Άρθρο 1 Μεσίτης Αστικών Συμβάσεων

Μεσίτης Αστικών Συμβάσεων είναι το πρόσωπο που δύναται να υποδεικνύει ευκαιρίες ή μεσολαβεί για τη σύναψη των αστικού δικαίου συμβάσεων ακινήτων και ιδίως των συμβάσεων αγοράς, πώλησης, ανταλλαγής, χρηματοδοτικής μίσθωσης, μίσθωσης ή παραχώρησης ακινήτων προς ανοικοδόμηση με αντιπαροχή.

  • 25 Φεβρουαρίου 2011, 21:35 | Γ. ΣΑΓΗΡΑΚΗΣ – ΕΘΝΙΚΗ ΜΕΣΙΤΙΚΗ

    Κύριοι,
    Τα περισσότερα σχόλια έγιναν στα άρθρα 1, 4, 6 και 8.
    Αυτό να το λάβετε σοβαρα υπ’οψιν σας.

    Σχεδόν όλα τα σχόλια αναφέρονται εμμέσως πλήν σαφώς: στήν ελειπή ενημέρωση τών αρμοδίων κυβερνητικών φορέων που συνέταξαν το σχέδιο.

    Ο.Μ.Α.Σ.Ε , ΣΕΚ και πολλοί Συνάδελφοι, σχολίασαν και έκαναν πολλές και σωστές προτάσεις με ωριμότητα.

    Σήμερα, ο Σύλλογος Αθηνών-Αττικής (ο μεγαλύτερος της Ελλάδας) με email ενημέρωσε τα μέλη του ότι:… «Η Ομοσπονδία αλλά και ο Σύλλογος μας δεν κατέθεσε στο site του Υπουργείου προτάσεις γιατί συζητάει απευθείας με την επιτροπή αλλά και τον Υπουργό Ανάπτυξης το παρόν νομοσχέδιο» και παραπέμπει σέ link για ενημέρωση των μελών.

    Αναρωτώμεθα λοιπόν άν το αρμόδιο Υπουργείο όντως ενημερώθηκε απ’ευθείας ή όχι.
    Εάν η απάντηση είναι ναί, τότε γιατί δέν ελήφθησαν υπ’οψιν οι προτάσεις τους πρίν τη σύνταξη του παρόντος Σχεδίου Νόμου;

    Για να συνταχθεί και υλοποιηθεί ο Νόμος περί Μεσιτών πρέπεινα ληφθεί υπ’οψιν το ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ του ΜΕΣΙΤΗ στο οποίο περιγράφονται οι αρμοδιότητες & υποχρεώσεις των Μεσιτών και από το οποίο επίσης απορρέουν και οι υποχρεώσεις των Εντολέων (πωλητών, αγοραστών, ενοικιαστών κλπ).

    Προτείνουμε νέα/δεύτερη διαβούλευση όπου στο «Σχετικό Υλικό» εκτός από το «Σχέδιο Νόμου» & «Ενημερωτικό Σημείωμα» να προστεθεί και «Περίγραμμα του Μεσίτη».

  • 25 Φεβρουαρίου 2011, 20:36 | ΝΕΛΛΗ ΒΑΓΙΑ

    Τα σχόλιά μας ανά άρθρο του σχεδίου νόμου είναι τα ακόλουθα:

    Άρθρο 1: Το σχέδιο νόμου δίδει ορισμό του τι είναι μεσίτης. Προφανώς εννοεί
    μεσίτης ακινήτων. Ο ορισμός που δίδει είναι ατελής. Είναι αρκετή η απλή
    αναφορά στο άρθρο 2 του Ευρωπαϊκού Προτύπου ΕΛΟΤ ΕΝ 15733,το οποίο δίδει ένα
    απλούστερο, αλλά πληρέστερο ορισμό, κατά τεκμήριο αποδεκτό από όλη την
    Ευρώπη, όπως φαίνεται παρακάτω.

    «Μεσίτης ακινήτων: φυσικό ή νομικό πρόσωπο που ενεργεί ως εκπρόσωπος ενός
    πελάτη ή ως διαμεσολαβητής σε συναλλαγές ακινήτων και συναφείς υπηρεσίες»

    ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ 1

    Στην ελληνική γλώσσα, αντί του όρου «μεσίτης ακινήτων» χρησιμοποιούνται ως
    συνώνυμοι όροι οι ακόλουθοι: «κτηματομεσίτης», «μεσίτης αστικών συμβάσεων»,
    «μεσίτης ακίνητης περιουσίας» ή «διαμεσολαβητής ακινήτων». Επιπλέον
    χρησιμοποιούνται ανάλογοι όροι για τις επιχειρήσεις όπως «κτηματομεσιτικό
    γραφείο», «μεσιτικό γραφείο ακινήτων» «κτηματομεσιτική εταιρία» ή «γραφείο
    διαμεσολάβησης ακινήτων».

    [ΕΛΟΤ ΕΝ 15733:2010]

    Άρθρο 2: Επάγγελμα βοηθού μεσίτη δεν υπάρχει στην Ευρώπη. Στο άρθρο 6.1 του
    ΕΛΟΤ ΕΝ 15733 προσδιορίζεται ότι ο μεσίτης ακινήτων συνιστάται να αποκτά
    σχετική επαγγελματική εμπειρία τουλάχιστον 12 μηνών πριν αναλάβει αυτοτελώς
    τις ευθύνες που προσδιορίζονται στο Ευρωπαϊκό αυτό Πρότυπο. Αυτό δεν είναι
    ξεχωριστό επάγγελμα, είναι εκπαίδευση. Ο Βοηθός μεσίτη είναι σύμφωνα με το
    σχέδιο νόμου υπάλληλος γραφείου χωρίς όπως φαίνεται να έχει ειδικότερα
    προσόντα. Συνεπώς γιατί πρέπει να αναφέρεται στο νόμο ειδικά;

    Άρθρο 3: Οι παράγραφοι α και β του άρθρου είναι συμβατές με τις απαιτήσεις
    του ΕΛΟΤ ΕΝ 15733. Η παράγραφος γ αναφέρεται σε βοηθό μεσίτη και εδώ έχει
    εφαρμογή το σχόλιο για το άρθρο 2.

    Άρθρο 4: Στο ΕΛΟΤ ΕΝ 15733, άρθρο 6, αναφέρονται αναλυτικά τα προσόντα, η
    εκπαίδευση οι υποχρεώσεις και η επαγγελματική επάρκεια για το μεσίτη
    ακινήτων. Σε αντίθεση με το άρθρο 4 του σχεδίου νόμου όπου απόφοιτοι
    ανεξαρτήτως ειδικότητας μπορούν να γίνουν αυτόματα μεσίτες. Εξετάσεις αδείας επίσης οφείλουν ναδικαιολογούνται με επιτακτικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος (Οδηγία 123/2006
    άρθρο 9).

    Άρθρο 5. Ισχύει η παρατήρηση του άρθρου 2.

    Άρθρο 6: Η σύμβαση μεσιτείας δεν περιλαμβάνεται με αυτή τη μορφή στις
    απαιτήσεις του ΕΛΟΤ ΕΝ 15733. Περιλαμβάνονται ωστόσο όλες οι υποχρεώσεις
    διαχείρισης παραπόνων πελατών, πληροφοριών προς αγοραστή και παροχής
    υπηρεσιών που είναι το αντικείμενο των συμβάσεων αυτών.

    Άρθρο 7: Στα άρθρα 6,7,8,9 του ΕΛΟΤ ΕΝ 15733 αναφέρονται τα ουσιώδη για τον
    τρόπο άσκησης της υπηρεσίας του μεσίτη ακινήτων.

    Άρθρα 8,9,10: Κανένα σχόλιο σε αυτά. Αυτά είναι θέματα που ρυθμίζονται από
    την Πολιτεία.

    Tο ευρωπαϊκό
    πρότυπο που ισχύει και στην Ελλάδα, προαιρετικά, εισάγει έναν ενιαίο τρόπο
    αντιμετώπισης και συναντίληψης σχετικά με την αγορά μεσιτών σε ευρωπαϊκό
    επίπεδο. Προτείνεται λοιπόν οι διατάξεις που θα προστεθούν στο νόμο τουλάχιστον να μην είναι αντικρουόμενες με το ευρωπαϊκό πρότυπο ούτε και πολύ αυστηρότερες καθώς θα θεωρηθεί ότι κλείνουν το επάγγελμα, αντίθετα από τις προσδοκίες του σχεδίου νόμου.

    Από τον ΕΛΟΤ

  • 25 Φεβρουαρίου 2011, 15:43 | Κατερίνα Παπαμανώλη

    1. Η μεσιτεία με βάση τις διατάξεις του ΑΚ εφαρμόζεται όχι μόνον στις συμβάσεις που αφορούν ακίνητα αλλά σε κάθε είδους υποσχετική σύμβαση.
    Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο τιτλοφορείται ως «Μεσίτες αστικών συμβάσεων σχετικά με ακίνητα και λοιπές διατάξεςι», στο δε άρθρο 1 αναφέρεται αποκλειστικά και μόνο σε συμβάσεις που αφορούν ακίνητα.
    Γεννάται λοιπόν το ερώτημα: Ο Νόμος αυτός θα αφορά μόνον την μεσιτεία για την σύναψη συμβάσεων που αφορούν ακίνητα ή θα εφαρμόζεται και για την σύναψη κάθε είδους υποσχετικής σύμβασης?

    2. Στο άρθρο 7 παρ. α προβλέπεται υποχρέωση του μεσίτη να ενημερώνουν τους εντολείς τους πριν από την σύναψη της σύμβασης για τις ιδιότητες του ακινήτου της εντολής, για τα πραγματικά ή νομικά ελαττώματα αυτού που έχουν περιέλθει σε γνώση τους κλπ.
    Η εν λόγω διάταξη ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου για τους μεσίτες. Ό μεσίτης πέραν της υπόδειξης και διαμεσολάβησης δεν μπορεί να φέρει καμία ευθύνη σχετικά με το ακίνητο που υποδεικνύει. Η διαπίστωση της ύπαρξης νομικών ή πραγματικών ελαττωμάτων και ιδιοτήτηων του ακινήτου αφορά τους νομικούς και τεχνικούς συμβούλους του μεσιτικού εντολέα και όχι τον μεσίτη. Για τους λόγους αυτούς προτείνω η παράγραφος α του άρθρου 7 να απαληφθεί.

    Κατερίνα Παπαμανώλη
    Δικηγόρος

  • 25 Φεβρουαρίου 2011, 14:14 | ΑΝΝΑ ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗ

    Αυτό το άρθρο είναι σαφές και πλήρες. Που “κολλάνε” όλα αυτά στα σχόλια περί μετοχών, εταιρικών μεριδίων, τραπεζικών δανείων και άλλων άσχετων με τους μεσίτες? Μεσίτης είναι αυτός που μεσολαβεί και τίποτε άλλο.

  • 25 Φεβρουαρίου 2011, 14:49 | Λευτέρης

    καλησπέρα

    Για την κατοχύρωση του μεσίτη, αλλά και για την μείωση της φοροδιαφυγής των μεσιτών θεωρώ ότι θα έπρεπε να γίνουν τα παρακάτω.
    Ο αγοραστής ενός ακινήτου πριν από το συμβόλαιο πάει στην εφορία και καταβάλει το φόρο του ακινήτου. Η εφορία με βάση αυτόν το φόρο ,κι αφού ελέγξει την ύπαρξη μεσίτη για τη συγκεκριμένη αγορά, μέσω ενός κεντρικού δικτύου όπου θα είναι καταχωρημένες όλες οι αναθέσεις ακινήτων στους μεσίτες, θα εκδίδει τριπλότυπο για την καταβολή του φόρου του μεσίτη. Η πληρωμή του παραβόλου θα είναι υποχρεωτική από τον ίδιο το μεσίτη ή από εξουσιοδοτημένο άτομο του μεσίτη ,πριν το συμβόλαιο. ο μεσίτης θα πληρώνει τον φόρο αυτό δεδομένου ότι θα έχει λάβει το ποσό του παραπάνω φόρου και της αμοιβής του.Ο μεσίτης θα κρατάει ένα απόκομμα και το άλλο θα το προσκομίζει στο συμβολαιογράφο (συμβόλαιο).
    Στη συνέχεια ο συμβολαιογράφος ,κι αφού ολοκληρωθεί το συμβόλαιο, συμπληρώνει ειδικό έντυπο (τριπλότυπο) που το προσκομίζει στο μεσίτη κι αφορά στο φόρο του μεσίτη που πρέπει να αποδώσει στην εφορία από την πλευρά του πωλητή. ο μεσίτης λαμβάνει την αμοιβή του και το φόρο αυτό από τον πωλητή. Μετά την πληρωμή κι αυτού του παραβόλου μπορεί να γίνει η μεταγραφή στο υποθηκοφυλακείο.

