Άρθρο 1. Πεδίο Εφαρμογής

1. Οι διατάξεις του παρόντος νόμου ρυθμίζουν τις προϋποθέσεις ρύθμισης και απαλλαγής των φυσικών προσώπων από χρέη που δεν προέρχονται από την άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας. Χρέη που προέρχονται από περιορισμένη σε έκταση επαγγελματική δραστηριότητα που δεν προσδίδει στον οφειλέτη την εμπορική ιδιότητα μπορούν ομοίως να υπαχθούν στη διαδικασία του παρόντος νόμου. Εξαιρούνται τα πρόστιμα, οι χρηματικές ποινές και οι εισφορές προς ασφαλιστικούς οργανισμούς.

2. Προϋπόθεση υπαγωγής του οφειλέτη στις διατάξεις του παρόντος νόμου είναι η οριστική ή επαπειλούμενη μη δόλια μόνιμη αδυναμία πληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρηματικών οφειλών του.

3. Με την επιφύλαξη των κατωτέρω διατάξεων, εφαρμόζονται αναλόγως και στην διαδικασία αυτή οι διατάξεις του Πτωχευτικού Κώδικα.

4. Απαλλαγή του οφειλέτη από τα χρέη του σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος μπορεί να γίνει μόνο μία φορά.

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 08:45 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΛΑΒΑΝΗΣ

    ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ, ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ, Ο ΣΥΝΕΠΗΣ, Ο ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΣ, Ο ΠΡΟΒΛΕΠΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ, ΤΗ ΒΛΑΚΕΙΑ ή ΤΗΝ … ΕΞΥΠΝΑΔΑ ΤΩΝ «ΥΠΕΡΧΡΕΩΘΕΝΤΩΝ» ?

    ΜΕ ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ, ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΜΦΩΝΟΥΣΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ.

    ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΩ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΛΥΠΤΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ, ΓΙΑ ΝΑ … ΠΑΨΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΣΥΝΕΠΗΣ ΣΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΜΟΥ !!!

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 05:46 | ΒΡΑΣΙΔΑΣ ΠΟΛ.

    ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΑΥΤΟ ΜΑΣ ΔΙΝΕΤΕ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΟΝΕΙΡΕΥΟΜΑΣΤΕ ΜΙΑ ΝΕΑ ΖΩΗ ΜΕ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ,ΜΙΑ ΖΩΗ ΑΠΑΛΛΑΓΜΕΝΗ ΑΠΟ ΧΡΕΗ ΚΑΙ ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΠΟΥ ΑΥΤΑ ΣΥΝΕΠΑΓΟΝΤΑΙ!ΤΑ ΘΕΡΜΑ ΜΟΥ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑΤΙ ΕΧΕΤΕ ΤΟ ΘΑΡΡΟΣ, ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΝΑ ΕΚΠΟΝΗΣΕΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΓΕΜΑΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΑ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΧΡΕΩΝ ΜΑΣ,ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΡΟΧΟΠΕΔΗ,ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΕ ΚΑΘΕ ΟΝΕΙΡΟ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ!ΠΡΟΧΩΡΗΣΤΕ!

  • Η ΕΛΛΑΔΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΓΡΗΓΟΡΕΣ ΡΙΖΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΩΣΤΕ ΚΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΓΓΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΩΣΤΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΩΣΤΕ Ο ΝΟΜΟΣ ΝΑ ΑΓΓΙΞΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΜΕ ΣΟΒΑΡΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΕΓΩ ΤΙΣ ΛΕΩ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΑΠΕΙΛΗΣ ΠΟΥ ΕΚΦΟΦΙΖΑΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΕΝΩ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΕ.ΑΓΑΠΗΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑ ΚΟΙΤΑΞΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΙΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΛΗΣΤΗΡΙΑΣΜΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΟΙΟΥΣ ΑΓΟΡΑΣΤΗΚΑΝ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΛΗΣΤΗΡΙΑΣΜΟ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΙ ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΔΙΟΤΙ ΒΓΗΚΑΝ ΣΠΙΤΙΑ ΣΤΟΝ ΠΛΗΣΤΗΡΙΑΣΜΟ ΑΠΟ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΑΘΩΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΗΞΕΡΑΝ ΝΑ ΑΜΥΝΘΟΥΝ ΝΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΕΧΑΣΑΝ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥΣ.ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΙΕΡΑΡΧΙΚΑ ΣΕ ΧΡΕΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΑΝΤΑ ΠΡΩΤΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΜΕ ΦΕΚ .

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 03:38 | Miranta

    I diatupwsi «apallagi apo ta xreh» mallon tha prepei na apodothei se laikismo. Prokeitai gia safh eisagwgi ptwxeutikis diadikasias epi fusikwn proswpwn. Toso i katholikotita tis diadikasias kai o diorismos sundikou oso kai i suxni parapompi stis diataxeis tou ptwxeutikou kwdika einai adiapseustoi martures. Systimatika to nomothetima auto tha eprepe na entaxthei ston ptwxeutiko kwdika.

  • Χαρίζοντας τα χρέη σε υπερχρεωμένους πολίτες τιμωρούμε ουσιαστικά όλους τους υπόλοιπους που ήταν συνεπείς και δεν κατανάλωναν περισσότερο από τις δυνατότητές τους. Αυτή είναι η κοινωνία που οραματιζόμαστε; Με τους οικονόμους να πληρώνουν τα χρέη των σπάταλων; Και έστω ότι το κάνουμε. Πιστεύουμε πραγματικά ότι με τον τρόπο αυτό θα βάλουμε τέλος στην αδυναμία του σύγχρονου ανθρώπου να υπερκαταναλώνει; Μήπως θα πετύχουμε το ακριβώς αντίθετο οδηγώντας τελικά περισσότερους ανθρώπους στην κακή διαχείριση των οικονομικών τους εις βάρος της κοινωνίας;

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 01:33 | ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ, ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ, ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΡΙΕΡΑΣ ΤΟΥ, ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΦΑΠΑΞ, ΝΑ ΤΟ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΤΟΣ ΤΟΥ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ ΑΡΚΕΤΑ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΛΕΥΡΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΦΑΝΟΥΝ ΤΟΣΟ ΑΝΓΚΑΙΑ, ΟΠΩΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ ΤΟΥΣ, ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΓΕΡΑ ΘΕΜΕΛΙΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΙΣΟΡΡΟΠΗΣΟΥΝ. (ΦΥΣΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΑΛΟΓΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΤΡΟΠΟΥ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΤΟΥ ΕΦΑΠΑΞ). ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΑΡΚΕΤΟΣ ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΘΑ ΑΠΟΦΥΓΕΙ, ΤΗ ΔΥΣΒΑΣΤΑΧΤΗ ΔΑΝΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ.

  • ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΜΠΟΥΤΣΙΚΟΥ ΑΝΤΩΝΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ

    ΚΥΡΙΑ ΛΟΥΚΑ ΚΑΤΣΕΛΗ,
    ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΠΟΥ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΑΤΕ
    ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΞΗ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΕΠΙ Ν.Δ

    Αθήνα
    Τελευταία ενημέρωση 27/10/09 21:20

    Δείτε το βίντεο…

    Έτοιμα είναι τα νομοσχέδια με τα οποία το υπουργείο Οικονομίας θα επιδιώξει να δώσει λύσεις σε θέματα όπως η προστασία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και η ρευστότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

    Αν έχετε διαβάσει όλα τα σχόλια υπάρχει πρόβλημα με τα νοικοκυριά αλλά και με της επιχειρήσεις που δανείστηκαν για κεφάλαιο κίνησης ,χρέη προς δημόσιο, πληρωμές υπαλλήλων ,και για να καλύψουν επιταγές που προεξωφλύθηκαν από τράπεζες και δεν πληρώθηκαν από τους πελάτες τους .
    Όλα αυτά για να τα πετύχουνε υποθηκεύσανε την προσωπική τους περιουσία οι επιχειρηματίες και οι μέτοχοι επιχειρήσεων.

    ΣΧΕΣΗ –ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΟΜΟΡΩΝ ΧΩΡΩΝ -ΚΑΙ ΠΡΟΕΡΧΟΜΕΝΗΣ ΚΡΙΣΗΣ -ΚΑΙ ΕΞΑΝΑΓΚΑΣΜΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΕ ΞΕΝΙΤΕΜΟ.

    1.ΕΛΛΑΔΑ ΜΙΑ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΧΩΡΑ ΟΙ ΟΠΟΙΑ ΣΥΝΟΡΕΥΕΙ ΓΥΡΟ ΓΥΡΟ ΑΠΟ ΧΩΡΕΣ ΟΠΟΥ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΥΣΤΗΡΟ ΑΛΛΑ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΧΩΡΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ.(ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΕΣ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΟΥΝ ΒΙΒΛΙΑ 3-ΤΡΙΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ 10% ΕΠΙ ΤΩΝ ΚΑΘΑΡΩΝ ΚΕΡΔΩΝ ΤΟΥΣ.
    ΟΤΑΝ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΥΨΗΛΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΤΩΧΕΥΣΗ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΤΕ ΤΗ ΘΑ ΠΑΘΗ ΚΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ??????.

    2.ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΑΥΤΕΣ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΕΙΝΑΙ ΩΣ ΕΞΕΙΣ ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΕΑΝ ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ= ανάλυση ΑΠΟ ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΈΩΣ ΓΙΑ ΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΑΝ ΕΡΓΑΖΟΣΟΥΝΑ. ΕΠΙΣΗΣ ΔΕΝ ΑΠΟΔΙΔΕΤΕ ΔΩΡΟ –(ΠΑΣΧΑ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ-ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΔΕΙΑΣ).
    ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΩΝ ΕΙΝΑΙ ΩΜΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΒΙΩΣΕΙΣ.

    3.ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΟΘΟΥΝ ΚΙΝΗΤΡΑ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΠΙΣΩ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΝΕΞΟΔΑ ΣΤΗΝ ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΕΙ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥΣ. ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΝΑ ΒΟΗΘΗΘΟΥΝ ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΗ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΝΑΠΤΥΞΕΙΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΟ ΚΟΣΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ.

    ΓΙΑ ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΕΧΟΥΜΕ ΦΤΑΙΞΙΜΟ.
    Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΚΡΙΣΗ
    ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΜΕΓΑΛΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΥΤΗ Η ΣΧΕΣΗ ΚΡΑΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΡΝΗΤΙΚΑ.

    ΜΙΑ ΝΕΑ ΑΡΧΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ.

    ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΑΠΕΙΝΗ ΜΟΥ ΓΝΩΜΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΤΑ ΕΞΕΙΣ:
    ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ.
    ΔΙΟΤΙ ΤΩΡΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΤΑΧΡΕΩΜΕΝΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΕΝΑ ΚΕΡΔΟΦΟΡΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.

    1.ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΝΩΡΙΣ ΑΝ ΜΠΟΡΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΑΣ ΝΑ ΠΑΓΩΣΕΙ ΟΛΕΣ ΤΗΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ.(ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ).Έως ότου ψηφιστεί το νομοσχέδιο.
    2.ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΤΑΓΕΣ ΣΤΗΣ ΣΥΝΔΙΑΛΛΑΓΕΣ ΜΕΤΑΞΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ.
    3.ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΕΙΣ ΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΌΡΙΟ ΣΕ ΚΑΡΤΕΣ (ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΧΡΗΜΑΤΑ ΜΕΣΑ Η ΚΑΡΤΑ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ Ο ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ.
    4.ΤΑ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ ΚΑΙ Η ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΤΕΓΗ ΚΑΙ Η ΑΓΟΡΑ ΟΧΗΜΑΤΟΣ ΝΑ ΔΙΝΟΝΤΑΙ ΕΛΕΓΧΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΠΟΥ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΗΣ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΤΕ Η ΔΩΣΕΙ ΤΟΥ ΔΑΝΕΙΟΥ ΤΟΥ .
    5.ΝΑ ΜΕΙΩΘΟΥΝ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΔΑΝΕΙΑ ΤΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ .
    6.ΝΑ ΜΕΙΩΘΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΙΒΑΛΕΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΤΗΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ 1,5% ΑΝΑ ΜΗΝΑ ΜΕ ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΕΠΙΤΟΚΙΟΥ ΈΩΣ ΟΤΟΥ ΦΤΑΣΕΙ 120%.
    7.ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΣΧΕΘΕΙ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΑΠΟ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟ.
    8.ΝΑ ΔΟΘΟΥΝ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΝΗΜΕΡΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝ ΧΡΩΣΤΑΕΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΝΕΤΕ ή ΝΑ ΑΝΑΓΡΑΦΕΤΕ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΚΑΙ ΌΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ή ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΑΝΑΚΟΠΗ ΠΛΗΡΩΜΗΣ.
    9.ΝΑ ΕΠΕΜΒΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΓΓΥΗΘΕΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΝΑ ΤΗΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙ. ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΝΑ ΑΝΑΓΚΑΣΤΕΙ Ο ΕΚΔΟΤΗΣ ΝΑ ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΕΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΙΣ ΕΠΙΤΑΓΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΗ ΔΥΣΚΟΛΟ ΑΥΤΟ ΑΛΛΑ ΕΤΣΙ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΑΝΑΣΑ ΟΙ ΑΓΟΡΑ ΔΙΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΚΔΟΤΕΣ ΕΠΙΤΑΓΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΘΡΑΣΥΝΘΕΙ ,ΚΑΙ ΟΙ ΠΙΣΤΩΤΕΣ ΤΟΥΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΑΛΑΙΠΩΡΗΘΟΥΝΕ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΑΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΕΙ Η ΠΛΗΡΩΜΗ ΜΠΟΡΕΙ Ο ΠΙΣΤΩΤΗΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΘΕΙ ΕΝΑ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΘΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΈΞΟΔΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΥΨΑΝΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΟ ΠΙΣΤΩΜΕΝΩ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΟΥ.
    10.ΟΛΑ ΤΑ ΧΡΕΗ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝΕ ΟΙ ΈΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΝΑ ΤΟΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΤΟΥΝ ΣΕ ΔΩΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΕΦΟΡΕΙΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΝ ΟΙ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ ΑΤΟΚΑ ΝΑ ΞΟΦΛΗΣΟΥΝΕ
    11.ΑΝ Ο ΟΦΕΙΛΕΤΗΣ ΜΠΟΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΩΝ ΚΑΙ ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΝΑ ΑΝΤΑΠΕΞΕΛΘΕΙ ΣΤΗΝ ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΤΟΤΕ ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΡΟΝΟΜΙΑΚΟΙ ΈΚΠΤΩΣΗ.
    12.ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΔΑΝΕΙΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΧΟΡΗΓΟΥΝΕ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΞΕΙΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΑΘΟΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝΕ ΚΑΝΗ ΜΕ ΤΟΝ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΗ. ΚΑΙ ΑΝ ΤΟΥ ΧΟΡΗΓΗΘΕΙ ΚΑΡΝΕ ΕΠΙΤΑΓΩΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΡΙΤΕΓΓΥΗΤΗΣ ΠΛΕΩΝ Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΑΓΗΣ .
    13.ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝΕ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΤΑ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ.
    14.ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΡΩΘΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
    15.ΝΑ ΠΡΙΜΟΔΟΤΗΘΟΥΝΕ ΟΙ ΝΕΟΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ ΔΙΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ Ο ΠΙΟ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟΣ ΤΟΠΟΣ ΕΧΟΥΜΕ ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ ΟΠΩΣ Η ΕΛΙΑ ,ΑΜΥΓΔΑΛΟ, ΚΑΡΥΔΙ, ΚΑΙ ΣΑΝ ΦΥΣΤΙΚΗ, ΚΑΙ ΊΣΟΣ ΚΑΤΙ ΝΑ ΜΕ ΔΙΑΦΕΥΓΕΙ ΠΟΥ ΜΕ ΑΥΤΕΣ ΤOΙΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΠΟΛΗΣ ΚΟΣΜΟΣ ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΧΕ ΚΡΙΣΕΙ. ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΜΕΓΑΛΟ ΒΑΡΟΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ

    ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΞΕΡΟ ΌΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΖΗΤΑΩ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΣΚΛΗΡΗ ΑΠΟΦΑΣΗ.

