπαϊκών χωρών, προκειμένου να είναι δυνατό να υπάρξει πραγματική ρύθμιση της λειτουργίας του χώρου.

  • 18 Οκτωβρίου 2014, 12:33 | Δηλαβεράκη Καλλιόπη

    Είναι απαραίτητο να διευκρινιστεί με σαφήνεια ότι το παρόν νομοσχέδιο αφορά αποκλειστικά τις Κ.Ο.Π. που χρηματοδοτούνται κυρίως από το Κράτος και για τις οποίες περιγράφονται αναλυτικά οι διατάξεις του παρόντος σχεδίου νόμου. Και είναι απαραίτητο να ισχύσει το Μητρώο και όσα άλλα περιλαμβάνονται διότι υπάρχουν και Κ.Ο.Π. που επιτελούν σπουδαίο κοινωνικό έργο. Δεν πρέπει να υπάρχει η παραμικρή εμπλοκή στο Νομοσχέδιο αυτό των λοιπών Σωματείων, Εθελοντικών, Πολιτιστικών, εργασιακών κλπ. τα οποία προσπαθούν να επιβιώσουν μόνο με τις συνδρομές των μελών τους ή οικονομικές ενισχύσεις από Φυσικά Πρόσωπα ή ιδιωτικούς φορείς (επιχειρήσεις κλπ.). Και ούτε πρέπει να συμπεριληφθούν στο ίδιο σχέδιο νόμου διότι τότε θα ήταν πλήγμα για το κοινωνικό σύνολο που βρίσκει διέξοδο σε διάφορα σωματεία κοινωφελούς χαρακτήρα και στα οποία διοχετεύει την υγιή διάθεση προσφορά που έχει ως άτομο. Αυτά τα σωματεία (εκτός Κ.Ο.Π.) είναι σημείο κοινωνικής ενασχόλησης, εθελοντισμού μιας πιο απλής μορφής και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να φορολογείται ούτε και με αυτό το 13% που προτείνεται στο σχέδιο νόμου η τυχόν οικονομική ενίσχυση που δέχεται για να είναι βιώσιμο.
    Εν τούτοις, εξακολουθεί και σ’αυτό το σχέδιο Νόμου να μην είναι σαφές το πλαίσιο με το οποίο ελέγχεται το έργο μιας Κ.Ο.Π. ή τις σταδιακές δικλείδες αποκλεισμού από χορηγίες κλπ ευεργετήματα όσων Κ.Ο.Π. δεν παράγουν αποδεδειγμένο εθελοντικό έργο.
    Με εκτίμηση
    Καλλιόπη Δηλαβεράκη

  • 18 Οκτωβρίου 2014, 11:54 | ΚΟΙΝΗ ΘΕΣΗ 49 ΜΚΟ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ

    ΚΟΙΝΗ ΘΕΣΗ 49 ΜΚΟ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΙΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΩΝ

    Σε παγκόσμιο επίπεδο, η ύπαρξη μη κυβερνητικών οργανώσεων είναι δείκτης των μεγάλων προβλημάτων ενός κόσμου που πολύ απέχει από το ιδεατό: φτώχεια, περιβαλλοντική υποβάθμιση, τραγική υγειονομική περίθαλψη, κοινωνική ανισότητα, καταπάτηση δικαιωμάτων. Είναι επίσης δείκτης δημοκρατίας.

    Στην Ελλάδα, οι οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών εδώ και δεκαετίες προσφέρουν σημαντικό έργο. Ειδικά στη σημερινή περίοδο της κρίσης, όταν η φτώχεια και οι ανισότητες έχουν απογειωθεί, ενώ το φυσικό περιβάλλον αντιμετωπίζεται σαν αναλώσιμος πόρος για άμεση εκποίηση, ο ρόλος των μη κυβερνητικών οργανώσεων αποκτά κρίσιμη σημασία για τη σωτηρία ζωών, την αναχαίτιση απειλών και την προστασία των κοινών.

    Τα μεγαλύτερα προβλήματα που δυσχεραίνουν το ήδη βαρύ έργο των οργανώσεων της κοινωνίας πολιτών στην Ελλάδα είναι η πολιτεία που δεν τις αναγνωρίζει ως κοινωνικούς εταίρους και φορείς γνώσης και πολύτιμης εμπειρίας, η πολιτική εχθρότητα που συχνά εκφράζεται ως κατευθυνόμενη λασπολογία και η οικονομική αδυναμία που επιδεινώθηκε με τη φορολόγηση των δωρεών που επιβλήθηκε το 2010.

    Εξάλλου, θα πρέπει να καταστεί σαφές, ότι η όποια ευθύνη της διασπάθισης δημόσιου χρήματος από μεμονωμένες οργανώσεις, ανήκει σε πολύ μεγάλο βαθμό στο πεδίο της πολιτικής ευθύνης και της αδυναμίας του ελεγκτικού μηχανισμού.

    Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών δεν αντιμετωπίζει τα μεγάλα αυτά προβλήματα. Αντίθετα, η ίδια η εισαγωγική επιστολή του Υπουργού Εσωτερικών Α. Ντινόπουλου δεν κάνει ουδεμία αναφορά στην αξία μιας ισχυρής κοινωνίας πολιτών και της ανάγκης καθορισμού του ευρύτερου πλαισίου λειτουργίας τους. Στην ουσία, το νομοσχέδιο δεν αποπνέει αυτή τη νέα δημιουργική σχέση κράτους – κοινωνίας των πολιτών στο πλαίσιο της συμμετοχικής δημοκρατίας και των προβλέψεων διεθνών κειμένων με δεσμευτικό ή μη περιεχόμενο, τα οποία η χώρα μας ωστόσο έχει αποδεχτεί και οφείλει να ενσωματώσει στην εσωτερική της έννομη τάξη αλλά απλά δημιουργεί ένα νέο μηχανισμό για τη διοχέτευση κρατικών χρηματοδοτήσεων.

    Τα μεγάλα προβλήματα του νομοσχεδίου που απασχολούν από κοινού τις οργανώσεις μας, είναι ότι:
    1. Δεν περιλαμβάνει καμία αναφορά και πρόβλεψη στην ανάγκη για ουσιαστική συνεργασία της πολιτείας με την κοινωνία των πολιτών – περιορίζεται στη διαμόρφωση πλαισίου για χρηματοδοτήσεις. και στερείται σχεδιασμού που θα σηματοδοτήσει την συντονισμένη και στοχευμένη δράση των ΜΚΟ.
    2. Δεν διευκρινίζει κατά τρόπο αποτελεσματικό, τις πηγές και τα είδη των «κρατικών χρηματοδοτήσεων», τις οποίες εξάλλου αποφεύγει να ορίσει με σαφήνεια.
    3. Δεν προβλέπει διαδικασίες εσωτερικής διαχείρισης για μικρές οργανώσεις με ισχνή οικονομική δυνατότητα αλλά εξαιρετικής σημασίας έργο, με αποτέλεσμα αυτές να μένουν εκτός του προτεινόμενου Ειδικού Μητρώου λόγω της αδυναμίας κάλυψης του κόστους των νέων διαδικασιών.
    4. Δεν διαχωρίζει τις ΜΚΟ από άλλου χαρακτήρα μη κερδοσκοπικά σωματεία ειδικού σκοπού, όπως η προώθηση συγκεκριμένων αθλημάτων, χόμπι, δογμάτων, κλπ. Δεν υιοθετούνται οι όροι «non-governmental organization» και «civil society organization» κατ΄εφαρμογή των αντίστοιχων ορισμών στα επίσημα κείμενα της ΕΕ.
    5. Αν και η αναφορά στο πλαίσιο εθελοντισμού αποτελεί θεωρητικά ένα θετικό σημείο του νομοσχεδίου, δεν αναγνωρίζει τον εθελοντισμό ως έκφραση έμπρακτης αλληλεγγύης και δεν θέτει τις βάσεις για επίσημη σύνδεση του εθελοντικού έργου των ΜΚΟ με διαφορετικές κοινωνικές δομές και διαδικασίες, αφήνοντας σημαντικά κενά και ασάφειες που προεξοφλούν τη μη εφαρμογή του. Επίσης, η συμπερίληψη ως φορέων παροχής εθελοντικής απασχόλησης, κρατικών φορέων, ΟΤΑ και δημόσιων νομικών προσώπων σε ένα νομοσχέδιο που αφορά αποκλειστικά τις ΚΟΠ, εξομοιώνει διαφορετικές ανάγκες και νομικά πλαίσια δημιουργώντας πεδίο για παράκαμψη της εργασιακής νομοθεσίας .
    6. Δεν λαμβάνει υπόψη το ευρωπαϊκό πλαίσιο για τις ΜΚΟ καθώς και το σχετικό πόρισμα της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής (2011) όπως επίσης και προηγούμενα προσχέδια νόμου για το ίδιο θέμα αλλά και μεγάλη βιβλιογραφία συμπεριλαμβανομένων μελετών, άρθρων, νομοσχεδίων, πανεπιστημιακών ερευνών.