  • 25 Φεβρουαρίου 2011, 14:10 | Ιωάννης Χ. Σαριδάκης

    Το νομοσχέδιο θα μπορούμε να ψηφιστεί περιοριζόμενο στην ουσία που είναι η κατάργηση υποχρέωσης εγγραφής στο Εμπορικό Επιμελητήριο, όπου εντοπίζεται και το επείγον της ψήφισης. Πρέπει να αποφευχθεί ο αιφνιδιασμός των μεσιτών ακινήτων στην Ελλάδα με μια ρύθμιση που επιβάλλεται χωρίς να έχει προηγηθεί η καταγραφή των προβλημάτων, των αναγκών και η αναζήτηση και σχεδιασμός των μέτρων στήριξης των αναγκαίων αλλαγών. Τα λοιπά μπορεί να ρυθμιστούν με την απαραίτητη άνεση χρόνου δια δουλέψουμε επιτέλους συστηματικά με πίστη στις δυνάμεις μας και στην επιχειρηματικότητα στον κλάδο μεσιτείας ακινήτων. Έτσι ίσως αποφύγουμε τη συνήθη φοβική αντιμετώπιση και στάση ότι εδώ είναι Ελλάδα και δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε τα αυτονόητα, δεν μπορούμε να χτίσουμε εμπιστοσύνη στις συναλλαγές κτηματομεσιτείας και θα οδηγηθούμε σε βιομηχανία κακόβουλων αγωγών και διενέξεων.
    Το παρόν νομοσχέδιο, αποσκοπεί στην καθιέρωση νέου θεσμικού πλαισίου παροχής υπηρεσιών κτηματομεσιτείας σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά δεδομένα. Παράλληλα το πρότυπο ΕΛΟΤ ΕΝ 15733 «Υπηρεσίες μεσιτών ακινήτων – Απαιτήσεις για την παροχή υπηρεσιών» επιβάλλει κοινό Ευρωπαϊκό πλαίσιο παροχής υπηρεσιών και εξειδικεύει απαιτήσεις για επαγγελματική επάρκεια και συνεχή επαγγελματική ανάπτυξη μεσιτών ακινήτων, προδιαγράφει τα δεδομένα των συμβάσεων ανάθεσης, απαιτήσεις για παρεχόμενη ενημέρωση στις συναλλαγές, για χειρισμό παραπόνων, ασφαλιστική κάλυψη και περιλαμβάνει κώδικα δεοντολογίας. Ο Ελληνικός Οργανισμός Τυποποίησης σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Ελλήνων Κτηματομεσιτών προγραμματίζει ενέργειες προσαρμογής του κλάδου στις απαιτήσεις του νέου θεσμικού πλαισίου για την αναβάθμιση των υπηρεσιών κτηματομεσιτείας και την προστασία του καταναλωτή στην Ελλάδα. Η πρώτη ενέργεια ενημέρωσης και εξαγγελίας των ενεργειών κάλυψης των αναγκών έχει προγραμματιστεί για την 19η Μαρτίου στην HELEXPO, Αθήνα.
    Παρέχεται ευκαιρία αξιοποίησης των προνοιών του Ευρωπαϊκού προτύπου στη νομοθετική πρωτοβουλία, ενημέρωσης του κλάδου και αναζήτησης ευκαιριών υποστήριξης της εφαρμογής των αναγκαίων προσαρμογών (π.χ. μέσω ειδικού ΕΠ) ώστε να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις. Μπορούμε να συνεργαστούμε ο ΕΛΟΤ, οι Σύνδεσμοι Κτηματομεσιτών και η ΟΜΑΣΕ με τη ΓΓ Εμπορίου και ΓΓ Καταναλωτών ώστε συντεταγμένα να προσεγγίσουμε τα θέματα και να τα επιλύσουμε με τον καλύτερο τρόπο ώστε η καθιέρωση του κοινού Ευρωπαϊκού πλαισίου να αποτελέσει καταλύτη αναβάθμιση των υπηρεσιών του κρίσιμου αυτού κλάδου για το συμφέρον ανάπτυξης της νέας Οικονομίας Υπηρεσιών υψηλής ποιότητας στην Ελλάδα.
    Στην ενότητα ορισμών εννοιών (άρθρα 1-3), να αναφερθούν οι συνώνυμοι όροι. Βλ ελληνική έκδοση ΕΛΟΤ ΕΝ 15733, ορισμός 2.1, ΣΗΜΕΙΩΣΗ 1
    μεσίτης ακινήτων
    φυσικό ή νομικό πρόσωπο που ενεργεί ως εκπρόσωπος ενός πελάτη ή ως διαμεσολαβητής σε συναλλαγές
    ακινήτων και συναφείς υπηρεσίες
    ΣΗΜΕΙΩΣΗ Στις υπηρεσίες μεσιτών ακινήτων μπορεί να περιλαμβάνονται :
    α) οι συμβουλευτικές υπηρεσίες επί ακινήτων (π.χ. πληροφορίες προς τους πελάτες για τις εμπορικές αξίες
    ακινήτων),
    β) η προώθηση πώλησης (μάρκετιγκ) και η διαφήμιση ακινήτων ,
    γ) οι συναφείς με την αγοραπωλησία ακινήτων υπηρεσίες,
    δ) η ενοικίαση, εκμίσθωση ή χρονομίσθωση (leasing) ακινήτων,
    ε) η σύσταση, απόκτηση και μεταγραφή δικαιωμάτων επί ακίνητης περιουσίας,
    στ) η εκτίμηση οικιστικών ή/και τύπων κτηρίων και εκτάσεων γης,
    ζ) η σύνταξη συμβολαίων,
    η) η επιθεώρηση και επιτόπια εξέταση ακινήτων,
    θ) η δημιουργία επαφής και επικοινωνίας μεταξύ πωλητή και αγοραστή.

    ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ 1
    Στην ελληνική γλώσσα, αντί του όρου «μεσίτης ακινήτων» χρησιμοποιούνται ως συνώνυμοι όροι οι ακόλουθοι:
    «κτηματομεσίτης», «μεσίτης αστικών συμβάσεων», «μεσίτης ακίνητης περιουσίας» ή «διαμεσολαβητής ακινήτων».
    Επιπλέον χρησιμοποιούνται ανάλογοι όροι για τις επιχειρήσεις όπως «κτηματομεσιτικό γραφείο», «μεσιτικό γραφείο
    ακινήτων» «κτηματομεσιτική εταιρία» ή «γραφείο διαμεσολάβησης ακινήτων».

  • 25 Φεβρουαρίου 2011, 10:11 | Ο.Μ.Α.Σ.Ε

    Άρθρο 1 (ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΑΤΥΠΩΣΗ)
    Μεσίτης Αστικών Συμβάσεων
    Μεσίτης Αστικών Συμβάσεων είναι το πρόσωπο, που δύναται να υποδεικνύει ευκαιρίες ή μεσολαβεί για τη σύναψη των, αστικού δικαίου, συμβάσεων ακινήτων και ιδίως των συμβάσεων αγοράς, πώλησης, ανταλλαγής, χρηματοδοτικής μίσθωσης, μίσθωσης ή πώλησης επιχειρήσεων, ή παραχώρησης ακινήτων προς ανοικοδόμηση με αντιπαροχή, πώλησης μετοχών ή εταιρικών μεριδίων εταιριών που έχουν εμπράγματα δικαιώματα επί ακινήτων ή μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων ακίνητης περιουσίας καθώς και για τη χορήγηση τραπεζικών δανείων αναφορικά με τις ανωτέρω συμβάσεις. Ο μεσίτης αστικών συμβάσεων δύναται να κάνει εκτιμήσεις της αξίας των ακινήτων, πραγματογνωμοσύνες και διαχείριση ακίνητης περιουσίας.

    *ΣΧΟΛΙΟ Ο.Μ.Α.Σ.Ε.: Το άρθρο 1 που δίνει τον ορισμό και την περιγραφή του όρου «Μεσίτης Αστικών Συμβάσεων», είναι ατελές και περιορίζει την νόμιμη δραστηριότητα του μεσίτη μόνο στα ακίνητα και όχι και «στην μεσολάβηση για χορήγηση τραπεζικών δανείων αναφορικά με τις ανωτέρω συμβάσεις», περιορίζοντας το εύρος της δραστηριότητάς του. Παράλληλα λείπουν και οι αναφορές που γίνονταν σε παλαιότερα σχέδια νόμου στην δυνατότητα μεσολάβησης σε περιπτώσεις «πώλησης μετοχών ή εταιρικών μεριδίων εταιρειών που έχουν εμπράγματα δικαιώματα επί ακινήτων ή μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων ακίνητης περιουσίας», τομείς που πλέον αφαιρούνται από το πεδίο δραστηριότητάς του, όπως και «η πώληση ή μίσθωση επιχειρήσεων».

  • 24 Φεβρουαρίου 2011, 22:56 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΑΜΑΝΗΣ

    Περί Εκτιμήσεων κτλ:

    Πρέπει να γίνει απόλυτα κατανοητό ότι η Εκτιμητική παραμένει επιστήμη.Η αναγνώριση δε της ικανότητας και της επάρκειας κάποιου να προβαίνει σε εκτιμήσεις, εναπόκειται αποκλειστικά σε αναγνωρισμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα και φορείς. Δε μπορεί να είναι αποτέλεσμα συντεχνιακών πιέσεων ή ισορροπιών.
    Ο νομοθέτης οφείλει να προστατέψει τον καταναλωτή από μεσίτες που δεν διαθέτουν αποδεδειγμένα την επιστημονική επάρκεια προκειμένου να προβαίνουν σε εκτιμήσεις.
    Και προφανώς δεν μπορεί κάποιος να γίνεται “πτυχιούχος” μέσα σε 5 ημέρες. Όποιος βάλει στο google λέξεις-κλειδιά “ΠΤΥΧΙΟ CIPS ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΟΥΝΙΟ 2003“, με τίτλο “ΝΕΑ ΤΟΥ ΣΕΚ” θα καταλάβει ακριβώς τι εννοώ….
    Πώς μπορεί άραγε κάποιος να αντικρούσει το επιχείρημα ότι το παραπάνω παράδειγμα αποτελεί όχι μόνο ενδεικτική ομολογία ενδεχόμενης γνωστικής ανεπάρκειας, αλλά και ατυχή προσπάθεια εξωραϊσμού της?

  • Μεσίτης Αστικών Συμβάσεων
    Βέροια
    http://www.mesitiki.eu
    Προσθήκες: Μέσα σε (……….)

    Άρθρο 1
    Μεσίτης Αστικών Συμβάσεων
    Μεσίτης Αστικών Συμβάσεων είναι το πρόσωπο που δύναται να υποδεικνύει ευκαιρίες ή μεσολαβεί για τη σύναψη των αστικού δικαίου συμβάσεων ακινήτων , προσθήκη ( η επιχειρήσεων ) και ιδίως των συμβάσεων αγοράς, πώλησης, ανταλλαγής, χρηματοδοτικής μίσθωσης, μίσθωσης ή παραχώρησης ακινήτων προς ανοικοδόμηση με αντιπαροχή , προσθήκη ( καθώς και συμβάσεις έρευνας αγοράς και εκτίμησης ακινήτων.

  • 24 Φεβρουαρίου 2011, 17:03 | ΓΣ

    Θα πρέπει να υπάρχει και διαχωρισμός του Broker (αυτόν που έχει μεσιτικό γραφείο και καθοδηγεί μεσίτες με την επωνυμία της εταιρείας του) , τον μεσίτη αστικών συμβάσεων και τον βοηθό μεσίτη. Για να γίνει κάποιος Broker θα πρέπει
    1) να έχει δουλέψει τουλάχιστον 3 χρόνια ως μεσίτης
    2) να περνάει από εξετάσεις
    3) να παρακολουθεί εξειδικευμένα σεμινάρια για broker
    δηλαδή να αντιγράψουμε ότι ισχύει στις ΗΠΑ και στο Καναδά για broker license

  • 24 Φεβρουαρίου 2011, 16:38 | ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΕΣΙΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

    ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ

    ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ

    «ΜΕΣΙΤΕΣ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΜΕ ΑΚΙΝΗΤΑ ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ»

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α’
    ΜΕΣΙΤΕΣ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΜΕ ΑΚΙΝΗΤΑ
    Άρθρο 1
    Μεσίτης Αστικών Συμβάσεων
    Μεσίτης Αστικών Συμβάσεων είναι το πρόσωπο, που δύναται να υποδεικνύει ευκαιρίες ή μεσολαβεί για τη σύναψη των, αστικού δικαίου, συμβάσεων ακινήτων και ιδίως των συμβάσεων αγοράς, πώλησης, ανταλλαγής, χρηματοδοτικής μίσθωσης, μίσθωσης ή πώλησης επιχειρήσεων, ή παραχώρησης ακινήτων προς ανοικοδόμηση με αντιπαροχή, πώλησης μετοχών ή εταιρικών μεριδίων εταιριών που έχουν εμπράγματα δικαιώματα επί ακινήτων ή μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων ακίνητης περιουσίας καθώς και για τη χορήγηση τραπεζικών δανείων αναφορικά με τις ανωτέρω συμβάσεις. Ο μεσίτης αστικών συμβάσεων δύναται να κάνει εκτιμήσεις της αξίας των ακινήτων, πραγματογνωμοσύνες και διαχείριση ακίνητης περιουσίας.

    *ΣΧΟΛΙΟ Ο.Μ.Α.Σ.Ε.: Το άρθρο 1 που δίνει τον ορισμό και την περιγραφή του όρου «Μεσίτης Αστικών Συμβάσεων», είναι ατελές και περιορίζει την νόμιμη δραστηριότητα του μεσίτη μόνο στα ακίνητα και όχι και «στην μεσολάβηση για χορήγηση τραπεζικών δανείων αναφορικά με τις ανωτέρω συμβάσεις», περιορίζοντας το εύρος της δραστηριότητάς του. Παράλληλα λείπουν και οι αναφορές που γίνονταν σε παλαιότερα σχέδια νόμου στην δυνατότητα μεσολάβησης σε περιπτώσεις «πώλησης μετοχών ή εταιρικών μεριδίων εταιρειών που έχουν εμπράγματα δικαιώματα επί ακινήτων ή μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων ακίνητης περιουσίας», τομείς που πλέον αφαιρούνται από το πεδίο δραστηριότητάς του, όπως και «η πώληση ή μίσθωση επιχειρήσεων».

    Άρθρο 2
    Βοηθός Μεσίτη
    Βοηθός Μεσίτη είναι το φυσικό πρόσωπο, το οποίο έχει ως έργο την υποστήριξη και υποβοήθηση του μεσίτη στην εκτέλεση από αυτόν των μεσιτικών εργασιών.

    Άρθρο 3
    Νομικά πρόσωπα
    Η επιχείρηση πράξεων μεσιτείας, διαχείρισης ακίνητης περιουσίας και εκτιμήσεων ακινήτων επιτρέπεται σε νομικά πρόσωπα υπό τις εξής σωρευτικά συντρέχουσες προϋποθέσεις:
    α) οι πράξεις μεσιτείας, διαχείριση ακίνητης περιουσίας και εκτιμήσεων ακινήτων, να προβλέπονται στον καταστατικό σκοπό των νομικών προσώπων
    β) οι προϋποθέσεις άσκησης του επαγγέλματος του μεσίτη, όπως καθορίζονται στo άρθρο 4 του παρόντος νόμου, πρέπει να συντρέχουν στα φυσικά πρόσωπα που εκπροσωπούν νομίμως το νομικό πρόσωπο. Οι παραπάνω προϋποθέσεις πρέπει να συντρέχουν και στους υπευθύνους κάθε υποκαταστήματος νομικού προσώπου.
    γ) οι υπάλληλοι του νομικού προσώπου που συμμετέχουν άμεσα στις πράξεις μεσιτείας, διαχείρισης ακίνητης περιουσίας και εκτιμήσεων ακινήτων, πρέπει να πληρούν τουλάχιστον τις προϋποθέσεις του βοηθού μεσίτη, όπως αυτές ορίζονται στο άρθρο 5 του παρόντος νόμου. Στα πρόσωπα του προηγούμενου εδαφίου δεν εντάσσεται το προσωπικό γραμματειακής υποστήριξης του νομικού προσώπου, εφόσον δεν ασκεί πράξεις μεσιτείας.

