- Δεν επιβάλλεται χρέωση εισόδου από τους αρμόδιους Διαχειριστές στους χρήστες για την είσοδο του βιομεθανίου στο Ε.Σ.Φ.Α. ή σε δίκτυο διανομής. Το σχετικό κόστος περιλαμβάνεται στην αντίστοιχη Ρυθμιζόμενη Περιουσιακή Βάση του αρμόδιου Διαχειριστή και ανακτάται από το σύνολο των χρηστών του Ε.Σ.Φ.Α. ή του δικτύου διανομής, αντίστοιχα, σύμφωνα με τον οικείο Κανονισμό Τιμολόγησης.
- Οι μονάδες βιοαερίου με ηλεκτροπαραγωγή που λαμβάνουν, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, λειτουργική ενίσχυση, δυνάμει εν ισχύ συμβάσεων με τον Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων Προέλευσης (Δ.Α.Π.Ε.Ε.Π. Α.Ε.) και μετατρέπονται σε μονάδες βιομεθανίου, δύνανται να συμμετάσχουν αποκλειστικά στις διαδικασίες χορήγησης επενδυτικής ή λειτουργικής ενίσχυσης που προκηρύσσονται εντός πέντε (5) ετών από την έναρξη ισχύος του παρόντος. Μετά την παρέλευση της πενταετίας, και για όλο το υπολειπόμενο διάστημα μέχρι τη λήξη των εν ισχύ συμβάσεών τους με τον Δ.Α.Π.Ε.Ε.Π. Α.Ε., καθώς και μετά τη λήξη των εν λόγω συμβάσεων, οι κάτοχοι μονάδων βιοαερίου του πρώτου εδαφίου δεν είναι επιλέξιμοι για τη χορήγηση επενδυτικής και λειτουργικής ενίσχυσης σε περίπτωση αναβάθμισης της μονάδας τους.
- Οι μονάδες βιοαερίου με ηλεκτροπαραγωγή που αναβαθμίζονται μερικώς σε μονάδες βιομεθανίου, διατηρώντας υβριδική λειτουργία, είναι επιλέξιμες για τη χορήγηση επενδυτικής και λειτουργικής ενίσχυσης κατά το άρθρο 17, εφόσον το υπολειπόμενο διάστημα της σύμβασης λειτουργικής ενίσχυσης ηλεκτροπαραγωγής που έχουν συνάψει με τον Δ.Α.Π.Ε.Ε.Π. Α.Ε. είναι μεγαλύτερο των πέντε (5) ετών. Στην περίπτωση αυτή, η σύμβαση λειτουργικής ενίσχυσης ηλεκτροπαραγωγής με τον Δ.Α.Π.Ε.Ε.Π. Α.Ε.: α) τροποποιείται αντιστοίχως και η διάρκειά της μειώνεται κατά πέντε (5) έτη, και β) περιλαμβάνει ειδικούς όρους δυνάμει της παρ. 4 του άρθρου 20. Η δυνατότητα της υβριδικής λειτουργίας της παρούσας παρέχεται για τις υφιστάμενες μονάδες βιοαερίου με ηλεκτροπαραγωγή, οι οποίες υπογράφουν την ανωτέρω σύμβαση με τον Δ.Α.Π.Ε.Ε.Π. Α.Ε. εντός πέντε (5) ετών από την έναρξη ισχύος του παρόντος.
- Σε περίπτωση αναβάθμισης μονάδων βιοαερίου σε μονάδες βιομεθανίου, κατά τις παρ. 1 και 2, ο ηλεκτρικός χώρος που αποδεσμεύεται δύναται να χρησιμοποιηθεί, εν μέρει ή εν όλω, από τον παραγωγό βιομεθανίου για τη σύνδεση με το Δίκτυο Ηλεκτρικής Ενέργειας φωτοβολταϊκού συστήματος, με το σύστημα αυτοπαραγωγής του ταυτοχρονισμένου συμψηφισμού (net billing), το οποίο εγκαθίσταται στο γήπεδο της μονάδας ή σε γήπεδο όμορο αυτού, χωρίς να απαιτείται περαιτέρω αδειοδότηση. Για τον σκοπό αυτό τροποποιούνται ανάλογα οι συμβάσεις με τον Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας.
- Με την επιφύλαξη της παρ. 1 του άρθρου 22, από την έναρξη ισχύος του παρόντος και για εγκαταστάσεις σε δήμους όπου υπάρχει ενεργό δίκτυο διανομής φυσικού αερίου, δεν υπογράφονται νέες συμβάσεις λειτουργικής ενίσχυσης με τον Δ.Α.Π.Ε.Ε.Π. Α.Ε. για ηλεκτροπαραγωγή από βιοαέριο, ούτε ανανεώνονται όσες λήγουν.