    Ένα ουσιωδώς εποικοδομητικό θεσμικό πλαίσιο για τις ΜΚΟ θα πρέπει να μεριμνά για τα εξής:

    -Σαφή και συγκεκριμένο ορισμό των ΜΚΟ, σύμφωνο με το ευρωπαϊκό και διεθνές πλαίσιο
    -Δέσμευση της πολιτείας για απροσχημάτιστη και ειλικρινή διαβούλευση σε κάθε νομοθετική πρωτοβουλία που αγγίζει ζητήματα περιβαλλοντικής και κοινωνικής πολιτικής.
    -Δημιουργία διαφανούς πλαισίου χρηματοδότησης ΜΚΟ που δεν έχουν οικονομική δυνατότητα επιπλέον ελέγχων, αλλά διαθέτουν άλλους επαρκείς εσωτερικούς μηχανισμούς ελέγχου.
    -Παροχή πλαισίου για την ολοκληρωμένη νομική και ασφαλιστική κάλυψη των εθελοντών σε ΜΚΟ.
    -Διασφάλιση της αυτόνομης λειτουργίας και του κοινωνικού χαρακτήρα των ΜΚΟ.
    -Κατάργηση της φορολόγησης των δωρεών.
    -Σύμπλευση με το ευρωπαϊκό πλαίσιο για τις ΜΚΟ.
    -Δημιουργία ενός εθνικού μητρώου, με καταχώρηση των οργανώσεων που θα συμβάλλει στην τήρηση νομοθετικών και άλλων δεσμεύσεων εκ μέρους των ΜΚΟ και θα επιτρέπει την παραγωγή αξιόπιστων πληροφοριών προκειμένου να αξιοποιούνται από όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, όχι μόνο για τις περιπτώσεις χρηματοδοτήσεων αλλά και της συνεργασίας με την Κοινωνία Πολιτών στο πλαίσιο της διαβούλευσης για όλα τα θέματα που αφορούν την Κοινωνία, την Υγεία, το Περιβάλλον, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

    Τέλος, με την ευκαιρία της δημοσίευσης αυτού του νομοσχεδίου, ζητάμε άλλη μια φορά να προχωρήσει δίχως άλλες καθυστερήσεις ο έλεγχος και η δικαστική διερεύνηση των υποθέσεων κακοδιαχείρισης δημόσιου χρήματος από οργανώσεις που έχουν καταχραστεί τον τιμητικό για εμάς τίτλο «ΜΚΟ».
    Οι οργανώσεις που συνυπογράφουν το κείμενο αυτό επιφυλάσσονται για τη διατύπωση ειδικότερων σχολίων, ανάλογα με τις θέσεις, τις ιδιαιτερότητες του έργου και της νομικής τους μορφής.

    Συνυπογράφουσες οργανώσεις (με αλφαβητική σειρά):
    1.Ακαδημία Πολιτών
    2.ΑΝΙΜΑ, Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής
    3.Αντικαπνιστικός Σύλλογος Πάτρας
    4.ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ
    5.ΑΡΣΙΣ Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων
    6.ΑΡΧΕΛΩΝ, Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας
    7.Γέφυρα Ζωής Α.μεΑ. Δυτικού Τομέα
    8.Γέφυρες Φιλίας – Ινστιτούτο Κοινωνικής Αλληλεγγύης
    9.Γιατροί Χωρίς Σύνορα
    10.ΔΕ.ΔΙ.ΔΙ.ΚΑ. – Διασωματειακή Επιτροπή για τη Διεκδίκηση Δικαιωμάτων των Ασθενών με Καρκίνο
    11.Δίκτυο για το Δικαίωμα στη Στέγη και την Κατοικία (18 οργανώσεις)
    12.Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS
    13.Δράση για την Μετανάστευση και την Ανάπτυξη
    14.Εθελοντική Ανθρωπιστική Δράση «ΑΝΘΡΩΠΟΜΑΝΙΑ»
    15.Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος & Πολιτισμού
    16.Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύση (ΕΕΠΦ)
    17.Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
    18.Ελληνική Πλατφόρμα για την Ανάπτυξη (Μέλη: ActionAid Ελλάς, Athens Network of Collaborating Experts (ANCE), Handicap Care Hellas, Κέντρο Μέριμνας Οικογένειας και Παιδιού (ΚΜΟΠ), One Earth, PR.A.K.S.I.S – Προγράμματα Ανάπτυξης Κοινωνικής Στήριξης & Ιατρικής Συνεργασίας)
    19.Ελληνική Τράπεζα Αναμνήσεων,
    20.Ελληνικό Δίκτυο για το Δικαίωμα στη Στέγη και την Κατοικία (18 οργανώσεις)
    21.Ελληνικό Δίκτυο Καταπολέμησης της Φτώχειας
    22.Ένωση Κυριών Δράμας
    23.Ευρωπαϊκή Έκφραση
    24.Θετική Φωνή, Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας
    25.Ιατρική Παρέμβαση
    26.Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς»
    27.ΚΑΛΛΙΣΤΩ, Περιβαλλοντική Οργάνωση για την Άγρια Ζωή και τη Φύση
    28.ΚΕΑΝ-Κύτταρο Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων
    29.Κέντρο Γυναικείων Μελετών και Ερευνών «ΔΙΟΤΙΜΑ»
    30.Κέντρο Ερευνών Ρίζες ΑμΚΕ
    31.Κέντρο Ζωής
    32.Κοινωνικές Συνεταιριστικές Δραστηριότητες Ευπαθών Ομάδων (ΚΣΕΔΟ) «ΕΔΡΑ»
    33.Κοινωνική Συνεταιριστική Δράση
    34.Κόσμος χωρίς πολέμους και βία
    35.ΜΕΤΑδραση
    36.»ΜΙΤΟΣ» ΑΜΚΕ
    37.ΝΟΣΤΟΣ Ε.Κ.ΠΟ.Σ.Π.Ο.
    38.Όμιλος Εθελοντών κατά του Καρκίνου-ΑγκαλιαΖΩ
    39.Ομοσπονδία ΜΚΟ Ελλάδας – ΟΕΜΚΟΕ
    40.ΠΕΨΑΕΕ
    41.ΠΡΟ.Τ.Ε.Κ.Τ.Α.
    42.Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας»
    43.Athens Network of Collaborating Experts (ANCE)
    44.Citizens in Action
    45.Fair Trade Hellas
    46.Greenpeace – Ελληνικό Γραφείο
    47.MEDASSET
    48.PRAKSIS
    49.WWF Ελλάς

