Άρθρο 1. Πεδίο Εφαρμογής

1. Οι διατάξεις του παρόντος νόμου ρυθμίζουν τις προϋποθέσεις ρύθμισης και απαλλαγής των φυσικών προσώπων από χρέη που δεν προέρχονται από την άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας. Χρέη που προέρχονται από περιορισμένη σε έκταση επαγγελματική δραστηριότητα που δεν προσδίδει στον οφειλέτη την εμπορική ιδιότητα μπορούν ομοίως να υπαχθούν στη διαδικασία του παρόντος νόμου. Εξαιρούνται τα πρόστιμα, οι χρηματικές ποινές και οι εισφορές προς ασφαλιστικούς οργανισμούς.

2. Προϋπόθεση υπαγωγής του οφειλέτη στις διατάξεις του παρόντος νόμου είναι η οριστική ή επαπειλούμενη μη δόλια μόνιμη αδυναμία πληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρηματικών οφειλών του.

3. Με την επιφύλαξη των κατωτέρω διατάξεων, εφαρμόζονται αναλόγως και στην διαδικασία αυτή οι διατάξεις του Πτωχευτικού Κώδικα.

4. Απαλλαγή του οφειλέτη από τα χρέη του σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος μπορεί να γίνει μόνο μία φορά.

  • 28 Οκτωβρίου 2009, 16:30 | ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΣΑΚΟΣ

    ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ. ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ ΕΥΝΟΜΟΥΜΕΝΗ, ΔΙΚΑΙΑ, ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΚΑΙ ΤΟΣΕΣ ΑΛΛΕΣ ΗΧΗΡΕΣ ΑΛΛΑ ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ ΝΑ ΕΞΑΓΧΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΛΕΞΙΚΟ ΜΑΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΩΡΑ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΠΕΔΙΟ ΜΑΖΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΥΣΥΝΘΕΤΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΩΝ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΑΣ. ΠΡΕΠΕΙ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΝΑ ΑΠΛΟΥΣΤΕΥΘΕΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΥΤΗ, ΝΑ ΑΠΟΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΕΙ Η ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΚΑΙ Ο ΠΟΝΟΣ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΣΤΙΓΜΑ ΛΟΓΩ, ΕΣΤΩ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΚΑΚΟΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗΣ (…ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΖΕΙΝ ΕΝΤΕΛΕΙ) ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΚΑΘΕΣΤΩΤΑ ΤΡΟΜΟΥ, ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΗΣ, ΑΔΙΑΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΓΚΑΣΜΟΥ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΗΔΗ ΠΕΛΑΤΕΣ ΤΟΥΣ. ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΑΥΞΗΣΑ ΔΥΣΘΕΩΡΗΤΑ ΤΑ ΧΡΕΗ ΜΟΥ ΠΡΟΣ ΑΥΤΕΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΝΤΑΣ ΝΕΑ ΔΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΠΟΣΑ ΑΠΟ ΚΑΡΤΕΣ ΓΙΑ ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΩΝ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΧΡΟΝΙΑ, ΜΕ ΤΟ ΑΠΙΘΑΝΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΧΡΩΣΤΑΩ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΩΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΧΙΚΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ, ΕΝΩ ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΜΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΕΧΟΥΝ ΓΕΛΟΙΟΠΟΙΗΘΕΙ ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ ΑΔΥΝΑΤΩ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΩ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ, ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΜΟΥ ΣΤΗ ΔΕΗ, ΝΕΡΟ, ΟΤΕ ΚΤΛ. ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΑΠΑΛΑΞΤΕ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΖΕΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΜΟ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

  • 28 Οκτωβρίου 2009, 16:51 | NIKOΣ ΚΑΛΟΣ

    ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΈΔΙΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ . ΔΕΝ ΠΕΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΛΗΣΗ ΝΑ ΤΑ ΒΑΛΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΘΥΜΑΣΤΕ ΓΝΩΣΤΟ ΕΦΟΠΛΙΣΤΗ ΠΩς ΠΡΟΣΦΩΝΙΖΕ ΤΟΥς ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ. ΤΟ ΓΙΑΤΙ;ΑΠΟΥΣΤΑΤΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΚΟΤΣΙΑ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ.ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΙΠΕ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕς ΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΑΝΟΙΓΜΑΤΑ ΠΕΡΑΝ ΤΩΝ ΟΡΙΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ, ΕΓΙΝΕ ΤΙΠΟΤΑ , ΕΦΑΡΜΟΣΤΗΚΕ Ο ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΑΥΤΕΣ ; ΟΧΙ.ΜΠΑΙΝΩ ΣΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΝΑ ΓΡΑΨΩ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΠΕΡΙΕΡΓΕΙΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟ
    1. ΤΙ ΟΡΊΖΕΤΕ ΟΦΕΙΛΉ; – ΑΝΕΞΌΦΛΗΤΕς ΔΟΣΕΙς ΠΕΡΑ ΤΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ .Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΜΕ ΔΥΟ ΔΟΣΕΙς ΣΕ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ, ΑΥΤΟ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ.
    2.ΜΕ ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΑΙΤΗΣΗ Ο ΩΦΕΙΛΕΤΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ ΑΠΕΥΘΕΙΑς ΝΑ ΖΗΤΑ ΡΥΘΜΙΣΗ ΠΡΟΣΚΟΜΙΖΟΝΤΑΣ ΌΛΑ ΤΑ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΕΓΡΑΦΑ .Η ΚΟΛΥΣΙΕΡΓΕΙΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΝΑ ΠΡΟΣΑΥΞΑΝΕΤΑΙ ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΠΟΥ ΔΙΝΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ.
    3.Ο ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΑΡΑΊΤΗΤΟς.
    4.ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΘΕΩΡΕΙ ΝΟΜΙΜΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ 8 % . ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΝΑ ΔΙΟΚΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΚΟΓΛΗΦΙΑ.ΕΆΝ ΘΕΩΡΟΎΝΤΑΙ ΕΠΙΣΦΑΛΗ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΜΕ 18%ΕΠΙΤ. ΤΟΤΕ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕς ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΟΥ ΠΛΗΣΤΗΡΙΑΣΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑ ΠΕΡΟΥΣΙΑΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ.
    5.ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΕΓΥΩΝΤΑΙ ΤΙς ΚΑΤΑΘΕΣΕΙς;ΟΧΙ
    6.ΣΕ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΓΥΗΘΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΜΙΣΘΟ ΤΟΥς ΠΧ. ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΝΑ ΔΑΝΕΙΣΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΜΕ ΤΟΚΟ 5% ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΟ ΔΑΝΕΙΟ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΙΣΘΟ.
    ΟΠΟΙΔΗΠΟΤΕ ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΕΞΟΔΑ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗΣ.

  • 28 Οκτωβρίου 2009, 16:53 | Γεωργόπουλος Νίκος

    Κατά την ταπεινή μου άποψη το νομοσχέδιο στο αρχικό σκεπτικό του είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά μόνο σ΄ αυτό.
    Πιστεύω ότι για να τοποθετηθεί κανείς για το τόσο νέο, καινοτόμο, ρυθμιστικό και σημαντικό νομοσχέδιο του Υπουργείου, θα πρέπει να αξιολογήσει διάφορα δεδομένα και παραμέτρους που υφίστανται.
    Παράμετρος α) Η βαριά βιομηχανία της χώρας παραδοσιακά είναι ο κατασκευαστικός κλάδος (δημόσια και ιδιωτικά έργα).
    Παράμετρος β) Ο κοινωνικός ιστός της χώρας βασίζεται οικονομικά και επαγγελματικά στον κατασκευαστικό κλάδο περίπου κατά 40 % (800 επαγγέλματα).
    Παράμετρος γ) Ο τραπεζικός κλάδος συμμετέχει σε μεγάλο βαθμό ή ακόμα και ολοκληρωτικά προς αυτή την κατεύθυνση έχοντας τα αναλογούντα κέρδη .
    Παράμετρος δ) Τα ασφαλιστικά ταμεία στεγασμένων επαγγελμάτων και μη, καλύπτονται σε μεγάλο βαθμό μέσα από τον κατασκευαστικό κλάδο.
    Παράμετρος ε) Τα δημόσια ταμεία με τις αγοραπωλησίες ακινήτων έχουν μεγάλα έσοδα.
    Προς τούτο πιστεύω ότι θα έπρεπε κανείς να προτείνει τις κάτωθι ρυθμίσεις, οι οποίες θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη του κλάδου και της ελληνικής οικονομίας και όχι απλώς στο να ρυθμιστούν κάποια σημερινά προβλήματα, που αν θέλετε, έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας των στρεβλώσεων της Ελληνικής γραφειοκρατίας και του ανεξέλεγκτου με τη δημιουργία καρτέλ σε όλους τους τομείς.
    Ανεξάρτητα εάν είναι η πρώτη κατοικία ή η δέκατη, η στήριξη της βαριάς βιομηχανίας της χώρας επιβάλλει την πλήρη προστασία από τους πλειστηριασμούς των κατοικιών. Η τράπεζες συνεργάζονται με τους επενδυτές για την κατασκευή των ακινήτων με προοπτική το κέρδος και καλά κάνουν . Η ρύθμιση των χρεών θα ελευθερώσει την αγορά και θα ανοίξει τις επενδυτικές προοπτικές.
    Προς αυτή την κατεύθυνση οι κρατικές τράπεζες μπορούν να παίξουν καταλυτικό ρόλο. Αναλαμβάνοντας το χρέος των υπαρχουσών δανείων, χωρίς όμως χάρισμα των χρεών, αλλά με μία ελάχιστη επιβάρυνση τόκων της μισής μονάδας επί του ευρωπαϊκού επιτοκίου και με τη συνεννόηση των ενδιαφερομένων δανειοληπτών για τη χρονική δυνατότητα αποπληρωμής του χρέους θα μπορέσει να σωθεί μεγάλος αριθμός δανειοληπτών και κατ΄ επέκταση η ελληνική οικονομία . . Ας μην γελιόμαστε έστω και ένας Έλληνας πολίτης κατεστραμμένος έχει τεράστιες δυσκολίες να επιστρέψει στην παραγωγή και στην ανάπτυξη, επιβαρύνοντας με άλλους τρόπους την Ελληνική οικονομία μέσα από επιδοτήσεις και κοινωνικές παροχές.
    Σε περίπτωση που δεν είναι εφικτή η επαναδιαπραγμάτευση του δανείου λόγω αδυναμίας του δανειολήπτη τότε και μόνο τότε θα μπορούσε να προχωρήσει η τράπεζα στην πώληση του ακινήτου και όχι στην κατάσχεση αυτού, προκειμένου όλες οι ενδιαφερόμενες μεριές να πάρουν αυτό που τους αναλογεί . Με αυτόν τον τρόπο αποκλείεται η βιομηχανία κατάσχεσης ακινήτων στην οποία συμμετέχουν δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, μεγαλΑ στελέχη των τραπεζών , μπράβοι διαφόρων ή τοκογλύφοι οι οποίοι τα μοιράζουν μεταξύ τους.
    Επιπλέον ο ρόλος των Κρατικών τραπεζών προς αυτή την κατεύθυνση θα έχει σημαντικές και ευεργετικές επιπτώσεις στον ανταγωνισμό του τραπεζικού συστήματος σπάζοντας το καρτέλ των τραπεζών στην Ελλάδα, το οποίο λειτουργεί δυστυχώς εις βάρος των Ελλήνων πολιτών .
    Στο μέλλον θα πρέπει να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις προκειμένου να λειτουργήσει ο κατασκευαστικός κλάδος με όρους σωστούς και αδιάβλητους προς την κερδοφορία όλων των ενδιαφερόμενων που θα συμμετέχουν σε αυτόν.(Μητρώο Κατασκευαστών Ιδιωτικών Έργων – εξάλειψη καρτέλ).
    Οι όροι ρύθμισης στην παρούσα φάση θα πρέπει να συμφωνηθούν μόνο μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών (ιδιώτες – κρατικές τράπεζες). Προς τι ο λόγος της παρέμβασης των δικαστηρίων τη στιγμή που αυτά δεν προλαβαίνουν να κλείσουν τις ήδη υπάρχουσες εκκρεμότητες .
    Όσον αφορά τις καταναλωτικές κάρτες θα έλεγα ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση η μείωση των επιτοκίων και επίσης θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι κατάσχεση ενός αυτοκινήτου δεν συγκρίνεται με την κατάσχεση ενός ακινήτου.
    ΤΟΛΜΗΣΤΕ και ο κόσμος θα είναι μαζί σας .
    Θα είναι το πρώτο χτύπημα στο Καρτέλ των ιδιωτικών τραπεζών που θα πρέπει να γνωρίζετε έχουν την πλήρη κάλυψη της Τράπεζας της Ελλάδας ενώ αυτό δεν θα έπρεπε να ισχύει…
    Να γνωρίζετε επίσης ότι το Καρτέλ είναι αλυσίδα, έτσι και σπάσει ένας κρίκος, εύκολα εάν φυσικά το θέλετε, θα σπάσουν και οι υπόλοιποι κρίκοι σε άλλους τομείς της οικονομίας.