άρθρο 18 παρ. 4
Η εγκατάσταση Φ/Β εντός του γηπέδου της μονάδας ή σε γήπεδο όμορο αυτού είναι άκρως περιοριστικός όρος για τα έργα βιοαερίου ΧΑΔΑ/ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ. Οι εκτάσεις μπορεί να είναι δημόσιες, δημοτικές, δασικές, NATURA και να μην υπάρχει δυνατότητα απόκτησης όμορων εκτάσεων.
Προτείνεται να υπάρχει η δυνατότητα εγκατάστασης Φ/Β στην περιοχή που εξυπηρετεί ο υποσταθμός ΔΕΔΔΗΕ που συνδέεται η σημερινή μονάδα ηλεκτροπαραγωγής από βιοαέριο.
Άρθρο 18 παρ.4:
Ο όρος «όμορο» είναι άκρως περιοριστικός για τις μονάδες εντός ΧΥΤΑ, καθώς μπορεί να μην υπάρχουν όμορες διαθέσιμες εκτάσεις (δημόσιες, δημοτικές, δασικές, NATURA, κλπ). Προτείνεται να τροποποιηθεί σε «πλησίον» ή π.χ. «σε ακτίνα 5000μ» ή σε οικόπεδο που μπορεί να εγχύσει στον υποσταθμό ΔΕΔΔΗΕ που είναι συνδεδεμένη τώρα η μονάδα βιοαερίου.
Κίνητρα για μονάδες που βρίσκονται εκτός λειτουργικής ενίσχυσης:
Ανεξάρτητα από το αν βρίσκεται σε καθεστώς λειτουργικής ενίσχυσης ή όχι (έχει λήξη η Σύμβαση Πώλησης Ενέργειας – PPA), θα πρέπει να παρέχεται κίνητρο (λειτουργική ενίσχυση) για την μετατροπή μονάδας από ηλεκτροπαραγωγή σε βιομεθάνιο, καθώς η μετατροπή αποτελεί νέα επένδυση και μάλιστα σε τεχνολογία η οποία έχει πολύ μεγαλύτερο ρίσκο σε σχέση με την ηλεκτροπαραγωγή (και ειδικά στις περιπτώσεις βιοαερίου ΧΥΤ για τους λόγους που έχουν αναφερθεί).
Διαχωρισμός έργων αναβάθμισης / μετατροπής υφιστάμενων μονάδων:
Το πλαίσιο νόμου δεν προβλέπει ειδικά κίνητρα για την μετατροπή υφιστάμενων μονάδων από ηλεκτροπαραγωγή από βιοαέριο σε βιομεθάνιο.
Σημειώνεται ότι στις εν λόγω μονάδες, ο υφιστάμενος εξοπλισμός ηλεκτροπαραγωγής καθίσταται ανενεργός (πολύ πιθανόν) προ της απόσβεσής του. Ταυτόχρονα, ο επενδυτής προβαίνει σε νέα επένδυση για την μετατροπή της μονάδας σε βιομεθάνιο. Θα πρέπει η προσφερόμενη λειτουργική ενίσχυση να λαμβάνει υπόψη την αναπόσβεστη αξία εξοπλισμού ηλεκτροπαραγωγής που καθίσταται ανενεργός ή εναλλακτικά να προβλεφθεί ειδική κεφαλαιακή ενίσχυση για την νέα επένδυση.
Αντ’ αυτού μάλιστα, το σχέδιο νόμου – προβλέποντας ανταγωνιστική διαδικασία για την εξασφάλιση λειτουργικής ενίσχυσης αντί σταθερής πρόβλεψης – καθιστά λιγότερο ανταγωνιστικές (σε σχέση με νέες επενδύσεις – greenfield) υφιστάμενες μονάδες έτοιμες προς μετατροπή
Σε συνέχεια του 1ου σχολίου μας στο άρθρο 3, επισημαίνουμε ότι στο παρόν άρθρο χρησιμοποιείται ο ορισμός «αρμόδιος Διαχειριστής» με μικρά (η λέξη αρμόδιος) ή χρησιμοποιείται μόνο η λέξη Διαχειριστής (χωρίς τη λέξη αρμόδιος), ενώ είναι έννοια που ορίζεται («Αρμόδιος Διαχειριστής»), συνεπώς θα έπρεπε να είναι όλες οι λέξεις με κεφαλαίο προς αποφυγή παρερμηνείας.
