- Στην περίπτωση μονάδας βιομεθανίου που επιθυμεί να πραγματοποιεί έγχυση στο Ε.Σ.Φ.Α. ή σε Δίκτυο διανομής, ο ενδιαφερόμενος, μετά την ολοκλήρωση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, υποβάλλει στον αρμόδιο Διαχειριστή αίτηση για χορήγηση οριστικής προσφοράς σύνδεσης, σύμφωνα με το παρόν.
- Ο αρμόδιος Διαχειριστής χορηγεί την οριστική προσφορά σύνδεσης, παρέχοντας συνολικά τη βέλτιστη τεχνοοικονομικά λύση, σε συνδυασμό με την ορθολογική ανάπτυξη, την ασφάλεια και τις ελάχιστες τεχνικές και λειτουργικές απαιτήσεις του Ε.Σ.Φ.Α. ή του Δικτύου Διανομής.
- Η αίτηση για τη χορήγηση οριστικής προσφοράς σύνδεσης συνοδεύεται από τα ακόλουθα δικαιολογητικά:
α) απόφαση περιβαλλοντικής αδειοδότησης,
β) συνοπτική τεχνική περιγραφή του έργου, στην οποία αποτυπώνονται οι βασικές τεχνικές πληροφορίες σχετικά με τη μονάδα βιομεθανίου,
γ) διάγραμμα κάλυψης των προτεινόμενων εγκαταστάσεων, με ενδεικτική θέση, καθώς και πίνακα συντεταγμένων,
δ) έντυπο αίτησης, το οποίο συντάσσεται από τον αρμόδιο Διαχειριστή και αναρτάται στην επίσημη ιστοσελίδα του, και
ε) αποδεικτικό πληρωμής διαχειριστικού τέλους υποβολής αίτησης υπέρ του αρμόδιου Διαχειριστή, το οποίο θεωρείται έσοδο της βασικής υπηρεσίας μεταφοράς ή διανομής του αντίστοιχου Διαχειριστή.
- Ο αρμόδιος Διαχειριστής κάνει αποδεκτές και αιτήσεις για χορήγηση οριστικής προσφοράς σύνδεσης εφόσον η ισχύς της μονάδας βιομεθανίου για την οποία ζητείται η χορήγηση οριστικής προσφοράς σύνδεσης είναι μικρότερη από αυτή που αναγράφεται στην απόφαση περιβαλλοντικής αδειοδότησης.
- Ο αρμόδιος Διαχειριστής δύναται να ζητήσει συμπληρωματικά έγγραφα και στοιχεία, καθώς και διευκρινίσεις επί των ήδη υποβληθέντων εγγράφων, εντός είκοσι εργασίμων (20) ημερών από την υποβολή της αίτησης, άλλως η αίτηση τεκμαίρεται πλήρης. Η μη παροχή των διευκρινίσεων ή η μη υποβολή των συμπληρωματικών εγγράφων που ζητήθηκαν, εντός της προθεσμίας, καθιστά την αίτηση απορριπτέα. Στο ίδιο χρονικό διάστημα, ο αιτών δύναται να υποβάλει συμπληρωματικά στοιχεία ή να διορθώσει στοιχεία της αίτησής του. Ως ημερομηνία υποβολής πλήρους αίτησης νοείται η ημερομηνία υποβολής των συμπληρωματικών στοιχείων. Σε περίπτωση μη αναζήτησης συμπληρωματικών στοιχείων από τον αρμόδιο Διαχειριστή ή μη υποβολής αυτών αυτοβούλως από τον ενδιαφερόμενο, ως ημερομηνία υποβολής της πλήρους αίτησης λογίζεται η ημερομηνία υποβολής της αρχικής αίτησης.
- Η αξιολόγηση των αιτήσεων για τη χορήγηση οριστικής προσφοράς σύνδεσης και για τη δέσμευση της αντίστοιχης δυναμικότητας ή χωρητικότητας του Ε.Σ.Φ.Α. ή του Δικτύου Διανομής, στο οποίο εγχέεται το παραγόμενο βιομεθάνιο, πραγματοποιείται με σειρά χρονικής προτεραιότητας με βάση την ημερομηνία υποβολής της πλήρους αίτησης από τον ενδιαφερόμενο στον αρμόδιο Διαχειριστή, σύμφωνα με την παρ. 5.