    Εάν διαβάσατε το το σχόλιό μου, σας ευχαριστώ.

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 01:39 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΙΩΑΚΕΙΜ

    Όσων αφορά το ΑΡΘΡΟ ( 1. Οι διατάξεις του παρόντος νόμου ρυθμίζουν τις προϋποθέσεις ρύθμισης και απαλλαγής των φυσικών προσώπων από χρέη που δεν προέρχονται από την άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας. ΛΑΘΟΣ
    Και εξηγούμε τους λόγους.
    ΔΙΟΤΙ τα περισσότερα δάνεια καταστροφής τα επήρανε σε μορφή ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΟ
    Η ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟ για δυο βασικούς λόγους .
    1) Για τα μεν ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΑ με την ευκολία που τα πρόσφεραν η Τράπεζες ΚΑΙ ΙΔΙΚΑ ΑΝ Είχες και κάποιο ακίνητο τότε δεν τους ενδιέφερε και πολύ το εισόδημα διότι είχαν την επισφάλεια και με το μεγαλύτερο Επιτόκιο της Αγοράς.
    Οι περισσότεροι δανειολήπτες λοιπόν τα πήραν για να ανταπεξέλθουν στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπισαν με μια μικρή ΑΤΟΜΙΚΗ Επιχείρηση σε ένα βάθους χρόνου που δεν λειτούργησε η αγορά η και για πολλούς άλλους λόγους που έχουν να κάνουν με πάγια χρέη (ΔΕΗ-ΤΕΒΕ-ΔΟΥ-ΕΝΟΙΚΙΟ-ΙΚΑ-ΕΠΙΤΑΓΕΣ) Δηλαδή έχει να κάνη ΑΜΕΣΑ η ΕΜΕΣΑ με την διαβίωση του δανειολήπτη για τα προς το ζην της επιχειρήσεως του και της οικογένειας του .
    ΑΡΑ προτείνω ότι. Εδώ θα πρέπει να βάλετε και αυτούς στης διατάξεις του παρόντος νόμου .με ένα πλαφόν των οφειλών έως 100.000 χιλ.ευρω , από άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας και ταυτόχρονα δέσμευση της ακίνητης περιουσίας του, αν υπάρχει 1τη κατοικία και διακανονισμό για την ρύθμιση των χρεών του για να μην μπορεί να προσβάλει κάποιος την μοναδική του κατοικία .
    Και τότε να προβεί στην ρύθμιση αποπληρωμής αν αυτό είναι δυνατόν από εργασία αφού βέβαια έχει κάποιο εισόδημα που θα του επιτρέπει να ζει με το 60% των αποδοχών του και το 30% να παρακρατάτε για της οφειλές του .
    Και πάντα με κάποιον ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟ που θα εξέταζε την κάθε υπόθεση
    Ανεξάρτητα από κάθε σκοπό κέρδους , και που θα κρίνει τον Δανειολήπτη αν στην πορεία της ρύθμισης του είναι αντάξιος αλλά και συνεργάσιμος στην προσπάθεια που θα οφείλει να καταβάλει για την εκκαθάριση των οφειλών του με την ευκαιρία που του δίνετε από την αρμόδια Αρχή του υπουργείου οικονομικών.
    Να εξαιρούνται οι πολύτεκνοι, ανάπηροι, και γενικά άνθρωποι που έπαθαν ζημιά κατά την περίοδο της ζωής τους και που αυτό αποδεικνύετε .
    Αυτές οι ομάδες να απαλλάσσονται των χρεών τους διότι ούτος η Άλος δεν μπορούν να κάνουν κάτι .
    2) Για τα μεν ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ. Νομίζω είναι ΚΑΛΟ αλλά ίσως με κάποιο απλούστερο τρόπο .
    Π.χ δεν είναι απαραίτητος ο Δικηγόρος, το ειρηνοδικείο, και η γραφειοκρατία.
    Νομίζω ότι εάν δημιουργήσετε στο υπουργείο σας ένα γραφείο η κάποια υπηρεσία όπως υπάρχει στην Σουηδία (λέγετε SOCIAL BIRO) Αν ρωτήσετε την γνώμη του Πρωθυπουργού την γνωρίζει πολύ καλά αφού σπούδασε και δούλευε στην Χώρα αυτή δηλαδή/ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ που θα αναλαμβάνουν την κάθε υπόθεση του δανειολήπτη με μια απλή αίτηση του ενδιαφερομένου ώστε να αναλαμβάνει την ρύθμιση του οφειλέτη απέναντι στης Τράπεζες για να μην τον καταστρέψουν.

    Με εκτίμηση
    Δημήτριος Ιωακείμ

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 01:07 | ΝΙΚΟΣ ΠΑΡΟΣ

    ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΜΑΛΛΟΝ ΚΥΡΙΟΙ-ΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ,
    ΑΝ ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΙΣΧΥΟΥΝ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ,ΚΑΙ ΕΞΗΓΩ.ΠΟΙΟΣ ΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΧΕΩΣΗ ΣΧΕΔΟΝ ΤΟΥ 70% ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΡΑΓΓΑΛΙΣΜΟ ΤΟΥ ΒΙΟΤΙΚΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΤΟΥΣ!’ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ!!!!ΔΙΟΤΙ Η ΟΠΩΣ »ΡΗΤΑ» Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
    ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΜΕΓΙΣΤΟ ΔΑΝΕΙΣΜΟ ΤΟΥ 40% ΤΩΝ ΜΗΝΙΑΙΩΝ ΑΠΟΔΟΧΩΝ ΓΙΑ ΚΑΘΕΝΑ
    ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΧΟΡΗΓΟΥΝ ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΟ 110% Η ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟ ΑΥΤΩΝ,ΤΟΤΕ ΠΕΙΤΕ ΕΣΕΙΣ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ……..ΞΕΡΟΥΜΕ ΚΑΛΑ ΟΤΙ ΟΛΕΣ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ON LINE ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΟΤΙ ΣΧΕΔΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ ΚΑΘΕΝΑ ΜΑΣ ,ΑΡΑ ΕΝ ΓΝΩΣΗ ΤΟΥΣ »ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΝ » ΣΤΙΣ ΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΣΥΝΦΩΝΗΤΕ!!
    ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ.ΜΙΣΘΩΤΟΣ 1,200Ε ΜΗΝΙΑΙΩΣ
    ΠΡΩΤΟ ΔΑΝΕΙΟ ,ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟ ΠΡΩΤΗ ΚΑΤ, 60000Ε ΓΙΑ 16 ΕΤΗ ΔΟΣΗ 420,00Ε
    ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΑΤΑ/ΚΟ 15,000 Ε ΔΟΣΗ 242,00Ε
    ΤΡΙΤΟ ΚΑΤ/ΚΟ 21,000 Ε ΔΟΣΗ 292,00Ε
    ΤΕΤΑΡΤΟ ΚΑΤ/ΚΟ 9,000Ε ΔΟΣΗ 142,00Ε
    ΒΑΛΤΕ ΚΑΙ ΜΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΛΟΓΩ ΔΙΑΖΥΓΙΟΥ 220,00Ε

    ΑΝΤΕ ΚΑΙ Ο ΘΕΟΣ ΒΟΗΘΟΣ……….

    ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΔΟΥΜΕ Α Σ Π Ρ Η ΜΕ Ρ Α!!!!!!!!!
    ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΩΒΟΥΛΙΑ!!

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 00:56 | Κώστας Παπαδόπουλος

    Καλησπέρα και από εμένα.

    Πολύ καλή κίνηση η δημόσια διαβούλευση και μακάρι να συνεχίσει έτσι η κυβέρνηση, να ακούει τους πολίτες και στην πράξη να λαμβάνει υπόψη της τις απόψεις και προτάσεις τους, κατά την κατάθεση των νομοσχεδίων.

    Το θέμα του υπερδανεισμού των φυσικών προσώπων, όπως και των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων, των οργανισμών, των ίδιων των κρατών, είναι μία μάστιγα της εποχής, και κανείς απορεί πώς είναι δυνατό όλοι να είναι δανεισμένοι, και ποιος τελικά έχει τα χρήματα του κόσμου;

    Πέρα όμως από τη θεωρία, στην πράξη, και σχετικά με την παράγραφο 1.1, έχω να σχολιάσω τα εξής:

    Υπάρχουν δύο κατηγορίες υπερδανεισμένων φυσικών προσώπων:

    1. Εκείνοι όπου δανείστηκαν για να καλύψουν ανάγκες της καθημερινής τους ζωής, ενίοτε και χωρίς σκέψη, επιπόλαια κοκ. Πράγματι φταίνε, και ίσως κάποιοι λένε οτι είναι άδικο να τους απαλλάξει η πολιτεία από τα χρέη. Και είναι άδικο προς αυτούς που πληρώνουν στην ώρα τους και είναι σωστοί στις υποχρεώσεις τους.

    Όμως, οι τράπεζες δεν φταίνε; Οι διαφημίσεις σε κάθε μέσο, και κάθε χρονική στιγμή, για κάθε είδους δάνεια, ότι μπορεί να φανταστεί κανείς (μόνο δάνειο πλαστικής επέμβασης δεν έχουν βγάλει) δεν είναι πρόκληση; Βεβαίως και ο άνθρωπος ενήλικας είναι, πρέπει να γνωρίζει τι πάει να κάνει; Όμως και η πολιτεία έχει ευθύνη για την κατάσταση αυτή, που άφησε έτσι ανεξέλεγκτο το τραπεζικό σύστημα να παρασύρει στην καταστροφή χιλιάδες ανθρώπους και να τους ξεζουμίσει.

    Δεν πρέπει να είμαστε εκδικητικοί. Όπως ένας που προβαίνει σε μια παρανομία, έχει δικαίωμα για επανένταξη στην κοινωνία, έτσι και αυτός που δεν διαχειρίστηκε καλά και με περίσκεψη τα οικονομικά του, έχει δικαίωμα να ξαναζήσει ελεύθερος.

    2. Εκείνοι που δανείστηκαν για την επαγγελματική τους δραστηριότητα. Στην κατηγορία αυτή μπορεί να είναι είτε έμποροι, είτε εγγυητές εταιριών ΕΠΕ και ΑΕ που έβαλαν το κεφάλι τους στην λαιμητόμο και έχασαν. Θέλησαν να υλοποιήσουν μια ιδέα, να δουλέψουν, να συμβάλουν στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας, και δεν τα κατάφεραν. Πρέπει και αυτοί να έχουν μια δεύτερη ευκαιρία. Πρέπει και οι εγγυητές, οι πρωτοφειλέτες και οι έμποροι να έχουν τη δυνατότητα απαλλαγής από τα χρέη.

    Η κοινωνία είναι οργισμένη με τα υπερκέρδη των τραπεζών, τους υπέρογκους μισθούς και τις προκλητικές συμπεριφορές των νεόπλουτων. Πρέπει επιτέλους να δοθεί στον κάθε πολίτη η ευκαιρία να ζήσει. Και αυτό, διότι τα τελευταία 5 χρόνια, με μια βιαίη αναδιανομή του πλούτου από τους πολλούς στους λίγους, στέρησαν από τους πολίτες την ελπίδα και το όνειρο.

    Οι πολίτες πλέον, πιο σοφοί και ώριμοι, ως καταναλωτές, ως δανειολήπτες, ως επιχειρηματίες, θα διαχειριστούν τα πράγματα διαφορετικά. Αρκεί να έχουν μια δεύτερη ευκαιρία.

    Πρότασή μου, κλείνοντας, είναι η δυνατότητα αυτή να ισχύει για κάθε φυσικό πρόσωπο, ανεξαρτήτως εμπορικής ιδιότητας ή μη, πρωτοφειλέτη ή εγγυητή, για καταναλωτική ή επιχειρηματική πίστη. Όλοι έχουν δικαίωμα στο λάθος και όλοι στη ζωή.

