Άρθρο 10 Αρμοδιότητες και διαδικασίες εφαρμογής

1. Οι αιτήσεις υπαγωγής των Επιχειρήσεων στις ευεργετικές διατάξεις των άρθρων του παρόντος νόμου υποβάλλονται στην Α.Ζ.Κ. ΑΕ.

2. Η Α.Ζ.Κ. ΑΕ ορίζεται ως αρμόδιος φορέας για την αξιολόγηση, την έγκριση και την έκδοση των σχετικών Αποφάσεων υπαγωγής καθώς και για την παρακολούθηση και έλεγχο των επενδύσεων.

3. Με Απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας καθορίζονται για τις ενισχύσεις που προβλέπονται στα άρθρα 3, 4, 6 και 8 παρ.2:

α) η εξειδίκευση των επιλέξιμων δαπανών,

β) ο τύπος της αίτησης υποβολής, τα δικαιολογητικά, ο τόπος και ο χρόνος υποβολής των αιτήσεων,

γ) τα κριτήρια, η διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα αξιολόγησης των αιτήσεων,

δ) οι όροι και οι προϋποθέσεις για την εφαρμογή των επιμέρους κινήτρων που θεσπίζονται με τον παρόντα νόμο,

ε) η διαδικασία υπαγωγής των επενδύσεων στις επί μέρους διατάξεις του παρόντος νόμου,

στ) η διαδικασία ελέγχου των επενδύσεων, ο τρόπος καταβολής των ενισχύσεων και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά,

ζ) οι προϋποθέσεις και η διαδικασία τροποποίησης των αποφάσεων υπαγωγής,

η) οι υποχρεώσεις της επιχείρησης και οι συνέπειες από την μη τήρηση των όρων και των υποχρεώσεων, που απορρέουν από τον παρόντα νόμο ή από τις αποφάσεις υπαγωγής, η διαδικασία, ο τρόπος επέλευσης των συνεπειών σε περίπτωση μη τήρησης των ανωτέρω υποχρεώσεων και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την επιβολή ολικής ή μερικής επιστροφής της ενίσχυσης.

4. Με όμοια απόφαση καθορίζεται δημόσιο όργανο ελέγχου και ο τρόπος ελέγχου της τήρησης των όρων και των προϋποθέσεων, που προβλέπονται στον παρόντα νόμο και στην ΚΥΑ της παραπάνω παρ. 3, με σκοπό τη διαπίστωση της σωστής δημοσιονομικής διαχείρισης των διατιθέμενων κονδυλίων.

5. Με Κοινή Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και ναυτιλίας εξειδικεύονται οι όροι και λεπτομέρειες για τη εφαρμογή του άρθρου 7 και του άρθρου 8 παρ.1, που αναφέρονται σε φορολογικές ελαφρύνσεις.

6. Οι ως άνω Αποφάσεις των παραγράφων 3 και 5 δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και αναρτώνται στο διαδίκτυο.

  • Αφού υπάρχει η κατάλληλη υποδομή (λογισμικό, διαδικασίες, κριτήρια, προσωπικό, οργάνωση, διοίκηση) για τις Αιτήσεις επενδύσεων του νέου Νόμου 3908/2011, θα μπορούσε με κατάλληλες προσαρμογές να καλύπτει και τις επενδύσεις της Ζ.ΚΑΙ.Θ. Έτσι, εξασφαλίζεται χαμηλότερο κόστος, μεγαλύτερη αξιοπιστία και απελευθερώνονται δυνάμεις της Α.Ζ.Κ. Α.Ε. ώστε να ασχοληθούν με δραστηριότητες που δεν μπορούν να αναλάβουν άλλοι, π.χ. καθορισμός καινοτομικού χαρακτήρα, μητρώο, έλεγχοι, δίκτυα, συνεργασίες, παρουσίαση -προβολή, προσέλκυση επενδυτών, φορέων έρευνας/εκπαίδευσης, ερευνητών, στελεχών…