  • Σχόλια επί του σχεδίου νόμου για τις Κοινωφελείς Οργανώσεις Πολιτών

    Α. Εισαγωγικά σχόλια
    Πλήθος μικρών και μεγαλύτερων Μη Κυβερνητικών / Μη Κερδοσκοπικών Οργανώσεων με κοινωφελές έργο βάσει καταστατικού (ΜΚΟ) έχουν επανειλημμένως εκφράσει την ανάγκη για ένα νομοσχέδιο που θα ορίζει τις απαραίτητες διαδικασίες λογοδοσίας της οργανωμένης Κοινωνίας των Πολιτών (ΚτΠ), θα στηρίζει την ανάπτυξή τους προς όφελος της κοινωνίας & του περιβάλλοντος και θα αναγνωρίζει την ουσιαστική αξία του εθελοντισμού. Το εν λόγω νομοσχέδιο θέτει τεχνοκρατικούς κανόνες για την (επαν)εγγραφή των ΜΚΟ σε μητρώα με στόχο τη διαφανή αξιοποίηση & τον αποτελεσματικό έλεγχο των κρατικών επιχορηγήσεων. Καλωσορίζουμε την πρόθεση κάλυψης του νομοθετικού αυτού κενού (με σοβαρές επιφυλάξεις για συγκεκριμένους κανονισμούς και τη διαδικασία διαβούλευσης, όπως αναλύεται παρακάτω). Είναι όμως απογοητευτική η παντελής απουσία μέσα στο κείμενο και στη γενικότερη επίσημη κρατική ρητορική η πρόθεση της Πολιτείας να θεσπίσει σχέδιο νόμου που:
    α. θα θέτει ουσιαστικά κριτήρια λογοδοσίας των ΜΚΟ, πέραν της οικονομικής διαφάνειας, όπως η αποτελεσματικότητα του έργου που παράγουν μέσω της αξιοποίησης κρατικών πόρων, η βιωσιμότητα των αποτελεσμάτων με στόχο την ανάπτυξη της κοινωνίας έναντι της εξαρτητοποίησής της από τις ΜΚΟ, η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του περιβάλλοντος σε όλα τα επίπεδα (συμπ. των εργαζόμενων στις ΜΚΟ),
    β. θα αναγνωρίζει τις ΜΚΟ (και τα δευτεροβάθμια δίκτυα στα οποία ανήκουν) ως επίσημους συνομιλητές σε τομείς που εξειδικεύονται και που παράγουν πολύτιμη έρευνα και γνώση, όπως η ισότητα, η ανάπτυξη, η υγεία, η εκπαίδευση, η προστασία του περιβάλλοντος, και θα διασφαλίζει την επίσημη συμμετοχή στο διάλογο για τη διαμόρφωση πολιτικών σε αυτούς τους τομείς,
    γ. θα αναγνωρίζει τον εθελοντισμό ως έκφραση έμπρακτης αλληλεγγύης και θα θέτει τις βάσεις για την επίσημη σύνδεση του εθελοντικού έργου στις ΜΚΟ με διαφορετικές κοινωνικές δομές & διαδικασίες, όπως τα σχολεία, την εναλλακτική στρατιωτική θητεία, τα προγράμματα ενσωμάτωσης ευπαθών κοινωνικών ομάδων, κ.ά.
    δ. θα θέτει τις βάσεις για την εκπαίδευση & την πρόοδο της κοινωνίας αναφορικά με τον αναγκαίο ρόλο της οργανωμένης Κοινωνίας των Πολιτών στη δημοκρατία, για παράδειγμα μέσω της ένταξης σχετικών μαθημάτων/ ενοτήτων στο σχολικό πρόγραμμα σπουδών, την υποστήριξη σχετικών ακαδημαϊκών / ερευνητικών προγραμμάτων.
    Το κείμενο δυστυχώς περιορίζεται στον οικονομικό έλεγχο των ΜΚΟ όσον αφορά τη διαχείριση των κρατικών πόρων και δεν θέτει κανένα άλλο ουσιαστικό κριτήριο ή υποστηρικτό μηχανισμό, ώστε να διασφαλίσει τον ρόλο της οργανωμένης ΚτΠ και την προσφορά πραγματικής προστιθέμενης κοινωνικής & περιβαλλοντικής αξίας.
    Η πρότασή μας:
    Η νομοπαρασκευαστική επιιτροπή να συνεργαστεί με δίκτυα ΜΚΟ, αντιπροσωπευτικά όλων των τομέων παρέμβασης (κοινωνία & περιβάλλον) και όλων των επιπέδων δράσης (τοπικό, εθνικό, διεθνές) για τον εμπλουτισμό του νομοσχεδίου αναφορικά με τα παραπάνω. Πλήθος ελληνικών ΜΚΟ συμμετέχουν ήδη σε διεθνή δίκτυα και πλατφόρμες συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας με διακρατικούς φορείς (όπως η ΕΕ) για τον σχεδιασμό πολιτικών και είναι σε θέση να μεταφέρουν βέλτιστες πρακτικές ευρωπαϊκών κρατών και διακρατικών θεσμών αναφορικά με τη θέσπιση κανονισμών για τη λειτουργία και τον ρόλο των ΜΚΟ.

    Β. Ερωτήσεις ως προς τη διαδικασία διαμόρφωσης του σχεδίου νόμου και δημόσιας διαβούλευσης
    1. Γνωρίζουμε ότι εκπρόσωποι του ιδρύματος Μποδοσάκη έχουν επισήμως ισχυριστεί ότι το Υπ. Εσωτερικών προχώρησε στη δημιουργία νομοσχεδίου έπειτα από πρωτοβουλία του Ιδρύματος. Προκύπτει ένα πολύ σοβαρό ερώτημα για τα όρια εξουσίας ενός ιδρύματος ιδιωτικού δικαίου, και πόσο μάλλον όταν στην νομοπαρασκευαστική επιτροπή συμμετέχει εκπρόσωπος του Ιδρύματος.
    2. Στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή, όπως αυτή συστήθηκε βάσει ΦΕΚ Β 803 (1/4/2014) συμμετέχει ένας εκπρόσωπος ΜΚΟ και ένας διευθύνων σύμβουλος εταιρείας συμβούλων. Με ποια κριτήρια έχουν επιλεγεί τα μέλη της επιτροπής;
    3. Στο σχετικό ΦΕΚ, άρθρο 3, παρ. 3 αναφέρεται η δυνατότητα πρόσκλησης στις συνεδριάσεις της επιτροπής εκπροσώπων ΜΚΟ. Στις 30/9/2014 (δύο ημέρες πριν τη δημοσίευση του σχεδίου νόμου) πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις εκπροσώπων ΜΚΟ με τον Γενικό Γραμματέα Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής του Υπουργείου Εσωτερικών, Άγγελο Συρίγο, μετά από πρόσκληση που απηύθυνε το Υπουργείο στις συγκεκριμένες οργανώσεις. Οι συναντήσεις αυτές δεν συνιστούν διαβούλευση επί της ουσίας, ενώ τίθεται και πάλι το ερώτημα για τα κριτήρια επιλογής των προσκεκλημένων οργανώσεων. (Μετά από παραίνεση προσκεκλημένου εκπροσώπου οργάνωσης, η πρόσκληση απευθύνθηκε και σε δευτεροβάθμια δίκτυα ΜΚΟ που συμμετέχουν οι αρχικά προσκεκλημένες οργανώσεις. Η πρόσκληση στάλθηκε μία ημέρα πριν την συνάντηση, δηλαδή τη Δευτέρα 29/9/2014, αφήνοντας ελάχιστα περιθώρια ευρύτερης συμμετοχής.)

    4. Η περίοδος δημόσιας διαβούλευσης (2-20/10) δεν είναι επαρκής για την εις βάθος μελέτη του περιεχομένου και την σύνθεση ουσιαστικών προτάσεων. (Γνωρίζουμε επίσης ότι η αρχική πρόθεση του Υπουργείου ήταν για μικρότερη περίοδο διαβούλευσης, την οποία το Υπουργείο παρέτεινε μετά από παραίνεση προσκεκλημένων εκπροσώπων ΜΚΟ.)

    Γ. Παρατηρήσεις επί των άρθρων του σχεδίου νόμου
    Άρθρο 01, παράγραφος 1θ
    α. Προτείνουμε τον όρο «χρηματικού ανταλλάγματος» αντί «ανταλλάγματος», καθώς ο εθελοντισμός προσφέρει ανταμοιβή στον εθελοντή με την ευρύτερη ηθική, κοινωνική και εκπαιδευτική έννοια.

    Άρθρο 01, παράγραφος 1ι
    α. Είναι ασαφές για ποιο λόγο συμπεριλαμβάνεται σε σχέδιο νόμου για τις ΚΟΠ η εθελοντική εργασία σε κρατικούς φορείς, δημόσια νομικά πρόσωπα και ΟΤΑ. Η εν λόγω αναφορά εξομοιώνει τον εθελοντισμό στις ΚΟΠ με μοντέλα άμισθης προσφοράς έργου / εργασίας στον κρατικό τομέα, τα οποία δεν έχουν καμία συνάφεια με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Τουναντίον, η εξομοίωση δημιουργεί πεδίο παρερμηνείας της έννοιας του εθελοντισμού ως ενεργούς συμμετοχής στην ΚτΠ και ταυτόχρονα πεδίο παράκαμψης της εργασιακής νομοθεσίας.

    Άρθρο 01, παράγραφος 1ιε
    α. Είναι ασαφές ποιες χρηματοδοτήσεις συμπεριλαμβάνονται υπό τον όρο «κρατικές» (προγράμματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προγράμματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, κ.ά.)