    Άρθρο 4
    Προϋποθέσεις άσκησης επαγγέλματος μεσίτη
    1. Για την άσκηση του επαγγέλματος του μεσίτη αστικών συμβάσεων απαιτείται η εγγραφή του ενδιαφερόμενου στο ΓΕΜΗ
    2. Για την εγγραφή στο ΓΕΜΗ, πρέπει το ενδιαφερόμενο φυσικό πρόσωπο, ή προκειμένου για νομικό πρόσωπο τα πρόσωπα που ορίζονται στην περίπτωση β’ του άρθρου 3 του παρόντος νόμου, να συγκεντρώνει τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
    α) Να είναι Έλληνας πολίτης ή πολίτης κράτους – μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή κράτους της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών (ΕΖΕΣ), δηλαδή Νορβηγίας, Ισλανδίας και Λιχτενστάιν. Ο αλλοδαπός από χώρα εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να έχει εφοδιαστεί με την απαιτούμενη άδεια διαμονής και εργασίας στην Ελλάδα ή άδεια διαμονής για ανεξάρτητη οικονομική δραστηριότητα, σύμφωνα με τον εκάστοτε ισχύοντα νόμο.
    β) Να μην έχει καταδικαστεί για κακούργημα ή για πλημμέλημα κλοπής, υπεξαίρεσης, απάτης, απάτης επί δικαστηρίω, υπεξαίρεσης στην υπηρεσία, πλαστογραφίας η κατάχρησης ενσήμων, απιστίας, ψευδορκίας, δόλιας χρεοκοπίας, καταδολίευσης δανειστών, τοκογλυφίας, ή για κάποιο από τα εγκλήματα περί το νόμισμα.
    γ) Να μην έχει υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση (ΑΚ1666-1688).
    δ) Να διαθέτει ένα από τα ακόλουθα:
    i] Πτυχίο από ανώτατο ή ανώτερο εκπαιδευτικό ίδρυμα της Ελλάδος ή ομοταγές ίδρυμα του εξωτερικού
    ii] Πιστοποιητικό κατάρτισης από δημόσιο ή ιδιωτικό ΙΕΚ,
    iii] απολυτήριο Λυκείου ή ισότιμου σχολείου της αλλοδαπής, βεβαίωση κατάρτισης από δημόσιο ή ιδιωτικό ΚΕΚ σε θέματα ακίνητης περιουσίας και να έχει εργαστεί ως βοηθός μεσίτη για έξι (6) μήνες 1 έτος στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, iv) απολυτήριο Λυκείου ή ισότιμου σχολείου της αλλοδαπής και να έχει εργαστεί ως βοηθός μεσίτη για ένα (1) έτος δύο (2) έτη στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, v] πιστοποιητικό επιτυχίας σε εξετάσεις από φορέα που θα ορίσει το Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Με Υπουργική Απόφαση θα καθορισθούν οι προϋποθέσεις συμμετοχής και οι λεπτομέρειες του παραπάνω φορέα και διεξαγωγής των σχετικών εξετάσεων. vi] για την άσκηση του επαγγέλματος του μεσίτη απαιτείται ιδιαίτερη επαγγελματική έδρα.
    3. Προκειμένου για μεσίτη αναγνωρισμένο από κράτος μέλος της ΕΕ ή κράτος μέλος της Ε.Ζ.Ε.Σ

    και εγκατεστημένο σε αυτό ο οποίος επιθυμεί να εγκατασταθεί στην Ελλάδα, μέσω ίδρυσης υποκαταστήματος, απαιτείται βεβαίωση εγγραφής του σε αντίστοιχη επαγγελματική οργάνωση ή άλλη αρμόδια αρχή ότι πληροί τις προϋποθέσεις του ως άνω κράτους για την άσκηση πράξεων μεσιτείας. Ο μεσίτης αυτός φέρει τον τίτλο της χώρας της κύριας εγκατάστασής του,
    4. Απαγορεύεται η εγγραφή στο ΓΕΜΗ σε όσους μεσίτες αστικών συμβάσεων έχει επιβληθεί η ποινή της οριστικής στέρησης του δικαιώματος ασκήσεως του επαγγέλματος ή της προσωρινής για όσο ισχύει η ποινή τους.
    Για τη συνδρομή των προϋποθέσεων των εδαφίων β, γ και δ της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου αρκεί η προσκόμιση στην αρμόδια υπηρεσία ΓΕΜΗ υπεύθυνης δήλωσης πρωτότυπων πιστοποιητικών του ενδιαφερομένου σύμφωνα με το άρθρο 8 του ν. 1599/86.
    5. Από την υποχρέωση εγγραφής στο ΓΕΜΗ σύμφωνα με την παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου εξαιρείται μεσίτης αναγνωρισμένος από κράτος μέλος της Ε.Ε ή κράτος της Ε.Ζ.Ε.Σ και εγκατεστημένος σε αυτό, ο οποίος εκτελεί στα πλαίσια της διασυνοριακής παροχής υπηρεσιών, περιστασιακά μεσιτικές πράξεις στην Ελλάδα, όπως ορίζονται στο άρθρο 1 του παρόντος νόμου, εφόσον πληροί τις προϋποθέσεις του κράτους στο οποίο είναι εγκατεστημένος για την άσκηση μεσιτικών πράξεων. Σε περίπτωση ίδρυσης από αυτόν το μεσίτη, γραφείου ή υποκαταστήματος ή άλλης εγκατάστασης στην Ελλάδα, απαιτείται βεβαίωση εγγραφής του σε αντίστοιχη επαγγελματική οργάνωση. Ο μεσίτης αυτός φέρει τον τίτλο της χώρας της κύριας εγκατάστασής του.
    Να υποχρεούται ο αλλοδαπός μεσίτης που ανοίγει υποκατάστημα στην Ελλάδα να εγγραφεί στο ΓΕΜΗ και να προσκομίσει τα αντίστοιχα πιστοποιητικά που προσκομίζουν οι Έλληνες κτηματομεσίτες.

    *ΣΧΟΛΙΟ Ο.Μ.Α.Σ.Ε.: Στο άρθρο αυτό με την διατύπωση που επιλέγεται καταργούνται όλα τα πιστοποιητικά που προβλέπονταν σε παλαιότερα σχέδια νόμου ότι έπρεπε να προσκομίσουν οι νέοι μεσίτες για να εγγραφούν και τα αντικαθιστά με απλές υπεύθυνες δηλώσεις (άρθρο 4 παρ.4 β και άρθρο 5) που ανανεώνονται ανά τριετία (άρθρο 7 παρ.2).
    Πρακτικά δηλαδή καθιστά την τήρηση των προϋποθέσεων για την άσκηση του επαγγέλματος του μεσίτη ανέλεγκτη από οποιοδήποτε όργανο, όχι μόνο κατά την εγγραφή του μεσίτη και την έναρξη της δραστηριότητας, αλλά και καθ’ όλη την διάρκεια της επαγγελματικής του δραστηριοποίησης, γεγονός εξαιρετικά επικίνδυνο.

    Άρθρο 5
    Προϋποθέσεις άσκησης του επαγγέλματος του βοηθού μεσίτη
    Καθιερώνεται μητρώο βοηθών μεσιτών στους κατά τόπο Επαγγελματικούς Συλλόγους στο οποίο

    έχουν υποχρέωση να εγγράφονται οι βοηθοί μεσίτες εφόσον ασκούν το επάγγελμα ως μισθωτοί.
    Για την άσκηση του επαγγέλματος του βοηθού μεσίτη ως ελεύθερου επαγγελματία, απαιτείται εγγραφή στο ΓΕΜΗ.
    Προκειμένου να εγγραφεί ως βοηθός μεσίτη στο ΓΕΜΗ ή στον Επαγγελματικό Σύλλογο ο ενδιαφερόμενος πρέπει να υποβάλει τα ακόλουθα έγγραφα στην αρμόδια υπηρεσία ΓΕΜΗ ή στο αρμόδιο τμήμα του Συλλόγου:
    α) Απολυτήριο Λυκείου ή ισότιμου της αλλοδαπής.
    β) Υπεύθυνη Δήλωση ότι δεν έχει καταδικασθεί για κακούργημα ή για πλημμέλημα κλοπής, υπεξαίρεσης, απάτης, απάτης επί δικαστηρίω, υπεξαίρεσης στην υπηρεσία, πλαστογραφίας η κατάχρησης ενσήμων, απιστίας, ψευδορκίας, δόλιας χρεοκοπίας, καταδολίευσης δανειστών, τοκογλυφίας, ή για κάποιο από τα εγκλήματα περί το νόμισμα.
    γ) Υπεύθυνη Δήλωση Πιστοποιητικό ότι δεν τελεί υπό δικαστική συμπαράσταση.
    δ) Υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 (ΦΕΚ Α’ 75) στην οποία να αναφέρει τα στοιχεία του μεσίτη με τον οποίο συνεργάζεται, και αντίστοιχη υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 (ΦΕΚ Α’ 75) του μεσίτη με την οποία να βεβαιώνεται η σχέση συνεργασίας.

    Άρθρο 6
    Σύμβαση μεσιτείας
    1. Έγγραφος τύπος τηρείται υποχρεωτικά για τη σύναψη σύμβασης αποκλειστικής μεσιτείας. Σε περίπτωση σύμβασης μεσιτείας διπλής εντολής, όπου ο μεσίτης παρέχει τις υπηρεσίες του συγχρόνως και στους δύο εντολείς, απαιτείται έγγραφος τύπος τουλάχιστον για τον έναν εντολέα.
    Η σύμβαση μεσιτείας καταρτίζεται εγγράφως. Η σύμβαση πρέπει α) να περιλαμβάνει τουλάχιστον τα στοιχεία των συμβαλλομένων μερών, το αριθμό φορολογικού τους μητρώου, καθώς και τον αριθμό ΓΕΜΗ του μεσίτη, β) να καθορίζει ακριβώς την ταυτότητα του αντικειμένου της μεσολάβησης ή υπόδειξης ευκαιρίας, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των μερών, καθώς και το ποσό ή ποσοστό της μεσιτικής αμοιβής. Σε περίπτωση διασυνοριακής παροχής μεσιτικών υπηρεσιών θα πρέπει να αναγράφεται ο φορέας στον οποίο είναι εγγεγραμμένος ο μεσίτης. Για την πλήρωση του απαιτούμενου έγγραφου τύπου αρκεί η ανταλλαγή ενυπόγραφων επιστολών, ενυπόγραφων τηλεομοιοτυπιών καθώς και τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, εφόσον αποδεικνύουν το περιεχόμενο της σύμβασης σύμφωνα με τα ανωτέρω. Η χρήση γενικών όρων συναλλαγών στη σύμβαση μεσιτείας ρυθμίζεται από τις διατάξεις του Ν. 2251/1994 όπως ισχύει.

    Αν δεν έχει ορισθεί διαφορετικά η σύμβαση μεσιτείας είναι αορίστου χρόνου ισχύει για έξι (6) μήνες.
    Η διάρκεια της σύμβασης μεσιτείας είναι αορίστου χρόνου δεν μπορεί να ορισθεί μεγαλύτερη των οκτώ (8) μηνών, με δικαίωμα παράτασης για τέσσερις (4) ακόμη μήνες, κατόπιν μονομερούς έγγραφης δήλωσης του εντολέα. Μετά τη λήξη της μπορεί να συναφθεί νέα σύμβαση ακόμη και μεταξύ των ιδίων συμβαλλομένων.
    Η μεσιτική εντολή , δύναται να ανακληθεί γραπτώς. Σε αυτήν την περίπτωση τον εντολέα δεσμεύουν έναντι του μεσίτη όλες οι μεσιτικές εντολές μέχρι την ημέρα της ανάκλησης.

    *ΣΧΟΛΙΟ Ο.Μ.Α.Σ.Ε.: Οι παρατηρήσεις στην § 1 αφορούν το χρονικό περιορισμό της σύμβασης.
    Κατ’ αρχήν δεν είναι αντιληπτό το νόημα του χρονικού περιορισμού. Χρονικοί περιορισμοί τίθενται για χάρη ασφάλειας των συναλλαγών ή για απόσβεση υφιστάμενων υποχρεώσεων.
    Η χρονικά απεριόριστη μεσιτική σύμβαση δεν θίγει την ασφάλεια των συναλλαγών, αφού η αξίωση για αμοιβή απαιτεί σωρευτικά, υπόδειξη ή διαμεσολάβηση και αιτιώδη σύνδεσμο. Η μέχρι σήμερα εμπειρία έχει καταδείξει πως ο μεσιτικός εντολέας δεν έχει πρόβλημα αβεβαιότητας για το αν οφείλει ή όχι τη μεσιτική αμοιβή. Αντιθέτως, ο χρονικός περιορισμός μπορεί να οδηγήσει σε συμπαιγνίες των μεσιτικών εντολέων εις βάρος του μεσίτη.
    Επίσης, ο τόσο ασφυκτικός χρονικός περιορισμός στους 6-8 μήνες οδηγεί συχνά σε αδιέξοδα, ιδίως επί μεσιτειών που αφορούν την εύρεση οικοπέδου, την ανέγερση οικοδομής με το σύστημα της αντιπαροχής και την πώληση των διαμερισμάτων. Σε μια τέτοια σύνθετη, πλην όμως συνηθισμένη μεσιτεία, ο χρόνος των 6-8 μηνών δεν επαρκεί ούτε καν για την κατασκευή της οικοδομής, με συνέπεια η σύμβαση μεσιτείας να λύνεται πριν καν δοθεί στο μεσίτη η δυνατότητα να υποδείξει τα προς πώληση διαμερίσματα.
    Σε κάθε περίπτωση εάν η Πολιτεία εμμένει στο χρονικό περιορισμό της σύμβασης μεσιτείας, αφενός θα πρέπει να διευρυνθεί το ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο (π.χ. στα 2 χρόνια), αφετέρου θα πρέπει να διευκρινιστεί, πως οι κύριες συμβάσεις που καταρτίστηκαν μετά τη λήξη της προθεσμίας δημιουργούν υποχρέωση για αμοιβή, εφόσον η υπόδειξη ευκαιρίας ή η μεσολάβηση ξεκίνησε πριν από τη λήξη της προθεσμίας.

    **ΣΧΟΛΙΟ Ο.Μ.Α.Σ.Ε.: 1) Καταρχήν καταργείται πλήρως η προφορική εντολή (ακόμα και στην περίπτωση διπλής μεσιτείας), ενώ επιπλέον δεν αφήνει κανένα περιθώριο για διεκδίκηση μεσιτικής αμοιβής όταν, αντί του αρχικού ακινήτου που υποδείχθηκε αγοραστεί άλλο ακίνητο του ίδιου ιδιοκτήτη στην ίδια πολυκατοικία (για παράδειγμα η εντολή αναφέρει το Χ διαμέρισμα του Α’

    ορόφου και τελικά μετά από διαπραγμάτευση αγοραστεί το διαμέρισμα του Γ΄ ορόφου στην ίδια πολυκατοικία).

    2. Επιτρέπεται η σύμβαση αποκλειστικής μεσιτείας, στο πλαίσιο της οποίας ο εντολέας δεν έχει το δικαίωμα να αναθέσει εντολή με το ίδιο περιεχόμενο σε άλλο μεσίτη για όσο χρόνο ισχύει η σύμβαση. Η σύμβαση αποκλειστικής μεσιτείας, δε μπορεί σε κάθε περίπτωση να έχει διάρκεια πάνω από τέσσερις (4) δώδεκα (12) μήνες, με δικαίωμα παράτασης για δύο (2) ακόμα μήνες, κατόπιν μονομερούς έγγραφης δήλωσης του εντολέα. Μετά τη λήξη της ισχύει ως απλή εντολή εκτός αν συμφωνηθεί διαφορετικά. Μπορεί να συναφθεί νέα σύμβαση ακόμη και μεταξύ των ιδίων συμβαλλομένων. Εάν εντός του χρόνου ισχύος της αποκλειστικής μεσιτείας εκπληρωθεί η δοθείσα εντολή, ο αποκλειστικός μεσίτης αστικών συμβάσεων δικαιούται την αμοιβή του, ανεξάρτητα από τυχόν άλλες συναφείς συμφωνίες ή υποχρεώσεις του εντολέα σε σχέση με το ίδιο αντικείμενο της εντολής.
    Κάθε μεταβίβαση που έγινε στη διάρκεια της ισχύος της αποκλειστικής εντολής λογίζεται ότι έγινε με τη μεσολάβηση ή υπόδειξη του μεσίτη.

    *ΣΧΟΛΙΟ Ο.Μ.Α.Σ.Ε.: Στην αποκλειστική εντολή (άρθρο 6 παρ.2) ορίζεται χρονική ισχύς αυτής μόνο για τέσσερις (4) μήνες με αναγκαστική υπογραφή νέας έγγραφης συμφωνίας σε περίπτωση παράτασης και αφαιρεί αδικαιολόγητα το δικαίωμα να ισχύει η αποκλειστική εντολή μετά την λήξη της ως «απλή εντολή», ακόμα και αν επιθυμούν να το προβλέψουν οι συμβαλλόμενοι.