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 00:29 | ΜΥΛΩΝΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

    Καταρχην μπραβο για την προσπαθεια και ελπιζω να υλοποιηθη.Εγω εχω μια ατομικη επειχηρηση και εχω οικονομικες δυσκολιες.Η προταση μου ειναι δυσκολη.Καταρχην οτο νομοσχεδιο θα καλυπτει επιχειρησεις ατομικες και σταδιακα να επεκταθει και σε αλλα ειδη επειχηρησεων.Οι επειχηρησεις που θα ενταχθουν στον νομο θα πρεπει να πληρουν καποιες προυποθεσεις.
    1.Εκδοση ακαλυπτων επιταγων
    Οσες επειχηρησεις εχουν εκδοσει ακαλυπτες επιταγες θα πρεπει να δωσουν αναλυτικη λιστα σε ποιους οφειλετες εχουν δοθει και τι ποσο ειναι.(με την πληρωμη αυτων των επιταγων θα αναπνευσει η αγορα και η ρευστοτητα της.)
    2.Ανεπαρκη ικανοτητα αποπληρωμης δανειων
    Καταστασεις υποχρεωσεων των ατομικων επειχηρησεων στις τραπεζες.(η τραπεζα της ελλαδος θα εγγυηθει για τις ατομικες επειχηρησεις και θα εκδοσει δανειο στις επειχηρησεις με το δυνατοτερο ελαχιστο επιτοκιο και θα αποπληρωσει ολα τα δανεια της ατομικης επειχηρησεις και θα οριστει μια δοση για 20 η 30 χρονια η οποια θα ειναι δυνατον να αποπληρωθει.Αυτο θα ελεγχετε απο τους τρεις προηγουμενους τζιρους αυτων.)(ετσι θα μειωθουν στο ελαχιστο τα μη ενημερωμενα δανεια).
    3.Επειχηρησεις με δυο υπαλληλους τουλαχιστον
    (οι επειχηρησεις δεν θα πρεπει να απολυσουν κανενα υπαλληλο για 5 τουλαχιστον χρονια)(ετσι δεν θα αυξηθει η ανεργια)
    4.Αποπληρωμη ασφαλιστικων ταμειων απο το δανειο της τραπεζας της ελλαδος.(ετσι θα γεμισουν τα ταμεια των ασφαλιστικων φορεων).
    5.Οσες επειχηρησεις πληρουν τις προηγουμενες δεν θα μπορουν να οποιδηποτε δανειο για τα επομενα τρεια χρονια μεχρι να σβηστουν απο τον τειρεσια και φυσικα θα περνανε σε εξονυχιστικο ελεγχο απο τις τραπεζες για οποιδηποτε δανειο που θα χρειαστουν στο διαστημα μετα απο τα τρεια χρονια.(ετσι δεν θα ξαναδουμε το φαινομενο να δεινονται δανεια χωρις αντικρυσμα)
    6.Το δανειο θα προβλεπει και σε μια ρευστοτητα της επειχηρησης που θα αναλογει στο 10% του τζιρου του προηγουμενου χρονου.(ετσι θα παρουν μια αμεση ανασα ολες οι επειχηρησεις να πληρωσουν τα τρεχοντα εξοδα.
    7.Σε αυτες τις επειχηρησεις θα απαγορευτει η εκδοση επιταγων για τρεια χρονια(ετσι θα δοκιμαστει και η βιωσιμοτητα των επειχηρησεων)
    8.Το δανειο της τραπεζας της ελλαδος θα πρεπει να εχει ανεκτη ελαστικοτητα για την αποπληρωμη των δοσεων.
    ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΥ ΘΑ ΑΚΟΥΣΤΕΙ Η ΓΝΩΜΗ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ. ΜΕΤΑ ΤΙΜΗΣ

  • 29 Οκτωβρίου 2009, 00:16 | ΦΙΛΙΩ ΚΑΣΤΡΑΝΤΑ

    1. Οι διατάξεις του παρόντος νόμου ρυθμίζουν τις προϋποθέσεις ρύθμισης ΤΩΝ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΧΡΕΩΝ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΄Η, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΟΡΙΖΟΜΕΝΑ, ΤΗΣ ΑΠΑΛΛΑΓΗΣ ΑΠΟ ΑΥΤΑ.

    Η διατύπωση αυτή :
    (α) αντιπαρέρχεται ως ΕΣΦΑΛΜΕΝΗ, τη διάκριση των προσωπικών έναντι των επαγγελματικών χρεών, διότι στην πράξη ΣΥΓΧΕΟΝΤΑΙ, ειδικώς σε περιπτώσεις ελευθέρων επαγγελματιών, προσωπικών επιχειρήσεων, εγγυητών, χρηματοδοτήσεων με διάφορες ονομασίες κλπ.
    (β) εξυπηρετεί την ανάγκη της διάκρισης του ΦΥΣΙΚΟΎ έναντι του ΝΟΜΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ, το οποίο (νομικό) δεν υπάγεται στο πεδίο εφαρμογής
    (γ) αντιπαρέρχεται, ως ΑΤΕΛΗ, την εξαίρεση των χρεών του δημοσίου και των ασφαλιστικών οργανισμών, διότι ΠΡΩΤΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ πρέπει :

    (1) ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
    (2) ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΦΕΙΛΕΤΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ (ΑΝ ΟΧΙ ΕΥΡΥΤΕΡΟ) ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΩΝ ΤΡΙΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ.

  • 28 Οκτωβρίου 2009, 22:44 | Παναγιώτης

    Αν θέλουμε πραγματικά να βοηθήσουμε τις οικογένειες, νοικοκυριά που περιήλθαν σε αδυναμία πληρωμής από παράγοντες πέρα της βούλησής τους σε αυτό το σημείο πιστεύω ότι:
    1) Ο νόμος πρέπει να αφορά τις οικογένειες, νοικοκυριά και όχι μεμονωμένα φυσικά πρόσωπα μέλη μιας οικογένειας. (π.χ. αν εγώ με ένα μισθό πάρω δάνειο πρώτης κατοικίας στο όνομα μου αυτομάτως φαίνομαι υπερχρεωμένος δεν έιμαι όμως όσο υπάρχει και ο μισθός της συζύγου). Ούτως ή άλλως οι τράπεζες συνεκτιμούσαν το σύνολο των εσόδων όταν χορηγούσαν τα δάνεια, ακόμα και τα μαύρα.
    2) δεν πρέπει να γίνει προσπάθεια ασαφούς προσδιορισμού της κατηγορίας χρεών των φυσικών προσώπων («που δεν προέρχονται από επαγγελματική δραστηριότητα» ή από «περιορισμένη επαγγελματική δραστηριότητα») και να μην εξαιρείται καμμία κατηγορία οφειλής (πρόστιμα, ποινές, ασφαλιστικές εισφορές) δεδομένου ότι όλα τα χρέη οδηγούν στην ίδια εξαθλίωση ενώ υπάρχει απόλυτη αλληλοεξάρτηση μεταξύ τους(δεν πλήρωνω την εφορία για να πληρώσω την τράπεζα για να μην μου πάρει το σπίτι ή θα πληρώσω την εφορία γιατί χρειάζομαι ενημερότητα για να δουλέψω και ας έρθει η τράπεζα να μου πάρει το σπίτι).
    3) Να προβλεφθούν ευνοϊκές ρυθμίσεις μόνο για αυτούς που περιήλθαν σε αδυναμία πληρωμής λόγω συγκυριών και όχι σε όσους χορηγήθηκαν δάνεια χωρίς να πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Για αυτούς που υπέκυψαν σε πιέσεις ή δωράκια των τραπεζών ας πληρώσουν οι τράπεζες και όσοι πήραν τα βραβεία και τα μπόνους για τα δάνεια και τις κάρτες που τους πούλησαν.
    4) να εξεταστεί η δυνατότητα να επεκταθεί ο νόμος ώστε να προβλεφθούν και διαδικασίες επανένταξης αυτών των νοικοκυριών στον οικονομικό ιστό. Ας πάρουν οι τράπεζες κάποιο παραπάνω ρίσκο με την ελπίδα ότι θα εισπράξουν τα χρωστούμενα όπως ακριβώς θα κάνει και η χώρα μας αυξάνοντας το έλλειμμά της με την ελπίδα ότι θα πάρει μπροστά η οικονομία.

  • 28 Οκτωβρίου 2009, 22:26 | ΜΑΞΙΜΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

    ΕΙΝΑΙ ΘΕΤΙΚΟ ΠΟΥ ΠΑΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ. ΤΟ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΛΕΞΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΚΥΚΕΩΝΑ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ,ΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ. ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΕΑΝ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΕΛΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ, ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΜΟΥ, ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ ΝΑ ΘΕΣΠΙΣΕΙ ΝΟΜΟ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ Π.Χ. ΤΟΥ 10% ΤΗΣ ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ ΟΦΕΙΛΗΣ ΓΙΑ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΝΑ ΔΙΑΓΡΑΦΕΤΑΙ. ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΜΠΛΕΞΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΤΕΡΑΤΩΔΗ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ. Ε Λ Ε Ο Σ!!!!!!!!! ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟΛΜΗ ΚΑΙ ΓΕΝΝΑΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΒΟΗΘΗΘΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ. ΠΡΕΠΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΟ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΠΑΡΑΜΙΚΡΗ ΑΠΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΠΑΝΤΩΝ ΝΑ ΜΗΝ ΕΜΠΛΑΚΟΥΝ ΤΑ ΧΡΟΝΟΒΟΡΑ ΚΑΙ ΨΥΧΟΦΟΡΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ. ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΦΕΙΛΕΤΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΕΡΟΥΣΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΩΣ ΘΑ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΤΟΥ? ΘΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΥΠ’ΟΨΙΝ ΤΟ ΑΤΟΜΙΚΟ «Η ΤΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ? ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΤΟΜΙΚΟ. ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΗ. ΚΥΡΙΟΙ, ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΟΤΙ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ ΕΧΟΥΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ, ΠΑΙΔΙΑ, ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΛΑΒΕΤ ΣΟΒΑΡΑ ΥΠ’ ΟΨΙΝ.
    ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΜΕ ΠΟΙΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΔΙΝΑΝ ΣΕ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ,ΑΜΕΙΒΟΜΕΝΟΥΣ ΜΕ ΤΟΝ ΒΑΣΙΚΟ ΜΙΣΘΟ, ΑΦΕΙΔΩΣ ΔΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΡΤΕΣ? ΜΕ ΠΟΙΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΙΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΠΡΟΕΒΑΙΝΑΝ ΣΕ ΑΥΘΕΡΑΙΤΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΟΡΙΩΝ ΣΤΙΣ ΚΑΡΤΕΣ? ΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΕΣ ΠΟΥ ,ΟΤΙ ΟΙ ΔΑΝΕΙΖΟΜΕΝΟΙ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΝ ΝΑ ΑΝΤΑΠΕΞΕΡΘΟΥΝ? ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΤΟΥΣ ΕΝΔΙΕΦΕΡΑΝ,ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΩΡΑ, ΤΑ BONUS!!!!!!
    » ΟΥΚ ΑΝ ΛΑΒΕΙΣ ΠΑΡΑ ΤΟΥ ΜΗ ΕΧΟΝΤΟΣ »
    ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΒΑΣΕΙ ΑΥΤΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΑΡΜΩΣΕΤΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ. ΜΗΝ ΦΟΒΗΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ. ΝΑ ΑΓΚΑΛΙΑΣΕΤΕ ΤΟΥΣ ΑΠΕΛΠΙΣΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΠΝΙΓΜΕΝΟΥΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ.
    Ο Χ Ι ΣΤΗΝ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ, Ο Χ Ι ΣΤΗΝ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ!!!!!
    Ν Α Ι ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΡΧΗ!!!! ΜΠΟΠΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΤΕ!!!!ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΟ ΕΦΑΡΜΩΣΕΤΕ!!!!ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑΣΟΥΝ!!!!ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΓΙΝΕΤΕ Ο «ΑΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ» ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ!!ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΔΕΙΞΕΤΕ ΟΤΙ ΕΙΣΑΣΤΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΡΟΝΤΙΣΕΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ!!!!
    Μ Π Ο Ρ Ε Ι Τ Ε!!!!!!!!!
    Θ Ε Λ Ε Τ Ε??????????
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΣΑΣ…..

  • 28 Οκτωβρίου 2009, 22:06 | Κώστας Σοφούλης

    Λαμπρή η ιδέα της επέκτασης του πτωχευτικού δικαίου και σε ατομικό (όχι επιχειρηματικό)επίπεδο. Πράγματι κυρίως τα αγγλοσαξονικά δικαιακά συστήματα δίνουν το «ευεργέτημα» της πτώχευσης στον ιδιώτη εκφράζοντας την πραγματιστική δικαιακή φιλοσοφία που επιδιώκει το εφικτό σε σχέση πρός το «ιδεατά απόλυτα δίκαιο (ηθικολογικό)». Η ουσία του πτωχευτικού δικαίου (που θυμίζω δεν εφαρμόζεται στην περίπτωση της δόλιας χρεωκοπίας) βρίσκεται στην παραδοχή οτι μια ακούσια οικονομική αποτυχία δεν πρέπει κατ’ ανάγκη να οδηγεί σε δραματική έξέλιξη που δεν θα επιτρέψει στον πταίσαντα να επιχειρήσει μια δεύτερη ευκαιρία. Η επέκταση του θεσμού στο επίπεδο των ατόμων, δηλαδή η κάλυψη πλέον πράξεων κατανάλωσης και όχι εμπορικών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, θέλει ιδιαίτερη προσοχή ώστε να περάσει το σωστο πνεύμα κατάλληλα διαμορφωμένο. Στο ευρωπαϊκό δίκαιο η πτώχευση, παληότερα, είχε ατιμωτικές συνέπειες. Το υπογραμμίζω αυτό επειδή δεν πρέπει να κάνουμε νόμους που υλοποιούν μόνο δικαιώματα χωρίς υποχρεώσεις ή δίδουν μόνο ευεργετήματα χωρίς αντισταθμιστικό κόστος. Μη ξεχνάμε, επίσης, οτι ειδικά στην καταναλωτική πίστη η χώρα μας περνάει ακόμη την μεταβατική περίοδό της (μετά την απελευθέρωση της τραπεζικής αγοράς) και γιαυτό οι καταναλωτές είναι ευεπίφοροι σε σφάλματα κατανόησης ή εκτίμησης. Το κόστος των «κακών» καταναλωτών δεν πρέπει αλόγιστα να περάσει στους «καλούς». Κάτι τέτοιο είναι λογικό να συμβεί, αφού η τυχόν πτώχευση μεγάλου αριθμού καταναλωτών θα αυξήσει τις επισφάλειες των τραπεζών και με τη σειρά του αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση του κόστους και των επιτοκίων. Ομολογώ οτι δεν το βρίσκων τόσο εύκολο να προτείνω σύστημα αντιστάθμισης «ευεργεσίας-κόστους/ευθύνης». Νομίζω οτι η λεπτομερής μελέτη αυτού του κρίσιμου ζητήματος πρέπει να γίνει από ειδικούς που δόξα τω θεώ υπάρχουν πλείστοι στην ντόπια και την διεθνή αγορά. Η εμπειρία όσων εφαρμόζουν ήδη συστήματα ατομικής πτώχευσης είναι πολύτιμη εν προκειμένω.

