Άρθρο 55 Λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας – Εξουσιοδοτική διάταξη – Προσθήκη υποπερ. εγ) περ. ε) παρ. 1 άρθρου 2 ν. 4864/2021

  1. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που εκδίδεται κατόπιν σύμφωνης γνώμης της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (Ρ.Α.Α.Ε.Υ.), κηρύσσεται μια περιοχή σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης λειψυδρίας. Εφόσον η απόφαση του πρώτου εδαφίου αναφέρεται στο πεδίο εφαρμογής της παρ. 1 του άρθρου 3 του Κώδικα νομοθεσίας για την ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική στον νησιωτικό χώρο και για τον μηχανισμό εφαρμογής, την κρατική  εποπτεία και τους γενικούς όρους υλοποίησης  του Μεταφορικού Ισοδυνάμου (ν. 4832/2021, Α’ 172), απαιτείται και γνώμη του Γενικού Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.
  2. Με κοινή απόφαση των αρμοδίων οργάνων των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Ανάπτυξης, η οποία εκδίδεται μετά από εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου (Δ.Σ.) της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Πρωτευούσης (Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε.) ή της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε.), οι τελευταίες δύναται να ορίζονται ως αναθέτοντες φορείς του ν. 4412/2016 (Α’ 147), επί δημοσίων συμβάσεων έργων, μελετών, προμηθειών ή υπηρεσιών που δεν υπάγονται στις αρμοδιότητές τους, εφόσον το αντικείμενο αυτών συνδέεται άμεσα με την κατασκευή ή αποκατάσταση κρίσιμων υποδομών για την πρόληψη ή την αντιμετώπιση των συνεπειών που απορρέουν από τη λειψυδρία, για τις περιοχές της παρ. 1, σε συνδυασμό με την υποπερ. εγ) της περ. ε) της παρ. 1 του άρθρου 2 του ν. 4864/2021 (Α’ 237).
  3. Με απόφαση του Δ.Σ. της Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. ή της Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε., αντίστοιχα, δύναται να ανατίθενται η ωρίμανση, η διενέργεια των διαγωνιστικών διαδικασιών και η παρακολούθηση της εκτέλεσης των συμβάσεων της παρ. 2 στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (Ε.Ε.ΣΥ.Π. Α.Ε.), δια της Μονάδας Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας. Στην περίπτωση αυτή, εφαρμόζονται αναλογικά η παρ. 8 του άρθρου 1 και η παρ. 13 του άρθρου 221 του ν. 4412/2016, περί ανάθεσης και εκτέλεσης συμβάσεων στρατηγικής σημασίας, καθώς και το άρθρο 5Β του ν. 3986/2011 (Α’ 152), με εξαίρεση το πρώτο εδάφιο της παρ. 1 και το πρώτο εδάφιο της παρ. 2 αυτού, περί ωρίμανσης συμβάσεων στρατηγικής σημασίας. Η ανάθεση ισχύει από την υπογραφή της σύμβασης μεταξύ της Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. ή της Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε., αντίστοιχα και της Ε.Ε.ΣΥ.Π. Α.Ε., δια της Μονάδας Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας.
  4. Με απόφαση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. ή της Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε. δύναται να συστήνονται ομάδες εργασίας από υπαλλήλους αυτών, ειδικούς επιστήμονες ή εμπειρογνώμονες, με αντικείμενο τη μελέτη και την παρακολούθηση ειδικών θεμάτων που αφορούν στο αντικείμενο των συμβάσεων του παρόντος.
  5. Για την αντιμετώπιση της έκτακτης ανάγκης λειψυδρίας οι Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. και Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε., δύνανται να απασχολούν εξειδικευμένο επιστημονικό ή άλλο προσωπικό με σύμβαση μίσθωσης έργου.
  6. Για τη σύναψη των συμβάσεων της παρ. 5, για την πρώτη εφαρμογή του παρόντος:

α) Αναρτάται στην ιστοσελίδα της Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. και της Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε., αντίστοιχα, καθώς και στον ιστότοπο του Προγράμματος «Διαύγεια», πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος με προθεσμία τουλάχιστον δέκα (10) ημερών για τη σύναψη συμβάσεων μίσθωσης έργου. Στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προσδιορίζονται το συγκεκριμένο αντικείμενο της σύμβασης μίσθωσης έργου σε σχέση με τη δράση την οποία αφορά, η διάρκεια της σύμβασης, η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει συνολικά τα δύο (2) έτη, ο τόπος εκτέλεσης του έργου, το τίμημα της σύμβασης και ο τρόπος καταβολής του, τα προσόντα που απαιτούνται για τη συμμετοχή στη διαδικασία αξιολόγησης, καθώς και τα κριτήρια επαγγελματικής και επιστημονικής αξιολόγησης για την επιλογή του εξειδικευμένου επιστημονικού ή άλλου προσωπικού.

β) Για την αξιολόγηση των προτάσεων που υποβάλλονται, έπειτα από τη δημοσίευση της σχετικής πρόσκλησης, συγκροτείται ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης, με μέλη που ορίζονται, έπειτα από σχετική απόφαση του Δ.Σ. της Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. ή της Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε.. Η Επιτροπή Αξιολόγησης δύναται να καλεί σε συνέντευξη τους υποψηφίους, βάσει των τυπικών κριτηρίων της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος και στη συνέχεια συντάσσει και διαβιβάζει το σχετικό πρακτικό αξιολόγησης, το οποίο εγκρίνεται με απόφαση του Δ.Σ..

  1. Το εξειδικευμένο προσωπικό που απασχολείται σύμφωνα με την παρ. 5, δύναται να συμμετέχει σε επιτροπές διαγωνισμών, καθώς και σε κλιμάκια διενέργειας ελέγχων που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. και της Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε., αντιστοίχως. Στην περίπτωση αυτή, στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος της περ. α) της παρ. 6 συμπεριλαμβάνεται αναφορά στις επαγγελματικές ιδιότητες, σχέσεις ή συνθήκες που δημιουργούν ασυμβίβαστο στους ενδιαφερόμενους για τη σύναψη σύμβασης, και καθορίζεται κάθε άλλη αναγκαία προϋπόθεση για την αποτροπή σύγκρουσης συμφερόντων αναφορικά με το προσωπικό που απασχολείται με τις συμβάσεις αυτές.
  2. Στις περιοχές της παρ. 1, δύναται να συνάπτεται σύμβαση μεταξύ της Ε.ΥΔ.ΑΠ. Α.Ε. ή της Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε. και της οικείας Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης ή του οικείου Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού που παρέχει υπηρεσίες ύδρευσης, με την οποία ανατίθεται στην Ε.ΥΔ.ΑΠ. Α.Ε. ή την Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε., η λήψη των αναγκαίων μέτρων για την αντιμετώπιση της έκτακτης ανάγκης λειψυδρίας.
  3. Η παρ. 3 του άρθρου 12Β του ν. 4001/2011 (Α’ 179), περί διαπίστωσης της διαχειριστικής επάρκειας των παρόχων υπηρεσιών ύδατος, εφαρμόζεται από 1η Ιανουαρίου 2026 στις περιοχές που έχουν κηρυχθεί, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας με τη διαδικασία του άρθρου 25 του ν. 4662/2020 (Α΄ 27), καθώς και στις περιοχές της παρ. 1, που κηρύσσονται ως άνω, από την έναρξη ισχύος του παρόντος.
  4. Στην περ. ε) της παρ. 1 του άρθρου 2 του ν. 4864/2021 (Α’ 237), προστίθεται υποπερ. εγ, ως εξής:

«εγ. Συνδέονται άμεσα με την κατασκευή ή αποκατάσταση κρίσιμων υποδομών για την πρόληψη ή την αντιμετώπιση των συνεπειών που απορρέουν από τη λειψυδρία εφόσον αποτελούν αντικείμενο δημοσίων συμβάσεων του ν. 4412/2016 (Α’ 147), με αναθέτοντα φορέα την Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. ή την Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε., έργων, μελετών, προμηθειών ή υπηρεσιών ακόμα και πέραν των αρμοδιοτήτων τους. Οι ανωτέρω επενδύσεις λαμβάνουν ένα ή περισσότερα από τα κίνητρα των άρθρων 7 και 9 του ν. 4864/2021, ενώ εφαρμόζεται και το άρθρο 3 για τις περιβαλλοντικές ρυθμίσεις, και το άρθρο 22 του ίδιου νόμου για τη δικαστική επίλυση των σχετικών διαφορών και την αρμοδιότητα των δικαστηρίων. Οι ένδικες διαφορές που σχετίζονται με την υπαγωγή των ως άνω έργων στον ν. 4864/2021 και τις εξ αυτής συνέπειες εκδικάζονται εντός τριών (3) μηνών και η σχετική δικαστική απόφαση εκδίδεται εντός τριών (3) μηνών από την εκδίκαση. Το Δικαστήριο μπορεί να αναβάλει τη συζήτηση για σπουδαίο λόγο, μόνο για μια (1) φορά, σε ρητή δικάσιμο, που δεν δύναται να απέχει περισσότερο από τριάντα (30) ημέρες.».

  • 16 Ιουνίου 2025, 15:04 | Helene Charizani

    Σύμφωνα με το 7 του Σ/Ν: Το εξειδικευμένο προσωπικό που απασχολείται σύμφωνα με την παρ. 5, δύναται να συμμετέχει σε επιτροπές διαγωνισμών, καθώς και σε κλιμάκια διενέργειας ελέγχων που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. και της Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε., αντιστοίχως. Στην περίπτωση αυτή, στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος της περ. α) της παρ. 6 συμπεριλαμβάνεται αναφορά στις επαγγελματικές ιδιότητες, σχέσεις ή συνθήκες που δημιουργούν ασυμβίβαστο στους ενδιαφερόμενους για τη σύναψη σύμβασης, και καθορίζεται κάθε άλλη αναγκαία προϋπόθεση για την αποτροπή σύγκρουσης συμφερόντων αναφορικά με το προσωπικό που απασχολείται με τις συμβάσεις αυτές.

    Όμως: Σύμφωνα με το άρθ. 221 του ν.4412/2016 η συμμετοχή σε επιτροπές διαγωνισμών και σε γνωμοδοτικά συλλογικά όργανα, προϋποθέτει υπαλληλική σχέση (για αποφυγή σύγκρουσης συμφερόντων) με τον Αναθέτοντα Φορέα (ΑΦ) και οπωσδήποτε πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι (οι υπάλληλοι) στο ΜΗ.Μ.Ε.Δ. βάσει κριτηρίων εμπειρίας (υπάρχει ΥΑ σχετικά με τις προϋποθέσεις εγγραφής με βασικό το κριτήριο της εμπειρίας σε ΑΦ).

    Σε περίπτωση όπου οι υπάλληλοι ενός ΑΦ δεν επαρκούν (εν προκειμένω της ΕΥΑΘ ΑΕ και ΕΥΔΑΠ ΑΕ), και μόνο κατ’ εξαίρεση, αυτή δύναται είτε να αιτηθεί την υπόδειξη ορισμού μελών εγγεγραμμένων στο μητρώο της περ. ζ’ της παρ. 8 που απασχολούνται στο Δημόσιο, όπως αυτό ορίζεται στο άρθρο 14 του ν. 4270/2014 είτε να προσφύγει στη διενέργεια κλήρωσης μεταξύ των εγγεγραμμένων στο ΜΗ.Μ.Ε.Δ. (ρητή πρόβλεψη στο άρθ 221, του ν.4412/2016). Η πρόβλεψη ισχύει για Βιβλίο Ι και ΙΙ.

    Με την πρόβλεψη αυτή ο νομοθέτης καλύπτει την περίπτωση κατά την οποία ένας ΑΦ δεν μπορεί να επιτελέσει το έργο που έχει ή του ανατίθεται με ίδια μέσα (ως προς το ανθρώπινο δυναμικό), διασφαλίζοντας αφενός εγγυήσεις εμπειρίας σε αναθέσεις δημοσίων συμβάσεων, αλλά και αποτροπής καταστάσεων σύγκρουσης συμφερόντων.

  • 16 Ιουνίου 2025, 09:48 | Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης-Αποχέτευσης (Ε.Δ.Ε.Υ.Α.)

