Άρθρο 2

1.. Το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 4 του άρθρου 2 του ν.2168/1993, όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:

«4. Για κάθε είδους υλικό με στρατιωτικό προορισμό που εισάγεται και προορίζεται για τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και για κάθε είδους υλικό με στρατιωτικό προορισμό που εισάγεται και προορίζεται για τις ανάγκες των επιχειρήσεων αμυντικού υλικού, με τελικό σκοπό την εξαγωγή τους ή την διάθεσή τους στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, η άδεια εισαγωγής χορηγείται από την αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.»

 

2. Μετά το τέλος της παραγράφου 4 του άρθρου 2 του ν.2168/93, όπως ισχύει, προστίθενται νέες παράγραφοι, 4.α & 4.β, ως ακολούθως:

«4α. Υλικό με στρατιωτικό προορισμό που προορίζεται για τις ανάγκες λειτουργίας των ελληνικών επιχειρήσεων αμυντικού υλικού, που είναι εγγεγραμμένες στο Ενιαίο Μητρώο Επιχειρήσεων Αμυντικού Τομέα και οι οποίες λειτουργούν με τους όρους και τις προϋποθέσεις του άρθρου 5 παράγραφος 4 του παρόντος νόμου, προκειμένου να υποστούν τις εργασίες μετασκευής, συναρμολόγησης, επεξεργασίας, επισκευής, τελειοποίησης ή μεταποίησης, όπως προβλέπονται από τις διατάξεις του άρθρου 114 παρ.2 εδάφιο γ του Κανονισμού (ΕΟΚ) 2913/1992, με τελικό σκοπό την επανεξαγωγή τους ή την θέση τους σε ελεύθερη κυκλοφορία και διάθεση αυτών στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, και τίθενται υπό τα τελωνειακά καθεστώτα ή τους προορισμούς που προβλέπονται από τις διατάξεις του άρθρου 4 παρ. 16 γ, δ, ε και η του παραπάνω Κανονισμού (σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από την κείμενη τελωνειακή νομοθεσία), καθώς και υλικό με στρατιωτικό προορισμό που προορίζεται για εκθέσεις, επιδείξεις ή δοκιμές και τίθεται υπό το τελωνειακό καθεστώς του άρθρου 4 παρ.16 ζ του Κανονισμού (ΕΟΚ) 2913/1992, εισέρχεται στη χώρα με άδεια του Υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, η οποία χορηγείται ύστερα από σύμφωνη γνώμη του Υπουργού Εθνικής Άμυνας.

4.β. Η εισαγωγή ή η προσωρινή εισαγωγή υλικού με στρατιωτικό προορισμό από ιδιώτες για οποιαδήποτε άλλη αιτία, πλην των αναφερομένων στις παραγράφους 3.β , 4 και 4α του παρόντος άρθρου, απαγορεύεται».

 

 

 

3.  Η περίπτωση α΄ της παρ.11 του άρθρου 2 του ν.2168/1993, όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:

«α. Όποιος εισάγει παράνομα στην Ελλάδα όπλα ή άλλα είδη που αναφέρονται στις παραγράφους 2, περιπτ. α΄, β΄,δ΄,ε΄, η΄, ι΄ και ιβ΄, 4, 4α και 4β του παρόντος άρθρου τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή τριών χιλιάδων(3.000) έως τριάντα χιλιάδων (30.000) ευρώ»