Άρθρο 5. Διαδικασία ρύθμισης και απαλλαγής από τα χρέη

1. Αν εκδηλωθούν αντιρρήσεις κατά του σχεδίου ρύθμισης οφειλών και δεν υποκατασταθούν κατά τη διαδικασία της παραγράφου 8 του άρθρου 4, η διαδικασία ρύθμισης και απαλλαγής από τα χρέη ξεκινά από την ημερομηνία της αίτησης, ημερομηνία από την οποία παύουν να εκτοκίζονται τα χρέη του οφειλέτη. Το δικαστήριο ελέγχει αυτεπαγγέλτως αν πληρούνται οι προϋποθέσεις για ρύθμιση και απαλλαγή χρεών.

2. Αν τα περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη και τα προσδοκώμενα εισοδήματα είναι επαρκή σε σχέση με τον αριθμό των πιστωτών και το ύψος των απαιτήσεών τους, μπορεί το δικαστήριο να περιοριστεί σε ρύθμιση των οφειλών που υφίσταντο κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης με την εξόφλησή τους, προβλέποντας περίοδο χάριτος που δεν μπορεί να υπερβαίνει τα τρία έτη με επιτόκιο ενήμερης οφειλής, και να διατάξει την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Το δικαστήριο μπορεί να ανακαλέσει ή να τροποποιήσει την απόφαση αυτή οποτεδήποτε μετά από αίτηση του οφειλέτη ή και του πιστωτή εφόσον δεν εξυπηρετείται η ρύθμιση.

3. Εάν τα περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη δεν είναι κατά την προηγούμενη παράγραφο επαρκή, το δικαστήριο, λαμβάνοντας υπόψη τα εισοδήματα του οφειλέτη από την εργασία του και σταθμίζοντας αυτά με τις βιοτικές ανάγκες του ιδίου και των προστατευόμενων μελών της οικογένειάς του, τον υποχρεώνει να καταβάλλει κάθε μήνα για χρονικό διάστημα από 3 έως 5 έτη ορισμένο ποσό για την ικανοποίηση των απαιτήσεων των πιστωτών του. Η καταβολή του ποσού αυτού γίνεται απευθείας στους πιστωτές του οφειλέτη. Σε κάθε περίπτωση, μέχρι τη λήξη της ανωτέρω περιόδου, πρέπει να έχει εξοφληθεί ποσοστό τουλάχιστον δέκα επί τοις εκατό των συνολικών οφειλών του, στο ύψος που αυτές ανέρχονταν κατά την ημερομηνία της υποβολής της αίτησης του άρθρου 4. Με την πάροδο του ανωτέρω χρονικού διαστήματος και εφόσον ο οφειλέτης ανταποκριθεί στους όρους που έχει θέσει το δικαστήριο, αυτό, με αίτηση του οφειλέτη που κοινοποιείται και στους πιστωτές κηρύσσει την απαλλαγή του από τα χρέη του, με την επιφύλαξη της παραγράφου 3 του άρθρου 6 του παρόντος νόμου.

4. Με αίτηση του οφειλέτη ή πιστωτή μπορεί να τροποποιείται η ανωτέρω απόφαση ως προς το ύψος των μηνιαίων καταβολών, εφόσον τούτο δικαιολογείται από μεταγενέστερα γεγονότα ή μεταβολές της περιουσιακής κατάστασης και των εισοδημάτων του οφειλέτη.

5. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ιδίως σε περιπτώσεις χρόνιας ανεργίας, σημαντικών προβλημάτων υγείας, εισοδήματος που δεν επαρκεί για την κάλυψη στοιχειωδών βιοτικών αναγκών, είναι δυνατός ο προσδιορισμός χαμηλότερων ή και μηδενικών καταβολών, ακόμη κι αν δεν προκύπτει κατ’ αυτόν τον τρόπο η εξόφληση του ποσοστού της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου. Το Δικαστήριο δύναται να επανεξετάζει κάθε οκτώ μήνες, ή και νωρίτερα αυτεπαγγέλτως ή μετά από αίτηση του οφειλέτη ή πιστωτή, την εξακολούθηση της συνδρομής των παραπάνω προϋποθέσεων.

  • 2 Νοεμβρίου 2009, 23:51 | ΧΡΗΣΤΟΣ

    Θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα η προσφυγή των Τραπεζών στο Ευρωπαικό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου κατά των διατάξεων του νόμου που τυχόν θα ψηφισθεί ιδιαίτερα της απαλλαγής του οφειλέτη με καταβολή μόνο ποσού 10 % της οφειλής μεσα σε χρονικό διάστημα 3-5 ετών (αρθρο 5). Διότι αν ο οφειλέτης έχει την ικανότητα να ανταποκριθεί τότε συνάγεται οτι μπορεί να συνεχίσει να πληρώνει και για τα επόμενα χρόνια. Ειναι σίγουρο ότι οι τράπεζες δεν θα συναινεσουν σε απαλλαγή των χρεών των δανειοληπτών.
    Παράδειγμα παρόμοιας μορφής ήταν το άρθρο 44 του ν. 1892/90 που χρησιμοποιήθηκε για τη θέση σε ειδική εκκαθάριση των ποδοσφαιρικών ανωνύμων εταιριών. Οι διάφοροι πιστωτές και προμηθευτές συμφωνούσαν σε ρύθμιση αφήνοντας εκτός τους εργαζόμενους (ποδοσφαιριστές). Πρακτικά σήμαινε ότι απο το σύνολο των απαιτήσεων θα πληρωνόταν ενα μικρό ποσό και μεσα απ αυτό αναλογικά οι αμοιβές των ποδοσφαιριστών. Οι τελευταίοι έχαναν το μεγαλύτερο μέρος απο τα δεδουλευμένα τους. Με την προσφυγή στο Ευρωπαικό Δικαστήριο δικαιώθηκαν οι ποδοσφαιριστές και καταδικάστηκε το Ελληνικό Δημόσιο (όχι η υπο εκκαθάριση εταιρία) να πληρώσει αποζημιώσεις στον καθένα απ αυτούς. Μη καταλήξει τελικά η ρύθμιση να γίνει ακόμη μια αφορμή να πληρώνει το Ελληνικό Δημόσιο αποζημίωση για κάθε οφειλέτη χωριστά.
    Να σημειωθεί ότι οι απαιτήσεις των πιστωτων (Τραπεζών) κατά των δανειοληπτών είναι κληρονομητές. Δηλαδή με το θάνατο το χρέος μεταβιβάζεται στους κληρονόμους. Δεν βλέπω να υπάρχει πρόβλεψη για τους κληρονόμους ενός δανειολήπτη οταν αποβιώσει ενόσω διαρκεί η διαδικασία.
    Η κατάργηση του ανατοκισμού των τόκων θα ήταν μια θετική ενέργεια.

  • 2 Νοεμβρίου 2009, 20:51 | ΜΙΧΑΛΗΣ ΛΑΓΩΝΙΚΑΣ

    ΣΧΟΛΙΟ ΠΡΟΣΘΗΚΗ

    Περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη, προκειμένου για κάθε είδους ακίνητα είναι εκείνα που βρίσκονται στην κυριότητα του κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης και δεν περιλαμβάνονται σε αυτά περιουσιακά στοιχεία, κυριότητας των μελών της οικογένειας του, εφόσον αποδεικνύεται ότι οι τελευταίοι απέκτησαν τα περιουσιακά στοιχεία που κατέχουν από δικές τους πηγές εισοδήματος η από ρευστοποίηση αλλού δικού τους περιουσιακού στοιχείου.

  • 2 Νοεμβρίου 2009, 15:39 | Πέτρος Χριστοφιλίδης

    Εάν εφαρμοστούν οι παράγραφοι 3 και 5 του παρόντος άρθρου, θεωρώ ότι θα τακτοποιηθούν πολλές περιπτώσεις χρεών, με τάση ΄΄προστασίας΄΄ των οφειλετών. Η καταβολή του 10% πρέπει λογικά να εκληφθεί ως μίνιμουμ καταβολής οφειλής, και προφανώς το ποσοστό αυτό θα μεταβάλλεται κατά περίπτωση στο τέλος της 3ετίας ή 5ετίας βάσει των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη.

  • 2 Νοεμβρίου 2009, 12:50 | ΕΡΜΙΟΝΗ

    Eπανέρχομαι στο επίμαχο θέμα της ρύθμισης χρεών.Δεν είμαστε μπαταξίδες
    όπως ανέφερε κάποιος φιλοξενούμενος στην σελίδα σας.Είμαστε εγκλωβισμένοι στο Τραπεζικό σύστημα,προσπάθησα να διαπραγματευτώ με τις τράπεζες αλλά η διαπραγμάτευση αφορούσε τους τόκους και έπρεπε να πληρώνω τους παρελθόντες τόκους τις τρέχουσες δόσεις με τόκους και στο φινάλε να μην μπορώ να κάνω κάτι υγιές.Δεν μπορεί να παίρνεις μισθό 1000 περίπου ευρώ και να πληρώνεις δόσεις 3000 ευρώ είναι τρέλλα.Πληρώνουμε τόσα χρόνια και το κεφάλαιο παραμένει κεφάλαιο ,παίρνουν απο δικηγορικά γραφεία και μας απειλούν,απο εισπρακτικές εταιρείες ,πανικώς τα δύο τελευταία χρόνια ζούμε με έναν εφιάλτη.Αυτό είναι που λέμε το 1 ευρώ το χρεώνουν 3 ευρώ.Τέρμα στην ασυδοσία.Πιστεύω ότι το κεφάλαιο το έχουν εισπράξει αλλά σαν τα βαμπίρ ζητούν αίμα περισσότερο αίμα…..Σύν τοις άλλοις και η ανεργία των παιδιών μας . Σας ευχαριστούμε για την φιλοξενία .

  • 2 Νοεμβρίου 2009, 11:41 | Μάριος Κ.

    Επανέρχομαι με μια δεύτερη επισήμανση.
    Είναι δυνατόν απο την στιγμή που δεν μπορούμε να εξωφλήσουμε τα χρέη μας, να διαθέσουμε χρήματα για δικηγόρους και δικαστήρια; Ας βρεθεί ένας απλός τρόπος με το οποίο πράγματι να εξυπηρετηθεί ο πολίτης και όχι και πάλι η τράπεζα. Καταλάβε τε το ότι υπάρχει πρόβλημα, γενικό πρόβλημα…. και η χαρτούρα και οι δικηγόροι και τα δικαστήρια δεν λύνουν το πρόβλημα, αντιθέτως το διογκώνουν.
    Ακούστε επιτέλους τον λαό, γιατί αυτόν εκπροσωπείτε….
    Δώστε απλές λύσεις… λύσεις για όλους…

  • 2 Νοεμβρίου 2009, 11:05 | Μάριος Κ.