    1. Για την κήρυξη μιας περιοχής σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης λειψυδρίας θα πρέπει να απαιτείται και η γνώμη του εκάστοτε Περιφερειάρχη ο οποίος έχει γνώση των τοπικών συνθηκών.
    2. Στους φορείς που δύνανται να ορίζονται ως αναθέτοντες φορείς (ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ) με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας , Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Ανάπτυξης για δημόσιες συμβάσεις που δεν υπάγονται στις αρμοδιότητές τους, εφόσον το αντικείμενό τους συνδέεται άμεσα με την κατασκευή ή αποκατάσταση κρίσιμων υποδομών για την πρόληψη ή την αντιμετώπιση των συνεπειών που απορρέουν από την λειψυδρία, θα πρέπει να προστεθούν και οι Δ.Ε.Υ.Α. Κι αυτό διότι οι Δ.Ε.Υ.Α. έχουν συσσωρευμένη εμπειρία και τεχνογνωσία από τα 45 χρόνια της λειτουργίας τους και γνωρίζουν πολύ καλά τις τοπικές συνθήκες και την ανθρωπογεωγραφία της περιοχής, ενώ ήδη αρκετές από αυτές έχουν λάβει διαχειριστική επάρκεια από την ΡΑΑΕΥ. Εξάλλου, η δυνατότητα που δίνεται με την ρύθμιση αυτή σε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ να απασχολούν εξειδικευμένο προσωπικό και να κάνουν προσλήψεις με μίσθωση έργου για να ανταποκριθούν στη διαχείριση της λειψυδρίας σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο αποδεικνύει ότι ούτε αυτές δεν διαθέτουν το απαραίτητο προσωπικό, αλλά τους δύναται νομοθετικά η δυνατότητα να διαχειρισθούν την κατάσταση με πρόσθετο προσωπικό. Το ίδιο θα μπορούσε να προβλεφθεί και για τις Δ.Ε.Υ.Α. εφόσον ορισθούν ως αναθέτοντες φορείς για τις περιπτώσεις κήρυξης μιας περιοχής σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης λειψυδρίας.

  • 14 Ιουνίου 2025, 15:09 | Ε.Δ.Ε.Υ.Α.

    1. Για την κήρυξη μιας περιοχής σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης λειψυδρίας θα πρέπει να απαιτείται και η γνώμη του εκάστοτε Περιφερειάρχη ο οποίος έχει γνώση των τοπικών συνθηκών.
    2. Στους φορείς που δύνανται να ορίζονται ως αναθέτοντες φορείς (ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ) με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας , Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Ανάπτυξης για δημόσιες συμβάσεις που δεν υπάγονται στις αρμοδιότητές τους, εφόσον το αντικείμενό τους συνδέεται άμεσα με την κατασκευή ή αποκατάσταση κρίσιμων υποδομών για την πρόληψη ή την αντιμετώπιση των συνεπειών που απορρέουν από την λειψυδρία, θα πρέπει να προστεθούν και οι Δ.Ε.Υ.Α. Κι αυτό διότι οι Δ.Ε.Υ.Α. έχουν συσσωρευμένη εμπειρία και τεχνογνωσία από τα 45 χρόνια της λειτουργίας τους και γνωρίζουν πολύ καλά τις τοπικές συνθήκες και την ανθρωπογεωγραφία της περιοχής, ενώ ήδη αρκετές από αυτές έχουν λάβει διαχειριστική επάρκεια από την ΡΑΑΕΥ. Εξάλλου, η δυνατότητα που δίνεται με την ρύθμιση αυτή σε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ να απασχολούν εξειδικευμένο προσωπικό και να κάνουν προσλήψεις με μίσθωση έργου για να ανταποκριθούν στη διαχείριση της λειψυδρίας σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο, αποδεικνύει ότι ούτε αυτές δεν διαθέτουν το απαραίτητο προσωπικό, αλλά τους δύναται νομοθετικά η δυνατότητα να διαχειρισθούν την έκτακτη κατάσταση με πρόσθετο, εξειδικευμένο προσωπικό. Το ίδιο θα μπορούσε να προβλεφθεί και για τις Δ.Ε.Υ.Α. εφόσον ορισθούν ως αναθέτοντες φορείς για τις περιπτώσεις κήρυξης μιας περιοχής σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης λειψυδρίας.