Άρθρο 8 Γενικές διατάξεις (Άρθρο 4 Οδηγίας 2009/43/ΕΚ)

1. Η μεταφορά προϊόντων συνδεόμενων με τον τομέα της άμυνας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης διενεργείται κατόπιν σχετικής άδειας του Υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, η οποία εκδίδεται με τη σύμφωνη γνώμη των Υπουργών Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 9 του παρόντος. Η άδεια μπορεί να είναι γενική, συνολική ή ατομική και χορηγείται στους προμηθευτές που είναι εγκατεστημένοι στην ελληνική επικράτεια και πληρούν τους εκ του νόμου προβλεπόμενους όρους και προϋποθέσεις. Η χορήγησή της απαλλάσσει τον προμηθευτή από περαιτέρω χορήγηση άδειας από άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διαμετακόμιση μέσω αυτών ή για την είσοδο στο έδαφός τους όπου είναι εγκατεστημένος ο παραλήπτης των σχετικών προϊόντων, με την επιφύλαξη της εφαρμογής των διατάξεων που ισχύουν σε κάθε κράτος μέλος για την προστασία της δημόσιας ασφάλειας και της δημόσιας τάξης.

 

2. Η επίδειξη άδειας μεταφοράς στις αρμόδιες εθνικές αρχές, η οποία έχει εκδοθεί από άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε προμηθευτή εγκατεστημένο στην επικράτειά του, απαλλάσσει τον τελευταίο από την αίτηση για χορήγηση άδειας από τις ελληνικές αρχές για τη διαμετακόμιση ή την είσοδο στην ελληνική επικράτεια, με την επιφύλαξη των διατάξεων που ισχύουν για την προστασία της δημόσιας ασφάλειας και της δημόσιας τάξης, μεταξύ των οποίων και η ασφάλεια της μεταφοράς.

 

3. Με κοινές Αποφάσεις των Υπουργών Εξωτερικών, Εθνικής Άμυνας, Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και Προστασίας του Πολίτη καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία χορήγησης και ανάκλησης των εν λόγω αδειών, ως και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή των παρακάτω άρθρων,  Για τον καθορισμό των όρων και προϋποθέσεων λαμβάνονται ιδίως υπόψη:

α. οι κίνδυνοι που ενέχει η μεταφορά για την διαφύλαξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας., με βάση τους οποίους μπορεί να απαιτείται έγγραφη διαβεβαίωση τελικής χρήσης.

β. Η φύση και η σημασία των κατασκευαστικών μερών σε σχέση με τα προϊόντα στα οποία θα ενσωματωθούν  και η τελική χρήση των ολοκληρωμένων προϊόντων, για τα οποία προορίζονται.

 

4. Οι αρμόδιες αρχές δύνανται, , να ανακαλούν, να αναστέλλουν ή να περιορίζουν τη χρήση αδειών μεταφοράς για λόγους προστασίας των ζωτικών συμφερόντων της χώρας, της δημόσιας τάξης ή της δημόσιας ασφάλειας, καθώς και λόγω μη συμμόρφωσης με τους όρους και τις προϋποθέσεις που επισυνάπτονται στην άδεια μεταφοράς, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις  κοινές αποφάσεις της προηγουμένης παραγράφου.

5. Οι Υπουργοί Εξωτερικών, Εθνικής Άμυνας και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας με κοινή απόφασή τους μπορούν να εξαιρούν από την υποχρέωση προηγούμενης χορήγησης άδειας μεταφοράς, υπό συγκεκριμένους όρους και  προϋποθέσεις, στις ακόλουθες περιπτώσεις:

α. ο προμηθευτής ή ο παραλήπτης είναι κυβερνητικό σώμα ή ανήκει στις ένοπλες δυνάμεις,

β. η προμήθεια γίνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ, τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) ή άλλον διακυβερνητικό οργανισμό για την εκτέλεση των καθηκόντων του,

γ. η μεταφορά είναι απαραίτητη για υλοποίηση προγράμματος εξοπλιστικής συνεργασίας μεταξύ κρατών μελών,

δ. η μεταφορά σχετίζεται με την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε περίπτωση καταστροφής ή με δωρεά σε έκτακτη ανάγκη,

ε. η μεταφορά είναι αναγκαία για λόγους επισκευής, συντήρησης, έκθεσης ή επίδειξης ή μετά από αυτές