  • 28 Οκτωβρίου 2009, 16:57 | ΚΩΣΤΑΣ Π.

    Το πρόβλημα της υπερχρέωσης πιστεύω αφορά δανειολήπτες που μια μερίδα εξ αυτόν ευθύνεται γιατί έπαιρνε καταναλωτικά δάνεια για να καλύψειτις υποκειμενικές της ανάγκες και ήταν επιλογή της,ενώ μια άλλη που αναγκάστηκε να δανειστεί προκειμένου να καλύψει τις βασικές της ανάγκες γιατί οι κυβερνήσεις των τελευταίων δεν στήριξαν την απώλεια του πραγματικού τους εισοδήματος.
    Αφορά τις τράπεζες που με την πλάτη των κυβερνήσεων λειτούργησαν σε περιβάλλον ασυδοσίας εις βάρος τον δανειοληπτών και πολλές φορές οχιμόνο δεν συμμορφώθηκαν με τις καταδικαστικές αποφάσεις των δικαστηρίων αλλά συνέχυσαν να αυθαιρετούν.
    Το θέμα είναισύνθετο και δεν είναι σίγουρο αν η ρύθμιση που περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου μπορεί να λειτουργήσει με αντικειμενικά κριτήρια .Πρώτον γιατί το ποσοστό της παραοικονομίας στην Ελλάδα αγγίζει το 25-35% του ΑΕΠ. Η πλειοψηφία των δηλωθέντων εισοδημάτων των φυσικών προσώπων που ασκούν π.χ ατομικό επάγγελμα σύμφωνα με επίσημα στοιχεία κυμαίνονται κάτω από το όριο της φτώχιας και βέβαια αυτό δεν είναι πραγματικό .Ακόμα και στην περίπτωση που η ρύθμιση θα αφορά την πτώχευση ατομικής επιχείρησης δεν μπορεί να υπάρχουν αντικειμενικά στοιχεία αφού τα λογιστικά στοιχεία στις περισσότερες απο αυτές τηρούνται μόνο για φορολογικούς λόγους .Το παραεμπόριο σήμερα αγγίζει τα 15-20 δις Ευρώ. Σε καμία περίπτωση η χαριστικές ρυθμίσεις δεν λύνουν το πρόβλημα ούτε δημιουργούν καταναλωτική συνείδηση ,πρέπει να είναι πολύ προσεκτική η κυβέρνηση γιατί αφορά ένα πολύ σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα πρέπει να βοηθήσει εκεί που πραγματικά υπάρχειανάγκη.

  • 28 Οκτωβρίου 2009, 15:48 | ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΕΡΕΜΕΓΚΛΗΣ

    Παρακολουθώ με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον την εξέλιξη κάθε δημόσιας διαβούλευσης και πιστεύω ότι η διαδικασία αυτή βαθαίνει και διευρύνει την Δημοκρατία στη χώρα μας .Έχω ωστόσο να κάνω μια παρατήρηση .
    Νομίζω ότι θα πρέπει να είμαστε ενήμεροι για το πριν και το μετά. Πριν δηλαδή προχωρήσει ένα σχέδιο νόμου προς ψήφιση στην Βουλή και εφόσον έχει αναρτηθεί στο διαδικτυο σε δημόσια διαβούλευση θα πρέπει να γνωρίζουμε σε ποια σημεία άλλαξε σε σχέση με το αρχικό λόγω της διαβούλευσης.
    Μόνο έτσι η δημόσια διαβούλευση έχει νόημα και ουσία .Σε αντίθετη περίπτωση ξευτελίζεται από ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ σε ΕΚΘΕΣΗ ΙΔΕΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟΨΕΩΝ των συμπολιτών μας με το κράτος.
    Σχετικά με το σχέδιο νόμου που αυτήν τη στιγμή βρίσκεται σε διαβούλευση.
    Δεν είμαι νομικός ,άρα δεν έχω την δυνατότητα και τη γνώση να κρίνω την νομική πλατφόρμα στην οποία στηρίζεται ,μπορώ ωστόσο να επισημάνω πράγματα και να κρίνω την συνολική του φιλοσοφία .
    Η γενική κατεύθυνση του σχεδίου νόμου είναι θετική από την στιγμή που απευθύνεται σε όλους εκείνους τους συμπολίτες μας που αντιμετωπίζουν σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα και βρίσκονται σε απόγνωση.
    Ωστόσο ένα λάθος που εντοπίζω βρίσκεται στον διαχωρισμό υπερχρεωμένων καταναλωτών από υπερχρεωμένους μικρούς επιχειρηματίες.
    Θα έχετε ίσως εντοπίσει ότι η μεγαλύτερη ανταπόκριση στην δημόσια αυτή διαβούλευση προέρχεται από μικρούς επιχειρηματίες που εκπέμπουν με αυτόν τον τρόπο κραυγή απελπισίας .
    Τι διαφορά έχει ο ιδιοκτήτης μιας μικρής ατομικής επιχείρησης με τζίρο που δεν ξεπερνά τις 300.000 € και απασχολεί 1 ή 2 άτομα προσωπικό από τον μισθωτό και τον συνταξιούχο?
    Απολύτως καμία σε ότι αφορά τις αποδοχές τους και τεράστια σε ότι αφορά τις υποχρεώσεις αυτού του ανθρώπου απέναντι στο Δημόσιο ,τα Ασφαλιστικά Ταμεία και τις Τράπεζες.
    Οι πρακτικές των εμπορικών τραπεζών επί της ουσίας τον κατέστησαν υπερχρεωμένο καταναλωτή και να με ποιον τρόπο:
    Ζήτησε ο άνθρωπος ένα δάνειο επαγγελματικό από την τράπεζα για να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του έναντι του Δημοσίου (ΦΠΑ,ΦΟΡΟΣ,ΤΑΜΕΙΑ) .Η τράπεζα έκρινε πως λόγο οικονομικών του στοιχείων δεν θα πρέπει να του χορηγήσει το συγκεκριμένο δάνειο ,του αντιπρότεινε όμως να του χορηγήσει ένα ανοιχτό καταναλωτικό δάνειο ,φυσικά με μεγαλύτερο επιτόκιο και επαχθέστερους όρους(δέσμευση προσωπικής περιουσίας ως εξασφάλιση κά).
    Ο άνθρωπος αυτός κάλυψε προσωρινά τις υποχρεώσεις του προς το Δημόσιο με δανεικά χρήματα και εγγύηση την μια και μοναδική του κατοικία ,και το Δημόσιο σήμερα έρχεται με το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου να τον αποκλείσει από οποιαδήποτε ευνοϊκή ρύθμιση γιατί έχει χρεωθεί με την επιχειρηματική του ιδιότητα.
    Η αδικία λοιπόν είναι καταφανής και δυστυχώς όχι η μόνη .
    Μήπως αντί να πιέζεστε από την δέσμευση των 100 ημερών ,θα έπρεπε να επεξεργασθείτε από την αρχή όλη την δομή και πλοκή τέτοιων σχεδίων νόμου λαμβάνοντας υπ’οψιν σας όλες τις παραμέτρους του ίδιου προβλήματος?
    Διαβάζοντας κομμάτι κομμάτι το σχέδιο νόμου ένα πράγμα αποκόμισα .Ο οποιοσδήποτε είχε την άτυχη επιλογή να συναλλαχθεί με εμπορικές τράπεζες και δεν κατάφερε να ανταποκριθεί, τώρα θα εμπλακεί σε μια διαδικασία επίσης δύσκολη με δικαστήρια και αποφάσεις και επιτροπές και συμβούλους και διάφορα άλλα τέτοια την στιγμή που στην ουσία λιμοκτονεί.
    Σε κανένα όμως σημείο δεν διάβασα πως θα αντιμετωπισθεί η πολύ πιθανή απείθεια των εμπορικών τραπεζών να συμμορφωθούν με τις πρακτικές που ο νόμος θα επιβάλλει.
    Μήπως όλα αυτά θα πρέπει να τα ξανασκεφθείτε πριν προχωρήσετε στην δημιουργία ενός ακόμη λειψού νόμου που σηκώνει περισσότερες από μια ερμηνείες?

  • 28 Οκτωβρίου 2009, 13:59 | Ζηδιανακης Μανωλης

    Είμαι πρόεδρος της Περιφερικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Δωδεκανήσου.
    Λογικό και Συνταγματικό είναι να απαλλάσσονται από τους τόκους τα άτομα με βαριές αναπηρίες για δάνεια που έλαβαν ή θα λάβουν για την αγορά ή κατασκευή της κατάλληλης κατοικίας ,και τον απαραίτητο πρόσθετο εξοπλισμό της , την αγορά αναπηρικού αυτοκινήτου και για ιατρικούς λόγους

  • 28 Οκτωβρίου 2009, 12:57 | ΚΩΣΤΑΣ ΓΙΑΒΑΣΟΓΛΟΥ

    Οι ευνοϊκές διατάξεις του νόμου μπορούν να εφαρμοστούν μια φορά, φιλοσοσοφία λοιπόν του νόμου, είναι να δοθεί η ευκαιρία στους ανθρώπους αυτούς που βρίσκονται σε δύσκολη θέση να ρυθμίσουν τις οφειλές τους. Δεν πρέπει όμως να θεωρηθεί από τους υποψήφιους δανειολήπτες ότι θα υπάρχει αυτή η δυνατότητα,ως εκ τούτου να τους οδηγήσει σε δανεισμό με την προοπτική να τύχουν των ευνοϊκών διατάξεων του νόμου.Θα πρέπει παράλληλα να δημιουργηθούν και κάποιες ευεργετικές διατάξεις εν είδει επιβράβευσης των συνεπών δανειοληπτών.Με λίγα λόγια να μη λειτουργήσει ο νόμος αυτός ως έμμεση προτροπή προς τον δανεισμό.

  • 28 Οκτωβρίου 2009, 12:59 | Χρήστος Τρ.

    Ευχαριστούμε πολύ την κυβέρνηση για την δυνατότητα που δίνει στους πολίτες να σχολιάσουν.

    Αν και τέτοιες διατάξεις είναι προς την σωστή κατεύθυνση ποιος μπορεί να προστατέψει τους πολίτες από τα δικηγορικά τμήματα των τραπεζών;

    Σκεφτείτε ότι θα ήταν καλό η διαδικασία να είναι πάρα πολύ απλή, π.χ. ακόμη και μέσω ΚΕΠ προσκομίζοντας συγκεκριμένα δικαιολογητικά. Ένας κοινός φορέας να αναλάβει τις υποθέσεις ανά τράπεζα και να κάνει ένα πρώτο ξεκαθάρισμα πριν πάει ο πολίτης στο δικαστήριο. Ποιος πολίτης θα έχει χρήματα να πληρώσει τον δικηγόρο;

    Θα παρακαλούσα να σκεφτείτε και το ενδεχόμενο της δημόσιας απάντησης στα σχόλια μας.

    Βρείτε χρόνο έστω στην κρατική τηλεόραση για 1-2 ώρες, επιλέξτε τα πιο δημοφιλή σχόλια (αν όχι όλα) και δώστε δημόσια απαντήσεις.