Άρθρο 18.2:
Η μετατροπή μιας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής μέσω βιοαερίου σε παραγωγή βιομεθανίου αποτελεί μια νέα ξεχωριστή επένδυση και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως τέτοια στο πλαίσιο παροχής κεφαλαιακής ή /και λειτουργικής ενίσχυσης (στο πλαίσιο βιοαμεθανίου).
Ως εκ τούτου, θα πρέπει να υπάρξει η πρόβλεψη όπως ΚΑΙ μονάδες βιοαερίου που δεν βρίσκονται σε καθεστώς λειτουργικής ενίσχυσης λόγω λήξης της Σύμβασης Πώλησης Ενέργειας, να είναι επιλέξιμες για κεφαλαιακή ενίσχυση ή / και λειτουργική ενίσχυση για τουλάχιστον 5 έτη από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου και επομένως να εντάσσονται στις διατάξεις του παρόντος άρθρου.
Η υλοποίηση των έργων μετατροπής απαιτεί σημαντικές επενδύσεις η αποπληρωμή των οποίων θα πρέπει να συναρτάται με ένα θεσμικό πλαίσιο που θα προβλέπει σταθερή αποζημίωση ανά εγχεόμενη MWh.
Άρθρο 18.3:
Αντίστοιχα με ανωτέρω, δεν θα πρέπει να αποτελεί προϋπόθεση η ύπαρξη σύμβασης λειτουργικής ενίσχυσης ηλεκτροπαραγωγής για την παροχή κεφαλαιακής ή / και λειτουργικής ενίσχυσης στο πλαίσιο μετατροπής σε μονάδα βιομεθανίου.
Η μετατροπή μιας μονάδας από ηλεκτροπαραγωγή σε παραγωγή βιομεθανίου απαιτεί σημαντική επένδυση και θα πρέπει να θεωρείται ως επανεκκίνηση για σκοπούς λειτουργικής ενίσχυσης. Πλέον, ο εξοπλισμός ηλεκτροπαραγωγής – η απόσβεση του οποίου καλυπτόταν από προηγούμενο καθεστώς – καθίσταται ανενεργός.
Τέλος, θα πρέπει να διαγραφεί ο όρος μείωσης της διάρκειας λειτουργικής ενίσχυσης ΔΑΠΕΕΠ κατά 5 έτη διότι κατ’ αυτό τον τρόπο αποτρέπει επενδυτές από μερική μετατροπή μονάδων.
Διαχωρισμός έργων βάσει προέλευσης βιοαερίου:
Tο πλαίσιο νόμου θα πρέπει να κάνει διαφοροποίηση μεταξύ βιομεθανίου προερχόμενο από εξευγενισμό βιοαερίου ΧΥΤ σε σύγκριση με τις λοιπές περιπτώσεις (αγροτο-κτηνοτροφικά κοκ) και οι λόγοι είναι οι παρακάτω:
• Οι βασικές επενδύσεις σε βιοαέριο ΧΥΤ έχουν υλοποιηθεί και βρίσκονται σε λειτουργία, επομένως η αγορά είναι αρκετά μικρή και αρκετά συγκεκριμένη
• Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του βιοαερίου ΧΥΤ είναι αρκετά διαφορετικά από αυτά του βιοαερίου προερχόμενου από άλλες πηγές. Η παρουσία [οξυγόνου…..] και η ανάγκη απομάκρυνσής του καθιστά ακριβότερo – τόσο σε κεφαλαιουχικό (capex) όσο και σε λειτουργικό (opex) – το εγχείρημα εξευγενισμού του βιοαερίου και προφανώς με πολύ υψηλότερο τεχνολογικό ρίσκο
• Στις περισσότερες των περιπτώσεων αναφερόμαστε σε υφιστάμενες μονάδες που θα υποστούν τροποποίηση και όχι σε καινούρια εγχειρήματα
Άρθρο 18 – Παρ. 4 – Λειτουργία φωτοβολταϊκού
Πρόταση: Να προβλέπεται το καθεστώς «virtual net billing» αντί του «net billing».
Αιτιολόγηση: Πολλές μονάδες δεν έχουν πλησίον τους ελεύθερα αγροτεμάχια για την εγκατάσταση τέτοιων συστημάτων. Είναι αρκετά περιοριστική η προϋπόθεση να υλοποιηθεί το σύστημα net billing στο ίδιο γήπεδο ή σε όμορο αγροτεμάχιο. Θα μπορούσε η χωροθέτηση να περιοριστεί σε μια συγκεκριμένη χιλιομετρική ακτίνα από την κάθε μονάδα. Το «virtual net billing» προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία και καλύτερη ενεργειακή απόδοση για τις μονάδες που δεν διαθέτουν κατάλληλο χώρο στον ίδιο γήπεδο.
Άρθρο 18 – Παρ. 5
Πρόταση: Οι περιορισμοί να βασίζονται στην πρόσβαση στο δίκτυο και όχι απλώς στην ύπαρξή του εντός του Δήμου. Να ισχύουν μόνο εφόσον υπάρχει τεχνική δυνατότητα πρόσβασης στο δίκτυο σε εύλογη απόσταση (π.χ. έως 10 χλμ.).
Αιτιολόγηση: Σε αρκετούς δήμους το δίκτυο ΦΑ περιορίζεται εντός μερικών οικοδομικών τετραγώνων της πρωτεύουσας των δήμων, ενώ οι μονάδες μπορεί να βρίσκονται σε αποστάσεις >30 χλμ.. Θα πρέπει να βρεθεί λύση γι’ αυτές τις περιπτώσεις.
Στην παρ.4, δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος το γήπεδο να είναι υποχρεωτικά όμορο, αρκεί να συνδέεται στον ίδιο υποσταθμό. Μας ενδιαφέρει ο ηλεκτρικός χώρος που αποδεσμεύεται και όχι ο γεωγραφικός χώρος εν τέλει.
Στο πλαίσιο της διεξαγωγής Δημόσιας Ηλεκτρονικής Διαβούλευσης για το Σχέδιο Νόμου: «ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΒΙΟΜΕΘΑΝΙΟΥ, ΚΑΝΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΥΔΡΟΓΟΝΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΑ ΔΙΚΤΥΑ ΥΔΡΟΓΟΝΟΥ – ΜΕΡΙΚΗ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΟΔΗΓΙΑΣ (ΕΕ) 2024/1788 ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ», παρατίθενται τα κάτωθι από πλευράς EY-Parthenon Ελλάδος:
-Αντιλαμβανόμεθα ότι με την ολοκλήρωση της ως άνω διαβούλευσης, θα εξειδικευτεί το πλαίσιο αναφορικά με την ενίσχυση των μονάδων βιοαερίου σε καθεστώς στήριξης με τη μορφή επενδυτικής ή λειτουργικής ενίσχυσης για τις ποσότητες του παραγόμενου βιομεθανίου, συμπεριλαμβανομένου του συμπιεσμένου ή υγροποιημένου βιομεθανίου, ως γίνεται μνεία στο Άρθρο 17 «Καθεστώς στήριξης μονάδων βιομεθανίου» (ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ’ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΒΙΟΜΕΘΑΝΙΟΥ) με την Εξουσιοδοτική Διάταξη της παρ. 4 του άρθρου 20 του υπό διαβούλευση πλαισίου.
-Παρακαλούμε όπως διευκρινιστεί εάν αμφότερες οι μορφές ενίσχυσης (λειτουργική, επενδυτική) θα αποτελέσουν αντικείμενο ανταγωνιστικής διαδικασίας, ή εναλλακτικά πρόκειται να οριστεί ένα επίπεδο επενδυτικής ενίσχυσης (π.χ. δια της μορφής επιχορήγησης επί των κεφαλαιουχικών δαπανών της επένδυσης / CapEx) και η λειτουργική ενίσχυση θα καθορίζεται με βάση την διεξαγωγή ανταγωνιστικών διαδικασιών (διαγωνισμών).
-Παρακαλούμε όπως δοθεί ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα της έκδοσης της σχετικής ΥΑ κατόπιν γνώμης της Ρ.Α.Α.Ε.Υ., αναφορικά με την διεξαγωγή των ως άνω ανταγωνιστικών διαδικασιών.
-Στο πλαίσιο της πλήρους μετατροπής μονάδων ηλεκτροπαραγωγής σε βιομεθάνιο, εισάγεται η προσέγγιση επιβολής περιορισμών ή αναθεώρησης των υφιστάμενων συμβάσεων ηλεκτροπαραγωγής, ως προϋπόθεση για την ένταξη μέρους ή του συνόλου του παραγόμενου βιομεθανίου σε μελλοντικά – χωρίς να έχουν διασαφηνιστεί προς το παρόν – καθεστώτα στήριξης. Η προσέγγιση αυτή ενδεχομένως να αναμενόταν να λειτουργήσει ως αντικίνητρο στους επενδυτές για την εν λόγω μετάβαση.