    3. Ο μεσίτης αστικών συμβάσεων δικαιούται να αξιώσει αμοιβή κατά την κατάρτιση της οριστικής σύμβασης, εφόσον έχει αποδεδειγμένα ο ίδιος μεσολαβήσει στη σύναψή της, ή έχει υποδείξει την ευκαιρία σύναψής της. Με τη σύναψη σύμβασης μεσιτείας τεκμαίρεται ότι η κατάρτιση της κύριας σύμβασης για την οποία συνήφθη η σύμβαση μεσιτείας, οφείλεται σε μεσολάβηση ή υπόδειξη ευκαιρίας του μεσίτη.
    Αν περισσότεροι μεσίτες υπέδειξαν διαδοχικά την ίδια ευκαιρία στον εντολέα, αμοιβή δικαιούται να αξιώσει μόνον αυτός ο οποίος πράγματι μεσολάβησε στην κατάρτιση της σύμβασης. Αν περισσότεροι μεσολάβησαν και δεν μπορεί να αποδειχτεί το ποσοστό συμβολής του καθενός στην κατάρτιση της σύμβασης, τότε αμοιβή οφείλεται μόνο μια φορά και κατανέμεται μεταξύ των μεσιτών που μεσολάβησαν κατά ίσα μέρη. Επί σύμβασης παραχώρησης ακινήτων προς ανοικοδόμηση με αντιπαροχή ο μεσίτης δικαιούται να αξιώσει την πλήρη αμοιβή του με την κατάρτιση του εργολαβικού προσυμφώνου.

    *ΣΧΟΛΙΟ Ο.Μ.Α.Σ.Ε.: Η παράλληλη μεσιτεία αντιμετωπίζεται με το χειρότερο δυνατό τρόπο. Ο μεσίτης υποβάλλεται σε έξοδα για το μεσιτευόμενο ακίνητο αποβλέποντας στην αμοιβή του που έχει σαφώς προσδιοριστεί. Αγνοώντας ότι ταυτόχρονα ο μεσιτικός του εντολέας έχει προβεί σε «διασπορά» μεσιτειών θα οδηγηθεί σε λήψη κλάσματος της αμοιβής που υπολόγιζε, παρόλο που
    έχει προσφέρει πλήρεις μεσιτικές υπηρεσίες. Κανείς δεν εξαναγκάζει το μεσιτικό εντολέα να επιλέξει περισσότερους μεσίτες, εάν όμως το πράξει πρέπει να υποστεί και τις ενδεχόμενες συνέπειες.
    Η μόνη δίκαιη λύση είναι να αμειφθεί ο μεσίτης αντίστοιχα όπως αμείβεται οι περισσότεροι δικηγόροι του ίδιου εντολέα κατ’ άρθρο 169 Κώδικα περί Δικηγόρων, όπου κάθε δικηγόρος έχει αξίωση για πλήρη αμοιβή, ακόμα και αν απλώς υπέγραψε τα δικόγραφα, χωρίς να συντάξει ούτε μια λέξη.

    **ΣΧΟΛΙΟ Ο.Μ.Α.Σ.Ε.: Αξιοπρόσεκτο επίσης είναι ότι καταργείται πλήρως η αξία της υπόδειξης ενός ακινήτου, καθώς θεσμοθετείται ως δικαστικό κριτήριο επιδίκασης της μεσιτικής αμοιβής το «ποιος πραγματικά μεσολάβησε» και όχι το ποιος υπέδειξε πρώτος το ακίνητο, αφήνοντας εντελώς «ακάλυπτο» τον μεσίτη που πραγματικά υπέδειξε πρώτος ένα ακίνητο και γνωστοποίησε τα στοιχεία των πελατών μεταξύ τους.
    Το άρθρο αυτό αφήνει «παράθυρο» παράκαμψης του αρχικού μεσίτη, καθώς δίνει την δυνατότητα σε κάθε τυχόν «κακόβουλο» πελάτη, μετά την αρχική υπόδειξη του ακινήτου, να προσεγγίσει άλλον μεσίτη με τον οποίον να υπογράψει μεσιτικές εντολές για το ίδιο ακίνητο με μικρότερη αμοιβή.
    Αρρύθμιστη αφήνεται επίσης η περίπτωση που ο κάθε μεσίτης έχει συμφωνήσει διαφορετική μεσιτική αμοιβή με τον ίδιο πελάτη, σε συνδυασμό με την υποχρέωση του δικαστήριο να μοιράσει σε ίσα μέρη την αμοιβή, αντί της πρόβλεψης που υπήρχε σε προηγούμενα νομοσχέδια που έδινε την δυνατότητα να επιμεριστεί αυτή από το δικαστήριο αναλογικά με την συμμετοχή του καθενός μεσίτη στην εκάστοτε αγοραπωλησία.

    4.Εάν συναφθεί για το ίδιο ακίνητο διαφορετική σύμβαση από την προβλεπόμενη στη σύμβαση μεσιτείας, η σύμβαση που τελικά συνήφθη, τεκμαίρεται ως αποτέλεσμα της διαμεσολάβησης του μεσίτη.
    4.β Σε περίπτωση μεταμέλειας του μεσιτικού εντολέα ο μεσίτης έχει αξίωση για αποζημίωση ανερχόμενη στο ήμισυ της μεσιτικής αμοιβής υπό τις εξής προϋποθέσεις::
    α) να έχει καταρτιστεί εγγράφως η σύμβαση μεσιτείας

    β) ο μεσίτης να έχει υποδείξει υποψήφιο αντισυμβαλλόμενο, με τον οποίο έχει καταρτισθεί εγγράφως μεσιτική εντολή που ανταποκρίνεται στο περιεχόμενο της μεσιτικής εντολής του μεταμελημένου εντολέα
    γ) ο μεταμελημένος εντολέας να αρνήθηκε τη διαπραγμάτευση ή να άλλαξε τους διαπραγματευτικούς όρους που περιέχονται στη μεσιτική του εντολή
    δ) ο μεσίτης να κάλεσε εγγράφως μαζί με τον μεσιτικό εντολέα τον έτερο εντολέα να συνάψει την κύρια σύμβαση και αυτός να αρνήθηκε εντός διμήνου.

    5. Στην έγγραφη σύμβαση μεσιτείας πρέπει να αναγράφεται ρητά εάν ο μεσίτης δεν μπορεί να δεχθεί υπόσχεση αμοιβής και από τον αντισυμβαλλόμενο του εντολέα του, εφ’ όσον αυτό έχει συμφωνηθεί εγγράφως. Εάν παρά την έλλειψη της πιο πάνω συμφωνία ς ο μεσίτης δεχθεί υπόσχεση αμοιβής ή εισπράξει αμοιβή και από το άλλο μέρος, ο εντολέας δικαιούται να αρνηθεί την καταβολή της συμφωνηθείσας αμοιβής ή να αξιώσει την επιστροφή της ήδη καταβληθείσας.
    6. Σε κάθε αμφοτεροβαρή σύμβαση επί ακινήτου η οποία καταρτίζεται με συμβολαιογραφικό έγγραφο, οι συμβολαιογράφοι υποχρεούνται να μνημονεύουν ρητή υπεύθυνη δήλωση των συμβαλλομένων περί μεσολάβησης ή μη Μεσίτη Αστικών Συμβάσεων στην κατάρτισή της και σε περίπτωση μεσολάβησης να αναφέρουν τα στοιχεία του μεσίτη, τον αριθμό ΓΕΜΗ αυτού και τον αριθμό φορολογικού του μητρώου.

    *ΣΧΟΛΙΟ Ο.Μ.Α.Σ.Ε.: Η διάταξη έχει διατυπωθεί με άστοχο τρόπο. Δεν αρκεί να μνημονεύουν οι συμβολαιογράφοι κάποια «ρητή» υπεύθυνη δήλωση των συμβαλλομένων, πρέπει αυτή να είναι έγγραφη και να επισυνάπτεται στο συμβόλαιο, όπως και τα υπόλοιπα επισυναπτόμενα έγγραφα. Παραθέτω την αρχική διατύπωση που είχαμε προτείνει.

    ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΑΤΥΠΩΣΗ: Σε κάθε αμφοτεροβαρή σύμβαση επί ακινήτου η οποία καταρτίζεται με συμβολαιογραφικό έγγραφο, οι συμβολαιογράφοι υποχρεούνται να μνημονεύουν την τυχόν μεσολάβηση Μεσίτη Αστικών Συμβάσεων στην κατάρτισή της και να αναφέρουν τα στοιχεία του Μεσίτη, τον αριθμό ΓΕΜΗ και τον αριθμό φορολογικού του μητρώου. Αν δεν μεσολάβησε Μεσίτης, οι συμβαλλόμενοι υποχρεούνται να υποβάλουν στον συμβολαιογράφο υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν.1599/86 (ΦΕΚ Α΄75) που ρητά να αναφέρει ότι δεν μεσολάβησε κτηματομεσίτης και ο Συμβολαιογράφος καταχωρεί τη δήλωσή τους στο συμβόλαιο.

    7. Οι συμβαλλόμενοι σε αστική σύμβαση ακινήτων δεν υποχρεούνται σε καταβολή αμοιβής σε

    πρόσωπα τα οποία προσέφεραν υπηρεσίες μεσιτείας χωρίς να πληρούνται οι προϋποθέσεις των άρθρων 4 και 5 του παρόντος νόμου και των παραγράφων 1 και 2 του παρόντος άρθρου.
    8. Ο εντολέας υποχρεούται να ανακοινώσει στο μεσίτη την κατάρτιση της κύριας σύμβασης εντός προθεσμίας τριάντα (30) ημερών.

    *ΣΧΟΛΙΟ Ο.Μ.Α.Σ.Ε.: Η διάταξη αυτή στοχεύει μεν προς την ορθή κατεύθυνση, όμως δεν διευκρινίζει τι κυρώσεις θα έχει ο εντολέας που δεν προβαίνει σε ανακοίνωση προς το μεσίτη. Η μόνη πρόσφορη κύρωση θα έχει να κάνει με την αύξηση της μεσιτικής αμοιβής (πχ κατά 20%), όπου η αύξηση θα επιβάλλεται ως εκ του νόμου ποινική ρήτρα.

    ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΑΤΥΠΩΣΗ
    Ο εντολέας υποχρεούται να ανακοινώσει εγκαίρως στο μεσίτη την ημερομηνία και ώρα κατάρτισης της κύριας σύμβασης και τα στοιχεία της/του συμβολαιογράφου πριν την κατάρτιση αυτής, ώστε αφενός ο μεσίτης εφόσον το επιθυμεί να παραβρεθεί στο συμβόλαιο και αφετέρου να του δοθεί ο χρόνος να αποστείλει στη συμβολαιογράφο τα πλήρη στοιχεία του ώστε να καταχωρηθούν στη σύμβαση. Σε αντίθετη περίπτωση ο εντολέας υποχρεούται καταβολής αμοιβής κατά 25% προσαυξημένης της συμφωνηθείσας ως ποινική ρήτρα την οποία δικαιούται ο μεσιτικός σύλλογος της περιφέρειας του μεσίτη, ελλείψει δε αυτού, η Ομοσπονδία Κτηματομεσιτών Ελλάδας.

    9. Κατά τα λοιπά οι σχέσεις των συμβαλλόμενων μερών με τον μεσίτη ρυθμίζονται από τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα.

    *ΣΧΟΛΙΟ Ο.Μ.Α.Σ.Ε.: Η διάταξη του ΑΚ που βασανίζει κάθε μεσίτη αφορά τη μείωση της αμοιβής του στο προσήκον μέτρο.
    Επ’ αυτού έχει νομολογήσει προσφάτως ο Άρειος Πάγος κατά τέτοιο τρόπο, ώστε καθιστά πρακτικά αδύνατη την οποιαδήποτε μείωση της μεσιτικής αμοιβής. (Άρειος Πάγος, αρ. απόφασης 60 του έτους 2009) Ειδικότερα, ο εντολέας πρέπει να ισχυριστεί και αποδείξει, ποιες ενέργειες εκτέλεσε ο μεσίτης με επιμέλεια και ποιες με αμέλεια, καθώς επίσης, πρέπει να ισχυριστεί και αποδείξει, τι παραπάνω όφειλε να πράξει ο μεσίτης, προκειμένου να δικαιούται την πλήρη αμοιβή.

    Ξεφεύγουμε δηλαδή από το κριτήριο του αν εργάστηκε ο μεσίτης «πολλές ώρες» και το νέο κριτήριο είναι «τι παραπάνω όφειλε να πράξει ο μεσίτης».
    Εάν ο εντολέας καταφέρει να αποδείξει κάτι τέτοιο με πειστικό τρόπο, τότε χαλάλι του, ας μειωθεί η μεσιτική αμοιβή.

    Άρθρο 7
    Υποχρεώσεις των μεσιτών των διαχειριστών ακίνητης περιουσίας και των βοηθών μεσίτη
    Μεσίτες αστικών συμβάσεων οφείλουν:
    α) Μέσα σε δύο (2) μήνες από τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της απόφασης του Επιμελητηρίου της έδρας του για τη χορήγηση της άδειας να εγγραφούν σε αυτό.
    β) Σε περίπτωση αφαίρεσης της άδειας με πράξη του Επιμελητηρίου της έδρας του, να επιστρέψουν το έντυπο της άδειάς τους σ’ αυτό.
    γ) Να διατηρούν ιδιαίτερη επαγγελματική στέγη, τη διεύθυνση της οποίας να δηλώνουν στο Επιμελητήριο της έδρας τους, καθώς επίσης και τη διεύθυνση των τυχόν υποκαταστημάτων τους. Σε περίπτωση αλλαγής της διεύθυνσης της επαγγελματικής τους στέγης, οφείλουν να ενημερώνουν αμέσως το Επιμελητήριο της έδρας τους.
    Μεσίτες αστικών συμβάσεων, βοηθοί μεσιτών αστικών συμβάσεων οφείλουν:
    1. α) Να ενημερώνουν, πριν από τη σύναψη της σύμβασης, τους εντολείς τους για τις ιδιότητες του ακινήτου της εντολής, καθώς και για τυχόν πραγματικά ή νομικά ελαττώματα αυτού, που έχουν περιέλθει σε γνώση τους ή έχουν υποπέσει στην αντίληψη τους καθ’ οιονδήποτε τρόπο.

    *ΣΧΟΛΙΟ Ο.Μ.Α.Σ.Ε.: Η συγκεκριμένη διάταξη μπορεί να δημιουργήσει βιομηχανία κακόβουλων αγωγών εναντίον των μεσιτών αφού εύκολα μία απλή αστική διαφορά μπορεί να μετατραπεί σε ποινική δίωξη εκβιάζοντας τον μεσίτη να μην αναζητήσει την μεσιτική του αμοιβή. Το επάγγελμα του μηχανικού και του δικηγόρου είναι σαφώς τα αρμόδια επαγγέλματα που κρίνουν το νομικό ή πραγματικό επάγγελμα του ακινήτου. Για να γίνει αποδεκτή η συγκεκριμένη διάταξη πρέπει να προβλεφτεί υποχρεωτική έγγραφη δήλωση του ιδιοκτήτη προς τον μεσίτη για την ύπαρξη νομικών ή πραγματικών ελαττωμάτων του ακινήτου.

    β) Να ενημερώνουν εκ των προτέρων τους εντολείς τους σε κάθε περίπτωση συναλλαγής στην οποία εμπλέκεται προσωπικό ή οικονομικό ενδιαφέρον των ιδίων, πέραν εκείνου της συμφωνηθείσας αμοιβής.