    Καλή σας μέρα.
    Δεν το κρύβω πως ψηφίζω ΠΑΣΟΚ απο το 1982 (πρώτη χρονιά που είχα ψηφίσει. Παρ όλα αυτά φέτος προβληματίστικα αν θα ρίξω λευκό η αν θα ξαναψηφίσω και πάλι το ΠΑΣΟΚ. Απελπίστικα τον τελευταίο καιρό πάρα πολύ απ την ζώη μου και χωρίς ντροπή λέω ότι αν η ζωή δεν ήταν γλυκιά ίσως να μου την είχα αφαιρέσει κιόλας. Δεν υπερβάλλω. Εχει φύγει πλέον το χαμόγελο απ τα χείλη μου. Τα τηλέφωνα χτυπάνε αμετρητες φορές και κάθε φορά μου προκαλούν τρόμο. Είχα μια μικρή επιχείρηση που δυστυχώς η κρίση την χτύπησε άσχημα, προσπάθησα να κρατηθώ με ένα δάνειο που πήρα (20000 ευρώ) και τραβώντας χρήματα απο τις κάρτες. Τεράστιο λάθος, όμως σ αυτήν την ηλικία ποιος να με πάρει και σε ποιά δουλειά; Κι επανέρχομαι στην ψήφο… Την έδωσα και πάλι στο ΠΑΣΟΚ γιατί στήριξα όλες μου τις ελπίδες για ζωή σ αυτά που προανήγγειλε προεκλογικά. Δεν θέλω να μου χαριστεί τίποτε… Να βοηθηθώ για να τα επιστρέψω αναίμακτα θέλω. Με το να με απειλούν εμένα , την γυναίκα μου (και ίσως σε κάπια στιγμή και το παιδί μου)πέσ τε μου, θα πάρουν πίσω τα χρήματά τους τα οποία με τον τοκογλυφικό χαραχτήρα που διακατέχει πλέον τις τράπεζες έχουν ήδη διογκωθεί; Αυτές πότε θα τις απειλήσει κανείς; Πότε κάποιος θα τις δώσει να καταλάβουν ότι έχουν να κάνουν με ανθρώπους… με ψυχές… και όχι με αντικείμενα;;;
    Η πρόταση μου;
    1.Τέρμα ο ανατοκισμός (ότι πήρατε πήρατε…)
    2.Να υποβάλλονται όλα τα χρωστούμενα σε κάποια ελεγχόμενα απο το κράτος γραφεία (τύπου ΚΕΠ), άθροισμα αυτών και διακανονισμός σε μία τράπεζα με το χαμηλότερο δυνατό επιτόκιο πάντα ελεγχόμενο απο το κράτος και σε πολλές ανθρώπινες δόσεις ανάλογα με το εισόδημα (όχι πχ. να έχεις εισόδημα 800€ και οι δόσεις να είναι των 750€…).
    3.Να υπάρχει ένα περιθώριο αν κάποιο μήνα δεν μπορείς να πληρώσεις μια δόση να μεταφέρεται αυτή στο τέλος αλλά αυτό πχ να μπορεί να γίνει μιάφορα το δεκαοκτάμηνο.
    4.Οχι με το παραμικρό δήμευση της περιουσίας (πχ. Εχεις ενα σπίτι εξ αδιαιρέτου απο κληρονομιά το οποίο παραμένει ακατοίκητο, ενώ εσύ μένεις στο ενοίκιο γιατι δεν μπορείς να χτίσεις… ε! μην έρχεται και σου το παίρνει κι αυτό… Ελεος πιά!!!)
    ΠΡΕΠΕΙ η κυβέρνηση να καταλάβει οτι δεν γίνεται να έχουμε ενα κράτος με μια στρατιά ανέργων και άλλη μια στρατιά πτωχών οι οποίες συνεχώς αυξάνονται…. Ας σκύψει με έργα και όχι με λόγια πάνω απο τον πολίτη.Πολίτης άνεργος, πεινασμένος και φτωχός με τα λόγια δεν χορταίνει!
    Καλή η Ευρωπαϊκή Ενωση, ο κ Αλμούνια και ο κάθε κ Αλμούνια… αλλά δεν ζεί αυτός στην Ελλάδα, ΕΓΩ ζω εδώ! Και φυσικά δεν ζει αυτός με τα δικά μου εισοδήματα, ΕΓΩ ζω μ αυτά…
    Κύριοι της κυβέρνησης, η Ελλάδα δεν απαρτίζεται μόνο απο τους απο 1.000.000 Ελληνες που δεν έχουν οικονομικό πρόβλημα αλλά και απο τους άλλους 9.000.000 που σε σας έχουν στηρίξει τις ελπίδες τους είτε σας ψήφισαν έιτε όχι

    Μ.Κ.

  • 1 Νοεμβρίου 2009, 21:53 | Βασίλειος Βουτσαράς

    Η προτεινόμενη λύση που παρέχεται στους οφειλέτες, να διεκδικήσουν ρύθμιση των χρεών τους με ένδικα μέσα, δεν είναι αυτή που θα λύσει το πρόβλημα για τέσσερις λόγους:

    1) Οι δικαστικές διαδικασίες είναι σύνθετες και χρονοβόρες
    2) Απαιτούνται μεγάλα πρόσθετα έξοδα για την κάλυψη τους
    3) Αυξάνεται συνεχώς το οφειλόμενο ποσό από τους τόκους υπερημερίας
    4) Παρουσιάζεται δυσκολία στον προσδιορισμό του πραγματικού ποσού εισοδήματος του οφειλέτη

    Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι ο κάθε οφειλέτης, προκείμενου να του εγκριθεί κάποιο πιστωτικό προϊόν, είχε παρουσιάσει υπεύθυνα κάποια επαρκή για το σκοπό αυτό εισοδήματα στην τράπεζα. Πως λοιπόν ο ίδιος οφειλέτης θα αποδείξει ότι τα εισοδήματα είναι ανεπαρκή, ώστε να μπει στο πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών.

    Εκτός των πολιτών που είναι υπερχρεωμένοι έναντι των τραπεζών, υπάρχουν και αυτοί που είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Πεποίθηση μου όμως είναι ότι και αυτοί υπό τις παρούσες συνθήκες σύντομα θα βρεθούν σε δύσκολή θέση διότι ο τοκισμός των τραπεζών υπερβαίνει τις οικονομικές δυνατότητες του μέσου Έλληνα καταναλωτή. Επομένως, εφόσον όλοι οι πολίτες πρέπει να είναι ίσοι απέναντι στο νόμο, τα επικείμενα μετρά θα πρέπει να αφορούν το σύνολο των πολιτών και όχι μόνο ένα μέρος, των οφειλετών δηλαδή στην προκειμένη περίπτωση.

    ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

    • Όλα τα χρέη πιστωτικών καρτών και καταναλωτικών δανείων, ενήμερα ή καθυστερημένα, που υπήρχαν στις τράπεζες από τις 31/12/08 να παγώσουν και να δοθεί η δυνατότητα να εξοφληθούν σε 60-80 δόσεις με επιτόκιο γύρω στο 5,5%. Το επιτόκιο αυτό ήδη προσφέρεται από τις τράπεζες σε περιπτώσεις μεταφοράς ενήμερου χρεωστικού υπολοίπου από μια τράπεζα σε μια άλλη.

    Τέλος, διαπιστώνω ότι η κατάσταση της υπερχρέωσης έχει ήδη δημιουργήσει οξύ κοινωνικό πρόβλημα. Αν το πρόβλημα αυτό δεν λυθεί άμεσα και για αυτούς που χορήγησαν τα τραπεζικά προϊόντα και για αυτούς που τα χρησιμοποίησαν, τότε είναι πιθανό να οδηγηθούμε σε πλήρη απαξίωση των οικονομικών υποχρεώσεων, λόγω της αντικειμενικής αδυναμίας του καταναλωτή να ανταποκριθεί σε αυτές και θα ισχύσει το γνωστό ρητό «ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος».

    Με τιμή

    Βασίλειος Βουτσαράς

    Χαλάνδρι, 01/11/2009

  • 1 Νοεμβρίου 2009, 17:38 | ΣΒ

    Σχόλιο για την παράγραφο 1. Ο δικαστής να έχει τη διακριτική ευχέρεια να αποφασίσει ακόμα και την πλήρη διαγραφή του χρέους αν κατά τη γνώμη του και κατά την απόλυτη κρίση του συντρέχουν οι λόγοι.

    Και προτού νομίσετε ότι εισηγούμαι οι τράπεζες να χάσουν το 100 % των δανείων τους, σημειώστε ότι η πλειονότητα των δανείων (ιδιαίτερα οι κάρτες και οι αυξήσεις των πιστωτικών τους ορίων δίχως ο κάτοχος να το ζητήσει και τα απλόχερα προσωπικά δάνεια) έγιναν από τις τράπεζες δίχως εξασφάλιση, εξ’ού και δικαιολογούσαν τα ψηλά επιτόκια «για τον κίνδυνο που αναλαμβάνουν». (Δεν ζητούσαν εμπράγματες εξασφαλίσεις παρά μόνο στα στεγαστικά). Η διαγραφή των χρεών είναι μέρος του κινδύνου αυτού. Στην τελική ανάλυση, σπάνια οι τράπεζες είναι οι ζημιωμένες από την πτώχευση του υπερχρεωμένου δανειολήπτη. Θα εκπλαγώ αν το 10 % των τραπεζών έχουν κρατήσει τις απαιτήσεις τους. Η πλειονότητα θα τις «πακετάρισε» και θα τις πούλησε σε εισπρακτικές εταιρείες με έκπτωση – αν θυμάμαι καλά, η Εθνική πούλησε μεγάλο πακέτο απαιτήσεων στο 17 % της ονομαστικής του αξίας. Έτσι, διαγραφή του 100% του χρέους υπερχερωμένου δανειολήπτη της Εθνικής – και ας μη μιλάμε καθόλου για ανατοκισμούς και επιτόκια υπερημερίας, που είναι το βούτυρο της εισπρακτικής εταιρείας – σημαίνει ότι η εισπρακτική εταιρεία θα χάσει 17 ευρώ από τα κάθε 100 ευρώ που απαιτεί από τον υπερχρεωμένο, όχι αυτά που έχει επενδύσει. Πόσοι όμως από τους λήπτες των δανείων που έχει αγοράσει με 83% έκπτωση θα χρεοκοπήσουν; Το πολύ ένα 10%. Άρα δεν θα της χαλάσει ο κόσμος αν χάσει 1.7 ευρώ. Θα τα βγάλει από τους άλλους, με τους ανατοκισμένους τόκους υπερημερίας που θα τους χρεώνει. Σίγουρα θα τα έχε υπολογίσει, εξ’ού και άκουσα ότι σε δύσκολες περιθπτώσεις οι εισπρακτικές εταιρείες ανοίγουν οι ίδιες διαπραγμάτευση, προτείνοντας για αρχή του παζαρέματος, διαγραφή των τόκων υπερημερίας και έκπτωση 30 % επί του χρέους.

    Μακρυγορώ, αλλά πιστεύω ότι ο διακαστής θα πρέπει να έχει αυτή την ευχέρεια. Θο σωθεί πολύς κοσμάκης.

  • 1 Νοεμβρίου 2009, 13:22 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Παρακαλω πολυ να ληφθει υπ΄οψιν το γεγονος οτι στην διαδικασια της υπερχρεωσης εχουν εγγλωβιστει και παρα πολοι αγροτες -για ευνοητους λογους-οι οποιοι εχουν μεν περιουσια αλλα οι συγγυριες εχουν φερει -την αγροτικη τουςπεριουσια- σε μηδαμινη αξια Κατα συνεπεια ειναι φανερο οτι αν δεν ληφθει καποια μεριμνα θα δημιουργηθουν τετοιες αλαγες που θα εχει ως συνεπεια μεγαλες κοινωνικες ανακαταταξεις.

  • 1 Νοεμβρίου 2009, 01:18 | ΦΙΛ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΤΟ 2004 ΕΓΩ ΚΑΙ Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΜΕ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ
    ΤΟ ΠΑΤΡΙΚΟ ΤΙΣ ΣΠΙΤΙ,Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΡΓΟΙ,ΕΓΩ ΕΧΩ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΩΛΗΣΕΩΝ «ΜΕΤΑΧ».ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ,ΔΕΝ ΕΧΩ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟ ΔΑΝΕΙΟ ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΤΟΤΕ ΤΑ ΠΕΘΕΡΙΚΑ ΜΟΥ ΗΤΑΝ ΣΤΟ ΟΡΙΟ ΗΛΙΚΙΑΣ ΓΙΑ ΕΓΓΥΗΤΕΣ,ΤΟΤΕ 70 ΕΤΩΝ,ΠΗΡΑΜΕ 2 ΔΑΝΙΑ ΚΑΙ ΦΤΙΑΞΑΜΕ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ.ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ 550 EURO ΤΟΝ ΜΗΝΑ.ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΚΤΩΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 2008 Η ΝΔ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΘΑ ΒΑΛΕΙ ΤΕΚΜΗΡΙΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΟΥ ΕΚΟΨΕ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΩ ΠΟΛΥ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΤΙΣ 3 ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΚΑΡΤΕΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑ,ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΕΦΤΑΣΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΩ ΔΑΝΙΑ ΚΑΙ ΚΑΡΤΕΣ 2000 EURO ΤΟΝ ΜΗΝΑ.ΤΟ ΜΑΓΑΖΙ ΜΟΥ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ ΘΑ ΤΟ ΕΧΩ ΚΛΙΣΗ,ΕΧΩ ΕΝΑ ΑΓΟΡΑΚΙ 4 ΕΤΩΝ,ΚΑΙ ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ 40 ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΟΤΙ ΕΙΜΑΙ ΣΑΡΑΝΤΑ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΑ ΣΤΟΝ ΤΕΙΡΕΣΙΑ.

  • 31 Οκτωβρίου 2009, 21:28 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ

    Το σχέδιο θα πρέπει να βελτιωθεί αρκετά ως προς τη νομοτεχνική του αρτιότητα, αλλιώς θα προκαλέσει πολλά ερμηνευτικά προβλήματα που θα αποβούν σε βάρος της διαδικασίας. Θα ήθελα να κάνω ορισμένες παρατηρήσεις στα άρθρα 1, 4, 5 και 6 (για λόγους ευκολίας του αποδέκτη -ελπίζω κάποιος να τις διαβάσει- τις παραθέτω συγκεντρωμένες και επαναλαμβάνονται κάτω από όλα τα σχολιαζόμενα άρθρα).

    Στο άρθρο 1, στην 4η παράγραφο, είναι προτιμότερη η διατύπωση «4. Απαλλαγή ή ρύθμιση των χρεών του οφειλέτη, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος, μπορεί να γίνει μόνο μία φορά.»