-Οι ισχύουσες ταρίφες για την παραγωγή Η/Ε από μονάδες Βιοαερίου, διαμορφώνονται ως κάτωθι δυνάμει της ΥΑ 30971/1190/2020 (η προσαύξηση κατά 25% των ταριφών των μονάδων Βιοαερίου βάσει του Ν. 5106/2024 (Άρθρο 126) αφορούσε μόνο το χρονικό διάστημα Απριλίου 2023 – Δεκεμβρίου 2024 δίχως να έχει προβλεφθεί σχετική παράταση):
o 219 €/ΜWh για μονάδες βιοαερίου που προέρχεται από την αναερόβια χώνευση βιομάζας και αξιοποιείται από σταθμούς με εγκατεστημένη ισχύ ≤1MW
o 209 €/ΜWh για μονάδες βιοαερίου που προέρχεται από την αναερόβια χώνευση βιομάζας και αξιοποιείται από σταθμούς με εγκατεστημένη ισχύ >1MW και ≤3MW
o 192 €/ΜWh για μονάδες βιοαερίου που προέρχεται από την αναερόβια χώνευση βιομάζας και αξιοποιείται από σταθμούς με εγκατεστημένη ισχύ >3 MW
Δεδομένου ότι θα απαιτηθεί επενδυτική δαπάνη μετατροπής το υφιστάμενων μονάδων Βιοαερίου σε μονάδες παραγωγής Βιομεθανίου, από οικονομικής σκοπιάς θα αναμενόταν ότι ο συνδυασμός επενδυτικής και λειτουργικής ενίσχυσης διαφορικής προσαύξησης (FiP) θα είχε μεγαλύτερο οικονομικό όφελος για την μονάδα Βιομεθανίου, ούτως ώστε να διατηρείται κατ’ ελάχιστον την απόδοση (Project IRR) που μπορούσε να επιτύχει και την αρχική λειτουργία της μονάδας ως παραγωγός Η/Ε μέσω βιοαερίου.
Για παράδειγμα, στο υποθετικό σενάριο που δεν υπήρχε επενδυτική ενίσχυση, η λειτουργική ενίσχυση διαφορικής προσαύξησης (FiP/ταρίφα) θα αναμενόταν μεγαλύτερη από τις ισχύουσες τιμές για μονάδες βιοαερίου, ώστε να ανακτάται το επενδυτικό και λειτουργικό κόστος μετατροπής (διατηρώντας το Project IRR) και επομένως να δοθούν τα απαραίτητα επενδυτικά κίνητρα για την μετατροπή των εν λόγω μονάδων. Ποια είναι η οπτική του ΥΠΕΝ επί αυτού του θέματος;
-Παρακαλoύμε όπως γίνει μνεία σχετικά με το ενδεχόμενο στήριξης των επενδυτών/παραγωγών στην εξασφάλιση της πρώτης ύλης (βιομάζα ή βιοαποικοδομήσιμο κλάσμα αστικών ή βιομηχανικών αποβλήτων ή ιλύς προερχόμενη από εγκαταστάσεις επεξεργασίας αστικών λυμάτων και οργανικό κλάσμα σύμμεικτων στερεών αστικών απορριμμάτων), την διαδικασία καθορισμού του πλαισίου και το χρονοδιάγραμμα έκδοσης σχετικής ΚΥΑ από ΥΠΕΝ και ΥΠΑΑΤ.
-Στην παρ. 4 του Άρθρου 18 «Κίνητρα για την παραγωγή βιομεθανίου» αναφέρεται ότι σε περίπτωση αναβάθμισης μονάδων βιοαερίου σε μονάδες βιομεθανίου, ο ηλεκτρικός χώρος που αποδεσμεύεται δύναται να χρησιμοποιηθεί, εν μέρει ή εν όλω, από τον παραγωγό βιομεθανίου για τη σύνδεση με το Δίκτυο Ηλεκτρικής Ενέργειας φωτοβολταϊκού συστήματος, με το σύστημα αυτοπαραγωγής του ταυτοχρονισμένου συμψηφισμού (net billing), το οποίο εγκαθίσταται στο γήπεδο της μονάδας ή σε γήπεδο όμορο αυτού, χωρίς να απαιτείται περαιτέρω αδειοδότηση.