  • 28 Οκτωβρίου 2009, 12:44 | ΚΩΣΤΑΣ ΓΙΑΒΑΣΟΓΛΟΥ

    Εν προκειμένω εφαρμόζεται ένα σύστημα άμεσης Δημοκρατίας με την προβολή στο διαδίκτυο για δημόσια διαβούλευση των σχεδίων νόμων. Το επόμενο βήμα μήπως θα είναι να ψηφίζουμε κιόλας;
    Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και την υπαγωγή σε αυτό ορισμένων κατηγοριών οφειλετών επιχειρείται να δοθεί λύση στις συνέπειες του προβλήματος και όχι στο ίδιο το πρόβλημα και το ίδιο το πρόβλημα είναι η φιλοσοφία και τα κριτήρια των τραπεζών για την αντιμετώπιση των πελατών τους.Οι τράπεζες εφαρμόζουν μια καταχρηστική και σαράφικη και τοκογλυφική πρακτική. Προσπαθούν να προσελκύσουν πελάτες με καταναλώτικα και πιστωτικές κάρτες με συνεχείς οχλήσεις και τηλέφωνα.
    Ετσι πολλές φορές άνθρωποι που δεν χρειάζονται καταναλωτικά και κάρτες, μη έχοντας γνώση και πείρα του τραπεζικού συστήματος μπλέκουν στα γρανάζια του πιστωτικού-καταναλωτικού συστήματος που προβάλλει νέα πρότυπα και αναλαμβάνουν υποχρεώσεις πέραν των οικονομικών δυνατοτήτων τους, πράγμα που με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί στην χρεοκοπία.Η επέμβαση του κράτους σε αυτόν τον τομέα θα μπορούσε να προέλθει μέσω των κρατικών τραπεζών και αλλαγής στον τρόπο αξιολόγησης υπέρ του κοινωνικού συνόλου. Ετσι και οι ιδιωτικές τράπεζες θα αναγκαστούν να συμμορφωθούν για να διατηρήσουν το μερίδιο της αγοράς.

  • 28 Οκτωβρίου 2009, 12:00 | Dreamdaylost

    τι σημαίνει «περιορισμένη σε έκταση επαγγελματική δραστηριότητα»?

    Να γίνει ξεκάθαρο πως ορίζεται! Μην αφήνεται παραθυράκια στα λαμόγια επαγγελματίες φεσαδόρους και τους επικύνδυνους αφελείς ξευτοεπαγγελματίες που φαλήρησαν από αποκλειστικά προσωπική αποτυχία τους να εκμεταλλεύονται τους εκάστοτε νόμους!

    Προτείνω να μην αφορά καθόλου επαγγελματική δραστηριότητα!

    Αν κάποιος είχε περιορισμένη επαγγελματική δραστηριότητα θα μπορούσε να ταυτίζεται με έναν καλά αμοιβόμενο ιατρό ή δικηγόρο που απλά κατάφερε να μην εκδίδει καθόλου αποδείξεις (με αποτέλεσμα να φαίνεται ως μικρός κακομοίρης επαγγελματίας) και παράλληλα να φεσώσει και καμιά δεκαριά τράπεζες (των οποίων τις αποτυχημένες χρηματοδοτήσεις επιδοτεί ο μέσος καλοπληρωτής Έλληνας)?

    Αν θεωρείται ότι μας έλειπε ένας τέτοιος νόμος, τότε μάλλον έχετε ορίσει λάθος τις προτεραιότητες σας!

    Γιατί πιο πριν έπρεπε να εφαρμόσετε καλύτερα τους νόμους και τους κανονισμούς της Τράπεζας της Ελλάδος σχετικά με όλους εκείνους τους υπεύθυνους τραπεζών που ενέκριναν τις άθλιες χρηματοδοτήσεις τους παρουσιάζοντας τες ως βιώσιμες (προκειμένου να εξασφαλίσουν το ετήσιο bonus αμοιβών τους και την θεσούλα τους) και αντί να προωθούν τον λευκό τειρεσία (ώστε καμία τράπεζα να μην εκδίδει δάνειο σε επικίνδυνους υποψήφιους κακοπληρωτές που απλά εκμεταλλεύονταν ένα σύστημα για να εξασφαλίσουν μια ωραία τηλεόραση και ένα καλό αμάξι) προωθούσαν την black list (με όλες τα απαράδεκτα χαρακτηριστικά που έχουμε όλοι μας ακούσει για την λειτουργία του ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ).

  • 28 Οκτωβρίου 2009, 12:10 | Dreamdaylost

    τι σημαίνει «περιορισμένη σε έκταση επαγγελματική δραστηριότητα»?

    Να γίνει ξεκάθαρο πως ορίζεται! Μην αφήνεται παραθυράκια στα λαμόγια επαγγελματίες φεσαδόρους και τους επικύνδυνους αφελείς ξευτοεπαγγελματίες που φαλήρησαν από αποκλειστικά προσωπική αποτυχία τους να εκμεταλλεύονται τους εκάστοτε νόμους!

    Προτείνω να μην αφορά καθόλου επαγγελματική δραστηριότητα!

    Αν κάποιος είχε περιορισμένη επαγγελματική δραστηριότητα θα μπορούσε να ταυτίζεται με έναν καλά αμοιβόμενο ιατρό ή δικηγόρο που απλά κατάφερε να μην εκδίδει καθόλου αποδείξεις (με αποτέλεσμα να φαίνεται ως μικρός κακομοίρης επαγγελματίας) και παράλληλα να φεσώσει και καμιά δεκαριά τράπεζες (των οποίων τις αποτυχημένες χρηματοδοτήσεις επιδοτεί ο μέσος καλοπληρωτής Έλληνας)?

  • 28 Οκτωβρίου 2009, 11:03 | Γιώργος Καμμένος

    Η νέα κυβέρνηση κάνει ένα θετικό βήμα για να αναστήσει νεκρούς! Το θέμα είναι να μην τους χάσουμε, όχι μόνο να τους αναστήσουμε! ΑΜΕΣΗ αναπροσαρμογή των επιτοκίων χορηγήσεων θα βοηθήσει αποφασιστικά. Κυρίες και Κύριοι της Κυβέρνησης, αποφασίστε τι σημαίνει τοκογλυφία! Ελέγχετε αγορανομικά τα αγγουράκια και τα κολοκυθάκια στις λαϊκές και αφήνετε τα ληστρικά ινστιτούτα, τις τράπεζες, να ανακοινώνουν υπερκέρδη με επιτόκια μέχρι 20+% στις πιστωτικές κάρτες με euribor 1%! Πόσο επιτέλους spread κέρδους, πόσο επιτέλους premium κινδύνου; Νομοθετημένος ορισμός της τοκογλυφίας λοιπόν! ΝΤΡΟΠΗ για τους προηγούμενους που πούλησαν τη συνείδησή τους και τους παρόντες αν δεν κάνουν τίποτα! ΤΩΡΑ!

  • 28 Οκτωβρίου 2009, 11:04 | ΚΟΥΝΑΒΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

    Πιστεύω ότι θα πρέπει να γίνει άμεση αναφορά στο άρθρο 1 ότι ο νόμος εφαρμόζετια για τις οφειλές φυσικών προσώπων σε πιστωτικά ιδρύματα για κάθε είδους δανειακές υποχρεώσεις (καταναλωτικά, στεγαστικά, πιστωτικές κάρτες κλπ).
    Επίσης θα πρέπει να οριστεί πλαφόν απευθείας συμμετοχής στη ρύθμιση π.χ. οι οφειλέτες που οι ετήσιες δανειακές υποχρεώσεις τους ξεπερνούν το 40% του εισοδήματός τους (βασική αρχή δανειοδότησης σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος που μάλλον δεν εφαρμόστηκε ποτέ από τις τράπεζες).
    Στην παρ. 2 θα πρέπει να επεκταθεί η εφαρμογή του νόμου σε όλες τις οφειλές (ληξιπρόθεσμες ή μη). Υπάρχουν περιπτώσεις οφειλετών που για να πληρώσουν τις οφειλές τους δανείζονται συνεχώς (κυρίως μέσω πισττωτικών καρτών)αυξάνοντας σημαντικά το χρέος τους ενώ παραμένουν ενήμεροι.

  • 28 Οκτωβρίου 2009, 11:28 | Γιώργος Καμμένος

    Σε σωστή κατεύθυνση οι τελευταίες κινήσεις της νέας κυβέρνησης σχετικά με το παρόν θέμα. Μυρίζει όμως αδυναμία, μεγάλα λόγια του πρωθυπουργού «δε χρωστάω σε κανέναν» και υπαναχωρήσεις. Κύριε Πρωθυπουργέ, δυστυχώς χρωστάτε στις τράπεζες -και πολλά. Στις τράπεζες στηρίζετε την ευέλικτη, γρήγορη χρηματοδότηση των ελλειμμάτων. Και πάντοτε οι τράπεζες διαπλέκονται με την εξουσία. Λοιπόν εδώ θα φανεί η αποτελεσματικότητά σας και η -ελληνιστί- «μαγκιά» σας. Και Θα εξασφαλίσετε την 8-ετία! Και θα ανασάνει η αγορά! Σε τι αναφέρομαι ακριβώς; Στις πιστωτικές κάρτες! Μαζί με ένα αξιοπρεπές premium για τον κίνδυνο 5% !!! επιτόκια πάνω 10%, θέλετε 12%, είναι τοκογλυφικά τη σημερινή εποχή με το euribor εδώ που είναι. Επιβάλλεται η άμεση συμμόρφωση των ληστρικών ινστιτούτων, ΑΜΕΣΗ! Και κάτι ακόμη: Όλα αυτά τα «συμμάζεμα», «όλα σ’ένα», «άρση βαρών» κλπ έχετε επιχειρήσει να τα πάρετε; Είναι σε μεγάλο βαθμό βιτρίνα, δύσκολα τα δίνουν οι τράπεζες ακόμη και σε υπερσυνεπείς πελάτες. Λοιπόν μαζέψτε τους τοκογλύφους ή με νομοθετημένες, ξεκάθαρες επεμβάσεις υπερ των πολιτών ή με εξαντλητική φορολόγηση των υπερκερδών τους. Ή μήπως «χρωστάτε» κι εσείς; Θα χαρώ για ένα σχόλιο!

    ΥΓ Και η «δική σας» Εθνική ενημέρωσε τους πελάτες της για αυτόματη αναπροσαρμογή των επιτοκίων των καρτών με βάση το euribor μηνός. Τώρα; Τώρα που μόνο προς τα πάνω μπορούν να κινηθούν τα επιτόκια; Μη μένετε θεατές και εν δυναμει συνένοχοι! Θα εξευτελιστείτε κι εσεις!

