Άρθρο 8 Ειδικές ρυθμίσεις για τους εργαζόμενους εντός της Ζ.ΚΑΙ.Θ. και κίνητρα προσέλκυσης επιστημόνων εντός της Ζ.ΚΑΙ.Θ.

1. Στο άρθρο 45, παράγραφος 4 του Ν. 2238/1994(154/Α/1994, Κ.Φ.Ε.). προστίθεται νέα περίπτωση ‘η’ ως εξής:

«η. Ποσοστό 20% του φορολογητέου εισοδήματος από μισθωτές υπηρεσίες των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες στη Ζ.ΚΑΙ.Θ. και πληρούν τα κριτήρια της ΚΥΑ. η οποία προβλέπεται στο άρθρο 12, παρ.3 του Ν.3489/2006.»

 

2. Οι ΜΜΕ, οι οποίες είναι εγκατεστημένες στη Ζ.ΚΑΙ.Θ. και πληρούν τα κριτήρια της ΚΥΑ που προβλέπεται στο άρθρο 12, παρ. 3 του Ν.3489/2006, οι οποίες δανείζονται επιστήμονες – εξειδικευμένα στελέχη, των οποίων το έργο ή /και τα αποτελέσματα της έρευνάς τους δίνουν έμφαση στις νέες τεχνολογίες και προσφέρονται για εμπορική αξιοποίηση, επιχορηγούνται για τις δαπάνες δανεισμού των στελεχών αυτών σε ποσοστό 50%, εφόσον πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

α. Το προσωπικό υψηλής ειδίκευσης αποσπάται από ερευνητικό οργανισμό ή μεγάλη επιχείρηση όπου έχει εργαστεί τουλάχιστον επί δύο έτη προ της απόσπασής του.

β. Το αποσπασμένο προσωπικό δεν πρέπει να αντικαθιστά άλλο προσωπικό, αλλά να απασχολείται σε νέες θέσεις που έχουν δημιουργηθεί για το σκοπό αυτό.

γ. Το προσωπικό πρέπει να απασχολείται σε δραστηριότητα ΕΑΚ εντός της ΜΜΕ που λαμβάνει την ενίσχυση.

δ. Το συμβόλαιο που θα υπογραφεί μεταξύ του στελέχους και της εντός της Ζ.ΚΑΙ.Θ. εγκατεστημένης ΜΜΕ να είναι το πολύ τριετούς διάρκειας,

ε. Το συνολικό ύψος της δαπάνης δανεισμού  του στελέχους αυτού δύναται να ανέρχεται μέχρι 500000 Ευρώ για τη διάρκεια του τριετίας.

Είναι επιλέξιμες όλες οι δαπάνες προσωπικού για το δανεισμό και την απασχόληση προσωπικού υψηλής ειδίκευσης, όπως ορίζεται παραπάνω, περιλαμβανομένων των δαπανών για τη χρησιμοποίηση πρακτορείου πρόσληψης, καθώς και για τη χορήγηση επιδόματος κινητικότητας στο εν λόγω προσωπικό.

Ως επιστήμονες – εξειδικευμένα στελέχη, νοούνται επιστήμονες με εμπειρία στον επιχειρηματικό τομέα, που διακρίνονται για την προώθηση πρωτοποριακών ιδεών στην επιστήμη και τεχνολογία, για την συμβολή τους στην εκμετάλλευση επιστημονικών και τεχνολογικών γνώσεων ή/ και που κατέχουν διπλώματα ευρεσιτεχνίας στην Ελλάδα ή και το εξωτερικό.

  • 2 Σεπτεμβρίου 2011, 20:20 | Γιάννης Σκουληκάρης

    Παράγραφος 2: να συμπληρωθεί ως εξής:

    Οι ΜΜΕ, οι οποίες είναι εγκατεστημένες στη Ζ.ΚΑΙ.Θ. και πληρούν τα κριτήρια της ΚΥΑ που προβλέπεται στο άρθρο 12, παρ. 3 του Ν.3489/2006, οι οποίες δανείζονται επιστήμονες – εξειδικευμένα στελέχη, των οποίων το έργο ή /και τα αποτελέσματα της έρευνάς τους δίνουν έμφαση στις νέες τεχνολογίες και προσφέρονται για εμπορική αξιοποίηση, Η ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΥΜΒΑΛΛΕΙ ΚΑΤΑ ΤΡΟΠΟ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, επιχορηγούνται….

  • Άρθρο 8 παρ. 2 στοιχ. α
    Εκτός από προσωπικό υψηλής ειδίκευσης που αποσπάται από ερευνητικό οργανισμό, μπορεί να συμπεριληφθεί και προσωπικό «από διεθνή ή Ευρωπαϊκό οργανισμό».

    Επίσης στο τέλος του άρθρου μπορεί να προστεθεί «στελέχη διεθνών ή Ευρωπαϊκών οργανισμών που λόγω της επαγγελματικής τους κατάρτισης και εμπειρίας είναι σε θέση να συμβάλλουν ουσιαστικά στην προώθηση θεμάτων επιχειρηματικής ανάπτυξης, όπως αυτά αναφέρονται στο παρόν άρθρο».

  • -(8,1)Ποιο σκοπό εξυπηρετεί η απαλλαγή εισοδήματος των μισθωτών από φόρο και μάλιστα χωρίς ειδική αναφορά σε ειδικά προσόντα, σε μια εποχή που επιδιώκεται απλοποίηση των φορολογικών διατάξεων και «ορθολογικοποίηση των προνομίων»;
    -(8,2)Γιατί να αποκλείονται επιστήμονες που τα αποτελέσματα της ερευνάς τους δίνουν έμφαση στις νέες μεθόδους μάρκετινγκ ή οργάνωσης και στο σχεδιασμό νέων διαδικασιών παρουσίασης και διανομής των προϊόντων; Η σημερινή συνθετότητα έχει διαφορετικές απαιτήσεις από το παρελθόν και το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα δεν είναι ισχυρό εάν έχει μόνο τεχνολογική βάση.

    -(8,2)Να προστεθεί …… «και εκπαιδευτικό οργανισμό (ΝΠΙΔ, ΝΠΔΔ) όπου αναπτύσσονται ερευνητικές δραστηριότητες», αφού σε όλα τα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ υπάρχουν πολλοί καθηγητές -υψηλής εξειδίκευσης- με αξιόλογο ερευνητικό έργο.