Αναφορικά με τη μείωση του ενεργειακού κόστους των μονάδων, πρόκειται να εξεταστεί η δυνατότητα αυτοπαραγωγής με εικονικό ταυτοχρονισμένο συμψηφισμό (virtual net billing), δεδομένου ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχουν διαθέσιμα όμορα αγροτεμάχια για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων;
Άρθρο 18 – Παράγραφος 2
Η επενδυτική ενίσχυση προτείνεται να καθορίζεται συγκεκριμένα ως επιχορήγηση κατά 50% του κεφαλαιακού κόστους μετατροπής (αναβάθμιση) της μονάδας από παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε παραγωγή βιομεθανίου.
Άρθρο 18 – Παράγραφος 5
Προτείνεται να προστεθεί:
«Κατ’ εξαίρεση υπογράφονται νέες συμβάσεις λειτουργικής ενίσχυσης με τον ΔΑΠΕΕΠ στις περιπτώσεις που κατά την έναρξη ισχύος του νόμου έχει κατατεθεί σχετικός πλήρης φάκελος στον ΔΑΠΕΕΠ προς υπογραφή.»
Άρθρο 18, Παράγραφος 2 – Διαδικασίες Χορήγησης Ενισχύσεων
Προτείνεται, η δυνατότητα συμμετοχής σε διαδικασίες χορήγησης επενδυτικής ή λειτουργικής ενίσχυσης να οριοθετείται χρονικά εντός 5 ετών από την πρώτη προκήρυξη τους και όχι από τη ψήφιση του παρόντος, καθώς κάτι τέτοιο ενδέχεται να οδηγήσει σε απώλεια ευκαιρίας για τους επενδυτές λόγω ενδεχόμενων καθυστερήσεων για τις οποίες δε θα ευθύνονται.
Άρθρο 18, Παράγραφος 4 – Αξιοποίηση Ηλεκτρικού Χώρου που Αποδεσμεύεται
Προτείνεται, αντί για αναφορά στο ίδιο η σε όμορο οικόπεδο, ο επενδυτής να έχει τη δυνατότητα να εγκαταστήσει ίδιας δυναμικότητας, με το χώρο που αποδεσμεύει, φωτοβολταϊκό πάρκο (με δυνατότητα εγκατάστασης μπαταριών) σε οικόπεδο το οποίο συνδέεται στον ίδιο υποσταθμό με τη μονάδα βιοαερίου που μετατρέπεται σε βιομεθάνιο. Για τη δε περίπτωση, που όντως κάποιος μπορεί να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκό στο ίδιο η σε όμορο οικόπεδο, προτείνεται να αναφέρεται ρητά η δυνατότητα ιδιοκατανάλωσης όλων των παραγόμενων ποσοτήτων, χωρίς την ανάγκη παρέμβασης του ηλεκτρικού δικτύου, το οποίο συνεπάγεται την αποφυγή ρυθμιζόμενων χρεώσεων, κάνοντας έτσι το κίνητρο ακόμα πιο ισχυρό.
Οι ηλεκτρικές καταναλώσεις μια μονάδας παραγωγής βιομεθανίου εκτιμάται ότι είναι, κατά προσέγγιση, 4-5 φορές μεγαλύτερες από αυτές μια μονάδας παραγωγής βιοαερίου για ηλεκτροπαραγωγή, ίδιας δυναμικότητας. Αυτό συνεπάγεται ότι η ηλεκτρική ενέργεια αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες λειτουργικές δαπάνες στην παραγωγικής διαδικασία. Είναι επομένως σημαντικό η πρόταση για διατήρηση του ηλεκτρικού χώρου που αποδεσμεύεται να είναι ρεαλιστική και εφαρμόσιμη. Λαμβάνοντας υπόψιν, ότι μια μονάδα βιοαερίου 1MWe θα χρειαζόταν επιφάνεια ίση με ~10 στρ. για την εγκατάσταση αντίστοιχης δυναμικότητας φωτοβολταϊκού πάρκου, γίνεται κατανοητό, ότι ο περιορισμός για εγκατάσταση είτε στο ίδιο είτε σε όμορο οικόπεδο, ενδεχομένως να κάνει το συγκεκριμένο κίνητρο, μη εφαρμόσιμο, στις περισσότερες περιπτώσεις.
Άρθρο 18 – Νέες παράγραφοι 6 και 7.
Σημαντική ώθηση στην διείσδυση του Βιομεθανίου στις μεταφορές μπορεί να δώσει η ένταξή του στα αναγνωρισμένα βιοκαύσιμα μεταφορών ως ξεχωριστή κατηγορία, ορίζοντας το ποσοστό ανάμιξής του με το φυσικό αέριο μεταφορών σε υγροποιημένη ή συμπιεσμένη μορφή.
