Άρθρο 13 Πιστοποίηση (Άρθρο 9 Οδηγίας 2009/43/ΕΚ)

1. Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι αρμόδιο για την πιστοποίηση των εγκατεστημένων στην ελληνική επικράτεια παραληπτών προϊόντων συνδεόμενων με τον τομέα της άμυνας, προκειμένου οι τελευταίοι να παραλαμβάνουν προϊόντα στο πλαίσιο αδειών μεταφοράς που έχουν εκδοθεί από άλλα κράτη μέλη.

2.  Η πιστοποίηση βεβαιώνει την αξιοπιστία της παραλήπτριας επιχείρησης, ιδίως όσον αφορά στη δυνατότητά της να τηρεί εξαγωγικούς περιορισμούς προϊόντων συνδεόμενων με τον τομέα της άμυνας, τα οποία έχει παραλάβει από άλλο κράτος μέλος στο πλαίσιο της άδειας μεταφοράς. Η αξιοπιστία της παραλήπτριας επιχείρησης εκτιμάται σύμφωνα με τα ακόλουθα κριτήρια:

α. Αποδεδειγμένη πείρα σε αμυντικές δραστηριότητες, λαμβάνοντας υπόψη το ιστορικό συμμόρφωσης της επιχείρησης με εξαγωγικούς περιορισμούς, τις οποιεσδήποτε αποφάσεις δικαστηρίων επί του θέματος, την κατοχή άδειας παραγωγής ή εμπορίας υλικών με στρατιωτικό προορισμό και την απασχόληση πεπειραμένου διευθυντικού προσωπικού.

β. Σχετική βιομηχανική δραστηριότητα σε υλικά με στρατιωτικό προορισμό εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδίως ικανότητα ολοκλήρωσης συστημάτων και υποσυστημάτων.

γ. Διορισμός ανώτερου διευθυντικού στελέχους, το οποίο θα πρέπει να είναι προσωπικά υπεύθυνο για το εσωτερικό πρόγραμμα συμμόρφωσης ή το σύστημα διαχείρισης των μεταφορών και των εξαγωγών που εφαρμόζει η επιχείρηση, καθώς και για το προσωπικό στο οποίο έχει ανατεθεί ο έλεγχος των μεταφορών και των εξαγωγών.

δ. Υπεύθυνη Δήλωση της επιχείρησης, υπογεγραμμένη από το ανώτερο διευθυντικό στέλεχος που αναφέρεται παραπάνω, ότι η επιχείρηση θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να τηρήσει και να επιβάλει τη τήρηση όλων των ειδικών όρων που συνδέονται με την τελική χρήση και εξαγωγή οποιουδήποτε κατασκευαστικού μέρους ή προϊόντος έχει παραλάβει.

ε. Υπεύθυνη Δήλωση, υπογεγραμμένη από το ανώτερο διευθυντικό στέλεχος που αναφέρεται στο σημείο (3), ότι θα παράσχει στις αρμόδιες αρχές, με τη δέουσα επιμέλεια, λεπτομερείς πληροφορίες σε απάντηση ερωτημάτων και ερευνών που θα υποβληθούν στην επιχείρηση σχετικά με τους τελικούς χρήστες ή την τελική χρήση όλων των προϊόντων που έχουν εξαχθεί, μεταφερθεί ή παραληφθεί από την επιχείρηση στο πλαίσιο άδειας μεταφοράς από άλλο κράτος μέλος. Η δέσμευση αυτή θα πρέπει να κοινοποιείται στο εσωτερικό της επιχείρησης σε όλο το προσωπικό που απασχολείται με τον έλεγχο των εξαγωγών/μεταφορών.

στ. Περιγραφή, προσυπογραμμένη από το ανώτερο διευθυντικό στέλεχος που αναφέρεται στο σημείο γ΄, του εσωτερικού προγράμματος συμμόρφωσης ή του συστήματος διαχείρισης των μεταφορών και των εξαγωγών που εφαρμόζει η επιχείρηση. Αυτή η περιγραφή παρέχει λεπτομέρειες για τους οργανωτικούς ανθρώπινους και τεχνικούς πόρους, που έχουν διατεθεί στη διαχείριση των μεταφορών και των εξαγωγών, για την αλυσίδα ευθύνης στην οργανωτική δομή της επιχείρησης, για τις διαδικασίες εσωτερικού ελέγχου, για την ευαισθητοποίηση και κατάρτιση του προσωπικού, για τις υλικοτεχνικές διευθετήσεις ασφαλείας, για την τήρηση αρχείων και την ιχνηλασιμότητα των μεταφορών και των εξαγωγών.

 

3.  Τα πιστοποιητικά περιέχουν τις ακόλουθες πληροφορίες:

α. την αρμόδια αρχή που εκδίδει το πιστοποιητικό

β. την επωνυμία και τη διεύθυνση του παραλήπτη

γ. δήλωση συμμόρφωσης του παραλήπτη

δ. την ημερομηνία έκδοσης και τη διάρκεια ισχύος του πιστοποιητικού, η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει τα πέντε (5) έτη.

 

4.  Τα πιστοποιητικά μπορούν να περιέχουν επιπλέον όρους σχετικά με τα εξής:

α. την παροχή των απαιτούμενων πληροφοριών για την επαλήθευση της συμμόρφωσης με τα κριτήρια που προβλέπει η παράγραφος 2 του παρόντος άρθρου.

β.  την αναστολή ή  την ανάκληση του πιστοποιητικού.

 

5.   Η πιστοποιημένη επιχείρηση, θα πρέπει να ανακοινώνει στην αρμόδια αρχή:

α. κάθε σημαντική μεταβολή στη βιομηχανική της δραστηριότητα, που αφορά τα υλικά με στρατιωτικό προορισμό.

β. κάθε μεταβολή στη διεύθυνση όπου η αρμόδια αρχή έχει πρόσβαση στα αρχεία που αφορούν τα παραληφθέντα προϊόντα που συνδέονται με τον τομέα της άμυνας.

 

6. Οι αρμόδιες αρχές παρακολουθούν τουλάχιστον ανά τρία (3) έτη τη συμμόρφωση του παραλήπτη με τα κριτήρια της παραγράφου 2 του παρόντος και την εφαρμογή των όρων της παραγράφου 4 του παρόντος άρθρου.

 

7. Οι αρμόδιες για την έκδοση των σχετικών αδειών μεταφοράς αρχές,  αναγνωρίζουν και αποδέχονται τα πιστοποιητικά που έχουν εκδοθεί σύμφωνα με τα παραπάνω προβλεπόμενα από τα  άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

8. Εάν η αρμόδια αρχή διαπιστώσει με οποιονδήποτε τρόπο ότι ο κάτοχος πιστοποιητικού, το οποίο έχει εκδώσει η ίδια, δε συμμορφώνεται πλέον με ένα ή περισσότερα από τα κριτήρια της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου ή με τους όρους

 

που αναφέρονται στο πιστοποιητικό και ότι η μη συμμόρφωση είναι ελάσσονος σημασίας, λαμβάνει απόφαση εντός μηνός από το χρόνο που έλαβε γνώση, με την οποία επιβάλλει στον παραλήπτη να λάβει διορθωτικά μέτρα εντός ορισμένης προθεσμίας. Την απόφαση αυτή κοινοποιεί άμεσα στον πιστοποιημένο παραλήπτη. Κατά τη λήξη της τασσόμενης προθεσμίας η αρμόδια αρχή ελέγχει την τήρηση από τον παραλήπτη των διορθωτικών μέτρων. Η αρμόδια αρχή κοινοποιεί στον παραλήπτη τα πορίσματα του ως άνω ελέγχου εντός τριών (3) μηνών από τη διενέργειά του.

 

9.  Η αρμόδια αρχή αναστέλλει ή ανακαλεί το πιστοποιητικό κατά τη διακριτική της ευχέρεια και ανάλογα με τη σοβαρότητα της παράβασης, σε οποιαδήποτε από τις ακόλουθες περιπτώσεις:

α. ο παραλήπτης δεν έλαβε εμπροθέσμως όλα τα διορθωτικά μέτρα που του επιβλήθηκαν με την ανωτέρω διαδικασία,

β. ο παραλήπτης δε συμμορφώνεται με ένα ή περισσότερα από τα κριτήρια της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου ή με τους όρους που αναφέρονται στο πιστοποιητικό και η αρμόδια αρχή κρίνει ότι η μη συμμόρφωση είναι μείζονος σημασίας.

 

Η απόφαση για την αναστολή ή την ανάκληση του πιστοποιητικού κοινοποιείται άμεσα στον πιστοποιημένο παραλήπτη, καθώς και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

 

10. Με την απόφαση για αναστολή του πιστοποιητικού η αρμόδια αρχή θέτει νέα προθεσμία εντός της οποίας ο παραλήπτης οφείλει να συμμορφωθεί με τα υποδειχθέντα διορθωτικά μέτρα.  Μετά τη λήξη της εν λόγω προθεσμίας, η αρμόδια αρχή ελέγχει την εφαρμογή από τον παραλήπτη των διορθωτικών μέτρων με τους παρακάτω τρόπους:

α. με επιτόπια επίσκεψη

β. με σύσκεψη με το ανώτερο διευθυντικό στέλεχος που αναφέρεται στην παράγραφο 2 περίπτωση γ του παρόντος άρθρου ή με ανώτερο υπάλληλο που ορίζει το εν λόγω ανώτερο διευθυντικό στέλεχος και/ή

γ. με αξιολόγηση των τεκμηριωμένων εγγράφων που παρέχονται από το ανώτερο διευθυντικό στέλεχος.

 

11.  Εντός μηνός από την ολοκλήρωση του ελέγχου, η αρμόδια αρχή εκδίδει απόφαση με την οποία:

α. αίρει την αναστολή ισχύος του πιστοποιητικού ή

β. διατηρεί την αναστολή και θέτει νέα προθεσμία συμμόρφωσης του παραλήπτη ή

γ. ανακαλεί το πιστοποιητικό.

 

12. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, ρυθμίζονται περαιτέρω η διαδικασία και οι προϋποθέσεις της πιστοποίησης των εγκαταστημένων στην ελληνική επικράτεια παραληπτών.