    Το παρόν κείμενο υπογράφεται από τα κάτωθι μέλη της Ελληνικής Πλατφόρμας για την Ανάπτυξη:

    ACTIONAID ΕΛΛΑΣ
    ATHENS NETWORK OF COLLABORATING EXPERTS (ANCE)
    HANDICAP CARE HELLAS
    ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΟΥ (ΚΜΟΠ)
    ONE EARTH
    PR.A.K.S.I.S – Προγράμματα Ανάπτυξης Κοινωνικής Στήριξης & Ιατρικής Συνεργασίας

    Συνδεδεμένα μέλη:
    FAIR TRADE HELLAS
    ΠΛΑΤΩ – Παγκόσμιος Ερευνητικός και Υλοποιητικός Οργανισμός Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας

    Η Ελληνική Πλατφόρμα για την Ανάπτυξη αποτελεί το συντονιστικό όργανο των ελληνικών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, οι οποίες δραστηριοποιούνται στους τομείς της Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας, Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Αναπτυξιακής Εκπαίδευσης. Είναι επίσημα αναγνωρισμένη από την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, όπου εκπροσωπεί τις απόψεις των μελών και συμβάλλει στη διαμόρφωση και υλοποίηση της ελληνικής αναπτυξιακής πολιτικής.
    Αντιπροσωπεύει στην Ελλάδα την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία των ΜΚΟ για την Ανάπτυξη και την Επείγουσα Βοήθεια – European NGO Confederation for Relief and Development-CONCORD (www.concordeurope.org). Σήμερα, η CONCORD συνιστά εκ μέρους της κοινωνίας των πολιτών, το βασικό συνομιλητή των οργάνων της Ε.Ε. για τον σχεδιασμό της Ευρωπαϊκής Πολιτικής για την Ανάπτυξη. Η Ελληνική Επιτροπή συμμετέχει ενεργά σε αυτή τη διαδικασία.

  • Συμμετέχοντας στη δημόσια διαβούλευση, για το σχέδιο νόμου για τις Κοινωφελείς Οργανώσεις Πολιτών, επισημαίνουμε τα παρακάτω:

    Πιστεύουμε ότι ο συντάκτης του σχεδίου νόμου, όταν το συνέτασσε, είχε υπόψη μόνο τις υποτιθέμενες «Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις», οι οποίες στήθηκαν και λειτούργησαν (εάν μπορεί να θεωρηθεί ότι λειτούργησαν), με μόνο σκοπό τις κρατικές και ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις. Ο συντάκτης του νομοσχεδίου δεν έχει καθόλου μελετήσει τη λειτουργία πραγματικών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, που λειτουργούν, με διαφάνεια, αναρτούν διοικητικούς και οικονομικούς απολογισμούς, στο διαδίκτυο, λειτουργούν δημοκρατικά, με εκλογές παρουσία δικαστικού αντιπροσώπου, με γενικές συνελεύσεις, με διοικητικά συμβούλια απόλυτα εθελοντικά και εκλεγμένα, με ελεγκτικές επιτροπές εθελοντικές και εκλεγμένες. Εάν αυτό το νομοσχέδιο γίνει νόμος του κράτους, οι πραγματικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις θα εξαφανιστούν, σε όφελος των Οργανώσεων «μαϊμού», και των κοινωφελών επιχειρήσεων που κάτω από τον εθελοντισμό κρύβουν παχυλές αμοιβές στελεχών.

    Το ΚΕ.Π.ΚΑ., εδώ και μια δεκαετία τουλάχιστον, έδωσε αγώνες, για την θεσμοθέτηση κριτηρίων πιστοποίησης των Ενώσεων Καταναλωτών (θέλαμε, πρώτα να εξυγιάνουμε τη δική μας αυλή) και έπειτα των υπόλοιπων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Πολλές από τις προτάσεις μας περιλαμβάνονται, στο νόμο 2251/1994, που διέπει τη λειτουργία και την πιστοποίηση των Ενώσεων Καταναλωτών. Την ύπαρξη του Νόμου αυτού καθώς και της διαδικασίας πιστοποίησης των Ενώσεων Καταναλωτών, στο Υπουργείο Ανάπτυξης, Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, ο συντάκτης του νομοσχεδίου αγνοεί. Προτείνουμε, λοιπόν:
    • Πρέπει, οπωσδήποτε, να διαχωριστούν οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, που λειτουργούν ως Σωματεία και αποτελούν την ελεύθερη έκφραση της Κοινωνίας των Πολιτών, από τις Μη Κερδοσκοπικές Επιχειρήσεις, ή τα Κοινωφελή Ιδρύματα. Είναι απαράδεκτο το Ίδρυμα Ωνάση να διέπεται, από τους ίδιους κανόνες, με μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση, που δημιουργείται, με πρωτοβουλία πολιτών και βασίζεται σε συνδρομές μελών. Οι Ενώσεις Καταναλωτών πρέπει να διαχωριστούν, από τις υπόλοιπες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, γιατί εμπλέκονται στη λειτουργία της αγοράς και Ενώσεις αμφίβολης ανεξαρτησίας και λειτουργίας μπορούν να στρεβλώσουν τη λειτουργία της αγοράς, με ζημιά τόσο των καταναλωτών, όσο και των επιχειρήσεων.
    Τα όσα προτείνουμε, παρακάτω, αφορούν τις Ενώσεις Καταναλωτών και όχι τις υπόλοιπες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

    Για την πιστοποίηση των Ενώσεων Καταναλωτών υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο του Ν.2251/1994. Ο νόμος αυτός χρειάζεται συμπλήρωση και βελτίωση. Όμως, έχει λειτουργήσει, θετικά, στο Καταναλωτικό Κίνημα της χώρας μας. Πρέπει να τονίσουμε ότι, πριν την εφαρμογή του, στη χώρα μας, υπήρξε διπλάσιος και πλέον αριθμός Ενώσεων Καταναλωτών. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι πρέπει να ενεργοποιηθεί και πάλι το Εθνικό Συμβούλιο Καταναλωτών και Αγοράς και να προχωρήσει, σε επαναξιολόγηση των ήδη πιστοποιημένων Ενώσεων Καταναλωτών, ώστε να πιστοποιηθούν μόνον όσες είναι, σήμερα, ενεργές, γιατί και λόγω της κρίσης, αρκετές Ενώσεις έχουν σταματήσει τη λειτουργία τους.