Ενδιαφέρον επ’ αυτού είναι ότι η πρώτη μονάδα βιομεθανίου στην Ελλάδα, ήδη εν λειτουργία, τροφοδοτεί την (εθελοντική) πρωτοβουλία της ΔΕΠΑ για εφοδιασμό αποκεντρωμένων πρατηρίων CNG με συμπιεσμένο Βιομεθάνιο.
Προτείνονται οι εξής νέες παράγραφοι στο άρθρο 18:
6. Η παράγραφος 3 του άρθρου 32ΣΤΑ του Ν. 3468/2006 που προστέθηκε με το άρθρο 74 του Ν. 5037/2023 τροποποιείται ως εξής:
Εντός του ελάχιστου μεριδίου που αναφέρεται στην παρ. 1, η συνεισφορά των προηγμένων βιοκαυσίμων και των βιοαερίων, που παράγονται από τις πρώτες ύλες του Μέρους Α’ του Παραρτήματος 6, ως μερίδιο της ακαθάριστης τελικής κατανάλωσης ενέργειας στον τομέα των μεταφορών, ανέρχεται σε τουλάχιστον ένα τοις εκατό (1%), το έτος 2025 και τουλάχιστον τρία και μισό τοις εκατό (3,5%), έως το έτος 2030. Από 1-1-2027 η συνεισφορά των βιογενών αερίων καυσίμων που υπόκεινται σε αυτήν την διάταξη υπολογίζεται επί του συνόλου του φυσικού αερίου που διατίθεται στον τομέα των μεταφορών και δεν συμψηφίζεται με τα λοιπά βιοκαύσιμα.
7.Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθορίζονται οι ειδικοί όροι εποπτείας της τήρησης αυτής της υποχρέωσης από τους προμηθευτές αερίων καυσίμων που καταναλώνονται στις μεταφορές
Άρθρο 18 – Παράγραφος 5.
Επιδίωξη του νόμου πρέπει να είναι η δημιουργία μονάδων βιομεθανίου σε όλη την επικράτεια, ανεξαρτήτως ύπαρξης δικτύου Φυσικού Αερίου. Μάλιστα, στις περιοχές όπου δεν υπάρχουν δίκτυα ΦΑ, το Βιομεθάνιο θα μπορούσε να είναι η λύση για νέα ή σχεδιαζόμενα τοπικά δίκτυα διανομής. Η νέα πρόταση για την παράγραφο 5 γίνεται γενικότερη και δεν αφορά μόνο στους δήμους με ενεργά δίκτυα:
5. Με τις επιφυλάξεις της παρ. 1 του άρθρου 22, από την έναρξη ισχύος του παρόντος, δεν υπογράφονται νέες συμβάσεις λειτουργικής ενίσχυσης με τον Δ.Α.Π.Ε.Ε.Π. Α.Ε. για ηλεκτροπαραγωγή από βιοαέριο, ούτε ανανεώνονται όσες λήγουν, ανεξαρτήτως ύπαρξης ή μη ενεργού δικτύου διανομής στους δήμους εγκατάστασης.
Άρθρο 18 – Παράγραφοι 2, 3 και 4.
Για τις περιπτώσεις ολικής μετατροπής των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής σε βιομεθάνιο εισάγεται η λογική της επιβολής περιορισμών ή αναθεωρήσεων των συμβάσεων ηλεκτροπαραγωγής έναντι ένταξης μέρους ή όλου του αντίστοιχου βιομεθανίου σε (ανύπαρκτα προς το παρόν) καθεστώτα στήριξης.
Πρόκειται για τον ορισμό του αντικινήτρου.
Το σημαντικό είναι ότι τα συγκεκριμένα άρθρα υποκρύπτουν στόχους που σαφώς δεν αναφέρονται στην αιτιολογική έκθεση:
Σκοπός του σχεδίου νόμου είναι η διαμόρφωση του πλαισίου παραγωγής και συμμετοχής του βιομεθανίου και του υδρογόνου (ανανεώσιμου υδρογόνου και υδρογόνου χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών), ως ανανεώσιμων αερίων, κατά την έννοια της περ. 32λστ) του άρθρου 2 του ν. 3468/2006 (Α’ 129), στο ενεργειακό μείγμα της χώρας, προς επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (Β’ 6983/2024)
Οι συμβάσεις ηλεκτροπαραγωγής μπορούν να παραμείνουν ως έχουν μέχρι τη λήξη τους, αφού, όταν υπάρξει παράλληλη (υβριδική) λειτουργία, η παραγωγή βιομεθανίου θα συντελέσει στην αντίστοιχη μείωση της ηλεκτροπαραγωγής, χωρίς αυτό να επιβάλλεται από κατάργηση ή τροποποίηση των εν ισχύι συμβάσεων ηλεκτροπαραγωγής.