  • Το πλαίσιο να αφορά αυστηρά ιδιώτες μέχρι και 1ου βαθμού συγγενίας. Ο όρος δολιότητα προσφέρεται ως παραθυράκι και πρέπει να εκλείψει.

  • 28 Οκτωβρίου 2009, 22:21 | Γιάννης Αγάθος

    Διαβάζοντας το σχέδιο νόμου το βρίσκω εξαιρετικά παρόμοιο με το chapter 13 του αμερικάνικου πτωχευτικού κώδικα που αφορά τους ιδιώτες/φυσικά πρόσωπα.
    Παρακάτω, σας επισυνάπτω ένα link με σχετικό roadmap εφαρμογής του chapter 13, που ίσως να σας φανεί χρήσιμο για την προσαρμογή του στα ελληνικά δεδομένα.
    http://www.bankruptcyvisuals.com/viewcharts.html

    Ευχαριστώ,

  • 28 Οκτωβρίου 2009, 22:23 | Aλεξανδρα

    Θα ηταν πορα πολυ ενδιαφερον και μεγαλο εμποδιο στην ασυδοσια των τραπεζων εαν και εφοσον οταν ζητουν ως εγγυησεις ακινητα τοτε αυτα να εκτιμονται με την ΑΞΙΑ ΑΓΟΡΑΣ !! ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΑΓΟΡΑΖΩ ΕΝΑ ΑΚΙΝΗΤΟ ΠΧ 400.000 ΝΑ ΤΟ ΔΗΛΩΝΩ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ ΚΑΙ Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΝΑ ΤΟ ΕΚΤΙΜΑ 250.000 ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΕΚΤΙΜΗΤΕΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΖΕΖΗΣ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΠΟΣΟ ΜΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΙ ΕΙΝΑΙ.*(ΙΣΩΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΕΝΑΝ ΕΛΕΓΧΟ ΚΑΙ ΣΑΥΤΟ ΤΟ ΤΟΜΕΑ) ΚΑΙ ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΟΛΑ ΝΑ ΤΟ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ.!!! ΑΙΣΧΟΣ.

    ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΔΩΣΕΤΕ ΜΕΓΑΛΗ ΒΑΡΥΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΦΑΣΜΑ ΠΟΥ ΕΚΤΙΝΕΤΕ ΔΗΛ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΛΠ ΚΛΠ.

    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΕΝΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΦΟΡΕΑΣ (ΕΦΟΡΙΑ ΝΑ ΜΟΥ ΕΚΤΙΜΑ ΕΝΑ ΑΚΙΝΗΤΟ ΜΕ ΜΙΑ Α ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΔΙΔΩ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΝΑΛΟΓΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΚΑΙ Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΝΑ ΜΟΥ ΤΟ ΕΚΤΙΜΑ Α-100 ΔΗΛ ΠΟΛΥ ΛΙΓΟΤΕΡΟ )!!

  • 28 Οκτωβρίου 2009, 22:32 | Τολιας θεοδωρος

    ΟΛΑ ΚΑΛΑ

  • 28 Οκτωβρίου 2009, 22:30 | Ιπποκράτης Καλοταράνης

    Επιτέλους! Δημόσια διαβούλευση!
    Μακάρι όμως να ακουστεί η φωνή των πολιτών μέσα από αυτές τις ιστοσελίδες και από τα αυτιά που πρέπει να την ακούσουν.
    Επικροτώ και στηρίζω τη συγκεκριμένη πρόταση νόμου, η οποία θα δώσει ανάσα στο μεγαλύτερο ποσοστό του Ελληνικού πληθυσμού, αν φυσικά φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα που θα έρθει μόνο από τη λεπτομερή εξέταση όλων των παραγόντων της κάθε πλευράς (οφειλέτη & πιστωτή).

    Το πρώτο που θέλω να επισημάνω είναι η μεγάλη γραφειοκρατεία που συναντάται στην εφαρμογή του σχεδίου. Είναι μιά αποτροπή στο να μπεί κάποιος στην εν λόγω διαδικασία, καθ’ ότι γνωρίζουμε ότι μία μεγάλη μερίδα πολιτών δεν έχει τη δυνατότητα, ούτε το χρόνο αλλά ούτε & τη γνώση να ακολουθήσει το μεγάλο λαβύρινθο που βλέπει να ξετυλύγεται μπροστά του, συναντώντας κάποιες διαδικασίες για πρώτη του φορά…
    Φαντάζεται κανείς τι σύνεφο σκόνης και ουρές θα δημιουργηθούν…
    Αυτός είναι και ο λόγος να δημιουργηθούν νέου είδους , από ειδήμονες & επιτήδιους που πάντα εμφανίζονται σε τέτοιες περιπτώσεις και χρυσώνουν τις τσέπες τους με χρήματα, λόγω της μεγάλης ζήτησης και ανάγκης των ανθρώπων. Ίσως και κάποιοι απατεώνες.
    Σαν πρώτη φάση, σωστό θα ήταν να δημιουργηθούν θέσεις υπαλλήλων σε αρμόδιες υπηρεσίες του Δημοσίου π.χ. ΚΕΠ ή στα Δικαστικά μέγαρα σε όλη την επικράτεια, για την εξυπηρέτηση των ενδιαφερομένων με υπηρεσιακές διαδικασίες εγγράφων & αυτόματη καθοδήγηση. Δεν μπορούμε να χάνουμε ημέρες, εβδομάδες για να πηγαίνουμε από γραφείο σε γραφείο και ξανά από την αρχή για κάποιο λάθος που έγινε!! (και να κουβαλάμε δημόσια έγγραφα από το ένα γραφείο στο άλλο με κίνδυνο να χαθούν)
    Να μπορέσει ο ενδιαφερόμενος να βρεί κάποιον να εμπιστευτεί και αυτός να είναι το ίδιο το κράτος που τον φορολογεί. (Γιατί όλοι οι άλλοι θέλουν να κερδίσουν…)

    Με λίγα λόγια, όσο πιο απλουστευμένη θα είναι η διαδικασία, τόσο πιό γρήγορα και απλά θα ακολουθηθεί και με επιτυχία. Μην ξεχνάμε τη πολύτιμη βοήθεια της τεχνολογίας που ωφελεί στη ταχύτητα και ευκολία.
    Δεν γνωρίζω αν υπάρχουν οι αντίστοιχες υποδομές.
    Σαν τελικό αποτέλεσμα όμως, θα είναι η κυκλοφορία του χρήματος στην αγορά ξανά και απόδοση όλων των επαγγελμάτων που έχουν πατώσει. (Αν δεν υπάρχουν χρέη, υπάρχει κατανάλωση ..σταδιακά).
    Δηλαδή: όσο πιό γρήγορα & απλά διευθετηθούν οι αιτήσεις ενδιαφερομένων δανειοληπτών, τόσο πιό γρήγορα συντελείται ένας τεράστιος παράγοντας της ανάπτυξης της εγχώριας οικονομίας. Η γνωστή αλήθεια είναι πως το κακό από εκεί ξεκίνησε, από τα χρέη των πολιτών!

    Τη συνενόηση με τις τράπεζες την αφήνω, διότι θα ωφεληθούν και αυτές, όχι όμως βραχυπρόθεσμα (μην ξεχνάμε τα υπέρογκα κέρδη τους τα τελευταία χρόνια για αν έρθει αυτό το αποτέλεσμα σήμερα). Απλά θα υπάρξει μακροπρόθεσμα εξυγίανση της δανειοληπτικής αγοράς, από τους ικανούς πλέον δανειολήπτες & τους νέους πελάτες, όσον αφορά την επαναλειτούργηση ή δημιουργία επιχειρήσεων, στεγαστικών δανείων κ.λ.π.

    Η απόφαση πολύ καλή -ίσως η σημαντικότερη τα τελευταία χρόνια- μένει όμως και το αποτέλεσμα…
    Τα συγχαρητήριά μου, για τέτοιου είδους σχέδια μαζικής ωφέλειας.
    Πάμε!!!

  • 28 Οκτωβρίου 2009, 21:12 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

    Πρέπει να ληφθεί οπωσδήποτε μέριμνα για το ποιά θα είναι η τύχη των οφειλών των προσώπων που υπάγονται στη ρύθμιση προς στο Δημόσιο, στα νπδδ και στους οργανισμούς κοινής ασφάλισης. Έχει π.χ. να προβλέπεται με τη ρύθμιση ότι θα σώζει ο οφειλέτης το σπίτι του από την Τράπεζα, αλλά συνεχίζει π.χ. να είναι υπόλογος για χρέη προς στο δημόσιο (π.χ. εισφορές ΙΚΑ);

  • 28 Οκτωβρίου 2009, 21:04 | Xρυσικοπουλος Γ. Κων/νος

    σωστος αναμφιβολα ο μπουσουλας πανω στον οποιο θα κινηθει το νομοσχεδιο.μενει να φανερωθει και ο κυριος »φερων σκελετος»του που θα ειναι μονιμος πια.το δαχτυλο επι των τυπων των ηλων πολλοι ευαγγελισθησαν οτι θα βαλουν.η δυσμοιρη στην πλειοψηφια της μεση ελλην.οικογενεια δεν αντεχει αλλες ανακολουθιες κι απογοητευσεις.θελει λυσεις και ανασες τετοιες σαν αυτες κι ακομα χρηστικοτερες για να μην εξαυλωθει τελειως ο ιστος της και να διασωσει εστω και τις υστατες ικμαδες της αξιοπρεπειας της.αν στο crach test με το τραπεζικο τειχος ντροπης επιβιωσετε επεκτεινετε καποιες σανιδες εξισορροπησης και στις εξ’επαγγελματικων δραστηριοτητων θηλιες που πνιγουν εναν στους δυο μικρους επαγγελματιες τουτης της χωρας.πιστεψτε τους,ουτε τα ΕΣΠΑ,ουτε το ΤΕΜΠΤΕ,ουτε οι ορατες μονο με κυαλια μεγαλης γραφειοκρατικης εμβελειας ρυθμισεις για πυροπληκτες η σεισμοπληκτες περιοχες,φτανουν στο κατωφλι οσων πραγματικα τα εχουν αναγκη.το τερας του Τειρεσια πρεπει ελεγχομενα πλεον να δινει παραστασεις στους θιασους της εικονικης πραγματικοτητας της ευνομουμενης και δικαιακης Πολιτειας.ευχαριστω,απο ν.Ηλειας.

  • 28 Οκτωβρίου 2009, 21:14 | Αποστόλης Μουστάκης

    Πως θα είναι δυνατός ο προσδιορισμός των οφειλετών που δεν έχουν την δυνατότητα να αποπληρώσουν τα χρέη τους;Ξέρετε πόσοι υπάρχουν που σήμερα μπορεί να εμφανίζουν ακόμα και μηδενικό εισόδημα και παράλληλα να έχουν εισόδημα μη φορολογητέο; Είναι γνωστός ο αριθμός όλων αυτών που παίρνουν άκόμα και επίδομα φτώχιας από τις αρμόδιες νομαρχιακές υπηρεσίες και δεν το έχουν πραγματικά ανάγκη;Επειδή πολλοί πιθανά θα είναι όλοι αυτοί μήπως θα πρέπει πρώτα να γίνει η πραγματική εξακρίβωση των στοιχείων τους;Εχει ευθύνη η ελληνική κοινωνία και οι υπόλοιποι φορολογούμενοι για τα χρέη που πιθανά έχουν δημιουργήσει αυτοί οι άνθρωποι;Δεν αναφέρομαι βεβαίως σε αυτούς που είναι χτυπημένοι από τη μοίρα.Αναφέρομαι σε όλους αυτούς που σήμερα εμφανίζονται ως υπερχρεωμένοι, με μηδενικά φορολογοτέα εισοδήματα και τα περιουσιακά τους στοιχεία τα έχουν μεταβιβάσει σε τρίτους (αχυρανθρώπους) ώστε να απολαμβάνουν όλες τις πρόνοιες του κοινωνικού κράτους.Πως θα διασφαλιστεί ότι πάλι εμείς οι υπόλοιποι φορολογούμενοι δεν θα πληρώσουμε τα καζίνο, τα ακριβά αυτοκίνητα και τις διακοπές με διακοποδάνεια ή τις τις αγορές με τις πιστωτικές κάρτες χωρίς να έχουν την δυνατότητα αποπληρωμής;Επειδή από την φύση της εργασίας μου έρχομαι καθημερινά σε επαφή με πλήθος ανθρώπων που κάτι ζητούν από το δημόσιο η εμπειρία μου με δίδαξε ότι ακόμα και αρκετοί από αυτούς που σήμερα παίρνουν το οικονομικό επίδομα φτώχειας ή τις κάρτες απεριορίστων διαδρομών ή τις πρόνοιες του κοινωνικού τουρισμού ή διάφορες τέτοιες πρόνοιες μπορεί να έχουν αξιοποιήσει και άλλους τρόπους για την απόκτηση των απαιτούμενων δικαιολογητικών χωρίς πάντα να είναι και τα οικονομικά τους δεδομένα αυτά τα οποία εμφανίζουν.Ολα αυτά θα πρέπει να διασφαλιστούν καταρχήν και μετά να προβλεφθεί η παραγραφή των χρεών τους.Μόνο η φορολογική δήλωση ή ακόμα και η κρίση από τα δικαστήρια περί της περιουσιακης κατάστασης δνε αποτελεί και το μονοσήμαντο κριτήριο για την παραγραφή των χρεών.Αυτά τα χρέη κάπως δημιουργήθηκαν.Δημιουργήθηκαν από το χτύπημα της μοίρας ή επειδή έγινε καταναλωτική έξαρση πάνω από τις δυνάμεις.Δεν είναι για παράδειγμα δυνατόν να γίνει παραγραφή χρεών ακόμα και αν όλες οι προϋποθέσεις είναι υπέρ του οφειλέτη, όταν αυτά τα χρέη δημιουρήθηκαν από αυξημένη χρήση της πιστωτικής κάρτας σε γυμναστήρια, κέντρα αισθητικής, αγορές και προμήθειες από καταστήματα όχι ύλικών διαβίωσης,αλλά πολυτελείας ή αγορές αυτοκινήτων.Το κοινωνικό κράτος κατά την γνώμη μου θα πρέπει να διασφαλίσει αφενός την μη δημιουργία χρέους από πολίτες που δεν έχουν την δυνατότητα να το αποπληρώσουν, δεύτερον τη μη παραγραφή του χρέους σε ανθρώπους που ζούν όπως οι κηφήνες.Γιατί οι οποιαδήποτε παραγραφή θα μετακυλιστεί έτσι και αλλοιώς στους υπολοίπους.Μην δημιουργήσουμε χρέη σε μία νέα κατηγορία ανθρώπων,χρέη για τα οποία οι ίδιοι δεν ευθύνονται.