    Όσον, λοιπόν, αφορά τη βελτίωση του Ν.2251/1994 για τις Ενώσεις Καταναλωτών, προτείνουμε τα παρακάτω:
    Στα κριτήρια πιστοποίησης Ενώσεων Καταναλωτών να προστεθούν:
    • Τα μέλη των αιρετών οργάνων όλων των βαθμίδων του Καταναλωτικού Κινήματος, που είναι απαραίτητα εθελοντές και δεν απολαβαίνουν καμιά αμοιβή, από την Ένωση Καταναλωτών, πρέπει να αποδεικνύουν τις πηγές του βιοπορισμού τους, με επίσημα έγγραφα, π.χ. βεβαίωση εργασίας ή/και φορολογική δήλωση.
    • Όποια Ένωση Καταναλωτών δεν πραγματοποιεί εκλογικές διαδικασίες, με τη συμμετοχή δικαστικού αντιπροσώπου, θα διαγράφεται, από το Μητρώο Πιστοποιημένων Ενώσεων Καταναλωτών του Υπουργείου Ανάπτυξης και δε θα έχει τα δικαιώματα, που προκύπτουν από το νόμο.
    • Μέλη των Ενώσεων Καταναλωτών είναι μόνον φυσικά πρόσωπα, τα οποία αποδέχονται τις καταστατικές διατάξεις της Ένωσης, υποβάλλουν ενυπόγραφη αίτηση εγγραφής και καταβάλλουν συνδρομή, η οποία καταγράφεται, στο βιβλίο ταμείου.
    • Δεν αναγνωρίζεται, ως «Ένωση Καταναλωτών», Οργάνωση, η οποία δημιουργείται και λειτουργεί, στα πλαίσια άλλων οργανώσεων, φορέων ή υπηρεσιών, π.χ. Τοπική Αυτοδιοίκηση, Εργοδοτικές Οργανώσεις, Συνδικάτα Εργαζομένων κ.λ.π., διότι εμπεριέχει συγκρουόμενα συμφέροντα,
    • Οι συνδρομές των μελών των Ενώσεων Καταναλωτών πρέπει να αποτελούν το βασικό οικονομικό πόρο, για τη λειτουργία της Ένωσης. Η πώληση εκδόσεων, η διεξαγωγή σεμιναρίων, ημερίδων, συνεδρίων και άλλων παρόμοιων δράσεων μπορεί να αποτελεί πηγή εσόδων, μόνον εφόσον αποδεικνύεται η δράση, με ανάλογα παραστατικά (τιμολόγια, παρουσιολόγια, φωτογραφικό υλικό κ.λ.π.). Απαγορεύεται η χρηματοδότηση, άμεση ή/ και έμμεση, από κερδοσκοπικές επιχειρήσεις. Επιτρέπεται η χρηματοδότηση και η συνεργασία Ενώσεων Καταναλωτών, με συλλογικούς φορείς των προμηθευτών, π.χ. Ελληνική Ένωση Τραπεζών, Εμπορικούς Συλλόγους κ.λπ. Η Πολιτεία αναλαμβάνει την υποχρέωση να ενισχύει, με σημαντικούς πόρους, τη λειτουργία μόνο των Ενώσεων, που πληρούν τους όρους και τις αρχές, που αναφέρονται, παραπάνω. Στη λήξη της θητείας των Διοικητικών Συμβουλίων, τα οικονομικά των Ενώσεων, που χρηματοδοτούνται, από την Πολιτεία ή φορείς, θα ελέγχονται, από επίσημους ελεγκτές, που θα ορίζει και θα πληρώνει η Πολιτεία.
    • Τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων, των Εξελεγκτικών Επιτροπών καθώς και τα στελέχη των Ενώσεων Καταναλωτών είναι υποχρεωμένα να καταθέτουν, κάθε χρόνο, στο Υπουργείο Ανάπτυξης, μέχρι τη σύσταση Ανεξάρτητης Επιτροπής Πιστοποίησης Ενώσεων Καταναλωτών και Μ.Κ.Ο., πιστοποιητικά Ποινικού Μητρώου, Φυγοποινίας και Φυγοδικίας.
    • Το Υπουργείο Ανάπτυξης, και συγκεκριμένα η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, ελέγχει, κάθε έτος, την τήρηση όλων των υποχρεώσεων των Ενώσεων και διαγράφει, από το Μητρώο των αναγνωρισμένων Ενώσεων, αυτές που δεν ανταποκρίνονται, σε όλες τις υποχρεώσεις, που θέτει η νομοθεσία, μέχρι τη θεσμοθέτηση Ανεξάρτητης Αρχής Πιστοποίησης Ενώσεων Καταναλωτών και Μ.Κ.Ο.
    • Προτείνουμε τη δημιουργία Ανεξάρτητης Αρχής πιστοποίησης των Ενώσεων Καταναλωτών. Όσον αφορά τη χρηματοδότηση των Ενώσεων Καταναλωτών προτείνουμε:
    • Χρηματοδότηση δικαιούνται μόνον οι πιστοποιημένες Ενώσεις Καταναλωτών.
    • Τα κριτήρια με βάση τα οποία, θα γίνεται η κατανομή, είτε αυτή αφορά την πάγια ετήσια επιχορήγηση, είτε αφορά την επιχορήγηση δράσεων, πρέπει να είναι αντικειμενικά, ώστε αφ’ ενός να κατοχυρώνεται η αξιοπιστία και η ανεξαρτησία των Ενώσεων και αφ’ ετέρου να λειτουργούν ανταποδοτικά, προς την κοινωνία. Με αυτό τον τρόπο, κατοχυρώνεται και η διαφάνεια των επιχορηγήσεων.
    • Μια Ένωση Καταναλωτών καθορίζει (μόνη της και ελεύθερα) το ύψος της συνδρομής των μελών της, με βασικό στόχο την οικονομική ανεξαρτησία της, την αποτελεσματικότητά της και τη μαζικότητά της. Άρα το σύνολο των εισπράξεών της, από τις συνδρομές των μελών της, είναι ένα βασικό κριτήριο, το οποίο αποδεικνύεται.
    • Γι’ αυτό, το ΚΕ.Π.ΚΑ. προτείνει, για την ετήσια πάγια επιχορήγηση των Ενώσεων, το βασικό, διάφανο και εύκολα αποδεικνυόμενο κριτήριο να είναι το ύψος των εισπράξεων, από τις συνδρομές των μελών. Έτσι, κάθε Ένωση επιχορηγείται, με ποσοστό επί των εισπράξεων των συνδρομών των μελών της. Το συνολικό ποσό της πάγιας επιχορήγησης, που, κάθε έτος, διαθέτει το Υπουργείο Ανάπτυξης, μοιράζεται, στις αναγνωρισμένες ενώσεις, αναλογικά, με τις εισπράξεις των αποδεδειγμένων συνδρομών των μελών τους. Η ετήσια επιχορήγηση δε μπορεί να είναι μικρότερη των 2.000 ευρώ, για καμιά αναγνωρισμένη ένωση. Έτσι, η κατανομή θα είναι απόλυτα διαφανής.
    • Η χρηματοδότηση δράσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει το 75% του συνολικού κόστους της δράσης. Το υπόλοιπο 25% του συνολικού κόστους καλύπτεται, από την εθελοντική δράση των μελών των Ενώσεων Καταναλωτών ή εξ’ ιδίων πόρων. Για το ύψος της χρηματοδότησης κατατίθενται παραστατικά.
    • Η χρηματοδότηση δράσεων δε μπορεί να υπερβαίνει το 100% της ετήσιας επιχορήγησης, που δικαιούται η ένωση, συναρτήσει των συνδρομών των μελών της, ανεξάρτητα από το ύψος της επιχορήγησης, που, πραγματικά, έλαβε.

    Για το Δ.Σ. του ΚΕ.Π.ΚΑ.
    Νικόλαος Τσεμπερλίδης, Πρόεδρος ΚΕ.Π.ΚΑ., Μέλος Ο.Κ.Ε., και Αν. Μέλος της Ε.Ο.Κ.Ε.
    Ευαγγελία Κεκελέκη, Γεν. Γραμματέας ΚΕ.Π.ΚΑ., Αντιπρόεδρος Παρατηρητηρίου Εσωτερικής Αγοράς, Μέλος Ε.Ο.Κ.Ε. και Μέλος Ε.Σ.Ο.Κ.

  • 15 Οκτωβρίου 2014, 11:53 | ΤΣΕΜΠΕΡΛΙΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    Ο ΟΡΟΣ ΚΟΠ ΕΙΝΑΙ ΑΔΟΚΙΜΜΟΣ

    ΝΑ ΑΝΤIΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΕΘΝΗ ΟΡΟ Μ.Κ.Ο.

    Ο ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ Μ.Κ.Ο. ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ:

    1) Μ.Κ.Ο. ΣΩΜΑΤΕΙΟ
    2 )Μ.Κ.Ο. ΑΤΥΠΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ
    3) Μ.Κ.Ο. ΕΠΙΧΕIΡΗΣΗ
    4) ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΦΟΡΕΑΣ

    ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΜΚΟ ΝΑ ΙΣΧΥΟΥΝ ΟΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥ α ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 1.

  • Παρ. 1α. Η λέξη «εθελοντική» στον προσδιορισμό της έννοιας της «Κοινωφελούς Οργάνωσης Πολιτών» (ΚΟΠ) είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσει προβλήματα. Πράγματι, μία σοβαρή ΚΟΠ θα πρέπει να έχει προσωπικό από επαγγελματίες που θα αμείβονται ως εργαζόμενοι και δεν θα παρέχουν εργασία εθελοντικά. Αυτό που ενδιαφέρει στην προκειμένη περίπτωση είναι η Διοίκηση της ΚΟΠ, π.χ. το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου, να είναι άμισθο. Αντίθετα, οι Διευθυντές, το τυχόν επιστημονικό προσωπικό, το Λογιστήριο κ.λπ. επιβάλλεται να στελεχώνονται από επαγγελματίες που θα αμείβονται κανονικά. Μια ΚΟΠ στην οποία θα απασχολούνται αποκλειστικά και μόνο εθελοντές, είναι βέβαιο ότι δεν θα μπορεί να φέρει εις πέρας το «κοινωφελές» έργο της και ενδέχεται να δημιουργεί και σπατάλες.
    Ως εκ τούτου, προτείνεται να διαγραφεί η λέξη «εθελοντική» από τον προσδιορισμό της έννοιας της ΚΟΠ.

    Η έννοια του «κοινωφελούς σκοπού» έχει ερμηνευθεί από τη Νομολογία, πλην όμως προς άρση αμφισβητήσεων επιβάλλεται να προσδιορισθεί ρητά στο υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου. Προτείνεται ως εκ τούτου να προστεθεί ο εξής ορισμός:
    «Κοινωφελής σκοπός είναι κάθε εθνικός, θρησκευτικός, φιλανθρωπικός, εκπαιδευτικός, επιστημονικός, πολιτιστικός και γενικά επωφελής για την κοινωνία, εν όλω ή εν μέρει σκοπός. Ο κοινωφελής χαρακτήρας δεν αναιρείται ούτε μετατρέπεται σε εμπορικό από την άσκηση δραστηριοτήτων που δύνανται να αποφέρουν έσοδα από πωλήσεις προϊόντων ή παροχή υπηρεσιών, εφόσον αυτά διατίθενται για την εκπλήρωση του ανωτέρω κοινωφελούς σκοπού».