    γ) Να προστατεύουν το επαγγελματικό απόρρητο και να μην αποκαλύπτουν σε τρίτους προσωπικά και οικονομικά στοιχεία των εντολέων τους, πέραν αυτών που είναι αναγκαία για την κατάρτιση της σύμβασης.
    2. α) Να προσκομίζουν στην αρμόδια υπηρεσία ΓΕΜΗ ή στο αρμόδιο τμήμα του Συλλόγου της έδρας τους, ανά τριετία από την εγγραφή τους, υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 (ΦΕΚ Α’ 75) πιστοποιητικά που αποδεικνύουν ότι εξακολουθούν να ισχύουν οι προϋποθέσεις που προβλέπονται από τα στοιχεία (α), (β) και (γ) της παρ. 2 του άρθρου 4 και τα στοιχεία (β), (γ) και (δ) του άρθρου 5 του παρόντος.

    ΣΗΜΕΙΩΣΗ Ο.Μ.Α.Σ.Ε.: Όπως με την πρόσφατη νομοθεσία των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών το επιμελητήριο λαμβάνει εξουσιοδότηση από το κάθε μέλος και συλλέγει από μόνο του υπηρεσιακά όλα τα πιστοποιητικά ( π.χ πιστοποιητικό ποινικού μητρώου, πιστοποιητικό περί μη πτώχευσης, πιστοποιητικό περί μη υποβολής αίτησης πτώχευσης, πιστοποιητικό περί μη υποβολής σε δικαστική εκκαθάριση κλπ.) επισυνάπτεται η σχετική νομοθεσία.

    β) Έναν (1) μήνα μετά την παύση συνδρομής μίας των προϋποθέσεων που απαιτούνται για την εγγραφή τους, σύμφωνα με τα άρθρα 4 και 5, οφείλουν να ενημερώνουν σχετικά την αρμόδια υπηρεσία ΓΕΜΗ ή το τμήμα του Συλλόγου της έδρας τους, το οποίο στη συνέχεια προβαίνει στη διαγραφή τους.

    Άρθρο 8
    Ποινικές κυρώσεις
    1. Όποιος ενεργεί μεσιτικές πράξεις κατά την έννοια του παρόντος νόμου ή εμφανίζει τον εαυτό του ως μεσίτη αστικών συμβάσεων ή διαχειριστή ακίνητης περιουσίας ή βοηθό μεσίτη χωρίς να πληροί τις προϋποθέσεις εγγραφής στο ΓΕΜΗ, όπως καθορίζονται στο άρθρο 4 του παρόντος ή παραβαίνει τις υποχρεώσεις του άρθρου 7 παρ. 2 περ. (β) του παρόντος, τιμωρείται αυτεπαγγέλτως με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον έξι (6) μηνών μέχρι (δύο) 2 έτη, και με χρηματική ποινή από πέντε (5.000) μέχρι τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ.
    2. Οι πιο πάνω χρηματικές ποινές αναπροσαρμόζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Άρθρο 9
    Πειθαρχικό Συμβούλιο — Πειθαρχικές ποινές
    1. Με απόφαση του Περιφερειάρχη για τα Επαγγελματικά Επιμελητήρια Αθηνών, Πειραιώς, Θεσσαλονίκης και Ροδόπης και του οικείου Νομάρχη, για τα λοιπά Επιμελητήρια της Χώρας, συγκροτείται Πειθαρχικό Συμβούλιο, που ασκεί την πειθαρχική εξουσία επί των μεσιτών αστικών συμβάσεων, και βοηθών μεσίτη. Στο Πειθαρχικό Συμβούλιο μετέχουν:
    α) Ένας Πρωτοδίκης, ως Πρόεδρος που ορίζεται μαζί με τον αναπληρωτή από τον οικείο Πρόεδρο Πρωτοδικών.
    β) Ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης ή Τμήματος Εμπορίου της Περιφέρειας της έδρας κάθε Επιμελητηρίου.
    γ) Ένα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου κάθε Επιμελητηρίου, προερχόμενο από τον κλάδο των μεσιτών αστικών συμβάσεων με τουλάχιστον 5ετή εμπειρία, ελλείψει δε αυτού, από έναν μεσίτη με τουλάχιστον 5ετή εμπειρία, ο οποίος έχει επαγγελματική έδρα στον ίδιο Νομό και προτείνεται από το οικείο Πρωτοβάθμιο ή, εν ελλείψει πρωτοβάθμιου, από το Δευτεροβάθμιο Συνδικαλιστικό Όργανο του ίδιου κλάδου, ως μέλος.
    δ) Χρέη Εισηγητού εκτελεί ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Μητρώου κάθε Επιμελητηρίου.
    Η τριμελής επιτροπή δεοντολογίας του οικείου συλλόγου ελλείψει δε αυτής, η τριμελής επιτροπή που θα ορίσει η ΟΜΑΣΕ.

    ΣΗΜΕΙΩΣΗ Ο.Μ.Α.Σ.Ε.: Δεν είναι δυνατόν ένας δημόσιος υπάλληλος άσχετος με το επάγγελμά μας να αναλάβει το ρόλο του εισηγητού για πειθαρχικές κυρώσεις. Αυτό αφορά εμάς τους ίδιους και οφείλουμε να ρυθμίσουμε μόνοι μας τις στρεβλώσεις στον χώρο μας και τις αποκλείσεις από τον κώδικα δεοντολογίας. Για αυτό προτείνουμε αυτήν την αλλαγή.

    ε) Χρέη Γραμματέα εκτελεί υπάλληλος του Επιμελητηρίου οριζόμενος από το Διοικητικό Συμβούλιο αυτού με την ίδια απόφαση.
    Όλοι οι ανωτέρω ορίζονται με τους αναπληρωτές τους.
    2. Το Πειθαρχικό Συμβούλιο συνεδριάζει σε απαρτία και κατά χρόνο που προσδιορίζεται στην απόφαση της παραγράφου 1 εκτός από τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο κάθε έτους.
    3. Οι δαπάνες του Πειθαρχικού Συμβουλίου και η αμοιβή των μελών του βαρύνουν τον προϋπολογισμό του Επιμελητηρίου και καθορίζονται με απόφαση της Διοικητικής Επιτροπής του.

    4. Οι αποφάσεις των παραγράφων 1 και 3 του παρόντος άρθρου, κατά την πρώτη εφαρμογή των
    διατάξεων του νόμου αυτού, θα εκδοθούν εντός τριών (3) μηνών από την ημερομηνία δημοσίευσης στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.
    5. Πειθαρχικά αδικήματα είναι:
    α) Κάθε παράβαση του παρόντος.
    β) Κάθε ενέργεια από δόλο ή αμέλεια που βλάπτει την επαγγελματική φήμη των μεσιτών αστικών συμβάσεων.
    γ) Η οποιαδήποτε παράβαση των όρων της εντολής που έλαβε ο μεσίτης από τον εντολέα η παράνομη είσπραξη προκαταβολής χρημάτων καθώς και η αδυναμία επιστροφής χρημάτων στις περιπτώσεις που δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του από τη σύμβαση.
    6. Την πειθαρχική δίωξη ενώπιον του Πειθαρχικού Συμβουλίου ασκεί ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, ύστερα από καταγγελία οποιουδήποτε έχει έννομο συμφέρον ή του Προέδρου του οικείου Επαγγελματικού Σωματείου ή και αυτεπαγγέλτως. Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου υποχρεούται στην άσκηση της πιο πάνω πειθαρχικής δίωξης αν υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις για τη διάπραξη πειθαρχικού αδικήματος.
    7. Πειθαρχικές ποινές είναι:
    α) Έγγραφη επίπληξη.
    β) Πρόστιμο από δύο χιλιάδες (2.000) ευρώ μέχρι δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ που εισπράττεται κατά τις διατάξεις περί δημοσίων εσόδων υπέρ του οικείου Επιμελητηρίου.
    γ) Προσωρινή στέρηση του δικαιώματος άσκησης του επαγγέλματος μέχρι (1) ένα έτος.
    δ) Επιβολή προστίμου και προσωρινή στέρηση του δικαιώματος άσκησης του επαγγέλματος,
    ε) Οριστική στέρηση του δικαιώματος άσκησης του επαγγέλματος σε περίπτωση που υποπίπτει στα ποινικά αδικήματα της περίπτωσης β της παραγράφου 2 του παρόντος. Άρθρου 5.

    ΣΗΜΕΙΩΣΗ Ο.Μ.Α.Σ.Ε.: Πρόκειται για λάθος του συντάκτη αφού τα ποινικά αδικήματα της περίπτωσης β της παραγράφου 2 βρίσκονται στο άρθρο 5 και όχι στο παρόν άρθρο 9 όπως εσφαλμένα αναφέρει.

    8. Το Πειθαρχικό Συμβούλιο δικάζει σε ουσία και μπορεί να αποφασίζει την εξέταση μαρτύρων, την προσαγωγή αποδεικτικών εγγράφων, να διατάζει τη διεξαγωγή πραγματογνωμοσύνης ή αυτοψίας και να ζητεί τη συνδρομή κάθε δημοσίας αρχής. Ο εγκαλούμενος δικαιούται να παρίσταται με δικηγόρο.
    9. Οι αποφάσεις του Πειθαρχικού Συμβουλίου διαβιβάζονται στο Επιμελητήριο και

    κοινοποιούνται τόσο στον εγκαλούμενο μέσω του οικείου Επιμελητηρίου όσο και στα άλλα Επιμελητήρια της χώρας.
    Στην περίπτωση που ο εγκαλούμενος είναι άγνωστης διαμονής, το Πειθαρχικό Συμβούλιο αναρτά την κλήση προς απολογία στον χώρο των ανακοινώσεων του επιμελητηρίου επί ένα (1) μήνα και εν συνεχεία αποφαίνεται ερήμην αυτού.
    Στο ίδιο σημείο και για το ίδιο χρονικό διάστημα αναρτά την απόφασή του ή οποιοδήποτε άλλο σχετικό έγγραφο.
    10. Οι αποφάσεις των Πειθαρχικών Συμβουλίων προσβάλλονται ενώπιον των αρμοδίων Διοικητικών Δικαστηρίων.

    Άρθρο 10
    Τελικές και μεταβατικές διατάξεις
    1. Οι εν ενεργεία μεσίτες οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στα οικεία Επιμελητήρια έως τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, διατηρούν την ιδιότητά τους ως Μεσίτες Αστικών Συμβάσεων και υποχρεούνται σε συμμόρφωση με τα άρθρα 6 επόμενα του παρόντος νόμου. ΑΣΥΝΤΑΞΙΑ
    2. Από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου καταργείται: α) το π.δ 248/1993 (ΦΕΚ 108 Α’), με εξαίρεση την παρ. 1 του άρθρου 2 αυτού, το οποίο παραμένει σε ισχύ έως την έναρξη λειτουργίας του ΓΕΜΗ, β) κάθε άλλη διάταξη που αντίκειται στον παρόντα νόμο. Κατά τα λοιπά ισχύουν οι διατάξεις του Αστικού Κώδικα περί μεσιτείας.
    3. Όσοι έχουν άδεια μεσίτη αστικών συμβάσεων είναι υποχρεωμένοι εντός ενός (1) έτους από τη δημοσίευση του παρόντος να δηλώσουν εγγράφως στο Επιμελητήριο της έδρας τους τη διεύθυνση της επαγγελματικής τους εγκατάστασης και να συμμορφωθούν προς τις διατάξεις του παρόντος.
    4. Όλες οι μεσιτικές εντολές γραπτές ή προφορικές που έχουν συναφθεί έως την ημέρα της ψήφισης του παρόντος νόμου ισχύουν για 12 μήνες μετά τη δημοσίευση του Νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

    *ΣΧΟΛΙΟ Ο.Μ.Α.Σ.Ε.: Δεν υπάρχει καμία μεταβατική περίοδος και δεν προβλέπει ούτε τι θα γίνει με τις υποθέσεις που είναι εκκρεμείς στα Δικαστήρια και στηρίζονται σε προφορικές εντολές, ούτε τι θα γίνει, έστω για κάποιο χρονικό διάστημα, με τα ακίνητα τα οποία διακινούν μεσίτες βάσει προφορικών εντολών και έχουν ήδη κάνει υποδείξεις που μπορούν να οδηγήσουν αύριο σε αγοραπωλησία.

  • Βάσει πολυετούς εμπειρίας σε Διεθνή Κτηματομεσιτικά, θά ήθελα να επισημάνω τα εξής:
    Ο μόνος τρόπος για το επάγγελμα μας στην Ελλάδα να αναρτηθεί σε σωστό επίπεδο και νά χαίρει σεβασμού και απο τους καταναλωτές στην Ελλάδα ως και απο συναδέλφους και πελάτες του εξωτερικού είναι αν:
    1. Για την έκδοση της αδείας, είναι απαραίτητη η υποχρεωτική εκπαίδευση και βεβαίωση σπουδών στα βασικά 5 θέματα.
    2. Απαραίτητη επίσης να είναι η ενημερωτική εκπαίδευση ωρισμένων ωρών σε μορφή σεμιναρίων κάθε 2 χρόνια για την ανανέωση της αδείας.
    Στις ανωτέρω περιπτώσεις, η αρχική πρακτική δίπλα σε εμπειρο επαγγελματία θα μπορούσε να γίνει για 12 μήνες.
    Ενα άλλο βασικό πρόβλημα στις αγοραπωλησίες στην Ελλάδα σε σχέση με το εξωτερικό, είναι η χρονοβόρα διαδικασία και η υψηλή φορολογία συν τις χρεώσεις δικηγόρων και συμβολαιογράφων. Οταν ο αγοραστής κατα την υπογραφήν των συμβολαίων χρειάζεται να πληρώσει 30% επιπλέον της αξίας του ακινήτου σε «εξοδα», δυστυχώς πολλές φορές στρέφεται πρός αλλά γειτονικά κράτη.