    Στο άρθρο 4 παρ. 1 περ. α’ υπάρχουν κάποιες ασάφειες:
    -Αν δεν συμπράξουν (αδιαφορήσουν) οι πιστωτές, πώς θα αποδεικνύεται η αποτυχία της απόπειρας, με μόνη τη βεβαίωση? Σε περίπτωση περισσότερων πιστωτών, θα πρέπει να αποτύχει η διαδικασία με όλους? Η συμβιβαστική πρόταση του οφειλέτη προϋποθέτει, προφανώς, τη συνολική αποδοχή της, αφού αυτή θα εξαντλεί τη δυνατότητά του να ανταπεξέλθει στο σύνολο των υποχρεώσεών του. Αν κάποιοι πιστωτές δεχθούν τη συμβιβαστική πρόταση και κάποιοι αρνηθούν, θα εκλαμβάνεται ως επιτυχής ή ανεπιτυχής? Πως θα πάρει την ευθύνη ο φορέας ή ο Δικηγόρος για να χορηγήσει τη βεβαίωση?
    Μήπως θα πρέπει να αντικειμενικοποιηθεί η διαδικασία, με τη σύνταξη εξαρχής ενός σχεδίου εξωδικαστικού συμβιβασμού που θα προτείνεται σε όλους τους πιστωτές και θα ζητείται η αποδοχή ή απόρριψή του? Αυτό θα επιτάχυνε και την 4μηνη προδικασία επιβεβαίωσης του σχεδίου από τον Ειρηνοδίκη ή την κρίση του περί μη αποδοχής του σχεδίου.
    Πέραν αυτών, ποιο είναι το χρονικό όριο μέσα στο οποίο θα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση?.
    -Ομοίως υπάρχουν ασάφειες στην περ. β’: «Κατάσταση … των πιστωτών, … και των απαιτήσεών τους, κατά κεφάλαιο και τόκους και υπεύθυνη δήλωση του οφειλέτη για την ακρίβεια των παραπάνω στοιχείων»: Θα υπάρξει πρόβλημα σε περίπτωση ανεκκαθάριστων απαιτήσεων για τις οποίες δεν υπάρχει τελεσίδικη δικαστική απόφαση ή άλλος, απρόσβλητος από ένδικα βοηθήματα, εκτελεστός τίτλος. Το αρμόδιο για την παρούσα διαδικασία Ειρηνοδικείο δεν μπορεί να κρίνει παρεμπιπτόντως για το κύρος ή το ύψος της οφειλής, οπότε ο αιτών θα πρέπει, αναγκαστικά, να συνομολογήσει τις αξιώσεις του πιστωτή, ακόμη κι αν δεν είναι βάσιμες, προκειμένου να συνεχισθεί η διαδικασία του συμβιβασμού ή της ρύθμισης και απαλλαγής.
    -Στήν ίδια περίπτωση β’ θα πρέπει να συμπληρωθεί το β’ εδάφιο με τη φράση σε αγκύλες: «Σε περίπτωση που δεν περιληφθεί στην παραπάνω κατάσταση πιστωτής και αυτός δεν ενημερωθεί [με τη διαδικασία της παρ. 4 του παρόντος άρθρου] η απαίτησή του …»

    Στο άρθρο 4 παρ. 4, θα πρέπει να προστεθούν οι φράσεις σε αγκύλες:
    4. Ο οφειλέτης, [μετά την επιβεβαίωση του σχεδίου? (ΔΕΝ διευκρινίζεται, αλλά αυτή είναι η λογική ακολουθία)] κοινοποιεί [προς όλους τους πιστωτές που περιλαμβάνονται στην κατάσταση της περ. β’ της παρ. 1] αντίγραφα της αίτησης, … Οι πιστωτές [με έγγραφη δήλωσή τους, που κατατίθεται στη Γραμματεία του Δικαστηρίου, (ΔΕΝ προβλέπεται στο σχέδιο ο τρόπος, απαιτούνται και οργανωτικές-διαδικαστικές διατάξεις, π.χ. σχηματισμός και τήρηση φακελλου για κάθε υπόθεση, αριθμός φακέλλου στον οποίο θα καταλήγουν όλες οι επιμέρους διαδικαστικές πράξεις)] μπορούν να συμφωνήσουν ή να διαφωνήσουν ή να προτείνουν τροποποιήσεις του σχεδίου … Στην πρό-σκληση γίνεται μνεία για τη συνέπεια αυτή. [Μέχρι την πάροδο της αποκλειστικής προθεσμίας, κάθε πιστωτής που δεν περιλαμβάνεται στην κατάσταση ή απέκτησε την ιδιότητα αυτή μετά την κατάθεση της αίτησης μπορεί, με έγγραφη δήλωσή του που κατατίθεται στη Γραμματεία του Δικαστηρίου, να συμπεριληφθεί στην κατάσταση των πιστωτών και να μετέχει στη διαδικασία συμβιβασμού, ρύθμισης και απαλλαγής ].

    ΠΑΝΤΩΣ το άρθρο 4 είναι χαοτικό, η δομή του δημιουργεί ερμηνευτικές δυσχέρειες και θα πρέπει να διακοπεί μετά την 2η παράγραφο. Οι παράγραφοι 3, 4, 5 και 7 θα πρέπει να αποτελέσουν το (νέο)άρθρο 5 με τον τίτλο «Προδικασία». Η παράγραφος 7 είναι νοηματικά μετέωρη στη θέση που βρίσκεται, θα πρέπει να προηγηθεί της παρ. 6 και να ενταχθεί, όπως προανέφερα, στο (νέο)άρθρο 5. Οι παράγραφοι 6,8,9,10,11 και 12 θα πρέπει να αποτελέσουν το (νέο)άρθρο 6 με τον τίτλο «Επίτευξη συμβιβασμού – Συγκατάθεση πιστωτών»

    Από τη διατύπωση του άρθρου 5 συνάγεται ότι το Δικαστήριο, είτε επικυρώνει τη διαδικασία του συμβιβασμού είτε προβαίνει σε ρύθμιση ή απαλλαγή των χρεών, δημοσιεύει απόφαση. Δεν διευκρινίζεται ωστόσο, αν η αίτηση συζητείται σε δημόσια συνεδρίαση, ποιοι μετέχουν σ’ αυτή (κυρίως ενόψει της ιδιομορφίας που παρουσιάζει η διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας αναφορικά με την κτήση της ιδιότητας του διαδίκου), πώς προσδιορίζεται η δικάσιμος, από ποιόν και σε ποιό στάδιο.

    Στην παράγραφο 3 του άρθρου 6 χρειάζονται κάποιες διευκρινίσεις:
    -Κατά την άποψή μου, η εξαίρεση της ρευστοποίησης θα πρέπει να καταλαμβάνει και περιπτώσεις συγκυριότητας (ποσοστού εξ αδιαιρέτου), εφόσον το επίκοινο ακίνητο χρησιμεύει ως κύρια κατοικία του οφειλέτη.
    Επίσης βελτίωση χρειάζεται στη διατύπωση των επόμενων εδαφίων της ίδιας διάταξης: « … Στην περίπτωση αυτή το δικαστήριο ρυθμίζει την ικανοποίηση απαιτήσεων των πιστωτών, πέραν αυτών που αναφέρονται στην παράγραφο 3 του προηγούμενου άρθρου (δηλ. πλέον του 10%? Τότε η διατύπωση «συνολικό ποσόν» είναι άστοχη και λανθασμένη, θα οδηγήσει σε παρερμηνείες), μέχρι (δηλαδή το ποσό είναι στην κρίση του Ειρηνοδίκη? Μπορεί να είναι 1-85%?) συνολικό ποσόν που ανέρχεται στο ογδόντα πέντε επί τοις εκατό της εμπορικής αξίας του ακίνητου, όπως αυτή αποτιμάται κατά την κρίση του δικαστηρίου…»
    -« … Η εξυπηρέτηση της οφειλής γίνεται με επιτόκιο που δεν υπερβαίνει αυτό της ενήμερης οφειλής ή το μέσο επιτόκιο στεγαστικού δανείου με κυμαινόμενο επιτόκιο που ίσχυε σύμφωνα με το στατιστικό δελτίο της Τράπεζας της Ελλάδος κατά τον τελευταίο μήνα για τον οποίο υφίσταται μέτρηση, αναπροσαρμοζόμενο με επιτόκιο αναφοράς αυτό των Πράξεων Κύριας Αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Για τον προσδιορισμό της περιόδου τοκοχρεολυτικής εξόφλησης της κατά τα παραπάνω οριζόμενης συνολικής οφειλής συνυπολογίζεται η διάρκεια των συμβάσεων δυνάμει των οποίων χορηγήθηκε η πίστωση, σε κάθε δε περίπτωση δεν μπορεί να υπερβαίνει τα είκοσι έτη (απολύτως δυσνόητη διάταξη! Ποιος θα τα προσδιορίσει αυτά, ο Ειρηνοδίκης??!!). Οι απαι-τήσεις εντάσσονται στην παραπάνω ρύθμιση και ικανοποιούνται κατά την τάξη εξασφάλισης (ποια είναι αυτή? Μάλλον πρόκειται για διάταξη που αντιγράφεται από παρόμοια νομοθετική ρύθμιση άλλου δικαίου, ασύνδετη μετέωρη και δυσερμήνευτη).

  • 30 Οκτωβρίου 2009, 22:22 | ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΜΟΣΧΟΠΟΥΛΟΣ

    ΤΟ ΕΠΗΚΡΟΤΟΥΜΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΝΙΚΟΚΟΙΡΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΛΟΝ ΤΟ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΕΧΗ ΠΕΣΗ ΣΕ ΦΑΥΛΟ ΚΥΚΛΟ ΜΕ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΛΑ ΚΑΝΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΗ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΚΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΑΚΗ ΕΜΕΝΑ ΚΑΠΟΕΤΕ Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΠΗΓΕΝΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΛΑ ΚΑΙ Η ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΜΟΥ ΕΚΔΗΔΑΝ ΚΑΡΤΕΣ ΜΕ ΜΕΓΑΛΟ ΠΙΣΤΟΤΙΚΟ ΩΡΙΟ ΣΗΓΑ ΣΗΓΑ Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΠΗΓΕΝΕ ΠΡΟΣ ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΚΑΙ ΧΡΕΩΘΗΚΑ ΜΕ ΤΗΣ ΚΑΡΤΕΣ ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΚΑΘΕ ΕΞΗΣ ΚΑΤΑΛΑΒΕΝΕΤΕ ΤΙ ΓΗΝΕΤΕ ΕΧΩ ΕΜΠΑΛΑΚΗ ΣΕ ΜΙΑ ΓΚΑΚΡΕΝΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΗ ΤΕΛΙΩΜΟ ΜΕΧΡΙ ΠΟΥ ΑΡΩΣΤΗΣΑ ΚΑΙ ΕΚΑΝΑ 2ΜΠΑΛΟΝΑΚΙΑ ΕΧΩ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΑΒΗΤΗ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ

  • 30 Οκτωβρίου 2009, 22:38 | ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΔΑΡΑΚΟΣ

    ΘΕΩΡΩ ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΤΗΝ ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑ ΤΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΗ.
    ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΑΞΙΕΣ ΟΜΩΣ ΕΧΟΥΝ ΤΕΘΕΙ ΣΕ ΑΜΦΙΒΟΛΙΑ.
    ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΜΕ ΣΕ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΑΣΘΕΝΟΥΝΤΩΝ ΚΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟΥΝΤΩΝ.
    ΘΥΜΟΣΑΣΤΕ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΜΕ ΤΑ ΑΝΑΠΗΡΙΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ.
    ΜΗΝ ΚΑΟΥΝ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΞΕΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΧΛΩΡΑ.

  • 30 Οκτωβρίου 2009, 20:42 | Α.Λ.

    Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΗ.ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΠΟΝΑΜΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ ΨΥΧΙΚΑ ΕΙΧΑΜΕ ΑΛΛΑ ΟΝΕΙΡΑ.ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΣ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΜΕ ΝΑ ΚΡΥΒΟΜΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΜΑΣ ΤΟΥΣ ΕΑΥΤΟΥΣ ΓΙΑΤΙ ΑΠΛΑ ΝΤΡΕΠΟΜΑΣΤΕ!!ΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ ΕΧΟΥΜΕ ΦΙΛΟΤΙΜΟ!!ΔΕΝ ΕΙΠΑΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΧΑΡΙΣΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ!ΛΕΜΕ ΑΠΛΑ ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ!!ΟΠΩΣ ΔΕΝ ΚΛΕΨΑΜΕ!!!!ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΕΤΣΙ ΖΗΤΑΜΕ ΝΑ ΜΗΝ ΜΑΣ ΚΛΕΒΟΥΝ ΑΣΥΣΤΟΛΩΣ!ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΡΧΕΣ!!!ΟΧΙ ΚΟΜΠΟΓΙΑΝΙΤΕΣ ΟΥΤΕ ΤΕΜΠΕΛΗΔΕΣ ΟΥΤΕ ΚΑΛΟΠΕΡΑΣΑΚΙΔΕΣ!ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΕ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΣΘΕΝΟΣ ΨΥΧΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΙΑΡΗΔΕΣ ΠΟΥ ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ!!!!ΜΗΝ ΜΑΣ ΚΟΡΟΙΔΕΨΕΤΕ ΠΑΛΙ!ΔΕΝ ΤΟ ΑΞΙΖΟΥΜΕ!!!!!!!!!!!!!!!!

  • 30 Οκτωβρίου 2009, 20:43 | kitsios

    Με μεγάλη αγωνιά πολλής κόσμος περιμένει αυτό το νομοσχέδιο το οποίο ήταν και ένας σημαντικός λόγος που το ΠΑΣΟΚ πήρε την διακυβέρνηση της χώρας. Η Ν.Δ έδωσε τα χρήματα στης τράπεζες αλλά δεν έκανε τίποτα για το λαό, με τα γνωστά αποτελέσματα των εκλογών.
    Όταν οι τράπεζες μας έπαιρναν τηλ και μας παρακαλούσαν και μας προκαλούσαν και μας προσκαλούσαν μη λαμβάνοντας την οικονομική μας κατάσταση και οικονομική μας δυνατότητα να μας δώσουν δάνειο, κάρτες, εκμεταλλευόμενοι την οικονομική καταστροφή που μας είχε φέρει η Ν.Δ τη είχαν σαν σκοπό να μας πάρουν ότι έχουμε και δεν έχουμε.
    Δεν μιλώ για αυτόν που πήρε τα χρήματα για πάει διακοπές η να πάει στο καζίνο, μιλώ για αυτόν που τα χρήματα τα έκανε ένα σπίτι για την οικογένεια του, και με αυτόν το τρόπο βοήθησε την οικονομία της χώρας.
    Δεν υπάρχει κανένας που να θέλει να μην πληρώσει την τράπεζα αλλά τα χρήματα του δεν φτάνουν, με αποτέλεσμα να τα παίρνει όλα η τράπεζα και έτσι δεν υπάρχουν χρήματα για την αγορά.
    Αν δεν αναγκαστούν οι τράπεζες να αναχρηματοδοτήσουν και διαμορφώσουν δώσεις που να μπορεί να αποπληρώσει ο πολίτης θα υπάρξει μεγάλη έκρηξη.
    Οι τράπεζες δεν συμμορφώνονται με τους νόμους και με της αποφάσεις των δικαστηρίων και οι πολίτες είναι απροστάτευτοι.
    Δεν μπορεί ο πολίτης να προσφύγει στην δικαιοσύνη γιατί δεν έχει τα χρήματα και λέει πως θα τα βάλω εγώ ο μικρός και ασήμαντος με τέρας που λέγετε τράπεζα.
    Λάβετε υπόψη ότι η Ιταλία πάγωσε της υποχρεώσεις των πολιτών της που δεν μπορούν να πληρώσουν για ένα έτος.
    Για να μην ταχυπορώ οι προτάσεις μου είναι οι εξής.
    Να μην κατάσχετε η πρώτη κατοικία
    Να μην κατάσχετε η επαγγελματική στέγη η κάθε ελεύθερο επάγγελμα
    Να συγκεντρώσουν οι τράπεζες όλες τις οφειλές σε ένα λογαριασμό, και να εξοφλείτε με βάσει το εισοδήματα, μετά από αναχρηματοδότηση.
    Το νομοσχέδιο αυτό θα κρίνει την κυβερνητική αξιοπιστία σε μέγιστο βαθμό.
    Ο λαός δεν ζητά ελεημοσύνη ζητά δικαιοσύνη για την κατάσταση που μας έφερε η οικονομική κρίση και η Ν.Δ.

  • 30 Οκτωβρίου 2009, 19:44 | αιμιλιος χατζημιχαηλιδης

    ΟΠΩΣ ΟΙ ΠΙΟ ΠΟΛΟΙ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΕΓΩ ΠΗΡΑ ΠΡΙΝ 3 ΧΡΟΝΙΑ ΔΥΟ ΔΑΝΕΙΑ.ΤΟ ΕΝΑ 22000 ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΛΟ 50000 ΑΝΟΙΧΤΟ ΕΠΑΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΔΥΣΤΗΧΩΣ.ΚΑΙ ΕΝΩ ΟΛΑ ΠΗΓΕΝΑΝΕ ΜΙΑ ΧΑΡΑ Π,Κ ΠΡΟ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΙΧΑ ΣΧΕΔΟΝ ΑΠΟΠΛΗΡΩΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ,ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ ΣΕ 6 ΜΗΝΕΣ ΝΑ ΞΑΝΑΒΓΑΛΟ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΑΠΕΞΕΛΘΩ ΣΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΜΟΥ. ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΕΔΩ ΚΑΙ 1,5 ΧΡΟΝΟ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟ ΜΟΝΟ ΤΟΚΟΥΣ 2000 Ε ΠΕΡΙΠΟΥ ΤΟ ΤΡΙΜΗΝΟ ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΝΑ ΕΙ ΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ,ΠΗΓΑ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΙΛΗΣΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΜΠΕ ΚΑΙ ΜΕ ΚΟΡΟΥΔΕΥΑΝΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΜΟΥ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΕΜΠΕ ΑΛΩΣΤΕ ΚΟΡΟΙΔΑ ΕΙΝΕ ΝΑ ΧΑΣΟΥΝ ΤΕΤΟΙΟ ΠΕΛΑΤΗ.ΕΜΠΑΣΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ ΘΑ ΕΙΤΑΝΕ ΤΟ ΤΕΜΠΕ ΝΑ ΤΟ ΠΕΡΝΑΜΕ ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΙ Η ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗ ΤΟΥ ΝΑ ΓΙΝΟΤΑΝΕ ΣΕ 5 ΕΩς 6 ΧΡΟΝΙΑ,ΑΥΤΟ ΠΙΣΤΕΥΩ ΘΑ ΑΝΑΚΟΥΦΙΖΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ

  • 30 Οκτωβρίου 2009, 18:25 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΝΝΑΟΓΛΟΥ

    Θεωρώ την όλη διαδικασία υπερβολικά χρονοβόρα και πως αντί να δώσει άμεση λύση θα γεμίσει τα δικαστήρια με υποθέσεις που δεν θα μπορούν λόγω χρόνου να επιλύσουν. Πρέπει να ορισθούν συγκεκριμένοι κανόνες και διαδικασίες στις τράπεζες ώστε η όλη διαδικασία με μια απλή αίτηση στην τράπεζα με τις μεγαλύτερες οφειλές ανά οφειλέτη να συγκεντρώνονται τα χρέη του και να διακανονίζονται σύμφωνα με τις οικονομικές του δυνατότητες. Μία λογική δόση που προτείνω είναι ανά 10.000,00 € εισόδημα 100,00 € / μήνα.

  • 30 Οκτωβρίου 2009, 18:37 | ΔΗΜΟΣΙΟ

    Έχουν περάσει πάνω από 25 χρόνια που έχω πτωχεύσει.
    Δεν έχω παρουσιαστικά στοιχεία (πλειστηριάσθηκαν τότε)
    Το ποσό οφειλής μου στην εφορία (σημαντικότατο) παραμένει και αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο και προέρχεται από την παλαιά πτωχευμένη επιχείρηση.

    Δεν υπάρχει περίπτωση πληρωμής (έστω και με διακανονισμό) διότι μόνο ο μηνιαίος τόκος υπερβαίνει κατά πολύ οποιοδήποτε μηναίο μισθό.
    Παραγραφή 10ετής ή 20ετής για δημόσια χρέη δεν γίνεται διότι με κάθε κοινοποίηση επαναφέρει το δημόσιο τον χρόνο παραγραφής των.

    Υπάρχει πρόβλεψη για διαγραφή των χρεών προς το Δημόσιο ????

    Μήπως χρειάζεται το κράτος τέτοιες, έστω και επισφαλείς εγγραφές, ώστε να εμφανίζει ότι έχει να λαμβάνει και να προσαρμόζει ισολογισμό του??.

    Από τότε είμαι ανασφάλιστος (προσπάθησα να δουλέψω σαν μισθωτός αλλά γινόταν παρακράτηση του μισθού μου ) αλλά ούτε μπορώ να έχω φορολογική ενημερότητα να κάνω νέα αρχή.
    Μοναδική μας λύση είναι ήταν μετανάστευση σε άλλη χώρα για νέο ξεκίνημα.

  • 30 Οκτωβρίου 2009, 18:54 | Φωτεινή

    Θερμά συγχαρητήρια,
    εύχομαι όλα να πάνε καλά και σύντομα να ανακουφισθούν πολλοί από εμάς που για ξεχωριστούς ο καθένας μας λόγους, έχει εμπλακεί. Θα ήθελα και εγώ να μάθω τι γίνεται με τους εγγυητές δανείων. Βρέθηκα στην δυσχερή αυτή θέση και χρησιμοποίησα εγγυητή. Μπορώ να ενταχθώ στις ρυθμίσεις χωρίς ο εγγυητής να έχει καμμία υποχρέωση και καμμία ανάμιξη;
    Ευχαριστώ και πάλι

  • 30 Οκτωβρίου 2009, 17:35 | george

    ΓΕΙΑ ΣΑΣ
    ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΚΑΤΙ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΩ….
    ΕΙΜΑΙ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΙΚΡΟΣ ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ ΔΟΥΛΕΥΩ ΑΠΟ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΟΣ Κ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑ ΝΑ ΚΑΝΩ ΜΙΑ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΑΖΙ Μ ΕΝΑΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΟ ΦΥΣΙΚΑ ΜΕ ΔΑΝΕΙΑ.Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΑΥΤΗ ΠΑΕΙ ΧΑΛΙΑ Κ ΕΧΕΙ ΩΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΕΗ Κ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΙ ΜΕ ΔΑΝΕΙΑ.ΤΟ ΠΟΣΟ ΕΧΕΙ ΞΕΦΥΓΕΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ Κ ΕΧΟΥΜΕ ΦΤΑΣΕΙ ΩΣ ΤΟΝ ΛΑΙΜΟ ΑΠ ΤΑ ΧΡΕΗ…Ο ΣΥΝΕΤΑΙΡΟΣ ΜΟΥ ΤΥΧΑΙΝΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΠΕΡΟΥΣΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Κ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ 50-50…ΕΓΩ ΠΑΛΙ ΔΕΝ ΕΧΩ Τ Ι Π Ο Τ Α!!!!!!!!ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ Σ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ??ΟΣΟ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΙΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΧΡΕΩΝ???ΝΑ ΥΠΟΘΕΣΩ ΤΙΠΟΤΑ???
    ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΠΟΛΥ ΑΝ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΜΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ!!!!ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

  • 30 Οκτωβρίου 2009, 16:27 | ΧΑΤΖΗΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΙΩΑΝΝΑ

    EAN EXEI ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΤΟ Ε9 ΚΑΠΟΙΑ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑΤΑ Η ΚΑΙ ΕΝΑ ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΠΟΥ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΔΕΝ ΤΟ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΠΡΟΣΗΜΕΙΩΣΗ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ ΔΑΝΕΙΟ ΓΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΟΦΕΙΛΩΝ ΤΟΤΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΘΑ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΕΠΑΡΚΗ ΚΑΙ ΑΝ ΟΧΙ ΠΩΣ ΘΑ ΑΠΟΔΕΙΚΥΕΤΑΙ ΑΥΤΟ? ΑΥΤΑ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΠΟΥ Η ΑΞΙΑ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΡΗ ΘΑ ΕΠΑΡΚΟΥΝ ΓΙΑ ΕΝΑ ΧΡΕΟΣ 150.000 ΕΥΡΩ ΕΝΩ ΚΑΝΟΥΝ 20.000 ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΑΓΟΡΑΣΤΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ?

  • 30 Οκτωβρίου 2009, 15:01 | Γ.Κ.

    Το έχω ξαναγράφει και στην -α- παράγραφο,ζητώ συγνώμη για την επανάληψη αλλά πρέπει να το διαβάσουν ΄οσο το δυνατόν περισσότεροι.