  • 10 Οκτωβρίου 2014, 09:08 | Άγγελος Δενδρνός

    Φοβούμαι ότι γι άλλη μια φορά το Κράτος δεν πρόκειται να ασχοληθεί σοβαρά με την υπόθεση ΕΘΕΛΟΝΤΙΜΟΣ και ο υπό διαβούλευη Νόμος θα δημιουργήσει νεά προβλήματα στις υπάρχουσες και λειτουργούσες Οργανώσεις.
    Στην προσπάθεια αποκατάστασης της υφισταμένης καταστάσεως μία είναι η λύση: Δημιουργία Ανεξάρτητης Αρχή Εθλοντισμού, όπου σύμφωνα με τα διεθνώς αποδεκτά κείμενα, θα τίθενται οι όροι κα οι προδιαγραφές της αναγνώρισης των οργανώσεων και θα τηρείται το σχετικό μητρώο, ώστε να μπορέσουν οι Εθελοντές να είναι σίγουροι ότι το επιτελούμε νο απ΄αυτούς έργο είναι όντως κοινωφελές και η διπίστωση από το Κράτος για την ποιότητα του παρεχομένου έργου.
    Πρέπει η υλοποίηση αυτής της ανάγκης να προηγηθεί οποιαδήποτε άλλης ενέργειας.
    Ευτυχώς υπάρχουν λειτουργούντα παραδείγματα (Charity Commission-UK, Αρχή Εθλοτισμού-Κύπρος, κλπ)τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πρότυπα αφορώντα γενικώς την Κοινωνία των Πολιτών και ειδικοτερα τις ΜΚΟ.

  • 6 Οκτωβρίου 2014, 20:18 | Βασιλης Στουλος

    Το ευρωπαικο προγραμμα Erasmus+ προβλεπει δυνατοτητα επιχορηγησης σε ατυπες ομαδες νεων.Αυτες αποκλειονται απο την δυνατοτητα επιχορηγησης η δεν περιλαμβανονται στο νομοσχεδιο και συνεχιζουν να λειτουργπουν χωρις τις υποχρεωσεις που εχουν οι ΚΟΠ?
    Σε καθε περιπτωση ειναι αδικο

    Σεβαστικα
    Βασιλης Στουλος

  • 6 Οκτωβρίου 2014, 13:55 | Γιάννης Αλεξάκης

    1) Ο όρος Κοινωφελής Οργάνωση Πολιτών/ΚΟΠ.
    Με το σχέδιο προτείνεται (υπό 1α’) η δημιουργία και χρήση νέου όρου. Δεν αντιλαμβάνομαι τους λόγους για τους οποίους το ελληνικό δαιμόνιο, δια της ελληνικής πολιτείας, προτείνει την κατάργηση του καθιερωμένου διεθνή όρου Μη Κυβερνητικός Οργανισμός ΜΚΟ ή NGO, με την αντικατάστασή του σε ΚΟΠ.
    Αν η πολιτεία ήθελε να διακρίνει τους ΜΚΟ, σε εκείνους που χρηματοδοτούνται από την ελληνική πολιτεία σε σχέση με αυτούς που δεν χρηματοδοτούνται (βλ. ανωτέρω το σχόλιο του Παναγιώτη Ζαννή), και να λειτουργήσουν παράλληλα οι ορισμοί αυτοί, θα έπρεπε να υπάρχει η σχετική διάκριση. Αλλά δεν…

    Στην ελληνική πραγματικότητα το μεγαλύτερο μέρος των ΜΚΟ χρηματοδοτείται από την ελληνική πολιτεία, όπως αναγνωρίζεται, εμμέσως πλην σαφώς, στις παραγράφους ιε’ και ιστ’.

    2) Ενώ στην παράγραφο α’ αναφέρεται πως η ΚΟΠ «είναι ανεξάρτητη από κράτη ή κυβερνήσεις, την τοπική αυτοδιοίκηση, τους δημόσιους οργανισμούς δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου», στη συνέχεια στην παράγραφο ι’ αναφέρεται πως «Φορέας Παροχής Εθελοντικής Απασχόλησης είναι Κοινωφελής Φορέας, κρατικός φορέας, δημόσιο νομικό πρόσωπο ή Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού στον οποίο παρέχεται η εθελοντική απασχόληση», με αποτέλεσμα να δημιουργείται σύγχυση.

    3) Η παράγραφος ιγ’ παραπέμπει, εκ παραδρομής, στο άρθρο 1 του ν. 3693/2008, ενώ προφανώς εννοεί το άρθρο 2 του ιδίου νόμου, στις παραγράφους 2 και 3 του οποίου αναφέρονται ο «Νόμιμος ελεγκτής» και το «Ελεγκτικό γραφείο».

    Γενικά, το σχέδιο νόμου δημιουργεί πολλά ερωτήματα:
    α) κατ΄αρχήν αν ανήκει στην αρμοδιότητα και εποπτεία του Υπουργείου Εσωτερικών (βλ. παράγραφο ζ’) και όχι στην εποπτεία της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής,
    β) το κείμενο χαρακτηρίζεται από έλλειψη οράματος,
    γ) δεν τίθενται οι όροι ελέγχου συμμετοχής (βλ. παράγραφο α’) στις ΚΟΠ, ενώ,
    δ)επιχειρείται έλεγχος της εθελοντικής δράσης των πολιτών σε περιόδους κρίσης.

  • 6 Οκτωβρίου 2014, 12:42 | Αποστολόπουλος Φοίβος

    Εν συντομία και κατά σειρά τα ακόλουθα.
    1. Με το παρόν νομοσχέδιο και με το χαράτσι Βενιζέλου φορτώνεται αδιακρίτως τις ΜΚΟ με περίπου 600 ευρώ τον χρόνο που πάνε στον κρατικο κορβανά, ανεξαρτήτως περιουσιακών στοιχείων, κεφαλαίων, «τζίρου» και τραπεζικών κινήσεων των οργανώσεων αυτών. Εφαρμόζεται κατ’ ουσια αντικειμενικά κριτήρια φορολόγησης. Αυτά τα λεφτά πόθεν; Η μη κερδοσκοπική, μη κυβερνητική οργάνωση που αντιπροσωπεύω (αστική μη κερδοσκοπική νομικά κθώς υπάρχει και βλέπω οτι συνεχίζει να υπάρχει νομικό κενό στην Ελλάδα), δεν έχει ούτε τραπεζικό λογαριασμό, ούτε «τζίρο» κάνει, ούτε περιουσιακά στοιχεία έχει, ούτε παίρνει λεφτά απο το κράτος. Μας φεσώνεται όμως κανονικά με το νομοσχέδιο αυτό. Έχετε υπόψιν σας τι κάνει η λοιπή Ευρώπη επι του προκειμένου;
    2. Άρθρο 8, παρραγραφος 6: εφαρμόζεται κατά γράμμα επιταγή της αντιτρομοκρατικής πολιτικής των ΗΠΑ. Πώς θα ξεπεράσετε τον σκόπελο των ατύπων χρηματοδοτήσεων που οσονούπω θα βρείτε μπροστα σας με τα ισλαμικά ιδρύματα; Διότι η παρακολοθηση της δωρεάς μπορούσε να γίνει και με απλούστερο τρόπο μέσω TAXIS (μεταβίβαση απο ΑΦΜ σε ΑΦΜ). Αλλιώς η δωρεά δεν θα εκπίπτει φορολογικά.
    3. Η τήρηση ιστοσελίδας δεν έχει νόημα όταν υπάρχουν ιστότοποι όπου με μηδενικό κόστος φτιάχνεις ένθετη ιστοσελίδα. Παρ’ εκτός και η παράγραφος εννοεί και αυτή την δυνατότητα, οπότε η διατύπωση είναι λάθος.
    4. Άρθρο 7, παράγραφος 2, εδάφιο (β): λάθος διατύπωση. Εάν μία εκδήλωση αποδόσει εκατατοντάδες χιλιάδες ευρώ; Καλύτερα να μπει πλαφόν συνόλου εκδηλώσεν (π.χ. 100.000 ευρώ), και το υπερβαίνων να φορολογείται αυτοτελώς με ΦΠΑ 5% και φόρο 5%, και για ποσά άνω του 1 εκ. με ΦΠΑ 10% και φόρο 5%. Αλλιώς όλοι όσοι διοργανώνουν συναυλίες θα φτιάξουν δήθεν ΜΚΟ. Αναγκαστικά θέλει επαναδιατύπωση και το εδάφιο (α) του ιδίου άρθρου, για να ισχύει η προτεινόμενη φορολογική κλίμακα.
    5. Απαλλάξτε τις ΜΚΟ απο τη καταβολή τέλους επιτηδεύματος (κουτοπονηριές Βενιζλου). Πόθεν το επιτήδευμα; Τότε θεωρείται εκ προοϊμίου οτι όλες οι ΜΚΟ είναι απάτη. Βγάζουν κέρδος και είναι κερδοσκοπικές επιχειρήσεις. Άρα ο παρών νόμος είναι άτοπος.
    6. Αρθρο 5, παργραφος 1, εδάφιο (στ): μια ΜΚΟ που δέν έχει υπαλλήλους τι ασφαλιστική ενημερότητα να προσκομίσει; Δέν έχουμε όλοι παρτίδες με μεγάλους χρηματοδότες και άλλα τινά. Το παράβολο των 200 ευρώ τι είναι; Στρές τέστ για τις τσέπες των ρομαντικών που προσπαθούν εκεί που το κράτος έχει αποτύχει;

    Ότι χρειάζεται ξεκαθάρισμα είναι αδιαμφισβήτητο. Όσοι ε΄χουμε δραστηριότητα στον χώρο των ΜΚΟ έχουμε ακούσει και δεί πολλά. Αλλά ακολουθήστε τις καλές πρακτικές των χωρών του ευρωπαϊκού βορά και των ΗΠΑ, που έχουν πείρα δεκαετιών στο θέμα και το διδάσκουν πλέον απο πολλών ετών στις σχολές πολιτικών επιστημών.

