Άρθρο 11 Ατομικές άδειες μεταφοράς (Άρθρο 7 Οδηγίας 2009/43/ΕΚ)

1. Οι ατομικές άδειες μεταφοράς χορηγούνται σε μεμονωμένους προμηθευτές, που είναι εγκατεστημένοι στην ελληνική επικράτεια και είναι εγγεγραμμένοι στο Ειδικό Μητρώο Εξαγωγέων του Επιμελητηρίου της έδρας τους, κατόπιν σχετικής αιτήσεώς τους..

2. Η ατομική άδεια μεταφοράς εκδίδεται από τον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας, κατόπιν σύμφωνης γνώμης των Υπουργών Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, και αφορά σε μία μεταφορά εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συγκεκριμένης ποσότητας  προσδιορισμένων προϊόντων συνδεόμενων με τον τομέα της άμυνας, που πρόκειται να μεταφερθούν με μια ή περισσότερες αποστολές προς έναν παραλήπτη σε μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες περιπτώσεις:

α.  όταν η αίτηση για την χορήγηση της άδειας αφορά μία μόνο μεταφορά.

β. όταν είναι απαραίτητο για την προστασία ζωτικών συμφερόντων ασφαλείας της χώρας ή για λόγους δημόσιας τάξης.

γ. όταν είναι απαραίτητο για τη συμμόρφωση με τις διεθνείς υποχρεώσεις και δεσμεύσεις που προκύπτουν από τις ισχύουσες διατάξεις.

δ. όταν υπάρχουν σοβαροί λόγοι βάσει των οποίων οποιαδήποτε από τις αρμόδιες για την χορήγηση των περιγραφόμενων στα άρθρα 4 και 5 αδειών θεωρεί ότι ο προμηθευτής δεν θα μπορέσει να συμμορφωθεί με όλους τους όρους και τις προϋποθέσεις που απαιτούνται προκειμένου να του χορηγηθεί συνολική άδεια.

 

3. Οι Ατομικές Άδειες Μεταφοράς ισχύουν για ένα (1) έτος. Η διάρκεια της ισχύος τους μπορεί να παραταθεί με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας για ένα (1) επιπλέον έτος.