    Αγαπητοί συνομιλητές.
    Μας δίνετε πρωτοφανή δυνατότητα να γράφουμε γνώμες-προτάσεις βελτίωσης του ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ.
    -Ας εκμεταλλευτούμε λοιπόν τον χώρο και τον χρόνο.

    -Έτσι είναι άστοχες ίσως γνώμες-επισημάνσεις για άλλα θέματα επίσης σοβαρά που ταλανίζουν την κοινωνία μας.
    Πιστεύω λοιπόν ότι θα έλθουν, όπως έχουν επισήμως ανακοινώσει,άλλα νομοσχέδια όπως:
    -Στήριξη μικρομεσίων επιχειρήσεων.
    -Ίσως ρύθμισης χρεών στο δημόσιο,ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ,και γενικά ελπίζουμε στις εξαγγελίες και υποσχέσεις της κυβέρνησης.
    Ευχόμαστε να πετύχει γιατί αν αποτύχειη Ελλάδα ΒΟΥΛΑΖΕΙ.

    -Επίσης με τις απλές μου σκέψεις σκέφτομαι ότι αν η πλειοψηφία από μας επικροτήσει και στηρίξει κάποια θέση -γνώμη του συγκεκριμένου νομοσχεδίου ,ίσως οι αρμόδιοι το δουν με μεγαλύτερη προσοχή.

    ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΠΙΜΟΝΗΣ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΗΣ{ΟΣΟΙ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΦΥΣΙΚΑ]

    -Οριστική διαγραφή των χρεών για στεγαστικά δάνεια κατά το ήμισυ το κεφαλαίου χορήγησης και το υπόλοιπο αποπληρωμή με το ετήσιο ευρωπαϊκό επιτόκιο σταθερό και χρόνος αποληρωμής για 25 χρόνια.Περίοδο χάριτος χωρίς προσαυξήσεις 2 χρόνια.
    -Διαγραφή όλων των χρεών από κάρτες,καταναλωτικά,επισκευαστικά,εθνοδάνεια,σεισμοδάνεια κλπ σε ποσοστό κατά 85% του αρχικού κεφαλαίου και αποληρωμή του υπόλοιπου ποσού σε δόσεις για 8 χρόνια και περίοδο χάριτος 2 χρόνια με τόκο τον ισχύον στην Ευρώπη π.χ.4 % .΄

    -Άμεση αναστολή καταβολή ΟΛΩΝ των δόσεων και τόκων χωρίς χρέωση και όχληση από κανένα μέχρι τέλος 2009.Το διάστημα αυτό να υποβληθούν οι αιτήσεις στο αρμόδιο Ειρηνοδικείο που απλά θα ελέγξει τον τύπο και θα είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ αποδεκτή από όλες τις τράπεζες.
    Τι πιο εύκολο και απλό υπάρχει;

    Παρακαλώ όσοι συμφωνείτε στηρίξετε την πρόταση με την θετική γνώμη σας.

  • 30 Οκτωβρίου 2009, 12:20 | ΒΑΣΙΛΗΣ

    ΤΟ 1992 ΠΕΙΡΑ 11 ΕΚΑΤ. ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟ ΔΑΝΕΙΟ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΑΠΟ ΕΘΝΙΚΗ ΕΧΩ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 30 ΕΚΑΤ. ΧΡΟΣΤΩ ΑΚΟΜΑ 35 ΧΙΛ. ΕΥΡΩ ΔΗΛΑΔΗ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΣΑ ΤΙΠΟΤΑ Ο ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΩΤΟΚΙΑ ΛΕΕΙ ΟΧΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΤΡΙΠΛΑΣΙΟ ΤΟΥ ΑΡΧΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΠΟΥ ΠΕΙΡΕ ΚΑΠΟΙΟΣ ΔΑΝΕΙΟ. ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΣΑΝ ΤΙΠΟΤΑ. ΔΗΛΑΔΗ ΟΙ ΚΑΚΟΠΛΗΡΩΤΕΣ. ΟΣΟΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟΠΛΗΡΩΤΕΣ ΤΟΥΣ ΤΗΜΩΡΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΝΤΑΠΛΑΣΙΟ ΤΟΥ ΑΡΧΙΚΟΥ ΔΑΝΕΙΟΥ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ…ΟΙ ΚΑΚΟΠΛΗΡΩΤΕΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΡΙΠΛΑΣΙΟ ΤΟΥ ΑΡΧΙΚΟΥ ΔΑΝΕΙΟΥ ΤΟΥΣ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΣ ΔΑΝΙΟΛΕΙΠΤΕΣ ΤΟ ΠΕΝΤΑΠΛΑΣΙΟ ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑΤΙ? Ο ΝΟΜΟΣ ΕΓΙΝΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΚΟΠΛΗΡΩΤΕΣ ΑΠΛΑ. ΑΣ ΓΙΝΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΕΝΑΣ ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ! ΑΛΛΑ ΤΟΥΣ ΤΙΜΙΟΥΣ ΔΑΝΕΙΟΛΕΙΠΤΕΣ ΠΟΥ ΠΕΙΡΑΝ ΕΝΑ ΔΑΝΕΙΟ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΝΟΥ ΠΑΝΩΤΟΚΙΑ ΜΙΑ ΖΩΗ! ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΑΚΟΜΑ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΙ ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ!…

  • 30 Οκτωβρίου 2009, 11:55 | Χαράλαμπος

    Σχετικά με την παράγραφο 4 του άρθρου 6, νομίζω ότι πρέπει να υπάρχει διευκρίνηση αν σε περίπτωση βελτίωσης της οικονομικής θέσης του οφειλέτη μπορούν να αναπροσαρμοστούν οι καταβολές έτσι ώστε να αυξάνεται το ποσοστό εξόφλησης.

  • 30 Οκτωβρίου 2009, 10:32 | ΝΤΕΡΙΒΑ

    ΦΤΙΑΧΤΕ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ Η ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΑΥΤΕΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ
    ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ Ο ΟΦΕΙΛΕΤΗΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΜΕ ΧΑΜΗΛΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ
    ΑΝΑΓΚΑΣΤΗΚΑ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

  • 30 Οκτωβρίου 2009, 10:11 | ΝΤΕΡΙΒΑ

    ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΜΑΣ ΡΟΥΦΗΞΑΝ ΤΟ ΑΙΜΑ .
    ΕΛΕΟΣ ΑΣ ΤΟΥΣ ΜΑΖΕΞΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ
    ΠΩΣ ΝΑ ΚΙΝΗΘΕΙ Η ΑΓΟΡΑ ΑΦΟΥ ΤΑ ΣΚΑΜΕ Σ ΑΥΤΟΥΣ
    ΔΕΝ ΜΕΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 21:57 | MATΘΑΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    ΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ ΝΑ ΠΑΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΥΤΟ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΖΩΝΤΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΟ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ ΤΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΞΕΧΡΕΩΣΕΙ ΚΑΙ ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΙΛΗ ΕΞΩΣΕΩΝ ΚΛΠ.
    ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΥΧΡΟΝΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΜΑΣ ΩΣ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ,ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΚΟΓΛΥΦΙΚΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΠΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΘΑ ΠΡΟΤΕΙΝΑΜΕ ΤΑ ΕΞΕΙΣ :
    1) ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΜΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ (ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΥΠΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΝΕΟ ΝΟΜΟ), Η ΟΠΟΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΓΙΑ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΧΡΕΩΝ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΕΤΩΝ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΡΑΞΗ ΜΕΣΩ ΕΝΟΣ ΤΡΙΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΑΛΙ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΕΤΩΝ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΓΙΑΤΙ ΟΠΩΣ ΕΧΕΙ ΔΕΙΞΕΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΥΤΕΣ ΘΑ ΒΡΟΥΝ ΤΡΟΠΟΥΣ ΝΑ ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΝ ΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ. ΟΛΟΙ ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΟΣΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΑΚΡΙΒΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΑ ΒΑΛΕΙΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ.
    2) Η ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ (ΜΕΧΡΙ ΕΝΑ ΟΡΙΟ ΑΞΙΑΣ) ΝΑ ΕΞΑΙΡΕΙΤΑΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ.
    3) ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΘΕΙ Η ΥΠΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΩΣ, ΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΣΥΖΥΓΟΙ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΟΙ (ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΝΟΝΑΣ ΓΙΑ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ).
    4) ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΥΠΟΨΗΝ ΤΟ ΤΙ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΕΧΕΙ ΠΛΗΡΩΣΕΙ Ο ΟΦΕΙΛΕΤΗΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ (ΤΙ ΔΑΝΕΙΣΤΗΚΑΜΕ ΚΑΙ ΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ, ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΝΑ ΥΠΟΧΡΕΩΘΟΥΝ ΝΑ ΤΑ ΔΩΣΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ). ΕΤΣΙ ΘΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΚΑΘΑΡΑ Η ΤΟΚΟΓΛΥΦΙΑ, ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΥΠΟΨΗΝ. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΝΑ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ.
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΤΥΧΗ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΣΕ ΕΜΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ.

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 20:56 | thatz

    Ναι έχεις δίκιο Σταυρούλα
    Όλοι αυτοί που γράφουν εδώ είχαν ΙΝΤΕΡΝΕΤ, είχαν ασχοληθεί να ψάξουν νομοθετήματα που τους αφορούν, παρακολουθούσαν ανελιππώς το site της Βουλής ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΛΕΙΠΕ ΗΤΑΝ ΤΟ ΔΩΡΕΑΝ ΔΙΑΤΙΘΕΜΕΝΟ Acrobat Reader………Παρεμπιτόντως ανοίγει και σε SVG που είναι ενσωματωμένο στους περισσότερους browser….
    Για το site της Βουλής οτι ενημέρωνε έγκαιρα, αφού δεν υπάρχει σχόλιο, θεωρώ οτι γίνεται αποδεκτό ως σωστή παρατήρηση.

    Και εκτός από όλα αυτά καμιά φορά και ο γραπτός τύπος παρέχει την πληροφόρηση, ας σηκωθεί λίγο ο Έλληνας από τον καναπέ από την παρωδία των «δελτίων» των 20.00 και ας διαβάσει και καμιά εφημερίδα… μιας του λείπει το Acrobat αλλά έχει computer και πληρωμένη συνδρομή ADSL/PSTN παρόλο που οι δόσεις του υπερβαίνουν 5 φορές το εισόδημά του.

    Πραγματικά τεράστια τομή το Υπουργείο «….και ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ», έκανε διαθέσιμους του κατατιθέμενους Νόμους στην κοινότητα του ΙΝΤΕΡΝΕΤ KAI χωρίς acrobat reader!!!!!!

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 19:00 | Σταυρουλα

    Αγαπητε thatz
    εχεις δικιο, παντα μπορουσες να βρεις τα ΦΕΚ, αλλα αυτη η μορφη που βλεπω ειναι πολυ περισσοτερο κατανοητή απο ενα ΦΕΚ, και δε χρειαζεται ουτε Adobe Reader ουτε τιποτε… Να μη μας περνανε για ιθαγενεις με τους βολους του ιντερνετ, ναι, αλλα μηπως ειναι πολλοι αυτοι που βρισκονται στο επιπεδο των ιθαγενων κι αυτη η μορφή τους ειναι πολυ πιο ευκολα προσβάσιμη;

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 18:56 | Αργύρης Καραπαναγιώτης

    Να μην κατάσχεται για οποιοδήποτε λόγο η πρώτη κατοικία είτε πρόκειται για επιχειρηματικά δάνεια προς τις τράπεζες, ή για εμπορικά χρέη προς άλλες επιχειρήσεις, ή για καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες.

    Να ρευστοποιούνται από το δικαστήριο τα υπόλοιπα περουσιακά στοιχεία του οφειλέτη και να υπάρχει παραγραφή δύο χρόνια από την ημερομηνία λήξεως της δόσης του δανείου όταν πρόκειται για επαγγελματικά δάνεια, ή από την ημερομηνία έκδοσης του τιμολογίου για εμπορικά χρέη.