  • 28 Οκτωβρίου 2009, 21:52 | Φρίξος Μ.

    Πιστεύω όπως είδη έχουν πει πολλοί ότι είναι ένα θετικό βήμα αλλά μένει να δούμε την αποτελεσματικότητα του, γιατί καλώς ή κακώς, για μένα κακώς, οι τράπεζες έχουν και την » πίτα και το μαχαίρι » και όλα αυτά τα χρόνια λειτουργούν εκτός νομικού πλαισίου ή μάλλον χρησιμοποιούν όλα τα παραθυράκια που κάνεις δεν έκλεισε έως τώρα.
    Το πρόβλημα είναι τα κριτήριά, και εξηγώ, 1ον υπάρχουν αυτοί που όντως έχουν προβλήματα και μικρο πραγματικό εισόδημα και έχουν δάνεια και αυτοί που είναι ελεύθεροι επαγγελματίες (δεν μιλώ για τους νέους αλλά για αυτούς που εξασκούν χρόνια το επάγγελμά τους) και έχουν και αυτοί δάνεια αλλά η οικονομική τους κατάσταση είναι εικονική ,πως θα γίνει ο δίκαιος διαχωρισμός; 2ον υπάρχουν άτομα τα οποία δούλευαν και δουλεύουν κερδίζοντας αρκετά (πάνω από 10500€ το χρόνο) έχουν προσαρμόσει της ανάγκες τους σύμφωνα με αυτά που κέρδιζαν ή κερδίζουν, σε περίπτωση που έχασαν την εργασία τους ή θα την χάσουν και βρουν δουλειά με λιγότερα χρήματα ή δεν βρουν καθόλου για ένα μεγάλο διάστημα είναι σίγουρο ότι δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στης υποχρεώσεις τους, αυτούς δεν πρέπει να τους προστατεύει ο νόμος; γιατί έως τώρα η τακτική των ΤΡΑΠΕΖΩΝ είναι να μένουν αδιάφορες και να αφήνουν τα επιτόκια να τρέχουν και τα χρηματικά ποσά να γίνονται υπέρογκα.
    Πιστεύω ότι είναι σπαζοκεφαλιά για την κυβέρνηση και θα είναι δύσκολο έως αδύνατο να μείνουν οι επιτήδειοι απ’ έξω και να ωφεληθούν αυτοί που πραγματικά το έχουν ανάγκη.

  • 28 Οκτωβρίου 2009, 21:42 | ΝΙΚΟΣ

    Εκτιμώντας από τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας μας κθβέρνησης ότι θα δικαιωθεί η επιλογή της πλειοψηφίας του Ελληνικού Λαού. Είμαι απ΄αυτούς που πιστεέυουν ότι η προσπάθεια θα συνεχισθεί με την ίδια αξιοπιστία και συνέπεια προεκλογικών και μετεκλογικών λόγων και έργων. Θεωρώ ότι είναι η πρώτη φορά μετά τις κυβερνήσεις του αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου ότι μία ελληνική κυβέρνηση ασχολείται με το πιό σοβαρό πρόβλημα της καθημερινότητας του πολίτη που είναι η ΕΠΙΒΙΩΣΗ του, για τί στην ουσία αυτό είναι το μείζον πρόβλημα μιας υπερχεωμένης οικογένειας.
    Επιθυμώ να καταθέσω και εγώ τις παρατηρήσεις μου για το προτεινόμενο σχέδιο, που συνοπτικά έχουν ως εξής:
    – Η πλειονότητα των οφειλετών δεν υπερχρεώθηκε για αλόγιστες καταναλωτικές δαπάνες – βεβαίως και υπάρχουν και αυτές οι περιπτώσεις – αλλά κυρίως από την ανάγκη κάλυψης στοιχειδών αναγκών ή και υποχρεώσεων του όπως πχ στεγαστικό, υγεία, σπουδές παιδιών κλπ.
    – Υπάρχουν υπερχρεωμένοι οφειλέτες των οποίν οι υποχρεώσεις έναντι των δανειστών έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, λόγω της οικονομικής αδυναμίας τους να ανταποκριθούν έγκαιρα σ΄ αυτές τις υποχρεώσεις και γι’ αυτές τις περιπτώσεις αφρορά και αναφέρεται το προτεινόμενο σχέδιο.
    – Υπάρχουν όμως και υπερχρεωμένοι οφειλέτες που με συνέπεια αλλά με πολύ μεγάσλη προσπάθεια και δυσκολία καλύπτουν εμπρόθεσμα τις υποχρεώσαεις τους έναντι των δανειστών, στερούμενοι ακόμη και βασικές βιωτικές ανάγκες προστρέχοντας σε » εσωτερικό δανεισμό – επαιτεία » από συγγενικά ή και φιλικά πρόσπωπα, λόγω της οικονομικής τους στενότητας.
    – Εκτιμώ ότι για λόγους ισονομίας θα πρέπει να προβλεφθεί η υποχρέωση των δανειστών να ικανοποούν αιτήματα οφειλετών είτε για αναχρηματοδότηση είτε για μεταφορά οφειλών με ευνοϊκότερους όρους δανεισμού, για τις περιπτώασεις εκείνες που η μηνιαία δόση για την εξυπηρέτηση των οφειλομένων υπερβαίνει ένα ποσοστό (πχ 50%) του ενός δωδεκατημορίου του συνολικού οικογεναικού ετησίου εισοδήματος του οφειλέτη
    – Εάν δεν ληφθεί πρόνοια για τις περιπτώσεις αυτές τότε το προετεινόμενο σχέδιο διατρέχει τον κίνδυνο να χαρακτηρισθεί ότι έρχεται να στηρίξει μόνο τους (δικαιολογημένα ή αδικαιολόγητα)ασυνεπείς οφειλέτες, όπως διάχυτα επικρατεί η άποψη αυτή για τις μέχρι σήμερα ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων χρεών για δημόσιους ή δημοτικούς φόρους ή ληξιπρόθεσμες εισφορές σε ασφαλιστικούς φορείς κλπ

    Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας αλλά και για την ευκαιρία που μας δίνετε με την διαδικασία αυτή

    Καλή Επιτυχία στο έργο σας.

  • 28 Οκτωβρίου 2009, 20:35 | hrist koller

    Εμείς που δεν χρωστάμε, αλλά δεν φτιάξαμε σπίτι ή αγοράσαμε αυτοκίνητο δηλ δεν δανειστίκαμε ή δανειστίκαμε και πληρώσαμε κανονικά είμαστε γεννηθήκαμε στην χώρα του μαλάκα? Εμείς που ζούμε φτωχικά γιατί δεν δανειστήκαμε και δεν φτιάξαμε θα πληρώσουμε όλους αυτους? Υπάρχουν χιλιάδες νέοι άνθρωποι που με τους μισθούς που παίρνουν δεν πρόκειτε να φτιάξουν σπίτι ποτέ, αλλά δεν δανείζονται γιατί ξέρουν ότι θα χάσουν το σπίτι αν αγοράσουν. Επικροτούμε τους βλάκες και τους πονηρούς και τους σωστούς τους ξεσκίζουμε? Είναι σωστό αυτό? Εμείς τι θα κερδίσουμε?
    Θα σιγκρουστείται για πρώτη φορά με τις τράπεζες βαζοντας πλαφόν στους τόκους κατοικίας, καρτών, υπερημερίας σε συνδιασμό με το uribor? Ως πότε οι σωστοί πολήτες θα νιώθουν μαλάκες?

  • 28 Οκτωβρίου 2009, 20:32 | Κώστας Χαρίτος

    Απο πολιτικής σκοπιάς, ορθά επιχειρείται η επίλυση του προβλήματος πολλών υπερχρεωμένων συμπολιτών μας.
    Απο νομικής σκοπιάς, ενδέχεται το ζήτημα να αποδειχθεί περισσότερο πολύπλοκο:
    1) Πρώτα απ΄ όλα πρέπει να υπαχθούν στις διατάξεις του Νόμου μόνο εκείνοι οι οφειλέτες που θα αποδεικνύουν ανυπαίτια αδυναμία πληρωμών, με παράλληλη υποχρέωσή τους να αποδείξουν και πώς διατέθηκαν τα χρήματα που δανείσθηκαν.
    2) Κυρίως όμως πρέπει να ερευνηθεί εάν οι ουσιώδεις και κύριες διατάξεις του Νόμου [με τις οποίες το Κράτος επεμβαίνει κατ΄ ουσίαν σε ενοχικές/ιδιωτικές συμβάσεις, μεταξύ προσώπων φυσικών/νομικών και διακόπτει την λειτουργία τους ή έστω εμποδίζει μέτρα αναγκαστικής/δικαστικής είσπραξης]βρίσκονται σε αντίθεση με το Σύνταγμα [π.χ. άρθρο 17] ή με την ΕΣΔΑ. Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου έχει δεχθεί [Ολ. ΑΠ 7/1990 Δ. 21.908, Ολ Α.Π. 4/1989 Δ. 21.938, ΑΠ 345/1994 ΝοΒ 43.247] οτι «στην έννοια της περιουσίας (ιδιοκτησίας) περιλαμβάνονται όχι μόνο τα εμπράγματα δικαιώματα αλλά και όλα τα δικαιώματα περιουσιακής φύσεως και τα κεκτημένα οικονομικά συμφέροντα. Δέχεται λοιπόν οτι καλύπτονται έτσι και τα ενοχικά περιουσιακά δικαιώματα και ειδικότερα οι απαιτήσεις είτε αναγνωρισμένες με δικαστική ή διαιτητική απόφαση είτε απλώς γεγενημένες κατά το εθνικό δίκαιο, εφόσον υπάρχει νόμιμη προσδοκία με βάση το ισχύον, έως την προσφυγή στο δικαστήριο, δίκαιο, ότι μπορούν να ικανοποιηθούν δικαστικά (Ολ. ΑΠ 40/1998 Αρμ. 1999, 413)».
    Μήπως λοιπόν η νομοθετική επέμβαση σε μιά σύμβαση δανείου οδηγήσει τους δανειστές να στραφούν κατά του Δημοσίου και να ζητήσπουν αποζημίωση για το μη εισπραχθέν μέρος του δανείου;
    Αξίζει να το μελετήσετε προληπτικά

  • 28 Οκτωβρίου 2009, 20:59 | ΑΝΝΑ

    ΚΑΛΗ Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΚΑΙ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΡΚΕΙ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ Η ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΕΙΑ ΝΑ ΤΑΛΑΙΠΩΡΕΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

  • 28 Οκτωβρίου 2009, 20:00 | Μαρία Π.

    Καλησπέρα σε όλους.
    Κατ’αρχήν νομίζω ότι όλοι είμαστε ικανοποιημένοι με τη συγκεκριμένη δημόσια διαβούλευση και βέβαια όλοι ελπίζουμε να μην είναι απλώς για τα μάτια, αλλά αντιθέτως οι αρμόδιοι να μελετήσουν όλοι τα όποια καλοπροαίρετα βέβαια σχόλια και να πράξουν τα απαραίτητα.
    Σε πρώτη φάση το πεδίο εφαρμογής είναι θετικό.
    Βασικά θα πρέπει να χωρήσουμε τους οφειλέτες σε 2 κατηγορίες
    Α) εκείνοι που λόγω δυσμενών συνθηκών (που να αποδεικνύονται) δεν είναι σε θέση να πληρώσουν τίποτα και έχουν φτάσει στα πρόθυρα οικονικής καταστροφής και
    Β) εκείνοι που ναι μεν είναι υπερχρεωμένοι, αλλά κάθε μήνα πληρώνουν (έστω και με δυσκολία) τις δόσεις τους (δε χρωστούν δηλ πάνω από 2 δόσεις)
    Σε κάθε περίπτωση βεβαια και οι δυο κατηγορίες έχουν δικαίωμα εξυπηρέτησης και βοήθειας.
    Α) Για την 1η κατηγορία επικροτώ τις προτάσεις τις κυβέρνησης, απλά πιστεύω ότι ίσως να χρειαστεί να απλουστευτεί η διαδικασία με τους δικηγόρους και τις τράπεζες.
    Β) Για τη 2η κατηγορία έχω να κάνω 3 προτάσεις εξόφλησης – συγκέντωσης των υποχρεώσεων στις οποίες νομίζω ότι δε χάνει κανείς:
    1) στους μισθωτούς (δημόσιοι κ ιδιωτικοί υπάλληλοι) οφειλέτες που έχουν ακίνητο είτε αυτό είναι 1η κατοικία είτε οτιδήποτε άλλο και ανεξάρτητα αν αυτό είναι υποθηκευμένο, να γίνει μία ρύθμιση με την τράπεζα ωστε να γίνει μία αναχρηματοδότηση δανείου με ευνοϊκότερους όρους. Π.χ Μισθωτός με μηνιαίο εισόδημα 1000 Ευρώ χρωσταει συνολικά (διάφορα δάνεια – κάρτες) ποσό 140000 Ευρώ και διαθέτει ακίνητο του οποιου η αξία πώλησης (αν δηλαδή αποφασίσει να το πουλήσει) ανέρχεται στα 170000 Ευρώ, να του δωθεί η δυνατότητα ευνοϊκότερου δανείου (με επιτόκιο στεγαστικού και με μεγάλη διάρκεια αποπληρωμής) όλου του ποσού του παραδείγματος, με νέα υποθήκη στο ακίνητο (που θα ακολουθεί το νέο δάνειο) και με την προϋπόθεση ότι θα εξοφληθούν όλα τα προηγούμενα δάνεια (1-2 μετά τη λήψη του δανείου να κατατίθενται στην τράπεζα χορήγησης οι αποδείξεις εξόφλησης). Με αυτόν τον τρόπο και οι τράπεζες δε θα χάσουν τα λεφτά τους και θα δωθεί μία τελευταία ευκαιρία σε κάποιον που επιθυμεί να κλείσει τις υποχρεώσεις του.
    Προσωπικά πιστεύω ότι αυτό είναι ένα δίκαιο μέτρο για όλους όσους βέβαια ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία, οι οποίοι είναι αρκετοί.
    2) Απο τα ταμεία των υπαλλήλων (εννοώντας βέβαια του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα) να παρέχεται κάποια εγγύηση ή επιδότηση στους υπαλλήλους που θέλουν και έχουν τη δυνατότητα να συγκεντρώσουν τις οφειλές τους με ένα νέο δάνειο συγκέντρωσης οφειλών (με επιτόκια στεγαστικού όχι καταναλωτικού) με ευνοϊκότερους όρους.
    3) Οπως το κράτος έδωσε 28 δις στις τράπεζες (τα οποία όλοι ξέρουμε ότι δεν περάσανε στον πολίτη) να δωθεί ένα αντίστοιχο ποσό στα ταμεία
    π.χ παρακαταθηκών και δανείων και εκείνα με τη σειρά τους να τα δώσουν στους ασφαλισμένους στους. Στο δημόσιο για παράδειγμα, το παρακαταθηκών και δανείων με τον ίδιο τρόπο που χορηγεί τα στεγαστικά να χορηγήσει ένα δάνειο συγκέντρωσης οφειλών. Εγγύηση θα λάβει το μισθό και τυχόν ακίνητο που να δικαιολογεί το προς χορήγηση ποσό. Και βέβαια με απλούστερη διαδικασία χορήγησης.

