Άρθρο 4

Άρθρο 4

 

Μετά το άρθρο 4 του ν.2168/1993, προστίθεται άρθρο 4α, ως ακολούθως:

«Άρθρο   4α

Διαμεσολάβηση – Μεσιτεία

 

1.  Στις διατάξεις του παρόντος άρθρου υπάγονται :

α. Έλληνες υπήκοοι ή νομικά πρόσωπα τα οποία έχουν συσταθεί και λειτουργούν σύμφωνα με το Ελληνικό Δίκαιο και ασκούν τη δραστηριότητα της διαμεσολάβησης, σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου.

β. Φυσικά ή νομικά πρόσωπα οποιασδήποτε χώρας, τα οποία ασκούν τη δραστηριότητα της διαμεσολάβησης εντός της Ελληνικής Επικράτειας.

 

2.  Για την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος νόμου, διαμεσολάβηση – μεσιτεία είναι οι δραστηριότητες των φυσικών ή νομικών προσώπων της παραγράφου 1 που:

α. Διαπραγματεύονται ή διακανονίζουν συναλλαγές, οι οποίες ενδέχεται να περιλαμβάνουν τη μεταφορά από μία τρίτη χώρα, σε οποιαδήποτε άλλη τρίτη χώρα αντικειμένων που αναφέρονται στο άρθρο 1 του παρόντος νόμου.

β. Αγοράζουν, πωλούν ή διακανονίζουν τα της μεταφοράς τέτοιων αντικειμένων ευρισκομένων στην νομή τους, από μία τρίτη χώρα, σε οποιαδήποτε άλλη τρίτη χώρα

Οι περιγραφόμενες με στοιχεία α΄ και β΄ δραστηριότητες θεωρούνται διαμεσολάβηση, ανεξαρτήτως εάν τα προαναφερόμενα είδη διέρχονται ή όχι του εδάφους της Ε.Ε.

Επίσης, διαμεσολάβηση-μεσιτεία θεωρούνται  οι δραστηριότητες διαπραγμάτευσης, μεταφοράς, αγοράς, πώλησης ή διακανονισμού, όταν τα παραπάνω είδη μεταφέρονται από μία χώρα της Ε.Ε. προς άλλη χώρα της Ε.Ε. ή τρίτη χώρα, καθώς και από τρίτη χώρα προς χώρα της Ε.Ε.

 

3. Για την άσκηση των αναφερομένων  στην προηγούμενη παράγραφο δραστηριοτήτων απαιτείται  άδεια  του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, η οποία χορηγείται ύστερα από την σύμφωνη γνώμη των Υπουργείων Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας ή Προστασίας του Πολίτη, κατά περίπτωση.

 

4. Δημιουργείται Μητρώο Διαμεσολαβητών – Μεσιτών , στο οποίο εγγράφονται όσοι ασκούν δραστηριότητες διαμεσολάβησης- μεσιτείας κατά τα περιγραφόμενα στην παράγραφο 2 του παρόντος άρθρου. Το Μητρώο αυτό  τηρείται στο Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Η εγγραφή στο Μητρώο Διαμεσολαβητών–Μεσιτών διενεργείται, ύστερα από αίτηση του ενδιαφερομένου, με Απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κατόπιν εισηγήσεως της αρμόδιας για την τήρησή του Υπηρεσίας, η οποία έχει και την ευθύνη της διαπίστωσης της απαραίτητης για την άσκηση της ανωτέρω δραστηριότητας αξιοπιστίας, οργάνωσης, πίστης και εμπορικής εγκατάστασης. Για την διαπίστωση των προϋποθέσεων αυτών, η αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας δύναται να απαιτεί οποιοδήποτε σχετικό στοιχείο και να προβαίνει, όταν το κρίνει σκόπιμο, σε περαιτέρω έρευνα και αυτοψία. Η απόρριψη της αίτησης γίνεται με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κατόπιν εισηγήσεως της αρμόδιας Υπηρεσίας. Πράξεις Διαμεσολάβησης – Μεσιτείας μπορούν να πραγματοποιούνται από φυσικά ή νομικά πρόσωπα, τα οποία έχουν καταχωρήσει την επωνυμία τους στο Μητρώο Διαμεσολαβητών – Μεσιτών.

 

5. . Αποκλείονται της εγγραφής στο Μητρώο Διαμεσολαβητών – Μεσιτών:

α. Οι πτωχεύσαντες και μη αποκατασταθέντες.