  • 24 Φεβρουαρίου 2011, 09:37 | Λευτέρης

    Καλημέρα!
    Επειδή το επάγγελμα του μεσίτη είναι αρκετά αδικημένο στην Ελλάδα, θεωρώ ότι πρέπει άμεσα να γίνουν κάποιες αλλαγές. θα πρέπει να υπάρχει πανελλαδικά ηλεκτρονικό σύστημα καταχώρησης όλων των ακινήτων προς πώληση ή ενοικίαση. Κάθε μεσίτης ,με μοναδικό κωδικό πρόσβασης που θα του χορηγεί ο Σύλλογος Μεσιτών, θα έχει πρόσβαση στο σύστημα ,όπου θα μπορεί στο δικό του όνομα να καταχωρεί τα ακίνητα που του έχουν ανατεθεί. Σε καθένα από αυτά θα αναγράφονται τα πλήρη στοιχεία του ιδιοκτήτη (υποχρεωτικά ΑΦΜ, ΔΟΥ) , στοιχεία του ακινήτου ( θέση, φωτογραφιες κλπ) ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΝΗΜΜΈΝΗ Η ΥΠΟΓΕΓΡΑΜΜΕΝΗ ΕΝΤΟΛΗ ΑΝΑΘΕΣΗΣ ΠΡΟΣ ΑΥΤΟΝ (ΚΑΤΆ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗ ΥΠΟΓΕΓΡΑΜΜΕΝΗ ΣΕ ΚΕΠ).Στο δίκτυο αυτό θα έχει πρόσβαση ο κάθε μεσίτης στα ακίνητά του και σε όλα τα ακίνητα η ΔΟΥ. Ο υπάλληλος της εφορίας που ελέγχει τα μισθωτήρια και τα συμβόλαια, θα εισάγει το ΑΦΜ του μισθωτή και εκμισθωτή ή του αγοραστή και του πωλητή και θα βλέπει αν έχει ανατεθεί το συγκεκριμένο ακίνητο σε κάποιο μεσίτη. π.χ. θα εμφανίζεται :
    Ιδιοκτήτης Χ έχει αναθέσει στο μεσίτη 1 τα ακίνητο Α1
    Ιδιοκτήτης Χ (ΠΆΛΙ) έχει αναθέσει στο μεσίτη 2 το ακίνητο Α1, Α2 κλπ

    Επίσης σε ειδικό εικονίδιο ο υπάλληλος θα τσεκάρει ότι το συγκεκριμένο ακίνητο ενοικιάστηκε, πωλήθηκε κλπ. Ο κάθε μεσίτης μπαίνοντας στο δίκτυο θα βλέπει το τσεκάρισμα αυτό, δηλαδή θα ξέρει αν και πότε προχώρησε κάποια αγοροπωλησία ή ενοικίαση. Μέσα σε διάστημα π.χ. 15 ημερών θα πρέπει ο μεσίτης να ενημερώσει ηλεκτρονικά το σύστημα μ ένα τσεκάρισμα ότι τακτοποιήθηκε η οικονομική του εκκρεμότητα (μπορεί να αναγράφεται κι ο αριθμός του Δελτ. παροχής υπηρεσιών). Σε περίπτωση μη καταβολής των μεσιτικών ,ο μεσίτης θα το σημειώνει επίσης ηλεκτρονικά. Η τελική καταχώρηση του μισθωτηρίου ή του συμβολαίου από την εφορία δε θα μπορεί να γίνει αν δεν έχει τσεκάρει ο μεσίτης ότι όλα είναι οκ ως προς την αμοιβή του. Μετά το πέρας π.χ. 5 μηνών από την εγγραφή π.χ. του μισθωτηρίου στην εφορία κι εφόσον παραμένουν εκκρεμότητες, θα ειδοποιείται ο μεσίτης για έλεγχο όντως ακόμη οικονομικών εκκρεμοτήτων . Σε περίπτωση που εκκρεμούν ακόμη τα μεσιτικά, θα συμψηφίζονται με το ποσό εκκαθάρισης του ιδιοκτήτη. Θα κρατάει η εφορία κάποιους φόρους έναντι και τα υπόλοιπα θα επιστρέφουν στο μεσίτη. Αυτά (αμοιβή και έναντι παρακράτηση) θα πρέπει να τα δηλώσει στην επόμενη φορολογική του δήλωση και στο επόμενο ΦΠΑ.

    ευχαριστώ

  • Μεσίτης Αστικών Συμβάσεων

    Πρόταση για προσθήκη: κείμενο μέσα σε <>>.

    Άρθρο 1
    Μεσίτης Αστικών Συμβάσεων
    Μεσίτης Αστικών Συμβάσεων είναι το πρόσωπο που δύναται να υποδεικνύει ευκαιρίες ή μεσολαβεί για τη σύναψη των αστικού δικαίου συμβάσεων ακινήτων ,<> και ιδίως των συμβάσεων αγοράς, πώλησης, ανταλλαγής, χρηματοδοτικής μίσθωσης, μίσθωσης ή παραχώρησης ακινήτων προς ανοικοδόμηση με αντιπαροχή , <>.

  • 23 Φεβρουαρίου 2011, 16:04 | Παναγιώτης

    Κύριοι διαπιστώνω με το εν λόγο νομοσχέδιο για το επάγγελμα του μεσίτη αστικών συμβάσεων,σύμβουλοι ακινήτων δεν έχει της σωστές βάσεις και προσπαθεί να τα εμπλέξει ακόμα χειρότερα να τα κάνει πιο περίπλοκα και να δίνει την δυνατότητα να μας εμπαίζουν για άλλη μια φορά,διαβάζω επίσης και της διάφορες γνώμες συναδέλφων πάνω στο νομοσχέδιο που έχει αναρτηθεί.Το νομοσχέδιο πρέπει να είναι απλό και κατανοητό να εξασφαλίζει την μεσιτική μας αμοιβή και να περάσει πλέων προς όλους ότι είναι υποχρεωτικά η μεσολάβηση του μεσίτη.Η γνώμη μου είναι πολύ απλή για να μπει επιτέλους ένα τέλος στο επάγγελμα μας.1ον μέχρι τώρα υποτίθεται ότι ήταν 4% συνολικά από της δυο μεριές και ιδρώναμε για να μας το δώσουν εκτός αυτού της περισσότερες φορές η μεσιτική αμοιβή ήταν λιγότερη που αναγκαστικά υποκύπταμε λόγο του ότι υπάρχουν καθημερινά λειτουργικά έξοδα που πρέπει να καλυφθούν για να επιβιώσεις.2ον προτείνω να γίνει επιτέλους υποχρεωτικά ο μεσίτης σε όλες της αγοροπωλησίες και εκμισθώσεις έτσι ώστε να εκλείψει η υπερτίμηση των ακινήτων από τους ιδιοκτήτες, το κράτος να εισπράττει τον φόρο του και να καθαρίσουν οι πόλεις από τα πολλά ενοικιαστήρια και πωλητήρια που βάζει ο κάθε ιδιοκτήτης ανεξέλεγκτα(Όσον αφορά για την μεσιτική αμοιβή θα πρέπει να υποχρεούνται να την καταβάλουν και ο αγοραστής με 1% και ο πωλητής με 1% θα δεχόμουν να είναι συνολικά 2% γιατί θα είναι πλέον υποχρεωτικά η μεσολάβηση του μεσίτη.3ον όχι ταυτόχρονη ανάθεση σε διαφορετικά μεσιτικά γραφεία παρά μόνο σε ένα μεσιτικό γραφείο εδώ θα μπορούσε η σύμβαση να έχει μια διορία στο εν λόγο γραφείο 4 μηνών και μετά θα μπορούσε ο ιδιοκτήτης να επιλέξει κάποιο άλλο γραφείο αυτό συντελεί για να μην γίνεται το χάος που επικρατεί σήμερα άλλωστε αν ήμασταν υποψήφιοι αγοραστές δεν θα ήταν ότι καλύτερο την ώρα της επίδειξης να περιμένουν συνάδελφοι με τους πελάτες τους μέσα η έξω από το ακίνητο.
    4ον Το 99% υποψηφίων είτε για αγορά είτε για εκμίσθωση καθημερινά κάνουν βόλτες με τους μεσίτες δεν είναι υγιείς ζεστοί υποψήφιοι το βλέπουμε καθημερινά και εκτός αφτού η δικές μας εργατοώρες και τα έξοδα είναι δικά μας καλό θα ήταν να μπει μια τάξη και να πληρώνεται ο μεσίτης για κάθε 3 επιδείξεις ακινήτων ένα τίμημα 10-20 ευρώ από τον υποψήφιο πελάτη που ενδιαφέρεται για να μπει ένα τέλος στης άσκοπες βόλτες.
    5ον Κύριοι ξέρουμε από την εμπειρία μας ότι την άξια του ακινήτου την διαμορφώνει η αγορά προσφοράς και ζήτησης για να συντελέσει μια πώληση η μια εκμίσθωση γιαυτό τα περί πτυχίον για το αν μπορείς η όχι να κάνεις μια εκτίμηση την θεωρό ανούσια γιατί όλοι μας εμπειρικά πράττουμε γιατί είμαστε και κινούμαστε στην αγορά καθημερινά οπότε είμαστε και καθέ αυτού καθύλην αρμόδιοι να κάνουμε εκτιμήσεις.
    6ον Ο μεσίτης προσφέρει ένα κοινωφελές έργο στον μισθωτή η αγοραστή διότι του βρίσκει το ακίνητο που θέλει η ονειρεύεται στον εκμισθωτή η πωλητή διότι του εξασφαλίζει ένα καλό εισόδημα και μια σωστή σίγουρη μίσθωση η πώληση και στης δυο πλευρές είναι ο μεσολαβητής και δουλειά του είναι να βγουν και οι δυο μεριές ικανοποιημένοι κερδισμένοι και ευχαριστημένοι και πρέπει να φέρει εις πέρας το λειτούργημα του.

  • 23 Φεβρουαρίου 2011, 15:39 | ODIS TSEK

    ΟΙ ΜΕΣΙΤΕΣ ΓΕΝΙΚΑ (ΑΚΙΝΗΤΩΝ-ΑΣΦΑΛΕΙΩΝ-ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ-ΝΑΥΛΟΣΥΜΦΩΝΩΝ ΚΛΠ) ΕΙΝΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΣΚΟΥΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΓΙ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΑΝΑΓΚΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ.
    ΔΕΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ Η ΑΝΑΓΚΗ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΑΥΤΟ ΚΑΘ ΑΥΤΟ ΑΛΛΑ ΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΜΕΣΙΤΕΙΑΣ.
    -ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΜΕΣΙΤΕΣ.
    -ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΙ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΙ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΜΕΣΙΤΕΣ.
    -ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΜΕΣΙΤΕΣ.
    -Ο ΜΠΑΚΑΛΗΣ ΚΑΝΕΙ ΤΟΝ ΜΕΣΙΤΗ
    -Ο VIDEAS ΚΑΝΕΙ ΤΟΝ ΜΕΣΙΤΗ Κ.Ο.Κ
    -ΣΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ SITES ΑΡΚΕΤΟΙ ΔΙΑΦΗΜΙΖΟΝΤΑΙ ΕΜΜΕΣΩΣ ΣΑΝ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΕΣ (ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ-ΞΑΔΕΡΦΙΑ-ΘΕΙΟΙ-ΜΠΑΡΜΠΑΔΕΣ-ΓΕΙΤΟΝΟΙ ΚΛΠ.)

    ΟΛΟΙ, ΚΑΤΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ, ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΥΠΟΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ Η ΝΑ ΜΕΣΟΛΑΒΟΥΝ.
    ΤΟ ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΤΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ.
    Η ΑΝΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΜΕΣΩ ΜΕΣΙΤΙΚΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ (ΦΥΣΙΚΑ Η ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ) ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕΣΩ ΠΛΑΓΙΩΝ ΜΕΣΑΖΟΝΤΩΝ Η ΤΡΙΤΩΝ.
    Η ΑΠΛΟΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΚΑΤΑΔΥΚΝΥΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΧΕΙΡΟΤΗΤΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ ΤΟΥ ΟΛΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙ ΜΕΣΙΤΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

    ΣΤΟ αρθρο 3.. να ξεκαθαριστεί ποίες εταιρείες μπορούν πχ μία φαρμακευτική εταιρεία Ή ενα super market μπορεί μόνο και μόνο εάν αυτό προβλέπεται στο καταστατικό της??.

    ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ??
    ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ??
    ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΕΓΓΡΑΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΤΣΜΕΔΕ ΜΠΟΡΟΥΝ ??
    από μέλη τους που ασκούν και το επάγγελμά τους και ειναι εγγραμμένα στους επαγγελματικούς συλλόγους τους.

    (μόνο σε ένα επαγγελματικό σύλλογο να μπορείς να εγγραφείς)

    ΕΔΩ ΛΟΙΠΟΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΤΕΙ ΟΧΙ ΤΟ ΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ ΜΕΣΙΤΗ ΑΛΛΑ ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ Ο ΚΑΘΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ (ΑΓΟΡΑΣΤΗΣ-ΠΩΛΗΤΗΣ-ΜΙΣΘΩΤΗΣ κλπ) ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΘΕΤΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ. ΑΥΤΟ ΛΕΙΠΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ.

    ΤΑ 50 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΑΚΙΝΗΤΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΘΑ ΔΙΑΤΕΘΟΥΝ ΜΕΣΩ ΜΕΣΙΤΩΝ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ Η ΜΕΣΩ ΓΝΩΣΤΩΝ/ΓΝΩΣΤΟΥ κλπ .
    ΑΛΛΟ ΕΚΤΙΜΗΤΗΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΜΕΣΙΤΗΣ.

    ΑΛΛΟ ΤΟ REAL ESTATE ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΠΟΥ ΦΤΙΑΧΤΗΚΑΝ ΓΙΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟ Η ΑΝΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΣΕ ΜΕΣΙΤΕΣ Η ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ/ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΑΥΤΕΣ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΜΕΣΙΤΕΣ.

    ΓΙΝΕΤΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΟ ΟΤΙ ΛΕΙΠΕΙ Η ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΜΕΣΙΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ Ο ΑΠΛΟΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ ΜΕΣΙΤΗ. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.

    Ο ΝΟΜΟΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΧΕ ΤΙΤΛΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ
    ΠΕΡΙ ..ΜΕΣΙΤΕΙΑΣ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΟ ΤΩΝ ΜΕΣΙΤΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ..

  • 23 Φεβρουαρίου 2011, 12:53 | Λ. Μανουσάκης

    Ούτε λέξη για το πάπλωμα!

    Να καταργηθεί η χρησικτησία το γρηγορότερο. Όποιος έχει τίτλο από χρησικτησία καλώς τον έχει, όποιος δεν έχει να μην μπορεί να αποκτήσει.

    Γιά συμβόλαια που γίνονται σε περιοχές εκτός κτηματολογίου να ενημερώνεται το κτηματολόγιο. Στη συνέχεια τα περίγραφόμενα ακίνητα να εντάσονται στο κτηματολόγιο.

  • 23 Φεβρουαρίου 2011, 11:15 | ΔΙΑΘΕΣΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    ΘΑ ΘΕΛΑΜΕ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ΜΕΣΙΤΕΣ, ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ.

  • 22 Φεβρουαρίου 2011, 23:41 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΑΜΑΝΗΣ

    Με αφορμή σχόλιο του Κέντρου Καταναλωτών, παραθέτω τα ακόλουθα:

    1. ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ, ΔΕΝ ΑΓΝΟΟΥΜΕ, ΔΕΝ ΠΑΡΑΒΛΕΠΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΑΝΕΧΟΜΑΣΤΕ να αποσιωπάται ότι τα δικαστήρια είναι γεμάτα με υποθέσεις αξίωσης μεσιτικής αμοιβής λόγων κακόπιστων καταναλωτών και όχι το αντίστροφο, δηλαδή από καταναλωτές που στρέφονται εναντίον των «κακών» μεσιτών. Επομένως στην πραγματικότητα, ποιός έχει περισσότερη ανάγκη θεσμικής προστασίας?
    2. Η δε συνθετότητα των διατυπώσεων στις μεσιτικές εντολές προέκυψε εξαιτίας της προσπάθειας εξασφάλισης της μεσιτικής αμοιβής και μόνο. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει για ακόμη μια φορά το πόσο εκτεθειμένος είναι ο μεσίτης απέναντι στους κακόπιστους «καταναλωτές»…

    3. Καλό δεν θα ήταν, για λόγους τόσο πρακτικούς όσο και δεοντολογικούς, οι σύλλογοι και τα σωματεία να απευθύνονται σε ομόλογα σωματεία..Αν υπάρχει σχετική αλληλογραφία με τα σωματεία των μεσιτών,παρακαλούμε να την δημοσιεύσετε. Ειδάλλως υπάρχει κίνδυνος να αποδοθεί σκοπιμότητα στο αίτημα και την τοποθέτηση του φορέα που υπερασπίζεται τους καταναλωτές…

  • Μεσίτης Αστικών Συμβάσεων είναι το πρόσωπο που δύναται να υποδεικνύει ευκαιρίες ή να μεσολαβεί για τη σύναψη των αστικού δικαίου συμβάσεων ακινήτων και ιδίως των συμβάσεων αγοράς, πώλησης, ανταλλαγής, χρηματοδοτικής μίσθωσης, μίσθωσης ή πώλησης επιχειρήσεων, ή παραχώρησης ακινήτων προς ανοικοδόμηση με αντιπαροχή, πώλησης μετοχών ή εταιρικών μεριδίων εταιριών που έχουν εμπράγματα δικαιώματα επί ακινήτων αναφορικά με τις ανωτέρω συμβάσεις. Ο μεσίτης αστικών συμβάσεων δύναται να προβαίνει στην εκτίμηση της αξίας των ακινήτων.

    ΣΧΟΛΙΟ ΣΕΚ: Η προσθήκη «πώλησης μετοχών ή εταιρικών μεριδίων εταιριών που έχουν εμπράγματα δικαιώματα επί ακινήτων αναφορικά με τις ανωτέρω συμβάσεις» αφορά την μεσιτική διαμεσολάβηση σε περιπτώσεις πωλήσεις μεγάλων ακινήτων (πχ επενδυτικά ακίνητα, ξενοδοχεία κλπ) τα οποία ανήκουν σε εταιρείες και μεταβιβάζονται όχι αυτοτελώς αλλά μέσω μεταβιβάσεως των μετοχών ή μεριδίων της εταιρείας στην οποία αυτά ανήκουν (πχ. μετοχές ανώνυμης εταιρείας).

    Η προσθήκη «Ο μεσίτης αστικών συμβάσεων δύναται να προβαίνει στην εκτίμηση της αξίας των ακινήτων» αφορά στη διεθνή και ελληνική πρακτική παροχής υπηρεσιών εκτιμήσεως ακινήτων.

  • Κύριοι,
    Κρίνουμε, κατ’αρχάς, θετικές τις αρχές του σχεδίου νόμου. Επιθυμούμε να επισημάνουμε:
    1. Στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του άρθρου 9 πρέπει να υπάρχει κοινωνικός έλεγχος, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των καταναλωτών, όταν εκδικάζονται διαφορές καταναλωτών.
    2. Είναι ανάγκη να διαμορφωθούν υποδείγματα συμβάσεων μεσιτείας, σε απλά ελληνικά, κατανοητά στους καταναλωτές, χωρίς να απαιτούνται ιδιαίτερες γνώσεις νομικές και οικονομικές.

    Με τιμή,
    Για το Δ.Σ.
    Νικόλαος Τσεμπερλίδης, Πρόεδρος ΚΕ.Π.ΚΑ., Μέλος Ο.Κ.Ε. και Μέλος Ε.Ε. Ε.Σ.Κ.Α.
    Ευαγγελία Κεκελέκη, Γεν. Γραμματέας ΚΕ.Π.ΚΑ., Αντιπρόεδρος Παρατηρητηρίου Εσωτερικής Αγοράς, Μέλος Ε.Ο.Κ.Ε. και Μέλος Ε.Σ.Ο.Κ.

  • 21 Φεβρουαρίου 2011, 18:52 | Γεώργιος

    Eπι του υπο διαμορφωση νομοσχεδιου μεσιτες αστικων συμβασεων σχετικων με τα αστικα ακινητα του υπουργειου περιφ. αναπτυξης κα ανταγωνιστικοτητας εχω να προτεινω τα εξης
    1.καθε συμβαση μεσιτειας που θα καταρτιζεται με τον πωλητη υποχρεωτικα να δηλωνεται στην αρμοδια ΔΟΥ απο τον μεσιτη και να περνει ηλεκτρονικα εναν κωδικο αριθμο ο οποιος και θα σημειωνεται επανω στην εν λογω συμβαση.
    2.Ο πωλητης μπορει να κανει για το ιδιο ακινητο συμβασεις μεσιτειας με περισσοτερους του ενος μεσιτες αλλα και αυτοι να το δηλωνωουν στην ΔΟΥ και να περνει και αυτος τον ιδιο κωδικο απλα στο τελος του κωδικου να ποστιθεται ενας υποκωδικος[π.χ.1234/1,2,3,4]ετσι ωστε να γινεται αντιληπτο σε ποσους μεσιτες εχει δοθει.
    3.Εαν συνταχθουν περισσοτερες του ενος μεσιτειες για το ιδιο ακινητο τοτε ο πωλητης να ειναι υποχρεωμενος να πληρωνει στον μεσιτη ενα συμβολικο ποσο 15-20 ευρω ανα ακινητο ανα μηνα συμβασης.
    4.Οταν θα γινεται μια συμβαση μεσιτειας [αποκλιστικη μεσιτεια τοτε δεν υποχρεουται να πληρωσει το ανωτερω ποσο]
    5.Μεστεια να εισπρατεται μονο απο τον αγοραστη και το υψος της να ανερχεται στο 1,5- 3%,αναλογα με την αξια του ακινητου.Ετσι πιστευω
    οι πωλητες ενθαρυνονται να απευθυνονται σε οργανωμενα μεσιτικα γραφεια.-
    6.Στην περιπτωση που για ενα ακινητο προς πωληση συντασσονται περισσοτερες του ενος συμβασεις μεσιτειας ο μεσιτης να ειναι υποχρεωμενος να το δημοσιευει αγγελειες 2-3 εβδομαδιαιως καθημερινες και 2-3 μηνιαιως τις κυριακες σε εφημεριδα πανελληνιας κυκλοφοριας.
    7.Εαν το ακινητο αποσυρθει απο την πωληση ,ο πωλητης να ειναι υποχρεωμενος με επιστολη του να ενημερωσει την αρμοδια ΔΟΥ σε περιπτωση που δεν το πραξει να εχει προστιμο.
    8.Καμια αμοιβη να μην μπορει να εισπρατει ο μεσιτης εαν δεν εχει συνταχθει συμβαση μεσιτειας.Το ποσο της μεσιτειας ο αριθμος της αποδειξης παροχης υπηρεσιων καθως και υπευθυνη δηλωση του αγοραστη για το ποιος μεσιτης του το υπεδειξε προς αγορα να επισυναπτοντα στο συμβολαιο για να παψουμε επι τελους να φτιαχνουμε φοροφυγαδες.

  • 20 Φεβρουαρίου 2011, 20:31 | Γιάννης Τσίτσας

    Αγαπητοί-ές:
    το υπάρχον σύστημα στην Ελλάδα είναι απαρχεωμένο, (ΗΠΑ 1960- 1970)
    μπορεί να ζητηθεί η συμμετοχή επαγγελματιών του εξωτερικού για την αναβάθμηση του.
    Ειλικρινώς,

    Yannis Tsitsas, Realtor
    33 Brook Trail Road
    Concord, MA 01742
    USA
    Fax: 978-776-9494

  • 20 Φεβρουαρίου 2011, 18:58 | Γιάννης Τσίτσας

    Αγαπητοί-ές:
    ο χώρος στήν Ελλάδα λειτουργεί οπως λειτουργούσε ο χώρος στις ΗΠΑ πρίν απο 30 χρόννια.
    Το γνωρίζω εκ πείρας διότι είμαι κτηματομεσίτης στην ΜΑ, ΗΠΑ. Σε γενικές γραμμες προτείνω την υπάρχουσα νομοθεσία της Μασσαχουσέτης (ΜΑ)

    Πρόταση 1η: Άρθρο 4: Προϋποθέσεις άσκησης επαγγέλματος μεσίτη
    Είτε 40 ή 80 ώρες εκπαιδευσης και μετέπειτα εξετάσεις, είτε απολυτήριο ΤΕΙ.
    Υποχρεωτικά μαθήματα κάθε 2 χρόνια ως προυπόθεση για την ανανέωση της άδειας

    Πρόταση 2η: Άρθρο 6: Σύμβαση μεσιτείας
    Ανοικτή, σε ανοικτή οικονομία ή αγορά καθοριζει την αμοιβή, υπάρχουν. Μόνο εγγεγραμένοι μεσίτες μπορούν να λάβουν αμοιβή για τις υπηρεσίες τους, βεβαίως οιξ ιδιότες μπορούν να πωλούν μόνοι τους εάν θέλουν χωρίς μεσίτη, κλπ

    Εάν πραγματικά οι αρμόδιοι θέλουν να αναβαθμίσουν τόν χώρο δεν έχουν παρά να συμβουλευθούν
    επαγγελματίες του χώρου.
    Ειλικρινώς,
    Γιάννης Τσίτσας
    Κόνκορδ, ΜΑ, ΗΠΑ

  • 19 Φεβρουαρίου 2011, 18:57 | Αργυρώ Κουκουλά

    Η σύγχρονη ελληνική πρακτική και εμπειρία δείχνει ότι μέσα στα πλαίσια των Αστικών Συμβάσεων συμπεριλαμβάνει και την »αγορά, πώληση,χρηματοδότηση και ανταλλαγή» ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ, ως αντικείμενο μεσιτείας που ο συγκεκριμένος ορισμός θάπρεπε να περιλαμβάνει.

    Επειδή,επίσης, η σύγχρονη ελληνική πρακτική και εμπειρία δείχνει ότι υπάρχει μια τεράστια στρέβλωση μεταξύ του ρόλου του Μεσίτη Αστικών Συμβάσεων και του Εκτιμητή Ακίνητης Περιουσίας,που απαιτεί εντελώς εξειδικευμένα μαθησιακά και μορφωτικά προσόντα ,δημιουργώντας μεγάλα θέματα παραπλάνησης του καταναλωτικού κοινού και της αγοράς εν τέλει,
    το συγκεκριμμένο άρθρο του Νομοσχεδίου θα πρέπει να διακρίνει ρητά και κατηγορηματικά εάν ο Μεσίτης Αστικών Συμβάσεων μπορεί να προβαίνει και σε εκτιμήσεις ακίνητης περιουσίας .

    Εάν μπορεί θα πρέπει στα αντίστοιχα άρθρα του Νομοσχεδίου να θίγονται ρητά οι προϋποθέσεις και τα προσόντα, καθώς και οι συνέπειες -πέραν του πειθαρχικού- που έχει η μή τήρηση της διαχωριστικής γραμμής.

  • 18 Φεβρουαρίου 2011, 17:52 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΕΖΕΣΤΕΝΤΖΗΣ

    1)Ο ΝΟΜΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΛΛΙΠΕΙΣ ΕΑΝ ΔΕΝ ΔΙΝΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΚΤΙΜΗΣΕΩΝ ή ΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ, ΑΛΛΑ ΕΑΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΕΣΙΤΕΣ ΟΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ , ΤΟΤΕ ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΙΔΑΝΙΚΟΙ ΕΚΤΙΜΗΤΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ? ΚΑΙ
    2)Η ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΔΑΝΕΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ ΜΑΣ, ΓΙΑΤΙ ΜΑΣ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ ΑΠΟ ΕΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΠΟΥ ΗΔΗ ΑΣΚΕΙΤΑΙ? Ο ΟΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ ΔΑΝΕΙΩΝ ΝΑ ΠΡΟΣΤΕΘΕΙ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ.

  • 18 Φεβρουαρίου 2011, 11:38 | Χ. ΨΩΜΑΣ

    Να προστεθεί η δυνατότητα σύναψης χρονομερισθικών μισθώσεων.

    Προτεινόμενη αναδιατύπωση:
    Μεσίτης Αστικών Συμβάσεων είναι το πρόσωπο που δύναται να υποδεικνύει ευκαιρίες ή μεσολαβεί για τη σύναψη των αστικού δικαίου συμβάσεων ακινήτων και ιδίως των συμβάσεων αγοράς, πώλησης, ανταλλαγής, χρηματοδοτικής μίσθωσης, μίσθωσης, χρονομερισθικής μίθωσης, ή παραχώρησης προς ανοικοδόμηση με αντιπαροχή ακινήτων.

  • Προτείνω η διατύπωση στο Αρθρο 1 να αλλάξει σε «…Μεσίτης Αστικών Στμβάσεων είναι το φυσικό ή νομικό πρόσωπο ποι υποδεικνύει ευκαιρίες ή μεσολαβεί για τη σύναψη των αστικού δικαίου…..»

  • 18 Φεβρουαρίου 2011, 03:29 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΑΜΑΝΗΣ

    Απο την διατύπωση του άρθρου 1, δεν προκύπτει απο κάπου ότι ΜΟΝΟ ο μεσίτης αστικών συμβάσεων είναι ο επαγγελματίας που διαμεσολαβεί και υποδεικνύει ευκαιρίες.
    Όπως κάποιος που δεν είναι δικηγόρος δεν νομιμοποιείται να κάνει έλεγχο τίτλων, παρότι μπορεί να είναι ικανός, έτσι ακόμα και αν ένας δικηγόρος είναι ικανός να διαμεσολαβεί κ να υποδεινκύει ευκαιρίες, δεν νομιμοποιείται να το κάνει…δεν είναι η δουλειά του…
    Θα πρέπει να γίνει απόλυτα σαφές ότι η διαμεσολάβηση και η υπόδειξη είναι ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ αντικείμενο εργασίας του μεσίτη και κανενός άλλου.

    Επίσης, η παράλειψη της αναφοράς των αστικών συμβάσεων που δεν αφορούν το ακίνητο καθεαυτό (πχ. σύναψη δανείων), είναι σοβαρή….

  • 17 Φεβρουαρίου 2011, 21:05 | Θανάσης Λίγγος

    Κατά την άποψή μου από το παρόν σχέδιο νόμου δεν προκύπτει αναβάθμιση και αναγνώριση του επαγγέλματος των μεσιτών. Περιορίζεται σε απλοϊκούς ορισμούς και ρυθμίσεις καθημερινής λειτουργίας για να αποφεύγονται κυρίως δικαστικές διενέξεις (και αυτό γίνεται με ευθύνη κυρίως των μεσιτών συναδέλφων που αναλώνονται μόνο στο πως να μη χαθεί καμιά αμοιβή. Το οποίο είναι μεν καλό, αλλά δεν είναι το πιο βασικό).
    Επιγραμματικά αναφέρω μια σειρά από θέματα που θεωρώ σημαντικά για το κλάδο:
    1). Ελάχιστο εκπαιδευτικό υπόβαθρο για να αποκτήσεις την άδεια μεσίτη. Οπωσδήποτε δημιουργία ΑΕΙ για τους μελλοντικούς μεσίτες, αλλά και υποχρεωτική δια βίου εκπαίδευση με εξετάσεις για τους υπάρχοντες μεσίτες. Μόνο έτσι θα αποκτήσει το επάγγελμα κύρος.
    2). Οι κατεξοχήν επαγγελματίες που ασχολούνται με τα ακίνητα, απουσιάζουν παντελώς από όλα τα όργανα του κράτους που παίρνουν αποφάσεις για τα ακίνητα. Τον βασικότερο πυλώνα της οικονομίας μας! απουσία από θέματα υπουργείου οικονομικών (φορολογία, αντικειμενικές-πραγματικές αξίες κτλ), απουσία από θέματα υπουργείου περιβάλλοντος (χωροταξικά, πράσινη οικονομία κτλ), απουσία από θέματα υπουργείου τουρισμού (πωλήσεις ενοικιάσεις εξοχικών, συμβολή στην εισαγωγή συναλλάγματος). Που είναι η αναβάθμιση του επαγγέλματος?
    3). Δεν γίνεται καμία αναφορά σε θέματα διαχείρισης ακίνητης περιουσίας και σε θέματα εκτιμήσεων. Που είναι το κύρος των μεσιτών?
    4). θέματα φορολογίας. Παροχή άδειας μόνο σε κατά κύριο επάγγελμα μεσίτες με υποχρέωση δήλωσης minimum εισοδήματος. Πως θα αποκτήσουμε κύρος δηλώνοντας μεσίτες κατά δεύτερο επάγγελμα με 3.000 ετήσιο εισόδημα?