    Νομίζω ότι οι προτάσεις μου είναι δίκαιες γιατί και θα υπάρξει αναχρηματοδότηση στα νοικοκυριά και στην αγορά και ταυτόχρονα θα εξοφληθούν στο έπαρκο οι οφειλές.
    Γιατί εντάξει να μην πληρώσουμε τις οφειλές μας, αλλά δεν μπορούμε να το κάνουμε όλοι αυτό.

    Σας ευχαριστώ

  • 28 Οκτωβρίου 2009, 20:27 | ΓΕΩΡΓΓΙΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

    ΘΕΜΑ. ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΕΓΩ ΥΠΡΧΡΕΩΜΕΝΟΣ ΠΟΛΥ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΟΡΙΟ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΟΝ ΜΟΥ. ΕΙΧΑ ΖΗΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ Α.Τ.Ε . ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΩ ΝΑ ΜΑΖΕΨΩ ΟΛΕΣ ΤΗΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΜΟΥ ΕΚΕΙ .ΔΕΝ ΜΠΩΡΩ ΜΟΥ ΕΙΠΑΝ ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΙ ΣΤΟΝ ΤΥΡΕΣΙΑ. ΔΕΝ ΑΡΝΟΥΜΑΙ ΝΑ ΠΛΥΡΟΣΩ . 1.ΟΙ ΕΘΝΙΚΗ ΠΟΥ ΕΙΧΑ ΖΗΤΗΣΗ ΡΥΘΜΗΣΗ ΤΟ ΠΟΣΟΝ ΠΟΥ ΜΟΥ ΖΗΤΟΥΣΑΝ ΗΤΑΝ ΠΕΡΙΠΟΥ ΣΤΑ 1200ΕΥΡΩ ΤΟ ΜΗΝΑ .ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟ ΝΑ ΓΙΝΕΙ .ΔΙΟΤΙ Ο ΜΥΣΘΟΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΥΖΗΓΟΥΜΟΥ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΑΝΑΠΕΙΡΙΑ 67 ΤΗΣ ΕΚΑΤΟ ΚΑΙ ΕΧΩ ΔΥΟ ΚΟΡΕΣ ΠΟΥ ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΝ ΣΕ ΔΙΑΦΩΡΕΤΙΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ .ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΓΩ ΕΧΩ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΠΟΥ ΜΟΥ ΠΡΟΕΙΡΘΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ. ΕΧΩ ΝΟΣΥΛΕΥΘΗ ΣΤΗΝ ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΙΓΙΝΙΤΕΙΟΥ.ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΟΥ ΣΤΗΛΕΤΑΙ ΕΝΑ ΓΡΑΜΑ Η ΗΜΑΙ.ΙΛ ΤΗ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΝΑ ΜΠΩ ΣΕ ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ .ΤΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΜΟΥ ΕΙΣΟΔΗ ΜΑ ΤΟ ΜΗΝΑ ΕΙΝΑΙ 2150ΕΥΡΩ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΓΝΟΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΡΘΟΓΡΑΦΙΑ.

  • 28 Οκτωβρίου 2009, 20:26 | KANOS PETROS

    «2. Προϋπόθεση υπαγωγής του οφειλέτη στις διατάξεις του παρόντος νόμου είναι η οριστική ή επαπειλούμενη μη δόλια μόνιμη αδυναμία πληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρηματικών οφειλών του.»
    Τι σημαίνει τελικά οριστική μόνιμη αδυναμία(οικονομική εννοείται νομίζω κατά βάση) και ποιά τα χρονικά της όρια?Αν κάποιος μια ολόκληρη ζωή έχει μόνιμη αδυναμία, τα δάνεια και όλα τα χρέη του σε τι παραπάνω θα μπορέσουν να επιβαρύνουν την ήδη κατεστραμένη ζωή του?Αν κάθε 6-8 μήνες θα πρέπει να περνάει από το «αστυνομικό τμήμα» για να δίνει παρόν, πως θα μπορέσει να δει το μέλλον πιο ευοίωνα και να χαράξει ήρεμα την ζωή του?Και ποια εισοδήματα μέσα σε 8 μηνες ή 1-2 χρόνια θεωρούνται ικανά για να διορθώσουν τόσο άμεσα μια δεινή οικονομική κατάσταση για να πληρώσουν τα μεγάλα χρέη ή να μπουν και πάλι σε διαδικασία διαπραγμάτευσης αποπληρωμής?Η νομική κάλυψη και τα έξοδα για ολόκληρη την διαδικασία αυτής της ρύθμισης όσων έχουν οριστική και μόνιμη αδυναμία από ποιόν θα αναληφθεί?

  • 28 Οκτωβρίου 2009, 20:40 | ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ Τ

    Συζητώντας με φίλους και συμπολίτες μου συμπεραίνω ότι υπάρχουν πολλοί μικροί επαγγελματίες που αντιμετωπίζοντας δυσκολίες στην δουλειά τους κατέφευγαν σε προσωπικά δάνεια χρησιμοποιώντας τα δανεικά στην δουλειά τους αλλά και αντίστροφα αντιμετωπίζοντας δυσκολίες στα σπίτια τους χρέωναν την επιχείρησή τους με δάνεια χρησιμοποιώντας τα δανεικά στο σπίτι δημιουργώντας έτσι προβλήματα και στην επιχείρηση αλλά και διελκυστίνδα υποχρεώσεων της οικογένειας και της επιχείρησης.
    Πιστεύω ότι πρέπει να υπάρξει μέριμνα για αυτήν την κατηγορία δανειοληπτών, δηλαδή για όσους είναι ταυτόχρονα υπερχρεωμένοι με προσωπικά και επαγγελματικά δάνεια (ακόμα και εγγυημένα από το ΤΕΜΠΜΕ)ώστε να μπορούν με μία αίτηση και μία προσπάθεια να υπαχθούν σε ευνοϊκή ρύθμιση που θα τους δώσει την ευκαιρία να κάνουν μια καινούργια αρχή και να επιβιώσει η οικογένειά τους. Οι τράπεζες σήμερα βλέπουν αυτούς τους πελάτες σαν μιάσματα και αν εξετάσετε πρόσφατες περιπτώσεις αυτοκτονίας ή ψυχοσωματικών ασθενειών θα βρείτε ότι εμπλέκονται άτομα (δανειολήπτες) αυτής της κατηγορίας.

  • 28 Οκτωβρίου 2009, 20:02 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΡΥ.

    Θα πρέπει να είμαι από τους λίγους που πιστεύουν οτι το νομοσχέδιο είναι επι της αρχής εσφαλμένο καθώς δίνει το ακαταλόγιστο στους απερίσκεπτους καταναλωτές και ωθεί σε ηθικό κίνδυνο (moral hazard). Δηλαδή, μπορούμε να καταναλώνουμε ανεξαρτήτως δυνατοτήτων και όταν φτάσει ο κόμπος στο χτένι να τα πληρώσουν άλλοι. Οι τράπεζες δεν είναι άμοιρες ευθυνών (δεν είμαι απο αυτούς βέβαια που αβίαστα ισχυρίζονται ότι κακώς εβοηθήθηκαν οι τράπεζες, καθώς και τα χρήματα με ικανοποιητική απόδοση θα πάρει το κράτος πίσω και δεν κινδύνευσαν οι καταθέσεις του κοσμάκη). Ως συνυπεύθυνες λοιπόν μπορούν να υποχρεωθούν για τις πραγματικά αδύναμες κατηγορίες πολιτών (και όχι αυτές που φαίνονται αδύναμες) να υποχρεωθούν σε πάγωμα τοκοχρεολυτικών υποχρεώσεων για 3-5 έτη, ώστε να μπορέσουν να αποπληρώσουν το σύνολο του δανείου. Το πάγωμα αυτό ουσιαστικά ζημιώνει τις τράπεζες μειώνοντας την πραγματική αξία του δανείου κατά τον πληθωρισμό του διαστήματος χάριτος, αλλά από την άλλη δεν απαλλάσει και τον αλόγιστο δανειστή από τις συνέπειές των πράξεών του.

    Τέλος να συγχαρώ την κυβέρνηση για το ελεύθερο βήμα που προσφέρει στο πολίτη και να τονίσω ότι αυτό που θα την ξεχωρίσει από τις υπόλοιπες πολιτικές θα είναι να διευρύνει τις πηγές φορολογικών της εσόδων. Ανακατανομή του εισοδήματος στους ασθενείς από την μεσαία τάξη (και δη μόνο των υπαλλήλων – γιατι το ελεύθερο επάγγελμα φοροδιαφεύγει) δεν γίνεται. Το μέγεθος του εγχειρήματος γίνεται ακόμη πίο σημαντικό διότι η κρίση έχει κτυπήσει καίρια το ίδιο το κράτος (ίσως ακόμη πιο πολύ και από τον μικρομεσαίο Έλληνα) και δεν είναι βέβαιο ότι θα μπορεί για καιρό ακόμη να δανείζεται ανεξέλεγκτα. Γι’αυτό όσο είναι καιρός κάνετε κινήσεις για ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ.

  • 28 Οκτωβρίου 2009, 20:00 | Μισθωτός

    Είναι ξεκάθαρο ότι από την στιγμή που μπήκαμε στο Ευρώ και μας στερήθηκε η δυνατότητα να κόβουμε δραχμούλες και να κάνουμε και καμιά υποτίμηση για να πουλάμε τα προιόντα μας και τον τουρισμό μας θα βγαίναμε ζημιωμένοι, η Γερμανία πέτυχε ότι δεν πέτυχε με 2 παγκόσμιους πολέμους.
    Εάν μας έδωσαν εκατό ευρώ έναντι της αξίας των δραχμών μας, με τα ανοικτά οικονομικά σύνορα έφυγαν από την Ελλάδα τα 70 και με την ισοτιμία 340 προς ένα του ευρώ το κόστος διαβίωσης πενταπλασιάσθηκε χωρίς τα εισοδήματά μας να μπορούν να ακολουθήσουν.
    Λύση δόθηκε με την απελευθέρωση του καταναλωτικού δανεισμού περισσότερο για την πολιτεία αφού το δανεικό μου χιλιάρικο εάν έκανε 5 φορές κύκλο στην αγορά το κράτος θα το εισέπραττε πίσω απο τον ΦΠΑ.
    Και οι τράπεζες καλά παίξανε το παιγνίδι τους αφού όπως το 1999 κάθε γειτονιά είχε την χρηματιστηριακή της έτσι τώρα οι τράπεζες έχουν τα υποκαταστηματά τους με κερδισμένα τα στελέχη των απο τα μπόνους και τους μετόχους με τα μερίσματα.
    Χρόνια τώρα εισπράτουν και το τελευταίο ευρώ των δανεισμένων αποστερώντας το από την πραγματική οικονομία και το κράτος αφού αυτές έχουν πάρει την θέση του στην καθημερινότητά μας.
    Τώρα πρέπει και αυτές να πάρουν το δικό τους κομμάτι ευθύνης , δεν μπορεί το κράτος να χρεοκοπεί μαζί και η πλειοψηφία των πολιτών και αυτές να έχουν απαίτηση για κέρδη.
    Και αν οι τράπεζες συνεχίσουν τους πλειστηριασμούς και πέσουν και άλλο οι αξίες των ακινήτων , αυτό θα επιφέρει καταστάσεις ντόμινο χειρότερες των επιταγών.
    Οι πολιτικοί μας όλοι να καταλάβουν ότι οι 10,5 μονάδες διαφορά του ΠΑΣΟΚ οφείλονται περισσότερο στους απελπισμένους δανειολήπτες και ο Γεώργιος Παπανδρέου να μην εξαπατάτε από τα μέσα ενημέρωσης ότι οκτώ χρόνια θα κυβερνά όπως λένε τα κανάλια .
    Να μην τους έχει καμία εμπιστοσύνη γιατί όταν αυτοί τον χλευάζανε εμείς τον στηρίξαμε και τού δώσαμε δύναμη να γίνει ηγέτης και όχι περαστικός διαχειριστής.
    Ομως ως γνήσιος ηγέτης αυτός πρέπει να επιβάλει τους δικούς του κανόνες στο χρηματοπιστωτικό σύστημα αλλιώς βαριά θα κλείσει η πόρτα της ιστορίας πίσω του αφού ο κόσμος είναι απελπισμένος και δεν θέλει και πολύ να ξεσηκωθεί και να κάψει τράπεζες και υποθηκοφυλακεία.
    Ξεκίνησα το 2003 μέσα από ατυχίες και κακό κουμάντο με χρέος 65.000 Ε και μηνιαία δόση 750 Ε. Προσπαθώντας να είμαι καλοπληρωτής και συνεπής αφού το εισόδημά μου είναι ως μισθωτός 17.000 Ε ετησίως έφθασα το χρέος μου στις 192.000 Ε και μηνιαία δόση 3.000 Ε.(σε αυτό το ποσό λογαριάστε ότι έκανα και δάνεια και πλήρωσα επιταγές ευκολίας που είχα δώσει σε συγγενικά πρόσωπα και τα οποία χρεοκόπησαν ή ως εγγυητής τους)
    Σε αυτά τα έξη χρόνια έχω υποστεί όλες τις τοκογλυφικές πρακτικές και χρεώσεις των τραπεζών αφού πρέπει να κυκλοφορούσαν τα στοιχεία μας (των οικονομικά πιεσμένων) και μας έπαιρναν τηλέφωνο 10 η ώρα το βράδυ να μας πουλήσουν προεγκριμένα δάνεια με επιτόκιο 15 τοις εκατό από τα οποία σίγουρα κάποιοι έπαιρναν την προμήθειά τους και κάποιοι άλλοι τα μπόνους τους. Μέχρι πριν 3 μήνες πλήρωνα αφού μπόρεσα και πούλησα αυτά τα χρόνια 2 αγροτικά ακίνητα όμως τώρα και ένα χρόνο όσο και άν προσπαθώ δεν μπορώ να πουλήσω.
    Οι προσπάθειες που έκανα για μεταφορά οφειλών με ευνοικότερα επιτόκια και σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου δεν ευωδόθηκαν αφού πιό πολύ στην θεωρία υπάρχουν και μου έφαγαν και λεφτά εταιρείες μεταφοράς οφειλών, αφού και μέσα στις τράπεζες υπάρχουν κυκλώματα που για να σε βοηθήσουν ζητάνε εξωπραγματικές προμήθειες κάτω από το τραπέζι.
    Τώρα και 2 χρόνια που δεν μπορώ να πουλήσω περιουσία και να ξεπληρώσω έπεσα σε κατάθλιψη και αν δεν ζούσαν ακόμη οι γονείς μου είχα σκεφθεί και την αυτοκτονία για την αποτυχία μου αυτή.
    Θεωρώ ότι για αυτούς που η περιουσία υπερκαλύπτει το χρέος τους και θέλουν να πουλήσουν αλλά δεν μπορούν και θέλουν να την κρατήσουν , πρέπει να επιβληθεί στις τράπεζες το προς διευθέτηση χρέος να ξεκινάει από την αρχική σύμβαση χρέωσης του δανειολήπτη (γιατί οι τράπεζες όταν ζητούσαμε αύξηση του ορίου δανεισμού μας επέβαλαν να συνάπτουμε νέα σύμβαση που μέσω αυτής αποπληρωνόταν η παλιά , ώστε να χρεωνόμαστε νέα έξοδα φακέλου και να πληρώνουμε περισσότερους τόκους) να αφαιρούνται όλες οι καταχρηστικές χρεώσεις , να λογίζεται το αρχικό χρέος με ένα λογικό επιτόκιο όχι πάνω του εκάστοτε ισχύοντος χρονικά παρεμβατικού επιτοκίου της ΕΚΤ συν 1,5 τοις εκατό και το υπόλοιπο κεφάλαιο που μένει να αποπληρώνεται σε εικοσαετία με επιτόκιο το παρεμβατικό της ΕΚΤ συν 1,50 , όπως τα έχουν οι τράπεζες στα προγράμματά τους μεταφοράς βαρών , στην θεωρία μέχρι τώρα στην πράξη όχι .
    Αν οι τράπεζες δεν θέλουν να συναινέσουν στο αδιέξοδο της χώρας μας που αυτές δημιούργησαν παίρνοντας το δικό τους κομμάτι ευθύνης , τότε δηλώνουμε πτώχευση κι ας έρθουν να τα κατασχέσουν να δώ τι θα τα κάνουν τόσα που θα μαζέψουν και τέτοια κατρακύλα που θα πάρουν οι τιμές.