  • 6 Οκτωβρίου 2014, 11:36 | Αγγελιδης Χρήστος

    1. Ο Εθελοντισμός αναιρείται όταν είναι κρατικοδίαιτος και όταν εξυπηρετεί αποκλειστικά προτεραιότητες του Κράτους.

    Πρόταση • Να μην θεωρείται Εθελοντική και να διαγράφεται από τα μητρώα ΚΟΠ, μια οργάνωση που χρηματοδοτείται αποκλειστικά και μόνο από Κρατική επιχορήγηση.
    2. Ο Εθελοντισμός είναι συνειδητή κοινωνική δράση, είναι προσωπική και συλλογική παρέμβαση, μη κερδοσκοπική, είναι έκφραση αλληλεγγύης των ανθρώπων και των κοινωνιών. Είναι δηλαδή μια σύγχρονη πολιτική δράση μακριά από κόμματα και κρατικές δομές.
    Πρόταση • Να ιδρυθεί Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή για τις Κοινωφελείς Οργανώσεις Πολιτών με την εποπτεία του κράτους αλλα κυρίως με την συμμετοχή των οργανώσεων και των δομών της κοινωνίας ων πολιτών, με σκοπό την πιστοποίηση, τον ποιοτικό έλεγχο και τη διαφανή δράση των οργανώσεων ως και για την διατύπωση αρχών και δεοντολογίας.
    3. • Οι Εθελοντικές Οργανώσεις να έχουν καταστατικά προβλεπόμενη δημοκρατική λειτουργία και δημοκρατικό τρόπο λήψης των αποφάσεων.

  • 6 Οκτωβρίου 2014, 01:37 | Ντούλια Θεοδώρα

    Για τον ορισμό της Κοινωφελούς Οργάνωσης Πολιτών, απαιτείται κατά την γνώμη μου ο προσδιορισμός του κοινωνικού οφέλους ή του κοινωφελούς στόχου και αποτελέσματος από τη δράση αυτής και όχι μόνο η νομική της μορφή.

    Σύμφωνα με αυτό, θα πρέπει, για να προσδιοριστεί ένας φορέας της κοινωνίας των πολιτών ως ΚΟΠ, να αποτελούν προαπαιτούμενο οι σαφώς προσδιορισμένοι κοινωνικοί σκοποί, στόχοι και τα παραγόμενα από αυτή αποτελέσματα για την κοινωνία, οι οποίοι /α θα πρέπει να προσδιορίζονται με ποιοτικούς και ποσοτικούς δείκτες.

    Μερικοί από τους προαπαιτούμενους αυτούς σκοπούς / στόχους / αποτελέσματα θα μπορούσαν να είναι:
    α. το κοινωνικό παραγόμενο όφελος (συλλογικού και κοινωνικού χαρακτήρα), με επιμέρους κριτήρια: τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης ή και εισοδήματος για ευπαθείς κυρίως ομάδες, (ποσότητα, ποιότητα και μονιμότητα των παραγομένων θέσεων και του εισοδήματος που προκύπτει για τα μέλη και τις οικογένειες των μελών των ΚΟΠ),την εξυπηρέτηση ευάλωτων ομάδων, τα αποτελέσματα από τη δράση της ΚΟΠ σε επίπεδο κοινωνίας (π.χ ποιοτικές υπηρεσίες / προϊόντα, περιβαλλοντικά ή πολιτιστικά ή άλλα οφέλη),η ανάληψη δράσεων Ε.Κ.Ε (Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης),την προώθηση της ισότητας των φύλων, τη προώθηση του εθελοντισμού, την προσέλκυση εθελοντών για εργασία (οι οποίοι στη συνέχεια μπορούν να γίνουν μέλη),τη διαφορετικότητα στα μέλη (diversity) (με ένταξη και ατόμων από διαφορετικές πληθυσμιακές και ευπαθείς ομάδες).
    β) οι κοινωνικές ανάγκες στις οποίες ανταποκρίνεται μία ΚΟΠ και
    γ) η κινητοποίηση του κοινωνικού κεφαλαίου, με επιμέρους κριτήρια: τη κινητοποίηση και συνεργασία με τον τοπικό κοινωνικό ιστό, την ανάπτυξη Τοπικών Δικτύων Συνεργασίας και Απασχόλησης (π.χ με συλλόγους, Τ.Α, κ.τλ), την κινητοποίηση και συνεργασία με τοπικούς φορείς και ομάδες (π.χ εθελοντές, νέοι, γυναίκες, άνεργοι, κ.τλ)

    2. Τα προαπαιτούμενα αυτά, θα πρέπει να αποδεικνύονται με ποιοτικούς και ποσοτικούς δείκτες, έκαστο των οποίων μπορεί να έχει ένα βαθμό βαρύτητας και τα οποία μπορούν να καταδείξουν την κοινωνική ωφέλεια που προκύπτει απο τη δράση τ της κάθε ΚΟΠ και να αποτελέσουν προϋπόθεση χρηματοδοτήσεων.
    Στην συνέχεια, όσον αφορά την πιστοποίησή και τις χρηματοδοτήσεις των ΚΟΠ, αυτές, καλό είναι να γίνονται βάσει της βαθμολογίας που θα συγκεντρώνει ο κάθε δείκτης επίτευξης του κοινωνικού στόχου.

    Ένα τέτοιο διαφανές σύστημα αξιολόγησης των ΚΟΠ, θα διευκόλυνε τις οργανώσεις για την υιοθέτηση μίας κοινωνικά απαιτούμενης στρατηγικής, σύμφωνα με τις αρχές της κοινωνικής οικονομίας, θα εξασφάλιζε στο κοινωνικό σύνολο την δυνατότητα αποτίμησης της δράσης κάθε οργανισμού, τόσο ως προς τα παραγόμενα αποτελέσματα, όσο και ως προς τις κοινωνικές επιπτώσεις από την δράση του, ενώ θα μπορούσε να συμβάλει και στην αμερόληπτη και αντικειμενική χρηματοδότηση από την πολιτεία, βάσει των παραπάνω αναπτυχθέντων κριτηρίων.
    Μήπως η μη υιοθέτηση ενός τέτοιου διαυγούς και διαφανούς συστήματος πιστοποίησης και αξιολόγησης του έργου των φορέων της κοινωνίας των πολιτών, αποσκοπεί απλώς στο να μην καθίστανται φανερά τα αποτελέσματα από τη δράση τους και στο να παρουσιάζονται ως τέτοιοι ορισμένοι οργανισμοί, οι οποίοι, μόνο κατά όνομα έχουν σχέση με την κοινωνία των πολιτών και το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η εκμετάλλευση διαθεσίμων κονδυλίων?

    Ευχαριστώ
    Ντούλια Θεοδώρα, οικονομολόγος, εμπειρογνόμων και μελετήτρια της κοινωνικής οικονομιας και της κοινωνίας των πολιτών

  • 5 Οκτωβρίου 2014, 11:39 | Παναγιώτης Ζάννης

    Είναι προβληματικό όπως και αντιεπιστημονικό να ταυτίζονται οι ΚΟΠ του παρόντος Ν/Σ με τις ΜΚΟ γενικά, όπως και με την έννοια της «Κοινωφελούς δράσης». Ο όρος ΜΚΟ συμπεριλαμβάνει και οργανώσεις συνηγορίας, επιχειρησιακές που είναι πλήρως εθελοντικές και δεν ενδιαφέρονται για κρατικές χρηματοδοτήσεις, είτε δεν έχουν δυνατότητα να διατηρούν ιστοσελίδες και να πληρώνουν ελεγκτές, είτε συμμετέχουν δημόσιοι υπάλληλοι σε οργανώσεις grassroots χωρίς να αιτούνται χρηματοδότηση κλπ. Συνεπώς ο ορθότερος όρος για τις οργανώσεις που αναφέρεται το Ν/Σ είναι «κρατικά αναγνωρισμένες ΚΟΠ» ή κάτι παρεμφερές.

