Άρθρο 9 Γενικές άδειες μεταφοράς (Άρθρο 5 Οδηγίας 2009/43/ΕΚ)

 

1.  Οι γενικές άδειες μεταφοράς αφορούν στις μεταφορές εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης των ρητά αναφερομένων σε αυτές προϊόντων ή κατηγοριών προϊόντων συνδεόμενων με τον τομέα της άμυνας, προς μία ή περισσότερες  κατηγορίες παραληπτών εγκατεστημένων σε άλλο κράτος μέλος  και εκδίδονται με κοινή απόφαση των  Υπουργών Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας, Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, . Οι γενικές άδειες μεταφοράς ισχύουν από τη δημοσίευσή τους για τους προμηθευτές που είναι εγκατεστημένοι εντός της ελληνικής επικράτειας, σύμφωνα με τις οικίες διατάξεις, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν εγγραφεί στο Ειδικό Μητρώο Εξαγωγέων του Επιμελητηρίου της κατοικίας ή της έδρας τους. Οι γενικές άδειες μεταφοράς εκδίδονται τουλάχιστον στις ακόλουθες περιπτώσεις:

α.  ο παραλήπτης ανήκει στις ένοπλες δυνάμεις κράτους- μέλους ή σε αναθέτουσα αρχή στον τομέα της άμυνας που πραγματοποιεί αγορές προς αποκλειστική χρήση από τις ένοπλες δυνάμεις κράτους-μέλους,

β.  ο παραλήπτης είναι επιχείρηση πιστοποιημένη για τον σκοπό αυτό, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία της παραλήπτριας χώρας.

γ.    για λόγους επιδείξεων, αξιολογήσεων και εκθέσεων,

δ.  για λόγους συντήρησης και επιδιόρθωσης, αν ο παραλήπτης είναι ο αρχικός προμηθευτής προϊόντων συνδεομένων με τον τομέα της άμυνας.

2. Γενική άδεια μεταφοράς  μπορεί να εκδίδεται και  για κάλυψη των αναγκών συμμετοχής της Ελλάδος σε προγράμματα  διακυβερνητικής συνεργασίας μεταξύ κρατών μελών,  τα οποία αφορούν στην ανάπτυξη, στην παραγωγή και στη χρήση ενός ή περισσοτέρων προϊόντων συνδεόμενων με τον τομέα της άμυνας, για την πραγματοποίηση μεταφορών προς άλλα κράτη μέλη που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και είναι απαραίτητες για την εκτέλεσή του.