Άρθρο 4 Επιλέξιμες δαπάνες, κατηγορίες, προϋποθέσεις, περιορισμοί χορήγησης και όρια ενισχύσεων για και δεν υπάγονται στο προηγούμενο άρθρο, Τμήματα Έρευνας & Ανάπτυξης μεγάλων εταιριών

Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς που καθορίζονται στο άρθρο 2 και δεν υπάγονται στο άρθρο 3 ενισχύονται με δέσμη μέτρων που περιλαμβάνει ενισχύσεις ή ελαφρύνσεις σε ποσοστά τα οποία δεν υπερβαίνουν τα ανώτατα όρια που καθορίζονται κατά περίπτωση από τον Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων για την Κεντρική Μακεδονία :

Ι. Μεγάλες Επιχειρήσεις και Τμήματα Έρευνας & Ανάπτυξης μεγάλων πολυεθνικών εταιριών

α. επιχορήγηση επενδυτικού σχεδίου : επιχορηγείται με ποσοστό 30% το κόστος επενδυτικού σχεδίου. Ως κόστος επενδυτικού σχεδίου νοούνται οι δαπάνες για γη, κτίριο – αγορά ή ενοικίαση, μηχανολογικό εξοπλισμό, ειδικές εγκαταστάσεις, εξοπλισμό εργαστηρίων, λοιπό εξοπλισμό, αγορά μεταφορικών μέσων -πλην επιβατικών αυτοκινήτων μέχρι έξι θέσεων-, εξαγορά πάγιων περιουσιακών στοιχείων που συνδέονται άμεσα με παραγωγική εγκατάσταση η οποία έχει κλείσει ή θα έκλεινε αν δεν εξαγοραζόταν, απόκτηση δικαιωμάτων ευρεσιτεχνίας, άδειες εκμετάλλευσης, αγορά τεχνογνωσίας ή μη νομικά κατοχυρωμένων τεχνικών γνώσεων.

β.   επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης εξοπλισμού : επιδοτούνται κατά 30% οι καταβαλλόμενες δόσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης που αντιστοιχούν στο πραγματικό κόστος απόκτησης του εξοπλισμού και η οποία συνάπτεται για την απόκτηση μηχανολογικού, εργαστηριακού και λοιπού εξοπλισμού και για διάρκεια μέχρι δέκα ετών και με την προϋπόθεση ότι κατά την λήξη της χρηματοδοτικής μίσθωσης η κυριότητα του εξοπλισμού περιέρχεται στον μισθωτή.

γ. φορολογική απαλλαγή: απαλλάσσονται από την καταβολή φόρου εισοδήματος μη διανεμόμενα κέρδη από το σύνολο των δραστηριοτήτων της επιχείρησης της πρώτης δεκαετίας από την πραγματοποίηση του επενδυτικού σχεδίου, το οποίο αφορά σε πάγια στοιχεία ενεργητικού ή σε δαπάνη χρηματοδοτικής μίσθωσης. Ο φόρος εισοδήματος, από τον οποίο απαλλάσσεται η επιχείρηση, δύναται να φθάνει μέχρι 30% του κόστους της επένδυσης και η εν λόγω απαλλαγή συνίσταται στον σχηματισμό ανάλογου αφορολόγητου αποθεματικού.

δ.  ενίσχυση απασχόλησης: επιδοτούνται οι θέσεις απασχόλησης που δημιουργούνται από το επενδυτικό σχέδιο και η παραπάνω επιδότηση συνίσταται στην κάλυψη, επί μια διετία, κατά 30% του μισθολογικού κόστους των δημιουργούμενων, εντός της πρώτης τριετίας από την ολοκλήρωση του επενδυτικού σχεδίου, θέσεων απασχόλησης.

Ως δημιουργία θέσεων απασχόλησης νοείται η καθαρή αύξηση του αριθμού των απασχολούμενων (σε Ετήσιες Μονάδες Εργασίας) που απασχολούνται άμεσα σε μια συγκεκριμένη παραγωγική εγκατάσταση, σε σύγκριση με τον μέσο όρο των προηγούμενων 12 μηνών και αφού αφαιρεθούν οι θέσεις που τυχόν χάθηκαν κατά το ίδιο 12μηνο διάστημα στην ίδια εγκατάσταση.

