Άρθρο 33 Ειδικά θέματα σύνδεσης μονάδων υδρογόνου

 

  1. Το έργο σύνδεσης σχεδιάζεται και κατασκευάζεται από τον αρμόδιο Διαχειριστή, ο οποίος έχει την κυριότητα και την ευθύνη λειτουργίας του. Το έργο αυτό περιλαμβάνει τη Μ.Ε.Μ., το Δίκτυο διανομής ή το Γεωγραφικά Περιορισμένο Δίκτυο Υδρογόνου, στην περίπτωση μονάδων υδρογόνου συνδεδεμένων με το Ε.Σ.Φ.Α., τον αγωγό σύνδεσης με τα σχετικά εξαρτήματα και συστήματα ελέγχου, καθώς και τον συμπιεστή υδρογόνου που ενδεχομένως χρειασθεί. Στην περίπτωση Μη Συνδεδεμένων Μονάδων υδρογόνου, η Μ.Ε.Μ. εγκαθίσταται ανάντι του εξοπλισμού συμπίεσης ή υγροποίησης του υδρογόνου, ο οποίος ανήκει στην κυριότητα του παραγωγού υδρογόνου.
  2. Το κόστος κατασκευής της Μ.Ε.Μ. και, στην περίπτωση μονάδων υδρογόνου συνδεδεμένων με το Ε.Σ.Φ.Α. ή το δίκτυο διανομής, ή το Γεωγραφικά Περιορισμένο Δίκτυο Υδρογόνου, της ενδεχόμενης εγκατάστασης συμπίεσης του υδρογόνου, βαρύνει αποκλειστικά τον αντίστοιχο Διαχειριστή και εντάσσεται στη Ρυθμιζόμενη Περιουσιακή Βάση αυτού. Το κόστος κατασκευής του υπόλοιπου έργου, ήτοι του αγωγού σύνδεσης στην περίπτωση μονάδων υδρογόνου συνδεδεμένων με το Ε.Σ.Φ.Α., το Δίκτυο διανομής, ή το Γεωγραφικά Περιορισμένο Δίκτυο Υδρογόνου, βαρύνει αποκλειστικά τον παραγωγό υδρογόνου. Οι δαπάνες λειτουργίας του έργου σύνδεσης εντάσσονται στις ρυθμιζόμενες λειτουργικές δαπάνες του αρμόδιου Διαχειριστή.
  3. Ο παραγωγός υδρογόνου παραχωρεί χωρίς αποζημίωση στον αρμόδιο Διαχειριστή τον απαιτούμενο χώρο εντός του γηπέδου της μονάδας υδρογόνου για την κατασκευή της Μ.Ε.Μ. και της τυχόν εγκατάστασης συμπίεσης υδρογόνου, σύμφωνα με την παρ. 4, και επιτρέπει την ελεύθερη είσοδο του εντεταλμένου προσωπικού του αρμόδιου Διαχειριστή, οποιαδήποτε ημέρα και ώρα, για λόγους ασφαλείας, λειτουργίας και συντήρησης του εξοπλισμού της Μ.Ε.Μ. και του συμπιεστή υδρογόνου.
  4. Οι Διαχειριστές Δικτύων Διανομής αξιολογούν την ανάγκη αντιστροφής της ροής προς το Σύστημα Μεταφοράς προκειμένου να υποδέχονται υδρογόνο που δεν μπορεί να παραληφθεί προς κατανάλωση από το Δίκτυο διανομής και προγραμματίζουν την εγκατάσταση των αναγκαίων σταθμών συμπίεσης εφόσον απαιτείται. Η υλοποίηση των αναγκαίων σταθμών συμπίεσης λαμβάνει χώρα κατόπιν έγκρισης της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων, μετά από κοινή εισήγηση του αντίστοιχου Διαχειριστή του δικτύου διανομής και του Διαχειριστή του Ε.Σ.Φ.Α., με την οποία επιβεβαιώνεται η τεχνική και οικονομική σκοπιμότητα της λύσης αυτής. Τα σχετικά έργα υλοποιούνται ως εξής:

α) Το έργο από το επιλεγμένο σημείο του δικτύου διανομής μέχρι τη βαλβίδα εισόδου του συμπιεστή υλοποιείται από τον Διαχειριστή του δικτύου διανομής.

β) Ο Διαχειριστής του Ε.Σ.Φ.Α. αναλαμβάνει την κατασκευή και λειτουργία της μονάδας συμπίεσης, εφόσον απαιτείται, καθώς και τη σύνδεσή της με το επιλεγμένο σημείο του Ε.Σ.Φ.Α..

Οι ανωτέρω δαπάνες των αρμόδιων Διαχειριστών περιλαμβάνονται στη Ρυθμιζόμενη Περιουσιακή Βάση και στις ρυθμιζόμενες λειτουργικές δαπάνες αυτών.