  • 28 Οκτωβρίου 2009, 20:34 | ΤΑΤΑΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Καλησπέρα σε όλους σας.
    Θέλω πρώτα να ευχαριστήσω για την δυνατότητα που μου δίνετε να μπορώ να σχολιάσω και να πω την άποψή μου για αυτά που πρόκειται να ψηφιστούν (ελπίζω ότι διαβάζονται, τουλάχιστον κάποια).
    ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
    1. Το παρόν νομοσχέδιο είναι πολύ μπερδεμένο, χρονοβόρο και δεν πιστεύω ότι θα έχει αποτελέσματα. Όταν μπλέκεις με δικαστήρια, δικηγόρους, τράπεζες, επιτροπές, τότε θέλεις από 4 μήνες (βάσει νομοσχεδίου) έως και 2-3 χρόνια να ξεμπλέξεις. Άρα ΚΑΜΜΙΑ ΤΟΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, αυτό δεν είναι το ζητούμενο;
    2. Πιστεύω ότι το ζητούμενο δεν είναι να χαριστούν δάνεια, γιατί αυτά έχουν παρθεί. Το ζητούμενο είναι να μπορούν να πληρωθούν. Όταν τα επιτόκια στις κάρτες και τα καταναλωτικά δάνεια τρέχουν από 15% έως 22% και η ελάχιστη καταβολή είναι το 5% της οφειλής ουσιαστικά πληρώνονται συνέχεια μόνο οι τόκοι και ποτέ το κεφάλαιο. Άρα πιστεύω ότι αυτό που χρειάζεται είναι: – να πέσουν τα επιτόκια των τραπεζών και να μην υπερβαίνουν το 12%.
    3. Να γίνει συνεργασία με τις εμπορικές τράπεζες που είναι μέτοχος και το κράτος και αντί να δίνονται τα 28δις με όποιο τρόπο δόθηκαν αυτά να δοθούν υπο μορφήν εγγυήσεων για τους δανειολήπτες και να γίνουν τα εξης:
    – οι ενδιαφερόμενοι να μαζέψουν όλες τις υποχρεώσεις τους σε δάνεια και κάρτες και να απευθυνθούν σε αυτές τις τράπεζες. Βάση των εισοδημάτων και των βιοτικών τους αναγκών να γίνει ρύθμιση και να βγει μια δόση την οποία και θα μπορούν να πληρώσουν και να ζήσουν (χωρίς εγγυητές, μεσάζοντες και διασφαλίσεις ακινήτων αν δεν υπάρχουν).
    – αυτοί που δεν έχουν εισοδήματα να έχουν μια περίοδο χάριτος 2-3 έτη να βρουν εργασία και να αρχίσουν μετά την αποπληρωμή των υποχρεώσεων τους, με επιτόκιο (γι αυτό το το διάστημα) όχι μεγαλύτερο απο +0,5% από το επιτόκιο της ΕΚΤ.
    4. Στην ρύθμιση αυτή να συμπεριληφθούν και τα επαγγελματικά δάνεια για ατομικές επιχειρήσεις, γιατί όπως γνωρίζεται πολύ καλά όποιος έχει ατομική επιχείρηση θα πάρει και καταναλωτικό δάνειο ή θα χρεώσει την κάρτα του για να ανταπεξέλθει στις ανάγκες λειτουργείας της επιχείρησης.
    5. Όσοι έχουν μπει στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ και έχουν πληρώσει την οφειλή τους μέσα σε 1-2 μήνες να διαγράφονται και όχι να μένουν γραμμένοι 3 χρόνια.
    Η αγορά για να κινηθεί θέλει χρήμα άμεσο. Μετά από 4 μήνες και 2-3 χρόνια θα είναι πολύ αργά για όλους. Η οικοδομή, το εμπόριο και ο τουρισμός κρατούν την Ελλάδα όρθια. Οι τράπεζες έκεί που παρακαλούσαν και υπερχρεωναν τον καταναλωτή με δάνεια και κάρτες έκλεισαν όλες τις θύρες δανειοδότησης απότομα και κανείς δεν μπορεί να κάνει κάτι.
    ΤΟΛΜΗΣΤΕ, ΚΑΝΤΕ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ, Ο ΚΟΣΜΟΣ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΣΕ ΕΣΑΣ, ΜΗΝ ΤΟΝ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΕΤΑΙ ΠΑΛΙ. ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΕΣ, ΑΦΗΣΕΤΕ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ, ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΑΠ΄ΕΞΩ ΚΑΙ ΛΥΣΤΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.
    Έυχαριστώ και πάλι.

  • 28 Οκτωβρίου 2009, 20:27 | ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΑΝΔΑΡΑΣ

    Το πρώτο άρθρο του σχεδίου αναφέρει ότι υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής περιπτώσεις χρεών που δεν προέρχονται από την άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας. Πρέπει να διευκρινιστεί τί συμβαίνει όταν τα χρέη προέρχονται από επιταγές (πολύ συνηθσιμένη περίπτωση) ή άλλα αναιτιώδη αξιόγραφα. Στις περιπτώσεις αυτές η αιτία προέλευσης του χρέους (επαγγελματική ή μη) δεν είναι προφανής αφού δεν προκύπτει από το περιεχόμενο του αξιογράφου (εξ ου και η αναιτιώδης φύση του). Με την διευκρίνιση του θέματος θα αποφευχθεί την δύσκολη και χρονοβόρα ενασχόληση του Δικαστηρίου και το αιτούντος με την απόδειξη ότι αιτία έκδοσης των επιταγών είναι μη επαγγελματική νώ θα διαμορφωθούν αστείες πρακτικές να «αποεπαγγελματοποιηθούν» αξιόγραφα που εκδόθηκαν από τον αιτούντα.΄Άλλωστε, τα ξιόγραφα εκδίδονται συχνά για αιτίες «μεικτής» προέλευσης και φύσεως, δηλαδή και προσωπικής και επαγγελματικής. Ως εκ τούτου, πρέπει να υπάρξει σαφής τέτοια ρύθμιση και -ορθότερα- υπαγωγή των χρεών από αναιτιώδη αξιόγραφα σις διατάξεις του νέου νόμου.
    Καλή επιτυχία

  • 28 Οκτωβρίου 2009, 19:58 | Τζιτζίκος Στάθης

    Με λίγα λόγια, με το εν λόγω νομοσχέδιο θα ανταμοίβεται αυτός ο οποίος δεν έκανε καλό ‘κουμάντο’, που ίσως ήταν σπάταλος ή έστω δεν εκτίμησε σωστά τις δυνατότητές του ή τις οικονομικές συνθήκες. Περιορίζεται η ατομική ευθύνη και οι λάθος επιλογές δεν έχουν κανένα κόστος.
    Αντίστοιχα τιμωρείται ο ορθολογιστής, αυτός που δεν θέλησε να ανοιχτεί με δανεικά, που περιόρισε τις ανάγκες του προκειμένου να μπορεί να ανταπεξέτχεται στις υποχρεώσεις του.

  • 28 Οκτωβρίου 2009, 19:28 | ΤΑΤΑΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Καλησπέρα σε όλους σας.

  • 28 Οκτωβρίου 2009, 18:28 | sakis sidiroudis

    Οι Έλληνες αν δεν δουν την κυβέρνηση να βάζει χέρι στις τράπεζες δεν πρόκειται να πιστέψουν τίποτα. Έχει καταντήσει πια κωμωδία να βλέπουμε κυβερνητικούς να προσπαθούν να συγκρατήσουν τις τιμές στα αγγουράκια και τις ντομάτες, στα αμνοερίφια το Πάσχα και στα μελομακάρονα τα Χριστούγεννα.
    Πρέπει να κατανοήσουμε ότι οι τράπεζες είναι η μάστιγα της εποχής. Είναι η τρομοκρατία. Είναι αυτές που προκάλεσαν την οικονομική κρίση για να συγκεντρώσουν τον πλούτο.
    Μου περνάει από το μυαλό ότι η ρύθμιση αυτή για τους δανειολήπτες είναι ένα καλά οργανωμένο σχέδιο που θα επιφέρει κέρδη στις τράπεζες, αλλά δεν μπορώ να το αποδείξω. Ελπίζω να κάνω λάθος.
    ΘΕΛΩ ΝΑ ΑΚΟΥΣΩ ΤΟΝ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΝΑ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΤΑ ΒΑΛΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΒΕΒΑΙΑ.
    ΜΕΙΩΣΤΕ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΠΩΣ ΘΑ ΕΚΤΙΝΑΧΘΕΙ Ο ΡΥΘΜΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

  • 28 Οκτωβρίου 2009, 18:45 | Αθανασιος Βενετης

    Με τις περιπτωσεις που φυσικο προσωπο υπεγραψε ως εγγυητης και ΥΠΟΘΗΚΕΥΣΕ σε τραπεζα
    την ακινητη περιουσια του (ενα διαμερισμα-πρωτη κατοικια – και ενα μαγαζι) σε επαγγελματικο δανειο της επιχειρησης του παιδιου του ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΤΙΠΟΤΕ?
    Αυτες οι περιπτωσεις των εγγυητων δεν πρεπει να συμπεριληφθουν στον νομο?

  • Κατ΄ αρχήν θεωρώ ότι ο νόμος κινείται προς την σωστή κατεύθυνση, αν και προσωπικά δεν αντιμετωπίζω τέτοιο πρόβλημα. Θεωρώ όμως ότι η Πολιτεία οφείλει να αντιμετωπίσει θετικά τα προβλήματα συμπολιτών μου που έχουν περιέλθει σε δεινή οικονομική κατάσταση, εξαιτίας των ληστρικών μεθόδων των Τραπεζών.
    Ο προβληματισμός μου είναι ως προς το με ποιόν τρόπο θα καθορίζεται η προσωρινή ή μόνιμη αδυναμία πληρωμής των δανειοληπτών.

  • 28 Οκτωβρίου 2009, 18:37 | Γιαννης Νακόπουλος

    Το σχέδιο νόμου είναι αναμφισβήτητα προς τη σωστή κατεύθυνση και χαιρετίζω την αξιέπαινη πρωτοβουλία της Υπουργού. Είναι μια προσπάθεια προς την κατεύθυνση εμπέδωσης κοινωνικής δικαιοσύνης, αφού μέχρι τώρα, της πτωχευτικής διαδικασίας μπορούσε να επωφεληθεί μόνο το «κεφάλαιο» και όχι ο πολίτης.

    Όμως νομίζω είναι επιτακτική ανάγκη να ΠΑΓΩΣΟΥΝ ΑΜΕΣΑ οι πλειστηριασμοί που βρίσκονται σε εξέλιξη, μέχρι να ψηφιστεί ο νέος νόμος.

    Επιπλέον, με αφορμή αυτό το σχέδιο νόμου πρέπει να αλλάξουν δραστικά οι προϋποθέσεις πλειστηριασμού και κυρίως να αλλάξει το σύστημα πλειστηριασμών ώστε να απαλλαγούμε μια και καλή από τα «κοράκια» που το λυμαίνονται εδώ και χρόνια, πλουτίζοντας από την αδυναμία συμπολιτών μας.

  • 28 Οκτωβρίου 2009, 18:12 | douroudakis manolis

    Ean boresete kai miossete ta epitokia ton karton sta 12-13% alla kai eleksete apo tora kai sto exis ola ta epitokia ton trapezon , tha kibernissete gia 30 hronia dioti tha apalaxete tin kininia apo toys episimous tokoglifous.
    Min xehnate oti ligoi hrisimopoioyn internet.
    Kali tihi stin sygxroni ellada.

  • 28 Οκτωβρίου 2009, 18:04 | ΖΗΣΗΣ ΜΠΑΚΡΑΤΣΑΣ

    ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΑΜΕΣΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΛΑΦΟΝ ΣΤΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΤΩΝ ΚΑΡΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ.ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΔΑΝΕΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ 0,50 ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΖΟΥΝ ΕΩΣ ΚΑΙ 20%.ΕΙΝΑΙ ΕΞΩΦΡΕΝΙΚΟ.ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΙΣΩΣ Η ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΥΠΕΡΧΡΕΩΣΗΣ ΤΩΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ.ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗ ΣΩΣΤΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΑΚΥΡΩΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥΣ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

  • 28 Οκτωβρίου 2009, 18:30 | τζήμας θέμης

    ο όρος «μόνιμη» θα μπορούσε να αντικατασταθεί από τους όρους «προφανή» και για «μακρό χρονικό διάστημα». Η «μόνιμη» αδυναμία πληρωμής είναι δύσκολο να αποδειχθεί και έτσι ενδεχομένως ανοίγει παράθυρο για μη εφαρμογή του νόμου

  • 28 Οκτωβρίου 2009, 17:29 | ΓΛΕΖΟΣ ΧΑΡΗΣ

    ΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣ ΤΗ ΣΩΣΤΗ ΚΑΤΕΥΘΗΝΣΗ ΑΛΛΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΑΦΗ ΚΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΟ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΦΗΝΕΙ ΠΑΡΑΘΥΡΑΚΙΑ(ΠΟΥ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΕΙΔΙΚΟΣ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΑΦΗΝΕΙ) ΣΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ,ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙ ΧΡΟΝΟΒΟΡΕΣ ΚΑΙ ΜΕ ΚΟΣΤΟΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΘΕΛΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΡΗΞΗ ΜΕ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

  • 28 Οκτωβρίου 2009, 17:59 | Dreamdaylost

    Τέλος θα ήθελα να πω ότι η ουσία του προβλήματος είναι ο λανθασμένος προγραμματισμός κάποιων συνανθρώπων μας (που μπορεί να είναι λογικός αρκεί όμως να φρόντιζαν να τον περιορίσουν όσο πιο νωρίς γινόταν σε όσο πιο μικρό ποσό και όχι να χτυπάνε τη μία πιστωτική κάρτα μετά την άλλη και δώστου και στεγαστικά), η λανθασμένη πρακτική κυρίως των τραπεζών που παρέχουν δάνεια σε δραστηριότητες και φυσικά πρόσωπα που δεν θα έπρεπε (είτε για να πάρουν οι διευθυντάδες των υποκαταστημάτων το μπόνους στόχου χορηγήσεων τα οποία δυστυχώς δεν βασίζονται στην πορεία ενός δανείο αλλά το δίνουν στα στελέχη με το καλημέρα), στην απαράδεκτη πρακτική μη ελέγχου σε αυτές τις στελεχάρες της Τράπεζας της Ελλάδος, στην εσκεμένη μη εφαρμογή του λευκού τειρεσία ώστε όταν μια τράπεζα παεί να δώσει μια πιστωτική να μπορεί να δει έστω συγκεντρωτικά πόσες άλλες χρωστά σήμερα κάποιος και να μην επιτρέπεται η παροχή δανείων πέραν ενός σημείου που έχει θέσει η ΤτΕ, στους άθλιους ελέγχους των ορκωτών ελεγκτών των τραπεζών που παρέχουν εύκολα πιστοποιητικά ελέγχου και είχαμε καταστάσεις όπως φέτος που οι τράπεζες προέβησαν σε τεράστιες επισφάλειες ενώ στην πραγματικότητα οι Ορκωτοί όφειλαν να είχαν ενημερώσει πολλά χρόνια πριν για αυτές και στις υπηρεσίες ελέγχου (Τράπεζα της Ελλάδος, Επιτροπη Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων, Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κλπ) που δεν σταμάτησαν την ασυδωσία πιο πριν.

    Ενώ έπρεπε να δώσετε βαρύτητα σε ένα νομοσχέδιο για την βελτίωση των θεσμών αυτών και να στείλετε υχηρό μήνυμα σε ανθρώπους όπως ο Πρώην Πρόεδρος της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (που διέλυσε της δραστηριότητα της ΕΛΤΕ και επέτρεψε στις τράπεζες να λειτουργούν με μηδενικό έλεγχο) ενώ παράλληλα εργαζόταν σε ιδιωτική τραπεζική εταιρεία όπως πληροφορήθηκα από την επερώτηση που είχε κάνει η κα Κατσέλη του ΠΑΣΟΚ. Γιατί δεν κινήσατε όλες τις έννομες ενέργειες εναντίον του ώστε να συνετισθούν όλα τα εποπτικά όργανα??

    Πόσα φέσια σαν αυτό της ΑΣΠΙΣ Ασφαλιστικής πρέπει να πληρώσουμε ακόμα???

    ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΟΥ ΟΡΚΩΤΟΥ ΕΛΕΓΚΤΗ ΤΗΣ ΑΣΠΙΣ????

    η μήπως ο μέσος Έλληνας θα πληρώσει 500 εκατομμύρια για μια λανθασμένη ελεγκτική υπηρεσία που αν γινόταν ορθά μπορεί να είχε αποτραπεί χρόνια πριν και με μικρότερο κόστος για όλους?

  • 28 Οκτωβρίου 2009, 17:37 | ΜΑΡΘΑ Π

    «χρέη που δεν προέρχονται από την άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας.
    Χρέη που προέρχονται από περιορισμένη σε έκταση επαγγελματική δραστηριότητα που δεν προσδίδει στον οφειλέτη την εμπορική ιδιότητα»

    Καταναλωτικο δάνειο που δόθηκε αντί για επαγελματικό σε ελεύθερο επαγελματία γαι την επιχείρησή του μπαίνει προφανώς στο νόμο???? Μήπως πρέπει να είστε πιό ακριβείς?Τι σημαίνει περιορισμένη σε έκταση επαγγελματική δραστηριότητα?
    Μικρός τζίρος? Τι εννοίτε?

    Σχετικά με την παραγραφο 4, τι θα γίνει με αυτούς που συνέχεια ευνοούνται απο τις εκάστοτε ρυθμίσεις? Μήπως τους καλομαθαίνετε οι κυβερνήσεις? Ολος ο υπόλοιπος κόσμος που πληρώνει κανονικά τα δανείά του? Δεν μιλάω καθόλου για τις τράπεζες που θέλουν να δώσουν δάνεια.
    Να βάλετε προυποθέσις, αν κάποιος έχει μπεί σε ρύθμιση χρεών στο παρελθόν να μην μπορεί να ξαναμπεί,

  • 28 Οκτωβρίου 2009, 17:31 | ΚΟΥ.ΜΟΡ.

    ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ.
    ΚΑΤΑΡΧΗΝ ΔΥΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ:
    1.ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗΣ ΔΑΝΕΙΩΝ Η’ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΔΕΝ ΑΣΦΥΚΤΙΟΥΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΝΑ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΥΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΙΜΙΟΤΗΤΑ, ΦΕΡΕΓΓΥΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΟΣΩΝ ΕΛΠΙΖΟΥΝ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΜΙΑ ΛΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ.
    2.Η ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΜΠΑΙΝΩ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΛΕΩ ΤΟΝ ΠΟΝΟ ΜΟΥ. ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΚΑΤΑΘΕΤΩ ΠΡΟΤΑΣΗ, ΑΠΕΥΘΥΝΩ ΕΡΩΤΗΜΑ, ΖΗΤΩ ΔΙΕΥΡΗΝΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ. ΜΕΓΑΛΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ, ΑΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΕ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΑΠΛΟΥΣΤΕΡΑ.
    ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΣΥΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΘΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΜΙΑ ΑΝΑΚΑΙΦΑΛΑΙΩΣΗ ΤΩΝ 100 ΣΧΟΛΙΩΝ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΣΑ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΠΟΥ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΜΕ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ:
    1.ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΡΕΠΕΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΝΑ ΕΠΕΚΤΑΘΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΕΜΠΟΡΟΥΣ – ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ. ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΤΟΝΙΖΟΥΝ ΟΥΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΕΣ Β’ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ. ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΠΛΟΥΤΟ ΣΤΗ ΧΩΡΑ.
    2. ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΡΕΠΕΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΝΑ ΠΕΡΙΛΑΒΕΙ ΚΑΙ ΧΡΕΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΟΣΙΟ ΚΑΙ ΤΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ. ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ Ο ΝΟΜΟΘΕΤΗΣ (ΚΡΑΤΟΣ) ΝΑ ΖΗΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ «ΝΕΡΟ ΣΤΟ ΚΡΑΣΙ ΤΟΥΣ» ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΕΙ ΚΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΙΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΤΟΥ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ.
    3.ΟΛΟΙ ΤΟΝΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΕΣΑΙ ΣΕ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΖΗΤΑΣ ΝΑ ΠΑΝΕ ΣΕ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΟΥΣ. ΤΟ ΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΚΕΝΟ!!! ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΤΟ ΝΟΜΟ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΝΑ ΖΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ, ΘΑ ΒΡΟΥΝ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑ ΓΙΑ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΑ ΕΞΟΔΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ. ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ.
    4.ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΘΕΜΙΤΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΑΥΤΟ. ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΟΜΩΣ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΗ ΡΙΖΑ ΤΟΥ. ΔΗΛΑΔΗ ΚΑΛΟ ΤΟ «ΘΕΡΑΠΕΥΕΙΝ» ΑΛΛΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΤΟ «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΕΙΝ». ΔΗΛΑΔΗ ΟΛΟΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΑΚΟΜΑ ΕΝΑ ΠΟΥ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΑΥΣΤΗΡΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΣΤΗΝ ΤΟΚΟΓΛΥΦΙΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ. ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΜΙΑ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΠΟΥ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΝΑ ΜΗΝ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΜΕ ΚΕΡΔΗ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 300%. ΔΗΛΑΔΗ ΔΑΝΕΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΕΠΙΤΟΚΙΟ 2-3% ΝΑ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΔΑΝΕΙΣΟΥΝ MAXIMUM ΜΕ 6-7%. ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΑΝΕΙΖΟΥΝ ΜΕ 9-11% ΚΑΙ ΟΙ ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΚΑΡΤΕΣ ΜΕ 17%;;;;;
    ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΣΑ. ΔΕΝ ΠΡΟΣΕΘΕΣΑ ΚΑΤΙ ΝΕΟ ΓΙΑΤΙ ΑΠΛΑ ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΟΛΑ. ΑΝ ΣΚΕΦΤΩ ΚΑΤΙ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΟ ΘΑ ΕΠΑΝΕΛΘΩ ΜΕ ΠΡΟΤΑΣΗ.
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΠΟΥ ΕΙΧΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΜΟΝΗ ΟΣΩΝ ΜΕ ΔΙΑΒΑΣΑΝ.

  • 28 Οκτωβρίου 2009, 17:39 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΡΚΟΥΛΗΣ

    ΣΤΟΧΟΙ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ???ΑΠΟΤΥΠΩΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ-

    ΑΓΟΡΑΣ??ΕΠΑΝΑΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΗΣΗΣ- ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ- ΕΞΑΘΛΙΩΜΕΝΩΝ ??

    ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ.

    1)ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΔΥΝΑΜΟΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ

    ΤΗΝ (ΣΤΡΙΦΝΗ) ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ._

    2)ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΑΠΕΔΕΙΞΑΝ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΠΛΗΡΩΜΗΣ..ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ

    ΚΑΠΟΙΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ…ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΕΠΑΝΕΝΤΑΧΕΙΣ ΣΤΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ-

    ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ???

    3)ΟΙ ΠΙΣΤΩΤΕΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΘΑ ΥΠΟΧΡΕΩΘΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΣΒΕΣΟΥΝ

    ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΤΙΣ ΑΒΕΒΑΙΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΥΝ

    ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ???

    4)ΟΙ ΑΔΥΝΑΜΟΙ-ΟΙ ΜΗ ΕΧΟΝΤΕΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΑ ΝΑ ΑΠΑΛΛΑΧΘΟΥΝ ΑΠΟ ΟΛΕΣ

    ΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ._ΟΙ ΕΧΟΝΤΕΣ ΜΙΑ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΕΩΣ 120-150 Τ.Μ.

    ΝΑ ΑΠΑΛΛΑΧΘΟΥΝ._ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΔΙΚΑΙΟ- ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ-

    ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΜΕ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΚΑΠΟΙΑΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΑΡΧΗΣ…

    5)ΧΡΕΗ-ΟΦΕΙΛΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΑΣΗΣ ΦΥΣΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΙΔΙΩΤΕΣ ΠΙΣΤΩΤΕΣ-ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ (ΕΦΟΡΙΑ) (ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ)Κ.Λ.Π.

    ΠΑΡΕΠΙΠΤΩΝΤΟΣ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΗΔΗ ΕΧΟΥΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΥ

    ΣΕ ΠΕΛΑΤΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΠΡΟΣΦΕΡΟΝΤΑΣ ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ

    ΤΟΚΟΥΣ ΥΠΕΡΗΜΕΡΙΑΣ-ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΑΠΟ ΤΕΙΡΕΣΙΑ-ΜΕ ΕΞΩΦΛΗΣΗ ΜΟΝΟΝ ΤΟΥ

    50% ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΣΕ 6-12 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ!!!

    ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ!!!

    ΤΟΛΜΗΣΤΕ ΚΑΤΙ ΚΑΛΛΙΤΕΡΟ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ ΣΑΣ..ΠΑΜΕ ΜΑΖΙ !!!