β. Οι αμετακλήτως καταδικασθέντες για πράξεις που προβλέπονται και τιμωρούνται σε βαθμό κακουργήματος.

γ. Οι αμετακλήτως καταδικασθέντες για παραβάσεις του νόμου περί προστασίας της Κοινωνίας από το οργανωμένο έγκλημα, καθώς και για παραβάσεις του άρθρου 15 του παρόντος νόμου.

δ. Οι αμετακλήτως καταδικασθέντες για εμπορία ναρκωτικών, λαθρεμπορία, πλαστογραφία, υπεξαίρεση, απάτη, κλοπή, απιστία και για παράβαση του νόμου περί επιταγών.

ε. Οι καταδικασθέντες σε φυλάκιση τουλάχιστον ενός (1) έτους για παράβαση των διατάξεων του παρόντος νόμου και των κατά εξουσιοδότηση του νόμου αυτού Διαταγμάτων και Υπουργικών Αποφάσεων.

Προκειμένου για Ανώνυμες Εταιρείες, τις ανωτέρω προϋποθέσεις πρέπει να πληρούν οι Πρόεδροι και τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων, οι Διευθύνοντες και Εντεταλμένοι Σύμβουλοι, οι Εκπρόσωποι και οι Διαχειριστές αυτών, ενώ για τις  Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης, τις  Ομόρρυθμες και τις  Ετερόρρυθμες Εταιρείες, οι ως άνω προϋποθέσεις πρέπει να συντρέχουν στο πρόσωπο των διαχειριστών και των ομορρύθμων εταίρων αυτών, αντίστοιχα.

 

6.  Η ανανέωση της εγγραφής στο Μητρώο Διαμεσολαβητών – Μεσιτών πραγματοποιείται ανά τριετία, κατόπιν διαπιστώσεως από τις αρμόδιες Υπηρεσίες ότι εξακολουθούν να ισχύουν οι προϋποθέσεις της αρχικής εγγραφής.

 

 

 

7.  Εκπίπτουν αυτοδικαίως και διαγράφονται από το Μητρώο Διαμεσολαβητών–Μεσιτών οι καταδικαζόμενοι με αμετάκλητη απόφαση για τα αδικήματα της παραγράφου 5 του παρόντος άρθρου, καθώς και αυτοί που παύουν να πληρούν τις προϋποθέσεις της αρχικής εγγραφής.

 

8.  Για τη χορήγηση αδειών διαμεσολάβησης – μεσιτείας, εκτός από την εγγραφή στο οικείο Μητρώο Διαμεσολαβητών – Μεσιτών, ισχύουν οι απαγορεύσεις και οι περιορισμοί , που προβλέπονται στο άρθρο 18 του παρόντος νόμου, για τη χορήγηση και ανάκληση των αδειών αυτού.

 

9.  Με κοινές Αποφάσεις των Υπουργών Εξωτερικών, Εθνικής Άμυνας, Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και Προστασίας του Πολίτη καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία χορήγησης και ανάκλησης των αδειών Διαμεσολάβησης – Μεσιτείας, ως και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου.

 

10    Οι παραβαίνοντες τις διατάξεις του παρόντος άρθρου τιμωρούνται ως εξής :

α. Όποιος χωρίς άδεια ασκεί τις δραστηριότητες που προβλέπονται από την παράγραφο 2 του παρόντος άρθρου ή διαπραγματεύεται ή διακανονίζει ή μεσολαβεί τα της μεταφοράς ειδών του παρόντος νόμου σε χώρες εναντίον των οποίων έχει επιβληθεί απαγόρευση προμήθειας – πώλησης όπλων ή άλλων ειδών του παρόντος νόμου, τιμωρείται σύμφωνα με τις διατάξεις της του εδαφίου β΄ της παραγράφου 9 του άρθρου 3 του παρόντος νόμου.

β. Όποιος διαπραγματεύεται, διακανονίζει ή μεσολαβεί για τον παράνομο εφοδιασμό εγκληματικών ομάδων ή οργανώσεων, ή σωματείων, ή ενώσεων προσώπων με είδη του παρόντος νόμου, τιμωρείται σύμφωνα με τις διατάξεις του εδαφίου α΄ της παραγράφου 9 του άρθρου 3 του παρόντος νόμου.