Άρθρο 9 Υποχρεώσεις ενισχυόμενων επιχειρήσεων – Κυρώσεις

1. Οι Επιχειρήσεις των οποίων τα επενδυτικά σχέδια έχουν υπαχθεί στις διατάξεις του Νόμου αυτού, μέχρι την παρέλευση πενταετίας ή τριετίας για τις ΜΜΕ από την έκδοση της απόφασης ολοκλήρωσης και έναρξης της παραγωγικής λειτουργίας της επένδυσης, οφείλουν :

α) να τηρούν τους όρους του παρόντος Νόμου

β) να τηρούν τους όρους της υπαγωγής

γ) εφόσον μεταβιβάζουν κάποιο επιχορηγηθέντα εξοπλισμό, να τον αντικαταστήσουν εντός εξαμήνου από τουλάχιστον ίσης αξίας εξοπλισμό που ανταποκρίνεται στην εξυπηρέτηση της παραγωγικής λειτουργίας της επιχείρησης. Η επιχείρηση οφείλει να γνωστοποιήσει την αντικατάσταση στην ΑΖΚ εντός 3 μηνών.

2. Εάν η ενισχυθείσα επιχείρηση παραβεί τις υποχρεώσεις υπαγωγής πριν από την ολοκλήρωση και έναρξη της παραγωγικής λειτουργίας, επιστρέφεται μέρος ή το σύνολο της καταβληθείσας ενίσχυσης ή / και ανακαλείται η απόφαση υπαγωγής. Εάν η ενισχυθείσα επιχείρηση παραβεί τις υποχρεώσεις υπαγωγής μετά την έκδοση της απόφασης ολοκλήρωσης και την έναρξη της παραγωγικής λειτουργίας της επένδυσης, επιστρέφεται το σύνολο ή μέρος της ενίσχυσης.

3. Εάν διαπιστωθεί κατά την ολοκλήρωση της επένδυσης ότι λόγω της αλλαγής της εταιρικής σύνθεσης ο φορέας του επενδυτικού σχεδίου έπαυσε να είναι Μεσαία ή Μικρή επιχείρηση, αφαιρείται από την ενίσχυση το αντίστοιχο ποσοστό που όριζε η απόφαση υπαγωγής λόγω αυτής της ιδιότητας.

4. Εάν κατά την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου ή εντός δεκαετίας από την έκδοση της απόφασης ολοκλήρωσης και την έναρξη της παραγωγικής λειτουργίας της ενισχυόμενης επιχείρησης διαπιστωθεί από αρμόδια κατά τον Νόμο όργανα ότι έχουν υποβληθεί ψευδή ή παραπλανητικά στοιχεία ή ότι έχουν αποσιωπηθεί τέτοια στοιχεία, η γνώση των οποίων θα οδηγούσε στον αποκλεισμό της υπαγωγής της επένδυσης στις διατάξεις του παρόντος νόμου ή θα οδηγούσε στο να υπαχθεί με διαφορετικούς όρους, α) αν δεν έχει ολοκληρωθεί η επένδυση, η απόφαση υπαγωγής ανακαλείται και επιστρέφεται το τμήμα της επιχορήγησης που έχει ήδη καταβληθεί β) εάν έχει ολοκληρωθεί η επένδυση, επιστρέφεται το σύνολο της χορηγηθείσας ενίσχυσης.

5. Η επιστροφή των ενισχύσεων που δίδονται με βάση το Νόμο αυτό γίνεται με τη διαδικασία είσπραξης δημοσίων εσόδων, τα δε επιστρεφόμενα ποσά προσαυξάνονται κατά το ποσό των νόμιμων τόκων από την εκάστοτε καταβολή τους. Οι σχετικές αποδείξεις καταβολής των ενισχύσεων αποτελούν τίτλο για τη βεβαίωση του χρέους από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. Ο καταλογισμός γίνεται με πράξη της Α.Ζ.Κ. ΑΕ

6. Εάν η φορολογική απαλλαγή έχει επιλεγεί ως μέτρο ενίσχυσης μιας επένδυσης και η επένδυση η συνδεόμενη με το φορολογικό αποθεματικό πουληθεί, τότε το ποσό που αντιστοιχεί στο αφορολόγητο αποθεματικό προστίθεται στα κέρδη της επιχείρησης και φορολογείται.

  • (9,1)Εξ αιτίας της ιδιαιτερότητας και του υποκειμενισμού που εμπεριέχει η έννοια καινοτομία, σε επίπεδο επιχείρησης, χρειάζονται πρόσθετες προστατευτικές δικλείδες ασφαλείας –διασφαλίσεις- για την αποφυγή ευκαιριακών συμπεριφορών, τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στους αξιολογητές.