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 18:24 | Ντερέκης Πέτρος – Δικηγόρος

    Η παράγραφος 5 του παρόντος άρθρου είναι το πιο σημαντικό τμήμα Ελληνικού Νομοθετήματος μακράν.
    Να δοθεί πιο αναλυτική ερμηνεία και εύρος ούτως ώστε να μην δημιουργούνται αμφιβολίες από τους Δικαστές και χαθούμε σε ερμηνείες.
    Θα δώσω ένα υπαρκτό παράδειγμα :
    Συνταξιούχος 74 ετών με 700 ευρώ λαμβάνει δάνειο το 2004 για α’ κατοικία μέχρι σήμερα το αποπληρώνει κανονικά. Στην πορεία εμφανίζεται οφειλή από καταναλωτικό που έχει υπογράψει ως εγγυήτρια γίνεται απαιτητό το χρέος ύψους 18.000 ευρώ και εκπλειστηριάζεται το σπίτι της για 28.000 ευρώ. Διαμέρισμα 82 τμ2 30ετιας με τον παλιό νόμο. Ανακοπή κατά του πλειστηριασμού και δεν έχει εκδικαστεί ακόμα. Φυσικά η εν λόγω οφειλέτιδα εκδιώχθηκε μετά Βαΐων και κλάδων 80 ετών σήμερα, άρρωστη βαριά και με ενοίκιο 340 ευρώ μόνη χωρίς βοήθεια. Θα μπει στην ρύθμιση ή θα ισχύει από τούδε και στο εξής?
    Παρακαλώ για να σώσουμε ανθρώπους που λάβανε δάνειο για το όνειρο ένα σπίτι και τους το δώσανε, 74 ετών για 30 έτη δηλαδή θα το αποπλήρωνε στα 104 έλεος.
    Πρέπει να μπουν στην ρύθμιση με αναδρομικότητα.

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 18:58 | thatz

    Αγαπητή Σταυρούλα με όλο το σεβασμό
    Δεν είναι καινοτομία ούτε η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό. Στο site της Βουλής http://www.parliament.gr μπορείς να δεις ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΚΑΤΑΤΙΘΕΤΑΙ για διαβούλευση (όχι συζητείται ή ψηφίζεται- ΚΑΤΑΤΙΘΕΤΑΙ) κάτω από το ΕΡΓΑΣΙΕΣ/ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ ανά Υπουργείο και με ημερομηνία. Επίσης όλες τις τροπολογίες ΑΛΛΑ και πως ξεκίνησε το σχέδιο και πως τελικά ψηφίστηκε. Ενδιαφέρον είναι οτι η ημερομηνία ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ απέχει σημαντικά από την ημερομηνία ΨΗΦΙΣΗΣ, άρα έχεις αρκετό καιρό να ενημερωθείς.

    όσο για τη συζήτηση το είπες και μόνη σου.Τα σχόλια δεν είναι εποικοδομητικά και πραγματικά θα θεωρούσα σπατάλη αν η Κυβέρνηση χάσει χρόνο να ψάχνει κάθε προσωπική υπόθεση αν εντάσσεται.

    Και πριν υποπέσει κανείς σε αντίστοιχο λάθος, η δημοσίευση των πράξεων στο διαδύκτιο συμβαίνει ήδη (και συνέβαινε παντα μέσω του ΦΕΚ) στο site του ΕΘΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟΥ http://www.et.gr.

    Για να μη μας περνάνε για ιθαγενείς με τους βόλους του internet, όχι τίποτε αλλο…..

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 17:10 | χρυσα

    πολυ καλη η σκεψη σας , εαν υλοποιηθει τελικα , οπως εγω ετσι και ο περισσοτερος κοσμος λογω της κρισης η της ανεργιας αδυνατει πλεον να αποπληρωνει τα δανεια του , εγω εχω ζητησει απειρες φορες απο τραπεζες ρυθμιση των χρεων με υποθηκη το σπιτι του συζυγου μου . μηνιαιως θελω σε δοσεις δανειων κ καρτων γυρω στις 3000 ευρω. με μια ρυθμιση ομως με υποθηκη θα μου ηταν ευκολοτερη η αποπληρωμη του , θα πληρωνα μια δοση για ολα και αρκετα χαμηλοτερη και καποια στιγμη υπαρχει η δυνατοτητα της αποπληρωμης , τωρα απλα τα ριχνουμε σε ενα καδο χωρις πατο τα λεφτα και χωρις ποτε να εξοφλησουμε , σας ευχαριστω αν διαβασετε το το δικο μου σχολιο , ισως να σας εδωσα κ μια σκεψη για εφαρμογη αλλης ρυθμισης , για οφειλετες που θελουν να πληρωνου λιγοτερο , αλλα ολα σε ενα δανειο , ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 17:03 | Σταυρουλα

    καταρχην θα ηθελα να δωσω συγχαρητηρια για τη λειτουργια αυτου του δικτυακου τοπου. Ακομα κι αν η συζητηση δεν εχει καποιο ουσιαστικό αποτελεσμα, ειναι η πρωτη φορα που ξερω ακριβως τι προκειται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλη. Οσο για τη ρυθμιση, θα ελεγα οτι το να διαγραφουν τα χρεη ειναι υπερβολικο -εκτος απο ειδικες περιπτωσεις ασθενειας και ανεργιας φυσικα- αλλα θα μπορουσε απλα να ισχυσει το 40%. Οταν οι τραπεζες εδιναν δανεια απο δω κι απο κει, νομιζω πως ισχυε οτι το υψος των δοσεων δεν επρεπε να ξεπερνά το 40% του διαθεσιμου εισοδήματος. Κανεις ομως δε το τηρουσε, και κανενας δε ρωτουσε. Να υποχρεωθουν λοιπον οι τραπεζες σε συγκεντρωση οφειλων, με δοση που να μην ξεπερνά το 40% του διαθεσιμου εισοδηματος του δανειοληπτη, να ελλατωθει το επιτοκιο και να αυξηθούν αναλογα οι χρονοι αποπληρωμης. Να προστατευτει η πρωτη κατοικια. Θεωρω οτι μπροστα στον κινδυνο να μην εισπραξουν τιποτα τελικα, αρκετες τραπεζες θα συμβιβαστουν. Και παλι τα συγχαρητηρια μου για τη μεχρι τωρα πορεια σας.

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 17:01 | Ζαχαριάδου Ελένη

    Πριν από το ευρώ κανονίζαμε τη ζωή μας.Μετά την επικράτηση του ευρώ οι μισθοί κατέβηκαν στο 1/3 με αποτέλεσμα να μας πάρει αρκετό καιρό να συνηθίσουμε να ζούμε με το 1/3 του μισθού και πάλι πίσω σε χρόνια λιτότητας. ο μαιδανός για παράδειγμα έκανε ένα πενηντάρικο και τωρα μισό ευρώ=175 δρχ.Οι μισθοί μας όμως καθηλώθηκαν.Επιτέλους να γ΄νει κάτι

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 16:12 | ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΧΡΕΩΝ, ΕΑΝ ΔΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΡΥΘΜΙΣΗ ΣΤΟ 10% ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΟ 30% (ΕΙΔΙΚΑ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΑΝΕ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΕΤΥΧΕ – ΑΝΕΡΓΟΣ – ΚΑΙ ΔΕ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝΕ ΜΕΤΑ) ΜΕ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΟΛΩΝ ΤΟΥ ΤΩΝ ΧΡΕΩΝ ΑΠΟ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΚΑΡΤΕΣ ΣΕ ΕΝΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΝΟΤΑΝ ΩΣ ΜΗΝΙΑΙΑ ΔΟΣΗ ΤΟ 15% ΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ ΤΟΥ. (ΜΕ ΑΥΤΟΜΑΤΗ ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΣΟΥ ΑΥΤΟΥ, ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ)…ΜΗ ΞΕΧΝΑΜΕ ΕΑΝ ΕΧΕΙΣ ΑΡΕΙ ΔΑΝΕΙΟ ΓΙΑ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΕΧΕΙΣ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΙΟΝ ΤΑ 3 …Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΧΕΙ ΒΓΑΛΕΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟ ΚΕΡΔΟΣ…ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΚΟΙΤΑΞΕΕ ΚΑΙ ΑΥΤΕς ΤΙΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ..ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΑ ΝΑ ΠΕΡΝΕΤΕ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΡΥΘΜΙΣΗ

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 16:57 | Irene

    ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΑΣ ΝΑ ΑΠΑΛΑΣΣΟΝΤΑΙ ΟΙ ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΕΡΓΟΙ ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΣΟΒΑΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑς. Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ 72 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ 80%. ΤΑ ΜΟΝΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΜΟΥ 360 ΕΥΡΩ. ΕΧΟΥΝ ΔΟΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΟΥ ΔΑΝΕΙΟΥ 340 ΚΑΘΩΣ ΘΥΣΙΑΣΑΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΩ ΕΓΩ.ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΕΙΜΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΤΟΥς ΒΟΗΘΑΩ ΕΓΩ,ΑΛΛΑ ΜΗΝ ΕΧΟΝΤΑΣ ΜΟΝΙΜΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΟΥ ΠΟΙΟΣ ΞΕΡΕΙ ΓΑΙ ΑΥΡΙΟ.
    ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΟΛΗ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΧΡΟΝΟΒΟΡΑ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΟΠΩς ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ (ΜΟΥ ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ), ΗΛΙΚΕΙΩΜΕΝΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΑΝΤΑΠΕΞΕΛΘΟΥΝ ΟΥΤΕ ΣΤΑ ΕΞΟΔΑ ΑΛΛΆ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΛΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ. ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΘΑ ΤΟΥς ΦΑΝΕΙ ΔΑΙΔΑΛΩΔΕΣ ΤΟ ΟΛΟ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ. ΕΠΙΣΗΣ, ΚΑΘΩΣ ΖΟΥΝ ΣΕ ΕΠΑΡΧΙΑΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΛΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΛΑΒΕΤΕ ΥΠΟΨΗ ΣΑΣ ΌΤΙ ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΣ ΚΑΙ ΔΕ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΣΤΑΘΟΥΝ ΕΝ ΟΠΟΙΩ ΣΥΜΠΟΛΙΤΩΝ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΔΕΧΤΟΥΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΩ ΟΥΤΕ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΩ.
    ΕΠΊΣΗς, ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΑΣ ΡΩΤΗΣΩ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΉ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΟΥ ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΞΕΖΟΥΜΙΣΕΙ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΑΚΟΜΗ. ΠΟΥ ΓΙΑ 1,000,000 ΔΡΧ ΕΧΟΥΜΕ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 5,000,000 ΠΟΥ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΠΑΡΟΛΟ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΣΥΝΕΧΩς ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ; ΠΟΤΕ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΑΥΤΗ Η ΚΟΡΟΪΔΙΑ.
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 15:43 | Λάζαρος

    Πρέπει να ομολογήσω ότι με δυσπιστία άκουγα προεκλογικά τις προθέσεις της νέας κυβέρνησης για ελάφρυνση έως και απαλλαγή μας από τα χρέη σε καταναλωτικά δάνεια και κάρτες. Και το γεγονός ότι τώρα καταρτίζεται το σχέδιο νόμου είναι, χωρίς υπερβολή, το πιο ευχάριστο και ελπιδοφόρο νέο που έχω ακούσει τα τελευταία 10 χρόνια. Ένα, το μοναδικό, γεγονός που μπορεί να με βγάλει από την απόγνωση.
    Μια πρώτη ανάγνωση όμως του νομοσχεδίου με προσγείωσε και πάλι.
    Ένοιωσα σαν εκείνο τον ταλαίπωρο του ανέκδοτου που μετά από χιλιόμετρα κάτω από τον καυτό ήλιο στην έρημο έφτασε ως εκ θαύματος σε μια καντίνα – μπαρ αλλά δεν μπορούσε να μπει γιατί χρειαζόταν γραβάτα…
    Τελικά, γιατί πρέπει ΟΛΟΙ οι νόμοι να απαιτούν δικηγόρους και μακροχρόνιες και πολύπλοκες και δυσνόητες διαδικασίες; Στα κανάλια οι δημοσιογράφοι τα παρουσιάζουν ΑΠΛΑ, όπως ίσως θα ΕΠΡΕΠΕ να είναι.
    Αν κατάλαβα τώρα καλά θα πρέπει να πάω (μόνος μου ή με παρουσία δικηγόρου;) στις 5 τράπεζες που χρωστάω (στα υποκαταστήματα της πόλης που ζώ ή στα κεντρικά της Αθήνας;) και να να κάνω προσπάθεια διευθέτησης (με την ελπίδα να μου χαρίσουν το 90% του χρέους μου;) και μετά αυτή την (σίγουρα) αποτυχία διακανονισμού να την πιστοποιήσω εγγράφως (από που ακριβώς;) Μετά να κάνω αίτηση στο ειρηνοδικείο και να εκδικαστεί με τους δικηγόρους των 5 τραπεζών οι οποίες πρέπει αν κατάλαβα πάλι καλά να δεχτούν τον όποιο διακανονισμό (είναι δυνατόν ποτέ;) βάσει των οικονομικών και περιουσιακών μου στοιχείων που θα αποδείξω. ΠΟΛΥ ΦΟΒΑΜΑΙ ΜΗΝ μετά από όλες αυτές τις διαδικασίες και έξοδα (με λεφτά που δεν έχω και θα τα χρωστάω) ΔΕΝ ΓΙΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ.
    Να σας πω τι θα ΗΘΕΛΑ εγώ με τον ΚΟΙΝΟ μου ΝΟΥ;
    ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΩ στον ειρηνοδίκη ή πρωτοδίκη ή οπουδήποτε αλλού (λίγο με ενδιαφέρει) σε ΕΥΛΟΓΟ ΧΡΟΝΟ, να προσκομίσω ΤΑ ΕΙΔΟΠΟΙΗΤΗΡΙΑ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΜΟΥ που συνολικά ανέρχονται σε πάνω από 2000€ το μήνα, τα τελευταία 2-3 (όσα θέλετε) ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ μου, υπεύθυνη δήλωση ή ό,τι άλλο, ότι δεν έχω άλλο ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ πλήν της πρώτης κατοικίας, ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΑΥΤΟΣ ΤΟ ΚΑΤΑ ΤΟ ΝΟΜΟ ΠΡΕΠΟΝ, ΝΑ ΤΟ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΑΝ ΕΧΩ ΔΗΛΩΣΕΙ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΝΑΚΡΙΒΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ (ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΣΑ ΝΑ ΤΟ ΒΡΟΥΝ) ΑΣ ΤΟ ΑΠΟΔΕΙΞΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΒΑΛΛΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ.
    Πείτε μου είναι τόσο πια ΑΦΕΛΗ αυτά που σκεφτόμουν ότι θα προβλέπει το νομοσχέδιο αυτό;
    Είμαστε ΕΞΟΥΘΕΝΩΜΕΝΟΙ, ΑΠΕΛΠΙΣΜΕΝΟΙ, το ξέρετε, το βλέπετε, και χίλια ευχαριστώ που ενδιαφέρεστε. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ αυτό ένα ΣΥΝΗΘΕΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ. ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΔΙΟ ΣΩΤΗΡΙΑΣ, ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΟΜΗΡΩΝ.
    ΚΑΝΤΕ ΤΟ ΑΠΛΟ, ΣΑΦΕΣ, ΑΜΕΣΟ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΑΛΩ: ΦΡΟΝΤΙΣΤΕ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ!!
    Σας ευχαριστώ.