  • 16 Ιουνίου 2025, 17:57 | EUNICE Energy Group – European Project Coordinator CRAVE-H2 Crete Aegean Hydrogen Valley και Crete Valley Horizon Project Community Energy Lab-CEL4 Leader

    Προτείνεται προτεραιότητα σύνδεσης Κυψελών Καυσίμου (Fuel Cells) έως 2 MW στα δίκτυα ΔΕΔΔΗΕ/ΑΔΜΗΕ για πιλοτικά έργα

    Νέα παράγραφος στο άρθρο 33, 32 ή 35:

    «Πιλοτικά έργα κυψελών καυσίμου (Fuel Cells) έως 2 MW ανά υποσταθμό που χρηματοδοτούνται από Ευρωπαϊκά Προγράμματα (όπως Horizon Europe, IPCEI, Innovation Fund, Just Transition Fund, Connecting Hydrogen Facilities, κ.α.) λαμβάνουν προτεραιότητα σύνδεσης στο δίκτυο ΔΕΔΔΗΕ ή ΑΔΜΗΕ έως συνολικού εθνικού ορίου 50 MW.»

    Τεκμηρίωση: Αντίστοιχες πρόνοιες υπάρχουν στον Κανονισμό (ΕΕ) 2023/2413 για PCI/PMI έργα, με προτεραιότητα πρόσβασης και συνδέσεων.

    Με εκτίμηση,
    EUNICE Energy Group
    – European Project Coordinator CRAVE-H2-Crete Aegean Hydrogen Valley και
    – Crete Valley Horizon Project Community Energy Lab-CEL4 Leader

  • 16 Ιουνίου 2025, 17:22 | Trans Adriatic Pipeline AG (TAP)

    1ο σχόλιο:
    Κρίνουμε σκόπιμο να διευκρινιστεί πως σε περίπτωση σύνδεσης μονάδας υδρογόνου με Ανεξάρτητο Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ) / σε περίπτωση έγχυσης σε ΑΣΦΑ, αυτή θα διέπεται από τους σχετικούς όρους του αντίστοιχου ρυθμιστικού πλαισίου του εκάστοτε ΑΣΦΑ, ενώ το κόστος σύνδεσης, καθώς και λειτουργίας και συντήρησης θα βαρύνει αποκλειστικά τον παραγωγό / αιτούντα τη σύνδεση.
    Ο διαχωρισμός είναι σημαντικός καθώς υπάρχει ειδικό ρυθμιστικό πλαίσιο για ΑΣΦΑ, διαφορετικό από αυτό του ΕΣΦΑ, εγκεκριμένο από την/τις αρμόδια/ες ρυθμιστκή/ές αρχή/ες. Μεταξύ άλλων, μία χαρακτηριστική, βασική διαφορά του ΑΣΦΑ είναι το γεγονός ότι το ΑΣΦΑ δεν μπορεί να εντάξει τυχόν δαπάνες για την επέκτασή του / για έργα σύνδεσης στη ρυθμιζόμενη περιουσιακή βάση αυτού ή στις ρυθμιζόμενες λειτουργικές δαπάνες αυτού και συνεπώς να μετακυλήσει το κόστος στους τελικούς καταναλωτές άρα δεν μπορεί και να επωμιστεί το σχετικό κόστος σύνδεσης.

    2ο σχόλιο:
    Σε συνέχεια του 2ου σχολίου μας στο άρθρο 25, επισημαίνουμε ότι στο παρόν άρθρο χρησιμοποιείται ο ορισμός «αρμόδιος Διαχειριστής» με μικρά (η λέξη αρμόδιος) ή χρησιμοποιείται μόνο η λέξη Διαχειριστής (χωρίς τη λέξη αρμόδιος), ενώ είναι έννοια που ορίζεται («Αρμόδιος Διαχειριστής»), συνεπώς θα έπρεπε να είναι όλες οι λέξεις με κεφαλαίο προς αποφυγή παρερμηνείας.

    3ο σχόλιο:
    Στην παράγραφο 4 γίνεται αναφορά στο Σύστημα Μεταφοράς. Να διευκρινιστεί ότι η αναφορά είναι για το ΕΣΦΑ.

  • 5 Ιουνίου 2025, 12:34 | Σωτήρης Παπαδέλος

    Δυνατότητες μετατροπής αδειών ΑΠΕ σε μονάδες υδρογόνου.

    Δημιουργία νέας παραγράφου

    5) Για κάτοχους άδειων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκα και Αιολικά συστήματα, δίνεται η δυνατότητα της μετατροπής της άδειας σε έργο παραγωγής υδρογόνου μέσω ηλεκτρολυτικών διατάξεων. Το αίτημα υποβάλλεται στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Αποβλήτων και Υδάτων και εφόσον υπάρχει θετική γνωμοδότηση προχωράει η μετατροπή με κοινοποίηση στις αρμόδιες υπηρεσίες.

    Ευχαριστώ

    Σωτήρης Παπαδέλος
    Μηχ. Μηχανικός