    Είμαι σίγουρος ότι πολλοί συνάδελφοι θα μπορούσαν να συπληρώσουν πολλά άλλα εξίσου σημαντικά θέματα.
    Ο κλάδος των μεσιτών είναι πολύ σοβαρό θέμα για να αντιμετωπίζεται τόσο απλοϊκά από την πολιτεία. Από μια άποψη, ο τρόπος που σε αντιμετωπίζει η πολιτεία, είναι σχετικός από την εντύπωση που δίνουμε εμείς σαν κλάδος. Θα πρέπει λοιπόν, σιγά σιγά, να συνεισφέρουμε με προτάσεις που θα αναβαθμίζουν ουσιαστικά το επάγγελμά μας ώστε και η πολιτεία να μας αντιμετωπίσει ανάλογα.
    Επειδή ενδεχομένως δεν είναι ακόμα η στιγμή να γίνει μια τόσο μεγάλη αναθεώρηση του σχεδίου νόμου για το επάγγελμά μας, θα πρέπει τουλάχιστον να υπάρξει σαφή δέσμευση για μελλοντική αναθεώρηση κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις που θα οριστούν αναλυτικά σ’ αυτό το νομοσχέδιο. Ας είναι η αρχή για να μπει μια σειρά και σ’αυτό το θέμα. Συνάδελφοι, πρέπει να τοποθετηθείτε και να συμβάλεται όλοι γόνιμα. Που είναι τα «μεγάλα» μεσιτικά γραφεία της χώρας?

  • 17 Φεβρουαρίου 2011, 08:07 | ΑΝΑΣΤ. ΠΑΣΤΡΙΤΣΗΣ

    Στο πρόσωπο του μεσίτη θα πρέπει να συντρέχει και η δυνατότητα διαχείρισης και εκτίμησης ακίνητης περιουσίας .
    Θα έπρεπε το νομοσχέδιο να είναι πιο τολμηρό και καινοτόμο, αυτό που διαβάσαμε δεν είναι τίποτα άλλο από μια επανάληψη των διατάξεων του αστικού κώδικα για την μεσιτεία.

  • 16 Φεβρουαρίου 2011, 23:30 | Φάνης Α. Παυλίδης

    ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ
    ΜΕΣΙΤΕΣ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΜΕ ΑΚΙΝΗΤΑ
    γράφει ο Φάνης Α. Παυλίδης, Property Advisor
    fanis@pavlidis-realestate.gr, fanis_pavlidis@yahoo.gr

    Νέα Μάκρη, 16/2/2011

    Στην επαγγελματική ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας, η αναγκαιότητα θεσμοθέτησης της μεσιτείας στην αγορά ακινήτων, κρίνεται επιβεβλημένη στην Αθήνα του 1920. Για πρώτη φορά νομοθετείται ρύθμιση για τις συμβάσεις μεσιτείας και του επαγγέλματος του μεσίτη το έτος 1926 (Ν.Δ. “Περί Μεσιτών”). Για μισό αιώνα μεσολαβούν ελάχιστες τροποποιήσεις, ενώ στα “μεταπολιτευτικά” χρόνια, η νομοθεσία καταργείται χωρίς ουσιαστική αντικατάστασή της. Ο Αστικός Κώδικας καλύπτει μόνο τις γενικές αρχές της μεσιτείας, κι έκτοτε ένας μακροχρόνιος κι ατελέσφορος διάλογος καθυστερεί την απόφαση για τη δημιουργία ενός, έστω υποτυπώδους, θεσμικού πλαισίου.

    Στις μέρες μας, με αφορμή τις μεταρρυθμίσεις της ελληνικής οικονομίας έναντι του Μνημονίου, και με αίτιο την εναρμόνιση της εσωτερικής νομοθεσίας με την αντίστοιχη κοινοτική (υποχρέωση συμμόρφωσης με τις διατάξεις της Οδηγίας 2006/123/ΕΚ), είμαστε στην πλέον ευχάριστη θέση να συζητούμε, ή -κατά τη νεωτεριστική τάση- να “διαβουλευόμαστε” ένα σχέδιο νόμου – πλαίσιο, που σύμφωνα με το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας έχει τους εξής στόχους:
    • Προστασία των συμφερόντων των καταναλωτών.
    • Αλλαγή στις προϋποθέσεις άσκησης επαγγέλματος του μεσίτη, εισάγοντας κανόνες δεοντολογίας, υπευθυνότητας, λογοδοσίας και πειθαρχικού ελέγχου, σε συνδυασμό με τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα περί Μεσιτείας.
    • Διαφάνεια στις συναλλαγές – αποσαφηνίζοντας τα δικαιώματα των καταναλωτών αλλά και τις υποχρεώσεις των μεσιτών.
    • Να αποτελούν οι συμβάσεις ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία σε δικαστικές διενέξεις.

    Ξεκινώντας την προσέγγισή μας, δεν έχουμε παρά να χαιρετήσουμε την προσπάθεια αυτή και ταυτοχρόνως να ευχαριστήσουμε όλους εκείνους που με πάθος κι επιμονή συνέδραμαν ώστε να φτάσουμε σήμερα να καταθέτουμε σχόλια και προτάσεις επί αυτού του σχεδίου νόμου.

    Συνεχίζοντας θα πρέπει να αναφερθούμε στα σημεία συμφωνίας όλων των συναδέλφων, κι εκείνων που, είτε άμεσα, είτε έμμεσα εμπλέκονται σε αυτό. Δεν μπορούμε λοιπόν, να μην αναγνωρίσουμε ότι το προσχέδιο που κατατέθηκε για διαβούλευση αποτελεί ένα καλό βήμα προς την αναβάθμιση του ταλανισμένου επαγγέλματός μας. Καθιερώνει την έγγραφη σύμβαση μεταξύ εντολέα και μεσίτη, προβλέπει την αποκλειστικότητα διαχείρισης ενός ακινήτου με συγκεκριμένη διάρκεια, καλύπτει τον επαγγελματία σχετικά με την μεσιτική αμοιβή, προσεγγίζει το ζήτημα: “ποιος δικαιούται αμοιβής”, κατοχυρώνει τη μεσολάβηση του μεσίτη με την υποχρέωση προσάρτησης υπεύθυνης δήλωσης μεσολάβησης στο συμβόλαιο, εισάγει έννοιες υποστήριξης του επαγγέλματος, όπως ο βοηθός μεσίτης, καθορίζει τις προϋποθέσεις άσκησης του επαγγέλματος, προβλέπει τη διασυνοριακή παροχή υπηρεσιών μεσιτείας και τέλος εισάγει ποινικές κυρώσεις για όποιον εμφανίζει τον εαυτό του ως μεσίτη αστικών συμβάσεων χωρίς να πληροί τις προϋποθέσεις.

    Είναι σαφές, ότι πρόκειται για μία σύγχρονη προσέγγιση. Ωστόσο, δεν μπορεί να αγνοηθεί το γεγονός ότι το προσχέδιο χρήζει μικρών διορθώσεων ή καλύτερα, εμπλουτισμού. Παρά το γεγονός ότι η καθυστέρηση κατάθεσης της πρότασης ήταν μεγάλη και η επιχειρηματολογία υπέρ μιας αδιαπραγμάτευτης υιοθέτησής του φαντάζει ως η συντηρητική και σίγουρη λύση, η διαβούλευση είναι κατά τη γνώμη μας μια ευκαιρία για περαιτέρω διάλογο και εμβάθυνση, χωρίς ωστόσο να μας οδηγήσει σε ατέρμονες αναλύσεις.

    Πρόταση 1η: Άρθρο 4: Προϋποθέσεις άσκησης επαγγέλματος μεσίτη
    Στοχεύοντας στην πλήρη αναβάθμιση του επαγγέλματός μας, προτείνουμε ειδικά για τους νέους συναδέλφους, μετά την απόκτηση του απολυτηρίου Λυκείου, την εισαγωγή τους σε Σχολή Εκπαίδευσης Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων, την εποπτεία της οποίας θα έχουν αρχικά το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας σε συνεργασία με τους θεσμικούς Συλλόγους Μεσιτών (Σύλλογος Αττικής, Σ.Ε.Κ., ΟΜΑΣΕ κλπ…). Προτείνεται επίσης, η μελλοντική δημιουργία Τμήματος ΑΕΙ ή ΤΕΙ Ακίνητης Περιουσίας, οι απόφοιτοι του οποίου θα αποτελέσουν τους πλέον καταρτισμένους και υπεύθυνους μεσίτες του αύριο. Για τους εν ενεργεία μεσίτες, προτείνεται η καθιέρωση εκπαιδευτικών σεμιναρίων από την ως άνω Σχολή, με υποχρεωτική παρακολούθηση και πιστοποίηση παρακολούθησης. Οι ανάγκες της σύγχρονης οικονομίας απαιτούν πολύπλευρες γνώσεις κι ενημέρωση που μόνο ακαδημαϊκά μπορούν πλέον να διοχετευτούν στους επαγγελματίες “συμβούλους ακινήτων” και όχι απλά “μεσίτες”.

    Πρόταση 2η: Άρθρο 6: Σύμβαση μεσιτείας
    Προτείνεται η ειδική αναφορά σε συμβάσεις επιμερισμού μεσιτικής αμοιβής μεταξύ μεσιτών που να ορίζουν ρητά τη συμφωνία μεταξύ των συνεργατών, με σκοπό την αποφυγή διενέξεων και την προαγωγή πνεύματος συνεργασίας και αλληλεγγύης.

    Πρόταση 3η: Αναγνώριση Συλλόγων Μεσιτών
    Στα πλαίσια συνολικής και αποτελεσματικής εκπροσώπησης των επαγγελματιών της αγοράς ακινήτων προτείνεται η αναγνώριση των ενώσεων – συλλόγων μεσιτών ή της Ομοσπονδίας των Συλλόγων από τα αρμόδια Υπουργεία (Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, Υπουργείο Οικονομικών, κλπ) ως τον επίσημο θεσμικό εκπρόσωπο των επαγγελματιών και συνομιλητή με αρμοδιότητες καταγραφής, επεξεργασίας, και κατάθεσης προτάσεων για θέματα ακίνητης περιουσίας, όπως η φορολογική πολιτική και λοιπά θέματα, σε συνδυασμό με αντίστοιχους φορείς του κατασκευαστικού κλάδου.
    Πρόταση 4η: Παρακατάθεση αμοιβής
    Προτείνεται η παρακατάθεση της ελεύθερα συμφωνημένης μεσιτικής αμοιβής στα ταμεία του εκάστοτε Συλλόγου, στον κωδικό του λογαριασμού που κάθε επαγγελματίας (φυσικό ή νομικό πρόσωπο) θα τηρεί, όπως ακριβώς συμβαίνει με του Δικηγορικούς Συλλόγους, τα δικαιώματα των συμβολαιογράφων κλπ., με υποχρεωτική την προσάρτηση στο συμβόλαιο του αντίστοιχου γραμματίου. Καθότι, η μεσολάβηση μεσίτη δεν είναι υποχρεωτική, σε περίπτωση μη μεσολάβησης, η μη προσάρτηση του γραμματίου θα αντικαθίσταται από υπεύθυνη δήλωση των συμβαλλομένων περί μη μεσολάβησης μεσίτη. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η απόλυτη διαφάνεια των καταβληθεισών αμοιβών, η πάταξη της φοροδιαφυγής και η εξασφάλιση συνδρομών, τελών και επιπρόσθετων εξόδων για λογαριασμό του εκάστοτε Συλλόγου Μεσιτών.

    Πρόταση 5η: Άρθρο 9: Πειθαρχικό Συμβούλιο – Πειθαρχικές ποινές
    “…το Πειθαρχικό Συμβούλιο αναρτά την απόφασή του ή οποιοδήποτε άλλο σχετικό έγγραφο…” Προτείνεται επ’ αυτού, η πλήρης δημοσιοποίηση των αποφάσεων του Συμβουλίου μέσω διαδικτύου, ώστε να ενημερώνονται οι επαγγελματίες για τις παραβάσεις συναδέλφων, με τους οποίους ενδεχομένως συνεργάζονται, προκειμένου να προφυλάσσονται για τυχόν επαναλαμβανόμενες πρακτικές.

    Κλείνοντας, με γνώμονα το κοινό συμφέρον όλων των επαγγελματιών της κτηματαγοράς θεωρούμε σκόπιμο να υπογραμμίσουμε τον δικό μας καθοριστικό ρόλο στη διαδικασία αναβάθμισης και προαγωγής του επαγγέλματός μας. Η διαπίστωση ότι ένας Νόμος θα επιλύσει από μόνος του συσσωρευμένα χρόνια προβλήματα και θα ξεπεράσει τις αγκυλώσεις σε νοοτροπίες που δεν συνάδουν με το σύγχρονο ανταγωνισμό, δεν μπορεί παρά να είναι και αυτή απαρχαιωμένη…

  • 16 Φεβρουαρίου 2011, 00:22 | αβραμιδου Δεσποινα

    δεν αναφερεται καθολου το υψοος της προμηθειας.Αν αφεθει στην θεληση του εντολεα θα ειναι αδικο . Σε ολα τα κρατη απο Αμερικη μεχρι Ρωσια αναλογα με τις υπηρεσιες του μεσιτη η προμηθεια ειναι απο 3% το ελαχιστο εως και 10% . Διαφορετικα δεν συζητουμε για ισοτιμο και κατοχυρωμενο επαγγελμα μεσιτη με ευρωπαιους συναδελφους.
    επισης σχεδον ολοι οι δικηγοροι και οι εργολαβοι κανουν τους μεσιτες παιρνοντας μεριδιο της δικης μας αγορας εργασιας θα πρεπει η καθε ιδιοτητα να λειτουργει στον τομεα του.
    αν ο νομος θελει να να μας κατοχυρωσει ως επαγγελμα θα πρεπει να επιβαλει υποχρεωτικα ολες τις πωλησεις μεσα απο μεσιτες στα συμβολαια (ειναι και ο μονος σιγουρος τροπος να εισπρατει το κρατος περισσοτερο φορο και φπα)

  • Περιεκτικό και λίαν ικανοποιητικό.

  • 15 Φεβρουαρίου 2011, 21:16 | ΑΝΔΡΕΑΔΕΛΗ ΣΤΕΛΛΑ

    συμβάσεων ακινήτων και ιδίως των συμβάσεων αγοράς, πώλησης, ανταλλαγής, χρηματοδοτικής μίσθωσης, μίσθωσης ή παραχώρησης ακινήτων προς ανοικοδόμηση με αντιπαροχή. ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΌΓΟ ΜΑΣ ΠΕΡΙΟΡΙΖΕΙ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ? ΜΕΣΙΤΗΣ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΕΝΟΙΑ ΜΕ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΔΡΑΣΗ.-