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 15:29 | Ζαχαριάδου Ελένη

    Διαβάζοντας το σχέδιο νόμου δεν βλέπω πουθενά να προστατευόμαστε από τον ανατοκισμό και την υπερημερία.Μα αυτό είναι το ζητόυμενο.Αν αφαιρεθούν οι ανατοκισμοί και οι υπερημερίες οι περισσότεροι θα ξεχρεωθούν.Δεν μπορεί όλοι οι οφειλέτες να ήταν τόσο χαζοί ούτως ώστε να μην υπολόγιζαν την αποπληρωμή των χρεών τους και να διακινδυνεύουν τηυ περιουσία τους.Τότε θα είχαμε ένα ‘εθνος ανάξιο της ιστορίας και του πολιτισμού του.Αλλά αν ο Ελληνας χρωστά 500 πληρώνει τα 50 και χρωστά τον επόμενο μήνα 520 τι θα κάνει.Φτάνει στην απελπισία.Και το πιο σημαντικό.Τα μόνα μαγαζιά που έχουν δουλειά είναι οι Τράπεζες.Πολλές φορές βλέποντας τον κόσμο στην ουρά να πληρώσει τα χρέη του νιώθω ότι είμαστε σκλάβοι με αόρατες χειροπέδες-σκλάβοι του Μεσαίωνα

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 15:57 | Νικόλας Μύστρας

    1) Οι περισσότεροι υπερχρεωμένοι δε μπορούν να βγουν από την τρύπα της υπερχρέωσης λόγω των υψηλών τόκων υπερημερίας ή των τόκων των πιστωτικών καρτών. Πρέπει να υπάρξει ρύθμιση για επαναπροσδιορισμό του χρέους με επιτόκιο π.χ. 5% αντί για 11,5% ή περισσότερο. Αυτομάτως θα φύγει από τη μέση το τμήμα εκείνο του χρέους που είναι »πλασματικό». Πουθενά δε διάβασα για υποχρέωση των πιστωτών να δεχτούν κάτι τέτοιο. Επί της ουσίας υπερχρεώνουν τον πολίτη και όταν δεν πάει άλλο θέλουν να τα έχουν όλα δικά τους. Δεν είναι δυνατό να προσφέρουν τόκο στις καταθέσεις κάτω του 1% και να λαμβάνουν τόκους υπερημερίας ή καρτών άνω του 10% και όταν ο οφειλέτης δε μπορεί να ανταποκριθεί να μην υποχωρούν στο ελάχιστο.
    2) Αν με το δάνειο έχει αγοραστεί συγκεκριμένο περιουσιακό στοιχείο, δηλ. ακίνητο ή κινητό π.χ. αυτοκίνητο να μη μπορεί ο πιστωτής να ρευστοποιήσει άλλο περιουσιακό στοιχείο του οφειλέτη παρά μόνο αυτό που αγοράστηκε με τη συγκεκριμένη πίστωση.
    3) Γενικά θα χαρακτήριζα το νομοσχέδιο ερμαφρόδιτο και ατελές. Να πάμε επιτέλους σε μια λογική διαδικασία πτώχευσης ιδιώτη. Ισχύει σε όλο το δυτικό κόσμο.

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 15:44 | nora

    διαβάζοντας το πλαίσιο νόμου διαπίστωσα ότι για να γίνουν αυτά που ζητείται απαιτείται αρκετός χρόνος μέχρι την κατάθεση της αίτησης πτώχευσης στο Ειρηνοδικείο και μετά από εκεί θέλεις άλλα τρία με τέσσερα χρόνια μέχρι να βγει η απόφαση και η τράπεζες στο μεταξύ θα ζητούν τα χρήματά τους, ομως τα χρήματα των 29 δισ. ευρώ που πήραν από τον Ελληνικό λαό πότε θα τα επιστρεψουν!!! και αν τα επιστρέψουν με τι τόκο!!!, εμείς δεν μπορούμε να τους πιέσουμε όμως εσείς σαν κυβέρνηση μπορείτε, καιρός να καταλάβουν οι Τραπεζίτες ότι δεν τους ταϊζει ο Ελληνικός λαός και να μας βάζουν τις εισπρακτικές εταιρείες να μας απειλούν από απόρρητα τηλέφωνα γιατί εμείς υπογράψαμε σύμβαση με τις τράπεζες και όχι με τρίτους και μάλιστα να δίνουν προσωπικά δεδομένα μας χωρίς την έγκρισή μας, αν πραγματικά θέλει να μας βοηθήσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ας απλουστεύσει την διαδικασία και να μικρύνει τους χρόνους υλοποίησή της.

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 15:01 | ΣΤΕΦΑΝΟΣ

    ΔΙΑΒΑΖΩΝΤΑΣ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΣΧΟΛΙΑ ΕΙΔΑ ΠΩΣ ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΜΟΥ Η ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΟΝΤΕΣ ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ (ΑΦΟΥ ΠΗΡΑΤΕ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΤΑ ΦΑΓΑΤΕ ΤΩΡΑ ΤΙ ΖΗΤΑΤΕ)ΝΑ ΜΕ ΣΥΓΧΩΡΕΣΕΤΕ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ. ΕΓΩ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΠΗΡΑ ΔΑΝΕΙΑ ΤΟΣΟ ΟΣΟ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΠΛΗΡΟΣΟ ΧΩΡΙΣ ΟΜΩΣ ΝΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΩ ΤΟΥΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥΣ ΚΛΕΦΤΕΣ Α)ΤΟ ΚΛΕΨΙΜΟ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΗΣΤΙΡΙΟ Β)ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΟΥ ΕΥΡΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΜΑΣ
    Γ)ΤΗΝ ΑΝΕΞΕΛΕΚΤΗ ΑΝΟΔΟ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΙΔΩΝ (ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ,ΕΝΔΥΣΗΣ,ΟΙΚΙΑΚΩΝ ΕΙΔΩΝ,ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ ΤΗΛΕΦΟΝΩΝ,ΔΕΗ,Κ.Λ.Π)
    Δ)ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ Η ΧΑΡΙΣΤΙΚΗ ΒΟΛΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΠΟΙΟΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ Α)ΔΙΝΟΝΤΑΣ ΕΥΝΟΙΚΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ ΣΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΣΤΙΣ ΓΗΤΟΝΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ.Β)ΝΑ ΦΕΡΟΥΝ ΑΝΕΞΕΛΕΚΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΑΠΟ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΤΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΘΟΥΝ ΜΕ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟ ΙΣΑ ΙΣΑ ΝΑ ΜΠΟΡΗ ΝΑ ΤΡΑΦΗ ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΔΕΝ ΠΛΗΡΟΝΑΝ (ΦΟΡΟΥΣ).ΕΓΩ ΠΩΣ ΘΑ ΠΗΓΑΙΝΑ ΜΆΥΤΟ ΥΟ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΩ ΝΑ ΘΡΕΨΩ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΥΒΕΡΝΟΝΤΕΣ ΓΙΑΤΙ ΕΜΕΙΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΗΡΟΥΜΕ.
    ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΕΓΩ ΔΕΝ ΦΤΑΙΩ ΣΕ ΤΙΠΟΤΕ ΦΕΡΤΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΟΠΩΣ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΔΕΝ ΖΗΤΑΩ ΝΑ ΜΟΥ ΧΑΡΙΣΕΤΕ ΤΙΠΟΤΕ.ΚΑΙ ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΒΡΗΤΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΟ ΠΙΑΣΤΕ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΛΗΣΤΕΨΑΝ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ ΚΑΙ ΠΑΡΤΕ ΠΙΣΩ ΜΕ ΤΟΝ Α!η Β! ΤΡΟΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΗ.

    ΘΑ ΕΓΡΑΦΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ ΑΥΤΑ ΦΤΑΝΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΗ ΚΑΙ Ο ΠΙΟ ΑΓΡΑΜΑΤΟΣ ΠΩΣ ΕΥΤΑΣΕ ΣΆΥΤΟ ΤΟ ΧΑΛΗ Ο ΤΙΜΙΟΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ

    ΕΥΧΟΜΕ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΒΕΡΝΙΣΗ ΝΑ ΔΩΣΗ ΓΡΟΘΙΑ ΣΆΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΛΕΙΛΑΤΟΥΝ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΙΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΔΩΣΗ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΨΗΦΗΖΩΝΤΑΣ ΝΟΜΟΥΣ ΑΞΙΟΥΣ ΤΙΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΗΝΗΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΔΩΣΕ.

    ΑΝ ΓΙΝΟΥΝ ΠΡΑΞΗ ΑΥΤΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΓΟΥΡΗ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΤΕΒΟΥΝ ΠΟΤΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΡΕΚΛΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΑΣΑΝ.

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΥ ΔΙΑΘΕΣΑΤΑΙ ΛΙΓΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΤΥΤΙΜΟ ΧΡΟΝΟ ΣΑΣ ΝΑ ΜΕ ΑΚΟΥΣΕΤΑΙ.