ε.   επιδότηση επιτοκίου: επιδοτείται κατά 30% το επιτόκιο δανείου επένδυσης για το χρονικό διάστημα μέχρι την αποπληρωμή του δανείου και όχι πέρα των δέκα ετών.

ΙΙ.  Μεσαίες Επιχειρήσεις

i  Ισχύουν όλες οι ενισχύσεις / ελαφρύνσεις της περίπτωσης Ι με ποσοστό ενίσχυσης προσαυξημένο κατά 10%

ii  Επιπλέον επιχορηγείται το κόστος τεχνολογικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών με ποσοστό 40%.

ΙΙΙ. Μικρές και πολύ Μικρές Επιχειρήσεις

i  Ισχύουν όλες οι ενισχύσεις / ελαφρύνσεις της περίπτωσης Ι με ποσοστό ενίσχυσης προσαυξημένο κατά 20%

ii  Επιπλέον επιχορηγείται το κόστος τεχνολογικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών με ποσοστό 50%.

IV. α. Για μεγάλα επενδυτικά σχέδια με επιλέξιμες δαπάνες άνω των 50 εκατ. ευρώ, τα ποσοστά επιχορήγησης των περιπτώσεων Ι, ΙΙ και ΙΙΙ της παραγράφου 1 υπόκεινται σε προσαρμογή βάσει της ακόλουθης κλίμακας :

Επιλέξιμες δαπάνεςΠροσαρμοσμένο ανώτατο όριο 

ενίσχυσης

Έως 50 εκατ. ευρώ100% του ανώτατου ορίου
Για το τμήμα από 50 εκατ. Ευρώ έως 100 εκατ. ευρώ50% του ανώτατου ορίου
Για το τμήμα άνω των 100 εκατ. ευρώ34% του ανώτατου ορίου

β. Τα μεγάλα επενδυτικά σχέδια, θα κοινοποιούνται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

γ. Για τα μεγάλα επενδυτικά έργα άνω των 50 εκατ. ευρώ απαιτείται έγκριση από τη Βουλή.

3.  Οι ενισχύσεις της παραγράφου 1 χορηγούνται με τις παρακάτω προϋποθέσεις και περιορισμούς:

i.  Οι ενισχύσεις των περιπτώσεων α, β και δ της παραγράφου 1 εφαρμόζονται μεμονωμένα.

ii. Οι ενισχύσεις των περιπτώσεων γ και ε της παραγράφου 1, δύνανται να εφαρμοστούν συνδυαστικά με την προϋπόθεση ότι η σώρευση των συγκεκριμένων ενισχύσεων, αναγόμενες σε Ακαθάριστο Ισοδύναμο Επιχορήγηση, δεν υπερβαίνουν το 30% του κόστους της επένδυσης για τις Μεγάλες Επιχειρήσεις, το 40% για τις Μεσαίες και το 30% για τις πολύ Μικρές και τις Μικρές  Επιχειρήσεις και σε κάθε περίπτωση δεν υπερβαίνουν το ανώτατο όριο που ορίζεται στον εγκεκριμένο για την Ελλάδα Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων, όπως εκάστοτε ισχύει, για την Κεντρική Μακεδονία.

iii. Τα ποσοστά ενισχύσεων που αναφέρονται στις περιπτώσεις Ι, ΙΙ, ΙΙΙ της παρ.1 και στην περίπτωση ii της παρούσης παραγράφου 2 αφορούν το χρονικό διάστημα κατά το οποίο η Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης είναι επιλέξιμη βάσει της παρέκκλισης του άρθρου 87, παρ. 3, στοιχείο α) της Συνθήκης. Στην περίπτωση κατά την οποία η Ζώνη Καινοτομίας γίνει επιλέξιμη βάσει της παρέκκλισης του άρθρου 87, παρ. 3, στοιχείο γ) της Συνθήκης, τα ποσοστά ενίσχυσης μειώνονται κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες.