- Για την εγκατάσταση και λειτουργία των μονάδων παραγωγής υδρογόνου εφαρμόζονται τα άρθρα 17 έως 40 του ν. 3982/2011 (Α’ 143), περί αδειοδότησης μεταποιητικών δραστηριοτήτων, με την επιφύλαξη του παρόντος.
- Ο κάτοχος της μονάδας παραγωγής υδρογόνου, μετά τη χορήγηση της έγκρισης εγκατάστασης και την ολοκλήρωση των εργασιών εγκατάστασης της μονάδας και των έργων σύνδεσης, εφόσον απαιτούνται, υποβάλλει αίτηση δοκιμαστικής λειτουργίας στον αρμόδιο Διαχειριστή. Ο αρμόδιος Διαχειριστής προβαίνει στην ενεργοποίηση της σύνδεσης της μονάδας με το δίκτυο, εντός είκοσι (20) ημερών από την υποβολή της αίτησης για την έναρξη της δοκιμαστικής λειτουργίας. Η διάρκεια της δοκιμαστικής λειτουργίας δεν υπερβαίνει τους έξι (6) μήνες, με δυνατότητα παράτασης έως τέσσερις (4) μήνες ακόμη, κατόπιν αιτήματος του ενδιαφερομένου και σύμφωνης γνώμης του αρμόδιου Διαχειριστή.
- Μετά την ολοκλήρωση της δοκιμαστικής λειτουργίας, ο αρμόδιος Διαχειριστής εκδίδει, εντός είκοσι (20) ημερών από την υποβολή αιτήματος του κατόχου της μονάδας, Βεβαίωση Περάτωσης Δοκιμαστικής Λειτουργίας. Η βεβαίωση αυτή συγκαταλέγεται μεταξύ των δικαιολογητικών που υποβάλλονται από τον κάτοχο της μονάδας στην αδειοδοτούσα αρχή της παρ. 14 του άρθρου 17 του ν. 3982/2011, για τη χορήγηση έγκρισης λειτουργίας, την οποία κοινοποιεί αμελλητί στη Διεύθυνση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εναλλακτικών Καυσίμων της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μαζί με τις εγκρίσεις εγκατάστασης και λειτουργίας μονάδων παραγωγής υδρογόνου, τις οποίες χορηγεί.
- Εντός των μονάδων παραγωγής υδρογόνου του παρόντος, δύναται να ιδρύονται και να λειτουργούν αμιγή ή μικτά πρατήρια υδρογόνου σε αέρια φάση δημόσιας ή ιδιωτικής χρήσεως, ως προς τη διάθεση υδρογόνου για χρήση στις οδικές μεταφορές, σύμφωνα με την υπ’ αρ. 118664/12.4.2023 κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Υποδομών και Μεταφορών (Β’ 2570), όπως εκάστοτε ισχύει.
Σε συνέχεια του 2ου σχολίου μας στο άρθρο 25, επισημαίνουμε ότι στο παρόν άρθρο χρησιμοποιείται ο ορισμός «αρμόδιος Διαχειριστής» με μικρά (η λέξη αρμόδιος) ή χρησιμοποιείται μόνο η λέξη Διαχειριστής (χωρίς τη λέξη αρμόδιος), ενώ είναι έννοια που ορίζεται («Αρμόδιος Διαχειριστής»), συνεπώς θα έπρεπε να είναι όλες οι λέξεις με κεφαλαίο προς αποφυγή παρερμηνείας.
Προτείνεται η αδειοδοτική ισοτιμία των μονάδων παραγωγής υδρογόνου με ΦΒ και Αιολικά – Εκτός Σχεδίου εγκατάσταση
Νέα διάταξη στο άρθρο 34 ή νέο άρθρο:
««Η εγκατάσταση μονάδων παραγωγής ανανεώσιμου υδρογόνου από ΑΠΕ, σταθμών κυψελών καυσίμου (Fuel Cells), καθώς και του σχετικού εξοπλισμού διαχείρισης υδρογόνου (όπως συστήματα συμπίεσης και αποθήκευσης), επιτρέπεται και σε εκτός σχεδίου περιοχές, υπό την προϋπόθεση ότι το γήπεδο είναι άνω των 4 στρεμμάτων, όπως ισχύει για τα φωτοβολταϊκά και αιολικά συστήματα.»
Τεκμηρίωση: Αυτή η πρόβλεψη είναι κρίσιμη για την υλοποίηση ερευνητικών έργων σε περιοχές με χαμηλό πολεοδομικό συντελεστή. Υπάρχει δε προηγούμενο για ανάλογες προβλέψεις σε άρθρα του ν. 4951/2022 για ΦΒΣΝ-ΥΠΕΝ-ΒΙΟΜΕΘΑΝΙΟ-ΚΑΙ-….
Με εκτίμηση,
EUNICE Energy Group
– European Project Coordinator CRAVE-H2-Crete Aegean Hydrogen Valley και
– Crete Valley Horizon Project Community Energy Lab-CEL4 Leader
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού επισημαίνει:
• Η υπαγωγή στον ν. 3982/2011 δεν πρέπει να αναιρεί την υποχρέωση συμμόρφωσης με τα ισχύοντα χωρικά και περιβαλλοντικά κριτήρια. Ιδίως σε εκτός σχεδίου περιοχές, όπου ενδέχεται να υπάρχουν περιοχές περιβαλλοντικής προστασίας ή πολιτιστικού ενδιαφέροντος, απαιτείται προηγούμενη αξιολόγηση συμβατότητας χρήσεων και περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
• Η χωροθέτηση των μονάδων πρέπει να σέβεται την κείμενη νομοθεσία χωρικού σχεδιασμού, ιδίως ως προς τις ελάχιστες αποστάσεις, τις προβλέψεις των Τοπικών ή Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων, καθώς και τις περιβαλλοντικές προδιαγραφές.