  • 5 Οκτωβρίου 2014, 11:58 | ΤΖΟΒΟΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    Εθελοντισμός , σημαίνει κατάθεση ψυχής προς όφελος της κοινωνίας.
    Στην Ελλάδα συνυπάρχει και το φιλότιμο, η ευσπλαχνία, η συμπόνια, και τόσα άλλα που μας χαρακτηρίζουν ως Έλληνες.
    Παρ όλες τις ΜΌΝΙΜΑ, οικονομικές καταστάσεις στην Ελλάδα, υπάρχουν ακόμα ΆΝΘΡΩΠΟΙ , που από το υστέρημά τους η από τις γνώσεις τους, ΠΡΟΣΦΈΡΟΥΝ ανιδιοτελώς.
    Είναι στην ευθύνη της πολιτείας να ελέγξει τις δραστηριότητες των ΜΚΟ.
    ΆΛΛΩΣΤΕ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕ ΤΙΣ ΜΑΙΜΟΥ ΜΚΟ, και δημιούργησε το πρόβλημα.ΠΑΛΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΦΩΣΤΗΡΕΣ ΤΗΣ ΝΟΜΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟ ΣΚΕΦΤΗΚΑΝ !!
    Αυτό που θα κάνουν οι σοβαρές , η οι ΚΑΘΑΡΕΣ ΜΚΟ, είναι να πάψουν να λειτουργούν προς όφελος της κοινωνίας, και η Ελλάδα θα γίνει πιο φτωχή
    και στην φιλανθρωπία.

  • 4 Οκτωβρίου 2014, 20:53 | Απόστολος Πετρούλιας

    Περί των ΜΚΟ και της μέχρι τούδε αξιολόγησής τους, είναι σε εξέλιξη το έργο ΘΑΛΗΣ που διεκπεραιώνεται από συγκεκριμένους φορείς (Πανεπιστήμια, κ.λπ.) μ’ επικεφαλής το Πανεπιστήμιο Πελοπονήσου. Καλό θα ήταν να αναζητηθούν αυτά τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης εργασίας-αξιολόγησης και να ληφθούν υπόψη γι’ αυτόν ακριβώς τον Νόμο περί φορέων της κοινωνίας των πολιτών, που πράγματι είναι αναγκαίος !

  • Συγνώμη στην προηγούμενη το τοποθέτηση
    «Σύμφωνα με το άρθρο 14 παρ. β του ν. 4019 του Υπουργείου Οικονομικών»
    αναφερόμαστε στο Υπουργείο Εργασίας και όχι στο Οικονομικών

  • Σύμφωνα με τις παραγράφους α,β,γ και δ του άρθρου 1 οι Κοινωφελείς οργανώσεις Πολιτών ( Σωματεία , ΜΚΟ ) εγγράφονται στο αρχείο κοινωφελών φορέων και στο Ειδικό Μητρώο ΚΟΠ του Υπουργείου Εσωτερικών.

    Σύμφωνα με το άρθρο 14 παρ. β του ν. 4019 του Υπουργείου Οικονομικών υπάρχει Ειδικό Μητρώο άλλων Φορέων Κοινωνικής Οικονομίας ( Εκτός των Κοινωνικών Συνεταιρισμών) στο οποίο εγγράφονται φορείς οι οποίοι σύμφωνα με την περιγραφή τον χαρακτηριστικών τους αναφέρετε σε σωματεία και ΜΚΟ

    «(αα) έχουν ως αποκλειστικό καταστατικό σκοπό την κοινωνική ωφέλεια μέσω της παραγωγής αγαθών ή της παροχής υπηρεσιών συλλογικού και κοινωνικού χαρακτήρα,
    ββ) αποδίδουν προτεραιότητα στα άτομα και την εργασία έναντι του κεφαλαίου,
    γγ) εφαρμόζουν δημοκρατικό σύστημα λήψης αποφάσεων,
    δδ) έχουν αυτονομία στη διοίκηση και διαχείριση των δραστηριοτήτων τους,
    εε) προβλέπουν τη χρησιμοποίηση των κερδών τους για τους καταστατικούς σκοπούς τους και δευτερευόντως τη δυνατότητα περιορισμένης έκτασης διανομής των κερδών αυτών,
    στστ) λειτουργούν με βάση την αρχή της αειφόρου ανάπτυξης,
    ζζ) οι δραστηριότητές τους εντάσσονται αποκλειστικά σε μία από τις κατηγορίες της παραγράφου 2 του άρθρου 2 και
    ηη) αναπτύσσουν τις δραστηριότητές τους τουλάχιστον επί μια τριετία πριν από την υποβολή της αίτησης εγγραφής στο Μητρώο.)»

    Η άποψή μας είναι ότι πρέπει να υπάρχει ένας και μόνο δημόσιος φορέας για την εγγραφή και πιστοποίηση των Κοινωφελών Οργανώσεων και μια αρμόδια αρχή διαχείρισης και εποπτείας αυτών. Δεν γίνετε η κάθε αρχή να θέτει διαφορετικούς όρους λειτουργίας τους, προκαλώντας σύγχυση για την ταυτότητα την οποία πρέπει να έχουν οι Κοινωφελείς Οργανώσεις και η οποία περιγράφετε σαφέστατα στην παρούσα πρόταση νόμου.

    Λουκάς Μπρέχας
    για το μη κερδοσκοπικό Δίκτυο
    Κοινωνικής Αλληλεγγύης &
    Περιφερειακής Ανάπτυξης

    http://www.diktio-kapa.dos.gr

    Μια γέφυρα για την προώθηση στον τόπο μας
    του συνεταιριστικού κοινωνικοοικονομικού μοντέλου
    το οποίο έχει στο επίκεντρό του τις ανάγκες των ανθρώπων

  • 4 Οκτωβρίου 2014, 01:38 | ΜΠΑΡΖΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

    Με το συμπάθιο βέβαια αλλά…
    Μήπως και με αυτό το νομοσχέδιο μπερδεύονται (όχι ότι πριν ήταν ξεμπερδεμένοι) οι «επαγγελματίες» εθελοντές που έχουν παίξει με κάποια εκατομμύρια με τους απλούς ανιδιοτελείς εθελοντές που ως σύλλογος σεβόμενοι τα μέλη μας τα οποία δίνουν ανιδιοτελώς το αίμα τους ότι ποιο πολύτιμο έχουν και φυσικά δεν μας πάει στο νου να τους ζητήσουμε ούτε συνδρομή;
    Μιλάτε για 200 ευρώ παράβολο η 50 ευρώ και έχουμε μείνει άναυδοι. Μιλάτε για διαδικασίες που χρειάζονται λογιστές κλπ και εμείς αναρωτιόμαστε που να βρούμε τα χρήματα να τους πληρώσουμε. Εμείς ούτε ένα γραφείο δεν έχουμε και είμαστε φιλοξενούμενοι και χρησιμοποιούμε ως έδρα την κατοικία μέλους του ΔΣ.
    Εμείς εθελοντισμό κάνουμε από πραγματική αγάπη προς τον συνάνθρωπό μας δεν είμαστε «επαγγελματίες εθελοντές» ούτε είμαστε μέλη κάποιας επιχείρησης που έχει έσοδα.
    Άλλο ΜΚΟ και άλλο εθελοντικός σύλλογος με κατάθεση ψυχής.
    Γιαυτό κύριε υπουργέ πιστεύουμε ότι πρωτεύων είναι δια μέσω αυτού του νομοσχεδίου να καθαρίσει ποιος είναι ο δεοντολογικά εθελοντής και δεοντολογικά εθελοντική οργάνωση και ποιος δεν είναι.
    Εάν ενταχθούν και τα δύο αυτά εθελοντές και «επαγγελματίες εθελοντές» στο ίδιο τσουβάλι θα αδικήσει τους πραγματικούς ανιδιοτελείς εθελοντές και τότε θα είμαστε αναγκασμένοι να δια λύσουμε τον εθελοντικό μας σύλλογο που με αποδείξεις μεγάλο έργο έχει να αναδείξει όπως προανέφερα χωρίς κεραμίδι, χωρίς καμιά βοήθεια από πουθενά διότι όπου και αν απευθυνθήκαμε βρήκαμε μπροστά μας «επαγγελματίες εθελοντές». Μπορώ να καταθέσω σχετικό παράδειγμα.
    Γιαυτό ζητάμε πρώτα Ξεκαθάρισμα και έπειτα τα υπόλοιπα.
    Θα βρίσκομε στην διάθεση σας εάν το κρίνεται απαραίτητο.
    ΓΕΙΑ ΣΑΣ.