- Τροποποίηση της αρχικής αίτησης για χορήγηση οριστικής προσφοράς σύνδεσης συνιστά νέα αίτηση και κατατάσσεται εκ νέου προς εξέταση, αν αφορά:
α) Μεταβολή του αιτούντος φορέα, πλην οποιασδήποτε περίπτωσης εταιρικού μετασχηματισμού κατά το Τμήμα Πρώτο του ν. 4601/2019 (Α’ 44),
β) επαύξηση της εγκατεστημένης ισχύος της μονάδας βιομεθανίου, της μέγιστης ισχύος παραγωγής και της μέγιστης ωριαίας παραγωγικής ικανότητας σε βιομεθάνιο της μονάδας,
γ) μεταφορά της θέσης εγκατάστασης.
- Εντός έξι (6) μηνών από τη διαπίστωση της πληρότητας του φακέλου της αίτησης χορήγησης οριστικής προσφοράς σύνδεσης, ο αρμόδιος Διαχειριστής χορηγεί την οριστική προσφορά σύνδεσης. Η οριστική προσφορά σύνδεσης συνοδεύεται από σκαρίφημα του προτεινόμενου τρόπου σύνδεσης και περιλαμβάνει το τίμημα για την υλοποίηση των έργων σύνδεσης. Ο ενδιαφερόμενος λαμβάνει γνώση, κατόπιν αιτήματός του, της μελέτης για τη χορήγηση της οριστικής προσφοράς σύνδεσης. Αν προκύπτει αδυναμία σύνδεσης της μονάδας, ο αρμόδιος Διαχειριστής γνωστοποιεί την αδυναμία σύνδεσης στον ενδιαφερόμενο, καθώς και τους λόγους της.
- Ο ενδιαφερόμενος αποδέχεται την οριστική προσφορά σύνδεσης εντός τριάντα (30) εργασίμων ημερών από την ημερομηνία της κοινοποίησής της, υποβάλλοντας τη σχετική υπεύθυνη δήλωση αποδοχής στον Διαχειριστή, με την οποία η οριστική προσφορά σύνδεσης καθίσταται δεσμευτική. Με την επιφύλαξη της παρ. 10, σε περίπτωση μη αποδοχής της οριστικής προσφοράς σύνδεσης, εντός της ως άνω προθεσμίας, αυτή και οι λοιπές άδειες και εγκρίσεις που έχουν χορηγηθεί για την εν λόγω μονάδα βιομεθανίου, παύουν αυτοδικαίως να ισχύουν.
- Αν ο ενδιαφερόμενος δεν επιθυμεί την αποδοχή της οριστικής προσφοράς σύνδεσης, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί στη βάση συγκεκριμένης τεχνικής λύσης, δύναται να αιτηθεί από τον αρμόδιο Διαχειριστή να του προτείνει εναλλακτικό τρόπο σύνδεσης, όταν αυτό είναι τεχνικά εφικτό, λαμβάνοντας υπόψη την ορθολογική ανάπτυξη του Ε.Σ.Φ.Α. ή του Δικτύου Διανομής. Στην περίπτωση αυτή, η οριστική προσφορά σύνδεσης παύει να ισχύει, αλλά παραμένει σε ισχύ κάθε άλλη άδεια ή έγκριση που έχει χορηγηθεί για τη μονάδα βιομεθανίου.
- Η οριστική προσφορά σύνδεσης ισχύει για ένα (1) έτος από την ημερομηνία αποδοχής της. Εντός της διάρκειας ισχύος της, ο ενδιαφερόμενος υποβάλλει πλήρη αίτηση για τη σύναψη της σύμβασης σύνδεσης του άρθρου 8. Εφόσον κατά τη διάρκεια ισχύος της οριστικής προσφοράς σύνδεσης εκδοθεί άδεια εγκατάστασης για τη μονάδα βιομεθανίου, η οριστική προσφορά σύνδεσης παρατείνεται αυτοδίκαια μέχρι τη λήξη ισχύος της άδειας εγκατάστασης.
- Η οριστική προσφορά σύνδεσης τροποποιείται, κατόπιν αιτήματος του ενδιαφερομένου, αν συντρέχει:
α) Μεταβολή της μέγιστης ισχύος παραγωγής της μονάδας βιομεθανίου, εκτός αν η μέγιστη ισχύς μειώνεται και δεν αλλάζει ο τρόπος σύνδεσης,
β) αλλαγή στον τρόπο σύνδεσης της μονάδας,
γ) αλλαγή εξοπλισμού, η οποία δύναται να επηρεάσει τα τεχνικά ή τα λειτουργικά χαρακτηριστικά της μονάδας βιομεθανίου που αφορούν τη σύνδεση με το δίκτυο διανομής ή το Ε.Σ.Φ.Α.. Οι περιπτώσεις στις οποίες απαιτείται τροποποίηση της οριστικής προσφοράς σύνδεσης, λόγω μεταβολής των τεχνικών ή λειτουργικών χαρακτηριστικών της μονάδας βιομεθανίου, εξειδικεύονται στους οικείους Κώδικες των αρμόδιων Διαχειριστών.
- Οι αιτήσεις τροποποίησης της οριστικής προσφοράς σύνδεσης υποβάλλονται ηλεκτρονικά ή κατά τους Κώδικες των αρμόδιων Διαχειριστών.
- Δεν απαιτείται τροποποίηση της οριστικής προσφοράς σύνδεσης για:
α) Τροποποίηση επωνυμίας, διεύθυνσης έδρας, νομίμου εκπροσώπου ή νομικής μορφής του παραγωγού βιομεθανίου.
β) Αλλαγή εξοπλισμού της μονάδας βιομεθανίου, χωρίς αλλαγή στη μέγιστη παραγόμενη ισχύ και τη σύνδεση της μονάδας με το Ε.Σ.Φ.Α. ή το Δίκτυο διανομής.
γ) Μείωση της μέγιστης ισχύος παραγωγής της μονάδας βιομεθανίου, χωρίς αλλαγή του τρόπου σύνδεσης.
Σε περίπτωση μεταβολής των ανωτέρω στοιχείων, ο ενδιαφερόμενος προβαίνει σε απλή γνωστοποίηση της σχετικής μεταβολής προς τον αρμόδιο Διαχειριστή.
Σε συνέχεια του 1ου σχολίου μας στο άρθρο 3, επισημαίνουμε ότι στο παρόν άρθρο χρησιμοποιείται ο ορισμός «αρμόδιος Διαχειριστής» με μικρά (η λέξη αρμόδιος) ή χρησιμοποιείται μόνο η λέξη Διαχειριστής (χωρίς τη λέξη αρμόδιος), ενώ είναι έννοια που ορίζεται («Αρμόδιος Διαχειριστής»), συνεπώς θα έπρεπε να είναι όλες οι λέξεις με κεφαλαίο προς αποφυγή παρερμηνείας.
Το νομοσχέδιο δεν προβλέπει συγκεκριμένες ρυθμίσεις που να εγγυώνται ίση μεταχείριση των υφιστάμενων παρόχων ενέργειας στην απόκτηση δυναμικότητας ή προτεραιότητας σύνδεσης στο Ε.Σ.Φ.Α. και στα δίκτυα διανομής. Η πρόβλεψη χορήγησης προσφοράς με «σειρά χρονικής προτεραιότητας» (παρ. 6) ενδέχεται να δημιουργήσει στρεβλώσεις στην αγορά υπέρ νεοεισερχόμενων. Θα πρέπει να εισαχθεί ρήτρα διασφάλισης ποσοστιαίας πρόσβασης των υφιστάμενων προμηθευτών καυσίμων ή μηχανισμός fast-track για εταιρείες με αποδεδειγμένο ιστορικό τροφοδοσίας και συμμόρφωσης.
Άρθρο 7 – Εικονικός Αγωγός και Έγχυση bio-CNG στο ΕΣΦΑ
Λαμβάνοντας υπόψη την περιορισμένη γεωγραφική κάλυψη του δικτύου ΕΣΦΑ, καθώς και τις πολλαπλές τεχνικές δυσκολίες που παρουσιάζονται σχετικά με τη δυνατότητα απορρόφησης του παραγόμενου βιομεθανίου από τα δίκτυα διανομής, αλλά και τη γεωγραφική διασπορά των υφιστάμενων μονάδων παραγωγής βιοαερίου, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να εξασφαλιστούν επιλογές και ευελιξία που θα διευκολύνουν περισσότερους παραγωγούς να προχωρήσουν σε επενδύσεις για τη μετατροπή του βιοαερίου σε βιομεθάνιο.
Ως εκ τούτου, προτείνεται να περιλαμβάνεται σαφής και ξεκάθαρη δυνατότητά έγχυσης του βιομεθανίου μέσω της διαδικασίας του εικονικού αγωγού, που σημαίνει ότι το βιομεθάνιο θα μπορεί να συμπιέζεται σε μορφή bio-CNG και να μεταφέρεται σε πιστοποιημένα σημεία εισόδου ή έγχυσης στο δίκτυο, ειδικά για μονάδες που δεν είναι άμεσα συνδεδεμένες με το υφιστάμενο δίκτυο.
Άρθρο 7 – Παράγραφος 8
Το χρονικό περιθώριο για να δώσει ο Διαχειριστής Οριστική Προσφορά Σύνδεσης προτείνεται να καθοριστεί στους 4 μήνες (αντί για 6).
Άρθρο 7, Παράγραφος 1 – Εικονικός Αγωγός και Έγχυση bio-CNG στο ΕΣΦΑ ή Δίκτυο Διανομής
Προτείνεται η ρητή αναφορά της δυνατότητας έγχυσης του παραγόμενου βιομεθανίου, μέσω εικονικού αγωγού, ήτοι της συμπίεσής του (bio-CNG) και μεταφοράς του προς πιστοποιημένα σημεία εισόδου/έγχυσης του δικτύου, για μη συνδεδεμένες μονάδες.
Δεδομένης της περιορισμένης γεωγραφικής κάλυψης του δικτύου ΕΣΦΑ, και των πολλών τεχνικών προβλημάτων που σχετίζονται με την αποληψιμότητα (δίκτυα διανομής) του παραγόμενου βιομεθανίου, σε συνδυασμό με τη διάσπαρτη χωροθέτηση των υφιστάμενων μονάδων βιοαερίου, είναι κρίσιμο να υπάρχουν ευελιξίες οι οποίες θα επιτρέψουν σε περισσότερους παραγωγούς να λάβουν επενδυτική απόφαση για μετατροπή από βιοαέριο σε βιομεθάνιο.
Με την διαδικασία οριστικής προσφοράς σύνδεσης που προτείνεται στα άρθρα 6 και 7, ο χρόνος αδειοδότησης μάλλον θα υπερβεί τα 3 χρονια καθόσον η εύρεση της βέλτιστης οικονομοτεχνικά λύσης σύνδεσης με το δίκτυο θα είναι μια χρονοβόρος διαδικασία, όπου η αρχική χωροθέτηση της μονάδας (που απαιτείται για την περιβαλλοντική άδεια) πιθανόν θα χρειαστεί να αναθεωρηθεί περισσότερες από μια φορές, ανάλογα με τα απρόβλεπτα (για τον παραγωγό) στοιχεία τρόπου μεταφοράς (φυσικός ή εικονικός αγωγός), όδευσης, επιλογής των σημείων σύνδεσης που θα είναι της επιλογής του εκάστοτε διαχειριστή. Πόσω μάλλον που υποψήφιοι διαχειριστές για το ίδιο σημείο παραγωγής μπορεί να είναι ο ΔΕΣΦΑ, η ΕΝΑΟΝ ή κάποιος μικρότερος τοπικός διαχειριστής μη διασυνδεδεμένου τοπικού δικτύου διανομής.
Σε αυτό το σημείο, πρέπει να αναφερθεί ότι πολλοί παραγωγοί πιθανόν να προτιμούν την σύνδεση στο ΕΣΦΑ, έστω και με υψηλότερο κόστος κατασκευής και λειτουργίας, λόγω της μελλοντικής διευκόλυνσης σύναψης διμερών συμβάσεων προμήθειας με χρήστες του εσωτερικού, αλλά και με αγοραστές-παραλήπτες του εξωτερικού μέσω διασυνοριακών διασυνδέσεων φυσικού αερίου. Τέλος, δυνατότητα σύνδεσης με το ΕΣΦΑ θα διευκολύνει τις διαδικασίες εικονικής υγροποίησης (παράδοση Βιομεθανίου στο σύστημα του ΔΕΣΦΑ, παραλαβή ισοδύναμης ποσότητας ΥΦΑ στα σημεία εισόδου του ΥΦΑ στο ΕΣΦΑ (Προς το παρόν στη Ρεβυθούσα).
Θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος παραγωγός να έχει την δυνατότητα απέύθυνσης σε περισσότερους από έναν διαχειριστές, για την επιλογή των οποίων σημαντική αρωγή θα προσφέρει η διαδικασία προεγκρίσεων από φορέα συντονισμού που ήδη προτάθηκε:
(Νέο άρθρο-παράγραφος)
(6α) Συνιστάται φορέας (επιτροπή) συντονισμού συνδεσιμότητας παραγωγών βιομεθανίου, με έργο την εξέταση των αιτημάτων σύνδεσης και έκδοση κατά περίπτωση αποφάσεων για τον τρόπο μεταφοράς – σημείο(α) έγχυσης και το ή τα δίκτυα υποδοχής του βιομεθανίου. Δεδομένου ότι μέρος της σύνδεσης είναι δυνατόν να πραγματοποιείται μέσω εικονικών αγωγών (επίγεια μεταφορά σε συμπιεσμένη ή υγροποιημένη μορφή), είναι δυνατόν η απόφαση συνδεσιμότητας να αφορά ένα ή περισσότερα δίκτυα, επιλεγόμενα όχι απαραιτήτως με γεωγραφικά κριτήρια. Επίσης, είναι δυνατόν να προτείνει περισσότερες της μιάς εναλλακτικές λύσεις. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα καθοριστεί η σύνθεση της επιτροπής, η συχνότητα συνεδριάσεων και άλλα στοιχεία αρμοδιότητας της επιτροπής. Η λειτουργία της επιτροπής θα εποπτεύεται από την ΡΑΑΕΥ.
Αυτή η δυνατότητα θα δοθεί με ελαφρά τροποποίηση των εξής παραγράφων του Άρθρου 7:
1. Στην περίπτωση μονάδας βιομεθανίου που επιθυμεί να πραγματοποιεί έγχυση στο Ε.Σ.Φ.Α. ή σε Δίκτυο διανομής, ο ενδιαφερόμενος, μετά την ολοκλήρωση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, υποβάλλει σε αρμόδιους βάσει της απόφασης της επιτροπής συνδεσιμότητας του άρθρου 6α Διαχειριστές αιτήσεις για χορήγηση οριστικών προσφορών σύνδεσης, σύμφωνα με το παρόν.
Το διάστημα των 6 μηνών για την προσφορά σύνδεσης είναι άκρως υπερβολικό, ειδικά αν έχει προηγηθεί η διαδικασία προέγκρισης συνδεσιμότητας του (νέου) άρθρου 6α. Προτείνεται η εξής αναδιατύπωση της παραγράφου 8:
8. Εντός έξηντα (60) ημερών από τη διαπίστωση της πληρότητας του φακέλου της αίτησης χορήγησης οριστικής προσφοράς σύνδεσης, οι αρμόδιοι Διαχειριστές χορηγούν τις οριστικές προσφορές σύνδεσης. Οι οριστικές προσφορές σύνδεσης συνοδεύονται από σκαρίφημα του προτεινόμενου τρόπου σύνδεσης και περιλαμβάνει το τίμημα για την υλοποίηση των έργων σύνδεσης. Ο ενδιαφερόμενος λαμβάνει γνώση, κατόπιν αιτήματός του, της μελέτης για τη χορήγηση της
οριστικής προσφοράς σύνδεσης. Αν προκύπτει αδυναμία σύνδεσης της μονάδας, ο αρμόδιος Διαχειριστής γνωστοποιεί την αδυναμία σύνδεσης στον ενδιαφερόμενο, καθώς και τους λόγους της.
Στη παρ. 8 το χρονικό διάστημα των 6 μηνών για να απαντήσει ο Διαχειριστής θα πρέπει να μειωθεί στους 2 μήνες.
Εφόσον για την χορήγηση της οριστικής προσφοράς σύνδεσης δεν αξιολογείται ο φορέας που αιτείται, σε περίπτωση μεταβίβασης της επένδυσης σε νέο φορέα μετά την χορήγηση της οριστικής προσφοράς σύνδεσης ή κατά το στάδιο ελέγχου του αιτήματος του αρχικού φορέα, θα μπορούσε να μην απαιτείται νέα αίτηση εκ νέου αλλά να γίνεται επανέκδοση της οριστικής προσφοράς σύνδεσης στον όνομα του νέου φορέα απλά με κοινοποίηση στον Διαχειριστή της πράξης μεταβίβασης της επένδυσης. Αυτό με την προϋπόθεση πως δεν μεταβάλλεται η θέση και η ισχύς της αρχικής αίτησης
Η συνολική αδειοδοτική διαδικασία για μια μονάδα ηλετροπαραγωγής από βιοαέριο διαρκούσε αρχικά στην πράξη 1,5-2 χρόνια (μέσος χρόνος μεταξύ ημερομηνίας έναρξης της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης μέχρι την «προσφορά’ οριστικών όρων σύνδεσης στο δίκτυο μέσης τάσης του ΔΕΔΔΗΕ). Σήμερα, το άνω όριο των 2 ετών τείνει στο άπειρο λόγω του (λογιστικού) υπερκορεσμού των επιμέρους δικτύων με κριτήριο τους ηλεκτρικούς χώρους και του αδήρητου de facto κορεσμού του συνολικού εθνικού συστήματος που οδήγησε στις περικοπές.
