Άρθρο 2 Βοηθός Μεσίτη

Βοηθός Μεσίτη είναι το φυσικό πρόσωπο, το οποίο έχει ως έργο την υποστήριξη και υποβοήθηση του μεσίτη στην εκτέλεση από αυτόν των μεσιτικών εργασιών.

  • (Προτείνεται προσθήκη νέου άρθρου με αριθμό 1β)
    Άρθρο 1β
    Διαχειριστής Ακίνητης Περιουσίας
    Διαχειριστής ακίνητης περιουσίας είναι το πρόσωπο που εκτός από την παροχή υπηρεσιών μεσιτείας, όπως αυτές ορίζονται στο άρθρο 1 του παρόντος, συνάπτει συμβάσεις έργου με αντικείμενο την αξιοποίηση και εκμετάλλευση ακίνητης περιουσίας. Η διαχείριση ακίνητης περιουσίας αφορά ιδίως τη σύναψη μισθωτικών συμβάσεων, την είσπραξη μισθωμάτων και συναφών απαιτήσεων, τη συντήρηση κτιρίων, την έρευνα της αγοράς των ακινήτων, την κατάρτιση μελετών αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας, την εκτίμηση της αξίας των ακινήτων, καθώς και την παροχή συμβουλών σχετικά με επενδύσεις σε ακίνητα ή εταιρίες.

    ΣΧΟΛΙΟ ΣΕΚ: Η προσθήκη αφορά την διενέργεια πράξεων διαχειρίσεως ακινήτων, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Πρότυπο Μεσιτών ΕΝ15733 καθώς και τη Διεθνή πρακτική. Η παροχή της υπηρεσίας αυτής παρέχεται από τα μεσιτικά γραφεία στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  • 18 Φεβρουαρίου 2011, 03:54 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΑΜΑΝΗΣ

    Αν μας ενδιαφέρει η ποιότητα της γνωσης και των υπηρεσιών των μεσιτών, ας γίνει εφεξής υποχρεωτική η παρακολούθηση σεμιναριών ή και η πρακτική άσκηση (κατ αναλογία των ΤΕΙ) με μέριμνα και δαπάνη όχι του ίδιου το βοηθού…
    Όχι όμως η κατ ουσίαν «αγορά χρόνου προυπηρεσίας».Σε τελική ανάλυση ας οριστεί λεπτομερώς τι ακριβώς κάνει ο μεσίτης και τι ο βοηθός που δεν μπορεί να κάνει για παράδειγμα μια γραμματέας…Γιατί ο βοηθός μεσίτη είναι τόσο απαραίτητος? Είναι τόσο μεγάλη η Αγορά ή μήπως τόσες οι συναλλαγές που να σπεύσουν όλοι να αποκτήσουν «βοηθό»?
    Είναι άλλο πράγμα η ενσωμάτωση στοιχείων από άλλα κράτη και νομοθεσίες και άλλο η μίμηση εις το όνομα της βελτίωσης….

  • 17 Φεβρουαρίου 2011, 19:31 | Θανάσης Λίγγος

    Εφόσον πρέπει να δημιουργηθεί η επαγγελματική κατηγορία «βοηθός μεσίτη», θα πρέπει να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για την σωστή άσκηση του επαγγέλματος: πχ. για πόσα χρόνια πρέπει κάποιος να είναι βοηθός μεσίτη μέχρι να γίνει μεσίτης? Ο βοηθός μεσίτη μπορεί να έχει δικό του γραφείο? αν όχι ποια θα είναι η ποινή εάν έχει? Σαν βοηθός μεσίτη θα έχει διαφορετικές ασφαλιστικές εισφορές από τον μεσίτη εάν ασφαλίζεται στον ΟΑΕΕ? Ποιά θα είναι ακριβώς τα καθήκοντα του βοηθού?
    Νομίζω ότι χρειάζονται πολλές διευκρινήσεις στο θέμα αυτό.

  • 15 Φεβρουαρίου 2011, 23:39 | Αργυρώ Κουκουλά

    Βρίσκω απολύτως περιττή τήν ιδιαίτερη καταχώρηση ως »βοηθός μεσίτη».

    Η εως σήμερα πρακτική έχει αποδείξη ότι ένας νέος μεσίτης χρειάζεται μια συγκεκριμμένη επαγγελματική κατάρτισηπέραν του λυκείου, ως πρός τό αντικείμενό του κι από ‘ κεί και πέρα δεν είναι ανάγκη να χρηματίσει ως βοηθός ένός εμπειρότερου μεσίτη για να μπεί στο νόημα.

    Η δεξιότητά του για συνεργασίες με άλλους μεσίτης του δίνει ανέτως την δυνατότητα εμπειρίας κι επιπλέον τόν προφυλάσσει από τό να δουλεύει ως »παραγιός» σέ κάποιον υποτίθεται επαγγελματία.

    Το αντικείμενο άλλωστε δεν έχει την δαιδαλώδη πολυπλοκότητα ενός δικηγορικού ή ιατρικού επαγγέλματος για να απαιτείται προστάδιο τελικής ετοιμότητας.

  • Επιτέλους εισάγεται ο θεσμός και πρότυπο ΕΝ15733στην Ελλάδα κάτι που είναι σύμφωνο με την διεθνή πρακτική και το Ευρωπαϊκό . Θα έπρεπε το πέρασμα από αυτό το στάδιο να γενικευθεί.