  • 28 Οκτωβρίου 2009, 11:22 | SAKIS

    Ευχαριστώ για το βήμα που μου δίνετε.
    Τα μέτρα αυτά θα ανακουφίσουν πολλούς σίγουρα. Επίσης θα δώσουν την ευκαιρία σε πολλούς απατεώνες να επωφεληθούν της ρύθμισης και να αισχροκερδίσουν (εννοώ κυρίως τις τράπεζες). Όμως όλα αυτά είναι ασπιρίνες για την οικονομική δυσπραγία των πολιτών αυτής της χώρας.
    Μερικές φορές προβληματίζομαι αν είστε τόσο ανίκανοι εσείς οι άρχοντες αυτού του τόπου και δεν βλέπετε το αυτονόητο που μπορεί να βελτιώσει τα πράγματα. Το αυτονόητο είναι ένα καιμόνο ένα: ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΞΟΥΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ. Αυτό βέβαια προυποθέτει ότι το κράτος θα αναλάβει να δημιουργήσει το πλαίσιο εκείνο που θα κάνει τα προϊόντα μας ανταγωνιστικά. Για να γίνει όμως αυτό πρέπει να συγκρουστεί με τα συμφέροντα. Τα συμφέροντα θέλουν να εισάγουν για να αισχροκερδούν. Έτσι παραγκωνίζεται η ελληνική παραγωγή.
    Παράδειγμα:
    ελληνικό προϊόν: 10 ευρώ
    εισαγόμενο: 7 ευρώ
    Στο εισαγόμενο ο εισαγωγέας έβγαλε το κέρδος του αλλά τα 7 ευρώ βγήκαν από τη χώρα. Στο ελληνικό πληρώσαμε λίγο ακριβότερα το προϊόν αλλά όλα τα χρήματα μείναν στη χώρα που σημαίνει ότι κερδίζει το κράτος από το ΦΠΑ, δουλεύουν οι μονάδες παραγωγής άρα μειώνεται η ανεργία, αυξάνεται το ΑΕΠ κ.τ.λ.
    ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΑΠΛΟ
    ΕΛΕΞΤΕ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΔΩΣΤΕ ΚΙΝΗΤΡΑ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ

  • Αγαπητή κυρία υπουργός
    Πέρα από τα μπράβο που ακολουθείτε απαρέγκλιτα την διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης και μια και το ζητούμενο είναι ιδέες και προτάσεις θα ήθελα να ξεκινήσω ένα βήμα πριν το νομοσχέδιο.Στο σημείο που δημιουργούνται τα χρέη.
    Τα χρέη στο μεγαλύτερο μέρος των νοικοκυριών οφείλονται στην άστοχη ως και μη ικανή διαχείριση των προσωπικών οικονομικών, στην αδυναμία να βρουν εργασία τα μέλη τους με αποτέλεσμα τις προσωπικές επιχειρήσεις-περιπέτειες και φυσικά σε κακές προσωπικές στιγμές.
    Αν και δεν μπορείτε να κάνετε κάτι για το τρίτο σκέλος για τα δύο πρώτα σίγουρα μπορείτε.
    Το ζητούμενο λοιπόν δεν είναι να θεραπεύουμε συνεχώς το αποτέλεσμα αλλά την αιτία που το δημιουργεί.
    Πως είναι δυνατόν να παίρνει κάποιος δάνειο όταν τα εισοδήματά του δεν του φτάνουν είτε να επιζήσει είτε να το αποπληρώσει; Αυτή είναι η βασική ερώτηση που πρέπει να απαντηθεί. Οι όροι λοιπόν παροχής καταναλωτικών δανείων πρέπει να βασίζονται και να αποτελούν ποσοστό μόνο των εισοδημάτων και αυτό μπορεί να επιτευχθεί όταν όλες οι συναλλαγές, πάνω έστω από ένα ποσό (100 ή 200 ευρώ) αλλά και ενοίκια και άλλα πάγια έξοδα περνάνε μέσω των τραπεζών. Έτσι τα πραγματικά στοιχεία των εξόδων θα είναι γνωστά στις τράπεζες και δεν θα μπορούν να αποκρυβούν.Αποτέλεσμα τα δάνεια να δίνονται με βάση τα πραγματικά στοιχεία.
    Στο δεύτερο κομμάτι αυτό της εργασίας θέλω να τονίσω τα εξής:
    Αν κάποιος έχει μια μικρή εμπειρία της αγοράς μπορεί κάλλιστα να δει ότι το μεγαλύτερο τμήμα των ανθρώπων που προσπαθούν μέσα στην αγωνία τους για το αύριο να στήσουν μια υποτυπώδη επιχείρηση για να επιβιώσει δεν έχει ούτε τα αναγκαία χρήματα ούτε και τις αναγκαίες γνώσεις γι’ αυτό με αποτέλεσμα την τελική αποτυχία και φυσικά την υπερχρέωση.
    Αν λοιπόν μπουν αυστηροί κανόνες που να βασίζονται σε πραγματικά κριτήρια θα πάψουν οι τράπεζες να δίνουν(έδιναν τουλάχιστον πριν) ανεξέλεγκτα δάνεια αλλά και να χρηματοδοτούν (άλλη μια πονεμένη ιστορία)υποχρεωτικά μέσα από αντικειμενικές προϋποθέσεις τις αξιόλογες νέες προσπάθειες. Έτσι ώστε να αυξάνεται το ποσοστό επιτυχίας τους.

  • 28 Οκτωβρίου 2009, 11:40 | ακις

    ΑΣ ΠΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΠΡΟΣ ΣΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΘΑ ΜΠΛΕΞΕΤΕ ΤΟΝ ΚΑΘΕ ΚΑΚΟΜΟΙΡΟ ΜΕ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ?ΜΕΤΑ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΝΑ ΨΗΦΙΣΕΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΟΝ ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΞΕΜΠΛΕΓΜΑ. ΑΠΛΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΙΤΑΛΟΥΣ Ή ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟ ΚΑΝΑΝ ΜΗΝ ΤΑ ΜΠΛΕΞΕΤΕ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ Η ΠΕΙΡΑ ΜΟΥ ΑΥΤΟ ΜΕ ΕΧΕΙ ΔΙΔΑΞΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΤΙ ΜΑΛΛΟΝ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΠΛΕΞΕΙΜΟ
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ

  • 28 Οκτωβρίου 2009, 10:37 | Γιάννης Σ.

    Πιστευω οτι χρειαζονται πολλες διευκρινησεις ετσι ωστε να μην υπαρχει χωρος για παραθυρακια (υπερ τραπεζων παντα που θα ερμηνευουν καποιες διαταξεις οπως τους βολευει).
    Για να γινω πιο συγκεκριμενος (προσωπικη περιπτωση), το αρθρο που αναφερεται στην προστασια κυριας κατοικιας δεν αναλυει την περιπτωση η κατοικια να εχει βαρη (στεγαστικο δανειο) σε ποιο σταδιο ειναι η αποπληρωμη του δανειου, αν θα πρεπει να συνυπολογιστει στα περιουσιακα στοιχεια, κλπ…

  • 28 Οκτωβρίου 2009, 10:08 | stefanos

    ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΙΝΕΤΕ ΛΟΓΟ ΠΡΙΝ ΠΑΡΕΤΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ. ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΜΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΕ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΑ ΛΟΓΙΑ.
    Η ΠΡΟΤΑΣΗ Η ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΗΕΞΗΣ.ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΟΤΑΝ Ο ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΗΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΒΓΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ(ΟΧΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΙΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΤΟΥ)ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΕΥΣΤΑΘΟΥΝ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟ ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΟΒΑΛΟΥΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ ΤΙ ΜΟΡΦΗΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΔΑΝΕΙΟ
    (ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΟ-ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟ-ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ)ΑΣ ΟΝΟΜΑΣΘΕΙ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ(ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΟΥ)
    ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΕΙ ΤΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΕ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΤΟΥ.ΣΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ ΘΕΛΟΥΜΕ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΝΤΑ ΜΑΣ.
    ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΑΤΩ ΚΑΤΩ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΟΠΩΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΝΑ ΔΙΑΘΕΣΟΥΜΕΤΟ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ ΜΑΣ ΚΙ ΟΧΙ ΝΑ ΜΑΣ ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΟΥΝ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΑ ΤΗΝ ΟΦΕΙΛΗ ΜΑΣ.ΤΗΝ ΞΕΡΟΥΜΕ.
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • 28 Οκτωβρίου 2009, 10:59 | Μάκης Παπαθανασίου

    Τα υπουργεία και οι υπηρεσίες ειναι γεμάτα από νομικούς συμβούλους που οι περισότεροι είναι αργόσχολοι.
    Συντρόφισσα υπουργέ, μπορεί να εξεταστεί το ενδεχόμενο να αναλάβουν αυτοί την εκπροσώπιση των πολιτών, αφού ηδη αμοίβονται?
    Γνωρίζετε πως αυτοί οι συμπολίτες μας βρίσκονται σε πολύ άσχημη οικον. κατάσταση.
    Και κάτι ακόμη.
    Μην χαριστείτε σε κανένα μπαταχτζή. Σε ΚΑΝΕΝΑΝ. Μόνον σε ανθρώπους που αποδεδειγμένα αδυνατούν να ανταποκριθούν.

  • 28 Οκτωβρίου 2009, 10:24 | K.Frangos

    Συγχαρητήρια για την δημόσια διαβούλευση που εγκαινιάσατε.
    Ομως οι εγκέφαλοι αυτού του νομοσχεδίου και οι εισηγητές του πρέπει να ειναι τουλάχιστον αρωστημένοι. Ποιός ισχυρίζεται οτι η ισχύουσα νομοθεσία και η σωρεία καταδικαστικών δικαστικών αποφάσεων δεν έπρεπε να προστατεύουν τους καταναλωτές?
    Γιατί το δίκαιο δεν εφαρμόζεται ή εφαρμόζεται επιλεκτικά?
    Γιατί δεν επιμένετε στην γρήγορη και – με ανέξοδη για τους πολίτες διαδικασία – σωστή εφαρμογή των νόμων , την εκτέλεση των καταδικαστικών για τις τράπεζες αποφάσεων και τη ταχεία απονομή της δικαιοσύνης?
    Γιατί δεν επεμβαίνετε στην τήρηση της δεοντολογίας του τραπεζικού συστήματος?
    Πόσα φυσικά πρόσωπα εμπλέκονται ως εγγυητές για επιχειρηματικά δάνεια χωρίς να πρέπει?
    Γιατί οι τράπεζες έχουν μετατρέψει πολλά μακροχρόνια στεγαστικά δάνεια σε βραχυπρόθεσμα επιχειρηματικά ?
    Γιατί οι τράπεζες διατηρούν στα χρηματοκιβώτια τους παράνομες μεταχρονολογημένες επιταγές και τις εμφανίζουν για είσπραξη ακόμα και πρίν τη λήξη τους?
    Γιατί οι τράπεζες παρά τις υπέρογκες υπερκαλύψεις και εγγυήσεις – οικίες και ακίνητα – που διαθέτουν καταγγέλλουν για ψήλου πήδημα συμβάσεις και απαιτούν άμεση καταβολή του υπολοίπου , εν γνώσει τους οτι κάτι τέτοιο είναι αδύνατο αφού το ακίνητο είναι δεσμευμένο και κατα συνέπεια υποτιμημένο, με καταστροφικές για τον οφειλέτη συνέπειες?
    Ελπίζω κ. Υπουργέ οτι όλα τα παραπάνω και …άλλα πολλά θα σας βοηθήσουν, προκειμένου να στραφείτε σε γρηγορότερες και αποτελεσματικότερες λύσεις τόσο για τη προστασία των δανειοληπτών και την άρση ,της με αποκλειστική υπαιτιότητα των τραπεζών και του χρηματοπιστωτικού συστήματος της αδικίας σε βάρος των φερόμενων οφειλετών ( στην ουσία ανίσχυρων θυμάτων ) και την δημιουργία του επιθυμητού κλίματος εμπιστοσύνης των πολιτών που θα οδηγήσει
    (επαναφέρει ?) στην εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.

  • 28 Οκτωβρίου 2009, 10:23 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ, ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

    ΠΑΡ. 1
    Ο όρος «χρέη» είναι τόσο ευρύς που εύκολα μπορεί να ξεφύγει απο την βούληση του νομοθέτη. Χρέος είναι και η οφειλή αποζημίωσης σε θύμα τροχαίου, με δικαστική απόφαση, με υπαίτιο έναν π.χ. συνταξιούχο. Με την διατύπωση του νόμου μπορεί να υπαχθεί και αυτός. Χρέος επίσης είναι και οι οφειλές για δίδακτρα, επισκευές και ανέγερση κατοικιών, ιδιωτικές κλινικές και πολλά άλλα τα οποία ο νόμος προφανώς δεν θα ήθελε να συμπεριλάβει όμως με την κακή διατύπωσή του συμπεριλαμβάνει και αυτά !!!!
    Τι γίνεται εαν κάποιος έχει χρέη και απο εμπορική και απο ατομική δραστηριότητα ταυτόχρονα;; Εαν η περιουσία του ενταχθεί στην διαδικασία του νόμου, πώς προστατεύεται ο δανειστής της εμπορικής δραστηριότητας;; Πώς προστατεύονται επίσης δανειστές της καθημερινότητας ή των πιο πάνω παραδειγμάτων;;
    «Χρέη που προέρχονται από περιορισμένη σε έκταση επαγγελματική δραστηριότητα που δεν προσδίδει στον οφειλέτη την εμπορική ιδιότητα μπορούν ομοίως να υπαχθούν στη διαδικασία του παρόντος νόμου.» : Πώς προσδιορίζεται αντικειμενικά «η περιορισμένη σε έκταση εμπορική δραστηριότητα»;;
    Προφανώς αφού παρατίθενται ποιά χρέη εξαιρούνται, όλα τα άλλα υπάγονται!! Αρα, πέραν των πιο πάνω παραδειγμάτων, και φόροι, τέλη, δααμοί ΚΑΙ Ό,ΤΙ ΆΛΛΟ ΔΕΝ ΕΞΑΙΡΕΙΤΑΙ ΡΗΤΩΣ!!