Το πνεύμα αυτών των παραγράφων, υπηρετείται άριστα με την εξής αναδιατύπωση:
2. Οι μονάδες βιοαερίου με ηλεκτροπαραγωγή που λαμβάνουν, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, λειτουργική ενίσχυση, δυνάμει εν ισχύι συμβάσεων με τον Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων Προέλευσης (Δ.Α.Π.Ε.Ε.Π. Α.Ε.) και προσθέτουν στις παραγωγικές τους δυνατότητες παραγωγή βιομεθανίου, δύνανται να συμμετάσχουν στις διαδικασίες χορήγησης επενδυτικής ή λειτουργικής ενίσχυσης για την παραγωγή Βιομεθανίου. Η επενδυτική ενίσχυση περιορίζεται στο μέρος της επένδυσης που αφορά στην αναβάθμιση και στην διάθεση του Βιομεθανίου.
Επιτρέπεται η τροποποίηση ή παράταση των συμβάσεων ηλεκτροπαραγωγής εφόσον η πρόσθετη δυναμικότητα σε Βιομεθάνιο υπερβαίνει το ισοδύναμο του 100% της σύμβασης ηλεκτροπαραγωγής.
Τα κίνητρα για την παραγωγή Βιομεθανίου είναι ελλιπή, ανεπαρκή έως αρνητικά (αντικίνητρα). Εξετάζονται και σχολιάζονται ένα προς ένα και παρατίθεται στο τέλος ένα επιπλέον κίνητρο, που διευρύνει το πεδίο αξιοποίησης του Βιομεθανίου για την από-ανθρακοποίηση του τομέα των μεταφορών.
Άρθρο 18 – Παράγραφος 1.
Όπως αναλύθηκε στον σχολιασμό του άρθρου 9, το πλήρες κατασκευαστικό και λειτουργικό κόστος της εφοδιαστικής αλυσίδας από το σημείο εξόδου της παραγωγής του βιομεθανίου μέχρι το «Σημείο εισόδου Βιομεθανίου» στα δίκτυα βαρύνουν τους διαχειριστές και περιλαμβάνονται στην αντίστοιχη Ρυθμιζόμενη Περιουσιακή Βάση του αρμόδιου Διαχειριστή και ανακτάται από το σύνολο των χρηστών του Ε.Σ.Φ.Α. ή του δικτύου διανομής, αντίστοιχα, σύμφωνα με τον οικείο Κανονισμό Τιμολόγησης.
Προτείνεται η εξής διατύπωση της σχετικής παραγράφου:
1.Δεν επιβάλλεται ουδεμία πάγια η άλλη χρέωση από τους αρμόδιους Διαχειριστές στους παραγωγούς για την μεταφορά από το σημείο εξόδου από την παραγωγή μέχρι την είσοδο του βιομεθανίου στο Ε.Σ.Φ.Α. ή σε δίκτυο διανομής. Το σχετικό κόστος περιλαμβάνεται στην αντίστοιχη Ρυθμιζόμενη Περιουσιακή Βάση του αρμόδιου Διαχειριστή και ανακτάται από το σύνολο των χρηστών του Ε.Σ.Φ.Α. ή του δικτύου διανομής, αντίστοιχα, σύμφωνα με τον οικείο Κανονισμό Τιμολόγησης.
Στο ζήτημα της μείωσης του ενεργειακού κόστους των μονάδων να επιτρέπεται και το virtual net billing καθώς σε αρκετές περιπτώσεις δεν είναι διαθέσιμα όμορα αγροτεμάχια για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών. Το virtual net billing να αφορά σε αγροτεμάχια που συνδέονται με τον υποσταθμό από όπου απελευθερώνεται ο ηλεκτρικός χώρος.
στην παρ. 5 θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη ότι σε ορισμένους δήμους με μεγάλη έκταση μπορεί να υπάρχει μεν δίκτυο διανομής ΦΑ στον δήμο αλλά να απέχει πολλά χιλιόμετρα από σημεία που έχουν α’ ύλες για παραγωγή βιοαερίου και ενω οι συνθήκες σύνδεσης μονάδας βιομεθανίου με το δίκτυο έγχυσης είναι ασύμφορες, ωστόσο περιβαλλοντικά να «επιβάλλεται» να αδειοδοτηθεί μονάδα παραγωγής βιοαερίου για την ορθή και αποτελεσματική διαχείριση των αποβλήτων της περιοχής.