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 15:50 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΡΑΣΧΑΚΗΣ

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΧΡΕΩΝ, ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΘΑ ΠΡΟΤΕΙΝΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΤΩΝ,ΠΟΥ ΕΙΜΑΙ Κ ΕΓΩ, ΝΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΟΝΤΑΝ ΟΛΑ ΤΑ ΧΡΕΗ ΑΠΟ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΚΑΡΤΕΣ ΣΕ 1 ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΝΟΤΑΝ ΩΣ ΜΗΝΙΑΙΑ ΔΟΣΗ ΤΟ 10% ΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ. (ΜΕ ΑΥΤΟΜΑΤΗ ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΣΟΥ ΑΥΤΟΥ, ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ)

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 14:29 | thatz

    Το ελάχιστο ποσοστό του 10% στέλνει λάθος μηνύματα, ή όταν είναι το μοναδικό αριθμητικώς προσδιορισμένο ύψος σε ένα κείμενο τείνει να δημιουργήσει συσσώρευση γύρω του. Ιδιαίτερα οι πολίτες με την αβάντα των media θα προσηλωθούν στο 10% και θα ξεχάσουν όλα τα άλλα. Πρέπει το ποσοστό να αυξηθεί σημαντικά (>1/3) ή να μείνει κενό και στην κρίση του φυσικού δικαστή ανάλογα με το χρόνο και τον τόπο της δίκης. Πχ, ο δανειολήπτης της χτηπημένης Νάουσας και της καμμένης Ηλείας ΕΝ ΜΕΣΩ ΚΡΙΣΗΣ, ίσως κατά την κρίση του τοπικού Δικαστή δικαιούται πολλά περισσότερα από τον δανειολήπτη της Αθήνας σε περίοδο επέκτασης του οικονομικού κύκλου (πχ 2004). Επίσης από τα σχόλια γίνεται ήδη αντιληπτό οτι σε επίπεδο καθημερινότητας οι πολίτες βλέπουν το μέτρο περισσότερο ως «ΧΑΡΙΣΜΑ ΧΡΕΩΝ» παρά ως έντιμη διαδικασία διαπραγμάτευσης και προσωπικής πτώχευσης. Πρέπει στο στάδιο της παρουσίασης η επίσημη Κυβέρνηση να διευκρινήσει ρητά με όλους τους τρόπους οτι:
    1) Επισημοποιείται μια διαδικασία στην οποία ήδη έχουν μπει πολλές Τράπεζες και προς την οποία ήδη πίεζε η ΤτΕ.
    2) Δεν ευνοούνται οι μπαταχτσήδες ή ακόμα και οι ανεύθυνοι δανειολήπτες που το παράκαναν και η ατομική ευθύνη στο τι υπογράφουμε παραμένει ΑΚΕΡΑΙΑ όπως και οι υποχρεώσεις που αναλαμβάνουμε με συμβάσεις μεταξύ ενηλίκων ικανών προς δικαιοπραξία. Παρόλα αυτά κατ΄εξαίρεση η Κυβέρνηση παρεμβαίνει για να ρυθμίσει το πρόβλημα κάποιων εξαθλιωμένων οικονομικά πολιτών ΠΟΥ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝ ΠΟΥΛΗΣΟΥΝ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΥΠΑΡΧΟΝΤΑ ΔΕΝ ΞΕΧΡΕΩΝΟΥΝ.
    3) Δημιουργείται για πρώτη φορά ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ (η λέξη πτώχευσης στην Ελλάδα έχει αρνητικότερους συνειρμούς από οτι σε άλλες Δυτικές χώρες όπου θεωρείται κομμάτι του οικονομικού γίγνεσθαι) για μη εμπόρους φυσικά πρόσωπα, η οποία αποτελεί απαραίτητη συμπλήρωση του νομικού και οικονομικού μας πολιτισμού

    Αν αυτά δε γίνουν, το νομοσχέδιο αποτελεί τεράστιας μορφής λαϊκισμό και η διάβρωση που θα φέρει – «θα μας τα χαρίσουνε» – θα είναι σε βάθος πενταετίας πολύ χειρότερη και ακριβότερη από το σημερινό θέμα των θυλάκων υπερχρέωσης στην κοινωνία…όπως πολλά τέτοια σοσιαλίζοντα μέτρα διάσωσης προβληματικών και «κοινωνικά ευαίσθητων» ομάδων τις τελευταίες δεκαετίες στην Ελλάδα

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 13:56 | ΛΟΊΖΟΣ ΑΡΑΒΗΣ

    Σίγουρα τα μέτρα αποσκοπούν στην σωστή κατεύθυνση αντιμετώπισης του προβλήματος εξόφλησης των χρεών των νοικοκυριών , πλην όμως πιστεύω ότι δεν θα έχουν το αναμενόμενο αποτέλεσμα τουλάχιστον στον βαθμό που προσδοκάται, για δύο κυρίως λόγους . α) καθότι παρόμοιες ευχέρειες ρύθμισης των χρεών είχαν και έχουν οι ίδιες οι πιστώτριες Τράπεζες και ειδικά για τα μικρού σχετικά ύψους χρέη αυτές ήταν και αυξημένες, σε μερικές μάλιστα περιπτώσεις μπορεί και να υπερβαίνουν τα προτεινόμενα μέτρα ελάφρυνσης και τακτοποίησής τους , αλλά οι οφειλέτες δυστυχώς δεν ανταποκρίνονται ,πόσο δε μάλλον τώρα που θα πρέπει να αποδείξουν δικαστικώς την αδυναμία εξυπηρέτησής τους , και β)θα πρέπει να γίνει κάτι ώστε να αλλάξει η νοοτροπία του ΄Ελληνος και να καταλάβει ότι όταν λαμβάνει δάνειο απο τα πιστωτικά Ιδρύματα θα έλθει και η στιγμή κατά την οποία θα πρέπει τον α ή β τρόπο να τα ξεπληρώσει ,οι δε παλιότερες αντιλήψεις του πάρε τώρα που δίνουν και αργότερα θα τα χαρίσουν οι εκάστοτε κυβερνώντες ,πρέπει επιτέλους να εκλείψει , εφόσον θέλουμε να έχουμε ένα υγιές χρηματοπιστωτικό σύστημα . Βέβαια τα περί καταχρηστικών όρων στις συμβάσεις κ.τ.λ. σίγουρα πρέπει να συζητηθούν και να εκλείψουν και αυτά ταυτόχρονα , εάν υπάρχουν όπως αναφέρονται. Αυτά όλα είναι ζητήματα σοβαρών συζητήσεων με έμπειρα άτομα για να βγουν τα καλύτερα για αμφότερες τις πλευρές , αποτελέσματα . Στην κατεύθυνση αυτή , συστρατεύομαι εφόσον αυτό μου ζητηθεί αρμοδίως ,έχοντας ως εχέγγυο για την σημαντική σίγουρα συμβολή μου , την 25 ετή περίπου ενασχόλησή μου με το αντικείμενο των απαιτήσεων σε Καθ/ση σε πιστωτικό Ίδρυμα της Πατρίδας μας.

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 13:07 | ΣΙΓΑΝΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

    Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ποιους αφορά η ρύθμιση και πως θα γίνεται ο διακανινισμός. Προσωπικά οφείλω σε καταναλωτικά γύρω στις 80000 και το ποσό που πρέπει να δίνω μηνιαίως είναι γύρω στα 1500, όσο περίπου και ο μισθός μου. Περουσιακό στοιχείο δεν έχω κανένα. Με ποιο τρόπο εντάσομαι;

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 13:42 | Μαρία

    Η διαδικασία ρύθμισης και απαλλαγής απο τα χρέη πρέπει να προβληματίζει τον καθ’ένα προσωπικά και να ελέγξει εάν δύναται να ανταπεξέλθει προς αυτά. Η Τράπεζα θα μου δώσει το δάνειο που εγώ χρειάζομαι μπορώ όμως να ανταπεξέλθω; Όπως με εξυπηρετεί θα πρέπει και να εξυπηρετηθεί. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να κινηθεί. Που είναι το παράλογο;
    Η πιστωτική κάρτα που σκέπτομαι να βγάλω είμαι εις θέσιν να την διατηρήσω ή θα αποβεί εις βάρος μου;
    Οι διακοπές που επιθυμώ να κάνω μέσω δανείου θα με ωφελήσουν ή θα εκτεθώ προς την Τράπεζα;
    Κράτος Δικαίου πρέπει να υπάρχει, αλλά και οι πολίτες του κάθε κράτους πρέπει να σκέφτονται περισσότερο υπεύθυνα. Υπάρχουν περιπτώσεις εξαιρετικά δύσκολες που το κράτος πρέπει να παρέμβει και να διευκολύνει τον οφειλέτη εφόσον εξετάσει την περίπτωσή του. Το Κράτος πρέπει να έχει άριστες σχέσεις με τον πολίτη και ο πολίτης με αυτό.

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 12:35 | ΕΥΤΥΧΙΑ

    νομίζω οτι είσαστε η ελπίδα όλων των ελλήνων σίγουρα νοιωθετε το βάρος που πήρατε εγω θέλω να θέσω ένα θέμα που λέγεται Ο.Α.Ε.Ε.
    θελω να αποπληρωσω την οφειλη μου αλλά δυσκολεύομαι με τις δόσεις δεν μπορώ να πληρωνω το τρέχον καθω και 400 ευρω ευρώ της ρύθμισης.η προκαταβολή μαζεύεται! οι δόσεις? κάντε κατι γι αυτό ευχαριστω

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 12:07 | Μπέκος Παναγιώτης

    Με ικανοποίηση διάβασα, πως πρόκειται να καταθέσει πρόταση νόμου η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά να απαλλαγούν από τον βραχνά των τραπεζών. Και ερωτώ: οι τράπεζες θα το δεχτούν- έστω και με δικαστικές αποφάσεις- και θα το εφαρμόσουν; Μήπως γνωρίζετε τι έπραξαν οι τράπεζες με την καταδικαστική απόφαση του ΣτΕ που δικαίωνε τους δανειολήπτες για τα περίφημα «ψιλά» γράμματα και τους καταχρηστικούς όρους;;
    Ένας υπερχρεωμένος δανειολήπτης τι δυνατότητα έχει σήμερα να ξεκινήσει δικαστικό αγώνα προκειμένου να αποδείξει έμπρακτα ότι δεν μπορεί να πληρώσει τις δόσεις του;
    Η μόνη εφικτή λύση σήμερα είναι η εξής: Χάρισμα όλων των δανείων βάση φορολογικής δήλωσης,εκεί μετά θα αποδειχτεί ποιός μπορεί και ποιός όχι. Και επικουρικά η έμπρακτη απόδειξη με τα τεκμήρια διαβίωσης του καθενός όπως γινόταν παλαιότερα.
    Να χαριστούν σε όσους δεν μπορούν και επιπροσθέτως να πέσουν αισθητά τα επιτόκια χορηγήσεων.

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 12:47 | Στέλιος

    Διαβάζοντας τα παραπάνω καταλαβαίνω ότι:

    – Σε περιπτωση που τα περιούσιακα στοιχεία του οφειλέτη δεν είναι επαρκή τότε μπορεί να του δοθεί μια περίοδος χάριτος 3-5 χρόνων για να εξοφλήσει τουλάχιστον το 10% των οφειλών του. Μετά από αυτή την περίοδο ο οφειλέτης μπορει να ζητησει την πλήρη απαλλαγή του από τα χρέη αφού εχει ανταποκριθεί στους όρους που έχει θέσει το δικαστήριο.

    ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ ΕΑΝ Η ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΉ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ Ή Ο ΟΦΕΙΛΕΤΗΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ (ΕΥΝΟΙΚΟ) ΤΟΚΟ Ή ΟΧΙ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ. ΕΠΙΣΗΣ Η ΛΕΞΗ ΕΥΝΟΙΚΟΣ ΧΡΗΖΕΙ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ. ΑΝ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΠΟΠΛΗΡΩΝΕ ΚΑΡΤΕΣ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΑ ΜΕ ΕΠΙΤΟΚΙΟ 15% ΕΝΑ ΕΠΙΤΟΚΙΟ 10% ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΕΥΝΟΙΚΟΤΕΡΟ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΝΑ ΤΟ ΑΠΟΠΛΗΡΏΣΕΙ. ΙΣΩΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΜΠΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΠΛΑΦΟΝ ΣΤΟ «ΕΥΝΟΙΚΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ»: 5% Ή ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ. ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΘΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΗΘΟΥΝ ΑΛΛΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΕΝΑ ΠΟΣΟ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΧΡΩΣΤΑΝΕ ΚΑΙ ΜΕ ΚΕΡΔΟΣ 5%. ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΟΥΝ ΚΑΘΟΛΟΥ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΠΙΣΩ ΕΝΑ 10% ΕΠΙ ΤΟΥ ΑΡΧΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΜΕ ΚΕΡΔΟΣ 5% ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ…

    -Επίσης επειδή ο Έλληνας δεν βάζει μυαλό μήπως μετα την περιοδο αυτή των 3-5 χρόνων θα πρεπει να βγει και το ονομα του από τον Τειρεσια ( που φανταζομαι ότι το έχετε ήδη προβλέψει) αλλά επίσης να μην του δίνεται η δύνατότητα να πάρει ξάνα καταναλώτικό δάνειο και πιστωτική κάρτα? Για την προστασία του πολίτη περισσότερο…Γιατί αλλιώς θα σκέφτετα騻ΟΚ. θα βγάλω 3 πιστωτικές κάρτες, θα πληρώσω το 10% σε 3-5 χρόνια και μετα θα μπορώ να το ξανακάνω και να το ξανακάνω και να το ξανακάνω!». Φυσικά οι τράπεζες θα διαμαρτυρηθούν πάλι επειδή θα χάνουν πελατεία αλλά έτσι και αλλιώς οι ελληνικές τράπεζες εχουν τεράστιο περιθώριο κέρδους από commissions κτλ. Και φυσικά οι τράπεζες δεν θέλουν «κακούς πελάτες» που δεν μπορούν να αποπληρώσουν δάνεια και κάρτες και ταυτόχρονα δεν έχουν στην κατοχή τους κινητή και ακίνητη περιουσία.

    Ελπίζω πραγματικά κάποιος να διαβάζει τα σχόλια των πολιτών…..
    Ευχαριστω πολύ