    ΠΑΡ. 2
    Χρησιμοποιούνται γενικές έννοιες που επιδέχονται ευρεία ερμηνεία – λάστιχο. Πώς διαπιστώνεται η επαπειλούμενη ή η οριστική. Αν κατά την διαδικασία ο οφειλέτης κληρονομήσει μία τεράστια περιουσία, αίρεται η οριστικότητα;; Αν οφειλέτης είναι ο μόνος κληρονόμος πλούσιου συγγενή του, υπάρχει οριστική αδυναμία ή αυτός δεν θα ενταχθεί;; Αυτό είναι ένα μόνο παράδειγμα.

    ΠΑΡ. 3
    Αν γίνει τόσο ευρεία εφαρμογή του Πτωχευτικού Κώδικα, τότε για ό,τι δεν προβλέπεται στον παρόντα νόμο εφαρμόζονται οι διατάξεις του Πτωχευτικού Κώδικα. Αν προσπαθήσετε να εφαρμόσετε ένα υποθετικό παράδειγμα θα ανατραπεί όλη η οικονομική δομή της κοινωνίας συμπεριλαμβανομένης της καθημερινότητας!!!!!

    ΠΑΡ. 4.
    Γιατί μόνο απαλλαγή;; Ρύθμιση μπορεί και άλλη;;

    ΓΕΝΙΚΑ ΔΙΑΦΑΙΝΕΤΑΙ ΜΙΑ ΠΡΟΧΕΙΡΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΡΜΟΖΕΙ ΣΕ ΕΝΑ ΝΟΜΟΘΕΤΗΜΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟΜΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΛΑΙΣΙΟ ΚΑΝΟΝΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΝΟΥΝ ΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΕΜΠΛΟΚΕΣ ΚΑΙ ΑΔΙΚΙΕΣ, ΤΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΦΕΙΛΕΤΗ ΟΣΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΟΥΣ ΜΕ ΑΥΤΟΝ.

  • 28 Οκτωβρίου 2009, 09:06 | Μανώλης Μάλαμας

    Πολύ καλή πρώτη κίνηση σε αυτό το πρόβλημα της υπερχρέωσης των νοικοκυριών.Θα πρέπει όμως παράλληλα να υπάρχει σωστή καταναλωτική παιδία στους πολίτες.Το στοίχημα δεν είναι να προσπαθούμε να κλείσουμε τα χρέη μας, αλλά να μην έχουμε άσκοπα χρέη.Μήπως παράλληλα θα πρέπει να ξεκινήσει κάποιο πρόγραμμα καταναλωτικής αγωγής τουλάχιστον για τις νεώτερες ηλικίες, αλλά να ασκηθεί και κάποια πίεση προς τις τράπεζες να μην δείνουν αφηδώς δάνεια για καταναλωτικούς σκοπούς?

  • 28 Οκτωβρίου 2009, 09:12 | Καλαϊτζίδης Δημήτρης

    Ειμαι ελ.επαγγελματιας και εχω δανειστει απο τραπεζα περι τα 200.000,00 ευρω για μια αστοχη επιχειρηματικη κινηση.Δεν εχω κανενα περιουσιακο στοιχειο ουτε εγω ουτε η συζυγος.Αυτην τη στιγμη αποπλυρωνουμε το δανειο με πολυ μεγαλη δυσκολια και παντα με καρυστερησεις και χρεολυσια.Εχω ενα μικρο εμπορικο καταστημα του οποιου τα εσοδα εξανεμιζονται στις δανειακες μας υποχρεωσεις και στα αυστηρως απαραιτητα προς το ζειν. Ειμαστε οικογενεια με δυο μικρα παιδακια 4 και 5 ετων τα οποια υπο αυτες τις συνθηκες δε βοιωνουν υγιεις καταστασεις οικογενειακης θαλπωρης και ηρεμιας.ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΞΕΡΩ ΑΝ Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΟΥ ΥΠΑΓΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΚΑΙ ΑΝ ΟΧΙ ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΘΕΙ;

    Υ.Γ.
    ΑΝΕΠΙΤΡΕΠΤΟ ΕΝ ΜΕΣΩ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΕΙΣ ΝΑ ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΕΜΒΕΝΟΥΝ.ΜΗΠΩΣ Η ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΑΥΤΟ;

  • 28 Οκτωβρίου 2009, 09:29 | ΤΖΑΒΑΡΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ

    θα ηθελα να γνωριζω,τι μπορω να κανω σε σχεση με τα οικονομικα προβληματαα που μας προεκυψαν,δεδομενου οτι καταστραφηκαμε ολοσχερως απο την πυρκαια της αττικης στην Μαγουλα στις 20/8/09.
    εχουν περασει 2 μηνες και βρισκομαι σε απογνωση.

    ευχαριστω για το βημα που μου παρεχετε

  • 28 Οκτωβρίου 2009, 09:37 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΚΛΑΒΟΥΝΟΣ

    ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΤΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΜΕΤΡΑ ΝΑ ΕΠΕΚΤΑΘΟΥΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΙΔΙΩΤΩΝ/ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΠΡΟΣ ΤΡΙΤΟΥΣ.ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΑΠΕΤΥΧΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΜΕ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΝΑ ΕΞΟΦΛΗΣΕΙ ΤΙ ΣΦΡΑΓΙΣΜΕΝΕΣ ΤΟΥ ΕΠΙΤΑΓΕΣ ΚΑΙ ΕΦΟΣΟΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΔΥΝΑΤΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΣΜΕΝΟΣ ΝΑ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΟΚΡΑΤΗΣΗ.

  • 28 Οκτωβρίου 2009, 09:41 | Χρήστος Γ.

    Το μέτρο αυτό πρέπει να επεκταθεί άμεσα σε όλες τις επιχειρήσεις που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στις τράπεζες και που σαν συνέπεια έχει την αδυναμία τους να χρηματοδοτήσουν :
    α. Νέες Αγορές , με αποτέλεσμα την πτώση του τζίρου και των εσόδων του κράτους.
    β. Υποχρεώσεις προς το κράτος ΦΠΑ,ΙΚΑ κλπ με αποτέλεσμα την κατάρευση των εσόδων του δημοσίου
    γ. Πληρώμες Μισθοδοσίας ,δημιουργόντας κοινωνικά προβλήματα και μείωση της αγοραστικής δύναμης των πλητώμενων καταναλωτών
    δ. Υποχρεώσεις προς Προμηθευτές με αλυσιδωτές αντιδράσεις του προβλήματος ρευστότητας σε αυτούς.
    ε. Υποχρεώσεις σε μεταχρονολογημένες επιταγές – Η ΩΡΟΛΟΓΙΑΚΗ ΒΟΜΒΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ – που σταδιακά θα μετατρέψει όλες τις υγιείς επιχειρήσεις σε προβληματικές αφού κάθε επιταγή που σφραγίζεται δημιουργεί δυσβάσταχτο βάρος στον κάτοχό της , που μοιραία – εάν δεν παρθούν άμεσα μέτρα – συμπαρασύρεται σε ένα άτυπο ΧΟΡΟ ΤΟΥ ΖΑΛΟΓΓΟΥ προς τον γκρεμό , που στο τέλος ποιος θα μείνει όρθιος ;
    στ. Την αδυναμία του κράτους και των λοιπών φορέων του ,δημοτικές και νομαρχιακές αρχές να πληρώσουν έγκαιρα τις οφειλές τους.
    Κύριοι ,
    α. ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΙΣ ΑΡΜΕΓΟΥΝ ΔΕΝ ΤΙΣ ΑΦΗΝΟΥΝ ΝΑ ΨΩΦΗΣΟΥΝ ΤΗΣ ΠΕΙΝΑΣ
    β. ΠΛΗΡΩΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΛΗΞΙΟΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΣΑΣ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝΩΘΕΙ Η ΑΓΟΡΑ
    γ. ΚΑΝΤΕ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ
    δ. ΔΩΣΤΕ ΚΙΝΗΤΡΑ ΣΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ -ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΤΙΣ ΔΙΩΧΝΕΤΕ ΜΕ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ
    ε. ΚΑΤΑΡΓΕΙΣΤΕ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΧΡΗΜΑ ΕΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΝΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΕΤΕ ΤΗΝ ΦΟΡΟ-ΕΙΣΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΚΑΤΑΡΓΟΝΤΑΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΤΗΝ ΕΜΜΕΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ – ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΗΣ ΑΜΕΣΗΣ , ΦΟΡΟΛΟΓΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΥΙΟΘΕΤΟΝΤΑΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΜΕ ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΟΠΟΥ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΘΑ ΛΑΒΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟΜΑΤΑ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΧΩΡΙΣ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ Η Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΝΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΕΦΟΡΙΕΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ Η ΦΠΑ.
    ΦΥΣΙΚΑ ΑΥΤΟ ΒΕΒΑΙΑ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΟ ΟΡΙΣΤΙΚΟ ΤΕΡΜΑ ΣΤΙΣ ΜΙΖΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΟΜΠΙΝΕΣ , ΤΟ ΑΝΤΕΧΕΤΕ ; O ΑΠΛΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ , ΝΑΙ!!!

    Η ΚΑΤΑΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑΤΗ!!! ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΤΟΥ ΤΟΥΝΕΛ

  • 28 Οκτωβρίου 2009, 09:39 | Κωνσταντίνος

    Προσοχή στους πονηρούς οι οποίοι θα μεταβιβάσουν περιουσίες σε συγγενείς ώστε να μπορέσουν ως άποροι πλέον να χαρούν τα χαρισμένα.

  • 28 Οκτωβρίου 2009, 09:02 | AKALIPTOS

    ΕΙΜΑΙ 35 ΧΡΟΝΩΝ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΕΑ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΩ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΕΠΙΠΛΩΝ. ΣΦΡΑΓΙΣΤΙΚΑ ΤΟ 2006 ΚΑΙ Η ΜΗΤΕΡΑ ΜΟΥ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΕΓΓΥΗΤΗΣ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΜΟΥ( ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΜΟΥΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΔΕΝ ΤΑ ΕΔΙΝΑΝ ΧΩΡΙΣ ΕΓΓΥΤΗ)ΕΧΕΙ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟ ΤΥΠΙΚΑ. ΤΑ 100.000 ΕΥΡΩ ΠΟΥ ΗΤΑΝ Η ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΜΟΥ ΩΣ ΑΝΟΙΧΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ,ΕΓΙΝΑΝ 120.000 ΟΤΑΝ ΕΓΙΝΕ ΤΟ ΔΑΝΕΙΟ ΑΠΑΙΤΕΙΤΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ, ΚΑΙ ΜΕ ΔΟΣΗ 1350 ΕΥΡΩ ΤΟ ΜΗΝΑ.ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΟΣΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΗΣΩ ΜΗΝΙΑΙΩΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑ ΝΑ ΔΩ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΕΤΣΙ ΤΟ ΔΑΝΕΙΟ ΕΓΙΝΕ 145.000 ΧΙΛΙΔΕΣ ΕΥΡΩ. ΤΑ 100.000 ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΟ, ΚΑΙ ΤΑ 45.000 ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟ, ΜΕ ΔΟΣΗ 980 ΕΥΡΩ ΣΥΝΟΛΟ. ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟ ΜΕ 5,6% ΕΠΙΤΟΚΙΟ Η ΔΟΣΗ ΕΙΝΑΙ 275 ΕΥΡΩ, ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΟ ΤΩΝ 100.000 ΕΥΡΩ ΜΕ 9,5% ΕΠΙΤΟΚΙΟ Η ΔΟΣΗ ΕΙΝΑΙ 705 ΕΥΡΩ.
    — ΠΩΣ Ο ΝΟΜΟΘΕΤΗΣ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΔΕΧΕΤΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΟ 100.000 ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΥΠΟΘΗΚΕΥΤΗ ΑΚΙΝΗΤΟ ΑΞΙΑΣ 250.000 ΕΥΡΩ, ΑΠΟ ΠΟΥ ΑΠΟΡΕΕΙ Η ΕΠΙΣΦΑΛΕΙΑ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΔΑΝΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΧΕΙ 9,5%.
    — ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΟΧΡΕΩΘΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΟΤΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΥΠΟΘΗΚΗ ΣΕ ΑΚΙΝΗΤΟ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΚΔΟΣΟΥΝ ΤΕΤΟΙΟ __ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΟ__.