Η λύση του Βιομεθανίου αντί του ηλεκτρισμού προέβαλε για τους παραγωγούς Βιοενέργειας ως μια διέξοδος, αρχικά για την αξιοποίηση του υπάρχοντος δυναμικού χωρίς τους περιορισμούς της συνδεσιμότητας, αλλά και ως αντιμετώπιση των νέων απωλειών που επεφύλαξε η επιβολή των περικοπών της ηλεκτροπαραγωγής που εξελίσσονται σε μια διαρκή απειλή αφού, παρά την ήδη διαπιστωμένη αιτία (υπερπαραγωγή τις μεσημεριανές ώρες) η πλημμυρίδα των φαραωνικών φωτοβολταϊκών μονάδων συνεχίζεται αμείωτη.
Με την διαδικασία οριστικής προσφοράς σύνδεσης που προτείνεται στα άρθρα 6 και 7, ο χρόνος αδειοδότησης μάλλον θα υπερβεί τα 3 χρονια καθόσον η εύρεση της βέλτιστης οικονομοτεχνικά λύσης σύνδεσης με το δίκτυο θα είναι μια χρονοβόρος διαδικασία, όπου η αρχική χωροθέτηση της μονάδας (που απαιτείται για την περιβαλλοντική άδεια) πιθανόν θα χρειαστεί να αναθεωρηθεί περισσότερες από μια φορές, ανάλογα με τα απρόβλεπτα (για τον παραγωγό) στοιχεία τρόπου μεταφοράς (φυσικός ή εικονικός αγωγός), όδευσης, επιλογής των σημείων σύνδεσης που θα είναι της επιλογής του εκάστοτε διαχειριστή. Πόσω μάλλον που υποψήφιοι διαχειριστές για το ίδιο σημείο παραγωγής μπορεί να είναι ο ΔΕΣΦΑ, η ΕΝΑΟΝ ή κάποιος μικρότερος τοπικός διαχειριστής μη διασυνδεδεμένου τοπικού δικτύου διανομής.
Μια λύση στο πρόβλημα αυτό, είναι να συσταθεί φορέας συντονισμού, προεπιλογής μεθόδου σύνδεσης με βάση τα αρχικά στοιχεία χωροθέτησης και ημερήσιου ή ετήσιου προγράμματος διάθεσης παραγωγής προς έγχυση της κάθε μονάδας και υποβολής μιας ή περισσοτέρων προτάσεων προκαταρκτικών όρων σύνδεσης, χωρίς να απαιτείται η προηγούμενη περιβαλλοντική αδειοδότηση.
Πρόταση νέου άρθρου ή παραγράφου:
(7α) Συνιστάται φορέας (επιτροπή) συντονισμού συνδεσιμότητας παραγωγών βιομεθανίου, με έργο την εξέταση των αιτημάτων σύνδεσης και έκδοση κατά περίπτωση αποφάσεων για τον τρόπο μεταφοράς – σημείο(α) έγχυσης και το ή τα δίκτυα υποδοχής του βιομεθανίου. Δεδομένου ότι μέρος της σύνδεσης είναι δυνατόν να πραγματοποιείται μέσω εικονικών αγωγών (επίγεια μεταφορά σε συμπιεσμένη ή υγροποιημένη μορφή), είναι δυνατόν η απόφαση συνδεσιμότητας να αφορά ένα ή περισσότερα δίκτυα, επιλεγόμενα όχι απαραιτήτως με γεωγραφικά κριτήρια. Επίσης, είναι δυνατόν να προτείνει περισσότερες της μιάς εναλλακτικές λύσεις. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα καθοριστεί η σύνθεση της επιτροπής, η συχνότητα συνεδριάσεων και άλλα στοιχεία αρμοδιότητας της επιτροπής. Η λειτουργία της επιτροπής θα εποπτεύεται από την ΡΑΑΕΥ.