Άρθρο 3

Άρθρο 3

1. Στο άρθρο 3 του ν.2168/1993 , όπως  τροποποιήθηκε και ισχύει , οι παράγραφοι 1, 2 και 3 αντικαθίστανται και προστίθενται παράγραφοι 2α και 2β. :

«1. H εξαγωγή ή η επανεξαγωγή για οποιαδήποτε νόμιμη αιτία κάθε είδους πυροβόλων όπλων, εκρηκτικών υλών και πυρομαχικών, ημεδαπής ή αλλοδαπής προέλευσης για την εισαγωγή, κατασκευή και εμπορία των οποίων προβλέπεται άδεια των αστυνομικών αρχών, επιτρέπεται μόνο με άδεια του Υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, που χορηγείται με σύμφωνη γνώμη των Υπουργών Εξωτερικών και Προστασίας του Πολίτη.

Δεν απαιτείται άδεια για την εξαγωγή μέχρι δύο (2) κυνηγετικών όπλων  από τους νόμιμους κατόχους αυτών, καθώς και οκτακοσίων (800) φυσιγγίων συνολικά, για την άσκηση θήρας με υποχρέωση επανεισαγωγής των όπλων και των μη αναλωθέντων φυσιγγίων.

2. Με εξαίρεση τις εξαγωγές – επανεξαγωγές όπλων και υλικών που προορίζονται για στρατιωτικές εφαρμογές, για τις oποίες ισχύουν οι διατάξεις του άρθρου 3α του παρόντος Νόμου, η επανεξαγωγή λογχών, σπαθών, ξιφών, ξιφιδίων, ξιφολογχών, τόξων, βαλλιστρίδων, σκοπευτικών διοπτρών, ροπάλων μεταλλικών ή μη καθώς και ροπάλων συνδεδεμένων με αλυσίδα ή σχοινί, τα οποία προσκομίσθηκαν ενώπιον των Τελωνειακών Αρχών της χώρας και τα οποία δεν παραλήφθηκαν από τους δικαιούχους τους για οποιαδήποτε νόμιμη αιτία, επιτρέπεται ύστερα από άδεια του Υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, που χορηγείται με τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργού Εξωτερικών, υπό την προϋπόθεση ότι τα εν λόγω είδη θα επιστραφούν στον αρχικό αποστολέα και την χώρα αποστολής τους.

Οι ενδιαφερόμενοι υποχρεούνται να προσκομίσουν στην εκδούσα τη σχετική άδεια επανεξαγωγής Αρχή τα απαραίτητα δικαιολογητικά, από τα οποία να προκύπτει η επανεξαγωγή των ανωτέρω ειδών και η θέση τους στον έλεγχο των αρμόδιων Τελωνειακών Αρχών της χώρας, από την οποία είχαν αρχικά αποσταλεί.

 

2α. Δεν απαιτείται άδεια εξαγωγής – επανεξαγωγής:

(1) μαχαιριών που χρησιμοποιούνται για οικιακή ή επαγγελματική ή εκπαιδευτική χρήση, τέχνη, θήρα, αλιεία ή άλλη συναφή χρήση ως και τυφεκίων αλιείας

(2) μηχανισμών εκτόξευσης χημικών ουσιών που προορίζονται για οικιακή ή επαγγελματική χρήση.

 

2β. Η άδεια εξαγωγής ή επανεξαγωγής ισχύει  για έξι (6) μήνες και δύναται να παραταθεί από τον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας για έξι (6) ακόμη μήνες.

 

3. Η επανεισαγωγή των ειδών της παραγράφου 1 τα οποία κρίθηκαν ακατάλληλα  ή δεν παρελήφθησαν από τον αλλοδαπό οίκο για οποιονδήποτε λόγο, επιτρέπεται με άδεια του Υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας που χορηγείται ύστερα από σύμφωνη γνώμη του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη.»

2.   Μετά το άρθρο 3 του ν. 2168/1993, προστίθεται  άρθρο 3α, ως ακολούθως:

 

 

1. Η εξαγωγή ή επανεξαγωγή για οποιαδήποτε νόμιμη αιτία κάθε είδους υλικού με στρατιωτικό προορισμό, ημεδαπής ή αλλοδαπής προέλευσης επιτρέπεται μόνο με άδεια του Υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, που χορηγείται με σύμφωνη γνώμη των Υπουργών Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας.

 

2. Η εξαγωγή δειγμάτων υλικού με στρατιωτικό προορισμό, που έχει προσωρινό χαρακτήρα και στην οποία προβλέπεται επανεισαγωγή, επιτρέπεται με άδεια του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, σύμφωνα με τους όρους και τη διαδικασία που καθορίζονται με απόφαση του εν λόγω Υπουργού.

 

3. Η άδεια εξαγωγής ή επανεξαγωγής της παραγράφου 1 του παρόντος ισχύει για ένα (1) έτος και δύναται να παραταθεί από τον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας για δώδεκα (12) ακόμη μήνες.

 

4.  Για πιστοποιημένους κατασκευαστές αμυντικού υλικού από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠ.ΕΘ.Α και για εξαγωγές υλικών με στρατιωτικό προορισμό, πλην των υλικών που περιγράφονται αναλυτικά στις παραγράφους 1 έως και 5 του άρθρου 1 του παρόντος νόμου , ανεξαρτήτως εάν αυτά περιλαμβάνονται και στις κατηγορίες που αναφέρονται στην παράγραφο 7 α, γ και δ του ιδίου άρθρου ,δύναται να χορηγείται άδεια εξαγωγής μεγαλύτερης διάρκειας, σύμφωνα με την διαδικασία της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου. Η ισχύς των αδειών αυτών αρχικά είναι ετήσια, δυνάμενη να παραταθεί με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας για ένα (1) ακόμη έτος. Μετά την πάροδο της αρχικής διετίας είναι δυνατή η χορήγηση διαδοχικών ετήσιων παρατάσεων, οι οποίες εκδίδονται κατόπιν σύμφωνης γνώμης των συναρμοδίων Υπουργών, έως την λήξη της υποβληθείσας στο ΥΠ.ΕΘ.Α. σύμβασης μεταξύ του ημεδαπού εξαγωγέα και του αλλοδαπού εισαγωγέα.

 

5.  Οι αρμόδιες αρχές, προκειμένου να εκδώσουν τις ανωτέρω άδειες εξαγωγής  για υλικά με στρατιωτικό προορισμό, λαμβάνουν υπόψη κριτήρια που σχετίζονται με την διασφάλιση των εθνικών συμφερόντων της χώρας και με δεσμεύσεις που απορρέουν είτε από την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία και αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας την Ηνωμένων Εθνών, είτε από τη συμμετοχή της χώρας μας σε Διεθνείς Οργανισμούς και Καθεστώτα που σχετίζονται με την διακίνηση ελεγχομένων υλικών.

 

6.  Οι μεταφορές υλικών με στρατιωτικό προορισμό  που περιγράφονται στις παραπάνω παραγράφους, με προορισμό κράτη – μέλη της Ε.Ε., πραγματοποιούνται με την ίδια ως άνω διαδικασία. Η παρούσα διάταξη ισχύει μέχρι την 29η Ιουνίου 2012.

 

7.  Η επανεισαγωγή των ειδών των παραγράφων 1, 2, 4 και 6 του παρόντος άρθρου, τα οποία κρίθηκαν ακατάλληλα ή δεν παραλήφθηκαν από τον αλλοδαπό οίκο για οποιοδήποτε λόγο, επιτρέπεται με άδεια του Υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, που χορηγείται ύστερα από σύμφωνη γνώμη του Υπουργού Εθνικής Άμυνας. Η εξαγωγή ή επανεξαγωγή των προαναφερομένων ειδών τα οποία εισήλθαν στην χώρα και κρίθηκαν ακατάλληλα από τις εγχώριες αμυντικές βιομηχανίες ή αντιπροσωπείες, πραγματοποιείται σύμφωνα με την παραπάνω διαδικασία.

 

8.  Οι εξαγωγές – επανεξαγωγές υλικού με στρατιωτικό προορισμό, το οποίο εξάγεται από τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, στα πλαίσια άσκησης των αρμοδιοτήτων τους και έχουν σχέση με εκπαιδευτικές – επιχειρησιακές δραστηριότητες, εκτέλεση υπηρεσιακών υποχρεώσεων του προσωπικού τους στο εξωτερικό και για επισκευή υλικού μέσω υπηρεσιών του ΝΑΤΟ, πραγματοποιούνται με άδεια του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, που εκδίδεται κατόπιν σύμφωνης γνώμης του Υπουργού Εξωτερικών. Οι άδειες αυτές κοινοποιούνται στις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας .

Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας καθορίζονται οι προϋποθέσεις και τα δικαιολογητικά για την έκδοση της εν λόγω άδειας εξαγωγής. Η έκδοση της απόφασης αυτής δεν συνιστά προϋπόθεση για την εφαρμογή της παρούσης παραγράφου.

 

9.  Οι παραπάνω εκδιδόμενες άδειες δύνανται να ακυρωθούν, ανακληθούν ή ανασταλούν με απόφαση του αρμόδιου κατά περίπτωση Υπουργού , όταν αλλάξουν ουσιωδώς οι συνθήκες στη χώρα εισαγωγής ή το επιτάσσουν λόγοι εθνικού συμφέροντος.

 

10.  Οι εξάγουσες εταιρείες – φορείς, υποχρεούνται όπως, το πρώτο τρίμηνο μετά τη λήξη εκάστου ημερολογιακού έτους, υποβάλλουν στις αρμόδιες για την έκδοση των ανωτέρω αδειών αρχές, αναλυτικούς πίνακες με τις εξαγωγές – επανεξαγωγές που πραγματοποίησαν το προηγούμενο έτος, βάσει των χορηγηθεισών σε αυτές αδειών.

 

11.  Οι παραβάτες των διατάξεων του ανωτέρω άρθρου, διώκονται σύμφωνα με τις διατάξεις του εδαφίου α’ της παραγράφου 9 του άρθρου 3 του παρόντος νόμου .»