    ΣΤΟ ΑΝΤΙΠΟΔΑ ΣΥΜΠΟΛΙΤΗΣ ΜΟΥ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΝ ΚΑΙ ΠΗΡΕ ΤΟ ΔΑΝΕΙΟ ΤΟΥ ΤΕΜΠΕ 300.000 ΕΥΡΩ. ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΤΟ ΕΒΑΛΕ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑΣ ΘΑ ΤΟΥ ΜΕΙΝΟΥΝ 35.000 ΕΥΡΩ.

  • 28 Οκτωβρίου 2009, 09:14 | Κοβατσιαδης Στεργιος

    Αυτο επρεπε να είχε γινει από καιρό…τρεις φορες φορές μπορει ο πολιτης στις Ηνωμένες Πολιτειες να πτωχευσει..και στην Ευρώπη επισης..ομως μεχρι να γινει νομος του κρατους ΝΑ ΠΑΓΩΣΟΥΝ ΟΙ ΠΛΕΙΣΤΤΗΡΙΑΣΜΟΙ ΕΣΤΩ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ… ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΟΙ ΕΙΣΠΡΑΚΤΟΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΤΩΝ 28ΔΙΣ ΤΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ…δηλαδη με καινουρια δανεια να αποπληρωθουν τα παλια μικρα χρεη, κα να αυξηθουν τα πιστωτικα ορια των καταναλωτικων και καρτων σε πρωτη φαση προκειμενου να αναθερμανθει η καταναλωση..Μειωστε στο 1/2 τους μισθους τωνGOLDEN BOYS ΤΩΝ ΔΕΚΟ Ωστε με αυτα τα χρηματα να ιδρυθει το ταμειο απο οπου οι τραπεζες θα παιρνουν τα υπολοιπα χρηματα των χρεων των νοικοκυρριων που παραγραφονται…Τελος δωστε κουπονια των δεκα χιλιαδων ευρω και πανω 15 20 25 30 35 40 45 50..στα επιμελητηρια απο το ΤΕΠΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΕΣΠΑ ωστε αμμεσα χωρις τη μεσολαβηση των τραπεζων να δινονται απ ευθειας στις πολυ μικρες επιχειρησεις οπου θα εξαργυρονονται στις τραπεζες απο τους κατοχους αυτων μικροεπιχειρηματιες..κριτηριο η υπαρξη τις επιχειρησεις στο μητρωω του επιμελητηριου.η εναρξη δραστηριοτητας στην εφορια ..και η κατθεση των συγκετρωτικων καταστασεων ΦΠΑ ΤΩΝ ΕΛΕΥΤΑΙΩΝ 2 ΕΤΩΝ ανεξαρτητος κερδων η ζημιων χρησης..αυτοσυμβαινει στηνιρλανδια στην αμερικη και αλλου…

  • 28 Οκτωβρίου 2009, 08:01 | GEORGIOS ALIMISSIS

    ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΠΛΟΥΣΤΕΡΕΣ ΛΥΣΕΙΣ
    ΓΙΑ ΝΑ ΧΡΩΣΤΑ ΚΑΠΟΙΟΣ ΜΙΣΘΩΤΟΣ ΜΕ 2 ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΤΑ ΓΝΩΣΤΑ ΕΞΟΔΑ ….ΕΝΟΙΚΙΟ ΦΡΟΝΤΗΣΤΗΡΙΑ …. ΔΙΑΤΡΟΦΗ….Κ.Λ.Π. ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΔΑΝΕΙΑ
    ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΥΜΕΝΑ ….. ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΜΕΣΕΣ ΛΥΣΕΙΣ..ΕΙΡΙΝΟΔΙΚΕΙΑ…ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ…ΕΜΠΟΔΙΑ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΚΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ…Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ…ΜΟΝΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΑΜΕΣΗ..ΚΑΙ ΡΙΖΙΚΗ ΛΥΣΗ
    ΜΕ ΑΥΣΤΗΡΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΥΓΕΡΓΕΤΙΘΕΝΤΩΝ ΓΙΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΔΑΝΕΙΑ…..
    Ο ΑΠΛΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΑΥΤΟΣ ΧΡΩΣΤΑ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΤΑ ΑΔΙΕΞΟΔΑ…ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ..ΝΑ ΜΠΛΕΞΕΙ… ΜΕ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ…ΚΑΙ..ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ..

  • 28 Οκτωβρίου 2009, 08:52 | ΝΤΕΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

    ΓΕΝΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ
    Η προσπαθεια οποσδηποτε ειναι πολυ καλη. Εκει όμως που πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη προσοχη είναι και στις επιχειρησεις και συγκεκριμένα εκείνες που λόγω της οικονομικής κρίσης δεν μπόρεσαν να ανταπεξέλθουν και βρέθηκαν στην μαύρη λίστα των Τραπεζών.Η ρύθμιση λοιπόν των χρεών ναι μεν τις ανακουφίζει προσωρινα αλλά πρέπει με κάποιο τρόπο να μπορέσουν να κινηθούν ξανά.
    Το πρόβλημα θεωρώ ότι είναι βαθύτερο και πρέπει να δοθεί λύση ουσίας.
    Προτείνω λοιπόν την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσδεων οι οποίες πρίν την κρίση ήταν βιώσιμες και συνεπείς.
    Αυτο το μέτρο σίγουρα θα αναθερμάνει την αγορά και θα διαπιστωθεί η αξιοπιστία της κάθε επιχείρησης.
    Συμπερασματικά λοιπόν θα έλεγα ότι καλή η προσωρινή ανακούφιση αλλά πρέπει να δούμε και την συνέχεια.

  • 28 Οκτωβρίου 2009, 07:54 | ΠΡΑΤΣΙΝΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    Αδικία για τις επιχειρήσεις η εξαίρεση τους απο το παρόν νομοσχέδιο .Δυο απλά λόγια για να το δικαιολογήσω.Οι επιχηρήσεις και ειδικότερα οι μικρομεσέες ειναι αυτές που παράγουν τον πλούτο στην Ελλάδα.Απασχολούν τους περισσότερους εργαζομένους ,πληρώνουν Φ.Π.Α .εισφορές στο ΙΚΑ στο ΤΕΒΕ, ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ και δίνοντας εργασία σε τόσο κόσμο βοηθάν στην κατανάλωση .Εαν αυτές όλες οι επιχηρήσεις δεν βοηθηθούν, οι οποίες ήδη ασφυκτιούν μοιραία η ανεργία θα διογκοθεί και τότε ότι μέτρα και να παρθούν δε θα αποδώσουν.Συγχαρητήρια για την δυνατότητα που δίνεται στον πολίτη να συμμετάσχει και να παρατηρήσει.

  • 28 Οκτωβρίου 2009, 07:47 | Μάκης Παπαθανασίου

    Ζευγάρι με 2 παιδιά που σπουδάζουν, εργαζόμενοι και οι 2 , αγόρασαν μέσω ΟΕΚ και τράπεζας πρώτη κατοικία με συνιδιοκτησία(50% εξ αδιαιρέτου). Δίχως άλλο περιουσιακό στοιχείο. Ο άντρας εγκατέλειψε την οικογένεια και στο σπίτι έμεινε η γυναίκα με τα 2 παιδιά που σπουδάζουν.
    Το μηνιαίο εισόδημα της συζύγου ανέρχεται σε 800 ευρώ. Προφανώς υπάρχει παντελής ΑΔΥΝΑΜΙΑ να ανταποκριθει στις υποχρεώσεις της. Αλλο δάνειο δεν υπάρχει.
    Τι γίνεται σε αυτή τη περίπτωση κ. Υπουργέ?

  • 28 Οκτωβρίου 2009, 07:00 | Δημητρακόπουλος Γιάννης

    Συγχαρητήρια για την δημόσια διαβούλευση που εγκαινιάσατε η συμμετοχή των πολιτών στα θέματα που μας αφορούν είναι κάτι που πραγματικά χρειαζόταν. Κατα αρχήν κατοικώ σε τουριστική περιοχή όπου δυστυχώς το μαύρο χρήμα είναι πραγματικά πολύ. Μόλις ανακοινώθηκε το νομοσχέδιο προ μηνών οι κατέχοντας του τόπου μου που διαθέτουν λογαριασμούς εκατοντάδων χιλιάδων € και παρουσιάζουν στις εφορίες μόνο ένα μικρό κλάσμα αυτών άρχισαν να τρίβουν τα χέρια τους γιατί το εξέλαβαν σαν ότι το κράτος θα τους χαρίσει ένα σωρό λεφτά. Πως θα γίνει αυτό; Οι περισσότεροι απασχολούν τα παιδιά τους στις επιχειρήσεις τους, ταβέρνες, καφετέριες μαγαζιά τουριστικών ειδών κλπ ανασφάλιστους και φαίνονται σαν άνεργοι στη εφορία, σε συνεννόηση λοιπόν με του τραπεζικούς που συνεργάζονται χρόνια τώρα θα βγάλουνε δάνεια 50-100-150 χιλιάδων € στο κάθε παιδί τους τα οποία αργότερα θα βρεθούμε να τα πληρώσουμε πάλι εμείς οι φορολογούμενοι όπως κάνουμε και με τους φόρους τους που δεν πληρώνουν. Και επειδή το μαύρο χρήμα στην Ελλάδα είναι πάρα πολύ, ανάλογες περιπτώσεις υπάρχουν πολλές σε τουριστικές ή μη περιοχές. Σε άλλες χώρες που έχει εφαρμοστή με επιτυχία το μέτρο δεν υπάρχει μαύρο χρήμα και έτσι αποφεύγεται η στρεβλή χρήση του. Πιστεύω πως πρέπει να βρεθεί μια δικλίδα ασφαλείας στον τρόπο διαγραφής χρεών για να μην γίνουν οι πλούσιοι πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι για ακόμα μια φορά σε αυτήν την χώρα.

  • 28 Οκτωβρίου 2009, 07:53 | ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΚΟΝΤΑΚΗΣ

    Οσον αφορά το άθρρο 1 το σημείο που είναι προς αξιολόγηση είναι η μη υπαγωγή στο άρθρο των προστίμων, των χρηματικών ποινών και των εισφορών προς ασφαλιστικούς οργανισμούς. Το κράτος επειδή νομοθετεί δεν θα πρέπει να φαίνεται ότι λειτουργεί με άδικο τρόπο και ότι προσπαθεί να δείξει κοινωνικό πρόσωπο μόνο σε ότι αφορά τον ιδωτικό τομέα. Τα χρέη προς το δημόσιο θα πρέπει να μπουν και αυτά σε μια παρόμοια διαδικασία γιατί αν κάποιος αποδεδειγμένα δεν έχει χρήματα να πληρώσει δε θα έχει ούτε για αυτες τις οφειλές. Πρέπει λοιπόν το κράτος να κάνει και εκεί μια ρύθμιση για να μπορέσει να εισπάξει ένα ποσοστό από το σύνολο.

  • 28 Οκτωβρίου 2009, 04:33 | ΘΕΟΦΙΛΟΣ

    Εξαιρετική προσπάθεια, πέρα και μακράν από τα μέχρι σήμερα πεπραγμένα.

    Η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και πολιτείας, προϋποθέτει «ήθος» και «πολιτισμό».
    Συνεχίστε…

    Ο επιχειρηματικός κόσμος περιμένει κι αυτός να αναπνεύσει..

  • 28 Οκτωβρίου 2009, 03:07 | Κωστής Κατσαμάγκος

    Το νομοσχέδιο κινείται συνολικά προς την σωστή κατεύθυνση. Αλλά το κράτος ακόμα μια φορά παρουσιάζεται να μεροληπτεί σε βάρος του επιχειρηματικού κόσμου και σε όφελος του δημοσίου.
    Γιατί οι προτεινόμενες ρυθμίσεις να εξαιρούν τα πρόστιμα, τις χρηματικές ποινές και τις εισφορές προς ασφαλιστικούς οργανισμούς? Για τους υπερχρεωμένους ιδιώτες και νοικοκυριά, οι οποίοι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, τα χρέη τους δεν είναι διαφορετικά αν είναι προς το δημόσιο ή αν είναι προς μία τράπεζα. Άρα γιατί το κράτος κάνει αυτό τον διαχωρισμό?

  • 28 Οκτωβρίου 2009, 03:10 | ΑΛΕΞΗΣ

    Αξιοτιμοι Κ. Υπουργοι και Πρόεδρε,

    Σημαντικη η ηλεκτρονικη διακυβερνηση καθως μετατρεπουμε τη πυραμιδα των ταξεων σε παραλληλη σφαιρικη τροχια.
    Αυτο που προτεινω απο τη πλευρα μου αν και το συνολο της οικονομιας της ελλαδας δεν το ξερω ολοκληρωτικα αλλα μεσα απο τα βιωματα μου θεωρω σαν υποθετικο σεναριο μετα την απαλλαγη των υπερχρεωμενων νοικοκυριων απο τον τειρεσια, ο οποιος στην ουσια ειναι μια βαση δεδομενων και διαδικασιων ληψης αποφασεων απο ανθρωπους με υποκειμενικοτητα να τεθει η εξης βαση: να δοθουν δανεια βραχυπροθεσμα στα υπερχρεωμενα νοικοκυρια με χαμηλα ονομαστικα επιτοκια και πραγματικα επιτοκια χωρις περιοδο χαριτος (το θεωρω ενα αδιαφανη μετρο γιατι εντυπωσιαζει αλλα ειναι ρισκο και η αποφαση δε πρεπει να ξεκιναει απο τη περιοδο χαριτος αλλα απο το πραγματικο οφελος επενδυσης των τραπεζων και των καταναλωτων αφετερου) και να ενισχυθουν ετσι με τα βραχυπροθεσμα δανεια τα νοικοκυρια για δεσμευση ομως μεσω επιτηρησης των αναπτυξιακων εταιρειων του δημοσιου ( εκφερω αυτη την αποψη καλοπροαιρετα και χωρις να θελω να θιξω καταστασεις αλλα για λογους αποτελεσματος στο προβλημα ) για την καλυψη των βασικων τους αναγκων δηλαδη εξοδα ανελαστικα και παγια προς υπηρεσιες δημοσιες μεχρι να καταφερουν να οργανωσουν ενα βιωσιμο νοικοκυριο. Στο σημειο αυτο πρεπει να κατανοησουμε οτι ολα τα φαινομενα της πατριδας αλλα και του πλανητη βρισκονται σε μια καθοριστικη στιγμη που πρεπει να αντιμετωπισουμε πολλες κακοτυχιες. Εν δυναμει ΜΠΟΡΟΥΜΕ. ΝΑ ΜΗ ΞΕΧΝΑΜΕ ΔΕ ΟΤΙ ΟΛΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΗ ΣΧΕΣΗ ΑΙΤΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ. η ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΓΚΛΙΣΗ ΤΟΥΣ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΣΕ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟ ΠΟΛΥ-ΜΕΤΑΒΛΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ερευνα ΤΗς ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΥΞΗΣΗς ΜΙΑς ΜΕΤΑΒΛΗΤΗς ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΕΞΑΡΤΩΜΕΝΗ Η ΠΟΛΛΩΝ ΑΛΛΩΝ ΜΕΤΑΒΛΗΤΩΝ ΕΞΑΡΤΩΜΕΝΩΝ Η ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΤΗς ΜΕΙΩΣΗΣ ΜΙΑΣ ΜΕΤΑΒΛΗΤΗΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΕΞΑΡΤΩΜΕΝΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ.Π.Χ. ΕΝΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΟ ΔΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΟΥΣ ΤΡΕΧΟΝΤΕΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΟΙΚΙΑΣ. ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΕΙ ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΘΑ ΠΡΕΙΠΕΙ ΝΑ ΧΟΡΗΓΗΘΕΙ ΔΑΝΕΙΟ εκ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΒΑΣΕΙ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟΥ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΟΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ ΚΑΙ ΕΓΓΥΗΤΗ ΟΤΙ ΤΑ ΧΡΕΗ ΑΥΤΑ ΘΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΑΝ ΚΑΙ ΕΦΟΣΟΝ ΤΑ ΧΡΕΗ ΑΥΤΑ ΒΡΑΧΥΠΡΟΘΕΜΑ ΘΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΘΕΣΟΥΜΕ ΤΗ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟΥΣ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΟΥΣ.ΕΤΣΙ ΚΑΤΑ ΤΗ ΤΑΠΕΙΝΗ ΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΣΚΕΨΗ ΘΑ ΤΟΝΟΘΕΙ Η ΑΓΟΡΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΚΑΤΩ (ΕΣΠΑ) ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΣΗ ΠΡΟς ΤΑ ΠΑΝΩ.
    ME TIS KALYTERES EYXES MOY
    ELPIZO AYTO NA BOITHISEI.

  • 28 Οκτωβρίου 2009, 02:40 | ΝΙΚΟΣ ΒΑΚΙΡΤΖΗΣ

    Καταρχην συγχαρητηρια…οποιοσδηποτε νομος κινειτε προς την κατευθυνση της ανακουφισης του ΑΔΥΝΑΜΟΥ ειναι αποδεκτος και θετικος.
    Ελπιζω να εφαρμοστει με τροπο τετοιο που να μην φαινεται οτι επιβραβευονται -οπως ειπε και καποιος παραπανω- οι «μπαταχτσήδες» αλλα οτι ελαφρυνονται απο τα οικονομικα βαρη αυτοι που το εχουν αναγκη.Προσοχη γιατι η γραμμη που χωριζει ενα καλο νομο απο ενα κακο ειναι πολυ λεπτη.
    και παλι συγχαρητηρια(καταρχην)

  • 28 Οκτωβρίου 2009, 02:00 | Tedd Ofeiletis

    Σχετικά με το πεδίο εφαρμογής «…Προϋπόθεση υπαγωγής του οφειλέτη στις διατάξεις του παρόντος νόμου είναι η οριστική ή επαπειλούμενη μη δόλια μόνιμη αδυναμία πληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρηματικών οφειλών του…», θα ήθελα να ρωτήσω:
    Τι σημαίνει «οριστική» και «μόνιμη αδυναμία πληρωμής»? Πως είναι δυνατόν να γνωρίζει ο οφειλέτης αν θα είναι μόνιμη η αδυναμία αποπληρωμής τω οφειλών του? Και επί πόσο χρονικό διάστημα θα πρέπει να αποδεικνύει κανείς ότι δεν μπορεί αντικειμενικά να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του απέναντι στις Τράπεζες?
    Κύριοι, θα πρέπει όπως επισημάνθηκε και από άλλους αναγνώστες, να υπάρχει:
    1) Θεσμοθέτηση αρμόδιας κρατικής αρχής που θα αναλαμβάνει την αίτηση του οφειλέτη που αδυνατεί να πληρώσει τις οφειλές του και απαλαγή του από οποιοδήποτε κόστος εξέτασης και διαικπεραίωσης της όλης διαδικασίας.
    2) Προσδιορισμός του συνολικού πραγματικού ποσού οφειλής (αφού δηλαδή αφαιρεθούν πιθανά έξοδα που απορρέουν από καταχρηστικούς όρους συμβάσεων δανείων και καρτών, καθώς και υπερβολικών τόκων υπερημερίας που επιβάρυναν την οφειλή καθ΄όλη την περίοδο που αδυνατεί να πληρώσει ο οφειλέτης).
    3) Προσδιορισμός ανώτατου χρονικού ορίου που θα ολοκληρωθεί η διαδικασία απαλλαγής από την οφειλή (π.χ. πενταετίας), πέραν του οποίου δεν θα έχει τη δυνατότητα το πιστωτικό ίδρυμα να κάνει καμία ενέργεια κατά του πρώην οφειλέτη.
    Θεωρώ αυτό το μέτρο εντελώς απαραίτητο, γιατί αν είναι να μπει κανείς σε μια αέναη δικαστική περιπέτεια με ασαφή χρονικό ορίζοντα, θα οδηγηθεί σε καθεστώς ουσιαστικής ομηρίας στις τραπεζικές απαιτήσεις και φυσικά θα ζει με την απειλή ανα πάσα στιγμή ακόμα και χρόνια μετά τη ρύθμιση, να μπουν σε πληστηριασμό περιουσιακά στοιχεία που πιθανά θα αποχτήσει μελλοντικά και επι της ουσίας θα αποδειχτεί αναποτελεσματικό το όλο μέτρο.

  • 28 Οκτωβρίου 2009, 00:19 | Στέλιος Τ.

    Ρυθμίσεις επί ρυθμίσεων από Τράπεζες με τρυκ την διάρκεια της αναχρηματοδότησης ή την χαμηλή δόση και αποτέλεσμα το νέο δάνειο να είναι ως και τρεις φορές μεγαλύτερο από την αρχική οφειλή. Πόσο νόμιμο είναι? Πόσο ηθική είναι η απάντηση μιας τράπεζας όταν απευθύνεσαι σ αυτήν για να βρεις μια λύση επειδή έμεινες άνεργος και να σου απορρίπτουν μια «ευνοϊκότερη» ρύθμιση από 385 ευρώ σε 360 τον μήνα? Και τώρα με το δάνειο σε οριστική καθυστέρηση να προτείνουν συμβιβασμό στο μισό χρέος (που εκ των πραγμάτων ο μόνος τρόπος να το επιτύχεις είναι ένας νέος δανεισμός)??
    Το σχέδιο νόμου είναι σε μια πολύ σωστή κατεύθυνση για τους υπερχρεωμένους πολίτες, που είτε από λάθος κινήσεις, είτε επειδή άκουσαν τις «σειρήνες» των τραπεζών για δάνεια και κάρτες, έφτασαν στο σημείο να μην μπορούν όχι να μην θέλουν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Ειδικά όταν σε βρίσκει ένα αναπάντεχο γεγονός όπως η ανεργία.
    Οι διαφημίσεις για το κάπνισμα κόπηκαν από τηλεόραση γιατί κάνουν κακό στην υγεία, μήπως πρέπει να σταματήσουν και οι ελκυστικές διαφημίσεις των τραπεζών? Καθώς και το θελκτικό μάρκετινγκ του «έχετε ένα προεγκεκριμένο δάνειο με εξαιρετικούς όρους» που αργότερα μετατρέπετε σε εφιάλτη «αν δεν βάλεις την δόση θα καταγγείλουμε την σύμβαση κι ας είσαι άνεργος»?
    Μια παρατήρηση ακόμη για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Τώρα ο πολίτης μπορεί να ενημερώνεται για ότι πρόκειται να συζητηθεί στην βουλή. Ακόμα κι αν τα σχόλια είναι πάρα πολλά για να ασχοληθεί κάποιος είναι σίγουρα μια θετική ενέργεια στην σημερινή κοινωνία της πληροφόρησης και του διαδικτύου. Γιώργο σ ευχαριστούμε. Πάμε!!

  • 28 Οκτωβρίου 2009, 00:44 | JEDI

    Υπάρχουν 3 είδη πίστης.

    Καταναλωτική.
    Από μόνη της αποτελεί εξωφρενική έννοια. Αναπτύσει το ΑΕΠ , όμως με πλασματικό τρόπο. Δηλαδή δανείζεσαι για κατανάλωση…
    Υποθηκεύεις μελλοντικά σου μεροκάματα, προκειμένου να αποκτήσεις πχ ένα αυτοκίνητο ή ένα ρολόι…
    Έχει τα υψηλότερα επιτόκια και σήμερα περίπου 1 στους 2 δεν πληρώνει.

    Στεγαστική.
    Με μέτρο αποτελεί καλή μορφή δανεισμού. Στην Ελλάδα το παρακάναμε. Πχ νιόπαντρο ζευγάρι με εισόδημα 2000 ευρώ , έπαιρνε έγκριση για δάνειο 500.000 ευρώ και σπίτι 400τμ!
    Τέλος πάντων, αν εξαιρέσουμε τέτοιες περιπτώσεις, βοήθησε αρκετό κόσμο να επενδύσει σωστά.
    Επίσης βοήθησε σωστά στην ανάπτυξη του ΑΕΠ, και ευτυχώς για τον κόσμο τα επιτόκια ήταν συνήθως δεμένα στο ΕΚΤ ή στο euribor οπότε οι τράπεζες δεν μπόρεσαν να τα πειράξουν κατά την διάρκεια της «κρίσης».

    Επιχειρηματική.
    Ασφαλώς η καλύτερη πίστη και η μόνη που αναπτύσει την πραγματική οικονομία, πρωτογενώς.
    Εδώ έγινε της τρελής.
    Οι αγαπητές τράπεζες στον πανικό τους, είτε τράβηξαν τις γραμμές πιστώσεων από τις εταιρείες, είτε αύξησαν τα spreads σε απίστευτα επίπεδα, πχ από euribor+2 (περίπου 3%) σε ΒΕΧ δηλαδή 9%.!!!
    Είτε με τον ένα είτε με τον άλλο τρόπο, πάντως οδήγησαν τις επιχειρήσεις στην πιστωτική ασφυξία, και αρκετές στην πτώχευση.
    Όσες κατάφεραν να σταθούν έως σήμερα, απλά συρικνώθηκαν, δηλαδή απέλυσαν προσωπικό και μηδένισαν επενδύσεις και ανάπτυξη.
    Όπως αντιλαμβάνεστε οι άνεργοι δεν δύνανται να καταναλώσουν , άρα η κατανάλωση πέφτει…
    Η μόνη λύση είναι να απολύσουν κι άλλους. ¨Ομως θα ξαναπέσει η κατανάλωση… κ.ο.κ.

    Καλό το νομοσχέδιο λοιπόν, το πως ακριβώς θα συνταχθεί θα βρεθεί…

    Λύνει όμως τα προβλήματα της πραγματικής οικονομίας?

  • 28 Οκτωβρίου 2009, 00:03 | Λαζαριδης Πυθαγορας

    Αγαπητοι κυριοι, αν και το νομοσχεδιο κινειται σε σωστη κατευθυνση(απο οσα καταλαβα διαβαζοντας οσα μπορεσα) πιστευω οτι το παγωμα για 1 ετος των πληρωμων προς τις τραπεζες θα βοηθησει να ανασανει και ο Ελληνας δανειοληπτης αλλα και να κινηθει η αγορα. Ενοειται οτι τα επιτοκια κανονικα θα τρεχουνε,πρεπει να ανασανουμε για να μπορεσουμε να φανουμε συνεπεις σε οποιες υποχρεωσεις εχουμε.Ενα ετος παγωμα 1-1-2010 μεχρι 31-12-2010. Οποιος βεβαια επιθυμει να πληρωνει τις δοσεις του δεν θα εχει κανενα προβλημα. Αρκετα μας ρουφηξανε οι τραπεζες το αιμα, ενα χρονο παυση δεν θα τους κανει κακο…Σας ευχαριστω

  • 28 Οκτωβρίου 2009, 00:19 | Αργύρης

    Απλοποιήστε τις διαδικασίες ,γιατι προβλέπω οτι όσα γλυτώσουμε απο τις Τράπεζες να τα φανε οι δικηγόροι….

  • 27 Οκτωβρίου 2009, 23:05 | ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΧΡΕΩΝ, ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ, ΑΥΣΤΗΡΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ. Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΚΤΕΛΕΣΕΙ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΑΠΟ ΤΙΣ ΛΟΓΙΚΕΣ ΤΟΥ ΑΚΟΡΑΣΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΥΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥΣ ΒΑΣΙΚΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΟΡΟΥΣ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ. Η ΑΝΕΞΕΛΕΚΤΗ ΠΑΡΟΧΗ ΔΑΝΕΙΩΝ ΘΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΣΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΗΣ. ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΧΡΕΩΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΤΟΥΝ ΟΙ ΟΡΟΙ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ, ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΙΚΟΙ ΚΑΙ ΝΟΜΙΜΟΙ, Η ΟΔΗΓΟΥΝ ΕΚ’ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΣΕ ΣΙΓΟΥΡΗ ΑΣΦΥΞΙΑ, ΤΟ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΗ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗ ΤΟΥ. ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΑΣΦΑΛΩΣ ΝΑ ΕΛΕΧΘΟΥΝ Η ΑΚΡΙΒΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΗ ΚΑΙ ΑΝ ΕΧΕΙ ΦΤΑΣΕΙ ΣΤΙ ΕΣΧΑΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΣΗΜΕΙΟ ΦΥΣΙΚΑ ΧΩΡΙΣ ΕΜΠΛΟΚΗ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ ΝΑ ΑΠΑΛΛΑΣΕΤΑΙ. Η ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΦΥΣΙΚΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ Ο ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΗΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΟ ΔΑΝΕΙΟ, ΑΛΛΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΣΤΙΓΜΗ ΑΔΥΝΑΤΕΙ ΓΙΑ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ, ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΣΑΓΕΤΑΙ ΑΥΤΟΜΑΤΟΣ ΣΕ ΕΙΔΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΕΥΝΟΪΚΗΣ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗΣ, ΔΙΧΩΣ ΕΜΠΛΟΚΗ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ, ΔΙΟΤΙ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΕΙΝΑΙ ΙΣΧΥΡΕΣ ΚΑΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΜΕ ΕΥΚΟΛΙΑ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΝ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΝ ΜΙΑ ΕΥΝΟΪΚΗ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΑΠΟΦΑΣΗ.

  • 27 Οκτωβρίου 2009, 23:39 | Δημητρης

    Κυριοι εγω παλι νιωθω χαζος μια ζωη εκανα 2 και 3 δουλειες ταυτοχρονα για να μπορεσω να δημιουργησω κατι. Ολοι επαιρναν δανεια και εκαναν την ζωη τους χωρις να δουλευουν…. Τωρα ηρθε ο λογαριασμος και κανενας δεν θελει να τον πληρωσει…Αν ειναι να διαγραφουν χρεη να μου δωσετε και εμενα τον μεσο ορο τον χρεων που θα διαγραφουν σε μετρητα . Βαρεθηκα να βλεπω να επαγγελματιες ανεργους να παιρνουν 400,00Ε καθε μηνα απο τον ΟΑΕΔ και να καθονται ,βαρεθηκα να βλεπω να παιρνουν επιδοτησεις ενοικιου ,σπιτιου ,παιδιου,καλλιεργειας κα.Να παιρνουν αποζημειωσεις γιατι καηκε το σπιτι τους που το ειχαν χτισει στο δασος κα. Ευχαριστω

  • 27 Οκτωβρίου 2009, 23:52 | βασιλης

    ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΟΥ ΑΠΟΥΣΙΑΖΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΟΥΣ. ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΜΕ ΑΣΑΦΕΙΕΣ. ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ ΤΟ ΠΩΣ ΠΡΟΕΚΥΨΕ Η ΟΦΕΙΛΗ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ .ΔΕΝ ΚΑΘΟΡΙΖΕΙ ΑΡΜΟΔΙΟ ΕΛΕΚΤΙΚΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΠΟΥ ΝΑ ΚΑΘΟΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΟΦΕΙΛΗ ΑΛΛΑ ΔΕΧΕΤΑΙ ΩΣ ΟΦΕΙΛΗ ΑΥΤΟ ΠΟΥ Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ. ΟΙ ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΕΣ ΧΡΕΩΣΕΙΣ , ΘΑ ΛΟΓΙΣΤΟΥΝ ΩΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΟΦΕΙΛΗ? ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΦΑΚΕΛΩΝ ΘΑ ΕΞΑΙΡΕΘΟΥΝ ΕΝΤΟΚΩΣ ? . ΟΙ ΤΟΚΟΓΛΥΦΙΚΟΙ – ΕΣΧΡΟΚΕΡΔΕΙΣ ΤΟΚΟΙ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΧΡΕΩΣ ? ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΑΝΑΛΗΨΗΣ ΜΕΤΡΗΤΩΝ ΑΠΟ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΘΑ ΑΦΑΙΡΕΘΟΥΝ ΕΝΤΟΚΩΣ ?ΠΟΙΟΣ ΤΟΥΣ ΕΠΕΤΡΨΕ ΝΑ ΥΠΕΡΔΑΝΕΙΣΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΝ ΣΕΙΡΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ? ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ? ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΚΟΛΟΥΘΗΘΗΚΕ Η ΟΔΗΓΙΑ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΤΕ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΔΑΝΕΙΟΔΟΤΕΙΘΕΙ? ΜΗΠΩΣ ΗΤΑΝ ΕΝΑ ΚΑΛΟΣΤΗΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΦΑΙΜΑΞΗΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ? ΑΣ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ. ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΠΙΤΙΑ ΕΤΡΕΧΑΝ ΣΤΑ ΚΥΜΑΤΑ ΣΕ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΓΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΙΝΗΣΗΣ. ΑΥΤΑ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΩΡΑ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΑΣΧΕΣΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΕΙ. ΘΑ ΔΗΜΕΥΘΕΟΥΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΕΒΓΑΛΑΝ ΣΤΑ ΠΕΛΑΓΑ ΠΑΡΑΠΛΑΝΩΝΤΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΝΤΑΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ. ΜΠΑΤΑΧΤΣΗΔΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΟΦΕΙΛΕΤΕΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΑΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΞΕΖΟΥΜΗΖΟΥΝ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ. ΕΛΠΙΖΩ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΑΥΣΤΗΡΑ ΜΕΤΡΑ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ. ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ ΘΑ ΑΝΑΣΤΗΘΕΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ.

  • 27 Οκτωβρίου 2009, 23:06 | Antonis

    Νομίζω ότι νομικά θα ήταν προτιμότερο να γίνεται αναφορά σε εμπορική δραστηριότητα και όχι σε επαγγελματική. Πάντως το άρθρο 1 είναι πολύ περιεκτικό και θα δώσει μια νέα πνοή στα χειμαζόμενα νοικοκυριά

  • 27 Οκτωβρίου 2009, 23:11 | I.Λ.

    ΤΟΛΜΗΣΤΕ ΚΥΡΙΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΕ ΚΑΙ ΒΑΛΤΕ ΤΕΛΟΣ ΜΕ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΣΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΕΣ ΑΝΤΛΑΪΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΤΩΝ.ΥΠΟΧΡΩΣΤΕ ΤΟΥΣ ΝΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΟΥΝ ΤΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΑ ΕΠΙΠΕΔΑ.ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΝ ΑΛΛΟ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΜΥΖΟΥΝ ΤΟΝ ΜΟΧΘΟ ΤΟΥΣ.ΣΕ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΤΩΤΕΡΕΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΒΙΟΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ, ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΧΑΡΙΣΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΟΠΩΣ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΜΕ ΤΑ 28 ΔΙΣ, ΤΑ ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΧΟΡΗΓΗΣΕΩΝ ,ΤΙΣ ΧΑΡΙΣΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΗ ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΤΟΥΣ,ΕΧΟΥΝ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΚΕΡΔΗ.

    ΤΟΛΜΗΣΤΕ ΚΥΡΙΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΕ ΚΑΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΗΚΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΘΑ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΥΓΝΩΜΩΝ.ΑΛΛΩΣΤΕ ΕΣΕΙΣ ΔΗΛΩΝΕΤΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑΤΕ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ. Ο ΛΑΟΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΤΟΛΜΗΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΘΑΡΡΟΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΒΑΛΕΙ ΤΗΝ ΘΗΛΕΙΑ ΣΤΟ ΛΑΙΜΟ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ.

    ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΟ ΝΑ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΣΚΛΗΡΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΕΝΑ ΔΑΝΕΙΟ ΠΟΥ ΠΗΡΑΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΕΓΑΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΣΧΕΔΟΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΙΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΣΕ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΜΗ ΕΓΚΑΙΡΗΣ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΤΗΣ ΔΟΣΗΣ.

    ΑΝΑΓΚΑΣΤΕ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΝΑ ΜΕΙΩΣΟΥΝ ΔΡΑΣΤΙΚΑ ΤΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑ ΕΚΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΟΥΣ.